Manual og Hjælp Skoletasken 2

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Manual og Hjælp Skoletasken 2"

Transkript

1 Manual og Hjælp Skoletasken 2

2 I Skoletasken 2 - Hjælp Indhold I Introduktion 1 Velkomst Systemkrav Installation Skoletasken... 8 II Opsætning 10 1 Systemopsætning Bogopsætning Sideopsætning Indsæt ny bog III Funktionspanel 19 1 Navigationspanel Standardtilstand Redigeringstilstand IV Funktioner 1 Ordlister Tekstfelter Linjer Udfyldning... 50

3 Introduktion 1 Introduktion 1.1 Velkomst 1.2 Systemkrav 2 Anbefalet: Processor: 2,8 GHz RAM: 1 GB Fri harddisk plads: 200 MB Minimum: Processor: 1,6 GHz RAM: 512 MB Operativsystem: Windows XP Printer Standardprinteren bliver automatisk valgt ved installationen. Ønskes på et senere tidspunkt udskrift fra en anden printer, ændres denne til at være standardprinteren i Windows, og Skoletasken kræver ingen yderligere opsætning. Skærm Det anbefales at benytte en skærmopløsning på 1280x1024

4 3 Skoletasken 2 - Hjælp pixels. 1.3 Installation Programmet hentes enten fra nettet, eller installeres fra CD-Rom. Forskellen ligger i at med CD-Rom sættes denne i drevet, og installationen starter automatisk, mens man skal gemme installationsfilen fra internettet, for eksempel på skrivebordet. Først når man dobbeltklikker på denne fil går installationen i gang. For at programmet kan installeres vises en række skærmvinduer, hvor det som oftest er tilstrækkeligt at trykke på 'Next' knappen nederst til højre. Dette er tilfældet med det første vindue, der popper op i installationen, og der trykkes på 'Next' for at komme videre:

5 Introduktion Det næste vindue giver mulighed for at ændre mappe og sti for installationen. Standard mappe og sti bør dog ikke umiddelbart ændres. Tryk derfor på 'Next' for at komme videre. Det næste vindue giver mulighed for at vælge hvilken mappe programmets genveje skal ligge i menuen Start. Dette er som oftest unødvendigt, og der trykkes på 'Next' for at komme videre: 4

6 5 Skoletasken 2 - Hjælp Det næste vindue viser et resume af de valgte indstillinger for installationen. Tryk på 'Install' for at fortsætte:

7 Introduktion 6 Programmet går nu igang med at installere filerne, og efter kort tid fremkommer det sidste vindue. Ønsker man ikke at starte programmet efter installationen, fjernes fluebenet ved 'Launch Program File'. Tryk endelig på 'Finish' for at afslutte programmet:

8 7 Skoletasken 2 - Hjælp

9 Introduktion Skoletasken Når man starter programmet, kigger man først ned i Skoletasken, dvs. man ser øverst en række med bøger og nederst en opslået bog, der viser de sider man sidst arbejdede med. For at skifte bogkan man med bogrækken vælge samtlige Skoletaskens bøger, og man kan bladre tilbage eller frem i rækken ved at klikke på pilene øverst til venstre eller øverst til højre. Bogen vælges med et klik, og man kan nu se den valgte bogs sider i nederste del af vinduet. Man kan nu bladre tilbage eller frem ved at klikke på pilene nederst til venstre eller til højre. Når den ønskede side dukker op klikkes på den, og man er klar til at arbejde med den.

10 9 Skoletasken 2 - Hjælp For at afslutte programmet, lukkes Skoletasken ved at trykke på det røde kryds nederst i midten.

11 Introduktion 2 Opsætning 2.1 Systemopsætning 10 Systemopsætningen er den overordnede opsætning, og angiver hvordan Skoletasken skal opføre sig som standard, når der ikke er angivet specifik opsætning for den aktuelle bog eller side. For at komme ind i systemopsætningen skiftes til udvidet brug ( ). Klik derefter på ikonet for systemopsætningen ( ). Benyt adgangskode for at gå i udvidet brug Skift datasti Skift standard skrifttype, størrelse og farve i tekst Skift standard tykkelse og farve på linjer Skift standard farve og tolerance i forb. med farvelægning Skift standard skrifttype, størrelse og farve i ordlister Vis skærmtastatur som standard.

12 11 Skoletasken 2 - Hjælp Benyt adgangskode for at gå i udvidet brug Gå ind i systemopsætningen. Sæt flueben ud for 'Adgangskode' og skriv en adgangskode for at spærre for adgangen til udvidet brug med en adgangskode. Man kan vælge at gøre adgangskoden synlig ved at sætte et flueben ud for 'Vis'. Skift datasti Ligger bøgerne i en anden mappe end 'Opgaver', kan de ikke umiddelbart findes af Skoletasken. Derfor skal rettes 'Data stien', hvilket gøres i systemopsætningen. Skift standard skrifttype, størrelse og farve i tekst Gå ind i systemopsætningen. På linjen 'Font' findes to knapper; hvor standard skrifttype og størrelse kan ændres ved klik på den første, og standard farve ændres ved klik på den udfyldte knap. Skift standard tykkelse og farve på linjer Gå ind i systemopsætningen. På linjen 'Tykkelse' findes to knapper; hvor standard-tykkelsen ændres ved klik på enten pil op eller pil ned på den første knap, og standard linjefarve ændres ved klik på den udfyldte knap.

13 Opsætning 12 Skift standard farve og tolerance i forb. med farvelægning Gå ind i systemopsætningen. På linjen 'Farver + Tolerance' findes en udfyldt knap, hvor standard farven i forbindelse med farvelægning kan ændres. Desuden kan tolerancen justeres ved enten at flytte skyderen til venstre for at mindske tolerancen, eller ved at flytte skyderen til højre for at øge tolerancen. Skift standard skrifttype, størrelse og farve i ordlister Gå ind i systemopsætningen. På linjen 'Ordliste' findes to knapper; hvor standard skrifttype og størrelse kan ændres ved klik på den første, og standard farve ændres ved klik på den udfyldte knap. Vis skærmtastatur som standard. Ønskes skærmtastaturet vist som standard, går man ind i Gå ind i systemopsætningen, og der sættes et flueben ud for 'Skærmtastatur'.

14 Skoletasken 2 - Hjælp Bogopsætning Bogopsætningen er den overordnede opsætning og angiver hvordan bogen skal opføre sig som standard, når der ikke er angivet specifik opsætning for den aktuelle side. Angives en bogopsætning træder den i stedet for systemopsætningen. For at komme ind i bogopsætningen skiftes til udvidet brug ( ). Klik derefter på ikonet for systemopsætningen ( ). Skift bogens standard skrifttype, størrelse og farve i tekst Skift bogens standard tykkelse og farve på linjer Skift bogens standard farve og tolerance i forb. med farvelægn ing Skift bogens standard skrifttype, størrelse og farve i ordlister Vis skærmtastatur som standard i bogen

15 Opsætning 14 Skift bogens standard skrifttype, størrelse og farve i tekst Gå ind i bogopsætningen. På linjen 'Font' findes to knapper; hvor standard skrifttype og størrelse kan ændres ved klik på den første, og bogens standard farve ændres ved klik på den udfyldte knap. Skift bogens standard tykkelse og farve på linjer Gå ind i bogopsætningen. På linjen 'Tykkelse' findes to knapper; hvor standard-tykkelsen ændres ved klik på enten pil op eller pil ned på den første knap, og standard linjefarve ændres ved klik på den udfyldte knap. Skift bogens standard farve og tolerance i forb. med farvelægning Gå ind i bogopsætningen. På linjen 'Farver + Tolerance' findes en udfyldt knap, hvor standard farven i forbindelse med farvelægning kan ændres. Desuden kan tolerancen justeres ved enten at flytte skyderen til venstre for at mindske tolerancen, eller ved at flytte skyderen til højre for at øge tolerancen. Skift bogens standard skrifttype, størrelse og farve i ordlister Gå ind i bogopsætningen. På linjen 'Ordliste' findes to knapper; hvor standard skrifttype og størrelse kan ændres ved klik på den første, og standard farve ændres ved klik på den udfyldte knap.

16 15 Skoletasken 2 - Hjælp Vis skærmtastatur som standard i bogen Ønskes skærmtastaturet vist som standard, går man ind i Gå ind i bogopsætningen, og der sættes et flueben ud for 'Skærmtastatur'.

17 Opsætning Sideopsætning Sideopsætningen er den helt lokale opsætning, som kun angiver hvordan siden skal opføre sig. Findes en sideopsætning træder den således i stedet for både system- og bogopsætningen. Læs mere om mulighederne under funktioner.

18 Skoletasken 2 - Hjælp Indsæt ny bog Hver side bør scannes med en opløsning på 300 dpi. I mappen 'Opgaver' oprettes en ny mappe, der navngives efter bogens navn. Hver scannet side gemmes i JPEG formatet i denne mappe. Skoletasken 2 behandler de scannede sider alfabetisk efter filnavn. Derfor vil programmet lægge den alfabetisk første side i mappen op som forside i bogrækken. Bogens sider kommer derfor til at bestå af de resterende billedfiler, og er sorteret alfabetisk efter filnavnet. Det anbefales derfor at kalde de scannede sider; Side00, Side01, side02 osv., hvor Side00 er forsiden, og Side01 og frem er bogens sider. Når de scannede sider således er gemt, er det ikke nødvendigt at foretage sig yderligere. Næste gang Skoletasken 2 startes op ligger den nye bog tilgængelig i bogrækken.

19 Opsætning 18

20 19 Skoletasken 2 - Hjælp 3 Funktionspanel 3.1 Navigationspanel (Klik på de enkelte ikoner for hjælpetekst)

21 Funktionspanel 20 Standard tilstand Når Skoletasken er i standard tilstand, er kun brugerfunktionerne aktive, dvs. tekstfelter, linjer, farvelægning eller eventuelle tilvalgte funktioner. Redigerings tilstand I redigerings tilstand er der flere funktioner til rådighed, bl.a. ordlister, bog indstillinger og system indstillinger. Der kan indsættes kodeord på denne funktion. Det er muligt at opbygge og teste siden i denne tilstand. Udskriv side Udskriv siden der arbejdes på. Det er altid standard printeren der benyttes.

22 21 Skoletasken 2 - Hjælp Luk bogen Afslutter arbejdet med siden. Der returneres til bog og side valg. Fortryd Fortryd den sidste handling, der kan fortrydes 5 handlinger tilbage. Handlinger der kan fortrydes er farvelægning og fastlåsning af streger. Vis forrige side Vis den forrige side i bogen. Den aktuelle side gemmes. Vis næste side

23 Funktionspanel 22 Vis den næste side i bogen Den aktuelle side gemmes. Flyt siden til venstre Flyt siden til venstre. Muligører manøvrering rundt på siden, således at området på siden, der ikke kan ses på skærmen, kan vises.. Flyt siden til højre Flyt siden til højre. Muligører manøvrering rundt på siden, således at området på siden, der ikke kan ses på skærmen, kan vises.. Flyt siden op Flyt siden op. Muligører manøvrering rundt på siden, således at

24 23 Skoletasken 2 - Hjælp området på siden, der ikke kan ses på skærmen, kan vises.. Flyt siden ned Flyt siden op. Muligører manøvrering rundt på siden, således at området på siden, der ikke kan ses på skærmen, kan vises..

25 Funktionspanel 3.2 Standardtilstand (Klik på de enkelte ikoner for hjælpetekst) 24

26 25 Skoletasken 2 - Hjælp Farvepalet Paletten bruges til at vælge hvilken farve, der ønskes brug ved farvelægning, linjer eller tekst. Farvelægning Denne knap bruges til at udfylde et afgrænset område med en farve valgt v.h.a. farvepaletten. Tolerance sikrer udfyldning også af smudset indscanning. Linje Bruges til at tegne en ret linje. Linier kan oprettes som.: fri, låst og med mål. Tekstfelt

27 Funktionspanel Bruges til at oprette et nyt tekstfelt. Tekst kan skrives med og uden skærmtastatur. 26

28 Skoletasken 2 - Hjælp Redigeringstilstand (Klik på de enkelte ikoner for hjælpetekst)

29 Funktionspanel 28 Farvepalet Paletten bruges til at vælge hvilken farve, der ønskes brug ved farvelægning, linjer eller tekst. Systemindstillinger Denne indstilling bruges for alle nye bøger til anden indstilling udføres. Bogindstillinger Denne indstilling bruges for alle sider til anden indstilling udføres. Tekstfelt

30 29 Skoletasken 2 - Hjælp Bruges til at oprette et nyt tekstfelt. Tekst kan skrives med og uden skærmtastatur. Linjer Bruges til at tegne en ret linje. Linier kan oprettes som.: fri, låst og med mål. Farvelægning Denne knap bruges til at udfylde et afgrænset område med en farve valgt v.h.a. farvepaletten. Tolerance sikrer udfyldning også af smudset indscanning. Ordliste Ordlister kan oprettes som ordlister og som ordopslag. Der kan laves alle de ordlister man har brug for.

31 Funktionspanel 30

32 31 Skoletasken 2 - Hjælp 4 Funktioner 4.1 Ordlister Ordlistefelter bruges når brugeren skal vælge ord ud fra en forud defineret liste, frem for at brugeren skal taste dem, og kræver derfor en forudgående opsætning. Indsæt ordlistefelt Fjern ordlistefelt Flyt ordlistefelt Skift ordlistefeltets farve Skift ordlistefeltets skrifttype Ordliste Ordliste-editor Åbn ordliste-editor Brug af stifinderen Find ordliste-fil Skift ordliste-fil Opret ny ordliste Opret ny ordliste eksternt Omdøb ordliste Kopier ordliste Slet ordliste

33 Funktioner 32 Tilføj ord i ordliste Fjern ord i ordliste Rediger ord i ordliste Omdøb ordliste-felt navn Lav ordliste-felt om til skrivefelt Løbende ordliste-ændring Hurtig tilføjelse af ord i ordlisten Hurtig rettelse af ord i ordlisten. Indsæt ordlistefelt Skift til udvidet brug ( ). Klik hvor ordlistefeltet skal placeres. Fokus flytter til funktionspanelet til højre og man vælger ordliste-ikonet ( ). Fjern ordlistefelt

34 33 Skoletasken 2 - Hjælp Skift til udvidet brug ( ). Klik på ordlistefeltet. Fokus flytter til funktionspanelet til højre og man vælger skraldespanden ( ). Flyt ordlistefelt Skift til udvidet brug ( ). Klik på ordlistefeltet. Fokus flytter til funktionspanelet til højre og man vælger flytteikonet ( ). Ordlistefeltet er nu klistret til pilen, der kan flyttes til den ønskede placering hvor der klikkes. Skift ordlistefeltets farve Skift til udvidet brug ( ). Klik på ordlistefeltet. Fokus flytter til funktionspanelet til højre og man vælger farveikonet ( ). Man kan nu vælge den ønskede farve fra paletten. Skift ordlistefeltets skrifttype Skift til udvidet brug ( ). Klik på ordlistefeltet. Fokus flytter til funktionspanelet til højre og man vælger skrifttype-ikonet ( ). Man kan nu vælge den ønskede skrifttype fra listen.

35 Funktioner 34 Ordliste Når brugeren klikker på ordlistefeltet kan han vælge fra en liste af ord. Disse ord ligger i en ordlistefil, der af hjælperen kan byttes ud eller redigeres i ordliste-editoren, så den er skræddersyet til hver opgave. NB! Kommer der ingen liste frem, er det fordi der ikke er valgt nogen ordliste fil i ordliste-editoren. Ordliste-editor Ordliste-editoren bruges til at skifte eller ændre den aktuelle ordliste. Ordliste-editoren er delt op i fire 'paneler', hvor de to til venstre fungerer som almindelig stifinder (se figur). Markeres en af ordbøgerne i andet panel, kan indholdet ses i i tredje panel, dvs. alle ordene i valgte liste. I fjerde panel kan man rette den tekst, der kommer til at stå i ordlistefeltet på den færdige side.

36 35 Skoletasken 2 - Hjælp Åbn ordliste-editor For at åbne ordliste-editoren skiftes til udvidet brug ( ). Klik på ordlistefeltet. Fokus flytter til funktionspanelet til højre og man vælger ordliste-ikonet ( ), hvorved ordlisteeditoren åbnes. NB! Ordliste-editoren kan kun lukkes ved at en ordlistefil vælges. Brug af stifinderen Stifinderen, dvs. de første to paneler i ordliste-editoren bruges som en almindelig stifinder i Windows. Venstre panel er delt op i to felter; et lille øvre, hvor man kan vælge drev, hvis ordlisten fx ligger på en Cd-rom eller en diskette, og et stort nedre felt. Her kan man ved dobbeltklik bladre imellem mapperne på valgte harddisk. Det andet panel viser indholdet af valgt mappe, hvis en

37 Funktioner 36 gyldig ordliste-fil forefindes. Find ordliste-fil Åbn ordliste-editoren. Brug stifinderen til at finde mappen, hvori ordliste-filen ligger. Ligger der en eller flere gyldige ordliste-filer i den valgte mappe, bliver de listede i det andet panel, og man kan vælge en af dem. Skift ordliste-fil Åbn ordliste-editoren og hvis ordliste-filen allerede ligger i bogens mappe, skal den bare markeres i andet panel, og der trykkes på knappen 'Vælg ordlisten', for at vende tilbage til siden. Findes den i en anden mappe, bruges stifinderen til at finde den ønskede ordliste. Denne markeres, og ved tryk på knappen 'Vælg ordlisten' kopieres den valgte ordliste over i bogens mappe, den vælges og endeligt lukkes vinduet og man er tilbage på siden. Opret ny ordliste Åbn ordliste-editoren og brug evt. stifinderen til at finde en egnet mappe. Tryk derefter på 'Ny ordliste' og et nyt vindue åbnes. I dette indtastes et navn til den ny ordliste-fil, og ved

38 37 Skoletasken 2 - Hjælp tryk på 'OK' kan det i 2. panel ses at den er blevet oprettet. Opret ny ordliste eksternt Skoletasken anvender det almindelige txt format til ordlistefilerne, og det er derfor uproblematisk at oprette ordlister ved at bruge ekstern software, såsom Notepad, scannesoftware, etc. Omdøb ordliste Åbn ordliste-editoren og brug evt. stifinderen til at finde ordlisten, der skal omdøbes. Tryk derefter på 'Omdøb ordliste' og et nyt vindue åbnes. I dette indtastes det nye navn til ordliste-filen, og ved tryk på 'OK' kan det i 2. panel ses at den er blevet omdøbt. Kopier ordliste Åbn ordliste-editoren og brug evt. stifinderen til at finde ordlisten, der skal kopieres. Tryk derefter på 'Kopier ordliste' og ordliste-filen kopieres automatisk over i arbejdsmappen.

39 Funktioner 38 Slet ordliste Åbn ordliste-editoren og brug evt. stifinderen til at finde ordlisten, der skal slettes. Tryk derefter på 'Slet ordliste' og ved godkendelse er listen slettet. Tilføj ord i ordliste Åbn ordliste-editoren og brug evt. stifinderen til at finde ordlisten, der skal ændres og marker den ved at klikke på den. Eksisterende ord kan nu ses i nedre felt i 3. panel af ordliste-editoren. For at tilføje et nyt ord, klikkes på det lille felt ovenover det store, og man kan indtaste et nyt ord. Tryk på retur tasten for at godkende, og man kan se at det nye ord nu står i det store felt. Fjern ord i ordliste Åbn ordliste-editoren og brug evt. stifinderen til at finde ordlisten, der skal ændres og marker den ved at klikke på den. Eksisterende ord kan nu ses i nedre felt i 3. panel af ordliste-editoren. Klik på det ønskede ord for at markere det, og tryk på knappen 'Slet ord'. Ved godkendelse er ordet nu fjernet fra ordlisten. Rediger ord i ordliste

40 39 Skoletasken 2 - Hjælp Åbn ordliste-editoren og brug evt. stifinderen til at finde ordlisten, der skal ændres og marker den ved at klikke på den. Eksisterende ord kan nu ses i nedre felt i 3. panel af ordliste-editoren. Klik på det ønskede ord for at markere det, og tryk på knappen 'Ret ord'. Ved godkendelse er ordet nu fjernet fra ordlisten, men er fremkommet i det lille felt ovenover. Dette kan redigeres og rettelsen godkendes ved at trykke på retur. Omdøb ordliste-felt navn Som standard kaldes ordliste-felterne 'Ordliste', men dette kan ændres ved at åbne ordliste-editoren. I 4. panel ændres feltet 'Aktuel ordliste tekst' til det ønskede navn. Skal ændringen gælde fremover, ændres feltet 'Standard ordliste tekst' til det ønskede navn. Lav ordliste-felt om til skrivefelt Dette gøres ved at åbne ordliste-editoren. I nederste del af 4. panel markeres 'Ord opslag'. Løbende ordliste-ændring Er der fejl i ordlisten, kan den hurtigt ændres. Når brugeren har trykket på ordliste-feltet, fremkommer ordlisten. For at

41 Funktioner 40 kunne komme til at redigere den, klikker hjælperen på det lille røde felt i nederste højre hjørne. Ordlisten kan nu redigeres og for at komme tilbage til standard tilstanden, klikkes på det lille grønne felt i nederste højre hjørne. Hurtig tilføjelse af ord i ordlisten Mangler der et ord i ordlisten, kan det hurtigt indsættes af hjælperen, ved at trykke på det lille røde felt nederst til højre, som beskrevet under løbende ordliste-ændring. Derved fremkommer et lille redigeringsfelt over ordlisten. Her kan det manglende ord skrives ind. Dette godkendes ved et tryk på retur. Tryk på det lille grønne felt for at komme tilbage til bruger tilstand. Hurtig rettelse af ord i ordlisten Er et ord stavet forkert i ordlisten, kan det hurtigt rettes af hjælperen, ved at trykke på det lille røde felt nederst til højre, som beskrevet under løbende ordliste-ændring. Derved fremkommer et lille redigeringsfelt over ordlisten. Tryk på det forkert stavede ord for at markere det, og tryk på knappen 'Ret ord' nederst. Ordet fjernes nu fra ordlisten og fremkommer i redigeringsfeltet, hvor det kan rettes. Rettelsen godkendes ved et tryk på retur. Tryk på det lille grønne felt for at komme tilbage til bruger tilstand.

42 41 Skoletasken 2 - Hjælp

43 Funktioner Tekstfelter Tekstfelter giver brugeren mulighed for selv at skrive ord på siden, hvor brugeren selv bestemmer hvor feltet skal placeres, samt hvilket indhold det skal have. Tekstfelter kræver således ikke nødvendigvis nogen forudgående opsætning og kan både oprettes i almindelig og udvidet brug. Indsæt tekstfelt Rediger tekstfelt Fjern tekstfelt Flyt tekstfelt Skift tekstfeltets farve Skift tekstfeltets skrifttype Lav tekstfeltet om til ordlistefelt Tastaturvinduet Skrivning af ord i tastaturvinduet Indsættelse af skærmtastatur i tastaturvinduet Fjernelse af skærmtastatur i tastaturvinduet

44 43 Skoletasken 2 - Hjælp Indsæt tekstfelt Klik hvor tekstfeltet skal placeres. Fokus flytter til funktionspanelet til højre og man vælger tastatur-ikonet ( ). Rediger tekstfelt Klik på tekstfeltet. Fokus flytter til funktionspanelet til højre og man vælger redigerings-ikonet ( ). Fjern tekstfelt Klik på tekstfeltet. Fokus flytter til funktionspanelet til højre og man vælger skraldespanden ( ). Flyt tekstfelt Klik på tekstfeltet. Fokus flytter til funktionspanelet til højre og man vælger flytte-ikonet ( ). Tekstfeltet er nu klistret til pilen, der kan flyttes til den ønskede placering hvor der klikkes.

45 Funktioner 44 Skift tekstfeltets farve Klik på tekstfeltet. Fokus flytter til funktionspanelet til højre og man vælger farve-ikonet ( ). Man kan nu vælge den ønskede farve fra paletten. Skift tekstfeltets skrifttype Klik på tekstfeltet. Fokus flytter til funktionspanelet til højre og man vælger skrifttype-ikonet ( ). Man kan nu vælge den ønskede skrifttype fra listen. Lav tekstfeltet om til ordlistefelt Skift til udvidet brug ( ). Klik på tekstfeltet. Fokus flytter til funktionspanelet til højre og man vælger ordliste-ikonet ( ). Derefter fremkommer ordliste-editoren, hvor man kan vælge hvilken ordliste der skal benyttes. Tastaturvinduet Tastaturvinduet består af et redigeringsfelt, hvor brugeren kan indskrive tekstfeltets ord, et tastatur og en ordliste.

46 45 Skoletasken 2 - Hjælp Skrivning af ord i tastaturvinduet Brugeren kan indtaste ord i tekstfelter på tre måder når tastaturvinduet er åbnet. Man kan enten skrive ordet på sædvanlig måde med tastaturet, eller man kan med musen klikke på skærmtastaturet i tastaturvinduet. Endelig kan brugeren benytte sig af ordlisten, hvor man nøjes med at skrive/klikke starten af ordet, og så kommer der forslag i ordlistevinduet. Klikker man på en af disse lægges hele ordet over i redigeringsfeltet. For at lægge indholdet af redigeringsfeltet over i siden, trykkes eller klikkes på enter-tasten. Indsættelse af skærmtastatur i tastaturvinduet Skift til udvidet brug ( ). Klik på et hvilket som helst sted på siden. Fokus flytter til funktionspanelet til højre og man vælger system-indstillinger ( ).Feltet ud for 'skærmtastatur' checkes af. Fjernelse af skærmtastatur i tastaturvinduet Skift til udvidet brug ( ). Klik på et hvilket som helst sted på siden. Fokus flytter til funktionspanelet til højre og man vælger system-indstillinger ( ).Fluebenet i feltet for 'skærmtastatur' fjernes.

47 Funktioner 4.3 Linjer Med linjeværktøjet kan brugeren tegne en ret linje af en bestemt tykkelse og farve, på et hvilket som helst sted på siden. Indsæt linje Fjern linje Flyt linje Flyt linjens endepunkt Skift linjens farve Skift linjens tykkelse (avanceret brug) Lås linjen til baggrunden Vis linjens længde (avanceret brug) Skift til vandrette og lodrette linjer (avanceret brug) 46

48 47 Skoletasken 2 - Hjælp Indsæt linje Klik hvor linjens ene endepunkt skal placeres. Fokus flytter til funktionspanelet til højre og man vælger linje-ikonet ( ). Endelig klikkes det sted hvor linjens andet endepunkt skal placeres. Fjern linje Klik på linjen. Fokus flytter til funktionspanelet til højre og man vælger skraldespanden ( ). Flyt linje Klik på linjen. Fokus flytter til funktionspanelet til højre og man vælger flytte-ikonet ( ). Linjen er nu klistret til pilen, der kan flyttes til den ønskede placering, hvor der klikkes. Flyt linjens endepunkt Klik på linjen nærmest det endepunkt der ønsket flyttet. Fokus flytter til funktionspanelet til højre og man vælger endeflytnings-ikonet ( ). Linjens ende er nu klistret til pilen, der kan flyttes til den ønskede placering hvor der klikkes.

49 Funktioner 48 Skift linjens farve Klik på linjen. Fokus flytter til funktionspanelet til højre og man vælger farve-ikonet ( ). Man kan nu vælge den ønskede farve fra paletten. Skift linjens tykkelse (avanceret brug) Klik på linjen. Fokus flytter til funktionspanelet til højre og pilen holdes stille over linje-ikonet ( ). Efter få øjeblikke fremkommer nogle ekstra funktioner (se billedet). Her er det muligt at vælge linjens tykkelse ved at trykke på pilknapperne. Lås linjen til baggrunden Dette kan bruges når linjen skal bruges som afgrænsning til farvelægning af områder. Klik på linjen. Fokus flytter til funktionspanelet til højre og man vælger nøgle-ikonet ( ). Linjen er nu låst til baggrunden, og kan kun fjernes ved at bruge fortrydknappen ( ).

50 49 Skoletasken 2 - Hjælp Vis linjens længde (avanceret brug) Klik på siden. Fokus flytter til funktionspanelet til højre og pilen holdes stille over linje-ikonet ( ). Efter få øjeblikke fremkommer nogle ekstra funktioner (se billedet). Her er det muligt at vælge at kunne se linjens længde, ved at sætte et flueben ud for 'mål'. Skift til vandrette og lodrette linjer (avanceret brug) Klik på siden. Fokus flytter til funktionspanelet til højre og pilen holdes stille over linje-ikonet ( ). Efter få øjeblikke fremkommer nogle ekstra funktioner (se billedet). Her er det muligt at sætte et flueben ud for 'Mål'. Derved kan der kun tegnes vandrette eller lodrette linjer.

51 Funktioner Udfyldning Med farvelægningsværktøjet ( ) kan brugeren farvelægge et afgrænset område. Farvelægningen kommer til at ligge i baggrunden, så den kan derfor kun fjernes igen ved at bruge fortryd knappen ( ). Farvelæg område Skift tolerance

52 51 Skoletasken 2 - Hjælp Farvelæg område Klik i området for farvelægningen. Fokus flytter til funktionspanelet til højre og den rette farve vælges ved at klikke på paletten. Derefter klikkes på farvelægnings-ikonet ( ) og området bliver udfyldt med den valgte farve. Skift tolerance For at kunne farvelægge ordentligt, skal baggrunden normalt være helt ensfarvet. Det viser sig dog ofte at skanningen kan give en lidt 'beskidt' baggrund, bestående af mange toner af hvid. I Skoletasken er der derfor mulighed for at forøge farvelægningens tolerance overfor 'tilsmudsede' baggrunde. Klik i området for farvelægningen. Fokus flytter til funktionspanelet til højre og pilen holdes stille over farvelægnings-ikonet ( ). Efter få øjeblikke fremkommer mulighed for justering af tolerancen. Flyttes skyderen mod venstre, ses et mindre tal, hvilket angiver at tolerancen overfor uens-farvede overflader formindskes. Flyttes skyderen derimod til højre forøges tolerancen.

53 Funktioner 52

54

Tastevejledning Windows XP

Tastevejledning Windows XP Tastevejledning Windows XP Tastevejledningen dækker den danske udgave af Windows XP. Der er taget udgangspunkt i en standard installation, hvor der ikke er foretaget tilpasninger i skærmopsætning, valg

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Installation af LØN... 1. 2. Introduktion til LØN... 2. 3. Indtastning af lønseddel... 7. 4. Udskrifter...

Indholdsfortegnelse. 1. Installation af LØN... 1. 2. Introduktion til LØN... 2. 3. Indtastning af lønseddel... 7. 4. Udskrifter... Løn til Windows Indholdsfortegnelse 1. Installation af LØN... 1 2. Introduktion til LØN... 2 2.1. Første start af LØN...2 2.1.1. Ét eller flere distrikter...2 2.1.2. Lønperioder...3 2.1.3. Kartoteker...4

Læs mere

Manual for installation og brug af Ad-aware version 2007

Manual for installation og brug af Ad-aware version 2007 Manual for installation og brug af Ad-aware version 2007 af Anette Behrendt Copyright 2007 og alle rettigheder forbeholdt. NB. Du kan aktivere links, ved at klikke på den tynde streg, så bliver du ført

Læs mere

Læsehuset hjælp. Læsehuset 1.0. Mikro Værkstedet A/S

Læsehuset hjælp. Læsehuset 1.0. Mikro Værkstedet A/S Læsehuset hjælp Læsehuset 1.0 Mikro Værkstedet A/S Læsehuset hjælp: Læsehuset 1.0 Mikro Værkstedet A/S Revision 1.46, 24. februar 2009 Indholdsfortegnelse Forord... vii 1. Kom godt i gang... 1 1.1. Læsehusets

Læs mere

Sådan får du Salmebogen på CD-ROM til at fungere i Internet Explorer 7 både under Windows XP og Windows Vista

Sådan får du Salmebogen på CD-ROM til at fungere i Internet Explorer 7 både under Windows XP og Windows Vista Sådan får du Salmebogen på CD-ROM til at fungere i Internet Explorer 7 både under Windows XP og Windows Vista Beskrivelse af fejlen Salmebogen på CD-ROM har visse problemer med at fungere i Internet Explorer

Læs mere

Manual til overføring af fotografier fra kamera til harddisk.

Manual til overføring af fotografier fra kamera til harddisk. Manual til overføring af fotografier fra kamera til harddisk. Det første man skal gøre sig klart er, hvor man som udgangspunkt vil lægge sine fotografier. Især når man er mange, der bruger den samme computer,

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 118 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr. 118 Side 1 Side 1 I stedet for blot at sende en mail med kun hvid baggrund, kan man pynte mail'en lidt op - f.eks. ved at indsætte en personlig billedcollage med tekst i toppen af mail'en inden man begynder at skrive.

Læs mere

Betjeningsvejledning. for. UniRace

Betjeningsvejledning. for. UniRace Betjeningsvejledning for UniRace 2007 Et konkurrence indtastningsprogram. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Figur fortegnelse... 3 Indledning... 4 Race info... 4 Indtastning af deltagere...

Læs mere

Adobe Elements Lektion 2

Adobe Elements Lektion 2 Adobe Elements Lektion 2 Så er det igen tid til at lege lidt med billeder. Jeg går ud fra, at du nu har fået opsat Elements efter de anvisninger du fik i sidste lektion. Start Elements op Gå ind i Edit

Læs mere

Google Chrome side 1 af13

Google Chrome side 1 af13 Google Chrome side 1 af13 Indholdsfortegnelse: Download Google Chrome... Side 2 Overblik... Side 3 Angiv startside... Side 7 Søg direkte i adresselinjen... Side 8 Bogmærker sider... Side 8 Bogmærkeadministratoren...

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner..

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner.. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse.. side 2 Adgang til webgraf 3 Opslag adresse... 4 Styring af layout.. 5 Zoom funktioner.. 6 Panorere på skærmen. 7 Information om grafikken.... 8-10 Print et udsnit.....

Læs mere

Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S

Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S ViTal ViseOrd ViTex Denne korte manual gør det muligt, hurtigt og nemt, at komme i gang med at bruge programmerne i ViTre pakken. ScanDis A/S Kom nemt i

Læs mere

Brugervejledning til diverse i OS X

Brugervejledning til diverse i OS X Brugervejledning til diverse i OS X Gert Søndergaard 19. august 2003 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 Introduktion til Mac OS X...3 Flere brugere på samme maskine...3 Dock - den gamle kvikstart...4

Læs mere

Sådan gør du Microsoft Word 2013

Sådan gør du Microsoft Word 2013 Microsoft Word 2013 Microsoft Word 2013 Indholdsfortegnelse Anvend skabelon... 3 Billede... 4 Dokumenthåndtering... 5 Flyt, kopier og sæt ind... 6 Flyt og kopier mellem dokumenter... 7 Gem... 8 Genbrug

Læs mere

VELKOMMEN TIL PHOTO STORY FOR WINDOWS

VELKOMMEN TIL PHOTO STORY FOR WINDOWS VELKOMMEN TIL PHOTO STORY FOR WINDOWS Jens Honoré 2005 Photo Story er et program, du kan bruge til at lave en billedfortælling med. Du kan: Indsætte billeder Ændre billedernes farver Tilføje effekter til

Læs mere

Del filer i hjemmet. Hvis dit hjem har to eller. 5-10 min. NY SERIE

Del filer i hjemmet. Hvis dit hjem har to eller. 5-10 min. NY SERIE DEL DET HELE I denne artikelserie lærer du de bedste og letteste metoder til at dele filer, printere og internetforbindelse med andre både på dit netværk i hjemmet og via internettet. Del filer i hjemmet

Læs mere

Manual for installering og brug af Ad-aware SE Personal Edition version 1.05 af Anette B. Overgaard. Maj 2005

Manual for installering og brug af Ad-aware SE Personal Edition version 1.05 af Anette B. Overgaard. Maj 2005 Manual for installering og brug af Ad-aware SE Personal Edition version 1.05 af Anette B. Overgaard. Maj 2005 1. Følg linket til Lavasoft her for at installere programmet Ad-aware SE. I skrivende stund

Læs mere

Installationsvejledning. ViTre til Mac. Version 2.0, udgave 1, december 2015

Installationsvejledning. ViTre til Mac. Version 2.0, udgave 1, december 2015 Side 1 Installationsvejledning ViTre til Mac Version 2.0, udgave 1, december 2015 Indholdsfortegnelse Copyright bestemmelser... 2 Hvad er ViTre... 3 Systemkrav... 4 Installation... 5 Side 2 Copyright bestemmelser

Læs mere

Windows XP. Tilpasning af computeren

Windows XP. Tilpasning af computeren Side 1 af 12 Windows XP Tilpasning af computeren Indhold Indhold...1 Indledning...2 Mus...2 Venstrehåndet...2 Dobbeltklikke...2 Musemarkøren...3 Musens følsomhed...3 Scrollehjul...4 Indstilling af Skærm...4

Læs mere

4.2 Sådan kopierer du på Aalborg Bibliotekerne... 11. 4.1 Identificer dig på kopimaskinen... 11

4.2 Sådan kopierer du på Aalborg Bibliotekerne... 11. 4.1 Identificer dig på kopimaskinen... 11 Indholdsfortegnelse 1. Sådan opretter du en konto i s kopi-/printsystem... 2 1.1 Opret kopi-/printkonto hjemmefra... 2 1.2 Aktivering af din kopi-/printkonto... 3 2. Sådan indbetaler du penge på din kopi-/printkonto...

Læs mere

IntoWords Tjekliste. IntoWords Generelt Gennemgået Øvelse Åbn IntoWords 1 Vindue funktioner 2 Profil gendannelse 3 Styreknapper 4

IntoWords Tjekliste. IntoWords Generelt Gennemgået Øvelse Åbn IntoWords 1 Vindue funktioner 2 Profil gendannelse 3 Styreknapper 4 IntoWords Tjekliste IntoWords Generelt Gennemgået Øvelse Åbn IntoWords 1 Vindue funktioner 2 Profil gendannelse 3 Styreknapper 4 IntoWords oplæsning Gennemgået Øvelse Oplæsning i Word 5 Oplæsning i PDF

Læs mere

Regneark II Calc Open Office

Regneark II Calc Open Office Side 1 af 10 Gangetabel... 2 Udfyldning... 2 Opbygning af gangetabellen... 3 Cellestørrelser... 4 Øveark... 4 Facitliste... 6 Sideopsætning... 7 Flytte celler... 7 Højrejustering... 7 Kalender... 8 Dage

Læs mere

Skrivebordet Windows 10

Skrivebordet Windows 10 Få adgang til Stifinder, Indstillinger og andre apps, du bruger ofte, i venstre side af menuen Start. Hvis du vil se alle dine apps og programmer, skal du vælge Alle apps. Vises der en pil til højre for

Læs mere

Fig. 1. Vi vender tilbage til de enkelte punkter efterhånden som vi får brug for dem. Indledning

Fig. 1. Vi vender tilbage til de enkelte punkter efterhånden som vi får brug for dem. Indledning %LOOHGEHKDQGOLQ PH,UIDQ9LHZ Fig. 1 Indledning IrfanView er et fremragende lille billedbehandlings program, der samtidig kan fungere som billedfremviser. IrfanView er et freeware program, som du kan hente

Læs mere

Kursusmappen Kommuniker: Gennem Valg

Kursusmappen Kommuniker: Gennem Valg Kursusmappen Kommuniker: Gennem Valg Øvelser 1 Indhold Indhold... 2 Øvelse 1... 3 Start Kommuniker: Gennem Valg Afspiller og åbn en aktivitet... 3 Øvelse 2... 5 Konfigurer-menuen... 5 Kort om indstillinger

Læs mere

FAQ - Ofte stillede spørgsmål Oprettet af: lema 05-02-2008 Rettet af: memo 08-06-2015

FAQ - Ofte stillede spørgsmål Oprettet af: lema 05-02-2008 Rettet af: memo 08-06-2015 Indholdsfortegnelse Hvordan tilslutter jeg min notebook til en projektor på skolen?... 2 Hvordan tilslutter jeg min notebook til højtalerne i klassen?... 2 Hvordan tilslutter jeg en af skolens printere?...

Læs mere

Katalog 2013. - sådan opdaterer du dine oplysninger til Danhostel-kataloget. Version 1.0 INDHOLDSFORTEGNELSE

Katalog 2013. - sådan opdaterer du dine oplysninger til Danhostel-kataloget. Version 1.0 INDHOLDSFORTEGNELSE Katalog 2013 - sådan opdaterer du dine oplysninger til Danhostel-kataloget Version 1.0 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. ADGANG OG LOGIN... 2 2. STAMDATA... 2 3. TEKSTER... 4 (OBS: DER ER IKKE TEKSTER I 2013 KATALOGET)...

Læs mere

Wipigo Galleri. Brugsforvirring. Venstre side af startbillede efter der er logget ind (Højre side viser det/de gallerier der er oprettet).

Wipigo Galleri. Brugsforvirring. Venstre side af startbillede efter der er logget ind (Højre side viser det/de gallerier der er oprettet). Wipigo Galleri. Brugsforvirring Venstre side af startbillede efter der er logget ind (Højre side viser det/de gallerier der er oprettet). Kategorier/Gallerier/Albums, flere benævnelser for den samme ting.

Læs mere

Guide til Web-direct. Indholdsfortegnelse

Guide til Web-direct. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 1. Sådan åbner du WEB-direct...2 2. Firmaopslag...3 3. Markedsudvalg...4 4. Udskrift af liste...14 5. Eksport af data...15 6. Fletning i Word...18 7. Brevfletning til ansøgninger...27

Læs mere

IntoWords Mac Tjekliste

IntoWords Mac Tjekliste IntoWords Mac Tjekliste IntoWords Generelt Gennemgået Øvelse Åbn IntoWords 1 Vindue funktioner 2 Profil gendannelse 3 Styreknapper 4 IntoWords oplæsning Gennemgået Øvelse Oplæsning i Word 5 Oplæsning i

Læs mere

Dansk Ride Forbund Stævnesystem 2 Installationsvejledning

Dansk Ride Forbund Stævnesystem 2 Installationsvejledning Dansk Ride Forbund Stævnesystem 2 Installationsvejledning Redigeret Marts 2009 DANSK RIDE FORBUND Stævnesystem 2 Installationsvejledning Side 1 af 19 Indholdsfortegnelse: 1. Minimumskrav 3 2. Download

Læs mere

Arbejde i Citrix. Vejledning. Hvordan du logger ind på Citrix med Windows 8.1 og opretter genveje til login IT-AFDELINGEN

Arbejde i Citrix. Vejledning. Hvordan du logger ind på Citrix med Windows 8.1 og opretter genveje til login IT-AFDELINGEN Af: Anders C. H. Pedersen E-mail: Achp@norddjurs.dk Revideret: 7. juli 2015 IT-AFDELINGEN Vejledning Arbejde i Citrix Hvordan du logger ind på Citrix med Windows 8.1 og opretter genveje til login Norddjurs

Læs mere

GEM. Brugervejledning DANSK OVERSÆTTELSE AF INSTRULOG A/S. Freedom Scientific, Inc. 440640-001 Rev. A

GEM. Brugervejledning DANSK OVERSÆTTELSE AF INSTRULOG A/S. Freedom Scientific, Inc. 440640-001 Rev. A GEM Brugervejledning DANSK OVERSÆTTELSE AF INSTRULOG A/S Freedom Scientific, Inc. 440640-001 Rev. A UDGIVET AF Freedom Scientific - www.freedomscientific.com Dansk udgave af Instrulog A/S www.instrulog.dk

Læs mere

Ladibug TM Visual Presenter Billede Software Brugermanual

Ladibug TM Visual Presenter Billede Software Brugermanual Ladibug TM Visual Presenter Billede Software Brugermanual Indhold 1. Introduktion... 2 2. Systemkrav... 2 3. Installér Ladibug... 3 4. Forbindelse... 6 5. Begynd at bruge Ladibug... 7 6. Anvendelse...

Læs mere

Velkommen til IT for let øvede

Velkommen til IT for let øvede Velkommen til IT for let øvede Kursus er hjælp til selvhjælp og I får mest ud af det, hvis I også derhjemme afsætter nogle timer til øvelser på jeres computer. Vi sørger for hjemmeopgaver!! Der er masser

Læs mere

TRUST 100MB SPEEDSHARE USB ADAPTER

TRUST 100MB SPEEDSHARE USB ADAPTER 1 Introduktion Tillykke med Deres køb af Trust 100MB Speedshare USB Adapter. Trust 100MB Speedshare USB Adapteret giver Dem mulighed for at forbinde Deres PC med et lokalt netværk (LAN) og/eller med en

Læs mere

Brug Photo Story 3 en let introduktion

Brug Photo Story 3 en let introduktion Brug Photo Story 3 en let introduktion Denne vejledning forudsætter at programmet Photo Story 3 er installeret på din computer. Se andetsteds for vejledning i at installere programmet, der kan findes gratis

Læs mere

Installation af ETF s cloudløsning for Privatpraktiserende ergoterapeuter

Installation af ETF s cloudløsning for Privatpraktiserende ergoterapeuter Installation af ETF s cloudløsning for Privatpraktiserende ergoterapeuter For at starte opsætningen af produktet, downloades programmet ved at gå til nedstående link, og vælge under Privat praktiserende

Læs mere

SmartAir TS1000. Daglig brug

SmartAir TS1000. Daglig brug SmartAir TS1000 Daglig brug Indhold Brugere... 4 Opret brugere... 4 Brugerliste vinduet... 5 Knapper... 5 Grupper... 6 Søg bruger... 7 Rapport vinduet (brugere)... 7 Døre... 8 Opret døre... 8 Dørliste

Læs mere

Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud.

Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud. NOTAT Tilskud J.nr. NST-3379-00005 Ref. JOSEI/TRDIP Den 14. april 2016 Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud. Denne vejledning beskriver, hvordan der kan tegnes kort til brug

Læs mere

Billedbehandling med GIMP

Billedbehandling med GIMP Den sidste ting der er plads til her er: Skaler. For at få de 2 lag til at passe sammen er det nødvendigt at skalere dem. Vælg enten billede->skaler billede eller lag->skaler lag. Og indstil antallet af

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Vokal Command v.1 manual

Indholdsfortegnelse. Vokal Command v.1 manual Indholdsfortegnelse Installation... 2 Første gang programmet startes...7 Konfiguration... 7 Hvad er en kommando... 8 Fonetisk forskel... 8 Gemme dine indstillinger...9 Træning af kommando... 9 Avanceret

Læs mere

Begyndervejledning. - For lærere, TAP er, pædagoger og studerende. 3. udgave December 2006. FirstClass version 8.2, dansk

Begyndervejledning. - For lærere, TAP er, pædagoger og studerende. 3. udgave December 2006. FirstClass version 8.2, dansk Begyndervejledning - For lærere, TAP er, pædagoger og studerende 3. udgave December 2006 FirstClass version 8.2, dansk UNI C SkoleKom Vermundsgade 5 2100 København Ø Tlf. 35878889 Om SkoleKom... 2 1 Det

Læs mere

Modul 8: Clouds (Lagring af filer)

Modul 8: Clouds (Lagring af filer) Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013 Modul 8: Clouds (Lagring af filer) Del I Christoph Schepers Studieskolen 8/2012 Indholdsfortegnelse Introduktion... 2 Installer Dropbox (punkt 1-3).. 3 Åbn Dropbox

Læs mere

Tastemanual til Webbyggeren

Tastemanual til Webbyggeren Tastemanual til Webbyggeren Denne tastemanual er opbygget således, at eleverne skal lave deres hjemmeside i en allerede konstrueret hjemmesideskabelon, som de kan arbejde videre i, lægge tekst ind i, ændre

Læs mere

Vejledning til Privat-konferencer

Vejledning til Privat-konferencer Vejledning til Privat-konferencer 6. udgave, oktober 2008 Tilpasset FirstClass version 9.106, dansk 2 1 Om Privat-konferencer... 4 2 Oprettelse af hovedkonference... 5 2.1 Fremgangsmåde... 5 2.2 Standardopsætning

Læs mere

Installation af DriverPrint - Windows

Installation af DriverPrint - Windows Installation af DriverPrint - Windows DriverPrint er hvor du installer FollowMePrint printeren på din computer, hvilket giver dig mulighed for at printe direkte fra dokumentet i stedet for at printe det

Læs mere

Brugervejledning til InfoLand.dk skabelonen

Brugervejledning til InfoLand.dk skabelonen Indhold Indledning... 4 Første gang... 4 Log ind som Administrator og ændre kodeord... 4 Opret Redaktør (dig selv)... 4 Log ind... 4 Log ind med dit eget brugernavn ( Redaktør )... 4 Log ind som Administrator...

Læs mere

AluData og Seniorkultur: Paint. Microsoft Paint

AluData og Seniorkultur: Paint. Microsoft Paint Microsoft Paint Indholdsfortegnelse 1. Indledning...2 2. Hvor finder jeg Paint?...3 3. Paints brugerflade...5 3.1. Værktøjslinjen Hurtig adgang...6 3.2. Menulinjen...8 3.2.1. Fil...8 3.2.2. Hjem...11 3.2.3.

Læs mere

At indsætte ord og billeder og brug af hjælpefunktionen.

At indsætte ord og billeder og brug af hjælpefunktionen. Udarbejdelse af kommunikationsbøger Noter og øvelser i forbindelse med at udarbejde kommunikationsbøger vha. programmet Phraseit (Genlyd). Følgende øvelser og instruktion er baseret på at Phrase-it 2.1

Læs mere

Der findes mange ting på nettet, som du kan hente ned på din computer bl.a. billeder, tekstdokumenter og installationsfiler til programmer.

Der findes mange ting på nettet, som du kan hente ned på din computer bl.a. billeder, tekstdokumenter og installationsfiler til programmer. Microsoft browser Edge Når du skal på internettet i Windows 10, bruger du som udgangspunkt programmet Microsoft Edge. Det er en helt ny, simpel internetbrowser med en række spændende funktioner. Du kan

Læs mere

Pralemappen.dk Din online portfolio Brugerhåndbog til undervisere support@pralemappen.dk Brugerhåndbog til undervisere

Pralemappen.dk Din online portfolio Brugerhåndbog til undervisere support@pralemappen.dk Brugerhåndbog til undervisere www.pralemappen.dk v4 side 1 af 10 Indholdsfortegnelse Velkommen til pralemappen.dk 1.1 Introduktion...side 3 1.2 Grundlæggende funktioner...side 3 1.3 Indstillinger der gælder hele skolen...side 4 1.4

Læs mere

Dynamicweb Exchange Opsætning

Dynamicweb Exchange Opsætning Brugervejledning Dynamicweb Exchange Opsætning OUTLOOK 2003 Document ID: UG-4008 Version: 1.30 2006.07.04 Dansk UG-4008 - Dynamicweb Exchange Opsætning, Outlook 2003 JURIDISK MEDDELELSE Copyright 2005-2006

Læs mere

Brugervejledning til KasseRapportenPLUS

Brugervejledning til KasseRapportenPLUS Brugervejledning til KasseRapportenPLUS INSTALLATIONSVEJLEDNING...2 FØRSTE GANG DU TAGER KASSERAPPORTEN I BRUG...3 KOM GODT I GANG MED KASSERAPPORTEN...4 KASSERAPPORTEN - OPSÆTNING...9 KASSERAPPORTEN -

Læs mere

Vejledning. TEA Grønland. Prøveafvikling Trin for trin. skoleåret 2013/14

Vejledning. TEA Grønland. Prøveafvikling Trin for trin. skoleåret 2013/14 Vejledning TEA Grønland Prøveafvikling Trin for trin skoleåret 2013/14 1 Indhold Opret prøverne... 3 Afstemning af tilmeldinger til prøver... 3 Indberet detaljer på prøverne... 3 Indberetning af tekstopgivelser...

Læs mere

Installation af Soho Printere på Mac - Version 1. Rev. 5 1

Installation af Soho Printere på Mac - Version 1. Rev. 5 1 Installation af Soho Printere på Mac - Version 1. Rev. 5 1 Installation af printere i Soho og Noho med standard PCL I dette eksempel bruges SohoCanon1F (Printer i Soho på første 1.sal) under installation

Læs mere

Billedbeskæring & Irfan View

Billedbeskæring & Irfan View Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...1 Hvordan redigerer jeg billeder?...2 Installation af Irfan View...2 Opsætning af Irfan View...5 Gem med en fornuftig billedtype...5 Irfanview på dansk...6 Brug

Læs mere

Introduktion. Unifaun Online 29-04-2014

Introduktion. Unifaun Online 29-04-2014 Introduktion Unifaun Online 29-04-2014 2 Indhold 1 Introduktion til Unifaun Online... 3 1.1 Grundlæggende navigering... 3 1.2 Søgning af information... 3 1.3 Indtastning af faste oplysninger... 4 1.4 Din

Læs mere

I Windows fil struktur er der følgende ting Drev, Mapper, Filer og Genveje.

I Windows fil struktur er der følgende ting Drev, Mapper, Filer og Genveje. Windows Fil Struktur I Windows fil struktur er der følgende ting Drev, Mapper, Filer og Genveje. Hvad er et drev Et drev, er en afgrænsning af fil strukturen. Når du går ind på et drev vil du stå i roden

Læs mere

Den Talende Bog. version 4.0. Mikro Værkstedet A/S

Den Talende Bog. version 4.0. Mikro Værkstedet A/S Den Talende Bog version 4.0 Mikro Værkstedet A/S Den Talende Bog : version 4.0 Mikro Værkstedet A/S Revision 1.42, 7. maj 2007 Indholdsfortegnelse Den Talende Bog... v 1. Kom godt i gang... 1 1.1. Hjælp...

Læs mere

Nspire 4.2 kom godt i gang

Nspire 4.2 kom godt i gang Nspire 4.2 kom godt i gang Disse 3 knapper åbner nyt dokument, henter eksisterende dokument og gemmer det åbne dokument Her kan dokumentet lukkes Indstillinger Indstillinger 1. Først skal vi have den rigtige

Læs mere

3.0 Velkommen til manualen for kanalen Shift 1. 3.1 Introduktion til kanalen 1. 3.2.1 Hvad er et spot? 2. 3.2.2 Opret et nyt spot 2

3.0 Velkommen til manualen for kanalen Shift 1. 3.1 Introduktion til kanalen 1. 3.2.1 Hvad er et spot? 2. 3.2.2 Opret et nyt spot 2 3.0 Velkommen til manualen for kanalen Shift 1 3.1 Introduktion til kanalen 1 3.2 Shift kanalside 1 3.2.1 Hvad er et spot? 2 3.2.2 Opret et nyt spot 2 3.2.3 Aktivt og inaktivt spot 3 3.2.4 Rediger et spot

Læs mere

Mini brugermanual CMD 5.1

Mini brugermanual CMD 5.1 Mini brugermanual CMD 5.1 Kom i gang For at tilgå CMD skal du åbne en web browser og indtaste URL en på dit CMD website i adressefeltet, hvorefter dialogboksen til log in vises. 1. Indtast dit brugernavn

Læs mere

Vejledning til at lave almindelige bordkort i Draw Side 1

Vejledning til at lave almindelige bordkort i Draw Side 1 Side 1 Når du åbner skabelonen til alm. bordkort ser du en side med 10 bordkort. For at få de stiplede linjer frem skal du evt. lige klikke i linealen foroven eller i siden. De stiplede linjer er for at

Læs mere

Sådan redigerer du en hjemmeside front-end

Sådan redigerer du en hjemmeside front-end Brugermanual til din boligafdelings hjemmeside Sådan redigerer du en hjemmeside front-end Indhold Introduktion... 2 Log på hjemmesiden og redigér front-end... 3 Rediger en side... 7 Opret ny side... 10

Læs mere

Installering af Microsoft Office 2012-09-12 Version 2.1

Installering af Microsoft Office 2012-09-12 Version 2.1 Installering af Microsoft Office 2012-09-12 Version 2.1 Indholdsfortegnelse Installering af Microsoft Office... 2 Oplysninger inden installeringen... 2 Installering af Microsoft Office... 3 Introduktion...

Læs mere

QUICKGUIDE TIL XMEDIA

QUICKGUIDE TIL XMEDIA QUICKGUIDE TIL XMEDIA 1 UPLOAD DINE EGNE BILLEDER TIL "MINE MAPPER" 2 ARBEJD MED EN SKABELON 3 OPRETTELSE AF PDF 4 ÅBN OG ARBEJD VIDERE MED EN SKABELON 1 OPLOAD DINE EGNE BILLEDER TIL MINE MAPPER Opret

Læs mere

QL-500 QL-560 QL-570 QL-650TD QL-1050

QL-500 QL-560 QL-570 QL-650TD QL-1050 QL-500 QL-560 QL-570 QL-650TD QL-1050 Softwareinstallationsvejledning Dansk LB9154001 Indledning Egenskaber P-touch Editor Printer Driver P-touch Address Book (kun Windows ) Gør det let at oprette et bredt

Læs mere

Bogbyggeren på HVAL.DK

Bogbyggeren på HVAL.DK Journal nr. 7.32.78 Bogbyggeren på HVAL.DK Et web-baseret værktøj udviklet af Programdatateket i Viborg amt i forbindelse med ITMF-projekt 464 Din egen Historie på nettet Indholdsfortegnelse: Kom i gang...3

Læs mere

Vejledning i installation- og brug af Citrix efter opgradering den 15. juni 2015

Vejledning i installation- og brug af Citrix efter opgradering den 15. juni 2015 Vejledning i installation- og brug af Citrix efter opgradering den 15. juni 2015 Indhold Indledning... 2 Installation af Citrix receiver... 3 Tilpas dit startbillede... 9 Start et program... 11 Log af

Læs mere

BitLocker. Vejledning: Kryptering University College Lillebælt - IT-afdelingen - 1016556/16-03-2016

BitLocker. Vejledning: Kryptering University College Lillebælt - IT-afdelingen - 1016556/16-03-2016 BitLocker BitLocker kan bruges til kryptering af drev for at beskytte alle filer, der er gemt på drevet. Til kryptering af interne harddiske, f.eks. C-drevet, bruges BitLocker, mens man bruger BitLocker

Læs mere

Vejledning til DigiTeach digitalt mikroskop

Vejledning til DigiTeach digitalt mikroskop Vejledning til DigiTeach digitalt mikroskop 15.06.12 0768.15 AA Mikroskopets opbygning Objektiver Alle objektiverne er produceret i henhold til DINstandard. 40x og 60x objektiverne er med fjedrende front,

Læs mere

Gem Et billede som skrivebordsbaggrund Vil du bruge dit eget billede som baggrundsbillede på skrivebordet.

Gem Et billede som skrivebordsbaggrund Vil du bruge dit eget billede som baggrundsbillede på skrivebordet. Gem Et billede som skrivebordsbaggrund Vil du bruge dit eget billede som baggrundsbillede på skrivebordet. Klik på det billede du vil bruge og vælg opret/anvend som baggrundsbillede, i værktøjslinien Klik

Læs mere

WebGT 3.0 - Graveansøgning. Brugervejledning. 25. september 2012. Udgave 1.0

WebGT 3.0 - Graveansøgning. Brugervejledning. 25. september 2012. Udgave 1.0 WebGT 3.0 - Graveansøgning Brugervejledning 25. september 2012 Udgave 1.0 Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING... 3 1.1 OPRETTELSE SOM BRUGER... 3 1.2 NOTIFICERINGSMAILS... 4 2 OPBYGNING OG SAGSGANG... 5 2.1

Læs mere

Linket viser jer frem til billedet nedenfor, her skal du blot skrive jeres brugernavn og adgangskode. Indtast din adgangskode her:

Linket viser jer frem til billedet nedenfor, her skal du blot skrive jeres brugernavn og adgangskode. Indtast din adgangskode her: Brugervejledning til håndtering af respondenter til MUS i SurveyXact Indledning Denne manual beskriver, hvordan SurveyXact kan anvendes til forberedelse af MUS. Der tages udgangspunkt i handlinger, den

Læs mere

Vejledning til effektmåling af Arbejdsmarkedsuddannelser under De systemfælles redskaber www.viskvalitet.dk. - til efteruddannelsesudvalg

Vejledning til effektmåling af Arbejdsmarkedsuddannelser under De systemfælles redskaber www.viskvalitet.dk. - til efteruddannelsesudvalg Vejledning til effektmåling af Arbejdsmarkedsuddannelser under De systemfælles redskaber www.viskvalitet.dk - til efteruddannelsesudvalg November 2005 2 1 Introduktion...5 2 Her finder du adressen på Internettet,

Læs mere

Installationsvejledning til ectrl

Installationsvejledning til ectrl Installationsvejledning til ectrl Følgende vejledning viser installationen på en computer med Windows 7. Den kan variere en smule fra computer til computer og kan se anderledes ud med andre styresystemer,

Læs mere

Vejledning til brug af FirstClass

Vejledning til brug af FirstClass Vejledning til brug af FirstClass - opdateret januar 2013 Indhold Installation af FirstClass foretages kun første gang... 2 Hent FirstClass-klienten... 2 Installer FirstClass-klienten... 3 Ændre kodeord...

Læs mere

Side 1 af 10. Lydbreve. Indhold. Indhold...1 Forord...2 Lydoptager...2 Ændring af indtalt lyd...4 Sende dit lydbrev...8 Lyde i Worddokumenter...

Side 1 af 10. Lydbreve. Indhold. Indhold...1 Forord...2 Lydoptager...2 Ændring af indtalt lyd...4 Sende dit lydbrev...8 Lyde i Worddokumenter... Side 1 af 10 Indhold Indhold...1 Forord...2 Lydoptager...2 Ændring af indtalt lyd...4 Sende dit lydbrev...8 Lyde i Worddokumenter...8 Side 2 af 10 Forord Du har måske et barnebarn, der ikke har lært at

Læs mere

Det nye husdyrgodkendelse.dk Sagsbehandlermodulet. 3. Kommunikation med ansøger

Det nye husdyrgodkendelse.dk Sagsbehandlermodulet. 3. Kommunikation med ansøger For at drage nytte af denne manual, skal du have et grundlæggende kendskab til IT systemet husdyrgodkendelse.dk, og kende til Faneblade og Menu med godkendelsesafsnit. Du kan læse om disse ting i manualerne:

Læs mere

Manual CoffeeCup Visitkort konsulenter

Manual CoffeeCup Visitkort konsulenter Manual CoffeeCup Visitkort konsulenter Indhold 2 Start Lidt om sidens layout 3 Åbn den downloadede fil i CoffeeCup og gem den som dit eget projekt 3 Knapperne Ring og Mail Indsæt nyt link på Ring og mail

Læs mere

Indstillinger af skærm, skrivebord og papirkurv

Indstillinger af skærm, skrivebord og papirkurv Skærmens format og opløsning Skærmens opløsning angives i pixels (små kvadrater). Den valgte opløsningen skal helst passe med skærmens format, dvs. forholdet mellem længde og bredde, ellers bliver billederne

Læs mere

Installationsguide til SAP Business One 2005 SP1 (SBO 2005)

Installationsguide til SAP Business One 2005 SP1 (SBO 2005) Installationsguide til SAP Business One 2005 SP1 (SBO 2005) Installationen af SBO 2005 Service Pack 1består af flere enkeltkomponenter. Først og fremmest skal der installeres en database til at indeholde

Læs mere

GUIDE TIL OPRETTELSE AF ARTIKLER I JOOMLA - FRONTEND

GUIDE TIL OPRETTELSE AF ARTIKLER I JOOMLA - FRONTEND GUIDE TIL OPRETTELSE AF ARTIKLER I JOOMLA - FRONTEND INDHOLDSFORTEGNELSE Login og ændring af adgangskode 2 Oprettelse/redigering af artikler 3 Indsæt billede i en artikel 7 Sæt et link i en artikel 13

Læs mere

Introduktion til billedbehandling med IrfanView

Introduktion til billedbehandling med IrfanView Introduktion til billedbehandling med IrfanView I takt med at digitalkameraer bliver billigere og efterhånden snart er hvermands eje, stiger behovet også for at kunne behandle sine billeder på en nem,

Læs mere

Dette hæfte er opdateret, så det svarer til PowerPoint i Windows XPudgaven.

Dette hæfte er opdateret, så det svarer til PowerPoint i Windows XPudgaven. VELKOMMEN TIL MICROSOFT POWERPOINT I dette program kan du lave en præsentation af et emne ved at vise det som billeder og tekst på skærmen. Du kan skifte imellem at lade præsentationen køre automatisk,

Læs mere

BOXER SMARTBOX. Brugermanual

BOXER SMARTBOX. Brugermanual 1 BOXER SMARTBOX Brugermanual INDHOLD... FJERNBETJENING... 3 PRODUKT... 4 INSTALLATION... 5 ANVENDELSE.... 6 TV-GUIDE... 8 MANUAL TIL DIN BOXER SMARTBOX! I denne manual kan du læse om, hvordan du bruger

Læs mere

Moltrup-sogn.dk - Vejledning i redigering af undersider, og oprettelse af nye sider.

Moltrup-sogn.dk - Vejledning i redigering af undersider, og oprettelse af nye sider. Indholdsfortegnelse Moltrup-sogn.dk - Vejledning i redigering af undersider, og oprettelse af nye sider.... 2 Brugernavn og kodeord.... 2 Selve tekstbehandleren... 3 Indsættelse af billeder... 4 Metadata...

Læs mere

Installationsvejledning til LMeSmartClient

Installationsvejledning til LMeSmartClient Installationsvejledning til LMeSmartClient Indledning LMeSmartClient består af 2 "dele" - en "Tjeneste" og et klientprogram. Tjenesten tager sig af selve udvekslingen af data og klientprogrammet af opsætningen

Læs mere

DPSD undervisning. Vejledning til rapport og plan opsætning

DPSD undervisning. Vejledning til rapport og plan opsætning DPSD undervisning Vejledning til rapport og plan opsætning Side 1 Vejledning Oversigt over vejledningerne Opret en simpel listerapport... 2 Opret en krydstabuleringsrapport... 14 Opret en visualiseringsrapport...

Læs mere

Indholdsfortegnelse resultat- & kritikprogrammet.

Indholdsfortegnelse resultat- & kritikprogrammet. Indholdsfortegnelse resultat- & kritikprogrammet. Ringsekretærers indtastning af resultater og kritikker... 2 Kom i gang Opstart af programmet... 2 En anden bruger er i gang med ringen... 3 Dommer ændringer

Læs mere

Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin

Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin Systemkrav For at kunne bruge Composite kræves: Windows 95 eller nyere (bemærk - kun Windows kan bruges) Browseren Internet Explorer 6.0 eller

Læs mere

TRUST 460L MOUSE OPTICAL OFFICE

TRUST 460L MOUSE OPTICAL OFFICE Instruktioner ved første anvendelse Kapitel 1. Tilslutning (4.1) 2. Afinstallering af gamle drivere og enheder (4.2) 3. Installation i Windows (4.3) 4. Kontrol efter installation (5)! 1 Introduktion Denne

Læs mere

Leif Smidt E-MAIL GODT IGANG MED IPAD - IOS 9

Leif Smidt E-MAIL GODT IGANG MED IPAD - IOS 9 Leif Smidt E-MAIL GODT IGANG MED IPAD - IOS 9 KAPITEL E-MAIL På din hjemmeskærm finder du en app ved navn Mail. Appen er et mailprogram, som kan vise og håndtere dine e-mails på en enkel og overskuelig

Læs mere

INDLEDNING 2. Design og layout 3

INDLEDNING 2. Design og layout 3 INDLEDNING 2 Design og layout 3 Skyd genvej... 3 Omdøb skabelonsamling 4 Omdøb brevskabelon 5 Layout 6 Indsæt/Redigér logo 6 Indsæt/Redigér tekst 8 Redigér kolonner 11 Ved vejs ende... 14 Tips & Tricks...

Læs mere

Elektronisk spørgeskema 2009. Vejledning

Elektronisk spørgeskema 2009. Vejledning Elektronisk spørgeskema 2009 Vejledning Indberetning på Elektronisk spørgeskema for 2009 Introduktion Elektronisk spørgeskema 2009 (ESP 2009) giver Dem mulighed for at lette arbejdet i forbindelse med

Læs mere

BBR-Kommune. Generelt

BBR-Kommune. Generelt BBR-Kommune Generelt Brugervejledning Indholdsfortegnelse 1. Generelt om BBR-Kommune... 4 1.1. Forord... 4 1.2. Formål... 4 1.3. Anvendelse... 4 1.4. Adgang... 4 1.5. Synkronisering mellem BBR-Kommune

Læs mere

GALLERIET Mikro Værkstedet A/S

GALLERIET Mikro Værkstedet A/S Brugervejledning GALLERIET Mikro Værkstedet A/S INDHOLDSFORTEGNELSE 1. SØG I GALLERIET. s. 2 1.1 Fritekstsøgning... s. 3 Bladre. s. 4 Gode råd til fritekstsøgning.... s. 4 Avanceret søgning.. s. 4 Søgning

Læs mere

WORKCYCLUS. Handlingsplan. Vers 4.0. Juni 2013. Workcompany A/S. Amagertorvet 33, 4.sal. DK-1160 København K. www.workcompany.dk

WORKCYCLUS. Handlingsplan. Vers 4.0. Juni 2013. Workcompany A/S. Amagertorvet 33, 4.sal. DK-1160 København K. www.workcompany.dk WORKCYCLUS Handlingsplan Vers 4.0 Juni 2013 Workcompany A/S Amagertorvet 33, 4.sal DK-1160 København K www.workcompany.dk 1. Indholdsfortegnelse Handlingsplan... 3 Overblik på indsatsområder på handlingsplan...

Læs mere