Vejledning til Om Jordskælv og Vulkaner 2011

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vejledning til Om Jordskælv og Vulkaner 2011"

Transkript

1 Vejledning til Om Jordskælv og Vulkaner 2011

2 JORDSKÆLV OG VULKANER X-citers på Sydsjælland og øerne er et uddannelsesprojekt, hvor en række 7. kl. elever uddannes til at formidle naturvidenskab for andre elever på deres egen skole. Princippet bygger på ung underviser ung/ Learning by Teaching. Konceptet er en naturlig videreførelse af det oprindelige og succesfulde uddannelsesprojekt X-citers, som Expeimntarium har faciliteret flere steder i landet siden Forsøg og undervisningsmateriale til X-citers om Vulkaner og Jordskælv 2011 er udarbejdet af medarbejdere på Geocenter Møns Klint i samarbejde med projektkoordinator Maya Høffding Nissen fra ScienceTalenter. MOENSKLINT.DK SCINCETALENTER.DK Her finder du: Introduktion 3 Inden du møder dit publikum 3 Jordens opbygning 4 Pladetektonik 4 Jordskælv og jordskælvsforsøg 6 Vulkaner og vulkanforsøg 8 Disposition og huskeliste 12 Viste du at Island er et Hotspot? På Island kan man derfor finde både skjoldvulkaner og keglevulkaner. De største vulkaner på Island er faktisk keglevulkaner. Men, keglevulkaner findes normalt ikke på hotspots! Så hvorfor er der keglevulkaner på Island? Se, det er dog en af naturens luner.

3 MOENSKLINT.DK Side 3 Introduktion Denne vejledning guider dig gennem et formidlingsforløb om jordskælv og vulkaner. Det er målrettet 7. klassetrin. I vejledningen findes fakta og beskrivelser af forsøg, samt gode tips til at formidle pointerne. Materialet er udviklet til brug i projektet X-citers men kan også bruges af andre, der arbejder med at formidle i naturfagene. Inden du møder dit publikum Når du forbereder din formidling er der nogle gode råd til hvad du skal være opmærksom på: Hvem er det jeg skal formidle til - niveau Hvilken pointe er det jeg vil formidle til mit publikum? Hvordan varierer jeg min formidling? Hvordan skal rækkefølgen være (forsøg, forklaringer, historier, dialog/spørgsmål) Der er nogle praktiske ting, det er smart du ordner, inden du møder dit publikum: Du skal sørge for at have alle materialer klar - lav en tjekliste Forbered hvad du vil sige inden du går i gang - lav evt. en liste med stikord - det er vigtigt at aftale hvem der siger og gør hvad og hvornår Stil alle materiale i orden til de forskellige forsøg i den rækkefølge du skal bruge dem. - ha evt. nogle stikord liggende ved forsøgene så du kan huske hvad du skal sige. Smil Hav øjenkontakt og giv den gas!

4 JORDSKÆLV OG VULKANER Side 4 Jordens opbygning Hvis man ser Jorden som planet, er det første man lægger mærke til jordens ydre - de hvide skyer, det blå hav og de grønne kontinenter. Det er alt sammen i jordens atmosfære. Under overfladen er selve planeten Jorden, som er lavet af sten jordens indre. Jorden er inddelt i 3 forskellige lag: yderst af skorpe, som er det vi går på. under skorpen er kappen. Den er lavet af sten som næsten er flydende. Inderst inden er kernen. Det yderste lag er flydende jern og nikkel, mens det inderste lag er en hård kerne af jern og nikkel. Skorpen Skorpen er den vi går på det yderste tynde lag af hård sten. Den er et stift lag af plader der langsomt bevæger sig rundt oven på kappen. Skorpen er mellem 3 og 70 km tyk, og flyder på kappen som et stort isbjerg. Der er to typer skorpe oceanbundsplade (3-10 km tyk) og kontinentalplade (20-70 km tyk). Skorpen flyder på smeltet sten og Pladetektonik er nogen steder kun 3 km tyk Jordens skorpe består af plader. Og mellem pladerne er der pladegrænser. Pladerne flytter sig i forhold til hinanden, men det går langsomt. Der et bevægelser (konventionsstrømme) i kappen der trækker i pladerne. Når pladerne flytter på sig rundt gnider i mod hinanden, støder sammen og går fra hinanden. Derfor er der nogen steder hvor der dannes nyt skorpe og nogen steder hvor pladerne ødelægges. Det er langs pladegrænserne der dannes både jordskælv og vulkaner. Der er tre typer pladegrænser: Konstruktive - hvor der dannes ny skorpe. Her gå pladerne fra hinanden. Destruktive - hvor skorpen blive ødelagt. Her støder pladerne mod hinanden. Neutrale - hvor pladerne glider sidelæns i forhold til hinanden. Forsøget giver et godt billede af, hvordan kloden er opbygget, og af hvordan de tektoniske plader flyder ovenpå kappen af flydende sten (magma). Når forsøget er stillet op kan man også bruge det til at vise, hvor konvektionsstrømmene opstår (pege på magmaen og fortælle) og hvordan der dannes vulkaner, når disse strømme skubber pladerne fra hinanden, så magmaen kan vælde op (Skjoldvulkan).

5 MOENSKLINT.DK Side 5 Forsøg med jordens opbygning og pladetektonik Det skal du bruge: 1 glasskål eller gennemsigtig plasticskål (ca cm i diameter) Mørk sirup Gul saft Vand Rød eller orange frugtfarve Madolie Husholdningsfilm Pipette Tragt Rørepind Sådan gør du: Stil skål, sirup, saft, vand, frugtfarver, madolie, husholdningsfilm, pipette, tragt og rørepind frem på et bord. Bland en kraftig saftevand af gul saft og vand. Tilsæt én eller to dråber frugtfarve til saftevandet. Kun lige nok til, at det bliver orange (og ligner magma) Hæld et godt lag sirup i bunden af skålen. Ca 2-3 cm afhængigt af skålens størrelse Dette er jordens kerne, som består af flydende jern. Brug tragten til forsigtigt at fordele saften over siruppen. Det er kappen som består af næsten flydende sten. Brug tragten til at hælde olie dråber på overfladen af saftevandet. Olien er skorpen og kan bruges til at forklare, hvordan pladerne flyder ovenpå kappen. Skub dråberne rundt med rørepinden. Læg nu to stykker film ovenpå saften. Olien er kontinenter og husholdningsfilmen er oceanbunden. Brug filmstykkerne til at illustrere hvad der sker, når pladerne støder sammen. Skub filmen rundt med rørepinden. Lad skålen med jordklodens lag stå, så du kan bruge den senere, når der fortælles om de forskellige vulkantyper. Pointe: Jordens indre er meget varm. Varmen får kontinentalpladerne til at bevæge sig. Når de bevæger sig opstår der jordskælv og vulkaner.

6 JORDSKÆLV OG VULKANER Side 6 Jordskælv Der registreres hver dag flere tusinde jordskælv de fleste så små at de ikke bliver registreret. I gennemsnit er der hver anden dag et jordskælv der er kraftigt nok til at det koster menneskeliv. Når jordens kontinentalplader bevæger sig rundt, skaber det spændinger i grænsen mellem pladerne. Spændingen bygges langsomt op, lige som når man tager en tør pind og bukker den langsomt sammen. På et tidspunkt, man ikke helt præcist kan forudsige, kan pinden ikke holde til presset og den knækker. Det er det sammen med jordens plader. De trækkes fra og presses mod hinanden, Når presset bliver for stort slipper pladerne hinanden og så opstår der et jordskælv. Man måler jordskælvs størrelse De tre forskellige bølger med Richterskalaen, fra 0-9. Jordskælv består af bølger. De breder sig som ringe ud fra jordskælvets centrum (epicenter). P-bølger (de første/primære) breder sig gennem jorden en trykbølge der passerer gennem jorden jorden presses sammen horisontalt. S-bølger (anden bølge/sekundære) de breder sig gennem jorden - svingninger der bevæger jorden op og ned. L-bølger (de sidste/ Last ) udbreder sig KUN langs overfladen en bølge der bevæger sig i alle retninger samtidig op og ned og horisontalt (trykbølge) og fra side til side. Det er denne bølge der er hovedfasen og den mest ødelæggende af dem alle!.

7 MOENSKLINT.DK Side 7 Jordskælvsforsøg Forsøget viser, hvad der sker, når L-bølgerne rammer overfladejorden og hvilken påvirkning den har på emner der står på overfladejorden. Det skal du bruge: 8 balloner 1 firkantet plastikbøtte (til ensartet oppustning af balloner) 1 træplade ca. 80 x 80 cm 3-4 tomme plastikflasker 1 forsøgsperson Sådan gør du: Trin 1. Pust 8 balloner op - brug plastikbøtte til måleindikator for ensartet størrelse. Læg ballonerne på gulvet. Sørg for at der ikke ligger skidt på gulvet. Placer pladen ovenpå. Stil flaskerne ovenpå pladen. Ryk pladen frem og tilbage. Først forsigtigt, derefter lidt voldsommere Og - Hokus pokus - opstår der jordskælv og flaskerne vælter hulter til bulter mellem hinanden. Trin 2 Fjern flasker og lad forsøgsperson stå på pladen. Bevæg pladen frem og tilbage. Forsøgspersonen vil have rigtig svært ved at stå fast - akkurat som under et rigtigt (og kraftigt) jordskælv. Hvordan virker det? Ballonerne presses sammen af pladens vægt. Luften i ballonen skubber ballonen opad. Ballonens bevægelse opad og pladens bevægelse frem og tilbage skaber illustrationen af L-bølger. Pointe: Jordens kontinentalplader bevæger sig og derved opstår der spændinger. Pladerne bliver strækket og presset mod hinanden. Når presset bliver for stort opstår der jordskælv

8 JORDSKÆLV OG VULKANER Side 8 Vulkaner, magma og lava Vulkaner findes, lige som jordskælv, i nærheden af pladegrænser og hotspots. Ved et vulkanudbrud strømmer magma fra jordens kappe ud på overflade af skorpen. Magma består af smeltet sten og opløste gasser. Lava kommer i mange former, typisk: -Aske -Lavaklumper -Lavastrømme Alt afhængig af hvordan og hvor hurtigt lavaen komme ud dannes forskellige vulkantyper. Magma er smeltet sten under overfladen. Det hedder Vulkantyper: først lava når de kommer op over overfladen Når man høre ordet vulkan, tænker du sikkert på et højt, flot og kegleformet bjerg. Men en vulkan kan have mange forskellige former, og der findes også mange forskellige slags. De mest almindelige typer er skjoldvulkaner, keglevulkaner og eksplosionsvulkaner: Skjoldvulkaner er dannet af tyndtflydende lava, der løber langt væk fra krateret. Skjoldvulkaner rejser sig ikke så flot i landskabet som keglevulkaner, og de indeholder som regel mindre aske end keglevulkanen. Skjoldvulkaner er ofte i udbrud, men til gengæld ikke så voldsomme. Der er mindre jordskælv i forbindelse med udbrud. Mauna Loa, på billedet, på Hawaii er lige så bred som Sjælland. Keglevulkan er den klassiske vulkan. De består ofte af skiftevis aske og lava. Keglevulkaner dannes når lavaen er tyktflydende og derfor ikke løber så langt væk fra krateret. Udbrud er sjældne men meget kraftige/ voldsomme, efterfulgt af en række kraftige jordskælv. På billedet ses Kilimanjaro. Eksplosionsvulkaner er - som navnet fortæller dannet ved et enkelt, kraftigt udbrud en eksplosion. Ved eksplosionen dannes kun aske og pimpsten. Formen er ofte et krater med en opbuling i midten. Den er sjældent i udbrud. Når det sker kommer der en enkelt stor eksplosion. I særlig voldsomme tilfælde sprænges hele vulkanen i luften, der ofte efterfølges af en række voldsomme jordskælv. På billedet ses Mount St. Helens.

9 MOENSKLINT.DK Side 9 Skjoldvulkan-forsøg Hvad viser forsøget? Forsøget illustrerer, hvordan en skjoldvulkan fungerer. Det skal du bruge: Et glas, der snævrer ind foroven. Fx et syltetøjsglas, rødbedeglas, sennepsglas eller lignende glas med smal hals Lys lagereddike Sulfo (opvaskemiddel) Natron (tvekulsurt natron) Flere plasticglas til at blande i Rørepind Sådan gør du: Bland i et plasticglas: vand og ca. 50 g natron Bland i glasset: eddike og sulfo. Det skal stå ca. halvt op i glasset. Hæld vand/natron-opløsningen i eddike/sulfo-blandingen til glasset er næsten fyldt. Voila skummet vælter op og flyder ned ad glassets sider som lava der vælder op ad jorden ved et hot spot og danner en skjoldvulkan. Hvordan virker det? Natron reagerer med eddiken og danner kuldioxid, der blæser sulfo op til sæbeskum. Pointe: Lavaen fra en skjoldvulkan er tyndflydende og flyder langt ud til alle sider.

10 JORDSKÆLV OG VULKANER Side 10 Keglevulkan-forsøg Forsøget illustrerer, hvad der sker, når en keglevulkan kommer i udbrud. Forsøget er ret sjovt, da overraskelseseffekten er stor. Og så er det enormt enkelt at udføre. Det skal du bruge: Pepsi Max 1,5 l (øv dig evt. med billig cola light og brug Pepsi Max når det gælder) Mentos (almindelig størrelse) 4-5 stk. per flaske. (Husk ikke at ryste cola-flasken. Så forsvinder noget af brusen, og forsøget bliver ikke lige så vellykket.) Sådan gør du: Åbn Pepsi Max-flasken og stil den på et plant underlag. Prop lynhurtigt 4-5 mentos i flasken (du når sikkert ikke alle 5 før det går løs, men 4 er også ok. Du kan evt. bruge et reagensglas glas fra jeres fysiklokale til at have mentos i og så tømme det direkte ned i cola-flasken) Skynd dig væk, ellers bliver du klistret Hvordan virker det? Mentos-pastiller er tunge nok til at synke til bunds, og så har pastillerne en ekstrem ru overflade, som er rigtig god til at danne mange CO2-bobler. Blandingen af Mentos og sukkerfri cola er ekstremt god til at modvirke vands overfladespænding voila CO2-bobler forlader sodavandsflasken på eksplosionsagtig manér! Pointe: En keglevulkan er det man kalder en klassisk vulkan. Magmaen er meget sejtflydende og flyder ikke langt fra kratret og der dannes meget aske ved udbrud.

11 MOENSKLINT.DK Side 11 Eksplosions-vulkan- forsøg Forsøget viser hvordan en eksplosionsvulkan fungerer og hvilken betydning det har på området omkring vulkanen. Det skal du bruge: 1 stk. vandslange 1 stk. karton 1 billede af din skole, det lokale område eller et andet interessant sted Mel Kagekrymmel Ske Saks Tape Jo hårdere du puster, jo voldsommere en eksplosion! Sådan gør du: Lav en lille tragt i karton og tape den fast på den ene ende af vandslangen. Hæld 3-5 skefulde mel ned i tragten. Hæld kagekrymmel ovenpå. Hold tragten henover midten af billedet. Pust én gang MEGET kraftigt i vandslangen. Melet og kagekrymmelen eksploderer op i luften og falder ned på billedet og dækker store dele af skolen. Hvordan virker det? Når du puster i vandslangen skubber luften til mel og kagekrymmels som drøner ud af tragten og falder ned på papiret. Pointe: Eksplosionsvulkaner eksploderer med et stort udbrud Den kan dække et stort område med aske og pimpsten.

12 JORDSKÆLV OG VULKANER Side 12 Disposition og huskeliste Pointe Det kan du gøre Ideer til samtale Jordens indre er meget varm. Varmen får kontinentalpladerne til at bevæge sig. Når de bevæger sig opstår der jordskælv og vulkaner. Jordens kontinentalplader bevæger sig og derved opstår der spændinger. Pladerne bliver strækket og presset mod hinanden. Når presset bliver for stort opstår der jordskælv Brug sirup, saftevand og olie til illustrere jordklodens forskellige lag. Brug husholdningsfilm til at vise hvordan jordens plader flyder på magmastrømme. Brug balloner til at illustrere hvordan jordpladerne hopper op og ned når der sættes jordrystelser i gang Lavaen fra en skjoldvulkan er tyndflydende og flyder langt ud til alle sider. En keglevulkan er det man kalder en klassisk vulkan. Magmaen er meget sejtflydende og der dannes meget lidt aske. Eksplosionsvulkaner eksploderer med et stort udbrud. Den kan dække et stort område med aske og pimpsten. Brug vand, natron, eddike og sulfo til at illustrere den tyndflydende lava Brug Mentos og Pepsi Maks til at illustrere hvordan lava bliver slynget op i luften. Brug mel hældt i en tragt med kagekrymmel. Blæs kraftigt i rør. Dette kan illustrere de eksplosionsagtige udbrud. Mine egne noter:

Jordens indre. Spg. 1: Hvad består jordens indre af?

Jordens indre. Spg. 1: Hvad består jordens indre af? Jordens indre Spg. 1: Hvad består jordens indre af? Skorpen: Skorpen er cirka ned til 10 km under jorden. Til jordens centrum er der cirka 6.400 km. Skorpen er meget tynd, og sammenlignes med en æggeskal.

Læs mere

Jordens indre. 1. Hvad består jorden af, og hvordan har man fundet frem til det? 2. Tegn en tegning af jorden, placer og beskriv de forskellige lag:

Jordens indre. 1. Hvad består jorden af, og hvordan har man fundet frem til det? 2. Tegn en tegning af jorden, placer og beskriv de forskellige lag: Jordens indre 1. Hvad består jorden af, og hvordan har man fundet frem til det? - En skorpe, en kappe, en ydre kerne og en indre kerne. Skorpen består af stenarter, granit, gnejs, kalksten og sandsten.

Læs mere

Lene Vestergaard Karensmindeskolen 8. årgang FFF. BB2MM - geografi

Lene Vestergaard Karensmindeskolen 8. årgang FFF. BB2MM - geografi BB2MM - geografi Problemstilling Hvordan er jordkloden opbygget og hvilken sammenhæng er der mellem pladetektonik og naturfænomener? Mål Forenklede Fælles Mål for faget geografi: - Eleven kan med temakort

Læs mere

Jordens indre. 2. Beskrivelse findes i opg. 1

Jordens indre. 2. Beskrivelse findes i opg. 1 Jordens indre 1. Inderst inde i jorden er kernen som består af to dele den indre som man mener, er fast. Man regner også med at den er 4.000-5.000 grader C. Den ydre regner videnskabsmændene for at være

Læs mere

1. Hvorfor kan de geologiske processer ikke eftervises i laboratorium forsøg?

1. Hvorfor kan de geologiske processer ikke eftervises i laboratorium forsøg? Grundbogstekst: Tomas Westh Nørrekjær m.fl.: " Naturgeografi C, s. 8-27 Spørgsmål til teksten besvares under læsningen. Jordens dannelse og sporene efter liv 1. Hvorfor kan de geologiske processer ikke

Læs mere

Geologi 2009 Bogen Geografi C s Hvad hedder teorien om universets dannelse og hvornår menes det at have fundet sted?

Geologi 2009 Bogen Geografi C s Hvad hedder teorien om universets dannelse og hvornår menes det at have fundet sted? Geologi 2009 Bogen Geografi C s. 9 27 Spørgsmål til teksten besvares under læsningen. Jordens dannelse og sporene efter liv 1. Hvorfor kan de geologiske processer ikke eftervises i laboratorium forsøg?

Læs mere

Forberedelsesmateriale til vulkanforløb

Forberedelsesmateriale til vulkanforløb K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET D E T N A T U R - O G B I O V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T Forberedelsesmateriale til vulkanforløb Til udskolingen (7.- 9.klassse) Udarbejdet af Cirkus

Læs mere

Forberedelsesmateriale til vulkanforløb

Forberedelsesmateriale til vulkanforløb K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET D E T N A T U R - O G B I O V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T Forberedelsesmateriale til vulkanforløb Til mellemtrinet (4.- 6.klassse) Udarbejdet af Cirkus

Læs mere

Naturkatastrofer FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Naturkatastrofer FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Naturkatastrofer. CFU Aalborg 15/11-12. Ove Pedersen

Naturkatastrofer. CFU Aalborg 15/11-12. Ove Pedersen . CFU Aalborg 15/11-12 Ove Pedersen Dagens program: Præsentation Formål. GEOS adgang og præsentation. Naturkatastrofer generelt Kaffe Jordskælv Vulkaner Diverse opgaver Evaluering På kurset vil der, men

Læs mere

Jordskælv, Tsunamier og Vulkaner

Jordskælv, Tsunamier og Vulkaner X-citers om Jordskælv,Tsunamier og Vulkaner Jordskælv, Tsunamier og Vulkaner X-citers på Sydsjælland og øerne er et uddannelsesprojekt, hvor en række 7. klasse elever uddannes til at formidle naturvidenskab

Læs mere

bobler af naturvidenskab

bobler af naturvidenskab bobler af naturvidenskab 1 bobler af naturvidenskab Indhold s introduktion TIL LÆREREN Dette er en vejledning til Bobler af naturvidenskab, der er en formidlingsaktivitet om sæbebobler. Den er målrettet

Læs mere

introduktion tips og tricks

introduktion tips og tricks Tips & tricks 1 tips og tricks Indhold side introduktion Denne vejledning indeholder gode formidlingsråd og er målrettet 7. klassetrin. En Xciter er én som formidler naturvidenskab på en sjov og lærerig

Læs mere

Mit navn er Wanda, Wanda Wye, og jeg er specielt interesseret i konsekvenserne af supervarme eksplosioner af aske og gas. Enkelte voldsomme vulkanske

Mit navn er Wanda, Wanda Wye, og jeg er specielt interesseret i konsekvenserne af supervarme eksplosioner af aske og gas. Enkelte voldsomme vulkanske TM Mit navn er Wanda, Wanda Wye, og jeg er specielt interesseret i konsekvenserne af supervarme eksplosioner af aske og gas. Enkelte voldsomme vulkanske udbrud kan forårsage, at aske bliver skudt op til

Læs mere

Natur og Teknik QUIZ.

Natur og Teknik QUIZ. Natur og Teknik QUIZ. Hvorfor er saltvand tungere end almindeligt vand? Saltvand er tungere end vand, da saltvand har større massefylde end vand. I vand er der jo kun vand. I saltvand er der både salt

Læs mere

Indhold side Præsentation af smag 3 Hvad kan spises? 4 Smag med næsen 6 Smag med smagsløgene 8 Smag med tungen 10 Snyd dine sanser + Afrunding 12

Indhold side Præsentation af smag 3 Hvad kan spises? 4 Smag med næsen 6 Smag med smagsløgene 8 Smag med tungen 10 Snyd dine sanser + Afrunding 12 smag 1 smag Indhold side introduktion Denne vejledning omhandler smag og er målrettet 7. klassetrin. Vejledningen viser, at smag er mange forskellige ting. Der smages ikke kun med munden men bruges flere

Læs mere

vand, varme & energi

vand, varme & energi vand, varme & energi 1 vand, varme & energi Indhold s introduktion TIL LÆREREN Dette er en vejledning til formidlingsaktiviteten Vand, varme og energi. Aktiviteten er målrettet 7. klassetrin. I vejledningen

Læs mere

digital Tema Vands forvandling Noter til læreren: Forsøg til slowmotion-film og elevfremlæggelser - samt lidt teori TEMA: BESKYT DIN HJERNE

digital Tema Vands forvandling Noter til læreren: Forsøg til slowmotion-film og elevfremlæggelser - samt lidt teori TEMA: BESKYT DIN HJERNE digital Tema Vands forvandling Noter til læreren: Forsøg til slowmotion-film og elevfremlæggelser - samt lidt teori 2013 TEMA: BESKYT DIN HJERNE Introduktion Xciters Digital er et undervisningsforløb,

Læs mere

Uge 39 med Helsingør Kommune og Forsyning Helsingør.

Uge 39 med Helsingør Kommune og Forsyning Helsingør. Uge 39 med Helsingør Kommune og Forsyning Helsingør. Smager vand ens alle steder? Hvor kommer drikkevand fra? Kan jeg lave vand? Foto: Emil Thomsen Drikkevand i fremtiden. Baggrund for hæftet og konkurrencen.

Læs mere

introduktion TIL LÆREREN

introduktion TIL LÆREREN Lyd, larm & løjer 1 lyd, larm & løjer Indhold s introduktion TIL LÆREREN Dette er en vejledning til Lyd, larm og løjer, som er en formidlingsaktivitet om lyd. Den er målrettet 7. klassetrin. I vejledningen

Læs mere

Sæbeboblevand. Du skal ikke piske i boblevandet, skum er noget skidt når man skal lave bobler.

Sæbeboblevand. Du skal ikke piske i boblevandet, skum er noget skidt når man skal lave bobler. Sæbeboblevand 1 liter destilleret vand 0,5 dl opvaskemiddel ( Fairy Ultra Original er det bedste) 1 spsk. Glycerin Boblevandet virker bedst, hvis du gemmer det i en lukket beholder i et døgn, inden du

Læs mere

Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, 6-10

Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, 6-10 adresse afsender adressen afsendere adresser afsenderen adresserne afsenderne afstand aften afstande aftenen afstanden aftner afstandene aftnerne alder ballon alderen ballonen aske balloner asken ballonerne

Læs mere

NATURFAG Naturgeografi Folkeskolens afsluttende prøver Terminsprøve 2009/10

NATURFAG Naturgeografi Folkeskolens afsluttende prøver Terminsprøve 2009/10 NATURFAG Naturgeografi Folkeskolens afsluttende prøver Terminsprøve 2009/10 Elevens navn: CPR-nr.: Skole: Klasse: Tilsynsførendes navn: 1 Opgave 1.1 Placer tallene 1-4 ved de fire verdenshjørner på illustrationen.

Læs mere

Materialer: Sådan bygges kikkerten! (lærer vejledning) Side 1 af 9. Til én klasse skal du bruge:

Materialer: Sådan bygges kikkerten! (lærer vejledning) Side 1 af 9. Til én klasse skal du bruge: Side 1 af 9 Materialer: Til én klasse skal du bruge: til hver elev: fire slags paprør, nr. 1-4 en linse et okular (sørg for at hver gruppe nogle forskellige okularer) en saks to runde stykker sort karton

Læs mere

KEMI FOR DE YNGSTE GOD TIL NATURFAG. Elevark. Et undervisningsforløb til natur/teknik 1. - 3. KLASSETRIN. De allerførste oplevelser med naturfag

KEMI FOR DE YNGSTE GOD TIL NATURFAG. Elevark. Et undervisningsforløb til natur/teknik 1. - 3. KLASSETRIN. De allerførste oplevelser med naturfag GOD TIL NATURFAG Elevark KEMI FOR DE YNGSTE Et undervisningsforløb til natur/teknik 1. - 3. KLASSETRIN De allerførste oplevelser med naturfag Udviklet af Christian Petresch & Erland Andersen Redaktion:

Læs mere

Indhold side Præsentation af lungen 3 Lungens funktion 4 Struben 6 Spiserør og luftrør 10 Når vi trækker vejret 12 I lungerne 14 Afslutning 16

Indhold side Præsentation af lungen 3 Lungens funktion 4 Struben 6 Spiserør og luftrør 10 Når vi trækker vejret 12 I lungerne 14 Afslutning 16 lungen 1 lungen Indhold side introduktion Denne vejledning guider igennem en lungedissektion og er målrettet 7. klassetrin. I vejledningen er der en beskrivelse af lungens forskellige dele og funktioner

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2013 Institution VUC Vestegnen Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hf Geografi C Eva Egeberg Hold 3geC02 13-14

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2015 Institution VUC Vestegnen Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf e Geografi C Jon Franklin Villumsen

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2014 Institution VUC Vestegnen Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hf e Geografi C Jon Franklin Villumsen Hold

Læs mere

Naturfag 2011 Biologi

Naturfag 2011 Biologi Skole: Klasse: Opgave nr. 1 2 3 4 5 6 1 9: Spyflue 2 4: Lille vandkalv 3 2: Sortugle 4 3: rovbille 5 1: myg 6 5: polarhumlebi 7 2: larve 8 3: puppe 9 4: sværmer 10 Første fra venstre: 3 - primater 11 Anden

Læs mere

Skibet skal sejle. Hej med dig!

Skibet skal sejle. Hej med dig! Skibet skal sejle Hej med dig! Jeg er Thomas Tandstærk, og jeg ved en masse om teknik og natur. Jeg skal lære dig noget om at lave forsøg og undersøgelser. Når klassen er færdig får I et flot diplom! I

Læs mere

Lav ure med sand og sol

Lav ure med sand og sol Månestenen #06 Opgaveark Natur/teknologi, 1.-5. klasse. Omfang: 2 lektioner Lav ure med sand og sol I denne opgave skal eleverne arbejde med at måle tid. De skal lave ure, hvor de bruger to ting, der er

Læs mere

Puste- og sugeøvelser

Puste- og sugeøvelser Puste- og sugeøvelser Ishøj Kommune 1 Det er en god idé at lave mange af øvelserne foran et spejl. 2 Puste- og sugeøvelser Pusteøvelser træner både tungens bevægelighed og evne til at forandre form og

Læs mere

Opgave 1. Vand og vandforsyning (fase 1) Hvilke ting indeholder vand? Til dette forsøg skal du bruge:

Opgave 1. Vand og vandforsyning (fase 1) Hvilke ting indeholder vand? Til dette forsøg skal du bruge: Opgave 1 Hvilke ting indeholder vand? Ting Plasticposer 6 forskellige ting Gør som på billedet. Gæt om det indeholder vand Resultat af forsøg Jeg tror at tomaten indeholder vand Ja, tomater indeholder

Læs mere

Er dit reaktionsskema afstemt? Dvs. undersøg for hvert grundstof, om der er lige mange atomer af grundstoffet før reaktionen som efter reaktionen.

Er dit reaktionsskema afstemt? Dvs. undersøg for hvert grundstof, om der er lige mange atomer af grundstoffet før reaktionen som efter reaktionen. 7.12 Bagning med hjortetaksalt I skal undersøge, hvilke egenskaber bagepulveret hjortetaksalt har. Hjortetaksalt bruges i bagværk som kiks, klejner, brunkager m.m. Saltet giver en sprødhed i bagværket.

Læs mere

Vores Dynamiske Jord Tod Waight 1

Vores Dynamiske Jord Tod Waight 1 Vores Dynamiske Jord Tod Waight (todw@geol.ku.dk) 1 50 mm/yr 2 Vulkaner Mt. Ruapehu 3 Vulkaner = magmabjergarter Hvad er en magmabjergart? Magmatiske bjergarter dannes ved afkøling og størkning af naturligt

Læs mere

digital Tema Bilmotoren Noter til læreren: Forsøg til slowmotion-film og elevfremlæggelser - samt lidt teori TEMA: BILMOTOREN

digital Tema Bilmotoren Noter til læreren: Forsøg til slowmotion-film og elevfremlæggelser - samt lidt teori TEMA: BILMOTOREN digital Tema Bilmotoren Noter til læreren: Forsøg til slowmotion-film og elevfremlæggelser - samt lidt teori 2013 TEMA: BILMOTOREN Introduktion Xciters Digital er et undervisningsforløb, hvor elever laver

Læs mere

Opgaveark. Dinosaurernes tid. Navn: Klasse:

Opgaveark. Dinosaurernes tid. Navn: Klasse: Opgaveark Dinosaurernes tid Navn: Klasse: Mål for emnet: Hvor meget ved jeg før jeg går i gang Skriv et tal fra 0-5 Så meget ved jeg, når jeg er færdig Skriv et tal fra 0-5 Jeg ved, hvad en dinosaur er

Læs mere

OPGAVEARK. Cyklen NATUR/ TEKNIK STORM P. MUSEET

OPGAVEARK. Cyklen NATUR/ TEKNIK STORM P. MUSEET 1 Cyklen 1. Lav en optagelse, hvor I viser og forklarer, hvordan cyklens kædetræk virker. Brug illustrationer, billeder fra internettet, cykeldele eller jeres egne cykler. Måske kan I også forklare, hvordan

Læs mere

digital Tema Ildebrande Noter til læreren: Forsøg til slowmotion-film og elevfremlæggelser - samt lidt teori TEMA: BESKYT DIN HJERNE

digital Tema Ildebrande Noter til læreren: Forsøg til slowmotion-film og elevfremlæggelser - samt lidt teori TEMA: BESKYT DIN HJERNE digital Tema Ildebrande Noter til læreren: Forsøg til slowmotion-film og elevfremlæggelser - samt lidt teori 2013 TEMA: BESKYT DIN HJERNE Introduktion Xciters Digital er et undervisningsforløb, hvor elever

Læs mere

1. Hvad er forskellen på oceanbunds plader og kontinent plader? 4. Hvor i verden kan man opleve sidelæns bevægelses zoner?

1. Hvad er forskellen på oceanbunds plader og kontinent plader? 4. Hvor i verden kan man opleve sidelæns bevægelses zoner? Opgave 1a.01 Geologiske kredsløb Spørgsmålene her kan besvares ved at læse teksterne omkring Vulkaner & jordskælv fra Geologisk Museum 1. Hvad er forskellen på oceanbunds plader og kontinent plader? Oceanbundspladerne

Læs mere

M a d t i l k r æ s n e g a n e r

M a d t i l k r æ s n e g a n e r Mad til kræsne ganer Amerikansk chokoladekage 10 personer 1 springform 22 cm Dej: 60 g kakaopulver 1½ dl kogende vand 180 g blødt smør 350 g sukker 3 æg 250 g mel 1 tsk. bagepulver ½ tsk. natron 1½ dl

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12. Kursusmappe Uge 19 Emne: Nørd Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.10 Uge 19 l Nørd Det har sneet igen, og alle de H er, der var

Læs mere

UNDERVISNINGSMATERIALE - fra klasse (Udskolingen)

UNDERVISNINGSMATERIALE - fra klasse (Udskolingen) UNDERVISNINGSMATERIALE - fra 7. - 9. klasse (Udskolingen) Lærervejledning Lærervejledning til Fra lokum til slam om spildevandsrensning Spildevandet er en del af vandets kredsløb og en væsentlig del af

Læs mere

Post 1 - Mudderkast På denne post skal spirerne og grønsmutterne samle point nok, så de kan få en pandelampe at pakke i rygsækken.

Post 1 - Mudderkast På denne post skal spirerne og grønsmutterne samle point nok, så de kan få en pandelampe at pakke i rygsækken. Post 1 - Mudderkast På denne post skal spirerne og grønsmutterne samle point nok, så de kan få en pandelampe at pakke i rygsækken. Spejderne samler point ved at kaste mudder på en pointtavle. Pointtavlen

Læs mere

INGENIØRENS ARBEJDSMETODE: ØV DIG I METODEN

INGENIØRENS ARBEJDSMETODE: ØV DIG I METODEN MODUL 7: INTRODUKTION TIL INNOVATION INGENIØRENS ARBEJDSMETODE ELEVVEJLEDNING INGENIØRENS ARBEJDSMETODE: ØV DIG I METODEN I denne aktivitet skal I øve jer i at bruge ingeniørens arbejdsmetode. Øvelsen

Læs mere

introduktion lærervejledning Hvad er Xciters? 3 Hvorfor Xciters? 4 Planlægning 5 Undervisningsmaterialer 6 Koordinering 7

introduktion lærervejledning Hvad er Xciters? 3 Hvorfor Xciters? 4 Planlægning 5 Undervisningsmaterialer 6 Koordinering 7 lærer vejledning 1 lærervejledning Indhold side 1 2 3 4 5 Hvad er Xciters? 3 Hvorfor Xciters? 4 Planlægning 5 Undervisningsmaterialer 6 Koordinering 7 introduktion På Experimentarium er vi vilde med at

Læs mere

Indeks. Eksperimenter og opskrifter. Eksperimenter og opskrifter

Indeks. Eksperimenter og opskrifter. Eksperimenter og opskrifter Indeks Eksperimenter og opskrifter a) Opskrifter Opskrift 1. Ormeformet geléslik Opskrift 2. To smaget geléslik Opskrift 3. Juice geléslik Opskrift 4. Slikkepinde uden forme Opskrift 5. Lækre bolsjer!

Læs mere

AKTIVITETER. 3.-4. klasse

AKTIVITETER. 3.-4. klasse 1 Hvor mange reklamer og aviser modtager en familie? I denne aktivitet skal du undersøge, hvor mange reklamer og aviser din familie modtager i løbet af en uge. Du skal finde ud af, hvor mange kilo papir,

Læs mere

DAGENS ORD 22. december: JULEPYNT

DAGENS ORD 22. december: JULEPYNT Inkl. materialer: - 1 ordkort, spil Pynt juletræet, lav en rystekugle DAGENS ORD 22. december: JULEPYNT Ideer til sproglege. Find evt. selv på flere/andre (brug skema til print). Husk at justere aktiviteterne

Læs mere

Du kan få forskellige typer af æg. Du kan få: Hønsene lever på forskellige måder. Se skemaet. Hvilken type høne har mest plads? høns. høns. høns.

Du kan få forskellige typer af æg. Du kan få: Hønsene lever på forskellige måder. Se skemaet. Hvilken type høne har mest plads? høns. høns. høns. Opgave 3: Undersøg, hvordan de forskellige typer af høns lever Du skal nu undersøge, hvordan de forskellige typer af høns lever. Der er nemlig forskel på, hvad hønsene får at spise, om de kan komme ud,

Læs mere

KOSMOS. 7.1 Spaltning af sukker. Materialer MADENS KEMI KEMISKE STOFFER I MADEN DISACCHARIDER

KOSMOS. 7.1 Spaltning af sukker. Materialer MADENS KEMI KEMISKE STOFFER I MADEN DISACCHARIDER KEMISKE STOFFER I MADEN DISACCHARIDER 7.1 Spaltning af sukker I skal undersøge, hvordan sukker spaltes ved kontakt med en syre. Almindelig hvidt sukker er et disaccharid. Det kan spaltes i to monosaccharider:

Læs mere

KAN MAN SE VINDEN? HVAD ER VIND? LUFTTRYK VI MÅLER LUFTTRYKKET

KAN MAN SE VINDEN? HVAD ER VIND? LUFTTRYK VI MÅLER LUFTTRYKKET KAN MAN SE VINDEN? HVAD ER VIND? For at svare på spørgsmålet om, hvad vind er, så skal vi vide noget om luft. I alle stoffer er molekylerne i stadig bevægelse. I faste stoffer ligger de tæt og bevæger

Læs mere

E 10: Fremstilling af PEC-solceller

E 10: Fremstilling af PEC-solceller E 10: Fremstilling af PEC-solceller Formål Formålet med forsøget er at fremstille PEC (Photo Electro Chemical) solceller ud fra vinduesruder, plantesaft, hvid maling og grafit fra en blyant. Apparatur

Læs mere

Analyse af proteiner Øvelsesvejledning

Analyse af proteiner Øvelsesvejledning Center for Undervisningsmidler, afdeling København Analyse af proteiner Øvelsesvejledning Formål At separere og analysere proteiner i almindelige fødevarer ved brug af gelelektroforese. Teori Alle dele

Læs mere

INGENIØRENS ARBEJDSMETODE: ØV DIG I METODEN

INGENIØRENS ARBEJDSMETODE: ØV DIG I METODEN INGENIØRENS ARBEJDSMETODE: ØV DIG I METODEN I denne aktivitet skal I øve jer i at bruge ingeniørens arbejdsmetode. Øvelsen er teoretisk. Det betyder, at I ikke skal bygge eller fremstille noget, men blot

Læs mere

I dag skal vi. Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Hvad lærte vi sidst?

I dag skal vi. Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Hvad lærte vi sidst? I dag skal vi Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. Hvad lærte vi sidst? CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Har i lært noget om, hvad træer kan, hvad mennesker kan og ikke

Læs mere

Aktiviteter 3.-4. klasse

Aktiviteter 3.-4. klasse Sorter affald Engangshandsker En pose affald 3 kasser til sortering af affald, fx papkasser Tusser Lim Et stort stykke plastik eller en voksdug Tag 3 stykker papir. Skriv genbrug på det ene stykke papir,

Læs mere

Universet. Opgavehæfte. Navn: Klasse

Universet. Opgavehæfte. Navn: Klasse Universet Opgavehæfte Navn: Klasse Mål for emnet: Rummet Hvor meget ved jeg før jeg går i gang Skriv et tal fra 0-5 Så meget ved jeg, når jeg er færdig Skriv et tal fra 0-5 Jeg kan beskrive, hvad Big Bang

Læs mere

Formål: At undersøge nogle egenskaber ved CO 2 (carbondioxid). 6 CO 2 + 6 H 2 O C 6 H 12 O 6 + 6 O 2

Formål: At undersøge nogle egenskaber ved CO 2 (carbondioxid). 6 CO 2 + 6 H 2 O C 6 H 12 O 6 + 6 O 2 ØVELSE 2.1 SMÅ FORSØG MED CO 2 At undersøge nogle egenskaber ved CO 2 (carbondioxid). Indledning: CO 2 er en vigtig gas. CO 2 (carbondioxid) er det molekyle, der er grundlaget for opbygningen af alle organiske

Læs mere

Svømme position i floden

Svømme position i floden RAFTING SIKKERHED Svømme position i floden Svømme position i floden er som følgende: Lig dig på ryggen ansigtet skal være ned strøms ben og fødder op (tæerne skal være over vandet foran dig). Forsøg aldrig

Læs mere

DNA-smykke Simpel ekstraktion af DNA fra kindceller fra mennesket, som er velegnet til at bruge i et halssmykke

DNA-smykke Simpel ekstraktion af DNA fra kindceller fra mennesket, som er velegnet til at bruge i et halssmykke 145678 John Schollar and Dean Madden National Centre for Biotechnology Education, University of Reading Science and Technology Centre, Earley Gate, Reading RG6 6BZ UK E: J.W.Schollar@reading.ac.uk Simpel

Læs mere

VEJLEDNING. Sådan får vi alle til at føle sig velkomne i Ungdommens Røde Kors

VEJLEDNING. Sådan får vi alle til at føle sig velkomne i Ungdommens Røde Kors VEJLEDNING Sådan får vi alle til at føle sig velkomne i Ungdommens Røde Kors Velkommen I denne vejledning kan du se, hvad du skal gøre for at undervise i Sådan får vi alle til at føle sig velkomne i Ungdommens

Læs mere

Planetatmosfærer. Hvorfor denne forskel?

Planetatmosfærer. Hvorfor denne forskel? Planetatmosfærer De indre planeter Venus og Jorden har tykke atmosfærer. Mars' atmosfære er kun 0,5% af Jordens. Månen har nærmest ingen atmosfære. De ydre planeter De har alle atmosfærer. Hvorfor denne

Læs mere

Opgave 1: Lav 100% din havregrød

Opgave 1: Lav 100% din havregrød Opgave 1: Lav 100% din havregrød Du skal nu prøve at lave 100% din havregrød. Skal der rosiner, vaniljesukker, kardemomme eller måske æbletern i din havregrød? Vælg de krydderier, tørrede eller friske

Læs mere

Madtilheleugen.dk Opskrifter 22/03/15 16.48

Madtilheleugen.dk Opskrifter 22/03/15 16.48 Madtilheleugen.dk Opskrifter 22/03/15 16.48 Uge 13 Mandag: Glaseret skinke med flødekartofler og karamelliserede løg 5 stk. kartofler 2 stk. løg 1 fed. hvidløg 1 stk. hønsebouillon terning 0,25 l fløde

Læs mere

digital Tema Raketter Noter til læreren: Forsøg til slowmotionfilm og elev-fremlæggelser - samt lidt teori

digital Tema Raketter Noter til læreren: Forsøg til slowmotionfilm og elev-fremlæggelser - samt lidt teori digital Tema Raketter Noter til læreren: Forsøg til slowmotionfilm og elev-fremlæggelser - samt lidt teori 2013 Introduktion Xciters Digital er et undervisningsforløb, hvor elever laver forsøg, filmer

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2018 Institution VUC Vestegnen Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hf-e Geografi C Anne Broberg Hold 3GeC05

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2018-19 Institution VUC Vestegnen Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hf-e Geografi C Anne Broberg Hold 1GeC05

Læs mere

Nem glutenfri opskrift fra Doves Farm på lagkagebunde. Kan nydes af alle!

Nem glutenfri opskrift fra Doves Farm på lagkagebunde. Kan nydes af alle! Nem glutenfri opskrift fra Doves Farm på lagkagebunde. Kan nydes af alle! 150 g smør* 150 g sukker 2 dråber vaniljeekstrakt 2 æg** 150 g glutenfrit selvhævende hvidt mel fra Doves Farm (Self-raising White

Læs mere

Algedråber og fotosyntese

Algedråber og fotosyntese Algedråber og fotosyntese Fotosyntesen er en utrolig kompleks proces, som kan være svær at forstå. Heldigvis kan fotosyntesen illustreres på en måde, så alle kan forstå, hvad der helt præcist foregår i

Læs mere

Natur og naturfænomener er en del af den pædagogiske læreplan

Natur og naturfænomener er en del af den pædagogiske læreplan Naturfænomener Natur og naturfænomener er en del af den pædagogiske læreplan. Guderup Børnehave ligger i et område hvor der er et ønske fra politisk hold om at børn bliver nysgerrige på de naturvidenskabelig

Læs mere

Fang en krabbe. Husk redningsvest!

Fang en krabbe. Husk redningsvest! Fang en krabbe Prøv at fang en krabbe med: madding (små stykker fisk, et fiskeskellet eller muslinger) net, snor eller fiskesnøre klemme spand eller akvarium med vand Sådan fanger du en krabbe Få fat i

Læs mere

digital Tema Beskyt din hjerne Noter til læreren: Forsøg til slowmotion-film og elevfremlæggelser - samt lidt teori TEMA: BESKYT DIN HJERNE

digital Tema Beskyt din hjerne Noter til læreren: Forsøg til slowmotion-film og elevfremlæggelser - samt lidt teori TEMA: BESKYT DIN HJERNE digital Tema Beskyt din hjerne Noter til læreren: Forsøg til slowmotion-film og elevfremlæggelser - samt lidt teori 2013 TEMA: BESKYT DIN HJERNE Introduktion Xciters Digital er et undervisningsforløb,

Læs mere

DE FIRE ELEMENTER GOD TIL NATURFAG. Elevark. Et undervisningsforløb til natur/teknik 6. KLASSETRIN. Lær om grundstofferne. hydrogen, kulstof og jern

DE FIRE ELEMENTER GOD TIL NATURFAG. Elevark. Et undervisningsforløb til natur/teknik 6. KLASSETRIN. Lær om grundstofferne. hydrogen, kulstof og jern GOD TIL NATURFAG Elevark DE FIRE ELEMENTER Et undervisningsforløb til natur/teknik 6. KLASSETRIN Lær om grundstofferne oxygen, hydrogen, kulstof og jern Udviklet af Morten Margolinsky 2012 Redaktion: Erland

Læs mere

Tørt sand og vådt sand.

Tørt sand og vådt sand. 1 2 Våd, vådere, vådest Målet med dette idékatalog er at inspirere til en række naturvidenskabelige og natur-sproglige aktiviteter for de helt små børn i dagpleje og vuggestue med udgangspunkt i elementet:

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1. Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1. Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12. Uge 29 Emne: Nørd Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12.00 Uge 29 l Nørd Hopp har fundet en god pind. Den faldt ned lige

Læs mere

DAGENS ORD 22. december: JULEPYNT

DAGENS ORD 22. december: JULEPYNT Inkl. materialer: - 1 ordkort, spil Pynt juletræet, lav en rystekugle DAGENS ORD 22. december: JULEPYNT Ideer til sproglege. Find evt. selv på flere/andre (brug skema til print). Husk at justere aktiviteterne

Læs mere

Geologimodeller beskrivelse

Geologimodeller beskrivelse Geologimodeller beskrivelse Denne beskrivelse er fælles for produkterne: 7990.00 Verden i 3-D 7990.10 Grand Canyon Frederiksen A/S Denne produktbeskrivelse må kopieres til intern brug på den adresse hvortil

Læs mere

FØDSELSDAG MED ØKOBANDEN

FØDSELSDAG MED ØKOBANDEN FØDSELSDAG MED ØKOBANDEN Her kan du få en masse gode ideer af Økobanden til hvordan du kan gøre din fødselsdag sund, sjov og økologisk. BEMÆRK: Fødselsdagsopskrifterne er til 10 børn. MENU 1 Æbleorm af

Læs mere

Mit navn er Villy Dyrekær og jeg er naturekspert. Slim er videnskabeligt fascinerende for en berømt naturelsker som mig. Vidste du, at det engang var

Mit navn er Villy Dyrekær og jeg er naturekspert. Slim er videnskabeligt fascinerende for en berømt naturelsker som mig. Vidste du, at det engang var TM Mit navn er Villy Dyrekær og jeg er naturekspert. Slim er videnskabeligt fascinerende for en berømt naturelsker som mig. Vidste du, at det engang var slimede mikrober, der regerede verden? For billioner

Læs mere

Det anbefales ikke at stå for tæt på din færdige stjerne, da denne kan være meget varm.

Det anbefales ikke at stå for tæt på din færdige stjerne, da denne kan være meget varm. Vi advarer om, at stjerner har en udløbsdato, afhængig af deres masse. Hvis du ikke er opmærksom på denne dato, kan du risikere, at din stjerne udvider sig til en rød kæmpe med fare for at udslette planeterne

Læs mere

De 12 vise troldmænd af Tyrien

De 12 vise troldmænd af Tyrien De 12 vise troldmænd af Tyrien Kapitel 1 - Ildens verden - Gnist (1 skade per min.) 5.ep Gnist sætter din modstander i flammer, og vil give skade hvis de ikke slukkes. - Ildkugle (1 skade) 10.ep Ildkugle

Læs mere

Og vi skal tale om det på en måde, som du måske ikke har tænkt over det før.

Og vi skal tale om det på en måde, som du måske ikke har tænkt over det før. Kald 3 - The Power of why. I dag skal vi tale om HVORFOR du ønsker det, du ønsker. Og vi skal tale om det på en måde, som du måske ikke har tænkt over det før. Derfor er det super vigtigt, at du har god

Læs mere

At fejle, gå i stå og komme videre er kernen i vores aktiviteter

At fejle, gå i stå og komme videre er kernen i vores aktiviteter Introduktion: vi leger os klogere på verden Dette er at af flere maker kits, som skal bidrage til at gøre viden mere håndgribelig og forståelig ved at tænke med hænderne. Gennem legen får eleverne en hands-on

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Årstid/årstal Institution Sommer 2015 VUF - Voksenuddannelsescenter Frederiksberg Uddannelse Hf/hfe/hhx/htx/stx/gsk

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

Halm. Huse ved Vadehavet - Forundringskort Halm

Halm. Huse ved Vadehavet - Forundringskort Halm Halm Halm blev brugt til at blande i lerklining, både i vikingetiden og i bindingsværkshuse omkring 1634. Halmstrå kan let knække. Flere halmstrå sammen er stærkere end ét strå. Halm Halmstrå er hule,

Læs mere

Find enzymer til miljøvenligt vaskepulver

Find enzymer til miljøvenligt vaskepulver Find enzymer til miljøvenligt vaskepulver Enzymer, der er aktive under kolde forhold, har adskillige bioteknologiske anvendelsesmuligheder. Nye smarte og bæredygtige produkter kan nemlig blive udviklet

Læs mere

Tegning/Todimensionale billeder

Tegning/Todimensionale billeder Tegning/Todimensionale billeder - TEGNETEKNIKKER, REDSKABER OG OPGAVER At tegne er en proces, en måde at skildre på. Hemmeligheden ved en vellykket tegning er en omhyggelig iagttagelse, en forenkling af

Læs mere

Party-tip. disneyjunior.dk. DisneyJunior.co.uk. Disney

Party-tip. disneyjunior.dk. DisneyJunior.co.uk. Disney Party-tip DisneyJunior.co.uk ø Bed dine venner om at klæde sig ud som pirater til partyet! Så kan du uddele priser for bedste piratudklædning! Rul invitationen, som du udskrev fra denne side, sammen, og

Læs mere

Indhold Forklaring til kortene Antal trylletricks Spillets mål Trick nr. 1: BANK PÅ BUNKEN Materiel Hemmelig forberedelse

Indhold Forklaring til kortene Antal trylletricks Spillets mål Trick nr. 1: BANK PÅ BUNKEN Materiel Hemmelig forberedelse DK Fra 8 til 99 år 1 tryllekunstner + publikum Indhold: 61 kort (et spil med 48 kort + 6 kort med bagside på begge sider + 1 kort kort + 6 tryllekort med gule pailletter) Forklaring til kortene: 4 familier

Læs mere

VANDETS VEJ GENNEM TIDEN

VANDETS VEJ GENNEM TIDEN VANDETS VEJ GENNEM TIDEN - VANDFORSYNING PÅ FREDERIKSBERG vejret grundvand vandværket havet renseanlægget hjemmet Frederiksberg Forsyning og Cisternerne VANDETS VEJ GENNEM TIDEN MÅL MED FORLØBET Når forløbet

Læs mere

VANDETS VEJ GENNEM TIDEN Vandforsyning på Frederiksberg

VANDETS VEJ GENNEM TIDEN Vandforsyning på Frederiksberg VANDETS VEJ GENNEM TIDEN Vandforsyning på Frederiksberg VANDETS VEJ GENNEM TIDEN KÆRE ELEV Snart skal I besøge Cisternerne - et gemt, underjordisk vandreservoir i Søndermarken - og Frederiksberg Forsyning.

Læs mere

Eriks Mad og Musik 27. november 2010 Julekonfekt og julegodter

Eriks Mad og Musik 27. november 2010 Julekonfekt og julegodter Eriks Mad og Musik 7. november 00 Julekonfekt og julegodter Havregrynskugler 0 g smør spsk kakao 00 g flormelis 00 g havregryn ½ dl piskefløde evt. et par dråber mandelessens (eller tsk vanillesukker)

Læs mere

BRØD KLASSIKERE. AMA-tips.dk. Læs om. på bagsiden. - så er der mere ros til kokken

BRØD KLASSIKERE. AMA-tips.dk. Læs om. på bagsiden. - så er der mere ros til kokken BRØD KLASSIKERE Læs om AMA-tips.dk på bagsiden - så er der mere ros til kokken BAG KLASSISK BRØD MED ET TVIST Danskerne er glade for at svinge gryderne derhjemme, men ikke alle føler sig rustede til at

Læs mere

Grundvandet i Hillerød. Elevhæfte 1. 3. klasse

Grundvandet i Hillerød. Elevhæfte 1. 3. klasse Grundvandet i Hillerød Elevhæfte 1. 3. klasse 1 Grundvandet i Hillerød Elevhæfte 1.-3. klasse 8 lektionsopgaver: a. Vandet i Hillerød...................................... 3 b. Hvor findes vandet?..................................

Læs mere

Relativ massefylde. H3bli0102 Aalborg tekniske skole. Relativ massefylde H3bli0102 1

Relativ massefylde. H3bli0102 Aalborg tekniske skole. Relativ massefylde H3bli0102 1 Relativ massefylde H3bli0102 Aalborg tekniske skole Relativ massefylde H3bli0102 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... Side 1 Formål... Side 2 Forsøget... Side 2- side 4 Konklusion... Side 4- side

Læs mere