Cloud i brug. Migrering af Digitalisér.dk til cloud computing infrastruktur

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Cloud i brug. Migrering af Digitalisér.dk til cloud computing infrastruktur"

Transkript

1 Cloud i brug Migrering af Digitalisér.dk til cloud computing infrastruktur

2 02 Indhold > Executive Summary Digitaliser.dk Udviklingsprojektet Den tekniske infrastruktur Mål med migrering til Cloud baseret infrastruktur Løsningsmodel for driften Konklusion

3 03 Executive Summary > I efteråret 2009 blev det besluttet at flytte driften af Digitalisér.dk fra en traditionel hosting leverandør til en cloud computing baseret på Amazon Web Services (AWS). Et af målene med flytningen var at øge fleksibiliteten i udviklings- og test miljøerne, men samtidig bevare den egenskab, at udviklings- og testmiljøer kunne holdes teknisk set identiske med produktionsmiljøet en kombination vi ikke havde været i stand til at opnå hos den daværende hosting leverandør. Samtidig var der en forventet omkostningsbesparelse. Projektet var ved at overgå fra udvikling til vedligehold og det ville betyde, at det ikke længere ville være nødvendigt at have alle miljøer kørende hele tiden, som det var tilfældet under udviklingsforløbet. Forventningen var, at AWS ville give os muligheden for løbende at tilpasse eller helt at slukke for udviklings- og testmiljøet i perioder. Udover de isolerede projektmål blev Digitalisér.dk valgt som et projekt, der ville kunne give IT- og Telestyrelsen erfaring på Cloud Computing området. Digitalisér.dk blev identificeret som driftsmæssigt lavrisiko, da driften foregik på standard infrastruktur og SLA kravene ikke var i den kritiske ende. Desuden havde en risikovurdering af Digitalisér.dk ikke identificeret nogen kritiske områder, der vurderedes til at blive påvirket af en drift baseret på AWS. Udgangen blev, at vi gik fra at have en leverandør, der hostede alle miljøer, hvilket sikrede ensartethed men begrænsede fleksibiliteten og var omkostningstungt, til en leverandør der nu udelukkende står for produktionsmiljøet. Brugen af AWS til infrastrukturen sikrer i denne model, at udviklings- og testmiljøerne stadig kan holdes identiske med produktionsmiljøet, men samtidig har udviklingsteamet i denne model opnået fuld kontrol med udviklings- og test miljøet netop den kombination af krav der i den gamle model synes at være modstridende.

4 04 > Der har samtidig været en omkostningsbesparelse på driften også hvis der ses isoleret på produktionsmiljøet. Produktionsmiljøet anvender ikke skalerbarheden hos AWS, men kombinationen af en produktionsinfrastruktur hos AWS med en driftsleverandør har stadig skåret i driftsomkostningerne. Rent driftsmæssigt har Digitalisér.dk fungeret meget tilfredsstillende på AWS, hvor det har kørt siden julen Besparelserne på udviklings- og testmiljøer har været væsentlige, da vi nu kun betaler for den egentlige infrastruktur og ikke har driftsleverandøren involveret. Det har dog vist sig, at ideen med at slukke for udviklings- og testmiljøer når de ikke anvendes, endnu ikke har fungeret i praksis. Ofte kan det være svært at vurdere om et miljø skal slukkes, da man ikke ved om det skal bruges næste dag. Hvis denne model skal virke, skal det at tænde og slukke miljøer være som at tænde og slukke for en kontakt, men der er vi endnu ikke henne.

5 05 Digitalisér.dk > Digitalisér.dk er udviklet og drevet at IT- og Telestyrelsen ud fra ideen om at skabe en fælles samarbejdsplatform omkring digitaliseringen af Danmark. Med udgangspunkt i ideerne fra sociale medier er Digitalisér.dk et værktøj for IT professionelle, der tager udgangspunkt i brugergenereret indhold. Digitalisér.dk passerede i maj registrerede brugere og indeholder mere end ressourcer. Samtidig er Digitalisér.dk et ressourcebibliotek over bl.a. standarder, hvor brugerne kan finde autoritativ information om brugen af standarder indenfor den offentlige sektor.

6 06 Udviklingsprojektet > Digitalisér.dk projektet blev startet i forsommeren 2008 og det blev besluttet at anvende den agile udviklingsmetode SCRUM. Den første offentlige beta version af Digitalisér.dk gik i luften oktober I den agile udviklingsmetodes ånd var målet, at alle efterfølgende 14 dages sprints skulle afsluttes med at release en ny version til produktion. Med andre ord skulle hver 14 dages sprint indeholde både en udviklings, test, stabilisering og release fase! I forhold til infrastrukturen i projektet betød dette, at applikationen skulle gå fra udviklingsmiljøet til test til staging og endeligt til produktion inden for én 14 dages sprint. Figur 1: Udviklingsflowet for Digitalisér.dk

7 07 Den tekniske infrastruktur > Selve driften af Digitalisér.dk foretages på en relativt simpel infrastruktur: En Windows server som frontend, da brugergrænsefladen er baseret på.net platformen En Unix (OpenSolaris) backend server, hvor backend delen er baseret på Java platformen Desuden er der en server til håndtering af NemLogin, da denne funktion af tekniske årsager ikke kunne lægges på frontend serveren. Frontend serveren udstiller en web baseret brugergrænseflade, mens backend serveren udstiller et REST baseret API mod omverdenen. Kommunikationen fra frontend til backend serveren er udelukkende baseret på webservices. Denne infrastruktur er relativt simpel, så udfordringerne til infrastrukturen kom i højere grad fra de krav, som den agile udviklingsproces stillede. Da vi, som nævnt, inden for en 14-dages sprint skulle igennem en cyklus, hvor applikationen gik fra udviklingsmiljø til testmiljø og videre til staging og endelig produktion, var det kritisk for os at disse overgange kunne gennemføres effektivt og uden overraskelser. Konklusionen var, at dette kun ville fungere, hvis de fire miljøer var (næsten) identiske. Desuden skulle vi have en effektiv deployment funktion, der kunne tage en version fra vores build server og deploye den på en vilkårlig af de fire miljøer. Behovet for identiske miljøer blev opnået ved at etablere det hele hos en traditionel hosting leverandør. Og når vi efterfølgende evaluerer denne beslutning i forhold til kravet om effektiv flytning mellem miljøerne, har denne model været en succes. Det lykkedes stort set at fastholde en sprintcyklus på 14 dage, hvor det at holde flere miljøer kørende og flytte applikationen fra miljø til miljø fungerede gnidningsfrit. Udfordringen i modellen var langsomme og dyre processer ved tilpasning af udviklings- og testmiljøerne. Set fra hosting leverandørens synspunkt var alle miljøer driftsmiljøer, hvor fleksibiliteten lå i, hvilken SLA man ønskede for miljøet Guld, Sølv eller Bronze. Det betød at alle miljøerne var underlagt de samme ITIL processer, hvor alle ændringer til miljøerne skulle igennem de samme procedurer hos driftsleverandøren.

8 08 > Under udviklingsforløbet var der løbende behov for at lave større eller mindre tilpasninger af miljøet. I nogle tilfælde var teamet ikke i stand til på forhånd at sige præcist, hvordan miljøet skal tilpasses for at møde ændrede applikationskrav. Derfor var denne afhængighed til driftsleverandøren for selv den mindste ændring til udviklings- og testmiljøerne en kilde til irritation og ikke mindst var det en dyr model både i direkte omkostninger og i skjulte omkostninger i projektteamet grundet flere afhængigheder til driftsleverandøren. Problemstillingen blev diskuteret med driftsleverandøren, men problemet set fra leverandørens synspunkt var, at leverandøren ikke kunne differentiere sine produkter herunder SLA per kunde. Det ville leverandøren ganske enkelt ikke kunne administrere og der ville ikke være basis for forretning i en sådan model. Figur 2: Skitsering af idéen til den nye cloud model Disse krav til løbende tilpasninger af miljøet blev forstærket af den agile udviklingsmetode, hvor kravene til applikation og dermed miljøet ikke lægges fast tidligt, men løbende ændrer sig. Man kan sige at behovet for agilitet også bliver afspejlet på infrastrukturniveau.

9 09 Mål med migrering til Cloud baseret infrastruktur > I efteråret 2009 blev det besluttet at flytte infrastrukturen til Amazon Web Services (AWS). Målene med denne flytning var: At give udviklingsteamet større kontrol over udviklings- og testmiljøer og dermed reducere frustrationer og omkostninger ved ændringer til miljøerne. At reducere driftsomkostninger til udviklings-, test og staging miljøer ved - at have en meget begrænset SLA på disse miljøer - at kunne lukke ned for nogle af miljøerne i perioder Digitalisér.dk skulle overgå fra at være et udviklingsprojekt til at være et vedligeholdelsesprojekt og det var derfor ikke nødvendigt at have disse miljøer kørende hele tiden. At reducere omkostningerne til driften af produktionsmiljøet gennem en forventet billigere drift baseret på en Cloud infrastruktur. Udover disse projektmål blev Digitalisér.dk valgt som et projekt, der skulle give IT- og Telestyrelsen erfaring på Cloud Computing området. Driftsmæssigt var Digitalisér.dk et lavrisiko system, da driften foregik på standard infrastruktur og SLA kravene ikke var i den kritiske ende. Desuden havde en risikovurdering af Digitalisér.dk ikke identificeret kritiske områder, der blev vurderet til at blive påvirket af en drift baseret på AWS.

10 10 Løsningsmodel for driften > Som beskrevet tidligere var udgangspunktet, at vi havde alle fire miljøer hos den samme hosting udbyder for at sikre, at kravet om ensartethed på tværs af miljøer var opfyldt. Med AWS blev det muligt at have miljøer baseret på samme infrastruktur og samtidig adskille driften af staging og produktionsmiljøer fra driften af udviklings- og testmiljøer. For produktions- og stagingmiljø blev der lavet en separat kontrakt med en driftsleverandør, hvor kontrakten specificerer, at driften skal være baseret på AWS infrastruktur. AWS kontoen til produktion og staging ligger dermed hos denne driftsleverandør. applikationsteamet kan starte miljøer til udvikling og test, der er helt identiske med produktionsmiljøet inklusive seneste opdateringer til platformen herunder sikkerhedspatches. Med andre ord har vi med denne model opnået både at kunne sikre ensartethed i miljøerne, samtidig med at applikationsteamet har fuld kontrol over udviklings- og testmiljøer. Figur 3: Endelig løsningsmodel for Digitalisér.dk i clouden Derudover er der en vedligeholdelseskontrakt på applikationen, hvor leverandøren på denne kontrakt anvender AWS til udviklings- og testmiljøer dvs. udvikling og testmiljø er etableret under en anden AWS konto end staging og produktionsmiljø. I driftskontrakten er det desuden specificeret, at images af produktionssystemet (AWS AMIs) skal stilles til rådighed for vedligehold. Dette sikrer at

11 11 Konklusion > Generelt har vi nået målene med flytningen af Digitalisér.dk til AWS og driften har til dags dato kørt meget tilfredsstillende i 6 måneder hos AWS. Vi har opnået det ønskede fleksibilitet i udviklingsog testmiljøer, samtidig med at vi kan holde disse identiske med produktionsmiljøet. Der har været en omkostningsbesparelse både på selve driften af produktionsmiljøet og især på udviklings- og testmiljø. Produktionsmiljøet anvender ikke skalerbarheden hos AWS, men kombinationen af en produktionsinfrastruktur hos AWS med en driftsleverandør har stadig skåret i driftsomkostningerne. For udviklings- og testmiljøer er besparelserne større, da vi her kun betaler for den rå infrastruktur og ikke har en driftsleverandør involveret. Det eneste sted hvor praksis har vist sig anderledes end forventet er på muligheden for at slukke miljøer når de ikke anvendes. Da det at tænde miljøet ikke bare er at trykke på en knap bliver miljøerne sjældent slukket i praksis, da man ikke ved om man eventuelt skal bruge dem igen næste dag.

12 > Kontaktoplysninger For yderligere oplysninger, kontakt: IT- og Telestyrelsen Holsteinsgade 63 DK-2100 København Ø Telefon: Fax:

Digitalisér.dk s migration til skyen

Digitalisér.dk s migration til skyen Digitalisér.dk s migration til skyen Martin Høegh Mortensen (IT- og Telestyrelsen), Heinrich Clausen (selvstændig konsulent) Agenda De indledende øvelser Migration Eftertanke og konklusion 1 De indledende

Læs mere

Introduktion til NemHandel

Introduktion til NemHandel NemHandel i skyen - holdt business casen? Heinrich Clausen HotHouse Cph og Helle Schade-Sørensen IT og Telestyrelsen Introduktion til NemHandel Løftestangen: Bekendtgørelsen fra 2005 om elektronisk regning

Læs mere

Cloud i brug. Migrering af NemHandel til kommerciel cloud infrastruktur

Cloud i brug. Migrering af NemHandel til kommerciel cloud infrastruktur Cloud i brug Migrering af NemHandel til kommerciel cloud infrastruktur 02 Indhold > Executive Summary............................................................... 03 NemHandel......................................................................

Læs mere

It-håndbogen. Uddrag af artikel trykt i It-håndbogen. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret.

It-håndbogen. Uddrag af artikel trykt i It-håndbogen. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. It-håndbogen Uddrag af artikel trykt i It-håndbogen. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger er Danmarks største og stærkeste

Læs mere

Stabil, skalérbar og compliant Sitecore drift CASE STUDY FOA

Stabil, skalérbar og compliant Sitecore drift CASE STUDY FOA Stabil, skalérbar og compliant Sitecore drift CASE STUDY FOA ORGANISATION FOA er Danmarks tredjestørste fagforbund med knap 200.000 medlemmer. "Cohaesio - en del af Sentia Denmark er blevet valgt på grund

Læs mere

CLOUD COMPUTING VEJLEDNING I STORT OG SMÅT NÅR DU OVERVEJER AT GÅ I SKYEN

CLOUD COMPUTING VEJLEDNING I STORT OG SMÅT NÅR DU OVERVEJER AT GÅ I SKYEN CLOUD COMPUTING VEJLEDNING I STORT OG SMÅT NÅR DU OVERVEJER AT GÅ I SKYEN WWW.JCD.DK HVAD ER CLOUD COMPUTING? Cloud er en fælles betegnelse for en række netbaserede løsninger løsninger du tidligere har

Læs mere

Rettelsesblad/ Supplerende meddelelse nr. 6

Rettelsesblad/ Supplerende meddelelse nr. 6 Rettelsesblad/ Supplerende meddelelse nr. 6 Dato 8. oktober 2018 Sagsbehandler Per Krogsgaard Mail pkro@vd.dk Telefon 4272 3359 Dokument 18/10740-7 Side 1/6 Til de bydende på Udbud af s IT-drift Herved

Læs mere

Service Desken. Med brug af SCRUM og KANBAN

Service Desken. Med brug af SCRUM og KANBAN Service Desken Med brug af SCRUM og KANBAN More than 100 offices 6200 employees HQ in the Nordic 400 000 Customers Forretningsområder Mindre og mellemstore virksomheder Offentligsektor og størrevirksomheder

Læs mere

SAXOTECH Cloud Publishing

SAXOTECH Cloud Publishing SAXOTECH Cloud Publishing Fuld hosted infrastruktur til mediebranchen Stol på flere års erfaringer med hosting til mediehuse Fuld tillid til et dedikeret team af hostingeksperter Opnå omkostningsbesparelser

Læs mere

Hurtigere time-to-market - SharePoint på Microsoft Azure. Christoffer Grønfeldt, PostNord

Hurtigere time-to-market - SharePoint på Microsoft Azure. Christoffer Grønfeldt, PostNord Hurtigere time-to-market - SharePoint på Microsoft Azure Christoffer Grønfeldt, PostNord Agenda Vejen til Azure I gang med Azure Erfaringer med Azure og gode råd Fremtiden og uløste områder Spørgsmål og

Læs mere

Styring af testmiljøer almindelig god praksis

Styring af testmiljøer almindelig god praksis White paper Styring af testmiljøer almindelig god praksis Søren Beyer Nielsen Ph.D., M.Sc. Pragmatic Consult A/S v. 1.2 Pragmatic Consult A/S Stadagervej 42 2730 Herlev Danmark Tel: 44 92 23 77 Fax: 44

Læs mere

Succesfuld transition og effektiviseret drift. CASE STUDY Alinea

Succesfuld transition og effektiviseret drift. CASE STUDY Alinea Succesfuld transition og effektiviseret drift CASE STUDY Alinea Alinea Alinea udgiver i samarbejde med forskere og praktikere læremidler, der sikrer elevers faglige udvikling gennem den danske folkeskole.

Læs mere

NemHandel i cloud - sikkerhedsmæssige overvejelser. Helle Schade-Sørensen IT og Telestyrelsen

NemHandel i cloud - sikkerhedsmæssige overvejelser. Helle Schade-Sørensen IT og Telestyrelsen NemHandel i cloud - sikkerhedsmæssige overvejelser Helle Schade-Sørensen IT og Telestyrelsen Agenda Lidt om NemHandel Rationalet for valg af cloud Overvejelser vedr. sikkerhed Løsning og erfaringer indtil

Læs mere

HOSTINGPLANER DDB CMS HOS DBC

HOSTINGPLANER DDB CMS HOS DBC HOSTINGPLANER DDB CMS HOS DBC Indhold Hostingplaner DDB CMS hos DBC... 1 1 Hostingplaner... 3 2 Definitioner... 4 2.1 Miljøer... 4 2.2 Support... 4 2.2.1 DDB CMS - 1. line support... 4 2.2.2 DDB CMS -

Læs mere

MIGRERING TIL ORACLE CLOUD:

MIGRERING TIL ORACLE CLOUD: WHITE PAPER MIGRERING TIL ORACLE CLOUD: Trin-for-trin vejledning Hvordan du kan migrere dine arbejdsprocesser til Oracle Cloud på en rettidig, omkostningseffektiv og velfungerende måde. Cloud Departures

Læs mere

The LEGO Journey: Building an agile test foundation one brick at the time. Casper Gaardland Englund. Stephan Hjelmdal Nielsen. 2013 The LEGO Group l

The LEGO Journey: Building an agile test foundation one brick at the time. Casper Gaardland Englund. Stephan Hjelmdal Nielsen. 2013 The LEGO Group l The LEGO Journey: Building an agile test foundation one brick at the time Casper Gaardland Englund Stephan Hjelmdal Nielsen 2013 The LEGO Group l TestExpo 15 Hvem er vi? Casper Englund Uddannet datamatiker

Læs mere

ARBEJDET MED UDVIKLING AF EN AGIL STANDARDKONTRAKT

ARBEJDET MED UDVIKLING AF EN AGIL STANDARDKONTRAKT Executive summary 1. ARBEJDET MED UDVIKLING AF EN AGIL STANDARDKONTRAKT Regeringen har et mål om, at den offentlige sektor skal være blandt de mest effektive og mindst bureaukratiske i verden, og for at

Læs mere

Bilag 5A Standardserviceydelser

Bilag 5A Standardserviceydelser Bilag 5A Standardserviceydelser Version 1.0 04-07-2014 Indhold 1 VEJLEDNING TIL TILBUDSGIVER... 2 2 INDLEDNING... 3 3 STANDARDSERVICEYDELSER... 4 3.1 BESTILLING AF STANDARDSERVICEYDELSER... 4 3.2 TILFØJELSE

Læs mere

Cloud revolutionerer udviklingen af it-løsninger hos Danmarks Miljøportal

Cloud revolutionerer udviklingen af it-løsninger hos Danmarks Miljøportal Cloud revolutionerer udviklingen af it-løsninger hos Danmarks Miljøportal Danmarks Miljøportal er en fællesoffentlig platform, som har til formål at sikre et ensartet og ajourført datagrundlag på miljøområdet.

Læs mere

AutoProces Tværkommunal procesdeling. Løsningsbeskrivelse og tilbud om udvikling

AutoProces Tværkommunal procesdeling. Løsningsbeskrivelse og tilbud om udvikling AutoProces Tværkommunal procesdeling Løsningsbeskrivelse og tilbud om udvikling Version: 1.0.1 Date: 09.04.2018 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Højniveau beskrivelse af Løsningen... 3 2 Løsningsbeskrivelse...

Læs mere

ERP. Uddrag af artikel trykt i ERP. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret.

ERP. Uddrag af artikel trykt i ERP. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. ERP Uddrag af artikel trykt i ERP. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger er Danmarks største og stærkeste videns- og udviklingsklub.

Læs mere

Informationsmøde om Fælles udbud af telemedicin FUT D. 4. december 2017

Informationsmøde om Fælles udbud af telemedicin FUT D. 4. december 2017 Informationsmøde om Fælles udbud af telemedicin FUT D. 4. december 2017 Fælles Udbud af Telemedicin Kommuner og Regioner i Danmark Agenda 1. Velkomst v/ formandskabet for FUT, Mette Harbo og Christian

Læs mere

Styregruppemøde i OS2faktor

Styregruppemøde i OS2faktor Styregruppemøde i OS2faktor Tidspunkt: 24. december 2019 kl. 13:00-14:00. Mødested: Skype, https://meet.lync.com/aarhuskommune/rafr/si3si077 Mødedeltagere: Afbud: Referent: Rasmus Frey Dagsordenpunkt 1,

Læs mere

NemLog-in. Kenneth Kruuse, projektleder og serviceansvarlig

NemLog-in. Kenneth Kruuse, projektleder og serviceansvarlig NemLog-in Kenneth Kruuse, projektleder og serviceansvarlig Hvad er NemLog-in? SSO - med mere Formålet med NemLog-in Fællesoffentlig infrastruktur bygger ét sted og stiller komponenter gratis til rådighed

Læs mere

Dynamisk hverdag Dynamiske processer

Dynamisk hverdag Dynamiske processer Dynamisk hverdag Dynamiske processer Verden og hverdagen er kompleks og i konstant forandring - og derfor skal den måde vi arbejder med projekter og implementering være enkel og forandringsparat. Agil

Læs mere

SYSTEMDOKUMENTATION AF POC

SYSTEMDOKUMENTATION AF POC DIGITALISERINGSSTYRELSEN POC PÅ ORKESTRERINGSKOMPONENTEN SYSTEMDOKUMENTATION AF POC Version: 1.1 Status: Endelig Godkender: Forfatter: Copyright 2019 Netcompany. All rights reserved Dokumenthistorik Version

Læs mere

Microservices. Hvad er det og hvordan kommer du i gang?

Microservices. Hvad er det og hvordan kommer du i gang? Microservices Hvad er det og hvordan kommer du i gang? Introduktion til Microservices Softwareudvikling Historie Softwarearkitektur Mentoring 10 konsulenter Bezos befaling All teams will henceforth expose

Læs mere

Styregruppens anvendelse af tests

Styregruppens anvendelse af tests Styregruppens anvendelse af tests Styregruppens anvendelse af testresultater til styring af leverancen Danish Software Testing Board (DSTB) Softwaretest fra teori til praksis 2016 Bo Lind Fagråd for Strategi

Læs mere

Data repository løsningsbeskrivelse

Data repository løsningsbeskrivelse Indhold Dokument status... 1 Beskrivelse af ICT s Analytiske Arbejdsområde... 2 Teknisk setup med Hadoop og Hive... 2 Arbejdsområder... 2 Arbejdsområder Udestående:... 3 Arkivet... 3 Arkivet Udestående:...

Læs mere

sådan kører vi processen

sådan kører vi processen VERTICA sådan kører vi processen Når du som ny kunde skal have udviklet en ny e-handelsløsning eller app til din virksomhed, kan det være svært at overskue den proces, der følger. Hos Vertica har vi været

Læs mere

Making digital life simple on this small planet

Making digital life simple on this small planet Making digital life simple on this small planet The Mission Verden er som altid i bevægelse, Onscope ser det som sin mission at skabe eller integrere det digitale workflow med den fysiske verden. Digitalisering

Læs mere

Dygtig.NET / C# udvikler med stor erfaring fra både offentlige organisationer og private virksomheder.

Dygtig.NET / C# udvikler med stor erfaring fra både offentlige organisationer og private virksomheder. .NET UDVIKLER NATIONALITET: DANSK PROFIL Dygtig.NET / C# udvikler med stor erfaring fra både offentlige organisationer og private virksomheder. Stor erfaring omkring databasedesign, datahåndtering og MS

Læs mere

One Step Ahead 2011: Fremsyn

One Step Ahead 2011: Fremsyn One Step Ahead 2011: Fremsyn 2 ONE STEP AHEAD 14. og 15. marts 2011 Infrastruktur Cloud Lars Nygaard, divisionschef Server & Cloud Microsoft Danmark ONE STEP AHEAD 14. og 15. marts 2011 Hvad er cloud?

Læs mere

SKI årsmøde 2017 Outsourcing i praksis Cloud cases. Gorm Priem, 2. marts 2017

SKI årsmøde 2017 Outsourcing i praksis Cloud cases. Gorm Priem, 2. marts 2017 SKI årsmøde 2017 Outsourcing i praksis Cloud cases Gorm Priem, 2. marts 2017 Agenda Kort om ProActive Intro til cases it outsourcing med fokus på skyen Greve Kommune Hjemmeværnet Erfaringer Gartner 2016

Læs mere

APPLIKATIONSARKITEKTUR ERP INFRASTRUKTUR. EG Copyright

APPLIKATIONSARKITEKTUR ERP INFRASTRUKTUR. EG Copyright APPLIKATIONSARKITEKTUR ERP INFRASTRUKTUR EG Copyright Infrastruktur er mere end nogle servere... Den Mentale Infrastruktur Den Fysiske Infrastruktur Den Mentale Infrastruktur Vi vil jo gerne have vores

Læs mere

Interessentforum for næste generation NemID

Interessentforum for næste generation NemID Klassifikation: C - Til offentlig brug Interessentforum for næste generation NemID 20. januar 2017 Partnerskabet mellem Digitaliseringsstyrelsen og Pengeinstitutterne om tilvejebringelse og drift af næste

Læs mere

Skyen der er skræddersyet til din forretning.

Skyen der er skræddersyet til din forretning. Skyen der er skræddersyet til din forretning. Dette er Microsoft Cloud. Alle virksomheder er unikke. Fra sundhedsvæsen til detail, produktion eller finans der er ikke to virksomheder, der opererer på samme

Læs mere

Serviceplatformen informationsmateriale. Leverandørmøde 7. februar 2013

Serviceplatformen informationsmateriale. Leverandørmøde 7. februar 2013 Serviceplatformen informationsmateriale Leverandørmøde 7. februar 2013 1 Om Serviceplatformen Dette informationsmateriale beskriver kort Den fælleskommunale Serviceplatform: formålet med Serviceplatformen,

Læs mere

It-arkitekturprincipper. Version 1.0, april 2009

It-arkitekturprincipper. Version 1.0, april 2009 It-arkitekturprincipper Version 1.0, april 2009 Fælles it-arkitekturprincipper Som offentlig it-chef, projektleder eller professionel, der arbejder med digitalisering, skal du træffe mange valg i en hektisk

Læs mere

Janich dk. Joomla Case sol.dk. Janich Rasmussen. Freelance Joomla! Professional. janich@gmail.com. Joomladay Danmark 2011

Janich dk. Joomla Case sol.dk. Janich Rasmussen. Freelance Joomla! Professional. janich@gmail.com. Joomladay Danmark 2011 Joomla Case sol.dk Janich Rasmussen Freelance Joomla! Professional Email: Twitter: Web: janich@gmail.com @janichdk janich.dk Joomladay Danmark 2011 Hvad er sol? Infrastruktur Tilført kompleksiteter siden

Læs mere

Accelerate Agil implementering fra EG NeoProcess

Accelerate Agil implementering fra EG NeoProcess Accelerate Prioritise Sprint Accelerate Agil implementering fra EG NeoProcess EG NeoProcess www.eg-neoprocess.dk Accelerate den agile implementering Verden og hverdagen er kompleks og i konstant forandring

Læs mere

FACILIA a-kasse seminar 9. november 2009. Velkomst. Keith Fobian DANA

FACILIA a-kasse seminar 9. november 2009. Velkomst. Keith Fobian DANA FACILIA a-kasse seminar 9. november 2009 Velkomst Keith Fobian DANA 1 FACILIA a-kasse seminar 9. november 2009 - program Tidsplan Emne 12.00 12.30 Sandwich 12.30 12.35 Velkomst Keith Fobian 12.35 12.55

Læs mere

Agil test tilgang - erfaringer fra projekter

Agil test tilgang - erfaringer fra projekter Agil test tilgang - erfaringer fra projekter af Michael Roar Borlund November 2011 Image Area Agenda Introduktion Agil test Fremtidsvision Agil test tilgang Agil opbygning i QC Resumé og Spørgsmål 2 Introduktion

Læs mere

Cloud erfaringer og udfordringer.

Cloud erfaringer og udfordringer. Cloud erfaringer og udfordringer. Danmarks Miljøportal Jens Jakob Nørtved Bork www.miljoeportal.dk 1 Agenda Danmarks Miljøportal (What s) Processen på vej mod public cloud Beslutningen om public Cloud

Læs mere

Sikker Drift - Inventio.IT

Sikker Drift - Inventio.IT Sikker Drift Ret fokus på din virksomheds kerneforretning, og anvend ProActive Klienten, der er udviklet af Inventio.IT ProActive Klienten sikrer din virksomheds IT, da systemet automatisk sender oplysninger

Læs mere

Noter fra workshop med OS2

Noter fra workshop med OS2 Noter fra workshop med OS2 Exported on 12/10/2017 Noter fra workshop med OS2 1 Table of Contents 1 Table of Contents... 2 2 Overordnede noter:... 3 3 Beslutninger og noter til de enkelte kandidater:...

Læs mere

SmartFraming Et vindue til nationale sundhedssystemer. Version 3.0

SmartFraming Et vindue til nationale sundhedssystemer. Version 3.0 SmartFraming Et vindue til nationale sundhedssystemer Version 3.0 Infrastruktur i dagens sundheds IT Det sundhedsfaglige personale benytter sig i dag af en række forskellige systemer i forbindelse med

Læs mere

Alex Ø. T. Hansen UDDANNELSE PERSONLIGHED ERFARING TEKNOLOGIER. IT-Konsulent. System Administrator

Alex Ø. T. Hansen UDDANNELSE PERSONLIGHED ERFARING TEKNOLOGIER. IT-Konsulent. System Administrator PERSONLIGHED Et par sten på vejen ser jeg som en god udfordring. Jeg er en god teamplayer altid positiv og i godt humør. Jeg siges at være loyal og behagelig. Med mere end 10 års erfaring har jeg opbygget

Læs mere

Velkommen til OneHouse

Velkommen til OneHouse Now what? Velkommen til OneHouse Højt kvalificeret it-konsulenthjælp til lave priser Har I brug for en totalløsning? OneHouse yder hurtig og effektiv it-support til jeres virksomhed med fokus på stabilitet,

Læs mere

Driftsudkast. OS2faktor

Driftsudkast. OS2faktor Driftsudkast OS2faktor 1 Terminologi I dette aftaledokument har nedenstående ord følgende betydning. Leverandøren Kunden Løsningen betegner Digital Identity betegner OS2 fællesskabet omkring OS2faktor

Læs mere

Bilag A Milepælsplan for GD2

Bilag A Milepælsplan for GD2 Grunddataprogrammets delaftale 2 om effektivt genbrug af grunddata om adresser, administrative inddelinger og stednavne under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Bilag A Milepælsplan

Læs mere

BILAG A ANVENDELSESOMRÅDE

BILAG A ANVENDELSESOMRÅDE BILAG A ANVENDELSESOMRÅDE RAMMEAFTALE OM IT-KONSULENTBISTAND TIL SUPPORT, VEDLIGEHOLD OG VIDEREUDVIKLING AF FAGSYSTEMER INDEN FOR DET UDBUDTE TEKNOLOGIOMRÅDE OG METODER EU-UDBUD 2015/S 243-441864 11. DECEMBER

Læs mere

spørgsmål til CATIA 3DEXPERIENCE on the Cloud

spørgsmål til CATIA 3DEXPERIENCE on the Cloud 30 spørgsmål til CATIA 3DEXPERIENCE on the Cloud 1) Hvad er CATIA 3DEXPERIENCE on the Cloud? Dassault Systèmes har investeret betydelige ressourcer i at udvikle en Cloud platform til Product Lifecycle

Læs mere

Intro til Client Management

Intro til Client Management Intro til Client Management Den digitale arbejdsplads Neisa Denmark A/S info@neisa.dk Baldersbuen 40 2640 Hedehusene www.neisa.dk Tlf.: +45 4657 0333 CVR nr.: 78731311 1 Digitalisering og Disruption...

Læs mere

Skal dit næste ERP-system være cloud eller on-premise?

Skal dit næste ERP-system være cloud eller on-premise? Skal dit næste ERP-system være cloud eller on-premise? Vi har gravet lidt dybere og prøver at redegøre for, hvilke elementer du skal være opmærksom på. Cloud vs. on-premise Et af de helt store spørgsmål

Læs mere

Sonlinc er den forretningsudviklende partner, der solidt forankret i forsyningssektoren leverer den højeste kundeværdi.

Sonlinc er den forretningsudviklende partner, der solidt forankret i forsyningssektoren leverer den højeste kundeværdi. Sonlinc er den forretningsudviklende partner, der solidt forankret i forsyningssektoren leverer den højeste kundeværdi. 1. Styrkelse af strategisk position 2. Forbedret SonWin-brugeroplevelse 3. Business

Læs mere

Kontrakt om Videreudvikling, Vedligeholdelse og Support af IMK2- systemet

Kontrakt om Videreudvikling, Vedligeholdelse og Support af IMK2- systemet Kontrakt om Videreudvikling, Vedligeholdelse og Support af IMK2- systemet Bilag 8 Test 12.05.2016 Version 1.0 [Vejledning til tilbudsgiver: Bilaget er i sin helhed at betragte som et mindstekrav (MK).

Læs mere

Webreq - sidste halvår samt 2009

Webreq - sidste halvår samt 2009 Driftshændelser Uhensigtsmæssigheder og Uønskede hændelser Webreq - sidste halvår 2008 - samt 2009 Opdateringsrunder i efteråret og planlagte tiltag Opdatering i august EDIFACT-version fra REQ 0130K til

Læs mere

Succesfuld implementering af automatiseret test

Succesfuld implementering af automatiseret test Succesfuld implementering af automatiseret test Forudsætningerne og faldgruberne John Fodeh john.fodeh@hp.com 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject

Læs mere

WSLA for webservices under Danmarks Miljøportal. Version 2.2

WSLA for webservices under Danmarks Miljøportal. Version 2.2 WSLA for webservices under Danmarks Miljøportal Version 2.2 Forord Dette er en Web Service Level Agreement (WSLA) for de fælles offentlige webservices, der er tilknyttet databaser under Danmarks Miljøportal.

Læs mere

Hvad er cloud computing?

Hvad er cloud computing? Hvad er cloud computing? Carsten Jørgensen cjo@devoteam.dk Devoteam Consulting COPYRIGHT 11/05/2010 Architecture & Information Simplificering af it og effektiv it til forretningen Business Intelligence

Læs mere

Tænk ud af boksen med Microsoft Dynamics NAV og kig på Microsoft Dynamics NAV 2016

Tænk ud af boksen med Microsoft Dynamics NAV og kig på Microsoft Dynamics NAV 2016 INDLÆG 02 DYNAMICS NAV Tænk ud af boksen med Microsoft Dynamics NAV og kig på Microsoft Dynamics NAV 2016 Peter G. Tranders 04.11.2015 CGI Group Inc. 2015 Peter G. Tranders Uddannelse Rolle Certificeringer

Læs mere

Procedure for systemtest

Procedure for systemtest LANDBRUGS- OG FISKERISTYRELSEN Procedure for systemtest Retningslinjer for hvordan test udføres i LFST Kontrakt om Testressourcer Underbilag 1c 23. oktober 2017 Version 1.0 En beskrivelse af hvordan test

Læs mere

DEDIKERET SUPPORT - EN AFGØRENDE FORUDSÆTNING FOR DIN SUCCES

DEDIKERET SUPPORT - EN AFGØRENDE FORUDSÆTNING FOR DIN SUCCES ColumbusCare DEDIKERET SUPPORT - EN AFGØRENDE FORUDSÆTNING FOR DIN SUCCES At vælge at implementere det rigtige software til at drive din virksomhed er kun en del af din udfordring. PERSONLIG SUPPORT TIL

Læs mere

QUICK GUIDE. Skab operationel effektivisering med Microsoft CRM Online

QUICK GUIDE. Skab operationel effektivisering med Microsoft CRM Online QUICK GUIDE Skab operationel effektivisering med Microsoft CRM Online Som erhvervsdrivende ved vi, hvor vigtigt det er at differentiere sig. For at overleve har vi i de seneste årtier set eksempler på,

Læs mere

NemID DataHub adgang. morten@signaturgruppen.dk & jakob@signaturgruppen.dk. Doc. 25538-12, sag 10/3365

NemID DataHub adgang. morten@signaturgruppen.dk & jakob@signaturgruppen.dk. Doc. 25538-12, sag 10/3365 NemID DataHub adgang morten@signaturgruppen.dk & jakob@signaturgruppen.dk Agenda Funktionaliteten og brugeroplevelsen Arkitekturen og komponenterne bag NemID og digital signatur Datahub token Pause Udvikling

Læs mere

Cloud i brug Grønne tage op i skyen... Sådan bruger tagproducenten Nykilde cloud-baserede teknologier

Cloud i brug Grønne tage op i skyen... Sådan bruger tagproducenten Nykilde cloud-baserede teknologier Sådan bruger tagproducenten Nykilde cloud-baserede teknologier INTRO: Grønne Tage er Grøn Innovation DIAGRAM: Sådan bruger Nykilde skyen FORTÆLLING: En dag i skyen VIDEO: Interview DENDIGITALEVÆKSTPAKKE

Læs mere

1. Release- og Versioneringsstrategi for Serviceplatformen og services

1. Release- og Versioneringsstrategi for Serviceplatformen og services 7. januar 2014. Serviceplatformen 1. Release- og Versioneringsstrategi for Serviceplatformen og services Nærværende notat beskriver Serviceplatformens Release- og Versioneringsstrategier. Formålet med

Læs mere

Web services i brug. Anvendelse uden for biblioteksverdenen

Web services i brug. Anvendelse uden for biblioteksverdenen Web services i brug Anvendelse uden for biblioteksverdenen Agenda Visionen bag webservices Tre cases Et kig fremad Nordija Etableret i marts 1998 Udviklingsprojekter Forretningskritiske applikationer Komponenter

Læs mere

Endelig skal udbudsprocessen gennemføres på en måde, så der opnås bedst mulige vilkår for konkurrence.

Endelig skal udbudsprocessen gennemføres på en måde, så der opnås bedst mulige vilkår for konkurrence. Genudbud af Datafordeleren Temaer til dialogmøder Kontor Fællesoffentlig datadistribution Formålet med markedsafdækningen er at undersøge leverandørmarkedets muligheder og sikre, at disse udnyttes bedst

Læs mere

IT Service Management (ITIL) i en agil verden. Lars Zobbe Mortensen

IT Service Management (ITIL) i en agil verden. Lars Zobbe Mortensen IT Service Management (ITIL) i en agil verden Lars Zobbe Mortensen Om Lars It service management konsulent ITIL ekspert og underviser Projekt leder PRINCE2 agile og underviser Tidligere leder for udviklings

Læs mere

GIS Is Advancing Rapidly Integrating and Leveraging Many Innovations

GIS Is Advancing Rapidly Integrating and Leveraging Many Innovations GIS Is Advancing Rapidly Integrating and Leveraging Many Innovations Data Computing Infrastructure GIS Innovation Open APIs Expanding the Power of GIS Dagsorden ArcGIS er en omfattende platform Apps ArcGIS

Læs mere

[A20] Kick off document and process description. 1 of 5

[A20] Kick off document and process description. 1 of 5 [A20] Kick off document and process description 1 of 5 kick off document Huge Lawn Projekt Kick-Off Alle projekter og ideer er forskellige. For at vi kan give et reelt bud på dit/jeres projekt eller idé

Læs mere

Opgrader til nyeste Dynamics AX version og profiter af løbende opdateringer

Opgrader til nyeste Dynamics AX version og profiter af løbende opdateringer INDLÆG 13 : DYNAMICS AX Opgrader til nyeste Dynamics AX version og profiter af løbende opdateringer Tonny Bybæk, Lau Bøgelund Larsen Opgrader til nyeste Dynamics AX version og profiter af løbende opdateringer

Læs mere

BILAG 10 VEDLIGEHOLDELSE

BILAG 10 VEDLIGEHOLDELSE BILAG 10 VEDLIGEHOLDELSE VEJLEDNING Bilaget skal udfyldes af tilbudsgiver på baggrund af det i bilaget anførte skema samt de nedenfor og i kontrakten og kravspecifikationen nævnte krav og forventninger.

Læs mere

Håndterer vand og spildevandsforsyning for Aarhus Kommune Omsætning 670 mio. 230 medarbejdere 18 vandværker/beholdere 10 renseanlæg

Håndterer vand og spildevandsforsyning for Aarhus Kommune Omsætning 670 mio. 230 medarbejdere 18 vandværker/beholdere 10 renseanlæg Organisationens betydning for opgraderinger SESAM WORLD 6/12-2012 Om Aarhus Vand Håndterer vand og spildevandsforsyning for Aarhus Kommune Omsætning 670 mio. 230 medarbejdere 18 vandværker/beholdere 10

Læs mere

To Cloud or not. Myndigheder og virksomheders valg af cloud computing. To Cloud or Not

To Cloud or not. Myndigheder og virksomheders valg af cloud computing. To Cloud or Not To Cloud or Not To Cloud or not Myndigheder og virksomheders valg af cloud computing Bjørn Borre, Chefkonsulent IT-Branchen, bjb@itb.dk Mobil 27522524 1 Om IT-Branchen Om Bjørn Borre 300 it-virksomheder.

Læs mere

Hosted løsning... 3. Hosted produkter... 4. Dedikeret server hosting... 5. Virtuel server hosting... 6. Shared Office hosting... 7

Hosted løsning... 3. Hosted produkter... 4. Dedikeret server hosting... 5. Virtuel server hosting... 6. Shared Office hosting... 7 2011 Indhold Hosted løsning... 3 Hosted produkter... 4 Dedikeret server hosting... 5 Virtuel server hosting... 6 Shared Office hosting... 7 Exchange hosting... 8 Remote Backup... 9 Hosted løsning Hosting

Læs mere

Skaber nemt og hurtigt overblik over data fra automatiserede anlæg

Skaber nemt og hurtigt overblik over data fra automatiserede anlæg Skaber nemt og hurtigt overblik over data fra automatiserede anlæg SIA platformen er et unikt og innovativt produkt, der tilbyder data og værktøjer til at give overblikket over automatiserede anlæg En

Læs mere

Webreq

Webreq Webreq - 01.01.2012-31.12.2012 Opdatering til webreq2 Opdatering til ny version er endelig overstået med meget tilfredsstillende resultat på driftssiden i løbet af foråret (april / maj måned) - fejlrettelser,

Læs mere

Slutkunden mærker forskellen. CASE STUDY E-supplies

Slutkunden mærker forskellen. CASE STUDY E-supplies Slutkunden mærker forskellen CASE STUDY E-supplies "Med 7 mio. transaktioner om dagen og en meget høj mængde af kritiske data, havde vi brug for en samarbejdspartner, som kunne skræddersy et sikkert system

Læs mere

Cloud Computing De juridiske aspekter

Cloud Computing De juridiske aspekter Cloud Computing De juridiske aspekter Forskningsnet Konference 2010 Middelfart Advokat Nis Peter Dall Hvad er Cloud? IaaS (Infrastructure as a Service) - Computerkraft, lagerplads mv. stilles til rådighed

Læs mere

Erhvervsudvalget 2009-10 ERU alm. del Bilag 47 Offentligt. Bilag. Økonomi- og Erhvervsministeriet. København, den 9. november 2009.

Erhvervsudvalget 2009-10 ERU alm. del Bilag 47 Offentligt. Bilag. Økonomi- og Erhvervsministeriet. København, den 9. november 2009. Erhvervsudvalget 2009-10 ERU alm. del Bilag 47 Offentligt Bilag Økonomi- og Erhvervsministeriet. København, den 9. november 2009. a. Økonomi- og Erhvervsministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning

Læs mere

Udfordringer og problemstillinger. En liste over de udfordringer og problemstillinger, der er ved Java og JEE udvikling

Udfordringer og problemstillinger. En liste over de udfordringer og problemstillinger, der er ved Java og JEE udvikling Java og JEE 1 2 Udfordringer og problemstillinger En liste over de udfordringer og problemstillinger, der er ved Java og JEE udvikling 3 Generelt om Java og JEE 4 Generelt, I Man undervurderer hvor mange

Læs mere

Specifikationsdokument for servicen PID-CPR

Specifikationsdokument for servicen PID-CPR Nets DanID A/S Lautrupbjerg 10 DK 2750 Ballerup T +45 87 42 45 00 F +45 70 20 66 29 info@danid.dk www.nets-danid.dk CVR-nr. 30808460 Specifikationsdokument for servicen PID-CPR DanID A/S 3. juni 2014 Side

Læs mere

Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling

Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling LEVERANCE 2.3 Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling Procedurerne vil omfatte: Planlægning af udfasning af gamle versioner af OpenTele Planlægning af modning af kode

Læs mere

Service Level Agreement Version 2.0 d. 1. april 2014

Service Level Agreement Version 2.0 d. 1. april 2014 Service Level Agreement Version 2.0 d. 1. april 2014 EDB-Eksperten.dk 1. Præambel... 3 1.1. Definitioner... 3 1.2. Produktomfang... 3 2. Driftsvindue og tider... 3 2.1. Driftsvindue... 3 2.2. Åbningstid...

Læs mere

It-infrastruktur og kravspecifikation

It-infrastruktur og kravspecifikation It-infrastruktur og kravspecifikation Bilag 2 til Rammeaftale om til løbende levering af konsulentydelser til SharePoint og O365 (med primært fokus på SPO) Dato 6. januar 2017 Sagsbehandler Per Krogsgaard

Læs mere

DIPLOMCLASS DIGITALISERING. - fra strategi til eksekvering

DIPLOMCLASS DIGITALISERING. - fra strategi til eksekvering DIPLOMCLASS DIGITALISERING - fra strategi til eksekvering Diplomclass i Digitalisering Diplomclass i Digitalisering er en uddannelse på diplomniveau med teoretisk og praktisk indhold, samtidig med at der

Læs mere

Overlad din serverdrift til Microsoft

Overlad din serverdrift til Microsoft Microsoft Online Services Overlad din serverdrift til Microsoft Jesper Grønbæk, salgschef Microsoft Online Service Microsoft Danmark One Step Ahead Den 15. og 16. marts 2010 Hotel Svendborg Agenda Hvilke

Læs mere

Hosting Karsten Thygesen Teknisk direktør, Netic A/S karthy@netic.dk

Hosting Karsten Thygesen Teknisk direktør, Netic A/S karthy@netic.dk Hosting Karsten Thygesen Teknisk direktør, Netic A/S karthy@netic.dk Agenda Baggrund Hosting 2009 - hvilke krav og forventninger? Infrastruktur - hvorfor ikke hjemme fra? Virtualisering - revolutionen

Læs mere

Projektevaluering. Caretech Innovation. Projekt Mobiladgang for læger og andet sundhedspersonale (C-47)

Projektevaluering. Caretech Innovation. Projekt Mobiladgang for læger og andet sundhedspersonale (C-47) 1 Projektevaluering Caretech Innovation Projekt Mobiladgang for læger og andet sundhedspersonale (C-47) Deltagere/partnere: Systematic A/S Regionshospitalet Randers og Grenå Caretech Innovation Dato: 8.

Læs mere

Webreq

Webreq Webreq - 01.01.2010-31.01.2011 Opdateringsrunder i 2. halvår og planlagte tiltag Opdatering i december gennemført planlagt Side 4 udbredelse går ikke så hurtigt, som vi gerne så vi overvejer tiltag i fællesskab

Læs mere

Når forsyningsselskaber har en klar IT-strategi og anskaffer systemer med fokus på behov, værdi og sammenhæng.

Når forsyningsselskaber har en klar IT-strategi og anskaffer systemer med fokus på behov, værdi og sammenhæng. IT Når forsyningsselskaber har en klar IT-strategi og anskaffer systemer med fokus på behov, værdi og sammenhæng. Fra strategi til resultater i forsyningssektoren 2 Når forsyningsselskaber har en klar

Læs mere

Energy Operation skræddersyet hosted løsning til energioptimering. Jens Ellevang Energi Management Konsulent

Energy Operation skræddersyet hosted løsning til energioptimering. Jens Ellevang Energi Management Konsulent Energy Operation skræddersyet hosted løsning til energioptimering Jens Ellevang Energi Management Konsulent Emne Schneider Electric Danmark A/S - Name Date 2 Fra energidata til energi management Har du

Læs mere

Morten Rønborg PERSONLIGHED UDDANNELSE TEKNOLOGIER ERFARING. IT-Konsulent. Desktop Engineer

Morten Rønborg PERSONLIGHED UDDANNELSE TEKNOLOGIER ERFARING. IT-Konsulent. Desktop Engineer PERSONLIGHED Jeg er ambitiøs og har en høj arbejdsmoral, sætter pris på udfordringer og løser mine opgaver med stort engagement. Igennem de forskellige opgaver jeg har varetaget er jeg blevet god til at

Læs mere

Digital Post 2020 Arkitektur i infrastrukturen

Digital Post 2020 Arkitektur i infrastrukturen FDA2018 Digital Post 2020 Arkitektur i infrastrukturen Thomas Pedersen Digitaliseringsstyrelsen, CIU thope@digst.dk FDA Konference, 23. april 2018 Digital Dagsorden: Post 2020 Arkitektur i infrastrukturen

Læs mere

IT-drift konferencen 2014. Big Data know. act. grow.

IT-drift konferencen 2014. Big Data know. act. grow. IT-drift konferencen 2014 Big Data know. act. grow. Kort om mig selv Jens-Jacob T. Aarup Medstifter / partner Salgs- og marketingdirektør Inspari A/S // 2 Passioneret omkring udnyttelse af data Fokuseret

Læs mere

Produktspecifikationer Virtual Backup Version 1.3. Virtual Backup. Side 1 af 9

Produktspecifikationer Virtual Backup Version 1.3. Virtual Backup. Side 1 af 9 Virtual Side 1 af 9 Indhold 1 INTRODUKTION TIL VIRTUAL BACKUP... 3 1.1. VIRTUAL BACKUP... 3 1.2. VORES SETUP... 3 1.3. LEVERANCEN... 4 1.3.1. Forudsætninger for etablering... 5 1.4. KLARMELDINGSDATO...

Læs mere