GRÆNSEHANDEL, AFGIFTER OG AVANCER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "GRÆNSEHANDEL, AFGIFTER OG AVANCER"

Transkript

1 27. juni 2001 Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: Resumé: GRÆNSEHANDEL, AFGIFTER OG AVANCER Konkurrencestyrelsen har udsendt en rapport, hvor man har analyseret prisog konkurrenceforholdene i Danmark og Tyskland på øl og læskedrikke. Analysen viser, at grænsehandelen har været voksende og for øl udgør ca. 16 procent og for læskedrikke ca. 6 procent af det danske forbrug. I øvrigt købes der næsten udelukkende dansk produceret øl. Prisforskellen mellem Danmark og Tyskland er størst for skatteklasse 2-øl (guldøl), der udgør 75 procent af grænsehandelen med øl. Kun godt 40 procent af prisforskellen for skatteklasse 2-øl kan henføres til moms og afgifter, mens knap 60 procent vedrører bryggeriernes og detailhandelens avancer. Beregningerne viser, at en nedsættelse af de danske afgifter på øl vil have en relativt begrænset effekt på grænsehandlen. Konkurrencestyrelsens rapport er en opfølgning på Skatteministeriets rapport om grænsehandel Her konkluderede man, at de samfundsøkonomiske tab ved grænsehandel er relativt små at nettobeskæftigelsesvirkningen er tæt på nul, at hvis man vil reducere de danske afgifter, vil det samfundsøkonomisk give størst gevinst at koncentrere sig om spiritus og tobak, hvor 24- timers reglen i øvrigt bortfalder den 1. januar Konkurrencestyrelsens beregninger rokker ikke ved denne konklusion. P:\GS\06-til ny hjemmeside\velfærd\2001\skat-b doc

2 2 GRÆNSEHANDEL, AFGIFTER OG AVANCER Konkurrencestyrelsen har udsendt en rapport "Priser og avancer i grænsehandelen med øl og sodavand". Den er en opfølgning på Skatteministeriets "Rapport om grænsehandel 2000", der var den første rapport, der beskrev hele grænsehandelen. Udover afgiftsforskelle er der ofte også betydelige avanceforskelle. Konkurrencestyrelsen undersøger derfor pris-, omkostnings- og avance- og konkurrenceforholdene i Danmark og udlandet for de mest grænsehandelsfølsomme varer. Nærværende rapport omhandler øl og sodavand. Senere følger en rapport om de øvrige relevante varer. Grænsehandelen omfang og udvikling Af Skatteministeriets rapport fremgik, at øl var den enkeltvare, som værdimæssigt spillede den største rolle i grænsehandelen. Konkurrencestyrelsen skønner, at danskernes grænsehandel med øl udgør ca. 100 mill. liter eller ca. 16 procent af danskernes ølforbrug. Udlændinges d.v.s. især svenskeres og i mindre omfang nordmænds - grænsehandel i Danmark udgør ca. 30 mill. liter. For læskedrikke udgør danskernes grænsehandel ca. 34 mill. liter eller 6 procent af det danske forbrug. Svenskerne tager ikke til Danmark for at købe læskedrikke. Både danskernes grænsehandel med øl og læskedrikke har været stigende gennem 1990'erne. Det indenlandske salg af læskedrikke er samtidig fordoblet for 1987 til Væksten i øl-grænsehandelen i 1990'erne fra ca. 50 mill. liter til 100 mill. liter skyldes ikke ændrede rejsegodsregler eller ændrede afgiftsforhold, men en kombination af flere rejsende i takt med stigningen i trafikken og en mere intensiv markedsføring af dansk øl til mere konkurrencedygtige priser syd for grænsen.

3 3 Danskernes grænsehandel med øl består næsten udelukkende af dansk produceret øl. Samtidig udgør skatteklasse 2-øl guldøl 75 procent af grænsesalget mod kun 8 procent af salget i Danmark. Omvendt udgør skatteklasse 1-øl almindelig pilsner kun 25 procent af grænsesalget mod 75 procent af salget i Danmark. Det er da også for skattteklasse 2-øl, at man finder de største prisforskelle mellem Danmark og Tyskland. Prisforskelle: Især for guldøl Konkurrencestyrelsen har undersøgt prisforskelle mellem Danmark og Tyskland vedr. øl og læskedrikke, jf. tabel 1. Tabel 1. Prisforskellene mellem tyske grænsebutikker og danske supermarkeder for en kasse øl og 1,5 l. sodavand i kr.*) forbrugerpriser Moms- og afgiftsforskelle emballageomk. + moms af meromk. distributionsomk. m.v. + moms af meromk. bryggeriernes bruttoindtjening + moms af merindtjening detailavancen + moms af merindtjening Skatteklasse 1 26,00 32,00-14,00 12,00 15,00-19,00 ØL Skatteklasse 2 114,00 46,00-14,00 12,00 40,00 30,00 ØL Sodavand 5,20 3, ,80-0,50 Anm.: Normalpriser og tilbudspriser er vejet sammen med følgende vægte: Skatteklase 1, øl: 65 procent på tilbud, skatteklasse 2, øl: 15 procent på tilbud. Sodavand: 25 procent på tilbud. *) Tabel 1 tager udelukkende udgangspunkt i mærkevareøl. Prissammenligningen er foretaget mellem flaskeøl i Danmark og dåseøl i grænselandet. Det fremgår, at for skatteklasse 2-øl- guldøl m.v.- er prisforskellen 114 kr. pr. kasse. For skatteklasse 1-øl er prisforskellen kun 26 kr. pr. kasse. For sodavand er prisforskellen 5,20 kr. pr. 1,5 liter.

4 4 For skatteklasse 1-øl kan forskelle i moms og afgifter forklare hele prisforskellen og for læskedrikke en stor del heraf. For skatteklasse 2-øl der udgør hovedparten af grænsehandelen med øl kan kun godt 40 procent af prisforskellen henføres til moms og afgifter. Godt 25 procent kan henføres til højere detailavance i de danske butikker, mens godt 33 procent kan forklares med, at bryggerierne sælger øllet med lavere avance til de tyske grænsebutikker end til den danske detailhandel. Dette gælder i øvrigt også for bryggeriernes salg af skatteklasse 1-øl, jf. tabel 1. Bryggerierne har på påpeget, at der er en række særlige omkostninger forbundet med leverancer i Danmark, såsom højere serviceniveau m.v. Det er Konkurrencestyrelsens vurdering, at disse meromkostninger forklarer en del af merbruttoindtjeningen, men ikke det hele. Vedr. detailavancer er den for skatteklasse 2-øl højere i de danske butikker end i grænsebutikkerne. Til gengæld er detailavancen lavere i de danske butikker for skatteklasse 1- øl, som ofte fungerer som slagvare på det danske marked. Utilstrækkelig konkurrence forbrugerpriserne i Danmark og i grænsebutikkerne skyldes således ikke blot moms og afgifter, men også forskelle i avancer og omkostninger i både bryggeriledet og detailledet. Konkurrencestyrelsen vurderer, at når disse forskelle ikke udlignes af konkurrencen, skyldes det, at der er tale om markedssegmenter med hver sine helt forskellige karakteristika, og at konkurrencen ikke er skarp nok. Det sidste skyldes, at konkurrencen på ølmarkedet i Danmark er påvirket af dels reguleringer og dels særlige karakteristika for det danske marked. De fem væsentlige forhold er den meget høje koncentration og mærkevareloyalitet, ølafgifter, emballageafgifter og dåseforbud.

5 5 Koncentration og mærkevareloyalitet Markedet i Danmark for øl og kulsyreholdige læskedrikke er domineret af Bryggerigruppen og Carlsberg. Hvor Carlsberg står for ca. 70 procent af salget til det danske detailled, er Bryggerigruppens salg i grænsehandelen omvendt større end Carlsbergs. Den stærke koncentration på markedet hænger bl.a. sammen med, at danskere har en stærk præference for danske øl og særligt mærkevareøl. Uanset tilstedeværelsen af billig øl foretrækker hovedparten af danskerne at betale mere for mærkevareøl både i grænsebutikkerne og på det danske marked. Danskernes præferencer for dansk øl udgør en adgangsbarriere for nye bryggerier, der ønsker at etablere sig på det danske marked, fordi der er store markedsføringsomkostninger forbundet med at ændre forbrugernes præferencer. Afgiftsstrukturen afgiftsstrukturen må antages at påvirke markedsadgangen og dermed konkurrenceforholdene. Det danske afgiftssystem er opbygget efter en 5-trinsskala, mens man i Tyskland anvender en glidende skala, og valget af skalatype afspejler forskelle i dansk og tysk bryggeritradition. Tyske bryggerier fremstiller traditionelt øl med højt frugtindhold, og indbrygningsprocenten er derfor ofte en smule højere end de danske skatteklasse 1 øl. Den danske 5-trinsskala betyder i praksis, at en tysk øl, der importeres til Danmark, typisk vil falde i skatteklasse 2, selvom indbrygningsprocenten kun er en smule højere end en dansk skatteklasse 1 øl. Det skal endvidere bemærkes, at effekten af at operere med skatteklasse 1 og 2 er, at der i Danmark skabes to markeder for øl - et for almindeligt øl og et for guldøl. Emballageafgift og krav om retursystem I Danmark pålægges al emballage for øl og kulsyreholdige læskedrikke en afgift. Afgiften er den samme, hvad enten der er tale om en engangsflaske eller en genbrugsflaske, og uanset om flasken er danskproduceret eller importeres.

6 6 Alle emballager til øl og kulsyreholdige læskedrikke i Danmark skal være omfattet af et pant- og retursystem, der sikrer, at emballagen indsamles effektivt og genpåfyldes eller genanvendes (importerede flasker). Stort set alle importerede flasker bliver, når de er indsamlet af leverandøren, sendt til omsmeltning, uanset om de oprindeligt indgik i et udenlandsk retursystem. Forklaringen er, at det bedre kan betale sig at sende emballagen til omsmeltning frem for at sende den retur til oprindelseslandet. Importøren må derfor bære den fulde emballageafgift, som udgør 0,50 kr. for en 33 cl. ølflaske og 2,40 kr. for en 1,5 l. sodavandsflaske. De danske regler for emballageafgifter for øl og læskedrikke kan derfor virke hæmmende for importen til det danske marked. Det danske forbud mod dåser Øl og læskedrikke må, uanset det er tappet her i landet eller er importeret, ikke markedsføres i emballage af metal - d.v.s. i praksis dåser. Mulige tiltag Grænsehandelen med øl og vand kan begrænses på flere måder, herunder både gennem en øget konkurrence og ved at reducere de danske afgifter. Rapporten kommer ikke med nogen anbefalinger, men beskriver flere mulige tiltag: Øget konkurrence på det danske marked Man kunne her forestille sig, at Konkurrencestyrelsen med udgangspunkt i den nye konkurrencelov fra 1. oktober 2000 greb ind for at sikre en mere effektiv konkurrence. Herudover afventer man udfaldet af den verserende EU-sag om det danske forbud mod dåser. Sagen forventes afgjort inden for et år. Falder den ud til Kommissionens fordel, vil Danmark blive tvunget til at tillade salg af øl og læskedrikke på dåse. Konkurrencestyrelsen vurderer, at dette må antages at have en positiv effekt på importen og derved på konkurrencen på det danske marked.

7 7 Moms og punktafgifter moms og afgifter kan forklare en del af forskellen i priser mellem de danske supermarkeder og grænsebutikkerne. Momsen på en øl i Danmark er på 25 procent, og afgiften udgør 26,58 kr. pr. kasse i skatteklasse 1, og 34,20 kr. pr. kasse i skatteklasse 2. Der beregnes moms af afgiften. I Tyskland er afgiften på dansk skatteklasse 1-øl 6,12 kr., mens afgiften på dansk skatteklasse 2-øl er7,28 kr. pr. kasse. Derudover skal man betale 16 procent i tysk moms. De danske skatter og afgifter er således væsentligt højere end de tyske. En nedsættelse af ølafgifterne For at illustrere størrelsesordenen af virkningerne af lavere ølafgifter har Konkurrencestyrelsen foretaget nogle beregninger på baggrund af antagelser om, hvor prisfølsomt ølforbruget er. Der er både foretaget beregninger af virkningerne af en 5 procents lavere afgift på både skatteklasse 1- og 2-øl, og virkningerne af en mere målrettet nedsættelse af afgiften på skatteklasse 2-øl. Der regnes udelukkende på ikke-finansierede afgiftsændringer. Det er vanskeligt at vurdere præcis, hvor meget grænsehandelen vil reduceres ved nedsatte afgifter, og hvor meget det vil påvirke konkurrenceforholdene. Dette skyldes også, at det er svært at afgøre, hvor priselastisk grænsehandelen og det indenlandske ølforbrug er. Antages det, at ølafgifterne for såvel skatteklasse 1 og 2 nedsættes med 5 procent, forventes det samlede provenutab at være 53 mio.kr. Provenutabet er ca. det halve af det umiddelbare provenutab (d.v.s. tabet såfremt grænsehandelen og det indenlandske forbrug ikke påvirkes) på 88 mio.kr. Beregninger viser, at grænsehandelen herefter kan forventes at falde med 5 mio. liter øl. Med en målrettet sænkning af afgifterne for skatteklasse 2 øl, således at afgiftsforskellen mellem skatteklasse 1 og 2 øl halveres, forventes det samlede provenutab at blive ca. 6 mio.kr. Det svarer til ca. en fjerdedel af det umiddelbare provenutab på 20 mio. kr.

8 8 Grænsehandelen forventes at falde med knap 4 mio.liter. Dette skal sammenholdes med, at grænsehandelen med øl udgør ca. 100 mio.liter. Hovedkonklusionen i de gennemførte beregninger er, at såfremt omkostningsforholdene og forskellene i bryggeriernes og detailhandelens avancer fastholdes, så er ølforbrugets og grænsehandelens prisfølsomhed ikke så stor, at en afgiftsnedsættelse vil være selvfinansierende. Påvirkningerne af grænsehandelen vil være relativt beskedne. Indførelse af en glidende afgiftsskala Det danske afgiftssystem kan virke hæmmende for importen af tysk øl, fordi 5-trinsskalaen med udgangspunkt i indbrygningsprocenten (som angiver indholdet af næringsstoffer i øllet før brygningen) i praksis medfører, at flere typiske tyske ølmærker beskattes hårdere end typisk dansk øl. En omlægning af det danske afgiftssystem kunne som følge heraf fremme importen og dermed konkurrencen på det danske marked. Konkurrencestyrrelsen har foretaget nogle beregninger på baggrund af forskellige antagelser om, hvor prisfølsom ølforbruget er. Tages der udgangspunkt i en glidende skala med en afgift på 58,37 øre pr. alkoholvolumenprocent, vil afgiften for en skatteklasse 1 øl være uændret, mens der for en skatteklasse 2 øl vil være tale om en afgiftsnedsættelse på 3,8 procent. En kasse skatteklasse 2 øl vil herefter blive 1,61 kr. billigere i Danmark inkl. moms. Konkurrencestyrelsens beregninger viser, at nedsættelsen er tæt på at være provenuneutral - jvf. usikkerheden i beregningerne, da provenutabet anslås til 2 mio.kr. Grænsehandelen forventes at falde med godt 1 mio.liter. Virkningen er således meget beskeden. Skatteministeriets rapport: Konklusionerne holder I Skatteministeriets "Rapport om grænsehandel 2000" konkluderede man, at de samfundsøkonomiske tab ved grænsehandelen var relativt små og nettobeskæftigelsesvirkningen tæt på nul. Beregningerne viste endvidere, at ved en afgiftsnedsættelse opnås de største gevinster for samfundsøkonomien ved at reducere afgifterne på spiritus og cigaretter. Denne virkning bliver forstærket, når 24-timersreglen for disse varegrupper bortfalder den 1. januar 2004.

9 9 Sammenholdes dette med Konkurrencestyrelsens beregninger i nærværende rapport over virkningerne af en afgiftsnedsættelse eller ændring vedr. øl, kan man fastslå, at konklusionerne i Skatteministeriets rapport står uantastet. Tysk forslag om pantsystem for engangsemballage Grænsehandelen kan også blive reduceret uden at vi selv foretager os noget. Salget af dåseøl udgør en stor del af grænsehandelen med øl. Der er p.t. ikke noget retursystem for de tyske dåser. Den tyske regering har imidlertid fremsat forslag om pr. 1. januar 2002 at indføre et pantsystem for dåser og engangsflasker af glas og plast. Pantet vil udgøre 1,85 kr. pr.33 cl. enhed og 3,75 pr.2 l sodavandsflaske. Pantet vil ikke kunne indløses i Danmark. Effekten af en sådan afgift vil være, at man udelukkende vil opleve en stor besparelse på dåseøl og 2 l-sodavand i grænsebutikkerne, såfremt man efterfølgende returnerer emballagen i Tyskland. Der må derfor antages, at grænsehandlen og de danske forbrugere i givet fald vil omlægge en stor del af ølsalget til danske flasker, hvor pantet kan indløses i Danmark. Flasker fylder og vejer imidlertid mere. Samlet vil det være sandsynligt, at grænsehandlen falder, hvis forslaget vedtages i den foreliggende form.

Priser og avancer i grænsehandelen med øl og sodavand

Priser og avancer i grænsehandelen med øl og sodavand Priser og avancer i grænsehandelen med øl og sodavand 2001 2/51 1 RESUMÉ 4 1.1 Baggrund...4 1.2 Grænsehandelen omfang og udvikling...4 1.3 Prisniveauet for øl og læskedrikke...5 1.4 Dekomponering af priserne...6

Læs mere

De samfundsøkonomiske tab ved grænsehandlen er relativt små og nettobeskæftigelsesvirkningen er tæt på nul.

De samfundsøkonomiske tab ved grænsehandlen er relativt små og nettobeskæftigelsesvirkningen er tæt på nul. i:\april-2001\skat-b-04-01.doc Af Frithiof Hagen - direkte telefon: 3355 7719 25. april 2001 GRÆNSEHANDEL: NÆSTEN BALANCE En rapport fra Skatteministeriet over den samlede grænsehandel viser, at danskerne

Læs mere

Skatteudvalget L 197 Bilag 10 Offentligt. Folketingets skatteudvalg

Skatteudvalget L 197 Bilag 10 Offentligt. Folketingets skatteudvalg Skatteudvalget 2011-12 L 197 Bilag 10 Offentligt Folketingets skatteudvalg 29. august 2012 Kraftigt fald af øl- og læskedrikke i Danmark i 2012 Salget på hjemmemarkedet falder voldsomt Øl: -9,6 % i 1.

Læs mere

Den 29. januar i år kom Skatteministeriets grænsehandelsrapport Status over grænsehandel

Den 29. januar i år kom Skatteministeriets grænsehandelsrapport Status over grænsehandel Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 600 Offentligt 7. april 2015 J.nr. 15-0450122 Samrådsspørgsmål X - Tale til besvarelse af spørgsmål X den 14. april 2015 Spørgsmål Ministeren

Læs mere

Kapitel 1. Sammenfatning

Kapitel 1. Sammenfatning - 1 - Sammenfatning - 2 - Kapitel 1. Sammenfatning 1. Resumé Grænsehandlen med nydelsesmidler falder: Grænsehandlen med nydelsesmidler er faldende. Fra 2004 til 2005 vil grænsehandlen med nydelsesmidler

Læs mere

tlf

tlf Afgifter på danske dagligvarer DSK modtager ofte spørgsmål om afgifterne på danske dagligvarer, provenuet og om udviklingen over tid i de mest betydende afgifter. På den baggrund har vi indsamlet den aktuelle

Læs mere

Status over grænsehandel

Status over grænsehandel Status over grænsehandel Status over grænsehandel Juni 2005 Udgiver: Skatteministeriet København 2005 Tryk: Schultz ISBN: 87-90922-63-8 ISBN: 87-90922-64-6 (Internet) Pris: 50 kr. Yderligere eksemplarer

Læs mere

tlf

tlf Afgifter på danske dagligvarer DSK modtager ofte spørgsmål om afgifterne på danske dagligvarer, provenuet og om udviklingen over tid i de mest betydende afgifter. På den baggrund har vi indsamlet den aktuelle

Læs mere

År Øl Vin Spiritus Sodavand. Afgiftssats Afgiftssats Afgiftssats Afgift. Kr. pr. liter bordvin med 6-15 pct. alkohol

År Øl Vin Spiritus Sodavand. Afgiftssats Afgiftssats Afgiftssats Afgift. Kr. pr. liter bordvin med 6-15 pct. alkohol Afgifter på danske dagligvarer DSK modtager ofte spørgsmål om afgifterne på danske dagligvarer, provenuet og om udviklingen over tid i de mest betydende afgifter. På den baggrund har vi indsamlet den aktuelle

Læs mere

Medlemmernes salg på det danske læskedrikmarked

Medlemmernes salg på det danske læskedrikmarked Medlemmernes salg på det danske læskedrikmarked (mio. liter) Danish soft drink from members of Danish Brewers Accociation (mio. liters) I tallene indgår ikke hvide vande med og uden smag samt iste. 5 4

Læs mere

Grænsehandel omfang, udvikling og konsekvenser

Grænsehandel omfang, udvikling og konsekvenser Grænsehandel omfang, udvikling og konsekvenser I dette notat kan du danne dig et hurtigt overblik over grænsehandelens omfang, udviklingen i grænsehandelen samt DSK s vurdering af grænsehandelens konsekvenser

Læs mere

Grænsehandel omfang, udvikling og konsekvenser

Grænsehandel omfang, udvikling og konsekvenser Grænsehandel omfang, udvikling og konsekvenser I dette notat kan du danne dig et hurtigt overblik over grænsehandelens omfang, udviklingen i grænsehandelen samt DSK s vurdering af grænsehandelens konsekvenser

Læs mere

Grænsehandel omfang, udvikling og konsekvenser

Grænsehandel omfang, udvikling og konsekvenser Grænsehandel omfang, udvikling og konsekvenser I dette notat kan du danne dig et hurtigt overblik over grænsehandelens omfang, udviklingen i grænsehandelen samt DSKs vurdering af grænsehandelens konsekvenser

Læs mere

Medlem af Naalakkersuisut for Natur, Miljø og lusütsomrádet Postboks 1614 3900 Nuuk Atuisartoqarnermut Unammilleqatigiinnermullu Aqutsisoqarñk Forbruger- og Konkurrencestyrelsen Henvendelse fra Konkurrencenævnet

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget

Folketinget - Skatteudvalget Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 197 Offentligt J.nr. 2005-202-004444 Dato:29-06-2006 Til Folketinget - Skatteudvalget Til orientering fremsendes sammenfatningen af den status for grænsehandlen, som

Læs mere

Det grønne Danmarks bidrag til velfærdssamfundet

Det grønne Danmarks bidrag til velfærdssamfundet Det grønne Danmarks bidrag til velfærdssamfundet Contribution to the welfare state by The green Denmark Danske bryggeriers bidrag til det danske velfærdssamfund udgør 11,7 mia. kr. Bidraget er fordelt

Læs mere

tlf

tlf Afgifter på danske dagligvarer DSK modtager ofte spørgsmål om afgifterne på danske dagligvarer, provenuet og om udviklingen over tid i de mest betydende afgifter. På den baggrund har vi indsamlet den aktuelle

Læs mere

Økonomisk analyse. Danskerne og grænsehandel. Highlights

Økonomisk analyse. Danskerne og grænsehandel. Highlights Økonomisk analyse 4. oktober 2011 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V Danskerne og grænsehandel T +45 3339 4000 E info@lf.dk F +45 3339 4141 W www.lf.dk Highlights Nye tal fra Landbrug & Fødevarer viser,

Læs mere

Rapport om grænsehandel 2001

Rapport om grænsehandel 2001 Rapport om grænsehandel 2001 Indholdsfortegnelse I. Indledning II. Sammenfatning og anbefalinger 1. Denne rapport indeholder 2. Hovedresultaterne 3. Grænsehandelsfølsomme varer 4. Afgiftspolitiske konsekvenser

Læs mere

TAL FRA BRYGGERFORENINGEN LÆSKEDRIKKE Bryggeriforeningen THE DANISH BREWERS ASSOCIATION

TAL FRA BRYGGERFORENINGEN LÆSKEDRIKKE Bryggeriforeningen THE DANISH BREWERS ASSOCIATION TAL FRA BRYGGERFORENINGEN LÆSKEDRIKKE 214 Bryggeriforeningen THE DANISH BREWERS ASSOCIATION Medlemmernes salg på det danske læskedrikmarked (mio. liter) Danish soft drink from members of Danish Brewers

Læs mere

Miljøudvalget 2011-12 MIU alm. del Bilag 481 Offentligt. Dansk Retursystem A/S Ikke-indløst pant

Miljøudvalget 2011-12 MIU alm. del Bilag 481 Offentligt. Dansk Retursystem A/S Ikke-indløst pant Miljøudvalget 2011-12 MIU alm. del Bilag 481 Offentligt Dansk Retursystem A/S Ikke-indløst pant 1 Dansk Retursystem A/S arbejder for en renere natur Et privat selskab, der ejes af bryggerierne Drives på

Læs mere

Bryggeriet Vestfyens klage over Carlsberg

Bryggeriet Vestfyens klage over Carlsberg 1 af 8 Bryggeriet Vestfyens klage over Carlsberg Journal nr. 2:801-326/var/fødevare, finans Rådsmødet den 21. juni 2000 Resumé 1. Bryggeriet Vestfyen A/S har klaget over at Carlsberg A/S i foråret 1999

Læs mere

Afgifter på danske dagligvarer

Afgifter på danske dagligvarer Afgifter på danske dagligvarer DSK modtager ofte spørgsmål om afgifterne på danske dagligvarer, provenuet og om udviklingen over tid i de mest betydende afgifter. På den baggrund har vi indsamlet den aktuelle

Læs mere

Skatteministeriet J.nr Den

Skatteministeriet J.nr Den Skatteministeriet J.nr. 2004-231-0042 Den Til Folketingets Skatteudvalg L 125 - Forslag til Lov om ændring af visse afgiftslove og ligningsloven (Skatteog afgiftsændringer som led i udmøntning af finanslovsaftalen

Læs mere

Mange danskere snyder stadig med moms og afgifter

Mange danskere snyder stadig med moms og afgifter ANALYSE Mange danskere snyder stadig med moms og afgifter Resumé Danmarks høje afgiftsniveau giver stadig en masse danskere incitament til at købe illegalt indførte nydelsesmidler, som sælges i Danmark

Læs mere

Talepapir samråd den 13. april 2010

Talepapir samråd den 13. april 2010 Skatteudvalget 2010-11 SAU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 487 Offentligt Talepapir samråd den 13. april 2010 Spørgsmål U: Ministeren bedes redegøre for de overvejelser, der ligger bag de nuværende

Læs mere

Afgiftslettelser for 24 mia. kostede kun 14 mia. kr.

Afgiftslettelser for 24 mia. kostede kun 14 mia. kr. ANALYSE Afgiftslettelser for 24 mia. kostede kun 14 mia. kr. Resumé Dansk Erhverv har i denne analyse gennemgået lovforslag, politiske aftaler og svar til Folketinget og kortlagt omfanget af afgiftsændringer

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 372 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 372 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 372 Offentligt 19. december 2016 J.nr. 16-0508355 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 372 af 19. april

Læs mere

Tvivlsom effekt af lavere ølafgift

Tvivlsom effekt af lavere ølafgift Tvivlsom effekt af lavere ølafgift Afgifterne på øl og sodavand blev reduceret 1. juli 2013 i forbindelse med Vækstplan DK. Sigtet var at mindske grænsehandelen. En foreløbig status på afgiftsændringerne

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om fordobling af satsen for pant på drikkevarer i dåser

Forslag til folketingsbeslutning om fordobling af satsen for pant på drikkevarer i dåser 2008/1 BSF 110 (Gældende) Udskriftsdato: 18. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 24. februar 2009 af Benny Engelbrecht (S), Torben Hansen (S), Ida Auken (SF), Pia Olsen Dyhr (SF),

Læs mere

Indhold. Skatteudvalget 2013-14 SAU Alm.del Bilag 245 Offentligt

Indhold. Skatteudvalget 2013-14 SAU Alm.del Bilag 245 Offentligt Skatteudvalget 2013-14 SAU Alm.del Bilag 245 Offentligt Indhold Executive summary... 2 1.0 Konklusioner og anbefalinger... 3 1.1 Indledning... 4 2.0 Kontekst... 4 2.1 Grænsehandlen udgør kun 4% af danskernes

Læs mere

Om Dansk Retursystem

Om Dansk Retursystem Om Dansk Retursystem Dansk Retursystem er en non-profit miljøvirksomhed. Vi driver det danske pantsystem, som hører til blandt verdens bedste. Hvert år afleverer danskerne over 1,1 milliard engangsflasker

Læs mere

Det grønne Danmarks bidrag til velfærdssamfundet

Det grønne Danmarks bidrag til velfærdssamfundet Det grønne Danmarks bidrag til velfærdssamfundet Contribution to the welfare state by The green Denmark Danske bryggeriers bidrag til det danske velfærdssamfund udgør 9,95 mia. kr. Bidraget er fordelt

Læs mere

Det grønne Danmarks bidrag til velfærdssamfundet

Det grønne Danmarks bidrag til velfærdssamfundet Det grønne Danmarks bidrag til velfærdssamfundet Contribution to the welfare state by The green Denmark Danske bryggeriers bidrag til det danske velfærdssamfund udgør 11,9 mia. kr. Bidraget er fordelt

Læs mere

Mere åbne grænser og. danskernes indkøb. I Tyskland SUSANNE BYGVRA

Mere åbne grænser og. danskernes indkøb. I Tyskland SUSANNE BYGVRA SUSANNE BYGVRA Mere åbne grænser og danskernes indkøb I Tyskland Danmark havde før medlemskabet af EF ført en finanspolitik, hvor høje punktafgifter og moms udgjorde en betragtelig del af statens indtægter.

Læs mere

Overblik over skatte- og afgiftselementer i delaftalen om Vækstplan DK

Overblik over skatte- og afgiftselementer i delaftalen om Vækstplan DK Overblik over skatte- og afgiftselementer i delaftalen om Vækstplan DK 1. Provenuoversigt 2. Afskaffelse af sodavandsafgiften 3. Nedsættelse af ølafgiften 4. Genindførelse og udvidelse af BoligJobordningen

Læs mere

Status over grænsehandel

Status over grænsehandel Status over grænsehandel Juni 2007 Publikationen er elektronisk og kan hentes på www.skm.dk ISBN: 87-90922-80-8 - 1 - Indholdsfortegnelse Indledning...3 Kapitel 1. Sammenfatning...4 1. Resumé...4 2. Elementer

Læs mere

Status over grænsehandel

Status over grænsehandel Status over grænsehandel Maj 2010 Maj 2010 Status over grænsehandel Status over grænsehandel Udgiver: Skatteministeriet København maj 2010 E-post adresse: skm@skm.dk Hjemmeside: www.skm.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Status over grænsehandel. Hovedrapport 2012

Status over grænsehandel. Hovedrapport 2012 Status over grænsehandel Hovedrapport 2012 Indholdsfortegnelse 1. Rapportens hovedkonklusioner...2 2. Grænsehandel i Danmark...4 2.1 Karakteren af danskernes grænsehandel... 6 2.2 Opjustering af den illegale

Læs mere

Provenumæssige konsekvenser af en forhøjelse af afgifterne på cigaretter og tobak med 3 kr.

Provenumæssige konsekvenser af en forhøjelse af afgifterne på cigaretter og tobak med 3 kr. Skatteudvalget 2011-12 SAU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 124 Offentligt Notat J.nr. 2011-238-0192 Provenumæssige konsekvenser af en forhøjelse af afgifterne på cigaretter og tobak med 3 kr. 1. Indledning

Læs mere

Bidrag fra De Samvirkende Købmænd (DSK) til Saneringsudvalgets arbejde

Bidrag fra De Samvirkende Købmænd (DSK) til Saneringsudvalgets arbejde Skatteministeriet Saneringsudvalget Ingrid Hornshøj Jensen ihj@skm.dk København, den 17. maj 2016 Bidrag fra (DSK) til Saneringsudvalgets arbejde I forlængelse af det første møde i Saneringsudvalget, der

Læs mere

Status over grænsehandel. Hovedrapport 2012

Status over grænsehandel. Hovedrapport 2012 Status over grænsehandel Hovedrapport 2012 Indholdsfortegnelse 1. Rapportens hovedkonklusioner...2 2. Grænsehandel i Danmark...4 2.1 Karakteren af danskernes grænsehandel... 6 2.2 Opjustering af den illegale

Læs mere

Kapitel I. Indledning

Kapitel I. Indledning Kapitel I. Indledning I. Indledning 1. I foråret 1999 gennemførte Institut for grænseregionsforskning en undersøgelse af danskernes grænsehandel over den dansk tyske landgrænse. Undersøgelsen resultat

Læs mere

Folketingets Skatteudvalg om ændring af emballageafgiftsloven

Folketingets Skatteudvalg om ændring af emballageafgiftsloven Skatteudvalget 2014-15 L 64 Bilag 11 Offentligt Bryggeriforeningens foretræde for Folketingets Skatteudvalg om ændring af emballageafgiftsloven Den 3. december 2014 www.bryggeriforeningen.dk Bryggeriforeningen

Læs mere

O:\Skatteministeriet\Lovforslag\577386\Dokumenter\577386.fm 21-04-09 14:17 k04 KFR. Fremsat den 22. april 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen)

O:\Skatteministeriet\Lovforslag\577386\Dokumenter\577386.fm 21-04-09 14:17 k04 KFR. Fremsat den 22. april 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen) Lovforslag nr. L 206 Folketinget 2008-09 Fremsat den 22. april 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen) Forslag til Lov om ændring af lov om afgift af chokolade- og sukkervarer m.m., lov om afgift af

Læs mere

ANALYSENOTAT Sommeren er grænsehandelstid

ANALYSENOTAT Sommeren er grænsehandelstid ANALYSENOTAT Sommeren er grænsehandelstid AF CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE 4 ud af 10 danskere vil grænsehandle til sommer Grænsehandel er en udbredt folkesport blandt danskerne. Fire ud af ti har grænsehandlet

Læs mere

Status over grænsehandel

Status over grænsehandel Status over grænsehandel Juni 2006 Publikationen er elektronisk og kan hentes på www.skm.dk ISBN: 87-90922-72-7 (Internet) Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Indledning...1 Kapitel 1. Sammenfatning...3

Læs mere

Forhøjelse af brændstofafgifter m. 40 øre pr. liter

Forhøjelse af brændstofafgifter m. 40 øre pr. liter Notat J.nr. 12-0173525 Forhøjelse af brændstofafgifter m. 40 øre pr. liter Miljø, Energi og Motor 1. Beskrivelse af virkemidlet Formålet med virkemidlet er at tilskyndelse til en ændret transportadfærd,

Læs mere

tlf. 39 62 16 16 www.dsk.dk

tlf. 39 62 16 16 www.dsk.dk Afgifter på danske dagligvarer DSK modtager ofte spørgsmål om afgifterne på danske dagligvarer, provenuet og om udviklingen over tid i de mest betydende afgifter. På den baggrund har vi indsamlet den aktuelle

Læs mere

Besvarelse af spørgsmål fremsat i henhold til 36, stk. 1 om handel med øl og kulsyreholdige læskedrikke

Besvarelse af spørgsmål fremsat i henhold til 36, stk. 1 om handel med øl og kulsyreholdige læskedrikke Nunamut Namminermut, Pinngortitamut Avatangiisinullu Naalakkersuisoq Medlem af Naalakkersuisut for Indenrigsanliggender, Natur og Miljø Medlem af Inatsisartut Malik Berthelsen Nuuk Besvarelse af spørgsmål

Læs mere

BRANCHEFORENINGEN FOR FLASKEGENBRUG. Høringssvar. Brancheforeningen for Flaskegenbrug

BRANCHEFORENINGEN FOR FLASKEGENBRUG. Høringssvar. Brancheforeningen for Flaskegenbrug 17. maj 2010 Høringssvar fra Brancheforeningen for Flaskegenbrug til nedsættelse af afgiften af emballage til vin og spiritus m.m. (J.nr. 2009-101-0076) Skatteministeriet har ved Forslag om ændring af

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 15. oktober 2007 EM 2007/60 1. Lovforslagets baggrund Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger Presset på de offentlige udgifter er stigende. Som følge heraf foreslås afgifterne på sukker,

Læs mere

Reguleringen af indsamling af emballage til øl og sodavand

Reguleringen af indsamling af emballage til øl og sodavand Reguleringen af indsamling af emballage til øl og sodavand Journal nr. 3/1120-0203-0010/VAR/FI Rådsmødet den 17. december 2003 Resumé 1. Konkurrencerådet har tidligere vurderet Dansk Retursystem A/S og

Læs mere

Moderate prisstigninger på cigaretter kan være gavnlig for samfundsøkonomien

Moderate prisstigninger på cigaretter kan være gavnlig for samfundsøkonomien Moderate prisstigninger på cigaretter kan være gavnlig for samfundsøkonomien Indtægterne fra tobaksafgifterne har udgjort en faldende andel af BNP de senere år. Det afspejler blandt andet, at der gennem

Læs mere

E-handlen runder 100 mia. kr.

E-handlen runder 100 mia. kr. K1 2006 K2 2006 K3 2006 K4 2006 K1 2007 K2 2007 K3 2007 K4 2007 K1 2008 K2 2008 K3 2008 K4 2008 K1 2009 K2 2009 K3 2009 K4 2009 K1 2010 K2 2010 K3 2010 K4 2010 K1 2011 K2 2011 K3 2011 K4 2011 K1 2012 K2

Læs mere

Det går godt for dansk modeeksport

Det går godt for dansk modeeksport ANALYSE Det går godt for dansk modeeksport Modeeksporten bidrager positivt til den samlede danske vækst Den danske modeeksport bestående af beklædningsgenstande og -tilbehør samt fodtøj beløb sig på 32,9

Læs mere

Folketingets Skatteudvalg. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 48 af 3. november /John Fuhrmann

Folketingets Skatteudvalg. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 48 af 3. november /John Fuhrmann Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 48 Offentligt J.nr 2005-261-0148 Dato: Til Folketingets Skatteudvalg Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 48 af 3. november 2005. (Alm. del). Kristian Jensen

Læs mere

Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 172 Offentligt. Departementet J.nr

Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 172 Offentligt. Departementet J.nr Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 172 Offentligt Departementet 21-9-25 J.nr. 25-318-411 Afgifternes fordelingsmæssige virkninger i forhold til husholdningernes samlede forbrug

Læs mere

B 91 - Forslag til folketingsbeslutning om en mere retfærdig og miljøvenlig

B 91 - Forslag til folketingsbeslutning om en mere retfærdig og miljøvenlig Skatteudvalget B 91 - på Spørgsmål 3 Offentligt J.nr. 2007-511-0087 Dato: Til Folketinget - Skatteudvalget B 91 - Forslag til folketingsbeslutning om en mere retfærdig og miljøvenlig bilbeskatning. Hermed

Læs mere

Status over grænsehandel 2014

Status over grænsehandel 2014 Status over grænsehandel 2014 Rapport 29. januar 2015 Status over grænsehandel 2014 Indhold 2 Indhold 1. Sammenfatning... 4 1.1 Indledning nogle hovedtræk i grænsehandlen... 4 1.2 Den samlede grænsehandel...

Læs mere

Presseresumeer. Delaftale om Vækstplan DK. 1. Delaftale om Vækstplan DK. 2. Afskaffelse af sodavandsafgift og sænkning af ølafgiften

Presseresumeer. Delaftale om Vækstplan DK. 1. Delaftale om Vækstplan DK. 2. Afskaffelse af sodavandsafgift og sænkning af ølafgiften Presseresumeer 1. Delaftale om Vækstplan DK 2. Afskaffelse af sodavandsafgift og sænkning af ølafgiften 3. BoligJobordningen genindføres og udvides i 2013 og 2014 4. Forhøjelse af totalskadegrænsen for

Læs mere

Vejledende opgavebesvarelse Økonomisk kandidateksamen 2008I 1. årsprøve, Økonomiske Principper I

Vejledende opgavebesvarelse Økonomisk kandidateksamen 2008I 1. årsprøve, Økonomiske Principper I Vejledende opgavebesvarelse Økonomisk kandidateksamen 2008I 1. årsprøve, Økonomiske Principper I Claus Thustrup Kreiner MÅLBESKRIVELSE Karakteren 12 opnås, når den studerende ud fra fagets niveau på fremragende

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 198 af 28. februar 2007.

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 198 af 28. februar 2007. Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 198 Offentligt J.nr. 2007-318-0591 Dato: 28. marts 2007 Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 198 af 28. februar 2007. (Alm.

Læs mere

Skatteudvalget 2012-13 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 608 Offentligt

Skatteudvalget 2012-13 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 608 Offentligt Skatteudvalget 2012-13 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 608 Offentligt 1. april 2014 J.nr. 13-0230142 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 608af 12. juli 2013 (alm.

Læs mere

Konkurrencen og Returpantsystemet i Grønland. Rapport for Konkurrencenævnet

Konkurrencen og Returpantsystemet i Grønland. Rapport for Konkurrencenævnet Konkurrencen og Returpantsystemet i Grønland Rapport for Konkurrencenævnet Konkurrencetilsynet, 2012 Kolofon Forfattere: Torben Thorø Pedersen og Frederik Harhoff Ansvar: Konkurrencetilsynet Dato: 17.

Læs mere

Bilag Status over grænsehandel 2017 (udkast)

Bilag Status over grænsehandel 2017 (udkast) Skatteudvalget 2017-18 SAU Alm.del Bilag 41 Offentligt Bilag Status over grænsehandel 2017 (udkast) Rapport 27. oktober 2017 Status over grænsehandel 2017 (udkast) Indhold 3 Indhold 1. Alkohol... 1 1.1

Læs mere

Primær mærkning af engangsemballager

Primær mærkning af engangsemballager Primær mærkning af engangsemballager Manual til importører og producenter af pantbelagte drikkevarer April 2015 Dansk Retursystem A/S Baldersbuen 1 2640 Hedehusene Telefon 43 32 32 32 Fax 43 32 32 39 udbyderinfo@dansk-retursystem.dk

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af chokoladeafgiftsloven, tobaksafgiftsloven, øl- og vinafgiftsloven og forskellige andre love

Forslag. Lov om ændring af chokoladeafgiftsloven, tobaksafgiftsloven, øl- og vinafgiftsloven og forskellige andre love Skatteudvalget 2011-12 L 33 Bilag 1 Offentligt Skatteministeriet J. nr. 2011-231-0049 Fremsættes i Folketinget d. 21. november 2011 Forslag til Lov om ændring af chokoladeafgiftsloven, tobaksafgiftsloven,

Læs mere

Fedtafgiften: et dyrt bekendtskab

Fedtafgiften: et dyrt bekendtskab November 2012 Fedtafgiften: et dyrt bekendtskab RESUME Afgiften på mættet fedt blev indført 1. oktober 2011 med et årligt provenu på ca. 1,5 mia. kr. Imidlertid er fedtafgiften blevet kritiseret, fordi

Læs mere

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Samråd om sodavandsafgifter og bekæmpelse af. fedme. Tid og sted: 23. november 2006 kl

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Samråd om sodavandsafgifter og bekæmpelse af. fedme. Tid og sted: 23. november 2006 kl Sundhedsudvalget SUU alm. del - Svar på Spørgsmål 139 Offentligt TALEPAPIR Det talte ord gælder Tilhørerkreds: Anledning: Sundhedsudvalget Samråd om sodavandsafgifter og bekæmpelse af fedme Tid og sted:

Læs mere

Udbydertilmelding for importører og producenter

Udbydertilmelding for importører og producenter Udbydertilmelding for importører og producenter Januar 2014 Dansk Retursystem A/S Baldersbuen 1 2640 Hedehusene Telefon 43 32 32 32 Fax 43 32 32 39 info@dansk-retursystem.dk www.dansk-retursystem.dk Indhold

Læs mere

Status over grænsehandel. Bilagsrapport 2012

Status over grænsehandel. Bilagsrapport 2012 Status over grænsehandel Bilagsrapport 2012 Bilagsrapport Status over grænsehandel 2012 Indholdsfortegnelse Kapitel 1. Afgiftsændringer i og omkring Danmark... 5 1.1. Afgiftsændringer i Danmark... 5 1.1.2

Læs mere

Sådan rapporterer du dit salg. Vejledning til producenter og importører om valg af rapporteringsform i det danske pant- og retursystem

Sådan rapporterer du dit salg. Vejledning til producenter og importører om valg af rapporteringsform i det danske pant- og retursystem Sådan rapporterer du dit salg Vejledning til producenter og importører om valg af rapporteringsform i det danske pant- og retursystem Februar 2012 Om rapportering i det danske pant- og retursystem Producenter

Læs mere

1 ALKOHOLFORBRUGET I DANMARK

1 ALKOHOLFORBRUGET I DANMARK 1 ALKOHOLFORBRUGET I DANMARK Afsnittet belyser alkoholsalget, grænsehandelen og alkoholforbruget i Danmark. Oplysningerne stammer fra: Danmarks Statistiks Statistikbank Skatteministeriets opgørelser om

Læs mere

Reguleringen af indsamling af emballage til øl og sodavand

Reguleringen af indsamling af emballage til øl og sodavand Reguleringen af indsamling af emballage til øl og sodavand Rådsmødet den 17. december 2003 Journal nr. 3/1120-0203-0010/VAR/FI Resumé 1. Konkurrencerådet har tidligere vurderet Dansk Retursystem A/S og

Læs mere

Danske Ølentusiasters forbrugerpolitik

Danske Ølentusiasters forbrugerpolitik Danske Ølentusiasters forbrugerpolitik Vedtaget på den ordinære generalforsamling den 11. marts 2006 1. Det danske returpantsystem... 1 2. Europapolitik / EBCU...3 3. Bryggerierne, importørerne og detailhandelen...

Læs mere

Afgifter på grænsen ANALYSE

Afgifter på grænsen ANALYSE ANALYSE Afgifter på grænsen Danskerne er vilde med at grænsehandle. Halvdelen af de danske husstande grænsehandler mindst én gang om året, og hver 8. husstand grænsehandler mindst fire gange om året, hvormed

Læs mere

Den volumenbaserede emballageafgift. Oktober 2003. Finansministeriet, Miljøministeriet, Økonomi- og Erhvervsministeriet og Skatteministeriet

Den volumenbaserede emballageafgift. Oktober 2003. Finansministeriet, Miljøministeriet, Økonomi- og Erhvervsministeriet og Skatteministeriet Den volumenbaserede emballageafgift Oktober 2003 Finansministeriet, Miljøministeriet, Økonomi- og Erhvervsministeriet og Skatteministeriet Indholdsfortegnelse Rapport om den volumenbaserede emballageafgift

Læs mere

Skatteministeriet J. nr. 2009-231-0021 Den 20. marts 2009. 1. I 2, stk. 1, ændres 14 kr. 20 øre pr. kg til: 17 kr. og 75 øre pr. kg.

Skatteministeriet J. nr. 2009-231-0021 Den 20. marts 2009. 1. I 2, stk. 1, ændres 14 kr. 20 øre pr. kg til: 17 kr. og 75 øre pr. kg. Skatteministeriet J. nr. 2009-231-0021 Den 20. marts 2009 Forslag til Lov om ændring af lov om afgift af chokolade- og sukkervarer, lov om afgift af konsum-is, lov om afgift af mineralvand m.v. og lov

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr af 31. marts 2006.

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr af 31. marts 2006. Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 273 Offentligt J.nr. 2006-318-0508 Dato: Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 273-278 af 31. marts 2006. (Alm. del). Kristian

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 91 Offentligt. Status over grænsehandel 2014

Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 91 Offentligt. Status over grænsehandel 2014 Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del Bilag 91 Offentligt Status over grænsehandel 2014 Rapport 29. januar 2015 Status over grænsehandel 2014 Indhold 2 Indhold 1. Sammenfatning... 4 1.1 Indledning nogle hovedtræk

Læs mere

Skatteministeriet J.nr. 2004-231-0042 Den

Skatteministeriet J.nr. 2004-231-0042 Den Skatteministeriet J.nr. 2004-231-0042 Den Til Folketingets Skatteudvalg Hermed fremsendes indkomne høringssvar fra høringen af Forslag til lov om ændring af visse afgiftslove og ligningsloven (Skatte-

Læs mere

Dagens program. Gebyrer 2018 Emballageoplysninger. Pause

Dagens program. Gebyrer 2018 Emballageoplysninger. Pause Dagens program Gebyrer 2018 Emballageoplysninger Pause Hvad rører sig i markedet lige nu Dansk Retursystem har fået en CSR politik Strategi for udbydere 2018-2020 31.10.2017 Gebyr 2018 Dansk Retursystem

Læs mere

Dansk Retursystem A/S - en miljøvirksomhed

Dansk Retursystem A/S - en miljøvirksomhed Dansk Retursystem A/S og DYT Dansk Retursystem A/S - en miljøvirksomhed Dansk Retursystem A/S skaber nye råstoffer Vi gør brugte flasker og dåser til råstoffer for nye fødevareemballager Vi sørger for

Læs mere

Skatteudvalget 2012-13 SAU alm. del Bilag 34 Offentligt Status over grænsehandel

Skatteudvalget 2012-13 SAU alm. del Bilag 34 Offentligt Status over grænsehandel Skatteudvalget 2012-13 SAU alm. del Bilag 34 Offentligt Status over grænsehandel Bilagsrapport 2012 Bilagsrapport Status over grænsehandel 2012 Indholdsfortegnelse Kapitel 1. Afgiftsændringer i og omkring

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget

Folketinget - Skatteudvalget Skatteudvalget 2011-12 L 82 Bilag 1 Offentligt J.nr. 2011-231-0053 Dato: 8. februar 2012 Til Folketinget - Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende

Læs mere

Globaliseringen giver danske husstande en besparelse på kr. via import

Globaliseringen giver danske husstande en besparelse på kr. via import Thorbjørn Baum, konsulent Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 3377 3912 SEPTEMBER 217 Globaliseringen giver danske husstande en besparelse på 21. kr. via import Globaliseringen og muligheden for

Læs mere

Udvikling i det afgiftspligtige salg af tobaksvarer

Udvikling i det afgiftspligtige salg af tobaksvarer Tobak Tobaksafgifterne omfatter aretter, finskåren røgtobak, grovskåren røgtobak, arer, cerutter, arillos, aretpapir, skrå og snus. Mens aretpapir, skrå og snus beskattes efter forbrugsafgiftsloven beskattes

Læs mere

Aftale om mindsket grænsehandel, BoligJobordning og konkrete initiativer til øget vækst og beskæftigelse

Aftale om mindsket grænsehandel, BoligJobordning og konkrete initiativer til øget vækst og beskæftigelse Aftale om mindsket grænsehandel, BoligJobordning og konkrete initiativer til øget vækst og beskæftigelse delaftale om Vækstplan DK Regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative

Læs mere

INDUSTRIENS OUTSOURCING OG GLOBALISERING 1966-2003

INDUSTRIENS OUTSOURCING OG GLOBALISERING 1966-2003 18. oktober 2004 Af Thomas V. Pedersen Resumé: INDUSTRIENS OUTSOURCING OG GLOBALISERING 1966-2003 Notatet foretager over en længere årrække analyser af udviklingen i sammensætningen af industrivirksomhedernes

Læs mere

Velkommen til Tom Dåses Returskole

Velkommen til Tom Dåses Returskole Velkommen til Tom Dåses Returskole Hej, jeg hedder Glas-Mads. Velkommen til vores opgavebog. Mit navn er Petra Plast. Vi skal både regne og tegne og gætte. Jeg hedder Tom Dåse. Har du lyst til at blive

Læs mere

Dansk industri står toptunet til fremgang

Dansk industri står toptunet til fremgang Dansk industri står toptunet til fremgang Siden krisen er produktiviteten vokset markant i dansk industri. Sammenligner man den danske produktivitetsudvikling med EU og flere andre lande, herunder Sverige

Læs mere

Forskellige gebyrer og udgifter

Forskellige gebyrer og udgifter Faste gebyrer 2013 PRIS PÅ PANTETIKETTER 2013 (ekskl. moms) Pris pr. etiket Produktion af etiketter 9,0 øre Etiketters pantværdi Pant A = 80,0 øre Pant B = 120,0 øre Pant C = 240,0 øre Forskellige gebyrer

Læs mere

Virksomhedsprofil Variable omkostninger: Vælger løsningsforslag 2 Målgruppe:

Virksomhedsprofil Variable omkostninger: Vælger løsningsforslag 2 Målgruppe: Virksomhedsprofil Fur Bryghus ApS er et dansk mikrobryggeri som blev grundlagt d. 30. september 2004. Virksomheden er ejet af familien Fog og blev også grundlagt af denne. Virksomheden startede i 2004

Læs mere

13. Konkurrence, forbrugerforhold og regulering

13. Konkurrence, forbrugerforhold og regulering 1. 13. Konkurrence, forbrugerforhold og regulering Konkurrence, forbrugerforhold og regulering På velfungerende markeder konkurrerer virksomhederne effektivt på alle parametre, og forbrugerne kan agere

Læs mere

Høring vedrørende ændring af miljøbeskyttelsesloven

Høring vedrørende ændring af miljøbeskyttelsesloven Miljøstyrelsen Jord & Affald Journalnummer MST-7552-00010 mst@mst.dk Hellerup, den 3. januar 2013 CBN Høring vedrørende ændring af miljøbeskyttelsesloven De Samvirkende Købmænd, DSK, har den 13. december

Læs mere

Først beskrives den nuværende situation på Djursland, herunder økonomien ved afsætning af affaldet fra de nuværende kuber til flasker/glas/dåser.

Først beskrives den nuværende situation på Djursland, herunder økonomien ved afsætning af affaldet fra de nuværende kuber til flasker/glas/dåser. NOTAT Dato: 2. marts 2016 Til: Fra: Bestyrelsen Administrationen Muligheder for optimering af bringeordninger (kuber) 1 Indledning Dette notat beskriver overordnet resultaterne af forsøgsprojektet med

Læs mere

Afgifts- og tilskudsregler i Danmark, Sverige og Tyskland ved afbrænding af affald

Afgifts- og tilskudsregler i Danmark, Sverige og Tyskland ved afbrænding af affald Skatteudvalget 2010-11 SAU alm. del Bilag 82 Offentligt Notat 10. december 2010 J.nr. 2010-500-0002 Afgifts- og tilskudsregler i Danmark, Sverige og Tyskland ved afbrænding af affald I dette notat beskrives

Læs mere

Coca Cola-projekt. Materialeliste/opgaver: Coca Cola indhold. sammenligne Danmarks forbrug med de øvrige nordiske landes

Coca Cola-projekt. Materialeliste/opgaver: Coca Cola indhold. sammenligne Danmarks forbrug med de øvrige nordiske landes Coca Cola-projekt Materialeliste/opgaver: Coca Cola indhold sammenligne Danmarks forbrug med de øvrige nordiske landes sammenligne forskellige drikkes indhold beregne indholdet i forskellige beholdere

Læs mere

2008/1 LSF 206 (Gældende) Udskriftsdato: 17. juni 2016. Fremsat den 22. april 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen) Forslag.

2008/1 LSF 206 (Gældende) Udskriftsdato: 17. juni 2016. Fremsat den 22. april 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen) Forslag. 2008/1 LSF 206 (Gældende) Udskriftsdato: 17. juni 2016 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 2009-231-0021 Fremsat den 22. april 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen) Forslag

Læs mere