Stabilitet - Brugervejledning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Stabilitet - Brugervejledning"

Transkript

1 Make IT simple 1 Stabilitet - Brugervejledning Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Anvendte betegnelser... 4 Grundlag... 5 Sideopsætning... 5 Fordelingsmetode for vandret last på stabiliserende vægge... 5 Konsekvensklasse... 6 Kontrolklasse... 6 Dimensioneringstilfælde... 6 Materialedata, vægge... 7 Fundering... 8 Lasttilfælde Lastkombinationer Antal vindlasttilfælde Kombinationer for beregning af min./max. påvirkninger ved iteration for bestemmelse af kræfter i vægforbindelser Beregningsmetode... 15

2 Make IT simple 2 Bygningsgeometri Indsæt etage(r) Slet etage Plan og opstalt... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Plangeometri Indsæt væg(ge) Væggeometri Last på bygn Dæk&Bjælker-last Spændkræfter Dæk Vægge Vægskive Kritisk tryk Begræns længder af vægskiver og fundamenter Armering af vægskive Forankring af stringere i top og bund... 27

3 Make IT simple 3 Indledning Programmet beregner lastgang og stabilitet i bygninger på op til 30 etager med system af bærende/stabiliserende vægge, bjælker og søjler (maks. 200 pr. etage). Beregningen er inkl. bestemmelse af statisk nødvendige lodrette forankringer, fundamentsdimensioner, kontrol for overholdelse af kritisk tryk, glidningsundersøgelse mv. i en plastisk brudgrænsetilstandsmodel. Ved beregningen kan desuden bestemmes skivekræfter i vægge, snitkræfter i fundamenter, pælekræfter mv. samt udføres beregning af nødvendig skivearmering i vægge og armering i fundamentsbjælker. Der kan foretages beregning for enkeltlastkombinationer og/eller beregning af min/max påvirkninger (envelopes) for valgte lastkombinationer. Alle normrelaterede beregninger, som indgår, er i henhold til gældende udgave af Eurocodes med tilhørende Nationalt Anneks. Bemærk, at i en plastisk brudgrænsetilstandsmodel som denne er hensigtsmæssig valg af elementopdeling (størrelse/længde af vægfelter) med tilhørende randbetingelser (forskydningsbæreevne i vægforbindelser mv.) afgørende for at opnå en fornuftig lastgang. Programmets brugerflade er Excel-baseret og består af arkene: Grundlag Bygningsgeometri Plangeometri Væggeometri Last på bygning Dæk&Bjælker-last Last på væg Spændkræfter Dæk Vægge Vægskive Pladefundering Pælefundering Montage, opspænding som gennemgås nærmere i det følgende.

4 Make IT simple 4 Anvendte betegnelser K FI K FI -faktor i henhold til DS/EN 1990: K FI = 1,1 i konsekvensklasse CC3 K FI = 1,0 i konsekvensklasse CC2 K FI = 0,9 i konsekvensklasse CC1 γ Partialkoefficient i henhold til DS/EN 1990, tabel A 1.2 ψ Lastreduktionsfaktorer i henhold til DS/EN 1990, tabel A 1.1

5 Make IT simple 5 Grundlag Sideopsætning Tryk for opsætning af sidehoved, som er generel for alle arkene. Udfyld felterne Sag, Emne, Sagsnr., Udarb./dato mv. Det er desuden muligt at foretage specifik opsætning af f.eks. Afsnit og Start-sidenr. for det enkelte ark under udskrift ved brug af knappen under fanen Stabilitet på båndet. Fordelingsmetode for vandret last på stabiliserende vægge Der kan vælges mellem metoderne Inertimoment, Modstandsevne, Areal eller Faktor. I tilfælde af, at der kan antages relativt stive dækskiver i forhold til væggene, kan den vandrette last regnes fordelt på de stabiliserende vægge i forhold til væggenes relative stivheder ud fra en af metoderne Inertimoment, Modstandsevne eller Areal som nærmere beskrevet i det følgende:

6 Make IT simple 6 Fordeling efter Inertimoment kan typisk anvendes i bygninger over 5 6 etager med relativt korte vægge, hvor væggene udbøjning primært er bestemt af bøjningspåvirkningen. Fordeling efter Modstandsevne (modstandsmoment) kan typisk anvendes i bygninger indtil 5 6 etager med relativt korte vægge, hvor væggene udbøjning er bestemt dels af bøjningspåvirkningen dels af forskydningspåvirkningen. Fordeling efter Areal (tværsnitsareal) kan typisk anvendes i lave bygninger med relativt lange vægge, hvor væggenes udbøjning i høj grad er bestemt af forskydningspåvirkningen. I tilfælde af, at der må antages slappe dækskiver i forhold til væggene, må de vandrette kræfter fordeles på væggene i forhold til lastoplandet for den enkelte væg (facadeandele). Hertil kan anvendes metoden Faktor, hvor fordeling af de vandrette kræfter på de stabiliserende vægge sker i forhold til valgte stivhedsfaktorer for de enkelte vægge - i dette tilfælde svarende til lastoplandet for den enkelte vægskive. Konsekvensklasse Konsekvensklassen fastsættes i henhold til DS/EN 1990, Tabel B.1. CC1 betegner Lav konsekvensklasse. CC2 betegner Middel konsekvensklasse. CC3 betegner Høj konsekvensklasse. K FI-faktoren bestemmes i programmet afhængig af den fastsatte konsekvensklasse. Kontrolklasse Kontrolklassen fastsættes i henhold til DS/EN 1992, Tabel 2.1 Nb. Materialepartialkoefficienter i henhold til DS/EN 1992 bestemmes i programmet afhængig af den fastsatte kontrolklasse. Dimensioneringstilfælde I programmet kan vælges mellem følgende 3 dimensioneringstilfælde Bygning, Geoteknisk og Seismisk.

7 Make IT simple 7 I dimensioneringstilfælde Bygning gennemregnes modellen med K FI-faktor på lastvirkningen svarende til lastkombinationer 1 og 2 jf. DS/EN 1990, Tabel A 1.2. I dimensioneringstilfælde Geoteknisk gennemregnes modellen med K FI-faktor på materialeparametrene - svarende til lastkombinationer 3 og 4 jf. DS/EN 1990, Tabel A 1.2. I dimensioneringstilfælde Seismisk gennemregnes modellen i ulykkeslastkombinationer med seismisk last og hertil svarende last- og materialepartialkoefficienter 1,0 jf. DS/EN 1990, Tabel A 1.3. Beregning af min./maks.-påvirkning må gennemføres særskilt for hvert af de 3 dimensioneringstilfælde. Materialedata, vægge Her angives generelle/default-værdier af materialedata for vægge. Forskydningsforbindelser V Rd angiver default værdi af den regningsmæssige forskydningsbæreevne i vægforbindelser. V Rd,fund angiver default værdi af den regningsmæssige forskydningsbæreevne i forbindelser mellem fundamenter. Forskydningsbæreevnerne kan fastsættes individuelt for væggene under arket Væggeometri. Kritisk tryk i vandret snit cr.d angiver default værdi af det kritiske tryk, som kan optages i et vandret snit i en given væg. Det kritiske tryk cr.d skal fastsættes under hensyntagen til bl.a.: søjlevirkning, trykstyrke af understopning, evt. reduceret tværsnit i etagekryds, kombineret normalkraft og forskydning i trykzone ved overkant og underkant af væg i hver etage, plastisk trykstyrke.

8 Make IT simple 8 Det anbefales at fastsætte værdien af det kritiske tryk forsigtigt i forhold til ovenstående kriterier. Det kritiske tryk kan fastsættes individuelt for væggene under arket Væggeometri. Eksempel for vurdering af kombineret normalkaft og forskydning i trykzone: Udnyttelse af en friktionskoefficient 0,5 vil resultere i et skråt betontryk på 1,25 * normalspændingen i det vandrette snit ved revnevinkel cot() =0,5, svarende til at det kritiske tryk i det vandrette snit - i forhold hertil - maks. bør regnes til ca. 0,8 * f cd. Nødvendig skivearmering i trykzonen med kombineret normalkraft og forskydning kan fastsættes ved beregning som plan spændingstilstand. Friktionskoefficient angiver den regningsmæssige friktionskoefficient i vandrette støbeskel. For elementbyggeri med glatte støbeskel mellem vægelementer og understopning hhv. etagekrydsudstøbning er = 0,5. Der medregnes ikke kohæsionsbidrag i beregningsmodellen. Rumvægt Den karakteristiske værdi af rumvægten - for normaltarmerede betonkonstruktioner typisk 24 kn/m 3. Der kan differentieres mellem rumvægten for vægge hhv. fundamenter. Lodret forankring Der angives flydespænding og diameter for lodrette forankringer. Flydespænding og diameter kan ikke fastsættes individuelt for væggene. I tilfælde af anvendelse af forankringer med anden flydespænding og/eller diameter end den default angivne, må eftervisning af den aktuelle forankring ske ved særskilt beregning i forhold til den ved modelberegningen bestemte maks. trækkraft i den aktuelle forankring. Fundering Jordart Der kan vælges mellem beregning af fundering på Sand, Ler, udrænet, Ler, drænet, Pæle hhv. Klippe. Funderingsbetingelserne kan ikke fastsættes individuelt for fundamenterne. I tilfælde af fundering med forskellige funderingsbetingelser for fundamenterne, må der foretages gennemregning af modellen for hver at disse.

9 Make IT simple 9 De nødvendige parametre under Fundering tilpasser sig afhængig af Jordart: Sand k er den karakteristiske friktionsvinkel for sandet, som der funderes på. d er den effektive rumvægt, som indgår ved beregningen af fundamentsbæreevnen på sand. d indgår endvidere ved beregning af det resulterende overlejringstryk for fundamenter ført til en anden dybde end den overordnede funderingsdybde jf. arket Bygningsgeometri. q er overlejringstrykket i den overordnede funderingsdybde jf. arket Bygningsgeometri. jord er glidnings-/friktionskoefficienten beregnet som tan( d) i friktionsjord. Ler, udrænet c uk er den karakteristiske forskydningsstyrke for lerjorden, som der funderes på. d er den effektive rumvægt, som indgår ved beregning af det resulterende overlejringstryk for fundamenter ført til en anden dybde end den overordnede funderingsdybde jf. arket Bygningsgeometri. q er overlejringstrykket i den overordnede funderingsdybde jf. arket Bygningsgeometri. jord er glidnings-/friktionskoefficienten i kohæsionsjord.

10 Make IT simple 10 Ler, drænet k hhv, c k er de karakteriske værdier af effektive styrkeparametre for friktion hhv. forskydning for lerjorden, som der funderes på. d er den effektive rumvægt, som indgår ved beregning af det resulterende overlejringstryk for fundamenter ført til en anden dybde end den overordnede funderingsdybde jf. arket Bygningsgeometri. q er overlejringstrykket i den overordnede funderingsdybde jf. arket Bygningsgeometri. jord er glidnings-/friktionskoefficienten i kohæsionsjord. Pælefundering P tryk,d hhv. P træk,d er de regningsmæssige tryk- hhv. trækbæreevner for pælene i dimensioneringstilfælde Bygning. I øvrige dimensioneringstilfælde omregnes pælebæreevnerne i forhold til aktuelle bærevnefaktorer. Bemærk, at ved pælefundering på lodpæle (uden skråpæle) er eftervisning af optagelse af vandrette kræfter ikke indeholdt i beregningen. Klippe Ved fundering på klippe forudsættes default værdi af kritisk tryk, som for vandrette snit i øvrigt. Det kritiske tryk kan fastsættes individuelt for fundamenterne under arket Væggeometri.

11 Make IT simple 11 Lasttilfælde Permanent last I programmet skelnes mellem lasttilfældene Egenlast og Fri egenlast for permanent last. Lasttilfældet Egenlast svarer til den nedre værdi af den permanente last, dvs. G inf i henhold til DS/EN Lasttilfældet Fri egenlast svarer til differencen mellem den øvre og nedre værdi af den permanente last, dvs. G sup - G inf i henhold til DS/EN Variabel last Lasttilfældene Nyttelast kategori A - E, Trafiklast kategori F og G samt Vindlast er foruddefineret med - faktorer jf. DS/EN 1990, Tabel A 1.1. Yderligere op til 3 lasttilfælde (angivet med blå skrift) med variabel last kan defineres særskilt. Default kategori angiver lastkategori, som indsættes som default ved oprettelse af en væg. Vælg Default kategorien svarende til den kategori, som er fremherskende i projektet.

12 Make IT simple 12 Lastkombinationer Dimensioneringstilfælde Bygning Skemaet Lasttilfælde og kombinationer viser en oversigt over lastfaktorer for de forskellige lasttilfælde/lastkombinationer. Foruddefinerede lastkombinationer: 1: Lastkombination med dominerende egenlast 2.1: Lastkombination med dominerende nyttelast og egenlast samt vindlast til ugunst 2.2: Lastkombination med dominerende vindlast og egenlast samt nyttelast til ugunst. 2.3: Lastkombination med dominerende vindlast og egenlast til gunst. Det første tegn betegnelsen for lastkombinationerne refererer til betegnelserne anvendt i DS/EN 1990, tabel A 1.2. Lastfaktorer for lasttilfældene Egenlast, Fri egenlast, Nyttelast og Vindlast er bestemt i henhold til DS/EN 1990, tabel A 1.2, dvs. for egenlast og dominerende variabel last som γ K FI og for øvrig variabel last til ugunst som γ ψ 0 K FI. For lastilfældet Imperfektionslast skal angives imperfektionslastens andel af den samtidigt virkende lodrette last i intervallet 0,25-0,5 %, som nærmere bestemt i henhold til DS/EN 1992, pkt Den lodrette last, som danner grundlag for bestemmelse af imperfektionslasten, fastsættes i dimensioneringstilfælde "Bygning", lastkombination 2.1 i arket "Vandret last". Lastfaktorer for lastilfældet Imperfektionslast kan anvendes til regulering af imperfektionslasten i de enkelte lastkombinationer. Lastfaktorer for lastilfældet Jordtryk kan anvendes til regulering af jordtrykslasten i de enkelte lastkombinationer. Der kan ud over de foruddefinerede lastkombinationer defineres op til 3 yderligere lastkombinationer x.1, x.2 og x.3 med tilhørende lastfaktorer.

13 Make IT simple 13 Dimensioneringstilfælde Geoteknisk Skemaet Lasttilfælde og kombinationer viser en oversigt over lastfaktorer for de forskellige lasttilfælde/lastkombinationer. Foruddefinerede lastkombinationer: 3: Lastkombination med dominerende egenlast 4.1: Lastkombination med dominerende nyttelast og egenlast samt vindlast til ugunst 4.2: Lastkombination med dominerende vindlast og egenlast samt nyttelast til ugunst. 4.3: Lastkombination med dominerende vindlast og egenlast til gunst. Det første tegn betegnelsen for lastkombinationerne refererer til betegnelserne anvendt i DS/EN 1990, tabel A 1.2. Lastfaktorer for lasttilfældene Egenlast, Fri egenlast, Nyttelast og Vindlast er bestemt i henhold til DS/EN 1990, tabel A 1.2, dvs. for egenlast og dominerende variabel last som γ og for øvrig variabel last til ugunst som γ ψ 0. I dimensioneringtilfældet Geoteknisk ganges K FI -faktoren på partialkoefficienten for styrkeparametre og modstandsevne i henhold til DS/EN, Tabel A 1.2. Lastfaktorer for lastilfældet Imperfektionslast kan anvendes til regulering af imperfektionslasten i de enkelte lastkombinationer. Lastfaktorer for lastilfældet Jordtryk er som default sat svarende til K FI -faktoren for alle lastkombinationer, idet K FI -faktoren i dimensioneringstilfældet Geoteknisk skal ganges på partialkoefficenten for jordparametre og modstandsevne i henhold til DS/EN, Tabel A 1.2. Lastfaktorer for lastilfældet Jordtryk kan suppleres med yderligere faktorer for regulering af jordtrykslasten i de enkelte lastkombinationer. Der kan ud over de foruddefinerede lastkombinationer defineres op til 3 yderligere lastkombinationer y.1, y.2 og y.3 med tilhørende lastfaktorer.

14 Make IT simple 14 Dimensioneringstilfælde Seismisk Skemaet Lasttilfælde og kombinationer viser en oversigt over lastfaktorer for de forskellige lasttilfælde/lastkombinationer. Foruddefinerede lastkombinationer: U1: Ikke aktiv. U2.1: Lastkombination med egenlast (sup) + kvasipermanent nyttelast og seismisk + imperfektionslast U2.2: Ikke aktiv. U2.3: Lastkombination med egenlast (inf) og seismisk + imperfektionslast Lastfaktorer for lastilfældet Seism. + impf.last kan anvendes til regulering af den seimiske last + imperfektionslasten i de enkelte lastkombinationer i forhold til den aktuelle lodrette last. Lastfaktorer for lastilfældet Jordtryk kan anvendes til regulering af jordtrykslasten i de enkelte lastkombinationer. Der kan ud over de foruddefinerede lastkombinationer defineres op til 3 yderligere lastkombinationer z.1, z.2 og z.3 med tilhørende lastfaktorer. Antal vindlasttilfælde I det grå område af regnearket til højre for skemaet Kombinationer for beregning af min./max. påvirkninger er der en rullemenu for valg af antal vindlasttilfælde: Der kan regnes med op til 12 vindlasttilfælde. Kombinationer for beregning af min./max. påvirkninger Det viste skema gælder for dimensioneringstilfælde Bygning. Tilsvarende skemaer findes for dimensioneringstilfælde Geoteknisk og Seismisk.

15 Make IT simple 15 I skemaet kan de enkelte lasttilfælde for vandret last navngives i forhold til f.eks. den aktuelle vindretning. Her er valgt betegnelser svarende til koordinatakserne X, -X, Y og -Y. Vindlasten for de forskellige vindretninger defineres under arket Last på bygn.. Markér med "x" i skemaet, hvilke kombinationer af vandret last/lastkombinationer, som ønskes gennemregnet for bestemmelse af min./max. påvirkninger. Bemærk, at bestemmelsen af min./max. påvirkninger foregår ved iteration og derfor kan være tidskrævende, så begræns så vidt muligt antallet af kombinationer. Husk at udfylde Impf.lastvektor for alle lasttilfælde. Impf.lastvektoren angiver retningsvektoren for imperfektionslasten, som skal adderes til vindlasten i hvert lasttilfælde. Retningsvektoren for imperfektionslasten skal bestemmes svarende til den resulterende vindlastvektors retning i hvert lastilfælde. ved iteration for bestemmelse af kræfter i vægforbindelser Beregningsparameteren ved iteration for bestemmelse af kræfter i vægforbindelser er udtryk for præcisionen ved bestemmelse af kræfter i vægforbindelser som netop sikrer stabilisering af den enkelte vægskive. Ved mindre modelberegninger, hvor beregningstiden ikke er kritisk, kan f.eks. vælges = 10. Ved større modelberegninger, kan a evt. øges for at reducere beregningstiden. Vær dog opmærksom på, at det kan gøre den beregnede udnyttelse af forskydningsforbindelserne mindre optimal. Uanset den angivne værdi af, regnes dog maks. svarende til 1/4 af bæreevnen i samlingen (forskydnings- hhv. momentbæreevne pr. etage). Så i tilfælde, hvor optimering af beregningstiden er afgørende, kan vælges til en vilkårlig stor værdi i forhold til en værdi svarende til 1/4 af bæreevnen i samlingen uden at det får yderligere indflydelse på iterationen for bestemmelse af kræfter i vægforbindelserne. Vælges f.eks. = 1000 vil det være dækkende i forhold til optimering af beregningstiden ved bæreevne i samlinger (inkl. fundamenter) op til 4000 kn hhv knm. Beregningsmetode Der bør vælges beregningsmetode "Fuld model" for at sikre fuld konsistens i beregningsresultaterne.

16 Make IT simple 16 Ved større modeller kan vælges beregningsmetode "Delmodel" for at begrænse beregningstiden under redigering af modellen, idet man ved beregning så får mulighed for at vælge hvilken/hvilke etager, der aktuelt skal gennemregnes. Eksempelvis kan man på denne måde begrænse gennemregningen til fundamentsetagen under redigering i denne etage, forudsat at de ovenstående etager er gennemregnet forinden. Ved anvendelse af beregningsmetode "Delmodel" under redigering bør der afslutningsvis foretages beregning med beregningsmetode "Fuld model" for at sikre fuld konsistens i beregningsresultaterne.

17 Make IT simple 17 Bygningsgeometri Under Bygningsgeometri defineres antallet af etager, etagehøjder samt plangeometri for bygningen. Plangeometrien definerer en omskreven rektangel til bygningskonturen svarende til at bygningsgeometrien definerer en kasse som netop omkranser bygningen. Bygningsgeometrien danner grundlag for default værdier af facadegeometrien, som anvendes ved beregning af vindlast på bygningen under arket Last på bygning. Indsæt etage(r) Placér markøren i en celle i kolonnen Etage og tryk for at indsætte en etage mellem den markerede og ovenstående etage. Der fremkommer en formular for angivelse af antal etager, som skal indsættes: Udfyld og tryk Fortsæt for at indsætte det angivne antal etager eller tryk Annuller for at fortryde. Etager kan ikke indsættes mellem Fund.etagen og etage 1.

18 Make IT simple 18 Indlæs evt. projektspecifikke etagebetegnelser samt bygningsgeometri (etagehøjder og plangeometri). En beregningsmodel kan maks. indeholde 30 etager foruden Fund.etagen. Slet etage Placér markøren i en celle i kolonnen Etage og tryk for at slette den markerede etage. Fund.etagen og den ovenstående etage kan ikke slettes. Grafik Grafikken viser bygningsgeometrien i plan og opstalt. Grafikken opdateres automatisk under redigering i arket. Anvend knapperne til at zoome og/eller flytte grafikken.

19 Make IT simple 19 Plangeometri Under Plangeometri defineres væggene med tilhørende grundgeometri (x,y-koordinater til vægkanter samt tværdimension). Indsæt væg(ge) Placér markøren i en celle i kolonnen Væg og tryk for at indsætte en væg mellem den markerede og væggen i rækken ovenover. Der fremkommer en formular for angivelse af antal vægge, som skal indsættes: Udfyld og tryk Fortsæt for at indsætte det angivne antal vægge eller tryk Annuller for at fortryde. Ved indsættelse af en væg oprettes denne som aktiv i alle etager. Indlæs evt. projektspecifikke vægbetegnelser samt grundgeometri ((x,y-koordinater til vægkanter samt tværdimension). En beregningsmodel kan maks. indeholde 200 vægge, som hver kan være aktiv i alle etager. Slet væg Placér markøren i en celle i kolonnen Væg og tryk for at slette den markerede væg. Ved sletning af en væg slettes denne i alle etager.

20 Make IT simple 20 Rediger væg Placér markøren i en celle i kolonnen Væg og tryk for at redigere den markerede væg. Der fremkommer en formular for valg af etager, som væggen skal være aktiv i: Indsæt/fjern markering i felterne Aktiv (ved klik i felterne) for valg af etager, som væggen skal vægge aktiv i, og tryk Fortsæt for at gennemføre den valgte redigering eller tryk Annuller for at fortryde. Grafik Grafikken viser plangeometri for væggene i en given etage. Grafikken opdateres automatisk under redigering i arket. Anvend rullemenuen for at skifte visning til en anden etage. Anvend knapperne til at zoome og/eller flytte grafikken.

21 Make IT simple 21 Væggeometri

22 Make IT simple 22 Last på bygn.

23 Make IT simple 23 Dæk&Bjælker-last

24 Make IT simple 24 Spændkræfter

25 Make IT simple 25 Dæk Arket Dæk er et resultatark, som viser kræfter på dæk.

26 Make IT simple 26 Vægge

27 Make IT simple 27 Vægskive Kritisk tryk Begræns længder af vægskiver og fundamenter Armering af vægskive Forankring af stringere i top og bund Såfremt der ikke udføres lukkebøjler langs de lodrette frie kanter svarende til den nødvendige vandrette armering for optagelse af forskydningskraften V Rd i et lodret snit nær den frie kant, men alene forskydningsarmeres for V Rd,min, skal der foretages særskilt undersøgelse for optagelse af den vandrette komposant af det skrå betontryk inden for trykzonens længde evt. suppleret med vandretliggende forankringsbøjler til overførsel af kraften til stringerarmeringen.

Stabilitet - Programdokumentation

Stabilitet - Programdokumentation Make IT simple 1 Stabilitet - Programdokumentation Anvendte betegnelser Vægskive Et rektangulært vægstykke/vægelement i den enkelte etage, som indgår i det lodret bærende og stabiliserende system af vægge

Læs mere

Programdokumentation - Skivemodel

Programdokumentation - Skivemodel Make IT simple 1 Programdokumentation - Skivemodel Anvendte betegnelser Vægskive Et rektangulært vægstykke/vægelement i den enkelte etage, som indgår i det lodret bærende og stabiliserende system af vægge

Læs mere

NemStatik. Stabilitet - Programdokumentation. Anvendte betegnelser. Beregningsmodel. Make IT simple

NemStatik. Stabilitet - Programdokumentation. Anvendte betegnelser. Beregningsmodel. Make IT simple Stabilitet - Programdokumentation Anvendte betegnelser Vægskive Et rektangulært vægstykke/vægelement i den enkelte etage, som indgår i det lodret bærende og stabiliserende system af vægge N Ed M Ed e l

Læs mere

Eksempel på inddatering i Dæk.

Eksempel på inddatering i Dæk. Brugervejledning til programmerne Dæk&Bjælker samt Stabilitet Nærværende brugervejledning er udarbejdet i forbindelse med et konkret projekt, og gennemgår således ikke alle muligheder i programmerne; men

Læs mere

Dansk Konstruktions- og Beton Institut. Udformning og beregning af samlinger mellem betonelementer. 3 Beregning og udformning af støbeskel

Dansk Konstruktions- og Beton Institut. Udformning og beregning af samlinger mellem betonelementer. 3 Beregning og udformning af støbeskel Udformning og beregning af samlinger mellem betonelementer 3 Beregning og udformning af støbeskel Kursusmateriale Januar 2010 Indholdsfortegnelse 3 Beregning og udformning af støbeskel 1 31 Indledning

Læs mere

BEF-PCSTATIK. PC-Statik Lodret lastnedføring efter EC0+EC1. Dokumentationsrapport ALECTIA A/S

BEF-PCSTATIK. PC-Statik Lodret lastnedføring efter EC0+EC1. Dokumentationsrapport ALECTIA A/S U D V I K L I N G K O N S T R U K T I O N E R Dokumentationsrapport 2008-12-08 Teknikerbyen 34 2830 Virum Denmark Tlf.: +45 88 19 10 00 Fax: +45 88 19 10 01 CVR nr. 22 27 89 16 www.alectia.com U D V I

Læs mere

Eftervisning af bygningens stabilitet

Eftervisning af bygningens stabilitet Bilag A Eftervisning af bygningens stabilitet I det følgende afsnit eftervises, hvorvidt bygningens bærende konstruktioner har tilstrækkelig stabilitet til at optage de laster, der påvirker bygningen.

Læs mere

Profil dimension, valgt: Valgt profil: HEB 120 Ændres med pilene

Profil dimension, valgt: Valgt profil: HEB 120 Ændres med pilene Simpelt undertsøttet bjælke Indtast: Anvendelse: Konsekvensklasse, CC2 F y Lodret nyttelast 600 [kg] Ændres med pilene F z Vandret nyttelast 200 [kg] L Bjælkelængde 5.500 [mm] a Længde fra ende 1 til lastpunkt

Læs mere

Dimensionering af samling

Dimensionering af samling Bilag A Dimensionering af samling I det efterfølgende afsnit redegøres for dimensioneringen af en lodret støbeskelssamling mellem to betonelementer i tværvæggen. På nedenstående gur ses, hvorledes tværvæggene

Læs mere

DS/EN DK NA:2013

DS/EN DK NA:2013 COPYRIGHT Danish Standards Foundation. NOT FOR COMMERCIAL USE OR REPRODUCTION. Nationalt anneks til Eurocode 3: Stålkonstruktioner Del 3-1: Tårne, master og skorstene Tårne og master Forord Dette nationale

Læs mere

Geoteknisk last vs. konstruktionslast, Note 2 (fortsat fra PBHs indlæg)

Geoteknisk last vs. konstruktionslast, Note 2 (fortsat fra PBHs indlæg) DGF høring af Dim.håndbogens baggrundsartikel for Nyt DK NA til EC7-1 Disposition Geoteknisk last vs. konstruktionslast, Note 2 (fortsat fra PBHs indlæg) Eksempler: (ingen tal, kun principper) - Støttekonstruktion

Læs mere

STATISK DOKUMENTATION

STATISK DOKUMENTATION STATISK DOKUMENTATION A. KONSTRUKTIONSDOKUMENTATION A1 A2 A3 Projektgrundlag Statiske beregninger Konstruktionsskitser Sagsnavn Sorrentovej 28, 2300 Klient Adresse Søs Petterson Sorrentovej 28 2300 København

Læs mere

Indhold. 1. Alment BETONELEMENT-FORENINGEN. Dokumentationsark og vejledning Version Skivebygningers hovedstabilitet

Indhold. 1. Alment BETONELEMENT-FORENINGEN. Dokumentationsark og vejledning Version Skivebygningers hovedstabilitet Indhold 1. Alment... 1 2. Resultatudskrifter... 2 2.1 Systemdata... 2 2.2 Vægskiver... 2 2.3 Vægplan... 3 3. Vejledning... 4 3.1 Indtastning af systemdata... 5 3.2 Indtastning af etagekonturer... 6 3.3

Læs mere

RENOVERING AF LØGET BY AFDELING 42

RENOVERING AF LØGET BY AFDELING 42 APRIL 2013 AAB VEJLE RENOVERING AF LØGET BY AFDELING 42 A1 PROJEKTGRUNDLAG ADRESSE COWI A/S Havneparken 1 7100 Vejle TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk APRIL 2013 AAB VEJLE RENOVERING

Læs mere

Indhold. 1. Alment BETONELEMENT-FORENINGEN. Dokumentationsark og vejledning Version Skivebygningers hovedstabilitet

Indhold. 1. Alment BETONELEMENT-FORENINGEN. Dokumentationsark og vejledning Version Skivebygningers hovedstabilitet Indhold 1. Alment...1 2. Resultatudskrifter...2 2.1 Systemdata...2 2.2 Vægskiver...2 2.3 Vægplan...3 3. Vejledning...4 3.1 Indtastning af systemdata...5 3.2 Indtastning af etagekonturer...6 3.3 Indtastning

Læs mere

DS/EN DK NA:2013

DS/EN DK NA:2013 Nationalt anneks til Præfabrikerede armerede komponenter af autoklaveret porebeton Forord Dette nationale anneks (NA) er en revision af EN 12602 DK NA:2008 og erstatter dette fra 2013-09-01. Der er foretaget

Læs mere

Redegørelse for den statiske dokumentation Nedrivning af bærende væg - Ole Jørgensens Gade 14 st. th.

Redegørelse for den statiske dokumentation Nedrivning af bærende væg - Ole Jørgensens Gade 14 st. th. Redegørelse for den statiske dokumentation Nedrivning af bærende væg - Ole Jørgensens Gade 14 st. th. Dato: 19. juli 2017 Sags nr.: 17-0678 Byggepladsens adresse: Ole Jørgensens Gade 14 st. th. 2200 København

Læs mere

BEREGNING AF O-TVÆRSNIT SOM ET KOMPLEKST TVÆRSNIT

BEREGNING AF O-TVÆRSNIT SOM ET KOMPLEKST TVÆRSNIT Indledning BEREGNING AF O-TVÆRSNIT SOM ET KOMPLEKST TVÆRSNIT Teknologiparken Kongsvang Allé 29 8000 Aarhus C 72 20 20 00 info@teknologisk.dk www.teknologisk.dk I dette notat gennemregnes som eksempel et

Læs mere

Betonkonstruktioner, 3 (Dimensionering af bjælker)

Betonkonstruktioner, 3 (Dimensionering af bjælker) Betonkonstruktioner, 3 (Dimensionering af bjælker) Bøjningsdimensionering af bjælker - Statisk bestemte bjælker - Forankrings og stødlængder - Forankring af endearmering - Statisk ubestemte bjælker Forskydningsdimensionering

Læs mere

Bærende konstruktion Vejledning i beregning af søjle i stål. Fremgangsmåde efter gennemført undervisning med PowerPoint.

Bærende konstruktion Vejledning i beregning af søjle i stål. Fremgangsmåde efter gennemført undervisning med PowerPoint. Bærende konstruktion Fremgangsmåde efter gennemført undervisning med PowerPoint. Jens Sørensen 28-05-2010 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 FORORD... 3 BAGGRUND... 4 DET GENNEMGÅENDE EKSEMPEL...

Læs mere

BEF-PCSTATIK. PC-Statik Lodret lastnedføring efter EC0+EC1 Version 2.0. Dokumentationsrapport 2009-03-20 ALECTIA A/S

BEF-PCSTATIK. PC-Statik Lodret lastnedføring efter EC0+EC1 Version 2.0. Dokumentationsrapport 2009-03-20 ALECTIA A/S U D V I K L I N G K O N S T R U K T I O N E R Version.0 Dokumentationsrapport 009-03-0 Teknikerbyen 34 830 Virum Denmark Tlf.: +45 88 19 10 00 Fax: +45 88 19 10 01 CVR nr. 7 89 16 www.alectia.com U D V

Læs mere

Analyserne har godtgjort, at partialkoefficienterne for variabel last, der i gældende udgave af DS/EN , D -Anneks A, abel A.

Analyserne har godtgjort, at partialkoefficienterne for variabel last, der i gældende udgave af DS/EN , D -Anneks A, abel A. Eurocodes for bro- og dæmningsanlæg Nationalt anneks til DS/EN 1997-1 Geotekniske aspekter GEO ref. nr. 32178 COWI ref. nr. 70417 Rapport, 2009-06-02 Sammenfatning I forbindelse med udarbejdelse af Nationale

Læs mere

Dimension Plan Ramme 4

Dimension Plan Ramme 4 Dimension Plan Ramme 4 August 2013 Strusoft DK Salg Udvikling Filial af Structural Design Software Diplomvej 373 2. Rum 247 Marsallé 38 info.dimension@strusoft.com in Europe AB, Sverige DK-2800 Kgs. Lyngby

Læs mere

A. Konstruktionsdokumentation

A. Konstruktionsdokumentation A. Konstruktionsdokumentation A.. Statiske Beregninger-konstruktionsafsnit, Betonelementer Juni 018 : 01.06.016 A.. Statiske Beregninger-konstruktionsafsnit, Betonelementer Rev. : 0.06.018 Side /13 SBi

Læs mere

Geoteknik programpakke. januar 2013

Geoteknik programpakke. januar 2013 Dimension Geoteknik programpakke januar 2013 StruSoft DK Filial af Structural Design Software in Europe AB, Sverige Salg Diplomvej 373 2 Rum 247 DK-2800 Kgs Lyngby Udvikling Marsallé 38 DK-8700 Horsens

Læs mere

Redegørelse for den statiske dokumentation

Redegørelse for den statiske dokumentation Redegørelse for den statiske dokumentation Udvidelse af 3stk. dørhuller - Frederiksberg Allé Byggepladsens adresse: Frederiksberg Allé 1820 Matrikelnr.: 25ed AB Clausen A/S side 2 af 15 INDHOLD side A1

Læs mere

A. Konstruktionsdokumentation Initialer : MOHI A2.1 Statiske beregninger - Konstruktionsafsnit Fag : BÆR. KONST. Dato : 08-06-2012 Side : 1 af 141

A. Konstruktionsdokumentation Initialer : MOHI A2.1 Statiske beregninger - Konstruktionsafsnit Fag : BÆR. KONST. Dato : 08-06-2012 Side : 1 af 141 Side : 1 af 141 Indhold A2.2 Statiske beregninger Konstruktionsafsnit 2 1. Dimensionering af bjælke-forbindelsesgangen. 2 1.1 Dimensionering af bjælke i modulline G3 i Tagkonstruktionen. 2 1.2 Dimensionering

Læs mere

PRAKTISK PROJEKTERING EKSEMPEL

PRAKTISK PROJEKTERING EKSEMPEL PRAKTISK PROJEKTERING EKSEMPEL FORUDSÆTNINGER Dette eksempel er tilrettet fra et kursus afholdt i 2014: Fra arkitekten fås: Plantegning, opstalt, snit (og detaljer). Tegninger fra HusCompagniet anvendes

Læs mere

EN DK NA:2008

EN DK NA:2008 EN 1996-1-1 DK NA:2008 Nationalt Anneks til Eurocode 6: Murværkskonstruktioner Del 1-1: Generelle regler for armeret og uarmeret murværk Forord I forbindelse med implementeringen af Eurocodes i dansk byggelovgivning

Læs mere

BEREGNING AF U-TVÆRSNIT SOM ET KOMPLEKST TVÆRSNIT

BEREGNING AF U-TVÆRSNIT SOM ET KOMPLEKST TVÆRSNIT Indledning BEREGNING AF U-TVÆRSNIT SOM ET KOMPLEKST TVÆRSNIT Teknologiparken Kongsvang Allé 29 8000 Aarhus C 72 20 20 00 info@teknologisk.dk www.teknologisk.dk I dette notat gennemregnes som eksempel et

Læs mere

TUNGE SKILLEVÆGGE PÅ TRYKFAST ISOLERING BEREGNINGSMODELLER

TUNGE SKILLEVÆGGE PÅ TRYKFAST ISOLERING BEREGNINGSMODELLER pdc/sol TUNGE SKILLEVÆGGE PÅ TRYKFAST ISOLERING BEREGNINGSMODELLER Indledning Teknologisk Institut, byggeri har for EPS sektionen under Plastindustrien udført dette projekt vedrørende anvendelse af trykfast

Læs mere

Dimension Plan Ramme 4

Dimension Plan Ramme 4 Dimension Plan Ramme 4 Eksempler August 2013 Strusoft DK Salg Udvikling Filial af Structural Design Software Diplomvej 373 2. Rum 247 Marsallé 38 info.dimension@strusoft.com in Europe AB, Sverige DK-2800

Læs mere

Sag nr.: 12-0600. Matrikel nr.: Udført af: Renovering 2013-02-15

Sag nr.: 12-0600. Matrikel nr.: Udført af: Renovering 2013-02-15 STATISKE BEREGNINGER R RENOVERING AF SVALEGANG Maglegårds Allé 65 - Buddinge Sag nr.: Matrikel nr.: Udført af: 12-0600 2d Buddinge Jesper Sørensen : JSO Kontrolleret af: Finn Nielsen : FNI Renovering 2013-02-15

Læs mere

DS/EN DK NA:2013

DS/EN DK NA:2013 Nationalt anneks til Eurocode 9: Aluminiumkonstruktioner Del 1-1: Generelle regler og regler for bygninger Forord Dette nationale anneks (NA) er en revision af DS/EN 1999-1-1 DK NA:2007 og erstatter dette

Læs mere

Kipning, momentpåvirket søjle og rammehjørne

Kipning, momentpåvirket søjle og rammehjørne Kipning, momentpåvirket søjle og rammehjørne april 05, LC Den viste halbygning er opbygget af en række stålrammer med en koorogeret stålplade som tegdækning. Stålpladen fungerer som stiv skive i tagkonstruktionen.

Læs mere

Redegørelse for den statiske dokumentation Nedrivning af bærende væg - Lysbrovej 13

Redegørelse for den statiske dokumentation Nedrivning af bærende væg - Lysbrovej 13 Redegørelse for den statiske dokumentation Nedrivning af bærende væg - Lysbrovej 13 Dato: 22. Januar 2015 Byggepladsens adresse: Lysbrovej 13 Matr. nr. 6af AB Clausen A/S STATISK DUMENTATION Adresse: Lysbrovej

Læs mere

DIPLOM PROJEKT AF KASPER NIELSEN

DIPLOM PROJEKT AF KASPER NIELSEN DIPLOM PROJEKT AF KASPER NIELSEN Titelblad Tema: Afgangsprojekt. Projektperiode: 27/10 2008-8/1 2009. Studerende: Fagvejleder: Kasper Nielsen. Sven Krabbenhøft. Kasper Nielsen Synopsis Dette projekt omhandler

Læs mere

En sædvanlig hulmur som angivet i figur 1 betragtes. Kun bagmuren gennemregnes.

En sædvanlig hulmur som angivet i figur 1 betragtes. Kun bagmuren gennemregnes. Tværbelastet rektangulær væg En sædvanlig hulmur som angivet i figur 1 betragtes. Kun bagmuren gennemregnes. Den samlede vindlast er 1,20 kn/m 2. Formuren regnes udnyttet 100 % og optager 0,3 kn/m 2. Bagmuren

Læs mere

Sammenligning af normer for betonkonstruktioner 1949 og 2006

Sammenligning af normer for betonkonstruktioner 1949 og 2006 Notat Sammenligning af normer for betonkonstruktioner 1949 og 006 Jørgen Munch-Andersen og Jørgen Nielsen, SBi, 007-01-1 Formål Dette notat beskriver og sammenligner normkravene til betonkonstruktioner

Læs mere

DS/EN DK NA:2013

DS/EN DK NA:2013 COPYRIGHT Danish Standards Foundation. NOT FOR COMMERCIAL USE OR REPRODUCTION. Nationalt anneks til Stationære opbevaringssystemer af stål Justerbare pallereolsystemer Principper for dimensionering Forord

Læs mere

Plan Ramme 4. Eksempler. Januar 2012

Plan Ramme 4. Eksempler. Januar 2012 Plan Ramme 4 Eksempler Januar 2012 Indhold 1. Eksempel 1: Stålramme i halkonstruktion... 3 1.1. Introduktion... 3 1.2. Opsætning... 3 1.3. Knuder og stænger... 4 1.4. Understøtninger... 7 1.5. Charnier...

Læs mere

Sag: Humlebækgade 35, st. tv., 2200 København N. Statisk Dokumentation Diverse ombygninger trappeåbning i etageadskillelse

Sag: Humlebækgade 35, st. tv., 2200 København N. Statisk Dokumentation Diverse ombygninger trappeåbning i etageadskillelse Sag: Humlebækgade 35, st. tv., 2200 København N Statisk Dokumentation Adresse: Bygherre: Humlebækgade 35, st.tv 2200 København N Matrikel nr. 4878 Ejendoms nr. 62740 Amanda Steenstrup Udført af: Güner

Læs mere

Statisk dokumentation Iht. SBI anvisning 223

Statisk dokumentation Iht. SBI anvisning 223 Side 1 af 7 Statisk dokumentation Iht. SBI anvisning 223 Sagsnr.: 17-526 Sagsadresse: Brønshøj Kirkevej 22, 2700 Brønshøj Bygherre: Jens Vestergaard Projekt er udarbejdet af: Projekt er kontrolleret af:

Læs mere

4 HOVEDSTABILITET 1. 4.1 Generelt 2

4 HOVEDSTABILITET 1. 4.1 Generelt 2 4 HOVEDSTABILITET 4 HOVEDSTABILITET 1 4.1 Generelt 2 4.2 Vandret lastfordeling 4 4.2.1.1 Eksempel - Hal efter kassesystemet 7 4.2.2 Lokale vindkræfter 10 4.2.2.1 Eksempel Hal efter skeletsystemet 11 4.2.2.2

Læs mere

DS/EN DK NA:2012-høring Følgeartikel: Brudgrænsetilstande, dimensioneringsmetoder og deres partialkoefficienter

DS/EN DK NA:2012-høring Følgeartikel: Brudgrænsetilstande, dimensioneringsmetoder og deres partialkoefficienter DS/EN 1997-1 DK NA:2012-høring Følgeartikel: Brudgrænsetilstande, dimensioneringsmetoder og deres partialkoefficienter Fra den spæde start til en artikel, 2011-03-17 ------------ til den første gang blev

Læs mere

A.1 PROJEKTGRUNDLAG. Vodskovvej 110, Vodskov Ny bolig og maskinhus. Sag nr: Udarbejdet af. Per Bonde

A.1 PROJEKTGRUNDLAG. Vodskovvej 110, Vodskov Ny bolig og maskinhus. Sag nr: Udarbejdet af. Per Bonde A.1 PROJEKTGRUNDLAG Vodskovvej 110, Vodskov Ny bolig og maskinhus Sag nr: 16.11.205 Udarbejdet af Per Bonde Randers d. 09/06-2017 Indholdsfortegnelse A1 Projektgrundlag... 2 A1.1 Bygværket... 2 A1.1.1

Læs mere

TUNGE SKILLEVÆGGE PÅ FLERE LAG TRYKFAST ISOLERING. Input Betondæk Her angives tykkelsen på dækket samt den aktuelle karakteristiske trykstyrke.

TUNGE SKILLEVÆGGE PÅ FLERE LAG TRYKFAST ISOLERING. Input Betondæk Her angives tykkelsen på dækket samt den aktuelle karakteristiske trykstyrke. pdc/jnk/sol TUNGE SKILLEVÆGGE PÅ FLERE LAG TRYKFAST ISOLERING Indledning Teknologisk Institut, byggeri har for Plastindustrien i Danmark udført dette projekt vedrørende bestemmelse af bæreevne for tunge

Læs mere

A.1 PROJEKTGRUNDLAG. Gennem Bakkerne 52, Vodskov Nyt maskinhus og stald. Sag nr: Udarbejdet af. Per Bonde

A.1 PROJEKTGRUNDLAG. Gennem Bakkerne 52, Vodskov Nyt maskinhus og stald. Sag nr: Udarbejdet af. Per Bonde A.1 PROJEKTGRUNDLAG Gennem Bakkerne 52, Vodskov Nyt maskinhus og stald Sag nr: 17.01.011 Udarbejdet af Per Bonde Randers d. 13/06-2017 Indholdsfortegnelse A1 Projektgrundlag... 2 A1.1 Bygværket... 2 A1.1.1

Læs mere

11/3/2002. Statik og bygningskonstruktion Program lektion Søjlen. Søjlen. Søjlen Pause

11/3/2002. Statik og bygningskonstruktion Program lektion Søjlen. Søjlen. Søjlen Pause Statik og bygningskonstruktion Program lektion 10 8.30-9.15 9.15 9.30 Pause 9.30 10.15 af bygningskonstruktioner 10.15 10.45 Pause 10.45 1.00 Opgaveregning Kursusholder Poul Henning Kirkegaard, institut

Læs mere

INSTRUKTION: ANVENDELSE AF STÅLFUNDAMENTER

INSTRUKTION: ANVENDELSE AF STÅLFUNDAMENTER DOKUMENTNR. UDARBEJDET GODKENDT ENHED [ESDH-dok.nummer] [Initialer] [Dato] [Initialer] [Dato] [ANL-xxx] GYLDIGHEDSOMRÅDE [Hvor gælder dokumentet] MÅLGRUPPE [For hvem gælder dokumentet] INSTRUKTION: ANVENDELSE

Læs mere

DS/EN 15512 DK NA:2011

DS/EN 15512 DK NA:2011 DS/EN 15512 DK NA:2011 Nationalt anneks til Stationære opbevaringssystemer af stål Justerbare pallereolsystemer Principper for dimensionering. Forord Dette nationale anneks (NA) er det første danske NA

Læs mere

Murprojekteringsrapport

Murprojekteringsrapport Side 1 af 6 Dato: Specifikke forudsætninger Væggen er udført af: Murværk Væggens (regningsmæssige) dimensioner: Længde = 6,000 m Højde = 2,800 m Tykkelse = 108 mm Understøtningsforhold og evt. randmomenter

Læs mere

DS/EN 1520 DK NA:2011

DS/EN 1520 DK NA:2011 Nationalt anneks til DS/EN 1520:2011 Præfabrikerede armerede elementer af letbeton med lette tilslag og åben struktur med bærende eller ikke bærende armering Forord Dette nationale anneks (NA) knytter

Læs mere

DS/EN DK NA:2014 v2

DS/EN DK NA:2014 v2 DS/EN 1993-1-1 DK NA:2014 Nationalt anneks til Eurocode 3: Stålkonstruktioner Del 1-1: Generelle regler samt regler for bygningskonstruktioner Forord Dette nationale anneks (NA) er en revision af DS/EN

Læs mere

DGF - Dimensioneringshåndbog

DGF - Dimensioneringshåndbog DGF - Dimensioneringshåndbog Jordtryk Spunsvægge og støttemure Torben Thorsen, GEO trt@geo.dk DGF - Dimensioneringshåndbog Dimensioneringshåndbog bliver en håndbog for dimensionering af geotekniske konstruktioner

Læs mere

3 LODRETTE LASTVIRKNINGER 1

3 LODRETTE LASTVIRKNINGER 1 3 LODRETTE LASTVIRKNINGER 3 LODRETTE LASTVIRKNINGER 1 3.1 Lodrette laster 3.1.1 Nyttelast 6 3.1. Sne- og vindlast 6 3.1.3 Brand og ulykke 6 3. Lastkombinationer 7 3..1 Vedvarende eller midlertidige dimensioneringstilfælde

Læs mere

DS/EN 1993-1-1 DK NA:2010

DS/EN 1993-1-1 DK NA:2010 Nationalt Anneks til Eurocode 3: Stålkonstruktioner Del 1-1: Generelle regler samt regler for bygningskonstruktioner Forord Dette nationale anneks (NA) er en sammenskrivning af EN 1993-1-1 DK NA:2007 og

Læs mere

Redegørelse for den statiske dokumentation

Redegørelse for den statiske dokumentation KART Rådgivende Ingeniører ApS Korskildelund 6 2670 Greve Redegørelse for den statiske dokumentation Privatejendom Dybbølsgade 27. 4th. 1760 København V Matr. nr. 1211 Side 2 INDHOLD Contents A1 Projektgrundlag...

Læs mere

EN DK NA:2007

EN DK NA:2007 EN 1991-1-6 DK NA:2007 Nationalt Anneks til Eurocode 1: Last på bygværker Del 1-6: Generelle laster Last på konstruktioner under udførelse Forord I forbindelse med implementeringen af Eurocodes i dansk

Læs mere

EN GL NA:2010

EN GL NA:2010 Grønlands Selvstyre, Departement for Boliger, Infrastruktur og Trafik (IAAN) Formidlet af Dansk Standard EN 1991-1-1 GL NA:2010 Grønlandsk nationalt anneks til Eurocode 6: Murværkskonstruktioner Del 1-1:

Læs mere

4.1.3 NY!!! Huldæk, detaljer og samlinger

4.1.3 NY!!! Huldæk, detaljer og samlinger Side 1 af 16 4.1.3 NY!!! Huldæk, detaljer og samlinger Vederlag Huldæk produceres med lodret afskårne ender. Krævet mindste vederlagsdybde på beton er 55 mm. Den projektmæssige vederlagsdybde skal fastlægges

Læs mere

EN 1997-1 DK NA:2010-09

EN 1997-1 DK NA:2010-09 EN 1997-1 DK NA:2010-09 Nationalt anneks til Eurocode 7: Geoteknik Del 1: Generelle regler Forord Dette nationale anneks (NA) er en revision af EN 1997-1 DK NA:2008 og EN 1997-1 DK NA 2008 Tillæg med efterfølgende

Læs mere

Grønlands Selvstyre, Departement for Boliger, Infrastruktur og Trafik (IAAN)

Grønlands Selvstyre, Departement for Boliger, Infrastruktur og Trafik (IAAN) Grønlands Selvstyre, Departement for Boliger, Infrastruktur og Trafik (IAAN) Formidlet af Dansk Standard EN 1990 GL NA:2010 Grønlandsk nationalt anneks til Eurocode 0: Projekteringsgrundlag for bærende

Læs mere

NOTAT BEREGNING AF JORDTRYK VHA EC6DESIGN.COM. ÆKVIVALENT ENSFORDELT LAST

NOTAT BEREGNING AF JORDTRYK VHA EC6DESIGN.COM. ÆKVIVALENT ENSFORDELT LAST pdc/sol NOTAT BEREGNING AF JORDTRYK VHA EC6DESIGN.COM. ÆKVIVALENT ENSFORDELT LAST Teknologiparken Kongsvang Allé 29 8000 Aarhus C 72 20 20 00 info@teknologisk.dk www.teknologisk.dk Indledning I dette notat

Læs mere

Projekteringsprincipper for Betonelementer

Projekteringsprincipper for Betonelementer CRH Concrete Vestergade 25 DK-4130 Viby Sjælland T. + 45 7010 3510 F. +45 7637 7001 info@crhconcrete.dk www.crhconcrete.dk Projekteringsprincipper for Betonelementer Dato: 08.09.2014 Udarbejdet af: TMA

Læs mere

DS/EN DK NA:2015

DS/EN DK NA:2015 Nationalt anneks til Eurocode 3: Stålkonstruktioner Del 1-1: Generelle regler samt regler for bygningskonstruktioner Forord Dette nationale anneks (NA) er en revision af DS/EN 1993-1-1 DK NA:2014 og erstatter

Læs mere

A2.05/A2.06 Stabiliserende vægge

A2.05/A2.06 Stabiliserende vægge A2.05/A2.06 Stabiliserende vægge Anvendelsesområde Denne håndbog gælder både for A2.05win og A2.06win. Med A2.05win beregner man kun system af enkelte separate vægge. Man får som resultat horisontalkraftsfordelingen

Læs mere

Elementsamlinger med Pfeifer-boxe Beregningseksempler

Elementsamlinger med Pfeifer-boxe Beregningseksempler M. P. Nielsen Thomas Hansen Lars Z. Hansen Elementsamlinger med Pfeifer-boxe Beregningseksempler DANMARKS TEKNISKE UNIVERSITET Rapport BYG DTU R-113 005 ISSN 1601-917 ISBN 87-7877-180-3 Forord Nærværende

Læs mere

5 SKIVESTATIK 1. 5.1 Dækskiver 2 5.1.1 Homogen huldækskive 4 5.1.2 Huldækskive beregnet ved stringermetoden 8 5.1.2.1 Eksempel 15

5 SKIVESTATIK 1. 5.1 Dækskiver 2 5.1.1 Homogen huldækskive 4 5.1.2 Huldækskive beregnet ved stringermetoden 8 5.1.2.1 Eksempel 15 5 Skivestatik 5 SKIVESTATIK 1 5.1 Dækskiver 2 5.1.1 Homogen huldækskive 4 5.1.2 Huldækskive beregnet ved stringermetoden 8 5.1.2.1 Eksempel 15 5.2 Vægskiver 21 5.2.1 Vægopstalter 22 5.2.2 Enkeltelementers

Læs mere

Sandergraven. Vejle Bygning 10

Sandergraven. Vejle Bygning 10 Sandergraven. Vejle Bygning 10 Side : 1 af 52 Indhold Indhold for tabeller 2 Indhold for figur 3 A2.1 Statiske beregninger bygværk Længe 1 4 1. Beregning af kvasistatisk vindlast. 4 1.1 Forudsætninger:

Læs mere

Athena DIMENSION Plan ramme 3, Eksempler

Athena DIMENSION Plan ramme 3, Eksempler Athena DIMENSION Plan ramme 3, Eksempler November 2007 Indhold 1 Eksempel 1: Stålramme i halkonstruktion... 3 1.1 Introduktion... 3 1.2 Opsætning... 3 1.3 Knuder og stænger... 5 1.4 Understøtninger...

Læs mere

JFJ tonelementbyggeri.

JFJ tonelementbyggeri. Notat Sag Udvikling Konstruktioner Projektnr.. 17681 Projekt BEF-PCSTATIK Dato 2009-03-03 Emne Krav til duktilitet fremtidig praksis for be- Initialer JFJ tonelementbyggeri. Indledning Overordnet set omfatter

Læs mere

Bærende konstruktion Vejledning i beregning af søjle i træ. Fremgangsmåde efter gennemført undervisning med PowerPoint.

Bærende konstruktion Vejledning i beregning af søjle i træ. Fremgangsmåde efter gennemført undervisning med PowerPoint. Bærende konstruktion Fremgangsmåde efter gennemført undervisning med PowerPoint. Jens Sørensen 21-05-2010 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 FORORD... 3 BAGGRUND... 4 DET GENNEMGÅENDE EKSEMPEL...

Læs mere

DIMENSION. Geoteknik programpakke januar 2010

DIMENSION. Geoteknik programpakke januar 2010 Athena DIMENSION Geoteknik programpakke januar 2010 Indhold 1 Indledning 4 2 Beregningsgrundlag 4 3 Opstart 7 31 Installation 7 32 Konfiguration 7 33 Opstilling af sag 7 4 Sagshåndtering 11 41 Fundering

Læs mere

Geoteknik programpakke. januar 2011

Geoteknik programpakke. januar 2011 Geoteknik programpakke januar 2011 Indhold 1 4 Indledning 2 4 Beregningsgrundlag 3 6 Opstart 31 Installation 6 32 Konfiguration 6 33 Opstilling 6 af sag 4 9 Sagshåndtering 41 Fundering 9 5 42 Pæl 2 10

Læs mere

Projekteringsanvisning for Ytong porebetondæk og dæk/væg samlinger

Projekteringsanvisning for Ytong porebetondæk og dæk/væg samlinger Projekteringsanvisning for Ytong porebetondæk og dæk/væg samlinger 2012 10 10 SBI og Teknologisk Institut 1 Indhold 1 Indledning... 3 2 Definitioner... 3 3 Normforhold. Robusthed... 3 4. Forudsætninger...

Læs mere

Geoteknikerdagen, juni 2007 Opdriftssikring efter EC 7 med NA. NOM juni

Geoteknikerdagen, juni 2007 Opdriftssikring efter EC 7 med NA. NOM juni Geoteknikerdagen, juni 2007 Opdriftssikring efter EC 7 med NA NOM juni 2007 1 www.aarsleff.com Geoteknikerdagen, juni 2007 Opdriftssikring efter EC 7 med NA Brudgrænsetilstande, ULS: EQU, STR, GEO, UPL,

Læs mere

DS/EN DK NA:2013

DS/EN DK NA:2013 Nationalt anneks til Eurocode 4: Kompositkonstruktioner i stål og beton Del 1-1: Generelle regler og regler for bygningskonstruktioner Forord Dette nationale anneks (NA) er en revision af DS/EN 1994-1-1

Læs mere

Betonkonstruktioner, 1 (Formgivning af trykpåvirkede betonkonstruktioner) Hvad er beton?, kemiske og mekaniske egenskaber

Betonkonstruktioner, 1 (Formgivning af trykpåvirkede betonkonstruktioner) Hvad er beton?, kemiske og mekaniske egenskaber Betonkonstruktioner, 1 (Formgivning af trykpåvirkede betonkonstruktioner) Hvad er beton?, kemiske og mekaniske egenskaber Materialeparametre ved dimensionering Lidt historie Jernbeton (kort introduktion)

Læs mere

Træspær 2. Valg, opstilling og afstivning 1. udgave 2009. Side 2: Nye snelastregler Marts 2013. Side 3-6: Rettelser og supplement Juli 2012

Træspær 2. Valg, opstilling og afstivning 1. udgave 2009. Side 2: Nye snelastregler Marts 2013. Side 3-6: Rettelser og supplement Juli 2012 Træspær 2 Valg, opstilling og afstivning 1. udgave 2009 Side 2: Nye snelastregler Marts 2013 Side 3-6: Rettelser og supplement Juli 2012 58 Træinformation Nye snelaster pr. 1 marts 2013 Som følge af et

Læs mere

I den gældende udgave af EN (6.17) angives det, at søjlevirkning kan optræde

I den gældende udgave af EN (6.17) angives det, at søjlevirkning kan optræde Lodret belastet muret væg Indledning Modulet anvender beregningsmodellen angivet i EN 1996-1-1, anneks G. Modulet anvendes, når der i et vægfelt er mulighed for (risiko for) 2. ordens effekter (dvs. søjlevirkning).

Læs mere

STATISKE BEREGNINGER vedrørende stålbjælker

STATISKE BEREGNINGER vedrørende stålbjælker Willemoesgade 2 5610 Assens Mobil 22 13 06 44 E-mail tm@thorvaldmathiesen.dk STATISKE BEREGNINGER vedrørende stålbjælker Stefansgade 65 3 TV, 2200 København N Sag Nr.: 15.342 Dato: 17-11-2015 Rev.: 04-12-2015

Læs mere

Nyt generaliseret beregningsmodul efter EC2 til vægge, søjler og bjælker. Juni 2012.

Nyt generaliseret beregningsmodul efter EC2 til vægge, søjler og bjælker. Juni 2012. Nyt generaliseret beregningsmodul efter EC2 til vægge, søjler og bjælker. Juni 2012. Betonelement-Foreningen tilbyder nu på hjemmesiden et nyt beregningsmodul til fri afbenyttelse. Modulet er et effektivt

Læs mere

Om sikkerheden af højhuse i Rødovre

Om sikkerheden af højhuse i Rødovre Om sikkerheden af højhuse i Rødovre Jørgen Munch-Andersen og Jørgen Nielsen SBi, Aalborg Universitet Sammenfatning 1 Revurdering af tidligere prøvning af betonstyrken i de primære konstruktioner viser

Læs mere

DS/EN 1990 DK NA:2010-05

DS/EN 1990 DK NA:2010-05 DS/EN 1990 DK NA:2010-05 Nationalt Anneks til Eurocode 0: Projekteringsgrundlag for bærende konstruktioner Forord Dette nationale anneks (NA) er en revision af EN 1990 DK NA:2007 og EN 1990 DK NA Tillæg

Læs mere

Lodret belastet muret væg efter EC6

Lodret belastet muret væg efter EC6 Notat Lodret belastet muret væg efter EC6 EC6 er den europæiske murværksnorm også benævnt DS/EN 1996-1-1:006 Programmodulet "Lodret belastet muret væg efter EC6" kan beregne en bærende væg som enten kan

Læs mere

MURVÆRKSPROJEKTERING VER. 4.0 SBI - MUC DOKUMENTATION Side 1

MURVÆRKSPROJEKTERING VER. 4.0 SBI - MUC DOKUMENTATION Side 1 DOKUMENTATION Side 1 Modulet Kombinationsvægge Indledning Modulet arbejder på et vægfelt uden åbninger, og modulets opgave er At fordele vandret last samt topmomenter mellem bagvæg og formur At bestemme

Læs mere

STATISKE BEREGNINGER AF ÆLDRE MURVÆRK

STATISKE BEREGNINGER AF ÆLDRE MURVÆRK pdc/sol STATISKE BEREGNINGER AF ÆLDRE MURVÆRK 1. Indledning En stor del af den gamle bygningsmasse i Danmark er opført af teglstenmurværk, hvor den anvendte opmuringsmørtel er kalkmørtel. I byggerier fra

Læs mere

Bygningskonstruktøruddannelsen Gruppe Semester Forprojekt 15bk1dk Statikrapport Afleveringsdato: 08/04/16 Revideret: 20/06/16

Bygningskonstruktøruddannelsen Gruppe Semester Forprojekt 15bk1dk Statikrapport Afleveringsdato: 08/04/16 Revideret: 20/06/16 Indholdsfortegnelse A1. Projektgrundlag... 3 Bygværket... 3 Grundlag... 3 Normer mv.... 3 Litteratur... 3 Andet... 3 Forundersøgelser... 4 Konstruktioner... 5 Det bærende system... 5 Det afstivende system...

Læs mere

Praktisk design. Per Goltermann. Det er ikke pensum men rart at vide senere

Praktisk design. Per Goltermann. Det er ikke pensum men rart at vide senere Praktisk design Per Goltermann Det er ikke pensum men rart at vide senere Lektionens indhold 1. STATUS: Hvad har vi lært? 2. Hvad mangler vi? 3. Klassisk projekteringsforløb 4. Overordnet statisk system

Læs mere

Projektering af betonelementbyggeri. Aalborg Universitet Byggeri & Anlæg. 11. januar KOA - Bygning D

Projektering af betonelementbyggeri. Aalborg Universitet Byggeri & Anlæg. 11. januar KOA - Bygning D Aalborg Universitet Byggeri & Anlæg 11. januar 2019 Projektering af betonelementbyggeri KOA - Bygning D Sune Søndergaard Jensen Diplomingeniørprojekt Vejleder: Christian Frier 5. semester ved det Teknisk-

Læs mere

Kommentarer til DS/EN fra DGF's medlemmer. Indkomne kommentarer til mailen. EC7 Hvad mener du? (6. august 2016)

Kommentarer til DS/EN fra DGF's medlemmer. Indkomne kommentarer til mailen. EC7 Hvad mener du? (6. august 2016) Kommentarer til DS/EN 1997 1 fra DGF's medlemmer Indkomne kommentarer til mailen EC7 Hvad mener du? (6. august 2016) Kommentarer til DS/EN 1997 1 fra DGF's medlemmer, Odense 20 04 2017 Jacob Philipsen,

Læs mere

Statikrapport. Projektnavn: Kildeagervænget 182 Klasse: 13BK1C Gruppe nr. 2 Dato: 11.10.2013

Statikrapport. Projektnavn: Kildeagervænget 182 Klasse: 13BK1C Gruppe nr. 2 Dato: 11.10.2013 Statikrapport Projektnavn: Kildeagervænget 182 Klasse: 13BK1C Gruppe nr. 2 Dato: 11.10.2013 Simon Hansen, Mikkel Busk, Esben Hansen & Simon Enevoldsen Udarbejdet af: Kontrolleret af: Godkendt af: Indholdsfortegnelse

Læs mere

Murskive. En stabiliserende muret væg har dimensionerne: H: 2,8 m. L: 3,5 m. t: 108 mm. og er påvirket af en vandret og lodret last på.

Murskive. En stabiliserende muret væg har dimensionerne: H: 2,8 m. L: 3,5 m. t: 108 mm. og er påvirket af en vandret og lodret last på. Murskive En stabiliserende muret væg har dimensionerne: H: 2,8 m L: 3,5 m t: 108 mm og er påvirket af en vandret og lodret last på P v: 22 kn P L: 0 kn Figur 1. Illustration af stabiliserende skive 1 Bemærk,

Læs mere

DS/EN 1990 DK NA:2013

DS/EN 1990 DK NA:2013 Nationalt anneks til Eurocode 0: Projekteringsgrundlag for bærende konstruktioner Forord Dette nationale anneks (NA) er en sammenskrivning og revision af DS/EN 1990 DK NA 2010 og DS/EN 1990 DK NA Tillæg

Læs mere

Geostatisk pæleberegning

Geostatisk pæleberegning Geostatisk pæleberegning Anvendelsesområde Programmet beregner træk- og trykbelastede pæle i henholdsvis brudgrænse- og ækvivalent brudgrænsetilstand i vilkårlig lagdelt jord. Derved kan hensyn tages til

Læs mere

For en grundlæggende teoretisk beskrivelse af metoden henvises bl.a. til M.P. Nielsen [69.1] og [99.3].

For en grundlæggende teoretisk beskrivelse af metoden henvises bl.a. til M.P. Nielsen [69.1] og [99.3]. A Stringermetoden A1 A2 A3 A4 A5 A6 A7 A8 A2 Indholdsfortegnelse Generelt Beregningsmodel Statisk ubestemthed Beregningsprocedure Bestemmelse af kræfter, spændinger og reaktioner Specialtilfælde Armeringsregler

Læs mere

STATISK DOKUMENTATION

STATISK DOKUMENTATION STATISK DOKUMENTATION for Ombygning Cæciliavej 22, 2500 Valby Matrikelnummer: 1766 Beregninger udført af Lars Holm Regnestuen Rådgivende Ingeniører Oversigt Nærværende statiske dokumentation indeholder:

Læs mere