Opgaverne til dette tema er ikke inddelt efter fag, men direkte relateret til de enkelte børn.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Opgaverne til dette tema er ikke inddelt efter fag, men direkte relateret til de enkelte børn."

Transkript

1 Opgaver til Nicaraguas Børn Temaet Nicaraguas børn giver eleverne mulighed for at komme endnu tættere på børnenes hverdag i Nicaragua. Små videofilm og billedserier fra børnenes hverdag er med til at understøtte dette. Temaet er dermed med til at sætte elevernes hverdag i relief og give dem en større forståelse for livet i et udviklingsland. Ved at integrere flere forskellige kommunikationsformer i temaet, er det målet, at eleverne kommer til at føle sig tættere på virkeligheden i Nicaragua. Opgaverne til dette tema er ikke inddelt efter fag, men direkte relateret til de enkelte børn. Tonio Tonio er 7 år og arbejder på en losseplads, for at tjene penge til sin familie. Han bor sammen med sin familie i et blikskur, i et af de fattigste områder i Nicaragua. Lad eleverne læse om Tonio eller læs højt for dem. Opgaver: 0-3. klasse Skriv et postkort til Tonio Tonio bor i et blikskur i hovedstaden Managua sammen med sin familie og en hel masse dyr. Snak med eleverne om hvordan de bor. o Hvem bor de sammen med? o Har de nogen dyr? o Hvordan ser deres hus ud? o Bor de i byen eller på landet? Lad eleverne tegne og skrive et postkort til Tonio. Bed dem tegne hvordan de bor. Bagpå kan de skrive en hilsen til Tonio.. Find et print med en række spanske gloser og sætninger, som eleverne kan bruge i deres postkort. Send det færdige postkort ind til Hele Verden i Skole, så samler vi et udvalg vi sender ned til Tonio i Nicaragua: Hele Verden i Skole Ibis Vesterbrogade 2b DK 1620 København V Billeder fra Tonios liv Spørg eleverne hvad de kan huske fra historien om Tonio historie. Lad eleverne tegne fire billeder fra Tonios liv. Bed eleverne om at tegne fire billeder fra deres eget liv. Lad eleverne præsentere begge deres billeder og gøre rede for forskelle og ligheder.

2 Tonios dyr Spørg eleverne, hvilke dyr der var i Tonios hus, og hvilket et der var hans yndlingsdyr. Bed eleverne lave en tegning af deres yndlingsdyr, og skrive en lille historie om det. Tal med eleverne, om der er forskel på husdyr i Nicaragua, og dem eleverne har her i Danmark. Lad eleverne tale to og to om det dyr, de ønsker sig mest, og hvorfor det lige er det dyr. Keysha Keysha er 10 år, og bor i en lille by inde i junglen, som man kun kan komme til med båd. Hun tilhører Ulwa-folket, og hun kan godt lide at danse ulwaernes traditionelle dans paliona. Der er ikke nogle hospitaler tæt på den lille by, hvor Keysha bor. Det havde konsekvenser, da Keyshas lillebror blev syg og døde, før man kunne nå at få ham på hospitalet. Lad eleverne læse om Keysha. Opgaver: 0-3. klasse Planter og dyr Keyshas mor ved en masse om planter, og kender også planter, der kan kurere sygdomme. En af konsekvenserne ved at fælde regnskoven er at en masse planter går tabt. Mange dyr er i dag også truede, fordi vi fælder regnskoven. Der bliver blandt andet fældet regnskov for at skaffe træ og for at skaffe plads til mineindustri. Undersøg i klassen hvilke produkter vi bruger herhjemme, der kommer fra regnskoven. Er der noget inde i klasselokalet? Opfind en leg Mange truede dyrearter bliver skudt af krybskytter. Bed eleverne opfinde en fangeleg, hvor de arbejder ud fra krybskytter og truede dyr. Del eleverne ind i grupper af 4-5 stykker. Bed eleverne om at holde en brainstorm, hvor de blandt andet tænker over o Hvor mange fangere skal der være? o Skal der være et helle noget sted? o Skal der være en bold, et stykke stof eller andre redskaber involveret? o Hvad sker der hvis man bliver taget? o Hvordan slutter legen? Skriv reglerne ned og prøv at lege hinandens lege.

3 Opgaver: 4-7 klasse Skriv en avisartikel Genlæs episoden om Keyshas lillebror og bed eleverne bide mærke i. o Hvem er personerne i historien? o Hvad skete der? o Hvor skete det? o Hvorfor skete det? Forklar hvordan man i en nyhedsartikel skriver det, man finder vigtigst først. Lad eleverne udvælge hvad de finder vigtigst i historien. Lad eleverne skrive en nyhedsartikel til en avis, om det, som skete for Keyshas familie. Dona Dona er garífuna og bor i Orinoco, en lille by ud til havet. Hun er 12 år. Garífunaerne er et oprindeligt folk i Nicaragua, og de har deres eget sprog. Tidligere var sproget ved at uddø, men nu lærer børnene det i skolen. Når Dona bliver stor vil hun gerne være garífunalærer. Lad eleverne læse om Dona. Opgaver: 0-3. klasse Mal Donas hus Dona bor i et hus på pæle, der er lavet af træ. Mal et billede af Dona og hendes hus. Husk også aben Francisco, der bor over for Donas hus Hvad vil du lave når du bliver stor? Dona vil gerne være lærer, når hun bliver stor. Bed eleverne tegne et billede af, hvad de gerne vil lave, når de bliver store. De må ikke skrive navn på. Saml alle tegningerne. Se om eleverne kan gætte, hvem der har tegnet hvilken tegning. Spørg herefter eleven der har lavet tegningen, hvorfor han/hun vil være X, når de bliver store. Land og by Dona bor i en landsby, som man kun kan komme til med båd langt væk fra nogen stor by. Under indgangen Samfund og Demokrati, findes to billedserier fra Nicaragua. De hedder Livet i byen og Livet på landet. Vis dine elever billederne og bed dem om at sammenligne. Hvordan ser der ud i byen? Hvordan ser der ud på landet? Lad dem sætte ord på, hvordan de tror, det er at leve i henholdsvis på landet og i byen. Dette kan gøres i plenum, eller klassen kan diskutere i grupper.

4 Lad eleverne gå sammen to og to, og bed dem finde billeder fra enten livet på landet i Danmark eller livet i byen i Danmark. Lad dem præsentere deres plancher, og snak om forskellene på Nicaragua og Danmark. Opgaver: 4-7 klasse Forskellen på land og by Dona bor i landsbyen Orinoco. Der er ingen veje i byen, og der går heste, hunde og høns rundt i gaderne. Man kan ikke komme til Orinoco i bil, men er nødt til at sejle i en lille båd. Tal to og to eller i små grupper om forskellene på store byer og landsbyer. Skriv stikord ned, og find billeder, der viser de ting, I gerne vil fortælle. Brug stikordene og billederne til at lave en planche eller præsentation, som I fremlægger for resten af klassen. Til sidst kan I hænge alle plancherne op i klassen. Eksempler på stikord kan være: Storbyen Mange mennesker, man ikke kender Meget larm Butikkerne har længe åbent Mange forskellige skoler Landsbyen Alle kender hinanden Stilhed Butikkerne lukker tidligt Én skole Sprog og dialekter Dona er garífuna. Garífunaerne har deres eget sprog, selvom de fleste taler det sprog, der hedder kreol. Garífunaerne vil gerne bevare deres sprog, og derfor er børnene begyndt at lære det i skolen. På samme måde har ulwa-folket, som Keyshia tilhører, deres eget sprog, og miskito- og rama-folket har også deres egne sprog. Snak i klassen om hvor mange sprog i kan. På hvor mange sprog kan i sige hej jeg hedder.. Skriv dem op på tavlen. Tal om, hvad det vil sige at have sit eget sprog. Er det vigtigt, at man stadig har lov til at tale sit eget sprog, selvom man bor i et andet land? Måske kommer nogle af eleverne fra andre lande, og taler ikke dansk derhjemme. Hvad betyder deres modersmål for dem? I Danmark har vi kun ét officielt sprog. Alligevel taler folk fra forskellige dele af Danmark på forskellige måder. Det er fordi de har forskellige dialekter. Gå på opdagelse på dialektkortet, og hør forskellene: Rosy Rosy er 12 år og bor i en lille by ud til Stillehavet med flotte strande og palmetræer. Men Rosys hus er meget lille, og hun deler seng med sin lillebror. I byen er der et projekt, hvor børnene kan lære forskellige danse. De lærer også om miljøet og hvordan man beskytter det. Lad eleverne læse om Rosy.

5 Opgaver: 0-3 klasse Pligter Rosy har mange pligter derhjemme. For eksempel skal hun vaske hele familiens tøj hver dag efter skole. Lad eleverne lave en liste over deres pligter derhjemme. Det kan for eksempel være at dække bord, tømme opvaskemaskine, støvsuge osv. Tal om pligterne i klassen: o Hvor lang tid bruger eleverne på deres pligter hver dag? o Får de lommepenge? o Synes de det er i orden med pligter derhjemme? Opgaver: 4-7. klasse Cirkus rollespil I Rosys by er der et cirkus, hvor børnene danser og laver forestillinger. Forestillingerne handler blandt andet om sammenhold, og om, at der er plads til alle. Rosy synes også det er meget vigtigt, at alle er søde ved hinanden og behandler hinanden ordentligt. Gå sammen i grupper på 4-5 elever. Hver gruppe laver et lille rollespil. Tag udgangspunkt i en der bliver mobbet eller har det svært. Stykket skal handle om hvad der er godt at gøre i sådan en situation. Cirkus børnekonventionen Forestillingerne, som Rosy og de andre børn laver i cirkusset, handler også om rettigheder. De lærer nemlig, at selvom de er børn, så har de også rettigheder. Under Børn og rettigheder kan i læse hovedpunkterne i Børnekonventionen. Den fulde udgave kan findes her. Tal om rettighederne. I kan for eksempel tale om: o Hvad er en menneskeret? o Hvorfor findes der en børnekonvention? o Hvordan kan man sikre, at menneskerettigheder bliver overholdt? Skriv en klassekonvention Tal om, hvilke regler, der kunne være passende at have i jeres klasse, så alle føler sig hørt og godt tilpas. I kan eventuelt lave jeres egen klassekonvention, der både indeholder rettigheder og regler for, hvordan man er en god kammerat. Video-drejebog: Rosy elsker mexicanske sæbeoperaer. På hjemmesiden fortæller Rosy lidt om handlingen i en af hendes yndlings-sæbeoperaer. Præsenter eleverne for berettermodellen, der ligger som en separat pdf-fil. Hjælp eleverne med at sætte handlingen fra Rosys sæbeopera ind i berettermodellen.

6 Eleverne får nu selv til opgave at skrive en lille historie ud fra berettermodellen, hvor de forskellige elementer i modellen indgår. Bagefter kan eleverne bruge drejebogen til at lave en tegneserie, hvor fortællingen præsenteres. Hvis skolen råder over Ipads, kan eleverne også præsentere historien som en lille video. Fiorela Fiorela er 10 år og bor i hovedstaden Managua sammen med sin familie. Hun går på katolsk privatskole. Om eftermiddagen dyrker hun sport, eller synger og spiller teater. Læs om Fiorela og se billedserien om hende, der ligger på hjemmesiden. Opgaver: 0-3. klasse Boganmeldelse Fiorela kan godt lide at læse og har en yndlingsbog der hedder En tøsedrengs dagbog? Snak i klassen om børnenes yndlingsbøger. Er der en genre, de bedre kan lide end andre? Lad børnene skrive en boganmeldelse over deres egen yndlingsbog. Lad eleverne fremlægge deres bøger i klassen. Vendespil Nicaragua er et modsætningsfyldt land. Fiorela er et eksempel på, at der også findes velhavende mennesker, selvom Nicaragua er et fattigt land. Forklar dine elever om modsætninger. F.eks. ord som stor/lille og rig/fattig. Spil et vendespil, hvor eleverne skal finde modsætninger. Du kan finde vendespillet som en separat pdf. Opgaver: 4-7 klasse I billedserien vises et billede af et skema som Fiorela har lavet. Skemaet viser hendes daglige gøremål. Lav et skema Lav et skema ligesom det Fiorela har med sine daglige gøremål, og udfyld det med de ting, du skal lave hver dag. Skriv også, hvis du har nogle regler, du skal følge. o Hvad kan du bedst lide? Farv grøn. o Hvad kan du ikke så godt lide? Farv gul. o Er der noget, du ikke altid får ordnet på listen? Farv rød. o Snak med din sidemand om jeres skemaer? Er de meget forskellige? o Kig på Fiorelas skema. Find ligheder og forskelle?

7 Fiorela tilhører den del af Nicaraguas befolkning, der har råd til at bo i et rigtigt hus, gå i privatskole og generelt lever et liv, der ligner danske børns. Sammenlign Fiorelas liv med Tonios og snak om forskellene i Nicaragua. Facebook Fiorela har facebook og har 199 venner, selvom hun kun er 10 år. Reglerne siger at man skal være 13 år, for at have en facebook-profil. Diskuter i klassen om grænsen på 13 år er rimelig. Burde den være højere eller lavere? Hvorfor er den sat til 13 år? Foretag en voxpop i klassen eller på jeres årgang, og find ud af, hvor mange der har en facebook-profil. Flora Flora er 13 år og arbejder, ligesom Tonio, på Managuas losseplads. Men hun går også i skole, og hendes drøm er at blive læge. Når Flora har fri, kan hun godt lide spille fodbold. Hun er selv fan af Real Madrid og Ronaldo. Lad eleverne læse om Flora. Opgaver: 4-7. klasse Interview Om aftenen hjælper Flora de voksne fra lossepladsen med at lære at læse og skrive. Hvis de voksne ikke kan læse, kan de ikke få arbejde på den nye genbrugsstation, når den åbner Lad eleverne interviewe en af deres forældre om det at gå på arbejde. Bed dem herefter om at skrive en tekst om det, de har fundet ud af. De kan for eksempel spørge om: o Hvor arbejder du? o Hvad laver du på arbejdet? o Hvad er det bedste ved dit arbejde? o Hvorfor er det vigtigt at have et arbejde? Lav et brætspil Flora vil gerne være læge, men der er mange forhindringer på hendes vej. Inddel eleverne i små grupper, og lad dem lave et brætspil, der tager udgangspunkt i Floras drøm om at blive læge og udfordringerne på hendes vej. Startfeltet kan være Floras hus ved lossepladsen, og slutfeltet kan være et hospital, hvor Flora arbejder som læge. Lad eleverne lave en brainstorm over, hvordan brætspillet skal se ud. o Hvordan kommer man fra start til mål? Skal der slås med terning, drejes på skive eller vendes kort? o Hvordan skal banen se ud? Skal den være trekantet, firkantet? Måske en spiral? o Skal der være felter på pladen, hvor der sker noget specielt? Skal der være felter, hvor man må rykke frem, eller skal rykke tilbage? Skal spillet indeholde prøv-lykken-kort. o Skal man kunne blive slået hjem? Skal der være genveje? Eleverne kan hente inspiration til deres brætspil i de følgende eksempler:

8 o Flora sælger mange tortillas, og har råd til nye skolebøger. Ryk 2 skridt frem. o Flora stikker sig på en nål på lossepladsen og bliver syg. Vent en omgang. o Flora får en god karakter i matematik. Ryk 2 skridt frem. o Flora får en cykel, så hun hurtigere kan komme i skole. Du få en ekstra tur. o Floras forældre får ikke arbejde på den nye genbrusstation, og har ikke længere råd til at sende hende i skole. Ryk tilbage til start. Gæt en kendt Flora er fan af Real Madrid og Ronaldo. Snak i klassen om idoler. Hvem er eleverne fan af og hvorfor? Bed eleverne skrive navnene på 3 kendte personer på 3 forskellige lapper papir. Inddel klassen i grupper. Grupperne inddeles yderligere i 2-3 hold. Hver gruppe får en skål eller lign. med papirlapper. En person vælges fra hvert hold. Denne person tager et stykke papir fra skålen. Det er nu op til de resterende holdmedlemmer at gætte navnet på papiret (se nedenstående regler). Hvert hold får 1 minut til at gætte så mange så muligt. Brug et stopur til at holde styr på tiden. Der er tre runder. Efter hver runde tælles antallet af papirlapper, og det skrives ned hvor mange hvert hold har gættet. Når der ikke er flere stykker papir tilbage, stopper runden. Hvert hold tæller op, folder papirlapperne sammen, og lægger papirlapperne ned i skålen igen. Papirlapperne genbruges i næste runde. o Første runde: Man må sige hvad som helst, undtagen navnet på personen. o Anden runde: I anden runde må man kun sige et ord. Det må stadig ikke være navnet på personen. o Tredje runde: Man må ikke sige noget overhovedet, men skal derimod mime personen på den papirlap man har trukket. Til sidst tælles det hele sammen. Det hold der har fået flest papirlapper, over de tre runder, vinder. Philip Philip er 18 år og bor i Orinoco som ligger ud til havet på østkysten i Nicaragua. Philip har en kæreste der bor i USA, som han savner. Han vil vente på hende til hun kommer tilbage. Lad eleverne læse om Philip. Opgaver: 4-7 klasse Kærestebrev Bed eleverne om at forestille sig, at de er Philip. Eleverne skal skrive et kærestebrev til Jessiel ud fra fri fantasi. Bed dem sætte sig i Philips sted. Eleverne skal forestille sig, hvad han ville fortælle Jessiel i et kærestebrev. Lad også eleverne skrive Jessiels svar til Philip.

9 At rejse I Nicaragua er mange børn ikke vant til at rejse. Mange har for eksempel aldrig besøgt hovedstaden. Måske har de slet ikke været uden for deres egen by. Men Philip drømmer om at rejse rundt i Nicaragua, og måske endda komme helt til USA. Tal om, hvilke lande I hver især har besøgt. Skriv landene op på tavlen. Kender I hovedstæderne i alle landene? Den øde ø Hvor kunne du tænke dig at rejse hen? Skriv en kort tekst om, hvor du gerne vil rejse hen, og om, hvordan du forestiller dig, at der er i landet. Hvordan er vejret, hvilket sprog taler folk, hvilken slags mad spiser de osv.? Læs teksten op for din sidekammerat. Philip er født på en lille ø der hedder Little Corn Island, hvor der ikke bor særligt mange mennesker. Bed eleverne om at forestille sig de skulle til en øde ø. Hvilke fem ting ville de tage med sig. Bed dem om at skrive det ned. Inddel klassen i grupper og lad dem diskutere deres lister. Bed dem blive enige om fem ting fælles. Lad afsluttende hver gruppe give en præsentation af de fem ting de har valgt at tage med, hvor de også forklarer hvorfor de har valgt disse fem ting. Bed eleverne skrive en såkaldt robinsonade. Navnet er taget fra den berømte roman Robinson Crusoe, og ideen er at eleverne forklarer hvordan de strandede, levede og blev reddet fra en øde ø. Generelle opgaver Tankebobler Nicaragua/Danmark Lad eleverne vælge et portrætbillede af et af Nicaraguas børn. Eleverne skal printe billedet ud og samtidig finde et billede af dem selv. Eleverne lave en planche, hvor begge billeder limes på. Over hvert portræt laves en stor tankeboble. Lad eleverne udfylde Tankeboblerne på deres planche. De kan f.eks. skrive om personernes drømme for fremtiden, deres interesser, eller hvad de er gode til. Bagefter kan klassen tale om ligheder og forskelle mellem dem selv og de nicaraguanske børn og unge. Gådedomino: Se print. Quiz: sandt eller falsk: Se print. Spørgsmål om Nicaraguas børn, der kan besvares med enten sandt ellers falsk Quiz : multiple choice: Se print. Spørgsmål om Nicaraguas børn, med fire svarmuligheder, hvor eleverne skal vælge det ene svar, der er rigtigt. Vendespil: Se print Vendespil (Memory) hvor de rigtige par er ord, der er modsætninger

Opgaver til Guatemalas børn. Opgaveforslag til Guatemalas Børn. Teresa

Opgaver til Guatemalas børn. Opgaveforslag til Guatemalas Børn. Teresa Opgaveforslag til Guatemalas Børn Teresa Lav en radio-reportage Se den lille film Sejl med til Teresas by. Lad eleverne indtale deres egen speak på en diktafon/telefon. Spil radioudsendelserne i klassen.

Læs mere

OPGAVE: Fyld i fællesskab en sæk med affald eller blade, før I kan gå videre til næste post. Tag sækken med videre til de resterende poster.

OPGAVE: Fyld i fællesskab en sæk med affald eller blade, før I kan gå videre til næste post. Tag sækken med videre til de resterende poster. På jeres rejse er I kommet til en stor losseplads i hovedstaden Managua. I møder 7-årige Tonio, som arbejder på lossepladsen hver dag efter skole. Hans familie er meget fattig. Tonio fortæller, at han

Læs mere

Opgaverne til dette tema er ikke inddelt efter fag, men direkte relateret til de enkelte børn.

Opgaverne til dette tema er ikke inddelt efter fag, men direkte relateret til de enkelte børn. Opgaver til Nicaraguas Børn Temaet Nicaraguas børn giver eleverne mulighed for at komme endnu tættere på børnenes hverdag i Nicaragua. Små videofilm og billedserier fra børnenes hverdag er med til at understøtte

Læs mere

Samfund og Demokrati. Opgaver til historie

Samfund og Demokrati. Opgaver til historie Opgaver til historie Under indgangen til Samfund og Demokrati kan dine elever lære om samfundsdynamikken i Nicaragua og få et indblik i et system og civilsamfund, der fungerer markant anderledes end det

Læs mere

Liberias børn. Opgaver

Liberias børn. Opgaver Opgaver Opgave 1: Håndtryk Det kan være sjovt at øve sig på noget, som er en skik i andre lande. Eleverne kan øve sig på at lave det håndtryk, som Frederick og Michael bruger, når de siger goddag. Opgave

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Born i ghana 4. hvad med dig

Born i ghana 4. hvad med dig martin i ghana 1 2 indhold Børn i Ghana 4 Martin kommer til Ghana 6 Børnene i skolen Landsbyen Sankt Gabriel 12 Martin besøger en høvding 16 Zogg en lille klinik på landet 1 På marked i Tamale 20 Fiskerne

Læs mere

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE 1 UDDRAG AF STÆRKE SAMMEN OM TIL 7. 10. KLASSE 2 Modul 1 - STÆRKE SAMMEN Til dette tema indgår en stribe links til undersider på redbarnet.dk/skole og andre hjemmesider. Når du har dette dokument åbent

Læs mere

Bilag nr. 9: Interview med Zara

Bilag nr. 9: Interview med Zara Bilag nr. 9: Interview med Zara Man kan høre raslen af papir. Randi og Katja fortæller Zara lidt om hvordan interviewet kommer til at foregå. I: Kan du huske, at vi lavede nogle tegninger i går? 5 Papirerne

Læs mere

Du skal se en film om en gris, der har en stor drøm. Den lille gris flyver

Du skal se en film om en gris, der har en stor drøm. Den lille gris flyver Du skal se en film om en gris, der har en stor drøm o Den lille gris flyver Har du en drøm? Min drøm Fortæl eleverne, at den næste film handler om en gris, der har en drøm om at flyve. Tal om, hvad det

Læs mere

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014.

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Jonas er 15 år, går på Hårup Skole, og bor uden for byen Todbjerg. Intervieweren i dette interview er angivet med

Læs mere

Familiens liv og hverdag år 1900 Vælg selv opgaver. Skoletjenesten, Arbejdermuseet

Familiens liv og hverdag år 1900 Vælg selv opgaver. Skoletjenesten, Arbejdermuseet Familiens liv og hverdag år 1900 Vælg selv opgaver Skoletjenesten, Arbejdermuseet Se godt på billedet på side 2. Billedet hedder Bønder i hovedstaden" og er malet af Erik Henningsen i 1887. Vælg en af

Læs mere

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende.

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende. Du skal lære o o o o o At tale om, hvad der sker i filmen på dansk. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmen. At læse og forstå korte tekster om filmen på dansk. At skrive ord og sætninger om

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1. Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1. Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12. Uge 29 Emne: Nørd Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12.00 Uge 29 l Nørd Hopp har fundet en god pind. Den faldt ned lige

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge4_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 11.22 Uge

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: omsorg for andre. at lyve. forskellen på at sladre og hjælpe. Formål Når man er sammen hver dag, er det naturligt, at der indimellem opstår konflikter og uenigheder. Heldigvis

Læs mere

ændrer vi verden Grønsmutter: Sammen Formål Forudsætninger for spejderne Forudsætninger for lederne Om trinene Trin 1 Trin 2 Trin 3 Event Side 1 af 6

ændrer vi verden Grønsmutter: Sammen Formål Forudsætninger for spejderne Forudsætninger for lederne Om trinene Trin 1 Trin 2 Trin 3 Event Side 1 af 6 Grønsmutter: Sammen ændrer vi verden Formål I mærket skal grønsmutterne lære om nogle af de væsentlige problemer, som verden oplever, og hvordan verdenssamfundet, spejderne men også den enkelte pige kan

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 8. Emne: Familie og arbejde HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 8 Emne: Familie og arbejde side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 8. Emne: Familie og arbejde HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 8 Emne: Familie og arbejde side 1 Uge 8 Emne: Familie og arbejde Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 8 Emne: Familie og arbejde side 1 HIPPY HippHopp Uge8_familie.indd 1 06/07/10 11.25 Uge 8 l Familie og arbejde Ved

Læs mere

Undervisningsforløb i uddannelse og erhverv på mellemtrinnet.

Undervisningsforløb i uddannelse og erhverv på mellemtrinnet. Undervisningsforløb i uddannelse og erhverv på mellemtrinnet. Den hastige samfundsmæssige udvikling gør det mere og mere nødvendigt, at man har nogle mål og planer for sit liv, at man løbende reviderer

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål.

Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål. Film og spørgsmål Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål. Spørgsmål til 2 sider af samme sag Nikolajs version Hvad tænker

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Safari Europa Ræv Safari Europa Hugorm Safari Europa Pindsvin

Safari Europa Ræv Safari Europa Hugorm Safari Europa Pindsvin Du skal se tre film o o o Safari Europa Ræv Safari Europa Hugorm Safari Europa Pindsvin Du skal lære o o o o o At tale på dansk om ting og dyr i naturen. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmene.

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Du skal se en film med en god historie: Elefantens cykel

Du skal se en film med en god historie: Elefantens cykel Du skal se en film med en god historie: o Elefantens cykel Elefanten ønsker sig en cykel. Tegn en sej cykel: Fortæl eleverne, at filmen, I skal se, handler om en elefant, der ønsker sig en cykel. Hvad

Læs mere

Du og din familie. Uddannelse og Job

Du og din familie. Uddannelse og Job Du og din familie Uddannelse og Job Titel: Anbefalet klassetrin: Beskrivelse: Tidsforbrug: Du og din familie 2. - 3. klasse I dette forløb vil eleverne arbejde med forskellige måder at leve på, de skal

Læs mere

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE 1 UDDRAG AF STÆRKE SAMMEN OM TIL 0. 3. KLASSE 2 Modul 1 - STÆRKE SAMMEN Hvad er børns rettigheder? Modulet indledes med en snak om ordet rettigheder. Her arbejdes med elevernes forforståelse i forhold

Læs mere

Undersøg job. Arbejdskort 1. Job på skolen. Opgave. Hjælp. Resultat. Tid

Undersøg job. Arbejdskort 1. Job på skolen. Opgave. Hjælp. Resultat. Tid Arbejdskort 1 Undersøg job Job på skolen Hver dag møder du mennesker på job overalt, hvor du kommer. Hos bageren, i butikker, i sportshallen, i biografen, på gaden. På skolen er der dine lærere, servicemedarbejdere

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER PÅ JAGT Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores læseundervisning.

Læs mere

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag OPGAVER TIL. Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde og sikkerhed på arbejdet.

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag OPGAVER TIL. Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde og sikkerhed på arbejdet. OPGAVER TIL Livet går så hurtigt NAVN: OPGAVER SOM KAN LAVES I KLASSEN Før I læser romanen Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde og sikkerhed på arbejdet. Tal i grupper om jeres egne

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland Er det en veninde, som ikke er her mere? Jeg er meget ked af det, det er Nurzan, og hun skal tage af sted Vi har været sammen siden begyndelsen, også på det første

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 15 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge15_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 15 l Verden omkring

Læs mere

Bilag nr. 6: Interview med Anders A.

Bilag nr. 6: Interview med Anders A. Bilag nr. 6: Interview med Anders A. (Anders stammer og har en talevanskelighed, der gør, at han udtaler g-lyden som d, og forlyd sk) 5 I: Vi stiller nogle spørgsmål, så snakker vi lidt, og så sidder Randi

Læs mere

Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten

Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten Undervisningsmateriale 0.-4. klasse Lidt om Museum Ovartaci Museum Ovartaci er et lidt anderledes kunstmuseum, fordi kunsten her er lavet af kunstnere,

Læs mere

Vejledning. Forslag. Illustrationer er lavet af Pernille Ane Egebæk. Tør du tale om det?

Vejledning. Forslag. Illustrationer er lavet af Pernille Ane Egebæk. Tør du tale om det? Vejledning Som en del af afrundingen til resten af materialet, er det vigtigt at eleverne får viden om hvordan de kan få hjælp. Denne tavleøvelse præsenteres af læreren, men giver eleverne mulighed for

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Læringsmål Materialer Forberedelse og organisering Fremgangsmåde

Læringsmål Materialer Forberedelse og organisering Fremgangsmåde I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed jf. Sundhedsstjernen. De ved også, at de selv kan

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år

Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år Naturlig enhed Vi hører altid radio og så tjekker jeg også min mobil, men vi ses ikke tv om morgenen. Men så sidder jeg også

Læs mere

Min bog om Baunegård 1

Min bog om Baunegård 1 Min bog om Baunegård 1 Velkommen til Baunegård Denne lille bog er til dig, da du skal flytte ind på Baunegård. I bogen kan du læse eller få læst højt, hvad Baunegård er. Midt i Værløse ved en dejlig stor

Læs mere

Hvad børn siger om et godt børneliv!

Hvad børn siger om et godt børneliv! Hvad børn siger om et godt børneliv! Indledning: Børnerådet har udarbejdet en rapport, Portræt af 5. klasse, januar 2007. Undersøgelsesresultatet er taget med udgangspunkt i en gruppe unge bestående af

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 16. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 16. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1 Kursusmappe Uge 16 Emne: Eventyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge16_Eventyr.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 16 l Eventyr Det har sneet, og alt er hvidt. Hipp

Læs mere

ARBEJSOPGAVER TIL DIG OG DIN NORDISKE FAMILIE

ARBEJSOPGAVER TIL DIG OG DIN NORDISKE FAMILIE ARBEJSOPGAVER TIL DIG OG DIN NORDISKE FAMILIE 1) SLÆGT OG FAMILIE 2) NORDEN OG DENS GEOGRAFI 3) MARGRETE 1.S LIV 4) PERSPEKTIVERING Indledende øvelse: Før I går i gang med at arbejde med Historiedystens

Læs mere

katastrofen rammer Når Vejledning 0.-3. klasse til temaer og elevaktiviteter

katastrofen rammer Når Vejledning 0.-3. klasse til temaer og elevaktiviteter Når katastrofen rammer Vejledning til temaer og elevaktiviteter 0.-3. klasse Indhold 3 Til underviseren 4 Skole 6 Nødhjælp 7 Leg og tryghed 8 Fold og klip Til underviseren Aktiviteterne handler om nødhjælp

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: at være udenfor fællesskabet. kontra at være opmærksomme på hinanden. Formål Noget af det, som eleverne på mellemtrinnet er mest bange for, når de er i skole, er at blive

Læs mere

Hvor stort er problemet?

Hvor stort er problemet? Navn: Hvor stort er problemet? Dato: Kapitel 9: Øvelsesark 1 Side 1 af 2 Problemer kan både være store, medium og små. For at være god til social tænkning må du lære at bedømme størrelsen på dit problem.

Læs mere

Tillykke med din nye kanin

Tillykke med din nye kanin Tillykke med din nye kanin Afkomsattest Født: Køn: Farve: Race: Opdrættet hos Opdrætters navn Højre øre Venstre øre Registreret Solgt d. Købers navn: Fuldmagt Garanti Far Farfar Farfars far Farfars mor

Læs mere

Fortæl derudover eleverne, at de også skal overveje, hvordan deres liv ville se ud, hvis de ikke havde disse rettigheder.

Fortæl derudover eleverne, at de også skal overveje, hvordan deres liv ville se ud, hvis de ikke havde disse rettigheder. Frihedsrettighedernes betydning Sådan gør du Introduktion af elementet (5-10 minutter) Start med at fortælle eleverne, at de nu skal arbejde med grundlæggende demokratiske frihedsrettigheder herunder,

Læs mere

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Jeg siger op OPGAVER TIL

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Jeg siger op OPGAVER TIL OPGAVER TIL Jeg siger op NAVN: OPGAVER SOM KAN LAVES FÆLLES I KLASSEN Før I læser romanen Kig på bogens forside og bagside og kapitel-overskrifter. Hvad tror I, den handler om? Lav en brainstorm med alle

Læs mere

Børnepanelrapport nr. 1: 2012. Det gode børneliv BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

Børnepanelrapport nr. 1: 2012. Det gode børneliv BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL Børnepanelrapport nr. 1: 2012 Det gode børneliv BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 Kære læser Hvad er et godt liv for børn i Danmark? Det vil vi rigtig gerne vide i Børnerådet. For hvis vi ved det, kan

Læs mere

Ugeskema. 7 Det er lidt svært 1 Man må gå ud og sjippe Man må selv om hvornår man vil lave 1 Nogen gange er der for mange opgaver 1

Ugeskema. 7 Det er lidt svært 1 Man må gå ud og sjippe Man må selv om hvornår man vil lave 1 Nogen gange er der for mange opgaver 1 Spørgeskema elever i. klasse Eleverne blev bedt om at skrive tre fordele og tre ulemper om hvert punkt. Det gik nemt med fordele, men en del elever havde svært ved at finde ulemper. Hvis eleverne ikke

Læs mere

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Tre venner OPGAVER TIL. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene på tavlen.

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Tre venner OPGAVER TIL. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene på tavlen. OPGAVER TIL Tre venner NAVN: OPGAVER SOM KAN LAVES I KLASSEN Før I læser romanen Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene

Læs mere

Undervisningsmaterialet er udviklet af Luna Christensen & Niels Erling. Med kyndig vejledning fra Mirjam Dyrgaard Hansen

Undervisningsmaterialet er udviklet af Luna Christensen & Niels Erling. Med kyndig vejledning fra Mirjam Dyrgaard Hansen Undervisningsmaterialet er udviklet af Luna Christensen & Niels Erling Med kyndig vejledning fra Mirjam Dyrgaard Hansen Layout & Tegninger: Kenneth Nytoft & Terese Skovhus www.teaterbloom.dk Dette materiale

Læs mere

Børnekirken Julen 2018

Børnekirken Julen 2018 Adventkalender til Børnekirken Julen 2018 1. søndag i advent: Børn på flugt! I dag må mange børn flygte på samme måde, som Jesusbarnet måtte flygte fra Herodes. Dette oplæg kan hjælpe børn til at forstå,

Læs mere

Lærervejledning til 7. klasses forløb.

Lærervejledning til 7. klasses forløb. Lærervejledning til 7. klasses forløb. Hele undervisningen i dette forløb er bygget op efter et bestemt mønster. Mønsteret er vigtigt at kende for at arbejdet trækker i samme retning. Derfor har jeg skrevet

Læs mere

Børn på Cuba Billedserie til undervisningsforløbet Cuba en ø i Caribien i Ideer på tværs Bog 41. Målgruppe 2.- 8. klasse. Foto: Lillemor Andersen 2010

Børn på Cuba Billedserie til undervisningsforløbet Cuba en ø i Caribien i Ideer på tværs Bog 41. Målgruppe 2.- 8. klasse. Foto: Lillemor Andersen 2010 Børn på Cuba Billedserie til undervisningsforløbet Cuba en ø i Caribien i Ideer på tværs Bog 41. Målgruppe 2.- 8. klasse. Foto: Lillemor Andersen 2010 Der er stor forskel på at bo i Danmark og i Cuba,

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

StÆrke fællesskaber. Skab stærke fællesskaber. Hvad GØR en aktiv medborger for fællesskab? 1a - Drejebog - Stærke fællesskaber - s1.

StÆrke fællesskaber. Skab stærke fællesskaber. Hvad GØR en aktiv medborger for fællesskab? 1a - Drejebog - Stærke fællesskaber - s1. 1a - Drejebog - Stærke fællesskaber - s1 StÆrke fællesskaber Hvad GØR en aktiv medborger for fællesskab? Skab stærke fællesskaber Indhold I denne øvelsesrække får deltagerne opgaven: Hvad vil I gøre for

Læs mere

Undervisningsmateriale til indskolingen

Undervisningsmateriale til indskolingen Undervisningsmateriale til indskolingen Øvelse 1: Snak i fællesskab Du kan starte med at (gen)fortælle, at tegnefilmen bl.a. viser, at børn og voksne tit tænker forskelligt. Malthes forældre tror slet

Læs mere

At en film er humoristisk betyder, at den er sjov og måske lidt fjollet eller skør. Ulvene og fårene i filmen kan snakke.

At en film er humoristisk betyder, at den er sjov og måske lidt fjollet eller skør. Ulvene og fårene i filmen kan snakke. Du skal lære o o o o o At tale om, hvad der sker i filmen på dansk. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmen. At læse og forstå korte tekster om filmen på dansk. At skrive ord og sætninger om

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2018 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren Stemmer fra Hulbjerg Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren v/ Anette Wilhjelm Jahn Her er forslag til opgaver, der sætter fantasien

Læs mere

TANKE-EKSPERIMENTER:

TANKE-EKSPERIMENTER: TANKE-EKSPERIMENTER: Samfundsfilosofisk og etisk tema Til læreren Som vejledende tidsforbrug er dette tema sat til at fylde 2 moduler á to lektioner det kan dog afhænge af fordybelsesgraden ved de forskellige

Læs mere

Begynderlæsning Outrup Skole Forældreinformation

Begynderlæsning Outrup Skole Forældreinformation Begynderlæsning Outrup Skole Forældreinformation Hvad er læsning: Læsning er sprog. At læse, er ikke bare det at kunne læse en tekst flydende uden at lave fejl og uden at køre fast. Det er samtidig et

Læs mere

Indskoling. Børn i verden

Indskoling. Børn i verden Indskoling Børn i verden Børn i verden Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Verdensdele og lande Ulande og Ilande Børn i Malawi Skole og Fritid Børn i verden 1. modul Introduktion til ugen.

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 22. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 22. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1 Uge 22 Emne: Her bor jeg Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge22_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.40 Uge 22 l Her bor jeg Dagene er begyndt at

Læs mere

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Det kan være en overvældende, og måske for nogle børn en uoverkommelig, oplevelse at skulle starte på en børnepsykiatrisk udredning. Det kan være svært for jer

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 12 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge12_herborjeg.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 12 l Her bor jeg Hopp er på vej hen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Det kan være en overvældende, og måske for nogle børn en uoverkommelig, oplevelse at skulle starte på en børnepsykiatrisk udredning. Det kan være svært for jer

Læs mere

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag.

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Kultur og Samfund. Familie og Hverdag. TRIN 1 Opgaver til Hverdagen i billeder

Kultur og Samfund. Familie og Hverdag. TRIN 1 Opgaver til Hverdagen i billeder Familie og Hverdag TRIN 1 Opgaver til Hverdagen i billeder Lad eleverne skrive sætninger om deres familie ved hjælp af ordene herunder. De kan også skrive lidt om deres hverdag. Under temaet Liberias børn

Læs mere

Restaurant Petit. Før du læser bogen

Restaurant Petit. Før du læser bogen OPGAVER TIL Restaurant Petit NAVN: Før du læser bogen OPGAVE 1 1. Læs teksten på bagsiden af bogen Hvor er Jacob og Lone henne? Hvad laver de? Hvorfor tænker Lone på at rejse hjem? Snak om, hvad I synes

Læs mere

2. klasse. Børn i verden

2. klasse. Børn i verden 2. klasse Børn i verden Børn i verden Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Verdensdele og lande Ulande og Ilande Børn i Malawi Skole og Fritid Børn i verden 1. modul Introduktion til ugen.

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER KEVINS HUS Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores

Læs mere

Mathilde i Mellemamerika. Costa Rica og Nicaragua Af Per H. Jacobsen

Mathilde i Mellemamerika. Costa Rica og Nicaragua Af Per H. Jacobsen Mathilde i Mellemamerika Costa Rica og Nicaragua Af Per H. Jacobsen Indhold Mathildes dagbog fra Costa Rica Side 4 Costa Rica Side 18 Mathildes dagbog fra Nicaragua Side 38 Nicaragua Side 50 Stikord Side

Læs mere

Billedtekster og overskrifter

Billedtekster og overskrifter Trækfuglen Opgaveark Dansk, 3.-4. klasse Omfang: 1-2 lektioner Billedtekster og overskrifter Billedtekster er meget vigtigere, end mange tænker. Og Børnenes Egen U-landskalender består netop grundlæggende

Læs mere

Innovation Step by Step

Innovation Step by Step Innovation Step by Step Elevhæfte. kl. verdens bedste læserum Et tværfagligt forløb mellem dansk og billedkunst Innovation Step by Step Et undervisningsmateriale til mellemtrinnet med fokus på arkitektur

Læs mere

Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Øvelse 1: Snak om tegnefilmen Formålet med denne øvelse er at styrke elevernes evne til at sætte sig ind i hvordan andre har det. Øvelsen skal hjælpe

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11. Uge 21 Emne: Dyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.39 Uge 21 l Dyr Det er tidligt om morgenen og stadig mørkt. Hipp

Læs mere

AKTANTMODELLEN. Modellen er til pas skematisk, så det bliver lettere at overskue. PRØV DEN!!

AKTANTMODELLEN. Modellen er til pas skematisk, så det bliver lettere at overskue. PRØV DEN!! AKTANTMODELLEN Modellen her har været anvendt i skoler i Island, og eleverne er vilde med den, da den giver dem et visuelt billede af tekstens struktur, og de kan med denne model nemmere lave et referat/resume.

Læs mere

Uge 11. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Emne: Dyr side 1 HIPPY. Uge11_dyr.indd 1 06/07/

Uge 11. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Emne: Dyr side 1 HIPPY. Uge11_dyr.indd 1 06/07/ Uge 11 Emne: Dyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge11_dyr.indd 1 06/07/10 12.02 Uge 11 l Dyr Hipp og Hopp står under træet. Det er koldt, og de fryser. De

Læs mere

Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller. Forældre med handicap i DHF

Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller. Forældre med handicap i DHF Forældre med handicap i DHF Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller Rasmus Møller er lærerstuderende, benamputeret og far til August på 3 år. Og Rasmus og hans kone venter en

Læs mere

Hvad ved jeg om H.C. Andersen?

Hvad ved jeg om H.C. Andersen? Før jeg læser bogen Hvad ved jeg om? Tænk dig godt om. Kig på mindmappet. Kig i bogen. Skriv eller tegn alt, hvad du ved om. Nina Sahl Gyldendal Hvor har du hørt om ham? Hvad lavede han? Hvad har du hørt

Læs mere

Hjælp! Print og klip ark 1-3. Laminér dem eventuelt for genbrug. Sæt dem op med enten magneter eller klæbemasse. Resten tegnes af læreren på tavlen.

Hjælp! Print og klip ark 1-3. Laminér dem eventuelt for genbrug. Sæt dem op med enten magneter eller klæbemasse. Resten tegnes af læreren på tavlen. TIL 4.-6. KLASSETRIN Hjælp! Formål Som en del af afrundingen til resten af materialet, er det vigtigt at eleverne får viden om hvordan de kan få hjælp. Denne tavleøvelse præsenteres af læreren, men giver

Læs mere

kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige

kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige VELoverstået - eksamen. Vi skaber succeser. Det er vores

Læs mere

Mange julehilsner Albert

Mange julehilsner Albert GLÆDELIG FØRSTE DECEMBER! Mit navn er, og jeg er flyttet ind i nat. Jeg elsker jul og gaver. Og så er jeg en rigtig drillenisse Så bare pas på, for ellers kan jeg finde på de skøreste ting. Jeg har en

Læs mere

Ressourcen: Projektstyring

Ressourcen: Projektstyring Ressourcen: Projektstyring Indhold Denne ressource giver konkrete redskaber til at lede et projekt, stort eller lille. Redskaber, der kan gøre planlægningsprocessen overskuelig og konstruktiv, og som hjælper

Læs mere

Malene Fenger-Grøndahl Annemette Bramsen

Malene Fenger-Grøndahl Annemette Bramsen Malene Fenger-Grøndahl Annemette Bramsen CDR FORLAG Kan man spise softice med pinde? 2011 by Malene Fenger-Grøndahl og Annemette Bramsen og CDR-Forlag Tekst: Malene Fenger-Grøndahl Illustrationer: Annemette

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 Uge 26 Emne: Eventyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge26_eventyr.indd 1 06/07/10 11.43 Uge 26 l Eventyr Hopp er øm i hele kroppen, da hun

Læs mere