Penge Noget af det bedste software til kreativ kodning er freeware

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Penge Noget af det bedste software til kreativ kodning er freeware"

Transkript

1 Kreativ Kode Visuelt kreative, kunstner og designere var brugere af teknologi. Vi overlod udformningen af teknologien til andre og brugte med hvad IT-industrien ville levere til os. De seneste 15 år har dette ændret sig. Der er kommet et oprør mod rollen som passive forbruger af informationsteknologi. Der er et ønske om at forstå informationsteknologi. Der er kommet et ønske om et udtrykke noget nyt i et nyt medie fremfor blot at efterligne gamle. Penge Noget af det bedste software til er freeware (gratis). Ud over at spare penge, har freeware ofte den fordel at den støttes af en stor og engageret gruppe af anvendere (et community ). På grupperne websteder kan du ofte hente gode råd, ideer og bede om hjælp. Enkelte stykker software som f.eks. DBN/DesignBy- Numbers og Processing har støtte-websteder rettet specielt mod undervisere. Platforme De fleste af programmerne findes både til Windows og Mac OSX. Enkelte endda til iphones og Android telefoner. Programmeringsfordomme Vi tror programmeringskoder ligner volapyk. Det gør de sjældent. De ligner engelsk. Men computere kan være ret strikse med hensyn til den skrevne syntaks. Der er mange ligheder mellem forskellige programmeringssprog. Har du lært et programmeringssprog, kan du hurtigt forstå andre. Vi tror at programmering kræver matematisk viden. Det gør det måske i enkelte tilfælde, men sjældent på højere niveau. Vi tror at programmering kræver planlægning og knivskarp målrettethed. Men på workshoppend vil vi arbejde improviserende og eksplorativt med kode uden at vide hvor vi ender. I virkeligheden udvikles det meste software ved at skrive videre på eksisterende. Vi vil også arbejde med at modificere andres kode. Historien Massachusetts Institute of Technology (MIT) har spillet en stor rolle i udbredelsen af konceptet Kreative Kode. Det skyldes især MIT s aesthetics + computation group under ledelse af John Maeda. Hvis du begynder at kigge på hvem der står bag de forskellige kreativ kode initiativer, vil du opdage at de næsten alle har studeret der. Dette kursus blev udarbejdet i Siden da er Processing blevet væsentligt opdateret. Så der er desværre ingen garanti at alt virker... Men prøv selv!

2 Gratis software til tekstbaseret programmering DBN/Design By Numbers Det allerførste udspil fra MIT til. Meget enkelt - og meget begrænset (og et meget lille lærred). Kan downloades eller køres i en webbrowser. Processing Under workshoppen arbejdede vi med Processing. Processing er en direkte fortsættelse af DesignByNumbers og er et open-source programmeringsmiljø for kreative, der vil skabe billeder, animationer og interaktioner. Projektet blev startet af Benjamin Fry og Casey Reas, begge studerende fra MIT. Tekniske set er Processing baseret på programmeringssproget JAVA. Arduino Arduino er et ganske specielt eksempel på kreativ kode. Arduino er både et gratis udviklingsmiljø og en open-source mikro-computer. Udviklingsmiljøet og sproget ligner Processing til forveksling. Arduinoen er ikke beregnet på visuelt skærmdesign, men mere fysiske dimser som f.eks. små robotter, blinkende lamper, arbejde med sensorer og lign. Den specielle mikro-computer er udviklet som opensource hardware, og findes den i utroligt mange varianter. I Danmark koster den almindelige Arduino små 200 kr. Den kan bl.a. købes hos Farnell ( Tekniske set er Arduino baseret på programmeringssproget C. OF (openframeworks) OF er en slags storebror til Processing. OF kan meget mere og arbejder langt hurtigere end Processing. Til gengæld er det også en del sværere at lære og meget, meget sværere at installere. OF er en overbygning på programmeringssproget C. For at bruge OF skal du derfor først have en C-compiler og et C-udviklingsmiljø installeret på din computer.

3 Freeware til modulær/visuel programmering I modulbaseret programmering skriver du ikke så meget kode. I stedet trækker du bokse ind på skærmen og forbinder disse. Det kan lyde enkelt. Men i praksis skjuler disse systemer en masse funktioner og er derfor ofte svære for en nybegynder at gå til. Lily Lily er et stykke meget specielt software. Det er et plugin til webbrowseren FireFox (som du altså skal have installeret på forhold). Du programmerer ved at forbinde bokse inde i din webbrowsers vindue. PD (Pure Data) PD arbejde mest med lyd. Det er en gratis pendant til det professionelle og kostbare program Max/MSP. PD kræver et forholdsvist stort kendskab til musik og digital signalbehandling. VVV VVV bruges ofte af VJs (som live visuals til koncerter). Kan være svært at installere (det er aldrig lykkedes mig at få det til at virke) EyesWeb EyesWeb er lavet som et meget seriøst research-software for krops-interaktion med musik (dans etc). Men er let at bruge til at lave special effekts på video eller videostyret lyd. Det findes - så vidt jeg ved - kun til Windows. Projektets hjemmesiden kan være lidt svær at finde rundt i.

4 Download og installation af Processing Processing er gratis. Processing findes til Windows, Mac og Linux. Processing downloades fra: Hvis du downloader til Windows, er det letteste at downloade den fulde version (ikke without JAVA ). Processing skal ikke installeres, du skal blot udpakke den fil du downloaded. Da programmet ikke skal installeres, kan du blot kopiere mappen ind fra en CD (fremfor at alle skal downloade individuelt). Programmet startes ved at dobbeltklikke på det blå P ikon. Specielt om video-input og Windows. Hvis du bruger Windows og vil arbejde med video-input (f.eks. fra computerens webcam) skal du bruge noget ekstra software. Du skal have Apple QuickTime installeret (det har du allerede hvis du bruger itunes). Ellers kan du downloade QuickTime fra Desuden skal du have installeret programmet WinVDIG. Det kan downloades fra Men du skal ikke hente den nyeste version, men bruge version Du skal have Apple QuickTime installeret før du installerer WinVDIG.

5 Udviklingsmiljøet Processing De 6 knapper i toppen. De 2 runde: Start din kode og stop. De 4 firkantede: Ny kode (tomt kanvas), åben en gemt kode, gem en kode og eksporter til web. Med den anden firkantede knap ( åben ) kan du åbne dine tidligere gemte koder (kaldes sketches i Processing. Men der følger en masse gode eksempler med Processing. Især kan du kigge i mapperne Basics og Topics. Du skriver din kode i det hvide tekst-felt. Det grå tekstfelt i bunden er et statusfelt og fejlmeddelelser vises her. Det sorte tekstfelt i bunden er Processings kommandovindue. Her skriver softwaren resultater til dig. Uddybende fejlmeddelelser vil også stå her. Hjælp Under Help i topmenuen ligger menupunktet Reference. Det linker til en online oversigt over alle ord i Processing-sproget. Bemærk at det ligger online computeren skal derfor være på nettet for at bruge denne hjælp.

6 Den første kode Skriv følgende i det hvide felt ellipse(50,50,20,20); og tryk på start (den runde knap med pilen). Virker det? Ser du et lille lærred med en cirkel på? Hvis det ikke virker: Har du stavet det hele rigtigt og ellipse med lille e? Har du husket semikolon for at afslutte sætningen? Har du komma mellem værdierne? Og er der fire værdier? Store og små bogstaver Processing er meget nøjeregnende med brugen af store og små bogstaver. Semikolon Hver sætning afsluttes med semikolon. Stavekontrol Processing farver kommandoer der genkendes med orange eller blåt. Det gør det lettere af fejlfinde. Primitive figurer Cirkel (ellipse) ellipse(50, 50, 20, 20) En ellipse med centrum i punktet (50,50) og hvor både bredde og højde er 20 (altså en cirkel) Firkant rect(50, 50, 30, 20) En rektangel med øverste venstre hjørne i punktet (50,50). Bredden er 30 og højden 20. Linje line(20, 30, 50, 60) En linie mellem punktet (20,30) og punktet (50,60) Trekant triangle(30, 45, 5, 20, 25, 75) En trekant med spidserne i punket (30, 45), punktet (5, 20) og punktet (25, 75). Hvor er jeg? Processings lærred starter i punktet (0,0) i øverste venstre hjørne. X-aksen vokser horisontalt mod højre. Y-aksen vokser lodret nedad (altså modsat det koordinatsystem vi traditionelt kender fra matematikken). Måleenheden Processing måler alt i pixels. Pixels er de små prikker et skærmbillede er bygget op af. En typisk opløsning på en lille bærbars skærm er 1024 pixels i bredden og 768 pixels i højden. Kommentarer i kode Sætninger der starter med // ignoreres af Processing. Du kan altså skrive kommentarer inde i koden ved at starte sætningen med //. Det er er stor hjælp, når du senere skal huske hvad du har lavet. Det er også et god hjælp når vi vil arbejde improvisatorisk med kode. Her kan man slukke en kommando blot ved at sætte // foran sætningen.

7 Data typer Processing arbejder med nogle forskellige typer af data. Ofte vil Processing brokke sig hvis en kommando gives en værdi af en forkert type. De almindeligste typer int (integer) Heltal som f.eks 5, 72, 0, 255 og -11 float Decimaltal som f.eks 5,0 eller -120,25 char (character) Et enkelt tegn som f.eks. a, A eller 5 (tegnet 5 - ikke tallet 5) String En sætning som f.eks. dette er en prøve eller 230 (sætning bestående af tegnene 2, 3 og 0 - ikke tallet 230) Bemærk at String staves med stort S. En hack-strategi Hvis du får en fejl-medling i stil med cannot convert from float to int er det fordi du har givet et decimal-tal, hvor Processing forventede et heltal. Sammen med tastefejl og glemte tuborg-klammer, er det mest almindelige fejl. Hvis du selv har defineret nogle data som heltal, kan du prøve blot at skifte ordet int ud med float. Nogle funktioner som f.eks. tilfældige tal (random()) giver altid decimaltal tilbag. Konvertering Du kan konvertere decimaltallet fra random-funktione til et heltal ved at skrive int(). x = int(random(100)); Tilsvarende kan heltallet 45 konverteres til decimaltallet 45.0: x = float(45);

8 Afsnit af kode Et samlet afsnit af kode startes og sluttes med tuborgklammer. På et almindeligt dansk Windows-tastatur ligger tuborgklammerne på taste-kombinationen ALT-GREY 7 og ALT-GREY + 0. Skelettet De fleste Processing programmer består af to afsnit. Det første hedder setup og det andet draw. Bemærk at afsnittene ikke afsluttes med semikolon, men det gør sætningerne indenfor afsnittene. // Her kan du skrive din kode // Her kan du skrive din kode Eksempel size(600,400); background(255); ellipse(50, 50, 20, 20); line(20, 30, 50, 60); Afsnittet setup() Dette afsnit afvikles kun een gang, når du starter koden. Afsnittet afvikles som det første - før afsnittet draw(). Her kan du f.eks. sætte størrelsen på dit lærred til 600 pixels i bredden og 400 pixels i højden: size(600,400); og du kan sætte baggrundsfarven til hvid: background(255); Afsnittet draw() Dette afsnit afvikles igen og igen. Indtil du trykker på stop-knappen. Det er typisk her det meste af din kode kommer til at stå.

9 Interaktivitet med musen Kommandoen mousex fortæller hvor musen befinder sig horisontalt. Kommandoen mousey hvor den er vertikalt. Husk at Processing kender forskel på store og små bogstaver. Kommandoerne skrives med lille m i mouse. Men med stort X og Y. Eksempel A size(600,400); background(255); ellipse(mousex, mousey, 20, 20); Eksempel B size(600,400); background(255); ellipse(mousex, mousey, mousex/4,mousey/4); Eksempel C size(600,400); background(255); background(255); ellipse(mousex, mousey, mousex/4,mousey/4);

10 Farver Processing arbejder med gråtoner og RGB-farver. RGB-farver er blandinger af rød, grøn og blå. Vi arbejder med farvet lys og farvesystemet er additivt. En værdi på 0 er slukket lys (sort) og 255 er hvid. En ren rød farve skrives som 255, 0, 0. En ren grøn som 0, 255, 0. En gul er en blanding af rød og grøn: 255, 255, 0. Hvid kan skrives som 255, 255, 255 eller blot som 255. Sort kan skrives som 0, 0, 0 eller blot som 0. Gennemsigtighed Figurer kan være mere eller mindre gennemsigtigt. Gennemsigtigheden ( opacity ) skrives som et fjerde tal efter værdierne for rød, grøn og blå. Eller som andet tal efter en gråtone. Værdien 0 er helt gennemsigtigt. Værdien 255 er fuldt dækkende. Hvis du ikke skriver noget tal for gennemsigtigheden, vil farven være fuldt dækkende (svarende til værdien 255). Baggrundsfarven Lærredts farve sættes med kommandoen background(værdi). Følgende giver en helt rød baggrund: background(255,0,0); Figures fyld-farve Farven inde i figurer sættes med kommandoen fill(værdi). Følgende giver lilla figurer: fill(255,0,255); Følgende giver halv-gennemsigtige lilla figurer: fill(255,0,255,128); En grå figur kan skrives sådan: fill(120); Fyld-farven vil gælde for alle figurer, der tegnes. Indtil en ny fyld-farve sættes. Uden fyld-farve Kommandoen nofill() fjerner fyld-farven på alle figurer der tegnes efterfølgende. Bemærk det store F. nofill(); Figures omrids Farven på figurerens omrids sættes med kommandoen stroke(værdi). Følgende giver rødt omrids: stroke(255,0,0); Uden omrids Kommandoen nostroke() fjerner fyld-farven på alle figurer der tegnes efterfølgende. Bemærk det store S. nostroke(); Omridsets tykkelse Omridsets tykkelse er normalt 1. Men kan ændres med kommandoen strokeweight(værdi). strokeweight(5); Eksempel A size(600,400); background(100,100,50); nostroke(); //alle figurer tegnes uden omrids fill(255,0,0); ellipse(mousex, mousey, 20, 20); fill(0,255,0,100); ellipse(20, mousey, 20, 20); Eksempel B size(600,400); fill(mousex/3,250,50,100); ellipse(mousex, mousey, 20, 20);

11 Betingelser Logiske betingelser ( conditions ) er kernen i ethvert programmeringssprog. Hvis-så Den simpleste konstruktion er at lave et afsnit, der kun afvikles hvis en betingelse er opfyldt. Det kan f.eks. være om musen er på højre halvdel af lærredet: if(mousex>width/2) background(255,0,0); Eller om musen er trykket ned: if(mousepressed) background(255,0,0); Eller om det er eftermiddag: if(hour()>12) background(255,0,0); Eksempel size(500,500); if(mousex>width/2) fill(255,0,0); rect(mousex, mousey, 20, 20); else fill(0,0,255); ellipse(mousex, mousey, 20, 20); Hvis-så-ellers Konstruktionen if-else skelner mellem to tilstande. Og udfører eet hvis betingelsen er opfyldt (som den simple if-konstruktion) men noget andet hvis betingelsen ikke er opfyldt. Den skifter altså mellem to muligheder. if(mousepressed) background(255,0,0); else background(0);

12 Funktioner Funktioner er ekstra afsnit, der behandler data. Hvis du gentager den samme kode igen og igen inde i draw() afsnittet, kan du sikkert gøre det simplere og mere gennemskueligt ved at samle koden i en funktion. Funktioner skrives som et selvstændigt afsnit efter hele draw() afsnittet. Altså efter den sidste tuborgklamme. Funktioner modtager ofte værdier inde fra hovedprogrammet og kan sende en værdi tilbage. Eksempel size(500,500); mincirkel(mousex, mousey, 100); Funktioner skal have et navn, en angivelse af hvilken type af data den modtager og hvilken type den returnere. Denne funktion hedder navn. Den modtager et heltal. Som efterfølgende hedder alder indenfor funktionens afsnit. Den sender ikke noget tilbage til hovedprogrammet (den returnerer data af typen void = ikke noget). void navn(int alder) //her skriver vi vores kode void mincirkel(int x, int y, int radius) ellipse(x, y, radius, radius); To gamle kendinge Teknisk set er setup() og draw() indbyggede funktioner, der ikke modtager nogle data og ikke returnere noget. Du kan genkende funktionens syntaks:

13 Rekursion En funktion kan aktiveres ( kaldes ) inde fra koden i funktionen selv. Dette kaldes rekursion. Det giver fantastisk muligheder med grafik. Tænk at hver gang du beder om at få tegnet en cirkel, så kalder cirkeltegningen tilbage og beder om endnu en cirkel. Som så beder om endnu en cirkel... Men på den måde bliver computeren aldrig færdig med at tegne cirkler. Den går i selvsving og der sker intet. Måske er den så travlt optaget, at du ikke engang kan stoppe processen. Derfor skal alle rekursive funktioner indeholde en eller anden stop-betingelse. Denne stop-betingelse skal naturligvis blive opfyldt på et eller andet tidspunkt. Ellers nytter det ikke noget. Eksempel size(500,500); flerecirkler(mousex, mousey, 100); void flerecirkler(int x, int y, int radius) ellipse(x, y, radius, radius); radius = radius-10; Eksemplet viser en funktion. der tegner en cirkel. Dernæst trækker den 10 fra størrelsen af cirklen. Så kommer stop-betingelsen: Hvis størrelsen stadig er større end 10, så kalder den sig selv med den nye størrelse. if(radius > 10) flerecirkler(x, y, radius);

14 Rekursion i anden En funktion kan kalde sig selv mere en een gang pr runde. Det giver mange interessante muligheder med meget komplicerede grafiske figurer a la fraktaler. Men husk at computerens beregningsopgave nu ikke blot stiger liniært men eksponentielt. Hver beregning starter to beregninger, der så hver starter to beregninger etc. Hvis beregningen er kompliceret, kan det betyde at maskinen kører langsomt. Eksemplet kalder funktionen bwcirkel(). Denne funktion tegner en først en cirkel. Så halveres størelsen på cirklen. Hvis størrelsen stadig er større end 10, så kalder funktionen sig selv to gange med den nye størrelse. En gang med en cirkel, der er skubbet nedad (der bliver lagt en værdi til y-placeringen). Og en gang skubbet opad. Nu kører der altså 2 kopier af funktionen. Disse 2 kalder sig selv 2 gange. Der kører nu 4 kopier af funktionen. Denne fordoblende kald fortsættes indtil radius ikke længere er større end 10. Eksempel size(500,500); smooth(); bwcirkel(mousex, mousey, 300); void bwcirkel(int x, int y, int radius) ellipse(x,y,radius,radius); radius = radius/2; if (radius > 10) fill(random(255)); vcirkel(x, y+radius/2, radius); vcirkel(x, y-radius/2, radius); Undskyld... dette er en fejl! Der skal stå "bwcirkel(...)" begge steder

15 Gemme lærredet som billedfil Processing gør det meget let at gennem hvad der er tegnet på lærredet som en billed-fil. Det gøres med kommandoen: saveframe( navn.jpg ); Billedet gemmes som en jpg-fil i skitsens mappe. For at se denne mappe, kan du vælge Sketch og Show Sketch Folder i Processings menu i toppen. Men vi ønsker ikke at gemme hver eneste gang Processing tegner med draw() afsnittet. Det sker nemlig meget ofte - op til 50 gange i sekundet alt efter hvor avanceret vores skitse er. Derfor sætter vi et afsnit - nederst i vores kode - efter hele draw() afsnittet - der kun afvikles, når vi trykker på en tast på tastaturet: void keypressed() saveframe( navn.jpg ); Pænere billeder Processing tegner cirkler og skrå linier temmeligt groft med en del hak. Med kommandoen smooth(); kan du få programmet til at tegne langt pænere. Men det kan gå lidt ud over hastigheden. smooth(); Eksempel size(500,500); smooth(); ellipse(mousex, mousey, 20, 20); void keypressed() saveframe( navn.jpg ); Teknisk set er keypressed() en indbygget funktion ganske som setup() og draw().

16 Brug af billedfiler Processing kan vise billeder i fil-formaterne JPG, PNG og GIF. Før du henter billedet ind i Processing, skal du lave en variable til at gemme billedets data i. En variabel er en slags navngiven beholder for data. Programmet henter billedets data ind i denne beholder. Du kan så senere i programmet arbejde med billedet ved at referere til beholderens navn. Du laver en ny beholder til et billede ved at skrive: PImage foto; Du henter billed-filens data ind i beholderen foto med kommandoen: foto = loadimage( storkunst.jpg ); Bemærk at det er et stort I som i Island. Hvis billed-filen ligger i kode-skitsens mappe, kan du nøjes med at skrive navnet på filen. Alternativt må du skrive hele stien til billed-filen. Du kan også skrive et link til et billede, der ligger på nettet. foto = loadimage( intra/people/ima/mj.jpg ); Hvor kan variabler bruges? Variabler (navngivne beholdere for data) kan kun bruges i de afsnit, hvor de defineres.dette kaldes variablens scope. Hvis en variable skal kunne bruges overalt i programmet, kan du definere variablen først i programmet - før setup() afsnittet. Forklaring til eksemplet Vi definerer en variable med navnet storkunst allerførst i programmet. Når den defineres her, kan vi bruge den både i afsnittet setup() og draw(). Da vi kun vil hente billed-filen ind fra harddisken een gang, placerer vi loadimage i afsnittet setup(). Vi ved at dette afsnit kun afvikles een gang når programmet starter. For at tegne billedet på lærredet har vi placeret visnings-kommandoen nede i afsnittet draw(). I eksemplet er billedet afhænger billedets størrelse af musens placering. Eksempel PImage storkunst; size(500,500); storkunst = loadimage( picasso.jpg ); //billed-filen skal ligge i kodens mappe background(255); image(storkunst, 10, 10, mousex, mousey); Vining af billeder Efter du har hentet billed-filen ind i en variable/beholder, kan du vise billedet med kommandoen image(variable_navn, x,y,bredde,højde). X og y er billedet øverste venstre hjørne. Hvis du ikke angiver en bredde og højde, så vises billedet i den oprindeligestørrelse. image(foto, 0,0,100,50);

17 Et godt udgangspunkt for improvisation Bytte om på mousex og mousey. Farver som RGB (rød, grøn, blå). Farver som afhænger af musen. Flytte farveskiftet ind i if -afsnittet. Lav en tilfældig størrelse på ellipsen. Lav en tilfældig mis-placering af ellipsen (f.eks. med mousex+random(10)). Tegn mere end een ellipse hver gang - med anden størrelse eller placering. Slette tegningen når musen ikke er trykket ned (f.eks. elsebackground(255);). Brug en anden figur end ellipsen (rect eller line). Skifte mellem ellipser og firkanter alt efter om musen er trykket ned. Gemme tegningen som billed-fil når der trykkes på en tast. size(500,500); background(255); fill(random(255),50); if (mousepressed) ellipse(mousex, mousey, mousex/4, mousey/4); og meget meget mere...

18 Inspirerende bøger Her er nogle klassikere omkring Kreativ Kode. Bøgerne indeholder kun få konkrete kode-eksempler, men er mere en oversigt over emnet: John Maeda: Creative Code: Aesthetics + Computation John Maeda: Media Lærebøger om Processing Den primære kilde til at lære Processing er at følge med på nettet. Der er en utroligt stor gruppe af Processingbrugere, der gerne deler deres viden, ideer og kode. Men naturligvis findes der også et utal af bøger. Her er 4 anbefalinger: Casey Reas og Ben Fry: Getting Started with Processing Kort og let introduktion. Kan finds til godt 100 kr. A. Ward, G. Levin, Lia og Meta: 4x4 Generative Design Casey Reas og Ben Fry: Processing: A Programming Handbook for Visual Designers and Artists Den omfattende halv-officielle manual. Enkelte eksempler er lidt Mac fokuseret. Daniel Shiffman: Learning Processing: A Beginner s Guide to Programming Images, Animation, and Interaction Ikke den letteste bog. Men mange holder meget af denne bog, da Shiffman tager eksempler fra andre og mere spændende - områder end de fleste lærebøger. Ira Greenberg: Processing: Creative Coding and Computational Art. En meget grundig bog på mere end 800 sider.

19 Materiale fra workshoppen Dette dokument og kode-skitser kan hentes fra: Websteder til inspiration dataisnature.com/ mediamilitia.com/getting-started-with-generative-art/

Crash Course i Programmering. HumTek, RUC

Crash Course i Programmering. HumTek, RUC Crash Course i Programmering HumTek, RUC Kursus mål At give en basal introduktion til programmering i sproget Processing At give et overblik over sprogets potentiale At have det sjovt :-) Kursus form Meget

Læs mere

Fable Kom godt i gang

Fable Kom godt i gang Fable Kom godt i gang Opdateret: 26-03-2018 Indholdsfortegnelse 1. Først skal du installere programmet på din computer 3 2. Når programmet er installeret er du klar til at pakke robotten ud 4 3. Nu er

Læs mere

Kom godt i gang med Fable-robotten

Kom godt i gang med Fable-robotten Kom godt i gang med Fable-robotten 1. Først skal du installere programmet på din computer. Gå ind på shaperobotics.com og under support vælger du download: Her vælger du, under PC App om du kører Windows

Læs mere

Fable Kom godt i gang

Fable Kom godt i gang Fable Kom godt i gang Vers. 1.3.1 Opdateret: 29-08-2018 Indholdsfortegnelse 1. Installer programmet 3 2. Pak robotten ud 5 3. I gang med at programmere 6 4. Programmér Fable til at køre fra 90 til -90

Læs mere

Kompendium til Geogebra

Kompendium til Geogebra Kompendium til Geogebra Hardsyssel Efterskole Matematik 8. Klasse Side 1 af 12 Kompendium til Geogebra 1. Generel præsentation af Geogebra 1.1 Download af programmet Geogebra kan gratis downloades fra

Læs mere

Brugermanual 3D Webcam

Brugermanual 3D Webcam Brugermanual 3D Webcam 2 Indholdsfortegnelse Kort introduktion... 4 Installation... 4 Hardware Installation... 4 Software Installation... 5 Forklaring til knapper... 6 Linse Focus... 6 3D Justering...

Læs mere

The GIMP. The GIMP til windows kan hentes fra siden: http://gimp win.sourceforge.net/stable.html

The GIMP. The GIMP til windows kan hentes fra siden: http://gimp win.sourceforge.net/stable.html The GIMP The GIMP er et gratis grafikprogram som kan hentes på nettet. Alle nye opdateringer af programmet bliver lagt på nettet, så snart de er færdige. Tilbehør (bl.a. særlige funktioner) kan også hentes

Læs mere

Kom i gang med. Find på Programmér Del

Kom i gang med. Find på Programmér Del Kom i gang med Find på Programmér Del version 1.3 SCRATCH er et nyt programmeringssprog. Med Scratch kan du lave dine egne interaktive animationer, spil og musik. Scratch er gratis og "open source". Du

Læs mere

Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress.

Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress. Wordpress manual Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting og funktioner i Wordpress, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje

Læs mere

Billedbehandling med GIMP

Billedbehandling med GIMP Den sidste ting der er plads til her er: Skaler. For at få de 2 lag til at passe sammen er det nødvendigt at skalere dem. Vælg enten billede->skaler billede eller lag->skaler lag. Og indstil antallet af

Læs mere

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk Google Docs Regneark Indholdsfortegnelse Værktøjer... Side 3 Menuer... Side 6 Opgave... Side 13 Få adgang til filerne fra din computer... Side 19 Vejledende løsning... Side 20 GoogleDocs Regneark 2 Google

Læs mere

Tegneserien - Kom godt i gang. Mikro Værkstedet A/S

Tegneserien - Kom godt i gang. Mikro Værkstedet A/S Tegneserien - Kom godt i gang Mikro Værkstedet A/S Tegneserien - Kom godt i gang Mikro Værkstedet A/S Revision 1.14, 15. maj 2007 Indholdsfortegnelse 1. Forord... 1 2. Kom godt i gang... 3 2.1. Opstart

Læs mere

Opsætning af enkle bordkort Side 1

Opsætning af enkle bordkort Side 1 Side 1 Til disse bordkort bruges LibreOffice Draw til opsætning, og PhotoFiltre til at udfylde selve bordkortet. Med disse 2 programmer kan man lave nogle flotte bordkort. Start med at åbne den tomme side

Læs mere

1. Indledning... 1. 2. Installation... 2. 2.1 Mac OS X... 2. 2.2 Windows... 10. 3. Arkivering... 11. 3.1 Mac OS X... 11. 3.2 Windows...

1. Indledning... 1. 2. Installation... 2. 2.1 Mac OS X... 2. 2.2 Windows... 10. 3. Arkivering... 11. 3.1 Mac OS X... 11. 3.2 Windows... Manual til HTTrack 1. Indledning... 1 2. Installation... 2 2.1 Mac OS X... 2 2.2 Windows... 10 3. Arkivering... 11 3.1 Mac OS X... 11 3.2 Windows... 17 4. Visning af arkiveret materiale... 18 4.1 Mac OS

Læs mere

Manual til HTTrack. 1. Indledning. 2. Installation

Manual til HTTrack. 1. Indledning. 2. Installation Manual til HTTrack 1. Indledning... 1 2. Installation... 1 2.1 Mac OS X... 2 2.2 Windows... 9 3. Arkivering... 10 3.1 Mac OS X... 10 3.2 Windows... 14 4. Visning af arkiveret materiale... 15 4.1 Mac OS

Læs mere

Michael Jokil 11-05-2012

Michael Jokil 11-05-2012 HTX, RTG Det skrå kast Informationsteknologi B Michael Jokil 11-05-2012 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Teori... 3 Kravspecifikationer... 4 Design... 4 Funktionalitet... 4 Brugerflade... 4 Implementering...

Læs mere

Kom i gang med Course Tool 1.2

Kom i gang med Course Tool 1.2 Kom i gang med Course Tool 1.2 Indhold Indledning...2 Pris beregning...2 Anvendelse...2 Open Source...2 Anbefalinger...2 Installation...3 USB-Pen...3 Download Libre Office (Draw)...3 Indstil makrosikkerhed...4

Læs mere

Kom godt i gang. Værktøjspaletten. Pensler. 4 www.mikrov.dk

Kom godt i gang. Værktøjspaletten. Pensler. 4 www.mikrov.dk Forord Fresko er et spændende, nyskabende program til faget Billedkunst men med de mange maleteknikker og effekter er det en kreativ udfordring for alle med lyst til at male. Du kan male akvarel, male

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 105 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr. 105 Side 1 Side 1 Denne vejledning er et smalt grafikbillede man kan bruge i toppen af en mail lavet i PhotoFiltre 7 hvor man nu kan arbejde i lag. Med PhotoFiltre 7 er det nu endnu nemmere at sammensætte grafik

Læs mere

Quick Guide Ditmer edagsorden Oktober 2013

Quick Guide Ditmer edagsorden Oktober 2013 Quick Guide Ditmer edagsorden Oktober 2013 Quick Guide Indhold For dig der skal i gang med at bruge ditmer edagsorden på ipad eller web 1. Sådan får du adgang til ditmer edagsorden... 2 2. Find udvalg

Læs mere

Brugervejledning til diverse i OS X

Brugervejledning til diverse i OS X Brugervejledning til diverse i OS X Gert Søndergaard 19. august 2003 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 Introduktion til Mac OS X...3 Flere brugere på samme maskine...3 Dock - den gamle kvikstart...4

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr.128 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr.128 Side 1 Side 1 Denne vejledning er blot et lille eksempel på hvordan man også kan bruge Photofiltre 7 som en slags grafikprogram. Det er med udgangspunkt i f.eks. min hjemmeside hvor vi vil bruge den blå farve

Læs mere

Manual CoffeeCup Visitkort konsulenter

Manual CoffeeCup Visitkort konsulenter Manual CoffeeCup Visitkort konsulenter Indhold 2 Start Lidt om sidens layout 3 Åbn den downloadede fil i CoffeeCup og gem den som dit eget projekt 3 Knapperne Ring og Mail Indsæt nyt link på Ring og mail

Læs mere

I gang med Adobe Muse CC

I gang med Adobe Muse CC I gang med MUSE Muse er et program fra Adobe til fremstilling af websites, for de som ikke ønsker at arbejde med koder. De fremstillede websites baserer sig naturligvis på HTML, CSS, Javascript mm., du

Læs mere

Velkommen til IT for let øvede

Velkommen til IT for let øvede Velkommen til IT for let øvede Kursus er hjælp til selvhjælp og I får mest ud af det, hvis I også derhjemme afsætter nogle timer til øvelser på jeres computer. Vi sørger for hjemmeopgaver!! Der er masser

Læs mere

Manual og Hjælp Skoletasken 2

Manual og Hjælp Skoletasken 2 Manual og Hjælp Skoletasken 2 I Skoletasken 2 - Hjælp Indhold I Introduktion 1 Velkomst 2... 2 2 Systemkrav... 2 3 Installation... 3 4 Skoletasken... 8 II Opsætning 10 1 Systemopsætning... 10 2 Bogopsætning...

Læs mere

Manual for Synkron hjemmesider

Manual for Synkron hjemmesider Manual for Synkron hjemmesider Denne manual tilhører: Brugernavn: (username) Adgangskode: (password) 1 Start med sitetræet: Sitetræet er centralt. Det er her, dit website er. Det er her, du bygger dine

Læs mere

Billedbehandling Pixlr.com Side 1. Opgaver. Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk

Billedbehandling Pixlr.com Side 1. Opgaver. Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk Billedbehandling Pixlr.com Side 1 Opgaver Billedbehandling Pixlr.com Side 2 Indholdsfortegnelse Opgave 1... Åbne/Gemme/Størrelse... Side 3 Opgave 2... Autoniveauer... Side 4 Opgave 3... Manuelle justeringger...

Læs mere

I Windows fil struktur er der følgende ting Drev, Mapper, Filer og Genveje.

I Windows fil struktur er der følgende ting Drev, Mapper, Filer og Genveje. Windows Fil Struktur I Windows fil struktur er der følgende ting Drev, Mapper, Filer og Genveje. Hvad er et drev Et drev, er en afgrænsning af fil strukturen. Når du går ind på et drev vil du stå i roden

Læs mere

Velkommen til 1. omgang af IT for let øvede

Velkommen til 1. omgang af IT for let øvede Velkommen til 1. omgang af IT for let øvede Kursus er hjælp til selvhjælp og I får mest ud af det, hvis I også derhjemme afsætter nogle timer til øvelser på jeres computer. Vi sørger for hjemmeopgaver!!

Læs mere

IT i dagtilbud. Begynder manual VIFIN. Af Elin B. Odgaard

IT i dagtilbud. Begynder manual VIFIN. Af Elin B. Odgaard IT i dagtilbud Begynder manual Af Elin B. Odgaard VIFIN Indholdsfortegnelse IPad'en og dens dele Sådan ser ipad'en ud - Forsiden Sådan ser ipad'en ud - Bagsiden For at komme igang Hjemmeskærm som funktion

Læs mere

Manual til hjemmeside i Typo3

Manual til hjemmeside i Typo3 Manual til hjemmeside i Typo3 Gode tips og genvejstaster Ét linieskift Ctrl + A Ctrl + C Ctrl + X Ctrl + V shift + enter (tasten du normalt bruger til linieskift) Markér alt Kopier Klip Sæt ind Oprettelse

Læs mere

Coloris. Programmet fungere på den måde at man vælger det billede man ønsker at arbejde med ved at klikke på det under menupunktet Projekter.

Coloris. Programmet fungere på den måde at man vælger det billede man ønsker at arbejde med ved at klikke på det under menupunktet Projekter. Under dette afsnit kan du lære at kende og benytte de mest nødvendige værktøjer til farvesætnings programmet Coloris. Skærmbilledet for Coloris ser således ud når du åbner for programmet (billedet kan

Læs mere

Indsæt og opret et billede på én gang

Indsæt og opret et billede på én gang Indsæt og opret et billede på én gang Du kan nu oprette og indsætte billeder på forside og tekst-sider og felter i én arbejdsgang altså uden at først oprette dem i Mediearkivet. Billeder kan indsættes

Læs mere

Brugervejledning. ClaroRead. (Mac)

Brugervejledning. ClaroRead. (Mac) Brugervejledning ClaroRead (Mac) Indholdsfortegnelse HVAD ER CLAROREAD?... 3 DOWNLOAD OG INSTALLATION... 3 DOWNLOAD AF STEMMER... 4 CLAROREAD- VÆRKTØJSLINJE... 6 AFSPIL... 6 STOP... 6 GEM TEKST SOM LYDFIL...

Læs mere

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel Arbejdsgang - Skriv artiklens tekst - Gør billeder klar - Log-in på hjemmesiden - Opret ny artikel - Vælg kategori - Skriv overskrift - Indsæt tekst - Tilføj billeder - Gennemgå artiklens indstillinger

Læs mere

Velkommen til Electro Energy s Prisprogram

Velkommen til Electro Energy s Prisprogram Velkommen til Electro Energy s Prisprogram Denne guide hjælper dig igennem installationen fra download via vores hjemmeside til du kan køre programmet og søge i vores varenumre. Programmet er designet

Læs mere

Sådan nulstiller du dine netværks indstillinger i Windows

Sådan nulstiller du dine netværks indstillinger i Windows 2017 Sådan nulstiller du dine netværks indstillinger i Windows NewTech IT Norgesvej 17 6100 Haderslev Tlf. 79 306 153 info@newtechit.dk www.newtechit.dk 29-04-2017 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Første

Læs mere

Undervisning Version 1.0 redigering af billeder til hjemmesiden

Undervisning Version 1.0 redigering af billeder til hjemmesiden Undervisning Version 1.0 redigering af billeder til hjemmesiden Nødvendigheden for at almindelig god bruger til edb. Her taler jeg ikke om at blive en superbruger men bare en bruger der styr på almindelig

Læs mere

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket. Vistemmernu Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.dk Kolofon HVAL-vejledning Vistemmernu på HVAL.DK Forfatter: Susanne

Læs mere

INSTALLATIONS GUIDE. Online harddisk (Chili Cloud) TIL PC OG MAC FIBERBREDBÅND TV TELEFONI

INSTALLATIONS GUIDE. Online harddisk (Chili Cloud) TIL PC OG MAC FIBERBREDBÅND TV TELEFONI INSTALLATIONS GUIDE Online harddisk (Chili Cloud) TIL PC OG MAC FIBERBREDBÅND TV TELEFONI INDHOLD PC...4 Mac...18 PC Sådan installerer du Chili Cloud på PC Åbn den mail du har modtaget med Chili Cloud

Læs mere

Introduktion til Flash

Introduktion til Flash Introduktion til Flash Kaspar Rosengreen Nielsen kaspar@interactivespaces.net Kaspar Rosengreen Nielsen, kaspar@interactivespaces.net 1 Om mig Kaspar Rosengreen Nielsen. Uddannet datalog med sidefag i

Læs mere

Podcatching. sådan finder, henter og abonnerer du på podcast. Instruktionshæfte. (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh

Podcatching. sådan finder, henter og abonnerer du på podcast. Instruktionshæfte. (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh Podcatching sådan finder, henter og abonnerer du på podcast Instruktionshæfte (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh www.podconsult.dk karin@podconsult.dk Indhold Introduktion...3 Ordforklaring...4

Læs mere

Brug af Office365 med Onedrive, nyeste Officepakke mv

Brug af Office365 med Onedrive, nyeste Officepakke mv Egedal Gymnasium og HF september 2014 Brug af Office365 med Onedrive, nyeste Officepakke mv Dette dokument beskriver, hvordan du kan opnå adgang til nogle resurser i skyen og hente ny software. Hvordan

Læs mere

Windows Vista 1. Side 1 af 10

Windows Vista 1. Side 1 af 10 Windows vista...2 Lukke for PC,en...3 Velkomstcenter...3 Finde/starte et program...4 Alle programmer...5 Menuen Start...5 Stifinder...6 Windows Sidepanel og gadgets...7 Dokumenter...7 Tilbehør...8 Windows

Læs mere

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress.

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Introduktion til billeddatabasen

Introduktion til billeddatabasen Introduktion til billeddatabasen Colourbox.dk Colourbox.dk er den billeddatabase som Odense Kommune har købt licens til. Det er vigtigt at bemærke, at der ikke er ubegrænset download af billeder. I materialet

Læs mere

Kom godt i gang med ImageDB programmet fra PetriSoft

Kom godt i gang med ImageDB programmet fra PetriSoft Kom godt i gang med ImageDB programmet fra PetriSoft Kort om ImageDB: ImageDB er et Windows (98/NT/2000/Me/Xp/Vista/Windows7) program, hvor du kan registrere alle dine film, musik, bøger, billeder, fotos,

Læs mere

Billedbehandling med XnView.

Billedbehandling med XnView. Billedbehandling med XnView. 2009 Dag 1: På skrivebordet finder du ikonet for Denne computer højreklik på ikonet og vælg Stifinder på pop-op skiltet. Nu viser Stifinderen de drev der findes på denne computer

Læs mere

VELKOMMEN TIL PHOTO STORY FOR WINDOWS

VELKOMMEN TIL PHOTO STORY FOR WINDOWS VELKOMMEN TIL PHOTO STORY FOR WINDOWS Jens Honoré 2005 Photo Story er et program, du kan bruge til at lave en billedfortælling med. Du kan: Indsætte billeder Ændre billedernes farver Tilføje effekter til

Læs mere

Upload af billeder til hjemmesiden m.m.

Upload af billeder til hjemmesiden m.m. Upload af billeder til hjemmesiden m.m. Fremgangsmåde VVS-inst.dk Upload af billeder m.m., Side 1 Så går vi i gang Åben Firefox browseren Gå ind på denne adresse, for at komme til hjemmeside programmet.

Læs mere

GoTalkNow. Beskrivelse:

GoTalkNow. Beskrivelse: GoTalkNow Beskrivelse: I GoTalk NOW kan du lave personlige kommunikationsbøger. Du kan også lave vælgebøger med foto, filmklip eller musik. Eller en kombination mulighederne er mange. En bog kan laves

Læs mere

Arduino Programmering

Arduino Programmering Microcontroller, Arduino I teknologi skal vi lære at lave programmer til uc for at have muligheden til eksamen at kunne lave intelligente el-produkter. I hvert fald skal vi have set mulighederne, og forstået

Læs mere

Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013. Modul 9: Rettelse af kursistopgaver (Del 1)

Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013. Modul 9: Rettelse af kursistopgaver (Del 1) Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013 Modul 9: Rettelse af kursistopgaver (Del 1) Christoph Schepers Indhold I Ret opgaver i Word Markér fejl i farver (nemt og hurtigt).. Brug Words egne retteværktøjer:

Læs mere

UCSJ DIGITAL. Tips og Tricks

UCSJ DIGITAL. Tips og Tricks UCSJ DIGITAL Table of Contents Webbrowsere...3 Slet midlertidige filer og cookies... 4 Mobile enheder...8 UCSJ mail på smartphone og tablet... 9 Video mm....10 Rip en DVD... 11 Brug Handbrake til at reducere

Læs mere

Indhold. Guide til læsning af e-bøger på PC/Mac

Indhold. Guide til læsning af e-bøger på PC/Mac Indhold Guide til læsning af e-bøger på PC/Mac... 1 Guide til læsning af e-bog på ipad/iphone... 3 Din e-bog er DRM-kopibeskyttet... 3 Din e-bog er ikke DRM-kopibeskyttet... 6 Guide til læsning af e-bog

Læs mere

Fang Prikkerne. Introduktion. Scratch

Fang Prikkerne. Introduktion. Scratch Scratch 2 Fang Prikkerne All Code Clubs must be registered. Registered clubs appear on the map at codeclubworld.org - if your club is not on the map then visit jumpto.cc/ccwreg to register your club. Introduktion

Læs mere

Introduktion til Banedesign / Visio. af Preben Nielsen

Introduktion til Banedesign / Visio. af Preben Nielsen Introduktion til Banedesign / Visio af Preben Nielsen Formål med introduktionen: At give nye brugere en grundlæggende indlærring i brugen af Banedesign og Visio 2013 Meget kort fortalt om Visio og Banedesign:

Læs mere

BESKRIV VERDEN sådan kommer du godt i gang

BESKRIV VERDEN sådan kommer du godt i gang 1 BESKRIV VERDEN sådan kommer du godt i gang BESKRIV VERDEN er en app, hvor du kan tilføje informationer direkte på dine mobilfotos lige efter du har taget dem. Appen er et værktøj, der hjælper dig til

Læs mere

Installation af DATABOKS online backup manager

Installation af DATABOKS online backup manager Installation af DATABOKS online backup manager For at kunne tage fjern-backup skal du installere en online backup manager på din maskine. Den skal bl.a. bruges til at bestemme hvilke filer, databaser og

Læs mere

Picto Selector. Lav dine egne flotte symbolark på den nemme måde. Version: Oktober 2012

Picto Selector. Lav dine egne flotte symbolark på den nemme måde. Version: Oktober 2012 Picto Selector Lav dine egne flotte symbolark på den nemme måde Version: Oktober 2012 Indholdsfortegnelse Hvad er Picto Selector?...4 USB?...4 Hent programmet...4 Installer programmet på din computer...5

Læs mere

Tastemanual til Webbyggeren

Tastemanual til Webbyggeren Tastemanual til Webbyggeren Denne tastemanual er opbygget således, at eleverne skal lave deres hjemmeside i en allerede konstrueret hjemmesideskabelon, som de kan arbejde videre i, lægge tekst ind i, ændre

Læs mere

How to do it on screen - 5

How to do it on screen - 5 TEGNINGER OG CLIPART Illustrationer kan bruges til at skabe grafisk brud i en tekst, men det er sjældent nødvendigt ved præsentationer, da tekstmængden på det enkelte dias børe være lille. Desuden kan

Læs mere

Ved brug af computer handler det derfor mest om, hvordan man får teksten til at stå på papiret og på skærmen.

Ved brug af computer handler det derfor mest om, hvordan man får teksten til at stå på papiret og på skærmen. Side 1 af 21 I dette materiale skal du prøve at arbejde med tekster og billeder. Tekster er bogstaver, der er sammensat til ord. Ord er igen sat sammen, så de danner sætninger. Sætninger kan udtrykke en

Læs mere

Langeskov IT Online Backup Guide

Langeskov IT Online Backup Guide Langeskov IT Online Backup Guide / version 24-08-2017 Kontakt oplysninger ved spørgsmål eller hjælp Langeskov IT / Jesper Hansen E-mail: info@langeskov-it.dk WWW: www.langeskov-it.dk/produkter/online-backup

Læs mere

MS Visual Studio Basic 2010. En kort vejledning

MS Visual Studio Basic 2010. En kort vejledning Du kan hente programmet gratis her: MS Visual Studio Basic 2010 Express http://www.microsoft.com/visualstudio/eng/downloads#d-2010-express Tryk på Install Now og følg vejledningen. Indholdsfortegnelse

Læs mere

Handlinger du kan foretage er f.eks at du kan : - Oprette, - markere og kopiere, klippe og slette filer eller mapper.

Handlinger du kan foretage er f.eks at du kan : - Oprette, - markere og kopiere, klippe og slette filer eller mapper. Guide Denne computer & Handlinger Af Frank Skibby Jensen 2003 www.3wave.dk I alt 5 Sider Handlinger du kan foretage er f.eks at du kan : Oprette, markere og kopiere, klippe og slette filer eller mapper.

Læs mere

Adobe Elements Lektion 2

Adobe Elements Lektion 2 Adobe Elements Lektion 2 Så er det igen tid til at lege lidt med billeder. Jeg går ud fra, at du nu har fået opsat Elements efter de anvisninger du fik i sidste lektion. Start Elements op Gå ind i Edit

Læs mere

Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003. Jonas Christiansen Voss

Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003. Jonas Christiansen Voss Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003 Jonas Christiansen Voss 2. marts 2004 Indhold 1 CD ere 2 1.1 Brænde dokumenter til CD....................... 2 1.2 Disk Copy.................................

Læs mere

Kom godt i gang med I-bogen

Kom godt i gang med I-bogen Kom godt i gang med I-bogen At åbne bogen Det allerførste, du skal gøre, for at kunne arbejde med i-bogen, er at aktivere den. Det gøres ved at oprette en konto på systime.dk og derefter aktivere bogen

Læs mere

Velkommen til IT for let øvede

Velkommen til IT for let øvede Velkommen til IT for let øvede Kursus er hjælp til selvhjælp og I får mest ud af det, hvis I også derhjemme afsætter nogle timer til øvelser på jeres computer. Vi sørger for hjemmeopgaver!! Der er masser

Læs mere

Organisering af billeder.

Organisering af billeder. Organisering af billeder. Da du startede Picasa op for første gang, havde du mulighed for at scanne hele computeren igennem for billeder eller lade Picasa holde øje med nogle bestemte mapper (mine billeder,

Læs mere

INSTALLATIONS GUIDE. Online harddisk (Chili Cloud) TIL PC OG MAC FIBERBREDBÅND TV TELEFONI

INSTALLATIONS GUIDE. Online harddisk (Chili Cloud) TIL PC OG MAC FIBERBREDBÅND TV TELEFONI INSTALLATIONS GUIDE Online harddisk (Chili Cloud) TIL PC OG MAC FIBERBREDBÅND TV TELEFONI INDHOLD PC...4 Mac...18 PC Sådan installerer du Chili Cloud på PC Åbn den mail du har modtaget med Chili Cloud

Læs mere

Introduktion til Flash

Introduktion til Flash Introduktion til Flash Kaspar Rosengreen Nielsen kaspar@interactivespaces.net Om mig Kaspar Rosengreen Nielsen. Uddannet datalog med sidefag i multimedier. Arbejder på Interactive Spaces under Alexandra

Læs mere

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System ViKoSys Virksomheds Kontakt System 1 Hvad er det? Virksomheds Kontakt System er udviklet som et hjælpeværkstøj til iværksættere og andre virksomheder som gerne vil have et værktøj hvor de kan finde og

Læs mere

Indhold. Tablet Guides

Indhold. Tablet Guides Indhold Start tablet og Arbejdsmiljøbog... 2 Grund indstillinger... 3 Opret notat i PDF... 5 Overfør Arbejdsmiljøbogen fra PC til tablet... 6 Overfør filer mellem PC og tablet... 9 Start tablet og Arbejdsmiljøbog

Læs mere

Billedbehandling Pixlr.com Side 1

Billedbehandling Pixlr.com Side 1 Billedbehandling Pixlr.com Side 1 Billedbehandling Pixlr.com Side 2 Indholdsfortegnelse Det første skærmbillede... Side 3 Navigation... Side 4 Åbne Pixlr Advanced... Side 5 Inde i programmet... Side 6

Læs mere

Fronter for elever - Første undervisning

Fronter for elever - Første undervisning Fronter for elever - Første undervisning Fronter for elever - Første undervisning 1 Kom godt i gang 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7 1.8 1.9 1.10 1.11 0) Nulstille unilogin i UMS - (Elev) 4 1) Logge på Fronter

Læs mere

Når du har hentet disse programmer installerer du dem alle og følger guiden herunder.

Når du har hentet disse programmer installerer du dem alle og følger guiden herunder. Debranding af Nokia mobiler! For at komme i gang skal du have din computer forbundet til nettet, have et datakabel der kan forbinde din Nokia telefon med din computer og hente disse her 3 programmer :

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION

SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION I vejledningen bruger vi det gratis program Calc fra OpenOffice som eksempel til at vise, hvordan man bruger nogle helt grundlæggende funktioner i regneark. De øvrige

Læs mere

Her vælger du den øverste skabelon og trykker på Download. Hvis du bruger Windows egen Browser Edge kommer dette frem hvor du trykker Åbn

Her vælger du den øverste skabelon og trykker på Download. Hvis du bruger Windows egen Browser Edge kommer dette frem hvor du trykker Åbn Side 1 Vi skal starte med at at åbne en skabelon til LibreDraw. På min hjemmeside under LibreOffice Draw er der en side med skabeloner. Her vælger du den øverste skabelon og trykker på Download Hvis du

Læs mere

Sådan laver du en animationsfilm

Sådan laver du en animationsfilm Sådan laver du en animationsfilm i Animtoon Først skal du åbne Animtoon. I start menuen trykker du på Film Værkstedetikonet, som er billedet af et ben der går, se figur 1. Figur 1: Film Værkstedetikonet.

Læs mere

Multimediepræsentation PowerPoint

Multimediepræsentation PowerPoint Multimediepræsentation PowerPoint Hvis du har arbejdet med et emne, som du skal fremlægge for andre, så kan det være en god idé, at arbejde med en multimediepræsentation. Du arbejder med billeder og korte

Læs mere

Crash course i Programmering. HumTek, RUC

Crash course i Programmering. HumTek, RUC Crash course i Programmering HumTek, RUC Resume - Vigtigste begreber Kommentarer Funktioner Udtryk Sætning Koordinater i display-vindue Funktioner (til tegning): size(), background(), point(), line(),

Læs mere

Pinnacle Studio Titler

Pinnacle Studio Titler Pinnacle Studio Titler En enkel titel Du kan starte med at oprette en titel, så skal du blot klikke på "T"-ikonet i venstre side af medie vinduet og dine indsatte medieklip vil blive erstattet af et udvalg

Læs mere

Den digitale Underviser. Videoredigering. Windows Live Movie Maker

Den digitale Underviser. Videoredigering. Windows Live Movie Maker Den digitale Underviser Videoredigering Windows Live Movie Maker Indhold Indhold... 1 Windows Movie Maker... 2 Om at oprette et projekt... 3 Optage og downloade video... 4 A. Optage din egen video:...

Læs mere

I. SMART Board. I. SMART Board... 1 II. Forord... 2 III. Smartboard værktøjskasse... 2. IV. Turorials... 3 V. SMART Notebook... 4

I. SMART Board. I. SMART Board... 1 II. Forord... 2 III. Smartboard værktøjskasse... 2. IV. Turorials... 3 V. SMART Notebook... 4 I. SMART Board I. SMART Board... 1 II. Forord... 2 III. Smartboard værktøjskasse... 2 A. Tastatur... 3 B. Optager... 3 C. Kontrolpanel... 3 IV. Turorials... 3 V. SMART Notebook... 4 A. En Notebookside

Læs mere

Installations guide. Online harddisk (Chili Cloud) til PC og Mac

Installations guide. Online harddisk (Chili Cloud) til PC og Mac Installations guide Online harddisk (Chili Cloud) til PC og Mac 2 Indhold PC installations guide 04 Sådan administrerer du Chili Cloud 11 Gendan filer der er blevet slettet 16 Mac installations guide 18

Læs mere

Indhold. 1. Adgang og afslutning

Indhold. 1. Adgang og afslutning 1 Indhold 1. Adgang og afslutning 2. Menupunkter 3. Tekst 4. Billeder 5. Video 6. Lyd 7. Bannere 8. Bokse 9. Dokumenter 10. Links 11. Iframe 12. Markedspladsen 13. Nyheder 14. Job 15. Kalender 16. Selvbetjeningsbjælken

Læs mere

Andreas Lauge V. Hansen klasse 3.3t Roskilde HTX

Andreas Lauge V. Hansen klasse 3.3t Roskilde HTX IT -Eksamen Andreas Lauge V. Hansen klasse 3.3t Roskilde HTX [Vælg en dato] Indhold Indledning... 2 Teori... 3 Hvorfor dette design... 4 Produktet... 4 Test og afprøvning... 9 Konklusion... 10 Indledning

Læs mere

Revo Uninstaller Pro 3.1.2 en guide. Hanne B. Stegemüller 17. juni 2015

Revo Uninstaller Pro 3.1.2 en guide. Hanne B. Stegemüller 17. juni 2015 Revo Uninstaller Pro 3.1.2 en guide Hanne B. Stegemüller 17. juni 2015 2 Hvad gør Revo Uninstaller? Programmet, der fås både i en gratis udgave og en købeudgave, kan afinstallere alle dine forskellige

Læs mere

Geogebra. Dynamisk matematik. Version: August 2012

Geogebra. Dynamisk matematik. Version: August 2012 Geogebra Dynamisk matematik Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Hvad er Geogebra?...4 Denne manual...4 Hent og installer programmet...4 Geogebra gennemgang og praktiske eksempler...4 Menuerne...5

Læs mere

Her følger en kort guide til, hvordan du bærer dig ad med at læse bogen på de forskellige elektroniske platforme.

Her følger en kort guide til, hvordan du bærer dig ad med at læse bogen på de forskellige elektroniske platforme. Kære læser: E-bogen om Akvakultur er lavet i formatet epub3, som er meget fleksibelt og tilpasser sig de forskellige platforme. Bogen kan læses både på pc, Mac, tablets og smartphones, men der er ingen

Læs mere

Læringsprogram. Christian Hjortshøj, Bjarke Sørensen og Asger Hansen Vejleder: Karl G Bjarnason Fag: Programmering Klasse 3.4

Læringsprogram. Christian Hjortshøj, Bjarke Sørensen og Asger Hansen Vejleder: Karl G Bjarnason Fag: Programmering Klasse 3.4 Læringsprogram Christian Hjortshøj, Bjarke Sørensen og Asger Hansen Vejleder: Karl G Bjarnason Fag: Programmering Klasse 3.4 R o s k i l d e T e k n i s k e G y m n a s i u m Indholdsfortegnelse FORMÅL...

Læs mere

VUC IT Niveau G. Drev Mapper Filer

VUC IT Niveau G. Drev Mapper Filer VUC IT Niveau G Drev Mapper Filer Harddiske og andre lagringsmedier ( drev ) Det mest enkle er at tænke på disk-drev som et arkivskab. Drev navngives med et bogstav. Normalt navngives med C:, D:, E: osv.

Læs mere

Dansk tillægsmanual til PODD i Dynavox Compass

Dansk tillægsmanual til PODD i Dynavox Compass Dansk til PODD i Dynavox Indhold Dansk til PODD i Dynavox... 1 Generelt... 2 Hvad består den danske udgave af:... 2 At gemme tilrettede PODD sidesæt:... 3 Hvor ligger skabelon sidesæt på pc:... 3 Alternativ

Læs mere

Edb-tekstbehandling, præsentation mm

Edb-tekstbehandling, præsentation mm Edb-tekstbehandling, præsentation mm I denne lektion skal du: - hente kopier et skærmbillede og sætte det ind i et dokument - beskære billedet, så det passer til dit dokument Der findes specielle programmer

Læs mere

Hermed vejledning i hvordan man lægger billeder ind til brug for hjemmesiden.

Hermed vejledning i hvordan man lægger billeder ind til brug for hjemmesiden. Hermed vejledning i hvordan man lægger billeder ind til brug for hjemmesiden. Manualen er delvist hentet fra en manual Ølstykke IF har lavet til brug for deres hjemmeside Upload af billede For at kunne

Læs mere

Vi anbefaler, at du lader boksen med træffetider blive liggende på din afdelingsforside. Hvad der ellers skal være af indhold er op til jer.

Vi anbefaler, at du lader boksen med træffetider blive liggende på din afdelingsforside. Hvad der ellers skal være af indhold er op til jer. 1 Tips! På din forside har du mange muligheder for at tilføje forskellige komponenter, så du kan tilpasse siden til din afdeling eller organisations egne behov. Det er dog ikke alle komponenter, der kan

Læs mere

ECdox som favorit. Indledning 1. Internet Explorer 2. Chrome 4. Safari 5. Favorit på mobile enheder 6 Android 6 IOS 7. ECdox på mobile enheder 7

ECdox som favorit. Indledning 1. Internet Explorer 2. Chrome 4. Safari 5. Favorit på mobile enheder 6 Android 6 IOS 7. ECdox på mobile enheder 7 ECdox som favorit Indledning 1 Internet Explorer 2 Chrome 4 Safari 5 Favorit på mobile enheder 6 Android 6 IOS 7 ECdox på mobile enheder 7 Indledning Dette dokument beskriver hvordan man opretter og arbejder

Læs mere