Notat. Statens forslag til vand- og Natura 2000-planer. i offentlig høring 4. oktober april 2011

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Notat. Statens forslag til vand- og Natura 2000-planer. i offentlig høring 4. oktober april 2011"

Transkript

1 Svendborg den 23. november 2010 / dof 1 Notat Statens forslag til vand- og Natura 2000-planer i offentlig høring 4. oktober april 2011 Staten har sendt vand- og Natura 2000-planerne i offentlig høring frem til 6. april Det forventes, at de statslige planer bliver vedtaget i efteråret Planerne, der skulle have været vedtaget i 2009, er således ca. 2 år forsinkede. Når kommunerne afgiver høringssvar, vil der være mange uafklarede forhold for centrale dele af planerne. Hertil kommer endnu ikke kendte administrationsmodeller for indsatsen og afklaring af økonomiske konsekvenser i kommunerne f.eks. af vandløbsindsatsen og hele Natura 2000-indsatsen. Selvom administrationsmodeller og finansiering af indsatsen ikke direkte er en del af planerne, er det meget væsentlige forudsætninger for kommunernes kommende arbejde med at realisere planerne og derfor også medtaget i dette notat. Dette notat omhandler således de overordnede forhold i og omkring planerne som de foreligger medio november 2010 og indeholder en beskrivelse af: Baggrunden Høringsprocessen Kommunernes rolle Konsekvenser for kommunerne Det overordnede indhold i vand- og Natura 2000-planerne Resume af planerne for Svendborg Kommune Uafklarede forhold planer og værktøjer Baggrund Krav fra EU På baggrund af EU s vandrammedirektiv og Natura 2000-direktiver (Fuglebeskyttelses- og Habitatdirektiverne) skal der i de kommende år gennemføres en stor indsats for at sikre og forbedre vand- og naturkvaliteten i Danmark. Rammerne herfor er i den danske lovgivning fastsat i Miljømålsloven. Indsatsen skal i udgangspunkt sikre, at alle vandløb, søer, kystvande og grundvandsforekomster har en god kemisk og økologisk tilstand inden udgangen af Og inden for Natura 2000-områderne (EU habitat og fuglebeskyttelsesområder) skal der være gunstig bevaringsstatus (forklares senere) for de naturtyper og arter, som danner grundlag for udpegningen af habitatområderne, og inden for fuglebeskyttelsesområderne skal der sikres yngle- og rasteområder for en række fuglearter.

2 Naturtyper En naturtype er et naturareal, som er kendetegnet ved en bestemt sammensætning af plantearter f.eks. en strandeng og et kalkoverdrev. 2 I Svendborg Kommune ligger 4,6 % af landarealet inden for i alt 6 forskellige Natura 2000-områder. Planlægning af indsatsen Med henblik på at prioritere indsatsen udarbejder staten overordnede vand- og Natura 2000-planer for indsatsen med mål og indsatsprogrammer. Kommunerne skal på det grundlag efterfølgende udarbejde kommunale handleplaner, for hvordan den konkrete indsats gennemføres inden for de kommunale ansvarsområder (lovgrundlaget er miljømålsloven, skovloven og naturbeskyttelsesloven). Første planperiode er Planerne skal revideres hvert 6. år. Når vandplanerne træder i kraft, erstatter de regionplanernes målsætninger og retningslinjer for anvendelsen og beskyttelsen af vandressourcerne og kvaliteten af vandløb, søer, kystvande og grundvand. Til forskel fra regionplanerne indeholder vandplanerne bindende tidsfrister for målopfyldelse. Der er ingen tidsfrist for opfyldelse af målene for Natura 2000-områderne, dog må forholdene ikke forringes. Klagemulighed med hensyn til målsætninger og indsatsprogram forsvinder I følge Miljømålsloven kan de endeligt vedtagne vand- og Natura 2000-planers mål og indsatsprogrammer påklages. Med Grøn Vækst lovforslagene (der dog endnu ikke er vedtaget) vil det ikke blive muligt at klage over vand- og Natura 2000-planernes målsætninger og indsatsprogrammer. Den fulde klageadgang opretholdes for de efterfølgende kommunale handleplaner, og når kommunerne skal gennemføre projekterne. De politiske og økonomiske forudsætninger De politiske og økonomiske forudsætninger for vand- og Natura 2000-planerne er Regeringens aftaler med Dansk Folkeparti om Grøn Vækst (juni 2009 og april 2010), Finanslov 2010 samt EU-regler i forbindelse med finansiering via Landdistriktsprogrammet. Regeringen ønsker, at miljø- og naturmålene i størst mulig udstrækning indfries gennem en for samfundet og erhvervslivet omkostningseffektiv indsats. En stor del af finansieringen sker via tilskud fra EU s Landdistriktprogram. EU s Landdistriktprogram Landdistriktprogrammet er en del af EU s fælles landbrugspolitik, der bl.a. giver tilskud til forbedring af naturen og miljøet som f.eks. gennem mvj-ordningerne. Der er fastsat rammer for udformningen af tilskudsordninger under programmet, f.eks. skal der være tale om frivillighed, man kan ikke kompenseres for bindende retsregler, man kan kun kompensere for indkomsttab og ekstra omkostninger herunder transaktionsomkostninger forbundet med tilsagnet (maks. 20 %). Der er ikke mulighed for at yde et incitamentstillæg og tilsagnsperioden skal være mindst 5 år.

3 3 Kommunernes rolle i udmøntningen kun delvist afklaret Kommunernes rolle i udmøntningen af indsatsen på vand- og Natura området er kun delvist afklaret. Den 27. november 2009 blev der indgået aftale mellem Kommunernes Landsforening (KL) og Miljøministeriet om en styringsmodel for udmøntning af vådområdeindsatsen. For den øvrige indsats er der ikke indgået aftaler. Der er nedsat arbejdsgrupper med repræsentanter fra KL og Miljøministeriet til udarbejdelse af administrationsmodeller for den resterende del af indsatsen. Arbejdsgrupperne skal afrapportere i januar Arbejdet med etablering af vådområder er som led i aftalen mellem KL og Miljøministeriet sat i gang i et parallelt forløb med vedtagelse af vandplanerne. Kommunerne har ansvaret for at planlægge og udføre projekterne efter en model, hvor staten for hvert enkelt projekt godkender og bevilliger midler til de enkelte delfaser i forløbet. Høringsprocessen I perioden 22. juni 22. december 2007 kunne myndigheder, organisationer og private komme med forslag og ideer til de kommende vand- og Natura planer (idé-fasen). Svendborg Kommune fremsendte et katalog med 22 forslag. By- og Landskabsstyrelsen udarbejdede derefter udkast til vand- og Natura planer, som blev sendt i en teknisk forhøring hos statslige, regionale og kommunale myndigheder i perioden 14. januar 11. marts Formålet var at afklare eventuelle tekniske/faglige fejl og mangler i det anvendte datagrundlag inden den offentlige høring. Svendborg Kommune fremsendte en række faktuelle og tekniske bemærkninger til datagrundlaget. By- og Landskabsstyrelsen sendte den 4. oktober 2010 forslag til vand- og Natura 2000-planer i offentlig høring, hvor alle interesserede parter kan komme med bemærkninger. Høringsfristen udløber den 6. april By- og Landskabsstyrelsen har sendt orienteringsbrev om Natura 2000-planerne ud til private lodsejere, der vurderes at blive særligt berørt af planerne enten fordi de ejer en stor del af et Natura 2000-område eller store naturarealer (mere end 50 ha) inden for et Natura 2000-område. Miljøcenter Odense har nedsat et Vand- og Naturråd for Fyn for at styrke dialogen om vand- og Natura 2000-planerne. Rådet har politiske repræsentanter fra de fynske kommuner, de regionale grønne organisationer og erhvervsorganisationer samt Region Syddanmark. Der er senest afholdt møde den 15. oktober Formanden for Udvalget for Miljø og Teknik, Flemming Madsen repræsenterede Svendborg Kommune. Miljøcenter Odense forventer, at afholde et teknikermøde og endnu et møde på politisk niveau inden høringsfristen udløber. Arbejdsgrupper til kvalificering af planerne Sideløbende med den offentlige høring har regeringen nedsat en række arbejdsgrupper, der skal arbejde videre med at kvalificere grundlaget for indsatsen overfor spildevand, vandløb, vandindvinding i hovedstadsområdet, markvanding og sørestaurering.

4 Staten forventer, at arbejdsgruppernes afrapportering foreligger i januar 2011 og vil ifølge ministerens høringsbrev på lige fod med høringsmaterialet indgå i den endelige justering og tilpasning af vandplanerne (herunder fastlæggelse af det endelige indsatsbehov). Kommunerne får således ikke kendskab til, i hvilken grad arbejdsgruppernes afrapportering får indflydelse på de endelige planer, før høringen udløber. Eventuel fornyet høring Der gælder særlige procedureregler med fornyet høring, hvis de endelige vandog Natura 2000-planer adskiller sig væsentligt fra forslaget jf. Miljømålslovens 30 og 45. Miljøministeriet har tilkendegivet, at planerne kun forventes i fornyet høring, såfremt de vil stille yderligere krav til andre myndigheder og borgere. 4 Kommunernes rolle i vand- og Natura 2000-indsatsen Planlægning Når de statslige vand- og Natura 2000-planer er vedtaget, skal kommunerne i løbet af det følgende år udarbejde handleplaner. Handleplanerne skal beskrive, hvordan kommunen vil realisere vand- og Natura 2000-planerne og tilhørende indsatsprogrammer inden for kommunens myndighedsområder. Staten følger op, hvor en statslig myndighed har kompetencen. Det er f.eks. Skov- og Naturstyrelsen, der udarbejder handleplaner for de private fredsskovpligtige skovbevoksede arealer. Og offentlige lodsejere kan vælge at gennemføre Natura 2000-planen direkte i deres drifts- og plejeplaner. Hvis ikke skal indsatsen indgå i de kommunale handleplaner. Forslag til handleplaner skal i offentlig høring i mindst 8 uger og senest 6 måneder efter vand- og Natura 2000-planernes offentliggørelse. Implementering Kommunerne er forpligtet til at sikre, at vand- og Natura 2000-planernes indsatsprogram og de kommunale handleplaner gennemføres. Dette indebærer, at kommunen skal gennemføre ændringer i vandløbsregulativerne for de vandløb, hvor vandløbsvedligeholdelsen skal ændres, at kommunen skal gennemføre fjernelse af spærringer i vandløbene og åbne rørlagte vandløbsstrækninger, sikre ikke fredsskovpligtig skov på private arealer, gennemføre vådområde- og ådalsprojekter, vandløbs- og sørestaurering, naturpleje og genopretning i Natura 2000-områderne og sikre den fornødne spildevandsrensning. Konsekvenserne for kommunerne Planlægning, administration og forvaltning Statens vand- og Natura 2000-planer og de kommunale handleplaner bliver bindende for kommunerne i forhold til den fysiske planlægning og administration af øvrig lovgivning. Økonomiske konsekvenser - vandplaner Som følge af Grøn Vækst aftalen er der afsat statslige midler til vandløbs- og sørestaureringer, og sikret kompensation til lodsejerne via tilskudsordninger under EU s Landdistriktprogram for for en række virkemidler (f.eks. til rand-

5 5 zoner om vandløb og søer samt til ændret vandløbsvedligeholdelse) samt til frivillige natur- og miljøforpligtigelser (f.eks. vådområder). Landdistriktprogrammet for 2014 og 2015 er endnu ikke fastlagt. Hvis EU-programmet ikke kan understøtte indsatsen, vil omfanget af de igangsatte initiativer blive drøftet på ny af forligsparterne bag Grøn Vækst. Kommunerne skal således ikke bidrage med midler til de konkrete projekter til opfyldelse af målene i vandplanerne. Kommunerne kan få øgede udgifter til administration og styring af gennemførelsen af projekterne. Forhandlinger med staten om kompensation herfor forventes at falde på plads i løbet af foråret De generelle virkemidler i landbruget i form af efterafgrøder og ændrede regler for jordbearbejdning kompenseres ikke. Indsatsen i forhold til spildevandsrensning skal betales af de berørte borgere/vandselskaber. Økonomiske konsekvenser - Natura 2000-planer På Naturområdet er der med aftalen om Grøn Vækst forudsat, at en del af Natura 2000-indsatsen skal finansieres via EU s Landdistriktprogram og via omprioritering af den kommunale naturindsats. Staten har budgetteret med en kommunal medfinansiering på 228 mio. kr. for indsatsen i For Svendborg Kommune svarer det til ca. 2,3 mio. kr. Derudover forudsættes, at kommunerne selv må afholde de administrative udgifter i form af udarbejdelse af handleplaner, lodsejerdialog, projektledelse og myndighedsbehandling. KL har indledt en dialog med miljøministeren om den kommunale medfinansiering og rolle i styring af Natura 2000-indsatsen i øvrigt. Der forventes en afklaring i sommeren Det overordnede indhold i vand- og Natura 2000-planerne Vandplaner Vandplanerne skal sikre at alle søer, vandløb, kystvande og grundvandsforekomster i udgangspunktet opfylder miljømålet god tilstand inden udgangen af Endvidere skal det sikres, at eventuelle forringelser af tilstanden for vandområderne forebygges. I planerne fastsættes konkrete miljømål for de enkelte vandområder, og der stilles krav til indsatsen i form af indsatsprogrammer og prioriteringer samt retningslinjer, som er bindende for myndighederne. Miljømål Overfladevand (søer, vandløb og kystvande) har opnået god tilstand, når både den økologiske tilstand og den kemiske tilstand er god. God økologisk tilstand for overfladevand er udtryk for en svag afvigelse fra en tilstand upåvirket af menneskelig aktivitet (referencetilstanden). Miljømålene for den økologiske tilstand i vandløb, søer og kystvande er først og fremmest fastlagt gennem biologiske kvalitetselementer. Miljømål for vandløb er således fastsat ud fra smådyrsfaunaen (faunaklasser), miljømål i søerne ud fra koncentrationen af klorofyl a (et udtryk for mængden af alger og dermed hvor klart vandet er). For kystvandene er miljømålet fastsat ud fra dybdegrænsen for udbredelsen af ålegræs (igen et udtryk for, hvor klart vandet er).

6 6 Grundvand har opnået god tilstand, når både den kvantitative tilstand (at der ikke indvindes for meget vand) og den kemiske tilstand er god. Indsatsbehov og virkemiddelkatalog I planerne er en overordnet beskrivelse af vandområderne og en afgrænsning heraf samt en beskrivelse af påvirkninger og tilstand af vandområderne. Disse afsnit bygger i høj grad på den tidligere udarbejdede basisanalyse for hovedoplandene (data fra ). Herefter er der foretaget en vurdering af indsatsbehovene for opfyldelse af miljømålene for vandløb, søer, kystvande og grundvand. Og der er udarbejdet et virkemiddelkatalog, hvor der er identificeret en række forskellige virkemidler, der kan reducere påvirkningerne af vandområderne. Indsatsbehovet er opgjort som forskellen mellem den maksimalt tilladte påvirkning ved målopfyldelse og den forventede påvirkning i 2015, når der tages højde for effekten af allerede planlagte, lovbestemte og gennemførte (siden basisanalysen) tiltag til reduktion af påvirkningen (baseline). Indsatsprogram Planernes indsatsprogram er fremkommet ved at sammensætte anvendelsen af virkemidlerne ud fra princippet om størst mulige omkostningseffektivitet. Der er indsatsprogram for hovedvandoplandet og for de specifikke del-vandområder. Indsatsprogrammerne for de fleste del-vandområder er meget detaljerede og konkrete som f.eks. angivelse af de vandløbsstrækninger, hvor der skal ske ændret vedligeholdelse og hvilke spærringer, der skal fjernes. Retningslinjer Retningslinjerne har til formål at understøtte indsatsprogrammet med henblik på at opnå god tilstand i alle vandforekomster. Retningslinjerne retter sig mod: kommunernes administration af miljølovgivningen spildevand vandløb søer grundvand kystvande miljøfarlige stoffer Udskydelse af tidsfrist for målopfyldelse Vandrammedirektivet giver mulighed for at forlænge tidsfristen for opfyldelse af miljømålene. I de foreliggende forslag til vandplaner der denne mulighed taget i anvendelse, særligt for de åbne kystvande. Det begrundes med et manglende vidensgrundlag til at kunne fastlægge det indsatsbehov, der skal til for at opfylde vandrammedirektivets miljømål. Tidsudskydelse er også anvendt for en række helt konkrete lokale forhold. Seneste frist for opfyldelse af miljømålene er 22. december 2027 (efter 2 x 6 års fristforlængelse). Inden for Det Sydfynske Øhav er målopfyldelse udskudt for en række vandløb, de fleste søer, alle kystvandsområder og grundvandsforekomster. Indsatsprogrammet for 1. planperiode sikrer derfor kun delvis målopfyldelse. Omfanget af vandplanerne på landsplan Vandplanerne for fastlægger indsatser for: diffus påvirkning fra næringsstoffer og pesticider fra landbruget vandindvinding - påvirkningen af overfladevande

7 fysisk påvirkning af vandløb, søer og marine områder påvirkninger fra punktkilder - spildevand akvakultur dambrug 7 Den landbrugsrelaterede indsats omfatter på landsplan en reduktion af kvælstoftabet til vandmiljøet med tons af hensyn til kystvandene. De tons er fastlagt i forslaget til vandplaner og findes ved hjælp af generelle og målrettede virkemidler (se boks). For de resterende tons kvælstof pågår et udredningsarbejde i staten. Hertil kommer fjernelse af 210 tons fosfor af hensyn til søerne samt forbedring af fysiske forhold på udvalgte strækninger af km vandløb gennem ændret vandløbsvedligeholdelse og vandløbsrestaurering, herunder fjernelse af fysiske spærringer og genåbning af rørlagte strækninger. Det præcise indsatsbehov for vandløbene kvalificeres i løbet af høringsperioden i samarbejde med interessenterne. Den øvrige indsats i forhold til overfladevand omfatter sørestaurering og bedre spildevandsrensning på enkeltejendomme, i forbindelse med regnvandsbetingede udløb fra kloaksystemerne og på renseanlæggene. Omfanget af disse indsatser vurderes nærmere i høringsperioden (beskrives nærmere under afsnittet Uafklarede forhold). Virkemidler Generelle virkemidler er de indsatser, der gennemføres over hele landet. De omfatter etablering af randzoner langs vandløb og søer, efterafgrøder og ændrede regler for markbearbejdning. De målrettede virkemidler anvendes på udvalgte steder ud fra konkrete vurderinger og omfatter spildevandsindsatsen, vandløbsindsatsen samt vådområder og fosforfjernelse i p-ådale. Natura 2000-planerne EU s habitatdirektiv og Miljømålsloven fastsætter som et overordnet mål, at naturtyper og arter, som Natura 2000-områderne er udpeget for, skal have en gunstig bevaringsstatus. Gunstig bevaringsstatus er defineret i Habitatdirektivet (se boks). Gunstig bevaringsstatus kan groft omskrives til at naturtyper og arter i fremtiden skal have en god tilstand. Bevaringsstatus Bevaringsstatus er en vurdering af, hvordan naturtyperne og arternes tilstand vil være i fremtiden, såfremt der ikke sker ændringer i udnyttelsen og i de trusler, der eksisterer i dag. Der er således tale om en prognose for arternes og naturtypernes udviklingsretning. En naturtypes bevaringsstatus er gunstig, når: - arealet med naturtypen i det naturlige udbredelsesområde er stabilt eller øges. - den struktur og de funktioner, der er nødvendige for naturtypens opretholdelse, er til stede og vil være det fremover. - bevaringsstatus for de arter, der er karakteristiske for naturtypen, er gunstig. En arts bevaringsstatus anses for gunstig, når: - bestandsudviklingen viser, at arten på lang sigt vil opretholde sig selv - artens naturlige udbredelsesområde hverken er i tilbagegang eller vil blive mindsket. - der er og sandsynligvis fortsat vil være et tilstrækkeligt stort levested til på lang sigt at bevare artens bestande.

8 8 Vidensgrundlag for planerne Natura 2000-planerne bygger på den viden, der er samlet i basisanalyserne (offentliggjort i 2007) suppleret med ny viden fra senere overvågning og kortlægning mv. Den supplerende viden er opsummeret i et tillæg til basisanalysen og offentliggjort sammen med forslaget til planerne. Natura 2000-planernes indhold I Natura 2000-planerne beskrives de forskellige områder og truslerne mod de udpegede naturtyper og arter. Trusler kan f.eks. være arealreduktion/isolering af naturarealer/arter, næringsstofbelastning, pesticider og gifte, tilgroning, uhensigtsmæssige vandstandsforhold (hydrologi), invasive arter og forstyrrelser. Naturtypernes aktuelle naturtilstand (5 tilstandsklasser fra dårlig til høj) og prognose for arternes og naturtypernes udvikling (bevaringsstatus) vurderes (gunstig/ugunstig). Og der fastlægges målsætninger og et indsatsprogram med retningslinjer for naturtyperne og arterne. Målsætning og indsatsprogrammet er bindende for myndigheder. Målsætning I planerne opstilles en overordnet målsætning, for hvorledes området skal udvikle sig for at sikre en gunstig bevaringsstatus for arter og naturtyper. Og der opstilles mere konkrete målsætninger, der fastlægger de langsigtede mål for udviklingen i areal og tilstand for de enkelte naturtyper og arters levesteder. Både den overordnede målsætning og de konkrete målsætninger rækker ud over 1. planperiode ( ) og beskriver en tilstand, der tager hensyn til potentialet i de lokale naturforhold. Målsætningerne afspejler desuden en afvejning af eventuelle modstridende naturinteresser. Politisk aftale om indsatsen i 1. planperiode ( ) Opfyldelse af Habitat- og Fuglebeskyttelsesdirektivernes krav om gunstig bevaringsstatus kræver en omfattende indsats. Staten har prioriteret indsatsen i den enkelte planperiode. Det er således i Grøn Vækst aftalen lagt til grund, at indsatsen i 1. planperiode frem til 2015 dog til 2021 for træbevoksede fredskovpligtige arealer skal standse tilbagegangen for arter og naturtyper i de udpegede Natura områder. Det sker gennem en indsats for (indsatsområder/sigtelinjer): at sikre naturtilstanden på eksisterende naturarealer og arter i Natura 2000-områderne at sikre små naturarealer inden for Natura 2000-områderne, etablering af spredningskorridorer eller trædesten at sikre naturtyper og levesteder, der ikke er generelt beskyttede, hvilket typisk gælder for skovnaturtyper samt sten- og boblerev på havet at vende udviklingen for særligt truede naturtyper og arter, hvis status er i fare for at blive væsentligt forringet i 1. planperiode. Indsatsprogram Indsatsprogrammerne bygger på ovenstående 4 sigtelinjer og beskriver indsatsen i 1. planperiode. Indsatsprogrammet består af en række generelle retningslinjer, som skal sikre den eksisterende naturtilstand. De generelle retningslinjer gælder for alle arter og

9 naturtyper på udpegningsgrundlaget. Den nødvendige indsats vil efterfølgende blive konkretiseret i de kommunale/statslige handleplaner. 9 Indsatsprogrammet består desuden af en række konkrete retningslinjer, som skal sikre små naturarealer, ubeskyttede naturarealer og særligt truede arter og naturtyper. De konkrete retningslinjer giver en nærmere beskrivelse af den indsats, som i disse særlige tilfælde skal indarbejdes i de kommende handleplaner. Indsatsprogrammet indeholder ikke bindende krav til kommunernes brug af de virkemidler og tiltag, som skal sikre de nødvendige indsats. Virkemidler og tiltag prioriteres og konkretiseres i de kommunale/statslige handleplaner. Omfanget af Natura 2000-planerne Naturindsatsen i første planperiode indebærer, at naturtyper og levesteder for arter, som er grundlag for udpegningen af det enkelte område, ikke må gå tilbage eller forringes. Indsatsen er således rettet mod at sikre de eksisterende naturarealer og arter gennem en vedvarende ekstensiv drift. Der er i mindre udstrækning også tale om etablering af nye naturområder. Statens forventede samlede indsats i 1. planperiode kan opdeles i følgende: Naturpleje (græsning/høslæt) på ca ha Sikring af skovnaturtyper på ca ha Etablering af naturlige vandstandsforhold på ca ha Sikring af sårbar marin natur mod ødelæggelse, bl.a. rev (staten) For få udvalgte arter og for udvidelse af naturtypeareal er omfanget af indsatsen fastlagt i planerne f.eks. skal der inden for Sydfynske Øhav sikres velegnede levesteder for rørdrum og rørvagtel på ca. 200 ha og arealet med rigkær skal udvides med 30 ha. Her ud over er det op til kommunerne at fastlægge omfanget af den nødvendige indsats i handleplanerne. Staten stiller kortgrundlag til rådighed (web-gis). Kortene er baseret på basisanalyserne og efterfølgende kortlægning. I kortene er naturtyperne afgrænset og for hver naturtype er bl.a. vist statens vurdering af forvaltningsbehov med hensyn til rydning, afgræsning/slæt, forbedret hydrologi og bekæmpelse af invasive arter. Og arealerne inddeles i forvaltningsklasser, der kan anvendes ved prioritering af indsatsen. Arternes udbredelse fremgår af basisanalyserne. Sammenhæng og synergi mellem vand- og Natura 2000-planer Natura 2000-planerne er ifølge planerne koordineret med vandplanerne. Vandplanernes indsatsprogram vil generelt forbedre den eksisterende vandkvalitet i større søer, vandløb, fjorde og kystvande gennem f.eks. reduktion i tilførslen af næringsstoffer og miljøfarlige stoffer. Vandplanerne vil desuden forbedre de fysiske forhold og sikre kontinuiteten på udvalgte vandløbsstrækninger. Disse indsatser forventes i de fleste tilfælde at bidrage til at forbedre tilstanden i de vandafhængige habitatnaturtyper og i levestederne for de arter, der er tilknyttet vand. Men i enkelte tilfælde kan der opstå konflikter, f.eks. hvor indsats efter vandplanen medfører oversvømmelser af habitatnaturtyper eller levesteder for arter. Indsatser efter vandplanerne kan kun gennemføres, hvis aktiviteten ikke vil skade bevaringsmålsætningen for Natura 2000-området.

10 Hvad indebærer planerne i Svendborg Kommune 10 Vandplaner Danmark er inddelt i 23 hovedvandoplande. Hovedvandoplandene omkring Fyn er vist på kortet. Svendborg Kommune indgår primært i et hovedvandopland: Det Sydfynske Øhav. En meget lille del af kommunen ligger i hovedvandoplandet til Odense Fjord. Der udarbejdes en vandplan for hvert opland. Odense Fjord Storebælt Lillebælt Fyn/Jylland Det Sydfynske øhav Det sydfynske øhav Indsatsprogram som Svendborg Kommune skal løfte i 1. planperiode: Vandløb Fjernelse af konkrete fysiske spærringer i vandløb, antal 108 Ændret vandløbsvedligeholdelse, udpegede strækninger 126 km Vandløbsrestaurering, udpegede strækninger 96 km Genåbning af rørlagte vandløb, udpegede strækninger 26 km Punktkilder Regnvandsbetingede udløb, antal 37 Spredt bebyggelse, antal 167 Søer P-ådale til fjernelse af fosfor opstrøms søer 29,5 ha Restaurering, antal (Sørup sø, Gudme Sø) 2 Kystvande Vådområder til kvælstoffjernelse, foreløbig estimat 100 ha

11 11 Det forpligtende samarbejde med Langeland og Ærø Kommuner Som led i det forpligtende samarbejde med Ærø skal Svendborg Kommune bistå Ærø Kommune med implementering af vandplanerne. Ærø Kommune er også omfattet af vandplanen for Lillebælt-Fyn. Langeland Kommune er selv myndighed med hensyn til vandplanerne. Natura 2000-planer Der er seks Natura 2000-områder, som ligger helt eller delvist i Svendborg Kommune: 1. Vresen 2. Søer ved Tårup og Klintholm 3. Skove og søer syd for Brahetrolleborg 4. Sydfynske Øhav 5. Rødme Svinehaver 6. Thurø Rev Områderne fremgår af kortet.

12 Natura 2000-indsatser, som Svendborg Kommune skal medvirke til at løfte i 1. planperiode: 12 Natura område: Areal: Sydfynske Øhav ca ha, heraf ca ha land Indeholder arealer i Faaborg-Midfyn (meget begrænset), Ærø, Langeland og Svendborg Kommuner Rødme Svinehaver ca. 41 ha Søer ved Tårup og Klintholm ca. 36 ha to adskilte arealer (Tårup i Nyborg Kommune og Klintholm i Svendborg Kommune) Udpegningsgrundlag: (der er kun medregnet de naturtyper, som kommunerne skal varetage dvs. minus naturtyper på havet) Generelle retningslinjer Reducere tilførsel af næringsstoffer til naturtyperne (dræn, markdrift, overfladevand, spildevand og fodring) Sikre mest hensigtsmæssig hydrologi i - Sikre en hensigtsmæssig ekstensiv drift og pleje af lysåbne naturtyper Sikre vandløb med vandplanter gode fysiske og kemiske forhold Staten ejer 576 ha 22 naturtyper 26 arter Staten ejer 13 ha 8 naturtyper 3 naturtyper 2 arter ja ja ja strandenge avneknippemoser kildevæld rigkær hængesæk kilder behov i skovnaturtyper behov i skovnatur- undersøges typer undersøges ja ja ja ja ja ja

13 13 Sikre skovnaturtyperne en bevarende drift og pleje Sikre mod slidtage (færdsel) Bekæmpe invasive plantearter Sikre velegnede levesteder for: Konkrete retningslinjer Skabe sammenhængende og levedygtige bestande af - Sikre habitatnaturtyper, der ikke er omfattet af lovgivningen, mod ødelæggelse Det samlede naturtype-areal udvides: Sikre velegnede levesteder for - Sikres et antal tilstrækkeligt store ynglesteder uden forstyrrelser og med mindsket prædation for - ja Sikre grå/grøn klit ja ja ingen ja 26 arter, heraf 22 fuglearter klokkefrø på artens nuværende levesteder ja ja ja kalkoverdrev fra 48,3 til ca. 80 ha surt overdrev fra 22 til ca. 25 ha avneknippemose fra 19 til ca. 25 ha rigkær fra 59 til ca. 89 ha tørt kalksandsoverdrev (om naturmæssigt muligt) - fra 3,1 til ca. 5 ha rørdrum og rørhøg (ca. 200 ha) plettet rørvagtel (ca. 200 ha) engsnarre (ca. 100 ha) almindelig ryle brushane splitterne dværgterne surt overdrev fra 9,7 til ca. 25 ha rigkær fra 0,1 til 3 ha kalkoverdrev fra 0,04 til hvad der er naturmæssigt muligt klokkefrø stor vandsalamander klokkefrø på artens nuværende levesteder kalkoverdrev fra 5,9 til ha (om naturmæssigt muligt)

14 14 Indsatserne skal aftales mellem de involverede myndigheder. I Sydfynske Øhav er det Ærø, Langeland og Svendborg Kommuner samt Skov- og Naturstyrelsen. For Søer ved Tårup og Klintholm er det Nyborg og Svendborg Kommuner samt Klintholm I/S, der som fælles kommunalt ejet selskab selv har ønsket at udarbejde handleplan for selskabets område. For Skove og søer syd for Brahetrolleborg får Svendborg Kommune en meget begrænset rolle, da langt den største del af området ligger i Faaborg-Midtfyn Kommune. Skov- og Naturstyrelsen udarbejder handleplaner og gennemfører indsatsen for Vresen og Thurø Rev, der ejes af staten. Det forpligtende samarbejde med Langeland og Ærø Kommuner Som led i det forpligtende samarbejde med Langeland og Ærø Kommuner skal Svendborg Kommune bistå med at udarbejde forslag til høringssvar og forslag til kommunale handleplaner samt bidrage til realisering af planerne i begge kommuner. Uafklarede forhold planer og værktøjer Vandplanerne I forbindelse med fremlæggelse af vandplanforslagene peger staten på en række forhold, der kræver yderligere undersøgelse/analyse. Og regeringen har besluttet, at der skal nedsættes en række arbejdsgrupper med relevante interessenter. Arbejdsgrupperne skal kvalificere grundlaget for: spildevand vandløb vandindvinding (hovedstadsområdet) markvanding sørestaurering Arbejdet forventes afrapporteret i januar Spildevandsindsatsen For spildevandsindsatsen skal der ske en nærmere vurdering af indsatsen for særligt spredt bebyggelse og regnvandsbetingede udløb. Der skal ske en kvalificering af datagrundlaget om eksisterende indsatser, omkostninger for udvalgte virkemidler, identifikation af eventuelle områder og kommuner, der er særligt udfordrede af spildevandsindsatsen. Og endelig skal der opstilles en tidsplan for gennemførelsen af indsatsen. Miljøcenter Odense ønsker et samarbejde med kommunerne herom i høringsperioden. Vandløbsindsatsen det endelige indsatsbehov Arbejdsgruppen skal til brug for efterfølgende politisk stillingtagen til det endelige indsatsbehov udarbejde forslag til justeret indsatsbehov på baggrund af den viden, der er tilgået Miljøministeriet i forbindelse med forhøringen. Der skal også ses på indirekte konsekvenser af indsatsen, såsom påvirkninger af dræn, samfunds- og erhvervsøkonomiske konsekvenser og alternativer til ændret vandløbsvedligeholdelse mv. Vandløbsindsatsen administrationsmodel Der er nedsat en arbejdsgruppe mellem Miljøministeriet, Fødevareministeriet og KL om det administrative grundlag for kommunernes vandløbsindsats samt grundlaget for udbetaling af kompensation via Landdistriktprogrammet (lodsejerne er sikret kompensation for det forventede nettotab pr. ha). Der foretages bl.a. en

15 udredning og udvikling af metoder til vurdering af, hvordan de vandløbsnære arealer påvirkes af indsatsen. 15 Sørestaurering For sørestatureringer skal der ske en nærmere vurdering af virkemidler, og der skal udarbejdes et revideret forslag til indsatsprogram og et forsalg til en administrationsmodel for gennemførelse af indsatsen. Markvanding Regeringen har besluttet, at markvanding skal udgå som virkemiddel i de fremlagte vandplaner. Indsatsbehov og tidsplan for kvælstofregulering For tons kvælstof ud af den aftalte reduktion på tons har staten igangsat et tværministerielt udredningsarbejde om vandplanernes konsekvenser i visse egne af landet og den fremadrettede kvælstofregulering. Fordele og ulemper skal belyses for en model med omsættelige kvælstofkvoter i forhold til alternativer (f.eks. minivådområder og stenrev) med henblik på at fastlægge de resterende indsatskrav og valg af konkrete virkemidler. Den såkaldte baseline for kvælstof, hvilket i denne sammenhæng er kvælstofeffekten i 2015 af allerede besluttede initiativer, vil også blive revurderet som en del af udredningsarbejdet. Det endelige resterende indsatsbehov, der skal nås i første planperiode ( ) fastlægges først for det enkelte vandopland, når ovenstående analyse foreligger. Analysen forventes færdig i På baggrund af analysen vil der blive fastlagt en tidsplan for de fremadrettede krav til kvælstofreduktion. Evt. nye virkemidler I forslag til vandplanerne er der foreslået en række virkemidler. Det vil løbende blive vurderet, om der på baggrund af ny viden vil være nye virkemidler, der med fordel kan tages i anvendelse ud fra en omkostningseffektiv betragtning. Klimatilpasninger I vandplanerne for er der ikke taget højde for eventuelle følger af klimaforandringer. Det skyldes, at der endnu ikke er tilstrækkeligt fagligt grundlag for at inddrage effekter af klimaforandringer. Dette forventes at blive vurderet i næste planperiode. Natura 2000-planerne Staten har for Natura 2000-planerne ikke lagt op til sideløbende udredninger mv. om plangrundlaget i høringsfasen. Der er nedsat en række arbejdsgrupper, som forbereder EU-tilskudsordninger til naturindsatsen og som udarbejder administrationsmodeller herfor. Indsatsen sættes i gang uden kommunernes medvirken Da statens Natura 2000-planer er ca. to år forsinkede, har staten af hensyn til EUkrav besluttet at sætte dels statslige, dels private projekter i gang i fra 2011 altså før de kommunale handleplaner er vedtaget.

16 16 Indtil de kommunale handleplaner foreligger iværksættes indsatsen på baggrund af de statslige Natura 2000-planer og et kortgrundlag, som staten udarbejder. KL og Miljøministeren har aftalt en dialog om kommunernes rolle i styringen af Natura 2000-indsatsen samt om kommunernes andel i finansieringen af indsatsen. Der forventes en afklaring i sommeren 2011.

Forslag til. Møde i Det Grønne Råd den 11. april 2012 /dof

Forslag til. Møde i Det Grønne Råd den 11. april 2012 /dof Forslag til Natura 2000-handleplaner Møde i Det Grønne Råd den 11. april 2012 /dof Seks Natura 2000-områder i Svendborg Kommune N116: Det centrale Storebælt og Vresen* N118: Søer ved Tårup og Klintholm*

Læs mere

Vand- og Natura 2000-planer Status og proces

Vand- og Natura 2000-planer Status og proces Vand- og Natura 2000-planer Status og proces Vejle 18. januar 2011 Vicedirektør Helle Pilsgaard, Naturstyrelsen, Miljøministeriet Proces frem mod de endelige planer Forhøring Offentlig høring G.V. 2.0

Læs mere

Vand- og naturplaner. Status forår Terkel Broe Christensen Mogens Lind Jørgensen

Vand- og naturplaner. Status forår Terkel Broe Christensen Mogens Lind Jørgensen Vand- og naturplaner Status forår 2010 Terkel Broe Christensen Mogens Lind Jørgensen Udkast til planerne Planerne kan hentes på Miljøministeriets hjemmeside : http://www2.blst.dk/publikationer/vandplanforslag/1_15_

Læs mere

Vand- og naturplaner. Status forår Terkel Broe Christensen Mogens Lind Jørgensen

Vand- og naturplaner. Status forår Terkel Broe Christensen Mogens Lind Jørgensen Vand- og naturplaner Status forår 2010 Terkel Broe Christensen Mogens Lind Jørgensen Udkast til planerne Forhøring 14. januar - 11 marts 2010 Planerne kan hentes på Miljøministeriets hjemmeside: http://www2.blst.dk/publikationer/vandplanforslag/1_15_

Læs mere

Natura 2000-planerne er på vej. Peter Bundgaard By- og Landskabsstyrelsen Miljøcenter Ringkøbing

Natura 2000-planerne er på vej. Peter Bundgaard By- og Landskabsstyrelsen Miljøcenter Ringkøbing Natura 2000-planerne er på vej Peter Bundgaard By- og Landskabsstyrelsen Miljøcenter Ringkøbing Indhold af N2000-plan Natura 2000-planen består af følgende delelementer: BASISANALYSEN Beskrivelse af området

Læs mere

Forslag til Natura 2000-handleplaner

Forslag til Natura 2000-handleplaner Forslag til Natura 2000-handleplaner 2016-2021 Møde i Det Grønne Råd den 8. november 2016 v/ Dorit Fruergaard Natura 2000-områder i Svendborg Kommune N116: Det centrale Storebælt og Vresen N118: Søer ved

Læs mere

Vandplanerne den videre proces

Vandplanerne den videre proces Plantekongres 2012 10.-12. januar i Herning Kongrescenter Vandplanerne den videre proces Thomas Bruun Jessen, Kontorchef, Naturstyrelsen 1. Vandplaner i den endelige version 2. Vandplanernes miljømål og

Læs mere

Vand- og Natura 2000-planer - status efter forhøringerne. Helle Pilsgaard, vicedirektør By- og Landskabsstyrelsen

Vand- og Natura 2000-planer - status efter forhøringerne. Helle Pilsgaard, vicedirektør By- og Landskabsstyrelsen Vand- og Natura 2000-planer - status efter forhøringerne Helle Pilsgaard, vicedirektør By- og Landskabsstyrelsen Vand- og Natura 2000-planlægning Stat -kommuner -regioner Statens Vandplaner (4 vanddistrikter,

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-område nr. 180 Stege Nor. Habitatområde H179. Den enkelte naturplan skal ifølge lovbekendtgørelse nr. 1398 af 22. oktober 2007

Læs mere

Vand- og Natura2000 planer

Vand- og Natura2000 planer Vand- og Natura2000 planer Vand og Natura2000 planerne er nu offentliggjort. Nu skal kommunerne lave handleplaner, der viser hvordan målene nås. Handleplanerne skal være færdige i december 2012. Indsatsen

Læs mere

Implementering af vandplanerne

Implementering af vandplanerne Temadag om vandplanernes virkemidler. SDU 7. juni 2011 Implementering af vandplanerne Harley Bundgaard Madsen, områdechef, Naturstyrelsen Odense Status for vandplanerne Grøn Vækst I og II Virkemidler og

Læs mere

Hvordan læses en vandplan?

Hvordan læses en vandplan? Hvordan læses en vandplan? Den overordnede enhed for vandplanlægningen er de 23 hovedvandoplande. Der findes en vandplan for hvert hovedvandopland. I det følgende beskrives hvordan de 23 vandplaner skal

Læs mere

År: 2014. ISBN nr. 978-87-7091-883-1. Dato: 18. december 2014. Forsidefoto: Karsten Dahl, DCE. Må citeres med kildeangivelse

År: 2014. ISBN nr. 978-87-7091-883-1. Dato: 18. december 2014. Forsidefoto: Karsten Dahl, DCE. Må citeres med kildeangivelse Forslag til natura 2000 plan 2016-21 Titel: Forslag til Natura 2000-plan 2016-2021 for Kims Top og Den Kinesiske Mur Natura 2000-område nr. 190 Habitatområde H165 Emneord: Habitatdirektivet, Miljømålsloven,

Læs mere

Status for vedtagelse af forslag til vandplaner for første planperiode

Status for vedtagelse af forslag til vandplaner for første planperiode Status for vedtagelse af forslag til vandplaner for første planperiode Blåt Fremdriftsforum August 2014 Sara Westengaard Guldagger, Naturstyrelsen, Vandplaner og Havmiljø Forslag til vandplaner for første

Læs mere

Vandhandleplan 1. Forslag til godkendelse

Vandhandleplan 1. Forslag til godkendelse Punkt 6. Vandhandleplan 1. Forslag til godkendelse 2014-188502 Miljø- og Energiudvalget indstiller, at byrådet godkender forslag til vandhandleplan for Aalborg Kommune. Lene Krabbe Dahl var fraværende.

Læs mere

Natura Status. Europæisk Natur. Natura 2000 områder. Natura 2000 i Danmark

Natura Status. Europæisk Natur. Natura 2000 områder. Natura 2000 i Danmark Natura 2000 Status SNS, Nordsjælland Juni 2010 v/ida Dahl-Nielsen Europæisk Natur Overalt i Europa er naturen under pres, og dyr og planter går tilbage i antal og udbredelse. Medlemslandene i EU har udpeget

Læs mere

Seks Natura 2000-områder i Svendborg Kommune

Seks Natura 2000-områder i Svendborg Kommune Seks Natura 2000-områder i Svendborg Kommune N116: Det centrale Storebælt og Vresen* N118: Søer ved Tårup og Klintholm Svendborg og Nyborg N120: Skove og søer syd for Brahetrolleborg Svendborg og FaaborgMidtfyn

Læs mere

Forslag til Natura 2000-plan nr 55 2009-2015. Stavns Fjord, Samsø Østerflak og Nordby Hede

Forslag til Natura 2000-plan nr 55 2009-2015. Stavns Fjord, Samsø Østerflak og Nordby Hede Forslag til Natura 2000-plan nr 55 2009-2015 Stavns Fjord, Samsø Østerflak og Nordby Hede Natura 2000-planlægning Side 5 i Natura 2000 planen: EU s Natura 2000-direktiver (Fuglebeskyttelses- og Habitatdirektiverne)

Læs mere

Status for Vandplanerne

Status for Vandplanerne Status for Vandplanerne Kontorchef Peter Kaarup Wilhjelmkonference 14. november 2014 De vedtagne planer for 1. planperiode til 2015 Miljøministeren offentliggjorde vandplanerne for første planperiode (VP1)

Læs mere

Ny naturplanlægning i Natura 2000-områder i Danmark. - Tidsplan og høringsproces

Ny naturplanlægning i Natura 2000-områder i Danmark. - Tidsplan og høringsproces Ny naturplanlægning i Natura 2000-områder i Danmark - Tidsplan og høringsproces 2 Ny naturplanlægning i Natura 2000-områder i Danmark Udgivet af Miljøministeriet Hæftet findes i PDF-udgave på www.skovognatur.dk

Læs mere

Vandplaner og landbrug. -muligheder og begrænsninger for. målopfyldelse i overfladevand

Vandplaner og landbrug. -muligheder og begrænsninger for. målopfyldelse i overfladevand Vandplaner og landbrug -muligheder og begrænsninger for målopfyldelse i overfladevand Henrik Skovgaard Seniorprojektleder COWI A/S 1 Hovedoplande Vandplaner for 23 hovedoplande I, 1 Omfang: - 17 kyststrækninger

Læs mere

Hvordan kommer Vandhandleplanerne til at se ud?

Hvordan kommer Vandhandleplanerne til at se ud? Hvordan kommer Vandhandleplanerne til at se ud? Sort tekst på hvid baggrund. Opgaven og rammerne for løsningen af den. Mit udgangspunkt er at: Vandplanerne er nødvendige Vandplanerne er som udgangspunkt

Læs mere

Vandplanerne inddeler Danmark efter naturlige vandskel, der hver har fået sin vandplan.

Vandplanerne inddeler Danmark efter naturlige vandskel, der hver har fået sin vandplan. Hvad er en vandplan? En vandplan beskriver, hvor meget et vandområde skal forbedres - og den fortæller også, hvordan forbedringen kan ske. Det er kommunerne, der bestemmer, hvordan det skal ske. Vandplanerne

Læs mere

Til Naturstyrelsen September 2013

Til Naturstyrelsen September 2013 Til Naturstyrelsen September 2013 Høringssvar til de statslige vandplaner fra Svendborg Kommune Staten har på ny sendt forslag til de statslige vandplaner i offentlig høring i perioden fra den 17. juni

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-område nr. 172, Lekkende Dyrehave Habitatområde H151 Den enkelte naturplan skal ifølge lovbekendtgørelse nr. 1398 af 22. oktober

Læs mere

Natura 2000-handleplan Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord. Natura 2000-område nr. 66. Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41

Natura 2000-handleplan Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord. Natura 2000-område nr. 66. Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord Natura 2000-område nr. 66 Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021. Stadil Fjord og Vest

Læs mere

Natura 2000-handleplan Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord. Natura 2000-område nr. 66. Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41

Natura 2000-handleplan Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord. Natura 2000-område nr. 66. Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord Natura 2000-område nr. 66 Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021. Stadil Fjord og Vest

Læs mere

Velkommen til Informationsmøde

Velkommen til Informationsmøde Velkommen til Informationsmøde Vand- og naturplaner Jysk Musik & Teaterhus, Papirfabrikken 80, Silkeborg Mandag, den 24. januar 2011 kl. 19-22 Program Kl. 19.00-19.10 Velkomst v/ Frede Lundgaard Madsen,

Læs mere

2. planperiode. Natura 2000-handleplan Risum Enge Selde Vig. Natura 2000-område nr Habitatområde H 221.

2. planperiode. Natura 2000-handleplan Risum Enge Selde Vig. Natura 2000-område nr Habitatområde H 221. 1 2. planperiode Natura 2000-handleplan 2016 2021 Risum Enge Selde Vig Udkast til høring Natura 2000-område nr. 221 Habitatområde H 221 2 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 Risum Enge Selde Vig Natura

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vadehavet Skallingen og Langli Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F55 Titel: Forslag til Natura 2000-handleplan 2016-2021 Vadehavet Skallingen

Læs mere

Velkommen til Informationsmøde

Velkommen til Informationsmøde Velkommen til Informationsmøde Vand- og naturplaner Vestermølle, Skanderborg Torsdag, den 20. januar 2011 kl. 19-22 Program Kl. 19.00-19.10 Velkomst v/ Jens Gammelgaard, formand for Landboforeningen Odder-Skanderborg

Læs mere

Velkommen til Informationsmøde

Velkommen til Informationsmøde Velkommen til Informationsmøde Vand- og naturplaner Ørum Aktivcenter Onsdag, den 26. januar 2011 kl. 19-22 Program Kl. 19.00-19.10 Velkomst v/ Hans Gæmelke, formand for Djursland Landboforening Kl. 19.10-19.25

Læs mere

Natura 2000-plan

Natura 2000-plan Natura 2000-plan 2016-2021 Davids Banke Natura 2000-område nr. 209, Habitatområde H209 Titel: Natura 2000-plan 2016-2021 for Davids Banke Natura 2000-område nr. 209 Habitatområde H209 Emneord: Habitatdirektivet,

Læs mere

Præsentation af Natura 2000-planerne John Frikke, Naturstyrelsen Ribe

Præsentation af Natura 2000-planerne John Frikke, Naturstyrelsen Ribe Præsentation af Natura 2000-planerne John Frikke, Naturstyrelsen Ribe Møde i Det Rådgivende Udvalg for Vadehavet 4. februar 2011 246 Natura 2000-planforslag EF-habitat- og EF-fuglebeskyttelsesområder ca.

Læs mere

2. planperiode. Natura 2000-handleplan Risum Enge Selde Vig. Natura 2000-område nr Habitatområde H 221

2. planperiode. Natura 2000-handleplan Risum Enge Selde Vig. Natura 2000-område nr Habitatområde H 221 2. planperiode Natura 2000-handleplan 2016 2021 Risum Enge Selde Vig Natura 2000-område nr. 221 Habitatområde H 221 1 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 Risum Enge Selde Vig Natura 2000-område nr.

Læs mere

Høringsnotat for Natura 2000-plan

Høringsnotat for Natura 2000-plan Høringsnotat for Natura 2000-plan NOTAT vedrørende høringssvar til Natura 2000-plan 2010-2015 inkl. miljørapport (SMV) Forslag til Natura 2000-plan nr. 115 Habitatområde H99 Østerø Sø Udkast til Natura

Læs mere

Natura 2000-indsatsen

Natura 2000-indsatsen Natura 2000-indsatsen Natura 2000-indsatsen Flemming Bach Thisted Kommune Natur- & Miljøafdelingen Hvad Hvor Løsninger Hvad Hvor Løsninger Hvad 246 Udmøntning af. EU s Habitatdirektiv og Fuglebeskyttelsesdirektiv

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen N 213 Randkløve Skår Den enkelte naturplan skal ifølge lov nr. 1398 af 22. oktober 2007 om miljøvurderinger af planer og programmer have sin egen miljørapport.

Læs mere

Statens Natura 2000-planer den 8. december Kommunale Natura handleplaner

Statens Natura 2000-planer den 8. december Kommunale Natura handleplaner Statens Natura 2000-planer den 8. december 2011. Kommunale Natura 2000- handleplaner Møde i Det Grønne Råd, Langeland Kommune den 7. februar 2012 /dof Oplæg om den kommunale opfølgning Indhold: Generelle

Læs mere

Velkommen til Informationsmøde

Velkommen til Informationsmøde Velkommen til Informationsmøde Vand- og naturplaner Flichs Hotel Samsø Onsdag, den 5. januar kl. 17-20 Program Kl. 17.00 17.10 Velkomst v/ Henning Madsen, formand Samsø Landboforening Kl. 17.10 17.40 Hovedvandopland

Læs mere

Miljøvurdering af kommunale handleplaner

Miljøvurdering af kommunale handleplaner Miljøvurdering af kommunale handleplaner -hvad kan vi lære af vandplanerne? Henrik Skovgaard, COWI A/S 1 Vandplanlægning efter Miljømålsloven (nr. 932 af 24/09 2009) Der fastlægges ensartede operationelle

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Natura 2000-handleplan 2016 2021 Sølsted Mose Natura 2000-område nr. 100 Habitatområde H89 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 Sølsted Mose Udgiver: Tønder Kommune År: 2017 Forsidefoto: Dyndsmerling,

Læs mere

Natura 2000-handleplan Gyldenså. Natura 2000-område nr. 185 Habitatområde H161

Natura 2000-handleplan Gyldenså. Natura 2000-område nr. 185 Habitatområde H161 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Gyldenså Natura 2000-område nr. 185 Habitatområde H161 Titel: Natura 2000-handleplan for Gyldenså Udgiver: Bornholms Regionskommune År: 2017 Kort: Miljøstyrelsen og Bornholms

Læs mere

Møde i Det Grønne Råd, Ærø Kommune den 26. februar 2015

Møde i Det Grønne Råd, Ærø Kommune den 26. februar 2015 Møde i Det Grønne Råd, Ærø Kommune den 26. februar 2015 Punkt 4: Vandhandleplan 2015 Punkt 5: Vandområdeplaner 2015-2021 Af: Terkel Broe Christensen, Svendborg Kommune Vandhandleplan 2015 Ærø Kommune Møde

Læs mere

Status for vandplanerne naturplaner

Status for vandplanerne naturplaner Status for vandplanerne naturplaner Den kommunale vand- og naturindsats 2010-2015 Ved Gyrite Brandt gbr@kl.dk, tlf. 33703302 Rørcenterdagene 8. juni 2011 Mange emner Vand- og naturplanerne - Vandhandleplaner

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen N 188 Dueodde Den enkelte naturplan skal ifølge lov nr. 1398 af 22. oktober 2007 om miljøvurderinger af planer og programmer have sin egen miljørapport. Rapporten

Læs mere

Vand og Natura2000 planlægningens rammer, forudsætninger, omfang og proces

Vand og Natura2000 planlægningens rammer, forudsætninger, omfang og proces Vand og Natura2000 planlægningens rammer, forudsætninger, omfang og proces BLST-KL- KTC konference om høring af vand- og naturplaner 14. januar 2010 Helle Pilsgaard, vicedirektør By- og Landskabsstyrelsen

Læs mere

Hvilke krav stilles der for at nå målene i indsatsplanerne?

Hvilke krav stilles der for at nå målene i indsatsplanerne? Fotos: Henriette Bjerregaard og Chr. A. Jensen, NatureEyes Naturplaner for Natura 2000-områder Hvilke krav stilles der for at nå målene i indsatsplanerne? Henriette Bjerregaard, Biolog Naturkontoret, Natura

Læs mere

Forslag til Natura 2000 handleplan

Forslag til Natura 2000 handleplan Forslag til Natura 2000 handleplan 2016-2021 Lekkende Dyrehave Natura 2000-område nr. 172 Habitatområde nr. H151 Titel: Forslag til Natura 2000 handleplan for Lekkende Dyrehave Udgiver: Vordingborg Kommune

Læs mere

Vand- og Naturplaner / Vådområder

Vand- og Naturplaner / Vådområder Vand- og Naturplaner / Vådområder ATV Vintermøde 2010 Afdelingschef Lars Kaalund Orbicon Leif Hansen ATV Vintermøde 2010 Lars Kaalund Orbicon Leif Hansen 23. marts 2010 1 Workshop Kort status Oplæg til

Læs mere

Rubjerg Knude og Lønstrup Klint

Rubjerg Knude og Lønstrup Klint Natura 2000 handleplan 2016-2021 Rubjerg Knude og Lønstrup Klint Natura 2000-område nr. 7 Habitatområde H7 April 2017 Kolofon Titel: Natura 2000 handleplan for Rubjerg Knude og Lønstrup Klint Udgiver:

Læs mere

Vandområdeplaner for anden planperiode

Vandområdeplaner for anden planperiode Vandområdeplaner for anden planperiode Vandområdeplanernes indsatsprogrammer Møde i Ingeniørforeningen 14. november 2016 Mette Lise Jensen Funktionsleder, Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning Gennemgang

Læs mere

Natura 2000-handleplan Lønborg Hede. Natura 2000-område nr. 73. Habitatområde H196

Natura 2000-handleplan Lønborg Hede. Natura 2000-område nr. 73. Habitatområde H196 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Lønborg Hede Natura 2000-område nr. 73 Habitatområde H196 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021, Lønborg Hede Udgiver: Ringkøbing-Skjern Kommune År: 2017 Forsidefoto:

Læs mere

Status for vandplanerne naturplaner

Status for vandplanerne naturplaner Status for vandplanerne naturplaner Den kommunale vand- og naturindsats 2010-2015 Ved Gyrite Brandt gbr@kl.dk, tlf. 33703302 Vandråd temamøde den 7. september 2011 Mange emner Vand- og naturplanerne -

Læs mere

Vandplanernes indflydelse på udledninger fra punktkilder. Muligheder og barrier nu og fremover. Henrik Skovgaard

Vandplanernes indflydelse på udledninger fra punktkilder. Muligheder og barrier nu og fremover. Henrik Skovgaard Vandplanernes indflydelse på udledninger fra punktkilder. Muligheder og barrier nu og fremover. Henrik Skovgaard Vandplaner for 23 hovedoplande Omfang: målsatte områder - 17 kyststrækninger - 74 fjorde

Læs mere

Natura 2000 og 3 beskyttet natur

Natura 2000 og 3 beskyttet natur Natura 2000 og 3 beskyttet natur - Og måske lidt om randzoner? Den Europæiske Union ved Den Europæiske Fond for Udvikling af Landdistrikter og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har deltaget

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-område nr. 160, Nordlige del af Sorø Sønderskov. Habitatområde H141. Den enkelte naturplan skal ifølge lovbekendtgørelse nr. 1398

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Rømø Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F65 Titel: Natura 2000-handleplan for Rømø Udgiver: Tønder Kommune År: 2016 Forsidefoto: Græsning på

Læs mere

KL Miljøministeriet 27. november 2009

KL Miljøministeriet 27. november 2009 KL Miljøministeriet 27. november 2009 Aftale om styringsmodeller for udmøntningen af vådområde- og ådalsindsatsen og om den øvrige indsats på vand- og naturområdet På baggrund af drøftelser mellem Miljøministeriet

Læs mere

Høringssvar til statens vandområdeplaner

Høringssvar til statens vandområdeplaner Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra MTM Dato 30. april 2015 2015-2021 Aarhus Byråd skal fremsende høringssvar til statens forslag til for perioden 2015-2021. Planerne blev sendt i 6 måneders

Læs mere

Natura 2000-plan

Natura 2000-plan Natura 2000-plan 2016-2021 Flensborg Fjord, Bredgrund og farvandet rundt om Als Natura 2000-område nr. 197, Habitatområde H173 Fuglebeskyttelsesområde F64 Titel: Natura 2000-plan 2016-2021 for Flensborg

Læs mere

Natura 2000-handleplan Lønborg Hede. Natura 2000-område nr. 73. Habitatområde H196

Natura 2000-handleplan Lønborg Hede. Natura 2000-område nr. 73. Habitatområde H196 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Lønborg Hede Natura 2000-område nr. 73 Habitatområde H196 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021, Lønborg Hede Udgiver: Ringkøbing-Skjern Kommune År: 2016 Forsidefoto:

Læs mere

Teknik og Miljø Natur. Miljøstyrelsen Dato: 5. juni 2014

Teknik og Miljø Natur. Miljøstyrelsen Dato: 5. juni 2014 Miljøstyrelsen mst@mst.dk Teknik og Miljø Natur Rådhustorvet 4 8700 Horsens Telefon: 76292929 Telefax: 76292010 horsens.kommune@horsens.dk www.horsenskommune.dk Sagsnr.: 09.02.15-K02-1-14 MST-1270-00615

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen. Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. 116 Centrale Storebælt

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen. Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. 116 Centrale Storebælt Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. 116 Centrale Storebælt 1 Miljørapport for Natura 2000-område nr. 116 Centrale Storebælt Den enkelte naturplan

Læs mere

Økonomi Ingen bemærkninger, idet indsatserne efter vandområdeplanerne forudsættes afholdt af staten.

Økonomi Ingen bemærkninger, idet indsatserne efter vandområdeplanerne forudsættes afholdt af staten. Notatark Sagsnr. 01.05.12-K04-1-15 Sagsbehandler Niels Rauff 20.4.2015 Indstillingsnotat Åben overskrift Overskrift Høring af udkast til vandområdeplaner for 2015-21 Beslutningstema Udvalget for Teknik,

Læs mere

Høringsnotat for Natura 2000-plan

Høringsnotat for Natura 2000-plan Høringsnotat for Natura 2000-plan NOTAT vedrørende høringssvar til Natura 2000-plan 2010-2015 inkl. miljørapport (SMV) Forslag til Natura 2000-plan nr. N86 Habitatområde H75 Fuglebeskyttelsesområde F54

Læs mere

Præsentation af en vandplan

Præsentation af en vandplan Præsentation af en vandplan med udgangspunkt i vandplanen for Randers Fjord Peter Kaarup Specialkonsulent, Miljøcenter Århus 23 udkast til vandplaner Hovedoplande I, 1 I, 4 I, 8 M iljø cen terg ræ nser.sh

Læs mere

Implementering af Vandrammedirektivet

Implementering af Vandrammedirektivet Plantekongres 2010. 12. 14. januar 2010 i Herning Kongrescenter Implementering af Vandrammedirektivet Udmøntning af Grøn Vækst i 23 vandplaner Harley Bundgaard Madsen, kontorchef By- og Landskabsstyrelsen,

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen. Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. 118 Søer ved Tårup og Klintholm

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen. Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. 118 Søer ved Tårup og Klintholm Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. 118 Søer ved Tårup og Klintholm 1 Miljørapport for Natura 2000-område nr. 118 Søer ved Tårup og Klintholm.

Læs mere

Implementering af Vandrammedirektivet. Redigeret version: Indlægsholder Irene A. Wiborg Uddrag af Harley Bundgaard Madsens indlæg

Implementering af Vandrammedirektivet. Redigeret version: Indlægsholder Irene A. Wiborg Uddrag af Harley Bundgaard Madsens indlæg Plantekongres 2010. 12. 14. januar 2010 i Herning Kongrescenter Implementering af Vandrammedirektivet Udmøntning af Grøn Vækst i 23 vandplaner Harley Bundgaard Madsen, kontorchef By- og Landskabsstyrelsen,

Læs mere

Forslag til Natura 2000-handleplan Randbøl Hede og Klitter i Frederikshåb Plantage

Forslag til Natura 2000-handleplan Randbøl Hede og Klitter i Frederikshåb Plantage Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Randbøl Hede og Klitter i Frederikshåb Plantage Natura 2000-område nr. 82 Habitatområde H71 Fuglebeskyttelsesområde F46 Titel: Handleplan for Randbøl Hede og

Læs mere

Natura 2000-handleplan Kimmelkær Landkanal Udkast. Natura 2000-område nr. 71. Habitatområde H178

Natura 2000-handleplan Kimmelkær Landkanal Udkast. Natura 2000-område nr. 71. Habitatområde H178 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Kimmelkær Landkanal Udkast Natura 2000-område nr. 71 Habitatområde H178 Titel: Natura 2000-handleplan Kimmelkær Landkanal Udgiver: Ringkøbing-Skjern Kommune År: 2016 -

Læs mere

NOTAT vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan for N216 Saltum Bjerge

NOTAT vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan for N216 Saltum Bjerge NOTAT Naturstyrelsen Himmerland J.nr. NST-422-01061 Ref. katka Februar 2016 NOTAT vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan 2016-2021 for N216 Saltum Bjerge Forslag til Natura 2000-plan for

Læs mere

Mål, virkemidler og finansiering for den kommunale vandplanindsats

Mål, virkemidler og finansiering for den kommunale vandplanindsats Mål, virkemidler og finansiering for den kommunale vandplanindsats 2012-2015 KL s temadag om politisk styring af vand- og naturindsatsen 13. April 2012 i Vejle Ved Anni Kær Pedersen, akp@kl.dk, tlf. 3370-3241

Læs mere

Ifølge vejledningen til basisanalysen kan dette kapitel indeholde informationer om

Ifølge vejledningen til basisanalysen kan dette kapitel indeholde informationer om 4 Beskyttede områder Ifølge vejledningen til basisanalysen kan dette kapitel indeholde informationer om - Badeområder - Næringsstoffølsomme områder - Habitat- og fuglebeskyttelsesområder - Skaldyrvande

Læs mere

Spildevandsindsatsen i vandplanerne. Mogens Kaasgaard, Naturstyrelsen. Disposition

Spildevandsindsatsen i vandplanerne. Mogens Kaasgaard, Naturstyrelsen. Disposition Spildevandsindsatsen i vandplanerne Mogens Kaasgaard, Naturstyrelsen Disposition 1. Grundlag for fastlæggelse af spildevandsindsatsen 2. Vandplanernes krav til spildevandsrensning 3. Nye udpegninger 4.

Læs mere

Natura 2000 planlægning

Natura 2000 planlægning Natura 2000 planlægning 2016-21 Naturstyrelsen: Vadehavet, Trekantsområdet, Sønderjylland og Blåvandshuk Dagsorden Velkomst Hvad er Natura 2000? En kort introduktion til Natura 2000 og begreberne. Hvem

Læs mere

Natura 2000 handleplan Tolne Bakker. Natura 2000-område nr. 214 Habitatområde H214

Natura 2000 handleplan Tolne Bakker. Natura 2000-område nr. 214 Habitatområde H214 Natura 2000 handleplan 2016-2021 Tolne Bakker Natura 2000-område nr. 214 Habitatområde H214 April 2017 Kolofon Titel: Natura 2000 handleplan for Tolne Bakker Udgiver: Hjørring Kommune År: 2016 Forsidefoto:

Læs mere

Natura 2000-handleplan Kås Hoved. Natura 2000-område nr. 31. Habitatområde H

Natura 2000-handleplan Kås Hoved. Natura 2000-område nr. 31. Habitatområde H Natura 2000-handleplan 2016 2021 Kås Hoved Natura 2000-område nr. 31 Habitatområde H31 Kolofon Natura 2000-handleplan 2016-2021. Kaas Hoved Natura 2000- områder nr. 31, Habitatområde H31. Titel: Natura

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen. Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. 125 Vestlige del af Avernakø

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen. Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. 125 Vestlige del af Avernakø Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. 125 Vestlige del af Avernakø 1 Miljørapport for Natura 2000-område nr. 125 Vestlige del af Avernakø Den enkelte

Læs mere

Dagsorden 1. Velkomst 2. Status på processen 3. Om handleplanerne 4. Betaling - tilskudsordninger 5. Runde med erfaringer fra processen 6.

Dagsorden 1. Velkomst 2. Status på processen 3. Om handleplanerne 4. Betaling - tilskudsordninger 5. Runde med erfaringer fra processen 6. Natura 2000 ERFA-gruppemøde 14. juni 2012 Dagsorden 1. Velkomst 2. Status på processen 3. Om handleplanerne 4. Betaling - tilskudsordninger 5. Runde med erfaringer fra processen 6. Eventuelt Natura 2000

Læs mere

Natura Handleplan. Hejede Overdrev, Valborup Skov og Valsølille Sø. Natura 2000-område nr. 146 Habitatområde H129

Natura Handleplan. Hejede Overdrev, Valborup Skov og Valsølille Sø. Natura 2000-område nr. 146 Habitatområde H129 Natura 2000 - Handleplan Hejede Overdrev, Valborup Skov og Valsølille Sø Natura 2000-område nr. 146 Habitatområde H129 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 Baggrund...3 Sammendrag af den statslige

Læs mere

Forslag til Natura 2000-handleplan Stege Nor. Natura 2000-område nr. 180 Habitatområde H179

Forslag til Natura 2000-handleplan Stege Nor. Natura 2000-område nr. 180 Habitatområde H179 Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Stege Nor Natura 2000-område nr. 180 Habitatområde H179 Titel: Forslag til Natura 2000 handleplan for Stege Nor Udgiver: Vordingborg Kommune År: 2016 Forsidefoto:

Læs mere

Høringssvar vedr. vandplan 1.5 Randers Fjord

Høringssvar vedr. vandplan 1.5 Randers Fjord Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 MPU alm. del Bilag 591 Offentligt DET ØKOLOGISKE RÅD FREMTIDENS MILJØ SKABES I DAG Naturstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Ø 6. april 2011. Høringssvar vedr.

Læs mere

Forslag til: Natura 2000-handleplan Kystskrænterne ved Arnager Bugt. Natura 2000-område nr. 187 Habitatområde H163

Forslag til: Natura 2000-handleplan Kystskrænterne ved Arnager Bugt. Natura 2000-område nr. 187 Habitatområde H163 Forslag til: Natura 2000-handleplan 2016 2021 Kystskrænterne ved Arnager Bugt Natura 2000-område nr. 187 Habitatområde H163 Titel: Forslag til Natura 2000-handleplan for Kystskrænterne ved Arnager Bugt

Læs mere

Natura 2000-handleplan Vallø Dyrehave. Natura 2000-område nr Habitatområde H198

Natura 2000-handleplan Vallø Dyrehave. Natura 2000-område nr Habitatområde H198 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vallø Dyrehave Natura 2000-område nr. 152 Habitatområde H198 Titel: Natura 2000-handleplan 2016 2021, Vallø Dyrehave Natura 2000-område nr. 152. Habitatområde H198 Udgiver:

Læs mere

Natura 2000 planer

Natura 2000 planer Natura 2000 planer 2016 2021 Natura 2000 planer 2016 2021 Nye tiltag i Natura 2000 planlægningen Nye tiltag i Natura 2000 planlægningen 1 Hvorfor Natura 2000-planlægning? DK skal sikre og forbedre den

Læs mere

Ny vandplanlægning i Danmark

Ny vandplanlægning i Danmark Amterne i Danmark Ny vandplanlægning i Danmark Arbejdsprogram, tidsplan og høringsproces 2 Ny vandplanlægning i Danmark Udgivet af Miljøministeriet og Amterne i Danmark ISBN 87-7279-756-8 Hæftet findes

Læs mere

Natura 2000 handleplan Tislum Møllebæk. Natura 2000-område nr. 215 Habitatområde H215

Natura 2000 handleplan Tislum Møllebæk. Natura 2000-område nr. 215 Habitatområde H215 Natura 2000 handleplan 2016-2021 Tislum Møllebæk Natura 2000-område nr. 215 Habitatområde H215 September 2016 U T S DKA Kolofon Titel: Udkast til Natura 2000 handleplan for Tislum Møllebæk Udgiver: Hjørring

Læs mere

NOTAT. Svana Sjælland J.nr. SVANA Ref. mamor/niple Januar 2017

NOTAT. Svana Sjælland J.nr. SVANA Ref. mamor/niple Januar 2017 NOTAT Svana Sjælland J.nr. SVANA-5660-00001 Ref. mamor/niple Januar 2017 Sammenfattende redegørelse Natura 2000-område N142, Saltholm og omliggende hav Denne sammenfattende redegørelse er udarbejdet i

Læs mere

Natura 2000 handleplan - gennemførelse

Natura 2000 handleplan - gennemførelse Natura 2000 handleplan - gennemførelse type: Fagområde De kommunale Natura 2000-handleplaner skal gennemføres i perioden 2013 2015. Kommunen er ansvarlig for at handleplanerne gennemføres. Det drejer sig

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vadehavet Ballum Enge, Husum Enge og Kamper Strandenge Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F67 Titel: Natura 2000-handleplan for Vadehavet Ballum

Læs mere

Sprog: Dansk. År: 2014. ISBN nr. 978-87-7091-813-8. Dato: 18. december 2014

Sprog: Dansk. År: 2014. ISBN nr. 978-87-7091-813-8. Dato: 18. december 2014 Forslag til natura 2000 plan 2016-21 Kolofon Titel: Forslag til Natura 2000-plan 2016-2021 Søer ved Tårup og Klintholm Natura 2000-område nr. 118 Habitatområde H102 Emneord: Habitatdirektivet, fuglebeskyttelsesdirektivet,

Læs mere

Forslag til Natura 2000 handleplan

Forslag til Natura 2000 handleplan Forslag til Natura 2000 handleplan 2016-2021 Oreby skov Natura 2000-område nr. 181 Habitatområde nr. H180 Titel: Forslag til Natura 2000 handleplan for Oreby skov Udgiver: Vordingborg Kommune År: 2016

Læs mere

Høringsnotat for Natura 2000-plan

Høringsnotat for Natura 2000-plan Høringsnotat for Natura 2000-plan NOTAT vedrørende høringssvar til Natura 2000-plan 2010-2015 inkl. miljørapport (SMV) Forslag til Natura 2000-plan nr. 116 Habitatområde H100 Centrale Storebælt og Vresen

Læs mere

Natura 2000-handleplan Gurre Sø. Natura 2000-område nr Habitatområde H115

Natura 2000-handleplan Gurre Sø. Natura 2000-område nr Habitatområde H115 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Gurre Sø Natura 2000-område nr. 131 Habitatområde H115 1 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021, Gurre Sø, Natura 2000-område nr. 131, Habitatområde nr. H115 Udgiver:

Læs mere

Spildevandsplan 2013-2021. Bilag 2. Indhold. Vandområders kvalitet. Vedtaget 27. maj 2014

Spildevandsplan 2013-2021. Bilag 2. Indhold. Vandområders kvalitet. Vedtaget 27. maj 2014 Vedtaget 27. maj 2014 Spildevandsplan 2013-2021 Bilag 2 Vandområders kvalitet Indhold 1 Oversigt over vandområder... 2 2 Vandplanernes målsætninger og krav... 2 2.1 Miljømål for vandløb... 3 2.2 Miljømål

Læs mere

Udkast til Natura 2000-handleplan Bjerre Skov og Haslund Skov. Natura 2000-område nr Habitatområde H229

Udkast til Natura 2000-handleplan Bjerre Skov og Haslund Skov. Natura 2000-område nr Habitatområde H229 Udkast til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Bjerre Skov og Haslund Skov Natura 2000-område nr. 229 Habitatområde H229 1 Titel: Udkast til Natura 2000-handleplan 2016-2021 Bjerre Skov og Haslund Skov Udgiver:

Læs mere

Udkast til Natura 2000-handleplan

Udkast til Natura 2000-handleplan Udkast til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Yding Skov og Ejer Skov Natura 2000-område nr. 54 Habitatområde H50 Titel: Natura 2000-handleplan 2016 2021 Yding Skov og Ejer Skov Natura 2000-område nr. 54

Læs mere

Bilag 11 Notat om baseline 2015 og dosering af virkemidler besluttet

Bilag 11 Notat om baseline 2015 og dosering af virkemidler besluttet Bilag 11 Notat om baseline 2015 og dosering af virkemidler besluttet i Grøn Vækst Bilag 11 Retningslinjer for udarbejdelse af indsatsprogrammer version 5.0 Notat om baseline 2015 uddybning af retningslinjer

Læs mere