: Bendt Johansen. Fra Aalborg Stiftstidende Nov. 1987: Præst indstillet til embedet i Als.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1987 2010: Bendt Johansen. Fra Aalborg Stiftstidende Nov. 1987: Præst indstillet til embedet i Als."

Transkript

1 : Bendt Johansen. Fra Aalborg Stiftstidende Nov. 1987: Præst indstillet til embedet i Als. 1. december tiltræder en ny præst embedet ved Als og Øster Hurup kirker, og det bliver sandsynligvis den 43 årige stud. theol Bendt Johansen fra Mørke. Indstillingen skete i samråd med biskop Henrik Christiansen. Den kommende præst skal afløse pastor Knud Bornemann Nielsen, der fratræder stillingen på grund af alder. Knud Bornemann Nielsen og hustru, der har fungeret som præst i landsbyerne i en menneskealder, bliver boende i Als. Ægteparret har erhvervet stuehuset til den tidligere præstegårdkun et halvt hundrede meter fra den nuværende bopæl. Bendt Johansen, der er indstillet som nr. et, er gift og har tre børn på henholdsvis 15, 13 og 10 år. Han er udlært smed i 1965, og derefter aftjente han sin værnepligt, hvorefter han gik i gang med en sproglig gymnasieuddannelse i Rønde. Efter det to-årige studenterkursus i 1972 blev han indskrevet ved det teologiske fakultet ved Århus Universitet. Han afsluttede sin uddannelse i sommer i år. I perioden, hvor han studerede, har han haft forskellige hverv. Han har bl.a. fungeret som kordegn i Århus og som graver ved Mørke Kirke. Han har ligeledes arbejdet inden for FDF/FPF. Hustruen Gunda er uddannet kommuneassistent. Den 43-årige stud. theol. Bendt Johansen bliver ordineret ved en højtidelighed i Aalborg Domkirke 23. oktober. (Provst Ole Brandt Petersen indsatte Bendt Johansen i embedet i såvel Øster Hurup som Als.) I jubilæumsåret 2009 har Bendt Johansen ønsket at trække sig tilbage fra stillingen og gå på pension fra 1. februar En nærmere omtale af hans og hustruen, Gunda s virke må nok vente.

2 : Knud Bornemann Nielsen. Aalborg Stiftstidende 18. Nov. 1987: Mærkedage for præsten. ALS: 25 års jubilæum ved Als og Øster Hurup kirker og emeritus hæftet foran pastortitlen. Men først en 70 års fødselsdag, som den populære Als-præst kan fejre, onsdag. Det markeres ved en sammenkomst på Als kro, hvortil hele menigheden er inviteret. (Festmiddagen på Als kro havde deltagelse af 150 mennesker. Her takkede og påpegede formanden for menighedsrådet Anker Kjeldsen for det gode samarbejde) Knud Bornemann Nielsen, hustruen Bitten og døtrene Elisabeth og Inger blev hurtigt accepteret i det lille samfund. Han er jævn og ligetil. Der er ikke noget ophøjet over præsten. Han kan drikke en øl med menigmand, og har gennem årene deltaget i fester og byarrangementer med lokalbefolkningen. Det har været en medvirkende årsag til det tillidsforhold, der er opstået mellem borger og præst. Man har kunnet le sammen med præsten, græde sammen med præsten, være alvorlig sammen med præsten og har kunnet finde trøst hos præsten han har i de 25 år været et midtpunkt i lyst og nød. Pastor Knud Bornemann Nielsen har ofte også gjort sig bemærket såvel i byen som på prædikestolen og det har han måttet høre for bl.a. i flere lokalrevyer, men aldrig i en ond mening. Ingen i Als og Øster Hurup kunne drømme om at genere pastor Bornemann, som han omtales i daglig tale. Det er i ordenes bedste betydning en farverig person, der i dag runder de 70 år, som om kort tid fejrer jubilæum, og som takker af fra prædikestolene i Als og Øster Hurup kirker. (I sin afskedsprædiken sagde Knud Bornemann Nielsen bl.a.: Det har været vidunderligt at være præst, fordi man har måttet forkynde et budskab om Guds godhed om at menneskene ikke skal være bange, fordi Vor Herre Jesus Kristi er kommet, og så er det hele blevet anderledes. -I de 25 år jeg har været præst her, har jeg forsøgt at forkynde evangeliet så godt, som jeg kunne, - og jeg har i alle årene været glad for at prædike for jer. Jeg har ikke kunnet gøre alle tilpas, og det kan selvfølgelig heller ikke være meningen, og der kan også være ting, som jeg har gjort forkert, og det beder jeg om tilgivelse for, sagde pastoren, og samtidig rettede han en tak til kirkens personale.) (Tilstrømningen til Als kirke var så stor, at det var nødvendigt at indsætte ekstra stole og skamler for at skaffe alle en siddeplads. Der var mødt lige så mange op i kirken, som om det var juleaften)

3 Knud Bornemann Nielsen. Han var født 18. november 1917 i Vendsyssel. Han var præst på Fyn i en årrække. Her var han også indvalgt i byrådet, for han var meget politisk interesseret. Han kom til Als som præst 1. december Han gjorde sig især bemærket ved sin store diskussionslyst. Når han mødte mennesker i alle sammenhænge endte det gerne med en livlig diskussion, hvor der blev udvekslet synspunkter, og så var han i sit es. Han var overbevist socialdemokrat, men han havde også respekt for andres synspunkter. Hans prædikener var af svingende kvalitet. De kunne svinge fra det rene nonsens til det helt sublime. Han var oratorisk velbegavet, men kunne i sine prædikener provokere det borgerlige samfund. Han kunne også lægge sig ud med pressen, når han fra prædikestolen udtalte, at folk ikke skulle tro på alt det sludder, der til tider stod i Aalborg Stiftstidende. Efter at have virket i sognet i 25 år, faldt han for aldersgrænsen den 1. december Han købte den gamle forpagterbolig til præstegården for at nyde sit otium der. Ægteparret blev efter nogle år ramt af alvorlig sygdom, idet hans kone, Bitten, blev så syg, at hun skulle tage ophold på plejehjem. De fik begge ophold på Bernadottegården, hvor Bitten døde i Knud Bornemann Nielsen døde den 17. januar De er begge begravet på Als kirkegård. Selv efter sin død ønskede Bornemann, at folk ikke skulle være i tvivl om han politiske standpunkt, for på gravstenen er han benævnt som: sognepræst og socialdemokrat! Pastor Marius Larsen var gift med Anna Karen Kirstine Marie Larsen. Født 11. februar 1902 Død 23. juni 1989 i Bogense. Den ældste datter Eva blev gift med Ove Larsen, broder til bager Hugo Larsen Als. Bosatte sig på Fyn. 3 andre børn Esther, Svend Aage og Nora, rejste til Amerika efter krigen. De er døde alle tre. Alle 4 børn var født i Amerika, og som følge deraf var de amerikanske statsborgere.

4 Efterlysning: Pastor Marius Larsen var en ivrig fotograf, og han optog mange smalfilm. Det var almindeligt, når man gik til præst hos ham, at han i forbindelse med konfirmationsforberedelserne lod sine kommende konfirmander se disse smalfilm. Ligeledes blev de også vist i større forsamlinger på bl.a. det gamle afholdshotel. Der var også film optaget i USA. Lokalhistorisk forenings største ønske er at disse smalfilm stadigvæk eksisterer og at komme i forbindelse med personer som måske er i besiddelse af disse gamle smalfilm. De ville kunne bidrage med vigtige og interessante ting fra tiden i fyrrerne og halvtredserne : Marius Larsen. Marius Larsen var født i Mellerup ved Randers fjord, hvor han blev døbt af den kendte valgmenighedspræst og forfatter, Jakob Knudsen. Da han var 20 år, rejste han til USA for at læse til præst i staten Iowa, men før han blev færdig, gik USA med i 1. verdenskrig. Han meldte sig som frivillig og gjorde krigen med i Frankrig til dens slutning i Han fik nu, som andre der havde kæmpet som frivillige for USA, amerikansk statsborgerskab. Han fuldførte sit studium og tog til Danmark., hvor han i 3 år var lærer ved Uldum højskole. Her traf Marius Larsen sin hustru, der var elev på højskolen fru Larsen var fynbo. Fra 1926 til 1936 var ægteparret i Amerika, hvor han var præst ved en dansk menighed i Oregon, senere i Montana. Deres fire børn er alle født i Amerika, og efter anden verdenskrig valgt tre af dem, en søn og to døtre, at vende tilbage til USA som amerikanske statsborgere, mens den ene datter giftede sig her og bosatte sig på Fyn. Efter opholdet i USA fik præsteparret ansættelse i Lendum i fire år, inden de i 1942 flyttede til Als. De er kommet godt ud af det med befolkningen, selvom pastor Larsen måske ikke har været nogen helt sædvanlig præst, som folk forestiller sig en præst skulle være. Han var meget sportsinteresseret og dyrkede gymnastik, og i hans tid i Lendum ledede han drengegymnastik i forsamlingshuset. Mens Marius Larsen var præst i Als under 2. verdenskrig, deltog han i modstandsbevægelsen, og det var selvfølgelig af den grund han fik tilnavnet: Pistol Marius. Da englænderne kom til Helberskov, Kristi Himmelfartsdag, den 10. om formiddagen, blev pastor Larsen underrettet i begyndelsen af gudstjenesten. Han afbrød omgående gudstjenesten, lagde præstekjolen fra sig, tog sin lange, glatte og sorte frakke på, og under den var der skjult en maskinpistol. Efter krigen var han en ivrig tilhænger af hjemmeværnet, som han var medlem af. Han var også med til at anlægge en skydebane ved stranden nær Halvrebene. Han var også meget interesseret i den lokale historie.

5 Han var en flittig bidragyder med artikler i Historisk Årbog for Aalborg amt om sin egn: Om degnene ved Als kirke og om Haslevgaarde og andet. På grund af sygdom måtte pastor Larsen opgive sit embede. Han havde håbet at kunne blive, til han faldt for aldersgrænsen, men sådan skulle det ikke være, men jeg håber, at jeg kan blive så rask, at jeg kan dyrke mine historiske interesser. Det er vemodigt, at vi skal rejse herfra, men det er jo livets lod. siger pastor Larsen. Han følger selv sine gæster ud til den ventende vogn. I det han vinker farvel, lyser et venligt smil op i hans ansigt Et mildt og smukt og resigneret smil. Under hans sygdom vikarierede pastor Lundbeck Hansen, Skelund og Svend Breum. ( Uddrag af artikel i Aalborg Amtstidende, den 22. april enkelte tilføjelser). Marius Larsen var født 29. august 1893 og døde den 12. august 1963 i Bogense. Efter at have forladt præstegården flyttede de til Bogense, hvor datteren, Eva, boede. Det blev således et meget kort otium for pastor Larsen, selv om han næsten blev 70 år. Ægteparret er begravet på Als kirkegård : Carl Otto Preisz. Preisz havde taget sin teologiske embedseksamen på utrolig kort tid. Efter at han havde virket ved forskellige københavnske kirker, blev han i 1931, knap 26 år gammel, kaldet til embedet i Als Øster Hurup. Den gerning, der blev udøvet af de unge præstefolk i forening, og ofte i det stille, har været til lykke og velsignelse for mange mennesker, både unge og gamle. Pastor Preisz og frue havde på en fin måde forstået at åbne folks øjne for, hvad der var stort sandt og ægte. Hans rige evner i forbindelse med hans store oratoriske begavelse gjorde ham til en forkynder, der talte ordet med en kraft, så det gik til hjertet. Hans forkyndelse var præget af en sand gudsfrygt og hengivenhed.

6 Slid og strid, som han heller ikke undgik, tog på helbredet. Han måtte melde sig syg i et halvt år, men en stærk vilje og et ukueligt mod hjalp ham over sygdommen. I de godt 10 år pastor Preisz virkede i sognet, havde han, med sin personlighed og rige evner som ordets forkynder, været i stand til søndag efter søndag at samle en meget stor tilhørerskare om sig. Lørdag, den 3. januar 1942 blev der på Als Badehotel holdt afskedsfest for pastor Preisz og frue. En meget stor forsamling fra såvel syd som nord i sognet fyldte Badehotellets store sal. Formanden for Als menighedsråd, Emil Jørgensen, bød velkommen og udtalte; Det er med stor beklagelse vi modtog meddelelsen om, at pastor Preisz vil forlade sognet. I de 10 år, han har været her, har vi lært at skatte ham som privatmand, men dog ikke mindst som præst. At hr. og fru Preisz har vundet sig mange venner er denne forsamling et udtryk for. Endvidere talte lærer Rasmussen, Als, og lærer Ulrichsen, Helberskov. Formanden for Øster Hurup menighedsråd Ludvig Ludvigsen, fru lærer Rasmussen, Als, fru Anna Jeppesen, Øster Hurup, fru møller Jensen, Als og provst Winther, Skørping. Pastor Preisz fik overrakt et guldur med inskription. Både Preisz og frue takkede stærkt bevægede for den godhed, der var blevet vist dem i de forløbne 10 år, og det var med vemod, de nu tog afsked. Pastor Preisz fik embede på Stevns i det sogn, der rummer den kendte Højrup kirke, der ligger ud til Stevns Klint. Her sluttede han sit aktive virke, og var kendt i området for, at når han cyklede rundt på sin enorm høje cykel, var han let genkendelig, idet han havde et langt, flagrende og hvidt hår : Peter Rugholm. Als Menighed var meget tilfreds med den nye unge præst. Han var en højt begavet mand, fin og lunerig, grundtvigsk indstillet. Han følte opgaven i sognet meget vanskelig og skrev: det, denne ukirkelige befolkning mest trænger til, er en præst af den skarpe vækkelsestype. Rugholm fik venner her, for han var flink til at besøge gamle og syge, men det kirkelige liv var svagt. Legemligt var han ikke rask, og så havde præsteparret den store sorg at miste deres lille søn og eneste barn, der døde brat ved et tømme en flaske med nikotin. Rugholm forflyttedes i 1931 til et embede i Serup Lemming menigheder. Han døde her i 1938, kun 45 år gammel.

7 Poul Gottfred Wanning var præst fra 1835 til 1851, da han blev sognepræst i Als i Aalborg Amt. Efter sin embedseksamen i 1816 blev han missionær i Julianehåb i Grønland. Senere blev han udnævnt til sognepræst samme sted og blev således Julianehåbs første egen præst. I årene berejste han desuden Frederikshåb i embeds medfør. Pastor Wanning giftede sig i 1817 med Juliane Krause, som var datter af slotsforvalteren og gartneren på Sorgenfri Slot. Juliane fulgte med til Julianehåb i Grønland, hvor parrets første barn, Johanne Wanning, blev født i oktober samme år. Sidstnævnte blev i 1842 gift i Torslev med læreren og kirkesangeren i Volstrup, Hans Rask Jepsen Astrup, og døde i Sæby i Poul og Juliane Wanning fik i alt fire børn, som alle fødtes i tiden på Grønland. Parrets anden datter Charlotte (*1819) var i 1850 trolovet med Adolf Sandegaard. Han ejede Fjeldgård i Torslev Sogn, hvor hun var husjomfru. I trolovelsestiden fik de i 1851 datteren Sophie Sandegaard, der døde dagen efter fødslen. Forældrene blev dog aldrig gift med hinanden, men endte i hver sit ægteskab. Charlottes senere mand var væver og rebslider i Sæby, hvor hun også befandt sig ved sin død i Pastor Wannings tredje barn, Johan Christian Wanning boede som voksen og gift i Topheden i Skæve Sogn. Kort efter hjemkomsten fra Grønland døde Juliane Wanning i 1825 i Brøndum, Ribe Amt, hvor Poul Wanning var blevet sognepræst i januar måned samme år. Det følgende år giftede han sig med den 31-årige Cathrine Marie Kirkeby, som ulykkeligvis døde af tyfus den 17. august 1826 kun 6 uger efter brylluppet. Det tredje ægteskab indgik pastor Wanning den 31. januar 1827 med den 25-årige Dorthea Margrethe Krarup. I dette ægteskab kom der 5 børn, hvoraf de 4 fødtes i Brøndum, mens den yngste datter, Maren, kom til verden i Torslev i Hun giftede sig i 1860 med faderens kapellan, Victor Christian Hjorth Koch, som sidst var sognepræst i Frederiksborg Amt. Pastor Wanning havde ikke noget at gøre med Torslev Præstegårds landbrug, som han drev ved hjælp af forpagtere. Han holdt privatlærerinde til sine børn og havde for det meste lærlinge eller kostgængere i huset. I 1840 befandt sig således den 21-årige Thomas Nielsen Bjørnbak i præstegården for at blive forberedt til seminariet, og samtidig var hans bror Lars huslærer i Fjeldgård. På et tidspunkt var provst Deichmanns sønnedatter fra Sæby, Johanne Deichmann, en kort tid huslærerinde for præstens børn. Hun bukkede under for den tids svøbe, brystsygen, og døde 20 år gammel i Torslev Præstegård den 4. december I Torslev præstegård boede der i 1851 foruden præsten og hans kone 2 hjemmeværende børn, en 14-årig pige fra Læsø, der omtales som kostgænger, en privatlærerinde til børnene samt en karl og en pige. Som før nævnt var avlsgården med tilhørende jord forpagtet ud, og forpagterens husstand bestod ud over ham selv af hans kone, to børn og tre tjenestefolk. I pastor Wannings tid i Torslev var kirkegangen ringe, og han beskrives som en meget jævn mand. Hans gerning i Torslev sluttede i 1851, da han flyttede til Als i Aalborg Amt. Her gik han for at være en rar, retsindig præstemand, ikke nogen stor taler, men mild og omgængelig. Som ældre blev Poul Wanning meget svagelig og måtte derfor holde kapellan. Han mistede sin kone den 18. december 1863 og døde selv en måned senere den 20. januar 1864.

8 Fra Himmerland og Kjær Herred XIV 1925 side 352. LIDT OM DE ÆLDRE PRÆSTER I ALS VED C. KLITGÅRD 1925 I Als Sogn, Hindsted Herred, levede i første Halv del af det 18. Århundrede en Kunstdrejer, som interesserede sig for Historie, og som derfor foretog en Del Optegnelser af forskellig Art både efter mundt lig og skriftlig Kilde. Hvad der er blevet af Kunstdrejerens Hånd skrift, lader sig vel næppe oplyse - det er efterlyst i Ålborg Amts Årbog 1913, S , men i Als Præstearkiv fandtes endnu 1859 et Uddrag af Hånd skriftet, omhandlende nogle af Præsterne i Als, og dette Uddrag ses i Tidens Løb at være blevet benyt tet af forskellige Forfattere, således af Tauber i»program for Ålborg Skole 1840«, S. 63, af Pastor A. H. Nielsen i hans»samlinger til Viborg og Ål borg Stifters Præstehistorie«(Kilden til en Del af det, Wibergs Præstehistorie meddeler om Præsterne i Als[i] og af F. Hvass i»samling af Meddelelser om Per soner og Familier af Navnet Hvas«, V., S. 204 ff. For en Del År siden var Kriminaldommer H. H. Hvass så elskværdig at overlade mig en Afskrift af en Del af dette Drejer- Håndskrift, nemlig en Afskrift af Pastor P. G. Wannings Afskrift af Manu skriptet i Als Præstearkiv, sendt Etatsråd F. Hvass 1859, og da heri meddeles adskilligt om nogle Præ ster i Als udover, hvad der er meddelt hos Wiberg og i»saml. af Medd. om Personer og Familier af Navnet Hvas«, fortjener Indholdet formentlig Offent liggørelse. Tillige benyttes Lejligheden til i nogen Grad at berigtige og supplere Wibergs Oplysninger om de ældste Præster i dette Sogn. Som den første Præst i Als efter Reformationen har Wiberg Christen Stephansen, der dog først kom her til Sognet de tidligere kendes ikke. Han var født i Varde 1532 og blev Student fra Ribe, studerede derefter kort Tid i København og blev så Skolemester Ə: Rektor i Varberg, hvor han var i 2 År. Så blev han syg og kom tilbage til København, hvor han atter studerede i 2 År, og kom så 1559 til Overgård som Huslærer for Jørgen Lyk kes Søn Henrik, hvem han underviste i 4 År. Efter 1563 at være blevet præsteviet i Århus Domkirke blev han endnu et År hos Jørgen Lykke, men kom så som Sognepræst til Als, hvor han var i ca. 10 År, indtil Advent 1573, da han blev Sognepræst til Budolfi Kirke i Ålborg. Som Præst i Ålborg har han gjort sit Navn bekendt gennem en Årbog, der delvis er trykt i»jydske Saml.«, V., 68 ff., og som Præst i Als skal han - vist i Følge Kunstdrejerens Optegnelser - have omvendt»beboerne fra den pa velige Lærdom; han fik dem til at spise Kød og Flæsk i Fasten og at aflægge Salterbånd (?) samt til ikke at besøge Helgenbilledet Øvind eller Obind i et Hus Nord i Byen«; men det synes dog rimeligst, at disse Meddelelser må henføres til en tidligere Præst, der virkede nærmere Reformationstiden.»Da han holdt sin sidste Prædiken, græd Menigheden så me get, at han sagde, at dersom han havde vidst, at hans Får havde en så stor Kærlighed til ham, ville han hellere have ladet sit Liv, før han skulle drage fra dem. Han skrev dem siden til fra Ålborg. Han fik hele Menigheden omvendt undtagen en gammel Kone, som ej lod sig tvinge.«i Ugen før Påske 1594 faldt han i Løkken ved Papegøjen, nu Kildeanlægget i Ålborg, og brækkede sit venstre Ben, og efter den Tid var han måske noget skrøbelig, thi 5. August 1599 stod han på Prædikestolen i Ålborg og anmodede om Menighedens Forbøn, at Gud enten ville nådelig forlove ham herfra eller hjælpe ham til sin forrige Førlighed, men straks efter at Kirketjene sten var endt, måtte han gå i Seng, og han døde derefter den 27. August og blev 29. s. M. begravet i St. Budolfi Kirke ved nordre Side af Alteret, hvor også hans første Hustru havde sin Grav. Efter 1564 at være kommet til Als ægtede han samme År Maren Hansdatter, Datter af Præsten Hans i Mariager. Hun døde i Ålborg 7. Oktober 1694, og Chr. Stephansen ægtede derpå efter 2 ½ Års Enkestand Mette Iversdatter, der overlevede ham.

9 I første Ægteskab havde han 7 Sønner og 4 Døtre, i andet var der 2 Børn, af hvilke det yngste - en Datter Maren - var født Dagen efter sin Fa ders Død. Hans Børns Skæbne kendes ikke udover, at 2 Sønner Hans og Steffen - vist de ældste døde i København og blev begravet i Frue Kirke, og den ældste Datter Anna døde i Ålborg I Als efterfulgtes Chr. Stephansen 1573 af Hr. Mads Christensen, der ikke - som antaget hos Wi berg kan være hans Søn. Han døde 1604 efter At have været gift 3 Gange. Muligt var han Kapellan ved Budolfi Kirke, før han kom til Als; han kaldtes»gamle Hr. Mads«, og i hans Alderdom læste hans Datter for Menigheden. Hans Enke hed Valborg - - -, og hun blev gift med en Bonde Erik Niel sen i Als. Efter Hr. Mads fulgte Hr. Lars Mariager, der døde ugift 1605; han var her antagelig kun så kort Tid, at han ikke nåede at blive gift med Hr. Mads' Enke eller Datter. Så fortæller Drejeren således:»efter ham kom Hr. Morten Madsen Hvas, en Fogedes Søn fra Lesøe. Han døde 1623[ii]. Da Menigheden kaldte ham, som den Tid var brugeligt, da skal han have lovet dem noget, som han siden, da han var Præst; ikke ville holde, hvor for de blev vrede og sagde, at hans Børnebørn kom til at betale det. Han svarede dem og sagde: at var der så lang Tid til, så var der ingen Nød. Men hvad det var, han lovede dem, det ved jeg ikke, uden det var jo, at han skulle have ægtet salig Mads Christensens Enke, navnlig Voldborg, som dog siden blev gift her i Byen, og fik en Bondemand navnlig Erik Nielsen (vid. Mads Christensen ə: gl. Mads). Den Spådom, som Sognemændene spåede Præ sten Hr. Morten, blev muligen sand, thi hans Børne børn, som vare 1 Dreng og 3 Piger, blev ulykkelige og arme næsten alle 4, som siden skal forklares. Hr. Morten og hans Hustru[iii]ligge begravne udenfor den nordre Sacristiedør i et Begravelse på den Tid, som var intet større end til 2 Lig. Der ligger en 6-kanted Steen over dem. Hun fik siden efter Hr. Mortens Død til Ægte Hr. Christen Pedersen Tissing[iv], som og i lige måde var Præst her i 17 År, men havde ingen Børn med ham. Efter Hr. Christen Tissings Død blev anno 1640 hans Stifsøn Hr. Mads Mortensen Hvas Præst her i Als, var her i 34 År. Han havde med sin første Hustru Maren Christensdatter Knabe, som var Hr. Christen Knabes Datter af Bælum, 4 Børn: een Søn hedde Morten og 3 Døtre, som var Else og Birgite og Anna Madses Døtre, som alle 3 fik Forpagtere og Fogder, og blev på det sidste forarmede, og i særdeleshed den Sidste, Anna, som blev gift efter Faderens Død. Hun fik en Tjener, som havde væ ret Foged, og siden, der hun fik ham, blev en Skole holder[v]. Sønnen Morten var Student, men slog sig til Drukkenskab og Løsagtighed, blev Soldat, og døde i Elendighed[vi]. Og blev således sandrue, som Bøn derne spåede deres Farfader Hr. Morten, som foran er omtalt. Jeg har i min Være et Brev in Original, som hans Fader Hr. Mads skrev ham til til Deg nens her i Byen, hvor han stedse holdt Slaberadtz. Et meget gudelig Brev, så at man må græde der ved, når man læser det, som var det sidste År, han levede. Hans anden Hustru var Kirsten Sørensdatter fra Vive, som var ikke hos ham uden eet Års Tid eller to. Hun levede mange År efter ham, og boede på det sidste i Vive, og fik Pension af Kaldet til hendes Død. Han var christelig Præst her i 34 År til Anno 1674 den 11. Juni, da han blev begravet. For Liig prædikener, som han gjorde, begærede han intet. Men enhver efter deres Tykke ofrede ham det, som de ville give ham, på Alteret i Kirken næste Højtid derefter. Siden opkom den Skik at accordere forud og betale med det Samme. Han var en berømmelig Mand, og meget vel begavet både for Alteret og i Prædikestolen. Han var og i hans Levnet smuk og pusseerlig. Han gjorde sig meget gemeen med en Smed her i Byen, som hed Hans Smed, som og var meget pusseerlig, så de gjorde hverandre mange lystige Puds. Han gik tit til Smeden ved Smedjen for Tidsfordriv, og ellers når han havde noget selv at flye ham at gøre. Iblandt andre Pudser, som de gjorde hverandre, er dette. Engang tog Smeden et Par Vanter, der var Præstens, og kastede dem på Ilden, så de blev opbrændte. Præsten tog det for godt, men tænkte nok at ville hævne det, som han også gjorde.

10 Noget derefter kom Præsten gående omkring Smedjen, og fornam, at Smeden var ikke i Smedjen, men var nylig med Andre gåen af Smedjen. Præsten går ind ad Smedjen, og tager en god Del Kuld, og lægger på Ilden; derefter tager han alle de Hamre, som vare udi Smedjen, alle slags, som havde Træskrafter; dem lægger han på Ilden, og vender Skafterne ind ad Ilden, giver sig så til at blæse til så længe, alle Skafterne vare i Brand, forføjer sig af Smedjen. Da Smeden siden kom ud, da havde han ingen Slags Værktøj, som jo Skafterne vare opbrændte af; måtte så lade gøre nye Skaf ter til alt hans Værktøj, før han kunne bruge det Igen. De gjorde en kontrakt med hverandre: der som Smeden døde først, da skulle Præsten prædike over ham for intet, som han og vel gjorde; thi Sme den døde først, dog begge et År. Men hvad Smeden havde lovet at skulle gøre, om han havde overlevet Præsten, det ved jeg ikke. Smeden døde den 27. April 1674, og Præsten den 11. Juni samme År, som var 6 Uger efter. Når samme Præst gik ad Marken om Sommeren til hans Folk enten i Høebjerringen eller om Høsten, og han fandt dem at ligge og hvile sig, da gik han ikke til dem, men lod dem ligge, og talede intet til dem. Han lod opsætte og bepryde den nordre Tavle i Kir ken, som hans Fader Hr. Morten Madsen havde ladet gøre; og stod den nederst i Kirken uopsat og umalet i 17 År, så længe hans Stiffader Hr. Christen Tissing var Præst her. Der siges, at han skal have været for [tom Plads i Teksten] med at tvinge Fanden, som flyede ham nok at bestille. Når han rejste om Nat ten, væltede Vognen med Præsten mange Gange, men Præsten lærte ham at [tom Plads i Teksten]. Ellers havde han også i Alderdommen stor Harme og Fortræd og Hjertesorg for sine Børns Skyld, som og måske lagde ham i hans Grav, som han spåede sig selv i et Brev til hans egne Søn, som før er omtalt. Hvilket Brev jeg ikke kan forbigå, jeg jo her skal indføre så lydende: Kjære Søn! Jeg kan ikke undlade formedelst den Omsorg, jeg efter faderlig Skyldighed haver og drager for Din Velfærd, hvilken jeg vel seer vil peri clitere, dersom Du Dit Levnet og Omgængelse skulle saalænge continuere, som Du fanger an med. Thi jeg kan ikke føre det over min Samvittighed, jeg jo må vare Dig ad Din Skade, at jeg for Gud og Ver den kan være undskyldt; om Du det ellers i saa god Mening vil optage, som det forestilles. Thi naar har Du nogen Tid hørt, at det har gaaet de Børn vel, som foragte deres Forældre, ere dennem ulydige, gjenstridige, ugudelige, ja saa aldeles tyrannisk, at de drager uden al billig Aarsag baade Kaarde og Kniv til dem. Skriftens Exempel kan ikke være Dig ukund bart, at Du jo vel veed, at Cam, der bespottede sin Fader, blev forbandet; Absalon, der drog Sværd imod sin Fader, jammerlig omkom. Den forlorne Søn, som ville ikke lyde sin Fader, blev straffet med For agt, Nøgenhed og Hunger. Gud bevare Dig fra saadanne og andre farlige Ulykker. Vil Du sige: Jeg har ladet Dig lide Nød i Kjøbenhavn, da vil jeg spørge Dig ad, om jeg ikke sendte Dig over med gode Klæder, Ulden og Linned, med Seng og Fatallie, med 20 Rdl. rede Penge. Siden skikkede Din salig Moder Dig under stundom baade Kost og Penge; jeg skikkede Dig selveengang 7 Daler, eengang i et Brev 4 Rdl. Jeg betalte Niels Madsen i Helberskov en gang 12 Daler, en Skipper 8 Daler foruden, hvis Du endnu staar til Rest med der ovre, hvilket Du veedst bedre, hvor meget er end jeg. Ville Du nu selv summere, hvad Klæder, Kost, Seng og Penge Du haver bekommet ringere end et aar, da skulle det være Din egen Spot, at Du ville tale om, at Du har lidt Nød. Hvad kunne den fattige Fader svare til, at hans forlorne Søn fordøiede udi en Hast, det han kunne opholde sig med i mange aar. Sandelig jeg angrer mig, når jeg seer andre Folk at bekomme Ære og Glæde af deres Børn ved ringe Bekostning. Og jeg har spenderet mine Midler på mine Børn, og lever i Gjeld og Bekymring, haver hverken Ære eller Glæde eller ringeste Tak derfor, men Vrede og Foragt baade af den Ene og de Andre, ville ikke be tænke, jeg kan ikke myndte Penge, ikke tigge, ikke stjæle, ikke bekomme tillaans, men ere saa sindede, som exequerer over den fattige Bonde, og begjærer af ham umuelige Ting. At jeg forskaffer Dig idelige Haandpenge at fordrikke, har jeg saalidet Raad til, som Du Fornødenhed til. Din Nødtørftighed kan Du have saa god, som jeg selv; men at jeg skulle holde en aaben Kjelder for Degnens Port, fordi Du kan holde der Slaberadtz, det agter jeg ikke at gjøre. Det var bedre, Du holdte Dig til Din Bog, og om gikkes med Din Fader. Jeg er ikke endnu så grove, at dersom Du ville conferere med mig, om hvis Du læste, Du jo kunne finde hos mig så stor Opbyg gelse som hos Degnen. For tænk, at jeg trykker nogen på Bylden. Jeg vil ikke bære Eli Synd, som styrte sin Hals itu, fordi han ikke straffede sine Søn ners Ulempe; men jeg ville gjerne leve og døe med en god Samvittighed. Du revst Dine Ærmer op i Aalborg og kaldte det Klude. Jeg gaaer daglig i een som jeg har vel haft en halv Snees aar. Jeg holde; hende ikke endnu for Klude; hun skal endnu tjene mig en halv eller heelt aars Tid, så bliver det elleve. I den Sted Du ikke har baaren Din et heelt aar. Min Kone, for jeg tør ikke sige Din Moder, sad på færde at gaa ud og skaffe Dig disse Fornødenheder, Du faer afsted, og kom saa mild igjen med stor Be skedenhed og Skikkelighed for fremmede Folks øien. Dersom jeg paukelerede og braskede selv eller min Kone, og lod eder miste, da maatte l klage. Nu fik jeg ikke saa meget, jeg kunne

11 binde om min Finger, hun Ikke heller men et Par Handsker for sine egne Penge. Hvis Offerpenge, jeg havde samlet, betalte jeg til Jens Himmerig i Talkes Borde og Lars Eske sen, som ikke kunne længere staae, hvor jeg og købte 2? Jern og 1 Fjerding Tjere til Gaards Fornøden hed, veed jeg ikke, hvor de løb hen. Du skjeldede min Kone i Aalborg, at hun forførde Dig for mig. Har hun gjort det med Ord eller Gjerning mod no gen af mine Børn, saa var jeg ikke et Guds Barn mig til Vrede og Eder til Skade; men vilde hellere dølge for mig, om noget passeerde, som kunne give mig Harm. Og hvad har nogen behov at forføre den, som forfører sig selv og lader sig forføre. Din Arvepart anlangende, skal Du bekomme og vorde Dig følgagtig levendes og dødt, bekomme til Hænde Skifte brevet, som kan udvise, hvor udi det bestaaer; hvil ket jeg ikke kunne skaffe tilveie for Pengemangel, førend nu jeg kjøbte det i Aalborg Papir dertil. Din Søsters Guldkjæde har jeg sat ud for 30 Rdl. til Din Fornødenhed. I naar jeg kan den igjen indløse, at den ikke skal gaae bort for halv Værd. Naar du agter at reise, saa lad os det vide. Thi Dine Tan ker ere mig forborgne, saa at vi gjerne gjøre Dig al den Befordring, som vi kan for Verden være undskyldt udi. Men det er min største Frygt, at Du af ondt Selskab skal forraades og forføres, og i Drukkenskab komme i Ulykke. Thi hvad kan jeg andet, end saadant befrygte, eftersom Du i min egen Nærværelse undseer Dig ikke for det at gjøre som alle Retsin dige maatte forundres og have Afskye at see på. Det lægger mig i min Grav, at mine Børn, som jeg har extinueret mig for, og sat mig yderlig ud for, conspirerer mod mig, og paafører mig Banghed og Hjertesorg. Men Gud skal være Dommer imellem mig og dem. Dog Gud forlad dem, og forløs mig. saa blive de qvit for mig, og jeg for al Verdens For tred og Onde. Betænk nu selv, om Du ikke selv har givet Aar sag til delte Skrivelse, hvilket jeg ikke uden Veemo dighed har skrevet, som kaldes endnu saa længe det Dig behager Din Fader Mads Mortens Søn. Her ender Beretningen i Manuskriptet om Præ sterne Hvas. Hvad der til sidst er blevet af den forvildede Søn, nævnes ikke. Efter Mads M. Hvas kom Niels Kal og efter denne Otto Printzler. l Anledning af Sidstes Død findes i Manuskriptet følgende:»her Otto døde den 25. Aug og blev begravet midt i Altergulvet i det gamle Begravelse, som Her Mads Hvas havde ladet gøre, hvor udi han og hans første Kone blev begravede. Men da det siden blev forfalden med Luger, da lod Fru Rumohr opfylde det ganske med Jord, og åbnede Risterne og fyldte dem med Jord. I dette med Jord opfyldte Begravelse blev Hr. Otto begravet.«[i]a. H. Nielsen har dog muligt kendt hele Drejer-håndskriftet, da hans Viden om den første Præst, Hr. Chri sten, synes at hidrøre herfra [ii]han var født 1577, Søn af Mag. Mads Mortensen Hvas, død 1628, der var Præst på Læsø o. 1590, hvorfra han 1593 kom til Vorning i Viborg Stift. Gift med Bodil Ja kobsdatter af Vorning. [iii]anne Christensdatter. Gravsten over hende og hendes 2 Mænd findes i Als Kirke. [iv]død [v]de måtte på det sidste begge to gåe at tigge. Man den hed Bertram Nielsen Buchwalt, og de nævnes 1686 som boende i Als. [vi]blev 1670 Student fra Ålborg, var antagelig gift og Fa der til en Niels Mortensen Hvas, der døde i Als 1747.

Pileagergård ligger på matr. 5 i den sydvestlige del af Årslev, og Stabjerggård i den østlige del af Årslev (Kort fra 1879) Se matrikelkort side 42.

Pileagergård ligger på matr. 5 i den sydvestlige del af Årslev, og Stabjerggård i den østlige del af Årslev (Kort fra 1879) Se matrikelkort side 42. Ane 4 og 5 Niels Hansen og Johanne Elisabeth Pedersen Niels Hansen var født 12 feb 1849 på Pileagergård i Årslev, Sorø amt, som ældst i en søskendeflok på 6, han var søn af gårdmand Hans Hansen (1819-1896)

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

No. 13 Mette Kirstine Pedersen

No. 13 Mette Kirstine Pedersen Mette Kirstine Pedersen Forældre: nr. 26 Søren Dahl Knudsen og nr. 27 Else Dahl Knudsen Børn: Else Pedersen, Niels Dahl Pedersen, nr. 6 Ove Pedersen, Aksel Pedersen og Ejnar Pedersen Navn Født Døbt Faddere

Læs mere

No. 67. : Else Jensdatter. Carl Blochs radering - Konen med Spurvene (Her En smuk gammel aftægtskone)

No. 67. : Else Jensdatter. Carl Blochs radering - Konen med Spurvene (Her En smuk gammel aftægtskone) Else Jensdatter Carl Blochs radering - Konen med Spurvene (Her En smuk gammel aftægtskone) Forældre Børn : nr. 134 Jens Christensen og nr. 135 Anna Nielsdatter. : Anna Andersdatter, Kjiersten Andersdatter,

Læs mere

Den værkbrudne. En prædiken af. Kaj Munk

Den værkbrudne. En prædiken af. Kaj Munk En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21

1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21 1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21 Lad verden ej med al sin magt os rokke fra vor dåbes pagt men giv at al vor længsel må til dig, til dag alene stå. AMEN Han var en samvittighedsfuld

Læs mere

Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571

Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571 1 Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen.

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

No. 79. : Anne Christensdatter.

No. 79. : Anne Christensdatter. No. 79 Anne Christensdatter Anne Christensdatter Forældre Børn : nr. 158 Christen Mortensen og nr. 159 Anna Christensdatter : Mette Kirstine Christensen (39), Ane Cathrine Christensen, Maren Christensen

Læs mere

90. Jens Rasmusen. Bryllup

90. Jens Rasmusen. Bryllup 90. Jens Rasmusen Blev født i 1759 i Espe sogn. Hans forældre var Rasmus Nielsen og Birthe Rasmusdatter. Han blev døbt Dom. past nativit X di (Søndag efter kristi fødsel = 30. december) 1759. Baaren af

Læs mere

7. søndag efter Trinitatis 2014, Helligsø og Hurup Mattæus 10, 24-31. Herre, lær mig at leve, mens jeg gør Lær mig at elske, mens jeg tør det, AMEN

7. søndag efter Trinitatis 2014, Helligsø og Hurup Mattæus 10, 24-31. Herre, lær mig at leve, mens jeg gør Lær mig at elske, mens jeg tør det, AMEN 7. søndag efter Trinitatis 2014, Helligsø og Hurup Mattæus 10, 24-31 Herre, lær mig at leve, mens jeg gør Lær mig at elske, mens jeg tør det, AMEN Som tiden dog går! siger vi tit. Nu er det allerede fire

Læs mere

Peder Palladius: Om Brudeoffer

Peder Palladius: Om Brudeoffer Peder Palladius visitatsbog Peder Palladius (1503-1560) var den første lutheranske biskop på Sjælland. I årene 1538-43 besøgte han samtlige kirker på Sjælland for at påse, hvordan den nye tro blev forvaltet,

Læs mere

Hilsenen kan udelades, eller præsten kan sige: Vor Herres Jesu Kristi nåde og Guds kærlighed og Helligåndens fællesskab være med jer alle!

Hilsenen kan udelades, eller præsten kan sige: Vor Herres Jesu Kristi nåde og Guds kærlighed og Helligåndens fællesskab være med jer alle! Vielse (bryllup) Autoriseret ved kgl. resolution af 12. juni 1992 Kirkelig vielse foretages af en præst i en kirke i nærværelse af mindst to vidner. Forud for vielsen kan der kimes eller ringes efter stedets

Læs mere

Studie. Den nye jord

Studie. Den nye jord Studie 16 Den nye jord 88 Åbningshistorie Jens er en af mine venner. Jeg holder meget af ham, men han er tja nærig. Jeg bryder mig ikke om at sige det på den måde, men siden hans kone Jane sagde det rent

Læs mere

No. 66. : Anders Nielsen (Smed). Tegning fra ca F. Larsen prospect.

No. 66. : Anders Nielsen (Smed). Tegning fra ca F. Larsen prospect. Anders Nielsen (Smed) Tegning fra ca. 1800 - F. Larsen prospect. Frihedsstøtten rejst i perioden 1792-1797 af Kong Frederik den 6. som monument til minde om stavnsbåndets ophævelse i 1788. Forældre Børn

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

Prædiken juleaften den 24. december 2007 i Toreby kirke:

Prædiken juleaften den 24. december 2007 i Toreby kirke: 1 Prædiken juleaften den 24. december 2007 i Toreby kirke: Af Svend Aage Nielsen. Forløb efter salmeblad: Præludium-indgangsbøn-94-kollektlæsning-104-- forløb på prædikestolen. Apostolsk velsignelse. Solo:

Læs mere

Johanne og Claus Clausen

Johanne og Claus Clausen Johanne og Claus Clausen 9. maj 2013 Denne historie handler om min kone Inger Clausens forældre Johanne og Claus Clausen. Johannes fødsel Johanne blev født den 30. januar 1917 i Skive. Hendes forældre

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 I samtale med Gud om sit liv. Sådan kan man beskrive det tema som teksterne til Bods og bededag handler om. Kong David

Læs mere

Dåbsritual. Ritualer dåb naver barnevelsignelse vielse - begravelse. tror du på Jesus Kristus som din Herre og frelser? Dåbskandidaten svarer Ja

Dåbsritual. Ritualer dåb naver barnevelsignelse vielse - begravelse. tror du på Jesus Kristus som din Herre og frelser? Dåbskandidaten svarer Ja Dåbsritual tror du på Jesus Kristus som din Herre og frelser? Dåbskandidaten svarer Ja På din egen bekendelse, om din tro på Jesus, døber vi dig til Kristus i Faderens, Sønnens og Helligåndens navn Nadverritual

Læs mere

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg Vi er en familie -4 Stå sammen i sorg Mål: Børn lærer, at det er godt at stå sammen, når tingene er svære. De opmuntres til at tage hensyn, vise omsorg for og til at trøste andre. De opmuntres også til

Læs mere

15. Søndag efter Trinitatis 2013, Hurup og Gettrup Mattæus 6, 24 34

15. Søndag efter Trinitatis 2013, Hurup og Gettrup Mattæus 6, 24 34 15. Søndag efter Trinitatis 2013, Hurup og Gettrup Mattæus 6, 24 34 Herre, lær mig at søge dit rige og din retfærdighed og giv mig så alt andet i tilgift. AMEN Ja, den er god med dig, Jesus! Sådan fristes

Læs mere

Aner til Maren Madsen

Aner til Maren Madsen 1. generation 1. Maren Madsen, datter af Gårdmand Mads Christensen og Mette Christensdatter, blev født den 1 Mar. 1851 i Dalbyover Sogn, Gjerlev Herred, 1 blev døbt den 13 Mar. 1851 i Hjemmet, døde den

Læs mere

Kort vedrørende Anna Kirstine Larsens og Niels Peter Jørgensens bryllup den 16. oktober 1909.

Kort vedrørende Anna Kirstine Larsens og Niels Peter Jørgensens bryllup den 16. oktober 1909. Kort vedrørende Anna Kirstine Larsens og Niels Peter Jørgensens bryllup den 16. oktober 1909. Disse kort og breve har jeg fået lov til at afskrive og offentliggøre af Gert Sørensen, som har fået dem af

Læs mere

Efterkommere af Karen Marie Jørgensen og Hans Sørensen Afsnit 1. Afsnit 1. Marie, Anton og Hans

Efterkommere af Karen Marie Jørgensen og Hans Sørensen Afsnit 1. Afsnit 1. Marie, Anton og Hans Afsnit 1 Afsnit 1 Marie, Anton og Hans 9 Afsnit 1 10 Karen Marie Jørgensen, født 11. maj 1858 på Tindinge banke i Tjørnelunde, Holbæk amt, datter af husmand Jørgen Madsen (1825-1891) og hustru Juliane

Læs mere

30 Aug 2014 Efterkommere af Jens Pedersen Side 1

30 Aug 2014 Efterkommere af Jens Pedersen Side 1 30 Aug 2014 Efterkommere af Jens Pedersen Side 1 Generation 1 1. Jens Pedersen #10302 * 1764, Job: gaardbeboer i Lille Grøntved, Mygdal, (~ Karen Frandsdatter #10240 * 1756, ) I Peder Jensen #10303 * 1796,

Læs mere

Matrikel 7 i Babberup by Dalby sogn Præstø amt

Matrikel 7 i Babberup by Dalby sogn Præstø amt Matrikel 7 i Babberup by Dalby sogn Præstø amt Ifølge matriklen i 1664 hørte gården til Jomfruens Egede, fæsteren var Niels Pedersen, gårdens hartkorn angives til 4 td 5 sk. Ifølge Matriklen i 1680 hørte

Læs mere

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Lad os alle rejse os og høre biblens tale om Guds omsorg

Læs mere

Jørgen Henrik Rich og Anna Cathrine Larsen

Jørgen Henrik Rich og Anna Cathrine Larsen Jørgen Henrik Rich og Anna Cathrine Larsen Jørgen Henrik Rich og Anna Cathrine Larsen mødte hinanden i Ringkøbing i 1912/13. I 1909 var Jørgen Henrik var vendt hjem fra Hamborg og naverrejser i Tyskland

Læs mere

I dette notat har jeg sammenstykket, hvad jeg på nuværende tidspunkt ved om mine 2 x tipoldeforældre Anna Pedersdatter og Peter Mortensen.

I dette notat har jeg sammenstykket, hvad jeg på nuværende tidspunkt ved om mine 2 x tipoldeforældre Anna Pedersdatter og Peter Mortensen. 15. februar 2014 2 x tipoldeforældre Anna Pedersdatter & Peter Mortensen I dette notat har jeg sammenstykket, hvad jeg på nuværende tidspunkt ved om mine 2 x tipoldeforældre Anna Pedersdatter og Peter

Læs mere

Hodde sogn døde 1777 til 1814. 1777 d. 24 aug. blev Christen Nielsens dødfødte drengebarn af Hulvig begravet.

Hodde sogn døde 1777 til 1814. 1777 d. 24 aug. blev Christen Nielsens dødfødte drengebarn af Hulvig begravet. 1777 d. 24 aug. blev Christen Nielsens dødfødte drengebarn af Hulvig begravet. 1778 d. 25 jan. blev Hans Thomsens ældste søn udi Hessel Thomas Hansen jordet 6 år. 1778 d. 8 feb. blev Hans Christensen af

Læs mere

14. søndag efter trinitatis 21. september 2014

14. søndag efter trinitatis 21. september 2014 Kl. 9.00 Kl. 10.00 Ravsted Kirke Burkal Kirke Tema: Gud blev menneske for vores skyld Salmer: 751, 60; 157, 656 754, 658, 656; 157, 371 Evangelium: Joh. 5,1-15 B.E. Murillo (1670): Helbredelsen af den

Læs mere

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre.

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen 1869-1943 Maren Kirstine Lumbye 1873-1903 Jens Chr. Nielsen blev født d. 16. august 1869, som søn af husmand Gabriel

Læs mere

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt dem og sagde til dem:»fred være med jer!«da han havde

Læs mere

Side 1. Gæs i skuret. historien om morten bisp.

Side 1. Gæs i skuret. historien om morten bisp. Side 1 Gæs i skuret historien om morten bisp Side 2 Personer: Martin Side 3 Gæs i skuret historien om morten bisp 1 Soldat 4 2 Den hvide hest 6 3 En tigger 8 4 Den røde kappe 10 5 En drøm 12 6 En syg mand

Læs mere

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik Velkomst sang: Klodshans Velkommen, sir vi her i dag Nu alle sidder på sin bag. Vi viser, jer et skuespil. Og i kan klappe, hvis i vil. Der var engang for længe siden, så begynder alle gode eventyr. Det

Læs mere

Prædiken til 5. S.e. Paaske

Prædiken til 5. S.e. Paaske En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 21-06-2015 Prædiken til 3.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 3.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 15,1-10.

Lindvig Osmundsen Side 1 21-06-2015 Prædiken til 3.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 3.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 15,1-10. Lindvig Osmundsen Side 1 21-06-2015 Prædiken til 3.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 15,1-10. Hvem elsker det sorte får? Hvem elsker den uregerlige dreng som aldrig kan gøre som han skal. Hvem

Læs mere

Anebog for Anders Liisbergs plejefar Jens Pedersen Bøge

Anebog for Anders Liisbergs plejefar Jens Pedersen Bøge Anebog for Anders Liisbergs plejefar Jens Pedersen Bøge Udført af Karsten Thorborg, 2009 http://kt.mono.net Introduktion 1 Anders Liisberg var resultat af et møde i Randers mellem dyrlægen Niels Peter

Læs mere

15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661

15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661 1 15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661 Åbningshilsen For en måned siden begyndte 21 nye konfirmander fra Forældreskolens

Læs mere

Allehelgens dag,

Allehelgens dag, Allehelgens dag, 3.11.2013. Domkirken: 732 Dybt hælder året, 571 Den store hvide (prædiken, navneoplæsning, motet), 549 Vi takker dig, 754 Se nu stiger. Nadver: 573 Helgen her Gråbrødre: 732, 571, 549,

Læs mere

Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro.

Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro. Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro. Damgade 14. Boel Nr.44 (Gl. 21 ). Nr. 27 På præstekort hus 41 Viet den 22. okt. 1831 Johan Henrik Schmidt * 28. aug 1797, søn

Læs mere

som er blevet en del af min ånd og min krop og min sjæl

som er blevet en del af min ånd og min krop og min sjæl Appetizer: Tænk at få at vide at det menneske som jeg elsker som jeg deler liv med som er blevet en del af min ånd og min krop og min sjæl ikke skal være her mere.. vil forlade mig, fordi han eller hun

Læs mere

"Hør I, stolten Adelus, Ebbe Skammelsøn. hvorlænge vil I mig bie, imedens jeg rider op på land. Skammel han boede nør i Ty;

Hør I, stolten Adelus, Ebbe Skammelsøn. hvorlænge vil I mig bie, imedens jeg rider op på land. Skammel han boede nør i Ty; Ebbe Skammelsøn 1. Skammel han boede nør i Ty; han var både rig og god; så høviske haver han sønner fem, de to går verden imod. Fordi træder Ebbe Skammelsøn så mangen sti vilde. 2. De tre, de ere for lang

Læs mere

Ane 2 og 3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen

Ane 2 og 3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen Ane 2 og 3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen Anders blev født 3 jan 1884 på Langemark i Sæby sogn, Holbæk amt, søn af landarbejder og skomager Hans Sørensen og hustru Karen Marie Jørgensen.

Læs mere

Man kan kun se rigtigt, med hjertet!

Man kan kun se rigtigt, med hjertet! Man kan kun se rigtigt, med hjertet! Mark 2,1-12 Salmer: 3-31-423-667-439/412-587 Kollekt: Johansen, s. 155 Som vintergrene i afmagt rækker mod dagens rum, ber vi om glæde og lys fra Guds evangelium I

Læs mere

No. 64. : Laurs (Lauritz) Christensen

No. 64. : Laurs (Lauritz) Christensen Laurs (Lauritz) Christensen Laurs Christensen var far til 9 børn 7 drenge og 2 piger - hvor kun een af dem blev voksen, og det var særdeles heldigt for vores slægt, at det var hans uægte barn, Niels Christian

Læs mere

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud Dåb: DDS 448: Fyldt af

Læs mere

13. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 14. september 2014 kl. 10.00. Salmer: 736/434/683/179//365/439/469/373

13. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 14. september 2014 kl. 10.00. Salmer: 736/434/683/179//365/439/469/373 1 13. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 14. september 2014 kl. 10.00. Salmer: 736/434/683/179//365/439/469/373 Åbningshilsen Efter højmessen sørger en af vore frivillige for kirkefrokost, så

Læs mere

2. påskedag 28. marts 2016

2. påskedag 28. marts 2016 Kl. 9.00 Burkal Kirke Tema: Møde med den opstandne Salmer: 229, 236; 241, 234 Evangelium: Joh. 20,1-18 "Sorg er til glæde vendt, klagen endt!" Disse linjer fra en julesalme kan passende stå som overskrift

Læs mere

Carl Nielsens mor. AJHanne Christensen. i november 1854: Jørgine Caroline i juni 1856: Mathilde Sophie i oktober 1857: Karen Marie

Carl Nielsens mor. AJHanne Christensen. i november 1854: Jørgine Caroline i juni 1856: Mathilde Sophie i oktober 1857: Karen Marie Carl Nielsens mor AJHanne Christensen Carl Nielsens barndomshjem i Nr. Lyndelse er indrettet som et museum, hvor der især er samlet materiale fra komponistens unge år med relation til familien og hjemmet,

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 25. maj 2015 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 289 * 331 * 490 * 491 * 298,3 * 287

Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 25. maj 2015 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 289 * 331 * 490 * 491 * 298,3 * 287 Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 25. maj 2015 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 289 * 331 * 490 * 491 * 298,3 * 287 Begyndelsen af evangeliet: Således elskede Gud verden, at han gav

Læs mere

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Det er kyndelmisse. Det er den dag, hvor man i gamle dage, i den katolske kirkes tid, bragte sine stearinlys til kirken, for at få dem velsignet, sammen med kirkens lys.

Læs mere

Hvem var disse mennesker og hvilken forbindelse har de med Langå købmandsgård?

Hvem var disse mennesker og hvilken forbindelse har de med Langå købmandsgård? Langå Købmandsgård Lidt slægtshistorie om livet i den gamle stråtækte skole, der lå på pladsen inden kirkegårdspladsen, fra tiden sidst i 1700 tallet til livet i købmandsgården med landbrug og korn og

Læs mere

Aage Rudolf Poulsen. KB Kærum 1748-1814, 1791 nr 1 (opslag 305) Hans Michelsen begravet 30/1 (født ca 1735)

Aage Rudolf Poulsen. KB Kærum 1748-1814, 1791 nr 1 (opslag 305) Hans Michelsen begravet 30/1 (født ca 1735) JP 58 1735 Hans Michelsen, Torø Huse MULIGHED: KB Kærum 1722-1814, 1734 (opslag 103) Hans Michelsen døbt 2/2 Michel Hansen af Norbÿe 1 Barn døbt Fest: Purificat: Mar: nom: Hans fad: som bar Det Helvig

Læs mere

11. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 31. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 15/434/436/151//582/439/681/122

11. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 31. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 15/434/436/151//582/439/681/122 1 11. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 31. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 15/434/436/151//582/439/681/122 Åbningshilsen Vi er i kirke på sensommerens sidste dag. Festugen er begyndt,

Læs mere

Gislev Kirke 1753-1798, opslag 166. 15 Marts 1795

Gislev Kirke 1753-1798, opslag 166. 15 Marts 1795 Gislev Kirke 1753-1798, opslag 166 15 Marts 1795 Eodem Die blev Hans Christensens og Giertrud Jens Datters Sön i Giislef forhen hiemmedöbt 19 Febr. og kaldet Xsten (=Christen) i Kirken fremstillet, baaren

Læs mere

Bjerget Havnevej 15. Errindlev Matr.19a.

Bjerget Havnevej 15. Errindlev Matr.19a. Bjerget Havnevej 15. Errindlev Matr.19a. (E-R) 1779 Søndag den 18 Juli KNUD døbt, Mads Ottesens liden Søn i Errindlev, båren af Mads Dues Hustru ibid: Faddere: Rasmus Marqvorsen i Errindlev, Hans Krog

Læs mere

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen Skibsdrengen Evald Tang Kristensen Der var engang en rig mand og en fattig mand, og ingen af dem havde nogen børn. Den rige var ked af det, for så havde han ingen til at arve sin rigdom, og den fattige

Læs mere

historien om Jonas og hvalen.

historien om Jonas og hvalen. Side 3 HVALEN historien om Jonas og hvalen Jonas, vågn op! 4 Gud talte 6 Skibet 8 Stormen 10 Min skyld 12 I havet 14 Hvalen 16 Byen vil brænde 18 Kongen 20 Gud og byen 22 Jonas var vred 24 Planten 26 Side

Læs mere

Åbningshistorie. kend kristus: Teenagere

Åbningshistorie. kend kristus: Teenagere Studie 1 Guds ord 9 Åbningshistorie Jeg stod bagerst i folkemængden i indkøbscentret og kiggede på trylleshowet. Men min opmærksomhed blev draget endnu mere mod den lille pige ved siden af mig end mod

Læs mere

Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke. Salmer: 236 305 224 // 241 227 235. Maria Magdalene ved graven

Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke. Salmer: 236 305 224 // 241 227 235. Maria Magdalene ved graven Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke Salmer: 236 305 224 // 241 227 235 Maria Magdalene ved graven 1. Jeg har igennem årene mødt mange enker og enkemænd, men nok mest enker, som har fortalt

Læs mere

Han blev trolovet 6 apr 1768 og gift 2 okt 1768 i Skellebjerg præstegård med

Han blev trolovet 6 apr 1768 og gift 2 okt 1768 i Skellebjerg præstegård med 6.7 generation Ane 44 og 45 Niels Poulsen og Karen Nielsdatter Niels Poulsen var født ca. 1736, muligvis i Soebjerg, Skellebjerg sogn, Holbæk amt og døbt i Skellebjerg kirke, Løve herred. Men han findes

Læs mere

Så er I her, og i dag er I midtpunkt som I aldrig før har været det, jo måske da I blev født og dagene, der fulgte. Men det kan I jo ikke huske.

Så er I her, og i dag er I midtpunkt som I aldrig før har været det, jo måske da I blev født og dagene, der fulgte. Men det kan I jo ikke huske. 1 Prædiken til konfirmation 4. maj kl. 9.45 & 11.00 751 Gud ske tak og lov 557 Her vil ties udvalgte vers 17 Altmægtige og kære Gud udvalgte vers 439 O, du Gud lam 70 Du kom til vor runde jord 4. maj 11.00

Læs mere

Anna Marie Elisabeth Hansen

Anna Marie Elisabeth Hansen Anna Marie Elisabeth Hansen Min faster Anna var født den 27. august 1896 i Brahetrolleborg sogn på Sydfyn, en halv snes km. fra Faaborg. Forældrene var savskærer Hans Hansen Dyrman og hustru Kirsten. Hun

Læs mere

Studie. Åndelige gaver & tjenester

Studie. Åndelige gaver & tjenester Studie 11 Åndelige gaver & tjenester 61 Åbningshistorie På sommerlejre har jeg ofte arrangeret en aktivitet, hvor lejrdeltagerne skulle bygge en borg men hvert medlem af gruppen havde enten hænderne bundet

Læs mere

Bodil Thomasdatter i Tyrsting for lejermål i Hørup i Hatting sogn, udlagde Søren Hansen 1748 12a Døbt

Bodil Thomasdatter i Tyrsting for lejermål i Hørup i Hatting sogn, udlagde Søren Hansen 1748 12a Døbt 1743 2a Døbt Laurids Sørensen Messing? Hyrde og Anne Hansdatter i Tyrsting - Sidsel nr 1 1743 2a Døbt Christen Nielsen og Birgitte Pedersdatter i Heftholm nu til huse hos Peder Sørensen Snedker i Tyrsting

Læs mere

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre.

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre. (Henrik - Leander, Octavius, begge drukne, især Octavius). HENRIK - Herre! LEANDER - Hvad vil du? HENRIK - Jeg, og I... LEANDER - Hvad Jeg og I? Hvad skal det sige? HENRIK - Nu er det altså sket. LEANDER

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Begravelse. I. Længere form Vejledende ordning

Begravelse. I. Længere form Vejledende ordning Begravelse Der anføres i det følgende to begravelsesordninger: en længere og en kortere. Begge kan anvendes ved jordfæstelse og ved bisættelse (brænding). Ordningerne er vejledende, men jordpåkastelsen

Læs mere

Efterslægt Jeppe Christensen Storgaard

Efterslægt Jeppe Christensen Storgaard Efterslægt Jeppe Christensen Storgaard Indholdsfortegnelse 1. generation 2. generation 3. generation 4. generation 5. generation Navneindeks 1 1 2 3 4 5 6 Udskrift fra Legacy 1. generation 1. Jeppe Christensen

Læs mere

Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang 754 Se, nu stiger solen 448 - fyldt af glæde 412 - som vintergrene 158 - Kvindelil din tro er stor 192 v. 7 du som har dig selv mig givet 375 Alt står

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28).

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Mandag d. 2. marts 2015 Salme DDS nr. 373: Herre, jeg vil gerne tjene Jesus siger: Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Kære Jesus Kristus,

Læs mere

Aner til Anders Peter Andersen

Aner til Anders Peter Andersen 1. generation 1. Anders Peter Andersen, søn af Arbejdsmand Karl Peter Andersson og Karen Marie Larsen, blev født den 29 Jul. 1876 i Gjerning sogn, Houlberg Herred, 1 blev døbt den 30 Jul. 1876 i Hjemmet,

Læs mere

Klokkeringning afsluttes, og menigheden er forsamlet ved titiden.

Klokkeringning afsluttes, og menigheden er forsamlet ved titiden. Efterfølgende er en dansk oversættelse af præstegudstjenesten (palasip naalagiartitsinera, s. 11-20) og af kateketgudstjenesten (ajoqip naalagiartitsinera, s. 21-27) i den grønlandske ritualbog fra 2005:»Rituali.

Læs mere

MOSTER ANNA 4-5-1893: Leif den 23-04-2013 Anna 1930 Anna 1959 Harald 1959

MOSTER ANNA 4-5-1893: Leif den 23-04-2013 Anna 1930 Anna 1959 Harald 1959 MOSTER ANNA 4-5-1893: Leif den 23-04-2013 Anna 1930 Anna 1959 Harald 1959 Hej igen Uffe! I fortsættelse af behagelig telefonsamtale med dig d.d., samt din ordre til mig ( Så kære Leif: du må ta' kontakt

Læs mere

19. s.e. trinitatis Joh. 1,35-51; 1. Mos. 28,10-18; 1. Kor. 12,12-20 Salmer: 754; 356; ; 67 (alterg.); 375

19. s.e. trinitatis Joh. 1,35-51; 1. Mos. 28,10-18; 1. Kor. 12,12-20 Salmer: 754; 356; ; 67 (alterg.); 375 19. s.e. trinitatis Joh. 1,35-51; 1. Mos. 28,10-18; 1. Kor. 12,12-20 Salmer: 754; 356; 318-164; 67 (alterg.); 375 Lad os alle bede! Kære Herre Jesus, vi beder dig: Giv du os øjne, der kan se Din herlighed,

Læs mere

Studie 12 Menigheden 68

Studie 12 Menigheden 68 Studie 12 Menigheden 68 Åbent spørgsmål Enten/eller Er formålet med menigheden at støtte medlemmernes åndelige vækst, eller at tjene samfundet i kristen kærlighed? Set fra dit synspunkt, hvilken ville

Læs mere

Prædiken til Kristi himmelfarts dag, Luk 24,46-53. 2. tekstrække

Prædiken til Kristi himmelfarts dag, Luk 24,46-53. 2. tekstrække 1 Nollund Kirke Torsdag d. 5. maj 2016 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til Kristi himmelfarts dag, Luk 24,46-53. 2. tekstrække Salmer DDS 267: Vær priset, Jesus Krist, Guds lam DDS 251: Jesus, himmelfaren

Læs mere

Omkring døbefonten. Svar på nogle meget relevante spørgsmål.

Omkring døbefonten. Svar på nogle meget relevante spørgsmål. Omkring døbefonten Svar på nogle meget relevante spørgsmål. *** Og de bar nogle små børn til Jesus, for at han skulle røre ved dem; disciplene truede ad dem, men da Jesus så det, blev han vred og sagde

Læs mere

16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste.

16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste. 1 16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste. Tekster: Job 3,11-22. Ef. 3,13-21. Luk. 7,11-17. Hvorfor? Det ord kender vi alle alt for godt. Livet er fyldt med gåder og situationer, hvor vi står tilbage

Læs mere

Prædiken til 17. søndag efter trinitatis, Mark 2, tekstrække

Prædiken til 17. søndag efter trinitatis, Mark 2, tekstrække 1 Nollund Kirke Søndag d. 18. september 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 17. søndag efter trinitatis, Mark 2,14-22. 2. tekstrække Salmer 1. DDS 749: I østen stiger solen op 2. DDS 371: Du

Læs mere

Heden familietræ. 1) Heden familien. 2) Lars Jensens forældre

Heden familietræ. 1) Heden familien. 2) Lars Jensens forældre Heden familietræ 1) Heden familien Denne beskrivelse af Heden-slægten tager udgangspunkt i karetmager Lars Jensen, der i 1905 fik tilladelse til at anvende navnet Heden. Beskrivelsen omtaler Lars Jensens

Læs mere

Bruger Side 1 27-09-2015 Prædiken til 17.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 17. søndag efter trinitatis 2015 Tekst. Lukas 14,1-11.

Bruger Side 1 27-09-2015 Prædiken til 17.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 17. søndag efter trinitatis 2015 Tekst. Lukas 14,1-11. Bruger Side 1 27-09-2015 Prædiken til 17. søndag efter trinitatis 2015 Tekst. Lukas 14,1-11. Bor Jante i Bording? Jeg ved ikke om du kender Jante, eller om du nogen gang har mødt ham. Der siges at han

Læs mere

21. søndag efter Trinitatis 2013 - Hurup, Helligsø

21. søndag efter Trinitatis 2013 - Hurup, Helligsø 21. søndag efter Trinitatis 2013 - Hurup, Helligsø Der var en gang og det er så længe siden, at vi måske er hen ved 800 år før Jesus blev født. Så blandt gamle fortællinger, så har jeg besluttet at tage

Læs mere

Ritualer i Foursquare Kirke København. Efterår 2016

Ritualer i Foursquare Kirke København. Efterår 2016 Ritualer i Foursquare Kirke København Efterår 2016 1 af 5 Beskrivelse af vielsesritual 3 Indledning 3 Overgivelsen af brud 3 Ægteskabsløfter 3 Velsignelse 4 Bøn 4 Præsentation af ægtepar 4 Beskrivelse

Læs mere

Helga Poulsens aner. BK Povel Andersen, Veksø. Udklip side fra Viksø Sogns Historie af C. Carstensen Korshøjgaard:

Helga Poulsens aner. BK Povel Andersen, Veksø. Udklip side fra Viksø Sogns Historie af C. Carstensen Korshøjgaard: BK 40-1722 Povel Andersen, Veksø Udklip side 47-48 fra Viksø Sogns Historie af C. Carstensen 1884 - Korshøjgaard: Side 1 af 9 Udklip side 48-49 fra Viksø Sogns Historie af C. Carstensen 1884: Povel Andersen

Læs mere

Død mands kiste. Blandt sømænd gik historien, som Christian også må have kendt, at Herluf havde sluttet fragt til et sted, hvor Svanen slet ikke kunne

Død mands kiste. Blandt sømænd gik historien, som Christian også må have kendt, at Herluf havde sluttet fragt til et sted, hvor Svanen slet ikke kunne Død mands kiste Kjære Christian 20 juni 1872 Siden der sidst blev skrevet til Dig her fra Comptoiret er der hvad Forretningen angaar ikke noget nyt at melde, men vel en anden i høj grad sørgelig Efterretning,

Læs mere

Grønholtvangen 27 Gammel Torp

Grønholtvangen 27 Gammel Torp Grønholtvangen 27 Gammel Torp Matrikelnummer Matr.nr. 6c og 6m Grønholt by, Grønholt sogn, arvefæste, parcel fra Vennekilde. Matr.nr. 6c er på 4.0407 m2 Matr.nr. 6m er på 4628m2 Ejendommen er vistnok nedbrændt

Læs mere

Konfirmandord. Fra det Gamle Testamente. Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7)

Konfirmandord. Fra det Gamle Testamente. Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7) Konfirmandord Fra det Gamle Testamente Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7) Vær modig og stærk! Nær ikke rædsel, og lad dig ikke skræmme, for Herren din

Læs mere

Personrapport for Jeppe Christensen HA12 Side 1 Jeppe Christensen 1

Personrapport for Jeppe Christensen HA12 Side 1 Jeppe Christensen 1 Personrapport for Jeppe Christensen - 1388 - HA12 Side 1 Jeppe Christensen 1 Navn: Køn: M Også kendt som: Født dato: 1781 Sted: Udby, Tuse, Holbæk 2 Adresse: Udby, landsby i Udby sogn Dåbsdato: 23 dec.

Læs mere

meget godt at der ikke fandtes facebook eller internet på den tid. For så så disciplene netop med deres egne øjne, i stedet for at lede efter deres

meget godt at der ikke fandtes facebook eller internet på den tid. For så så disciplene netop med deres egne øjne, i stedet for at lede efter deres Sidste søndag efter Helligtrekonger Læsninger: 2. Mos 34, 27-35 2. Peter 1, 16-18 Matt 17, 1-9 Salmer: 749: I Østen stiger 448: Fyldt af glæde 674 v. 2 og 7 22: Gådefuld er du vor Gud 161: Med strålekrans

Læs mere

Hans liv i korte træk

Hans liv i korte træk Side. 1 Mads Peter Hansen. En historie fortalt til mine børnebørn om deres Tip tip oldefar. Hans liv i korte træk Side. 2 Mads Peter Hansen. En historie fortalt til mine børnebørn om deres Tip tip tip

Læs mere

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 2.s.e.hel3konger.2015.docx 18-01-2015 side 1. Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11.

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 2.s.e.hel3konger.2015.docx 18-01-2015 side 1. Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11. 18-01-2015 side 1 Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11. Moral eller evangelium. Evangelium betyder det glædelige budskab. En kinesisk lignelse fortæller om et andet bryllup.

Læs mere

17. Søndag efter trinitatis 2013, Hurup. Høstgudstjeneste Lukas 14, 1-11

17. Søndag efter trinitatis 2013, Hurup. Høstgudstjeneste Lukas 14, 1-11 17. Søndag efter trinitatis 2013, Hurup. Høstgudstjeneste Lukas 14, 1-11 Herre, lær os at takke dig for alt det, som lykkes for os, og lade taknemmeligheden komme andre mennesker til gavn. AMEN Kornhøsten

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 15-11-2015 Prædiken til 24.s.e.trinitatis 2015. Prædiken til 24.søndag efter trinitatis 2015 Tekst. Matt. 9,18-26..

Lindvig Osmundsen Side 1 15-11-2015 Prædiken til 24.s.e.trinitatis 2015. Prædiken til 24.søndag efter trinitatis 2015 Tekst. Matt. 9,18-26.. Lindvig Osmundsen Side 1 15-11-2015 Prædiken til 24.søndag efter trinitatis 2015 Tekst. Matt. 9,18-26.. Det var sådan lidt underligt at vælge første salme til gudstjenesten i dag. Jeg skulle måske have

Læs mere