Temarapport 2017 Socialpsykiatrien sikkerhed for beboere på botilbud og sektorovergange. Dok.nr. 17/

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Temarapport 2017 Socialpsykiatrien sikkerhed for beboere på botilbud og sektorovergange. Dok.nr. 17/"

Transkript

1 Temarapport 2017 Socialpsykiatrien sikkerhed for beboere på botilbud og sektorovergange Dok.nr. 17/

2 2/30 1. Hvad har temaet ført til? Socialpsykiatrien (- sikkerhed for beboere på botilbud og sektorovergange) var valgt som tema for de tilsynsbesøg, som ombudsmanden i samarbejde med Institut for Menneskerettigheder og DIGNITY Dansk Institut Mod Tortur gennemførte på voksenområdet i DET PSYKIATRISKE SYSTEM Det psykiatriske system kan opdeles i tre grene: sygehuspsykiatri (åbne, lukkede og retspsykiatriske afdelinger), distriktspsykiatri og socialpsykiatri. På sygehusene foretages undersøgelse, diagnosticering og medicinsk behandling. I tilknytning til sygehuspsykiatrien findes de lokale, distriktspsykiatriske enheder, som giver ambulant psykiatrisk behandling. Behandlingen i sygehuspsykiatrien og distriktspsykiatrien forestås af regionerne. Socialpsykiatrien omfatter alle former for støtte i hverdagen (ud over medicinsk behandling) til beboere med sindslidelser. Det kan eksempelvis være botilbud, væresteder, støttepersonsordninger mv. Det er kommunernes ansvar at sørge for, at de nødvendige socialpsykiatriske tilbud stilles til rådighed for beboerne. Det kan ske ved, at kommunerne stiller egne tilbud til rådighed, og det kan ske ved samarbejde med andre kommuner, regioner eller private tilbud. Som led i temaet undersøgte ombudsmanden: 1. Er de sikkerhedsmæssige forhold for beboerne på botilbuddene tilstrækkelige? 2. Er der sektorovergangsproblemer mellem botilbuddene og psykiatrien?

3 3/30 Ad 1. Ombudsmandens overordnede vurdering er, at der kan og bør gøres mere for at højne beboernes sikkerhed og tryghedsfølelse på botilbuddene. Det fokus, der i de seneste år har været på at højne sikkerheden for de ansatte, har kun i mindre grad haft en afsmittende effekt på beboernes sikkerhed. På de fleste botilbud, som ombudsmanden besøgte i 2017, var der ikke nogen retningslinjer for vold og trusler mellem beboerne (voldspolitik), ikke nogen systematisk registrering af vold og trusler mellem beboerne og dermed heller ikke nogen systematiske analyser af vold og trusler for at finde årsager og mønstre. På alle de besøgte botilbud har ombudsmandens besøgshold talt med mindst én beboer, som gav udtryk for at føle sig utryg ved andre beboere eller udefrakommende personer på botilbuddet. På enkelte botilbud gav flere beboere udtryk for bekymring. Ombudsmandens besøgshold anbefalede under hovedparten af besøgene at indføre retningslinjer for håndtering af vold og trusler mellem beboerne. Et samlet overblik over relevante tiltag og indsatser til forbedring af sikkerheden for beboerne på socialpsykiatriske botilbud fremgår af bilag 1. Ad 2. Ombudsmandens samlede vurdering er, at samarbejdet ved sektorovergange mellem de socialpsykiatriske botilbud og de psykiatriske afdelinger kan og bør forbedres. Problemstillinger ved sektorovergange har i en række tilfælde ført til, at beboerne ikke har fået den bedst mulige behandling. Alle de besøgte botilbud angav at have oplevet flere eksempler på uhensigtsmæssigheder i forbindelse med beboernes indlæggelse på eller udskrivning fra psykiatriske afdelinger eller som led i samarbejdet med afdelingerne under beboernes indlæggelse. F.eks. havde et par botilbud oplevet, at en beboer blev udskrevet fra psykiatrien med en times varsel til hjemkomst på botilbuddet sent på natten op til en weekend. Det fandt botilbuddene meget problematisk. For at mindske sektorovergangsproblemer anbefalede ombudsmandens besøgshold i en række tilfælde, at der blev etableret konkrete samarbejdsaftaler mellem botilbuddene og den behandlingsafdeling i psykiatrien, som havde det pågældende botilbud i sit optageområde. Aftalerne bør bl.a. indeholde en beskrivelse af de forhold, der påvirker indskrivning, ophold og udskrivning.

4 4/30 Resultatet af temaet for ombudsmandens tilsynsbesøg er nærmere uddybet nedenfor under pkt. 4.1 og 4.2. Ombudsmandens temarapport drøftes med Børne- og Socialministeriet og Sundhedsog Ældreministeriet, for at ministerierne kan overveje, hvorledes de konstaterede problemstillinger skal håndteres. Ombudsmanden vil som led i sine fremtidige tilsynsbesøg følge op på de anbefalinger, som er afgivet i forbindelse med behandlingen af temaet for Baggrunden for temavalget Formålet med ombudsmandens tilsyn på det sociale område er navnlig at medvirke til at sikre, at samfundets mest udsatte borgere bliver behandlet med værdighed og respekt og i overensstemmelse med deres rettigheder. I perioden 2012 til 2016 mistede fem ansatte livet på botilbud som følge af psykisk syge beboeres overfald. Medierne rapporterede indgående om de tragiske sager og om flere tilfælde af vold mod ansatte og andre beboere på botilbuddene. Medierne beskrev også, at der på tre botilbud i hovedstadsområdet over en årrække var blevet anmeldt 16 tilfælde af voldtægt til politiet. Af dækningen i medierne fremgik det, at de ansatte på flere af botilbuddene mente, at de husede beboere, som var for psykisk syge til at opholde sig på et botilbud, og som mere korrekt burde være indlagt på en psykiatrisk afdeling til behandling. De ansatte anførte også, at botilbuddene havde problemer med, at beboerne blev udskrevet for hurtigt, og at botilbuddene efter at have haft en beboer indlagt ikke fik de nødvendige oplysninger fra psykiatrien om den fortsatte behandling af beboeren eller om, hvad der måtte være sket under indlæggelsen. Ifølge flere medier mente de psykiatriske afdelinger på deres side ikke, at de kunne genkende de skitserede problemer. I de seneste år er der lavet flere undersøgelser af forholdene på de socialpsykiatriske botilbud, der tager sigte på at forebygge vold på botilbuddene, se f.eks. Vold på botilbud og Forsorgshjem udgivet i 2016 af Region Midtjylland/Socialstyrelsen og forfattet af DEFACTUM, Voldsforebyggelse på botilbud og forsorgshjem udgivet i 2017 af Socialstyrelsen og forfattet af det daværende SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (nu VIVE Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd) samt

5 5/30 Nationale retningslinjer for forebyggelse af voldsomme episoder på botilbud samt på boformer for hjemløse udgivet i 2017 af Socialstyrelsen. Det store fokus på voldelige overgreb førte også til, at forligspartierne ved satspuljeaftalen i 2016 afsatte 400 mio. kr. til forebyggelse af vold og trusler på botilbuddene. Midlerne skulle bl.a. gå til 150 nye pladser i psykiatrien til længerevarende behandling af udadreagerende beboere på botilbud. De 150 nye pladser forventes at være oprettet med udgangen af Hovedfokus i den offentlige debat har været på sikkerheden for de ansatte. Sikkerheden for de beboere, der bor på botilbud, har ikke fyldt meget i debatten. Baggrunden for temavalget for 2017 var derfor en bekymring for, om botilbuddene også sikrer beboerne den tryghed, som de har krav på, og om samarbejdet mellem botilbud og psykiatri er tilstrækkeligt til at sikre, at beboerne på botilbuddene får den nødvendige behandling. Ombudsmanden valgte således ved sine tilsynsbesøg på voksenområdet i 2017 at belyse forholdene for beboere på socialpsykiatriske botilbud ved de to nævnte hovedspørgsmål: om sikkerheden for beboerne er tilstrækkelig på botilbuddene, og om der er sektorovergangsproblemer mellem botilbuddene og de psykiatriske afdelinger. 3. Hvordan gjorde ombudsmanden? 3.1 Hvordan blev undersøgelsen tilrettelagt? Temaet blev undersøgt ved 13 besøg på socialpsykiatriske botilbud og syv besøg på psykiatriske afdelinger. I bilag 2 findes en liste over de besøgte institutioner. I sin udvælgelse af de 13 botilbud lagde ombudsmanden bl.a. vægt på, at der var tale om botilbud omfattet af servicelovens 107 eller 108 om midlertidige og længerevarende botilbud, og at der blandt botilbuddets målgruppe var personer med dom til behandling og personer med dobbeltdiagnoser (dvs. psykisk sygdom kombineret med misbrug). Der var tale om både små og store socialpsykiatriske botilbud fordelt over hele landet. Otte af botilbuddene var kommunale, tre var regionale og to private. Til belysning af mulige sektorovergangsproblemer mellem botilbuddene og de psykiatriske afdelinger besøgte ombudsmanden også syv psykiatriske hospitalsafdelinger i 2017 fordelt over hele landet, bortset fra Region Nordjylland.

6 6/30 Tilsynsbesøgene blev gennemført som led i ombudsmandens almindelige tilsynsvirksomhed efter ombudsmandslovens 18 og som led i ombudsmandens arbejde med at forebygge, at personer, der er eller kan blive berøvet deres frihed, udsættes for f.eks. umenneskelig eller nedværdigende behandling, jf. den valgfri protokol til FN s Konvention mod Tortur og Anden Grusom, Umenneskelig eller Nedværdigende Behandling eller Straf. Ombudsmandens arbejde med at forebygge nedværdigende behandling mv. i henhold til protokollen udføres i samarbejde med Institut for Menneskerettigheder og DIGNITY Dansk Institut Mod Tortur. Institut for Menneskerettigheder og DIGNITY bidrager i samarbejdet med særlig lægefaglig og menneskeretlig ekspertise. Det betyder bl.a., at personale med denne ekspertise fra de to institutter deltager i planlægning, gennemførelse af og opfølgning på tilsynsbesøg. 3.2 Hvad undersøgte ombudsmanden? Under årets temabesøg blev bl.a. følgende forhold undersøgt: - Har botilbuddene en voldspolitik? - Foretager botilbuddene registreringer af vold og trusler? - Foretager botilbuddene analyser af registreringer med henblik på at finde årsager og mønstre, som kan indgå i forebyggelsen? - Foretager botilbuddene risikovurdering? - Hvordan beskytter botilbuddene beboerne i tilfælde af utryghed? - Hvilken information sender psykiatrisk afdeling videre til botilbuddet efter indlæggelse af en patient, der har ophold på et botilbud? - Er der et fast, systematiseret, tværfagligt/tværsektorielt samarbejde mellem psykiatrisk afdeling og botilbud? - Har de psykiatriske afdelinger (inden for de seneste år) måttet afvise beboere fra botilbud af andre end lægelige årsager, f.eks. kapacitets- eller sikkerhedsmæssige årsager? - Har de psykiatriske afdelinger måttet udskrive patienter til botilbud for tidligt på grund af kapacitets- eller sikkerhedsmæssige årsager? - Har de psykiatriske afdelinger haft patienter indlagt i længere tid end nødvendigt, fordi der ikke var plads på egnede botilbud? 3.3 Hvordan blev forholdene undersøgt? Forud for hvert besøg bad ombudsmanden institutionen om oplysninger om en række forhold, dels om institutionen generelt, dels om de beboere, som besøget omfattede.

7 7/30 Den enkelte institution blev bl.a. bedt om at sende oplysninger om antallet af tilfælde af overgreb, vold og trusler om vold inden for de seneste tre år både mellem beboerne, mod beboerne og mod de ansatte. Desuden blev den enkelte institution bedt om en kort redegørelse for bl.a., hvordan institutionen forebygger, håndterer og følger op på konkrete tilfælde af vold og trusler og i forhold til botilbud en redegørelse for, hvordan botilbuddets samarbejde med psykiatrien fungerer. I bilag 3 findes et eksempel på et åbningsbrev sendt til et af de besøgte botilbud forud for ombudsmandens besøg. Under tilsynsbesøgene fik ombudsmanden uddybet de skriftlige oplysninger om temaet ved samtaler med ledelse, medarbejdere og beboere/patienter. I alt har vi under årets temabesøg talt med 75 beboere, 44 patienter og 39 pårørende, herunder værger, patientrådgivere m.fl. 4. Hvad fandt ombudsmanden ud af? Ombudsmandens overordnede vurdering er, at der kan og bør gøres mere for at højne beboernes sikkerhed og tryghedsfølelse. Det fokus, der i de seneste år har været på at højne sikkerheden for de ansatte, har kun i mindre grad haft en afsmittende effekt på beboernes sikkerhed. Ombudsmanden vurderer endvidere, at der til gavn for den bedste samlede behandling af beboerne bør indgås samarbejdsaftaler mellem de socialpsykiatriske botilbud og de psykiatriske afdelinger, som har botilbuddene i deres optageområde. Aftalerne bør bl.a. indeholde en beskrivelse af de forhold, der påvirker indskrivning, ophold og udskrivning. 4.1 Sikkerhed for beboerne på botilbud Beboernes problemstillinger på de besøgte botilbud var mangeartede. Der var tale om beboere med varierende grader af støttebehov på grund af f.eks. sindslidelser, misbrugsproblemer eller sociale udfordringer. Det kunne eksempelvis være beboere med lav aggressions- eller impulskontrol og vanskeligheder ved at omgås andre mennesker. Kompleksiteten er beskrevet i den nævnte publikation fra Socialstyrelsen, Vold på botilbud og forsorgshjem. Det fremgår heraf bl.a.: Generelt er det et fælles udgangspunkt, at alle borgere er psykisk sårbare og har kommunikationsvanskeligheder. Herudover har flere af borgerne svære betingelser, når det kommer til sociale relationer og det fysiske helbred. Det er dog muligt

8 8/30 at udpege en sandsynlig sammenhæng mellem misbrug af rusmidler og dårlig økonomi. Det er således de borgere, som misbruger rusmidler, der også oplever at være pressede og stressede af en dårlig økonomi eller misbrugsmiljøet. Alle de besøgte botilbud havde i større eller mindre grad løbende episoder med truende og voldelige beboere. Alle de besøgte botilbud arbejdede i et vist omfang med at forebygge vold og trusler mellem beboerne. På langt hovedparten af de besøgte botilbud er det således en integreret del af det pædagogiske arbejde, at man arbejder med f.eks. low arousal eller lignende konfliktdæmpende pædagogiske tilgange til beboerne, og at man har en nultolerance i forhold til vold og trusler. De beboere, som ombudsmandens besøgshold talte med på de besøgte botilbud, gav generelt udtryk for stor tilfredshed med personalet på botilbuddene. På de besøgte botilbud blev de beboere, som besøgsholdet havde samtaler med, bl.a. spurgt, om de følte sig trygge på botilbuddet. Alle steder var der mindst én beboer, som gav udtryk for, at vedkommende kunne føle sig utryg ved visse andre beboere på botilbuddet eller udefrakommende personer. I hvert fald 20 ud af de 75 interviewede beboere gav udtryk for, at de kunne føle sig utrygge. Utrygheden var mere udtalt på nogle botilbud end på andre. For nogle få beboere var utrygheden så alvorlig, at de stort set ikke kom ud af boligen uden at være i følge med personalet. Et sted foranledigede ombudsmandens besøgshold, at en beboer blev udstyret med en alarm på grund af beboerens utryghed, som var begrundet i reelle oplevelser med vold og trusler fra medbeboere. Den utryghed, som beboerne gav udtryk for, var ledelsen ofte ikke bekendt med, og ledelserne medgav over for ombudsmandens besøgshold, at der nok var blevet gjort mere for de ansattes sikkerhed end for beboernes sikkerhed på botilbuddene. Mange af de tiltag, der er blevet iværksat for de ansatte i løbet af de seneste år, kan med fordel også iværksættes i forhold til beboerne. Det gælder f.eks. implementering af voldspolitikker, risikovurderinger samt registrering og analyse af forekomsten af vold og trusler mellem beboerne indbyrdes. Det er derfor ombudsmandens opfattelse, at ledelserne på botilbuddene bør have øget fokus på beboernes tryghed og i relevant omfang indføre sådanne værktøjer.

9 9/ Voldspolitik Alle de besøgte botilbud havde i et eller andet omfang en skriftlig politik om vold og trusler mod personalet. Det var derimod meget forskelligt, i hvilket omfang botilbuddene havde en politik vedrørende vold og trusler mellem beboerne. Fem botilbud havde slet ingen skriftlig politik vedrørende vold og trusler mellem beboerne. Fire botilbud havde delelementer af en politik, som dog efter ombudsmandens vurdering ikke var fuldt dækkende, f.eks. fordi der ikke var taget stilling til forebyggelse eller opfølgning over for de implicerede beboere. De resterende fire botilbud havde umiddelbart forud for ombudsmandens besøg etableret en fuld politik på området. På et af de besøgte botilbud fortalte ledelsen, at man få uger inden besøget havde oplevet en episode, hvor en beboer truede med at slå en anden beboer ihjel og løb efter ham med en smørekniv. Episoden var endt med, at beboeren havde ødelagt forruden på en af de ansattes bil. Efter episoden havde ledelsen bl.a. rekvireret krisehjælp til de ansatte i overensstemmelse med botilbuddets voldspolitik om håndtering af vold og trusler over for de ansatte. Ledelsen kunne derimod ikke redegøre for, hvad man havde foretaget sig over for de implicerede beboere. Under besøget talte ombudsmandens besøgshold med naboen til den beboer, der var gået til angreb. Han fortalte, at det tit skete, at den pågældende beboer gik amok. De hyppige raserianfald gjorde ham urolig, og han savnede, at personalet bagefter talte med ham om episoderne. På det pågældende botilbud havde man ikke nogen skriftlige retningslinjer for, hvordan personalet skulle følge op over for beboere, der var berørt af en voldsom episode. Indarbejdede retningslinjer for opfølgning over for de implicerede beboere kunne have ført til, at der var blevet ydet støtte. Ombudsmandens besøgshold gav botilbuddet en anbefaling om, at man udarbejdede skriftlige retningslinjer vedrørende vold og trusler mod beboerne. På i alt syv ud af de 13 botilbud anbefalede ombudsmandens besøgshold, at botilbuddet udarbejdede en skriftlig voldspolitik eller udbyggede en allerede eksisterende voldspolitik vedrørende vold og trusler mellem beboerne. En voldspolitik bør efter ombudsmandens vurdering bl.a. forholde sig til: 1) forebyggelse, 2) håndtering af offer, gerningsmand og eventuelle berørte medbeboere i for-

10 10/30 bindelse med en konkret episode, 3) opfølgning over for offer, gerningsmand og berørte medbeboere og 4) håndtering af vold og trusler om vold fra udefrakommende personer. Næsten alle de besøgte botilbud havde nultolerance over for vold og trusler. Det vil bl.a. sige, at der var en fast politik om at politianmelde vold og trusler. Er der en sådan fast politik, bør denne indgå i voldspolitikken og kommunikeres til beboerne Risikovurdering Formålet med risikovurdering er at blive bedre til at forudsige udadreagerende adfærd hos en beboer og dermed undgå, at konflikterne opstår og udvikler sig. Risikovurdering er et redskab for de ansatte på botilbud. Der findes forskellige redskaber til at foretage risikovurdering og de inddrager i forskellig grad beboeren ved at arbejde med beboerens selvindsigt og mestring. Den mest udbredte form for risikovurdering på de 13 besøgte botilbud var Brøset Violence Checklist (BVC). Otte ud af de 13 botilbud anvendte således BVC eventuelt i kombination med andre risikovurderingsmetoder. Ved brug af BVC vurderes beboerne ud fra et antal parametre såsom forvirring, irritabilitet, støjende adfærd, fysiske og verbale trusler og angreb på ting. Typisk vurderes beboerne én gang i hver vagt. Den systematiske tilgang sikrer, at medarbejderne hele tiden forholder sig til beboernes tilstand og sætter eventuelle tiltag i værk. Ud over BVC benyttede botilbuddene i mindre omfang en række andre risikovurderingsværktøjer som f.eks. APG (Aggression Profile and Guideline), trafiklysmodellen, mestringsskemaer, APV (arbejdspladsvurdering) på beboerniveau mv. De medarbejdere, som besøgsholdene talte med, gav generelt udtryk for, at risikovurderingen er et godt redskab, som giver et umiddelbart overblik over beboernes tilstand og medvirker til at forebygge vold og trusler. Besøgene viste, at 11 ud af de 13 besøgte botilbud anvendte et eller flere af de anerkendte risikovurderingsværktøjer. Fælles for de to botilbud, som ikke anvendte et risikovurderingsværktøj, var, at der var tale om små, private botilbud, hvor medarbejderne nemt kunne overskue de enkelte

11 11/30 beboere. Det ene af de to botilbud havde dog netop som forsøgsordning indført systematisk anvendelse af risikovurdering på den ene af sine to afdelinger med henblik på at vurdere, om det skulle udbredes til resten af botilbuddet. Ombudsmandens besøgshold fandt derfor ikke grundlag for anbefalinger på dette punkt. Besøgene viste dog også, at anvendelsen af risikovurderinger kan være dilemmafyldt. På et af de besøgte botilbud havde man således oplevet, at en beboer reagerede negativt på at blive vurderet, og at risikovurderingen havde virket konfliktoptrappende. Der var tale om et lille botilbud, hvor personalet havde tæt kontakt med beboerne. Man var derfor gået væk fra at risikovurdere. Til gengæld holdt man hver morgen et morgenmøde, hvor man talte om håndteringen af de enkelte beboere og dagens begivenheder. På et andet botilbud, hvor man brugte BVC, oplyste ledelsen mere generelt, at vurderingerne i sig selv kan virke konfliktoptrappende. Det forsøgte man at modvirke ved at være meget åbne og forklarende over for beboeren om, hvorfor og hvordan BVC bruges, og hvorfor beboeren i det konkrete tilfælde var blevet vurderet ( scoret ) problematisk i sin adfærd, og om de forskellige nærmere konsekvenser, vurderingen ville indebære. Beboerne på de besøgte botilbud blev ikke informeret om medbeboeres risikovurderinger. Botilbuddene var således opmærksomme på, at der var tale om følsomme personoplysninger, som lovgivningen ikke giver mulighed for at meddele til de øvrige beboere. Botilbuddene fandt endvidere, at åbenhed om enkelte beboeres risikoniveau ville skabe unødig utryghed blandt beboerne. Den risikovurderede beboer blev i stedet f.eks. skærmet eller på anden måde taget særlig hånd om for at beskytte både de øvrige beboere og de ansatte. Ombudsmanden var enig i botilbuddenes vurderinger og fremkom ikke med anbefalinger på dette punkt Registrering af vold og trusler Besøgene viste, at botilbuddene generelt var meget omhyggelige med at registrere tilfælde af vold og trusler over for personalet bl.a. fordi det kan komme til at indgå i en eventuel senere arbejdsskadesag for den pågældende medarbejder. Registreringerne blev på de fleste botilbud brugt systematisk til at følge udviklingen i forekomsten af vold og trusler over tid. Flere steder blev registreringerne også analyseret for at finde

12 12/30 årsager og mønstre i sagerne. Det blev bl.a. undersøgt, om der var et mønster for forekomsten med hensyn til tidspunktet på døgnet, ugen eller måneden, stedet hvor vold og trusler forekom, situationen (f.eks. medicinindtagelse eller måltider) og hvilke ansatte, der var impliceret. Resultatet af analyserne blev anvendt aktivt for at forebygge forekomsten af vold og trusler. Anderledes så det ud med hensyn til registreringer og analyser af vold og trusler mellem beboerne. Besøgene viste, at langt hovedparten af tilbuddene registrerede episoder med vold og trusler på den enkelte beboers journal eller dagbog. Derimod blev der ikke ført systematiske registreringer, der gjorde det muligt at følge udviklingen over tid eller foretage analyser for at finde årsager og mønstre, som det skete på de fleste botilbud med hensyn til vold og trusler mod de ansatte. En række botilbud var derfor ikke i stand til at redegøre for udviklingen i vold og trusler mellem beboerne i de seneste tre år, og kun få af tilbuddene havde for nylig påbegyndt arbejdet med at analysere foretagne registreringer som led i forebyggelsen. For at systematiske registreringer og analyser heraf skal kunne styrke forebyggelsen af vold og trusler, må det forudsætte, at omfanget har et vist niveau. Det er derfor ofte ikke så relevant at foretage sådanne systematiske registreringer og analyser på små botilbud som på store botilbud med mange episoder. På baggrund af overvejelser om mulige forbedringer i forebyggelsesarbejdet gav ombudsmandens besøgshold på i alt fem ud af de 13 besøgte botilbud anbefaling om, at botilbuddet fremover skulle foretage systematiske registreringer af vold og trusler mellem beboerne og foretage analyser af registreringerne for at styrke det forebyggende arbejde med f.eks. at identificere, om det er bestemte situationer, der udløser en beboers udadreagerende adfærd Mørketal I forbindelse med spørgsmålet om registrering af vold og trusler mellem beboerne blev det af ledelserne på botilbuddene ofte nævnt, at der nødvendigvis må være et ret stort mørketal. Det skyldes, at vold og trusler mellem beboerne mange gange forekommer f.eks. i beboernes lejligheder eller andre steder, hvor botilbuddets medarbejdere ikke bliver opmærksomme på episoden.

13 13/30 Ledelsernes udsagn blev bekræftet af, at ombudsmandens besøgshold under samtalerne med beboerne blev opmærksomme på konflikter og episoder, som ledelsen ikke var bekendt med. På et botilbud oplyste en af de kvindelige beboere således, at en mandlig beboer var trængt ind i hendes lejlighed og havde slået hende, fordi hun skyldte ham penge. Kvinden var bange for den mandlige beboer og ønskede sig en alarm. På et andet botilbud hørte besøgsholdet, at en beboer i en længere periode var blevet udnyttet af en af sine medbeboere, og at man derfor havde fået den udnyttede beboer indlagt i psykiatrien med henblik på, at han kunne blive tilbudt et nyt botilbud. Under besøgsholdets samtaler med beboere på botilbuddet oplyste en helt tredje beboer, at han nu efter at den udnyttede beboer var blevet indlagt var blevet nyt offer for udnyttelse fra den samme medbeboers side. Oplysningerne fra beboerne blev med beboernes samtykke viderebragt til ledelserne, som tilkendegav at ville løse problemerne med det samme. For at skabe et indblik i mørketallets omfang nævnte ombudsmandens besøgshold på flere af de store botilbud, at det kunne være en god idé, at man i anonyme tilfredshedsundersøgelser blandt beboerne også indarbejdede spørgsmål om bl.a., hvorvidt beboerne havde været udsat for vold og trusler, og om beboerne ville fortælle det til personalet i givet fald. På et af de besøgte botilbud foretog man allerede en årlig livskvalitetsmåling blandt beboerne, hvori der indgik spørgsmål, der bl.a. belyste beboernes følelse af tryghed på botilbuddet Medicinhåndtering Hovedparten af beboerne på de besøgte botilbud tog medicin mod psykisk sygdom. Hvis ikke medicin tages efter forskrifterne fra den ordinerende læge, øges risikoen for, at beboeren bliver mere psykisk syg, og dermed risikoen for, at beboeren bliver udadreagerende. De fleste beboere på botilbuddene får hjælp fra botilbuddene til at administrere deres medicin. Det er derfor vigtigt, at der på botilbuddene er faste og sikre procedurer til sikring af korrekt medicinhåndtering. På 12 af de 13 besøg på botilbud medvirkede DIGNITYs læger for bl.a. at vurdere disse procedurer. I tre tilfælde gav ombudsmandens besøgshold anbefalinger på baggrund af DIGNITYs vurderinger. Der var bl.a. tale om anbefalinger vedrørende:

14 14/30 - øget fokus på korrekt medicinhåndtering, så denne foregår i overensstemmelse med vejledninger fra Styrelsen for Patientsikkerhed, - sikring af, at medarbejderne, der forestår medicinhåndtering, har de rette kompetencer, og - systematisk opfølgning på utilsigtede hændelser og justering af arbejdsgange og procedurer, når opfølgningen viste behov for det Andre forebyggende tiltag Ud over de forhold, som ombudsmandens besøgshold har givet anbefalinger om, spiller mange andre forhold ind på sikkerheden og tryghedsfølelsen på et botilbud. På baggrund af drøftelserne med botilbuddenes ledelser har ombudsmandens besøgshold noteret sig følgende forhold af særlig betydning: - Overensstemmelse med målgruppen: At ledelsen sørger for, at der er overensstemmelse mellem den enkelte beboer og botilbuddets målgruppe ved visitation, da risikoen for konflikter stiger, hvis der visiteres beboere til tilbuddet, som ikke harmonerer med tilbuddets målgruppe. - Fysiske forhold: Det kan f.eks. skabe konflikt at dele køkken og bad. - Personalemæssige forhold: Store udskiftninger i personalet kan skabe større risiko for konflikter mellem beboerne. - Vikarer: Der bør bruges faste vikarer, som kender det enkelte botilbuds procedurer og tilgange med hensyn til bl.a. pædagogik og arbejde med at forebygge vold og trusler. Vikarer bør altid være på vagt sammen med en fastansat, som er bekendt med disse procedurer og tilgange. På flere botilbud gjorde ledelserne ombudsmandens besøgshold opmærksom på en særlig problemstilling for beboere med dobbeltdiagnoser (psykisk sygdom og misbrug). Problemet bestod i, at disse beboere blev fanget i et krydsfelt mellem psykiatrien, der ofte ikke kan behandle aktive misbrugere, og den kommunale misbrugsbehandling, der ikke kan behandle mere alvorligt psykisk syge beboere, da behandlingen angiveligt forudsætter et normalt kognitivt niveau hos beboeren. Nogle botilbud havde søgt at løse problemet ved at ansætte egen misbrugsbehandler. Ombudsmanden vurderer, at der er tale om et systemisk problem og vil derfor også forelægge dette forhold for de ansvarlige ministerier.

15 15/ Sektorovergangsproblemer Ud over de 13 besøg på socialpsykiatriske botilbud har ombudsmanden i 2017 foretaget syv besøg på psykiatriske afdelinger fordelt på fire regioner. Formålet med at besøge såvel botilbud som psykiatriske afdelinger var at undersøge, om ledelserne på de to institutionstyper havde samme syn på samarbejdet mellem institutionerne, og at identificere muligheder for forbedringer i samarbejdet. Det er ombudsmandens vurdering, at der i samarbejdet mellem de socialpsykiatriske botilbud og de psykiatriske hospitalers behandlingsafdelinger er problemer med at sikre den bedst mulige samlede behandling af beboere, der bor på botilbud. Nedenfor er der givet eksempler på disse problemstillinger for behandlingen set fra såvel botilbuddenes som psykiatriens perspektiv. Det samlede omfang af problemstillinger ved sektorovergange kendes imidlertid ikke, da der ikke foreligger systematiske registreringer heraf f.eks. at en beboer ikke har kunnet blive indlagt. Hverken de socialpsykiatriske botilbud eller de psykiatriske afdelinger havde sådanne registreringer. Ombudsmanden har på en række botilbud anbefalet, at problemstillinger ved sektorovergange registreres systematisk, ligesom ombudsmanden i en række tilfælde har anbefalet, at der etableres egentlige formaliserede samarbejdsaftaler mellem botilbud/kommuner og psykiatriske afdelinger/regioner Botilbuddenes perspektiv På botilbuddene blev samarbejdet med de psykiatriske afdelinger vurderet ret forskelligt. Et par botilbud var meget utilfredse, mens et enkelt botilbud fandt samarbejdet helt tilfredsstillende. De øvrige botilbud havde i varierende grad oplevet problemstillinger i forbindelse med sektorovergange. De problemstillinger, som botilbuddene oplevede ved sektorovergange, drejede sig især om, at det var svært at få beboere indlagt, og at beboere, der havde været indlagt, blev alt for hurtigt udskrevet. Alle botilbud havde i forskelligt omfang eksempler herpå. Hovedparten af botilbuddene havde således eksempler på beboere, der efter botilbuddets opfattelse burde have været indlagt, men som var blevet afvist eller udskrevet igen efter et par timers ophold. Der var også en række eksempler på beboere, som var blevet udskrevet uden forudgående underretning af botilbuddet eller udskrevet på

16 16/30 problematiske tidspunkter af døgnet, f.eks. kl lørdag morgen. Flere botilbud havde desuden eksempler på beboere, hvis medicin var blevet ændret, uden at botilbuddet var blevet informeret. Ingen af botilbuddene foretog imidlertid en systematisk registrering af antallet eller karakteren af uhensigtsmæssige oplevelser med indlæggelse, ophold og udskrivning af deres beboere. Botilbuddene kunne derfor ikke nærmere redegøre for problemstillingernes omfang, eller om der havde været tale om en negativ udvikling. Botilbuddene oplyste også, at der var flere beboere, som botilbuddene ville karakterisere som svingdørspatienter, idet de havde flere indlæggelser om året. Der blev heller ikke i disse tilfælde foretaget systematiske registreringer og analyser. Ombudsmandens besøgshold anbefalede ved fire besøg på større botilbud, at der blev indført en sådan registrering. Otte botilbud oplyste, at de havde oplevet problemer med at få beboere tvangsindlagt, bl.a. fordi vagtlæger eller praktiserende læger var bange for udadreagerende beboere og derfor veg tilbage fra en samtale med beboeren, eller fordi lægerne angiveligt ikke følte sig kompetente til at tage stilling til spørgsmål om tvangsindlæggelse. Det medførte, at beboere ikke kunne tvangsindlægges, selv om botilbuddet vurderede, at det ville være det rigtige. Denne problematik foretog botilbuddene heller ikke systematiske registreringer af. Samarbejdet med den lokale behandlingspsykiatriske afdeling om den enkelte beboer blev dog oftest beskrevet af botilbuddene som tilfredsstillende, når først beboeren var blevet indlagt. Men de tilfælde, hvor samarbejdet svigtede, indebar en stor belastning og risiko for både beboeren, medarbejderne og botilbuddets øvrige beboere. Samarbejdet var, når det fungerede godt i forhold til den indlagte beboer, båret af gode relationer mellem en eller flere af botilbuddets erfarne medarbejdere og tilsvarende medarbejdere i den lokale behandlingspsykiatri. Det relationsbårne samarbejde havde dog ofte en svingende karakter, fordi udskiftningen af psykiatriske overlæger på en del afdelinger efter botilbuddenes udsagn skete hyppigt, og den oparbejdede relation dermed forsvandt. Fem af de besøgte botilbud havde etableret eller var i gang med at etablere lokale samarbejdsaftaler. På botilbuddene var der således i stigende grad en oplevelse af, at en egentlig samarbejdsaftale med den lokale psykiatriske afdeling om indlæggelse, ophold og udskrivning kan være til stor nytte for at forbedre samarbejdet om beboere,

17 17/30 som bor på botilbuddene. Ligeledes var der et stigende fokus på, at kendskab til psykiatriens arbejdsforhold og omvendt også kenskab for psykiatrien til botilbuddenes arbejdsforhold er nyttigt for at opnå det bedst mulige samarbejde. Samarbejdsaftaler kan bl.a. indeholde aftaler om jobswap, besøg på hinandens institutioner for at fremme den gensidige forståelse for muligheder og begrænsninger, videokonferencer med fast interval om beboere/patienter, beskrivelser af kommunikationsgange med faste medarbejdere fra begge institutioner, beskrivelser af den hensigtsmæssige indlæggelse og udskrivning samt aftaler om, hvem der varetager hvilke opgaver for beboeren under indlæggelsen. På seks botilbud anbefalede ombudsmandens besøgshold, at sådanne aftaler blev etableret. På de botilbud, hvor kommunen som ejer af botilbuddet var repræsenteret, anbefalede ombudsmandens besøgshold, at der også på centralt niveau mellem kommune og region blev indgået mere overordnede aftaler om samarbejdet mellem socialpsykiatrien og behandlingspsykiatrien De psykiatriske afdelingers perspektiv På de besøgte psykiatriske afdelinger blev det generelt oplyst, at man aldrig afviser at indlægge beboere fra botilbud eller udskriver for tidligt til botilbud. På flere af de besøgte afdelinger var der et mere udbygget samarbejde med nogle få af optageområdets botilbud. Samarbejdet var oftest ikke formaliseret i en samarbejdsaftale, men beroede på relationer mellem medarbejdere på de pågældende botilbud og den psykiatriske afdeling, som også nævnt ovenfor under pkt De psykiatriske afdelinger var positivt indstillet overfor at indgå samarbejdsaftaler med botilbud i optageområdet, og i relevante tilfælde anbefalede ombudsmandens besøgshold, at sådanne aftaler blev indgået. De psykiatriske afdelinger havde ikke systematiske registreringer af, hvilke patienter der havde bopæl på botilbud. Det var derfor ikke muligt at undersøge, om der i denne gruppe af beboere er flere, der kan rubriceres som såkaldte svingdørspatienter, end i gruppen af hjemmeboende beboere. Det var dog den generelle opfattelse, at svingdørspatienter hyppigere var hjemmeboende. Det burde de imidlertid efter psykiatriens opfattelse ikke være, men i stedet have mulighed for ophold på et botilbud. Forholdet skyldes ifølge flere af de psykiatriske afdelinger, at kommunerne har vanskeligt ved at sikre et tilstrækkeligt antal egnede botilbud til disse beboere, der udover

18 18/30 psykisk sygdom har en række andre problemer, f.eks. misbrug eller udviklingshæmning. Flere af de psykiatriske afdelinger pegede også på, at de oplevede problemer i relation til: - at visse kommuner har nedlagt akutpladser på botilbud, så udskrivningsklare patienter, der ikke ville kunne klare sig i eget hjem, forblev indlagt i længere tid end nødvendigt - at en række patienter, som psykiatrien skønner ikke vil kunne fungere i eget hjem, har for lange ophold i psykiatrien, fordi kommunerne anvender støtte i hjemmet i stedet for at give tilbud om plads på et botilbud - at visse botilbud indlægger beboere i sommerferien, som ikke ville kunne håndteres i deres botilbud på grund af lavere bemanding i sommerferieperioden. De nævnte problemstillinger blev ikke systematisk registreret, så der kunne ikke sættes tal på omfanget. Ombudsmandens besøgshold pegede i disse tilfælde på, at den anbefalede samarbejdsaftale også kunne udformes sådan, at den kunne rumme sådanne problemstillinger, jf. ovenfor om samarbejdsaftaler. Ombudsmandens temarapport sendes til Børne- og Socialministeriet og Sundheds- og Ældreministeriet, relevante folketingsudvalg, relevante styrelser og socialtilsynene for at sikre fortsat fokus på problemstillingerne. København, den

19 19/30 Bilag 1 Relevante tiltag og indsatser Under årets tilsynsbesøg på socialpsykiatriske botilbud og psykiatriske afdelinger har ombudsmanden givet en række forskellige anbefalinger. De konkrete anbefalinger, som ombudsmanden har givet på det enkelte besøg, kan ses i det afsluttende brev til institutionen, som er offentliggjort på ombudsmanden.dk. Ombudsmanden har på baggrund af årets tilsynsbesøg nedenfor samlet en række tiltag og indsatser, der kan medvirke til at øge trygheden for beboere på socialpsykiatriske botilbud og forbedre samarbejdet mellem botilbud og psykiatri. Sikkerhed: at socialpsykiatriske botilbud udarbejder skriftlige retningslinjer vedrørende vold og trusler om vold mod medbeboere indeholdende bl.a. retningslinjer for 1) forebyggelse, 2) håndtering af offer og gerningsmand samt evt. andre ikke direkte involverede medbeboere, 3) opfølgning over for de nævnte persongrupper samt 4) håndtering af vold og trusler fra udefrakommende personer at socialpsykiatriske botilbud systematisk registrerer forekomsten af vold og trusler mellem beboerne og analyserer data med henblik på forebyggelse mv. at socialpsykiatriske botilbud anvender risikovurdering i det daglige arbejde og sørger for at iværksætte relevante tiltag, hvis en beboer udviser risiko for udadreagerende adfærd at socialpsykiatriske botilbud har en klar politik for politianmeldelser, som personalet er bekendt med at socialpsykiatriske botilbud er opmærksomme på, om der er mørketal i registreringer af forekomsten af vold og trusler mellem beboerne at socialpsykiatriske botilbud har fokus på korrekt håndtering af beboernes medicin, så man f.eks. undgår medicinsvigt

20 20/30 at socialpsykiatriske botilbud løbende er opmærksomme på, om beboernes støttebehov svarer til botilbuddets målgruppe at socialpsykiatriske botilbud sørger for, at de fysiske rammer i videst muligt omfang indrettes på en måde, der mindsker risikoen for konflikter. Det kan f.eks. skabe konflikt at dele køkken og bad at socialpsykiatriske botilbud har fokus på at sikre stabilitet i personalegruppen, idet store udskiftninger i personalet kan skabe større risiko for konflikter mellem beboerne. I det omfang der er behov for at bruge vikarer, bør der bruges faste vikarer, som kender det enkelte botilbuds procedurer og tilgange med hensyn til bl.a. pædagogik og arbejde med at forebygge vold og trusler. Vikarer bør altid være på vagt sammen med en fastansat, som er bekendt med disse procedurer og tilgange at socialpsykiatriske botilbud sørger for løbende kompetenceudvikling af personalet f.eks. gennem kursus om konflikthåndtering eller voldsforebyggelse og opfølgningskurser Sektorovergange: at socialpsykiatriske botilbud systematisk registrerer oplevede tilfælde af problemer vedrørende indlæggelse, ophold og udskrivning fra psykiatrien at der indgås samarbejdsaftaler mellem socialpsykiatriske botilbud/kommunen og behandlingspsykiatrien/regionen om beboeres indlæggelse, ophold og udskrivning fra psykiatrisk afdeling. Samarbejdsaftaler kan bl.a. indeholde aftaler om jobswap, besøg på hinandens institutioner for at fremme den gensidige forståelse for muligheder og begrænsninger, videokonferencer med fast interval om beboere/patienter, beskrivelser af kommunikationsgange med faste medarbejdere fra begge institutioner, beskrivelser af den hensigtsmæssige indlæggelse og udskrivning samt aftaler om, hvem der varetager hvilke opgaver for beboeren under indlæggelsen.

21 21/30 Bilag 2 Oversigt over besøgte institutioner Hvornår Hvor Hvem talte vi med Hvem var med 1 Brugere 2 Pårørende 3 DIGNITY IMR Botilbud 8/3 Botilbuddet Røde Mellemvej, København /3 og Botilbuddet Robert Jacobsens /3 Vej, Bagsværd 15/3 Østergården, Rude /3 Botilbuddet Skovsbovej, Svendborg 8 4 3/4 Lindegårdshusene, Roskilde 8 0 (uvarslet besøg) 26/4 Botilbuddet Teglgårdshuset, Middelfart 2 2 3/5 Åkandehuset, Højby /5 Bostedet Visborggaard, Hadsund /6 Bostedet Vendelbo, Vrå (uvarslet 5 0 besøg) 29/6 Bostedet Brovst 4 3 7/9 Tangkær, Ørsted /10 Tagabo, København /10 Gartnervænget, Sakskøbing Ombudsmanden samarbejder på tilsynsområdet med DIGNITY Dansk Institut mod Tortur og Institut for Menneskerettigheder (IMR), som bl.a. deltager i en række tilsynsbesøg. 2 Antallet af beboere og patienter, som besøgsholdene havde samtaler med. 3 Antallet af pårørende, værger, bistandsværger og patientrådgivere, som besøgsholdene havde samtaler med.

22 22/30 Psykiatrien 16/1 Psykiatrisk Center København, Bispebjerg /1 Psykiatrisk Center København, 4 1 Rigshospitalet 9/2-10/2 Psykiatrien Slagelse, Afdelingen for Retspsykiatri /4 Psykiatrisk Afdeling Svendborg 3 2 8/5 Aarhus Universitetshospital, Risskov 4 0 (uvarslet besøg) 7/6 Regionspsykiatrien Vest, Herning /9 Psykiatrisk Afdeling Odense 4 4 I alt 20 institutioner Anbefalinger givet under de enkelte tilsynsbesøg kan læses i de afsluttende breve til institutionerne, som er offentliggjort på ombudsmanden.dk.

23 23/30 Bilag 3 Tilsynsbesøg på Botilbuddet A Som aftalt telefonisk med forstander B finder besøget sted på Botilbuddet A torsdag den XXXXX Besøget starter kl Der er ikke specielle forhold ved A, der har ført til, at ombudsmanden ønsker at besøge botilbuddet. Tilsynsbesøget sker som led i ombudsmandens almindelige tilsynsvirksomhed og som led i ombudsmandens OPCAT-virksomhed, jf. nedenfor om baggrund og formål med besøget. Ombudsmanden har som tema i 2017 valgt at se på forholdene for personer med ophold i socialpsykiatriske botilbud. Ombudsmanden undersøger i den forbindelse særligt: - Er de sikkerhedsmæssige forhold for borgerne på botilbuddene tilstrækkelige? - Er der sektorovergangsproblemer mellem botilbuddene og psykiatrien? De ønskede oplysninger vedrører i vidt omfang dette forhold. Ved besøget vil der dog også være fokus på bl.a. anvendelse af magt, indgreb og restriktioner over for borgerne, relationerne borgerne imellem og i forhold til personalet (herunder vold og trusler), borgernes muligheder for aktiviteter og sundhedsmæssige forhold. Besøgsholdet består af souschef, konsulent Erik Dorph Sørensen og fuldmægtig Katrine R. de Lasson fra ombudsmanden samt direktør, læge Karin Verland fra DIGNITY Dansk Institut mod Tortur. Jeg har med en kopi af dette brev orienteret Region C og Socialtilsyn D om besøget. Jeg har bedt regionen og socialtilsynet meddele mig og A om, hvorvidt regionen og socialtilsynet ønsker at deltage i besøget. Jeg vedlægger en kopi af mine breve til regionen og socialtilsynet til orientering.

24 24/30 Oplysninger på forhånd Til brug for forberedelsen af besøget beder jeg om at modtage en række oplysninger senest tirsdag den XX. XXXX 2017: 1. Seneste tilsynsrapport fra socialtilsynet 2. Eventuel tilsynsrapport fra Styrelsen for Patientsikkerhed 3. Husorden 4. En oversigt over botilbuddets borgere med oplysning om alder, køn, sprog, funktionsevne, etnisk baggrund, optagelsesgrundlag og -tidspunkt og borgere med særlige behov Endvidere bedes følgende oplyst: - Har borgeren en psykiatrisk diagnose? - Har borgeren dom til behandling/anbringelse? - Er borgeren misbruger? - Er borgeren registreret for vold eller trusler på botilbuddet? - Hvor mange gange har borgeren været indlagt på psykiatrisk afdeling inden for de seneste tre år (eller siden indflytning, hvis borgeren har boet på botilbuddet i mindre end tre år)? 5. Botilbuddets interne retningslinjer for magtanvendelse 6. En oversigt over antal magtanvendelser for de seneste tre år 7. Eventuelle tilbagemeldinger fra socialtilsynet og hjemkommunen/regionen om indberetninger om magtanvendelse 8. Botilbuddets lokale retningslinjer for behandling af sager om trusler, vold og overgreb mv. (voldspolitik) 9. En oversigt over antal tilfælde af overgreb, vold og trusler om vold for de seneste tre år (både mellem borgerne, mod borgerne og mod de ansatte) med angivelse af, i hvor mange tilfælde den truende eller voldelige borger har haft en psykiatrisk diagnose 10. I hvor mange tilfælde hhv. ledelse, personale eller borgere har foretaget politianmeldelse af en borger? 11. Botilbuddets lokale instruks for medicinhåndtering 12. En oversigt over stedets personaleforhold (antal medarbejdere, personalegrupper, deres uddannelse og deres anciennitet) med oplysning om bemanding dag, nat og weekend 13. Oplysninger om sygefravær (angivet i procent pr. personalegruppe for de seneste tre år) 14. Brugen af vikarer (hvornår og i hvilket omfang bruges vikarer, og hvilke kvalifikationer har vikarerne) 15. Det seneste referat fra møde med borgerrådet 16. Det seneste referat fra møde med pårørende 17. Oplysning om antal selvmord og selvmordsforsøg de seneste tre år 18. Den seneste 141-handleplan blandt borgere omfattet af en eller flere af kategorierne under pkt. 4.1 ovenfor

25 25/ Botilbuddets tilsvarende egne (handle)planer for de tre borgere 20. Den seneste rapport fra Arbejdstilsynet om det psykiske arbejdsmiljø 21. Procedurer/retningslinjer for risikovurdering af borgere ved indflytning såvel som løbende (f.eks. brug af BVC eller SOAS-R) 22. Information til borgerne ved indflytning om botilbuddets tilgang til vold og trusler, herunder om eventuelle konsekvenser for borgeren i tilfælde af, at borgeren opfører sig truende eller voldeligt 23. Antal tilfælde i de seneste tre år, hvor botilbuddet har skønnet indlæggelse på psykiatrisk afdeling nødvendig, men hvor indlæggelse alligevel ikke har fundet sted 24. Kopi af materiale, jf. pkt. k) nedenfor (f.eks. genoptræningsplaner, udskrivningsaftaler (psykiatrilovens 13 a), koordinationsplaner (psykiatrilovens 13 b) mv.), som botilbuddet har fået udleveret fra psykiatrien i forbindelse med den seneste udskrivning af en borger fra psykiatrien til botilbuddet Desuden beder jeg om en redegørelse om følgende: a) Hvordan botilbuddet forebygger, at borgerne kommer i umenneskelige eller nedværdigende situationer b) Hvilke væsentlige, problematiske hændelser botilbuddet har oplevet inden for det seneste år c) Hvilke faglige (ikke økonomiske) hovedudfordringer botilbuddet har i 2017 d) Hvordan borgernes adgang til sundhedsbetjening er tilrettelagt e) Hvordan borgernes adgang til beskæftigelse, undervisning og fritid er tilrettelagt f) Hvis der har været en udvikling gennem de seneste tre år i forekomsten af vold og trusler, bedes ledelsen redegøre for, hvilke årsager udviklingen kan have g) Hvordan forebygger man på botilbuddet vold og trusler? h) Hvordan håndterer botilbuddet i dagligdagen borgere, som udviser truende eller voldelig adfærd? i) Hvordan følges der op på konkrete tilfælde af vold og trusler? Herunder f.eks. praksis for registrering, politianmeldelse mv. j) Hvordan fungerer samarbejdet med psykiatrien? Herunder botilbuddets borgeres adgang til psykiatrisk afdeling og udskrivning af patienter fra psykiatrisk afdeling til botilbuddet. Gerne med angivelse af forhold, som af botilbuddet anses for at udgøre en udfordring k) Hvilke oplysninger modtages/er der adgang til, når en borger modtages fra psykiatrien (f.eks. genoptræningsplaner, udskrivningsaftaler (psykiatrilovens 13 a), koordinationsplaner (psykiatrilovens 13 b) mv.)? l) Hvordan oplever botilbuddet kommunernes individuelle tilsyn med de enkelte borgere? - Hvordan er formen? - Hvor ofte kommer tilsynet på besøg? - Er der forskelle fra kommune til kommune?

26 26/30 Ved fremsendelse af materialet beder jeg om, at materialet nummereres med henvisning til ovenstående punkter. Eventuelle oplysninger af fortrolig karakter kan selvfølgelig sendes til mig med almindelig post, men også gerne med sikker mail til Program for besøget Besøget bliver primært gennemført ved samtaler med botilbuddets ledelse, borgere og ansatte. Samtaler med borgerne vil finde sted både med borgere, der har meldt sig på forhånd, og ved at besøgsholdet på besøgsdagen vil spørge en række udvalgte borgere, om de ønsker samtale. Samtaler med ansatte kan evt. gennemføres som gruppesamtaler, hvis de ansatte ønsker det. Herudover vil besøgsholdet gerne tale med repræsentanter for borgerne og pårørende/bistandsværger/værger. Jeg vil derfor om muligt bede botilbuddet om at sørge for, at der bliver mulighed for sådanne samtaler. Sådanne samtaler kan også afvikles pr. telefon under besøget. Samtalerne vil som udgangspunkt dreje sig om det ovenfor beskrevne tema for Jeg beder om, at samtaler bliver afviklet på tidspunkter, der passer ind i botilbuddets program for dagen. På nuværende tidspunkt er det ikke muligt at sige præcis, hvor længe de enkelte samtaler vil vare, men som udgangspunkt bliver der tale om ret korte samtaler med en varighed på minutter. Besøgsholdet har mulighed for at dele sig op i to samtalehold, så to samtaler kan gennemføres på samme tid. Besøget omfatter desuden en forevisning af botilbuddets fysiske rammer. Besøgsholdet ønsker, at besøget indledes og afsluttes med møder med botilbuddets ledelse. Besøgsholdet forventer, at det indledende møde varer ca. 2 timer, og at det afsluttende møde varer ca. 1 time. Før det afsluttende møde holder besøgsholdet et formøde, der varer ca. 45 min. Det er ikke muligt på nuværende tidspunkt at sige, hvornår besøget slutter på dagen. Det vil bl.a. afhænge af, hvor mange der ønsker en samtale.

DER SKAL VÆRE SIKKERT PÅ SOCIALPSYKIATRISKE BOTILBUD OGSÅ FOR BEBOERNE

DER SKAL VÆRE SIKKERT PÅ SOCIALPSYKIATRISKE BOTILBUD OGSÅ FOR BEBOERNE DER SKAL VÆRE SIKKERT PÅ SOCIALPSYKIATRISKE BOTILBUD OGSÅ FOR BEBOERNE De seneste års tragiske sager om dødsfald, vold og trusler på landets botilbud har skærpet opmærksomheden på de ansattes sikkerhed.

Læs mere

Tema om forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg. Dok.nr. 14/ / RI

Tema om forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg. Dok.nr. 14/ / RI Tema om forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg Dok.nr. 14/03194-2/ RI 2/6 Hvad har temaet ført til? Forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg var tema for de tilsynsbesøg, som ombudsmanden i samarbejde

Læs mere

Institution Vridsløselille Vridsløselille Fængsel Fængselsvej Albertslund Ombudsmandens tilsynsbesøg den 22.

Institution Vridsløselille Vridsløselille Fængsel Fængselsvej Albertslund Ombudsmandens tilsynsbesøg den 22. Institution Vridsløselille Vridsløselille Fængsel Fængselsvej 39 2620 Albertslund Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig

Læs mere

sikrede, at de ansatte var opmærksomme på deres beføjelser efter udlændingeloven til magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten

sikrede, at de ansatte var opmærksomme på deres beføjelser efter udlændingeloven til magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten Udlændingestyrelsen Att. Jeanett Jezewski Ryesgade 53 2100 København Ø Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse:

Læs mere

Institution Skjern Å, Udrejsecenter Kærshovedgård Kærshovedgård Ikast

Institution Skjern Å, Udrejsecenter Kærshovedgård Kærshovedgård Ikast Institution Skjern Å, Udrejsecenter Kærshovedgård Kærshovedgård 17 7430 Ikast Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig

Læs mere

At Sølager tilstræber at overholde fristerne for at registrere og indberette magtanvendelse

At Sølager tilstræber at overholde fristerne for at registrere og indberette magtanvendelse Sølager Sølagervejen 40 3390 Hundested Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse: 10-14 Telefonisk henvendelse:

Læs mere

- At Grenen indretter isolationsrum på en måde, så risikoen for selvskadende adfærd minimeres mest muligt.

- At Grenen indretter isolationsrum på en måde, så risikoen for selvskadende adfærd minimeres mest muligt. Grenen Hemmedvej 1 8585 Glesborg Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse: 10-14 Telefonisk henvendelse:

Læs mere

Institution Nyborg, Nyborg Fængsel Vindingevej Nyborg Tilsynsbesøg i Nyborg Fængsel

Institution Nyborg, Nyborg Fængsel Vindingevej Nyborg Tilsynsbesøg i Nyborg Fængsel Institution Nyborg, Nyborg Fængsel Vindingevej 36 5800 Nyborg Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse:

Læs mere

- at Egely i samarbejde med Region Syddanmark overvejer, om adgangen til oplysninger i Nexus er i overensstemmelse med persondataloven,

- at Egely i samarbejde med Region Syddanmark overvejer, om adgangen til oplysninger i Nexus er i overensstemmelse med persondataloven, Egely Søndergaardsvej 9 5580 Nørre Aaby Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse: 10-14 Telefonisk henvendelse:

Læs mere

Høringsmateriale. Forslag om afvikling af Blåkærgård, Specialområde Socialpsykiatri Voksne

Høringsmateriale. Forslag om afvikling af Blåkærgård, Specialområde Socialpsykiatri Voksne Psykiatri og Social Høringsmateriale Socialplanlægning Tingvej 15B, 3. sal Postboks 36 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk Forslag om afvikling af Blåkærgård, Specialområde

Læs mere

Projekt styrket indsats i at skabe tryghed og sikkerhed for både borgere og medarbejdere

Projekt styrket indsats i at skabe tryghed og sikkerhed for både borgere og medarbejdere Projekt styrket indsats i at skabe tryghed og sikkerhed for både borgere og medarbejdere Temadag for AMR & TR SL d. 1.11.2018 Kristina B. Sørensen, Inger Petersen og Gitte Leve Clausen Projekt styrket

Læs mere

Inspektion af det socialpsykiatriske botilbud Skovsbovej den 3. december 2009

Inspektion af det socialpsykiatriske botilbud Skovsbovej den 3. december 2009 16. januar 2012 Inspektion af det socialpsykiatriske botilbud Skovsbovej den 3. december 2009 OPFØLGNING NR. 2 J.nr. 2009-3790-062/CBR 1/7 Den 14. oktober 2011 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion

Læs mere

Tema om misbrugsbehandling. Dok.nr. 14/ / RI

Tema om misbrugsbehandling. Dok.nr. 14/ / RI Tema om misbrugsbehandling Dok.nr. 14/00877-4/ RI 2/9 Hvad har temaet ført til? Misbrugsbehandling var tema for de tilsynsbesøg, som ombudsmanden i samarbejde med Institut for Menneskerettigheder og DIGNITY

Læs mere

og unge Dok.nr. 16/ IRL

og unge Dok.nr. 16/ IRL Tema for tilsynsbesøg: Børn på handicapinstitutioner og unge Dok.nr. 16/01412-3 IRL 2/9 Hvad har temaet ført til? Børn og unge, som på grund af vidtgående og varigt nedsat fysisk og/eller psykisk funktionsevne

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder [SUU, FT og folketingspolitikere, den 17. november kl 16.30, lokale ]

TALEPAPIR Det talte ord gælder [SUU, FT og folketingspolitikere, den 17. november kl 16.30, lokale ] Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 192 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: Psykiatri og Lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPMAS Koordineret med: Sagsnr.: 1609792

Læs mere

Status for de enkelte dele af handleplanen for de socialpsykiatriske bosteder

Status for de enkelte dele af handleplanen for de socialpsykiatriske bosteder KØBENHAVNS KOMMUNE INDSTILLING BILAG 1 Status for de enkelte dele af handleplanen for de socialpsykiatriske bosteder Der var i alt 23 initiativer i den forelagte handleplan af 11. maj 2016 (bilag 2). Nedenfor

Læs mere

Temadag DSR d

Temadag DSR d VOLD OG TRUSLER I REGION NORDJYLLAND Temadag DSR d. 29.09.2016 AGENDA HVORDAN ARBEJDER VI MED VOLD OG TRUSLER I REGION NORDJYLLAND? Kortlægning Regionens fælles grundlag Low arousal som tilgang i situationerne

Læs mere

Udskrivningsaftaler og koordinationsplaner i psykiatrien

Udskrivningsaftaler og koordinationsplaner i psykiatrien Udskrivningsaftaler og koordinationsplaner i psykiatrien 2011 Udskrivningsaftaler og koordinationsplaner i psykiatrien Sundhedsstyrelsen, 2011. Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse.

Læs mere

Høringssvar til revideret lovforslag om etablering af socialpsykiatriske

Høringssvar til revideret lovforslag om etablering af socialpsykiatriske Sundheds og Ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K Høringssvar til revideret lovforslag om etablering af socialpsykiatriske afdelinger KL fremsendte den 27. januar 2017 høringssvar til den første

Læs mere

Der har allerede været afholdt en række møder, og der er i den nærmeste fremtid varslet endnu flere møder, konferencer og høringer om spørgsmålet.

Der har allerede været afholdt en række møder, og der er i den nærmeste fremtid varslet endnu flere møder, konferencer og høringer om spørgsmålet. Udkast til drøftelse i HB Juni 2016 Politikpapir om: Vold og trusler på botilbud for mennesker med psykiske lidelser Efter episoden den 25. marts 2016 på Center Lindegården i Roskilde, hvor en medarbejder

Læs mere

Orientering om Arbejdsmiljøklagenævnets afgørelse af 3. november 2014 om 3 strakspåbud på botilbuddet Ringbo

Orientering om Arbejdsmiljøklagenævnets afgørelse af 3. november 2014 om 3 strakspåbud på botilbuddet Ringbo KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik NOTAT Til Socialudvalget Orientering om Arbejdsmiljøklagenævnets afgørelse af 3. november 2014 om 3 strakspåbud på botilbuddet Ringbo 06-11-2014

Læs mere

Psykiatrien Region Sjælland, Psykiatrihuset Nørregade Ringsted. Sagsnummer 001/0002/07 inspektion af Sikringsafdelingen 30.

Psykiatrien Region Sjælland, Psykiatrihuset Nørregade Ringsted. Sagsnummer 001/0002/07 inspektion af Sikringsafdelingen 30. Psykiatrien Region Sjælland, Psykiatrihuset Nørregade 54 4100 Ringsted Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse:

Læs mere

Besvarelse af 10-dages forespørgsel vedr. episode på Bocenter Tranbjerg. SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune

Besvarelse af 10-dages forespørgsel vedr. episode på Bocenter Tranbjerg. SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune af 10-dages forespørgsel vedr. episode på Bocenter Tranbjerg Side 1 af 6 Til Til Byrådet Orientering Medlemmer af Aarhus byråd Knud N. Mathiesen og Jette Skive fra Dansk Folkeparti har stillet en række

Læs mere

Bilag 1 - Arbejdsmiljøklagenævnets og Arbejdstilsynets afgørelser

Bilag 1 - Arbejdsmiljøklagenævnets og Arbejdstilsynets afgørelser KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik NOTAT Bilag 1 - Arbejdsmiljøklagenævnets og Arbejdstilsynets afgørelser Nedenfor gennemgås Arbejdsmiljøklagenævnets og Arbejdstilsynets begrundelser

Læs mere

20. september Høringssvar fra FOA vedr. afrapportering fra arbejdsgruppen om forebyggelse af vold på botilbud.

20. september Høringssvar fra FOA vedr. afrapportering fra arbejdsgruppen om forebyggelse af vold på botilbud. 20. september 2016 Høringssvar fra FOA vedr. afrapportering fra arbejdsgruppen om forebyggelse af vold på botilbud. FOA takker for høringen og vil overordnet gerne give positivt udtryk for arbejdsgruppens

Læs mere

Brev sendt til Københavns Kommune: Vedrørende inspektion af Sct. Hans Hospital

Brev sendt til Københavns Kommune: Vedrørende inspektion af Sct. Hans Hospital Brev sendt til Københavns Kommune: Vedrørende inspektion af Sct. Hans Hospital Den 26. maj 2004 afgav jeg endelig rapport om min inspektion den 18. og 24. februar 2004 af Sct. Hans Hospital. I rapporten

Læs mere

Bilag. Til grundaftale om indsatsen for mennesker med sindslidelser. Udrednings-, rehabiliterings og behandlingsforløbsbeskrivelse

Bilag. Til grundaftale om indsatsen for mennesker med sindslidelser. Udrednings-, rehabiliterings og behandlingsforløbsbeskrivelse Bilag Til grundaftale om indsatsen for mennesker med sindslidelser Udrednings-, rehabiliterings og behandlingsforløbsbeskrivelse Samarbejde og arbejdsdeling som udrednings-, rehabiliterings- og behandlingsforløb

Læs mere

Definition på voldsudøvelse:

Definition på voldsudøvelse: VOLDS-og BEREDSSKABSPLAN. Indhold: Begrebs afklaring/definition Forståelsesramme Målsætning Overordnet Handleplan Om magtanvendelse Beredskabsplan Når vold er en kendsgerning Beredskabsplan. Når du har

Læs mere

Tema om psykiatrien. Dok.nr. 14/01062-3/ RI

Tema om psykiatrien. Dok.nr. 14/01062-3/ RI Tema om psykiatrien Dok.nr. 14/01062-3/ RI 2/15 Hvad har temaet ført til? Psykiatrien var tema for de tilsynsbesøg, som ombudsmanden i samarbejde med Institut for Menneskerettigheder og DIGNITY Dansk Institut

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Olof Palmes Allé Aarhus N. Ydelsesspecifikke standarder

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Olof Palmes Allé Aarhus N. Ydelsesspecifikke standarder Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Olof Palmes Allé 15 8200 Aarhus N Ydelsesspecifikke standarder 1 Standardbetegnelse 1.1 Kommunikation 2 Standard Der arbejdes kontinuerligt med at afdække borgerens

Læs mere

Psykiatri og Handicap

Psykiatri og Handicap Psykiatri og Handicap Tilsynsrapport Bofællesskabet Gl. Holtegade 24. januar 2008 1 TILSYNSRAPPORT. Tilbuddet. Bofællesskabet Gl. Holtegade Gl. Holtegade 9 2840 Holte Centerleder: Ditte Andersen Pladser:

Læs mere

Styrket indsats til forebyggelse af vold på botilbud og forsorgshjem

Styrket indsats til forebyggelse af vold på botilbud og forsorgshjem Styrket indsats til forebyggelse af vold på botilbud og forsorgshjem Del I OM METODEN OG MANUALEN Del II METODEMANUAL SÅDAN GØR DU TRIN FOR TRIN Del III KORT UDGAVE AF METODEMANUAL DEL IV EKSEMPLER PÅ

Læs mere

Retningslinjer for en samlet indsats for at identificere, forebygge og håndtere vold, mobning og chikane.

Retningslinjer for en samlet indsats for at identificere, forebygge og håndtere vold, mobning og chikane. N O T A T Intern udvikling og Personale Team Udvikling Telefon 99 74 16 54 E-post marianne.dahl@rksk.dk Dato 1. marts 2010 Sagsnummer 2009061821A Retningslinjer for en samlet indsats for at identificere,

Læs mere

09/05/2018. Mestringsskemaet i kombination med BVC. Forebyggelse af voldsomme episoder på botilbud og forsorgshjem

09/05/2018. Mestringsskemaet i kombination med BVC. Forebyggelse af voldsomme episoder på botilbud og forsorgshjem Mestringsskemaet i kombination med BVC Mestringsskemaet i kombination med BVC Forebyggelse af voldsomme episoder på botilbud og forsorgshjem 8. maj 2018 Marlene Schjøtz Hvad kendetegner borgernes adfærd

Læs mere

04/05/2018. Mestringsskemaet i kombination med BVC

04/05/2018. Mestringsskemaet i kombination med BVC Mestringsskemaet i kombination med BVC Mestringsskemaet i kombination med BVC Med retningslinjer, mod trivsel og tryghed Forebyggelse af voldsomme episoder på botilbud og forsorgshjem 3. maj 2018 Marlene

Læs mere

Kort og klart Viden til gavn

Kort og klart Viden til gavn Nationale retningslinjer for forebyggelse af voldsomme episoder på botilbud samt på boformer for hjemløse Kort og klart Viden til gavn INDHOLD Introduktion til retningslinjerne... 3 1. Forebyggelse af

Læs mere

En fjerdedel af medlemmerne i undersøgelsen er helt eller delvist uenige i, at vold bliver tilstrækkeligt forebygget på deres arbejdsplads.

En fjerdedel af medlemmerne i undersøgelsen er helt eller delvist uenige i, at vold bliver tilstrækkeligt forebygget på deres arbejdsplads. 16. januar 2014 Vold i psykiatrien FOA har i dagene 3.-12. januar 2014 gennemført en spørgeskemaundersøgelse om vold blandt medlemmer, der arbejder i psykiatrien. 792 medvirkende oplyste, at de arbejder

Læs mere

Evaluering af den medicinske behandling i botilbud til sindslidende

Evaluering af den medicinske behandling i botilbud til sindslidende Evaluering af den medicinske behandling i botilbud til sindslidende Delrapport Resumé Regionshuset Århus Center for Kvalitetsudvikling Evaluering af den medicinske behandling i botilbud til sindslidende

Læs mere

Orientering om Socialtilsynets afgørelser vedr. det tidligere Sundbygård, nu Sundbygårdsvej og Røde Mellemvej

Orientering om Socialtilsynets afgørelser vedr. det tidligere Sundbygård, nu Sundbygårdsvej og Røde Mellemvej KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik NOTAT Til Socialudvalget Orientering om Socialtilsynets afgørelser vedr. det tidligere Sundbygård, nu Sundbygårdsvej og Røde Mellemvej Socialudvalget

Læs mere

Jeg har nu afsluttet min sag om opfølgning på temarapport 2016 om børn og unge i psykiatrien.

Jeg har nu afsluttet min sag om opfølgning på temarapport 2016 om børn og unge i psykiatrien. Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse:

Læs mere

Tilpasset anmeldt tilsyn 2012 Lilleskov

Tilpasset anmeldt tilsyn 2012 Lilleskov Område: Psykiatri og socialstaben Afdeling: Psykiatri og socialstaben Journal nr.: 10/18900 Dato: 31. oktober 2012 Udarbejdet af: Hege Margrethe Grunnet E-mail: Hege.Margrethe.Grunnet@regionsyddanmark.dk

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Olof Palmes Allé 15 8200 Aarhus N. Ydelsesspecifikke standarder

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Olof Palmes Allé 15 8200 Aarhus N. Ydelsesspecifikke standarder Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Olof Palmes Allé 15 8200 Aarhus N Ydelsesspecifikke standarder Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Olof Palmes Allé

Læs mere

Sammenhængende behandling for borgere med en psykisk lidelse og et samtidigt rusmiddelproblem

Sammenhængende behandling for borgere med en psykisk lidelse og et samtidigt rusmiddelproblem Sammenhængende behandling for borgere med en psykisk lidelse og et samtidigt rusmiddelproblem En vejledning for medarbejdere på Lindegårdshusene: Hvem gør hvad hvornår? Sammenhængende behandling for borgere

Læs mere

Der afholdes tre møder i perioden maj-juni 2016, hvorefter arbejdsgruppen afleverer sin afrapportering.

Der afholdes tre møder i perioden maj-juni 2016, hvorefter arbejdsgruppen afleverer sin afrapportering. Arbejdsgruppe vedr. risikovurdering af borgere i botilbud. I de senere år har der været arbejdsmiljømæssige udfordringer på socialpsykiatriske bosteder i Danmark. Med baggrund i disse sager er der et stigende

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Olof Palmes Allé Aarhus N. Ydelsesspecifikke standarder

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Olof Palmes Allé Aarhus N. Ydelsesspecifikke standarder Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Olof Palmes Allé 15 8200 Aarhus N Ydelsesspecifikke standarder 1 Standardbetegnelse 1.1 Kommunikation 2 Standard Der arbejdes kontinuerligt med at afdække borgerens

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Mastruplund, Rebild Kommune. Lørdag den 26. april 2014 fra kl Og Dialogmøde fredag den 9. maj kl.11.00

Uanmeldt tilsyn på Mastruplund, Rebild Kommune. Lørdag den 26. april 2014 fra kl Og Dialogmøde fredag den 9. maj kl.11.00 TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Mastruplund, Rebild Kommune Lørdag den 26. april 2014 fra kl. 10.30 Og Dialogmøde fredag den 9. maj kl.11.00 Indledning Vi har på vegne af Rebild Kommune aflagt tilsynsbesøg

Læs mere

Behandlingscentret Østerskovens Lokale instruks vedr. standarden 1,5 Magtanvendelse på Børneområdet.

Behandlingscentret Østerskovens Lokale instruks vedr. standarden 1,5 Magtanvendelse på Børneområdet. Behandlingscentret Østerskovens Lokale instruks vedr. standarden 1,5 Magtanvendelse på Børneområdet. Gældende for Behandlingscentrets borgere under 18 år. -Der arbejdes kontinuerligt og systematisk med

Læs mere

Anmeldt tilsyn på CSV Kollegierne, Svendborg Kommune. Bykollegierne i Jernbanegade og Vestergade i Svendborg & Carlsminde Kollegiet i Nyborg

Anmeldt tilsyn på CSV Kollegierne, Svendborg Kommune. Bykollegierne i Jernbanegade og Vestergade i Svendborg & Carlsminde Kollegiet i Nyborg TILSYNSRAPPORT Anmeldt tilsyn på CSV Kollegierne, Svendborg Kommune Bykollegierne i Jernbanegade og Vestergade i Svendborg & Carlsminde Kollegiet i Nyborg Mandag den 7. november 2011 fra kl. 13.00 Indledning

Læs mere

2 ud af 3 af FOAs medlemmer ansat i psykiatrien har været udsat for trusler inden for det seneste år. Mere end hver fjerde har været udsat for vold.

2 ud af 3 af FOAs medlemmer ansat i psykiatrien har været udsat for trusler inden for det seneste år. Mere end hver fjerde har været udsat for vold. 04-11-2015 Vold i psykiatrien 2 ud af 3 af FOAs medlemmer ansat i psykiatrien har været udsat for trusler inden for det seneste år. Mere end hver fjerde har været udsat for vold. Det viser en undersøgelse,

Læs mere

Forsorgshjem og herberger i Danmark Undersøgelse blandt ledere ved forsorgshjem og herberger

Forsorgshjem og herberger i Danmark Undersøgelse blandt ledere ved forsorgshjem og herberger Forsorgshjem og herberger i Danmark Undersøgelse blandt ledere ved forsorgshjem og herberger August 2017 RAPPORT Forsorgshjem og herberger i Danmark Undersøgelse blandt ledere ved forsorgshjem og herberger

Læs mere

Referat fra uanmeldt tilsynsbesøg:

Referat fra uanmeldt tilsynsbesøg: RINGKØBING-SKJERN KOMMUNE Tilsyn med private opholdssteder og botilbud Møde med: Ganerbo Klostervej 108 6900 Skjern Mødedato: Torsdag den 18. december 2014 Mødedeltagere: Fra Ganerbo: Pædagog Karen ansat

Læs mere

Mestringsskema i kombination med BVC Øget fokus på tryghed og trivsel

Mestringsskema i kombination med BVC Øget fokus på tryghed og trivsel Mestringsskema i kombination med BVC Øget fokus på tryghed og trivsel Del I Del II Del III OM METODEN OG MANUALEN METODEMANUAL SÅDAN GØR DU TRIN FOR TRIN PIXI-UDGAVE Satspuljeprojekt: Styrket indsats til

Læs mere

Til KL Social og Sundhed. Sagsnr Dokumentnr

Til KL Social og Sundhed. Sagsnr Dokumentnr NOTAT Til KL Social og Sundhed Bemærkninger vedr. høring om lovforslag til etablering af socialpsykiatriske afdelinger Københavns Kommunes Socialforvaltning har modtaget lovforslaget til etablering af

Læs mere

2 ud af 3 af FOAs medlemmer ansat i psykiatrien har været udsat for trusler inden for det seneste år. Mere end hver fjerde har været udsat for vold.

2 ud af 3 af FOAs medlemmer ansat i psykiatrien har været udsat for trusler inden for det seneste år. Mere end hver fjerde har været udsat for vold. Vold i psykiatrien Vold i psykiatrien 2 ud af 3 af FOAs medlemmer ansat i psykiatrien har været udsat for trusler inden for det seneste år. Mere end hver fjerde har været udsat for vold. Det viser en ny

Læs mere

BERETNING VEDR. UNDERSØGELSE AF PSYKISK SYGE KRIMINELLES FORLØB I DET PSYKIATRISKE SYSTEM, 2007

BERETNING VEDR. UNDERSØGELSE AF PSYKISK SYGE KRIMINELLES FORLØB I DET PSYKIATRISKE SYSTEM, 2007 BERETNING VEDR. UNDERSØGELSE AF PSYKISK SYGE KRIMINELLES FORLØB I DET PSYKIATRISKE SYSTEM, 2007 Baggrund Som følge af lov nr. 1372 om undersøgelse af behandlingsforløb, hvor psykisk syge begår alvorlig

Læs mere

25. januar Til Børne- og Socialministeriet med kopi til Holmens Kanal København K

25. januar Til Børne- og Socialministeriet med kopi til Holmens Kanal København K Til Børne- og Socialministeriet chc@sim.dk med kopi til reml@sim.dk. Holmens Kanal 22 1060 København K 25. januar 2017 Høringssvar over Lov om ændring af lov om social service og lov om retssikkerhed og

Læs mere

Dok.nr. 15/00324-8/ ME

Dok.nr. 15/00324-8/ ME Temarapport 2015 om sikringscelleanbringelser Dok.nr. 15/00324-8/ ME 2/14 Hvad har temaet ført til? Anbringelse i sikringscelle var et tema for de tilsynsbesøg i kriminalforsorgens institutioner, som ombudsmanden

Læs mere

Anmeldt tilsyn tirsdag den 4. december fra kl Uanmeldt tilsyn søndag den 23. december kl

Anmeldt tilsyn tirsdag den 4. december fra kl Uanmeldt tilsyn søndag den 23. december kl TILSYNSRAPPORT 2007. PSYKIATRISK STØTTECENTER SÆBY I FREDERIKSHAVN KOMMUNE. Anmeldt tilsyn tirsdag den 4. december fra kl. 8.30 Uanmeldt tilsyn søndag den 23. december kl. 11.00 Indledning Vi har på vegne

Læs mere

BDO har fra december 2013 og til begyndelsen af januar 2015 gennemført tilsyn på følgende tilbud på socialområdet:

BDO har fra december 2013 og til begyndelsen af januar 2015 gennemført tilsyn på følgende tilbud på socialområdet: Vedrørende: Forslag til indsatser Sagsnavn: BDO tilsyn med tilbud på socialområdet 2014 Sagsnummer: 27.00.00-K09-2-15 Skrevet af: Carl Eric Blach Overgaard E-mail: Carl.Eric.Blach.Overgaard@randers.dk

Læs mere

Den 22. marts 2006 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 20. april 2005 af Psykiatrisk Afdeling P, Universitetsafdeling Odense.

Den 22. marts 2006 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 20. april 2005 af Psykiatrisk Afdeling P, Universitetsafdeling Odense. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 22. marts 2006 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 20. april 2005 af Psykiatrisk Afdeling P, Universitetsafdeling Odense. I rapporten anførte jeg at jeg

Læs mere

Telefonrådgivning for udvalgte psykiatriske botilbud som led i SATS-puljeprojekt

Telefonrådgivning for udvalgte psykiatriske botilbud som led i SATS-puljeprojekt HR & Kvalitet Kvalitetskonsulent Mette Alsbjerg Jensen Direkte +4525579081 meap@rn.dk April 2018 VEJLEDNING TIL PSYKIATRIEN REGION NORDJYLLAND Telefonrådgivning for udvalgte psykiatriske botilbud som led

Læs mere

Inspektion af Bostedet Røbo den 16. april 2007

Inspektion af Bostedet Røbo den 16. april 2007 Den 10. oktober 2008 Inspektion af Bostedet Røbo den 16. april 2007 OPFØLGNING NR. 2 J.nr. 2007-0871-062 1/7 Den 21. april 2008 afgav jeg min opfølgningsrapport (nr. 1) vedrørende min inspektion den 16.

Læs mere

Følgende er forvaltningens redegørelse for ansvarsfordelingen.

Følgende er forvaltningens redegørelse for ansvarsfordelingen. KØBENHAVNS KOMMUNE NOTAT Til Socialudvalget Orientering om ansvarsfordeling for psykiatri, alkohol- og misbrugsbehandling mellem kommuner og regioner På socialudvalgsmødet d. 18. maj 2016 blev Socialforvaltningen

Læs mere

Orientering om Arbejdsmiljøklagenævnets afgørelser af 30. november 2016 om to strakspåbud på Bocenter Lindegården

Orientering om Arbejdsmiljøklagenævnets afgørelser af 30. november 2016 om to strakspåbud på Bocenter Lindegården KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik NOTAT Til Socialudvalget Orientering om Arbejdsmiljøklagenævnets afgørelser af 30. november 2016 om to strakspåbud på Bocenter Lindegården Socialforvaltningen

Læs mere

Socialforvaltningen Bernstorffsgade Kbh V

Socialforvaltningen Bernstorffsgade Kbh V Borgerrådgiveren Socialforvaltningen 10-03-2008 Bernstorffsgade 17 1592 Kbh V Sagsnr. 2008-15183 Sendt pr. e-mail: SOFFaellespost@sof.kk.dk og Anette.Laigaard@sof.kk.dk Dette er en anonymiseret og let

Læs mere

Koordinationsplaner/udskrivningsaftaler:

Koordinationsplaner/udskrivningsaftaler: Retningslinjer for implementering af optimeret og ensartet anvendelse/udfærdigelse af hhv. koordinationsplaner/udskrivningsaftaler samt tvungen opfølgning efter udskrivning Koordinationsplaner/udskrivningsaftaler:

Læs mere

Den 19. december 2001 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 27. februar 2001 af Psykiatrisk Afdeling på Frederiksberg Hospital.

Den 19. december 2001 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 27. februar 2001 af Psykiatrisk Afdeling på Frederiksberg Hospital. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 19. december 2001 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 27. februar 2001 af Psykiatrisk Afdeling på Frederiksberg Hospital. I rapporten udtalte jeg kritik vedrørende

Læs mere

Oversigt over auditanbefalinger 2018

Oversigt over auditanbefalinger 2018 Oversigt over auditanbefalinger 2018 Auditrapport Område nr. 18.1 Sikrede institutioner Anbefalinger Fokus på den pædagogiske praksis Målgruppen på de sikrede institutioner er meget sammensat og er generelt

Læs mere

Psykiatri- og Rusmiddelplan. - for Skive Kommune Sundhedsafdelingen i Skive Kommune

Psykiatri- og Rusmiddelplan. - for Skive Kommune Sundhedsafdelingen i Skive Kommune Psykiatri- og Rusmiddelplan - for Skive Kommune 2018-2021 www.skive.dk Forord Sundheds- og Forebyggelsesudvalget har det politiske ansvar for psykiatriog rusmiddelområdet, der organisatorisk er en del

Læs mere

Vold, mobning og chikane

Vold, mobning og chikane Vold, mobning og chikane Retningslinjer om vold, mobning og chikane Baggrund for retningslinjerne Det er en skal-opgave for Hovedudvalget og de lokale MED-udvalg at udarbejde retningslinjer mod vold, mobning

Læs mere

I patientens fodspor Set med patientsikkerhedsøjne I sektorovergangen mellem hospital og kommune. Manual

I patientens fodspor Set med patientsikkerhedsøjne I sektorovergangen mellem hospital og kommune. Manual Set med patientsikkerhedsøjne I sektorovergangen mellem hospital og kommune Manual Region hovedstanden Område Midt Uarbejdet af risikomanager Benedicte Schou, Herlev hospital og risikomanager Ea Petersen,

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Søndergade 69, Svendborg Kommune. Tirsdag den 14. juni 2011 fra kl. 19.30

Uanmeldt tilsyn på Søndergade 69, Svendborg Kommune. Tirsdag den 14. juni 2011 fra kl. 19.30 TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Søndergade 69, Svendborg Kommune Tirsdag den 14. juni 2011 fra kl. 19.30 Indledning Vi har på vegne af Svendborg Kommune aflagt tilsynsbesøg på Søndergade 69. Formålet

Læs mere

I rapporten udtalte jeg kritik vedrørende nærmere angivne forhold. Jeg anmodede endvidere om udtalelser og oplysninger vedrørende bestemte forhold.

I rapporten udtalte jeg kritik vedrørende nærmere angivne forhold. Jeg anmodede endvidere om udtalelser og oplysninger vedrørende bestemte forhold. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 15. februar 2005 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 20. oktober 2004 af boenhederne Skovbo og Rhedersborg samt dagbeskæftigelsen Skovbogård. I rapporten

Læs mere

Orientering om Socialtilsynets afgørelse om skærpet tilsyn og påbud for botilbuddet Strandviben

Orientering om Socialtilsynets afgørelse om skærpet tilsyn og påbud for botilbuddet Strandviben KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik NOTAT Til Socialudvalget Orientering om Socialtilsynets afgørelse om skærpet tilsyn og påbud for botilbuddet Strandviben Socialtilsyn Hovedstaden

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for kvalitetsmodellens standard for kommunikation

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for kvalitetsmodellens standard for kommunikation Juli 2016 Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Regionale retningslinjer for kvalitetsmodellens standard for kommunikation Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er igangsat af regionerne og Danske

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regional retningslinje med lokale tilføjelser fra Bostedet Visborggaard

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regional retningslinje med lokale tilføjelser fra Bostedet Visborggaard 18. december 2014 Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Regional retningslinje med lokale tilføjelser fra Bostedet Visborggaard Kvalitetsmodellens standard for kommunikation Dansk kvalitetsmodel på

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Østre Gasværk, Københavns Kommune. Tirsdag den 4. juni 2013 fra kl

Uanmeldt tilsyn på Østre Gasværk, Københavns Kommune. Tirsdag den 4. juni 2013 fra kl TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Østre Gasværk, Københavns Kommune Tirsdag den 4. juni 2013 fra kl. 14.00 Indledning Vi har på vegne af Københavns Kommune aflagt tilsynsbesøg på Østre Gasværk. Formålet

Læs mere

Sundhedsfagligt tilsyn

Sundhedsfagligt tilsyn Sundhedsfagligt tilsyn Botilbuddet Dannebrogsgade d. 3. maj 0 Botilbuddet Dannebrogsgade Botilbuddet Saxogade Oplysning om botilbuddet og tilsynsbesøget I botilbuddene bor der 46 beboere fordelt på fysisk

Læs mere

Inspektion af Juvelhuset den 12. oktober 2010

Inspektion af Juvelhuset den 12. oktober 2010 Inspektion af Juvelhuset den 12. oktober 2010 OPFØLGNING NR. 2 Dok.nr. 12/00139-1/PK 2/7 Den 14. december 2011 afgav Folketingets Ombudsmand en opfølgningsrapport om inspektionen den 12. oktober 2010 af

Læs mere

Jeg modtog i den anledning en udtalelse af 13. juni 2006 fra Frederiksberg Kommune.

Jeg modtog i den anledning en udtalelse af 13. juni 2006 fra Frederiksberg Kommune. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 8. marts 2006 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion af bostederne Huset Lindevej og Huset Dronningensvej den 12. december 2005. I rapporten anmodede jeg om nærmere

Læs mere

Psykiatriske sygehusafdelinger

Psykiatriske sygehusafdelinger Erfaringsopsamling fra det risikobaserede tilsyn 2017 Juni 2018 Kolofon Titel på udgivelsen: Psykiatriske sygehusafdelinger - Erfaringsopsamling fra det risikobaserede tilsyn 2017 Udgivet af: Styrelsen

Læs mere

MYNDIGHEDSAFDELINGEN. Tilsyn på handicap- og psykiatriområdet

MYNDIGHEDSAFDELINGEN. Tilsyn på handicap- og psykiatriområdet MYNDIGHEDSAFDELINGEN Tilsyn på handicap- og psykiatriområdet Årsredegørelse for 2012 Indholdsfortegnelse 1. Grundlaget for redegørelsen 2. Det overordnede formål med det kommunale tilsyn 3. Gennemførelse

Læs mere

Sønderjyllands Amt og Område Midt Bo og Beskæftigelse har om dette spørgsmål skrevet således i udtalelsen:

Sønderjyllands Amt og Område Midt Bo og Beskæftigelse har om dette spørgsmål skrevet således i udtalelsen: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 15. februar 2005 afgav jeg endelig rapport om min inspektion af boenhederne Skovbo og Rhedersborg og dagbeskæftigelsen Skovbogård den 20. oktober 2004. I rapporten anmodede

Læs mere

Borgerevaluering af Akuttilbuddet

Borgerevaluering af Akuttilbuddet Lyngby d. 24. april 2012 Borgerevaluering af Akuttilbuddet Akuttilbuddet i Lyngby-Taarbæk Kommune har været åbent for borgere siden den 8. november 2010. I perioden fra åbningsdagen og frem til februar

Læs mere

Tilsynsrapport for uanmeldt tilsyn

Tilsynsrapport for uanmeldt tilsyn Aarhus Kommune, Socialforvaltningen, Tilsynsenheden Tilsynsrapport for uanmeldt tilsyn Den 4. juni 2013. Oplysninger om tilbuddet Tilbuddets navn Forsorgstilbuddet Nordbyen, Center for Akut- og Opsøgende

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et indsatsforløb om voldsforebyggelse

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et indsatsforløb om voldsforebyggelse Vejledning til ansøgning om deltagelse i et indsatsforløb om voldsforebyggelse Ansøgningsfrist: Onsdag den 28. november 2018 på mailadresse Indsatsteam@socialstyrelsen.dk Hvem kan ansøge? 1. Botilbud (

Læs mere

Pædagogisk SIKKERHED. For AKUT assistance Tlf. 7O6O 5949. hele døgnet, hele ugen

Pædagogisk SIKKERHED. For AKUT assistance Tlf. 7O6O 5949. hele døgnet, hele ugen Pædagogisk SIKKERHED For AKUT assistance Tlf. 7O6O 5949 hele døgnet, hele ugen Sikkerhed og tryghed på arbejdspladsen Medarbejdere der jævnligt udsættes for trusler: 46 % 33 % 48 % af alle socialpædagoger

Læs mere

Bilag 1: Status på de enkelte dele af handleplanen for de socialpsykiatriske botilbud

Bilag 1: Status på de enkelte dele af handleplanen for de socialpsykiatriske botilbud KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik BILAG 1 Bilag 1: Status på de enkelte dele af handleplanen for de socialpsykiatriske botilbud Socialudvalget blev den 18. maj 2016 forelagt en

Læs mere

Redegørelse i forbindelse med OPCAT-besøg på Børne- og ungdomspsykiatrisk Center Bispebjerg

Redegørelse i forbindelse med OPCAT-besøg på Børne- og ungdomspsykiatrisk Center Bispebjerg Redegørelse i forbindelse med OPCAT-besøg på Børne- og ungdomspsykiatrisk Center Bispebjerg Ombudsmandens endelige vurdering Jeg har nu gennemgået sagen i lyset af den udtalelse, som jeg den 15. maj 2013

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Skovsbovej 111, Svendborg Kommune. Onsdag dag den 15. juni 2011 fra kl. 09.00

Uanmeldt tilsyn på Skovsbovej 111, Svendborg Kommune. Onsdag dag den 15. juni 2011 fra kl. 09.00 TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Skovsbovej 111, Svendborg Kommune Onsdag dag den 15. juni 2011 fra kl. 09.00 Indledning Vi har på vegne af Svendborg Kommune aflagt tilsynsbesøg på Skovsbovej 111. Formålet

Læs mere

Risikovurderingsværktøjer i Region Syddanmark

Risikovurderingsværktøjer i Region Syddanmark Område: Det sociale område Afdeling: Kvalitet og udvikling Journal nr.: 12 13164 Dato: 28 11 2012 Udarbejdet af: Anja Stokholm E mail: Anja.Stokholm@regionsyddanmark.dk Telefon: 76631094 Risikovurderingsværktøjer

Læs mere

Anmodning om indstilling til ophold på en særlig plads på psykiatrisk afdeling i Region Hovedstaden

Anmodning om indstilling til ophold på en særlig plads på psykiatrisk afdeling i Region Hovedstaden Anmodning om indstilling til ophold på en særlig plads på psykiatrisk afdeling i Region Hovedstaden Udfyld nedenstående formular og gem den lokalt. Send den herefter som vedhæftning i en e-mail til visitationsforummets

Læs mere

Tinggården. Tilsynsrapport for anmeldt tilsyn 2013. Tilsynsenheden Gribskov Kommune Rådhusvej 3 3200 Helsinge Tlf. 72496000

Tinggården. Tilsynsrapport for anmeldt tilsyn 2013. Tilsynsenheden Gribskov Kommune Rådhusvej 3 3200 Helsinge Tlf. 72496000 Tilsynsenheden Gribskov Kommune Rådhusvej 3 3200 Helsinge Tlf. 72496000 Tinggården Tilsynsrapport for anmeldt tilsyn 2013 Tilsynet blev gennemført d. 8 juli 2013 af pædagogisk konsulenter; Charlotte Larsen

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER

DET TALTE ORD GÆLDER DET TALTE ORD GÆLDER 1. Indledning Kristeligt Dagblad bragte d. 26. januar 2009 en artikel, hvor i der blev efterspurgt en national indsats mod skoleskyderier. Uddannelsesudvalget har i den forbindelse

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på L-Husene 2 (Radisevej 2 1. sal samt sal) Københavns Kommune. Lørdag den 9. februar 2013 fra kl

Uanmeldt tilsyn på L-Husene 2 (Radisevej 2 1. sal samt sal) Københavns Kommune. Lørdag den 9. februar 2013 fra kl TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på L-Husene 2 (Radisevej 2 1. sal samt 4-6 2.sal) Københavns Kommune Lørdag den 9. februar 2013 fra kl. 15.00 Indledning Vi har på vegne af Københavns Kommune aflagt tilsynsbesøg

Læs mere

Koncept for visitation til de særlige pladser på psykiatriske afdelinger

Koncept for visitation til de særlige pladser på psykiatriske afdelinger Afdeling: Administrationen, Sekretariatet for visitationsforum til særlige pladser Journal nr.: 18/2569 Dato: 31. januar 2018 Mail: Psyk-saerligepladser@rsyd.dk Koncept for visitation til de særlige pladser

Læs mere

Social og Sundhed. Samlet redegørelse for anmeldte tilsyn på plejehjem 2009

Social og Sundhed. Samlet redegørelse for anmeldte tilsyn på plejehjem 2009 Social og Sundhed Samlet redegørelse for anmeldte tilsyn på plejehjem 2009 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...1 Baggrund for anmeldt tilsyn...2 Læsevejledning...3 Konklusion af anmeldte tilsyn 2009...4

Læs mere

Undgå konflikt og fysisk vold VOLDSFOREBYGGELSE

Undgå konflikt og fysisk vold VOLDSFOREBYGGELSE Undgå konflikt og fysisk vold VOLDSFOREBYGGELSE - med pædagogisk sikkerhed For AKUT assistance Tlf. 7O6O 5929 hele døgnet, hele ugen Går du på arbejde med følelsen af utryghed? Det er et faktum, at det

Læs mere

Lovgivningsmæssige rammer og referencer

Lovgivningsmæssige rammer og referencer Lovgivningsmæssige rammer og referencer Indlæggelse og udskrivelse Følgende love og bekendtgørelser har betydning for udmøntningen af indsatsområde 1 generelt: Sundhedslovens 41, stk. 1, 2 og 3 vedr. videregivelse

Læs mere

Somatiske sygehusafdelinger

Somatiske sygehusafdelinger Erfaringsopsamling fra det risikobaserede tilsyn 2017 med fokus på patienter med diagnosen KOL Juni 2018 Kolofon Titel på udgivelsen: Somatiske sygehusafdelinger - Erfaringsopsamling fra det risikobaserede

Læs mere