Spitfire - en særdeles velflyvende maskine.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Spitfire - en særdeles velflyvende maskine."

Transkript

1 Spitfire - en særdeles velflyvende maskine. Af pens. major Aage Dolleris (DOL) Beretningen herunder er udarbejdet på grundlag af manuskriptet til et foredrag, som major Dolleris holdt i december 1996 i KZ & Veteranfly Klubben. Hvornår jeg så Spitfiren første gang, er jeg ikke helt sikker på, men det var nok i sommeren 1944, hvor jeg var blevet færdig med Præliminæreksamen i Glamsbjerg på Vestfyn. En eftermiddag, hvor jeg stod uden for mine forældres hus i Ebberup, hørte jeg flystøj fra nord, og da jeg kiggede op mod Øksnebjerg Mølle, så jeg to fly komme farende i meget lav højde. Forrest var et tysk jagerfly, muligvis en Messerschmitt, forfulgt af et engelsk fly. Højden var så ringe, at tyskeren måtte op på højkant for at undgå at skulle løfte sit fly op over skoven i nærheden og derved give englænderen mulighed for at skyde på sig. Nu fortsatte de ud af syne, uden at der blev løsnet et skud. At det forfølgende fly var en Spitfire, blev jeg dog først senere klar over, men vingernes ellipseform var helt tydelig i drejet efter tyskeren, så da jeg efter krigen læste om luftkrigens forskellige flytyper, var jeg ikke i tvivl. Næste gang var umiddelbart efter nytår 1945, hvor jeg havde været hjemme på juleferie fra Statsskolen i Birkerød og nu stod på banegården i Odense og ventede på toget mod København. Vi var et par kammerater, der i klart frostvejr stod og kiggede mod vest, om dog ikke toget snart kom. Vi kunne se røgen fra damplokomotivet, og selv om vi var forberedte på at skulle stå op i gangen de næste 6-7 timer, da toget altid var propfyldt og holdt ved alle stationer (jeg tror kun, der gik et par

2 passagertog om dagen), så glædede vi os til at komme ind i varmen. Pludselig hørtes flystøj og kanonild, og vi så flere maskiner dykke og affyre kanoner ude vestpå. Da toget var slæbt ind, så vi med gru det gennemhullede lokomotiv og de nærmeste vogne, og det var helt klart, at der ikke blev nogen rejse videre den dag. Jeg har senere hørt, at det var fly fra en polsk eskadrille, der var sendt på jagt efter transportmidler over Nordvesttyskland og Holland/Belgien som led i bestræbelserne på at afskære de tyske forsyningsmuligheder. Næste dag på skolen fik vi klarhed over, at en af vore lærere og en af vore skolekammerater var blandt de dræbte. Alt det fik vi naturligvis intet at vide om dengang, men det gjorde et uudsletteligt indtryk på os 17-årige knægte at se virkningerne af maskinkanoner. Da vi noget senere pa dagen så det lille tog fra Nordvestfynske Jernbaner, som også blev slæbt ind pa stationen i Odense, så var vi dybt rystede over synet. Atter røbede ellipseformen, hvilken flytype der havde været på spil. Da jeg i 1947 var færdig med studentereksamen, måtte jeg konstatere, at ønsket om at læse til skibsbygningsingeniør lå helt uden for mine økonomiske muligheder, hvorfor jeg tog drengedrømmen om at blive flyver op igen. Derfor meldte jeg mig på session for at blive indkaldt snarest muligt og blive befalingsmand, da man kun - så vidt jeg havde fået at vide - tog sådanne til uddannelsen dengang. Jeg blev indkaldt til Luftværnsartilleriet i november 1947 og kom på Kornetskole i Under tjenesten bagefter i Esbjerg kunne man søge ind til flyveruddannelsen i efteråret En uges prøver afholdtes på Værløse og i København, og jeg var så heldig at bestå og fik ordre til at møde på Forskole til Hærens og Søværnets Fælles Flyveskole på det, der benævntes 49-1, idet selve skolen skulle starte på Luftmarinestation Avnø i januar 1949, hvor vi mødte omkring 60 mand. Vi gennemgik Elementærkursus (KZ II og KZ VII), Overgangskursus, populært kaldet Harvardskolen på Karup og afsluttede grunduddannelsen pa Fortsættelseskursus (officerskursus samt flyvning med Oxford) på Værløse, hvor vi i slutningen af marts 1950 udnævntes til løjtnanter i Hærens Flyvertropper (vi, som kom fra Hæren), mens personel fra Søværnet og civile blev løjtnanter i Søværnet, og vi fik flyvervingen - - vel nok den største dag for os 25, der var tilbage af det oprindelige elevhold 49-I. Holdet fordeltes til henholdsvis Jyske og Sjællandske Flyverafdeling af Hærens Flyvertropper til den videregående uddannelse på Spitfire. Selv kom jeg i april til 4. Eskadrille på Værløse med kaptajn G. Bouet som chef og premierløjtnant P.O.H.M. Stilling som næstkommanderende. Her blev vi sat til at læse Betjeningsforskrift for Flyvere, Spitfire IX (og XI), ligesom vi fik omkring 20 bagsædelandinger i Harvard med KZ II og i baggrunden en Harvard.

3 Spitfire havde en enormt stor motor, der ragede voldsomt op foran piloten. erfarne Spitfirepiloter som instruktører i forsædet. Formålet var at give os et indtryk af, hvorledes det ville være at skulle lande med Spitfire. Der fandtes ikke tosædede fly af typen, eller rettere: Vi havde dem ikke i Danmark. Som det er de fleste bekendt i denne forsamling, har Spitten en enormt stor motor ragende voldsomt op foran piloten, når man kører på jorden eller lægger an til landing, mens der er fremragende udsyn un der vandret flyvning. Dette nødven diggør en helt speciel landingsrunde, hvor man flyver fra medvindsstrækket i en halvcirkel ned til punktet, hvor man passerer begrænsningen og retter ud til afsvævningen og landingen. Fra det øjeblik, man retter ud, har man kun udsyn skråt fremad, hvorfor det er væsentligt, at der ingen hindringer er. På Værløse var der dengang vej direkte fra hovedbygningen til den sydlige del af pladsen, og selv om der var advarselsskilte og lyskurv, dirigeret fra tårnet, så kunne det trods alt ske, at der kom trafik på vejen, netop som et fly kom ind til landing. Som følge af det store antal hestekræfter, der var til rådighed, havde flyet en særdeles kraftig tendens til at ville vride kroppen til venstre om længdeaksen, hvis gashåndtaget førtes for hurtigt frem - en farlig situation, hvis man pludselig opdagede et køretøj lige foran eller rettere skråt til venstre, når man skulle rette ud for at lande. Der skulle store armkræfter til for at forhindre et flik til venstre i den situation, hvad afdøde Flemming Kofoed kunne berette om. Da vore instruktører anså os for tilstrækkeligt vænnede til den særlige landingsrunde, og overhøringerne i betjeningsforskriften viste, at vi var klar, blev vi den 22. april 1950 meget tidligt om morgenen kørt til Kastrup, hvortil vore instruktører havde fløjet flyene forinden.

4 Nu må man så forestille sig, at vi for første gang skulle prøve at føre gashåndtaget frem, så de 1650 heste blev sluppet løs. Jeg tror nok, at alle, der har overværet piloters første start med Spitten, har observeret, hvad jeg nu vil forsøge at beskrive: Efter opstart og udkørsel med afprøvning af propelindstilling, flaps og ror samt magneter, holdt man så med bremsehåndtaget helt trukket an og hooden åben. Når startsignalet blev givet, førtes gashåndtaget frem med venstre hånd, til trykket var 0 lbs. Med sideroret holdtes retningen ligefrem, venstre hånd førtes over på pinden, så højre hånd kunne finde understelshåndtaget nederst i højre side. Når flyet havde sluppet jorden, kunne understellet tages op ved at føre håndtaget fra nederste stilling op i øverste. Derefter skiftedes håndstillingen, så gashåndtaget kunne føres frem til + 18 lbs tryk. Hvis man ikke havde fastspændt skruen til gashåndtaget tilstrækkeligt, ville motorvibrationerne medføre, at gashåndtaget vandrede tilbage med tab af motorkraft til følge. Enhver kan vist forestille sig den bølgen op og ned, dette kunne medføre. Hooden skulle jo også lukkes, inden farten blev for høj, og så kunne man endelig begynde at stabilisere stigningen med 2850 o/m og +12 lbs boost, som gjaldt for vedvarende stigning med 180 mph fart. Efter overgang til vandret flyvning indstilledes til lavere o/m og tryk, og man kunne mellem 0 og fod opnå en max fart på 650 km/t (ca. 400 mph). Vi skulle nu blive i luften knap en time for at vænne os til flyets opførsel, herunder afprøve diverse flyvestillinger, farter m.v., således at vi vidste, hvordan det føltes, når understel og flaps blev sat ud o.s.v., inden vi kom tilbage for landing. Min første flyvning foregik med 401, og det var en pragtfuld oplevelse, selv om turen endte mindre flatterende for mig. Landingen foregik på bane 04. Jeg var ikke opmærksom nok, så en ganske svag sidevind fra venstre drev flyet ud over højre banekant, hvor det ramte et af landingslysene, der var ret høje dengang. Venstre hjulkasse og flaps blev beskadiget.

5 Næstkommanderende fløj senere flyet tilbage til Værløse (10 min), så skaderne må have været begrænsede. Selvsagt var jeg ret så nedtrykt, men udover skrivning af en indberetning hørte jeg ikke mere til sagen. Mange år senere spurgte kaptajn Bisholt, der var med som tekniker og sad bag i lastvognen, om jeg kunne huske dengang, hvor jeg havde sagt flere gange: "Jeg lærer det aldrig". Det havde jeg naturligvis lykkeligt glemt i mellemtiden! 401 blev repareret på hovedværkstedet og fløj i øvrigt sin sidste tur den 27/ med flyverløjtnant K.S. Petersen (PET). Flyet overførtes i 1957 til Tøjhusmuseet og var fra 1989 udstillet på Danmarks Flyvemuseum i Billund. (I dag kan flyet ses på Flyvevåbenmuseet i Stauning webmasters tilføjelse). Jeg må lige huske at nævne, at mens jeg var pa Avnø som elev i første halvdel af 1949, havde Flyveskolen besøg af en Spitfire med kaptajn Holstein-Ratlou som pilot. Han holdt foredrag for os om militæridræt. Da han skulle starte, stod vi naturligvis alle sammen og kiggede ud ad vinduerne i klasseværelset, mens han i slangebugtninger kørte i den lette sne ud mod skydevolden i nr Pludselig så vi halen løfte sig majestætisk mod himlen, og så holdt flyet på næsen. Det var netop en af typens særkender, idet motorens vægt og placering gjorde det meget nødvendigt at vise stor opmærksomhed, fordi eventuelle ujævnheder, muldvarpeskud f.eks., var nok til at tippe flyet over, når man gav gas for at komme videre. En ny propel blev fløjet ned og installeret, hvorefter flyet returnerede til Værløse. Holstein-Ratlou blev i øvrigt dræbt den 28. september 1949 ved styrt i Øresund ud for Høje Skodsborg i nr Typen, vi havde, benævntes Spitfire HF IX (e). Det betød High Altitude Fighter, og (e) betød, at bevæbningen bestod af 2 stk. 20 mm maskinkanoner og 2 stk. 0,5" (ca. 12,7 mm) maskingeværer. Den var udstyret med en Rolls- Royce Merlin 70 motor med 1650 HK, der drev en 4- bladet Rotol-propel. Hvert blad var ca.1½ m langt, så det var jo en antagelig vejrmølle, der blev sat i gang. Og

6 der var kun ganske få tommers spillerum mellem propelbladenes tipper og jorden, når flyet under start kom op i flyvestilling. Motoren var væskekølet. Kølerne var anbragt under planerne bag understellet og dimensioneret til netop at give køling nok til vandret flyvning med max belastning. Man skulle derfor passe på under kørsel eller ved overskydning, da kogepunktet hurtigt nåedes. Ofte var en hurtig start nødvendig, hvis motortemperaturen nærmede sig kogepunktet. Således husker jeg engang på Værløse, hvor jeg var nødt til at lave en overskydning. Jeg tænkte, at understellet godt kunne blive nede, men allerede efter drejet til medvind var temperaturen for høj, så der var ingen kære mor. Op med understellet og ud at køle af, inden fornyet indskydning til landing. Mens vi var pa Harvardskolen, hørte vi tit Spitfirepiloterne anmode om tilladelse til at starte i medvind, fordi de var ved at koge. Brændstoffet var benzin oktan 100. Det medførtes i to hovedtanke foran cockpittet, i alt 85 gal (386 l). På nogle af maskinerne var der indbygget tanke bag førersædet til yderligere 75 gal, men de måtte kun benyttes efter særlig ordre, da det ændrede på tyngdepunktet i længdeaksen. Der kunne også medføres droptanke, men dem har jeg ikke set anvendt. Antagelig har flyene, der angreb togene, jeg omtalte før, haft såvel droptanke som tankene bag førersædet fyldt op, så de har kunnet flyve fra de fremskudte pladser i Frankrig og helt op til Fyn. Normalt måtte vi ikke påregne mere end ca. 1 times flyvetid med normalbeholdning af brændstof, men selv mener jeg at have logget ca. 1½ time på økonomisk flyvning, hvilket jeg dog ikke har været i stand til senere at kontrollere. Olietanken rummede 34 gal eller 51,4 l i en tank under motoren og med oliekøleren placeret under venstre plan. Understellet bevægedes hydraulisk. Det gik op til siderne, hvorfor hjulafstanden var lille, og der var så godt som ingen tendens til at ændre retning under kørsel på fast underlag. Anderledes forholdt det sig ved kørsel på græs, især på de tider af året, hvor der var blødt eller ujævnt som følge af f.eks. muldvarpe. Flapsene bevægedes ved trykluft. Der var et trykluftsystem med 2 flasker (300 lbs/sq.in.) til betjening af flaps, kølegæller, blæser-gearskifte, bremser, kanoner og fotogevær. Flapsene havde to stillinger, helt oppe eller helt nede. Udsætningen og optagningen var et spørgsmål om øjeblikke, hvorfor man ved overskydning ikke måtte tage dem op under 300 fod, da flyet ellers sank igennem. Start foregik med flaps helt oppe.

7 Hjulbremserne betjentes med et håndtag på styrepinden. Det skulle bruges med omtanke under kørsel, idet siderorspedalerne bestemte, hvilket hjul der blev bremset. Hvis man derfor havde trukket bremserne an under kørsel og centrerede sideroret under slangebugtningerne, ja - så kunne det let resultere i, at flyet ville stå på næsen. Det var derfor også uhyre vigtigt at kontrollere, at bremsehåndtaget var helt slækket pa finalen, da flyet ellers ville kolbutere under landingen. Nu lidt om selve flyvningen. Spitten må betegnes som særdeles velflyvende. Den kunne lave alle kunstflyvningsmanøvrer med stor lethed, og der var ingen tendens til motorudsætninger som følge af den effektive Bendix -Stromberg injektionskarburator. Stall med understel og flaps oppe Stall med understel og flaps nede 90 mph mph. Understel og flaps måtte ikke udsættes ved fart over 160 mph. Indskydning til landing blev foretaget med 120 mph og med reduktion til 95 mph over begrænsningen. De nævnte farter gjaldt typen med klippede vinger, mens den med "fuld spændvidde (ellipseformen!) kunne flyves med ca. 5 mph lavere hastigheder. Stigefart med 2850 o/m og +12 lbs boost 180 mph. Motoren var udstyret med supercharger, der trådte i funktion i fods højde, når blæseren var sat i "Auto". Det var en aldeles pragtfuld fornemmelse at få det spark bagi, som motoren så var i stand til at give - alt sammen nødvendiggjort af behovet for max. ydelse i luftkamp i store højder. Vi var i stand til at opnå ca fods højde, men naturligvis var flyet ikke særlig manøvredygtigt i den tynde luft. For opnåelse af størst rækkevidde anbefaledes en fart på 170 mph, hvis flyet var let lastet, dvs. ca lbs. Vi havde to typer af IX ere - udover forskellen med klippede planer og ellipseformen, så havde

8 nogle af flyene "rear view fuselage" eller dråbeformet hood. Disse skulle flyves med 5-10 mph højere fart end de øvrige, hvor flyvekroppen stort set gik i forlængelse af hooden. Udsynet fra denne type var betydeligt bedre bagud, hvilket selvsagt har stor betydning under luftkamp. Mens vi læste Betjeningsforskrift og sad i cockpittet for at vænne os til indretningen, grebenes placering, instrumenteringen osv., var premierløjtnant Stilling den 20. april på prøveflyvning med 402. Under kunstflyvningsmanøvrerne blokeredes styrelinerne til balanceklapperne af en løs skrue, men efter at have konstateret, at han lå nogenlunde vandret, og at det var muligt at holde maskinen nogenlunde vandret og ligeud på sideroret alene, besluttede næstkommanderende at foretage en mavelanding. Efter at have fløjet brændstofbeholdningen ned til næsten nul foretog han en meget lang, lige indskydning fra øst hen over Søndersø. Over pladsens begrænsning - det var nogenlunde nord/syd fra lejrens hovedbygning - sattes fulde flaps, benzinhanen på lukket og kontakterne på OFF. Landingen gik helt glat og uden nogen tendens til at ville vippe op på næsen, så Stilling var naturligvis meget glad og tilfreds. Flyet blev repareret og fløj indtil udfasning af flytypen, for 402's vedkommende 1/ Den 24. juli var 404 med SL H.J. Corfitzen og 412 med SL K.F. Jensen på luftkampøvelse over Arresø. Sådanne øvelser foregik på den måde, at det ene fly var mål, det andet angriber, hvorefter de skiftede roller. I dette tilfælde skulle øves angreb på direkte modsat kurs, hvor målflyet skal holde kurs og højde, mens angriberen styrer direkte mod målet og undviger senest muligt ved at dykke under dette. Hvem der var hvem, husker jeg ikke, men de beretter begge om et kraftigt bump, og over radioen hørtes den ene sige noget om, at den anden røg meget, hvorfor de afbrød øvelserne og gik hjem for landing. Flyene viste sig at være stærkt beskadigede. Det ene havde 3 ud af 4 propelblade knækkede og oliekøleren revnet (derfra røgen), mens det andet manglede den øverste del af sideroret, hvis øverste hængsel var revet løs. Besynderligt, at der ikke skete mere!

9 Under en af træningsflyvningerne den 30. juni 1950 kom flyverløjtnant Thorkild Rasmussen (TRA) ud for motorhavari ner pladsen og måtte mavelande pa Værløse med 436. Det gik fint. TRA måtte året efter foretage endnu en mavelanding, denne gang med 418 på Karup efter at have haft problemer med understellet. TRA kender vi godt her i klubben, idet han for et par ar siden var her og fortalte om flyvning med KZ Ellehammer (replicaen, der anvendtes i Sylvest Jensens Luftcirkus). 4. ESK blev udstationeret til Skrydstrup en uges tid for at lave skydeøvelser mod jordmål i Nymindegab, ligesom vi foretog kast med øvelsesbomber under dykning. Alt gik fint uden problemer, men jeg kan godt fortælle, at det gav en kolossal rystelse i flyet, når alle 4 våben affyredes. Man følte det næsten, som om flyet blev bremset helt op, men det er selvfølgelig en overdreven fornemmelse. Vi prøvede ikke skydning mod luftmål, kun med fotogeværet. Spin indgik også i de manøvrer, der skulle prøves. Jeg fandt manøvren særdeles ubehagelig. Maskinen syntes at ligge ret fladt i luften, og det føltes, som omdrejningsaksen sad bag en i haleroret. Højdetabet ved udtagning fra spin var ret stort, hvorfor spin ikke måtte påbegyndes under fod. Vi fløj meget i formation, der jo bl.a. anvendes i forbindelse med luftkampøvelser. Her kom Spitfirens store propel os til megen gavn, selv om den manøvre, jeg nu beskriver, faktisk var forbudt pa grund af de store påvirkninger, den gav pa materiellet. Når man slutter op i formation, er det rart at komme hurtigt på plads, hvorfor man kom op med overskudsfart og så bremsede op, når man næsten var fremme på plads. Opbremsningen gjordes ved at føre propelindstillingshåndtaget helt frem til fin stigning på bladene, hvorved det virkede, som om der pludselig blev skubbet modsat vej, eller det man kalder reversering. Selvfølgelig skulle man passe på ikke at overspeede og endelig få håndtaget tilbage til normalstilling eller den indstilling, der nu var behov for. Ellers ville man hurtigt falde bagud i formationen, og så var man jo lige vidt. Med udgangen af juli 1950 var det så slut med at flyve Spitfire for mit vedkommende. Hvis jeg husker ret, opnåede jeg omkring 70 timer på typen i de 3 måneder, jeg var ved 4. ESK, en oplevelse, jeg mindes med stor glæde. Jeg og 7 andre mødte på Flyveskolen for at blive uddannede til instruktører, en tid med mange gode minder.

10 Nu sidder der måske en og anden og tænker, at det er en formidabel god hukommelse for datoer m.v., men det er heller ikke rigtigt! Uden hjælp af de oversigter, Som Flyvevåbnets Historiske Samling i Karup har udarbejdet på grundlag af samlingens arkivalier om danske Spitfirefly og deres skæbne, havde jeg ikke kunnet oplyse ret mange konkrete detaljer. Jeg er derfor Samlingen megen tak skyldig, og det galder også Lars Søe for hjælp med billedfremstillingen. Til sidst må jeg også huske at nævne, at vi havde anskaffet 3 stk. Spitfire XI fotofly, men den type har jeg ikke fløjet, så deres egenskaber kender jeg desværre ikke.

RFK klubmesterskab 2014. FEJL:

RFK klubmesterskab 2014. FEJL: RFK klubmesterskab 2014. Her følger flyveprogrammet for årets klubmesterskab i Radioflyveklubben, Frederikssund. Flyveprogrammet skal gennemflyves 3 gange og de 2 bedste runder tæller i slutresultatet.

Læs mere

Udklipsark - Danske fly, cirka 1935, Del I

Udklipsark - Danske fly, cirka 1935, Del I Udklipsark - Danske fly, cirka 1935, Del I Indledning Jeg har været heldig at låne at par motiver af danske fly, der hidrører fra tilsyneladende to forskellige udklipsark fra 1930 erne. De kan således

Læs mere

SCHEIBE SF-25 C OY-XRI

SCHEIBE SF-25 C OY-XRI 07.08.2014 REDEGØRELSE Havari 9-3-2014 med SCHEIBE SF-25 C OY-XRI Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database Side 1 af 7 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane

Læs mere

Tur til Gilleleje Flugzeugbau I/G. Af Poul Rosenbeck

Tur til Gilleleje Flugzeugbau I/G. Af Poul Rosenbeck Tur til Gilleleje Flugzeugbau I/G. Af Poul Rosenbeck Fredag aften kort efter aftensmaden startede vi mod Gilleleje, hvor vi skulle besøge Gilleleje Flugzeugbau I/G. Harly havde fået en aftale i stand med

Læs mere

Dette dokument tilhører: FLYVESKOLE MANUAL

Dette dokument tilhører: FLYVESKOLE MANUAL Dette dokument tilhører: FLYVESKOLE MANUAL Side 1 INTRO: Der er mange tilgange til flyvning, man kan uddanne sig til pilot eller stewardesse/steward, eller man kan nøjes med at være passager. Med begge

Læs mere

LEMVIG FLYVEKLUB. Tipholderkursus. -for vordende svæveflyvere

LEMVIG FLYVEKLUB. Tipholderkursus. -for vordende svæveflyvere LEMVIG FLYVEKLUB Tipholderkursus -for vordende svæveflyvere Indledning Når man som nybegynder skal færdes på en flyveplads, kender man ikke færdselsregler, omgangstone og lignende, og man kommer derfor

Læs mere

Havarirapporter Havari Dato og tid: Fly: Aeroprakt A-22 Motor: Rotax 912. Pilot: Mand 54 år

Havarirapporter Havari Dato og tid: Fly: Aeroprakt A-22 Motor: Rotax 912. Pilot: Mand 54 år rapporter 2013 I 2013 blev der indberettet 12 havarier og 1 hændelse til DULFU s havarigruppe. Der har været ét tilfælde med svær personskade. I det følgende er havarierne gengivet i forkortet og anonymiseret

Læs mere

Onsdag viste sig også at være meget blæsende, men denne gang var vinden lige på banen, så ikke de store problemer. Side 1

Onsdag viste sig også at være meget blæsende, men denne gang var vinden lige på banen, så ikke de store problemer. Side 1 Mandag som var første dag, var meget blæsende med over 40 50 kt i 1.500 m, så dagen flyvninger blev aflyst. I stedet for at flyve fik vi noget teori omkring bølgeflyvning. Dette var helt relevant, da der

Læs mere

Val Eggers November 2013

Val Eggers November 2013 Val Eggers (EGE) døde i 2015. Fra dødsboet har FLYHIS modtaget en del effekter, herunder to beretninger om livet i ESK 730 i begyndelsen af 1960-erne. Beretningerne har Eggers skrevet på opfordring i forbindelse

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Havarirapporter Havari Dato og tid: kl. 15:38 Fly: Jabiru 170 UL. Pilot: Mand 54 år Flyvetid: 94 t Landinger: 347 Sted: EKVD

Havarirapporter Havari Dato og tid: kl. 15:38 Fly: Jabiru 170 UL. Pilot: Mand 54 år Flyvetid: 94 t Landinger: 347 Sted: EKVD rapporter 2008 I 2008 blev der indrapporteret 8 havarier og 4 hændelser til DULFU s havarigruppe. Der har ikke været rapporteret personskade ifm. hverken havarier eller hændelser. I det følgende er havarierne

Læs mere

UDDANNELSESLOGBOG FOR TIPHOLDER, FLYHENTER, WIREHENTER OG SPILFØRER

UDDANNELSESLOGBOG FOR TIPHOLDER, FLYHENTER, WIREHENTER OG SPILFØRER UDDANNELSESLOGBOG FOR TIPHOLDER, FLYHENTER, WIREHENTER OG SPILFØRER Navn: Dette er en slags uddannelseslogbog for de praktiske opgaver der er i forbindelse med afvikling af flyvningen. For at vi kan afvikle

Læs mere

Et liv med Turners Syndrom

Et liv med Turners Syndrom Et liv med Turners Syndrom Hvordan er det at leve med Turner Syndrom, og hvordan det var at få det at vide dengang diagnosen blev stillet. Måske kan andre nikke genkendende til flere af tingene, og andre

Læs mere

Havarirapporter 2009 Havari Havari

Havarirapporter 2009 Havari Havari rapporter 2009 I 2009 blev der indberettet 11 havarier og 2 hændelser til DULFU s havarigruppe. Der har været ét tilfælde med svær personskade og to tilfælde med let personskade. I det følgende er havarierne

Læs mere

Eksamensspørgsmål til aerodynamik

Eksamensspørgsmål til aerodynamik 1. Nogle ror anvender aerodynamisk afbalancering. Hvorfor? a) For at opnå en bedre aerodynamisk strømning omkring roret. b) For at piloten ikke skal bruge så store kræfter på at bevæge roret under flyvning.

Læs mere

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Klaveret Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Skrevet af Louis Jensen For lang tid siden faldt et klaver i havnen. Dengang var min bedstemor en lille pige med en stor, rød sløjfe

Læs mere

(Kun 3 minutter af vores fortællinger er gengivet på Gemte Stemmer)

(Kun 3 minutter af vores fortællinger er gengivet på Gemte Stemmer) Gemte Stemmer - http://gemtestemmer.dk/ Vi var opfordret til at deltage i projekt Gemte Stemmer af Sidsel Overgaard (Kun 3 minutter af vores fortællinger er gengivet på Gemte

Læs mere

Drenge spiller kugler

Drenge spiller kugler Drenge spiller kugler Henning Ipsen I parken er der en sti, som er ganske plan og fast, lige så jævn som en tennisbane. Den fandt drengene en dag ganske tilfældigt, og med deres sikre, hurtige drengeøjne

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø.

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Så-dan en lil-le ø kald-es en holm, og den-ne holm hed-der Klaus Nars Holm. Den lil-le ø er op-kaldt Ef-ter

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44.

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Alting er skjult for dit øje, indtil du ser det. Jeg holdt engang i krydset ved Teglgårdsvej, og

Læs mere

HISTORIEN OM HVAD DER KAN SKE NÅR MAN ÅBNER SIN HOVEDDØR

HISTORIEN OM HVAD DER KAN SKE NÅR MAN ÅBNER SIN HOVEDDØR HISTORIEN OM HVAD DER KAN SKE NÅR MAN ÅBNER SIN HOVEDDØR AF KIT KJØLHEDE LAURSEN AUGUST 2006 DER VAR ENGANG TRE GODE VENNER: BETTEMAND, LANGØRE OG GRØNSKOLLING. EN DAG MØDTES DE FOR AT HYGGE SIG. SE HER

Læs mere

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan Beretningen om Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan 25. februar 2009-1. udgave Af Feltpræst Oral Shaw, ISAF 7 Tormod Trampeskjælver får en ny ven Det var tidlig morgen, og den danske viking

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

Søren Jessen. Mallebuh. Søren Jessen. Kobberdragen. 1. e-bogs udgave 2011 ISBN 978-87-92805-00-3. Søren Jessen og forlaget Mallebuh 2011

Søren Jessen. Mallebuh. Søren Jessen. Kobberdragen. 1. e-bogs udgave 2011 ISBN 978-87-92805-00-3. Søren Jessen og forlaget Mallebuh 2011 Søren Jessen Søren Jessen Kobberdragen 1. e-bogs udgave 2011 ISBN 978-87-92805-00-3 Søren Jessen og forlaget Mallebuh 2011 Denne bog er beskyttet af lov om ophavsret. Kopiering til andet end personlig

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Uddannelseslogbog til tipholder flyhenter wirehenter radiovagt

Uddannelseslogbog til tipholder flyhenter wirehenter radiovagt 2009 Uddannelseslogbog til tipholder flyhenter wirehenter radiovagt Navn Af Jens C. Jakobsen Århus Svæveflyveklub 12-09-2009 Indledning Denne logbog er et tillæg til hæftet Til nye elever i ASvK, som det

Læs mere

Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel.

Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel. Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel. Så kunne vi tage det sammen, men jeg tænkte lidt over

Læs mere

LUFTTRAFIKHÆNDELSE. Generelt. UTC dato: UTC tid: 08:46. Over Holmen, indre København. Notifikation

LUFTTRAFIKHÆNDELSE. Generelt. UTC dato: UTC tid: 08:46. Over Holmen, indre København. Notifikation LUFTTRAFIKHÆNDELSE Generelt HCLJ sagsnummer: HCLJ510-2013-202 UTC dato: 02-05-2013 UTC tid: 08:46 Begivenhed: Major incident Sted: Over Holmen, indre København Klassifikation: B) Safety not assured Notifikation

Læs mere

LUFTTRAFIKHÆNDELSE. Luftfartsenheden i Havarikommissionen modtog d kl. 20:00 UTC meddelelse om hændelsen fra piloten i OY-JED.

LUFTTRAFIKHÆNDELSE. Luftfartsenheden i Havarikommissionen modtog d kl. 20:00 UTC meddelelse om hændelsen fra piloten i OY-JED. LUFTTRAFIKHÆNDELSE Generelt HCLJ sagsnummer: HCLJ510-2013-195 UTC dato: 04-04-2013 UTC tid: 13:37 Begivenhed: Major incident Sted: EKRK Klassifikation: B) Safety not assured Notifikation Luftfartsenheden

Læs mere

Højt at flyve Design og konstruktion af en svæveflyver Aerodynamisk ingeniørarbejde Ingeniørens udfordring

Højt at flyve Design og konstruktion af en svæveflyver Aerodynamisk ingeniørarbejde Ingeniørens udfordring Højt at flyve Design og konstruktion af en svæveflyver Aerodynamisk ingeniørarbejde Ingeniørens udfordring Elevhæfte Til mellemtrinnet, natur/teknologi Vindens kræfter og materialeegenskaber 1 Højt at

Læs mere

FLYVEREGLEMENT for POLYTEKNISK FLYVEGRUPPE

FLYVEREGLEMENT for POLYTEKNISK FLYVEGRUPPE FLYVEREGLEMENT for POLYTEKNISK FLYVEGRUPPE Indholdsfortegnelse 1. Generelt 2. Omskolingsregler 3. Passagertilladelse 4. Sikkerhedspilot 5. Brug af motoren i Discus bt og Duo Discus T 6. Soloflyvning 7.

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL. 10.00 1.SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Thomas er væk! Peter var kommet styrtende ind i klassen og havde

Læs mere

Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres

Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres magre krikker. Harm var i spidsen. Hun holdt Tyrfing

Læs mere

Tekst til Zeppelin foredrag:

Tekst til Zeppelin foredrag: Page 1 of 9 Besøg på Page 2 of 9 ZEPPELIN MUSEUM Tønder En smagsprøve på hvad der venter FRISKAREN i september 2005: Tønder husede i tiden 1914-1918 en af det tyske kejserriges store luftskibsbaser Marine

Læs mere

Es geht alles vorüber es geht alles vorbei Tekst og billeder N.M. Schaiffel-Nielsen

Es geht alles vorüber es geht alles vorbei Tekst og billeder N.M. Schaiffel-Nielsen Es geht alles vorüber es geht alles vorbei Tekst og billeder N.M. Schaiffel-Nielsen Ak ja, engang, da vi fløj med Spitfires, var en 40 mm Bofors maskinkanon nok til at skræmme angribende fly væk. Det er

Læs mere

Man hører tit at dengang jeg var barn var der altid hvid jul og masser af is at løbe på skøjter på.

Man hører tit at dengang jeg var barn var der altid hvid jul og masser af is at løbe på skøjter på. Dengang der var isvintre til.. Man hører tit at dengang jeg var barn var der altid hvid jul og masser af is at løbe på skøjter på. I vinteren 1962/1963 var der rigtig isvinter endda en af de mere længerevarende.

Læs mere

Hjælpeinstruktør Kapitel 9.2

Hjælpeinstruktør Kapitel 9.2 Tips til at komme godt i gang Det er ekstra vigtigt at starte rigtigt med begyndere i kano, fordi det er sværere for dem at se fremskridt, i forhold til kajak. Så for at de ikke mister modet, men derimod

Læs mere

Vejen til Noah og overdragelsen af ham!

Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Charlotte S. Sistrup, eneadoptant og mor til Noah Truong fra Vietnam fortæller sin historie Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Den 29. august 2004 sendte jeg ansøgningspapirerne af sted til adoptionsafsnittet,

Læs mere

Chipmunk T.Mk.21 OY-DHJ

Chipmunk T.Mk.21 OY-DHJ Chipmunk T.Mk. 21 OY-DHJ Information om flyvning med Strut Nordjyllands Chipmunk Indholdsfortegnelse Chipmunk 2 Flyets historie 2 Genopbygning 2 Krav til piloten 3 Reservation af flyveren 3 Operationelt

Læs mere

DANSK SVÆVEFLYVER UNION TILSLUTTET KONGELIG DANSK AEROKLUB OG DANMARKS IDRÆTS-FORBUND

DANSK SVÆVEFLYVER UNION TILSLUTTET KONGELIG DANSK AEROKLUB OG DANMARKS IDRÆTS-FORBUND DANSK SVÆVEFLYVER UNION TILSLUTTET KONGELIG DANSK AEROKLUB OG DANMARKS IDRÆTS-FORBUND Til Svæveflyveklubberne MEDDELELSE NR. 11 FLYVNING NR. 02 DATO: 06.03.2006 Emne: PFT-teori 2006. Hermed fremsendes

Læs mere

QUSTIONAIRE TIL EET_MOTORET OMSKOLING

QUSTIONAIRE TIL EET_MOTORET OMSKOLING maj 2013 QUSTIONAIRE TIL EET_MOTORET OMSKOLING FLYTYPE: Navn: Adresse: Postnr: BY: Dato: Certifikatnr: Telefon: e-mail Alle hjælpemidler er tilladt. Til hvert spørgsmål kan der være flere svarmuligheder

Læs mere

Her ligger jeg så og filosoferer over hvor heldig jeg egentlig var - det kunne være gået grueligt galt! Vi går i fare hvor vi går.

Her ligger jeg så og filosoferer over hvor heldig jeg egentlig var - det kunne være gået grueligt galt! Vi går i fare hvor vi går. Kære Klubkammerater I tirsdags (d. 22/2) skulle jeg ha' været til Kalundborg med en arbejdskollega og sætte noget køkkenbord op, men da det blev aflyst i sidste øjeblik fik jeg mulighed for at tage tidligt

Læs mere

Svæveflyvnings historie

Svæveflyvnings historie Svæveflyvnings historie Mit liv som svæveflyver. Henrik Larsen Aviator 1954-1970 Jeg er stadig en ung dreng der er født den 8 marts 1945 i Nørresundby, min fader var dengang medejer af en KZ3 maskine OY-DSO,

Læs mere

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje.

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. Det er tæt på Adriaterhavet nær Dubrovnik. Jeg har en kone og to drenge, som var

Læs mere

Det skulle have været en helt almindelig dag

Det skulle have været en helt almindelig dag Det skulle have været en helt almindelig dag En højresvingsulykke gjorde Anne Marie Lodahl 75 procent hjerneskadet. I dag er hun formand for Hjerneskadeforeningen Thisted/Mors og kæmper for så meget åbenhed

Læs mere

Monica Post 2.A. Udveksling med Ellowes Hall Sports College November 2012

Monica Post 2.A. Udveksling med Ellowes Hall Sports College November 2012 Udveksling med Ellowes Hall Sports College November 2012 Annas og min rejse begyndte på Odense Banegård d. 17. november kl. 8. Selv om det var tidligt, var humøret højt, da vi satte kursen mod Kastrup

Læs mere

Stauning Kommunal Plantage

Stauning Kommunal Plantage Stauning Kommunal Plantage Invitationen lå klar. Jagt i Stauning Kommunal Plantage gennem Ringkøbing Jægerforbund. Man siger aldrig nej tak til at komme på jagt, også selvom jeg i forvejen havde en jagt

Læs mere

Havarirapporter Havari Dato og tid: Fly: TL 22 Duo - Trike Motor: Rotax 582

Havarirapporter Havari Dato og tid: Fly: TL 22 Duo - Trike Motor: Rotax 582 rapporter 2010 I 2010 blev der indberettet 12 havarier og 3 hændelser til DULFU s havarigruppe. Der har været ét havari med fatal udgang og ét tilfælde med svær personskade. I det følgende er havarierne

Læs mere

Lavinehunde kursus i Østrig 2012 (Winterlehrgang des SVÖ)

Lavinehunde kursus i Østrig 2012 (Winterlehrgang des SVÖ) Lavinehunde kursus i Østrig 2012 (Winterlehrgang des SVÖ) Skrevet af Helle Heidi Jensen Jeg har lige været på lavinehundekursus med min hund Vanilla på 8½ år. Jeg ville helst have deltaget min hund Ginger,

Læs mere

REDEGØRELSE. Havari 08-03-2014. med. KZ VII Lærke OY-DMJ

REDEGØRELSE. Havari 08-03-2014. med. KZ VII Lærke OY-DMJ REDEGØRELSE Havari 08-03-2014 med KZ VII Lærke OY-DMJ Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database for luftfart Side 1 af 11 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane

Læs mere

PIPER PA32 301XTC OY-GUN

PIPER PA32 301XTC OY-GUN 07.08.2014 REDEGØRELSE Havari 1-6-2014 med PIPER PA32 301XTC OY-GUN Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database Side 1 af 6 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane

Læs mere

Møde for arbejdsgrupperne 2010

Møde for arbejdsgrupperne 2010 CH/FTK GM Henrik R. Dam aflagde besøg hos deltagerne i mødet den 16. august. Referat af møde den 16. august 1. Indledning SSG Lars Søe-Jensen (SØE), leder af Flyvevåbnets Historiske Samling (FLYHIS) bød

Læs mere

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5 Jørgen Hartung Nielsen Og det blev forår Sabotør-slottet, 5 Og det blev forår Sabotør-slottet, 8 Jørgen Hartung Nielsen Illustreret af: Preben Winther Tryk: BB Offset, Bjerringbro ISBN: 978-87-92563-89-7

Læs mere

Tøserunden 2014. Vi var cirka 14 Rimo-tilmeldte - men der var vist et par afbud. 3 toptunede Rimo er klar til afgang.

Tøserunden 2014. Vi var cirka 14 Rimo-tilmeldte - men der var vist et par afbud. 3 toptunede Rimo er klar til afgang. Tøserunden 2014. Mens nogle af ræserne er taget til Rügen Rund, andre til Italien ja, så er vi nogle stykker, der standhaftigt holder fast i at køre Tøserunden. Da jeg stod i startboksen spekulerede jeg

Læs mere

DANSK SVÆVEFLYVER UNION TILSLUTTET KONGELIG DANSK AEROKLUB OG DANMARKS IDRÆTS-FORBUND

DANSK SVÆVEFLYVER UNION TILSLUTTET KONGELIG DANSK AEROKLUB OG DANMARKS IDRÆTS-FORBUND DANSK SVÆVEFLYVER UNION TILSLUTTET KONGELIG DANSK AEROKLUB OG DANMARKS IDRÆTS-FORBUND Til Svæveflyveklubberne MEDDELELSE NR. 03 FLYVNING NR. 03 DATO: 22.01.08 Emne: Brug af simulator i uddannelsen til

Læs mere

A-certifikat. Retningslinjer ved erhvervelse af A-certifikat. Formål. Nervøsitet. Udførelse. Gentagelse af manøvrer / prøve. Brug af gaskontrol

A-certifikat. Retningslinjer ved erhvervelse af A-certifikat. Formål. Nervøsitet. Udførelse. Gentagelse af manøvrer / prøve. Brug af gaskontrol Retningslinjer ved erhvervelse af A-certifikat Formål A-certifikatets formål er at vise at en given pilot, som er indehaver af et sådant certifikat, på tilfredsstillende måde har bevist at han er i stand

Læs mere

PFT. TEORI 2016 HERNING SVÆVEFLYVEKLUB

PFT. TEORI 2016 HERNING SVÆVEFLYVEKLUB PFT. TEORI 2016 HERNING SVÆVEFLYVEKLUB NAVN: PILOT NR.: DATO: SIDSTE 3 MDR. SIDSTE 12 MDR. TOTAL STARTER TIMER INDSÆT DIN TRÆNINGSTILSTAND I BAROMTERET PFT. TEORI OK INSTRUKTØR: I- NUMMER: PFT Spørgsmål!

Læs mere

Nyt om fly fra ind og udland 9. september 2017

Nyt om fly fra ind og udland 9. september 2017 Nyt om fly fra ind og udland 9. september 2017 Bent Gøttsche blev også modtaget af sine børn, børnebørn og oldebørn, ikke mindst de sidste var glade for at møde oldefar. Hold ud og stå fast 1 Vi ser og

Læs mere

Tak for sidst! Det var en rigtig god dag lad os får nogle flere af den slags. Dialogen er drøn vigtig, ikke kun mellem bibliotekarerne og BS, men også kollegaer imellem. Vi har alt for sjældent mulighed

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Et flystyrt. Fortalt af pens. luftkaptajn Just Jacob Holm.

Et flystyrt. Fortalt af pens. luftkaptajn Just Jacob Holm. Et flystyrt. Fortalt af pens. luftkaptajn Just Jacob Holm. Et flystyrt. 1 Efter 18 måneders flyvetræning i Canada, kom jeg hjem til årsskiftet 1956. Efter en kort ferie blev jeg tildelt tjeneste, og udnævnt

Læs mere

Triumph 2000 MK 2 gennem 17 år.

Triumph 2000 MK 2 gennem 17 år. Triumph 2000 MK 2 gennem 17 år. Af Bernt Pedersen 573. På billedet ses min gamle 2000 MK 2 er som den så ud da jeg solgte den tilbage i 2007. Indkøbt i 1990 for 3500 solgt igen i 2007 for 3500 ---tak for

Læs mere

1. Gå på hænder. 2. Gå bagover i bro + overslag. 3. Kraftsspring uden hovedet

1. Gå på hænder. 2. Gå bagover i bro + overslag. 3. Kraftsspring uden hovedet Teknikmærke 1. Gå på hænder Beskrivelse: Hænderne sættes på madrassen, hvorefter der sættes af med fødderne fra madrassen, således at man står på sine hænder. Gå derefter mindst 3 m fremad. 2. Gå bagover

Læs mere

DANSK GYROKOPTER UNION

DANSK GYROKOPTER UNION Side: 1 af 1 DANSK GYROKOPTER UNION KLASSEOMSKOLING for Ultralet Gyroplan, klasse C Samt UDVIDELSE AF ANDET CERTIFIKAT (ikke Ultralet Gyroplan-certifikat). Side: 2 af 2 Denne Omskolings uddannelse på ultralet

Læs mere

På højre motor bliver det mere festligt, for her vil begge kræfter til venstre og skal ophæves med et højretræk.

På højre motor bliver det mere festligt, for her vil begge kræfter til venstre og skal ophæves med et højretræk. Alle har formentligt oplevet hvordan propellen driver en enmotoret model til venstre både under start og ved acceleration. Det sker også på en tomotoret model, og i tilgift påvirkes modellen også af, at

Læs mere

F3A X-klassen Program og manøvrebeskrivelser

F3A X-klassen Program og manøvrebeskrivelser F3A X-klassen Program og manøvrebeskrivelser F3A X-klassen Beskrivelse af manøvrerne for R/C kunstflyvning Alle manøvrer starter i samme højde og på samme linje. Centermanøvrer starter og slutter i samme

Læs mere

Når vi bevæger os ud på rejsen mod vores mål, støder vi på frygt barrieren.

Når vi bevæger os ud på rejsen mod vores mål, støder vi på frygt barrieren. Dag 5: Identificerer din mur Når vi bevæger os ud på rejsen mod vores mål, støder vi på frygt barrieren. Frygt barrieren opstår, når du begynder at lukke hullet mellem der, hvor du er nu og dine mål. Den

Læs mere

Beretning fra turneringsudvalget:

Beretning fra turneringsudvalget: Beretning fra turneringsudvalget: Set fra min pind som formand for Turneringsudvalget har det været en god sæson. Det har været lidt nemmere at få enderne til at hænge sammen i år, men det har også meget

Læs mere

Sommerferie 2012. Jeg vil gerne fortælle om vores sommerferie. Det var spændende i år, fordi vi skulle på ferie i vores nye Cabby 620.

Sommerferie 2012. Jeg vil gerne fortælle om vores sommerferie. Det var spændende i år, fordi vi skulle på ferie i vores nye Cabby 620. Sommerferie 2012. Jeg vil gerne fortælle om vores sommerferie. Det var spændende i år, fordi vi skulle på ferie i vores nye Cabby 620. Vi fik den midt i maj måned, og kunne lige nå en enkelt week-end på

Læs mere

1. JUNI 2016 ORIENTERING OM FLYVEHAVARIKOMMISSIONENS RAPPORT OM F-16 HAVARIET VED RØMØ.

1. JUNI 2016 ORIENTERING OM FLYVEHAVARIKOMMISSIONENS RAPPORT OM F-16 HAVARIET VED RØMØ. 1. JUNI 2016 ORIENTERING OM FLYVEHAVARIKOMMISSIONENS RAPPORT OM F-16 HAVARIET VED RØMØ. AFGRÆNSNING AF HAVARIUNDERSØGELSEN. Forsvarets Flyvehavarikommission havariundersøgelser har udelukkende til formål,

Læs mere

Vi var nærmest euforiske

Vi var nærmest euforiske Vi var nærmest euforiske Fire forældre fire løsninger. Da Michael og Jette mødte andre forældre, som havde problemer med deres unges brug af rusmidler, fandt de tro, håb og nye veje frem Tavshed. Sådan

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik 16. søndag efter trinitatis I Høstgudstjeneste i Jægersborg med Juniorkoret Salmer: Syng for Gud, 729, vinter er nær, 15, 730, 752 4-5, velsignelsen, 730, sensommervisen. I dag fejrer vi høstgudstjeneste

Læs mere

Jeg var tilstede under lovforslag 46 den 16. nov. Vedr. indlemmelse i 79

Jeg var tilstede under lovforslag 46 den 16. nov. Vedr. indlemmelse i 79 Sundhedsudvalget 2010-11 L 46 Bilag 17 Offentligt 1 Bilag L46. Folketinget, Christiansborg, 1240 København K Att.: Folketingets sundhedsudvalg. Jeg var tilstede under lovforslag 46 den 16. nov. Vedr. indlemmelse

Læs mere

MIG-21 Dette fly er et MIG-21. Dette fly er fra Rusland. Det er et kamp-fly. MIG-21 er med i krig. Det er et rus-sisk kamp-fly. Det før-ste MIG-21

MIG-21 Dette fly er et MIG-21. Dette fly er fra Rusland. Det er et kamp-fly. MIG-21 er med i krig. Det er et rus-sisk kamp-fly. Det før-ste MIG-21 MIG-21 Dette fly er et MIG-21. Dette fly er fra Rusland. Det er et kamp-fly. MIG-21 er med i krig. Det er et rus-sisk kamp-fly. Det før-ste MIG-21 fly blev lavet i 1956. I 1985 holdt man op med at lave

Læs mere

Fjordagers tur til Rheinland-Pfalz 30. maj - 2. juni 2014.

Fjordagers tur til Rheinland-Pfalz 30. maj - 2. juni 2014. Fjordagers tur til Rheinland-Pfalz 30. maj - 2. juni 2014. Af Georg Zilmer For 4. gang havde Fjordagers cykelafdeling arrangeret en tur til Tyskland, hvor vi skulle deltage i "Saar-Pfalz Ekstrem Marathon".

Læs mere

KING-METER. Bruger manual J-LCD. Indhold

KING-METER. Bruger manual J-LCD. Indhold KING-METER Bruger manual J-LCD Indhold 1. Forord 2. Udseende og størrelse 2.1. Materiale og farve 2.2. Display størrelse og installation 3. Funktionsoversigt og knap funktion 3.1. Kort introduktion til

Læs mere

2. DECEMBER EN SKITUR

2. DECEMBER EN SKITUR 2. DECEMBER EN SKITUR Når vi er på besøg hos min mormor, går jeg tit og roder lidt rundt i ting, som jeg nok ikke må rode i. Det gjorde jeg osse, da vi besøgte hende her til jul. Ude i baggangen er der

Læs mere

om skudøvelser Skud mod mål kan være for enten spillere eller for målmanden eller for både spillere og målmand.

om skudøvelser Skud mod mål kan være for enten spillere eller for målmanden eller for både spillere og målmand. skudøvelser om skudøvelser Skud mod mål kan være for enten spillere eller for målmanden eller for både spillere og målmand. I dette tilfælde koncentrerer vi os om skud, der skal dygtiggøre målmanden i

Læs mere

Oplysninger om flyet Funktionsprøveprogram

Oplysninger om flyet Funktionsprøveprogram Side 1 af 7 Registreringsmærke Fabrikat/type Fabrikationsnummer Bygger, navn Oplysninger og funktionsprøveprogram godkendt af VK-kontrollant, navn: Stempel Dato Underskrift kontrolleret udført og godkendt

Læs mere

PPL(A) Luftfartøjskendskab og flyvelære. 32 spørgsmål, 60 minutter. Elevsæt: 6042 Masterset: 7161

PPL(A) Luftfartøjskendskab og flyvelære. 32 spørgsmål, 60 minutter. Elevsæt: 6042 Masterset: 7161 32 spørgsmål, 60 minutter Elevsæt: 6042 Masterset: 7161 Tekst7 Spørgsmål1 point: 1 ID: 29 Højderoret anvendes til at bevæge flyvemaskinen omkring: a) tværaksen. b) højaksen. c) propelaksen. d) længdeaksen.

Læs mere

Mörrum 29/5-1/6 2014

Mörrum 29/5-1/6 2014 Mörrum 29/5-1/6 2014 Endelig kom turen til Mörrum. Vi var 5 seniorer og 2 juniorer tilmeldt. Vi kørte fra Hørsholm torsdag morgen kl. 04.00. Kenneth ville køre senere. Forventningerne til at fange den

Læs mere

Mörrum september 2014

Mörrum september 2014 Endelig kom turen til Mörrum. 4 mand var tilmeldt. Kylling (Jesper), Jesper, Gustav og undertegnede. Som altid kørte vi fra Hørsholm kl. 04.00. Forventningerne til turen var høje. Der blev fanget fisk

Læs mere

REDEGØRELSE HCLJ510-2011-22 Havari Luftfartøj: Piper PA-34 Seneca I Registrering: OY-FRA

REDEGØRELSE HCLJ510-2011-22 Havari Luftfartøj: Piper PA-34 Seneca I Registrering: OY-FRA REDEGØRELSE HCLJ510-2011-22 Havari Luftfartøj: Piper PA-34 Seneca I Registrering: OY-FRA Motorer: 2 Lycoming Flyvning: Privatflyvning, VFR LIO/IO-360-C1E6 Besætning: 1 ingen tilskadekomst Passagerer: Ingen

Læs mere

PPL(A) Love og bestemmelser. 16 spørgsmål, 30 minutter. Elevsæt: 5994 Masterset: 7075

PPL(A) Love og bestemmelser. 16 spørgsmål, 30 minutter. Elevsæt: 5994 Masterset: 7075 16 spørgsmål, 30 minutter Elevsæt: 5994 Masterset: 7075 Tekst7 Spørgsmål1 point: 1 ID: 81 Det aktuelle vejr i EKAH lufthavn angiver en meteorologisk sigtbarhed på mere end 10 kilometer og overskyet i 2100

Læs mere

Alder: 44 Start i branchen: 1979 Nuværende firma: NSU - Nordjysk Stilladsudlejning

Alder: 44 Start i branchen: 1979 Nuværende firma: NSU - Nordjysk Stilladsudlejning StilladsInformation nr. 68 - juni 2003 Side 9 manden Claus Swing, Aalborg Navn: Claus Swing Bopæl: Aalborg Alder: 44 Start i branchen: 1979 Nuværende firma: NSU - Nordjysk Stilladsudlejning Tillidshverv:

Læs mere

side 9 manden StilladsInformation nr. 107 - juni 2013 Alder: 50 Stilladser, Kbh. Start i branchen: 1988

side 9 manden StilladsInformation nr. 107 - juni 2013 Alder: 50 Stilladser, Kbh. Start i branchen: 1988 StilladsInformation nr. 107 - juni 2013 side 9 manden Navn: Lars Henriksen Bopæl: Humlebæk Alder: 50 Firma: Oldenborg Stilladser, Kbh. Start i branchen: 1988 Stilladsudd: ERFA 1 og 2, Faldsikring Tillidshverv:

Læs mere

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight.

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight. . Rovfisken Jack Jönsson Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight. 1 Er du nu sikker på at du kan klare det, sagde hans mor med bekymret

Læs mere

Prædiken til konfirmation 26. april kl & 11.00

Prædiken til konfirmation 26. april kl & 11.00 1 749 - I østen stiger solen op 419 - O Gud hør min bøn 70 - Du kom til vor runde jord 478 - vi kommer til din kirke, Gud 721 - Frydeligt med jubelkor Prædiken til konfirmation 26. april kl. 9.30 & 11.00

Læs mere

Unionshåndbog UDDANNELSESNORMER - FLYVNING

Unionshåndbog UDDANNELSESNORMER - FLYVNING Side nr.: 1 af 10 Uddannelse i kunstflyvning kan alene forestås af førsteinstruktører, der er uddannet i og af Dansk Svæveflyver Union er godkendt til at forestå en sådan undervisning. Instruktøren skal

Læs mere

Skyde opgaver. Indtage Skydestilling

Skyde opgaver. Indtage Skydestilling Skyde opgaver Ideer til forskellige skydeøvelser, som træner forskellige aspekter Stress/spænding Tennis-skydning, 2 og 2 skyder match, hver sin skive. Skyde på kryds, to og to, på samme skive Koncentration

Læs mere

Indhold: Faktuelle oplysninger Side 1 Undersøgelse Side 1 Havarikommissionens vurdering. Side 6

Indhold: Faktuelle oplysninger Side 1 Undersøgelse Side 1 Havarikommissionens vurdering. Side 6 REDEGØRELSE HCLJ530-000109 Hændelse Luftfartøj: Discus CS Registrering: OY-XSU Motor: Ingen Flyvning: Privatflyvning, VFR Besætning: 1 ingen tilskadekomst Passagerer: Ingen Sted: Svæveflyvecenter Arnborg

Læs mere

3-9. Udsigt fra pladsen

3-9. Udsigt fra pladsen 3-9 Dagen i dag er en transport dag hvor vi bare skal til næste Campingplads så der sker ikke noget under turen. Da vi ankommer til Camping Covelo bliver vi noget overrasket da vi henvendte os til damen

Læs mere

A: Ja, men også at de kan se, at der sker noget på en sæson.

A: Ja, men også at de kan se, at der sker noget på en sæson. Interview 0 0 0 0 Interviewet indledes. I: For det første, prøv at beskrive hvad en god, ung instruktør er ifølge dig? A: Jamen, for mig er en god instruktør én, der tør tage ansvar, og én, der især melder

Læs mere

Hvordan laver man et perfekt indkast?

Hvordan laver man et perfekt indkast? Hvordan laver man et perfekt indkast? www.flickr.com1024 683 Indhold Hvorfor har jeg valgt at forske i det perfekte indkast... 3 Reglerne for et indkast... 4 Hjørnespark VS indkast... 5 Hvor langt kan

Læs mere