Projekt klimaskole. Regn med sport Multirum med skybrudssikring Projekt klimaskole

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Projekt klimaskole. Regn med sport Multirum med skybrudssikring Projekt klimaskole"

Transkript

1 Regn med sport Multirum med skybrudssikring 2016

2 Titel: Udgiver: Miljøstyrelsen Strandgade København K År: Redaktion: Hanne Kjær Jørgensen Foto: Hanne Kjær Jørgensen Illustration: Hanne Kjær Jørgensen Kort: 2016 ISBN nr Ansvarsfraskrivelse: Miljøstyrelsen vil, når lejligheden gives, offentliggøre rapporter og indlæg vedrørende forsknings- og udviklingsprojekter inden for miljøsektoren, finansieret af Miljøstyrelsens undersøgelsesbevilling. Det skal bemærkes, at en sådan offentliggørelse ikke nødvendigvis betyder, at det pågældende indlæg giver udtryk for Miljøstyrelsens synspunkter. Offentliggørelsen betyder imidlertid, at Miljøstyrelsen finder, at indholdet udgør et væsentligt indlæg i debatten omkring den danske miljøpolitik. Må citeres med kildeangivelse.

3 Indhold Forord... 3 Konklusion og sammenfatning... 4 Summary and Conclusion Baggrund for projektet Formål med projektet Hvad er nyt? Resultat af projektet: Udvikling af multirummet som LAR-element Bestemmelse af nedsivningsevne Anbefalinger: Hvad er anlagt? Dimensionering samt hvilke regn, som multirummet kan håndtere Skalering af multirummet Dokumentation: Mike Flood model fra DHI Bilag 1: Prøvningsrapport. Forsøg med permeabel sportsbelægning og stenulds-faskine. Udarbejdet af Teknologisk Institut juli Bilag 2: Fotos af anlæg af multirummet oktober november Bilag 3: Bilag 4: Klimaskole projekt. Building a flood model for Lindebjergskolen. Udarbejdet af DHI febr Plantegninger af multirummet udformet som pumptrack-bane med parkourelementer Bilag 5: Dimensionering via SVK-dimensionsgivende regneark... 44

4 Forord Formålet med projektet Regn med sport - multirum med skybrudssikring er at udvikle og demonstrere et Multirum med skybrudssikring, der er et multifunktionelt LAR-anlæg, der kan dimensioneres, tilpasses samt anlægges på alle offentlige og private institutioner samt offentlige og private virksomheder, så som skoler, børnehaver, alderdomshjem, forsamlingshuse, offentlige pladser, lommeparker, legepladser mv. Multirummet er udført nov på Lindebjergskolen i Roskilde i det følgende betegnet Klimaskolen. Forud for dette projekt er i gennemført et Projekt Klimaskole i regi af partnerskabet Vand i Byer. I dette projekt blev der udviklet et koncept for den klimatilpassede folkeskole. Der henvises til for resultaterne af dette projekt. Desuden er der i juni 2013 udarbejdet et tidligere MST demo-projekt med en lang række forskellige LARelementer, som fx et soppebassin, der forestiller Roskilde Fjord, se Klimaskolen er fortsat i udvikling. For at følge klimaskolen kan du tilmelde dig til facebook gruppen klimaskole søg på klimaskole eller klik her: Det skal påpeges, at processen omkring klimaskolen både har omfattet udvikling af ny teknologi, ny undervisning samt borgerinddragelse, se figur 1. FIGUR 1 KLIMASKOLE-INITIATIVET OMFATTER BÅDE UDVIKLING AF NY TEKNOLOGI, NY UNDERVISNING SAMT UDVIKLING AF SKOLEN SOM KLIMACENTER.

5 Konklusion og sammenfatning Der er gennemført laboratorieprøvninger, hvor nedsivningshastigheden af permeabel sportsbelægning samt stenuld er bestemt. Ud fra laboratorieprøvningerne er det vurderet, at den permeable sportsbelægning vil være velegnet som belægning i multirummet. Desuden er det skønnet, at stenulden både ved nyanlæg samt på sigt vil kunne blive flaskehals, hvis der anlægges stenuldsfaskiner under den permeable belægning. Det er derfor valgt, at faskinen under den permeable sportsbelægning skal bestå af Dræn-stabil fra NCC. Multirum med skybrudssikring er anlagt som en pumptrack-bane (cykelbane) med parkour-elementer på klimaskolen i Roskilde. Banen modtager afstrømmende tagvand fra i alt m 2 tag. Heraf løber i alt m 2 tag via vandrender til soppebassin, ACO-rende, regnbed og grøft videre via et overløb til multirummet. Regnvandet fra ca. 143 m 2 tag løber direkte til multirummet, så det sikres, at multirummet også modtager hverdagsregn. En beregning via Spildevandskomitéens dimensioneringsregneark viser, at multirummet alene kan håndtere en 20 års regn. For at vurdere det samlede anlæg, er der opstillet to hydrauliske modeller: Før LAR (Basis scenariet) og efter-lar (klimaskole-scenariet). I begge modeller, er overfladeafstrømning estimeret ud fra en 100 års regn med en varighed på 6 timer. Ud fra de gennemførte beregninger må det konkluderes, at LAR-anlægget kan rumme en 100 års regn med en varighed på 6 timer med et tagareal på m 2.

6 Summary and Conclusion There has been made tests in lab to document the infiltration capacity of permeable sports-pavement and rockwool. From the tests in lab it has been assessed that the permeable sports-pavement will be suitable as surface in the area. Also, it has been assessed, that the rockwool possible might be bottle-neck if implemented as infiltration trench underneath the permeable pavement. For this reason, it has been chosen to use the material Dræn-stabil ( drain-stable ) from NCC. Multiroom with cloudburst-security is implemented as a pumptrack-lane (for bikes) with parkour-elements at the climateschool in Roskilde. The Multi-room is receiving run-off from m 2 roof. From this roof-area, an area of m 2 is transported through trenches, a paddling-pool, an ACO-trench, a raingarden and and ditch through an overflow into the multiroom. An area of 143 m 2 runs directly to the multiroom, which ensures, that the multiroom is also supplied by everyday-rain and not only cloudbursts. When calculating the dimension of the multiroom using the Excell-sheet from the Danish Wastewater Committee (SVK) shows, that the multiroom (without the impact of the other SUDS-systems implemented) can handle a 20- year-rainevent. To assess the total SUDS-system including the multiroom two hydraulic models is computed. In both models, surface flooding is estimated with a 6-hr 100-year rainfall. From the hydraulic models it must be concluded, that the SUDS-system implemented at the climate-school can handle a 6-hr 100-year rainfall from a roof area at 1.243m 2.

7 1. Baggrund for projektet I Melbourne opereres der med begreber som the liveable city og water sensitive cities begreber, der rækker langt ud over vores bæredygtighed, og som vi endnu ikke helt kan oversætte til dansk. Begrebet dækker over en visuel tankegang, hvor brugen af teknologier har flere funktioner, der alle bidrager til øget livsglæde. Formålet er en helt anden by, der udnytter teknologiske løsninger til at skabe livsglæde, spontanitet, kreativitet, bevægelse, problemløsninger og accept. I Danmark har kommunerne udarbejdet klimatilpasningsplaner og skal nu gå fra plan til handling. Dette kræver udvikling, test, dokumentation og demonstration af nye, multifunktionelle anlæg, der både kan håndtere hverdagsregn, dimensionsgivende regn og skybrud samtidig med, at pladsen skal kunne udnyttes til andre formål, der kan give byens rum styrke, kvalitet og livsglæde, samtidig med, at de fungerer teknisk og hydraulisk. Multirum med skybrudssikring er et eksempel på et nyt klimatilpasningsprodukt, der både kan håndtere hverdagsregn, dimensionsgivende regn og skybrud samtidig med at det er et element i the liveable city, der kan benyttes til cykelbane (pumptrack-bane), parkour og leg, teater, udeklasselokale og mødelokale.

8 2. Formål med projektet Formålet med projektet Regn med sport - multirum med skybrudssikring er at udvikle og demonstrere et Multirum-med skybrudssikring, der er et multifunktionelt LAR-anlæg, der kan dimensioneres, tilpasses samt anlægges på alle offentlige og private institutioner samt offentlige og private virksomheder, så som skoler, børnehaver, alderdomshjem, forsamlingshuse, offentlige pladser, lommeparker, legepladser mv. Delmål er: At produktudvikle den permeable sportsbelægning, samt at dokumentere effekten kvantitativt (permeabilitet mv.). At udvikle den optimale kombination mellem permeabel sportsbelægning og faskiner, så anlægget kan bruges til bl.a. skaterbane, mødelokale, udendørs klasselokale, forsamlingsrum, legeplads, lommepark, teaterplads mv. At demonstrere anlægget i 1:1. At dokumentere den hydrauliske funktion af anlægget i forhold til forskellige regn. At gøre anlægget skalérbart, så det kan tilpasses i forhold til de eksisterende pladsforhold.

9 3. Hvad er nyt? Det er nyt: At et klimatilpasningsprodukt multirum med skybrudssikring testes i et klimatilpasningslaboratorie, så nedsivningsevnen af den permeable belægning dokumenteres forud for implementering i fuld skala. At der er udviklet LAR-element, der samtidig fungerer som multirum dvs. et element, der samtidig med, at det kan håndtere hverdagsregn, dimensionsgivende regn og skybrud samtidig fungerer som cykelbane (pumptrack-bane), parkour og leg, teater, udeklasselokale og mødelokale. At kombinere permeabel sportsbelægning fra Uniqa med materialet Dræn-stabil fra NCC. Dræn-Stabil vil i den forbindelse fungere som faskine, hvor regnvandet opmagasineres i hulrummene mellem stenene samt nedsives fra dette volumen. At støbe parkour-elementer i Dræn-Stabil fra NCC. At der er anlagt et hands-on demo-anlæg af multirummet. Anlægget er etableret på klimaskolen i Roskilde. Hermed er det demonstreret, hvordan det er muligt at etablere et tilsvarende LAR-anlæg på alle andre offentlige og private institutioner i Danmark. At der er udarbejdet en hydraulisk MIKE FLOOD model før og efter LAR. At illustrere, at LAR-elementer lægges som perler på en snor, hvor overløb sker til multirum med skybrudssikring.

10 4. Resultat af projektet: Udvikling af multirummet som LAR-element 4.1 Bestemmelse af nedsivningsevne I forbindelse med valg af en klimatilpasningsløsning giver det værdifuld information, at teste og dokumentere løsningen i et laboratorium. Herved kan det afprøves og dokumenteres, at produktet rent faktisk er permeabelt, så det sikres, at forudsætningerne for at anlægget fungerer rent hydraulisk, er opfyldt. I praksis måles der i tilløb, udløb og overløb, så vandbalancen er kendt. Desuden kan det måles, hvad permeabiliteten (nedsivningshastigheden) er. I laboratoriet er det muligt at måle nedsivningshastigheden på nye produkter samt at måle nedsivningsevnen på produkter, hvor vand har været tilledt over en længere periode. I dette projekt er der udført prøvninger i laboratoriet af permeabiliteten af permeabel sportsbelægning, både top alene samt og top og base. Desuden er der udført prøvning af permeabiliteten af stenuld. Resultatet af prøvningerne fremgår af prøvningsrapporten vedlagt som bilag 1. Prøvningerne viser, at den permeable sportsbelægning har en langt større permeabilitet end stenulden. Både top samt top og base sammen kan håndtere vandmængder på 0,40 l/s. Således vil stenulden være den begrænsende faktor, når den permeable sportsbelægning underbygges med stenuld. I en 2-års regn er max. 10 minutters intensitet 140 l/s/ha. I en 100 års regn er max 10 minutters intensiteten ca. 580 l/s/ha. Alle belægningerne kan uden problemer bortlede regnmængderne i både hverdagsregn, dimensionsgivende regn og skybrud. Bemærk at alle prøvningerne er gennemført for helt nye (dvs. ubrugte) materialer. Der er derfor ikke taget højde for, hvordan nedsivningsevnen vil være, når belægningerne/materialerne har været i brug over en årrække Anbefalinger: Det anbefales før etablering af alle nye klimatilpasningsprodukter, at produktet/løsningen dokumenteres i et klimatilpasningslaboratorie se fx Det anbefales, at produktet både testes som helt nyt men også at der udvikles en cyklus, hvor vand tilledes til fx den permeable belægning over en længere periode fx 2 timer dagligt i fx 30 dage. Herved kan det konstateres, om der vil ske en tilstopning over tid, eller om produktet clocker til efter 30 kraftige regn.

11 4.2 Hvad er anlagt? På baggrund af de udførte prøvninger (se afsnit 4.1) er det vurderet, at multirummet skal opbygges af permeabel sportsbelægning, som har en høj permeabilitet. Desuden er det besluttet, at stenulden ikke skal benyttes som underbygning (underliggende faskine ), da denne både ved anlæg og på sigt vil kunne virke som flaskehals i forbindelse med nedsivningen af regnvandet, da nedsivningen i dette materiale er betydeligt lavere end nedsivningshastigheden gennem den permeable sportsbelægning. Hertil kommer problematikken med drift og vedligehold. Mens den permeable belægning kan renholdes ved spuling og sugning, er det ikke uden videre muligt at spule/rengøre stenulden. Det må derfor forventes, at nedsivningsevnen af stenulden vil yderligere forringes over tid. For at få en bedst mulig nedsivningshastighed gennem bærelag, er det derfor valgt at benytte materialet Drænstabil fra NCC. Under den permeable sportsbelægning er der derfor udlagt ca. 35 cm Dræn-stabil med en hulrumsprocent på ca. 0,30. Skitse og foto af multirummet fremgår af figur 2 og 3. Fotos fra anlægsperioden fremgår af bilag 2. Plantegninger af multirummet fremgår af bilag 4. Banen er på ca. 16 x 20,5 m, svarende til ca. 328 m 2 (målt i plan). Der er udlagt farverne NikeBlå (130 m 2 ) samt NikeSand (198 m 2 ). Multirummet er blevet filmet af en elev på klimaskolen, Benjamin fra 9. klasse, der har overfløjet området med sin drone, se FIGUR 2 SKITSE AF MULTIRUM MED SKYBRUDSSIKRING, UDFØRT SOM PUMPTRACK-BANE MED PARKOURELEMENTER

12 FIGUR 3 FOTO AF MULTIRUM MED SKYBRUDSSIKRING ANLAGT OKTOBER NOVEMBER 2015

13 5. Dimensionering samt hvilke regn, som multirummet kan håndtere Multirummet modtager det overskydende regnvand fra m 2 tag. Regnvandet fra m2 ledes først via vandrender, soppebassin, ACO-rende, regnbed, grøft, inden det løber over i multirummet, se figur 4. Desuden ledes regnvand fra 143 m 2 tag direkte til multirummet, så det sikres, at multirummet også forsynes med hverdagsregn, se plantegning bilag 4. Multirummet er dimensioneret ved at anvende Spildevandskomitéens dimensioneringsregneark ( FIGUR 4 PRINCIPSKITSE AF RENDER, SOPPEBASSIN, ACO-RENDE, REGNBED, GRØFT SAMT MULTIRUM.

14 Parametrene for dimensionering fremgår af nedenstående tabel 1. Parameter Areal af permeabel belægning 328 m 2 Tagareal tilknyttet 1243 m 2 Nedsivningshastighed Hulrumsprocent i permeabel belægning Placering Sikkerhedsfaktor 1 * 10-5 m/s (målt ifbm. tidligere demo-projekt) 0,30 (skønnet) Roskilde 1,0 (dvs. ingen) TABEL 1 PARAMETRE DER LIGGER TIL GRUND FOR DIMENSIONERING AF MULTIRUMMET. RESULTAT AF BEREGNING FREMGÅR AF BILAG 5. Af den gennemførte beregning (se bilag 5) fremgår det, at multirummet alene kan rumme tagvandet fra en 20 års regn. SVK-regnearket tager i beregningen imidlertid ikke højde for serieforbundne LAR-løsninger. I praksis vil en stor del af det afstrømmende regnvand fra taget forsinkes i vandrender, soppebassin, ACO-rende og grøft, inden det ledes til multirummet. En del af regnvandet vil desuden nedsives eller fordampes i regnbed og grøft. For at vurdere, hvilken regn som anlægget kan klare, er der derfor gennemført to beregninger med Mike Flood fra DHI, se afsnit Skalering af multirummet For at vurdere, hvad størrelse et multirum skal have, er der gennemført forskellige beregninger med SVK dimensioneringsregnearket. Resultaterne fremgår af tabel 2 og 3. I nedenstående tabel 2 varieres tagarealet, der tilsluttes den permeable belægning. Parameter Ssom udført Større tagareal tilsluttes Mindre tagareal tilsluttes Tagareal 1243 m Areal af permeabel belægning 328 m m m 2 Gentagelsesperiode 20 år 20 år 20 år Dybde af lag under belægning* 435 mm 436 mm 436 *Dybden af lag under belægningen skal være ca. 435 mm, da der er udlagt cm Dræn-stabil. Desuden er betonkantstenene ca. 10 cm høje, svarende til et bassin med en højde på 10 cm. TABEL 2 SKALERING AF MULTIRUMMET. TAGAREALET VARIERES. Af tabel 2 fremgår det, at hvis tagarealet, der afvander til multirummet, gøres dobbelt så stort, så skal arealet af multirummet også være dobbelt så stort. Hvis tagarealet, der afvander til multirummet, halveres (udgør 40% af det nuværende tagareal), skal multirummets areal også halveres (dvs. udgøre 40% af nuværende areal).

15 I nedenstående tabel 3 varieres gentagelsesperioden. Parameter Som udført Tagareal 1243 m m m m 2 Areal af permeabel belægning 328 m m m m 2 Gentagelsesperiode 20 år 10 år 5 år 2 år Dybde af lag under belægning* 435 mm 434 mm 436 mm 434 *Dybden af lag under belægningen skal være ca. 435 mm, da der er udlagt cm Dræn-stabil. Desuden er betonkantstenene ca. 10 cm høje, svarende til et bassin med en højde på 10 cm. TABEL 3 SKALERING AF MULTIRUMMET. GENTAGELSESPERIODEN VARIERES. Af tabel 3 fremgår det, at hvis gentagelsesperioden nedsættes til 2 år, så kan arealet af multirummet halveres. Hvis gentagelsesperioden nedsættes til 10 år, så kan arealet af multirummet nedsættes til 265 m 2, svarende til 80% af det nuværende areal.

16 6. Dokumentation: Mike Flood model fra DHI Der er opstillet to hydrauliske modeller. Beregningerne fremgår af bilag 3. Basis Scenariet refererer til forhold før implementering af LAR-løsninger. Al regnvand ledes derfor direkte til separat kloak. Modellen Klimaskole Scenariet inkluderer de implementerede LAR-løsninger (juni 2012 samt november 2015). I begge modeller, er overfladeafstrømning estimeret ud fra en 100 års regn med en varighed på 6 timer. Resultaterne af modellering af Klimaskole Scenariet forekommer meget tæt på resultaterne i Basis Scenariet. De fleste af oversvømmelserne forekommer på den vestlige del af skolens grund, og de afkoblede tagarealer er primært foretaget på den sydlige del af tagarealerne. Hvis man imidlertid undersøger de simulerede vandstande nærmere, fremgår det, at afkoblingen af tagarealerne resulterer i betydeligt lavere vandstand i rørsystemet specielt i de sektioner, der tidligere modtog regnvand fra de tagarealer, der nu er blevet afkoblet (se figur 5). Desuden, ses det af beregningerne, at der forekommer den forventede afstrømning i både grøft og i multirum, som der var planlagt for disse faciliteter. FIGUR 5 FIGUREN TIL HØJRE VISER SIMULERINGER AF VANDSTAND FOR BASIS SCENARIET (SORT STREG) OG FOR KLIMASKOLE SCENERIET (BLÅ STREG) I BRØND GLR0007 (HIGHLIGHTED PÅ LUFTFOTOET TIL VENSTRE). BRØNDEN GLR0007 MODTAGER I BASIS SCENARIET AFSTRØMNING FRA TAGAREALET, DER ER AFKOBLET I KLIMASKOLE SCENERIET. Simuleringer af oversvømmelse på terræn illustrerer reduktionen af vandvolumen i de separate regnvandsledninger. De positive effekter af afkoblingen kunne imidlertid optimeres ved, at målrette afkoblingen til at omfatte de tagarealer, der bidrager mest til potentiel oversvømmelse. Ud fra de gennemførte beregninger må det dog konkluderes, at LAR-anlægget kan rumme en 100 års regn med en varighed på 6 timer med et tagareael på m 2.

17 Bilag 1: Prøvningsrapport. Forsøg med permeabel sportsbelægning og stenuldsfaskine. Udarbejdet af Teknologisk Institut juli 2014 Forsøg med permeabel sportsbelægning og stenulds-faskine Prøvningsrapport Projektnummer: Regn med sport-multirum med skybrudssikring Udført for: Miljøstyrelsen (MUDP), Uniqa, Rockwool Att.: Miljøstyrelsen (Lone Jansson), Klaus Sørensen (Unqa), Michaeel Emborg (Rockwool) Emneord: Permeabel sportsbelægning, stenulds-faskine Udført af: Teknologisk Institut, Rørcentret Gregersensvej 2630 Taastrup v/ Stig Clausen v/ Hanne Kjær Jørgensen Antal sider: 9 ekskl. forside Dato:

18

19 Miljøstyrelsen Att.: Lone Ververs Jansson Projektnr Side 1 af 2 Bilag 2 Initialer SCL & HAKJ Prøvningsrapport Baggrund: Forsøgsopstilling: Denne prøvningsrapport er udført i forbindelse med Miljøstyrelsens MUDP-projekt Regn med sport Multirum med skybrudssikring. Prøvningerne skal vise, hvor stor vandgennemtrængeligheden er gennem hhv. permeable sportsbelægninger samt stenuld. Resultaterne skal bruges til at dimensionere samt designe det Multirum, der skal etableres på klimaskolen i Roskilde. Forsøgsstanden er opbygget som vist på principskitsen figur 1 samt fotos i bilag 1 (alle fotos, der henvises til, fremgår af bilag 1). Figur 1. Principskitse af forsøgsopstilling. Der er opbygget en teststand, der har målene 1x1 meter, se foto 1. Tilledningen af vand (dvs. tilløbet til teststanden) er dykket for at sikre en rolig tilledning af vandet og for at undgå turbulens. Der tilføres således vand til teststanden i et særskilt, lukket rør, se foto 2 og 3. Nedsivningen foregår gennem den belægning, der skal måles på, se foto 4. Nedsivningsarealet er 20 *20 cm. Overløbet sikrer, at vandstanden over belægningen holdes konstant, se foto 5 og 6. Overløbskanten indstilles, så vandstanden holdes konstant på 0,20 meter over belægningen, se foto 7. Formålet med opbygningen af teststanden er at sikre, at belægningen kan udsættes for et konstant tryk. Tilløbsvandføringen er så høj, at vandstanden kan holdes konstant, men så lav, at overløbsvandføringen kan måles (dvs. ikke er for stor til at blive opsamlet i et måleglas i løbet af fx 2 sekunder). Måling: Vandstanden holdes konstant over belægning i 10 minutter.

20

21 Miljøstyrelsen Att.: Lone Ververs Jansson Ordrenr Side 2 af 2 Bilag 2 Initialer SCL & HAKJ Vandføring i overløb: Vandføring i tilløb: Beregning af total vandføring: Usikkerhed: Resultat af prøvningerne: Sammenfatning: Vandet fra overløbet opsamles i et måleglas. Tiden for fyldt måleglas noteres, og måleglasset vejes. Tomt måleglas vejer 624,5 gram. Der korrigeres for vægten af selve måleglasset. Vægten af det tilledte vand samt tiden for påfyldning er nu kendt, og overløbsvandføringen kan beregnes (vandmængde pr. tidsenhed). Tilløbsvandføringen måles ved at sætte tilløbsslangen ned i et måleglas. Tiden for fyldt måleglas noteres, og måleglasset vejes. Der korrigeres for vægten af selve måleglasset. Vægten af det til ledte vand samt tiden for påfyldning er nu kendt, og tilløbsvandføringen kan beregnes. Total vandføring over nedsivningsarealet (20*20 cm) er differensen mellemtilløbsvandføring og overløbsvandføring (enhed ml/sek.). Total vandføring over nedsivningsarealet (20*20 cm) er differensen mellem tilløbsvandføring og overløbsvandføring (enhed ml/sek.). Der omregnes til l/s, der er den totale vandføring over nedsivningsarealet (belægningen) på 20x20 cm. Der omregnes til l/s/m2 ved at gange den målte vandføring med 25 (der kan være 25 stykker belægning á 20*20 cm pr. m2). Usikkerheden på tidsmålingen er 1 sek. Usikkerheden på vægten er ±1% Resultatet af prøvningerne fremgår af bilag 2. Af resultatet af prøvningerne (bilag 2) fremgår det, at den permeable sportsbelægning har en langt større permeabilitet end stenulden. Både top samt top og base sammen kan håndtere vandmængder på 0,40 l/s. Den stenuld, der kan håndtere den største vandmængde, er opbygningen, hvor der er 1 vandret samt 2 lodrette bats sammen som vist på foto 10. Således vil stenulden være den begrænsende faktor, når den permeable sportsbelægning underbygges med stenuld. I en 2-års regn er max. 10 minutters intensitet 140 l/s/ha. I en 100 års regn er max 10 minutters intensiteten ca. 580 l/s/ha. Alle belægningerne kan uden problemer bortlede regnmængderne i både hverdagsregn, dimensionsgivende regn og skybrud , Teknologisk Institut, Rørcentret, Taastrup Stig Clausen, Konsulent Hanne Kjær Jørgensen, Civilingeniør Denne prøvningsrapport må kun gengives i uforkortet form. Gengivelse af prøvningsrapporten oversat til et andet sprog må kun ske med tilladelse fra Teknologisk Institut.

22 Bilag 1. Resultat af prøvningen Konstant vandstand på 20 mm Måleglas vejer (tørt) 624,5 gram Overløbsvandføring: Test nr. Element Vejet måleglas overløb g Tid overløb sek. Vandmængde overløb ml Vandføring overløb ml/sek mm rockwool 1456, ,47 2 Top belægning alene15 mm 1483, , mm rockwool, hård side opad 4 95 mm rockwool, hård side nedad 5 20 cm Rockwool (horisontal struktur se foto 8 - densitet?) 6 20 cm Rockwool (vertikal struktur se foto 9 - densitet?) 7 Rockwool som t: 1 vandret øverst, 2 lodrette nederst, se foto 10 8 Permeabel sportsbelægning - både top og base 1418, ,8 1497, , , , , , , ,5 71, , ,5 116,72 Tilløbsvandføring: Test nr. Element Vejet måleglas tilløb g Tid tilløb sek. Vandmængde tilløb ml Vandføring tilløb ml/sek mm rockwool 1606, ,5 98,15 2 Top belægning alene15 mm 1501, , mm rockwool, hård side opad 4 95 mm rockwool, hård side nedad 5 20 cm Rockwool (horisontal struktur se foto 8 - densitet?) 6 20 cm Rockwool (vertikal struktur se foto 9 - densitet?) 7 Rockwool som t: 1 vandret øverst, 2 lodrette nederst, se foto 10 8 Permeabel sportsbelægning - både top og base 1640, , , , , ,5 200, , ,5 331, , , , ,5 511,75 Total vandføring over belægning:

23 Test nr. Element Vandføring total ml/s Vandføring total l/s l/s/m 2 * l/s/ha 1 50 mm rockwool 42,68 0,04 1, ,83 2 Top belægning alene15 mm 397,60 0,40 9, , mm rockwool, hård side opad 4 95 mm rockwool, hård side nedad 5 20 cm Rockwool (horisontal struktur se foto 8 - densitet?) 6 20 cm Rockwool (vertikal struktur se foto 9 - densitet?) 7 Rockwool som t: 1 vandret øverst, 2 lodrette nederst, se foto 10 8 Permeabel sportsbelægning - både top og base 179,87 0,18 4, ,67 203,60 0,20 5, ,00 177,77 0,18 4, ,29 215,17 0,22 5, ,67 130,42 0,13 3, ,36 395,03 0,40 9, ,94 *her ganger vi med 25, da arealet er 20*20 cm, og der er 25 testfelter pr. m 2

24 Bilag 2. Fotos Foto 1. Foto 2.

25

26 Foto 3. Foto 4.

27

28 Foto 5. Foto 6.

29

30 Foto 7. Foto 8.

31 Foto 9. Foto 10

32 Bilag 2: Fotos af anlæg af multirummet oktober november 2015 BILLEDE BILLEDE , NR. 1 BILLEDE BILLEDE , NR. 2

33 BILLEDE , NR. 2 BILLEDE , NR. 1 BILLEDE , NR. 1 BILLEDE , NR. 2

34 BILLEDE BILLEDE BILLEDE , NR. 1 BILLEDE , NR. 2

35 BILLEDE , NR. 3 BILLEDE , NR. 1 BILLEDE , NR. 2 BILLEDE , NR. 1

36 BILL EDE , NR. 2 BILLEDE , NR. 2 BILLEDE , NR. 1 BILLEDE 20 FÆRDIGT ANLÆG.

37

38 Bilag 3: Klimaskole projekt. Building a flood model for Lindebjergskolen. Udarbejdet af DHI febr Klimaskole Project: Building a flood model for Lindebjergskolen This report describes the hydrodynamic flood model built for Lindebjergskolen under the Klimaskole Project. Introduction 1. Introduction One of the aims of the Klimaskole project was to develop teaching resources for young students to learn about climate change and its impacts in a participatory and interactive manner. The application of hydroinformatics tools was one approach used in the development of these teaching materials, and a hydraulic flood model was built for the project test site the compound of Lindebjergskolen in Roskilde, Denmark. The flood model was built to provide an analysis and demonstration tool for understanding and visualizing the impacts of hydrology, hydraulics and climate change on flooding in the study area. In detail, the various objectives of the task were: To build a 1D-2D flood model for Lindebjergskolen. To use the flood model to demonstrate the impacts of extreme rainfall and climate change conditions on the study area in terms of flooding. To examine the effects of low-impact climate-adaptation techniques and landscape elements on hydrodynamic drainage conditions in the study area. 1.1 Study area The study area is Lindebjergskolen compound in Roskilde, Denmark. FIGURE 1 LOCATION OF LINDEBJERGSKOLEN IN ROSKILDE, DENMARK.

39 1.2 1D-2D Flood Model The flood model for Lindebjergskolen was built using MIKE Flood, dynamically linking a 1D MIKE Urban model of the underground sewer network, and a 2D MIKE 21 surface flow model of the school compound terrain. In this approach, flows and water levels along the drainage network, over the land surface, and flow interactions between the two systems are simulated. The areal topography is represented in the 2D model, which simulates water levels and flows over the surface with the 2D shallow water equations. The drainage system is represented by the 1D model, which simulates flows through the network using equations of flow in one dimension. The MIKE Urban model was built based on data from sewer network maps obtained from Roskilde Forsyning. FIGURE 2 EXAMPLE SEWER NETWORK PLAN MAP USED IN BUILDING THE MIKE URBAN MODEL. It drains an area of around 15 hectares, which includes not only the school grounds but also some areas in the nearby village and the adjacent farm, as drainage from these areas is led down through the sewers along Lindebjergstien bordering the eastern side of the school compound. The model is comprised of 136 nodes representing inlets and manholes, and 135 links representing 2.5 km of pipes. Catchment percent imperviousness values were derived using geospatial data on paved areas in the model domain.

40 FIGURE 3 MAP SHOWING THE MIKE URBAN MODEL FOR THE SEWER NETWORK IN THE STUDY AREA. The MIKE 21 model was built using DTM (Digital Terrain Model) data obtained from BlomInfo A/S (NIRAS). The DTM had a grid resolution of 1.6 m, which was maintained as the computational grid resolution of the 2D model. FIGURE 4 A THREE-DIMENSIONAL PLOT OF THE 1.6-M RESOLUTION DTM DATA USED IN BUILDING THE MIKE 21 MODEL. The influence of buildings on surface flows was considered in the 2D model by synthetically raising the elevation over building areas in the topography grid. It was assumed that buildings are impervious to surface flows, and flows could only occur around these structures and not through them.

41 FIGURE 5 ELEVATIONS OVER BUILDING AREAS WERE SYNTHETICALLY RAISED IN THE 2D MODEL TOPOGRAPHY GRID TO CONSIDER THEIR INFLUENCE ON SURFACE FLOWS. Different surface roughness values were used for paved and unpaved areas in the 2D model. A Manning M value of 60 m 1/3 /s was used for paved (impervious) surfaces, while 20 m 1/3 /s was used for pervious areas. Infiltration over pervious (i.e. green) areas was considered in the MIKE 21 model. FIGURE 6 ILLUSTRATION OF THE CONCEPT BEHIND THE NEW INFILTRATION MODULE IN MIKE 21. (SOURCE: DHI, 2015) This is a simplified infiltration model where the infiltration from the surface into the unsaturated zone and further from the unsaturated to the saturated zone is described using the following assumptions: The unsaturated zone has a constant, user-specified porosity Infiltration from surface into the unsaturated zone is calculated as a constant flow rate, corresponding to the infiltration capacity for unsaturated soil (e.g. Horton s initial infiltration capacity) Flow from the unsaturated zone to the saturated zone is calculated as leakage with a constant flow rate, corresponding to the infiltration capacity for saturated soil (e.g. Horton s final infiltration capacity) Actual infiltration is limited by the availability of water on the surface. More details about the technique are found in DHI (2015).

42 The following parameters were used for the infiltration model: Infiltration capacity (rate) = 150 mm/h (~ infiltration capacity for non-compacted, dry clay from Pit et al. (1999)) Porosity of unsaturated zone = 0.1 Depth describing the extent of the unsaturated zone =0.28 m (with 0.1 porosity gives 28 mm storage depth) Leakage rate = 3.2 mm/h Initial water content in the unsaturated zone = 0 The MIKE Urban and MIKE 21 models are linked (through MIKE Flood) at network structures, such as manholes (nodes), and coinciding grid cells, and flow exchange is computed according to computed head differences at the linking points. A 6-hr 100-year return period CDS (Chicago Design Storm) design rainfall for the current climate scenario was used as input to the flood model in the analyses. The rainfall boundary condition, which corresponds to 67 mm of rain over 6 hours, was applied in both 1D and 2D model components as follows: In the MIKE Urban model to compute for runoff over impervious areas In the MIKE 21 model as precipitation input over green (pervious) areas FIGURE 7 PLOT OF THE 6-HR 100-YEAR RETURN PERIOD CDS DESIGN RAINFALL USED IN THE FLOOD ANALYSES. 1.3 Base Scenario Modelling Results This model scenario corresponds to conditions before implementation of low-impact climate-adaptation techniques and landscape elements in the study area. All building roofs are directly connected to the sewer network, and the surface terrain in unchanged according to the DTM data (from BlomInfo). Surface flooding with the 6-hr 100-year rainfall is estimated to occur primarily on the western side of the school (Figure 8), where runoff from the expansive green area and the building roofs accumulate around inlets to the stormwater collection system.

43 FIGURE 8 CALCULATED MAXIMUM OVERLAND WATER DEPTHS FOR 6-HR 100-YEAR RAINFALL IN THE BASE SCENARIO Klimaskole Scenario Modelling Results This model scenario includes following low-impact climate adaptation and landscaping structures: Disconnected roofs. Runoff from these areas is directed either to the rain garden or the multirum area. Rain garden. DTM lowered by 10 cm and infiltration active over the area. Multirum area. DTM modified according to plan map (see Figure 10). Has an outlet to leading to the sewers along Lindebjergstien. The Roskilde Fjord and multirum areas are considered as new impervious areas. Creek. DTM lowered by 20 cm over the creek area as drawn on the plan map. Green roof. Runoff assumed zero.

44 FIGURE 9 MAP SHOWING THE VARIOUS CLIMATE-ADAPTATION TECHNIQUES AND LANDSCAPE FEATURES INCLUDED IN THE KLIMASKOLE SCENARIO. FIGURE 10 THE DTM WAS MODIFIED ACCORDING TO THE MULTIRUM PLAN MAP FOR THE KLIMASKOLE SCENARIO MODEL. Surface flooding estimates with the 6-hr 100-year rainfall for the Klimaskole scenario, shown in Figure 11, appears very similar to those from the Base scenario shown in Figure 8. Most of the flooding occurs on the western side of the school, and the disconnected roof areas are those on southern building areas (Figure 9).

45 FIGURE 11 CALCULATED MAXIMUM OVERLAND WATER DEPTHS FOR 6-HR 100-YEAR RAINFALL IN THE KLIMASKOLE SCENARIO. Nevertheless, closer examination of simulated water levels in the network reveals that roof disconnection brings about considerable lowering on water levels in the sewers, especially in the sections which were previously receiving runoff from the disconnected roofs (see Figur and Figure 13). In addition, simulations calculate the occurrence of water in the creek and multirum features, as planned for these facilities. FIGURE 12 THE FIGURE ON THE RIGHT COMPARES SIMULATED WATER LEVELS IN THE SEWER NETWORK FOR THE BASE (BLACK LINE) AND KLIMASKOLE (BLUE LINE) SCENARIOS AT NODE GLR0007 (HIGHLIGHTED ON THE MAP ON THE LEFT). NODE GLR0007 ORIGINALLY RECEIVES RUNOFF FROM THE ROOF AREAS IN THE BASE SCENARIO, WHICH WERE THEN DISCONNECTED FROM THE SEWER NETWORK IN THE KLIMASKOLE SCENARIO.

46 FIGURE 13 THE FIGURE ON THE RIGHT SHOWS THE LONGITUDINAL PROFILE PLOT FOR THE SEWER NETWORK SECTION HIGHLIGHTED ON THE MAP ON THE LEFT. THE PROFILE PLOT COMPARES MAXIMUM SIMULATED WATER LEVELS IN THE SEWER NETWORK FOR THE BASE (RED LINE) AND KLIMASKOLE (BLUE LINE) SCENARIOS. Flood simulation results illustrate the reduction in water volumes in the collection system network from roof disconnection. However, the positive impacts of roof disconnection could be maximized by targeting the areas contributing most to potential flooding for disconnection. Bibiliography DHI (2015). Storm Water Runoff from Green Urban Areas: Summary for Modellers. Pit, R., Lantrip, J., Harrison, R., Henry, C. L., & Xue, D. (1999). Infiltration through disturbed urban soils and compost-amended soil effects on runoff quality and quantity. National Risk Management Research Laboratory.

47 Bilag 4: Plantegninger af multirummet udformet som pumptrack-bane med parkourelementer LINDEBJERGSKOLEN - ISOMETRI LINDEBJERGSKOLEN PLAN MED FALDZONER

48 LINDEBJERGSKOLEN PLAN OG OPSTALT

49 0 DETALJE - PUMPTRACK

50 Bilag 5: Dimensionering via SVK-dimensionsgivende regneark

51 [Bagside overskrift] [Bagside tekst] Strandgade København K Tlf.: (+45) www. mst.dk

Projekt Klimaskole Regn med sport Multirum med skybrudssikring 2016

Projekt Klimaskole Regn med sport Multirum med skybrudssikring 2016 Projekt Klimaskole Regn med sport Multirum med skybrudssikring 2016 2016 Titel: Projekt Klimaskole Redaktion: Hanne Kjær Jørgensen Udgiver: Naturstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Ø www.nst.dk Illustration:

Læs mere

Prøvning af permeabiliteten af dæksler fra Jesmig Group ApS

Prøvning af permeabiliteten af dæksler fra Jesmig Group ApS Prøvning af permeabiliteten af dæksler fra Jesmig Group ApS Prøvningsrapport Rapportnummer: 638662 Udført for: Jesmig Group ApS Amalievej 6 DK-3330 Gørløse Danmark Nøgleord: Jesmig Group, Permeable dæksler

Læs mere

Dynamisk modellering af det urbane vandkredsløb

Dynamisk modellering af det urbane vandkredsløb Dynamisk modellering af det urbane vandkredsløb Risvangen separering! Tilstødende opland, separat Projektområde, fælleskloakeret Riis Skov Aarhus havn Regnvand på privat grund Afledning fra privat grund

Læs mere

Innovative LAR-metoder til håndtering af mere regnvand og grundvand ved fremtidige klimaændringer. Indlæg på Dansk Vand Konference 2013

Innovative LAR-metoder til håndtering af mere regnvand og grundvand ved fremtidige klimaændringer. Indlæg på Dansk Vand Konference 2013 Innovative LAR-metoder til håndtering af mere regnvand og grundvand ved fremtidige klimaændringer Indlæg på Dansk Vand Konference 2013 D. 19. november 2013 EA Det hydrologiske vandkredsløb N INF EA Det

Læs mere

Værktøjer, der kan regne på LAR-elementer

Værktøjer, der kan regne på LAR-elementer RØRCENTERDAGENE 2011 Konferencedel B3 Lokal afledning af regnvand D. 9. juni 2011, kl. 9-11 Værktøjer, der kan regne på LAR-elementer Ph.d. urbanhydrolog Jan Jeppesen Introduktion High amount of transpiration

Læs mere

www.vandibyer.dk IP01: Permeable befæstelser

www.vandibyer.dk IP01: Permeable befæstelser www.vandibyer.dk IP01: Permeable befæstelser Senior consultant /PhD-fellow Jan Støvring jls@ign.ku.dk Landscape architecture and Planning Project partners: IBF, NCC, BYGGROS, Stenrand Grusgrav, MJK Elektronik,

Læs mere

Datablad: Nature Impact Roof modul

Datablad: Nature Impact Roof modul 1 Datablad: Nature Impact Roof modul Modul: Modulmål: 535 X 405 mm. Højde grundmodul: 40 mm. Højde vækstlag: ca. 6 cm. Total byggehøjde: ca. 6 cm + planter Vægt fuld vandmættet: 45 kg./m 2. Vandtilbageholdelse:

Læs mere

Klimatilpasning og Skybrudsplan. Kan det betale sig? Case: Copenhagen and Frederiksberg. Arne Bernt Hasling. abh@cowi.dk

Klimatilpasning og Skybrudsplan. Kan det betale sig? Case: Copenhagen and Frederiksberg. Arne Bernt Hasling. abh@cowi.dk Aarhus, Regional Miljøkonference 2012.10.31 Klimatilpasning og Skybrudsplan Kan det betale sig? Case: Copenhagen and Frederiksberg Arne Bernt Hasling abh@cowi.dk 1 The basic assumptions Development in

Læs mere

»Ny LAR-model til dimensionering og simulering af LAR

»Ny LAR-model til dimensionering og simulering af LAR »Ny LAR-model til dimensionering og simulering af LAR Jan Jeppesen Markeds- og udviklingschef, klimatilpasning ATV Vintermøde 2015 D. 11. marts 2015, Vingstedcentret »Baggrund for LAR-model Behov for at

Læs mere

IP01: Permeable befæstelser

IP01: Permeable befæstelser IP01: Permeable befæstelser Senior consultant /PhD-fellow Jan Støvring jls@ign.ku.dk Landscape architecture and Planning Project partners: IBF, NCC, BYGGROS, Stenrand Grusgrav, MJK Elektronik, Rambøll,

Læs mere

Application of High- resolution LiDAR-derived DEM in Landslide Volume Estimation

Application of High- resolution LiDAR-derived DEM in Landslide Volume Estimation Application of High- resolution LiDAR-derived DEM in Landslide Volume Estimation Chih Ming Tseng 1, Ching Weei Lin 2, Jin King Liu 1. Chang Jung Christian University 2. National Cheng Kung University TAIWAN

Læs mere

Erfaringer med afkobling af regnvand på USA s vestkyst

Erfaringer med afkobling af regnvand på USA s vestkyst Keep it simple, stupid! Erfaringer med afkobling af regnvand på USA s vestkyst Jens Christian Riise Chefkonsulent Klima og Miljø jcr@niras.dk Vigtigste budskaber Simpelt budskab Du kan gøre en forskel!

Læs mere

Design til digitale kommunikationsplatforme-f2013

Design til digitale kommunikationsplatforme-f2013 E-travellbook Design til digitale kommunikationsplatforme-f2013 ITU 22.05.2013 Dreamers Lana Grunwald - svetlana.grunwald@gmail.com Iya Murash-Millo - iyam@itu.dk Hiwa Mansurbeg - hiwm@itu.dk Jørgen K.

Læs mere

Håndtering af regnvand i Nye

Håndtering af regnvand i Nye Resume: Håndtering af regnvand i Nye Grønne tage og bassiner Jasper H. Jensen (jhje08@student.aau.dk) & Carina H. B. Winther (cwinth08@student.aau.dk) I projektet fokuseres der på, hvordan lokal afledning

Læs mere

IP01: Permeable befæstelser

IP01: Permeable befæstelser IP01: Permeable befæstelser Senior consultant /PhD-fellow Jan Støvring jls@ign.ku.dk Landscape architecture and Planning Project partners: IBF, NCC, BYGGROS, Stenrand Grusgrav, MJK Elektronik, Rambøll,

Læs mere

»MODFLOW-LID til simulering af LAR og vandkredsløb. MODFLOW-LID (Low Impact Development) Jan Jeppesen Markeds- og udviklingschef, klimatilpasning

»MODFLOW-LID til simulering af LAR og vandkredsløb. MODFLOW-LID (Low Impact Development) Jan Jeppesen Markeds- og udviklingschef, klimatilpasning »MODFLOW-LID til simulering af LAR og vandkredsløb MODFLOW-LID (Low Impact Development) Jan Jeppesen Markeds- og udviklingschef, klimatilpasning DANVA temadag D. 25. februar 2015 »Baggrund: Vi skal holde

Læs mere

applies equally to HRT and tibolone this should be made clear by replacing HRT with HRT or tibolone in the tibolone SmPC.

applies equally to HRT and tibolone this should be made clear by replacing HRT with HRT or tibolone in the tibolone SmPC. Annex I English wording to be implemented SmPC The texts of the 3 rd revision of the Core SPC for HRT products, as published on the CMD(h) website, should be included in the SmPC. Where a statement in

Læs mere

PARALLELIZATION OF ATTILA SIMULATOR WITH OPENMP MIGUEL ÁNGEL MARTÍNEZ DEL AMOR MINIPROJECT OF TDT24 NTNU

PARALLELIZATION OF ATTILA SIMULATOR WITH OPENMP MIGUEL ÁNGEL MARTÍNEZ DEL AMOR MINIPROJECT OF TDT24 NTNU PARALLELIZATION OF ATTILA SIMULATOR WITH OPENMP MIGUEL ÁNGEL MARTÍNEZ DEL AMOR MINIPROJECT OF TDT24 NTNU OUTLINE INEFFICIENCY OF ATTILA WAYS TO PARALLELIZE LOW COMPATIBILITY IN THE COMPILATION A SOLUTION

Læs mere

Linear Programming ١ C H A P T E R 2

Linear Programming ١ C H A P T E R 2 Linear Programming ١ C H A P T E R 2 Problem Formulation Problem formulation or modeling is the process of translating a verbal statement of a problem into a mathematical statement. The Guidelines of formulation

Læs mere

DONG-område Resten af landet

DONG-område Resten af landet TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via mail Tillægsafgørelse vedrørende fastsættelse af priser for BSA leveret via TDC s fibernet 1 Indledning traf fredag den 15. april 2011 LRAIC-prisafgørelse

Læs mere

Climate adaptation in Denmarkand a groundwater dilemma

Climate adaptation in Denmarkand a groundwater dilemma Climate adaptation in Denmarkand a groundwater dilemma Rolf Johnsen www.regionmidtjylland.dk Challenges with water Denmark 10-40% Precipitation ½-1m Sea level change 5-15 % Increase in runoff 0-2 m Groundwater

Læs mere

Bilag. Resume. Side 1 af 12

Bilag. Resume. Side 1 af 12 Bilag Resume I denne opgave, lægges der fokus på unge og ensomhed gennem sociale medier. Vi har i denne opgave valgt at benytte Facebook som det sociale medie vi ligger fokus på, da det er det største

Læs mere

Vina Nguyen HSSP July 13, 2008

Vina Nguyen HSSP July 13, 2008 Vina Nguyen HSSP July 13, 2008 1 What does it mean if sets A, B, C are a partition of set D? 2 How do you calculate P(A B) using the formula for conditional probability? 3 What is the difference between

Læs mere

The X Factor. Målgruppe. Læringsmål. Introduktion til læreren klasse & ungdomsuddannelser Engelskundervisningen

The X Factor. Målgruppe. Læringsmål. Introduktion til læreren klasse & ungdomsuddannelser Engelskundervisningen The X Factor Målgruppe 7-10 klasse & ungdomsuddannelser Engelskundervisningen Læringsmål Eleven kan give sammenhængende fremstillinger på basis af indhentede informationer Eleven har viden om at søge og

Læs mere

Portal Registration. Check Junk Mail for activation . 1 Click the hyperlink to take you back to the portal to confirm your registration

Portal Registration. Check Junk Mail for activation  . 1 Click the hyperlink to take you back to the portal to confirm your registration Portal Registration Step 1 Provide the necessary information to create your user. Note: First Name, Last Name and Email have to match exactly to your profile in the Membership system. Step 2 Click on the

Læs mere

ESG reporting meeting investors needs

ESG reporting meeting investors needs ESG reporting meeting investors needs Carina Ohm Nordic Head of Climate Change and Sustainability Services, EY DIRF dagen, 24 September 2019 Investors have growing focus on ESG EY Investor Survey 2018

Læs mere

Engelsk. Niveau D. De Merkantile Erhvervsuddannelser September Casebaseret eksamen. og

Engelsk. Niveau D. De Merkantile Erhvervsuddannelser September Casebaseret eksamen.  og 052431_EngelskD 08/09/05 13:29 Side 1 De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005 Side 1 af 4 sider Casebaseret eksamen Engelsk Niveau D www.jysk.dk og www.jysk.com Indhold: Opgave 1 Presentation

Læs mere

Black Jack --- Review. Spring 2012

Black Jack --- Review. Spring 2012 Black Jack --- Review Spring 2012 Simulation Simulation can solve real-world problems by modeling realworld processes to provide otherwise unobtainable information. Computer simulation is used to predict

Læs mere

Teknisk rapport 09-08 Tørkeindeks version 1.0 - metodebeskrivelse

Teknisk rapport 09-08 Tørkeindeks version 1.0 - metodebeskrivelse 09-08 Tørkeindeks version 1.0 - metodebeskrivelse Mikael Scharling og Kenan Vilic København 2009 www.dmi.dk/dmi/tr09-08 side 1 af 9 Kolofon Serietitel: Teknisk rapport 09-08 Titel: Tørkeindeks version

Læs mere

Der var engang 70érne avn i 80érne industrien flytter København i 00 erne opsving København i 00érne København i 2009 Cop 15 København 2010 København 2010 Klimatilpasningsplanen København The Copenhagen

Læs mere

Statistical information form the Danish EPC database - use for the building stock model in Denmark

Statistical information form the Danish EPC database - use for the building stock model in Denmark Statistical information form the Danish EPC database - use for the building stock model in Denmark Kim B. Wittchen Danish Building Research Institute, SBi AALBORG UNIVERSITY Certification of buildings

Læs mere

Generalized Probit Model in Design of Dose Finding Experiments. Yuehui Wu Valerii V. Fedorov RSU, GlaxoSmithKline, US

Generalized Probit Model in Design of Dose Finding Experiments. Yuehui Wu Valerii V. Fedorov RSU, GlaxoSmithKline, US Generalized Probit Model in Design of Dose Finding Experiments Yuehui Wu Valerii V. Fedorov RSU, GlaxoSmithKline, US Outline Motivation Generalized probit model Utility function Locally optimal designs

Læs mere

Vejledning i afgrænsning af autorisationsloven for nedsivningsanlæg til regnvand

Vejledning i afgrænsning af autorisationsloven for nedsivningsanlæg til regnvand Vejledning i afgrænsning af autorisationsloven for nedsivningsanlæg til regnvand Rørcentret 2016 Titel: Vejledning i afgrænsning af autorisationsloven Rekvirent: Sikkerhedsstyrelsen, Nørregade 3, 6700

Læs mere

Den nye Eurocode EC Geotenikerdagen Morten S. Rasmussen

Den nye Eurocode EC Geotenikerdagen Morten S. Rasmussen Den nye Eurocode EC1997-1 Geotenikerdagen Morten S. Rasmussen UDFORDRINGER VED EC 1997-1 HVAD SKAL VI RUNDE - OPBYGNINGEN AF DE NYE EUROCODES - DE STØRSTE UDFORDRINGER - ER DER NOGET POSITIVT? 2 OPBYGNING

Læs mere

Water Sensitive Urban Design Socio-teknisk analyse af regnvandshåndtering i Melbourne og København

Water Sensitive Urban Design Socio-teknisk analyse af regnvandshåndtering i Melbourne og København Water Sensitive Urban Design Socio-teknisk analyse af regnvandshåndtering i Melbourne og København 1 Herle Mo Madsen, HerleMo.Madsen@grontmij.dk IDAmiljø 25.10.2013 Agenda 2 Nye problemstillinger WSUD

Læs mere

LOKAL AFLEDNING AF REGNVAND I PRIVATE HAVER

LOKAL AFLEDNING AF REGNVAND I PRIVATE HAVER LOKAL AFLEDNING AF REGNVAND I PRIVATE HAVER Grundejerforeningsmøde april 2018 GITTE HANSEN GIHA@orbicon.dk Private haver NEDSIVNING HVAD ER DET? Målet med det hele Fra gråt til grønt Principper for nedsivning

Læs mere

X M Y. What is mediation? Mediation analysis an introduction. Definition

X M Y. What is mediation? Mediation analysis an introduction. Definition What is mediation? an introduction Ulla Hvidtfeldt Section of Social Medicine - Investigate underlying mechanisms of an association Opening the black box - Strengthen/support the main effect hypothesis

Læs mere

To the reader: Information regarding this document

To the reader: Information regarding this document To the reader: Information regarding this document All text to be shown to respondents in this study is going to be in Danish. The Danish version of the text (the one, respondents are going to see) appears

Læs mere

Simple værktøjer til helhedsorienteret vurdering af alternative teknologier til regnvandshåndtering

Simple værktøjer til helhedsorienteret vurdering af alternative teknologier til regnvandshåndtering Downloaded from orbit.dtu.dk on: Dec 28, 2018 Simple værktøjer til helhedsorienteret vurdering af alternative teknologier til regnvandshåndtering Sørup, Hjalte Jomo Danielsen; Arnbjerg-Nielsen, Karsten;

Læs mere

Dendrokronologisk Laboratorium

Dendrokronologisk Laboratorium Dendrokronologisk Laboratorium NNU rapport 5, 1997 STRANDGADE 3A, KØBENHAVN Nationalmuseets Marinarkæologiske Undersøgelser. Indsendt af Christian Lemée. Undersøgt af Aoife Daly og Niels Bonde. NNU j.nr.

Læs mere

User Manual for LTC IGNOU

User Manual for LTC IGNOU User Manual for LTC IGNOU 1 LTC (Leave Travel Concession) Navigation: Portal Launch HCM Application Self Service LTC Self Service 1. LTC Advance/Intimation Navigation: Launch HCM Application Self Service

Læs mere

Small Autonomous Devices in civil Engineering. Uses and requirements. By Peter H. Møller Rambøll

Small Autonomous Devices in civil Engineering. Uses and requirements. By Peter H. Møller Rambøll Small Autonomous Devices in civil Engineering Uses and requirements By Peter H. Møller Rambøll BACKGROUND My Background 20+ years within evaluation of condition and renovation of concrete structures Last

Læs mere

Hvad er vigtigt ved den praktiske udførelse? v/ Kristoffer Sindby, Rørcentret Teknologisk Institut

Hvad er vigtigt ved den praktiske udførelse? v/ Kristoffer Sindby, Rørcentret Teknologisk Institut Hvad er vigtigt ved den praktiske udførelse? v/ Kristoffer Sindby, Rørcentret Teknologisk Institut Hvad bør man vide. Til alle LAR-anlæg bør der foreligge et sæt hovedoplysninger til eksempel jordens infiltrationsevne

Læs mere

Help / Hjælp

Help / Hjælp Home page Lisa & Petur www.lisapetur.dk Help / Hjælp Help / Hjælp General The purpose of our Homepage is to allow external access to pictures and videos taken/made by the Gunnarsson family. The Association

Læs mere

Projekt klimaskole. Demo-anlæg med nye LAR-løsninger

Projekt klimaskole. Demo-anlæg med nye LAR-løsninger Projekt klimaskole Demo-anlæg med nye LAR-løsninger 2015 Titel: Projekt klimaskole Udgiver: Naturstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Ø www.nst.dk Redaktion: Hanne Kjær Jørgensen Foto: Thomas Wilhelmsen,

Læs mere

Unitel EDI MT940 June 2010. Based on: SWIFT Standards - Category 9 MT940 Customer Statement Message (January 2004)

Unitel EDI MT940 June 2010. Based on: SWIFT Standards - Category 9 MT940 Customer Statement Message (January 2004) Unitel EDI MT940 June 2010 Based on: SWIFT Standards - Category 9 MT940 Customer Statement Message (January 2004) Contents 1. Introduction...3 2. General...3 3. Description of the MT940 message...3 3.1.

Læs mere

Byudvikling, klimaændringer og oversvømmelsesrisiko

Byudvikling, klimaændringer og oversvømmelsesrisiko Byudvikling, klimaændringer og oversvømmelsesrisiko Per Skougaard Kaspersen*, Nanna Høegh Ravn, Karsten Arnbjerg-Nielsen, Henrik Madsen, Martin Drews *PhD student Climate Change and Sustainable Development

Læs mere

Challenges for the Future Greater Helsinki - North-European Metropolis

Challenges for the Future Greater Helsinki - North-European Metropolis Challenges for the Future Greater Helsinki - North-European Metropolis Prof. Dr.-Ing. / M.A. soc. pol. HafenCity University Hamburg Personal introduction background: - urban and regional planning - political

Læs mere

On the complexity of drawing trees nicely: corrigendum

On the complexity of drawing trees nicely: corrigendum Acta Informatica 40, 603 607 (2004) Digital Object Identifier (DOI) 10.1007/s00236-004-0138-y On the complexity of drawing trees nicely: corrigendum Thorsten Akkerman, Christoph Buchheim, Michael Jünger,

Læs mere

Integreret modellering i Odense. En ny tilgang til udvikling af langsigtede og integrerede spildevands- og regnvandsløsninger

Integreret modellering i Odense. En ny tilgang til udvikling af langsigtede og integrerede spildevands- og regnvandsløsninger Integreret modellering i Odense. En ny tilgang til udvikling af langsigtede og integrerede spildevands- og regnvandsløsninger IDA Miljø 3. april 2017 C. Ammitsøe*, P. Hallager*, A. Brink-Kjær*, J. Hénonin*,

Læs mere

Gusset Plate Connections in Tension

Gusset Plate Connections in Tension Gusset Plate Connections in Tension Jakob Schmidt Olsen BSc Thesis Department of Civil Engineering 2014 DTU Civil Engineering June 2014 i Preface This project is a BSc project credited 20 ECTS points written

Læs mere

Engelsk. Niveau C. De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005. Casebaseret eksamen. www.jysk.dk og www.jysk.com.

Engelsk. Niveau C. De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005. Casebaseret eksamen. www.jysk.dk og www.jysk.com. 052430_EngelskC 08/09/05 13:29 Side 1 De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005 Side 1 af 4 sider Casebaseret eksamen Engelsk Niveau C www.jysk.dk og www.jysk.com Indhold: Opgave 1 Presentation

Læs mere

Avancerede bjælkeelementer med tværsnitsdeformation

Avancerede bjælkeelementer med tværsnitsdeformation Avancerede bjælkeelementer med tværsnitsdeformation Advanced beam element with distorting cross sections Kandidatprojekt Michael Teilmann Nielsen, s062508 Foråret 2012 Under vejledning af Jeppe Jönsson,

Læs mere

Privat-, statslig- eller regional institution m.v. Andet Added Bekaempelsesudfoerende: string No Label: Bekæmpelsesudførende

Privat-, statslig- eller regional institution m.v. Andet Added Bekaempelsesudfoerende: string No Label: Bekæmpelsesudførende Changes for Rottedatabasen Web Service The coming version of Rottedatabasen Web Service will have several changes some of them breaking for the exposed methods. These changes and the business logic behind

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2014

Trolling Master Bornholm 2014 Trolling Master Bornholm 2014 (English version further down) Den ny havn i Tejn Havn Bornholms Regionskommune er gået i gang med at udvide Tejn Havn, og det er med til at gøre det muligt, at vi kan være

Læs mere

Skriftlig Eksamen Kombinatorik, Sandsynlighed og Randomiserede Algoritmer (DM528)

Skriftlig Eksamen Kombinatorik, Sandsynlighed og Randomiserede Algoritmer (DM528) Skriftlig Eksamen Kombinatorik, Sandsynlighed og Randomiserede Algoritmer (DM58) Institut for Matematik og Datalogi Syddansk Universitet, Odense Torsdag den 1. januar 01 kl. 9 13 Alle sædvanlige hjælpemidler

Læs mere

Aktivering af Survey funktionalitet

Aktivering af Survey funktionalitet Surveys i REDCap REDCap gør det muligt at eksponere ét eller flere instrumenter som et survey (spørgeskema) som derefter kan udfyldes direkte af patienten eller forsøgspersonen over internettet. Dette

Læs mere

Molio specifications, development and challenges. ICIS DA 2019 Portland, Kim Streuli, Molio,

Molio specifications, development and challenges. ICIS DA 2019 Portland, Kim Streuli, Molio, Molio specifications, development and challenges ICIS DA 2019 Portland, Kim Streuli, Molio, 2019-06-04 Introduction The current structure is challenged by different factors. These are for example : Complex

Læs mere

RoE timestamp and presentation time in past

RoE timestamp and presentation time in past RoE timestamp and presentation time in past Jouni Korhonen Broadcom Ltd. 5/26/2016 9 June 2016 IEEE 1904 Access Networks Working Group, Hørsholm, Denmark 1 Background RoE 2:24:6 timestamp was recently

Læs mere

Basic statistics for experimental medical researchers

Basic statistics for experimental medical researchers Basic statistics for experimental medical researchers Sample size calculations September 15th 2016 Christian Pipper Department of public health (IFSV) Faculty of Health and Medicinal Science (SUND) E-mail:

Læs mere

Sustainable use of pesticides on Danish golf courses

Sustainable use of pesticides on Danish golf courses Indsæt nyt billede: Sustainable use of pesticides on Danish golf courses Anita Fjelsted - Danish EPA Ministry of the Environment 27 May 2015 - STERF The Danish Environmental Protection Agency 450 employees

Læs mere

Project Step 7. Behavioral modeling of a dual ported register set. 1/8/ L11 Project Step 5 Copyright Joanne DeGroat, ECE, OSU 1

Project Step 7. Behavioral modeling of a dual ported register set. 1/8/ L11 Project Step 5 Copyright Joanne DeGroat, ECE, OSU 1 Project Step 7 Behavioral modeling of a dual ported register set. Copyright 2006 - Joanne DeGroat, ECE, OSU 1 The register set Register set specifications 16 dual ported registers each with 16- bit words

Læs mere

Dimensionering af LAR-anlæg Spildevandskomiteen, Ingeniørforeningen i Danmark

Dimensionering af LAR-anlæg Spildevandskomiteen, Ingeniørforeningen i Danmark Dimensionering af LAR-anlæg Spildevandskomiteen, Ingeniørforeningen i Danmark Indhold Indhold... 1 Baggrund... 1 DEL 1: DIMENSIONERING AF LAR-ANLÆG VED HJÆLP AF REGNEARK... 2 LAR afløbsteknik eller bydesign...

Læs mere

Mandara. PebbleCreek. Tradition Series. 1,884 sq. ft robson.com. Exterior Design A. Exterior Design B.

Mandara. PebbleCreek. Tradition Series. 1,884 sq. ft robson.com. Exterior Design A. Exterior Design B. Mandara 1,884 sq. ft. Tradition Series Exterior Design A Exterior Design B Exterior Design C Exterior Design D 623.935.6700 robson.com Tradition OPTIONS Series Exterior Design A w/opt. Golf Cart Garage

Læs mere

Hvor mange af jer har besøgt klimatilpasningslaboratoriet på Teknologisk Institut i Taastrup?

Hvor mange af jer har besøgt klimatilpasningslaboratoriet på Teknologisk Institut i Taastrup? Hvor mange af jer har besøgt klimatilpasningslaboratoriet på Teknologisk Institut i Taastrup? 1 Klimatilpasningslab, dokumentation og test v/ Hanne Kjær Jørgensen, Rørcentret A3 Nye klimatilpasningsprodukter

Læs mere

ATEX direktivet. Vedligeholdelse af ATEX certifikater mv. Steen Christensen stec@teknologisk.dk www.atexdirektivet.

ATEX direktivet. Vedligeholdelse af ATEX certifikater mv. Steen Christensen stec@teknologisk.dk www.atexdirektivet. ATEX direktivet Vedligeholdelse af ATEX certifikater mv. Steen Christensen stec@teknologisk.dk www.atexdirektivet.dk tlf: 7220 2693 Vedligeholdelse af Certifikater / tekniske dossier / overensstemmelseserklæringen.

Læs mere

Forslag til implementering af ResearcherID og ORCID på SCIENCE

Forslag til implementering af ResearcherID og ORCID på SCIENCE SCIENCE Forskningsdokumentation Forslag til implementering af ResearcherID og ORCID på SCIENCE SFU 12.03.14 Forslag til implementering af ResearcherID og ORCID på SCIENCE Hvad er WoS s ResearcherID? Hvad

Læs mere

Afgrænsning af miljøvurdering: hvordan får vi den rigtig? Chair: Lone Kørnøv MILJØVURDERINGSDAG 2012 Aalborg

Afgrænsning af miljøvurdering: hvordan får vi den rigtig? Chair: Lone Kørnøv MILJØVURDERINGSDAG 2012 Aalborg Afgrænsning af miljøvurdering: hvordan får vi den rigtig? Chair: Lone Kørnøv MILJØVURDERINGSDAG 2012 Aalborg Program Intro om Systemafgrænsning og brug af LCA med fokus på kobling mellem arealindtag og

Læs mere

REGNVANDSHÅNDTERING I TROLDEBAKKERNE

REGNVANDSHÅNDTERING I TROLDEBAKKERNE NOVEMBER 2017 GRIBSKOV KOMMUNE - KLIKOVAND REGNVANDSHÅNDTERING I TROLDEBAKKERNE OPLANDSANALYSE - BEREGNING AF REGNVANDSMÆNGDER OG STRØMNINGSVEJE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF

Læs mere

SKEMA TIL AFRAPPORTERING EVALUERINGSRAPPORT

SKEMA TIL AFRAPPORTERING EVALUERINGSRAPPORT SKEMA TIL AFRAPPORTERING EVALUERINGSRAPPORT OBS! Excel-ark/oversigt over fagelementernes placering i A-, B- og C-kategorier skal vedlægges rapporten. - Følgende bedes udfyldt som del af den Offentliggjorte

Læs mere

Hydraulisk vurdering af Vildersbæk systemet i forbindelse med planlagt bolig- og golfområde nord for Frederikshavn

Hydraulisk vurdering af Vildersbæk systemet i forbindelse med planlagt bolig- og golfområde nord for Frederikshavn HYDRAULISK NOTAT Dato: 20. marts 2015 Udarbejdet af: Aske Kristensen Kvalitetssikring: Kim Skals/LAKN Modtager: Frederikshavn Forsyning (LAKN) Side: 1 af 10 Hydraulisk vurdering af Vildersbæk systemet

Læs mere

Byens kredsløb - fortid, nutid og fremtid

Byens kredsløb - fortid, nutid og fremtid Downloaded from orbit.dtu.dk on: Nov 29, 2017 Byens kredsløb - fortid, nutid og fremtid Arnbjerg-Nielsen, Karsten Publication date: 2013 Document Version Også kaldet Forlagets PDF Link back to DTU Orbit

Læs mere

SB ShooeBox. SB Introduction / Indledning 03-03 SB Inspiration combinations/inspirationsopstillinger 04-06 SB Functionality/Funktion 07-07

SB ShooeBox. SB Introduction / Indledning 03-03 SB Inspiration combinations/inspirationsopstillinger 04-06 SB Functionality/Funktion 07-07 ShooeBox 02 SB ShooeBox SB Introduction / Indledning 03-03 SB Inspiration combinations/inspirationsopstillinger 04-06 SB Functionality/Funktion 07-07 Introduction Shooebox is a Danish design, designed

Læs mere

Remote Sensing til estimering af nedbør og fordampning

Remote Sensing til estimering af nedbør og fordampning Remote Sensing til estimering af nedbør og fordampning Mads Olander Rasmussen Remote Sensing & GIS Expert GRAS A/S How can remote sensing assist assessment of hydrological resources? -with special focus

Læs mere

Reexam questions in Statistics and Evidence-based medicine, august sem. Medis/Medicin, Modul 2.4.

Reexam questions in Statistics and Evidence-based medicine, august sem. Medis/Medicin, Modul 2.4. Reexam questions in Statistics and Evidence-based medicine, august 2013 2. sem. Medis/Medicin, Modul 2.4. Statistics : ESSAY-TYPE QUESTION 1. Intelligence tests are constructed such that the average score

Læs mere

Holistic waterplanning (HELVA)

Holistic waterplanning (HELVA) Holistic waterplanning (HELVA) Creating sustainable partnerships in Climate change Adaptation Jens Christian Riise Frank Brodersen A need for an interdisciplinary approach Brøndby Kommune Why interdisciplinary

Læs mere

Bookingmuligheder for professionelle brugere i Dansehallerne 2015-16

Bookingmuligheder for professionelle brugere i Dansehallerne 2015-16 Bookingmuligheder for professionelle brugere i Dansehallerne 2015-16 Modtager man økonomisk støtte til et danseprojekt, har en premieredato og er professionel bruger af Dansehallerne har man mulighed for

Læs mere

Modtageklasser i Tønder Kommune

Modtageklasser i Tønder Kommune Modtageklasser i Tønder Kommune - et tilbud i Toftlund og Tønder til børn, der har behov for at blive bedre til dansk TOFTLUND TØNDER Hvad er en modtageklasse? En modtageklasse er en klasse med særligt

Læs mere

LOKAL AFLEDNING AF REGNVAND I PRIVATE HAVER

LOKAL AFLEDNING AF REGNVAND I PRIVATE HAVER LOKAL AFLEDNING AF REGNVAND I PRIVATE HAVER Grundejerforeningsmøde februar 2014 GITTE HANSEN GIHA@orbicon.dk DET VIL JEG FORTÆLLE OM NEDSIVNING HVAD ER DET? Målet med det hele Fra gråt til grønt Principper

Læs mere

Particle-based T-Spline Level Set Evolution for 3D Object Reconstruction with Range and Volume Constraints

Particle-based T-Spline Level Set Evolution for 3D Object Reconstruction with Range and Volume Constraints Particle-based T-Spline Level Set for 3D Object Reconstruction with Range and Volume Constraints Robert Feichtinger (joint work with Huaiping Yang, Bert Jüttler) Institute of Applied Geometry, JKU Linz

Læs mere

Sikkerhedsvejledning

Sikkerhedsvejledning 11-01-2018 2 Sikkerhedsvejledning VIGTIGT! Venligst læs disse instruktioner inden sengen samles og tages i brug Tjek at alle dele og komponenter er til stede som angivet i vejledningen Fjern alle beslagsdele

Læs mere

Vejledning i test af nedsivningsevne

Vejledning i test af nedsivningsevne Vejledning i test af nedsivningsevne Etablering af nedsivningsanlæg i haver Hvis du ønsker at nedsive dit regnvand i din have, kan du selv beregne, hvor stort dit nedsivningsanlæg skal være, og hvordan

Læs mere

Vores mange brugere på musskema.dk er rigtig gode til at komme med kvalificerede ønsker og behov.

Vores mange brugere på musskema.dk er rigtig gode til at komme med kvalificerede ønsker og behov. På dansk/in Danish: Aarhus d. 10. januar 2013/ the 10 th of January 2013 Kære alle Chefer i MUS-regi! Vores mange brugere på musskema.dk er rigtig gode til at komme med kvalificerede ønsker og behov. Og

Læs mere

Retningslinier for udførelse af faskiner i Tårnby Kommune

Retningslinier for udførelse af faskiner i Tårnby Kommune Retningslinier for udførelse af faskiner i Tårnby Kommune Side 1 Faskiner Hvorfor nedsive tagvand? Det er miljømæssigt fordelagtigt at nedsive tagvand, hvor der er egnede jordbundsforhold. Herved øges

Læs mere

Coimisiún na Scrúduithe Stáit State Examinations Commission. Leaving Certificate Marking Scheme. Danish. Higher Level

Coimisiún na Scrúduithe Stáit State Examinations Commission. Leaving Certificate Marking Scheme. Danish. Higher Level Coimisiún na Scrúduithe Stáit State Examinations Commission Leaving Certificate 2017 Marking Scheme Danish Higher Level Note to teachers and students on the use of published marking schemes Marking schemes

Læs mere

Brug sømbrættet til at lave sjove figurer. Lav fx: Få de andre til at gætte, hvad du har lavet. Use the nail board to make funny shapes.

Brug sømbrættet til at lave sjove figurer. Lav fx: Få de andre til at gætte, hvad du har lavet. Use the nail board to make funny shapes. Brug sømbrættet til at lave sjove figurer. Lav f: Et dannebrogsflag Et hus med tag, vinduer og dør En fugl En bil En blomst Få de andre til at gætte, hvad du har lavet. Use the nail board to make funn

Læs mere

CFD beregninger som input til Mike Urban. CFD til design af bygværker samt detaljering af Mike Urban model for Kalvebod Brygge Skybrudstunnel

CFD beregninger som input til Mike Urban. CFD til design af bygværker samt detaljering af Mike Urban model for Kalvebod Brygge Skybrudstunnel CFD beregninger som input til Mike Urban CFD til design af bygværker samt detaljering af Mike Urban model for Kalvebod Brygge Skybrudstunnel Area description Rain induced Flooding d 2 Københavns Kommunes

Læs mere

Coimisiún na Scrúduithe Stáit State Examinations Commission. Leaving Certificate Marking Scheme. Danish. Higher Level

Coimisiún na Scrúduithe Stáit State Examinations Commission. Leaving Certificate Marking Scheme. Danish. Higher Level Coimisiún na Scrúduithe Stáit State Examinations Commission Leaving Certificate 2018 Marking Scheme Danish Higher Level Note to teachers and students on the use of published marking schemes Marking schemes

Læs mere

Den uddannede har viden om: Den uddannede kan:

Den uddannede har viden om: Den uddannede kan: Den uddannede har viden om: Den uddannede kan: Den uddannede kan: Den studerende har udviklingsbaseret viden om og forståelse for Den studerende kan Den studerende kan Den studerende har udviklingsbaseret

Læs mere

Kvantitativt potentiale for håndtering af regnvand. Bilag 2: Brugervejledning til værktøjet

Kvantitativt potentiale for håndtering af regnvand. Bilag 2: Brugervejledning til værktøjet Kvantitativt potentiale for håndtering af regnvand Afrapportering for projekt støttet af VTU Fonden (projekt 7255.2011) 31. juli 2015 Bilag 2: Brugervejledning til værktøjet LAR potentiale værktøj: Brugervejledning

Læs mere

Constant Terminal Voltage. Industry Workshop 1 st November 2013

Constant Terminal Voltage. Industry Workshop 1 st November 2013 Constant Terminal Voltage Industry Workshop 1 st November 2013 Covering; Reactive Power & Voltage Requirements for Synchronous Generators and how the requirements are delivered Other countries - A different

Læs mere

Tidevandstabeller for danske farvande. Tide tables for Danish waters

Tidevandstabeller for danske farvande. Tide tables for Danish waters devandstabeller for danske farvande de tables for anish waters 0 Indhold ontents - orklaring til tabeller Explanation of tables Havnefortegnelse ist of ports - Tabeller for høj- og lavvandstidspunkter

Læs mere

Mandara. PebbleCreek. Tradition Series. 1,884 sq. ft robson.com. Exterior Design A. Exterior Design B.

Mandara. PebbleCreek. Tradition Series. 1,884 sq. ft robson.com. Exterior Design A. Exterior Design B. Mandara 1,884 sq. ft. Tradition Series Exterior Design A Exterior Design B Exterior Design C Exterior Design D 623.935.6700 robson.com Tradition Series Exterior Design A w/opt. Golf Cart Garage Exterior

Læs mere

Tilmelding sker via stads selvbetjening indenfor annonceret tilmeldingsperiode, som du kan se på Studieadministrationens hjemmeside

Tilmelding sker via stads selvbetjening indenfor annonceret tilmeldingsperiode, som du kan se på Studieadministrationens hjemmeside Research Seminar in Computer Science Om kurset Subject Activitytype Teaching language Registration Datalogi master course English Tilmelding sker via stads selvbetjening indenfor annonceret tilmeldingsperiode,

Læs mere

KLIMATILPASNING OG BLÅ-GRØN INFRASTRUKTUR I DANMARK, NORGE OG NEW YORK

KLIMATILPASNING OG BLÅ-GRØN INFRASTRUKTUR I DANMARK, NORGE OG NEW YORK KLIMATILPASNING OG BLÅ-GRØN INFRASTRUKTUR I DANMARK, NORGE OG NEW YORK Ida Bülow Gregersen, Ph.D. Ingeniør Ramboll Water Anne Merethe Skogland, siv.ark/ avdelingsleder Arkitektur og bytuvikling HØSTKONFERENCEN

Læs mere

Notat Side 1 af 8 3. oktober 2015 Ref.: MTN

Notat Side 1 af 8 3. oktober 2015 Ref.: MTN Vedr.: Hydrauliske beregninger, Kastellet Notat Side 1 af 8 3. oktober 2015 Ref.: MTN Til: Martin Funch Strunge Jensen A/S Fra: Mathias Lassen Nørlem Kopi til: 1 Baggrund I forbindelse med en planlagt

Læs mere

Sand ell survey December/November 2009

Sand ell survey December/November 2009 Technical University of Denmark Danish Institute for Fisheries Research Survey Cruise leader Date of depart Date of arrival NS Sandeel-survey Dirk C. Tijssen 12/11-2009 05/12-2009 Sand ell survey December/November

Læs mere

REGNINPUT HVAD KAN VI REGNE MED?

REGNINPUT HVAD KAN VI REGNE MED? REGNINPUT HVAD KAN VI REGNE MED? EVA TEMAMØDE 21. MAJ 2015, NYBORG: DET URBANE VANDKREDSLØB SØREN THORNDAHL, AALBORG UNIVERSITET Indhold Dimensionering af regnvandsledninger Niveau 1 jf. SVK Skrift 27

Læs mere

Retningslinier for udførelse af faskiner i Esbjerg Kommune Bilag 9

Retningslinier for udførelse af faskiner i Esbjerg Kommune Bilag 9 Retningslinier for udførelse af faskiner i Esbjerg Kommune Bilag 9 Side 1 af 11 Faskiner Hvorfor nedsive tagvand? Det er miljømæssigt fordelagtigt at nedsive tagvand, hvor der er egnede jordbundsforhold.

Læs mere

RPW This app is optimized for: For a full list of compatible phones please visit radiation. result.

RPW This app is optimized for: For a full list of compatible phones please visit   radiation. result. TM TM RPW-1000 Laser Distance Measurer This app is optimized for: For a full list of compatible phones please visit www.ryobitools.eu/phoneworks IMPORTANT SAFETY S READ AND UNDERSTAND ALL INSTRUCTIONS.

Læs mere