DIX. Danish internet exchange point. Projektopgave på afsluttende del af politstudiet i faget internetøkonomi

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DIX. Danish internet exchange point. Projektopgave på afsluttende del af politstudiet i faget internetøkonomi"

Transkript

1 DIX Danish internet exchange point Projektopgave på afsluttende del af politstudiet i faget internetøkonomi Vejledere: Mich Tvede og Jens Leth Hougaard Projektforfatter: Sune Berg Hansen sune-berg@hansen.mail.dk Afleveret 20 april 2001 kl. 14:00 Økonomisk Institut Københavns Universitet

2 Indholdsfortegnelse: Indledning...side 1 Afsnit 1 Easy guide til internettet...side 2 Afsnit 2 DIX hvad er det?...side 4 Afsnit 3 DIX ens betydning for internettet i Danmark...side 6 Konklusion...side 8 Bilag 1 Appendiks(er) vedlagt.

3 Indledning Det følgende er en opgave skrevet i faget internetøkonomi. Opgaven vil omhandle det danske internet exchange point, kaldet DIX en, samt kort diskutere konkurrenceforholdene for ISP ere, der opererer i Danmark. Interessen for den temmelig ukendte DIX stammer fra, at jeg, ligesom så mange andre, har været internetbruger i mange år uden at havde det fjerneste begreb om, hvordan det rent teknisk fungerede. Jeg blev derfor overrasket over en artikel - der er en del af pensum i faget internetøkonomi med titlen: Connectivity in the commercial internet af Crémer, Rey og Tirole hvor forfatterne bl.a. forsøger at sandsynliggøre, at der nærmest foregår en kamp bag kulisserne om at være connected, og det ikke nødvendigvis er sikkert, at internettet bliver ved med at være helt frit. Artiklen nævner muligheden for, at meget stærke udbydere eventuelt ville kunne lukke for mindre udbydere som led i en fornuftig forretningsstrategi. Som en der naivt nok troede, at nettet bare var der, kom disse overvejelser som en overraskelse. Jeg satte mig derfor for at undersøge om dette havde relevans for Danmark 1. Jeg opdagede at en af grundene til, at internettet fungerer med nærmest 100% connectivity, er de såkaldte IX er internet exchange points hvor netværkstrafikken skifter net (eller udbyder?!). Denne opgave er et forsøg på at forklare, hvad den danske IX er, hvordan den fungere samt hvilken betydning såvel teknisk som økonomisk den har for internettet set fra Danmark. I det følgende vil jeg i afsnit 1 ultrakort redegøre for, hvordan nettet fungere. I afsnit 2 følger en beskrivelse af DIX en. I afsnit 3 diskuteres kort 1 Man kan hurtigt komme meget galt afsted, hvis man prøver at analysere lokalt på et globalt fænomen, da de fleste (alle) tilstedeværende ISP ere er connected worldwide.

4 DIX ens betydning for internettet i Danmark på baggrund af en rundspørge blandt ISP ere på DIXE en. Det hele sammenfattes i konklusionen. Kilder og informationen til denne opgave stammer fra en rundspørge blandt de ISP ere, som er koblet til DIX en, samt samtaler med Civilingeniør Jan Ferré, der er tilknyttet driften af DIX en. Derudover har datalog, Allan Christensen, der er Unix ansvarlig hos firmaet netcentralen, været behjælpelig med svar på generelle internetspørgsmål. Man kan med god ret hævde at nogle af de synspunkter, der bliver redegjort for her med fordel kunne være søgt eksplicit forklaret ved hjælp af nogle af de tilrådigheds stående modeller. Det har jeg afholdt mig fra grundet opgavens ringe omfang. Afsnit 1. Easy guide til internettet: Hvordan bliver data transporteret rundt på nettet? Det sker via såkaldte IP-numre - alle adresser har et unikt IP nummer (består af fire talrækker adskilt af punktummer og er en generel internetstandard) som er det pågældende steds adresse på internettet (ikke at forveksle med et domænenavn se appendiks). Når man så sidder hjemme ved sin computer og har fået en internetforbindelse af en internet service provider (ISP er) og går ud på en internetside, besøger man altså et IP nummer. Måden man kommer frem til adressen på er via routere (en slags intelligente sporskift) der med hjælp af TCP - transport control protocol får beskrevet ad hvilken rute de skal sendes 2. Routerne bliver konstant opdateret, med hvilke adresser der har hvilke IP numre, og hvilken vej trafikken skal sendes i netværket. Tit vil man ønske at besøge et websted hvis IP nummer ikke er hosted af ens egen ISP er (ligger på deres server) eller er på dennes 2 For en lidt mere overskuelig forklaring se:

5 interne netværk. Det betyder at den trafik, som bliver genereret på den ene ISP ers netværk skal over på en anden ISP eres netværk. Når to udbydere lad os kalde dem ISP X (kunne f.eks. være TDC) og ISP Y(get2net) skal bruge hinandens netværk f.eks. ved en eller ved besøg af en hjemmeside, der er hosted hos ISP X, skal ses af en fra ISP Y, så kan det ske på tre måder: 1) Man kan lave en privat peerings aftale. Hvor to ISP ere altså kobler deres netværk sammen et sted - med hver deres router og interface til forbindelsen. Det vil især komme på tale, hvis man har rigtig meget gensidig udveksling af trafik eller bor i nærheden af hinanden(!). 2) Man kan gå via DIX en - Danish internet exchange point i Lyngby hvor stort set samtlige danske ISP ere har koblet sig op. Det er denne IX den resterende del af opgaven vil koncentrere sig om. 3) Alle større danske ISP ere er connected til udlandet (internetudbydere der ikke tilbyder global dækning holder ikke længe) via en transitaftale også kaldet upstream eller via deres eget netværk (kunne være et søkabel over Atlanten). Man kan derfor vælge at gå via sin egen upstream forbindelse til modpartens upstream osv. - det er selvfølgelig ikke særlig efficient at sende dansk data rundt via f.eks. USA. Noget andet er, at transittrafik, hvor man betaler en anden ISP er eller IBP er for at transportere ens data, er meget dyrt 3 ifølge ISP erne på DIX en. I bilag 1 kan man se eksempler på, hvordan trafikken bevæger sig på internettet. 3 Det blev desværre ikke uddybet hvad ISP erne forsår ved dyrt. Men kan vel sammenlignes med DIX en, der koster ca kr. om året og af alle, undtagen en, bliver anset for billigt.

6 Afsnit 2 DIX - hvad er det? DIX er et dansk IX (switch) som har eksisteret siden 1994 og rent fysisk er placeret i Lyngby. Den bliver betjent af UNI-C på deres netværkscenter 4. Et IX er et internet exchange point, hvor man skifter fra et netværk til et andet. I praksis vil det som oftest 5 være fra en ISP er - Internet service provider 6 - til en anden ISP er. En IX er altså et slags knudepunkt(switch) der forbinder de forskellige ISP ere med hinanden 7. Alternativet til DIX en er som tidligere omtalt en privat peering imellem de enkelte ISP ere eller, at man bruger de dyre transitaftaler. Hvis vi ser det fra den enkelte ISP ers synspunkt, så fungerer det på den måde, at man har et fælles medie i selve IX'en, hvor man kan forbinde et kabel hen til sit eget net. Alle der er med i IX'en har således en forbindelse "hjem" og en forbindelse i det fælles medie i IX'en. Det i sig selv gør det billigt. Idet man kun behøver en bred forbindelse for at få kontakt til mange ISP'ere - og så 4 Det var UNI-C, som foreslog, at der skulle laves et dansk exchange point, og derfor fik de lov at oprette det. 5 Nogle ISP ere er også IBP ere Internet Backbone Providers definitionen på en backbone er meget flydende, men i denne opgave brugt som en, der har et søkabel over atlanten f.eks. globalone(ejet af France Telekom, som igen er ejet af Orange forvirret?) 6 Ifølge Allan Christensen, Unix ansvarlig på Netcentralen, er definitionen på en ISP er: En der tilbyder dial-up dvs. som man bruger til at komme på nettet med. 7 Hvis DIX en ikke fandtes, ville visse danske ISP ere ikke kunne nå hinanden (Finn Bundgaard, AT&T)

7 selvfølgelig et par meter kabel ude i selve IX en 8. Alternativet var jo at lave "privat peerings" med alle de udbydere, der er tilstede i DK (DIX). Det er dog ikke muligt for alle at basere det udelukkende på peeringsaftaler, idet enkelte store ISP ere ikke gider peere med meget små ISP ere 9. Peeringsaftaler kræver, at man skal bruge en forbindelse per udbyder. De forbindelser behøver ikke at have samme dimensioner som den føromtalte brede forbindelse (Det ene kabel til DIX en), men man skal bruge mange flere af dem (der er 29 medlemmer i DIX en, så man skulle lave 28 individuelle opkoblinger). Prisen per megabit (enhed for bredden af forbindelsen) falder jo højere båndbredde man har 10. En anden vigtig ting ved DIX en er, at man sparer interfaces i sit udstyr. Med en IX forbindelse behøver man kun et interface mod det fælles medie, hvorimod man skal bruge et interface per udbyder, man har en "private peering" med. Det er temmelig billigt at være tilsluttet DIX en de enkelte ISP ere betaler gennemsnitligt en årlig afgift på ca Dkr 11. Det er en afgift for at få plads til at opstille en router i DIX en. Eller som Jan Ferré, civilingeniør, og en af de ansvarlige for driften af DIX en, udtalte: Det eneste man får for de penge, er lov at være her! De tekniske krav til en ISP er, som ønsker at benytte DIX en, er en samling AS numre hvor AS står for autonomt system og et tilhørende adresserum 12. Derudover skal man som tidligere omtalt have en linie hjem og et par meter kabel i Lyngby. I selve DIX en kan f.eks. opstilles en Cisco-router (med Fast Ethernet 100 Mbits/sek - FE) og et interface mod ens eget net - det kan fås for 8 Man skal selv have alt med til DIX en UNI-C stiller kun plads til rådighed. 9 Ifølge Andreas Plesner Jacobsen, Worldonline, vil AT&T, UUnet og Teleglobe kun lave peeringsaftaler med ISP ere, der har en vis mængde trafik. 10 Et lidt kontroversielt udsagn, der ikke entydigt kan verificeres. 11 De præcise betingelser kan læses på 12 Meget teknisk. Men betyder groft sagt, at man skal være registreret som ISP er det er altså ikke nok at have en server :-)

8 ca Dkr. 13 En forbindelse til den svenske IX (D-GIX) koster ca gange så meget. Så set i det lys er DIX en meget billig. I min rundspørge blandt ISP erne var der kun en, der mente, det var dyrt at være på DIX en. Afsnit 3 DIX ens betydning for internettet i Danmark I min rundspørge blandt ISP erne på DIX en var der bl.a. tre spørgsmål omkring DIX ens betydning for internettet i Danmark. Stort set samtlige ISP ere mente, at DIX en gjorde nettet billigere og mere økonomisk efficient, end hvis man udelukkende skulle klare sig med private peeringsaftaler og transitaftaler. Det var ikke muligt at få et entydigt svar på om det gjorde trafikafviklingen nemmere og hurtigere. Især angående hurtigheden var det svært at få et entydigt svar det fordelte sig med ca. 50 % der mente, det gjorde det hurtigere, og 50 % mente det blev langsommere. Jeg forsøgte at lave en slags test (se bilag 1) af, hvad det betyder, at trafikken går ind over DIX en. Men da det ifølge Allan Christensen, Netcentralen, og Knud Bisgaard Olesen, TDC, ikke har nogen betydning for kvaliteten af trafikruten, hvor mange hop den tager(se bilag1), er det svært at måle. F.eks. tager TDC sporingerne mange hop, men ifølge TDC er det fordi, TDC's net er meget distribueret, med ca. 200 routere spredt ud over landet. Ifølge Thomas Køster Rasmussen, Tele1Europe, sparer man hop i forhold til en transitaftale, medens en peeringsaftale ville give samme antal hop 14. Et andet spørgsmål der var stor uenighed om, var 13 Ifølge Thomas Køster Rasmussen Tele1Europa. 14 Lyder umiddelbart intuitivt logisk.

9 hvorvidt DIX en er mest til fordel 15 for de store eller små ISP ere 16. Der blev ikke rigtig givet nogen lødige argumenter for nogle af synspunkterne, men f.eks. TDC svarede følgende: Det er især en fordel for små ISP'ere at være på DIX'en, da man med én forbindelse til DIX'en kan nå mange forskellige ISP'ere. TDC kunne godt undvære tilstedeværelsen på DIX'en, og helt basere sig på private peeringer, men har ment det formålstjenligt at kunne peere med en del mindre ISP'ere for at fremme Internet udviklingen i Danmark 17. DIX en er under alle omstændigheder med til at sikre at alle ISP ere kan få transporteret deres trafik hvilket må være en fordel for de små. Ifølge tele1europa er DIX'en en af de IX'er 18, hvor det er mindst forskel på at være stor hvilket skyldes at den er relativ lille og derfor kan de små være med uden store tekniske investeringer. Det store spørgsmål om nettet vil blive ved med at være helt frit - stillede jeg til Jan Ferré. Det mente han så afgjort, at det ville. Umiddelbart er der ingen ISP/IBP er, som kan blive så store, at de ville kunne slippe af sted med at lukke trafikken for nogen. De eneste restriktioner Jan Ferré kunne forestille sig, var hvis et land, område eller selskab destabiliserede nettet - f.eks. at al hacking kom fra et land så ville man måske i en periode kunne lave et samarbejde imellem alle de implicerede ISP ere/ibp ere omkring at stoppe trafikken herfra. 15 Da stort set samtlige kendte ISP ere er på DIX en, går jeg udfra det er en fordel at være der - ellers ville de vil opsige abonnementet? 16 Af de mange forskellige svar fremgik det mellem linierne, at det er en stor fordel at være en stor ISP er. Hvilken må betyde, at der er stordriftsfordele ved netdrift. 17 Flotte ord af Knud Bisgaard Olesen, TDC. 18 Se Appendiks for kort over europæiske IX ere.

10 Konklusion: DIX en må formodes at være en gevinst for det danske bidrag til internettet. Det er en billig måde at sikre fuld connectivity og har med stor sandsynlighed gjort driften af nettet billigere ved at undgå unødig transittrafik (via udlandet). Uden en større analyse kan det ikke fastslås om DIX en giver størst fordel til de store eller de små ISP ere. men umiddelbart virker det som om at DIX en især har været en fordel for små ISP ere, der ikke kan få private peeringsaftaler med de store, men alligevel forbliver fuldt connected uden at måtte bruge de dyre transitaftaler. En IX er en smart måde at sikre billigere domestic trafik, og DIX en har sikkert spillet en positiv rolle for internettets udbredelse i Danmark siden oprettelsen i maj En større og mere teknisk undersøgelse vil måske kunne afsløre, om DIX en gør nettet nemmere og hurtigere. Den lave pris både på at være på DIX en men også på det nødvendige tekniske udstyr kan godt have gjort det danske marked for ISP ere mindre fragmenteret (sikret flere udbydere) dette kan dog ikke begrundes ud fra denne opgave men vil kræve en selvstændig undersøgelse.

11 Litteraturliste: 1) Crémer, Jacques og Harton, Cyril: The pricing of critical applications in the internet - Juli ) Crémer, Jacques, Rey Patrick og Tirole, Jean: Connectivity in the commercial internet - Maj ) Diverse hjemmesider blandt andet: og 4) udvekslinger med ISP erne på DIX en 5) Samtale med civilingeniør Jan Férre, DIX en. 6) Samtale med Netadministrator Allan Christensen, Netcentralen. -

12 Bilag 1 For at få et overblik over hvordan IP numrene bevæger sig gennem systemet kan man gå ud i MS-dos-promft medens computeren er online og lave en tracert kommando. På den måde får man ruten til den valgte adresse. Følgende er udført med en TDC ADSL512 forbindelse og outputtet ser ud som følger: Kommando: Tracert Sporer rute til [ ] over et maksimum af 30 hop: ms 59 ms 49 ms bynxx1.ip.tele.dk [ ] 2 47 ms 44 ms 39 ms ge m.bynxg1.ip.tele.dk [ ] 3 42 ms 45 ms 48 ms pos m.albnxg1.ip.tele.dk [ ] 4 42 ms 41 ms 45 ms pos m.albnxa1.ip.tele.dk [ ] 5 45 ms 45 ms 43 ms pos m.albnxg2.ip.tele.dk [ ] 6 43 ms 39 ms 50 ms pos m.boanxg1.ip.tele.dk [ ] 7 48 ms 44 ms 49 ms pos m.boanxg2.ip.tele.dk [ ] 8 45 ms 45 ms 48 ms ge m.boanxt1.ip.tele.dk [ ] 9 54 ms 63 ms 58 ms peer.atm m.boanxt1.peer.tele.dk [ ] ms 54 ms 63 ms v8-car-sto-fe0-0.global-ip.net [ ] ms 55 ms 58 ms v8-car-sto-fe0-0.global-ip.net [ ]

13 12 57 ms 61 ms 54 ms [ ] Sporing fuldført. Som det fremgår foregår de 9 første hop på TDC s eget net og i hop 9 (hvert hop = en router) skifter det så til Globalones net og de har en privat peerings aftale. Et eksempel er følgende der er udført med et 56k modem hos get2net. C:\>tracert Sporer rute til worldonline.dk [ ] over et maksimum af 30 hop: ms 111 ms 110 ms lo0.cisco407.get2net.dk [ ] ms 95 ms 114 ms fe2-0.val36.bb.uni2.net [ ] ms 93 ms 98 ms fe3-1.val1-core.bb.uni2.net [ ] ms 91 ms 98 ms pos8-0-0.nesa3.bb.uni2.net [ ] ms 106 ms 98 ms wol-gw.dix.dk [ ] 6 99 ms 95 ms 111 ms ATM cr0.pbv.worldonline.dk [ ] ms 114 ms 119 ms worldonline.dk [ ] Sporing fuldført. Som man kan se går denne internetrute over DIX en og er altså et eksempel på hvad DIX en bliver brugt til.

Introduktion til BGP 4 Border Gateway Protocol version 4

Introduktion til BGP 4 Border Gateway Protocol version 4 Introduktion til BGP 4 Border Gateway Protocol version 4 Emner Hvad er BGP Autonome Systemer (AS) BGP grundlæggende Overvågning af BGP Hvad er BGP? Border Gateway Protocol BGP er beskrevet i to RFC er

Læs mere

Infrastruktur i hjemmet og begreber

Infrastruktur i hjemmet og begreber Infrastruktur i hjemmet og begreber Indholdsfortegnelse Ordliste... 2 Accesspoint... 2 DHCP... 2 DSL... 2 Ethernet... 2 Firewall... 2 Flatrate... 2 Hub... 3 IP... 3 IP-adresse... 3 IP-filtrering... 3 IP-forwarding...

Læs mere

Synkron kommunikation

Synkron kommunikation Synkron kommunikation Synkron kommunikation betyder, at kommunikationen foregår her og nu, med ingen eller kun lidt forsinkelse. De to kommunikatorer er synkrone de "svinger i samme takt". Et eksempel

Læs mere

Generalforsamling Velkommen Dirigent- Flemming. Året 2004:

Generalforsamling Velkommen Dirigent- Flemming. Året 2004: Generalforsamling 2005 Velkommen Dirigent- Flemming Året 2004: Det har ikke været et år, der vil blive husket for en væsentlig stigning i antal medlemmer. Men der er heller ingen der har meldt sig ud.

Læs mere

Bilag 1a. Produktspecifikation for Adgang BSA Kabel-tv net

Bilag 1a. Produktspecifikation for Adgang BSA Kabel-tv net Bilag 1a. Produktspecifikation for Adgang BSA Kabel-tv net Indholdsfortegnelse 1. PRÆAMBEL... 2 2. DEFINITIONER... 2 3. PRODUKTBESKRIVELSE... 3 3.1 Kundeinstallation... 3 3.2 Provisionering / aktivering...

Læs mere

Workshops om netværk

Workshops om netværk Workshops om netværk 1. Intro + netværkslag 2. Transportlag 3. Socket programmering 4. TBA Se evt. www.control.aau.dk/~jens/teaching/itc_2011 Sådan virker Internettet Jens Myrup Pedersen Lektor, jens@es.aau.dk

Læs mere

VULA PairBonding er et produkt, hvor xdsl-forbindelsen produceres på 2 kobberpar for at levere en

VULA PairBonding er et produkt, hvor xdsl-forbindelsen produceres på 2 kobberpar for at levere en Bilag f: Produktbeskrivelse for VULA Pair Bonding. Omfang VULA PairBonding er et produkt, hvor xdsl-forbindelsen produceres på kobberpar for at levere en given hastighed, i stedet for kobberpar.. Indhold.

Læs mere

Netværkstopologi. - dvs. hvordan ser netværket ud? Netteknik 1

Netværkstopologi. - dvs. hvordan ser netværket ud? Netteknik 1 Netværkstopologi - dvs. hvordan ser netværket ud? Netteknik 1 Netværkstopologi Topologi betyder geometri, dvs. netværkets udseende En introduktion til netværkets grundbegreber! Et firmanetværk LAN, baseret

Læs mere

Route-tabellen. Routertabel R2. Routertabel R3. Routertabel R1. Routertabel R4 NETVÆRK SENDES TIL

Route-tabellen. Routertabel R2. Routertabel R3. Routertabel R1. Routertabel R4 NETVÆRK SENDES TIL Routningsteknik Route-tabellen Alle Host har en routetabel Routetabellen indeholder liste over alle kendte logiske net. Routetabellen indeholder ofte også en Default Route til alle andre net Routetabellen

Læs mere

Sådan fikser du din netværks forbindelse hurtigt

Sådan fikser du din netværks forbindelse hurtigt 2017 Sådan fikser du din netværks forbindelse hurtigt NewTech IT Norgesvej 17 6100 Haderslev Tlf. 79 306 153 info@newtechit.dk www.newtechit.dk 29-04-2017 Indholdsfortegnelse Sådan fikser du din netværks

Læs mere

Hvad er fremtiden for internettet?

Hvad er fremtiden for internettet? Hvad er fremtiden for internettet? pcfly.info Den Internettet er blot et par årtier gamle, men i dette korte tidsrum har oplevet væsentlige ændringer. Den voksede ud af et sammensurium af uafhængige netværk

Læs mere

Online overalt. Få Danmarks bredeste dækning med mobilt bredbånd fra TDC

Online overalt. Få Danmarks bredeste dækning med mobilt bredbånd fra TDC Online overalt Få Danmarks bredeste dækning med mobilt bredbånd fra TDC Tag internettet med i lommen Den ene dag på kontoret, den næste på farten. Variation i kalenderen kræver fleksible muligheder for

Læs mere

10 Vigtigste SEO Ranking Faktorer

10 Vigtigste SEO Ranking Faktorer 10 Vigtigste SEO Ranking Faktorer Indledning 10 Vigtigste Ranking Faktorer Agilitor Der findes en lang række faktorer, der har indflydelse på din websites position i Google på forskellige søgeord. Faktisk

Læs mere

Gode råd til netbankbrugere - sikring af en typisk hjemme-pc med adgang til netbank

Gode råd til netbankbrugere - sikring af en typisk hjemme-pc med adgang til netbank Gode råd til netbankbrugere - sikring af en typisk hjemme-pc med adgang til netbank Af BEC og FortConsult, januar 2005. Hvad kan du konkret gøre for at beskytte din pc? Målgruppe Denne vejledning er skrevet

Læs mere

Basal TCP/IP fejlfinding

Basal TCP/IP fejlfinding Basal TCP/IP fejlfinding Dette notat beskriver en række enkle metoder til fejlfinding på TCP/IP problemer. Metoderne er baseret på kommandoer, som er en fast bestanddel af Windows. Notatet er opbygget

Læs mere

Hvad mener du om Internettets fremtid?

Hvad mener du om Internettets fremtid? Hvad mener du om Internettets fremtid? Internettet blev tilgængeligt for almindelige mennesker i midten af 1990 erne. Siden er internettet blevet en vigtig del af vores hverdag. Vi bruger internettet til

Læs mere

eyjo IT Consulting AKB Afdeling 207, Ejendomskontoret Att.: Dion Madsen Urbansgade 2 2100 København Ø Østerbro d. 5. december 2005

eyjo IT Consulting AKB Afdeling 207, Ejendomskontoret Att.: Dion Madsen Urbansgade 2 2100 København Ø Østerbro d. 5. december 2005 AKB Afdeling 207, Ejendomskontoret Att.: Dion Madsen Urbansgade 2 2100 København Ø Østerbro d. 5. december 2005 Rådgivning i forbindelse med installation af bolignet. Ejendommen beliggende Urbansgade 2,

Læs mere

Bilag 1b Infrastruktur & Kapacitet

Bilag 1b Infrastruktur & Kapacitet 6. marts 2012 Bilag 1b Infrastruktur & Kapacitet Til Produkttillæg BSA Indholdsfortegnelse 1. PRÆAMBEL... 3 2. DEFINITIONER... 3 3. INFRASTRUKTUR - TEKNISK SET UP... 4 3.1 FREMFØRING AF SLUTKUNDENS DATATRAFIK...

Læs mere

Spørgsmål & svar til App

Spørgsmål & svar til App Spørgsmål & svar til App De mest stillede spørgsmål til Myfone App til iphone og Android Midt Solu on A/S Godthåbsvej 23-25 8660 Skanderborg Tlf. 70 22 19 03 e-mail: info@midtsolu on.dk Web: www.midtsolu

Læs mere

IT og økonomi. Lektionens emner. Hvorfor netværk? Lektion: N: Netværk

IT og økonomi. Lektionens emner. Hvorfor netværk? Lektion: N: Netværk IT og økonomi Lektion: N: Netværk Lektionens emner Hvorfor netværk? Typer af netværk Fysisk opbygning Netværksoperativsystemer Protokoller Internet baggrundsteknologi Basistjenester Sikkerhed Hvorfor netværk?

Læs mere

Hub & Lag 2 Switch. - Ethernet-enhederne fra lag 2! Netteknik 1

Hub & Lag 2 Switch. - Ethernet-enhederne fra lag 2! Netteknik 1 Hub & Lag 2 Switch - Ethernet-enhederne fra lag 2! Netteknik 1 Ethernet enhederne Ethernet Lag 2 Switch eller Ethernet HUB - det ka da være lige meget! Eller ka det nu også det??? ;-) HUB De ser meget

Læs mere

Nu kan du ikke. på ude og inde. mærke forskel. 3 introducerer Mobilt Bredbånd, der er lige så hurtigt som din opkobling inde på kontoret.

Nu kan du ikke. på ude og inde. mærke forskel. 3 introducerer Mobilt Bredbånd, der er lige så hurtigt som din opkobling inde på kontoret. Nu kan du ikke mærke forskel på ude og inde. 3 introducerer Mobilt Bredbånd, der er lige så hurtigt som din opkobling inde på kontoret. 3 har tunet det mobile bredbånd med Turbo3G og er blevet endnu hurtigere.

Læs mere

Multiguide til C903IP

Multiguide til C903IP Multiguide til C903IP Om IP kameraer For at kunne installere et IP kamera er det vigtigt at vide, at der finder flere forskellige slags IP adresser: - Den eksterne IP adresse har du fået tildelt af din

Læs mere

WAN s. - langdistance netværk! Netteknik 1

WAN s. - langdistance netværk! Netteknik 1 WAN s - langdistance netværk! Netteknik 1 Wide Area Network Hjemme arbejdsplads Hjemme arbejdsplads ISDN2 ISDN30 ISDN ISDN2 1 Mbps FRAME RELAY 512 Kbps Frederiskhavn - Filial RAS 512 Kbps Aarhus - Hovedkontor

Læs mere

ansvarlighed ipvision samler al din kommunikation i én integreret løsning info hosted pbx mobiltelefoni fibernetværk ip-telefoni internet sikkerhed

ansvarlighed ipvision samler al din kommunikation i én integreret løsning info hosted pbx mobiltelefoni fibernetværk ip-telefoni internet sikkerhed visamlertrådene ipvision samler al din kommunikation i én integreret løsning ansvarlighed én leverandør, der samler trådene og skaber synergi De fleste ved, at der kan være meget at spare ved at samle

Læs mere

Hensigten har været at træne de studerende i at dele dokumenter hvor der er mulighed for inkorporering af alle former for multimodale tekster.

Hensigten har været at træne de studerende i at dele dokumenter hvor der er mulighed for inkorporering af alle former for multimodale tekster. Projekt edidaktik Forsøg med multimodal tekstproduktion På Viden Djurs er der I to klasser blevet gennemført et forsøg med anvendelse af Microsoft Office 365. Hensigten har været at træne de studerende

Læs mere

Bilag 1c. Infrastruktur & Kapacitet

Bilag 1c. Infrastruktur & Kapacitet Bilag 1c. Infrastruktur & Kapacitet Indholdsfortegnelse 1. PRÆAMBEL... 2 2. DEFINITIONER... 2 3. INFRASTRUKTUR - TEKNISK SET UP... 3 3.1 Fremføring af Slutkundens datatrafik... 3 3.2 Transport af trafik...

Læs mere

Test vores telefoni systemer GRATIS BILLIGT SMART PÅLIDELIGT

Test vores telefoni systemer GRATIS BILLIGT SMART PÅLIDELIGT BILLIGT SMART PÅLIDELIGT Test vores telefoni systemer GRATIS Med et Comtalk telefonanlæg får du markedets bedste IP-telefoni løsning, når det gælder funktionalitet og kvalitet. Og oven i købet får du en

Læs mere

OZ9HBO EDR Holstebro Experimenterende Danske Radioamatører. 14. Årgang Nr. 1 AKTIVITETSPLAN 1. Kvartal 2004

OZ9HBO EDR Holstebro Experimenterende Danske Radioamatører. 14. Årgang Nr. 1 AKTIVITETSPLAN 1. Kvartal 2004 OZ9HBO EDR Holstebro Experimenterende Danske Radioamatører 14. Årgang Nr. 1 AKTIVITETSPLAN 1. Kvartal 2004 Indhold Information 2 Leder 3 Forsidebilledet 4 Ny bestyrelse 4 Campingvogn 5 Hjemmesiden 5 Fordrag

Læs mere

Danskerne ser mere ulovligt TV på nettet

Danskerne ser mere ulovligt TV på nettet TokeWith DanmarksMedie2ogJournalisthøjskole 20142PUJ Forsidehistorie.+ 5 Danskerne ser mere ulovligt TV på nettet Forbrugerne ser mere og mere TV på 25 Det er et oprør mod priserne. Og nu sætter de dem

Læs mere

ADSL i TDC koncernen

ADSL i TDC koncernen i TDC koncernen Tor Ottens Product Manager TDC Internet www.zillion.dk (erhvervs produkter) www.opasia.dk (privat produkter) tjenester - Asymetric Digital Subscriber Line Teknologien tillader op til 800

Læs mere

Netværkstopologi. Netteknik 1. Netteknik 1 (AMU 44947) Mercantec Den logiske og den fysiske! Netværkstopologi

Netværkstopologi. Netteknik 1. Netteknik 1 (AMU 44947) Mercantec Den logiske og den fysiske! Netværkstopologi Netværkstopologi - Den logiske og den fysiske! Netteknik 1 Netværkstopologi Topologi betyder geometri, dvs. netværkets udseende En introduktion til netværkets grundbegreber! 1 Et firmanetværk LAN, baseret

Læs mere

Tilslutning af udstyr Sådan forbinder du computer, telefon og TV til fiberboksen

Tilslutning af udstyr Sådan forbinder du computer, telefon og TV til fiberboksen Tilslutning af udstyr Sådan forbinder du computer, telefon og TV til fiberboksen Om fiberboksen Fiberboksen har indbygget router, hvilket betyder at du kan nøjes med tilslutning til én boks, og så er du

Læs mere

Application Note: AN-Z05

Application Note: AN-Z05 Application Note: AN-Z05 Opsætning af zense PC-boks og LAN router for kommunikation via internettet. Indledning Dette dokument beskriver et eksempel på opsætning af PC-boksen, model PLM-2110ULT, til brug

Læs mere

Navnet på Kontoen. Navnet på personen. Hvor kommer posten til personen hen?

Navnet på Kontoen. Navnet på personen. Hvor kommer posten til personen hen? Navnet på Kontoen Navnet på personen Hvor kommer posten til personen hen? Hvad hedder serveren hvor postkontoen ligger? Hvilken server vil jeg sende igennem? Kontonavnet på min postkonto er som regel lig

Læs mere

DET BORGERNÆRE HOSPITAL

DET BORGERNÆRE HOSPITAL DET BORGERNÆRE HOSPITAL SUNDHED.DK Nå Hr. Jensen nu skal du høre. Du behøver ikke at være bekymret. Du fejler ingenting alvorligt, men jeg kunne godt tænke mig at fortsætte behandlingen og eventuelt tage

Læs mere

HURTIGT OG STABILT INTERNET GØR DIT SOMMERHUS EKSTRA ATTRAKTIVT STÆRKT TILBUD TIL ALLE SOMMER- HUSEJERE

HURTIGT OG STABILT INTERNET GØR DIT SOMMERHUS EKSTRA ATTRAKTIVT STÆRKT TILBUD TIL ALLE SOMMER- HUSEJERE HURTIGT OG STABILT INTERNET GØR DIT SOMMERHUS EKSTRA ATTRAKTIVT STÆRKT TILBUD TIL ALLE SOMMER- HUSEJERE Waoo leveres af dit lokale fibernetselskab SOMMERHUSE MED HURTIGT INTERNET ER EFTERTRAGTEDE SLÅ TIL

Læs mere

Netværkstopologi. - Den logiske og den fysiske! Netteknik 1

Netværkstopologi. - Den logiske og den fysiske! Netteknik 1 Netværkstopologi - Den logiske og den fysiske! Netteknik 1 Netværkstopologi Topologi betyder geometri, dvs. netværkets udseende En introduktion til netværkets grundbegreber! Et firmanetværk LAN, baseret

Læs mere

En svensk version af dette dokument kan hentes her: http://itu.dk/ people/hagerman/riktlinjer.pdf (500 kb)

En svensk version af dette dokument kan hentes her: http://itu.dk/ people/hagerman/riktlinjer.pdf (500 kb) Denne guide er skrevet til folk, som laver hjemmesider med Øresundsregionen som målgruppe. Hvilket sprog skal man skrive på dansk eller svensk, eller måske engelsk? Hvordan kommunikerer man mest effektivt

Læs mere

Cykelhandler projekt KOM / IT

Cykelhandler projekt KOM / IT 2015 Cykelhandler projekt KOM / IT Indhold Indledning... 2 Tidsplan... 2 Fase 1 - Problemanalyse... 3 Informations problem... 3 Markedsundersøgelse... 3 Analyse af deres eksisterende medieprodukter...

Læs mere

Bredbånd. Installationsvejledning - WGW BOX

Bredbånd. Installationsvejledning - WGW BOX Bredbånd Installationsvejledning - WGW BOX Introduktion og din ordre WGW Box ADSL stik og lamper Denne vejledning hjælper dig med at installere din bredbåndsforbindelse Tændt/ slukket DSL Internet Telefon

Læs mere

VLAN. - mange logiske net på ét fysisk! Netteknik 1

VLAN. - mange logiske net på ét fysisk! Netteknik 1 VLAN - mange logiske net på ét fysisk! Netteknik 1 Hvad er et VLAN? Virtual Local Area Network s er en logisk opdeling af enheder eller brugere og teknikken resulterer i et system der minder om IP adressering;

Læs mere

ERFA-GRUPPE INTERNET EMNER EN ANTENNEFORENING BØR TAGE STILLING TIL, HVIS FORENINGEN ØNSKER AT UDBYDE INTERNET

ERFA-GRUPPE INTERNET EMNER EN ANTENNEFORENING BØR TAGE STILLING TIL, HVIS FORENINGEN ØNSKER AT UDBYDE INTERNET ERFA-GRUPPE INTERNET EMNER EN ANTENNEFORENING BØR TAGE STILLING TIL, HVIS FORENINGEN ØNSKER AT UDBYDE INTERNET 8.8.2011 ERFA-Gruppe Internet: Emner en antenneforening skal tage stilling til, hvis foreningen

Læs mere

Datapakke. Data. Afsender. Modtager

Datapakke. Data. Afsender. Modtager Program Kl. 17,00 Opstart og velkomst fra afdelingen Kl. 17,15 Hvad er bredbånd og datakommunikation Kl. 18,00 Spisning Kl. 18,45 Film omkring, hvad er datakommunikation og netværksudstyr Kl. 19,30 Hvilke

Læs mere

Kom godt i gang DRG 716 og 717 Fiberboks

Kom godt i gang DRG 716 og 717 Fiberboks Kom godt i gang DRG 716 og 717 Fiberboks Februar 2014 02 Indhold Fibernet fra SEAS-NVE 03 Introduktion til din fiberboks 04 Sådan får du den bedste forbindelse 05 Din verden af muligheder 06 Ofte stillede

Læs mere

Der er elementer i de nyateistiske aktiviteter, som man kan være taknemmelig for. Det gælder dog ikke retorikken. Må-

Der er elementer i de nyateistiske aktiviteter, som man kan være taknemmelig for. Det gælder dog ikke retorikken. Må- Introduktion Fra 2004 og nogle år frem udkom der flere bøger på engelsk, skrevet af ateister, som omhandlede Gud, religion og kristendom. Tilgangen var usædvanlig kritisk over for gudstro og kristendom.

Læs mere

Pair Bonding 25/6-2015 Ver 2.0

Pair Bonding 25/6-2015 Ver 2.0 1 Pair Bonding 25/6-2015 Ver 2.0 Pair Bonding baggrund for TDCs implementering af Pair Bonding. Baggrund: Pair Bonding er en effektiv måde at udvide dækningen med bredbånd, især til Slutbrugere, der ikke

Læs mere

Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år

Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år Naturlig enhed Vi hører altid radio og så tjekker jeg også min mobil, men vi ses ikke tv om morgenen. Men så sidder jeg også

Læs mere

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase.

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Overgang fra mellemtrin til ældste trin samtale med 6. kl. Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Det er en meget anderledes arbejdsform, men

Læs mere

IT Connect. IT-Connect s bredbåndsbeboerløsning

IT Connect. IT-Connect s bredbåndsbeboerløsning IT Connect IT-Connect s bredbåndsbeboerløsning Fremtiden Der er fornuft i at eje sit eget netværk, hvis man ønsker at være uafhængig af ydre omstændigheder Vi er på forkant med nettet Internettet med de

Læs mere

Bedre bredbånd i Herslev og Kattinge.

Bedre bredbånd i Herslev og Kattinge. Bedre bredbånd i Herslev og Kattinge. Baggrund De eksisterende bredbåndsmuligheder, som enten er eller fastnet via TDC s telefonkabler (PSTN-net) med lave båndbredder (fra under 1 Mbit og op til maks.

Læs mere

har jeg hentet nedenstående anmeldelse af et godt program til

har jeg hentet nedenstående anmeldelse af et godt program til Software Fra design af hjemmesider: har jeg hentet nedenstående anmeldelse af et godt program til Wordpress er intet mindre end et genialt program til hjemmesider. For det første er det gratis, og for

Læs mere

Web 2.0. Af Frederik Adamsen. Definitionen af Web 2.0... 2 Problemstilling og løsning... 2 Udvikling af produkt... 3 Tankegang... 4 Konklusion...

Web 2.0. Af Frederik Adamsen. Definitionen af Web 2.0... 2 Problemstilling og løsning... 2 Udvikling af produkt... 3 Tankegang... 4 Konklusion... Web 2.0 Af Frederik Adamsen Indholdsfortegnelse Definitionen af Web 2.0... 2 Problemstilling og løsning... 2 Udvikling af produkt... 3 Tankegang... 4 Konklusion... 6 Frederik Adamsen Kom/IT Web 2.0 Side

Læs mere

beskrivelse af netværket på NOVI

beskrivelse af netværket på NOVI beskrivelse af netværket på NOVI Beskrivelse af netværket på NOVI - NOVInet Indledning Som lejer/beboer på NOVI har man mulighed for at få virksomhedens computere tilsluttet det fælles netværk i NOVI Park

Læs mere

SIG FARVEL TIL DÅRLIGT WIFI.

SIG FARVEL TIL DÅRLIGT WIFI. SIG FARVEL TIL DÅRLIGT WIFI. DÅRLIGT/MANGELFULDT WIFI ER ET PROBLEM FOR MANGE Du kender sikkert problematikken. Du oplever kun en brøkdel af den hastighed på din WiFi forbindelse, i forhold til hvad du

Læs mere

Introduktion til computernetværk

Introduktion til computernetværk Introduktion til computernetværk 24. oktober 2011 Mads Pedersen, OZ6HR mads@oz6hr.dk Slide 1 Plan i dag Netværk generelt Lokalnet Internet Router Kabel/trådløs Firewall Lokal server (forward) Warriors

Læs mere

Få optimeret dit firmas website til mobilen og styrk dit image ud af til.

Få optimeret dit firmas website til mobilen og styrk dit image ud af til. Få optimeret dit firmas website til mobilen og styrk dit image ud af til. Hvorfor? Vi danskere vil være på nettet overalt. Og det kan ses på mængden af datatrafik, vi henter og sender til og fra vores

Læs mere

Installationsvejledning

Installationsvejledning TDC Bredbånd Installationsvejledning Fastnet TDC Box Version 6.0 Surf mere S u r f m e re Introduktion og din ordre Denne vejledning hjælper dig med at installere din bredbåndsforbindelse. Udstyr fra TDC:

Læs mere

AF2208N og AF2208N + trådløse Wi-fi forstærker / AP Long-range

AF2208N og AF2208N + trådløse Wi-fi forstærker / AP Long-range AF2208N og AF2208N + trådløse Wi-fi forstærker / AP Long-range INDLEDNING: Vær opmærksom på at AF2208N er en forstærker. Det vil sige at den er og kan aldrig være bedre, end det signal den får ind. Så

Læs mere

En statistikstuderendes bekendelser Søren Wengel Mogensen

En statistikstuderendes bekendelser Søren Wengel Mogensen Oplysning 23 En statistikstuderendes bekendelser Søren Wengel Mogensen Om at skrive BSc-opgave i anvendt statistik. Der findes matematikere (i hvert fald matematikstuderende), der mener, at den rene matematik

Læs mere

Kom godt i gang DRG 500 serie Fiberboks

Kom godt i gang DRG 500 serie Fiberboks Kom godt i gang DRG 500 serie Fiberboks Februar 2014 02 Indhold Fbernet fra SEAS-NVE 03 Introduktion til din fiberboks 04 Tilslutning af tv, internet og telefoni 05 En verden af muligheder 06 Ofte stillede

Læs mere

INFORMATION NR. 8/1993 19.12.93

INFORMATION NR. 8/1993 19.12.93 INFORMATION NR. 8/1993 19.12.93 ANTENNENYT (?) Arbejdet munder desværre ud i "Viel Geschrei und wenig Wolle", som tysken siger, for konklusionen af vores arbejder bliver: DESVÆRRE..... Vi springer lige

Læs mere

Spørgsmål & svar til App

Spørgsmål & svar til App Spørgsmål & svar til App De mest stillede spørgsmål til Myfone App en til iphone, Android & Windows Phone Hvordan kan man hente Flexfones app? Den kan hentes i Apples App Store, Androids Google Play &

Læs mere

Kom i gang med Adwords

Kom i gang med Adwords Kom i gang med Adwords Guide fra AdwordsForum skrevet af Jan P. Olsen Er du parat til at få del i alle de fordele Google Adwords kan give? Googles søgemaskine er i dag en af de mest besøgte websites overhovedet

Læs mere

Forstå brugbarheden af Google Analytics på 10 minutter

Forstå brugbarheden af Google Analytics på 10 minutter Forstå brugbarheden af Google Analytics på 10 minutter Hvad er Google Analytics? Hvem kan bruge det? Hvad kan Google Analytics bruges til? Google Analytics viser dig hvor dine kunder har fundet frem til

Læs mere

FDM travel SimSwap brugermanual

FDM travel SimSwap brugermanual FDM travel SimSwap brugermanual FDM travel SimSwap er et sim-kort, der er meget simpelt at anvende og giver store besparelser på opkald og data på mobilen i udlandet. Følg denne manual og få maksimal glæde

Læs mere

TDC HomeBox ADSL. Installationsvejled ning til dig med bredbåndstelefoni og alm. telefonstik

TDC HomeBox ADSL. Installationsvejled ning til dig med bredbåndstelefoni og alm. telefonstik TDC HomeBox ADSL Installationsvejled ning til dig med bredbåndstelefoni og alm. telefonstik Benyttes sammen med Windows XP styresystem. Version 6,0 Din TDC HomeBox er forsynet med muligheden Når du manuelt

Læs mere

Enten med kabel eller med trådløs forbindelse

Enten med kabel eller med trådløs forbindelse Internet Enten med kabel eller med trådløs forbindelse Internet Computer med kabel computer trådløs - router modem stikdåse verden udenfor Internetadresser Hovedregel eksempel: www.gammelby.eu (1 punktum

Læs mere

Installationsvejledning

Installationsvejledning TDC Bredbånd Installationsvejledning Fastnet TDC Box ADSL Til kunder med TDC Fastnet S u r f m e re Version 6.0 Surf mere Introduktion og din ordre Denne vejledning hjælper dig med at installere din bredbåndsforbindelse

Læs mere

EA3 eller EA Cube rammeværktøjet fremstilles visuelt som en 3-dimensionel terning:

EA3 eller EA Cube rammeværktøjet fremstilles visuelt som en 3-dimensionel terning: Introduktion til EA3 Mit navn er Marc de Oliveira. Jeg er systemanalytiker og datalog fra Københavns Universitet og denne artikel hører til min artikelserie, Forsimpling (som også er et podcast), hvor

Læs mere

Informationsteknologi D Gruppe 16 Opgaver. Gruppe 16. Informationsteknologi D

Informationsteknologi D Gruppe 16 Opgaver. Gruppe 16. Informationsteknologi D Opgaver Gruppe 16 Informationsteknologi D IT Opgaver Her kan du se alle de IT opgaver som vi har lavet i løbet at vores informationsteknologi D periode. Media College Aalborg Side 0 af 7 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Adgang til internettet Manuel login: http://login.kollegienet.dk Automatisk login: http://login.kollegienet.dk/jws Benyttelse af router:

Adgang til internettet Manuel login: http://login.kollegienet.dk Automatisk login: http://login.kollegienet.dk/jws Benyttelse af router: Velkommen til Foreningen Kollegienet Odense (FKO). Ved at udfylde og indsende tilmeldingsblanketten bagerst i denne folder har du mulighed for at benytte internet og internt netværk med FKO som din professionelle

Læs mere

Kort sagt: succes med netdating.

Kort sagt: succes med netdating. Indledning I denne e- bog får du en guide til, hvordan du knækker netdating koden! Du finder alt hvad du skal bruge, for at komme igang med at møde søde piger på nettet. Få f.eks. besvaret følgende spørgsmål:

Læs mere

VLAN. - mange logiske net på ét fysisk! Netteknik 1

VLAN. - mange logiske net på ét fysisk! Netteknik 1 VLAN - mange logiske net på ét fysisk! Netteknik 1 Hvad er et VLAN? Virtual Local Area Network s er en logisk opdeling af enheder eller brugere og teknikken resulterer i et system der minder om IP adressering;

Læs mere

SKRIV! GENTOFTE CENTRALBIBLIOTEK 2014

SKRIV! GENTOFTE CENTRALBIBLIOTEK 2014 SKRIV! GENTOFTE CENTRALBIBLIOTEK 2014 SÅDAN SKABER DU EN VEDKOMMENDE TEKST Skriv det vigtigste først. Altid. Både i teksten og i de enkelte afsnit. Pointen først. Så kan du altid forklare bagefter. De

Læs mere

IT Rapport 27-02-08. Netværkskonsulenterne Forslag til IT-løsning vedrørende campingpladsen. Danielle og Jonas 2.4 Side 1 af 5

IT Rapport 27-02-08. Netværkskonsulenterne Forslag til IT-løsning vedrørende campingpladsen. Danielle og Jonas 2.4 Side 1 af 5 Netværkskonsulenterne Forslag til IT-løsning vedrørende campingpladsen Danielle og Jonas 2.4 Side 1 af 5 Resume Indholdsfortegnelse Resume...2 Indledning...3 Database...3 Netværksopstilling...4 Indkøb

Læs mere

Overvågningskamera. ~Af Svend, Valdemar og Frederik~

Overvågningskamera. ~Af Svend, Valdemar og Frederik~ Lavet af Svend, Valdemar og Frederik 2.3 HTX - Roskilde Overvågningskamera ~Af Svend, Valdemar og Frederik~ I dette forløb har vi arbejdet med overvågningskameraer. Det handlede om at lære, hvordan et

Læs mere

QoS. - prioritering af pakketransporten! Netteknik 1

QoS. - prioritering af pakketransporten! Netteknik 1 QoS - prioritering af pakketransporten! Netteknik 1 Hvad er Quality of Service? QoS er et netværks evne til at give en bedre service til bestemte former for netværkstrafik (fx tale). Typiske parametre

Læs mere

Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003. Jonas Christiansen Voss

Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003. Jonas Christiansen Voss Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003 Jonas Christiansen Voss 2. marts 2004 Indhold 1 CD ere 2 1.1 Brænde dokumenter til CD....................... 2 1.2 Disk Copy.................................

Læs mere

Objektorientering. Programkvalitet

Objektorientering. Programkvalitet 1 PROSA-Bladet nr. 4 1993 Objektorientering = Programkvalitet? Af Finn Nordbjerg, adjunkt ved Datamatikeruddannelsen, Aalborg Handelskole 1. Indledning Objektorientering er blevet et edb-fagets mest udbredte

Læs mere

Hjerner i et kar - Hilary Putnam. noter af Mogens Lilleør, 1996

Hjerner i et kar - Hilary Putnam. noter af Mogens Lilleør, 1996 Hjerner i et kar - Hilary Putnam noter af Mogens Lilleør, 1996 Historien om 'hjerner i et kar' tjener til: 1) at rejse det klassiske, skepticistiske problem om den ydre verden og 2) at diskutere forholdet

Læs mere

Netservice Netservice-menuen giver dig mulighed for at opsætte og aktivere/deaktivere forskellige netfunktioner på kameraet.

Netservice Netservice-menuen giver dig mulighed for at opsætte og aktivere/deaktivere forskellige netfunktioner på kameraet. Netservice Netservice-menuen giver dig mulighed for at opsætte og aktivere/deaktivere forskellige netfunktioner på kameraet. Det giver mulighed for at opsætte PPPoE, NTP, e-mail, DDNS, UPnP og WiFi samt

Læs mere

Datanet Obligatorisk opgave 3: IP og ICMP. René Hardi Hansen Michael Falcke Nilou Anders Bjerg Pedersen Hold 1 26. september 2007

Datanet Obligatorisk opgave 3: IP og ICMP. René Hardi Hansen Michael Falcke Nilou Anders Bjerg Pedersen Hold 1 26. september 2007 Datanet Obligatorisk opgave 3: IP og ICMP René Hardi Hansen Michael Falcke Nilou Anders Bjerg Pedersen Hold 1 26. september 2007 1 Indledning Denne opgave går ud på at analysere IP-protokollen ved at betragte

Læs mere

Router (modem) til Bredbånd, Coax. Installationsvejledning

Router (modem) til Bredbånd, Coax. Installationsvejledning Router (modem) til Bredbånd, Coax Installationsvejledning Tillykke med din nye Router (modem) Indholdsfortegnelse Du har bestilt et nyt produkt hos TDC Erhverv. I den forbindelse har du fået tilsendt en

Læs mere

3OMSTILLING. Brugermanual til 3SoftPhone

3OMSTILLING. Brugermanual til 3SoftPhone 3OMSTILLING Brugermanual til 3SoftPhone Indholdsfortegnelse 1. INTRODUKTION... 3 2. OVERBLIK... 3 3. INSTALLATION... 4 4. LOG IND... 4 5. BESVAR OPKALD... 4 6. 3SOFTPHONE OG OMSTILLINGSBORDET... 5 7. FORETAG

Læs mere

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 Kursus om: Professionelt forældresamarbejde med underviser Kurt Rasmussen Den 27. september 2008 på Vandrehjemmet i Slagelse fra kl. 8:30-16:00 Referat af dagen: Dette

Læs mere

Bilag 1c. Infrastruktur & Kapacitet

Bilag 1c. Infrastruktur & Kapacitet Bilag 1c. Infrastruktur & Kapacitet Indholdsfortegnelse 1. PRÆAMBEL... 2 2. DEFINITIONER... 2 3. INFRASTRUKTUR - TEKNISK SET UP... 3 3.1 Fremføring af Slutkundens datatrafik... 3 3.2 Decentral adgang...

Læs mere

3940 Modem med WIFI. Med dette blad beskrive lidt om Technicolor 3940 modem, specielt med hensyn til brug af WIFI.

3940 Modem med WIFI. Med dette blad beskrive lidt om Technicolor 3940 modem, specielt med hensyn til brug af WIFI. 3940 Modem med WIFI Med dette blad beskrive lidt om Technicolor 3940 modem, specielt med hensyn til brug af WIFI. Placer modem rigtigt? Vi har i store træk følgende anbefalinger med hensyn til placering

Læs mere

Det Nye Testamente lyd-app. v. Stefan Lykkehøj Lund

Det Nye Testamente lyd-app. v. Stefan Lykkehøj Lund Det Nye Testamente lyd-app v. Stefan Lykkehøj Lund Indledning For nogle år siden, fik jeg Det Nye Testamente som lydbog på USB. I starten lyttede jeg en del med tiden blev det dog til mindre og mindre.

Læs mere

ACN Digital Telefonservice. Generelt

ACN Digital Telefonservice. Generelt ACN Digital Telefonservice Generelt 1. Hvad skal jeg bruge, for at drage fordel af ACN Digital Telefonservice? Kunder skal have en bredbånds internetforbindelse med en uploadhastighed på mindst 128 Kbps

Læs mere

Evalueringsrapport vedr. studieophold i udlandet

Evalueringsrapport vedr. studieophold i udlandet Evalueringsrapport vedr. studieophold i udlandet Denne evalueringsrapport vil give Aalborg Universitet vigtig information om dit studieophold, som vil komme andre studerende til gode og sam 1. Personlige

Læs mere

1. Indledning. 2. Laswell s fem spørgsmål. Hvem (afsender) Siger hvad (budskab)

1. Indledning. 2. Laswell s fem spørgsmål. Hvem (afsender) Siger hvad (budskab) Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Laswell s fem spørgsmål... 2 Hvem (afsender)... 2 Siger hvad (budskab)... 2 I Hvilken Kanal (Mediet)... 3 Til Hvem (Modtageren)... 3 Og Med Hvilken Effekt (Virkningen)...

Læs mere

Opsætning af din computer med DLG Bredbånd

Opsætning af din computer med DLG Bredbånd Opsætning af din computer med DLG Bredbånd Indholdsfortegnelse 1. Sådan finder du frem til, hvilken Windows version din computer har. Først klikker du på nede i venstre hjørne, derefter vælger du På den

Læs mere

Opsætning af e-mail. Tilføjelse af e-mail-konti. Tilføjelse af en POP3-konto. Sådan tilføjer du en POP3-konto til Outlook

Opsætning af e-mail. Tilføjelse af e-mail-konti. Tilføjelse af en POP3-konto. Sådan tilføjer du en POP3-konto til Outlook Opsætning af e-mail mail-konti I dette kapitel vil jeg hjælpe dig med, hvordan du sætter Outlook 2007 op, så du får forbindelse til din e-mail-konto (eller flere) og en evt. HTTP-konto, som fx Windows

Læs mere

Nu er det nemt for nutidens nomader at være online overalt

Nu er det nemt for nutidens nomader at være online overalt 13 Nu er det nemt for nutidens nomader at være online overalt Giv medarbejderne i din virksomhed nem adgang til internettet i hele verden TDC Universal Internet gør det nu meget nemmere for dine medarbejdere

Læs mere

Vurdering af digitale lærermidler

Vurdering af digitale lærermidler Vurdering af digitale lærermidler...1 Indledning...1 Valg af emne...1 Første indtryk...1 Vurdering af Danske-dyr.dk...2 Hvem er www.danske-dyr.dk rettet mod...2 Hvem står bag...4 Indhold...4 Navigation...5

Læs mere

HURTIGT OG STABILT INTERNET GØR DIT SOMMERHUS EKSTRA ATTRAKTIVT

HURTIGT OG STABILT INTERNET GØR DIT SOMMERHUS EKSTRA ATTRAKTIVT STÆRKT TILBUD TIL ALLE SOMMER- HUSEJERE HURTIGT OG STABILT INTERNET GØR DIT SOMMERHUS EKSTRA ATTRAKTIVT Waoo leveres af dit lokale fiberselskab SOMMERHUSE MED HURTIGT INTERNET ER EFTERTRAGTEDE SLÅ TIL

Læs mere

Spørgsmål og svar i forbindelse med det påtænkte ophør af aftale med Nordenergi Fibernet vedrørende udrulning af fibernet på Læsø.

Spørgsmål og svar i forbindelse med det påtænkte ophør af aftale med Nordenergi Fibernet vedrørende udrulning af fibernet på Læsø. Spørgsmål og svar i forbindelse med det påtænkte ophør af aftale med Nordenergi Fibernet vedrørende udrulning af fibernet på Læsø. Spørgsmål 1 - modtaget den 25. april 2017. Har man grundlag for at kunne

Læs mere

Interessebaseret forhandling og gode resultater

Interessebaseret forhandling og gode resultater og gode resultater Af Poul Kristian Mouritsen, mindbiz Indledning Ofte anser vi forhandling for en hård og ubehagelig kommunikationsdisciplin. Faktisk behøver det ikke være sådan og hvis vi kigger os omkring,

Læs mere

H.323. Protocol suite. En ITU standard til VoIP

H.323. Protocol suite. En ITU standard til VoIP Protocol suite En ITU standard til VoIP VoIP Standarder ITU (International Telecommunication Union) udvikler standarder til teleindustrien. (offentliggjort i 1996) beskriver hvordan man opbygger telefoni

Læs mere