Opgaverne til dette tema er ikke inddelt efter fag, men direkte relateret til de enkelte børn.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Opgaverne til dette tema er ikke inddelt efter fag, men direkte relateret til de enkelte børn."

Transkript

1 Opgaver til Nicaraguas Børn Temaet Nicaraguas børn giver eleverne mulighed for at komme endnu tættere på børnenes hverdag i Nicaragua. Små videofilm og billedserier fra børnenes hverdag er med til at understøtte dette. Temaet er dermed med til at sætte elevernes hverdag i relief og give dem en større forståelse for livet i et udviklingsland. Ved at integrere flere forskellige kommunikationsformer i temaet, er det målet, at eleverne kommer til at føle sig tættere på virkeligheden i Nicaragua. Opgaverne til dette tema er ikke inddelt efter fag, men direkte relateret til de enkelte børn. Tonio Tonio er 7 år og arbejder på en losseplads, for at tjene penge til sin familie. Han bor sammen med sin familie i et blikskur, i et af de fattigste områder i Nicaragua. Lad eleverne læse om Tonio eller læs højt for dem. Opgaver: 0-3. klasse Skriv et postkort til Tonio Tonio bor i et blikskur i hovedstaden Managua sammen med sin familie og en hel masse dyr. Snak med eleverne om hvordan de bor. o Hvem bor de sammen med? o Har de nogen dyr? o Hvordan ser deres hus ud? o Bor de i byen eller på landet? Lad eleverne tegne og skrive et postkort til Tonio. Bed dem tegne hvordan de bor. Bagpå kan de skrive en hilsen til Tonio.. Find et print med en række spanske gloser og sætninger, som eleverne kan bruge i deres postkort. Send det færdige postkort ind til Hele Verden i Skole, så samler vi et udvalg vi sender ned til Tonio i Nicaragua: Hele Verden i Skole Ibis Vesterbrogade 2b DK 1620 København V Billeder fra Tonios liv Spørg eleverne hvad de kan huske fra historien om Tonio historie. Lad eleverne tegne fire billeder fra Tonios liv. Bed eleverne om at tegne fire billeder fra deres eget liv. Lad eleverne præsentere begge deres billeder og gøre rede for forskelle og ligheder.

2 Tonios dyr Spørg eleverne, hvilke dyr der var i Tonios hus, og hvilket et der var hans yndlingsdyr. Bed eleverne lave en tegning af deres yndlingsdyr, og skrive en lille historie om det. Tal med eleverne, om der er forskel på husdyr i Nicaragua, og dem eleverne har her i Danmark. Lad eleverne tale to og to om det dyr, de ønsker sig mest, og hvorfor det lige er det dyr. Keysha Keysha er 10 år, og bor i en lille by inde i junglen, som man kun kan komme til med båd. Hun tilhører Ulwa-folket, og hun kan godt lide at danse ulwaernes traditionelle dans paliona. Der er ikke nogle hospitaler tæt på den lille by, hvor Keysha bor. Det havde konsekvenser, da Keyshas lillebror blev syg og døde, før man kunne nå at få ham på hospitalet. Lad eleverne læse om Keysha. Opgaver: 0-3. klasse Planter og dyr Keyshas mor ved en masse om planter, og kender også planter, der kan kurere sygdomme. En af konsekvenserne ved at fælde regnskoven er at en masse planter går tabt. Mange dyr er i dag også truede, fordi vi fælder regnskoven. Der bliver blandt andet fældet regnskov for at skaffe træ og for at skaffe plads til mineindustri. Undersøg i klassen hvilke produkter vi bruger herhjemme, der kommer fra regnskoven. Er der noget inde i klasselokalet? Opfind en leg Mange truede dyrearter bliver skudt af krybskytter. Bed eleverne opfinde en fangeleg, hvor de arbejder ud fra krybskytter og truede dyr. Del eleverne ind i grupper af 4-5 stykker. Bed eleverne om at holde en brainstorm, hvor de blandt andet tænker over o Hvor mange fangere skal der være? o Skal der være et helle noget sted? o Skal der være en bold, et stykke stof eller andre redskaber involveret? o Hvad sker der hvis man bliver taget? o Hvordan slutter legen? Skriv reglerne ned og prøv at lege hinandens lege. Opgaver: 4-7 klasse Skriv en avisartikel Genlæs episoden om Keyshas lillebror og bed eleverne bide mærke i.

3 o Hvem er personerne i historien? o Hvad skete der? o Hvor skete det? o Hvorfor skete det? Forklar hvordan man i en nyhedsartikel skriver det, man finder vigtigst først. Lad eleverne udvælge hvad de finder vigtigst i historien. Lad eleverne skrive en nyhedsartikel til en avis, om det, som skete for Keyshas familie. Dona Dona er garífuna og bor i Orinoco, en lille by ud til havet. Hun er 12 år. Garífunaerne er et oprindeligt folk i Nicaragua, og de har deres eget sprog. Tidligere var sproget ved at uddø, men nu lærer børnene det i skolen. Når Dona bliver stor vil hun gerne være garífunalærer. Lad eleverne læse om Dona. Opgaver: 0-3. klasse Mal Donas hus Dona bor i et hus på pæle, der er lavet af træ. Mal et billede af Dona og hendes hus. Husk også aben Francisco, der bor over for Donas hus Hvad vil du lave når du bliver stor? Dona vil gerne være lærer, når hun bliver stor. Bed eleverne tegne et billede af, hvad de gerne vil lave, når de bliver store. De må ikke skrive navn på. Saml alle tegningerne. Se om eleverne kan gætte, hvem der har tegnet hvilken tegning. Spørg herefter eleven der har lavet tegningen, hvorfor han/hun vil være X, når de bliver store. Land og by Dona bor i en landsby, som man kun kan komme til med båd langt væk fra nogen stor by. Under indgangen Samfund og Demokrati, findes to billedserier fra Nicaragua. De hedder Livet i byen og Livet på landet. Vis dine elever billederne og bed dem om at sammenligne. Hvordan ser der ud i byen? Hvordan ser der ud på landet? Lad dem sætte ord på, hvordan de tror, det er at leve i henholdsvis på landet og i byen. Dette kan gøres i plenum, eller klassen kan diskutere i grupper. Lad eleverne gå sammen to og to, og bed dem finde billeder fra enten livet på landet i Danmark eller livet i byen i Danmark. Lad dem præsentere deres plancher, og snak om forskellene på Nicaragua og Danmark. Opgaver: 4-7 klasse

4 Forskellen på land og by Dona bor i landsbyen Orinoco. Der er ingen veje i byen, og der går heste, hunde og høns rundt i gaderne. Man kan ikke komme til Orinoco i bil, men er nødt til at sejle i en lille båd. Tal to og to eller i små grupper om forskellene på store byer og landsbyer. Skriv stikord ned, og find billeder, der viser de ting, I gerne vil fortælle. Brug stikordene og billederne til at lave en planche eller præsentation, som I fremlægger for resten af klassen. Til sidst kan I hænge alle plancherne op i klassen. Eksempler på stikord kan være: Storbyen Mange mennesker, man ikke kender Meget larm Butikkerne har længe åbent Mange forskellige skoler Landsbyen Alle kender hinanden Stilhed Butikkerne lukker tidligt Én skole Sprog og dialekter Dona er garífuna. Garífunaerne har deres eget sprog, selvom de fleste taler det sprog, der hedder kreol. Garífunaerne vil gerne bevare deres sprog, og derfor er børnene begyndt at lære det i skolen. På samme måde har ulwa-folket, som Keyshia tilhører, deres eget sprog, og miskito- og rama-folket har også deres egne sprog. Snak i klassen om hvor mange sprog i kan. På hvor mange sprog kan i sige hej jeg hedder.. Skriv dem op på tavlen. Tal om, hvad det vil sige at have sit eget sprog. Er det vigtigt, at man stadig har lov til at tale sit eget sprog, selvom man bor i et andet land? Måske kommer nogle af eleverne fra andre lande, og taler ikke dansk derhjemme. Hvad betyder deres modersmål for dem? I Danmark har vi kun ét officielt sprog. Alligevel taler folk fra forskellige dele af Danmark på forskellige måder. Det er fordi de har forskellige dialekter. Gå på opdagelse på dialektkortet, og hør forskellene: Rosy Rosy er 12 år og bor i en lille by ud til Stillehavet med flotte strande og palmetræer. Men Rosys hus er meget lille, og hun deler seng med sin lillebror. I byen er der et projekt, hvor børnene kan lære forskellige danse. De lærer også om miljøet og hvordan man beskytter det. Lad eleverne læse om Rosy. Opgaver: 0-3 klasse Pligter Rosy har mange pligter derhjemme. For eksempel skal hun vaske hele familiens tøj hver dag efter skole.

5 Lad eleverne lave en liste over deres pligter derhjemme. Det kan for eksempel være at dække bord, tømme opvaskemaskine, støvsuge osv. Tal om pligterne i klassen: o Hvor lang tid bruger eleverne på deres pligter hver dag? o Får de lommepenge? o Synes de det er i orden med pligter derhjemme? Opgaver: 4-7. klasse Cirkus rollespil I Rosys by er der et cirkus, hvor børnene danser og laver forestillinger. Forestillingerne handler blandt andet om sammenhold, og om, at der er plads til alle. Rosy synes også det er meget vigtigt, at alle er søde ved hinanden og behandler hinanden ordentligt. Gå sammen i grupper på 4-5 elever. Hver gruppe laver et lille rollespil. Tag udgangspunkt i en der bliver mobbet eller har det svært. Stykket skal handle om hvad der er godt at gøre i sådan en situation. Cirkus børnekonventionen Forestillingerne, som Rosy og de andre børn laver i cirkusset, handler også om rettigheder. De lærer nemlig, at selvom de er børn, så har de også rettigheder. Under Børn og rettigheder kan i læse hovedpunkterne i Børnekonventionen. Den fulde udgave kan findes her. Tal om rettighederne. I kan for eksempel tale om: o Hvad er en menneskeret? o Hvorfor findes der en børnekonvention? o Hvordan kan man sikre, at menneskerettigheder bliver overholdt? Skriv en klassekonvention Tal om, hvilke regler, der kunne være passende at have i jeres klasse, så alle føler sig hørt og godt tilpas. I kan eventuelt lave jeres egen klassekonvention, der både indeholder rettigheder og regler for, hvordan man er en god kammerat. Video-drejebog: Rosy elsker mexicanske sæbeoperaer. På hjemmesiden fortæller Rosy lidt om handlingen i en af hendes yndlings-sæbeoperaer. Præsenter eleverne for berettermodellen, der ligger som en separat pdf-fil. Hjælp eleverne med at sætte handlingen fra Rosys sæbeopera ind i berettermodellen. Eleverne får nu selv til opgave at skrive en lille historie ud fra berettermodellen, hvor de forskellige elementer i modellen indgår. Bagefter kan eleverne bruge drejebogen til at lave en tegneserie, hvor fortællingen præsenteres. Hvis skolen råder over Ipads, kan eleverne også præsentere historien som en lille video. Fiorela

6 Fiorela er 10 år og bor i hovedstaden Managua sammen med sin familie. Hun går på katolsk privatskole. Om eftermiddagen dyrker hun sport, eller synger og spiller teater. Læs om Fiorela og se billedserien om hende, der ligger på hjemmesiden. Opgaver: 0-3. klasse Boganmeldelse Fiorela kan godt lide at læse og har en yndlingsbog der hedder En tøsedrengs dagbog? Snak i klassen om børnenes yndlingsbøger. Er der en genre, de bedre kan lide end andre? Lad børnene skrive en boganmeldelse over deres egen yndlingsbog. Lad eleverne fremlægge deres bøger i klassen. Vendespil Nicaragua er et modsætningsfyldt land. Fiorela er et eksempel på, at der også findes velhavende mennesker, selvom Nicaragua er et fattigt land. Forklar dine elever om modsætninger. F.eks. ord som stor/lille og rig/fattig. Spil et vendespil, hvor eleverne skal finde modsætninger. Du kan finde vendespillet som en separat pdf. Opgaver: 4-7 klasse I billedserien vises et billede af et skema som Fiorela har lavet. Skemaet viser hendes daglige gøremål. Lav et skema Lav et skema ligesom det Fiorela har med sine daglige gøremål, og udfyld det med de ting, du skal lave hver dag. Skriv også, hvis du har nogle regler, du skal følge. o Hvad kan du bedst lide? Farv grøn. o Hvad kan du ikke så godt lide? Farv gul. o Er der noget, du ikke altid får ordnet på listen? Farv rød. o Snak med din sidemand om jeres skemaer? Er de meget forskellige? o Kig på Fiorelas skema. Find ligheder og forskelle? Fiorela tilhører den del af Nicaraguas befolkning, der har råd til at bo i et rigtigt hus, gå i privatskole og generelt lever et liv, der ligner danske børns. Sammenlign Fiorelas liv med Tonios og snak om forskellene i Nicaragua. Facebook Fiorela har facebook og har 199 venner, selvom hun kun er 10 år. Reglerne siger at man skal være 13 år, for at have en facebook-profil. Diskuter i klassen om grænsen på 13 år er rimelig. Burde den være højere eller lavere? Hvorfor er den sat til 13 år?

7 Foretag en voxpop i klassen eller på jeres årgang, og find ud af, hvor mange der har en facebook-profil. Flora Flora er 13 år og arbejder, ligesom Tonio, på Managuas losseplads. Men hun går også i skole, og hendes drøm er at blive læge. Når Flora har fri, kan hun godt lide spille fodbold. Hun er selv fan af Real Madrid og Ronaldo. Lad eleverne læse om Flora. Opgaver: 4-7. klasse Interview Om aftenen hjælper Flora de voksne fra lossepladsen med at lære at læse og skrive. Hvis de voksne ikke kan læse, kan de ikke få arbejde på den nye genbrugsstation, når den åbner Lad eleverne interviewe en af deres forældre om det at gå på arbejde. Bed dem herefter om at skrive en tekst om det, de har fundet ud af. De kan for eksempel spørge om: o Hvor arbejder du? o Hvad laver du på arbejdet? o Hvad er det bedste ved dit arbejde? o Hvorfor er det vigtigt at have et arbejde? Lav et brætspil Flora vil gerne være læge, men der er mange forhindringer på hendes vej. Inddel eleverne i små grupper, og lad dem lave et brætspil, der tager udgangspunkt i Floras drøm om at blive læge og udfordringerne på hendes vej. Startfeltet kan være Floras hus ved lossepladsen, og slutfeltet kan være et hospital, hvor Flora arbejder som læge. Lad eleverne lave en brainstorm over, hvordan brætspillet skal se ud. o Hvordan kommer man fra start til mål? Skal der slås med terning, drejes på skive eller vendes kort? o Hvordan skal banen se ud? Skal den være trekantet, firkantet? Måske en spiral? o Skal der være felter på pladen, hvor der sker noget specielt? Skal der være felter, hvor man må rykke frem, eller skal rykke tilbage? Skal spillet indeholde prøv-lykken-kort. o Skal man kunne blive slået hjem? Skal der være genveje? Eleverne kan hente inspiration til deres brætspil i de følgende eksempler: o Flora sælger mange tortillas, og har råd til nye skolebøger. Ryk 2 skridt frem. o Flora stikker sig på en nål på lossepladsen og bliver syg. Vent en omgang. o Flora får en god karakter i matematik. Ryk 2 skridt frem. o Flora får en cykel, så hun hurtigere kan komme i skole. Du få en ekstra tur. o Floras forældre får ikke arbejde på den nye genbrusstation, og har ikke længere råd til at sende hende i skole. Ryk tilbage til start. Gæt en kendt Flora er fan af Real Madrid og Ronaldo. Snak i klassen om idoler. Hvem er eleverne fan af og hvorfor?

8 Bed eleverne skrive navnene på 3 kendte personer på 3 forskellige lapper papir. Inddel klassen i grupper. Grupperne inddeles yderligere i 2-3 hold. Hver gruppe får en skål eller lign. med papirlapper. En person vælges fra hvert hold. Denne person tager et stykke papir fra skålen. Det er nu op til de resterende holdmedlemmer at gætte navnet på papiret (se nedenstående regler). Hvert hold får 1 minut til at gætte så mange så muligt. Brug et stopur til at holde styr på tiden. Der er tre runder. Efter hver runde tælles antallet af papirlapper, og det skrives ned hvor mange hvert hold har gættet. Når der ikke er flere stykker papir tilbage, stopper runden. Hvert hold tæller op, folder papirlapperne sammen, og lægger papirlapperne ned i skålen igen. Papirlapperne genbruges i næste runde. o Første runde: Man må sige hvad som helst, undtagen navnet på personen. o Anden runde: I anden runde må man kun sige et ord. Det må stadig ikke være navnet på personen. o Tredje runde: Man må ikke sige noget overhovedet, men skal derimod mime personen på den papirlap man har trukket. Til sidst tælles det hele sammen. Det hold der har fået flest papirlapper, over de tre runder, vinder. Philip Philip er 18 år og bor i Orinoco som ligger ud til havet på østkysten i Nicaragua. Philip har en kæreste der bor i USA, som han savner. Han vil vente på hende til hun kommer tilbage. Lad eleverne læse om Philip. Opgaver: 4-7 klasse Kærestebrev Bed eleverne om at forestille sig, at de er Philip. Eleverne skal skrive et kærestebrev til Jessiel ud fra fri fantasi. Bed dem sætte sig i Philips sted. Eleverne skal forestille sig, hvad han ville fortælle Jessiel i et kærestebrev. Lad også eleverne skrive Jessiels svar til Philip. At rejse I Nicaragua er mange børn ikke vant til at rejse. Mange har for eksempel aldrig besøgt hovedstaden. Måske har de slet ikke været uden for deres egen by. Men Philip drømmer om at rejse rundt i Nicaragua, og måske endda komme helt til USA. Tal om, hvilke lande I hver især har besøgt. Skriv landene op på tavlen. Kender I hovedstæderne i alle landene? Hvor kunne du tænke dig at rejse hen? Skriv en kort tekst om, hvor du gerne vil rejse hen, og om, hvordan du forestiller dig, at der er i landet. Hvordan er vejret, hvilket sprog taler folk, hvilken slags mad spiser de osv.? Læs teksten op for din sidekammerat.

9 Den øde ø Philip er født på en lille ø der hedder Little Corn Island, hvor der ikke bor særligt mange mennesker. Bed eleverne om at forestille sig de skulle til en øde ø. Hvilke fem ting ville de tage med sig. Bed dem om at skrive det ned. Inddel klassen i grupper og lad dem diskutere deres lister. Bed dem blive enige om fem ting fælles. Lad afsluttende hver gruppe give en præsentation af de fem ting de har valgt at tage med, hvor de også forklarer hvorfor de har valgt disse fem ting. Bed eleverne skrive en såkaldt robinsonade. Navnet er taget fra den berømte roman Robinson Crusoe, og ideen er at eleverne forklarer hvordan de strandede, levede og blev reddet fra en øde ø. Generelle opgaver Tankebobler Nicaragua/Danmark Lad eleverne vælge et portrætbillede af et af Nicaraguas børn. Eleverne skal printe billedet ud og samtidig finde et billede af dem selv. Eleverne lave en planche, hvor begge billeder limes på. Over hvert portræt laves en stor tankeboble. Lad eleverne udfylde Tankeboblerne på deres planche. De kan f.eks. skrive om personernes drømme for fremtiden, deres interesser, eller hvad de er gode til. Bagefter kan klassen tale om ligheder og forskelle mellem dem selv og de nicaraguanske børn og unge. Gådedomino: Se print. Quiz: sandt eller falsk: Se print. Spørgsmål om Nicaraguas børn, der kan besvares med enten sandt ellers falsk Quiz : multiple choice: Se print. Spørgsmål om Nicaraguas børn, med fire svarmuligheder, hvor eleverne skal vælge det ene svar, der er rigtigt. Vendespil: Se print Vendespil (Memory) hvor de rigtige par er ord, der er modsætninger Opgaver til Fakta om Nicaragua Opgaver til matematik I indgangen Klog på Nicaragua kan dine elever finde tal, der beskrive en række forskellige forhold i Nicaragua. Der er blandt andet tal vedrørende geografi, demografi og transport. Disse tal kan bruges til matematikopgaver, hvor eleverne får mulighed for at træne blandt

10 andet procentregning, indsamling af data og brug af tabeller og diagrammer. Ud over opgaverne, du kan finde her, er der mulighed for at bruge afsnittets tal til at lave egne opgaver rettet mod det, du ønsker, at eleverne skal øves i. Opgaver: 0-3. klasse Lad dine elever gå på opdagelse i talkassen, og stil dem følgende opgaver (hjælp evt. elever i de helt små klasser til at finde de tal, de skal bruge): Hvad er det laveste og det højeste punkt i Nicaragua? Hvor mange landingsbaner i Nicaragua er ikke asfalterede? Hvor mange indbyggere er der tilsammen i Nicaragua og Danmark? Hvor mange kilometer udgør Nicaraguas grænse til Honduras og til Costa Rica tilsammen? Opgaver: 4-7. klasse Lad dine elever gå på opdagelse i talkassen, og stil dem følgende opgaver: Hvor stor en procentdel af Nicaraguas samlede areal udgøres af land? Af vand? Hvor mange gange kan Danmark være i Nicaragua? Lav et søjlediagram, der viser fordelingen af de forskellige befolkningsgrupper i Nicaragua. 97,5 % af nicaraguanerne taler spansk. Hvor mange mennesker er det? Lav et lagkagediagram, der viser fordelingen af de forskellige religioner i Nicaragua. Lav et søjlediagram, der viser antal mobiltelefoner i både Nicaragua og Danmark. Hvor mange mobiltelefoner er der per indbygger i Nicaragua? Og hvor mange i Danmark? Du kan også lade eleverne undersøge lignende tal for Danmark eller andre lande. Trinmål for matematik De ovenstående opgaver opfylder de følgende trinmål matematik. Trinmål efter 3. klasse Bestemme antal ved hjælp af addition, subtraktion samt enkel multiplikation og division inden for de naturlige tal Løse konkrete problemer ved hjælp af hovedregning, lommeregner, it og enkle skriftlige beregninger Kende eksempler på brug af decimaltal og enkle brøker fra hverdagssituationer Arbejde eksperimenterende og undersøgende med inddragelse af konkrete materialer Erhverve en begyndende forståelse for matematik som beskrivelsesmiddel Trinmål efter 6 klasse Løse matematiske problemer knyttet til en kontekst, der giver mulighed for intuitiv tænkning, egne repræsentationer og erhvervet matematisk viden og kunnen Opgaver til historie (problembehandlingskompetence) Deltage i udvikling af metoder til multiplikation og division på baggrund af egen I Nicaraguas historie forståelse vil dine elever få et indblik i Nicaraguas historie, som er afgørende for at Kende procentbegrebet og bruge enkel procentregning Indsamle, behandle og formidle data, bl.a. i tabeller og diagrammer

11 Opgaver til historie I Nicaraguas historie vil dine elever få et indblik i Nicaraguas historie, som er afgørende for at forstå den virkelighed, det nicaraguanske folk har levet under gennem tiderne, og for den kontekst Nicaragua i dag befinder sig i. Det er en viden, der er vigtig for at opnå en forståelse af nicaraguanerne som folk, og en mulighed for eleverne for også at reflektere over deres egen historie og over, hvor forskellige vilkår mennesker rundt omkring i verden lever under. Det er vigtige skridt på vejen mod opnåelsen af interkulturelle kompetencer. Opgaver: 0-3 klasse Lad dine elever læse om Nicaraguas historie på hjemmesiden eller læs teksten højt. (Nicaraguas historie, Nicaragua før Columbus og tidslinje). Lad eleverne søge oplysninger om dansk historie på internettet og i bøger på biblioteket, og lav en fælles tidslinje over de vigtigste perioder i dansk historien i klassen. Lad eleverne lave en tidslinje over deres eget liv, evt. med tegninger i stedet for skrift Lad eleverne svare på følgende spørgsmål til teksten Nicaragua før Columbus : o Hvad er nomader? o Hvor mange grupper var befolkningen inddelt i dengang? o Hvad troede man dengang, at mennesket var skabt af? Opgaver: 4-7. klasse Lad dine elever læse om Nicaraguas historie på hjemmesiden (Nicaraguas historie, Nicaragua før Columbus og tidslinje). Del eleverne ind i små grupper, der hver får tildelt en historisk periode i Nicaragua (fx Nicaragua før Columbus, da spanierne og amerikanerne bestemte i Nicaragua, Somoza diktaturet, revolutionen, kontrarevolutionen, Nicaragua i dag ). Hver gruppe finder supplerende informationer om perioden på internettet og/eller i bøger, og fremlægger perioden for resten af klassen De små grupper kan herefter lave en enkelt sides powerpoint-præsentation om deres periode. Siderne sættes sammen til en større powerpoint-præsentation af den historiske udvikling i Nicaragua. Børnene kan samlet fremlægge præsentationen for andre klasser eller for forældrene Trinmål for historie De ovenstående opgaver opfylder de følgende trinmål for historie. Trinmål for historie efter 4. klasse Kende til hverdagen i andre kulturer Etablere en tidsfrise og relatere den til egen livsverden Opsøge viden om fortiden i forskellige typer medier Trinmål for historie efter 6. klasse Fortælle om mødet mellem europæerne og andre folk og forklare magtforholdene Formulere enkle historiske problemstillinger og diskutere forskellige tolkninger af fortiden Selv formulere historiske fortællinger og selv etablere historiske scenarier på baggrund af erhvervet viden Opgaver til Hverdag i Nicaragua

12 Opgaver til Hjemkundskab I indgangen Mad i Nicaragua har eleverne mulighed for at læse om nogle af de typiske fødevarer, der findes i Nicaragua. Ved at lære om nicaraguanske madvarer oplever eleverne en dybere forståelse af den nicaraguanske kultur og hverdag. De vil få forståelse for, at folk i andre lande spiser andre ting, end vi gør i Danmark, og at der er forskel på, hvilke produkter, der er adgang til i forskellige dele af verden. Emnet lægger op til en snak om, hvad eleverne i klassen spiser derhjemme. Dette kan være medvirkende til en stigende interkulturel forståelse hos eleverne, der vil blive opfordret til at reflektere over andre kulturer, og samtidig også deres egen. Ved hjælp af madopskrifterne, der er tilgængelige på hjemmesiden, får eleverne mulighed for selv at lave retterne og sammensætte et nicaraguansk måltid, og dermed smage på Nicaragua. Opgaver: 4-7. klasse Lad eleverne læse teksterne under Mad i Nicaragua på hjemmesiden. Her kan de læse om forskellige fødevarer, deres produktion og anvendelse. Snak med eleverne om de fødevarer fra Nicaragua, som de ikke kendte i forvejen. Er der nogle danske fødevarer, der kun findes i Danmark/i Norden? Snak med eleverne om, hvad man spiser i Danmark. Er der noget mad, der er typisk dansk? Tal også med dem om, hvilken slags mad de forbinder med andre lande? Fx Italien, Frankrig, Spanien, Thailand, Kina, Japan osv. Måske kommer nogle af eleverne fra andre lande end Danmark. De kan fortælle om maden i det land, de kommer fra Lav nogle nicaraguanske retter i hjemkundskab og hold evt. nicaraguansk aften på skolen, hvor I inviterer forældre og bedsteforældre til at komme og smage maden Tal om sundhed og ernæring. Er de nicaraguanske retter sunde? Tal om kostråd og kostpyramide Lad evt. eleverne finde en opskrift på deres yndlingsretter, og saml til sidst opskrifterne og lav jeres egen kogebog Trinmål for Hjemkundskab De ovenstående opgaver opfylder de følgende trinmål for Hjemkundskab. Trinmål for Hjemkundskab Få en forståelse af mad og måltider I et social, kulturelt og historisk perspektiv Tilberede fødevarer efter grundlæggende madlavningsteknikker og -metoder Sammensætte og tilberede enkle retter og måltider, der er kendetegnende for forskellige situationer, historiske perioder og kulturer Tage stilling til madens og måltidets betydning for sundhed og livskvalitet for én selv og for andre Få en forståelse af fødevarers vej fra jord til bord (oprindelse, sæson, produktion, distribution, indkøb, anvendelse og bortskaffelse)

13 Opgaver til musik I indgangen Musik og sang og Dans i Nicaragua kan dine elever læse om den nicaraguanske tradition for musik og dans, som er en stor del af nicaraguanernes liv. De kan læse om, hvilke instrumenter, der er typiske i Nicaragua og høre traditionel og moderne musik. Opgaver 0-3. klasse Lad eleverne læse om musik og dans i Nicaragua, eller læs teksten højt i klassen. Afspil musikvideoerne fra hjemmesiden (i afsnittet Musik i Nicaragua ) og lad eleverne danse til. Bagefter kan de i grupper lave en lille koreografi til musikken og optræde med deres dans for resten af klassen. Tal med eleverne om de forskellige musikgenrer, musikvideoerne repræsenterer Lad eleverne spille på instrumenter fra musiklokalet, eller lad dem finde andre ting, de kan bruge som instrumenter, og lav et musikstykke sammen med dem Opgaver 4-7. klasse Lad eleverne læse om musik og dans i Nicaragua. Del eleverne ind i grupper og lad dem finde en video på youtube med musik fra området (de kan også bruge videoerne på hjemmesiden). Lad dem nu sammen øve sig på en dans sammen, og lad dem optræde for resten af klassen. De kan eksempelvis prøve at danse punta. Lad eleverne lave en præsentation om musik og dans i Nicaragua. Eleverne kan deles i grupper, der hvert får et emne, eksempelvis musikinstrumenter, musik i 60 ernes Latinamerika, dans. Lad eleverne (i grupper) lave et musikstykke, som de optræder med for klassen. De kan bruge instrumenter fra musiklokalet eller lave deres egne instrumenter ud af forskelligt materiale Trinmål for Musik De ovenstående opgaver opfylder de følgende trinmål for Musik. Trinmål efter 2. klasse Deltage opmærksomt i legende musikalsk udfoldelse Anvende forskellige musikinstrumenter som ledsagelse til leg og sang Forstå, at der er forskellige musikgenrer Forstå, at musik bruges i mange sammenhænge. Trinmål efter 4. klasse Anvendemusikinstrumenter fra forskellige instrumentgrupper i enkle sammenspilsarrangementer Deltage i lettere fællesdanse. Samtale om musikkens funktion i forskellige sammenhænge, bl.a. ved fester og religiøse handlinger og i medier. Anvende krop, stemme,musikinstrumenter og andre klangkilder i skabende musikalsk arbejde. Trinmål efter 6. klasse Deltage lyttende og medskabende i fælles musikalsk udfoldelse Anvende et bredt udvalg af musikinstrumenter fra forskellige instrumentgrupper i sammenspil Deltage i fællesdanse fra forskellige kulturer anvende krop, stemme, musikinstrumenter og andre klangkilder, herunder computer, i skabende musikalsk arbejde Lytte opmærksomt og med forståelse til musik i forskellige genrer og stilarter

14 Opgaver til idræt Eleverne kan med materialet der ligger under Sport og Spil og Dans i Nicaragua lære om idrætsaktiviteter i Nicaragua. Eleverne kan læse om om den mest populære sportsgren i Nicaragua, baseball, som er en stor del af kulturen og hverdagen i landet. De kan også finde videomateriale af to traditionelle danse fra Nicaragua, som bliver danset af den oprindelige befolkning. Opgaver: 3-7. klasse Baseball Under indgangen Sport og leg kan dine elever læse om baseball og dens betydning i Nicaragua. Lad eleverne læse om baseball. Gennemgå reglerne for softball, som minder om baseball, sammen med dem, og prøv selv at spille softball med klassen. Reglerne kan bl.a. findes på: Dans Under indgangen Dans i Nicaragua findes der information om forskellige traditionelle danse i Nicaragua. Under indgangen Nicaraguas børn kan man læse om Shoshil der danser punta. På youtube kan man finde videoer af puntadans. Prøv eksempelvis nedenstående link. Begge er af børn der danser punta. Del eleverne ind i grupper og bed dem om at lave en fortolkning af dansen, som de bagefter kan vise for hinanden. Trinmål for Idræt De ovenstående opgaver opfylder de følgende trinmål for Idræt. Trinmål efter 5. klasse Udføre handlinger med forskellige boldtyper med såvel hænder som fødder, som slagredskaber Anvende trin, hop, spring, balance, drejning, sving og bøjning. Anvende planer, rum, retning, tid, impuls og bevægelsesudslag med og uden musikledsagelse. Deltage i udvalgte idrætsaktiviteter fra andre kulturer. Trinmål efter 7. klasse Forholde sig til idrættens betydning i andre lande. Anvende forskellige tekniske færdigheder inden for løb, spring og kast. Anvende forskellige stilarter og genrer inden for rytmisk bevægelse. Skabe og udføre egne og andres danse og koreografier.

15 Opgaver til billedkunst Under indgangen Sport og leg har dine elever mulighed for at læse om piñataen, som i Nicaragua er en fast del af mange fester og en tradition, der går langt tilbage. Det er en tradition der minder om at slå katten af tønden. Opgaver: 0-3 klasse Lad eleverne læse om, hvad en piñata er, og hvordan den ser ud, og lad dem lave deres egen piñata. Opskriften finder du her: Du skal bruge: En stor ballon Gamle aviser Mel og vand En pensel Kraftig snor Bred tape Farvet silkepapir eller hobbymaling. Sådan gør du: Pusten ballonen helt op og bind knude på den. Klip en masse gamle aviser i strimler. Bland mel og vand i en skål så det bliver til en tynd, klistret masse. Dyp én avisstrimmel af gangen i melblandingen Her er nogle sæt eksempler den på ballonen. på nogle farverige piñataer fra Nicaragua. Dæk hele ballonens yderside med avisstrimler, men lad et lille område omkring knuden på ballonen være frit det skal ikke dækkes. Dæk ballonen med flere lag avisstrimler, så din piñata bliver stærk nok til at kunne holde til en masse slag. Lad det hele tørre i et-to døgn. Når det hele er tørt, skal du prikke hul på ballonen og tage den ud. Nu har du en hul, rund figur, som du kan fylde op med det, du har lyst til (for eksempel frugt, slik eller legetøj). Lav huller omkring piñataens åbning og træk snore igennem dem. Saml snorene i en kraftig knude cirka 20 centimeter over piñataen, så den kan hænges op. Herefter lukker du hullet med bred tape og klistrer ekstra avisstrimler fast over tapen. Lad toppen tørre. Når toppen også er tør er din piñata klar til at blive pyntet. Her er det kun fantasien, der sætter grænser! Du kan for eksempel klistre strimler af farvet silkepapir uden på piñataen, eller du kan male den med hobbymaling i flotte farver.

16 Trinmål for Billedkunst De ovenstående opgaver opfylder de følgende trinmål for billedkunst. Trinmål efter 2. klasse Udforske og anvende forskellige rumlige materialer igennem konstruktioner Opgaver til kristendomskundskab I arbejdet med temaet Religion vil eleverne få et indblik i det religiøse liv i et andet land. De vil blive introduceret til katolicismen, og særligt forskellene på protestantismen og katolicismen, og emnet lægger op til yderligere samtale om forskellige religioner og deres betydning for mennesker og samfund. Der er også mulighed for at læse om særlige traditioner i Nicaragua, der alle har religionen som grundsten. Opgaver: 1-3. klasse Læs afsnittet om Traditioner sammen med eleverne og tal om, hvordan de nicaraguanske traditioner adskiller sig fra danske, og om, hvad der er fælles eller minder om hinanden. Højtider Spørg eleverne, hvilke højtider der bliver fejret i deres hjem. Lav en liste på tavlen, og snak i klassen om hvordan de forskellige højtider bliver fejret. Lad eleverne udvælge en højtid, de fejrer i deres familie, og bed dem herefter om at skrive et brev til et barn i Nicaragua, hvor de forklarer om højtiden. Arranger et besøg til en lokal kirke eller trossamfund, og snak med præsten/lederen for trossamfundet om højtidernes betydning. Opgaver: 4-7. klasse Lad eleverne læse om Protestantisme og Katolicisme og Evangelister og pinsekirken. Diskuter forskellene på de forskellige trosretninger i klassen. Hvad er kristendom? Del eleverne ind i grupper, og lad hver gruppe lave en powerpoint-præsentation om en trosretning indenfor kristendommen. Der kan eksempelvis være en præsentation om katolicisme, protestantisme, den russisk-ortodokse kirke eller evangelister. Vis herefter præsentationerne for hinanden. Tildel hver elev (eller lille gruppe) en helgen, som de undersøger og fremlægger for klassen. Til sidst kan alle informationer samles til et helgenkartotek.

17 Trinmål for Kristendomskundskab De ovenstående Arranger et besøg opgaver til opfylder en lokal kirke de følgende eller trossamfund, trinmål for Kristendomskundskab. og snak med præsten/lederen for trossamfundet om det særlige ved deres trosretning. Trinmål efter 3. klasse Samtale om, hvad kirke og kristendom er Samtale om udvalgte grundbegreber i kristendommen Give udtryk for en begyndende bevidsthed om, at mennesker lever og opfatter verden forskelligt afhængigt af deres kultur og religion Trinmål efter 6. klasse Beskrive udvalgte grundbegreber i kristendommen og forholde sig til deres tolkning af tilværelsen Beskrive udvalgte symboler og ritualers brug samt synge og samtale om salmer og sange give eksempler på sammenhænge mellem værdier, normer og adfærd Udtrykke sig om, hvad det vil sige at være menneske, samt hvilken betydning tro kan have for livsopfattelsen Opgaver til dansk I afsnittet Myter kan I læse to nicaraguanske myter, Heksen Mocuana og Grædekonen. Det er gamle fortællinger, der stadig fortælles i Nicaragua den dag i dag og som således er en del af den nicaraguanske kultur. Myterne kan bruges til at diskutere normer og værdier i det nicaraguanske samfund, og kan desuden fungere som udgangspunkt for en snak om genren myter. Emnet kan eventuelt linkes til historien Vilkacis i LæseRaketten, og i den forbindeles indgå i snak og opgaver om mytologi og mytologiske og overnaturlige væsener. Opgaver til 0-3 klasse Tal, med eleverne om hvad en myte er. Tag udgangspunkt i den mytebeskrivelse der ligger som en pdffil sammen med opgaverne. Heksen Mocuana og Grædekonen Snak med eleverne om andre myter. Kender de nogle myter fra Danmark eller Norden. I kan evt. tale om nordisk mytologi. Lad eleverne tegne en episode fra enten Heksen Mocuana eller Grædekonen. Bagefter kan de præsentere deres tegnede fortælling for deres sidekammerat. Inddel eleverne i små grupper og bed dem om at dramatisere Heksen Mocuana eller Grædekonen. De dramatiserede myter kan herefter vises i klassen. Lad eleverne finde på deres egen myte fra Danmark. De kan f.eks. fortælle en myte om, hvorfor græsset er grønt eller hvorfor der bor hjorte i Danmark. Lav dem tegne myten som en tegneserie med både tegning og tekst. Bagefter kan de ud fra tegningen fortælle myten til resten af klassen.

18 Opgaver: 4-7 klasse Print genrebeskrivelsen af myter ud og gik den til eleverne. Lad eleverne læse teksten, og tal sammen om, hvad en myte er, og hvad genren indeholder. Skriv en myte Lad eleverne finde på deres egen myte ud fra et dansk fænomen. De kan f.eks. fortælle en myte om, hvorfor græsset er grønt eller hvorfor der bor hjorte i Danmark. Lad eleverne skrive myten ned, og bed dem om at illustrere deres myte, enten med egne tegninger eller udklip. Efterfølgende kan de læse myten for resten af klassen. Lav til sidst en udstilling i klassen med alle de illustrerede myter. Lad eleverne dramatisere de myter, de har skrevet. De kan evt. gå sammen i små grupper og vælge en myte ud, som de dramatiserer og fremviser for resten af klassen. Trinmål for Dansk De ovenstående opgaver opfylder de følgende trinmål for Dansk. Trinmål efter 2. klasse Genfortælle indholdet og udtrykke forståelse af det læste Skrive enkle fiktive tekster og små sagtekster Finde information i tekster og organisere ideer til egen skrivning Skrive berettende og kreativt med et passende ordforråd til forskellige formål Udtrykke sig i enkle produktioner med billede og tekst Kende forskellen mellem fiktion og ikke-fiktion og kunne tale med om genre og hovedindhold Trinmål efter 4. klasse Give udtryk for fantasi, følelser, tanker, erfaringer og viden. Læse tekster op med tydelig artikulation og betoning Skrive beskrivende, refererende og kreativt med et ordforråd tilpasset forskellige teksttyper Samtale om tekster og andre udtryksformer ud fra umiddelbar oplevelse, kendskab til faglige begreber og begyndende analytisk forståelse Trinmål efter 6. klasse Udtrykke fantasi, følelser, tanker, erfaringer og viden i sammenhængende form. Læse op med tydelig artikulation og fortolkende betoning Strukturere og skrive tekster i forskellige fiktive og ikke-fiktive genrer Indsamle og disponere stof før skrivning samt skrive fra ide til færdig tekst Layoute tekster til bestemte formål og modtagere Karakterisere og kunne anvende forskellige genrer inden for fiktion og ikke-fiktion

19 Opgaver til Natur og klima Under indgangen Natur og klima kan dine elever lære om naturen og de klimamæssige forhold i Nicaragua. Nicaragua er et land, der adskiller sig markant fra Danmark, både når det kommer til natur, vejr og dyreliv. Du vil i materialet kunne finde eksempler på nogle af de eksotiske dyr, der lever i Nicaragua. Du kan desuden finde oplysninger om landskabet i Nicaragua, og hvordan vejret i den tropiske klimazone er. Der er i materialet lagt op til, at dine elever kan lære, hvordan vi mennesker påvirker naturen. Eleverne kan lære, hvordan klimaog miljøforandringer påvirker Nicaragua og få en forståelse for bæredygtighed, og hvordan man, også når man bor i Danmark, kan være med til at skåne miljøet. Opgaver til Natur og teknik Opgaver: 0-3. klasse Tegn årstiderne Under indgangen Natur og Klima ligger teksten Vejr og Klima. Læs denne. Fortæl eleverne om de forskellige slags klima, der findes i Nicaragua. Lad dem sætte ord på, hvordan de tror det er at være i de forskellige slags klima. Lad eleverne tegne de forskellige årstider Tegn dyrene og lav en præsentation Gå ind under Dyr i Nicaragua og læs om papegøjen, søkoen og krokodillen. Print tegningerne af dyrene. De ligger som print sammen med disse opgaver. Lad eleverne farvelægge dyrene Snak om dyrene i klassen hvad er deres karakteristika? Inddel eleverne i grupper og lad dem forberede en præsentation af et af dyrene. Eleverne kan undersøge: o Levested o Udseende o Føde o Formering o Er dyret et truet dyr? o Andet Randers Regnskovs skoletjeneste har lavet et undervisningsmateriale om aber og deres adfærd lige til at printe og dele ud i klassen. Materialet henvender sig til klasse. Randers Regnskovs skoletjeneste har også et materiale om regnskovens dyr.. Materialet henvender sig til klasse.

20 Kortøvelse Der findes under Fakta om Nicaragua et kort over Nicaragua. Klik først ind på Fakta om Nicaragua, herefter vælger du Nicaraguas geografi og til sidst Kort over Nicaragua. Lad dine elever se på dette kort. Udspørg eleverne om ting de kan finde på kortet. Hvor mange vulkaner kan de finde på kortet? Kan de finde søen Managua. Hvor mange byer kan de finde på østkysten? Hvor mange byer kan de finde på vestkysten? Du kan desuden spørge Hvad hedder de to have, der ligger på hver side af Nicaragua? Hvilken kystlinje ligger mod vest og hvilken mod øst? Hvad hedder Nicaraguas nabolande? I hvilken verdensdel ligger Nicaragua. Du kan her bruge kortet der ligger under Latinamerika: Mellem- og Sydamerika til at illustrere. Dette kort findes ligeledes under Nicaraguas geografi. Lær om genbrug Lad eleverne læse om Skrald i Danmark, eller læs selv og gengiv hvad der står om genbrug. Forklar eleverne om genbrug. Medbring forskelligt emballage og affald, eller bed eleverne medbringe forskelligt emballage og affald. Dette kunne være dåser, plastikflasker, glas, aviser. Du kan som alternativ også bede eleverne om at tegne forskelligt slags affald. Stil nogle kasser op til henholdsvis glas, papir og pap, plastic. Har eleverne tegnet affald kan det udvides med kategorien kompost. Fordel alt dette blandt eleverne. Lad eleverne sortere affaldet i de rigtige kasser. Du kan læse mere om skrald og genbrug i Danmark på På kan du finde et trininddelt læremateriale, du kan anvende i din undervisning. Opgaver: 4-7 klasse (opgaver om klimaforandringer passer også til 8. klasse) Lav en præsentation af Nicaraguas dyr Inddel eleverne i grupper og lad dem forberede en præsentation af et dyr, der lever i Nicaragua Eleverne kan undersøge: o Levested o Udseende o Føde o Formering o Tilpasning o Er dyret et truet dyr?

21 Mal i fællesskab et stort billede af en regnskov med flod, skovbund, lianer og slyngplanter og placer de forskellige dyr, der hvor de lever. Randers Regnskovs skoletjeneste har lavet et undervisningsmateriale om regnskovens dyr. Materialet henvender sig til klasse. Randers Regnskovs skoletjeneste har lavet et undervisningsmateriale om regnskovens planter. Klimaforandringer og naturkatastrofer Lad eleverne læse om Klimaforandringer og Naturkatastrofer Snak om hvordan Mudderfloden på Casito-vulkanen påvirkede menneskers levevilkår og dyrelivet i området. Tal med eleverne om, hvorfor der sker flere naturkatastrofer i Nicaragua end i Danmark? Lad dine elever læse om Klimaforandringer og naturkatastrofer i Nicaragua. Diskuter klimaforandringer i klassen. I kan eksempelvis tage udgangspunkt i nedenstående spørgsmål: Hvordan rammer klimaforandringer Nicaragua? Hvad kender eleverne til klimaforandringer? Rammer de Danmark? Kan vi selv være med til at gøre en forskel? Har rige lande et ansvar i forhold til fattige lande, der er påvirket af klimaforandringerne? Hvorfor/hvorfor ikke? Organiser en paneldiskussion i klassen, hvor hver gruppe forbereder sig på at argumentere for hver sit synspunkt. Genbrugsøvelse Lad eleverne læse om Skrald i Danmark og Skrald i Nicaragua. I Nicaragua er der ved at blive bygget en ny genbrugsstation. Bed eleverne komme med forslag til, hvordan de kan genbruge på den nye genbrugsstation i Nicaragua. Hvilke materialer kan genbruges? Hvad genbruger de selv derhjemme? Gå ind på og læs om genanvendelse, forbrænding og deponi. Forklar dine elever om genanvendelse, forbrænding og deponi. Tegn tre kasser på tavlen, og bed dine elever skrive materialer i de tre kasser, der skal henholdsvis genanvendes, forbrændes og deponeres. Du kan læse mere om skrald og genbrug i Danmark på På kan du finde et trininddelt læremateriale, du kan anvende i din undervisning.

22 Agent Footprint Agent Footprint er IBIS klimaportal til folkeskolen. Den findes på Materialet henvender sig i sin nuværende form til mellemtrinnet. På siden kan eleverne blive kloge på deres eget klimafodspor, og de kan rejse jorden rundt og få viden om mennesker, dyr og klima. I marts måned udvides materialet til også at henvende sig til overbygningen. For at bruge portalen skal du som lærer bruge et log-in. Dette får du ved at skrive til: verdeniskole@ibis.dk. Du vil under Agent Footprint kunne finde opgaver til dine elever og masser af materiale, der kan give inspiration til at arbejde med klima og klimaforandringer. Trinmål for Natur og teknik De ovenstående opgaver opfylder følgende trinmål for faget natur og teknik. Trinmål efter 2. klasse Kende til kategorier af dyr, herunder vilde dyr, husdyr, kæledyr, fortidsdyr og fantasidyr Kende udvalgte dyr og planter fra andre verdensdele Kende udvalgte eksempler på menneskers levevilkår i andre dele af verden Kende signaturer for land, sø, hav og bjerg ved brug af atlas og kort Trinmål efter 4. klasse Beskrive og give eksempler på dyr og planter fra forskellige verdensdele, herunder hvordan dyr og planter får opfyldt deres livsbetingelser som vand, lys, næring og temperatur på forskellige levesteder Kende eksempler på menneskers levevilkår i forskellige klimazoner Give eksempler på naturanvendelse og naturbevarelse lokalt og globalt, herunder skovdrift, landbrug og fredning Kunne sortere affald i forskellige fraktioner som organisk affald, glas, papir, metal og kemikalieaffald Trinmål efter 6. klasse Sammenligne geografiske forhold og globale mønstre, der er karakteristiske for udvalgte regioner og andre verdensdele Redegøre for, hvorledes naturkatastrofer opstår og påvirker planter, dyr og menneskers levevilkår Anvende begrebet bæredygtighed og give eksempler på bæredygtig udvikling Kende til miljøproblemer lokalt og globalt samt give eksempler på, hvordan disse problemer kan løses, herunder forslag til spareråd i forbindelse med brug af vand og el og i forhold til anvendelse af vedvarende energi.

23 Opgaver til Samfund og demokrati Under indgangen til Samfund og Demokrati kan dine elever lære om samfundsdynamikken i Nicaragua og få et indblik i et system og civilsamfund, der fungerer markant anderledes end det danske. I Nicaragua har man både haft diktatur og demokrati, og dine elever kan gennem Nicaraguas historie lære om forskellen på de to styreformer. Der er stor forskel på rig og fattig i Nicaragua. Nogle børn lever i fattigdom, mens andre lever som børn i Danmark. Materialet lægger således både op til en diskussion af forskellige styreformer, men også til refleksion over de markant anderledes forhold, både materielle og sociale, mange børn i verden vokser op under. Opgaver til historie Opgaver: 0-3 klasse Rig og fattig Gå ind under indgangen Nicaraguas børn. Lad eleverne læse om Tonio og Fiorela eller læs højt for dem. Lad eleverne beskrive en dag i henholdsvis Tonios og Fiorelas liv. Hvad laver de i løbet af en dag? Hvad laver eleverne selv i løbet af en dag. Hvornår står de op? Hvornår er de i skole? Hvad laver de når de har fri fra skole? Minder deres liv mest om Tonios eller om Fiorelas? Tal med eleverne om, hvad vil det sige at være rig og fattig. Er Tonio rig eller fattig? Hvad med Fiorela? Hvornår er man rig? Hvornår er man fattig? Er der forskel på at være rig og fattig i Danmark og Nicaragua. Hvad tror de, Tonio tænker om Fiorelas liv? Og hvad tror de, Fiorela tænker om Tonios liv? Del en pose popcorn i to skåle. I den ene hældes det meste, mens den anden skål kun indeholder lidt. Lad en fjerdedel af klassen dele den store skål og resten den lille. Afvent elevernes reaktion og brug fordelingen af popcorn til at tale om ulighed. Oprindelige folk Under indgangen Oprindelige folk kan man læse om fire forskellige oprindelige folk i Nicaragua. Lad børnene udvælge et af folkene og lad dem læse om dette folk på hjemmesiden. De kan herefter udvælge tre ting som er særligt for dette folk, og lave en miniplanche på et stykke papir hvor de finder matchende billeder. Eleverne kan herefter fremlægge deres miniplanche for resten af klassen. Bagefter kan plancherne hænges op i klassen. Opgaver: 4-7 klasse Demokrati/Diktatur Lad dine elever læse om Demokrati og Diktatur. Tag udgangspunkt i disse tekster til en diskussion af demokrati og diktatur.

24 Spørg eleverne hvad forskellen er på at bo i henholdsvis et diktatur og et demokrati. Hvad må man i et demokrati, og hvad må man i et diktatur? Hvordan er det at bo i et diktatur, hvordan er det at bo i et demokrati? Brug tillægsord til at beskrive dette. Hvordan adskiller Danmark og Nicaragua fra hinanden? Hvorfor fungerer demokratiet bedre i Danmark? Demokratiet i Danmark bygger på Grundloven. Fortæl eleverne om den danske grundlov. Lad eleverne lave klassens grundlov hvilke regler skal gælde i klassen? Lad alle elever skrive en regel på et stykke papir. Hæng alle sedlerne op på en væg/tavle. Lad eleverne stemme om, hvilke de synes er de vigtigste. På denne måde kan I lave klassens egen grundlov baseret på et demokratisk valg. De kan evt. selv tegne og designe stemmesedler. Minoriteter Under indgangen Oprindelige folk, kan eleverne læse om de oprindelige folk der findes Tal med eleverne om minoriteter/oprindelige folk. Tag f.eks. udgangspunkt i følgende spørgsmål: o Hvad vil det sige at tilhøre en minoritet/ oprindeligt folk? o Hvor mange forskellige minoriteter/ oprindelige folk kommer børnene i LæseRaketten/hjemmesiden fra? o Hvordan kan man kende forskel på minoriteter/ oprindelige folk i Nicaragua? Hvilke kendetegn har I læst om? o Har vi minoriteter/ oprindelige folk i Danmark? (Find f.eks. en lille tekst til eleverne om romaer). o Hvad betyder ens kultur snak om, hvor mange forskellige kulturer der er i jeres klasse. Trinmål for Historie De ovenstående opgaver opfylder følgende trinmål for Historie. Trinmål for Historie efter 4. klasse Kende til hverdagen i andre kulturer Fortælle om sammenhænge mellem materielle kår og hverdagsliv Trinmål for Historie efter 6. klasse Fortælle om mødet mellem europæerne og andre folk og forklare magtforholdene Trinmål for Historie efter 9. klasse Sammenligne nutidige levevilkår i Danmark med andre lande og diskutere de historiske årsager til forskellene Give eksempler på, at en periodes fremherskende værdier og holdninger kan forklare afgørende begivenheder og samfundsforandringer Kende forskellige demokratiformer og tage stilling til, hvilke rettigheder og pligter de giver den enkelte

Trinmål for Hjemkundskab De ovenstående opgaver opfylder de følgende trinmål for Hjemkundskab.

Trinmål for Hjemkundskab De ovenstående opgaver opfylder de følgende trinmål for Hjemkundskab. Opgaver til hjemkundskab I indgangen Mad i Nicaragua har eleverne mulighed for at læse om nogle af de typiske fødevarer, der findes i Nicaragua. Ved at lære om nicaraguanske madvarer oplever eleverne en

Læs mere

Opgaverne til dette tema er ikke inddelt efter fag, men direkte relateret til de enkelte børn.

Opgaverne til dette tema er ikke inddelt efter fag, men direkte relateret til de enkelte børn. Opgaver til Nicaraguas Børn Temaet Nicaraguas børn giver eleverne mulighed for at komme endnu tættere på børnenes hverdag i Nicaragua. Små videofilm og billedserier fra børnenes hverdag er med til at understøtte

Læs mere

Samfund og Demokrati. Opgaver til historie

Samfund og Demokrati. Opgaver til historie Opgaver til historie Under indgangen til Samfund og Demokrati kan dine elever lære om samfundsdynamikken i Nicaragua og få et indblik i et system og civilsamfund, der fungerer markant anderledes end det

Læs mere

Opgaver til Guatemalas børn. Opgaveforslag til Guatemalas Børn. Teresa

Opgaver til Guatemalas børn. Opgaveforslag til Guatemalas Børn. Teresa Opgaveforslag til Guatemalas Børn Teresa Lav en radio-reportage Se den lille film Sejl med til Teresas by. Lad eleverne indtale deres egen speak på en diktafon/telefon. Spil radioudsendelserne i klassen.

Læs mere

OPGAVE: Fyld i fællesskab en sæk med affald eller blade, før I kan gå videre til næste post. Tag sækken med videre til de resterende poster.

OPGAVE: Fyld i fællesskab en sæk med affald eller blade, før I kan gå videre til næste post. Tag sækken med videre til de resterende poster. På jeres rejse er I kommet til en stor losseplads i hovedstaden Managua. I møder 7-årige Tonio, som arbejder på lossepladsen hver dag efter skole. Hans familie er meget fattig. Tonio fortæller, at han

Læs mere

Klassetrinmål: 1. klasse:

Klassetrinmål: 1. klasse: Klassetrinmål: 1. klasse: Skoven beskrive udvalgte dyr dyr og planter fra og planter fra nærområdet, kende deres navne og kunne naturområder henføre dem til grupper planters og dyrs livscyklus gennem året

Læs mere

Natur/teknik delmål 2. klasse.

Natur/teknik delmål 2. klasse. Natur/teknik delmål 2. klasse. Den nære omverden sortere og navngive materialer og stoffer fra dagligdagen efter egne kriterier og enkle givne kriterier, herunder form, farve, funktion og anvendelse undersøge

Læs mere

Det handler bl.a. om:

Det handler bl.a. om: Når du arbejder med Læseraketten og Hele Verden i skole-projektet får du og dine elever en oplagt mulighed for at opfylde flere af formålene i folkeskoleloven landstingsforordning nr. 8 af 21. maj 2002.

Læs mere

Kære lærer Velkommen til Hele Verden i Skole 2013, der i år sætter fokus på børn i det mellemamerikanske land Nicaragua

Kære lærer Velkommen til Hele Verden i Skole 2013, der i år sætter fokus på børn i det mellemamerikanske land Nicaragua Kære lærer Velkommen til Hele Verden i Skole 2013, der i år sætter fokus på børn i det mellemamerikanske land Nicaragua NICARAGUA LæseRaketten sætter med udgangspunkt i børn fra Nicaragua fokus på en række

Læs mere

Indskoling. Børn i verden

Indskoling. Børn i verden Indskoling Børn i verden Børn i verden Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Verdensdele og lande Ulande og Ilande Børn i Malawi Skole og Fritid Børn i verden 1. modul Introduktion til ugen.

Læs mere

2. klasse. Børn i verden

2. klasse. Børn i verden 2. klasse Børn i verden Børn i verden Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Verdensdele og lande Ulande og Ilande Børn i Malawi Skole og Fritid Børn i verden 1. modul Introduktion til ugen.

Læs mere

Liberias børn. Opgaver

Liberias børn. Opgaver Opgaver Opgave 1: Håndtryk Det kan være sjovt at øve sig på noget, som er en skik i andre lande. Eleverne kan øve sig på at lave det håndtryk, som Frederick og Michael bruger, når de siger goddag. Opgave

Læs mere

Natur og Teknik 4 og 5 klasse

Natur og Teknik 4 og 5 klasse Natur og Teknik 4 og 5 klasse Klassen består af ca. 25 elever og der er afsat 2* 45 min time ugentligt. Grundbog: Vi vil både arbejde ud fra NATEK s tre mapper, som er beregnet til 3 klasse, men også Gyldendals

Læs mere

Undersøg job. Arbejdskort 1. Job på skolen. Opgave. Hjælp. Resultat. Tid

Undersøg job. Arbejdskort 1. Job på skolen. Opgave. Hjælp. Resultat. Tid Arbejdskort 1 Undersøg job Job på skolen Hver dag møder du mennesker på job overalt, hvor du kommer. Hos bageren, i butikker, i sportshallen, i biografen, på gaden. På skolen er der dine lærere, servicemedarbejdere

Læs mere

Tværfaglig elevplan Gudrun 3. klasse - elev med læseproblemer

Tværfaglig elevplan Gudrun 3. klasse - elev med læseproblemer Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 BUU Alm.del Bilag 315 Offentligt Tværfaglig elevplan Gudrun 3. klasse - elev med læseproblemer Læse i alle fag Status for Gudrun slutningen af 3. klasse Gudrun er

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Undervisningsplan for natur/teknik

Undervisningsplan for natur/teknik Undervisningsplan for natur/teknik Formål for faget Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at eleverne opnår indsigt i vigtige fænomener og sammenhænge samt udvikler tanker, sprog og begreber om

Læs mere

Du og din familie. Uddannelse og Job

Du og din familie. Uddannelse og Job Du og din familie Uddannelse og Job Titel: Anbefalet klassetrin: Beskrivelse: Tidsforbrug: Du og din familie 2. - 3. klasse I dette forløb vil eleverne arbejde med forskellige måder at leve på, de skal

Læs mere

Evaluering af dansk på Ahi Internationale Skole. (2013-2014) Det talte sprog. Indskoling.

Evaluering af dansk på Ahi Internationale Skole. (2013-2014) Det talte sprog. Indskoling. Fællesmål efter bruge talesproget i samtale og samarbejde og kunne veksle mellem at lytte og at ytre sig udvikle ordforråd, begreber og faglige udtryk fremlægge, referere, fortælle og dramatisere give

Læs mere

Skibet er ladet med rettigheder O M

Skibet er ladet med rettigheder O M Skibet er ladet med rettigheder T D A O M K E R I Indhold Dilemmaøvelse. Eleverne forestiller sig, at de skal sejle til et nyt kontinent, men for at nå frem må de vælge, hvilke nødvendige eller unødvendige

Læs mere

Grundlæggende færdigheder, mål, indhold og metode på det skolefaglige område. Fag: Dansk Grundlæggende færdighed:

Grundlæggende færdigheder, mål, indhold og metode på det skolefaglige område. Fag: Dansk Grundlæggende færdighed: Det følgende skema er en beskrivelse af mål, indhold og metode. Det skal være et dynamisk værktøj, forstået således, at det kan ændres og ikke mindst udvides. Hver elev skal ikke gennemgå alle målene.

Læs mere

Årsplan for 4.b i historie 2013/2014

Årsplan for 4.b i historie 2013/2014 Årsplan for 4.b i historie 2013/2014 Formålet for faget: Formålet med undervisningen i historie er at styrke elevernes historiebevidsthed og identitet og øge deres lyst til og motivation for aktiv deltagelse

Læs mere

Natur/teknik. Formål for faget natur/teknik. Slutmål for faget natur/teknik efter 6. klassetrin. Den nære omverden. Den fjerne omverden

Natur/teknik. Formål for faget natur/teknik. Slutmål for faget natur/teknik efter 6. klassetrin. Den nære omverden. Den fjerne omverden Formål for faget natur/teknik Natur/teknik Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at eleverne opnår indsigt i vigtige fænomener og sammenhænge samt udvikler tanker, sprog og begreber om natur og

Læs mere

Årsplan for natur/teknik Klasse 34 i skoleåret 2014-2015

Årsplan for natur/teknik Klasse 34 i skoleåret 2014-2015 Årsplan for natur/teknik Klasse 34 i skoleåret 2014-2015 Mål: Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at eleverne opnår indsigt i vigtige fænomener og sammenhænge samt udvikler tanker, sprog og

Læs mere

Barnets Bedste R D O MK A E T I

Barnets Bedste R D O MK A E T I Barnets Bedste T D A O M K E R I Indhold Vurderingsøvelse med diskussion i plenum fulgt op af kortere oplæg fra læreren. Med udgangspunkt i en fiktiv forestilling om, at eleverne skal passe en baby, konkretiseres

Læs mere

Årsplanen er lavet med udgangspunkt i Fælles mål 2009 - trinmål for faget kristendomskundskab og læseplan 2. forløb, der dækker 4.- 6. klassetrin.

Årsplanen er lavet med udgangspunkt i Fælles mål 2009 - trinmål for faget kristendomskundskab og læseplan 2. forløb, der dækker 4.- 6. klassetrin. Årsplan for 5A kristendomskundskab skoleåret 2012-13 IK Årsplanen er lavet med udgangspunkt i Fælles mål 2009 - trinmål for faget kristendomskundskab og læseplan 2. forløb, der dækker 4.- 6. klassetrin.

Læs mere

Årsplan natur og teknik 4. klasse

Årsplan natur og teknik 4. klasse Årsplan natur og teknik 4. klasse Med udgangspunkt i Undervisningsministeriets mål for faget samt bogen Den Levende Verden vil klassen arbejde med følgende emner i skoleåret 2008/09 Uge 34-35 Byen et emne,

Læs mere

D a n s M u s i k k e n k l a s s e. Dans. Musikken. det store dansekendskab, men som gerne vil undervise i dans.

D a n s M u s i k k e n k l a s s e. Dans. Musikken. det store dansekendskab, men som gerne vil undervise i dans. I n t r o d u k t i o n t i l u n d e r v i s n i n g s m a t e r i a l e t D a n s M u s i k k e n 2. - 5. k l a s s e i musik og idræt er et undervisningsmateriale til dig, der ikke har det store dansekendskab,

Læs mere

Hvidovre Science Genbrugsstationen

Hvidovre Science Genbrugsstationen Hvidovre Science Genbrugsstationen Ideer/forslag til at arbejde med affald og miljø med inddragelse af Hvidovre Grenbrugsplads. 4.klasse Fælles mål II - Trinmål efter 4.klasse Den nære omverden - Sortere

Læs mere

Faglige delmål og slutmål i faget Historie

Faglige delmål og slutmål i faget Historie Faglige delmål og slutmål i faget Historie Fagets generelle formål og indhold. Dette afsnit beskriver hvorfor og hvordan vi arbejder med historiefaget på Højbo. Formålet med undervisningen i historie er

Læs mere

Safari Europa Ræv Safari Europa Hugorm Safari Europa Pindsvin

Safari Europa Ræv Safari Europa Hugorm Safari Europa Pindsvin Du skal se tre film o o o Safari Europa Ræv Safari Europa Hugorm Safari Europa Pindsvin Du skal lære o o o o o At tale på dansk om ting og dyr i naturen. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmene.

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler.

I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler. I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler. Det skal medvirke til, at eleverne bliver i stand til at

Læs mere

Profilfag Mellemtrin. valghæfte for 1. periode skoleåret 2016/2017

Profilfag Mellemtrin. valghæfte for 1. periode skoleåret 2016/2017 Profilfag Mellemtrin valghæfte for 1. periode skoleåret 2016/2017 Vonsild Skole - En skole i balance og bevægelse Det er tid til at vælge profilfag:-) Profilfag er små fordybelsesområder på ca. 10 uger,

Læs mere

GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE

GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE Kære lærer! Dette spil er udviklet til historieundervisningen i 7.-9. klassetrin. Spillet handler om Grundloven 1915 og har et særligt fokus på de mennesker i datiden, der

Læs mere

Slutmål og trinmål natur/teknik synoptisk opstillet

Slutmål og trinmål natur/teknik synoptisk opstillet Slutmål og trinmål natur/teknik synoptisk opstillet 1 Den nære omverden Fælles Mål Natur/teknik Slutmål og trinmål synoptisk opstillet side 10 / 49 beskrive, sortere og anvende viden om materialer og stoffer

Læs mere

Årsplan for musik i 6b 2008 4/8-31/12-2008. Legene og aktiviteterne i musikundervisnin gen vil bidrage til: At udvikle børnenes

Årsplan for musik i 6b 2008 4/8-31/12-2008. Legene og aktiviteterne i musikundervisnin gen vil bidrage til: At udvikle børnenes Dansk i 6B: Læsning tempo trænes øges ved frilæsning som fremlægges ved mundtlige brapporter for klassen. Dette skal samtidig give inspiration til nye læseideer til kammerater. Tekstanalyse, (herunder

Læs mere

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år)

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) De pædagogiske processer skal lede henimod, at barnet ved slutningen af vuggestuen med lyst har tilegnet sig færdigheder og viden, som sætter

Læs mere

Årsplan for gruppe 3 2013-14

Årsplan for gruppe 3 2013-14 Årsplan Denne årsplan er udarbejdet med udgangspunkt i Undervisningsministeriets Fælles mål for Folkeskolen. Jeg har taget udgangspunkt i trinmålene efter 5. eller 6. årgang. Årsplanen er endvidere udarbejdet

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge4_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 11.22 Uge

Læs mere

Samarbejde og inklusion

Samarbejde og inklusion 1 Samarbejde og inklusion Materielle Tid Alder B4 30-60 min 13-15 Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, normer/stereotyper, skolemiljø Indhold En bevægelsesøvelse, hvor eleverne bliver udfordret på deres interkulturelle

Læs mere

Årsplan, natur/teknik 4. klasse 2013/2014

Årsplan, natur/teknik 4. klasse 2013/2014 Årsplan, natur/teknik 4. klasse 2013/2014 Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at eleverne opnår indsigt i vigtige fænomener og sammenhænge samt udvikler tanker, sprog og begreber om natur og

Læs mere

Forste / indtryk -ligeva e rd og fa ellesskab O M

Forste / indtryk -ligeva e rd og fa ellesskab O M Forste / indtryk -ligeva e rd og fa ellesskab T D A O M K E R I Indhold Vurderingsøvelse, filmspot og diskussion. Eleverne skal ved hjælp af billeder arbejde med deres egne forventninger til og fordomme

Læs mere

ÅRSPLAN FOR VIDENSFAG 4. KLASSE 2016/2017, EVA BAK NYHUUS

ÅRSPLAN FOR VIDENSFAG 4. KLASSE 2016/2017, EVA BAK NYHUUS ÅRSPLAN FOR VIDENSFAG 4. KLASSE 2016/2017, EVA BAK NYHUUS Form og indhold Vidensfag er sammensat af 3 fag natur/teknologi, religion og historie. Årsplanen er lavet således, at vi veksler mellem disse 3

Læs mere

Undervisningsplan for faget natur/teknik

Undervisningsplan for faget natur/teknik RINGSTED NY FRISKOLE - BRINGSTRUPVEJ 31-4100 RINGSTED Skolen 57 61 73 86 SFO 57 61 73 81 Lærerværelse 57 61 73 61 www.ringstednyfriskole.skoleintra.dk RNF@ringstednyfriskole.dk Undervisningsplan for faget

Læs mere

Billedkunst/ Billedkommunikation/ Udstilling og formidling/ Eleven kan formidle viden med billeder

Billedkunst/ Billedkommunikation/ Udstilling og formidling/ Eleven kan formidle viden med billeder Opgaveforslag til de kreative fag Nedenstående opgaver er alle relateret til temaet Vær kreativ. På hjemmesiden finder du vejledninger og videoer, der gør det nemt at gå til de enkelte opgaver. Tegn mayaernes

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1. Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1. Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12. Uge 29 Emne: Nørd Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12.00 Uge 29 l Nørd Hopp har fundet en god pind. Den faldt ned lige

Læs mere

MUSIK GIDEONSKOLENS UNDERVISNIGSPLAN. Oversigt over undervisning og forhold til trinmål og slutmål

MUSIK GIDEONSKOLENS UNDERVISNIGSPLAN. Oversigt over undervisning og forhold til trinmål og slutmål MUSIK GIDEONSKOLENS UNDERVISNIGSPLAN Oversigt over undervisning og forhold til trinmål og slutmål Ministeriet skriver: Formål for faget Musik Formålet med undervisningen i musik er, at eleverne udvikler

Læs mere

Afrapportering pædagogisk læreplan :

Afrapportering pædagogisk læreplan : Afrapportering pædagogisk læreplan 2015-2017: Afdeling: Børnehaven, Orkestervej Aktivitetstema: Kulturelle udtryksformer og værdier: Æstetiske oplevelser Skabende praksis Traditioner og værdier Kultur

Læs mere

Musik. Formål for faget musik. Slutmål for faget musik efter 6. klassetrin. Musikudøvelse. Musikalsk skaben

Musik. Formål for faget musik. Slutmål for faget musik efter 6. klassetrin. Musikudøvelse. Musikalsk skaben Musik Formål for faget musik Formålet med undervisningen i musik er, at eleverne udvikler deres evne til at opleve musik og til at udtrykke sig i og om musik, herunder synge danske sange. Undervisningen

Læs mere

Klassens egen grundlov O M

Klassens egen grundlov O M Klassens egen grundlov T D A O M K E R I Indhold Argumentations- og vurderingsøvelse. Eleverne arbejder med at formulere regler for samværet i klassen og udarbejder en grundlov for klassen, som beskriver

Læs mere

Fagplan for Natur/ teknik. Slutmål

Fagplan for Natur/ teknik. Slutmål FAABORGEGNENS FRISKOLE PRICES HAVEVEJ 13, 5600 FAABORG TLF.: 6261 1270 FAX: 6261 1271 Fagplan for Natur/ teknik ENGHAVESKOLEN D. 07-01-2009 Formål Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at eleverne

Læs mere

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE 1 UDDRAG AF STÆRKE SAMMEN OM TIL 0. 3. KLASSE 2 Modul 1 - STÆRKE SAMMEN Hvad er børns rettigheder? Modulet indledes med en snak om ordet rettigheder. Her arbejdes med elevernes forforståelse i forhold

Læs mere

Årsplan for indskolingen 2014-2015

Årsplan for indskolingen 2014-2015 Uge Emne Beskrivelse Formål Materialer m.m. Fag 33-34 Sommerferie Eleverne fortæller om deres sommerferie eventuelt med billeder. Vi ser på kort og snakker om de ting, de har oplevet. At kunne stå foran

Læs mere

Trinmål efter 2. klassetrin Trinmål efter 4. klassetrin Trinmål efter 6. klassetrin

Trinmål efter 2. klassetrin Trinmål efter 4. klassetrin Trinmål efter 6. klassetrin UVMs Trinmål synoptisk fremstillet: Musikudøvelse Trinmål efter 2. klassetrin Trinmål efter 4. klassetrin Trinmål efter 6. klassetrin deltage opmærksomt i legende musikalsk udfoldelse deltage opmærksomt

Læs mere

Lærervejledning Besøg genbrugsstationen 0-2. klasse Besøg på Borgervænget Genbrugsstation

Lærervejledning Besøg genbrugsstationen 0-2. klasse Besøg på Borgervænget Genbrugsstation Lærervejledning Besøg genbrugsstationen 0-2. klasse Besøg på Borgervænget Genbrugsstation Om Besøg genbrugsstationen I sommerhalvåret inviteres folkeskolens mindste elever til at besøge Genbrugspladsen

Læs mere

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende.

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende. Du skal lære o o o o o At tale om, hvad der sker i filmen på dansk. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmen. At læse og forstå korte tekster om filmen på dansk. At skrive ord og sætninger om

Læs mere

Den digitale skoletjeneste Glud Museum. Lærervejledning. Historie (primært) Dansk (sekundært)

Den digitale skoletjeneste Glud Museum. Lærervejledning. Historie (primært) Dansk (sekundært) Den digitale skoletjeneste Glud Museum Lærervejledning Målgruppe: Fag: Fælles mål: Undervisningsmateriale: Materialet omhandler: 6. klasse Historie (primært) Dansk (sekundært) Forløbet er tilrettelagt

Læs mere

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE 1 UDDRAG AF STÆRKE SAMMEN OM TIL 7. 10. KLASSE 2 Modul 1 - STÆRKE SAMMEN Til dette tema indgår en stribe links til undersider på redbarnet.dk/skole og andre hjemmesider. Når du har dette dokument åbent

Læs mere

Evalueringsresultatet af danskfaget på Ahi Internationale Skole. (2009-2010) Det talte sprog.

Evalueringsresultatet af danskfaget på Ahi Internationale Skole. (2009-2010) Det talte sprog. . bruge talesproget i samtale og samarbejde og kunne veksle mellem at lytte og at ytre sig udvikle ordforråd, begreber og faglige udtryk Indskoling. Fælles mål efter bruge talesproget i samtale, samarbejde

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Årsplan for natur/teknik 2. klasse 2012-13

Årsplan for natur/teknik 2. klasse 2012-13 Årsplan for natur/teknik 2. klasse 2012-13 Uge Forløb/ emner Organisering Bemærkninger 34-38 Luft og vand Forsøg individuelt og i grupper Bruduge uge 39 Tværfagligt med matematik 40-46 Blade og træer Tværfagligt

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING SIDE 1

LÆRERVEJLEDNING SIDE 1 INDLEDNING Da Timon og Pumba opdager, at deres yndlingsferiested er blevet skadet af forurening, lærer de, hvordan de kan være Safety Smart i forbindelse med miljøet. Elever i børnehaveklasse til og med

Læs mere

Delmål og slutmål; synoptisk

Delmål og slutmål; synoptisk Historie På Humlebæk lille Skole indgår historie i undervisningen på alle 10 klassetrin: i Slusen og i Midten i forbindelse med emneuger og tematimer og som en del af faget dansk, i OB som skemalagt undervisning,

Læs mere

Årsplan for natur/teknik 4. klasse

Årsplan for natur/teknik 4. klasse Årsplan for natur/teknik 4. klasse Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at eleverne opnår indsigt i vigtige fænomener og sammenhænge. At de udvikler tanker, sprog og begreber om natur og teknik.

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 12 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge12_herborjeg.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 12 l Her bor jeg Hopp er på vej hen

Læs mere

Kultur og samfund. Tro og Ritualer. Totemdyr

Kultur og samfund. Tro og Ritualer. Totemdyr Tro og Ritualer Totemdyr TRIN 1 Opgave: Lav dit eget totemdyr Lad eleverne lave deres eget totemdyr. De skal selv finde på, hvilke egenskaber dyret skal have. Tag udgangspunkt i følgende spørgsmål Hvad

Læs mere

Faglig element Aktivitet Trinmål efter 2. klassetrin Eleverne læser i bøger tilpasset deres individuelle niveau og zone for nærmeste udvikling.

Faglig element Aktivitet Trinmål efter 2. klassetrin Eleverne læser i bøger tilpasset deres individuelle niveau og zone for nærmeste udvikling. Årsplan for dansk i yngste klasse. 1. halvdel af skoleåret 2013/2014 Årsplanen tager udgangspunkt i Fælles mål 2009 - Dansk, Trinmål efter 2. klassetrin Ret til ændringer forbeholdes Danskundervisningen

Læs mere

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren Stemmer fra Hulbjerg Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren v/ Anette Wilhjelm Jahn Her er forslag til opgaver, der sætter fantasien

Læs mere

Årsplan/ arbejdsområder for børnehaveklassen på Friskolen for Hundelev og Omegn

Årsplan/ arbejdsområder for børnehaveklassen på Friskolen for Hundelev og Omegn Årsplan/ arbejdsområder for børnehaveklassen på Friskolen for Hundelev og Omegn 2017-2018. Årsplanen er en beskrivelse af hvilke mål, sociale og faglige, som vi gennem året vil arbejde med. Målene står

Læs mere

Årsplan for 5. klasse, matematik

Årsplan for 5. klasse, matematik Årsplan for 5. klasse, matematik I matematik bruger vi bogsystemet Sigma som grundmateriale. I systemet er der, ud over også kopiark og tests tilknyttet de enkelte kapitler. Systemet er udarbejdet så det

Læs mere

Skønlitterære tekster

Skønlitterære tekster Trin 1 Brevet af Jørn Jensen Læs historien højt i klassen og tal om indholdet. Eleverne vælger en af illustrationerne og laver en billedbeskrivelse. Det kan være mundtligt eller skriftligt. Tal om billedets

Læs mere

Forløb: Udvikling af børns legefællesskaber gennem de sidste ca. 30 år

Forløb: Udvikling af børns legefællesskaber gennem de sidste ca. 30 år Forløb: Udvikling af børns legefællesskaber gennem de sidste ca. 30 år Dette dokument rummer en beskrivelse af lektioner og aktiviteter i forløbet. Lektion 4 og 5 er skrevet ud med stor detaljeringsgrad.

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR:

UNDERVISNINGSPLAN FOR: 3. årgang Vester Mariendal Skole Stjernevej 1 9200 Aalborg SV tlf. 98183988 UNDERVISNINGSPLAN FOR: Billede Navn C Klassens navn 3.a Klasselærer/kontaktlærer V Udarbejdet af V (Klassens team) X Y Z Dato

Læs mere

Ressourcen: Projektstyring

Ressourcen: Projektstyring Ressourcen: Projektstyring Indhold Denne ressource giver konkrete redskaber til at lede et projekt, stort eller lille. Redskaber, der kan gøre planlægningsprocessen overskuelig og konstruktiv, og som hjælper

Læs mere

Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk

Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk Vi har lavet en mere detaljeret undervisningsplan / målsætning for, hvad vi gerne

Læs mere

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014.

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Jonas er 15 år, går på Hårup Skole, og bor uden for byen Todbjerg. Intervieweren i dette interview er angivet med

Læs mere

Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen

Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen Polar Bear Et undervisningmateriale til forestillingen Polar Bear for 0. 2. klasse Du skal bruge: Til læreren tuscher saks Isbjørnen er i

Læs mere

Læs historien om David fra Banana Islands i LæseRaketten, se filmen David leger og billedserien David og hans venner på hjemmesiden.

Læs historien om David fra Banana Islands i LæseRaketten, se filmen David leger og billedserien David og hans venner på hjemmesiden. Sierra Leones børn OPGAVER til Sierra Leones børn David Læs historien om David fra Banana Islands i LæseRaketten, se filmen David leger og billedserien David og hans venner på hjemmesiden. Hvad leger vi?

Læs mere

Årsplan for 3.klasse i dansk

Årsplan for 3.klasse i dansk Årsplan for 3.klasse i dansk 2011-2012 Formålet i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som en kilde til udvikling af personlig og kulturel identitet, der bygger på æstetisk, etisk og historisk

Læs mere

Forbered jer på at blive eksperter i affald! Din Jr.FLL- udfordring i denne sæson er at:

Forbered jer på at blive eksperter i affald! Din Jr.FLL- udfordring i denne sæson er at: I 2015 skal Junior FIRST LEGO League holdene lære at indsamling af affald blot er begyndelsen på affaldets spændende rejse. Holdene skal se nærmere på reducering, genbrug og recirkulering, og hvilken betydning

Læs mere

Relation til Fælles Mål

Relation til Fælles Mål Fagårsplan 10/11 Fag: Kristendom Fagområde/ emne Periode Mål Eleverne skal: Det gamle testamente 33-40 Vi går dybere ned i der ligner? Det gamle testamente 43-48 Vi går dybere ned i der ligner? Lave rollespil

Læs mere

Årsplan for 4.klasse i dansk 2011-2012

Årsplan for 4.klasse i dansk 2011-2012 Årgang 11/12 Side 1 af 9 Årsplan for 4.klasse i dansk 2011-2012 Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som

Læs mere

En refleksionsøvelse om identitet og normer bl.a. med diskussion af en tegnefilm, der handler om at vokse op og være tro mod sig selv.

En refleksionsøvelse om identitet og normer bl.a. med diskussion af en tegnefilm, der handler om at vokse op og være tro mod sig selv. 1 At være sig selv Materielle Tid Alder A8 45 min 10-12 Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, normer, skolemiljø Indhold En refleksionsøvelse om identitet og normer bl.a. med diskussion af en tegnefilm, der

Læs mere

Undervisningsplan for faget musik på Sdr. Vium Friskole

Undervisningsplan for faget musik på Sdr. Vium Friskole Undervisningsplan for faget musik på Sdr. Vium Friskole Sang og musik anses på Sdr. Vium Friskole for et vigtigt fag for børn i alle aldre. På Sdr. Vium Friskole undervises i sang og musik en lektion ugentligt

Læs mere

Vores 0. klasse deltager i sprogprøve i forsøgs og udviklingsprogrammet. Derfor vil der være under aktivitets kalender om sprogprøven.

Vores 0. klasse deltager i sprogprøve i forsøgs og udviklingsprogrammet. Derfor vil der være under aktivitets kalender om sprogprøven. Roser Skolen Årsplan for 0.klasse 2018/2019 Børnehaveklasseleder Anela Dardagan Årsplan er baseret på 6 kompetencemål opstillet af undervisningsministeriets færdighedsvidens mål for børnehaveklasse. (www.emu.dk)

Læs mere

Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Øvelse 1: Snak om tegnefilmen Formålet med denne øvelse er at styrke elevernes evne til at sætte sig ind i hvordan andre har det. Øvelsen skal hjælpe

Læs mere

Faglig læsning i matematik

Faglig læsning i matematik Faglig læsning i matematik af Heidi Kristiansen 1.1 Faglig læsning en matematisk arbejdsmåde Der har i de senere år været sat megen fokus på, at danske elever skal blive bedre til at læse. Tidligere har

Læs mere

Personlige og sociale kompetencer

Personlige og sociale kompetencer Udkast til læringsmål ved overgang fra vuggestue / dagpleje til børnehave (ca. 3 år) Personlige og sociale kompetencer De pædagogiske processer skal lede henimod, at barnet ved slutningen af vuggestue/

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER PÅ JAGT Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores læseundervisning.

Læs mere

Musik på. Helsinge Realskole --- Beskrivelse og målsætning - juni 2013

Musik på. Helsinge Realskole --- Beskrivelse og målsætning - juni 2013 Musik på Helsinge Realskole --- Beskrivelse og målsætning - juni 2013 1 Musik på Helsinge Realskole Vi vægter den daglige morgensang højt på vores skole. Her bliver to af vores kerneværdier tradition og

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Europa. Titel. Forfatter. Hvad forestiller forsidebilledet? Hvad fortæller bagsideteksten om bogen?

Europa. Titel. Forfatter. Hvad forestiller forsidebilledet? Hvad fortæller bagsideteksten om bogen? A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? _ På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? _ Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Eleven kan udfolde sig selvstændigt i sang, spil og bevægelse. Eleven kan arrangere og komponere musikalske udtryk

Eleven kan udfolde sig selvstændigt i sang, spil og bevægelse. Eleven kan arrangere og komponere musikalske udtryk Kompetencemål Kompetenceområde Efter klassetrin Efter 4. klassetrin Efter 6. klassetrin Musikudøvelse Eleven kan deltage opmærksomt i sang, spil og bevægelse Eleven kan deltage opmærksomt i sang, spil

Læs mere

Årsplan dansk 2. klasse(indtil vinterferien) Christel Hjorth Bendtsen Uge Tema Indhold Materialer Evaluering

Årsplan dansk 2. klasse(indtil vinterferien) Christel Hjorth Bendtsen Uge Tema Indhold Materialer Evaluering Årsplan dansk 2. klasse(indtil vinterferien) Christel Hjorth Bendtsen Uge Tema Indhold Materialer Evaluering 33-34 Vi kommer godt i Skriftlige opgaver gang: Hvad kan vi huske? Min sommerferie Skrive, tegne

Læs mere

DEMOKRATI-UGEN. d. 19. marts 23. marts Højbjerg Privatskole deltager i den nationale demokrati-uge som afholdes i uge 12.

DEMOKRATI-UGEN. d. 19. marts 23. marts Højbjerg Privatskole deltager i den nationale demokrati-uge som afholdes i uge 12. DEMOKRATI-UGEN d. 19. marts 23. marts 2018 Kære læser, deltager i den nationale demokrati-uge som afholdes i uge 12. I denne uge har alle elever fra 0. kl. - 9. kl. arbejdet med begreberne demokrati, tolerance,

Læs mere