FOA-medlemmer har mindre tid til at hjælpe borgere med personlig pleje



Relaterede dokumenter
FOA-medlemmer har mindre tid til samtaler og pårørende

Ældre sendes for tidligt hjem fra sygehusene

Hverdagsrehabilitering fylder meget i ældreplejen

Julegaver fra arbejdsgiveren

Spørgsmålene blev stillet til FOAs medlemspanel i perioden 25. november til 6. december 2016, hvor i alt medlemmer svarede.

Nye sundhedsopgaver i kommunerne

Vejtid i hjemmeplejen

Kun 37 procent er helt enige eller enige i, at de har tilstrækkelig tid til at yde pleje og omsorg til uhelbredeligt syge borgere/patienter.

Fratagelse af opgaver

Mange oplever færre magtanvendelser

Det siger social- og sundhedspersonale i ældreplejen om deres erfaringer med epilepsi blandt borgere

Det siger FOAs medlemmer om hverdagsrehabilitering

Mindre tidsregistrering i hjemmeplejen

Samarbejde med pårørende

Vold og arbejdet med demente

Demente i ældreplejen

Det siger FOA-medlemmer, der arbejder som social- og sundhedspersonale, om deres erfaringer med MRSA (resistente stafylokokker)

Det siger FOA-medlemmer i ældreplejen om hverdagsrehabilitering

Det grænseløse arbejde i Kost- og Servicesektoren

Én ud af fire arbejder alene dagligt eller næsten dagligt. 45 procent af medlemmerne arbejder aldrig alene.

Konflikter med brugere/pårørende og arbejdspres

Forhold til kolleger og ledelse

Løn og anerkendelse. 18. oktober 2016

Vold og trusler på arbejdspladsen

FOAs medlemmer om arbejdsmiljøet generelt

Retfærdig løn i faggruppen

Brandsikkerheden er nogenlunde i orden

Ensomhed i ældreplejen

Temaer op til OK december 2014

Arbejde i julen og nytåret

Krænkende adfærd overfor borgere

For en fjerdedel sker det dagligt, at de ikke har mulighed for at holde mindre pauser.

Arbejdstid blandt FOAs medlemmer

Normeringer og kommunalvalg

Flere borgere udskrives for tidligt fra sygehusene

Kørelister og visitationer i hjemmeplejen

Bekymring for at miste arbejdet

7 procent af FOAs medlemmer har inden for de seneste fem år oplevet, at en nær pårørendes spillelyst har været et problem.

Seksuel chikane på arbejdspladsen

Ligestilling. 29. april 2015

Kollegerne giver hjælp og støtte. 78 procent svarer, at de i høj eller i meget høj grad får hjælp og støtte fra deres nærmeste kolleger.

Arbejdsmiljø blandt FOAs privatansatte medlemmer

Uniformer i ældreplejen

Arbejdsliv og privatliv

Undersøgelsen blev foretaget i april 2015, og i alt medlemmer deltog i undersøgelsen.

Syge børn i pasningstilbud

Muligheder for pleje og omsorg

Ytringsfrihed på arbejdspladsen

Hver sjette er blevet mobbet på arbejdet

Forventninger til tilbagetrækningen fra arbejdsmarkedet

Forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer

Hvert femte FOA-medlem forventer ikke at kunne arbejde, til de når folkepensionalderen

Forringelser på arbejdspladsen: Fyringer, nedskæringer mv.

Drømme og opsparing medlemmernes økonomi

Vold og trusler i psykiatrien

Hvert femte medlem (22 %) anvender ingen af velfærdsteknologierne i undersøgelsen

Det siger medlemmer, der arbejder i ældreplejen, om flytning af opgaver mellem faggrupper

En fjerdedel af medlemmerne i undersøgelsen er helt eller delvist uenige i, at vold bliver tilstrækkeligt forebygget på deres arbejdsplads.

Sygefravær og sygenærvær

Helbred og sygefravær

Frivilligt arbejde på plejehjem

Undersøgelse om værdighed i pleje, omsorg og behandling til ældre

Procedurer for arbejde i glatføre

Førstehjælp og brandslukning

Ledsagerordningen på landets bosteder

Arbejde i weekender og på helligdage

Overvågning. 18. juni 2018

Det siger social- og sundhedspersonale i ældreplejen om bistand til vedligeholdelse og drift af ældre borgeres høreapparater

Forhold til kolleger. 24. maj 2018

2 ud af 3 af FOAs medlemmer ansat i psykiatrien har været udsat for trusler inden for det seneste år. Mere end hver fjerde har været udsat for vold.

Faglig kritik og sparring

Vold og trusler i psykiatrien

Velfærdsteknologi. 20. december 2017

Seksuel chikane. 10. marts 2016

Tekniske hjælpemidler

Forebyggelseskultur på arbejdspladser

Flere opgaver løses af frivillige på arbejdspladser med FOAmedlemmer

Det siger FOAs medlemmer om uddannelse

Rygning på arbejdspladserne

Middagslur i dagtilbud

2 ud af 3 af FOAs medlemmer ansat i psykiatrien har været udsat for trusler inden for det seneste år. Mere end hver fjerde har været udsat for vold.

6 ud af 10 medlemmer arbejder meget i bøjede og forvredne arbejdsstillinger. I undersøgelsen fra 2012 gjaldt det for 5 ud af 10 medlemmer.

Årsager til jobskifte

Det siger FOAs medlemmer om medicingivning

Faglig udvikling og uddannelse

Det siger FOAs medlemmer i ældreplejen, socialpsykiatrien og på specialområdet om at arbejde med borgere, der ryger

Arbejdsmiljøet generelt

Psykiske lidelser på arbejdspladsen

Mobning. 30. november 2017

Det siger FOAs medlemmer om brug af velfærdsteknologi

Halvdelen af FOAs medlemmer får ikke nok søvn

Undersøgelsen blev udført i marts 2016, og i alt medlemmer af FOAs elektroniske medlemspanel svarede på spørgsmålene om kærlighed på jobbet.

Skænderier og konflikter

Frivilligt arbejde. 27. april 2016

Jobtilfredshed, anerkendelse og indflydelse

Forhold til ledelsen. 20. november 2017

Seksuel chikane på arbejdspladsen

Kemikalier på arbejdspladsen

Arbejdstid. 2. januar 2018

2 ud af 3 medlemmer har et fast antal timer næsten hver dag og 2 ud af 3 medlemmer har overvejende dagsarbejde.

Transkript:

16. april 2015 FOA-medlemmer har mindre tid til at hjælpe borgere med personlig pleje Omkring en tredjedel af FOAs medlemmer, der arbejder på et plejehjem eller plejecenter, har i løbet af de sidste to år fået mindre tid til at hjælpe beboere med bad, tandbørstning samt barbering og klipning af hår og negle. Det viser en medlemsundersøgelse, som FOA har udført blandt social- og sundhedspersonale, der arbejder på et plejehjem/plejecenter eller aktivitetscenter. Det er medlemmer fra følgende faggrupper: social- og sundhedsassistenter, social- og sundhedshjælpere, plejehjemsassistenter, sygehjælpere, hjemmehjælpere og beskæftigelsesvejledere. Undersøgelsen blev gennemført i perioden fra den 27. marts til den 2. april 2015, og svarprocenten var 53. 399 medlemmer besvarede spørgsmålene i dette notat. Hovedkonklusioner: Mindre tid til tandbørstning: Hvert tredje FOA-medlem (33 %), der arbejder på et plejehjem eller plejecenter, har mindre tid til at hjælpe beboere med tandbørstning nu sammenlignet med for to år siden. 55 procent svarer, at de har ca. den samme tid til opgaven. Mindre tid til barbering og klip af hår og negle: Knap 4 ud af 10 FOA-medlemmer (38 %), der arbejder på et plejehjem eller plejecenter, har, sammenlignet med for to år siden, fået mindre tid til at hjælpe beboere med barbering og klip af og hår og negle. 44 procent svarer, at de har ca. den samme tid. Mindre tid til at hjælpe beboere med bad: 3 ud af 10 FOA-medlemmer (30 %), der arbejder på et plejehjem eller plejecenter, har mindre tid til at hjælpe beboere med bad sammenlignet med for to år siden. 53 procent svarer, at de har ca. den samme tid. KONTAKT Rapport udarbejdet af: FOA Kampagne og Analyse Presse/Fagbladet: Politisk ansvarlig: Inge Frölich Linda Gjaldbæk Karen Stæhr Tlf. 46 97 24 17 Tlf. 46 97 26 47 Tlf. 46 97 23 10 Siff Gadgaard Tlf. 46 97 26 79

FOA-medlemmer har mindre tid til at hjælpe borgere med personlig pleje 2 FOA-medlemmer har mindre tid til at hjælpe beboere med tandbørstning Figur 1 Tænk på de seneste to år. Har du mere eller mindre tid til følgende opgaver nu end for to år siden? - Hjælpe beboere med tandbørstning Mere tid 2% Ca. det samme 55% Mindre tid 33% Jeg har slet ikke tid til at løse opgaven længere 2% Ved ikke/ikke relevant 9% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% Antal svar: 399. Svarene er forbundet med usikkerheder mellem 1,2 og 4,9 procent. Figur 1 viser, at hvert tredje FOA-medlem (33 %), der arbejder på et plejehjem eller plejecenter, har mindre tid til at hjælpe beboere med tandbørstning nu sammenlignet med for to år siden. 2 procent, svarende til 8 medlemmer, svarer, at de slet ikke har tid til at løse opgaven længere. Kun 2 procent svarer, at de har mere tid, og 55 procent svarer, at de har ca. den samme tid til opgaven nu. 9 procent svarer Ved ikke/ikke relevant.

FOA-medlemmer har mindre tid til at hjælpe borgere med personlig pleje 3 FOA-medlemmer har mindre tid til at hjælpe med barbering og klip af hår og negle Figur 2 Tænk på de seneste to år. Har du mere eller mindre tid til følgende opgaver nu end for to år siden? - Hjælpe beboere med barbering og klip af hår og negle Mere tid 0% Ca. det samme 44% Mindre tid 38% Jeg har slet ikke tid til at løse opgaven længere 2% Ved ikke/ikke relevant 15% 0% 10% 20% 30% 40% 50% Antal svar: 399. Svarene er forbundet med usikkerheder mellem 0,5 og 4,9 procent. Figur 2 viser, at knap hver fjerde FOA-medlem (38 %), der arbejder på et plejehjem eller plejecenter, har mindre tid til at hjælpe beboere med barbering og klip og hår og negle nu sammenlignet med to år siden. 2 procent, svarende til 7 medlemmer, svarer, at de slet ikke har tid til at løse opgaven længere. Der er ingen medlemmer, der svarer, at de har mere tid, og 44 procent svarer, at de har ca. den samme tid. 15 procent svarer Ved ikke/ikke relevant.

FOA-medlemmer har mindre tid til at hjælpe borgere med personlig pleje 4 FOA-medlemmer har mindre tid til at hjælpe beboere i bad Figur 3 Tænk på de seneste to år. Har du mere eller mindre tid til følgende opgaver nu end for to år siden? - Hjælpe beboere med bad Mere tid 1% Ca. det samme 53% Mindre tid 30% Jeg har slet ikke tid til at løse opgaven længere 1% Ved ikke/ikke relevant 16% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% Antal svar: 399. Svarene er forbundet med usikkerheder mellem 0,7 og 4,9 procent. Det fremgår af figur 3, at 3 ud af 10 FOA-medlemmer (30 %), der arbejder på et plejehjem eller plejecenter, har mindre tid til at hjælpe beboere med bad sammenlignet med for to år siden. 2 medlemmer (1 %) svarer, at de slet ikke har tid til at løse denne opgave længere. 1 procent af medlemmerne svarer, at de har længere tid til denne opgave, og 53 procent svarer, at de har ca. den samme tid. Hele 16 procent svarer Ved ikke/ikke relevant.

FOA-medlemmer har mindre tid til at hjælpe borgere med personlig pleje 5 Medlemmerne havde mulighed for at skrive en uddybende kommentar til, hvilke opgaver de har mindre tid til. 65 har givet en kommentar. Disse kommentarer henvender sig også til andre emner i undersøgelsen. Et medlem skriver: Jeg har været i faget i mange år (ca. 15 år), og jeg synes efterhånden, at der er sparet så meget i normeringerne, at der ikke længere er tid til at udføre selv de mest basale plejeopgaver som klipning/rensning af negle f.eks. jeg føler, at jeg må stjæle tiden til en så basal plejeopgave. Social- og sundhedsassistent, der arbejder på et plejehjem/plejecenter Flere nævner den øgede travlhed generelt: Vi får ikke ordentlig hjælp i hverdagen som for 2 år siden. Det giver travlhed for det faste personale. Social- og sundhedshjælper, der arbejder på et plejehjem/plejecenter Omkring syv medlemmer nævner i den åbne kommentar, at den øgede dokumentation giver travlhed. Vi har generelt mindre tid til borgerne pga. den ekstra dokumentation. Tiden foregår mere foran computeren. Social- og sundhedsassistent, der arbejder på et plejehjem/plejecenter Vi bruger mere tid til dokumentation, end vi gjorde for 2 år siden. Social- og sundhedsassistent, der arbejder på et plejehjem/plejecenter

FOA-medlemmer har mindre tid til at hjælpe borgere med personlig pleje 6 Metode Indsamlingsperiode Undersøgelsen er gennemført i perioden fra den 27. marts til den 2. april 2015. Indsamlingsmetode Medlemmerne blev inviteret til undersøgelsen via e-mail. Der blev udsendt én påmindelse i perioden. Undersøgelsen indeholdt også spørgsmål om magtanvendelse, vikardækning og hvor meget tid medlemmerne har til øvrige opgaver som at hjælpe borgere på toilettet og socialt samvær og aktiviteter med borgere. Målgruppen Målgruppen for denne undersøgelse er erhvervsaktive medlemmer af FOAs medlemspanel, der arbejder på et plejehjem eller plejecenter. Der er kun medtaget social- og sundhedspersonale, der arbejder som social- og sundhedsassistenter, social- og sundhedshjælpere, plejehjemsassistenter, sygehjælpere, hjemmehjælpere eller beskæftigelsesvejledere. Antal besvarelser og svarprocent Spørgsmålene, der er omdrejningspunktet i dette notat, er besvaret af 399 medlemmer. I alt blev 973 medlemmer inviteret til undersøgelsen. 19 e-mailadresser var uvirksomme og det reelle antal inviterede er derfor 954. 509 svarede helt eller delvist på spørgeskemaet, hvilket giver en svarprocent på 53. 488 svarede helt og 21 svarede delvist. Vægtning af data Der er ikke anvendt vægtning af data