STUn i bye. STU-Ungdoms tilbudskatalog

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "STUn i bye. STU-Ungdoms tilbudskatalog"

Transkript

1 STUn i bye http.dk gelse u.sla ://cs STU-Ungdoms tilbudskatalog 2015

2 Økonomi Tilbuddene i kataloget fra STU Ungdom finansieres gennem takster: (Jfr. Loven) 2. Unge udviklingshæmmede og andre unge med særlige behov har et retskrav på en ungdomsuddannelse. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde unge omfattet af 1. pkt., der er tilmeldt kommunens folkeregister, en 3-årig ungdomsuddannelse efter denne lov. 11. Kommunalbestyrelsen sørger for, at de nødvendige undervisningsmidler stilles vederlagsfrit til rådighed for deltagerne. Taksterne fastsættes pr. år og er aftalt mellem CSU-Slagelse og Slagelse kommune. Transportudgiften er ikke medtaget i takstberegningen. CSU- Slagelse kan give et tilbud på transport til og fra CSU-Slagelse. Slagelse kommune fastlægger taksten på transport foretaget mellem hjem og tilbud af privat busselskab. Vedrørende klage henvises til bekendtgørelsens kap. 6, 17. Tilbudskataloget ligger på centerets hjemmeside: Beskrivelsen af tilbuddene indeholder en angivelse af lovgrundlag, målgruppe, formål, indhold og omfang af tilbuddet.

3 Praktiske oplysninger CSU-Slagelse, Center for Specialundervisning: Tlf Mandag til torsdag fra kl til 15.00, fredag fra 8.00 til Adresse: STU-Ungdom: Sverigesvej 15, 4200 Slagelse. Medarbejdere samt tilknyttede til STU Ungdom: Afdelingsleder: Helle Brun / Anne Vestergaard, lærer & teamkoordinator Heidi Shæffer, pæd.medhjælper Jette K Andersen, pæd. medhjælper Jette Jørgensen, konsulent Kasper Stone, lærer Lisbeth Eggert, lærer Marie Dons Christensen, pæd.medhjælp Louise K Dollerup, pæd. medhjælper Martin Stahl, pæd. medhjælper Anne Mette Lemcke, konsulent Rikke Sonne Ellekær Hammer, pædagog Stine Øhlensschlager, pæd.medhjælper Stine Mundt, pæd.medhjælper Zascha Birkedal, sosu assistent Dorthe Møller Christiansen, pædagog Leon Kristiansen, pæd. Medhjælper, musiklærer Susanne Birgit Larsen, pædmedhjælper.

4 Værdisæt CSU Slagelse tager afsæt i et værdisæt: Vi har en højt specialiseret synlig faglighed. Gennem tværfaglighed skaber vi unikke løsninger for borgerne. Vi er i stand til at formidle, bruge og sælge vores viden. Vi reflekterer over praksis. Vi anvender og udvikler fagligheden med borgeren i centrum. Vi prioriterer udvikling, faglig sparring og uddannelse. Vi deltager i diverse netværkssammenhænge omkring STU, deriblandt et særligt netværk mm. andre STU-udbydere og UU. Desuden har vi et samarbejde med CSU Holbæk & CSU-Kalundborg

5 Overordnet beskrivelse af STU-Ungdom På STU-Ungdom tilbyder vi en uddannelse, som lægger særlig vægt på kommunikation, social forståelse og almen viden. Derudover tilbyder vi et overskueligt miljø og en organisering i mindre grupper, som skaber forudsigelighed og tryghed for den enkelte. Uddannelsens dele består af undervisning, træning, praktiske aktiviteter samt praktik. Målet for den unge er at opnå størst mulig grad af selvstændighed og social forståelse, således at den unge kan få en så aktiv og meningsfuld voksentilværelse som muligt og evt. til videre uddannelse eller arbejde. I ungdom har vi en særlig ASK-linje (Alternativ Supplerende Kommunikation). Her arbejdes der med totalkommunikation. Formålet er at styrke og videreudvikle den enkelte unges kommunikationsform, samt give forudsætninger og muligheder for at træffe egne valg. Den individuelle kommunikation udvikles via ipad, computer, digitale billeder, tegn til tale mm. Linjen er henvendt til unge med multiple funktionsnedsættelser, uden eller med meget lidt verbalt sprog, eller hvis primære handicap er kommunikationsvanskeligheder.

6 M ålgruppe 1,stk. 2 (Lov 564 af 6.juni 2007) Ungdomsuddannelsen retter sig mod unge, der ikke har mulighed for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse STU Ungdom er et tilbud til unge op til 25 år, som er kvalificeret til en særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse (STU). For at kvalificere sig skal UU (Ungdommens uddannelsesvejledning) på baggrund af tidligere og nuværende skolegang, samt personlige problemstillinger vurdere om den unge er inden for målgruppen. Det vil sige, at den unge ikke på det givne tidspunkt er i stand til at tage en uddannelse, inden for det almindelige uddannelsessystem med specialpædagogisk støtte. Det er unge som har afsluttet folkeskolen på en specialskole, unge som er karakteriseret ved: Ikke at kunne magte mange forskellige tilbud Ikke at kunne magte for mange skift i /af de fysiske rammer Ikke at kunne magte skiftende personale Ikke at kunne magte skiftende elevsammensætning, men som har behov for sammenhængende tilbud i samvær med ligestillede unge Eksempler på målgrupper: Unge udviklingshæmmede og unge med generelle og specifikke indlæringsvanskeligheder. Fælles for gruppen er, at de ikke kan leve op til de alderssvarende - almindelige faglige krav og de har svært ved at mestre livet generelt set. Opmærksomhedsforstyrrelser/ADHD m.fl. Unge med eller uden diagnoser, der profiterer af struktur og forudsigelighed i hverdagen. Unge med opmærksomhedsforstyrrelser/adhd der har problemer med opmærksomhed, koncentration, motorik og perception. Socio-emotionelle vanskeligheder Unge der af forskellige årsager i opvæksten fremstår med meget lavt selvværd og store vanskeligheder med den sociale kompetence, herunder empati. Adfærdsmæssigt kan de være svingende og kravafvisende med udadreagerende adfærd eller indadvendte med forskellige følgeproblematikker. Der er problemer med overblik og koncentration. Psykiske og fysiske handicaps. Unge med psykiske - og fysiske handicaps, der ikke kan gennemføre en ordinær ungdomsuddannelse med specialpædagogisk bistand.

7 Uddannelsens indhold Uddannelsens elementer består af: Undervisning, træning, praktiske aktiviteter samt praktik. Undervisningen er almendannede og fagene er i overvejende grad midler til opfyldelse af de individuelle mål. Ungdomsuddannelsen er individuelt tilrettelagt og tilrettelægges ud fra den enkelte unges forudsætninger, kompetencer og behov. Derfor foregår uddannelsen i et tværfagligt miljø, hvor lærere og pædagoger bidrager med hver deres faglighed til opfyldelse af den enkeltes individuelle mål. En del unge har brug for en særlig indsats. Gennem et personligt og socialt læringsmiljø skabes der mulighed for læring og udvikling af nye kompetencer. Her arbejdes der med totalkommunikation, sansetræning og sociale kompetencer. Den unge vil have tilhørsforhold til en gruppe med ca. 8-9 unge. Gruppen er sammensat af unge med forskellige handicaps. Til hver gruppe er tilknyttet et team bestående af lærer, pædagog og afhængig af den unges støttebehov pædagogmedhjælpere. Udover tilhørsforhold til egen gruppe vil en stor del af undervisningen, træningen og de praktiske aktiviteter foregå på hold på tværs af grupperne. Den daglige undervisning starter hver dag med en morgensamling i de enkelte grupper. Her gennemgås bl.a. dagens skema inden man efterfølgende går til undervisning. Den ugentlige skemastruktur består af 2 linjedage, 1 temadag samt 2 valgfagsdage. Vi har bla. linjen Grøn produktion og salg. Her arbejdes der med både produktion af fødevareprodukter (fx kryddersalt, marmelade, olier mm) og drift af egen forretning. Temadagen indeholder almindelig daglig læring (ADL). Der undervises i tematiske forløb i fx kost og motion, rengøring, hygiejne, økonomi mm. Som relaterer til et selvstændigt voksenliv. Valgfagene er forskellige fra år til år og justeres i forhold til de unges undervisningsplaner. Eksempler på valgfag i år er; caféhold, IKT og medier, Kreativt værksted, Idræt, musik,natur, fritidshold, produktionshold mm. Uddannelsen kan tilrettelægges som et fleksibelt forløb hvor man er tilknyttet ungdom men samtidig benytter et linjetilbud i STU-erhverv.

8 Længde og optag Uddannelsen er en treårig fuldtidsuddannelse. Den studerende kan vælge at afslutte inden 3 år. Den unge kan vælge at afbryde og senere genoptage uddannelsen indenfor en 5-årig periode. Optagelse på uddannelsen UU indstiller til Uddannelsesforløb på STU-Ungdom. Det sker gennem den unges uddannelsesplan. Herefter tager kommunerne stilling til visitationen. På baggrund af uddannelsesplanen formuleres den unges undervisningsplan. Uddannelsesstart Forældre/pårørende inviteres skriftligt med til første dag. Hvis der er behov for det, kan en støtteperson som kender den unge godt, være med de første dage, bl.a. for at videregive konkrete oplysninger. De første 14 dage af året er en prøveperiode, hvor sammensætningen vurderes og om nødvendigt ændres. Den unge/pårørende anmodes pr. skema om at give samtykke til: Befordring med centerets egen bus/privat bil/offentlige transportmidler At medvirke på fotos og video ud af huset At der indhentes relevante oplysninger I januar/februar afholdes Temaaften, hvor de unge/forældre/ pårørende m.fl. inviteres til møde med et relevant indhold jfr. Ungdomsuddannelsen. Afklaringsforløb Ungdomsuddannelsen kan indledes med 12 ugers afklaringsforløb. Efter forløbet, udfærdiger UU i samarbejde med den unge og forældre/værge og uddannelsesstedet, den endelige uddannelsesplan.

9 Den individuelle undervisningsplan bliver lavet på baggrund af de informationer den afgivende skole sender med, verbale såvel som skriftlige evalueringer. Er der tale om en studerende, der kommer med få informationer fra overleveringsstedet, kan det være svært at observere, hvilke optimale forhold den unge har behov for til at opnå sine mål. Her kan en hel eller delvis PAS-afdækning være en mulighed. Evaluering af uddannelsesforløb Ved slutningen af hvert uddannelsesforløb udarbejdes en skriftlig evaluering på de opstillede mål og delmål. Konference Der indkaldes i uddannelsens start til en konference, hvor de opstillede mål og delmål drøftes med den unge, pårørende, forældre m.fl. Ved nye studerende indkaldes til konference efter 12 ugers afdækning. Desuden inviteres UU + sags- behandler, som er vigtige parter i forhold til at koordinere uddannelses- og undervisningsplan. Samarbejde med forældre/pårørende Uddannelsen lægger vægt på et godt samarbejde mellem uddannelsessted og hjem. Der gives løbende skriftlige informationer om undervisningstemaer/emner, ekskursioner, særlige arrangementer o. lign. Hjælpemidler Anskaffelsen af personlige hjælpemidler sker ligeledes i samarbejde med kommune /forældre /boinstitution. Der lægges vægt på Uddannelsesplanens målsætning for området og oplysningerne fra tidligere skoleforløb. Der skelnes mellem om hjælpemidlet er nødvendigt i den unges dagligdag (personligt hjælpemiddel), eller om hjælpe- midlet er begrundet i undervisningen (kompenserende hjælpemiddel). I første tilfælde skal kommunen finansiere, i andet tilfælde finansieres det gennem centeret. Praktik for kommende studerende Inden uddannelsesstart får den unge et tilbud om praktik. Der tilbydes praktik af en uges varighed. Målet med praktikken er bl.a. at den unge får et indblik i, hvordan dagligdagen fungerer på uddannelsesstedet. Ligeledes er målet at STU-Ungdom kan få en afklaring af den studerende, således at vi sikrer os, at den enkelte får det bedst mulige tilhørsforhold senere.

10 Praktik Uddannelsesplanen indeholder retningslinjer for aftaler om praktikforløb. Praktikken vil som regel foregå på et erhvervs- og aktivitetscenter, og er en afprøvning af den unges potentialer i en arbejdssituation. Praktikken kan opdeles, så man kan afprøve forskellige steder. For de unge, der vil og kan noget mere, forsøges en anden placering end på et erhvervs- og aktivitetscenter. Kompetence bevis & Funktionsbeskrivelse Der udfærdiges et kompetencepapir som skal indeholde en beskrivelse af de opnåede kompetencer fra hhv. STU-Ungdom og evt. praktiksteder mv.. Hvis man afbryder ungdomsuddannelsen udstedes der et kompetencepapir for de færdiggjorte uddannelsesdele. Desuden kan udfærdiges en funktionsbeskrivelse, som den unge får efter endt STU. I den vil der vil være et fokus på; Den nære dagligdag, samvær med familie og andre, arbejde, kommunikation, fritid, bolig og transport. Rådgivning og vejledning i.f.m. uddannelsens afslutning I samarbejde med den unge, pårørende, STU-Ungdom, sociale myndigheder og UU lægges allerede i god tid planer for elevens fremtidige bo-, arbejds- og fritidsmuligheder. Dette formuleres i uddannelsesplanen og gennem forløbet arbejdes specifikt mod virkeliggørelsen af disse planer. Lovgivning Lovområder Der kan oprettes uddannelsestilbud efter følgende love: Lov om Specialundervisning for voksne (lov nr. 592 af 24.juni 2005) Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov og tilhørende bekendtgørelse (STU loven) Lov om aktiv beskæftigelsesindsats (hjælpemidler, personlig assistance til revalidender)

11 Udredning PAS afdækning: PAS materialet er et kvalitativt analyseredskab, som er udviklet af den danske neuropsykolog Steen Hilling i Opgaverne giver et indblik i testpersonens kognitive stil og strategi, og omfatter opgaver indenfor omtanke, hastighed, fremkaldelse og anvendelse af viden (Hilling 2000). PAS materialet er inspireret af mange forskellige faglige kapaciteter, heriblandt Howard Gardner med sin teori om de mange intelligenser, og Lew Vygotskijs teori om nærmeste udviklingszone. A.R. Luria s neuropsykologiske teori om hjernens opbygning og funktion, er også et grundelement i teoribaggrunden. BAS (British Ability Scale), anerkendt engelsk system, har været en del af det rationale der har været styrende for udvælgelsen af test og materialer i PASafdækningen. Der afdækkes bl.a. : Forudsætningerne for at danne ny hukommelse læring/ indlæring Evne til at analysere informationer det sete, hørte og læste Planlægning og brug af nye og tidligere informationer Arbejdsstil måde at arbejde på/måde at løse opgaver på Personlige og sociale kompetencer Opmærksomhed, koncentration og tempo

12 7.1 Afklaringstilbud/ Udredningstilbud Afklaringstilbud Lovgivning Lov 564 af 6. juni 2007 Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov. Lov om specialundervisning for voksne Målgruppe Unge der ønsker et forløb på STU-Ungdom, hvor målet er at afklare om undervisningen skal forgå under STU-Ungdom. Unge der gennem UU er indstillet til en STU-uddannelse/Afklaringsforløb og hvor kommunen har visiteret til uddannelse/forløb på STU-Ungdom. Unge udviklingshæmmede og andre unge med særlige behov. Unge som ikke har mulighed for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. Efter folkeskolen og indtil det fyldte 25. år. Formål At unge uviklingshæmmede og andre unge med særlige behov opnår: Personlige, sociale og faglige kompetencer til en så selvstændig og aktiv deltagelse i voksenlivet som muligt og evt. til videre uddannelse og beskæftigelse. Indhold Efter aftale Omfang Efter aftale eller op til 12 uger Bemærkninger Forløbet aftales for hver studerende. Pris Se taksttabel

13 7.2 Uddannelsestilbud Pakkeløsning STU-Ungdom Lovgivning Lov 564 af 6.juni 2007 Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov Målgruppe Unge der gennem UU er indstillet til en STU-uddannelse på STU-Ungdom og hvor kommunen har visiteret til uddannelsen. Det er unge som har afsluttet folkeskolen på en specialskole, unge som er karakteriseret ved at have behov for: Kontinuitet og sammenhæng i deres hverdag. Et overskueligt og struktureret miljø. At være en del af en mindre gruppe med genkendelighed i forhold til personale og øvrige unge. Formål Det primære formål er at de unge opnår personlige, sociale og faglige kompetencer til en så selvstændig og aktiv deltagelse i voksenlivet som muligt og sekundært til videre uddannelse og beskæftigelse. Indhold Uddannelsens elementer består af: Undervisning, træning, praktiske aktiviteter samt praktik. Der arbejdes i overvejende grad med: Kommunikation Social forståelse Almen viden Omfang Uddannelsen er en treårig fuldtidsuddannelse med et årligt timetal på min. 840 timer/ år. Praktikken på max. 280 timer/ år. Den studerende kan vælge at afslutte inden 3 år. Den unge kan vælge at afbryde og senere genoptage uddannelsen indenfor en 5 årig periode. Praktikken kan i særlige tilfælde være mere omfattende end 280 timer. Der visiteres for et år af gangen. Pris Se taksttabel

14 7.2.2 Undervisningsforløb på STU-Ungdom Lovgivning Lov om specialundervisning for voksne Målgruppe Unge der gennem kommunen er indstillet til en ungdomsuddannelse på STU-Ungdom og hvor CSU- Slagelse har visiteret til uddannelsen. Formål Det primære formål er at de unge opnår personlige, sociale og faglige kompetencer til en så selvstændig og aktiv deltagelse i voksenlivet som muligt og sekundært til videre uddannelse og beskæftigelse. Indhold Uddannelsens elementer består af: Undervisning, træning, praktiske aktiviteter samt praktik. Der arbejdes i overvejende grad med: Kommunikation Social forståelse Almen viden Omfang Uddannelsen er en treårig fuldtidsuddannelse. Timetallet aftales for den enkelte unge Den studerende kan vælge at afslutte inden 3 år. Praktikken kan være variabel. Der visiteres for et år af gangen. Bemærkninger Der aftales i hvert tilfælde uddannelsens sammensætning. Pris Se taksttabel

15 7.2.3 Særlig tilrettelagt Ungdomsuddannelse med udgangspunkt i STU-Ungdom Lovgivning Lov 564 af 6.juni 2007 Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov Målgruppe Unge der gennem UU er indstillet til en STU-uddannelse på STU-Ungdom og hvor kommunen har visiteret til uddannelsen. Formål Det primære formål er at de unge opnår personlige, sociale og faglige kompetencer til en så selvstændig og aktiv deltagelse i voksenlivet som muligt og sekundært til videre uddannelse og beskæftigelse. Indhold Uddannelsens elementer består af: Undervisning, træning, praktiske aktiviteter samt praktik. Der arbejdes i overvejende grad med: Kommunikation Social forståelse Almen viden Omfang Uddannelsen er en treårig fuldtidsuddannelse med et årligt timetal på min. 840 timer/ år. Praktikken på max. 280 timer/ år. Den studerende har valgt 1 år. Praktikken kan i særlige tilfælde være mere omfattende end 280 timer. Der visiteres for et år af gangen. Bemærkninger Efter afklaringsforløbet planlægges uddannelsens sammensætning. Pris Se taksttabel Sept P.t. er der en omfattende indsamling af datasæt i gang. P.t. er der 850 unge i baseoptegnelse, og når 1000 unge passeres, kan der laves en rigtig standardiseringsopstilling med statistiske belæg for UngePAS. Steen Hilling oplyser, at alt hvad der laves af test og vurderingsmateriale vil blive standardiseret.

16 Taksttabel for STU Grundtakst pr. 1. januar 2015 Grundtakst indeholder: Undervisning, træning, praktiske aktiviteter, praktik svarende til 25t/uge jfr. lov og bekendtgørelse. Holdstørrelse:8-9 unge Personale: 1 Lærer 37 t/uge, 1 Socialpædagog 30 t/uge Vejledning : ½ t vejledning pr. hold/uge Praktik: Udgiftsneutral Hertil kan tilkøbes særlig støtte: Ex. 1 Unge, der i en periode eller over hele året har brug for særlig støtte f.eks. vejledning til håndtering af særlige tilstande/ hændelser og hjælp til social interaktion i uddannelsen. Unge, der har brug for lille støtte til daglige gøremål. Unge med periodevis behov for særlig støttet transport eller træning af selvstændig brug af offentlig transport. Ex. 2 Unge, der har brug for særlig støtte f.eks. vejledning til håndtering af særlige tilstande/hændelser og hjælp til social interaktion i uddannelsen. Unge med særlige fysiske handicaps evt. med begrænsede kommunikations- muligheder, med behov for støtte til udførelse af daglige gøremål. Ex. 3 Multihandicappede unge, unge med intet eller lidt talesprog. Unge med behov for omfattende støtte i udførelsen af daglige gøremål. Unge som er afhængig af særlig støttet transport evt. m. særlig støtte under transporten. Transport: Transporten er ikke medtaget i takstberegningen. Slagelse kommune fastlægger taksten på transport en gang årligt. Grundtakst: Pris år: Pr. md.: Pr. dag: Takst inkl. Lille Støtte Pris år: Pr. md.: Pr. dag: Timetal: 5 /uge Takst inkl. Mellem Støtte Pris år: Pr. md.: Pr. dag: Timetal: 10 /uge Takst inkl. Stor Støtte Pris år: Pr. md.: Pr. dag: Timetal: , ,- 524, , ,- 594, , ,- 761, , ,- 880,- 15 /uge Praktik Praktikvejledning Gennemførelsesvejledning mv. Den enkelte unge har brug for gennemførelsesvejl. I praktikkerne. Det vil fremgå af uddannelsesplanen. Ex. 1 Unge på STU-Ungdom vil have brug for lille eller ingen støtte til praktikforløb. Praktikken vil som regel ligge på 2. eller 3. år af uddannelsen. Ex 2 Unge på STU-Erhverv har jfr. uddannelsesplanen stor brug for gennemførelsesvejledning. Der vil i gennemsnit ligge 8 ugers praktik pr. år.( Jfr. loven op til 280 t/år) Praktikbehovet er afhængigt af, tidspunktet i uddannelsen ex. 1.,2. eller 3. studieår. Praktiksted takst Transport til praktiksted kr ,- Praktikstøtte/vejl. 568,-/ time Praktiksted takst Transport til praktiksted kr ,- Praktikstøtte/vejl. 568,-/ time

17 Taksttabel for STU Særligt tilrettelagt dansk, matematik, IT som en del af ungdomsuddannelsen Kan vælges som en selvstændig linje (se særligt tilrettelagte forløb/avu) eller som valgfag (max 5 t/uge) Undervisningen vil være en del af grundtaksten, men der kan forekomme en engangsudgift forbundet med udredning af det dansk /matematik - faglige niveau samt rådgivning og vejledning til evt. mulig prøveforberedende undervisning i dansk og matematik. PAS udredning PAS afdækning gennem PAS konsulent, med indsigt i de unges særlige problemstillinger. Vil være en stor støtte for ressourceprofilen (se praktikområdet) PAS afdækningen har tidl. været en del af indholdet i uddannelsen. Talepædagogiske ydelser Taleundervisning er ikke en del af grundtaksten. Der skal foreligge en talepædagogisk status inden Kommunikationsafdelingen på CSU-Slagelse kan vurdere om taleundervisning kan kompensere for handicappet. Denne kan evt. indhentes fra børnespecialskole eller lign. Hvis denne ikke kan indhentes kan udredningsforløb tilkøbes på CSU- Slagelse. Særlige kommunikationshjælpemidler Læse- matematik udredning: kr ,- Læse udredning: kr ,- PAS-undersøgelse : kr ,- Udredningsforløb: 5 t. udredning, rapport samt afsluttende møde med gennemgang af rapportens konklusioner. I alt 6 t. a kr. 568,- = 3.408,- Jfr. uddannelsesplanen kan CSU-Slagelse være behjælpelig m. udredning og rådgivning og vejledning, samt opfølgende undervisning i brugen af hjælpemidlet. Takst for Klubben pr. 1. januar 2015 Heltidstilbud Klub Årstakst: Månedstakst: Dagstakst: Taksten er ekskl. transport. Halvtidstilbud Klub Årstakst: Månedstakst: Dagstakst: Arbejdstøj STU-Erhverv Kr , , ,- 280, , ,- 141,-

18 Besøg os på Fac Facebook.com

19 ebook: /csuslagelse

20 KONTAKT Kontakt CSU-Slagelse Norgesvej Slagelse facebook.com/csuslagelse

CSU-Ungdom. tilbudskatalog

CSU-Ungdom. tilbudskatalog CSU-Ungdom tilbudskatalog CSU-Slagelse Center for Specialundervisning Norgesvej 14 Telefon 58 57 57 60 September 2009 CSU-Slagelse Præsentation af CSU-Ungdoms tilbud til unge/voksne Økonomi: Tilbuddene

Læs mere

Tilbudskatalog 2013 STU-Erhverv

Tilbudskatalog 2013 STU-Erhverv Tilbudskatalog 2013 STU-Erhverv Tilbudskatalog fra CSU- Erhverv CSU-Slagelse 2013 Økonomi: Tilbuddene i kataloget fra CSU Erhverv finansieres gennem takster: (Jfr. Loven) 2. Unge udviklingshæmmede og andre

Læs mere

CSU-Klub. tilbudskatalog

CSU-Klub. tilbudskatalog CSU-Klub tilbudskatalog CSU-Slagelse Center for Specialundervisning Norgesvej 14 Telefon 58 57 57 60 August 2010 CSU-Slagelse Præsentation af CSU-Klubs tilbud til unge/voksne Økonomi: Tilbuddene i kataloget

Læs mere

STUn i bye. CSU-Klubben Tilbudskatalog

STUn i bye. CSU-Klubben Tilbudskatalog STUn i bye http.dk gelse u.sla ://cs CSU-Klubben Tilbudskatalog 2015 Økonomi Tilbuddene i kataloget fra CSU-Klubben finansieres gennem takster. Taksterne fastsættes i Slagelse kommune til virkning fra

Læs mere

STU. STU på CSU-Slagelse, kort om STU-afdelingen. Side 2 Årsberetning 2018

STU. STU på CSU-Slagelse, kort om STU-afdelingen. Side 2 Årsberetning 2018 Årsberetning STU 2018 Side 2 Årsberetning 2018 STU STU på CSU-Slagelse, kort om STU-afdelingen STU på CSU-Slagelse er for unge under 25 år, der af fysiske eller psykiske grunde ikke, selv med specialpædagogisk

Læs mere

STU i byen. www.csu-slagelse.dk. STU-Erhvervs tilbudskatalog

STU i byen. www.csu-slagelse.dk. STU-Erhvervs tilbudskatalog STU i byen www.csu-slagelse.dk STU-Erhvervs tilbudskatalog 2014 1. Formålet med ungdomsuddannelsen er, at unge udviklingshæmmede og andre unge med særlige behov opnår personlige, sociale og faglige kompetencer

Læs mere

Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov - STU

Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov - STU Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov - STU Kvalitetsstandarder Handicap og Psykiatri Denne kvalitetsstandard gælder for særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse (herefter benævnt STU) i Favrskov Kommune.

Læs mere

CSU-Slagelse. Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse. Tlf csu-slagelse.dk

CSU-Slagelse. Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse. Tlf csu-slagelse.dk STU Årsrapport 2017 CSU-Slagelse Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse Tlf. 58 57 57 60 csu-slagelse@slagelse.dk csu-slagelse.dk Indholdsfortegnelse 5 STU på CSU-Slagelse 7 Udvikling og tendenser i 2016 8 Støttebehov

Læs mere

3-ÅRIG UNGDOMSUDDANNELSE I HADERSLEV KOMMUNE

3-ÅRIG UNGDOMSUDDANNELSE I HADERSLEV KOMMUNE 3-ÅRIG UNGDOMSUDDANNELSE I HADERSLEV KOMMUNE For unge med særlige behov Hvad er STU? STU står for Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse i Haderslev CSK Center for specialundervisning og kommunikation

Læs mere

CSU-Slagelse Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse

CSU-Slagelse Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse STU Årsrapport 2016 CSU-Slagelse Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse Tlf. 58 57 57 60 csu-slagelse@slagelse.dk http://csu.slagelse.dk Indholdsfortegnelse 4 Indledning 5 STU på CSU-Slagelse 7 Udvikling og

Læs mere

STU Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse. Information til forældre

STU Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse. Information til forældre STU Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse Information til forældre Pjecens formål: Denne folder giver information om STU til dig, som er forældre til eller værge for en ung, der kan være i målgruppen

Læs mere

BEHANDLINGSCENTRET ØSTERSKOVEN. Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse - STU For unge med medfødt hjerneskade. Spastikerforeningen

BEHANDLINGSCENTRET ØSTERSKOVEN. Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse - STU For unge med medfødt hjerneskade. Spastikerforeningen BEHANDLINGSCENTRET ØSTERSKOVEN Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse - STU For unge med medfødt hjerneskade Spastikerforeningen Hvad er STU STU er et treårigt uddannelsestilbud til unge mellem 15 og 25

Læs mere

Formål med kommunalt serviceniveau

Formål med kommunalt serviceniveau Formål med kommunalt serviceniveau Formålet med dette kommunale serviceniveau er, i forbindelse med Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov, også benævnt som Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse

Læs mere

STU Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse. Information til forældre

STU Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse. Information til forældre STU Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse Information til forældre Pjecens formål: Denne folder giver information om STU til dig, som er forældre til eller værge for en ung, der kan være i målgruppen

Læs mere

Undervisningstilbud for unge og voksne med særlige behov

Undervisningstilbud for unge og voksne med særlige behov Undervisningstilbud for unge og voksne med særlige behov Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov STU Specialundervisning for unge og voksen efter Lov om specialundervisning for voksne LSV Undervisningsforløb

Læs mere

STU Haderslev - en 3-årig ungdomsuddannelse

STU Haderslev - en 3-årig ungdomsuddannelse Til sagsbehandlere m.fl. STU Haderslev - en 3-årig ungdomsuddannelse Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse Indholdsfortegnelse Formål... Målgruppen... Optagelse på uddannelsen... Særligt Tilrettelagt

Læs mere

STU Greve Målgrupper og takster 2015

STU Greve Målgrupper og takster 2015 STU Greve Målgrupper og takster 2015 Målgrupper, generelt STU- Greve er for unge med betydelige generelle indlæringsvanskeligheder og udviklingsforstyrrelser inden for autismespektret, hvis vanskeligheder

Læs mere

HARRESØ STU. Særlig tilrettelagt uddannelsesforløb til unge under 25 år. Livet skal leves hele livet

HARRESØ STU. Særlig tilrettelagt uddannelsesforløb til unge under 25 år. Livet skal leves hele livet HARRESØ STU Særlig tilrettelagt uddannelsesforløb til unge under 25 år Livet skal leves hele livet OM STU STU står for Særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelse for unge under 25 år med særlige behov. Uddannelsens

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov

Bekendtgørelse af lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov LBK nr 1031 af 23/08/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 10. februar 2018 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j. nr. 002.66R.351 Senere ændringer til forskriften LOV nr

Læs mere

Aftale mellem. Beskæftigelsesforvaltningen Aarhus Kommune. Birkeskolen - Et uddannelsestilbud for unge

Aftale mellem. Beskæftigelsesforvaltningen Aarhus Kommune. Birkeskolen - Et uddannelsestilbud for unge Aftale mellem Beskæftigelsesforvaltningen Aarhus Kommune Og Birkeskolen - Et uddannelsestilbud for unge Om Undervisning efter Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) Rammeaftale 2019

Læs mere

UDKAST. Kapitel 1 Bekendtgørelsens anvendelsesområde

UDKAST. Kapitel 1 Bekendtgørelsens anvendelsesområde UDKAST Bekendtgørelse om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov I medfør af 3, stk. 5, 4, stk. 5, 6, stk. 4, 9, stk. 3 og 10, stk. 2, i lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Kvalitetsstandard for STU

Kvalitetsstandard for STU Fredensborg Kommune Familie og Handicap 36 Kvalitetsstandard for STU Særlig tilrettelagt Ungdomsuddannelse 2018 1 Indledning Fredensborg Kommune tilbyder ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU).

Læs mere

retsinformation.dk - BEK nr 974 af 19/07/2007

retsinformation.dk - BEK nr 974 af 19/07/2007 Side 1 af 5 BEK nr 974 af 19/07/2007 Gældende Offentliggørelsesdato: 27-07-2007 Undervisningsministeriet Udskriv dokument Vis mere... Senere ændringer til forskriften Lovgivning forskriften vedrører LOV

Læs mere

Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse i Ringkøbing-Skjern Kommune. Indledning

Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse i Ringkøbing-Skjern Kommune. Indledning Informationsfolder om Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse i Ringkøbing-Skjern Kommune Indledning Formålet med denne folder om Særligt tilrettelagt Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov, også

Læs mere

Kvalitetsstandard. Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) Aarhus Kommune

Kvalitetsstandard. Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) Aarhus Kommune Kvalitetsstandard Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) Aarhus Kommune JUNI 2015 Formål med kvalitetsstandarden Formålet med denne kvalitetsstandard er, at sikre tydelighed i forhold til visitation

Læs mere

Kvalitetsrapport for STU Middelfart skoleårene 2011/2012 og 2012/2013, samt udviklingsplan for 2013/2014 og 2014/2015.

Kvalitetsrapport for STU Middelfart skoleårene 2011/2012 og 2012/2013, samt udviklingsplan for 2013/2014 og 2014/2015. Sagsnr.: 2013-009827-2 Kvalitetsrapport for STU Middelfart skoleårene 2011/2012 og 2012/2013, samt udviklingsplan for 2013/2014 og 2014/2015. Skolens profil STU Middelfart er Middelfart Kommunes tilbud

Læs mere

Myndighedsafdelingen Kvalitetsstandard Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov - STU

Myndighedsafdelingen Kvalitetsstandard Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov - STU Myndighedsafdelingen Kvalitetsstandard Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov - STU Godkendt i Voksen- og Plejeudvalgets møde den 23. maj 2013 Godkendt i Kommunalbestyrelsens møde den 18. juni 2013

Læs mere

STU ALLERØD SÆRLIGT TILRETTELAGT LOKAL UNGDOMSUDDANNELSE

STU ALLERØD SÆRLIGT TILRETTELAGT LOKAL UNGDOMSUDDANNELSE SÆRLIGT TILRETTELAGT LOKAL UNGDOMSUDDANNELSE ALLERØD KOMMUNE 2017 Indholdsfortegnelse Indledning og formål... 2 Målgruppe... 2 Lovgrundlag... 2 Uddannelsen... 2 Omfang og varighed... 3 Uddannelsesplan...

Læs mere

S T U S ø h ø j l a n d e t

S T U S ø h ø j l a n d e t S T U S ø h ø j l a n d e t Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse STU Søhøjlandet er et 3 årigt uddannelsestilbud for unge med særlige behov, der ikke kan gennemføre anden ungdomsuddannelse selv ikke med

Læs mere

Storskoven STU

Storskoven STU Storskoven 42 13 15 81 STU SÆRLIGT TILRETTELAGT UNGDOMSUDDANNELSE STU på Storskoven Målet for Storskovens skoles STU forløb er klart: At give den unge en tilknytning til arbejdsmarkedet, og at indgå aktivt

Læs mere

STU - ungdomsuddannelse til unge med særlige

STU - ungdomsuddannelse til unge med særlige Helsingør Kommunes kvalitetsstandard for STU - ungdomsuddannelse til unge med særlige behov Godkendt i Socialudvalget 3. november 2015 Formål Lovgrundlag At den unge opnår personlige, sociale og faglige

Læs mere

STU Ellemosevej er for unge udviklingshæmmede med et funktionsniveau svarende til førskolealderen og som er i målgruppen til førtidspension.

STU Ellemosevej er for unge udviklingshæmmede med et funktionsniveau svarende til førskolealderen og som er i målgruppen til førtidspension. Uddannelsen STU er en 3 årig ungdomsuddannelse for unge 18-25 årige, der har særlige behov og derfor ikke kan gennemføre en ordinær ungdomsuddannelse. Målet med STU er, at den unge opnår personlige, sociale

Læs mere

En særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse

En særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse En særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse Personlig udvikling Fedt fællesskab med situeret læring Godt Netværk Læringsakademiet STU på Ringsted produktionshøjskole Gode venskaber Stærkt springbræt Robusthed

Læs mere

Kvalitetsstandard. Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) Aarhus Kommune

Kvalitetsstandard. Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) Aarhus Kommune Kvalitetsstandard Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) Aarhus Kommune Formål med kvalitetsstandarden Formålet med denne kvalitetsstandard er, at sikre tydelighed i forhold til visitation

Læs mere

Ungdomsuddannelsernes STU

Ungdomsuddannelsernes STU Ungdomsuddannelsernes STU 2015 CSU-Slagelse Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse Tlf. 58 57 57 60 csu-slagelse@slagelse.dk http://csu.slagelse.dk Indholdsfortegnelse 4 Indledning 6 STU på CSU-Slagelse 7 Udvikling

Læs mere

Serviceinformation. STU Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse. jf. Lov om ungdomsuddannelser for unge med særlige behov

Serviceinformation. STU Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse. jf. Lov om ungdomsuddannelser for unge med særlige behov Serviceinformation STU Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse jf. Lov om ungdomsuddannelser for unge med særlige behov Hvad er Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse STU står for den særlig tilrettelagte

Læs mere

STU på Synscenter Refsnæs

STU på Synscenter Refsnæs Parat til fremtiden Elever og forældre STU på Synscenter Refsnæs For unge, der er blinde eller svagsynede Nu med mulighed for at vælge musiklinje STU på Synscenter Refsnæs Indholdsfortegnelse STU på Synscenter

Læs mere

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning - VSU Udarbejdet af: Sten Dokkedahl Dato: 29. sep. 2010 Sagsid.: std Version nr.: 3 Kvalitetsstandard for Område Specialundervisning for voksne Kompenserende

Læs mere

Kvalitetsstandard. Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) Aarhus Kommune

Kvalitetsstandard. Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) Aarhus Kommune Kvalitetsstandard Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) Aarhus Kommune JANUAR 2017 Formål med kvalitetsstandarden Formålet med denne kvalitetsstandard er, at sikre tydelighed i forhold til

Læs mere

Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU)

Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) Formålet med uddannelsen Fra 1. august 2007 er der et lovkrav om at alle kommuner skal tilbyde en ungdomsuddannelse til unge med særlige behov. Uddannelsen

Læs mere

STU på Synscenter Refsnæs

STU på Synscenter Refsnæs Parat til fremtiden Elever og forældre STU på Synscenter Refsnæs For unge, der er blinde eller svagsynede Derfor! STU på Synscenter Refsnæs Indholdsfortegnelse STU på Synscenter Refsnæs tilbyder dig side

Læs mere

STU på Synscenter Refsnæs

STU på Synscenter Refsnæs Parat til fremtiden Elever og forældre STU på Synscenter Refsnæs For unge, der er blinde eller svagsynede Derfor! STU på Synscenter Refsnæs På den Særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelse (STU) på Synscenter

Læs mere

MiniPAS-konsulent. Bliv uddannet. 6 MiniPAS - ET UNIKT PÆDAGOGISK ANALYSEREDSKAB. Det får du ud af uddannelsen som MiniPAS-konsulent

MiniPAS-konsulent. Bliv uddannet. 6 MiniPAS - ET UNIKT PÆDAGOGISK ANALYSEREDSKAB. Det får du ud af uddannelsen som MiniPAS-konsulent Det får du ud af uddannelsen som MiniPAS-konsulent en indsigt i at skabe optimeret læring og befordre personlig social udvikling for barnet en udvikling af dine egne pædagogiske modeller, så du til dine

Læs mere

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning - VSU Udarbejdet af: Job og Aktiv Dato: 1. oktober 2012 Sagsid.: std Version nr.: 6 Kvalitetsstandard for Område Specialundervisning for voksne Kompenserende

Læs mere

Forslag til revideret kvalitetsstandard ungdomsuddannelse for unge med særlige behov STU

Forslag til revideret kvalitetsstandard ungdomsuddannelse for unge med særlige behov STU Myndighedsafdelingen Forslag til revideret kvalitetsstandard ungdomsuddannelse for unge med særlige behov STU Maj 2012 1 1. Indledning Kvalitetsstandarden skal sikre, at der er sammenhæng mellem lovgivningen,

Læs mere

Kvalitetsstandard. Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU)

Kvalitetsstandard. Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) MYNDIGHEDSAFDELINGEN Kvalitetsstandard Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) 1. Indledning Kvalitetsstandarden skal sikre, at der er sammenhæng mellem lovgivningen, det politisk besluttede

Læs mere

Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse

Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse STU i Faaborg-Midtfyn Kommune Egeballe 4 5672 Broby Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) Formålet med ungdomsuddannelsen er, at den unge opnår personlige, sociale

Læs mere

Center for Beskæftigelse & Omsorg. Faxe Sociale Udviklingscenter. STU uddannelsen. maj 2013

Center for Beskæftigelse & Omsorg. Faxe Sociale Udviklingscenter. STU uddannelsen. maj 2013 Center for Beskæftigelse & Omsorg Faxe Sociale Udviklingscenter STU uddannelsen maj 2013 1 Indledning og formålserklæring... 3 Målgruppe... 3 Lovgrundlag... 4 Et lokalt tilbud om STU... 4 Afklaringsforløb...

Læs mere

Grundlag for Roskilde kommunes specialklasser og tilhørende fritidstilbud for børn med generelle indlæringsvanskeligheder Udarbejdet i samarbejde mell

Grundlag for Roskilde kommunes specialklasser og tilhørende fritidstilbud for børn med generelle indlæringsvanskeligheder Udarbejdet i samarbejde mell Grundlag for Roskilde kommunes specialklasser og tilhørende fritidstilbud for børn med generelle indlæringsvanskeligheder Udarbejdet i samarbejde mellem Tjørnegårdskolen og PPR Formål med specialklasserne

Læs mere

Særligt tilrettelagte Ungdomsuddannelser

Særligt tilrettelagte Ungdomsuddannelser Særligt tilrettelagte Ungdomsuddannelser Forberedelse til arbejde/uddannelse: Sociale kompetencer Praktik STU STU er Struer kommunes årige Særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelse for unge mellem 6 år og

Læs mere

STU på Synscenter Refsnæs

STU på Synscenter Refsnæs Elever og forældre Parat til fremtiden STU på Synscenter Refsnæs For unge blinde eller svagsynede med multiple funktionsnedsættelser 16-25 år Derfor! STU på Synscenter Refsnæs Indholdsfortegnelse STU på

Læs mere

Psykiatriafdelingens tilbudskatalog 2016/2017

Psykiatriafdelingens tilbudskatalog 2016/2017 Indhold Tilbudskataloget CSU-Slagelse Kontakt Om centret CSU- Slagelse Tilbudskataloget præsenterer de tilbud, der udbydes i Psykiatriafdelingen på CSU-Slagelse. Kataloget ligger desuden på vores hjemmeside:

Læs mere

STU i byen. STU tilbudskatalog 2016/17

STU i byen.  STU tilbudskatalog 2016/17 STU i byen http://csu.slagelse.dk STU tilbudskatalog 2016/17 1. Formålet med ungdomsuddannelsen er, at unge udviklingshæmmede og andre unge med særlige behov opnår personlige, sociale og faglige kompetencer

Læs mere

STU på Synscenter Refsnæs

STU på Synscenter Refsnæs Parat til fremtiden Kommuner og sagsbehandlere STU på Synscenter Refsnæs Den nationale STU for unge med synsnedsættelse og yderligere funktionsnedsættelser (15-25 år) Derfor! STU på Synscenter Refsnæs

Læs mere

Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider

Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider Tema Organisering Grundoplysninger Hasle Skole har to specialklasser. Begge begyndt som børnehaveklasse i henholdsvis 2010 og 2011. Klasserne har

Læs mere

Kvalitetsstandard for Særlig Tilrettelagt. Ungdomsuddannelse (STU) Voksne med Særlige Behov

Kvalitetsstandard for Særlig Tilrettelagt. Ungdomsuddannelse (STU) Voksne med Særlige Behov Kvalitetsstandard for Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) 2018 Voksne med Særlige Behov Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Vejledning... 3 Læsevejledning... 4 Særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse

Læs mere

Kvalitetsstandard Kompenserende specialundervisning for voksne

Kvalitetsstandard Kompenserende specialundervisning for voksne Myndighedsafdelingen Kvalitetsstandard Kompenserende specialundervisning for voksne Godkendt i Voksen- og Plejeudvalgets møde den 23. maj 2013 Godkendt i Kommunalbestyrelsens møde den 18. juni 2013 Acadre

Læs mere

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning - VSU Udarbejdet af: GM,JK,JH Dato: 21.november 2011 Sagsid.: bojoha Version nr.: 1 Sundhedsudvalget 17.oktober 2011 Kvalitetsstandard for: Navn Institutionen

Læs mere

UDDANNELSESPLAN contra UNDERVISNINGSPLAN Sammen har vi (UU og STU udbydere) en fælles opgave en fælles udfordring. Dialog er vejen frem.

UDDANNELSESPLAN contra UNDERVISNINGSPLAN Sammen har vi (UU og STU udbydere) en fælles opgave en fælles udfordring. Dialog er vejen frem. UDDANNELSESPLAN contra UNDERVISNINGSPLAN Sammen har vi (UU og STU udbydere) en fælles opgave en fælles udfordring. Dialog er vejen frem. Ungdomsuddannelse til unge med særlige behov Vejle 9. juni 2010

Læs mere

Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU)

Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) Center for Særlig Social Indsats Helsingør Kommunes kvalitetsstandard for lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) Godkendt af Socialudvalget 1.

Læs mere

Allerød Kommune. Kvalitetsstandard: Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse

Allerød Kommune. Kvalitetsstandard: Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse Allerød Kommune Kvalitetsstandard: Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse 2016 Brug for særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse? Hvis du eller en pårørende har behov for en særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse

Læs mere

STU på Synscenter Refsnæs

STU på Synscenter Refsnæs Kommuner og sagsbehandlere Parat til fremtiden STU på Synscenter Refsnæs For unge blinde eller svagsynede med multiple funktionsnedsættelser 16-25 år Derfor! STU på Synscenter Refsnæs Indholdsfortegnelse

Læs mere

Specialklasser for elever med fysiske handicaps og indlæringsvanskeligheder

Specialklasser for elever med fysiske handicaps og indlæringsvanskeligheder Specialklasser for elever med fysiske handicaps og indlæringsvanskeligheder - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Kære forældre Denne folder er en generel beskrivelse af kommunens specialklasser

Læs mere

Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov

Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: Folketinget har vedtaget og Vi ved Vort samtykke stadfæstet følgende lov: Kapitel

Læs mere

Undervisningsplan for STU

Undervisningsplan for STU Undervisningsplan for STU Navn: Cpr nr.: Periode : XX Vejleder: Adresse: Postnr.: Tlf.nr : Mail- adresse: Sagsbehandler jobdelen: Overordnet mål: XX ønsker at blive afklaret omkring sin fremtid. Han ønsker

Læs mere

Ungdomsuddannelse (STU)

Ungdomsuddannelse (STU) Årsrapport 2012 Afdelingsleder Anna Lisa Larsen CSU-Slagelse Norgesvej 14 4200 Slagelse Tlf. 58 57 57 60 csu-slagelse@slagelse.dk www.csu-slagelse.dk Afdelingsleder Anna Lisa Larsen Tlf. 58 57 57 47 Mobil

Læs mere

STU - Medielinjen udbydes i samarbejde mellem CSU og VASAC Slagelse

STU - Medielinjen udbydes i samarbejde mellem CSU og VASAC Slagelse en STU uddannelse STU - Medielinjen udbydes i samarbejde mellem CSU og VASAC Slagelse ... Lidt om STU-Medielinjen - CSU Slagelse Medielinjen tilbyder undervisning til unge med særlige behov. I uddannelsen

Læs mere

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning - VSU Udarbejdet af: GM,JK,JH Dato: 31.oktober 2011 Sagsid.: bojoha Version nr.: 1 Sundhedsudvalget 17.oktober 2011 Kvalitetsstandard for: Navn Institutionen

Læs mere

Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider

Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider Tema Organisering Grundoplysninger I skoleåret 2012-13 har vi på Viby Skole fem specialklasser. 3 klasser for elever med specifikke vanskeligheder

Læs mere

STU. Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse For unge med høretab med særlige behov

STU. Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse For unge med høretab med særlige behov Center for Døvblindhed og Høretab er et lands- og landsdelsdækkende helhedstil bud for børn, unge og voksne med døv blindhed eller høretab. Tilbuddene under KaS, Koordinering af Specialrådgivningen under

Læs mere

Servicedeklaration for STU, Særlig Tilrettelagt Uddannelse og Specialundervisning for Voksne

Servicedeklaration for STU, Særlig Tilrettelagt Uddannelse og Specialundervisning for Voksne Servicedeklaration for STU, Særlig Tilrettelagt Uddannelse og Specialundervisning for Voksne Center for Kommunikation og Velfærdsteknologi Praktiske oplysninger Merkurvænget 2, 7000 Fredericia Tlf.: 76201100

Læs mere

Fredensborg Kommune Ældre og Handicap. Kvalitetsstandard for STU. Særlig tilrettelagt Ungdomsuddannelse

Fredensborg Kommune Ældre og Handicap. Kvalitetsstandard for STU. Særlig tilrettelagt Ungdomsuddannelse Fredensborg Kommune Ældre og Handicap Kvalitetsstandard for STU Særlig tilrettelagt Ungdomsuddannelse 2015 Indledning Fredensborg Kommune tilbyder ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU). Kvalitetsstandarderne

Læs mere

VIDENCENTER FOR BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV. Rævebakkeskolen Kommunal specialskole i Nyborg Kommune www.raevebakkeskolen.dk

VIDENCENTER FOR BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV. Rævebakkeskolen Kommunal specialskole i Nyborg Kommune www.raevebakkeskolen.dk VIDENCENTER FOR BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV Rævebakkeskolen Kommunal specialskole i Nyborg Kommune www.raevebakkeskolen.dk VIDENCENTER RÆVEBAKKESKOLEN Smukke omgivelser nær skov og strand Kontakt og

Læs mere

SK-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune

SK-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune SK-klasserne - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Hvorfor har Aalborg Kommune specialundervisningstilbud? I Skoleforvaltningen i Aalborg Kommune arbejder vi hver dag med at tage hånd om alle

Læs mere

Mariagerfjord Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 107/108 botilbudene Godkendt af Byrådet den

Mariagerfjord Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 107/108 botilbudene Godkendt af Byrådet den Mariagerfjord Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 107/108 botilbudene Godkendt af Byrådet den 1 Indholdsfortegnelse 1. Lovgrundlag og målgruppe 2. Botilbud/leverandører 3. Kvalitetsstandardens

Læs mere

Hillerød Kommunes Kvalitetsstandard for STU. (særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse)

Hillerød Kommunes Kvalitetsstandard for STU. (særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse) Hillerød Kommunes Kvalitetsstandard for STU (særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse) Godkendt af Byrådet d. 18. december 2013 Indhold 1. Forudsætninger... 3 1.1. Lovgrundlag... 3 1.2. Retskrav... 3 1.3.

Læs mere

Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov

Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov Alle unge med særlige behov har et retskrav på at få tilbudt en særlig tilrettelagt 3-årig ungdomsuddannelse. Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige

Læs mere

Bekendtgørelse om indhold og tilrettelæggelse af produktionsskoletilbud m.v.

Bekendtgørelse om indhold og tilrettelæggelse af produktionsskoletilbud m.v. BEK nr 1162 af 08/10/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 19. oktober 2015 Ministerium: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Journalnummer: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, j.nr.

Læs mere

Myndighedsafdelingen. Kvalitetsstandard. for kkompenserende specialundervisning for voksne

Myndighedsafdelingen. Kvalitetsstandard. for kkompenserende specialundervisning for voksne Myndighedsafdelingen Kvalitetsstandard for kkompenserende specialundervisning for voksne 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Lovgivningen...3 3. Målgrupper...4 4. Formål...4 5. Sagsbehandling og

Læs mere

Pædagogisk assistentuddannelse - PAU. Retningslinjer for. praktikuddannelsen ... ...

Pædagogisk assistentuddannelse - PAU. Retningslinjer for. praktikuddannelsen ... ... Retningslinjer for praktikuddannelsen Pædagogisk assistentuddannelse - PAU Forord Den pædagogiske assistentuddannelse (PAU) er en vekseluddannelse, hvor skoleperiodernes teoretiske og praktiske undervisning

Læs mere

Kommunernes opgaveløsning på området Opgaveløsningen er meget forskellig kommunerne i mellem.

Kommunernes opgaveløsning på området Opgaveløsningen er meget forskellig kommunerne i mellem. Baggrund om ViSP samarbejdet Videnscenter for Specialpædagogik (ViSP) er oprettet 1. august 2003 ved en sammenlægning af de hidtidige Specialskoler for Voksne i Næstved og i Nykøbing F. Borgerne har fri

Læs mere

Lov om specialundervisning

Lov om specialundervisning Helsingør Kommunes kvalitetsstandard for Lov om specialundervisning Godkendt i Socialudvalget 3. november 2015 Formål At afhjælpe eller begrænse virkningerne af deltagernes handicap (kompenserende specialundervisning).

Læs mere

Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse

Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse STU i Faaborg-Midtfyn Kommune Egeballe 4 5672 Broby Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) Hvordan kommer man ind på STU? Formålet med ungdomsuddannelsen er,

Læs mere

Kravspecifikation. Særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelse (STU)

Kravspecifikation. Særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelse (STU) 22112017 Kravspecifikation Særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelse (STU) 1 Indhold 1 INDHOLD...1 1 INDLEDNING...2 2 KRAV TIL DET ENKELTE UDDANNELSESFORLØB...2 2.1 KRAV TIL UDDANNELSESFORLØBET FOR DE ENKELTE

Læs mere

NOTAT vedrørende Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov

NOTAT vedrørende Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov NOTAT vedrørende Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov Nærværende notat er udarbejdet på baggrund af Lov nr. 564 af 6. juni 2007, Bkg. nr. 974 af 19. juli 2007 samt de til loven tilhørende

Læs mere

SK-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune

SK-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune SK-klasserne - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Kære forældre Denne folder er en generel beskrivelse af kommunens SK-klasser. Hvis du ønsker at vide mere, er du velkommen til at kontakte

Læs mere

ALENE KAN VI NOGET, SAMMEN KAN VI MERE AUTISMECENTER SKIVE

ALENE KAN VI NOGET, SAMMEN KAN VI MERE AUTISMECENTER SKIVE ALENE KAN VI NOGET, SAMMEN KAN VI MERE AUTISMECENTER SKIVE DAGTILBUD H C Ørsteds Vej 1 7800 Skive Tlf: 9915 7225 DØGNTILBUD Bilstrupvej 28 7800 Skive Tlf: 9915 7200 AutismeCenter Skive tilbyder aktivitets-

Læs mere

Kvalitetsstandard. For Heltidsundervisningen i Ungnorddjurs

Kvalitetsstandard. For Heltidsundervisningen i Ungnorddjurs Kvalitetsstandard For Heltidsundervisningen i Ungnorddjurs Ungnorddjurs Åboulevarden 64 8500 Grenaa tlf : 89 59 25 50 www.ungnorddjurs.dk ung@ungnorddjurs.dk Heltidsundervisning i Ungnorddjurs Vision Heltidsundervisningen

Læs mere

Hotel Hvide Hus Torsdag den 9. Februar 2012. Mikael Karup Haugaard, SÆH Pernille Hovaldt, B&F

Hotel Hvide Hus Torsdag den 9. Februar 2012. Mikael Karup Haugaard, SÆH Pernille Hovaldt, B&F Hotel Hvide Hus Torsdag den 9. Februar 2012 Mikael Karup Haugaard, SÆH Pernille Hovaldt, B&F Formål Samarbejdsaftalen skal sikre et: Godt Konstruktivt samarbejde mellem de involverede Smidigt Medvirke

Læs mere

Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra: Albertslund Kommune

Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra: Albertslund Kommune Albertslund Kommune Albertslund Kommune Kontaktperso n Line Friis Brorholt/Cec ilie Engell Tlf. nr. 43686115/43686 525 Line.friis.brorholt@albertslund.dk/cecilie.engell@alb Mail.: ertslund.dk Skemaet er

Læs mere

Kvalitetsstandarder Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) Sundheds- og Socialforvaltningen

Kvalitetsstandarder Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) Sundheds- og Socialforvaltningen Sundheds- og Socialforvaltningen Kvalitetsstandarder Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund www.albertslund.dk socialforvaltningen@albertslund.dk

Læs mere

STU Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse

STU Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse 1 STU Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse Information til forældre Pjecens formål: Denne folder skal give information om STU til dig, som er forælder til eller værge for en ung, der kan være i målgruppen

Læs mere

Social- og sundhedsuddannelsen. Retningslinjer for. praktikuddannelsen ... ...

Social- og sundhedsuddannelsen. Retningslinjer for. praktikuddannelsen ... ... Retningslinjer for praktikuddannelsen Social- og sundhedsuddannelsen Forord Social- og sundhedsuddannelsen er en vekseluddannelse, hvor skoleperiodernes teoretiske og praktiske undervisning sammen med

Læs mere

Lautrupgårdskolen. Vores målsætning: Alle på Lautrupgårdskolen er ligeværdige og skal respekteres som hele mennesker.

Lautrupgårdskolen. Vores målsætning: Alle på Lautrupgårdskolen er ligeværdige og skal respekteres som hele mennesker. Lautrupgårdskolen. Lautrupgårdskolen er en specialskole inden for rammerne af folkeskoleloven, hvor der er afsat ekstra ressourcer til eleverne. Vi arbejder med et anerkendende børnesyn i en tillids skabende

Læs mere

Læseafdelingens tilbudskatalog 2016/2017

Læseafdelingens tilbudskatalog 2016/2017 Tilbudskataloget CSU-Slagelse Kontakt Om centret CSU- Slagelse Tilbudskataloget præsenterer de tilbud, der udbydes i Læseafdelingen på CSU-Slagelse. Kataloget ligger desuden på vores hjemmeside: http://csu.slagelse.dk

Læs mere

KVALITETSSTANDARD AKTIVITETS- OG SAMVÆRS- TILBUD LOV OM SOCIAL SERVICE 104

KVALITETSSTANDARD AKTIVITETS- OG SAMVÆRS- TILBUD LOV OM SOCIAL SERVICE 104 KVALITETSSTANDARD AKTIVITETS- OG SAMVÆRS- TILBUD LOV OM SOCIAL SERVICE 104 GULDBORGSUND KOMMUNE GODKENDT AF BYRÅDET 22.03.2012 1 Indhold 1. Forudsætninger... 3 1.1 Kvalitetsstandardens formål og opbygning...

Læs mere

Udviklingshæmning/-forstyrrelser (voksne)

Udviklingshæmning/-forstyrrelser (voksne) Udviklingshæmning/-forstyrrelser (voksne) 1 Hvem er vi? SPROG / TALE Talepædagogerne på Kommunikationscentret har særlig viden om tale-, sprog og kommunikationsvanskeligheder, som følge af udviklingshæmning

Læs mere

STU på Synscenter Refsnæs

STU på Synscenter Refsnæs Parat til fremtiden Kommuner og sagsbehandlere STU på Synscenter Refsnæs For unge blinde eller svagsynede Derfor! STU på Synscenter Refsnæs Indholdsfortegnelse Et STU-tilbud med syn på side 3 Formålet

Læs mere

STU på Læringsakademiet

STU på Læringsakademiet 2017 STU på Læringsakademiet Læringsakademiet Ringsted Produktionshøjskole STU særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse Ringsted Produktionshøjskole tilbyder STU Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse. Ungdomsuddannelsen

Læs mere