Klamydia? det har jeg da ikke! s. 2

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Klamydia? det har jeg da ikke! s. 2"

Transkript

1 April 2008 Foråret er over os, og dermed også et nyhedsbrev med historier der berører abort, sexsygdomme og prævention. Dette nummer spænder lige fra uddeling af gratis klamydia hjemmetests på København Kommunes ungdomsuddannelser over en ny amerikansk tendens, hvor det er trendy at være teenagermor, til de stærke religiøse kræfter, som er på spil, når der skal lovgives om f.eks. abort. Derudover sætter vi fokus på den forvirring, der hersker blandt nogle unge og deres forældre angående HPV-vaccinen. Hvis du har kommentarer, er du altid velkommen til at kontakte redaktionen: God læselyst og henvender sig til alle, som søger oplysninger om abort, sexsygdomme og prævention Klamydia? det har jeg da ikke! s. 2 Antallet af unge med klamydia har aldrig været større, men mange unge føler ikke, at de er i risikozonen. På Københavns Kommunes ungdomsuddannelser bliver de tilbudt en gratis hjemmetest. Unge piger og deres forældre forstår ikke HPV-vaccinen s. 4 Henvendelser til Sexlinien viser, at der hersker forvirring blandt nogle af de unge og deres forældre i forhold til HPV-vaccinen. Tendens: Teenagemødre er trendy s. 6 I amerikanske medier er teenagemødre blevet in og abort yt. Samme tendens kan komme til Danmark. Nyt tilbud om abortstøttesamtaler s. 8 Fra d. 1. januar 2008 har sygehuse i Nordjyllands region tilbudt støttesamtaler til kvinder før og efter en abort. Personalet er blevet efteruddannet af bl.a. Mødrehjælpen. Med gud og paven i ryggen s.10 I øjeblikket bølger der mange diskussioner for og imod abort, både i Europa og Danmark. Folketingets Tværpolitiske Netværk for Seksuel Sundhed har holdt møde om religiøs opposition. Kort nyt s.11 Nyt design på websider. Stigning i salg af fortrydelsespiller.

2 april 2008 side 2 Klamydia? det har jeg da ikke! Antallet af unge med klamydia har aldrig været større, men mange unge føler ikke, at de er i risikozonen. På Københavns Kommunes Ungdomsuddannelser bliver de nu tilbudt en gratis hjemmetest. Jeg troede ikke, jeg var sådan en, som fik klamydia, fortæller Tine, der til sin store forbavselse fik konstateret klamydia som 20-årig. Jeg havde ingen symptomer, men gik alligevel til et rutinetjek for klamydia. Da lægen sagde, jeg var smittet, blev jeg meget overrasket og forundret. Antallet af personer testet positive for klamydia er steget med ca. 37% fra Desuden anslås det, at 50% af de smittede aldrig bliver testet, fordi de ikke har symptomer. Derfor forventes det rigtige antal af klamydiasmittede at være dobbelt så højt. Københavns Kommune går ind i kampen mod klamydia Mange unge føler sig usårlige; de mener ikke, de får klamydia. Det er skræmmende, fordi ubehandlet klamydia i værste tilfælde kan give kroniske underlivssmerter og problemer med at blive gravid, fortæller Lene Michaelsen, Sundhedskonsulent, Københavns Kommune. Antallet af personer mellem år, der er testet positive for klamydia i København og Frederiksberg Kommune: 2006: : Man forventer, at det faktiske antal af smittede er dobbelt så højt. Antallet af klamydia blandt unge er højt i København og et sundhedsproblem. For at komme problemet til livs er vi gået sammen med Sex & Samfund om at uddele gratis klamydia hjemmetest til unge på Københavns Kommunes ungdomsuddannelser. Vi forventer, at projektet kan være med til at skabe opmærksomhed om klamydia, så flere unge lader sig teste for sygdommen regelmæssigt. Gratis klamydia hjemmetest til Københavns Kommunes ungdomsuddannelser Fra foråret 2008 har Sex & Samfund fokus på klamydia og uddeler gratis hjemmetests på Københavns Kommunes Ungdomsuddannelser. Metoderne er som følger: Uddeling af test til Sex & Samfunds almindelige seksualundervisning. Sex & Samfunds undervisere holder gratis foredrag om klamydia, som gymnasier, tekniske gymnasier og andre, der må være interesserede, kan bestille et. Foredraget sluttes af med uddeling af klamydiahjemmetest. Biologilærere får tilsendt information og sedler med koder til at bestille en test, som de kan uddele i forbindelse med deres undervisning. I spisepauserne laver undervisere fra Sex & Samfund klamydiaoplysning på udvalgte uddannelser og deler tests ud. Oplysning om klamydia hjælper Tine er i dag blevet 26 år. Hun er glad for, at hun lod sig teste for klamydia, selvom hun ikke havde nogen symptomer, og oplevelsen har præget hende: Jeg er ikke blevet mere paranoid, men jeg er blevet klar over, at kønssygdomme kan ramme mig, såvel som alle andre.

3 April 2008 side 3 Det siger de unge om hjemmetesten: - Det er utroligt sejt med en gratis test på nettet. Det hjælper de unge til at tage skridtet til at lade sig teste. Michael, 17 år - Når man går i gymnasiet, kan det være svært at finde tid til at gå til lægen og besværligt at skulle få fri fra skole. Det er meget nemmere at tage en hjemmetest. Ditte, 16 år - Fedt med en hjemmetest. Så slipper man for at ligge med stængerne i vejret hos lægen. Tine, 18 år Flere oplysninger Læs mere om klamydia på

4 april 2008 side 4 Unge piger og deres forældre forstår ikke HPV-vaccinen Henvendelser til Sexlinien viser, at der hersker en del forvirring blandt nogle af de unge og deres forældre i forhold til HPV-vaccinen. Min mor siger, at man skal være jomfru for at kunne få en vaccination imod livmoderhalskræft, ellers virker den ikke. Min kæreste har været inde i mig, men jeg stoppede samlejet, da vi ikke havde noget kondom. Er jeg så stadig jomfru? - Pige 15 år Sådan lyder et af spørgsmålene om HPV-vaccinen til Sexliniens brevkasse. Spørgsmålene viser, at ikke kun de unge, men også deres forældre, kender for lidt til sygdommen og er forvirrede om, hvordan vaccinen virker. Christina Wind, faglig koordinator på Sexlinien, fortæller: Pigerne der skriver ind til Sexlinien tror, de skal være jomfruer for at få vaccinen, for det siger deres forældre. De er også i tvivl om, hvorvidt vaccinen virker, hvis de har været i seng med en fyr, der var jomfru, eller om de stadig er jomfruer, hvis de har onaneret. Budskabet er blevet forenklet Skal man være jomfru, før man får hpvvaccinen? For jeg vil helt vildt gerne have den vaccine, men jeg er ikke jomfru - og i fjernsynet siger de, at man kun kan få den inden den seksuelle debut?? Pige 15 år HPV-vacciner Der findes pt. to forskellige HPVvacciner på markedet. Den ene beskytter mod type 6, 11, 16 og 18. Den anden beskytter mod type 16 og 18. Begge HPV-vacciner giver ca. 70% beskyttelse mod livmoderhalskræft. Ifølge Christina Wind kan forvirringen skyldes, at forældrene kan være blevet misinformerede, og/eller har misforstået budskabet om vaccinen, fordi det er blevet alt for forenklet. HPV overføres via seksuel kontakt, og det ideelle er derfor, at piger får vaccinen, før de har haft deres seksuelle debut. Men det er ikke for sent, hvis piger er blevet seksuelt aktive, da de ikke nødvendigvis er blevet smittede endnu. Vaccinen beskytter nemlig mod fire forskellige HPV-typer. Vaccinen virker formodentligt ikke på de typer af HPV, som pigen allerede er smittet med, men vaccinen vil virke mod de typer, som pigen endnu ikke er smittet med, forklarer Christina Wind. Vaccinen er med i børnevaccinationsprogrammet HPV-vaccinen er komme med i børnevaccinationsprogrammet for piger fra 1. januar Vaccinen er godkendt til kvinder op til 26 år. Ifølge Statens Serums Institut kan kvinder ældre end 26 år have gavn af vaccinen f.eks. hvis vedkommende ikke allerede er kronisk inficeret med type 16 eller 18. Hvis kvinden har en forbigående type 16 infektion, kan vaccinen formentlig beskytte mod reinfektion, og vaccinen beskytter mod kondylomer type 6 og 11. Kvinder og piger bør tale med deres læge, hvis de er i tvivl, om de skal have vaccinationen.

5 April 2008 side 5 Fakta om HPV HPV er en virus, som primært overføres ved seksuel kontakt. Den kan give kønsvorter (kondylomer) samt lettere celleforandringer på livmoderhalsen, men er oftest uden symptomer. På landsplan er procent af alle seksuelt aktive unge smittet med HPV, og to procent af de unge har kønsvorter. Der findes i alt mere end 100 typer af HPV, som man kan blive smittet med. To af typerne, nummer 6 og 11, er ufarlige i cancer-øjemed og medfører kønsvorter, mens HPV-typer som nr. 16, 18, 31, 33 og 35 hører til blandt de såkaldt onkogene eller kræftfremkaldende typer, som er farlige at blive smittet med. Hvert år rammes mere end 400 kvinder af livmoderhalskræft, og ca. 175 dør af det. Flere oplysninger: Læs mere om kønsvorter og HPV på Læs hyppige spørgsmål og svar om HPV fra Statens Serum Institut:

6 april 2008 side 6 Tendens: Teenagemødre er trendy I amerikanske medier er teenagemødre blevet in og abort yt. Samme tendens kan komme til Danmark. Sjov, selvstændig og snusfornuftig. Sådan bliver den 16-årige pige Juno fremstillet i filmen af samme navn. Hun er blot et eksempel på en ny og positiv fremstilling af unge mødre i amerikanske medier, hvor fødselsraten blandt teenagere er den højeste i den vestlige verden. Det står i skarp kontrast til det billede, danske medier længe har tegnet. Et nyt mediebillede i Danmark kan påvirke synet på det at være ung mor, mener medieog ungdomsforsker ved Københavns Universitet, Christa Lykke Christensen. Medierne har spottet trenden I just want to do the right thing, var Britney Spears 16-årige lillesøsters kommentar til pressen, da hun besluttede at beholde sit barn, og komedien Juno er bare en i rækken af film, hvor samme billede går igen. Heltinderne er gravide teenagere, som udelukker abort som en acceptabel handlemulighed og klarer moderskabet i strakt arm. Og der er ikke mangel på happy endings. Medierne har spottet trenden i USA, hvor mange teenagere er aktive i anti-abort og prolife organisationer. De fleste af filmene og nyhederne om stjernerne kommer før eller siden til Danmark. De unge bliver påvirket Men kan halvanden times let underholdning og et godt grin af Juno s valg i livet påvirke danskernes syn på teenagegraviditeter? Christa Lykke Christensen er forsker ved Københavns Universitet og ekspert i ungdoms-tv s historie, medier og mode. Hun mener, at hvis der tegner sig et generelt billede i medierne, kan det være med til at påvirke opinionen. Desuden mener hun, at unge kan være mere modtagelige for påvirkning, fordi de har færre færdigfabrikerede meninger. Der er ingen tvivl om, at det kan virke forførende at sidde i biografen og betragte glæde, nærhed og kærlighed. Det kan vi godt lide, og det er inspirerende at se mennesker, der har succes. Dog fastslår hun, at der skal rigtig meget til for at påvirke den konkrete beslutning om at blive mor. Danske unge prioriterer uddannelse og det uafhængige liv. Desuden er teenagere stadig bundet til forældrenes retningslinier, og lader sig ikke flyde med hvad som helst, medierne serverer, afslutter Christa Lykke Christensen. Ung mor er træt af fordommene Jeg synes, unge mødre bliver fremstillet som nogen, der ikke ved, hvad de har gang i og lever et usselt liv, siger Ann-Christine Moes, som selv blev gravid som 17-årig efter grundige overvejelser. Hun bliver ofte konfronteret med, hvordan unge mødre i fjernsynet handler. Senest har hun især skulle forsvare sig mod den, efter hendes mening, urealistisk negative fremstilling i realityprogrammet De Unge Mødre på Kanal 4. Jeg prøver at sige til folk jamen, jeg gør ikke som de unge mødre, jeg er ikke som de unge mødre. Ann-Christine er et eksempel på en ressourcestærk ung mor, og hun mener ikke, at hun er et enestående tilfælde. Der er selvfølgelig nogen, som er meget usikre og bare er blevet kastet ud i situationen, men der må være mange, der klarer det bedre end i tv-serien fordi, det er en opgave, man vokser med.

7 April 2008 side 7 En mere positiv fremstilling i medier vil være gavnlig, mener hun, da det ville kunne få pigerne til at tænke: sådan vil jeg også være, det skal bare lykkes, jeg vil have det til at fungere. Moderskab er ikke som boller fra Emmery s Producenten af de unge mødre, Kaare Sand, afviser, at programmet vil følge den amerikanske trend og udvælge særligt smukke og stærke unge mødre til serien. De stræber først og fremmest efter at fremstille pigerne på deres præmisser, siger han og tilføjer: Det at blive mor er jo ikke bare noget, man vælger, ligesom at købe en bolle hos Emmery s, fordi det nu lige er trendy, og afviser dermed, at Hollywoodfilm skulle kunne påvirke teenageres valg om graviditet eller abort. Statistikken tyder indtil nu ikke på, at Danmark følger trenden i USA. Fødselsraten bland danske unge har ligget stabilt siden 2002 efter mange års fald, og opgørelser fra Sundhedsstyrelsen viser, at kun ca. hver tredje teenager vælger at få barnet frem for abort. Fakta Fødselsrate blandt årige i USA ligger på omkring 40 fødsler pr kvinder. Det er den højeste i den vestlige verden. Fødselsraten blandt de årige i Danmark ligger på 4 fødsler pr kvinder. I aldersgruppen år blev der i 2006 foretaget aborter for hver levendefødte i Danmark. I samme aldersgruppe i USA var tallet 400 aborter pr Kilde: Center for Disease Controle, Abortion Surveillance, United States, 2003 Sundhedsstyrelsen: Fødselsregisteret 2007, Legalt provokerede aborter 2006

8 April 2008 side 8 Nyt tilbud om abortstøttesamtaler Fra d. 1. januar 2008 har sygehuse i Region Nordjylland tilbudt støttesamtaler til kvinder før og efter en abort. Personalet er blevet efteruddannet af bl.a. Mødrehjælpen. Kvinder der har brug for en abortsamtale er ofte i krise, og derfor kræver det tid og efteruddannelse at tale med disse kvinder, fortæller Anette Storgaard, Socialrådgiver i Mødrehjælpen i Århus. Spørgsmålet om en abort kan være en svær beslutning med mange overvejelser for og imod. Ligefra det kirurgiske indgreb til hvilke rettigheder kvinden har, hvis hun vælger at beholde barnet. Desuden kan tiden efter et muligt indgreb være præget af mange tanker, som det er nødvendigt at tale med professionelle om. Lovkrav om støttesamtaler Kvinder kan i dag kontakte deres praktiserende læger, hvis de har spørgsmål om en mulig abort. Men Mødrehjælpen og nu også Region Nordjyllands sygehuse tilbyder ligeledes støttesamtaler til kvinderne. I 2000 blev der indført et lovkrav om, at alle regionerne skal tilbyde kvinder en støttesamtale før og efter en eventuel abort. Lovkravet blev fremført af Kristeligt Folkeparti. Nordjysk støttemulighed Fra den 1. januar 2008 tilbyder fire nordjyske sygehuse kvinder før- og eftersamtaler i forbindelse med en abort. Kvinderne skal vænne sig til, at vores tilbud findes. Men de er glade for det, og vi håber, at vi fanger nogle af dem, som ellers ikke ville have kontaktet deres læge for en samtale i forbindelse en abort, fortæller Dorthe Bisgaard Jørgensen, sygeplejerske på gynækologisk afdeling, Aalborg Sygehus, der har støttesamtaler efter abort. Efter aborten får kvinden tilbudt en støttesamtale af den samme sygeplejerske, som fulgte hende under aborten. Det er dog ikke altid, at en kvinde synes, hun har behov for en samtale lige efter, men hun kan kontakte os senere, hvilket en del gør. Støttesamtaler kræver tid og efteruddannelse Personalet på de nordjyske sygehuse, som foretager samtalerne, er efteruddannet i at kunne håndtere situationen, bl.a. med hjælp fra Mødrehjælpen, som har haft tilbuddet om støttesamtaler i mange år. Mødrehjælpen tilbyder alle kvinder 1 ½ times før-abortsamtale og en 1 times efterabortsamtale. Anette Storgaard fortæller: I Århus har vi et godt samarbejde med Skejby Hospital, der ikke tilbyder abortsamtaler, men som sender de kvinder, de kan mærke har brug for det, videre til os på Mødrehjælpen. Så taler vi med dem om deres rettigheder, hvilken økonomisk støtte kan de forvente, hvilke etiske problemstillinger, der er, og farens andel i det. Vi forsøger at liste de muligheder op, kvinden har og giver hende således redskaberne til selv at træffe det valg, der er det rigtigt for hende. Anette Storgaard har erfaret, at nogle kvinder oplever, at deres læge ikke er gearet til tage en abortsamtale med dem af forskellige årsager, herunder tidspres, da en støttesamtale kræver tid og indsigt i kvindens rettigheder. Derfor er det vigtigt, at der er andre muligheder for støtte til kvinden.

9 April 2008 side 9 April 2008 side 9 Flere oplysninger: Region Nordjyllands tilbud om abortsamtaler: Mødrehjælpens tilbud om abortsamtaler:

10 april 2008 side 10 Med gud og paven i ryggen I øjeblikket bølger der mange diskussioner for og imod abort, både i Europa og Danmark. Folketingets Tværpolitiske Netværk for Seksuel Sundhed har holdt møde om religiøs opposition. Skal love om abort bygge på det enkelte menneskes rettigheder eller mere etiskemoralske overvejelser? Det var et af emnerne, da Folketingets Tværpolitiske Netværk for Seksuel Sundhed den 27. februar 2008 holdt møde på Christiansborg om religiøs opposition. Iben Tranholm fra den danske katolske kirke fremførte bl.a.: Efter min mening er der et stort hul i europæisk politik. Alle diskussioner om f.eks. abort drejer sig om rettigheder, mens man slet ikke inddrager etisk-moralske argumenter. Jeg vil meget hellere tage en diskussion omkring, hvorfor moderens rettigheder er vigtigere end barnets rettigheder. Hvordan kan nogens menneskerettigheder være vigtigere end andres? spurgte hun. Lone Dybkjær (R), der er med i Tværpolitisk Netværk, svarede promte: Vi oplever, hvordan den religiøse opposition bliver stærkere og stærkere, og EUparlamentet er nødt til at overveje, hvad det kan få af konsekvenser. Og selvfølgelig er der en masse moralske diskussioner, som vi bør tage f.eks. omkring rugemødre, organdonation og prostitution. Men det skal ske på et langt bredere grundlag end blot det religiøse. I den forbindelse er Vatikanet og katolikkerne blot lobbyister med en masse penge og indflydelse, fastslog hun. Arrangement var kun det første af flere møder, som Tværpolitisk Netværk for Seksuel Sundhed vil holde om religiøs opposition. Læs hele artiklen fra mødet på Nyt dansk kristent netværk mod abort I april 2008 blev der dannet et kristent netværk der bl.a. vil arbejde mod fri abort. Det er tidligere formand for Kristendemokraterne (KD) Marianne Karlsmose og tidligere folketingsmedlem for KD Tove Videbæk som står bag det. April 2008 side 11

11 April 2008 side 11 Kort nyt Nyt design på abortnet.dk, sexsygdomme.dk og præventionsguide.dk Formålet er, at alle Sex & Samfunds websider skal ligne hinanden, og vi er derfor i gang med at lave nyt design på alle siderne. På sigt vil det også komme til at påvirke nyhedsbrevets design, da vi vil implementere en ny og mere tidssvarende skabelon. Er der oplysninger, du ikke længere kan finde, er du velkommen til at skrive til info@sexogsamfund.dk. Salget af fortrydelsespiller stiger Nye tal fra Apotekerforeningen viser, at der i 2007 blev solgt 6 % flere fortrydelsespiller i forhold til Der blev i 2007 solgt ca fortrydelsespiller til danske kvinder, hvilket er en stigning på 6 pct. i forhold til I 2006 blev der udleveret over pakninger, hvilket var godt 12 procent flere end Det viser en ny analyse fra Apotekerforeningen over danskernes lægemiddelforbrug i Samtidig konkluderer en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen, at kvinder ikke bruger fortrydelsespiller i stedet for prævention, men som supplement, hvis de har glemt p-pille, eller kondom eller der har været præventionssvigt. Kilde: Apotekerforeningen Nyhedsbrevet er udgivet af: Nyhedsbrevet er udgivet af: Sex & Samfund Rosenørns Allé 12, 1. sal 1634 København V Tlf.: info@sexogsamfund.dk Nyhedsbrevet udkommer tre til fire gange årligt. Indholdet kan frit anvendes og citeres med kildeangivelser. Ansvarshavende redaktør: Marianne Lomholt, leder i national afdeling Redaktion: Louise Kringelbach, national projektmedarbejder

Ekstra sikkerhed. gælder livmoderhalskræft. er en god idé. også når det

Ekstra sikkerhed. gælder livmoderhalskræft. er en god idé. også når det Information til unge kvinder, der er født før 1993 Ekstra sikkerhed er en god idé også når det gælder Livmoderhalskræft en seksuelt overført sygdom er den næstmest udbredte kræftform i verden Hvis vi kombinerer

Læs mere

Forebyggelse af livmoderhalskræft ved vaccination og screening

Forebyggelse af livmoderhalskræft ved vaccination og screening Generel information Forebyggelse af livmoderhalskræft ved vaccination og screening Information om HPV og livmoderhalskræft udarbejdet af: Professor, overlæge, dr. med. Susanne Krüger Kjær, Rigshospitalet/

Læs mere

At smittet med. Arbejdsopgave. Sex & Samfund anbefaler. Beskrivelse. 30 minutter

At smittet med. Arbejdsopgave. Sex & Samfund anbefaler. Beskrivelse. 30 minutter At smittet med kønsvorter (HPV) Arbejdsopgave Tidsforbrug 30 minutter Forberedelse Kopiering af artiklerne 2.4.A At blive smittet med kønsvorter (HPV) og 2.4.B Fakta om kønsvorter (HPV) eller deling af

Læs mere

Jeg troede ikke, jeg var sådan en s. 2. Klamydiabekæmpelse på Kokkeskolen s. 3. Hvorfor er klamydiatallene så høje? s. 5

Jeg troede ikke, jeg var sådan en s. 2. Klamydiabekæmpelse på Kokkeskolen s. 3. Hvorfor er klamydiatallene så høje? s. 5 Juli 2008 Antallet af personer testet positive for klamydia har aldrig været større. Derfor er der i dette nyhedsbrev fokus på klamydia. Læs blandt andet en ung kvindes beretning om at få klamydia, hvad

Læs mere

Pjece om HPV-vaccinen til forældre og deres piger

Pjece om HPV-vaccinen til forældre og deres piger Pjece om HPV-vaccinen til forældre og deres piger 14.10.2014 Livmoderhalskræft kan forebygges Information om HPV-vaccination HPV-vaccination beskytter mod de typer af virus, der er skyld i langt de fleste

Læs mere

Forebyggelse af livmoderhalskræft ved vaccination og screening

Forebyggelse af livmoderhalskræft ved vaccination og screening Generel information Forebyggelse af livmoderhalskræft ved vaccination og screening Information om HPV og livmoderhalskræft udarbejdet af: Professor, overlæge, dr. med. Susanne Krüger Kjær, Rigshospitalet/

Læs mere

Sex & Samfunds spørgeskema til kåring af folketingvalgets mest sexede kandidat 2011

Sex & Samfunds spørgeskema til kåring af folketingvalgets mest sexede kandidat 2011 Sex & Samfunds spørgeskema til kåring af folketingvalgets mest sexede kandidat 2011 Spørgsmålene er sendt ud til samtlige opstillede kandidater ved folketingsvalget 2011. I det følgende har vi opstillet

Læs mere

Gratis prævention norske erfaringer s. 6

Gratis prævention norske erfaringer s. 6 Juni 2006 www.abortnet.dk og www.sexsygdom.dk er hjemmesider, der henvender sig til alle, der søger oplysninger om abort, prævention og sexsygdomme. Velkommen til nyhedsbrevet. I dette nummer vurderer

Læs mere

At være to om det - også når det gælder abort

At være to om det - også når det gælder abort At være to om det - også når det gælder abort Arbejdsopgave Tidsforbrug Cirka 1-2 timer Forberedelse Kopiering af artiklen At være to om det også når det gælder abort eller deling af denne pdf. Eleverne

Læs mere

Så effektiv er vaccinen mod livmoderhalskræft

Så effektiv er vaccinen mod livmoderhalskræft Så effektiv er vaccinen mod livmoderhalskræft Ikke kun livmoderhalskræft, men en hel stribe kræftformer med forbindelse til den frygtede HPV-virus truer nu både kvinder og mænd. Flere mænd burde vaccineres,

Læs mere

IdÉer til sundheds- og seksualundervisning

IdÉer til sundheds- og seksualundervisning IdÉer til sundheds- og seksualundervisning Du kan både som ny og erfaren underviser få viden og inspiration i denne idébank. Du kan frit benytte og kopiere idéerne. Har du selv gode erfaringer eller idéer,

Læs mere

Den forebyggende undersøgelse for livmoderhalskræft

Den forebyggende undersøgelse for livmoderhalskræft Den forebyggende undersøgelse for livmoderhalskræft Alle danske kvinder mellem 23 og 65 år bliver tilbudt at deltage i forebyggende folkeundersøgelse (screening) for livmoderhalskræft. Man bliver automatisk

Læs mere

Kvindekrop og familieplanlægning s. 4

Kvindekrop og familieplanlægning s. 4 December 2006 www.abortnet.dk og www.sexsygdom.dk er hjemmesider, der henvender sig til alle, der søger oplysninger om abort, prævention og sexsygdomme. Velkommen til årets sidste nyhedsbrev. I dette julenummer

Læs mere

HPV-VACCINATION en del af børnevaccinationsprogrammet

HPV-VACCINATION en del af børnevaccinationsprogrammet HPV-VACCINATION en del af børnevaccinationsprogrammet i Danmark 2014 Børnevaccinationsprogrammet i Danmark tillæg 2014 Sundhedsstyrelsen, 2014 Trykt ISBN 978-87-7104-067-8 Elektronisk ISBN 978-87-7104-066-1

Læs mere

Hvad gør vi for at sikre tilslutningen til børnevaccinationsprogrammet

Hvad gør vi for at sikre tilslutningen til børnevaccinationsprogrammet Hvad gør vi for at sikre tilslutningen til børnevaccinationsprogrammet Overlæge Bolette Søborg Tilslutning til HPV vaccinationen - aktiviteter i Sundhedsstyrelsen Enhed for Evidens, Uddannelse og Bredskab

Læs mere

Forsidehenvisning. Flere får kræft af sex i mund og endetarm

Forsidehenvisning. Flere får kræft af sex i mund og endetarm 5 10 15 20 25 Forsidehenvisning Flere får kræft af sex i mund og endetarm Dobbelt så mange danskere får konstateret analkræft som for godt 30 år siden. Tidligere var sygdommen mest almindelig blandt bøsser,

Læs mere

Godkendelse af koordinatorfunktion for seksuel sundhed

Godkendelse af koordinatorfunktion for seksuel sundhed Punkt 9. Godkendelse af koordinatorfunktion for seksuel sundhed 2017-052645 Sundheds- og Kulturforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Kulturudvalget godkender koordinatorfunktionen for seksuel sundhed.

Læs mere

HPV Nyhedsbrev #4. Vaccination af drenge fra 1. juli Nyhedsbrev #4 MARTS Kære alle,

HPV Nyhedsbrev #4. Vaccination af drenge fra 1. juli Nyhedsbrev #4 MARTS Kære alle, HPV Nyhedsbrev #4 Kære alle, Mens vi venter på foråret, har vi skrevet Nyhedsbrev #4 fra indsatsen Stop HPV stop livmoderhalskræft. Der er sket meget siden sidst. Først og fremmest er det blevet besluttet,

Læs mere

HPV-vaccination. en del af børnevaccinationsprogrammet HPV-VACCINATION 1

HPV-vaccination. en del af børnevaccinationsprogrammet HPV-VACCINATION 1 HPV-vaccination en del af børnevaccinationsprogrammet i Danmark 2016 HPV-VACCINATION 1 Børnevaccinationsprogrammet i Danmark tillæg 2016 Sundhedsstyrelsen, 2016 Trykt ISBN 978-87-7104-721-9 Elektronisk

Læs mere

Behandlinger for kondylomer

Behandlinger for kondylomer November 2018 Behandlinger for kondylomer - en seksuelt overført sygdom, der skyldes HPV-infektion 2001 2017 1. Baggrund Kondylomer er en seksuelt overført sygdom, der skyldes en infektion med humant papillomavirus

Læs mere

Seksuelt overførbare infektioner og provokerede aborter

Seksuelt overførbare infektioner og provokerede aborter Seksuelt overførbare infektioner og provokerede aborter Hiv infektioner Anmeldte hiv tilfælde 1997-27 35 3 25 2 15 1 5 1997 1998 1999 2 21 22 23 24 25 26 27 I 25 afslørede inførelsen af soundex-koder 1%

Læs mere

Den seksuelle og reproduktive sundhed

Den seksuelle og reproduktive sundhed Den seksuelle og reproduktive sundhed Seksuel trivsel Ønskebørn Ingen sexsygdomme Seksuel trivsel Udnytte seksuallivets muligheder til at få et rigere liv i overensstemmelse med lyst og behov og i respekt

Læs mere

1996 2003 2003 15-19 år. toiletter/toiletsæder. Offentlige

1996 2003 2003 15-19 år. toiletter/toiletsæder. Offentlige Sundhedsstyrelsens kommentarer til Undersøgelse af befolkningens holdning, viden og adfærd i forhold til seksualitet, sexsygdomme og hiv 1 Baggrund for undersøgelsen 1 2 Hiv/aids 2 3 Klamydia 4 4 Præventionsvalg

Læs mere

Slikkelappen sørger for sikker oralsex Det er ikke alle, der er klar over, at kønssygdomme også kan overføres ved oralsex. Men det er sandheden, og

Slikkelappen sørger for sikker oralsex Det er ikke alle, der er klar over, at kønssygdomme også kan overføres ved oralsex. Men det er sandheden, og Slikkelappen sørger for sikker oralsex Det er ikke alle, der er klar over, at kønssygdomme også kan overføres ved oralsex. Men det er sandheden, og smittefaren kan både gå ud over den, der udfører akten,

Læs mere

Redegørelse over eksisterende indsatser overfor unge vedrørende seksuel

Redegørelse over eksisterende indsatser overfor unge vedrørende seksuel Bilag 1 Redegørelse over eksisterende indsatser overfor unge vedrørende seksuel sundhed I Københavns kommune foregår der forskellige indsatser allerede og nye indsatser er under udvikling. Unge, 12-20

Læs mere

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Samråd vedr. bivirkninger ved HPV-vaccine. 7. november 2013 kl. 14.00-16.00, lokale

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Samråd vedr. bivirkninger ved HPV-vaccine. 7. november 2013 kl. 14.00-16.00, lokale Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 164 Offentligt TALEPAPIR Det talte ord gælder Tilhørerkreds: Anledning: Taletid: Tid og sted: Folketingets Sundhedsudvalg

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Replique, 5. årgang 2015. Redaktion: Rasmus Pedersen (ansvh.), Anders Orris, Christian E. Skov, Mikael Brorson.

Replique, 5. årgang 2015. Redaktion: Rasmus Pedersen (ansvh.), Anders Orris, Christian E. Skov, Mikael Brorson. Replique, 5. årgang 2015 Redaktion: Rasmus Pedersen (ansvh.), Anders Orris, Christian E. Skov, Mikael Brorson. Tidsskriftet Replique udkommer hver måned med undtagelse af januar og august. Skriftet er

Læs mere

Undersøgelse for celleforandringer i livmoderhalsen

Undersøgelse for celleforandringer i livmoderhalsen Undersøgelse for celleforandringer i livmoderhalsen Undersøgelse for celleforandringer regionen inviterer dig hermed til en gratis undersøgelse for celleforandringer i livmoderhalsen. Kvinder i alle aldre

Læs mere

Brætspil om prævention, sexsygdomme og uønsket graviditet

Brætspil om prævention, sexsygdomme og uønsket graviditet Prævention på spil Brætspil om prævention, sexsygdomme og uønsket graviditet Tidsforbrug 1 time. Materialer Arbejdsark til øvelsen: Spilleplade, dilemmakort og spørgsmålskort. En terning til hver gruppe.

Læs mere

Orientering om HPV-vaccination

Orientering om HPV-vaccination Afdeling: Sundhedsplanlægning Journal nr.: 18/13818 Dato: 21. februar 2019 Orientering om HPV-vaccination Der orienteres om status og udvikling vedrørende HPV-vaccinationen siden sidste orientering til

Læs mere

BØRNEVACCINATIONSPROGRAMMET I DANMARK 2014

BØRNEVACCINATIONSPROGRAMMET I DANMARK 2014 Ændring i BØRNEVACCINATIONSPROGRAMMET I DANMARK 2014 med tilføjelse af vaccination mod hepatitis B og ændring af HPV-vaccinationsprogrammet 2014 Tillæg til Sundhedsstyrelsens folder om børnevaccinationsprogrammet

Læs mere

guide Foto: Iris Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Guide: HPV-vaccine eller ej? sider

guide Foto: Iris Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Guide: HPV-vaccine eller ej? sider Foto: Iris guide Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Guide: HPV-vaccine eller ej? 16 sider HPV-vaccinen INDHOLD I DETTE HÆFTE: HPV-vaccinen kan give dig alvorlige bivirkninger... 4 To

Læs mere

HIV, liv & behandling. Om hiv og aids til pårørende

HIV, liv & behandling. Om hiv og aids til pårørende HIV, liv & behandling Om hiv og aids til pårørende Denne folder er beregnet til hiv-smittede, der ønsker, at deres pårørende får information om hiv, aids og sikker sex. Folderen indgår i serien Hiv, liv

Læs mere

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker BØRN ER ET VALG Har det været nemt for jer at finde kærester og mænd, der ikke ville have børn? spørger Diana. Hun er 35 år, single og en af de fire kvinder, jeg er ude at spise brunch med. Nej, det har

Læs mere

En gruppe hiv-smittede spøger i mørket

En gruppe hiv-smittede spøger i mørket En gruppe hiv-smittede spøger i mørket 1000 mennesker i Danmark anslås at være hiv-smittede uden at være blevet testet. De udgør mørketallet` blandt hiv smittede. Kan man få dem i behandling, kan man bremse

Læs mere

I tvivl? - abortrådgivning i Mødrehjælpen

I tvivl? - abortrådgivning i Mødrehjælpen Bl.a. i dette nummer: Ønskebørn! Abortrådgivning i Mødrehjælpen Fakta om abort og loven Folketingets tværpolitiske netværk Interview med folketingsmedlem Kirsten Brosbøl NR. 17 MARTS 2009 I tvivl? - abortrådgivning

Læs mere

Undersøgelse for celleforandringer i livmoderhalsen

Undersøgelse for celleforandringer i livmoderhalsen Undersøgelse for celleforandringer i livmoderhalsen Undersøgelse for celleforandringer Kvinder i alle aldre kan få celleforandringer i livmoderhalsen. dette gælder også unge kvinder. Fra du er 23 til 49

Læs mere

UNDERSØGELSE for celleforandringer i LIVMODERHALSEN

UNDERSØGELSE for celleforandringer i LIVMODERHALSEN UNDERSØGELSE for celleforandringer i LIVMODERHALSEN Undersøgelse for celleforandringer Kvinder i alle aldre kan få celleforandringer i livmoderhalsen. Dette gælder også unge kvinder. Fra du er 23 til 49

Læs mere

Debat mellem Kirsten Brosbøl (S) og minister for sundhed og forebyggelse, Jakob Axel Nielsen, fra folketinget den 28. maj 2008

Debat mellem Kirsten Brosbøl (S) og minister for sundhed og forebyggelse, Jakob Axel Nielsen, fra folketinget den 28. maj 2008 Debat mellem Kirsten Brosbøl (S) og minister for sundhed og forebyggelse, Jakob Axel Nielsen, fra folketinget den 28. maj 2008 Hvilke konkrete initiativer vil ministeren tage for at bremse og vende den

Læs mere

HPV Nyhedsbrev #5. Nyeste tal fra SSI stadig flere bliver vaccineret mod HPV

HPV Nyhedsbrev #5. Nyeste tal fra SSI stadig flere bliver vaccineret mod HPV HPV Nyhedsbrev #5 Kære alle Vi håber, at I har haft en dejlig sommer og er kommet godt i gang med efterårssæsonen. Stop HPV-indsatsen har ikke stået stille hen over sommeren. Det nye tilbud til drenge

Læs mere

Ny variant af klamydia i Danmark s. 2

Ny variant af klamydia i Danmark s. 2 November 2007 www.abortnet.dk og www.sexsygdom.dk er hjemmesider, der henvender sig til alle, der søger oplysninger om abort, prævention og sexsygdomme. Velkommen til nyhedsbrevet! I dette nummer kan du

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

forebygger og bekæmper smitsomme sygdomme og medfødte lidelser

forebygger og bekæmper smitsomme sygdomme og medfødte lidelser INFEKTIONS- SYGDOMME S T A T E N S S E R U M I N S T I T U T forebygger og bekæmper smitsomme sygdomme og medfødte lidelser Statens Serum Institut Artillerivej 5 2300 København S TIL DEN GRAVIDE Tel.:

Læs mere

Når 2 bliver til 3. hvad så med sexlivet? Denne pjece henvender sig især til par der venter, eller lige har fået, deres første barn

Når 2 bliver til 3. hvad så med sexlivet? Denne pjece henvender sig især til par der venter, eller lige har fået, deres første barn Når 2 bliver til 3 hvad så med sexlivet? Denne pjece henvender sig især til par der venter, eller lige har fået, deres første barn Det er naturligt og normalt at være gravid Men under graviditeten sker

Læs mere

Legalt provokerede aborter 1996

Legalt provokerede aborter 1996 Legalt provokerede aborter 1996 Kontaktperson: Læge Mette Thing Baltzar, lokal 6204 Fuldmægtig Anne Mette Tranberg Johansen, lokal 6203 Abortregisteret Data, der indgår i Sundhedsstyrelsens Abortregister,

Læs mere

1. Introduktion. 2. Personlig information. Navn. E-mail adresse. Parti. nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj. Kære Folketingskandidat

1. Introduktion. 2. Personlig information. Navn. E-mail adresse. Parti. nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj. Kære Folketingskandidat 1. Introduktion Kære Folketingskandidat Sex & Samfund laver i samarbejde med avisen 24timer denne spørgeskemaundersøgelse om folketingskandidaternes holdninger til sex, seksuel sundhed og seksuelle rettigheder.

Læs mere

Sundhedsplejerske og Projektleder Lone Kjær Hein Holstebro Kommune

Sundhedsplejerske og Projektleder Lone Kjær Hein Holstebro Kommune Sundhedsplejerske og Projektleder Lone Kjær Hein Holstebro Kommune Lone.hein@holstebro.dk 24 20 52 15 HOLSTEBRO KOMMUNE FAKTA Ca. 57.000 indbyggere Mange ungdomsudannelser -: Gymnasium, HF, VUC, Teknisk

Læs mere

Undersøgelse af unge, sex og holdninger

Undersøgelse af unge, sex og holdninger Undersøgelse af unge, sex og holdninger Data indsamlet af Advice a/s i august måned 2012. Der er 1.030 respondenter i alderen 18 25 år der har deltaget i undersøgelsen. Angivelsen af Total tager udgangspunkt

Læs mere

Bilag. Screen-shots af HIV-teksten

Bilag. Screen-shots af HIV-teksten Empiri Projektets empiri findes på de følgende sider - det vil sige de tekster fra Sundhed.dk, som bliver analyseret i projektet. Først præsenteres et screen-shot af hver af teksterne, som de fremstår

Læs mere

Mobning på facebook. Anna Kloster, november 2013

Mobning på facebook. Anna Kloster, november 2013 Mobning på facebook Anna Kloster, november 2013 At være barn i dagens Danmark betyder, at man er opvokset med mange medier omkring sig. Særligt har de unge taget det sociale medie Facebook til sig. Efter

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Jeg er glad for at kunne sende dig den anden pixi-rapport fra

Læs mere

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES 20 PSYKOLOG NYT Nr. 20. 2004 HISTORIE Marianne er kronisk anorektiker. I snart 30 år har hun kæmpet forgæves for at slippe fri af sin sygdom. Fire gange har hun

Læs mere

TIL LÆGER OG SUNDHEDSPLEJERSKER

TIL LÆGER OG SUNDHEDSPLEJERSKER TIL LÆGER OG SUNDHEDSPLEJERSKER Børnevaccinationer De danske sundhedsmyndigheder anbefaler, at børn vaccineres mod difteri, tetanus (stivkrampe), kighoste, polio, invasiv Hæmophilus influenzae type b (Hib)-infektion,

Læs mere

Danmark behandler børneastma ineffektivt

Danmark behandler børneastma ineffektivt Danmark behandler børneastma ineffektivt Behandlingen af børneastma sker på vidt forskellige måder i de danske regioner. Det gør, at Danmark er det land i Skandinavien, som bruger flest penge på sygdommen,

Læs mere

LEGALT PROVOKEREDE ABORTER 2005 (foreløbig opgørelse)

LEGALT PROVOKEREDE ABORTER 2005 (foreløbig opgørelse) LEGALT PROVOKEREDE ABORTER 2005 (foreløbig opgørelse) Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2006 : 5 Redaktion: Sundhedsstyrelsen Sundhedsstatistik Islands Brygge 67 2300 København S. Telefon: 7222 7400 Telefax:

Læs mere

Evaluering af bogen Snak om angst og depression med børn og voksne i alle aldre.

Evaluering af bogen Snak om angst og depression med børn og voksne i alle aldre. Evaluering af bogen Snak om angst og depression med børn og voksne i alle aldre. Indledning Denne evaluering giver viden om anvendeligheden og relevansen af bogen 'Snak om angst og depression... med børn

Læs mere

Det behøver ikke at gøre ondt

Det behøver ikke at gøre ondt Det behøver ikke at gøre ondt Evaluering af indsatsen mod klamydia i Frederiksberg Kommune 21 25 Formålet med dette projekt er at styrke indsatsen til forebyggelse af klamydia blandt unge i Frederiksberg

Læs mere

Samtale om seksualitet

Samtale om seksualitet Samtale om seksualitet - Samtaler med 14 kvinder i alderen 15-30 år set akut i Center for Seksuelle Overgreb, Rigshospitalet, København Af sygeplejerske Charlotte Ejsing Sex?? Prævention? Forældre?? Kæreste???????????????

Læs mere

Hvad kan du gøre for ikke at få livmoderhalskræft?

Hvad kan du gøre for ikke at få livmoderhalskræft? Forebyggende undersøgelse for livmoderhalskræft 1 Livmoderhalskræft Livmoderhalskræft skyldes en virus. Livmoderhalskræft er en alvorlig sygdom. Livmoderhalskræft udvikles langsomt, tit over 10 15 år.

Læs mere

UNG2006. 15-24-åriges seksualitet - viden, holdninger og adfærd. Sammenfatning

UNG2006. 15-24-åriges seksualitet - viden, holdninger og adfærd. Sammenfatning UNG2006 15-24-åriges seksualitet - viden, holdninger og adfærd 2007 Sammenfatning De 15-24-åriges seksualitet De vigtigste resultater fra undersøgelsen Ung2006 af unges viden, holdninger og adfærd De 15-24-åriges

Læs mere

Det her er meget konkret: Hvad gør stofferne ved én, og hvordan skal man gribe det an. Ingen fordømmelse på nogen måde dét kan jeg godt lide.

Det her er meget konkret: Hvad gør stofferne ved én, og hvordan skal man gribe det an. Ingen fordømmelse på nogen måde dét kan jeg godt lide. Fordomme, nej tak Forældre til unge står af på fordomme og løftede pegefingre, når de søger information om rusmidler og teenageliv på nettet. I stedet ønsker de sig rigtige mennesker og nuanceret viden

Læs mere

Region Hovedstaden. UNDERSØGELSE for celleforandringer i LIVMODERHALSEN. Sundhedsstyrelsen

Region Hovedstaden. UNDERSØGELSE for celleforandringer i LIVMODERHALSEN. Sundhedsstyrelsen Region Hovedstaden UNDERSØGELSE for celleforandringer i LIVMODERHALSEN ~ Sundhedsstyrelsen Undersøgelse for celleforandringer Kvinder i alle aldre kan få celleforandringer i livmoderhalsen. Dette gælder

Læs mere

Publiceret den 29. september 2015 Nu kan unge behandles for klamydia uden at gå til læge

Publiceret den 29. september 2015 Nu kan unge behandles for klamydia uden at gå til læge Publiceret den 29. september 2015 Nu kan unge behandles for klamydia uden at gå til læge Online konsultation er det nye våben mod kønssygdommen klamydia, som rekordmange danskere er smittet af. Vejen hen

Læs mere

Det danske børnevaccinationsprogram og informationsindsatsen om HPV-vaccination

Det danske børnevaccinationsprogram og informationsindsatsen om HPV-vaccination Det danske børnevaccinationsprogram og informationsindsatsen om HPV-vaccination 4. marts 2019 Bolette Søborg, overlæge og Stine Jacobsen, specialkonsulent Dagsorden Det danske børnevaccinationsprogram

Læs mere

Nej! Men det er personligheder og det er vores. Tag testen og bliv klogere. The Erotic Hotspots personlighedstest: Find din scorepersonlighed SCOR

Nej! Men det er personligheder og det er vores. Tag testen og bliv klogere. The Erotic Hotspots personlighedstest: Find din scorepersonlighed SCOR The Erotic Hotspots personlighedstest: Find din scorepersonlighed SCOR kæreste sexpartner legekammerat www.erotichotspot.dk Nej! Jeg ser heller ikke så godt ud, og jeg kan heller ikke bare lade mit gode

Læs mere

BEVAR PRÆVENTIONS- OG RÅDGIVNINGSKLINIKKEN

BEVAR PRÆVENTIONS- OG RÅDGIVNINGSKLINIKKEN Leder BEVAR PRÆVENTIONS- OG RÅDGIVNINGSKLINIKKEN Indhold Leder De udsattes klinik Brugerundersøgelse 2007 Støtteerklæringer fra brugere Leder Præventions- og rådgivningsklinik trues af lukning! Regionen

Læs mere

HIV, liv & behandling. Ambulatoriebesøget

HIV, liv & behandling. Ambulatoriebesøget HIV, liv & behandling Ambulatoriebesøget Denne folder er beregnet til hiv-smittede, der går til regelmæssig kontrol på et infektionsmedicinsk ambulatorium. Folderen indgår i serien Hiv, liv og behandling,

Læs mere

SUND PÅ TVÆRS IDÉKATALOG TIL SUNDHEDSFREMMENDE TILBUD TIL SKOLERNE

SUND PÅ TVÆRS IDÉKATALOG TIL SUNDHEDSFREMMENDE TILBUD TIL SKOLERNE IDÉKATALOG TIL SUNDHEDSFREMMENDE TILBUD TIL SKOLERNE 2015-16 2 INDHOLD Egen sundhed Sexualisterne Seksuel sundhed Uddannelse af legepatruljer Leg og fysisk aktivitet Alkohol 4 5 6-7 8 9 10 3 Næstved Kommune

Læs mere

Rosa Lund (Enhedslisten MF) 2014

Rosa Lund (Enhedslisten MF) 2014 Tale til 8. Marts Tak for invitationen. I morges hørte jeg i radioen at i dag er kvindernes dag. Kvindernes dag? nej i dag er kvindernes internationale kampdag! Jeg synes også at I dag, er en dag, hvor

Læs mere

Celleforandringer i livmoderhalsen

Celleforandringer i livmoderhalsen Celleforandringer i livmoderhalsen Indhold 3 Indledning 4 Hvad er celleforandringer? 6 Hvad er årsagen til celleforandringer? 8 Hvordan undersøger man for celleforandringer? 11 Hvordan behandles celleforandringer?

Læs mere

Denne bog er udarbejdet af : Praktiserende læge Helle Winding. Praktiserende læge Lise Petri. Praktiserende læge Liselotte Hyllested

Denne bog er udarbejdet af : Praktiserende læge Helle Winding. Praktiserende læge Lise Petri. Praktiserende læge Liselotte Hyllested Den Unge Piges Bog Denne bog er udarbejdet af : Praktiserende læge Helle Winding Praktiserende læge Lise Petri Praktiserende læge Liselotte Hyllested Praktiserende læge Malene Graae Praktiserende læge

Læs mere

Celleforandringer i livmoderhalsen

Celleforandringer i livmoderhalsen Celleforandringer i livmoderhalsen Indhold 3 Indledning 4 Hvad er celleforandringer? 6 Hvad er årsagen til celleforandringer? 8 Hvordan undersøger man for celleforandringer? 11 Hvordan behandles celleforandringer?

Læs mere

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de Frirum for forældre Hvis man rykker i den ene side af en uro, kommer hele uroen i ubalance. Sådan er det også i en familie, når familiens unge får problemer med rusmidler. Skal balancen genoprettes, giver

Læs mere

Det har længe været kendt, at mange kvinder med leddegigt får det væsentligt bedre, når de bliver gravide. Desværre vender symptomerne oftest tilbage

Det har længe været kendt, at mange kvinder med leddegigt får det væsentligt bedre, når de bliver gravide. Desværre vender symptomerne oftest tilbage Det har længe været kendt, at mange kvinder med leddegigt får det væsentligt bedre, når de bliver gravide. Desværre vender symptomerne oftest tilbage nogle måneder efter fødslen. Hvad er forklaringen?

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

Min læge sagde, at lesbiske ikke kunne få sexsygdomme!

Min læge sagde, at lesbiske ikke kunne få sexsygdomme! Min læge sagde, at lesbiske ikke kunne få sexsygdomme! Jeg troede jeg var rimelig vidende omkring sexsygdomme, hvor udbredt de var og smitterisiko. Men det kan nok være jeg måtte revidere min opfattelse

Læs mere

HIV, liv & behandling. Hiv-testen er positiv

HIV, liv & behandling. Hiv-testen er positiv HIV, liv & behandling Hiv-testen er positiv Denne folder er beregnet til personer, som lige har fået at vide, at de er smittet med hiv. Folderen indgår i serien Hiv, liv og behandling, hvor hver folder

Læs mere

Genital HPV (Cervix) HPV-virus. Fra infektion til dysplasi Cervix Dysplasi Cervixcancer. HPV-vaccination. Hvem skal vaccineres? Åbne spørgsmål?

Genital HPV (Cervix) HPV-virus. Fra infektion til dysplasi Cervix Dysplasi Cervixcancer. HPV-vaccination. Hvem skal vaccineres? Åbne spørgsmål? HPV-infektion Dysplasi Cervixcancer HPV vaccination Danny Svane, Overlæge PhD Gynækologisk afdeling D Odense Universitetshospital HPV-virus. Fra infektion til dysplasi Cervix Dysplasi Cervixcancer. HPV-vaccination.

Læs mere

HUMANT PAPILLOMAVIRUS (HPV)- VACCINATION AF DRENGE OG STATUS FOR PROGRAMMET

HUMANT PAPILLOMAVIRUS (HPV)- VACCINATION AF DRENGE OG STATUS FOR PROGRAMMET HUMANT PAPILLOMAVIRUS (HPV)- VACCINATION AF DRENGE OG STATUS FOR PROGRAMMET Palle Valentiner-Branth, Afdelingslæge, Ph.d. Speciallæge i almen medicin Leder af afsnit for vaccineforebyggelige sygdomme Afdeling

Læs mere

LEGALT PROVOKEREDE ABORTER 2006 (foreløbig opgørelse) Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2007 : 8

LEGALT PROVOKEREDE ABORTER 2006 (foreløbig opgørelse) Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2007 : 8 LEGALT PROVOKEREDE ABORTER 2006 (foreløbig opgørelse) Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2007 : 8 Redaktion: Sundhedsstyrelsen Sundhedsstatistik Islands Brygge 67 2300 København S. Telefon: 7222 7400 Telefax:

Læs mere

Test dig selv for klamydia

Test dig selv for klamydia Test dig selv for klamydia Biologifagligt projekt Tidsforbrug 1-4 timer baggrund: Klamydia er en af de mest udbredte sexsygdomme i Danmark med omkring 26.000 nye sygdomstilfælde hvert år. Klamydia er en

Læs mere

Medicinsk provokeret abort

Medicinsk provokeret abort Marts 2012 Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hillerød Hospital Hillerød Hospital Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Medicinsk provokeret abort 2 Medicinsk provokeret abort Hvordan foregår en medicinsk abort?

Læs mere

MYTER OM MØDOM. Til dig der vil vide alt om Jomfruhinden - spørgsmål og

MYTER OM MØDOM. Til dig der vil vide alt om Jomfruhinden - spørgsmål og GRAFISK DESIGN: AVIAJA-BORUP.COM Udarbejdet af Sex & Samfund, Lysthuset og Børneafdelingen Skejby Sygehus. 1. OPLAG 2006 MYTER OM MØDOM Til dig der vil vide alt om Jomfruhinden - spørgsmål og svar. Jomfruhinden

Læs mere

Første forelæsning i abnorm cervixcytologi (anden del) Humant papillomvirus. Papillomvirus. Humant papillomvirus

Første forelæsning i abnorm cervixcytologi (anden del) Humant papillomvirus. Papillomvirus. Humant papillomvirus Første forelæsning i abnorm cervixcytologi (anden del) Humant papillomvirus Papillomvirus Humant papillomvirus Dobbeltstrenget DNA-virus omgivet af proteinkapsid 1 Genital infektion med HPV Hyppigste seksuelt

Læs mere

Papillomvirus. Genital infektion med HPV. Første forelæsning i abnorm cervixcytologi (anden del) Humant papillomvirus. Humant papillomvirus

Papillomvirus. Genital infektion med HPV. Første forelæsning i abnorm cervixcytologi (anden del) Humant papillomvirus. Humant papillomvirus Første forelæsning i abnorm cervixcytologi (anden del) Humant papillomvirus Papillomvirus Humant papillomvirus Dobbeltstrenget DNA-virus omgivet af proteinkapsid Genital infektion med HPV Hyppigste seksuelt

Læs mere

6 grunde til at du skal tænke på dig selv

6 grunde til at du skal tænke på dig selv 6 grunde til at du skal tænke på dig selv Grund nr. 1 Ellers risikerer du at blive fysisk syg, få stress, blive udbrændt, deprimeret, komme til at lide af søvnløshed og miste sociale relationer Undersøgelser

Læs mere

RYGNING, ALKOHOL, STOFFER OG SEX. Få hjælp til at sætte unges livsstil på skemaet bestil et besøg i din klasse

RYGNING, ALKOHOL, STOFFER OG SEX. Få hjælp til at sætte unges livsstil på skemaet bestil et besøg i din klasse RYGNING, ALKOHOL, STOFFER OG SEX Få hjælp til at sætte unges livsstil på skemaet bestil et besøg i din klasse Hæftet er udgivet af Folkesundhed København Tekst: Andrea Collén Redaktion: Henrik Borggren

Læs mere

SUND PÅ TVÆRS IDÉKATALOG TIL SUNDHEDSFREMMENDE TILBUD TIL SKOLERNE

SUND PÅ TVÆRS IDÉKATALOG TIL SUNDHEDSFREMMENDE TILBUD TIL SKOLERNE IDÉKATALOG TIL SUNDHEDSFREMMENDE TILBUD TIL SKOLERNE 2013 2 INDHOLD Egen sundhed Sexualisterne Seksuel sundhed Mad og drikke Motion Uddannelse af legepatruljer Leg og fysisk aktivitet Tobak og rygning

Læs mere

HER ER FAMILIEN DANMARK

HER ER FAMILIEN DANMARK HER ER FAMILIEN DANMARK Der er cirka 800.000 børnefamilier i Danmark, men en børnefamilie er faktisk et vidt begreb, og det kan man for alvor få syn for, hvis man dykker ned i Danmarks Statistiks tal om

Læs mere

Afsluttende opgave. Navn: Lykke Laura Hansen. Klasse: 1.2. Skole: Roskilde Tekniske Gymnasium. Fag: Kommunikation/IT

Afsluttende opgave. Navn: Lykke Laura Hansen. Klasse: 1.2. Skole: Roskilde Tekniske Gymnasium. Fag: Kommunikation/IT Afsluttende opgave Navn: Lykke Laura Hansen Klasse: 1.2 Skole: Roskilde Tekniske Gymnasium Fag: Kommunikation/IT Opgave: Nr. 2: Undervisningsmateriale Afleveres: den 30. april 2010 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Nyhedsjournalen. En gave med mening. Julekort fra Læger uden Grænser se bagsiden

Nyhedsjournalen. En gave med mening. Julekort fra Læger uden Grænser se bagsiden Nr. 45 nov. 2002 NYHEDSBREV FRA LÆGER UDEN GRÆNSER / MSF I DANMARK Nyhedsjournalen Foto: Gilles Saussier En gave med mening Øjenkontakt. Det lille øjeblik, hvor barnet i tillid rækker hånden frem, det

Læs mere

Vi har tidligere fremsendt et omfattende oplysningsmateriale til sundhedsordfører, partiformænd samt Stats og Sundhedsminister.

Vi har tidligere fremsendt et omfattende oplysningsmateriale til sundhedsordfører, partiformænd samt Stats og Sundhedsminister. Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 SUU Alm.del Bilag 100 Offentligt Til Sundhedsudvalget, Vi har tidligere fremsendt et omfattende oplysningsmateriale til sundhedsordfører, partiformænd samt Stats

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

BØRNEVACCINATIONER DE ENKELTE VACCINER. Nils Strandberg Pedersen Direktør, dr.med. Statens Serum Institut

BØRNEVACCINATIONER DE ENKELTE VACCINER. Nils Strandberg Pedersen Direktør, dr.med. Statens Serum Institut 1 BØRNEVACCINATIONER Nils Strandberg Pedersen Direktør, dr.med. Statens Serum Institut De danske sundhedsmyndigheder anbefaler, at børn vaccineres mod mod difteri, tetanus (stivkrampe), kighoste, polio,

Læs mere

Støt gigtsagen - spil med i Efterårslotteriet og vind

Støt gigtsagen - spil med i Efterårslotteriet og vind SPIL MED OG VIND Støt gigtsagen - spil med i Efterårslotteriet og vind Store vinderchancer Se her, hvor mange lodder du får for pengene... 75 kr. Du får 13 lodder 125 kr. Du får 29 lodder HOVEDTRÆKNINGEN

Læs mere

Tillidsstigen når unge og forældre kommunikerer om risiko og alkohol

Tillidsstigen når unge og forældre kommunikerer om risiko og alkohol Tillidsstigen når unge og forældre kommunikerer om risiko og alkohol Formidlingsdag, Center for Rusmiddelforskning Jakob Demant (jd@cf.au.dk) Signe Ravn (sr@crf.au.dk) Projekt Unge og alkohol (PUNA) December

Læs mere

N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk

N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk Trøjborg d. 29. maj 2009 Kære 9. og 10. klasse. Så er problemerne overstået i denne

Læs mere