når spisningen driller

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "når spisningen driller"

Transkript

1 når spisningen driller en pjece om kost & spisevaner efter udskrivelsen... præmatures Vilkår...født for tidligt landsforeningen præmatures vilkår

2 forord Landsforeningen Præmatures Vilkår er en non profit organisation, hvis primære formål er, at sikre præmature børn og deres familer bedre vilkår i Danmark. Det gør vi ved at støtte jer som berørte familier, fagpersoner omkring jeres barn, og videreformidle viden om præmaturitet. På vores hjemmeside og i vores generelle pjece kan I læse mere om vores mange tilbud, man som medlem kan få gavn af. I er også meget velkomne til at ringe eller skrive til os, hvis I har spørgsmål eller bare vil tale med nogen der forstår jeres tanker og bekymringer. Mange hilsner Landsforeningen Præmatures Vilkår præmatures Vilkår...født for tidligt Web: - Mail: - kontakt@praematuresvilkar.dk Tlf.: Kildeangivelse: Your premature baby, the first five years by Nikki Brandford, Frances Lincoln 2000 Gastroøsofageal reflux pjece november 2007, udarbejdet af Hillerød Hospital, børneafdeling Kirsten Thomsager, Sundhedsplejerske med speciale i præmature børn, Gentofte Kommune. Anne Bille Olin, ledende klinisk diætist børneafdelingen/neonatal Hvidovre Hospital Pædiatrisk Ernæringsenhed, Rigshospitalet : Fire gode råd når dit barn har mistet appetitten & Sådan energiberiger du maden & råd ved mundtørhed Sundhedsstyrelsens, Anbefalinger for spædbarnets ernæring, vejledning til sundhedspersonale Linda Larsen og Charlotte Grumstrup, sundhedsplejersker i København, Bispebjerg.

3 indledning Denne pjece er udarbejdet med det formål at hjælpe præmature børn og deres forældre, til at finde glæden ved mad og spisesituationer. Gennem faglitteratur, fagpersoner og forældre, har vi samlet viden om de udfordringer, som mange præmature børn oplever. Når man får et præmaturt barn, er der fra starten fokus på ml. og vægt. En ekstrem fokus på netop det, der får ens barn til at vokse, er normalt for forældre til præmature børn. For mange fylder udfordringen vedr. spisning, ernæring og vægtforøgelse rigtig meget i barnets første år og i visse tilfælde i længere tid. At der opstår udfordringer i forbindelse med spisning hos det præmature barn, er ikke ualmindeligt og kan være forårsaget af flere forskellige ting. Rådene i denne pjece skal ses som supplement til sundhedsplejerskens vejledning og erstatter på ingen måde samtaler med sundhedsplejersken, diætist eller læge.

4 modermælk eller flaske? Ifølge Sundhedsstyrelsen har langvarigt sondeernærede børn oftere spiseproblemer end børn der er født til tiden. En af grundene hertil er, at der ikke er sket tilstrækkelig stimulation af oralorganerne, dvs. at barnet ikke fra starten er blevet tilstrækkeligt stimuleret til at synke. Men også rent vækstmæssigt er der behov for særlige hensyn til jeres præmature barns ernæring. Selv efter udskrivelse fra hospitalet, taber de præmature børn sig forholdsmæssigt mere, end børn der er født til tiden. Man kan sige, at de præmature børn derfor har en del at indhente rent vækstmæssigt og har derfor brug for øget behov for protein, energi, vitaminer og mineraler. Det er dog vigtigt at understrege, at amning ikke bør ske på bekostning af glæden ved at ernære sit præmature barn. Og lykkes amningen ikke, kan et tæt forhold mellem mor og barn sagtens etableres ved flaskeernæring. Hvis det præmature barn ikke ammes, anbefales præmatur modermælkserstatninger (PræNAN Hy) eller modermælkserstatninger med langkædede n- 3 og n-6 fedtsyrere, indtil tidspunktet for forventet termin. Anbefalingerne vedr. dette er dog forskelligt fra hospital til hospital. Modermælk er den bedste ernæring for det spæde præmature barn, men der er alternativer som også kan gøre, at det præmature barn oplever spisning som noget hyggeligt og rart.

5 gastroøsofageal reflux Nogle præmature børn lider af voldsom gylpning og opkast i forbindelse med måltiderne. Det er vigtigt at understrege, at gylp er normalt for spædbørn og at der er forskellige grader af det. Men man bør være opmærksom på om barnet har det i så stor grad, at det kan påvirke barnets vækst og trivsel. Opkast kan være forårsaget af Gastroøsofageal reflux. Jo tidligere barnet er født, desto mere sandsynligt er det at barnet lider af reflux. Hvis et præmaturt barn har reflux, skyldes det at lukkemusklen mellem mave og spiserør er for svag til at forblive lukket. Dette medvirker, at delvist fordøjet mælk og brændende mavesyre kommer op i barnets hals. Dette kan forårsage at barnet får det galt i halsen, hoster og stopper med at trække vejret for et øjeblik. Det sker oftest, hvis barnet ligger ned på ryggen. Barnet vil oftest også være uroligt, irritabelt eller skrigende. Reflux medfører både stor ubehag og smerte for barnet og kan i svære tilfælde medvirke til, at barnets spiserør bliver beskadiget, hvis der ikke iværksættes behandling eller foretages forebyggende tiltag. Reflux kan ligeledes medføre, at barnet får svært ved at finde glæde ved at spise og kan påvirke vægtforøgelsen. Det er vigtigt at være klar over at dårlige oplevelser med spisning fra tidlig start, kan medføre at barnet udvikler modvilje mod mad eller frygt for at synke maden, der kan vare ved igennem den tidlige barndom.

6 gode råd ved reflux Skift barnet inden spisning, så bevægelser med barnet minimeres efter spisning Barnet skal spise i oprejst position eller så oprejst som muligt Barnet må ikke bukke i maveregionen under spisning eller i mindst 30 min. efter spisning Barnet skal håndteres forsigtigt under måltidet Giv maden meget langsomt, hold mange pauser eller giv mindre portioner, men flere gange om dagen Barnets hovedgærde kan rejses, evt. ved hjælp af en stor pude i ca graders vinkel i sen gen, så barnet ligger rigtigt efter måltidet Flaskebørn kan gives en speciel fremstillet modermælkserstatning, som umiddelbart er tynd i konsistens når det drikkes, men bliver tykkere når det kommer ned til mavesyren. Produktet forhandles på apoteket og hedder Enfamil AR. Forhør dig hos sundhedsplejeske, klinisk diætist eller læge vedr. dette, da produktet for nogle børn er svært at fordøje og kan medføre hård mave hos præmature børn.

7 behov for vitaminer, jern og mineraler Under indlæggelsen får barnet dækket sit øget behov for vitaminer mv. Men også efter udskrivelsen, har det præmature barn et større behov for jern, vitaminer og mineraler end børn, der er født til tiden, idet det præmature barn ingen depoter har. Det præmature barn har som omtalt stor vækst i den første tid, men barnet har samtidig en lav knoglemasse, som skyldes, at der er forskel på indholdet af mineraler, barnet modtager gennem modermælken, og det barnet ellers ville have modtaget igennem navlestrengen. Derfor er D-vitamin meget vigtig, da denne øger optagelsen af mineralerne. Retningslinier for jern og vitaminer til børn ACD Dråber D-vitamin Jern Fra 1 uge til 3 måneder 300 mikrogram A-vitamin 35 mg C-vitamin 10 mikrogram D-vitamin Dagligt/gives som dråber Fra 3 måneder til 2 år 10 mikrogram D-vitamin Dagligt/gives som dråber Fra 4 uger til 1 år ca. 8 mg jern Dagligt/gives i dråber uanset om barnet får modermælkserstatning eller tilskudsblanding

8 Overgangen til fast føde Det kan være vanskeligt at sige, hvornår man som forældre, skal indtroducere sit præma ture barn for overgangskost. Der er stor forskel på de præmature børn, deres historie og hvordan de udvikler sig efter udskrivelsen fra hospitalet. Der skal derfor tages individuelle hensyn til barnet, men generelt bør man ikke vente til senere end 6 måneder efter fødsel, selvom det i visse tilfælde betyder at overgangskosten introduceres 1-2 måneder efter forventet fødselstidspunkt. præmature børn, der følger den udvikling, som forventes af børn, der er født til tiden og som uden vanskeligheder overgår til fast føde, først med grød og siden til familiens mad. Som udgangspunkt bør dette derfor forsøges. Igen er det vigtigt at understrege, at vurderingen skal ske på baggrund af barnets modenhed, ikke alder. Men som tommelfingerregel anbefaler sundhedsstyrelsen, at præmature børn introduceres til overgangskost efter 4-6 måneder + det halve af det antal uger, barnet er født for tidligt. Det er dog også vigtigt at understrege, at der er

9 behov for energi og protein Hvis barnet har problemer med at tage på i vægt og har haft brug for ekstra protein under indlæggelse og har fået særlig modermælkserstatning efter hjemkomst, kan man - når barnet bliver større - skifte til et produkt med flere kalorier, og som kan anvendes til barnet er 1 år. Samtidig kan man forsøge med opstart af grød. Hvis I, som familie, har været igennem en hård tid og har mange bekymringer, kan I starte med gode produkter af købegrød - som er nemmere og godt nok - med forskellige smage og blot tilsætte fedtstof. Det er oftest nemmere at lave en konsistens, barnet kan lide ud fra købegrød. Ekstra fedtstof i maden til den præmature gør, at barnet kan få flere kalorier i en lille mængde mad. Mange præmature er småtspisende af forskellige grunde, men fælles for alle udfordringer ved spisning er, at det skal være dejligt for barnet at spise og at tilvænningen til forskellige former for mad, skal ske i barnets tempo. mundtørhed Det er vigtigt at huske på, at nogle præmature børn er lang tid om at kunne føre maden i munden og om at lære at åbne munden ved kontakt med ske. Ofte producerer de præmature børn ikke den samme mængde spyt, som børn der er født til tiden. Maden kan derfor føles tør i munden og oftere sværere at synke. Gode råd til at hjælpe på mundtørhed er: 1. Give barnet blød mad som grød og mos med ekstra væske eller sovs 2. Lade barnet spise/drikke eller sutte på syrlige ting (appelsin, citron, grape, ananas, hindbær, solbær, mandariner og syrlige æbler) 3. Skylle munden med afkølet saltvand (2 tsk. salt til 1. liter vand) 4. Give barnet sødmælk eller kakao (dog kun til ældre børn)

10

11 glæden ved at spise Hvis man som forældre starter for tidligt og presser på, selvom barnet afviser, kan det være grobund for dårlige vaner i spisesituationen. Opmærksomheden skal hen på noget, der er positivt for barnet, og barnet må så drikke sig til vægtøgning gennem energiberigning af den mælk barnet får, indtil det er klart til at begynde at spise mere fast føde. Herefter er det en god idé at have fokus på, hvad barnet kan lide. I starten kan det være mærkelige ting, som barnet vil spise: fx nutella, kage eller is. Det vigtigste er, at gøre spisesitutationen god for barnet. Når barnet har fået mange gode oplevelser med at spise, kan indholdet ændres til noget mere ernæringsmæssigt korrekt. Du skal derfor ikke, som forælder til et småtspisende præmaturt barn, være bekymret for om maden bliver for usund, idet den vigtigste mad er den mad, som dit barn rent faktisk vil spise og har lyst til. Det er desuden erfaringen, at børn sjældent vælger at ernære sig med ensidig kost i lang tid af gangen. Jeg følger en pige, som i det første 1½år kun ville spise chokoladeguldbarrer og herudover fik suppleret med et produkt med mange kalorier til at drikke. På denne måde fik hun det hun gerne ville have at spise og fik opfyldt sit behov for vitaminer, mineraler, protein og kalorier. I dag hvor hun næsten er 3 år, spiser hun fortsat små mængder mad, men er nu vild med pølse, oliven og andre salte ting og har for længst glemt alt om chokoladen. Hun får fortsat suppleret med den kalorieholdige mælk, for at tage bare lidt på. Citat fra klinisk diætist, ved arbejdet med en præmatur pige En ekstra udfordring ved at have et præmaturt barn med spisevanskeligheder er, at omgivelserne husker at der er tale om et præmaturt barn i det første års tid efter fødslen, mens spiseproblemer - eller spisning i små mængder - kan hænge ved indtil barnet bliver 5-6 år.

12 Acceptér som forældre, at det tager tid at finde glæden ved mad, og at spisning i små mængder kan vare i flere år. Lad derfor være med at sammenligne jeres barns spisning med andre børns, men glæd jer over de fremskridt jeres barn gør. Glæden ved at spise afhænger ligeledes af hele spisesituationen. Mange præmature børn har behov for ekstra ro omkring måltidet og stress og larm kan nemt føre til ubehag og manglende lyst til at spise.skab derfor faste vaner og ro omkring bordet. småt, men godt... Mange præmature børn foretrækker små portioner, også selvom glæden ved at spise er skabt. Derfor er det en god idé, at give barnet mange små måltider i løbet af dagen, i stedet for store måltider. Som forældre kan man ligeledes være opmærksom på, at der ikke ligger for meget mad på barnets tallerken af gangen. Oftest spiser barnet mere, hvis der er små portioner på tallerkenen, hvor de enkelte madvarer er delt fra hinanden, så barnet kan se forskellen. Lad barnet selv øse op, når det bliver stort nok til dette. Det giver barnet en fornemmelse for medbestemmelse og kan øge lysten til at spise. Sørg så vidt muligt også altid for, at der er noget barnet kan lide og ikke for meget nyt. INVOLVER BARNET I MADLAVNINGEN Forsøg om barnet vil deltage i madlavningen, når barnet er stort nok til dette. Det kan fremme lysten til mad, men acceptér at nogle børn ikke finder det tiltrækkende, og at mange præmature børn ikke bryder sig om at få mad, dej eller lign. på fingrene. Sansesarthed på hænder og i munden kan medføre ubehag hos nogle præmature børn og kan resultere i opkast eller andre reaktioner. Respekter barnets grænser og undgå at sådanne situationer opstår.

13

14 gode råd vedr. spisning Lad barnet spise det, som det kan lide Giv barnet mange små måltider fordelt ud over dagen, istedet for 3 store måltider Sørg for at barnet får proteiner, mineraler og vitaminer Put kun få ting på tallerkenen og lad barnet evt. selv tage mere Mellemmåltider er gode til at øge energiindtaget (Nødder - dog IKKE peanuts, müslibar, tørret frugt, kiks, kager, ostehaps, boller, kanelsnegl og pølsehorn, chokolade, yoghurt) Bag med meget smør eller olie og frys ned så du løbende kan tage små portioner op Husk tilbehør på maden (remoulade, mayonnaise, ristede løg, flødesovs, dressing, sukker og smør på grød, flødeskum) Tilbered maden med meget fedt i form af smør, olier, fløde, ost, cremefraiche, kokosmælk, bacon ) Brug frosne grøntsager og mos og bland dem med en masse fedtstof. Brug olie med mindre smag (rapsolie, solsikkeolie og tidselolie) Sansesarte børn, der ikke kan tolere forskellige konsistenser i munden, kan man give et lidt fast tryk på gummerne før skemad. Det aktiverer de dybere nervetråde og mindsker den ubehagelige kildrende fornemmelse, som disse børn kan opleve ved den lette og overfladiske berøring af skeen eller maden. Det kan være en god idé at smage løbende på maden, så konsistens og smag virker tiltrækkende på barnet.

15 energi gennem drikke Har dit barn svært ved at skulle tygge, synke og spise fast føde, så kan drikkevarer med højt energiindhold være en god idé. Energidrikke kan også købes færdiglavet eller laves hjemme i en blender ved at bruge eks. koldskål, kakao, is, pasteuriserede æggeblommer, sukker. Der findes også et energitilskudspulver kaldet maltodextrin (forhandles som Energiplus, Fantomalt og lign.) til at berige mad og drikkevarer. Det er særligt godt til at berige drikkevarer og er et kulhydratpulver, der giver samme energi som sukker, men som ikke er sødt i smagen, derfor kan det med fordel anvendes i større doser, uden at smagen ændres. Forslag til drikkevarer Smoothies Juice Milkshakes Kakao Saftevand Drikkeyoughurt Forhør dig hos en klinisk diætist om opskrifter på hjemmelavede energidrikke og om maltodextrin. Generelt set, bør man ikke eksperimentere med berigelse af mad og drikkevarer, uden at have konsulteret relevant læge eller klinisk diætist.

16 præmatures Vilkår...født for tidligt En helt speciel bog - til en helt speciel start på livet En helt speciel bog, er en blanding af en dagbog og barnets bog, men tilpasset tiden på neonatalafdelingen. Køb den på Præmaturshop En helt speciel bog - til en helt speciel start på livet præmaturshop...fordi viden giver tryghed landsforeningen præmatures vilkår

Gode råd. - til dig med sparsom appetit

Gode råd. - til dig med sparsom appetit Gode råd - til dig med sparsom appetit Appetit på mere April 2016 Gode råd til dig med sparsom appetit Jo ældre du bliver, jo vigtigere bliver maden. Maden giver din krop energi og byggesten, så den blandt

Læs mere

Når du skal tage på. små energirige måltider hver dag.

Når du skal tage på. små energirige måltider hver dag. Når du skal tage på Spis mange små energirige måltider hver dag. Læs pjecen og få ideer til, hvordan du kan tage på eller stabilisere din vægt. Mad og måltider spiller en stor rolle i vores liv! Jo ældre

Læs mere

NÅR DU SKAL TAGE PÅ SPIS MANGE SMÅ ENERGIRIGE MÅLTIDER HVER DAG.

NÅR DU SKAL TAGE PÅ SPIS MANGE SMÅ ENERGIRIGE MÅLTIDER HVER DAG. NÅR DU SKAL TAGE PÅ SPIS MANGE SMÅ ENERGIRIGE MÅLTIDER HVER DAG. Læs pjecen og få ideer til, hvordan du kan tage på eller stabilisere din vægt. Mad og måltider spiller en stor rolle i vores liv! Jo ældre

Læs mere

Kostråd når appetitten er lille og kroppen har brug for ekstra Patientinformation. Hospitalsenheden Horsens

Kostråd når appetitten er lille og kroppen har brug for ekstra Patientinformation. Hospitalsenheden Horsens Kostråd når appetitten er lille og kroppen har brug for ekstra Patientinformation Hospitalsenheden Horsens Under indlæggelse Spørg plejepersonalet efter ugens menukort - så kan du forberede dig og vælge,

Læs mere

Gode råd om mad og ernæring ved kæbeoperation. og kæbebrud

Gode råd om mad og ernæring ved kæbeoperation. og kæbebrud Patientinformation Aarhus Universitetshospital Afdeling O og HOJ O-ambulatorium og sengeafdeling Tlf. 7846 2927 og 7846 3203 Nørrebrogade 44 DK-8000 Aarhus C www.kaebekir.auh.dk Gode råd om mad og ernæring

Læs mere

om præmature og andre sarte børn

om præmature og andre sarte børn efterår 2010 foredragskatalog om præmature og andre sarte børn foredragsholdere anne-marie aaen (psykolog & forfatter) anne olin (klinisk diætisk) hannah harboe (børnefysioterapeut) patricia egge (talehørepædagog)

Læs mere

Energi- og proteindrikke. Hjemmelavede opskrifter velegnet til dig, der vil op i vægt

Energi- og proteindrikke. Hjemmelavede opskrifter velegnet til dig, der vil op i vægt Energi- og proteindrikke Hjemmelavede opskrifter velegnet til dig, der vil op i vægt Når maden skal fede 3 gode råd 1. Hyppigt og lidt ad gangen er løsningen, når appetitten er lille. Spis mange små måltider

Læs mere

Velkommen. Mødegang 10 Dagens program. Velkomst og siden sidst. Mælk og mad til barnet. Pause kl. ca. 18.00 18.20. Syge børn.

Velkommen. Mødegang 10 Dagens program. Velkomst og siden sidst. Mælk og mad til barnet. Pause kl. ca. 18.00 18.20. Syge børn. Velkommen Mødegang 10 Dagens program Velkomst og siden sidst Mælk og mad til barnet Pause kl. ca. 18.00 18.20 Syge børn Evaluering Nu begynder øve perioden Overgangen fra mælk til skemad er en læringsproces

Læs mere

Mad og Måltid i Dagplejen. Juli Natur og Udvikling

Mad og Måltid i Dagplejen. Juli Natur og Udvikling Mad og Måltid i Dagplejen Juli 2016 Natur og Udvikling Mad og Måltid i Dagplejen Børn skal have dejlig og nærende mad, i trygge rammer. Forord Halsnæs kommune har udarbejdet en overordnet Mad- og Måltidspolitik

Læs mere

Mad og måltidspolitik Sunde børn i en sund by

Mad og måltidspolitik Sunde børn i en sund by Mad og måltidspolitik Sunde børn i en sund by Dagplejen NORD Forord Horsens Kommune ønsker at fremme sund kost, motion og god hygiejne blandt børn i alderen 0-6 år. Som led heri er der udarbejdet en fælles

Læs mere

Enfamil* AR en enkel og effektiv løsning, nu med Lipil*

Enfamil* AR en enkel og effektiv løsning, nu med Lipil* med AA og DHA for optimal udvikling Reflux og gylp hos børn et hyppigt problem Enfamil* AR en enkel og effektiv løsning, nu med Lipil* Indeholder praktiske råd Hvad er reflux? Reflux er det medicinske

Læs mere

Sund mad i børnehøjde. Sundhedskonsulent Kirstine Gade SundhedscenterStruer

Sund mad i børnehøjde. Sundhedskonsulent Kirstine Gade SundhedscenterStruer Sund mad i børnehøjde Sundhedskonsulent Kirstine Gade SundhedscenterStruer Program Madens betydning for børn Generelle kostanbefalinger til børn Madens betydning for børn Børn har brug for energi, vitaminer,

Læs mere

Madens plads i behandlingen Hvorfor mad spiller en vigtig rolle under stråleterapi

Madens plads i behandlingen Hvorfor mad spiller en vigtig rolle under stråleterapi Undervejs i stråleterapiforløbet kan mange spørgsmål dukke Hoved-halskræftpatienter i stråleterapi op: - Hvorfor opstår bivirkninger ved stråleterapi? - Hvilke bivirkninger kan opstå? - Hvorfor har det

Læs mere

Ernæringen du behøver Smagen du vil ha

Ernæringen du behøver Smagen du vil ha Ernæringen du behøver Smagen du vil ha Ernæringsdrikke og ernæringscremer Vi præsenterer Fresubin er en række ernæringsprodukter til dig, der har brug for tilskud af energi og protein. De smager godt og

Læs mere

- ved udskrivelsen. landsforeningen præmatures vilkår. præmatures. Vilkår...født for tidligt

- ved udskrivelsen. landsforeningen præmatures vilkår. præmatures. Vilkår...født for tidligt til forældre - ved udskrivelsen præmatures Vilkår...født for tidligt landsforeningen præmatures vilkår forord Landsforeningen Præmatures Vilkår er en non profit organisation, hvis primære formål er, at

Læs mere

Bogen om barnets signaler

Bogen om barnets signaler Bogen om barnets signaler Præsenteret af Landsforeningen Præmatures Vilkår præmatures vilkår...født for tidligt Landsforeningen Præmatures Vilkår er stiftet af forældre og fagpersoner i 2009 med følgende

Læs mere

Når appetitten er lille

Når appetitten er lille Hillerød Hospital Når appetitten er lille Gode råd til leverpatienter Patientinformation Forfatter: Kliniske diætister Mette Borre og Anne W. Ravn - Leverforeningen IntraNord Maj 2011 Hillerød Hospital

Læs mere

GRØNTSAGER OG FRUGT. Hjælp dit barn til at kunne lide dem. En guide til småbørns-forældre

GRØNTSAGER OG FRUGT. Hjælp dit barn til at kunne lide dem. En guide til småbørns-forældre GRØNTSAGER OG FRUGT Hjælp dit barn til at kunne lide dem En guide til småbørns-forældre Grøntsager og frugt: hjælp dit barn til at kunne lide dem ISBN: 2-7380-1355-4 April 2014 HabEat Projektet (http://www.habeat.eu/)

Læs mere

Tovværkets Børnegårds

Tovværkets Børnegårds Tovværkets Børnegårds Kostpolitik Formålet med en kostpolitik Vi har på Tovværkets Børnegård valgt at udarbejde en kostpolitik for at tydeliggøre, hvilke pædagogiske overvejelser vi har gjort os i forhold

Læs mere

Adosan beriget mad til småtspisende

Adosan beriget mad til småtspisende Adosan beriget mad til småtspisende Hvorfor ændre madvaner eller spise mere, når man ikke har lyst til at spise. Det er en bedre ide at berige den mad, man er vant til, med proteiner, fedt og kulhydrater

Læs mere

ATTYLET 3 i 1 PLUS. Hjemmelavet koldskål (Sirupskonsistens)

ATTYLET 3 i 1 PLUS. Hjemmelavet koldskål (Sirupskonsistens) ATTYLET 3 i 1 PLUS Hjemmelavet koldskål (Sirupskonsistens) ATTYLET 3 i 1 PLUS Toft Care har sammen med sin kliniske diætist udviklet opskriftshæftet ATTYLET 3 i 1 for at give dig inspiration til brugen

Læs mere

Information til patienten Flaskeernæring til børn

Information til patienten Flaskeernæring til børn Information til patienten Flaskeernæring til børn Børneafdelingen Hospitalsenheden Vest Flaskeernæring At skulle give sit barn modermælkserstatning på sutteflaske er for nogle det oplagte valg, for andre

Læs mere

MAD- OG MÅLTIDSPRINCIPPER I DAGTILBUD I HØJE- TAASTRUP KOMMUNE 2018

MAD- OG MÅLTIDSPRINCIPPER I DAGTILBUD I HØJE- TAASTRUP KOMMUNE 2018 MAD- OG MÅLTIDSPRINCIPPER I DAGTILBUD I HØJE- TAASTRUP KOMMUNE 2018 Høje-Taastrup Kommune tilbyder mad og drikke til alle børn under 3 år. Det betyder, at alle børn i kommunens dagplejer og vuggestuer

Læs mere

Forslag til dagens måltider

Forslag til dagens måltider Forslag til dagens måltider for en kvinde på 31 60 år med normal vægt og fysisk aktivitet, som ikke indtager mælkeprodukter 8300 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 900 kj/dag svarende til 10 % af energiindtaget

Læs mere

Hvilke problemer kan opstå, hvis det trykkede hoved ikke løsnes helt op? En introduktion til Osteopati for spædbørn og større børn

Hvilke problemer kan opstå, hvis det trykkede hoved ikke løsnes helt op? En introduktion til Osteopati for spædbørn og større børn En introduktion til Osteopati for spædbørn og større børn Det er en almindelig opfattelse at spædbørn og børn ikke bør have nogen strukturel stress eller spænding i sin krop, fordi de er så unge. Virkeligheden

Læs mere

Vanebrydernes anbefalinger

Vanebrydernes anbefalinger Aalborg Sundhedscenter Vanebrydernes anbefalinger Mad og måltider Aktivitet og bevægelse Søvn Skærmtid Forældreansvar Vanebrydernes anbefalinger - gælder hele familien, og alle dage også i weekenden! Vælg

Læs mere

Flaskeernæring til børn

Flaskeernæring til børn Flaskeernæring til børn Information til forældre Juliane Marie Centret Rigshospitalet At skulle give sit barn modermælkserstatning på sutteflaske er for nogle det oplagte valg, for andre er det en nødvendighed,

Læs mere

Tak for godt samarbejde til forældre og personale som påbegyndte arbejdet med Klippigårdens kostpolitik foråret 2000.

Tak for godt samarbejde til forældre og personale som påbegyndte arbejdet med Klippigårdens kostpolitik foråret 2000. 1 2 Indhold: Forord og formål Kostpolitik Aldersvarende mad Småt spisende børn Allergi Kontakt med børnehaven Børn fra fremmed kulturer Morgenmad Madpakken Eftermiddag Drikkevarer Fødselsdag Slik Festlige

Læs mere

Information til patienten Flaskeernæring til børn

Information til patienten Flaskeernæring til børn Information til patienten Flaskeernæring til børn Børneafdelingen Hospitalsenheden Vest Flaskeernæring At skulle give sit barn udmalket modermælk, og/eller modermælkserstatning på sutteflaske er for nogle

Læs mere

Til patienter og pårørende. Flaskeernæring. Forældreinformation. Vælg farve. Vælg billede. Neonatalafdelingen

Til patienter og pårørende. Flaskeernæring. Forældreinformation. Vælg farve. Vælg billede. Neonatalafdelingen Til patienter og pårørende Flaskeernæring Forældreinformation Vælg billede Vælg farve Neonatalafdelingen At give sit barn modermælkserstatning på flaske er for nogen det rigtige valg. For andre kan det

Læs mere

1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange

1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange Alle spørgsmål samlet Spørgsmål til ernæring 1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange 2. Er det sundt at spise æg? A:

Læs mere

Velkommen. Mødegang 5

Velkommen. Mødegang 5 Velkommen Timerne lige efter fødslen, og den første amning Det nyfødte barns sanser og signaler. Samspil med barnet og amning den første tid derhjemme Trivsel hos hele familien Tilbud fra regionen og sundhedspleje

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 5900 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 300 kj/dag svarende til 5 % af energiindtaget (Svarer til ca. 1435

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en pige på 10 13 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en pige på 10 13 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en pige på 10 13 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 8000 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 600 kj/dag svarende til 7 % af energiindtaget (Svarer til ca. 1900

Læs mere

Vejledning om Ernæring til småtspisende grøn recept og betaling

Vejledning om Ernæring til småtspisende grøn recept og betaling Vejledning om Ernæring til småtspisende grøn recept og betaling Formål: At medarbejderne kender regler om Grøn recept, samt får kendskab til andre muligheder om Kost til småtspisende. Målgruppe: Retningslinjen

Læs mere

Proteinrige. opskrifter NEMT & SUNDT

Proteinrige. opskrifter NEMT & SUNDT Proteinrige opskrifter Pulver og simple ingredienser er alt, hvad du skal bruge for at tilberede et nemt, sundt og protein- og næringsrigt måltid. Opskrifterne er så simple at alle kan være med. Fakta

Læs mere

NEMT & SUNDT. Opskrifterne anvender som udgangspunkt Bodylab Whey 80, men Bodylab Whey 95 kan uden problemer anvendes i stedet for.

NEMT & SUNDT. Opskrifterne anvender som udgangspunkt Bodylab Whey 80, men Bodylab Whey 95 kan uden problemer anvendes i stedet for. Proteinrige opskrifter Pulver og simple ingredienser er alt, hvad du skal bruge for at tilberede et nemt, sundt og protein- og næringsrigt måltid. Opskrifterne er så simple at alle kan være med. Fakta

Læs mere

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Til pårørende De sidste døgn... Vælg billede Vælg farve 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Når døden nærmer sig En hjælp til at kunne være til stede I denne pjece vil vi gerne fortælle jer pårørende om,

Læs mere

Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter. ind. Spis ikke for store portioner. Bevæg dig min. 30 minutter hver dag.

Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter. ind. Spis ikke for store portioner. Bevæg dig min. 30 minutter hver dag. 1. Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv Varier mellem forskellige typer fisk, magre mejeriprodukter og magert kød hen over ugen. Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter Nøglehulsmærket

Læs mere

Ammepolitik for Regionshospitalet Randers

Ammepolitik for Regionshospitalet Randers Ammepolitik for Regionshospitalet Randers Information til forældre Regionshospitalet Randers/Grenaa Patienthotellet Ammepolitik Regionshospitalet Randers har en ammepolitik, der tager udgangspunkt i De

Læs mere

Patientinformation. Kost anbefalinger. Til overvægtige børn og deres familie. Regionshospitalet Randers Børneafdelingen

Patientinformation. Kost anbefalinger. Til overvægtige børn og deres familie. Regionshospitalet Randers Børneafdelingen Patientinformation Kost anbefalinger Til overvægtige børn og deres familie Regionshospitalet Randers Børneafdelingen Sund kost Indledning: Denne pjece handler om nogle kost anbefalinger til dig og din

Læs mere

For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet

For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet Patientinformation Revideret Marts 2013 Side 12 Svangre-barselsafsnittet, Herning Hospitalsenheden Vest Kære forældre, hjertelig tillykke med jeres barn/børn.

Læs mere

Kostpolitik Børnehuset Petra

Kostpolitik Børnehuset Petra Kostpolitik Børnehuset Petra Denne kostpolitik er udarbejdet af personalet og godkendt af forældrebestyrelsen. Vi håber, at kostpolitikken vil være til gavn og inspiration. 1 I samarbejde med bestyrelsen

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en kvinde over 74 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en kvinde over 74 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en kvinde over 74 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 7400 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 800 kj/dag svarende til 10 % af energiindtaget (Svarer til 1750

Læs mere

Velkommen. Mødegang 10 Dagens program. Velkomst og siden sidst. Mælk og mad til barnet. Pause kl. ca Syge børn.

Velkommen. Mødegang 10 Dagens program. Velkomst og siden sidst. Mælk og mad til barnet. Pause kl. ca Syge børn. Velkommen Mødegang 10 Dagens program Velkomst og siden sidst Mælk og mad til barnet Pause kl. ca. 18.00 18.20 Syge børn Tak for i dag Nu begynder øve perioden Overgangen fra mælk til skemad er en læringsproces

Læs mere

FAQ: Ofte stillede spørgsmål om spædbørns ernæring

FAQ: Ofte stillede spørgsmål om spædbørns ernæring 18-03-2015 1-1811-8/1/ANP Version 4 FAQ: Ofte stillede spørgsmål om spædbørns ernæring Dokumentet opdateres løbende i takt med Sundhedsstyrelsen modtager spørgsmål til de nye anbefalinger Hvorfor kommer

Læs mere

Idéer og opskrifter med Fresubin DRINK

Idéer og opskrifter med Fresubin DRINK Idéer og opskrifter med Fresubin DRINK Fresubin 2 kcal DRINK 2 Idéer med Fresubin 2 kcal DRINK Frugtsalat Skær dine foretrukne frugter og bær og hæld 1 afkølet flaske Fresubin 2 kcal DRINK Abrikos- Fersken

Læs mere

Kost efter en kæbeoperation - Flydende kost - Med gode opskrifter

Kost efter en kæbeoperation - Flydende kost - Med gode opskrifter Kost efter en kæbeoperation - Flydende kost - Med gode opskrifter Hvis du har fået lavet en operation på kæben enten planlagt eller på grund af brud på kæben skal du spise flydende kost i en periode for

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en dreng på 6 9 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en dreng på 6 9 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en dreng på 6 9 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 7600 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 550 kj/dag svarende til 7 % af energiindtaget (Svarer til ca. 1815

Læs mere

Ernæringsvurdering. Dato: Navn: Højde: Fødselsdag: Bolig: Kontaktperson:

Ernæringsvurdering. Dato: Navn: Højde: Fødselsdag: Bolig: Kontaktperson: Ernæringsvurdering Navn: Højde: Fødselsdag: Bolig: Kontaktperson: Vigtigt at vide om ernæring Introduktion Mad er en kilde til liv og livskvalitet. Som ældre er det derfor meget vigtigt ikke at blive undervægtig.

Læs mere

Flaskeernæring til børn - en pjece til forældre

Flaskeernæring til børn - en pjece til forældre Flaskeernæring til børn - en pjece til forældre Regionshospitalet Randers 2 Flaskegivning er mere end mad! Pjecen er til dig, der både ammer og giver flaske og til dig, som kun giver flaske. Det er vigtigt,

Læs mere

Har du KOL? Så er måltider og motion vigtigt. Enkle råd om at holde vægten oppe

Har du KOL? Så er måltider og motion vigtigt. Enkle råd om at holde vægten oppe Har du KOL? Så er måltider og motion vigtigt Enkle råd om at holde vægten oppe 2 Indholdsfortegnelse Side KOL og vægttab 3 Hvilken betydning har energi? 4 Hvilken betydning har protein? 5 Derfor er behovet

Læs mere

DAGPLEJEN. Mad- og måltidspolitik for Dagplejen i Fredensborg Kommune

DAGPLEJEN. Mad- og måltidspolitik for Dagplejen i Fredensborg Kommune DAGPLEJEN Mad- og måltidspolitik for Dagplejen i Fredensborg Kommune Indledning Dagplejen har i overensstemmelse med kommunens mad og måltidspolitik samt oplysninger fra Fødevarestyrelsen udfærdiget denne

Læs mere

Kostpolitik Børnehuset Solgå rden.

Kostpolitik Børnehuset Solgå rden. Kostpolitik Børnehuset Solgå rden. I Børnehuset Solgården ønsker vi at være med til at, grundlægge nogle sunde kostvaner. Vi vil gerne følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger og derfor har vi i nedenstående

Læs mere

Gode råd til en sundere hverdag

Gode råd til en sundere hverdag LOGO2TH_Lille_NEGrød Gode råd til en sundere hverdag Vægtstopperne - Behandling af børn og unge efter Holbæk-modellen Kære Forældre Det er vigtigt at dit barn oplever en god mæthedsfølelse og spiser sundt

Læs mere

ERNÆRING. www.almirall.com. Solutions with you in mind

ERNÆRING. www.almirall.com. Solutions with you in mind ERNÆRING www.almirall.com Solutions with you in mind GENERELLE RÅD OM MOTION RÅDGIVNING OMKRING ERNÆRING FOR PATIENTER MED MS Det er ikke videnskabeligt bevist, at det at følge en speciel diæt hjælper

Læs mere

Nedenstående er vores retningslinjer for alle måltider i Børnehusene Niverød

Nedenstående er vores retningslinjer for alle måltider i Børnehusene Niverød Fredensborg kommune vil være en sund kommune. Vi vil skabe gode rammer for at gøre sunde valg til det nemme valg. Sådan lyder forordene til Fredensborg Kommunes kostpolitik der er udarbejdet i foråret

Læs mere

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK I ANTVORSKOV BØRNEGÅRD

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK I ANTVORSKOV BØRNEGÅRD MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK I ANTVORSKOV BØRNEGÅRD MAD- OG MÅLTIDSPOLI- TIK MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK INDHOLD INDLEDNING... 2 ANBEFALINGER BØRN & MAD... 3 FAKTA OM SUKKER... 4 FAKTA OM SALT... 5 FAKTA OM FRUGT

Læs mere

Energien du behøver Smagen du vil ha

Energien du behøver Smagen du vil ha Energien du behøver Smagen du vil ha Fuldgyldig Mælkebaseret Fresubin energy DRINK Fresubin energy fibre DRINK Disse ernæringsdrikke er fuldgyldige. Det betyder, at de er særdeles egnet, hvis den normale

Læs mere

Sandved Børnegårds Kostpolitik

Sandved Børnegårds Kostpolitik Kostpolitik Sandved Børnegårds Kostpolitik Vi vil, fra børnegårdens side, tage initiativ til at børnenes sundhed gøres til et emne, vi diskuterer og forholder os mere bevidst til. Det, at mange børn spiser

Læs mere

MODERMÆLKSERSTATNINGER

MODERMÆLKSERSTATNINGER Producent Produktnavn Anvendelses tidsrum Beauvais Modermælkserstaning Fra fødslen 1 (blå) Beauvais Modermælkserstatning 2 (blå) Kan anvendes fra fødslen, er dog tænkt til efter 4-6 mdr. MODERMÆLKSERSTATNINGER

Læs mere

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Til pårørende De sidste døgn... Vælg billede Vælg farve 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Når døden nærmer sig En hjælp til at kunne være til stede I denne pjece vil vi gerne fortælle jer pårørende om,

Læs mere

Hvordan kommer jeg i gang med et varigt vægttab og godt igennem julen? Randers Kommune

Hvordan kommer jeg i gang med et varigt vægttab og godt igennem julen? Randers Kommune Hvordan kommer jeg i gang med et varigt vægttab og godt Randers Kommune Del 1 Ernæringsteori Vægttab, måltider og mæthed Hjælp til sundere indkøb Hvordan kommer jeg så i gang? Pause 2 Ernæringsteori Almindelig

Læs mere

Sundhedsstyrelsen Ny i Danmark graviditet og fødsel. Anbefalinger til kommende forældre. Tillykke med graviditeten.

Sundhedsstyrelsen Ny i Danmark graviditet og fødsel. Anbefalinger til kommende forældre. Tillykke med graviditeten. Sundhedsstyrelsen 16. 11.2016 Ny i Danmark graviditet og fødsel Anbefalinger til kommende forældre Tillykke med graviditeten. Denne pjece er skrevet til dig, der er gravid og til din mand for at fortælle

Læs mere

Når appetitten er lille

Når appetitten er lille Når appetitten er lille er behovet stort Kost til småtspisende Du kan selv gøre meget for hurtigere at blive rask nemlig spise og drikke det rigtige Denne pjece vil give dig gode råd om, hvad du skal

Læs mere

Kostpolitik i Dagmargården

Kostpolitik i Dagmargården Kostpolitik i Dagmargården Dagmargårdens kostpolitik er baseret på de 8 kostråd. De 8 kostråd De 8 kostråd er hverdagens huskeråd til en sund balance mellem mad og fysisk aktivitet. Lever du efter kostrådene,

Læs mere

ERNÆRINGSPRODUKTER. Ernæringen du behøver Smagen du vil ha

ERNÆRINGSPRODUKTER. Ernæringen du behøver Smagen du vil ha ERNÆRINGSPRODUKTER Ernæringen du behøver Smagen du vil ha Vi præsenterer Fresubin er en række ernæringsprodukter til dig, der har brug for tilskud af energi og protein. De smager godt, og kombineret med

Læs mere

Denne bog tilhører: Hej! Navn: Skole: Dette er din personlige bog, som vi håber vil være en hjælp til dig på vejen mod en sjov og sund hverdag.

Denne bog tilhører: Hej! Navn: Skole: Dette er din personlige bog, som vi håber vil være en hjælp til dig på vejen mod en sjov og sund hverdag. MIN AFTALE BOG Denne bog tilhører: Hej! Dette er din personlige bog, som vi håber vil være en hjælp til dig på vejen mod en sjov og sund hverdag. I bogen kan du finde de kost- og motions råd, som vi alle

Læs mere

Politikken skal medvirke til at udvikle og sikre sund mad/ sunde måltider og bidrage til at skabe og fastholde sunde mad- og måltidsvaner.

Politikken skal medvirke til at udvikle og sikre sund mad/ sunde måltider og bidrage til at skabe og fastholde sunde mad- og måltidsvaner. Mad- og måltidspolitik for Cassiopeia 1. Indledning Cassiopeias mad- og måltidspolitik er udarbejdet på baggrund af Gentofte Kommunes overordnede mad- og måltidspolitik. Gentofte Kommune ønsker at sætte

Læs mere

Nordjysk Praksisdag De 10 kostråd Sund mad/vægttab

Nordjysk Praksisdag De 10 kostråd Sund mad/vægttab Nordjysk Praksisdag De 10 kostråd Sund mad/vægttab 12.09.2014 Diætist Lone Landvad Dagens program Hvordan finder vi rundt i alle de nye og forskellige udmeldinger der næsten dagligt dukker frem? De 10

Læs mere

Børnebyens kostpolitik

Børnebyens kostpolitik Børnebyens kostpolitik Kernehuset / Kastanjehuset PILDAMSVEJ 4 C HAVNBJERG 6430 NORDBORG Kostpolitik: Sund mad God madpakke Hyggelige måltider God oplevelse behov Redigeret oktober 2011 Forord Kostpolitikken

Læs mere

Mad- og måltidspolitik Bakkehuset

Mad- og måltidspolitik Bakkehuset Mad- og måltidspolitik Bakkehuset Forord Bakkehusets mad- og måltidpolitik er tænkt som et arbejdsredskab for at bevidstgøre børn, forældre og personale i forhold til sunde madvaner og livsstil. Igennem

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en mand på 18 30 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en mand på 18 30 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en mand på 18 30 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 11.100 kj/dag + råderum på 1200 kj/dag til tomme kalorier svarende til 10 % af energiindtaget (Svarer til ca.

Læs mere

MADEN ER DEN BEDSTE MEDICIN

MADEN ER DEN BEDSTE MEDICIN KOSTVEJLEDNING TIL SMÅTSPISENDE MADEN ER DEN BEDSTE MEDICIN DU KAN SELV GØRE MEGET FOR HURTIGERE AT BLIVE RASK, NEMLIG VED AT SPISE OG DRIKKE DET RIGTIGE... Denne pjece vil give dig gode råd om, hvad du

Læs mere

ERNÆ- RINGS- VURDE- RING

ERNÆ- RINGS- VURDE- RING INFO Navn Bolig Kontaktperson Skemanummer ERNÆ- RINGS- VURDE- RING VIGTIGT AT VIDE OM ERNÆRING INTRODUKTION Mad er en kilde til liv og livskvalitet. Som ældre er det derfor meget vigtigt ikke at blive

Læs mere

Tips, råd og opskrifter til dig, der giver dit barn Alfamino

Tips, råd og opskrifter til dig, der giver dit barn Alfamino Tips, råd og opskrifter til dig, der giver dit barn Alfamino Information til forældre Nestlé Health Science støtter amning, og at modermælk er den bedste mad for dit barn. Alfamino er en fødevare til særlige

Læs mere

Fakta om flaskeernæring

Fakta om flaskeernæring Fakta om flaskeernæring 1 Modermælkserstatning Modermælkserstatning indeholder alle de næringsstoffer barnet har behov for, og produkterne er sammensat sådan, at de ernæringsmæssigt er optimale for barnet

Læs mere

For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet

For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet Patientinformation Side 12 Revideret Juli 2015 Svangre-barselsafsnittet, Herning Hospitalsenheden Vest Side 11 Kære forældre, hjertelig tillykke med jeres barn/børn.

Læs mere

For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet

For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet Patientinformation Svangre-barselsafsnittet, Herning Hospitalsenheden Vest Kære forældre, hjertelig tillykke med jeres barn/børn. Denne vejledning er henvendt

Læs mere

Kvalme og opkastning SIG til!

Kvalme og opkastning SIG til! Kvalme og opkastning SIG til! Forord Denne pjece er udarbejdet og udgivet af MSD og SIG Emesis, en landsdækkende gruppe af sygeplejersker, der beskæftiger sig med området kvalme og opkastning. Pjecens

Læs mere

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor.

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Skolens kantine Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Derudover arbejder vi med sundheden, og vi tilbyder dagligt sunde alternativer. Du finder disse alternativer

Læs mere

Mad og Måltid i Dagplejen. Oktober 2012. Natur og Udvikling

Mad og Måltid i Dagplejen. Oktober 2012. Natur og Udvikling Mad og Måltid i Dagplejen Oktober 2012 Natur og Udvikling Mad og Måltid i Dagplejen Børn skal have dejlig og nærende mad, i trygge rammer. Forord Halsnæs kommune har udarbejdet en overordnet Mad- og Måltidspolitik

Læs mere

Kost og ernæring når man som barn har tygge- og synkevanskeligheder

Kost og ernæring når man som barn har tygge- og synkevanskeligheder KOMMUNEN INFORMERER Kost og ernæring når man som barn har tygge- og synkevanskeligheder En vejledning for borgere, pårørende og fagprofessionelle Hvad er synkevanskeligheder? Dysfagi er en samlet betegnelse

Læs mere

Ammeplan for børn født før uge 34

Ammeplan for børn født før uge 34 Patientinformation Ammeplan for børn født før uge 34 Børneafdeling H6 Kære Tillykke med dit barn/børn. Du har født for tidligt, men det betyder ikke at du ikke kan komme til at amme dit barn. At få amningen

Læs mere

Mette Borre Klinisk diætist Medicinsk afdeling V Aarhus Universitetshospital

Mette Borre Klinisk diætist Medicinsk afdeling V Aarhus Universitetshospital Mette Borre Klinisk diætist Medicinsk afdeling V Aarhus Universitetshospital Undersøgelse blandt 1800 patienter i 02 viste, at mange ikke havde viden om ernæring ved kræftsygdom og behandling Man ønskede

Læs mere

Mad & Måltids politik

Mad & Måltids politik Mad & Måltids politik Om Kost og gode måltidsvaner, Udarbejdet af personalet og godkendt af forældrebestyrelsen, juni 2012. Det pædagogiske måltid Et måltid er en helt særlig stund på dagen, hvor man samles

Læs mere

02b STOMI INFO. Spis godt Lev godt KOLOSTOMI

02b STOMI INFO. Spis godt Lev godt KOLOSTOMI 02b STOMI INFO Spis godt Lev godt KOLOSTOMI Gode råd til dig som har en kolostomi Alle mennesker har forskellige behov, uanset om du har en stomi eller ej. De råd der er indeholdt i denne brochure er en

Læs mere

Kostpolitik for 0-2 årige børn i Lemvig Kommunes Dagtilbud

Kostpolitik for 0-2 årige børn i Lemvig Kommunes Dagtilbud Kostpolitik for 0-2 årige børn i Lemvig Kommunes Dagtilbud - 1 - Forord Lemvig Kommune vil gerne sætte fokus på sund levevis for alle børn og unge. Allerede i 1999 blev der udarbejdet en overordnet kostpolitik

Læs mere

Amning. af det for tidligt fødte barn. Regionshospitalet Randers Neonatalafsnittet

Amning. af det for tidligt fødte barn. Regionshospitalet Randers Neonatalafsnittet Amning af det for tidligt fødte barn Regionshospitalet Randers Neonatalafsnittet Amning af det for tidligt fødte barn Når man har født sit barn for tidligt, er mange i tvivl om, hvordan og hvornår man

Læs mere

Kostpolitik for Rudersdal Dagpleje

Kostpolitik for Rudersdal Dagpleje Kostpolitik for Rudersdal Dagpleje Denne kostpolitik henvender sig til alle forældre der ønsker at vide mere om maden i dagplejen. Kostpolitikken er samtidig et vigtigt arbejdsredskab for dagplejerne,

Læs mere

02c STOMI INFO. Spis godt Lev godt ILEOSTOMI

02c STOMI INFO. Spis godt Lev godt ILEOSTOMI 02c STOMI INFO Spis godt Lev godt ILEOSTOMI Gode råd til dig som har en ileostomi Alle mennesker har forskellige behov, uanset om du har en stomi eller ej. De råd, der er indeholdt i denne brochure er

Læs mere

Kostpolitik. Hillerød Kommunale Dagpleje. Revideret 2015

Kostpolitik. Hillerød Kommunale Dagpleje. Revideret 2015 Kostpolitik Hillerød Kommunale Dagpleje. Revideret 2015 Kostpolitik Hillerød Dagpleje har valgt at udarbejde en kostpolitik, hvor vi arbejder for en sund dansk kost. Vi tilstræber, at alle produkter er

Læs mere

Pepticate information og gode råd om mælkeallergi hos de mindste

Pepticate information og gode råd om mælkeallergi hos de mindste Pepticate information og gode råd om mælkeallergi hos de mindste Brystmælk er den bedste ernæring til spædbørn. Pepticate er en fødevare til særlige medicinske formål, som anvendes i samråd med læge eller

Læs mere

Opskrifter - småt og godt

Opskrifter - småt og godt Til patienter og pårørende Opskrifter - småt og godt Vælg billede Vælg farve Karkirurgisk Afdeling Hvorfor småt og godt? Før operation og efter sygdom har din krop brug for ekstra mad og drikke. For at

Læs mere

Mad og måltider i dagplejen. Mariagerfjord Kommune

Mad og måltider i dagplejen. Mariagerfjord Kommune Mad og måltider i dagplejen Mariagerfjord Kommune Indhold Målet med dagplejens mad og måltidspolitik er at sætte rammerne for at børnenes mad er ernæringsrigtig, og de får gode kostvaner og energi til

Læs mere

Lokkemad. Nemme veje til mere energi i maden. 8 opskrifter på ny energi til dem, der spiser for lidt. Kom smør, fløde eller olie i sovs og suppe

Lokkemad. Nemme veje til mere energi i maden. 8 opskrifter på ny energi til dem, der spiser for lidt. Kom smør, fløde eller olie i sovs og suppe Nemme veje til mere energi i maden Kom smør, fløde eller olie i sovs og suppe Kom smør eller olie i grød og kartoffelmos Kom fløde og pasteuriserede æggeblommer i færdigkøbt koldskål Kom fløde i kakaomælk

Læs mere

FORÆLDREINFORMATION. Kost i Dagplejen

FORÆLDREINFORMATION. Kost i Dagplejen FORÆLDREINFORMATION Kost i Dagplejen Forord Gode kostvaner grundlægges i barndommen og følger os livet igennem. En del børn får hovedparten af deres mad i dagplejen. Derfor er det naturligt, at vi i dagplejen

Læs mere

Velkommen. Mødegang /GP/DHH

Velkommen. Mødegang /GP/DHH Velkommen Mødegang 3 Dagens program Velkomst og siden sidst Forestillinger om barnet, tilknytning Efterfødselsreaktioner Pause kl. ca. 17.15 17.30 Opsamling på netværksdannelse Amning Tak for i dag Knytte

Læs mere

Børneuniverset Vuggestuen Kostpolitik

Børneuniverset Vuggestuen Kostpolitik Børneuniverset Vuggestuen Kostpolitik De gode kostvaner grundlægges i barndommen og følger os hele livet igennem. Børn skal have sund og nærende mad. Kosten har stor betydning for barnets vækst og udvikling.

Læs mere

Sundhed i børnehøjde. www.ikast-brande.dk

Sundhed i børnehøjde. www.ikast-brande.dk Sundhed i børnehøjde Kendte ordsprog om vaner En vane har lange rødder. Det man i barndommen nemmer man ej i alderdommen glemmer Ordsprog fra 1300 tallet. "Vaner begynder som edderkoppespind og ender som

Læs mere