Afgørelser til Det Veterinære Sundhedsråds udtalelser i dyreværnssager vedrørende hunde og katte

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Afgørelser til Det Veterinære Sundhedsråds udtalelser i dyreværnssager vedrørende hunde og katte"

Transkript

1 Afgørelser til Det Veterinære Sundhedsråds udtalelser i dyreværnssager vedrørende hunde og katte Januar: Ingen afgørelser indkommet i januar Februar: Ingen afgørelser indkommet i februar Marts: Ingen afgørelser indkommet i marts April: Ingen afgørelser indkommet i april Maj: Skrivelse af 27. september fra politiet i Østjylland. En ældre sort puddelhund løb bort fra hjemmet og blev efterfølgende indbragt på et dyreinternat. Her blev det ved undersøgelse af en dyrlæge konstateret, at hunden var undervægtig/afmagret, havde smertevoldende lidelser på rygmarven, kronisk hudbetændelse, kronisk forandrede øjne, blefarospasmer/fotofobi, hvilket var tegn på smerte i øjet og den havde kun få tænder tilbage, der var dækket af et tykt lag tandsten og havde tandkødsbetændelse, samt parodontose på de tilbageværende tænder, hvorefter den undersøgende dyrlæge i medfør af dyreværnslovens 20 valgte at lade hunden aflive. Rådet udtalte: Spørgsmål 1: Rådet anmodes om en udtalelse om hvorvidt hunden har været udsat for uforsvarlig behandling, grovere uforsvarlig behandling eller mishandling, jf. dyreværnslovens 28? Svar ad 1: Det fremgår af attest af d. 27. juni 2011 fra dyrlæge A, bl. a. at: Undertegnede autoriserede dyrlæge, A, med 25 års klinisk erfaring og bl.a. 11 års arbejde med dyreværn, har d. 13. juni 2011 tilset en pudel, sort, tæve > 10 år. Hunden var indbragt til en dyreværnsforening og blev undersøgt her. Ved den kliniske undersøgelse konstaterede jeg følgende: Hunden var ikke identitetsmærket. Der blev tjekket for chipmærke, øretatovering samt lysketatovering. Hunden var undervægtig / afmagret. Dog ikke kakektisk. Hunden havde en meget stiv gang, var kun vægtbærende på forbenene, stod med krummet ryg, var slinger/mistede balancen på bagbenene. Desuden var der manglende proprioception (nedsat refleks)

2 men normal smertesans i begge bagben. Dette skyldes sandsynligvis tryk på rygmarven, pga. f.eks. en diskus prolaps, svær slidgigt, infektion eller cancer. Alle lidelser må anses for at være smertevoldende. Hunden havde kronisk hudbetændelse/sår flere steder på kroppen. De største læsioner var i læbefolderne. Denne lidelse giver typisk anledning til kløe og ubehag. Hundens øjne var begge kronisk forandrede. I venstre øje var der et kronisk aktivt smeltende hornhindesår. Hunden havde blefarospasmer (hyppig blinken med øjenlågene), fotofobi (undgik lys) og øjenomgivelserne var tilklistret i betændelsessekret. Ved fluoresceinfarvning (test til at påvise læsionens omfang) bestemtes størrelsen til at være 3-4 mm i diameter, centralt i øjet. Fra kanten af øjet og ind til centrum af øjet var der tydelig karindvækst og der var pannus (kronisk pigment forandring), begge indikatorer af, at der er tale om en kronisk læsion af mindst 3 ugers omfang. Højre øje havde lignende læsioner, men der var ingen positiv reaktion ved fluoresceintest, hvilket tyder på at denne læsion var under afheling. Hornhindesår er smertevoldende i den akutte fase, og kan være det i den kroniske fase. Blefarospasmer og fotofobi er tegn på smerte i øjet. Hunden havde kun ganske få tænder tilbage. De tilbageværende tænder var dækket af et stort lag (1-3 mm tykt) tandsten, der var tandkødsbetændelse og paraodontose på alle de tilbageværende tænder. Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer. Ved at gå med de i dyrlæge As attest beskrevne lidelser i ugevis har hunden ikke været behandlet omsorgsfuldt eller i overensstemmelse med sine behov. Hunden burde langt tidligere i forløbet have været bragt til dyrlæge for behandling af sine lidelser eller aflivet. Den har på grund af de beskrevne lidelser været udsat for en betydelig grad af smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe. Rådet vil betragte forholdet som uforsvarlig behandling af dyr, jf. dyreværnslovens 1 og 2. Spørgsmål 2: Giver sagen i øvrigt Rådet anledning til bemærkninger? Svar ad 2: Nej. Afgørelse: De to tiltalte skulle hver betale en bøde på kr. Forvandlingsstraffen var fængsel i 6 dage. Statskassen betalte sagens omkostninger. Juni: Skrivelse af 4. marts 2011 fra Københavns Vestegns Politi

3 Et hundehold på to voksne hunde og 6-7 hvalpe opholdt sig i en lejlighed, hvor 6 amstaff hvalpe på 3-5 uger det meste af tiden var spærret inde i et bur på 1,5 x 1 x 1 m med tæppe over. De voksne hunde var en tæve af blandingsrace på 2 år og en hanhund af racen Amerikansk Staffordshire Terrier på 4 år. Den voksne han var mager og den voksne hun var afmagret. Af de 6 små hvalpe i buret havde de 5 fået skåret ørerne af med rene snit helt nede ved hovedet, hvor der var ødematøse blødende sår ved ørebasis. De 5 kuperede hvalpe var voldsomt dehydrerede og tydeligt afmagrede, og de havde vanskeligt ved at bevæge sig. Den 6. ikke-kuperede hvalp var let dehydreret og mager. Rådet udtalte: Spørgsmål 1: Hvilke behov har hvalpe i alderen 3-5 ugers alderen for at være tæt på deres moder? Svar ad 1: Hvalpe i 3-5 ugers alderen får ved deres mors nærhed opfyldt en række behov: amning, beskyttelse, tryghed, varme, soignering samt prægning og indlæring af den normale adfærd for hunde. Spørgsmål 2: Har disse behov været tilgodeset i denne sag? Svar ad 2: Ifølge politirapportens fremsendelsesskrivelse kan det lægges til grund, at hundene fra omkring d. 1. december 2010 havde boet alene i lejligheden. Det kan ikke udelukkes, at de voksne hunde blev luftet næsten dagligt, ca. 2 gange om dagen morgen og aften (turene kunne veksle mellem 15 minutter og 1 time). Hundene blev af ejer givet mad og vand næsten hver dag. Hvalpene fik modermælkserstatning og ammede hos moderen. Moderen fik tørfoder, foder til tæver, der ammer og ris samt kylling. Hvalpene var lukket inde i buret og havde kun adgang til moderen, når der kom nogen i lejligheden, dvs. når de voksne hunde skulle luftes, og når ejer kom og gav hundene mad, hvilket skete omtrent næsten hver dag. Ejer skulle angiveligt hver dag stille to skåle med modermælkserstatning ind i buret til hvalpene. Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer. Rum eller arealer, hvor dyr holdes, skal indrettes på en sådan måde, at dyrets behov tilgodeses. Det skal herunder sikres, at dyret har den fornødne bevægelsesfrihed også under optagelse af foder og drikke og ved hvile. Ved således kun at have kortvarig kontakt med moderen, når de voksne hunde blev luftet og fodret, og hvis det kan lægges til grund, at dette ikke skete hver eneste dag, har hvalpene ikke været huset eller passet omsorgsfuldt eller i overensstemmelse med deres behov. De har ved den beskrevne mangelfulde behandling været udsat for betydelig grad af lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe. Rådet vil betragte forholdet som uforsvarlig behandling af dyr, jf. dyreværnslovens 1, 2 og 3, stk. 1, 1. og 2. punktum.

4 Spørgsmål 3: Hvilke pladsmæssige behov har 6 hvalpe i 3-5 ugers alderen? Svar ad 3: Hvalpe er meget nysgerrige, og de har et vældigt behov for at undersøge deres omgivelser. Fra 4-5 ugers alderen vil de gradvis udvide deres aktionsradius i deres trang til at undersøge, opleve og gøre erfaringer samt lege og slås med hinanden. Disse tidlige oplevelser har stor betydning for deres fremtidige udvikling. Opholder kuldet sig på et begrænset område, f.eks. en hvalpegård eller lignende, er det afgørende vigtigt, at de hver dag, i mindst nogle timer, får mulighed for at færdes i et mere stimulerende miljø. Hvalpe i 3-5 ugers alderen har således behov for at kunne bevæge sig rundt i stigende afstand fra redeområdet. Spørgsmål 4: Har pladsbehovene været tilstrækkelig tilgodeset i denne sag. Svar ad 4: Det fremgår af politirapportens fremsendelsesskrivelse, at hvalpene var lukket inde i buret, og de havde kun adgang til moderen, når der kom nogen i lejligheden, dvs. når de voksne hunde skulle luftes, og når ejer kom og gav hundene mad, hvilket skete omtrent næsten hver dag. Ejer skulle angiveligt hver dag stille to skåle med modermælkserstatning ind i buret til hvalpene. Ved at være spærret inde i et bur det meste af tiden som beskrevet ovenfor og således være afskåret fra at undersøge omgivelserne har hvalpene ikke fået opfyldt deres behov for at kunne bevæge sig rundt i stigende afstand fra redeområdet. Spørgsmål 5: Det bedes oplyst, om den delvise adskillelse fra moderen, som er beskrevet oven for har medfør smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe for hvalpene. Svar ad 5: Se svar ad 2. Spørgsmål 6: Såfremt der svares bekræftende på spørgsmål 5 bedes det oplyst, hvorledes dette er kommet til udtryk hos hvalpene adfærdsmæssigt og/eller fysisk. Svar ad 6: Der ses ikke i sagsakterne at være fremlagt oplysninger til belysning af tilstedeværelse af adfærdsmæssige og/eller fysiske forstyrrelser hos hvalpene. Spørgsmål 7: Hvorledes behandles hårsækmider hos hvalpe af dyrlæger? Svar ad 7: Hårsækmider behandles medicinsk.

5 Spørgsmål 8: Er sårene på hvalpenes ører foreneligt med, at en af de voksne hunde har bidt ørerne af dem? Svar ad 8: Nej. Spørgsmål 9: Hvis der svares benægtende på spørgsmål 7 bedes det oplyst, om sårene er foreneligt med, at ørerne er skåret af med skalpel? Svar ad 9: Det fremgår af politirapportens fremsendelsesskrivelse og af skrivelse af d. 17. december 2010 fra dyrlæge X, at 5 af de 6 små hvalpe i buret af en uidentificeret person havde fået skåret ørerne af med rene snit helt nede ved hovedet, hvor der var ødematøse blødende sår ved ørebasis. Dette er foreneligt med, at ørerne kan være skåret af med en skalpel. Der foreligger i sagsakterne ikke oplysninger om, at hvalpene forud for indgrebet modtog bedøvelse. Spørgsmål 10: Hvis der svares bekræftende på spørgsmål 9 bedes det oplyst, om hvalpene i den forbindelse har været udsat for smerte, lidelse, angst og væsentlig ulempe. Svar ad 10: Ved at få skåret ørerne af med rene snit helt nede ved hovedet, hvor der efterfølgende var ødematøse blødende sår ved ørebasis, ved ikke at blive bedøvet før indgrebet og ved ikke at blive syet og modtage relevant efterbehandling for sårene har de 5 hvalpe ikke været behandlet omsorgsfuldt eller i overensstemmelse med deres behov. De har ved den beskrevne behandling været udsat for højeste grad af smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe. Rådet vil anse ovennævnte forhold for groft uforsvarlig behandling af dyr med karakter af mishandling, jf. dyreværnslovens 1 og 2. Spørgsmål 11: Ud fra ovennævnte oplysninger sammenholdt med sagens bil (dyrlægeerklæring) og fotos i sagen, jfr. Bil og 1-14 bedes det oplyst, hvad der den mulige årsag er til a) hvalpenes afmagring, b) den voksne han var mager, og c) den voksne hun var afmagret? Svar ad 11: Ifølge politirapportens fremsendelsesskrivelse kan det lægges til grund, at hundene fra omkring 1. december 2010 havde boet alene i lejligheden. Det kan ikke udelukkes, at de voksne hunde blev luftet næsten dagligt, ca. 2 gange om dagen morgen og aften (turene kunne veksle mellem 15 minutter og 1 time). Hundene blev af ejer givet mad og vand næsten hver dag. Hvalpene fik modermælkserstatning og ammede hos moderen. Moderen fik tørfoder, foder til tæver, der ammer og ris samt kylling. Hvalpene var lukket inde i buret og havde kun adgang til moderen, når der kom nogen i lejligheden, dvs. når de voksne hunde skulle luftes, og når ejer kom og gav hundene mad, hvilket skete omtrent næsten hver dag. Ejer skulle angiveligt hver dag stille to skåle med modermælkserstatning ind i buret til hvalpene.

6 Ved således i længere tid ikke at være tilset, fodret og vandet hver eneste dag har hundene ikke været behandlet omsorgsfuldt eller i overensstemmelse med deres behov. Rådet vil vurdere, at en mulig årsag til hvalpenes afmagring, den voksne hanhunds magre foderstand og den voksne hunhunds afmagring var utilstrækkelig forsyning med foder til de voksne hunde og underforsyning af hvalpene med modermælk. Spørgsmål 12: Hvad er den mulige årsag til, at 2 af hvalpene havde næsten penetrerende mavesår? Svar ad 12: Mavesår hos hunde kan opstå af flere grunde. Blandt mulige årsager i nærværende sag for de omtalte hvalpe er stress som følge af indespærring, meget lidt kontakt med moderen og nedsat modstandskraft pga. underernæring. Der kan henvises til lærebogsmateriale om emnet. Spørgsmål 13: Har hundene på grund af deres fysiske tilstand været udsat for smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe? Svar ad 13: Det fremgår af politirapportens fremsendelsesskrivelse og af skrivelse af d. 17. december 2010 fra dyrlægen, at den voksne han var mager og den voksne hun var afmagret. De 5 kuperede hvalpe var voldsomt dehydrerede og tydeligt afmagrede, og de havde vanskeligt ved at bevæge sig. Den 6. ikke-kuperede hvalp var let dehydreret og mager. Af de 6 små hvalpe i buret havde de 5 fået skåret ørerne af med rene snit helt nede ved hovedet, hvor der var ødematøse blødende sår ved ørebasis. Der foreligger i sagsakterne ikke oplysninger om, at hvalpene forud for indgrebet modtog bedøvelse. Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer. Ved at blive bragt i en tilstand af afmagring og voldsom dehydrering har hundene ikke været behandlet omsorgsfuldt eller i overensstemmelse med deres behov. De har ved mangelfuld fodring og vanding været udsat for betydelig grad af smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe. Rådet vil anse ovennævnte forhold for uforsvarlig behandling af dyr, jf. dyreværnslovens 1 og 2. Ved at få skåret ørerne af med rene snit helt nede ved hovedet, hvor der var ødematøse blødende sår ved ørebasis, ved ikke at blive bedøvet før indgrebet og ved ikke at blive syet og modtage relevant efterbehandling for sårene har de 5 hvalpe ikke været behandlet omsorgsfuldt eller i overensstemmelse med deres behov. De har ved den beskrevne behandling været udsat for højeste grad af smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe.

7 Rådet vil anse ovennævnte forhold for groft uforsvarlig behandling af dyr med karakter af mishandling, jf. dyreværnslovens 1 og 2. Spørgsmål 14: Hvilke behov har en voksen han og en voksen hun samt deres 6 hvalpe i alderen fra de er ca. 3 uger til 5 uger for menneskelig tilsyn, når de befinder sig i en lejlighed? Svar ad 14: De har behov for mindst to tilsyn i døgnet for at blive luftet, fodret, vandet og passet samt beskæftiget i et beriget miljø. Spørgsmål 15: Har behovene været tilgodeset med de besøg, som er beskrevet ovenfor. Svar ad 15: Ifølge politirapportens fremsendelsesskrivelse kan det lægges til grund, at hundene fra omkring d. 1. december 2010 havde boet alene i lejligheden. Det kan ikke udelukkes, at de voksne hunde blev luftet næsten dagligt, ca. 2 gange om dagen morgen og aften (turene kunne veksle mellem 15 minutter og 1 time). Hundene blev af ejer givet mad og vand næsten hver dag. Hvis det således kan lægges til grund, at hundene kun er blevet tilset og givet mad og vand næsten hver dag, har de ikke været behandlet omsorgsfuldt eller i overensstemmelse med deres behov. Spørgsmål 16: Hvis der svares benægtende på spørgsmål 14 bedes det belyst, hvorledes dette giver sig udslag i hundenes adfærd. Svar ad 16: Der ses ikke i sagsakterne at være fremlagt oplysninger til belysning af tilstedeværelse af adfærdsmæssige forstyrrelser hos hundene. Spørgsmål 17: Ændrer det svaret i spørgsmål 15, såfremt det lægges til grund, at der ind i mellem har været dage, hvor hundene ikke har været tilset? Svar ad 17: Nej. Spørgsmål 18: Har hvalpene været udsat for forsvarlig, uforsvarlig, groft uforsvarlig behandling eller været udsat for mishandling? Svar ad 18: Se svar ad sp. 13. Spørgsmål 19: Har den voksne han og den voksne hun været udsat for forsvarlig, uforsvarlig, groft uforsvarlig behandling eller mishandling?

8 Svar ad 19: Se svar ad sp. 13. Spørgsmål 20: Giver sagen Rådet anledning til yderligere bemærkninger? Svar ad 20: Oplysningerne i sagsakterne peger på, at sigtede ikke viser vilje eller evne til at tilvejebringe dyreværnsmæssigt forsvarlige forhold i sit dyrehold. Dette bør efter Rådets opfattelse føre til overvejelser om, hvorvidt der skal ske helt eller delvis frakendelse af retten til dyrehold, jvf. dyreværnslovens 29. Hvorvidt der skal eller kan fastsættes sanktioner jf. 29 beror imidlertid på en juridisk vurdering, der foretages alene af domstolene. Afgørelse: Hver af de tiltalte blev idømt 30 dages fængsel. Straffen skulle ikke fuldbyrdes, hvis de tiltalte ikke begik noget strafbart i 1 år fra dom. De tiltalte blev begge frakendt retten til at eje, bruge, passe, slagte eller i det hele taget beskæftige sig med dyr i et tidsrum af 5 år fra dom. Juli: Skrivelse af 6. juni 2011 fra Nordsjællands Politi En kat på år blev under overværelse af tre vidner løftet ved halsgreb og rusket så kraftigt og længe, at den skreg højt. Det skete angiveligt i et forsøg på at aflive katten. En efterfølgende dyrlægeundersøgelse viste, at katten var voldsomt dehydreret og afmagret med tab af omkring 80 % af sin muskelmasse. Den kunne ikke tage støtte på højre bagben. Den holdt en opkneben positur og var stærkt smerteplaget ved palpation af bugen. Ydermere sås en stor mængde tandsten og en voldsom tandkødsbetændelse med pus i visse områder af tandkødet. Rådet udtalte: Nordsjællands Politi s beskrivelse af forholdet: Torsdag den 31. marts 2011 er katten X, på angiveligt år, løftet ved halsgreb og rusket så kraftigt og længe, at den skreg højt. Katten er efterfølgende undersøgt på A Dyreklinik, hvorfra der er modtaget en erklæring den 7. april Det fremgår af erklæringen, at X er voldsomt dehydreret og afmagret med en samlet vægt på 2,7 kg. Der konstateres markant anoreksisk med tab af omkring 80 % af kattens normale muskelmasse. Herudover kan X ikke støtte på højre bagben. Den holder endvidere "opkneben" positur og er stærkt smerteplaget ved palpation af bug. Ydermere ses en abnorm stor mængde tandsten og så voldsom tandkødsbetændelse (cremor dentis og gingtivit), at der er pus i visse områder af tandkødet. Det konstateres endvidere, at højre bagbens knæled er med væskedannelse og hævelse, hvilket indikerer at skaden er sket for nylig. I leveren findes en stor frisk blødning som vurderes et døgn gammel. Tarmsystemet fremstår med tomme tarme uden foderindhold, såvel som der ikke er foder i mavesækken. Venstre nyre er let forstørret.

9 Det er af A Dyreklinik vurderet, at kattens voldsomme mundhuleinfektion gør, at den vil have så ondt ved at forsøge at spise, at den ikke tager foder nok til sig og således er sultet gennem længere tid. Der er ved grundig ultralydsscanning ingen tegn på neoplasi/udvikling af tumorer/cancer Det fremgår af vidnet Bs forklaring, at katten, forud for halsgrebet, virkede forvirret og konstant løb rundt om sig selv i meget små cirkler. Spørgsmål 1: Indebærer den ovenfor beskrevne tilstand, at katten har været udsat for uforsvarlig behandling, grovere uforsvarlig behandling eller mishandling, jf. dyreværnslovens 28, stk. 1, jf. 1 og 2? Svar ad 1: Det fremgår af politirapporten med vidneforklaringer og fotos, at katten X på ca år under overværelse af tre vidner blev løftet ved halsgreb og rusket så kraftigt og længe, at den skreg højt. Det skete angiveligt i et forsøg på at aflive katten. Det fremgår af attest af d. 1. april 2011 fra dyrlæge C, at en efterfølgende dyrlægeundersøgelse viste, at katten var voldsomt dehydreret og afmagret med tab af omkring 80 % af sin muskelmasse. Den kunne ikke tage støtte på højre bagben. Den holdt en opkneben positur og var stærkt smerteplaget ved palpation af bugen. Ydermere sås en stor mængde tandsten og en voldsom tandkødsbetændelse med pus i visse områder af tandkødet. Katten blev bedøvet og ved ultralydsscanning med udstrækning af højre bagben samt dettes led sås ingen frakturer, men en forandring (distorsion) af højre bagbens knæled med væskedannelse og hævelse, indikerende at skaden var indtruffet for nylig. I leveren fandtes stor frisk blødning (hæmatom med koagler) som vurderedes omkring et døgn gammel. Tarmsystemet fremstod med tomme tarme uden foderindhold, såvel som der ikke var foder i mavesækken. Venstre nyre var let forstørret. Kattens voldsomme mundhule-infektion gjorde, at den ville have så ondt ved forsøg på at spise, at den ikke kunne tage nok foder til sig og den har således sultet igennem længere tid. Der er ved grundig ultralydsscanning ingen tegn på neoplasi /udvikling af tumorer/ cancer. Katten blev pga. den dårlige sundhedsmæssige tilstand aflivet i bedøvelsen. Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer. Den, der vil aflive et dyr, skal sikre sig, at dyret aflives så hurtigt og så smertefrit som muligt. Det kan lægges til grund, at katten X under overværelse af tre vidner blev løftet ved halsgreb og rusket så kraftigt og længe, at den skreg højt og at det angiveligt skete i et forsøg på at aflive katten, og det kan tillige lægges til grund, at katten ved en efterfølgende dyrlægeundersøgelse bl. a. fik konstateret en forandring (distorsion) af højre bagbens knæled med væskedannelse og hævelse, blev fundet stærkt smerteplaget ved palpation af bugen og i leveren fik påvist en stor frisk blødning (hæmatom med koagler). Rådet vil på dette grundlag vurdere, at katten ikke er behandlet omsorgsfuldt eller i overensstemmelse med sine behov. Den har ved den beskrevne behandling

10 været udsat for højeste grad af smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe. Rådet vil anse dette forhold som groft uforsvarlig behandling af dyr med karakter af mishandling, jf. dyreværnslovens 1, 2 og 13, stk. 1, 1. punktum. Det kan lægges til grund, at katten X ved den efterfølgende dyrlægeundersøgelse blev fundet voldsomt dehydreret og afmagret med tab af omkring 80 % af sin muskelmasse. Der sås en stor mængde tandsten og en voldsom tandkødsbetændelse med pus i visse områder af tandkødet. Tarmsystemet fremstod med tomme tarme uden foderindhold, såvel som der ikke var foder i mavesækken. Det blev vurderet, at kattens voldsomme mundhule-infektion gjorde, at den ville have så ondt ved forsøg på at spise, at den ikke kunne tage nok foder til sig og den har således sultet igennem længere tid. Rådet vil på dette grundlag vurdere, at katten ikke har været behandlet omsorgsfuldt eller i overensstemmelse med sine behov. Den burde langt tidligere være bragt til dyrlæge for udredning af dens vægttabsproblem og mundhulelidelse. Den har ved den beskrevne behandling været udsat for høj grad af smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe. Rådet vil anse dette forhold som groft uforsvarlig behandling af dyr, jf. dyreværnslovens 1, 2. Spørgsmål 2: Giver dette i øvrigt Det Veterinære Sundhedsråd anledning til bemærkninger? Svar ad 2: Nej. Afgørelse: Tiltalte blev straffet med fængsel i 30 dage. Straffen skulle ikke fuldbyrdes, hvis tiltalte overholdt betingelsen om ikke at begå noget strafbart i 2 år fra dom. Tiltalte blev frakendt retten til at eje, bruge, passe, slagte eller i det hele beskæftige sig personligt med dyr i 2 år fra dom. Tiltalte skulle betale sagens omkostninger. August: Ingen afgørelser indkommet i august 2012 September: Skrivelse af d. 24. februar 2012 fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi En rottweiler var i længere tid efterladt alene i et hus, som var uegnet til beboelse. Hunden blev tilset ca. en gang om ugen. Rådet udtalte: Sigtede er sigtet for overtrædelse af dyreværnsloven, ved i en længere periode, formentlig siden foråret 2010, under nedennævnte omstændigheder, at have holdt en rottweiler hund: - sigtedes far havde, indtil sin død i foråret 2010, ejet hus og hund. Efter faderens død overtog sigtede (søn) hus og hund. Sigtede oplyser, ved afhøring, at han ikke boede i huset, men tilså hus og hund cirka 1 gang ugentlig (bilag 1/2).

11 - vedrørende hundens tilstand på anmeldelsestidspunktet, henvises til sagens bilag 4, Vordingborg Dyrehospitals erklæring om hundens kliniske tilstand. På grundlag af dyrehospitalets erklæring (sagens bilag 1/4) samt på grundlag af sagens akter i øvrigt, anmodes om en udtalelse om: Spørgsmål 1: Hvorvidt det oplyste indebærer uforsvarlig behandling af dyr eller eventuelt mishandling eller grovere uforsvarlig behandling, jævnfør dyreværnslovens 1, 28 stk. 1 og 29 stk. 1 Svar ad 1: Det fremgår af politirapporten med afhøring af sigtede, at hunden gik alene. Afhørte boede ikke selv på adressen, som var hans afdøde fars bopæl. Han havde ladt hunden blive på bopælen for at passe på huset. Han tilså hunden ca. en gang ugentligt. Det fremgår af attest vedr. d. 15. februar 2011 fra dyrlæge A: Navneskilt: X Intakt han. Øretatoveret : XXXXX Født feb 2002 (oplyst i Hunderegisteret) Indleveret kl af Falck (rapportnummer YYYYY). Politiet har rekvireret Falck. Samtale med B fra politiet, her oplyses at hunden er tilknyttet et dødsbo og sønnen kommer forbi ca ugentligt og sætter mad til hunden. Den er fundet liggende på vådt græs i dag og gik frivilligt op i falckbilen oplyser C fra Falck. Klinisk undersøgelse: Halsbåndet er for stort. Hunden er slinger, synker sammen og andre gange vælter, hvis den ikke holdes i bevægelse. Den virker mentalt deprimeret, dvs. har nedsat bevidsthedsniveau. Knurrer ved håndtering. T 37,8, P 100/min, R16/min. Vægt 35,5 kg. Muskelmassen svundet ind, specielt udtalt på lårmuskulaturen samt ved triceps på forparten. Bløder let fra læsion på næseryggen, som er ca 4x4 mm, desuden hudafskrabning nederst på fodrodsknogle nr. 5 på venstre bagben ca 5x5 mm. Undersøgelse af nervesystemet: Proprioception forsinket på alle 4 ben (poterne vendes én ad gangen med oversiden mod underlaget, ved intakte nervebaner vil hunden umiddelbart herefter vende poten korrekt uden at kigge ned på poten), patellarefleks (ledbånd til knæskal, tjek af lokal refleksbue i lænderegionen) til stede, dyb smertesans til stede. Ingen hinkerefleks (vælter), ingen withdrawalrefleks (tilbagetrækningsrefleks). De neurologiske udfald virker til at skyldes afkræftethed snarere end egentlig nerverelateret lidelse men ikke entydigt pga. hundens mentalstatus. Auskultation brystkasse (der lyttes til brystkassen med stetoskop): intet unormalt, femoralpuls i begge bagben er normal af styrke og har samme styrke for hvert pulsslag. Bughulen: ingen unormale udfyldninger.

12 Hunden spiser og drikker, da den tilbydes vådkost (a/d) og vand. Den har dog kastet det op igen efter 5 min i buret. Vil derpå intet have. Efter 1 time spiser hunden på ny noget vådkost (a/d) som den kaster op umiddelbart herefter. Den ligger apatisk hen i buret og knurrer ved berøring. Obs pro diagnoser: cancer, neurologisk/centralnervøs lidelse, organlidelse. Yderligere udredning ville være nødvendigt for at kunne behandle denne patient. Konklusion: Hundens tilstand ved ankomst til dyrehospitalet er så dårlig, at den vurderes ikke at have været behandlet forsvarligt, og det vurderes, at den ikke har været beskyttet tilstrækkeligt mod smerte og lidelse. Dens sundhedsmæssige behov vurderes ikke at have været tilgodeset i tilstrækkeligt omfang. Hunden aflives kl. 15 pga. sin dårlige almentilstand og ringe fremtidsudsigt (prognose). Aflivningen sker i henhold til dyreværnslovens 20. Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at dyret tilses mindst en gang om dagen. Ved som beskrevet ovenfor at gå i mange måneder (formentlig fra foråret 2010 til februar 2011) alene på adressen med kun et tilsyn ca. en gang om ugen og ved pga. utilstrækkelig pasning at blive bragt i en dårlig almentilstand har hunden ikke været passet omsorgsfuldt eller i overensstemmelse med sine behov. Den har ved den beskrevne behandling været udsat for en høj grad af smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe. Rådet vil anse forholdet for groft uforsvarlig behandling af dyr, jf. dyreværnslovens 1, 2 og 3, stk. 3, 1. punktum. Spørgsmål 2: - hvorvidt sagen i øvrigt giver Rådet anledning til bemærkninger. Svar ad 2: Nej. Afgørelse: Tiltalte vedtog et udenretligt bødeforlæg på kr Skrivelse af d. 14. juli 2011 fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi En katteejer blev sigtet for i nogen tid at have behandlet en kat med 5 killinger utilstrækkeligt ved at undlade at fodre og vande dem tilstrækkeligt, hvorved 2 killinger døde, mens 3 killinger var så plaget af sygdom, at de måtte aflives. Samme katteejer blev sigtet for at have behandlet 7 katte utilstrækkeligt,

13 idet hun fraflyttede den nævnte ejendom og efterlod kattene uden at sørge for, at de havde adgang til foder og vand, hvorved fem katte, der kunne indfanges, måtte aflives. Katteejeren meddelte dog til politiet på dagen for fraflytningen, at nu fraflyttede hun ejendommen og at der befandt sig 7 katte på denne. Rådet udtalte: Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi fremsendte den 14. juli 2011 akterne i en sag om overtrædelse af dyreværnslovgivningen ved, at sigtede: Spørgsmål 1: den 30. september 2010 og i nogen tid forud på ejendommen at have behandlet en kat med 5 killinger utilstrækkeligt, idet han undlod at fodre og vande dem tilstrækkeligt, hvorved 2 killinger døde, mens 3 killinger var så plaget af sygdom, at de måtte aflives, Spørgsmål 2: og den 24. november 2010 og i nogen tid forud på ejendommen at have behandlet 7 katte utilstrækkeligt, idet hun fraflyttede den nævnte ejendom og efterlod kattene uden at sørge for, at de havde adgang til foder og vand, hvorved fem katte, der kunne indfanges, måtte aflives. Der anmodes i begge tilfælde om en udtalelse om, hvorvidt adfærden, der er beskrevet ovenfor, indebærer en uforsvarlig behandling af dyr eller evt. en mishandling eller grovere uforsvarlig behandling, jf. dyreværnslovens 1, 28, stk. 1, og 29, stk. 1. Svar ad 1: Det fremgår af politiets anmeldelsesrapport af d. 30. september 2010, at gerningsstedsundersøgelsen viste, at beboelsen, hvor kattene opholdt sig, bar præg af at være ubeskriveligt uhygiejnisk. Der lå ekskrementer efter katte alle steder i beboelsen. Der blev fundet en død killing på gulvet i soveværelset. I køkkenet lå der rester af kattefoder på gulvet og en spand med vand. På komfuret stod flere gryder med gammelt, indtørret mad. Uden for beboelsen blev der fundet en død kattekilling. Dyrlæge A, der blev tilkaldt til adressen i forbindelse med gerningsstedsundersøgelsen, oplyste til anmeldelsesrapporten, at de tre kattekillinger var meget magre og fyldt med lopper. Hun forklarede, at den døde kattekilling på førstesalen formentlig var død af sult, fordi den ikke kunne komme ud fra værelset. Dyrlæge A oplyste d. 4. oktober 2010 til anmeldelsesrapporten, at hun ikke med 100 % sikkerhed kunne fastslå, at de døde katte var døde som følge af mishandling. Hun kunne heller ikke oplyse noget vedr. dødstidspunktet i relation til, hvornår katteejeren havde forladt hjemmet. Kattene var døde som følge af en kombination af de nævnte lidelser. Dyrlæge A anfører i attest af d. 7. oktober 2010 bl.a.: Ved undertegnedes ankomst fandtes 2 døde og 3 levende killinger samt 1 levende voksen kat. Killingerne vurderes at være fra samme kuld i alderen ca uger. De døde killinger var præget af rigor mortis (dødsstivhed). Der var ingen ydre tegn på traumer. Begge var moderat undervægtige for deres alder. De havde øremider og rigtig mange lopper. De tre levende killinger var lidt forskellige i størrelse, moderat undervægtige og samtidig meget vommede. De havde rigtig mange lopper samt øremider. En af de tre havde tegn på en øvre luftvejsinfektion samt øjenbetændelse. Den voksne kat på ejendommen var sky og derfor ikke mulig at komme helt

14 tæt på men den var blank i hårlaget og så ikke umiddelbart underernæret eller på anden vis syg ud. Grundet sygdom og underernæring blev det besluttet at tage de tre killinger med ind på Dyrehospitalet til yderligere undersøgelse, behandling samt aldersvarende fodring. I køkkenet i ejendommen fandtes skåle med vand samt tørfoder. Multiple tomme dåser med kattemad fandtes forskellige steder på ejendommen. Ligeledes var en mælkekasse fyldt med uåbnede dåser med kattemad. Den ene killing var fundet død på et aflukket soveværelse. I dette rum fandtes intet mad eller vand. Om døren til rummet var blevet lukket før eller efter kattens død vides ikke. På Dyrehospitalet kunne det konstateres at killingerne havde diarré. Efter behandling med et præparat med indvoldsorm kunne det ydermere konstateres at de havde rundorm. Kattene blev behandlet for deres øremider, diarre og lopper samt fodret med alderssvarende foder. Det stod klart at to af killingerne var ganske sky hvorfor de ikke var oplagte at finde nye hjem til. Den tredje killing var klart den mindste, denne havde samtidig en luftvejsinfektion og øjenbetændelse samt virkede generelt svag. Efter politiets accept af at kattene enten kunne videreformidles eller aflives, blev det besluttet at aflive alle 3 killinger umiddelbart efter politiets accept heraf var givet. Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer. Rum eller arealer, hvor dyr holdes, skal indrettes på en sådan måde, at dyrets behov tilgodeses. Det skal herunder sikres, at dyret har den fornødne bevægelsesfrihed også under optagelse af foder og drikke og ved hvile. Dyr skal endvidere sikres mod vejr og vind i overensstemmelse med deres behov. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at dyret tilses mindst en gang om dagen. Dersom det kan lægges til grund, at de 5 killinger blev bragt i en tilstand af sygdom og underernæring som følge af utilstrækkelig fodring, vanding og pasning, og at to af killingerne døde som følge af en kombination af underernæring og sygdomme, er de 5 killinger ikke passet omsorgsfuldt eller i overensstemmelse med deres behov. De har ved den utilstrækkelige pasning været udsat for en høj grad af smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe. Rådet vil i så fald anse forholdet som groft uforsvarlig behandling af dyr, jf. dyreværnslovens 1, 2 og 3, stk. 1 og stk. 3, 1. punktum. Dersom det kan lægges til grund, at de 5 killinger blev bragt i en tilstand af sygdom og underernæring som følge af utilstrækkelig fodring, vanding og pasning, og at to af killingerne døde som følge af sult og tørst, er de 5 killinger ikke passet omsorgsfuldt eller i overensstemmelse med deres behov. De har ved den utilstrækkelige pasning været udsat for højeste grad af smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe. Rådet vil i så fald anse forholdet som groft uforsvarlig behandling af dyr med karakter af mishandling, jf. dyreværnslovens 1, 2 og 3, stk. 1 og stk. 3, 1. punktum.

15 Svar ad 2: Det fremgår af politiets anmeldelsesrapport, at sigtede fraflyttede ejendommen d. 24. november 2010, og at hun på dagen før fraflytningen ringede til politiet og oplyste, at hun nu flyttede fra stedet, og at kattene fortsat ville være der. Det fremgår af udtalelse af d. 7. december 2010 vedrørende politianmeldelse af dyreværnssagen om de 7 katte, at anmeldte katteejer på dagen for fraflytningen ringede til politiet og meddelte, at nu fraflyttede hun ejendommen, og at der befandt sig 7 katte på denne. Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer. Dyr skal endvidere sikres mod vejr og vind i overensstemmelse med deres behov. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at dyret tilses mindst en gang om dagen. Ved at fraflytte den nævnte ejendom og efterlade kattene uden at sørge for, at de havde adgang til foder og vand og uden at sørge for dagligt tilsyn, har kattene ikke været passet omsorgsfuldt eller i overensstemmelse med deres behov. De har ved den beskrevne adfærd været udsat for en betydelig grad af lidelse, angst og væsentlig ulempe. Rådet vil anse forholdet som uforsvarlig behandling af dyr, jf. dyreværnslovens 1, 2 og 3, stk. 1 og stk. 3, 1. punktum. Afgørelse: Tiltalte blev idømt en bøde på kr. Forvandlingsstraffen var fængsel i 6 dage. Tiltalte blev frakendt retten til at eje, bruge, passe, slagte eller i det hele beskæftige sig personligt med dyr i et tidsrum af 2 år fra endelig dom. Tiltalte skulle betale sagens omkostninger. Oktober: Skrivelse af d. 26. januar 2012 fra politiet i Midt- og Vestsjælland Tre dalmatinerhunde gik indendørs i deres egne efterladenskaber og uden vand og mad. Ejendommen, hvor de gik, var tilsyneladende ubeboet. Hundene blev bragt til dyreinternat. En dyrlæge konstaterede efterfølgende, at de var stærkt afmagrede. Rådet udtalte: Spørgsmål 1: Kan forholdene i tiltaltes hundehold d. 10. november 2011 betegnes som uforsvarlig behandling af dyr, groft uforsvarlig behandling af dyr eller groft uforsvarlig behandling af dyr med karakter af mishandling? Svar ad 1: Det fremgår af sagsakterne med politirapporten og fotos, at de tre hunde var indespærret i et rum i en barak uden vand og foder. Stedet var ikke beboet af mennesker. Der var et forfærdeligt rod i

16 barakken, idet rummene var fyldt op med gammelt ragelse, ligesom det var svært at komme igennem barakken på grund af ting, der lå og flød. Gulvet hos hundene var overfyldt med hundelorte og der var meget uhumsk på stedet. Der var ingen vand eller fast føde til hundene i rummet. Alle tre hunde var afmagrede. Det fremgår af attest af d. 11. november 2011 fra dyrlæge A: Dags dato tilså undertegnede dyrlæge 3 ukastrerede Dalmatiner hanhunde med henblik på udtalelse i dyreværnssag. På X Dyreinternat har de 3 hunde, disse interne journal numre: aaaa, bbbb og cccc. Kun den ene af disse hunde, aaaa, var mærket med mikrochip nr. xxxx. Af dansk hunderegister fremgår det at den er født d. 4/ Ved en sundhedsundersøgelse fandtes hunden stærkt undervægtig (16 kg), og med små sår på ørene og med tandsten. Temperamentsmæssigt virkede hunden nogenlunde velbalanceret og tryg over for mennesker. Hunden bbbb var hverken mikrochippet eller øretatoveret. Ligeledes fandtes denne hund ved sundhedsundersøgelse kraftig undervægtig (18 kg) og med tandsten. Aldersmæssigt vurderes den til at være yngre voksen, dvs 2-5 år. Af temperament var denne mere usikker og snappede i luften, uden dog at vise tegn på aggressivitet. Den sidste hund (cccc) var ikke mikrochippet eller øretatoveret. I lighed med de andre havde også denne småskrammer og tandsten. Denne hund var ekstrem afmagret og vejede kun 12,5 kg. Temperamentsmæssigt virkede denne hund underdanig uden dog at være bange. Aldersmæssigt vurderes den til at være yngre voksen, dvs 2-5 år. Sammenfattende var alle 3 hunde i varierende grad kraftig undervægtige, men udstående ribben, markeret rygrad, udstående hoftehjørne, markerede crista sagittalis externe (knoglekam på toppen af kraniet hvor tyggemusklerne hæfter), indfald af væv rundt halerod og anus, samt gnavsår på siden af tæer fra naboklo som følge af afmagring. Ingen af dem virkede bange eller aggressive over for mennesker. En gennemsnitlig normalvægtig dalmatiner hanhund vejer 29 kg. Det vil sige at de tre hunde vejede mellem 1/3 og ½ af hvad der er normalt for denne race, og det burde være åbenlyst for enhver at disse hunde ikke er holdt på en dyreværnsmæssigt forsvarlig måde. Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer. Rum eller arealer, hvor dyr holdes, skal indrettes på en sådan måde, at dyrets behov tilgodeses. Det skal herunder sikres, at dyret har den fornødne bevægelsesfrihed også under optagelse af foder og drikke og ved hvile. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at dyret tilses mindst en gang om dagen. Lægges ovenstående til grund, har de tre hunde ved:

17 1. at gå i de beskrevne uhumske omgivelser uden daglig kontakt til mennesker, 2. ikke at blive tilbudt tilstrækkelig foder og vand og 3. over lang tid at være unddraget tilstrækkeligt foder resulterende i en udtalt afmagring, ikke været behandlet omsorgsfuldt eller i overensstemmelse med deres behov. De har ved den beskrevne behandling været udsat for en høj grad af lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe. Rådet vil betragte forholdet som groft uforsvarlig behandling af dyr, jf. dyreværnslovens 1, 2 og 3, stk. 1, 1. og 2. punktum og stk. 3, 1. punktum. Spørgsmål 2: Giver sagen i øvrigt Det Veterinære Sundhedsråd anledning til bemærkninger? Svar ad 2: Nej. Afgørelse: Tiltalte blev idømt en bøde kr. Forvandlingsstraffen var fængsel i 10 dage. Tiltalte blev frakendt retten til at eje, bruge, passe, slagte eller i det hele beskæftige sig personligt med dyr i 3 år. Tiltalte skulle betale sagens omkostninger. November: Ingen afgørelser indkommet i november 2012.

Hest 1: Brun oldenborg hoppe. Stod i spiltov bundet ved halsrem og havde ifølge ejer stået sådan i ca. 1 år.

Hest 1: Brun oldenborg hoppe. Stod i spiltov bundet ved halsrem og havde ifølge ejer stået sådan i ca. 1 år. 2015-32-0150-00013 Skrivelse af 8. juni 2015 fra Nordjyllands Politi En dyreværnsorganisation anmeldte en hesteholder for misrøgt af sine heste. Fire heste havde ikke været ude af stalden i 1 år, havde

Læs mere

I en stald på ejendommen er der 3 bokse af træ, og i den ene ligger der en død hest.

I en stald på ejendommen er der 3 bokse af træ, og i den ene ligger der en død hest. 2015-32-0157-00014 Skrivelse af 29. juni 2015 fra Syd- og Sønderjyllands Politi Udlejer af et landmandssted fandt 2. marts en død hest i stalden, som han udlejede og anmeldte forholdet. Ved embedsdyrlægens

Læs mere

Rådet har tidligere besvaret spørgsmål i sagen vedrørende de pågældende personer ( ).

Rådet har tidligere besvaret spørgsmål i sagen vedrørende de pågældende personer ( ). 2016-32-0151-00043 Skrivelse af 4. april 2016 fra Midt- og Vestjyllands Politi Politi og embedsdyrlæger aflagde i flere omgange kontrolbesøg i sigtedes besætninger, hvor der gentagne gange blev konstateret

Læs mere

Skrivelse af 2. juli 2015 fra Syd- og Sønderjyllands Politi Rådet udtalte:

Skrivelse af 2. juli 2015 fra Syd- og Sønderjyllands Politi Rådet udtalte: 2015-32-0153-00017 Skrivelse af 2. juli 2015 fra Syd- og Sønderjyllands Politi En kæreste til en psykisk ustabil ung mand meldte ham for at have aflivet flere af hendes hunde og 2 katte. Han oplyste, at

Læs mere

Rådet udtalte: Af Politiets fremsendelsesskrivelse fremgår blandt andet:

Rådet udtalte: Af Politiets fremsendelsesskrivelse fremgår blandt andet: 2015-32-0152-00042 Skrivelse af 28. august 2015 fra Østjyllands Politi En so med tydelig udspilet bug og gangbesvær blev transporteret levende til slagteriet. Soen var ikke adskilt fra de andre dyr under

Læs mere

På baggrund af sagsakterne skønnes de sygelige tilstande at have været til stede dels uger

På baggrund af sagsakterne skønnes de sygelige tilstande at have været til stede dels uger 2015-32-0152-00049 Udateret skrivelse fra Østjyllands Politi Efter en anmeldelse om mulige dyreværnsmæssige problemer på en svineejendom med plads til ca. 5000 smågrise i vægtintervallet 7-30 kg, aflægger

Læs mere

Rådet udtalte: Af politiets sagsfremstilling fremgår:

Rådet udtalte: Af politiets sagsfremstilling fremgår: 2015-32-0153-00026 Skrivelse af 10. september 2015 fra Nordsjællands Politi Ejer af et hus, anmeldte lejer, idet han gennem længere tid havde observeret hunde og katte opholde sig inde i huset. Han havde

Læs mere

Rådet udtalte: Rådet har benyttet sagkyndig bistand ved udarbejdelse af udtalelsen.

Rådet udtalte: Rådet har benyttet sagkyndig bistand ved udarbejdelse af udtalelsen. 2017-32-0152-00088 Skrivelser af 14. februar 2017 og 11. maj 2017 fra Sydøstjyllands Politi Ved det levende syn af grise på samlestedet i Padborg, i forbindelse med lang transport af 821 grise fra Sjælland

Læs mere

Skrivelse af 4. januar 2016 fra Midt- og Vestjyllands Politi Rådet udtalte:

Skrivelse af 4. januar 2016 fra Midt- og Vestjyllands Politi Rådet udtalte: 2016-32-0151-00036 Skrivelse af 4. januar 2016 fra Midt- og Vestjyllands Politi Fødevarestyrelsen var i forbindelse med kontrolkampagnen Halthed og klovsundhed i malkekvægsbesætninger på kontrolbesøg i

Læs mere

Afgørelser til Det Veterinære Sundhedsråds udtalelser i dyreværnssager vedrørende blandede besætninger

Afgørelser til Det Veterinære Sundhedsråds udtalelser i dyreværnssager vedrørende blandede besætninger Afgørelser til Det Veterinære Sundhedsråds udtalelser i dyreværnssager vedrørende blandede besætninger Januar : Ingen indkomne afgørelser i januar 2012. Februar: 2011-20-057-00012 Skrivelse af d. 21. oktober

Læs mere

Vejledning til den grønlandske dyreværnslov

Vejledning til den grønlandske dyreværnslov 15. juni 2013 Vejledning til den grønlandske dyreværnslov Denne vejledning vil i hovedtræk gennemgå Landstingslov nr. 25 af 18. december 2003 om dyreværn. Lovens formål Lovens formål er at sikre dyr forsvarlig

Læs mere

Rådet udtalte: Af obduktionsattest af 23. marts 2015 fra Institut for Veterinær Sygdomsbiologi fremgår:

Rådet udtalte: Af obduktionsattest af 23. marts 2015 fra Institut for Veterinær Sygdomsbiologi fremgår: 2016-32-0152-00069 Skrivelse af 22. juni 2016 fra Østjylland Politi Fra samme besætning ankom 5 slagtesvin med navlebrok til slagteriet. Under transporten var de adskilt fra de andre grise i samme rum.

Læs mere

Rådet udtalte: Slagtesvin nr. 1:

Rådet udtalte: Slagtesvin nr. 1: 2015-32-0152-00027 Skrivelse af 30. december 2014 fra Fyns Politi Ved den kødkontrolmæssige undersøgelse af slagtesvin konstateredes i 3 omgange flere svin med slagmærker og overtallige tatoveringsmærker

Læs mere

Pressemeddelelse den 3. august 2012. Hesteværnsag i Farsø i Nordjylland

Pressemeddelelse den 3. august 2012. Hesteværnsag i Farsø i Nordjylland Pressemeddelelse den 3. august 2012 Hesteværnsag i Farsø i Nordjylland Der står 5 afmagrede heste hos en hesteejer i Farsø. Hesteejeren er blevet politianmeldt i sidste uge, og Preben Møller fra Aars politi

Læs mere

Afgørelser til Det Veterinære Sundhedsråds udtalelser i dyreværnssager vedrørende heste

Afgørelser til Det Veterinære Sundhedsråds udtalelser i dyreværnssager vedrørende heste Afgørelser til Det Veterinære Sundhedsråds udtalelser i dyreværnssager vedrørende heste Januar: Ingen afgørelser indkommet i januar 2012 Februar: Ingen afgørelser indkommet i februar 2012 Marts: 2011-20-051-00027

Læs mere

Skrivelse af 18. februar 2016 fra Midt- og Vestjyllands Politi Rådet udtalte:

Skrivelse af 18. februar 2016 fra Midt- og Vestjyllands Politi Rådet udtalte: 2016-32-0151-00041 Skrivelse af 18. februar 2016 fra Midt- og Vestjyllands Politi Ved et velfærdskontrolbesøg i et kreaturhold konstateredes magre dyr samt mudrede adgangsforhold til indendørsområdet.

Læs mere

Rådet udtalte: En senere optælling viste, at 136 grise ud af de 493 grise var døde under transporten.

Rådet udtalte: En senere optælling viste, at 136 grise ud af de 493 grise var døde under transporten. 2015-32-0152-00043 Skrivelse af 13. maj 2015 fra Syd- og Sønderjyllands Politi Under en transport med 493 grise døde 136 grise, idet strømmen til sættervognen ikke fungerede, således at den mekaniske ventilation

Læs mere

Landstingslov nr. 25 af 18. december 2003 om dyreværn

Landstingslov nr. 25 af 18. december 2003 om dyreværn Landstingslov nr. 25 af 18. december 2003 om dyreværn Kapitel 1 Lovens formål og anvendelsesområde 1. Landstingslovens formål er at sikre dyr forsvarlig behandling og bedst mulig beskyttelse mod smerte,

Læs mere

Dyrlægen skriver: Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13 FLF Alm.del Bilag 109 Offentligt

Dyrlægen skriver: Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13 FLF Alm.del Bilag 109 Offentligt Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13 FLF Alm.del Bilag 109 Offentligt 6 eksempler på dyreværnssager NJD har kæmpet med. Fæbrohvalp: Anmeldelse: Grand Danois hvalp ca. 6 uger. Jeg får anmeldelse

Læs mere

Medicin. Hvad kan jeg og hvad må jeg? v/ Dyrlæge Randi Worm

Medicin. Hvad kan jeg og hvad må jeg? v/ Dyrlæge Randi Worm Medicin Hvad kan jeg og hvad må jeg? v/ Dyrlæge Randi Worm Dyreværnsloven Hvad skal vi og hvad må vi? Bekendtgørelse af dyreværnsloven 1) Herved bekendtgøres dyreværnsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 344

Læs mere

27. Februar 2006. Det Veterinære Sundhedsråds udtalelser

27. Februar 2006. Det Veterinære Sundhedsråds udtalelser 27. Februar 2006 Det Veterinære Sundhedsråds udtalelser 2003-20-053-00063 Skrivelse af 4. december 2003 fra politimesteren i Hjørring. Ved det levende syn fandtes en so at have sår på begge skuldre med

Læs mere

Syge dyr, Opstaldning, transportegnethed og transport

Syge dyr, Opstaldning, transportegnethed og transport Syge dyr, Opstaldning, transportegnethed og transport Indlæg Videncenter for Dyrevelfærds konference 21 nov. 2012 i København v/ Stig Jessen Dyrlæge 1991 1991-2003 2003-2006 2006 2009 2009- Stig Jessen

Læs mere

Vejledning til loven om slædehunde samt hunde- og kattehold

Vejledning til loven om slædehunde samt hunde- og kattehold 15. juni 2013 Vejledning til loven om slædehunde samt hunde- og kattehold Denne vejledning vil i hovedtræk gennemgå Landstingslov nr. 18 af 30. oktober 1998 om slædehunde samt hunde- og kattehold, som

Læs mere

Spørgsmål 1: Kan uforsvarlighedsvurderingen som beskrevet af embedsdyrlæge E1 i bilag 7 tiltrædes?

Spørgsmål 1: Kan uforsvarlighedsvurderingen som beskrevet af embedsdyrlæge E1 i bilag 7 tiltrædes? 2011-20-051-00034/2013-32-051-00043 Skrivelse af 24. oktober 2011 fra Midt- og Vestjyllands Politi En dyrlæge anmeldte efter et sygebesøg hos en blandt mange heste i et erhvervshestehold ejeren til politiet,

Læs mere

Tekst Svar Antal. Køn: Han 35,37% Tæve 64,63% 4. Er dette din første pudel? Ja 32,93% Nej 67,07%

Tekst Svar Antal. Køn: Han 35,37% Tæve 64,63% 4. Er dette din første pudel? Ja 32,93% Nej 67,07% Sundhedsundersøgelses i Pudelklubben Tekst Svar Antal 1. Hundens fødselsår: 1988-2009 Køn: Han 35,37% Tæve 64,63% 2. Størrelse på hunden: Ikke oplyst 2,44% Dværg 26,83% Mellem 31,71% Stor 28,05% Toy 10,98%

Læs mere

Fødevarestyrelsen Syge og tilskadekomne slagtesvin - Afrapportering af kontrolkampagne 2012

Fødevarestyrelsen Syge og tilskadekomne slagtesvin - Afrapportering af kontrolkampagne 2012 Fødevarestyrelsen Syge og tilskadekomne slagtesvin - Afrapportering af kontrolkampagne 2012 VETERINÆRREJSEHOLDETS KAMPAGNE OM VARETAGELSE AF SYGE OG TIL- SKADEKOMNE SVIN SAMT INDRETNING OG BRUG AF SYGESTIER

Læs mere

Pressemeddelelse den 26. november 2012. Overtræder politiet Dyreværnsloven?

Pressemeddelelse den 26. november 2012. Overtræder politiet Dyreværnsloven? Pressemeddelelse den 26. november 2012 Overtræder politiet Dyreværnsloven? Politiet sendte helt uetisk og uforsvarligt 14 meget svage og afmagrede heste til auktion på Aars Landboauktion 23. november 2012

Læs mere

Anmeldelse vedr. to ponyer på * adresse anonym *

Anmeldelse vedr. to ponyer på * adresse anonym * 14. oktober 2009 Til Politiet Lokalstationen Viborg Rødevej 1 8800 Viborg Anne C. Abildgaard På vegne af Hesteinternatet af 1999 Rørbækvej 7-7323 Give www.hesteinternatet.dk Tlf.: 22 17 32 75 Anmeldelse

Læs mere

Afgørelser til Det Veterinære Sundshedsråds udtalelser i dyreværnssager vedrørende andre dyr

Afgørelser til Det Veterinære Sundshedsråds udtalelser i dyreværnssager vedrørende andre dyr Afgørelser til Det Veterinære Sundshedsråds udtalelser i dyreværnssager vedrørende andre dyr Januar: 2011-20-056-00023 Skrivelse af d. 5. maj 2011 fra Østjyllands Politi Plantedirektoratet aflagde kontrolbesøg

Læs mere

Efter bestemmelsen straffes den, som ved overanstrengelse, vanrøgt eller på anden måde behandler dyr uforsvarligt (stk. 1, 1. pkt.).

Efter bestemmelsen straffes den, som ved overanstrengelse, vanrøgt eller på anden måde behandler dyr uforsvarligt (stk. 1, 1. pkt.). Bøde for overtrædelse af dyreværnslovgivningen Den væsentligste bestemmelse om straf i sager om overtrædelse af dyreværnslovgivningen findes i dyreværnslovens 28. 28. Den, som ved overanstrengelse, vanrøgt

Læs mere

Rådet udtalte: Vedrørende sagsnr spørges:

Rådet udtalte: Vedrørende sagsnr spørges: 2016-32-0157-00020/2017-32-0157-00022 Udateret skrivelse fra Nordsjællands Politi Politiet modtog en anmeldelse om vanrøgt på en besætning med blandet dyrehold. Ingen af dyrene havde adgang til vand eller

Læs mere

Drægtigheds forløb hos kat Af: Anne N. Jensen

Drægtigheds forløb hos kat Af: Anne N. Jensen Drægtigheds forløb hos kat Af: Anne N. Jensen Drægtigheden hos kat kan varer mellem 54-71 dage, mens normalen ligger mellem 61-66 dage. Ægløsningen foregår først ca. 24 timer efter parringen, katten har

Læs mere

Afgørelser til Det Veterinære Sundhedsråds udtalelser i dyreværnssager vedrørende kvæg

Afgørelser til Det Veterinære Sundhedsråds udtalelser i dyreværnssager vedrørende kvæg Afgørelser til Det Veterinære Sundhedsråds udtalelser i dyreværnssager vedrørende kvæg Januar: Ingen afgørelser indkommet i januar 2012. Februar: 2011-20-052-00031 Skrivelse af 15. april 2011 fra Nordjyllands

Læs mere

SPØRGESKEMA TIL SLÆDEHUNDEEJERE

SPØRGESKEMA TIL SLÆDEHUNDEEJERE Ilisimatusarfik Grønlands Universitet University of Greenland SPØRGESKEMA TIL SLÆDEHUNDEEJERE Antallet af slædehunde falder, og Ilisimatusarfik, Københavns og Aarhus universiteter har sat et stort projekt

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om forbud mod hold af ræve (Ophævelse af revisionsbestemmelse.)

Forslag. Lov om ændring af lov om forbud mod hold af ræve (Ophævelse af revisionsbestemmelse.) Forslag til Lov om ændring af lov om forbud mod hold af ræve (Ophævelse af revisionsbestemmelse.) 1 I lov om nr. 466 af 12. juni 2009 om forbud mod hold af ræve, foretages følgende ændring: 1. 5 ophæves.

Læs mere

Rådet udtalte: Der blev undersøgt: 52 hunde, heraf 12 hvalpe 26 heste 64 kreaturer

Rådet udtalte: Der blev undersøgt: 52 hunde, heraf 12 hvalpe 26 heste 64 kreaturer 2014-32-0157-00001 Skrivelse af 1. april 2014 fra Midt- og Vestjyllands Politi Politiet aflagde sammen med Fødevarestyrelsen samt 2 praktiserende dyrlæger kontrolbesøg på en ejendom med blandet dyrehold,

Læs mere

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Dato 6. juni 2006 Kontor: Dyrevelfærdskontoret Sagsnr.: 2006-5401-0032 Dok.: AWE40674 Udkast til Bekendtgørelse om erhvervsmæssig handel med og opdræt af hunde

Læs mere

Retsudvalget. REU alm. del - Svar på Spørgsmål 387 Offentligt. Folketinget. Retsudvalget. Christiansborg 1240 København K

Retsudvalget. REU alm. del - Svar på Spørgsmål 387 Offentligt. Folketinget. Retsudvalget. Christiansborg 1240 København K Retsudvalget REU alm. del - Svar på Spørgsmål 387 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Civil- og Politiafdelingen Dato: 25. februar 2009 Kontor: Dyrevelfærdskontoret Sagsnr.:

Læs mere

UDKAST til bekendtgørelse om erhvervsmæssig handel med og opdræt af katte samt kattepensioner og katteinternater. Kapitel 1 Anvendelsesområde

UDKAST til bekendtgørelse om erhvervsmæssig handel med og opdræt af katte samt kattepensioner og katteinternater. Kapitel 1 Anvendelsesområde Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10 FLF alm. del Bilag 128 Offentligt Civil- og Politiafdelingen UDKAST til bekendtgørelse om erhvervsmæssig handel med og opdræt af katte samt kattepensioner

Læs mere

2. Ved erhvervsmæssig handel med katte forstås i denne bekendtgørelse erhvervelse af katte med videresalg for øje.

2. Ved erhvervsmæssig handel med katte forstås i denne bekendtgørelse erhvervelse af katte med videresalg for øje. Udkast til bekendtgørelse om erhvervsmæssig handel med og opdræt af katte samt kattepensioner og katteinternater I medfør af 18, stk. 2, og 28, stk. 5, i dyreværnsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1343

Læs mere

Bilag 11: Håndtering af syge/skadede dyr

Bilag 11: Håndtering af syge/skadede dyr (Version 2, 8. februar 2012) Bilag 11: Håndtering af syge/skadede dyr Lovkrav: Bek. nr. 707 5. Alle dyr, der synes at være syge eller tilskadekomne, skal omgående have en passende behandling. Hvis et dyr

Læs mere

Socialisering af kattekillinger

Socialisering af kattekillinger Socialisering af kattekillinger 1 Nogle dyrearter fødes næsten»færdige«. De kan bevæge sig omkring og tage føde til sig kort tid efter fødslen, og de har mest brug for deres mor til beskyttelse mod farer.

Læs mere

Hvis hunden er frygtsom over for fremmede

Hvis hunden er frygtsom over for fremmede Hvis hunden er frygtsom over for fremmede 1 Selvom du ikke er generet af, at din hund reagerer frygtsomt over for fremmede mennesker, skal du tænke på, at hundens frygtsomhed er et problem for den selv.

Læs mere

STOP FOR ULOVLIG HUNDEHANDEL: 9 INITIATIVER MOD VANRØGT AF HUNDE VED SALG OG AVL

STOP FOR ULOVLIG HUNDEHANDEL: 9 INITIATIVER MOD VANRØGT AF HUNDE VED SALG OG AVL STOP FOR ULOVLIG HUNDEHANDEL: 9 INITIATIVER MOD VANRØGT AF HUNDE VED SALG OG AVL FEBRUAR 2017 9 INITIATIVER MOD VANRØGT AF HUNDE VED SALG OG AVL 1 INDHOLD BAGGRUND... 3 9 INITIATIVER: GØR REGISTRERING

Læs mere

BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Erhvervsudvalg. vedrørende. Forslag til Landstingslov nr. xx af yy.zz 2003 om dyreværn.

BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Erhvervsudvalg. vedrørende. Forslag til Landstingslov nr. xx af yy.zz 2003 om dyreværn. 05. december 2003 EM2003/156 BETÆNKNING Afgivet af Landstingets Erhvervsudvalg vedrørende Forslag til Landstingslov nr. xx af yy.zz 2003 om dyreværn. Afgivet til forslagets 2. behandling Landstingets Erhvervsudvalg

Læs mere

stiller sig op for at blive nusset sig op ad tremmerne dels for at vurdere om jeg er ven eller fjende og dels for at blive nusset

stiller sig op for at blive nusset sig op ad tremmerne dels for at vurdere om jeg er ven eller fjende og dels for at blive nusset Kaninens kropssprog Når kaninen gerne vil have kontakt. Der er meget forskel på hvordan kaniner beder om opmærksomhed. De lidt tilbageholdende kaniner er mere afventende og diskrete, end kaninerne på disse

Læs mere

Bilag 11: Håndtering af syge/skadede dyr (Version: 3. maj 2017)

Bilag 11: Håndtering af syge/skadede dyr (Version: 3. maj 2017) Bilag 11: Håndtering af syge/skadede dyr (Version: 3. maj 2017) Lovkrav: Bek. nr. 707 5. Alle dyr, der synes at være syge eller tilskadekomne, skal omgående have en passende behandling. Hvis et dyr ikke

Læs mere

Den første tid med hunden

Den første tid med hunden Den første tid med hunden 1 Tillykke med din nye hund. Det er en stor omvæltning for din hund at komme til et nyt hjem, især hvis den er hvalp og kommer lige fra sin moder og sine kuldsøskende. Nedenfor

Læs mere

Dyreværnslov. Kapitel 1

Dyreværnslov. Kapitel 1 Dyreværnslov DSK nr 11131 af 18/08/1993 (Gældende) VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: Folketinget har vedtaget og Vi ved Vort samtykke stadfæstet følgende lov: (Visse

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om et dyreværnspoliti

Forslag til folketingsbeslutning om et dyreværnspoliti 2012/1 BSF 122 (Gældende) Udskriftsdato: 16. januar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 16. april 2013 af Dennis Flydtkjær (DF), Pia Adelsteen (DF), Kim Christiansen (DF), Kristian

Læs mere

Emneord: Produktionsdyr. Printet den:15. april 2016

Emneord: Produktionsdyr. Printet den:15. april 2016 AM2012.08.21B - Uforsvarlig behandling af dyr, udøvelse af erhverv, produktionsdyr, tre kalve, ikke egnet til transport, 10 dg gamle, ikke afhelet navle, lang sagsbehandlingstid (2 år), bøde 13.000 kr.

Læs mere

VETERINÆRREJSEHOLDETS KAMPAGNE I MINKFARME I 2011

VETERINÆRREJSEHOLDETS KAMPAGNE I MINKFARME I 2011 Fødevarestyrelsen FØDEVARESTYRELSEN 05.12.2011 VETERINÆRREJSEHOLDETS KAMPAGNE I MINKFARME I 2011 Fødevarestyrelsens Veterinærrejsehold har i perioden fra august til oktober gennemført en målrettet kontrolkampagne

Læs mere

Åbyhøj Dyreklinik ADFÆRDS SPØRGESKEMA. Dato: Ejer: Er patienten henvist af anden dyrlæge? Hvem?: Husstandsoplysninger: Hvor stor er familien:

Åbyhøj Dyreklinik ADFÆRDS SPØRGESKEMA. Dato: Ejer: Er patienten henvist af anden dyrlæge? Hvem?: Husstandsoplysninger: Hvor stor er familien: Åbyhøj Dyreklinik ADFÆRDS SPØRGESKEMA Dato: Ejer: Adresse: Telefon: Postnummer, By: Arbejdstelefon: Er patienten henvist af anden dyrlæge? Hvem?: Husstandsoplysninger: Hvor stor er familien: Navn og alder

Læs mere

Hvis hunden tigger om opmærksomhed

Hvis hunden tigger om opmærksomhed Hvis hunden tigger om opmærksomhed 1 Daglig kontakt og samvær med din hund er nødvendigt, for at hunden trives, men hvis hunden fi nder ud af, at den kan få din opmærksomhed ved at opføre sig på en bestemt

Læs mere

Afgørelser til Det veterinære Sundhedsråds udtalelser i dyreværnssager vedrørende svin

Afgørelser til Det veterinære Sundhedsråds udtalelser i dyreværnssager vedrørende svin Afgørelser til Det veterinære Sundhedsråds udtalelser i dyreværnssager vedrørende svin Januar: 2011-20-053-00064 Skrivelse af d. 16. juni 2011 fra Syd- og Sønderjyllands Politi En embedsdyrlæge konstaterede

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 17. februar 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 17. februar 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 17. februar 2012 Sag 194/2011 Anklagemyndigheden mod T (advokat Gunnar Homann, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Hillerød den 22. december

Læs mere

Udlændingelovens 60, stk. 1, jf. 34, stk. 4, ved den 8. februar 2010 at have undladt at efterkomme

Udlændingelovens 60, stk. 1, jf. 34, stk. 4, ved den 8. februar 2010 at have undladt at efterkomme D O M afsagt den 21. april 2015 Rettens nr. 8-4341/2014 Politiets nr. 0900-84130-00127-10 Anklagemyndigheden mod T cpr-nummer Denne sag er behandlet som tilståelsessag. Retsmødebegæring af 16. april 2015

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsmæssig handel med og opdræt af hunde samt hundepensioner og hundeinternater

Bekendtgørelse om erhvervsmæssig handel med og opdræt af hunde samt hundepensioner og hundeinternater BEK nr 1466 af 12/12/2007 (Historisk) Udskriftsdato: 18. juni 2016 Ministerium: Fødevareministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2006-5401-0032 Senere ændringer til forskriften BEK nr 993 af 06/10/2008

Læs mere

At gøre det rigtige. Danish Crown Oksekødsdivisionens politik for transportegnethed, indtransport og opstaldning af kreaturer. Vognmanden.

At gøre det rigtige. Danish Crown Oksekødsdivisionens politik for transportegnethed, indtransport og opstaldning af kreaturer. Vognmanden. Vognmanden Landmanden B esætningsdyrlægen Slagteriet At gøre det rigtige Danish Crown Oksekødsdivisionens politik for transportegnethed, indtransport og opstaldning af kreaturer SEPTEMBER 2005 FORORD Dyrevelfærd

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning. katte m.v.

Forslag til folketingsbeslutning. katte m.v. B 60 (som fremsat): Forslag til folketingsbeslutning om mærkning og registrering af katte, kommunalt ansvar for herreløse katte m.v. Fremsat den 6. april 2005 af Kristen Touborg (SF) og Frode Sørensen

Læs mere

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering.

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering. Socialisering - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt Skrevet af Eksamineret Hundeadfærdsinstruktør & -specialist Ane Weinkouff WEINKOUFF HUNDEADFÆRDSCENTER Hunden har et medført socialt behov Socialisering

Læs mere

Bedre velfærd for hunde

Bedre velfærd for hunde 2018 Bedre velfærd for hunde 7 INITIATIVER SOM MINIMERER ULOVLIG HANDEL MED HUNDE I DANMARK Baggrund I Danmark har vi et problem med velfærden hos hunde, der avles og sælges. Den store, økonomiske gevinst

Læs mere

Der har medvirket domsmænd ved behandlingen af denne sag.

Der har medvirket domsmænd ved behandlingen af denne sag. RETTEN I HERNING Udskrift af dombogen D O M afsagt den 11. januar 2018 Rettens nr. 99-3668/2017 Politiets nr. 4100-84149-00008-16 Anklagemyndigheden mod Sharvin Shojaei født den 03. juni 1984 Der har medvirket

Læs mere

Ad pkt. 2.2. Den anvendte lokale blanket/rapport, alternativer til detentionsanbringelse, statistik mv.

Ad pkt. 2.2. Den anvendte lokale blanket/rapport, alternativer til detentionsanbringelse, statistik mv. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 9. november 2005 afgav jeg den endelige rapport om inspektionen den 15. marts 2005 af detentionen i Tårnby. I rapporten anmodede jeg om udtalelser mv. vedrørende nærmere angivne

Læs mere

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR QAASUITSOQ KREDSRET

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR QAASUITSOQ KREDSRET UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR QAASUITSOQ KREDSRET Den 4. marts 2015 blev af Qaasuitsup Kredsret i sagen sagl.nr. QAA-UUM-KS-0154-2014 Anklagemyndigheden mod T 3964 Qaarsut Anklagemyndighedens journal nr. 5513-97431-00486-14.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 23. oktober 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 23. oktober 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 23. oktober 2018 Sag 86/2018 Anklagemyndigheden mod T (advokat Jesper Storm Thygesen, beskikket) I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 13. afdeling

Læs mere

Hvalpedød i dieperioden. Kopenhagen Forskning Dyrlæge Tove Clausen

Hvalpedød i dieperioden. Kopenhagen Forskning Dyrlæge Tove Clausen Hvalpedød i dieperioden Kopenhagen Forskning Dyrlæge Tove Clausen Dødsårsager fra fødsel til 1. august Døde hvalpe i % af total fødte hvalpe Percent of borne kits 0,45 0,40 0,35 0,30 0,25 0,20 0,15 0,10

Læs mere

Håndteringsøvelse (se hvalpetræning del 1)

Håndteringsøvelse (se hvalpetræning del 1) Hvalpetræning del 1 Samling i rundkreds om træningsleder på eget medbragt tæppe. Tæppet er et sted hvor hunden, skal forholde sig i ro, og være glad for at være. Starter med at hvalpen skal sidde stille

Læs mere

Afgørelser til Det Veterinære Sundhedsråds udtalelser i ansvarssager vedrørende hest.

Afgørelser til Det Veterinære Sundhedsråds udtalelser i ansvarssager vedrørende hest. Afgørelser til Det Veterinære Sundhedsråds udtalelser i ansvarssager vedrørende hest. Januar: Ingen afgørelser indkommet i januar 2012. Februar: Ingen afgørelser indkommet i februar 2012. Marts: Ingen

Læs mere

HVIS KATTEN IKKE ER DIN

HVIS KATTEN IKKE ER DIN HVIS KATTEN IKKE ER DIN Katten har det særlige privilegium, at den normalt får lov at løbe frit ud og ind af boligen. Nogle katte knytter sig til flere familier, fordi mange mennesker fodrer tilløbende

Læs mere

Jeg var tilstede under lovforslag 46 den 16. nov. Vedr. indlemmelse i 79

Jeg var tilstede under lovforslag 46 den 16. nov. Vedr. indlemmelse i 79 Sundhedsudvalget 2010-11 L 46 Bilag 17 Offentligt 1 Bilag L46. Folketinget, Christiansborg, 1240 København K Att.: Folketingets sundhedsudvalg. Jeg var tilstede under lovforslag 46 den 16. nov. Vedr. indlemmelse

Læs mere

Før du går til lægen

Før du går til lægen 1 Før du går til lægen Det er en god idé at tænke over, hvad du vil sige og spørge om, før du går til lægen. Det er en god idé at skrive de vigtigste ting ned på et stykke papir. Det er god idé at øve

Læs mere

Bullmastiff Sundhed/Mentalitet 2010

Bullmastiff Sundhed/Mentalitet 2010 Bullmastiff Sundhed/Mentalitet 2010 1. I hvilket område bor du? Sjælland 48,4% 62 Fyn 14,1% 18 Jylland 31,3% 40 Øerne 2,3% 3 Bor ikke i Danmark 3,9% 5 1 of 56 2. Hundens fødselsår 1998 0,0% 0 1999 0,0%

Læs mere

Avlsrådets og Maine Coon Klubbens racespecifikke avlsanbefalinger for Maine Coon (MCO)

Avlsrådets og Maine Coon Klubbens racespecifikke avlsanbefalinger for Maine Coon (MCO) Avlsrådets og Maine Coon Klubbens racespecifikke avlsanbefalinger for Maine Coon (MCO) Generelt Lidelse PK-Def (Pyruvate Kinase Deficiency) Arvelig form for anæmi, dvs. en sygdom i blodet. Symptomerne

Læs mere

Nedennævnte spørgsmål vedrører kun dyrlæge D1s handlinger og undladelser.

Nedennævnte spørgsmål vedrører kun dyrlæge D1s handlinger og undladelser. 2015-32-014-00019 Skrivelse af 3. februar 2015 fra advokat En hesteejer kontakter vagtdyrlæge efter mistanke om, at hans heste har forædt sig i kraftfoder. Vagtdyrlægen opfordrer til at se tiden an. Den

Læs mere

BARSEL og hvad deraf følger

BARSEL og hvad deraf følger BARSEL og hvad deraf følger Gode råd fra erfarne opdrættere, der selv har haft brug for dem! BARSEL OG HVAD DERAF FØLGER Gode råd er dyre, siger man især når man står og har brug for dem! Derfor har jeg

Læs mere

Spørgsmål 1: Har opbevaringen af krabberne i kasserne i 2 dage med daglig overrisling udsat krabberne for lidelse?

Spørgsmål 1: Har opbevaringen af krabberne i kasserne i 2 dage med daglig overrisling udsat krabberne for lidelse? 2015-32-0156-00015/ 2017-32-0156-00020 Skrivelse af 10. august 2015 fra Nordsjællands Politi Et pilotprojekt med indfangning og opbevaring af krabber i kasser eller pallekar blev iværksat. Krabberne skulle

Læs mere

PAS PÅ HUNDENS TÆNDER

PAS PÅ HUNDENS TÆNDER PAS PÅ HUNDENS TÆNDER KORT FORTALT WWW.DYREFONDET.DK PAS PÅ HUNDENS TÆNDER KORT FORTALT Tandpleje HOS HUNDE Det er med hunde som med mennesker: Hvis tænderne ikke bliver passet, er der risiko for alvorlige

Læs mere

BEK nr 283 af 26/03/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 10. oktober Senere ændringer til forskriften BEK nr 429 af 09/04/2015

BEK nr 283 af 26/03/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 10. oktober Senere ændringer til forskriften BEK nr 429 af 09/04/2015 BEK nr 283 af 26/03/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 10. oktober 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Direktoratet for Kriminalforsorgen, j.nr. 12-122-0005 Senere ændringer til

Læs mere

EMNE PAS PÅ HUNDENS TÆNDER KORT FORTALT

EMNE PAS PÅ HUNDENS TÆNDER KORT FORTALT EMNE PAS PÅ HUNDENS TÆNDER KORT FORTALT WWW.DYREFONDET.DK KORT FORTALT... Foto: Irimaxim/Dreamstime.com PAS PÅ HUNDENS TÆNDER KORT FORTALT Af fagdyrlæge Jette Hagedorn Udgivet af: Tlf. 39 56 30 00, www.dyrefondet.dk

Læs mere

EMNE PAS PÅ HUNDENS TÆNDER KORT FORTALT

EMNE PAS PÅ HUNDENS TÆNDER KORT FORTALT EMNE PAS PÅ HUNDENS TÆNDER KORT FORTALT WWW.DYREFONDET.DK Foto: Fotosmurf02/Dreamstime.com TANDPLEJE HOS HUNDE Foto: Irimaxim/Dreamstime.com PAS PÅ HUNDENS TÆNDER KORT FORTALT Af fagdyrlæge Jette Hagedorn

Læs mere

HVALPEKØB. Lidt om avl

HVALPEKØB. Lidt om avl Friis Lara Lidt om avl Vil man begynde at opdrætte schæferhunde, er der nogle ting, som man bør være opmærksom på. Det er meget vigtigt at avle på en tæve, hvor sundheden er i orden. En avlstæve bør være

Læs mere

Medicinsk kolik og diarre. Louise Husted DVM PhD DACVIM d. 20/1/18 Langesøhallen

Medicinsk kolik og diarre. Louise Husted DVM PhD DACVIM d. 20/1/18 Langesøhallen Medicinsk kolik og diarre Louise Husted DVM PhD DACVIM d. 20/1/18 Langesøhallen 1 Dyrlægens første vurdering: Medicinsk vs kirurgisk problem Grundig klinisk undersøgelse i stalden VIGTIGT MED: Roligt område,

Læs mere

Seksuelle dysfunktioner E-bog af Tanja Rahm

Seksuelle dysfunktioner E-bog af Tanja Rahm Seksuelle dysfunktioner E-bog af Tanja Rahm Det er ingen skam at have et problem. Men det er en skam, ikke at arbejde med det. 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Klientkontakt... Fejl! Bogmærke er ikke

Læs mere

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET Den 4. maj 2016 blev af Grønlands Landsret i sagen sagl.nr. K 056/16 (Sermersooq Kredsrets sagl.nr. SER-AMM-KS-0015-2009) Anklagemyndigheden (J.nr. 5516-98791-00001-07)

Læs mere

PAS PÅ HUNDENS TÆNDER KORT FORTALT

PAS PÅ HUNDENS TÆNDER KORT FORTALT PAS PÅ HUNDENS TÆNDER KORT FORTALT www.dyrefondet.dk KORT FORTALT... Pas på hundens tænder - kort fortalt af fagdyrlæge Jette Hagedorn Udgivet af: DYREFONDET Ericaparken 23, 2820 Gentofte, tlf. 39 56 30

Læs mere

Her finder du en række gode råd om, hvad du bør tænke på, før du køber hund.

Her finder du en række gode råd om, hvad du bør tænke på, før du køber hund. Før du køber hund 1 Hvis du anskaffer dig en hund, skal du leve sammen med den i de næste 8-15 år. Du bør derfor grundigt overveje, om du kan opfylde en hunds behov for aktivitet og samvær. Desuden skal

Læs mere

Håndtering af sår 2015

Håndtering af sår 2015 Håndtering af sår 2015 LVK Årsmøde 2015 Af Karin Mundbjerg Baggrund Ny viden Ny sårsygdom Nyt om sårheling I behandler mange sår Hvad er det optimale? Fur animal epidemic necrotic pyoderma Ansigts- og

Læs mere

Funktionsattest ASK 240 Brystryg og lænderyg

Funktionsattest ASK 240 Brystryg og lænderyg Funktionsattest ASK 240 Brystryg og lænderyg afgivet i henhold til Lov om arbejdsskadesikring 35 og 37 Udfyldes af rekvirenten Navn på tilskadekomne:........ Cpr.nr.:.. -. Adresse:.. Postnr.: By:.. Stilling

Læs mere

BEK nr 429 af 09/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 18. februar Senere ændringer til forskriften Ingen

BEK nr 429 af 09/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 18. februar Senere ændringer til forskriften Ingen BEK nr 429 af 09/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 18. februar 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Direktoratet for Kriminalforsorgen, j.nr. 15-61-0024 Senere ændringer til

Læs mere

Oplysning af arbejdsskadesag

Oplysning af arbejdsskadesag Oplysning af arbejdsskadesag Fundet, at Sikringsstyrelsen burde have tilvejebragt et mere fyldestgørende grundlag for den afgørelse, der skulle træffes i en arbejdsskadesag ved at indhente oplysninger

Læs mere

Det Veterinære Sundhedsråds årsberetning 2009 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Det Veterinære Sundhedsråds årsberetning 2009 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Det Veterinære Sundhedsråds årsberetning 2009 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Det Veterinære Sundhedsråd Kolofon Det Veterinære Sundhedsråd Årsberetning 2009 Denne årsberetning er udarbejdet

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 26. januar 2018

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 26. januar 2018 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 26. januar 2018 Sag 239/2017 (2. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Carsten Hove, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Kolding den 12. juli

Læs mere

Hvalpens udviklingsfaser

Hvalpens udviklingsfaser Hvalpens udviklingsfaser Alle hunde gennemgår de samme udviklingsstadier fra hvalp til gammel, men tempoet afhænger af racen. Generelt udvikler hvalpe af mindre racer sig hurtigere, dvs. bliver hurtigere

Læs mere

Newfoundlandklubben Newfoundlandklubben i Danmark i. Krav og avlsanbefalinger for newfoundlandopdræt

Newfoundlandklubben Newfoundlandklubben i Danmark i. Krav og avlsanbefalinger for newfoundlandopdræt Newfoundlandklubben i 2012 Danmark Newfoundlandklubben Newfoundlandklubben i Danmark i Krav og avlsanbefalinger for newfoundlandopdræt Danmark NFK Sundhedsudvalget v/wivi Mørch 01-05- 2012 Indledning...

Læs mere

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013 CAFA Hovedvejen 3 4000 Roskilde Telefon 46 37 32 32 Web cafa.dk 11.marts 2013. Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013 Institution/opholdssted Ungdomscentret Allégården Frederiksberg Allé 48, 1820 Frederiksberg

Læs mere

Anklageskriftet kan ikke gengives, da det kun findes dom indscannet billede. Anmodningen om aktindsigt kan rekvireres hos kredsretten

Anklageskriftet kan ikke gengives, da det kun findes dom indscannet billede. Anmodningen om aktindsigt kan rekvireres hos kredsretten UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR SERMERSOOQ KREDSRET Den 2. september 2015 blev af Sermersooq Kredsret i sagen sagl.nr. SER-NUU-KS 1065-2013 Anklagemyndigheden mod Tiltalte 3905 Nuussuaq Anklagemyndighedens journal

Læs mere

GOLDEN SUNDHEDSUDVALGSMØDE Søndag d. 28-06-2009 Kl. 10,30 DRK s Sekretariat Fraugdegaards Alle 4 Fraugde 5220 Odense SØ

GOLDEN SUNDHEDSUDVALGSMØDE Søndag d. 28-06-2009 Kl. 10,30 DRK s Sekretariat Fraugdegaards Alle 4 Fraugde 5220 Odense SØ GOLDEN SUNDHEDSUDVALGSMØDE Søndag d. 28-06-2009 Kl. 10,30 DRK s Sekretariat Fraugdegaards Alle 4 Fraugde 5220 Odense SØ Deltagende: Laila Ager (LA) Betina H. Christensen (BC) Marianne Klitgaard (MK) Susanne

Læs mere

PAS PÅ KATTENS TÆNDER KORT FORTALT

PAS PÅ KATTENS TÆNDER KORT FORTALT PAS PÅ KATTENS TÆNDER KORT FORTALT www.dyrefondet.dk 3 ... KATTENS TÆNDER Pas på kattens tænder - kort fortalt af fagdyrlæge Jette Hagedorn Udgivet af: DYREFONDET Ericaparken 23, 2820 Gentofte, tlf. 39

Læs mere

Newfoundlandklubben Newfoundlandklubben i Danmark i. Krav og avlsanbefalinger for newfoundlandopdræt

Newfoundlandklubben Newfoundlandklubben i Danmark i. Krav og avlsanbefalinger for newfoundlandopdræt Newfoundlandklubben i 2012 Danmark Newfoundlandklubben Newfoundlandklubben i Danmark i Krav og avlsanbefalinger for newfoundlandopdræt Danmark NFK Sundhedsudvalget v/wivi Mørch 01-05- 2012 Indledning...

Læs mere