Psykiske lidelser på arbejdspladsen

Relaterede dokumenter
Samarbejde med pårørende

Ytringsfrihed på arbejdspladsen

Forhold til kolleger. 24. maj 2018

Uniformer i ældreplejen

FOAs medlemmer om arbejdsmiljøet generelt

Faglig udvikling og uddannelse

Bekymring for at miste arbejdet

Forhold til kolleger og ledelse

Arbejde i julen og nytåret

Førstehjælp og brandslukning

Julegaver fra arbejdsgiveren

Jobtilfredshed, anerkendelse og indflydelse

Forringelser på arbejdspladsen: Fyringer, nedskæringer mv.

Løn og anerkendelse. 18. oktober 2016

Faglig kritik og sparring

Fratagelse af opgaver

Spørgsmålene blev stillet til FOAs medlemspanel i perioden 25. november til 6. december 2016, hvor i alt medlemmer svarede.

Syge børn i pasningstilbud

Tre ud af fire svarer, at deres kolleger i høj grad eller i meget høj grad er villige til at lytte til deres problemer med arbejdet.

Forhold til ledelsen. 20. november 2017

Brandsikkerheden er nogenlunde i orden

Køretid og parkeringsmuligheder for ansatte i hjemmeplejen

Stress og tabu. 5. november 2018

Det grænseløse arbejde i Kost- og Servicesektoren

Flere borgere udskrives for tidligt fra sygehusene

Det siger FOAs medlemmer om faglig udvikling

Sygefravær og sygenærvær

Helbred og sygefravær

Overvågning. 18. juni 2018

Kollegerne giver hjælp og støtte. 78 procent svarer, at de i høj eller i meget høj grad får hjælp og støtte fra deres nærmeste kolleger.

Konflikter med brugere/pårørende og arbejdspres

Skænderier og konflikter

Arbejdsskader blandt FOAs medlemmer (survey)

Undersøgelsen blev foretaget i april 2015, og i alt medlemmer deltog i undersøgelsen.

Kun 37 procent er helt enige eller enige i, at de har tilstrækkelig tid til at yde pleje og omsorg til uhelbredeligt syge borgere/patienter.

Muligheder for pleje og omsorg

Vold og trusler i psykiatrien

Forebyggelseskultur på arbejdspladser

Kørelister og visitationer i hjemmeplejen

Vold og trusler i psykiatrien

Årsager til jobskifte

Forventninger til tilbagetrækningen fra arbejdsmarkedet

Nye sundhedsopgaver i kommunerne

Vejtid i hjemmeplejen

Det siger FOAs medlemmer om gode ideer på arbejdspladsen de vil meget gerne deltage i at udvikle nye ting og arbejdsgange

Arbejdstempo, bemanding og stress

Vold og trusler på arbejdspladsen

Forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer

Det siger FOAs medlemmer om hverdagsrehabilitering

Retfærdig løn i faggruppen

7 ud af 10 af FOAs medlemmer fik ikke hjælp af deres tillidsrepræsentant eller lokale FOAafdeling

Temaer op til OK december 2014

Det siger FOAs medlemmer om kampagnen Sig det højt gør det fagligt

Krænkende adfærd overfor borgere

Vold og trusler på arbejdspladsen

Rygning på arbejdspladserne

Ældre sendes for tidligt hjem fra sygehusene

Seksuel chikane på arbejdspladsen

Normeringer og kommunalvalg

FOA-medlemmer har mindre tid til samtaler og pårørende

Ensomhed i ældreplejen

Arbejdstid blandt FOAs medlemmer

Vold og arbejdet med demente

Hverdagsrehabilitering fylder meget i ældreplejen

Procedurer for arbejde i glatføre

Det siger FOA-medlemmer om stemningen på deres arbejdsplads, herunder sladder

Årsager til jobskifte

Seksuel chikane på arbejdspladsen

Arbejdsliv og privatliv

Ledsagerordningen på landets bosteder

Arbejdsmiljøet generelt

Underretninger om børn, der mistrives

Undersøgelsen blev gennemført i perioden 22. juni 5. juli I alt medlemmer svarede på ét eller flere spørgsmål om indeklima.

Frivilligt arbejde. 27. april 2016

Det siger FOAs medlemmer om ulighed i Danmark

6 ud af 10 medlemmer arbejder meget i bøjede og forvredne arbejdsstillinger. I undersøgelsen fra 2012 gjaldt det for 5 ud af 10 medlemmer.

Middagslur i dagtilbud

Mobning. 30. november 2017

2 ud af 3 af FOAs medlemmer ansat i psykiatrien har været udsat for trusler inden for det seneste år. Mere end hver fjerde har været udsat for vold.

Arbejde i weekender og på helligdage

2 ud af 3 af FOAs medlemmer ansat i psykiatrien har været udsat for trusler inden for det seneste år. Mere end hver fjerde har været udsat for vold.

Børns vilde og farlige lege

Mange oplever færre magtanvendelser

Undersøgelsen blev udført i marts 2016, og i alt medlemmer af FOAs elektroniske medlemspanel svarede på spørgsmålene om kærlighed på jobbet.

Det siger medlemmer af FOA om jobsikkerhed mv. i en undersøgelse fra DR Nyheder

86 procent af medlemmerne oplever social og økonomisk ulighed blandt de børn, de arbejder med.

Seksuel chikane. 10. marts 2016

For en fjerdedel sker det dagligt, at de ikke har mulighed for at holde mindre pauser.

Tekniske hjælpemidler

Det siger FOAs medlemmer om vold på arbejdspladsen

Hvert femte medlem (22 %) anvender ingen af velfærdsteknologierne i undersøgelsen

Det siger FOAs medlemmer om faglig stolthed

Det siger FOA-medlemmer om sociale aktiviteter med kollegerne

Arbejdsmiljø blandt FOAs privatansatte medlemmer

Arbejdstid. 2. januar 2018

En fjerdedel af medlemmerne i undersøgelsen er helt eller delvist uenige i, at vold bliver tilstrækkeligt forebygget på deres arbejdsplads.

Det siger FOAs medlemmer om sundhedstilbud på arbejdspladsen

Det siger medlemmerne af FOA om besparelser og fyringer

Én ud af fire arbejder alene dagligt eller næsten dagligt. 45 procent af medlemmerne arbejder aldrig alene.

Det siger dagplejerne og pædagogmedhjælperne om førstehjælp

Transkript:

9. maj 2014 Psykiske lidelser på arbejdspladsen FOA har i perioden 21.-31. marts 2014 gennemført en undersøgelse via forbundets elektroniske medlemspanel om bl.a. holdningen til kolleger med alvorlige psykiske problemer eller psykiske lidelser. 2.117 medlemmer deltog i undersøgelsen, svarprocenten var 48. Hovedkonklusionerne er: Næsten to ud af tre svarer, at de arbejder eller tidligere har arbejdet sammen med kolleger med alvorlige psykiske problemer eller lidelser. Næsten hver fjerde svarer, at de ikke bryder sig om at arbejde sammen med kolleger med psykiske problemer. Respondenter, der har oplevet at arbejde sammen med kolleger med psykiske problemer, er mindre skeptiske end dem, der ikke har prøvet det, over at skulle arbejde med kolleger med alvorlige psykiske lidelser. Næsten en femtedel oplever, at der ikke tages særlige hensyn til kolleger med psykiske problemer på deres arbejdsplads. Lidt over en femtedel ved ikke, om der tages særlige hensyn. 14 procent af de adspurgte medlemmer ville undlade at fortælle det til deres nærmeste kolleger, hvis de selv fik konstateret en psykisk lidelse. 11 procent ville undlade at fortælle det til deres nærmeste leder. Medarbejdere, som oplever, at der på deres arbejdsplads tages særlige hensyn til kolleger med psykiske problemer og lidelser, er mere tilbøjelige til at ville fortælle det til kolleger og ledere, hvis de selv bliver ramt af psykiske problemer. Medarbejde, der svarer, at de ikke bryder sig om at arbejde sammen med kolleger med psykiske problemer, er lidt mindre tilbøjelige til at ville fortælle det til kolleger og ledelse, hvis de selv skulle få konstateret en psykisk lidelse. KONTAKT Rapport udarbejdet af: FOA Kampagne og Analyse Presse/Fagbladet: Lars Ole Preisler Signe Højgaard Tlf. 46 97 25 12 Tlf. 46 97 24 19

Psykiske lidelser på arbejdspladsen 2 Næsten 2 ud af 3 har haft kolleger med alvorlige psykiske problemer eller lidelser Figur 1: Arbejder du, eller har du tidligere arbejdet sammen med en person med alvorlige psykiske problemer eller en psykisk lidelse? Det kan være fx depression, angst eller lignende. Antal svar i alt: 2.057 63 procent af de medvirkende medlemmer svarer, at de arbejder eller tidligere har arbejdet sammen med en person med alvorlige psykiske problemer eller lidelser. 28 procent svarer nej til spørgsmålet, mens 8 procent svarer ved ikke. Næsten hver fjerde ville ikke bryde sig om at arbejde sammen med kolleger med psykiske problemer Figur 2: Jeg ville ikke bryde mig om at arbejde sammen med en kollega med psykiske problemer Antal svar i alt: 2.039 23 procent altså næsten en fjerdedel er helt eller delvist enige i udsagnet: Jeg ville ikke bryde mig om at arbejde sammen med en kollega med psykiske problemer. 70 procent er helt eller delvist uenige. 8 procent har svaret ved ikke.

Psykiske lidelser på arbejdspladsen 3 Medlemmerne har haft mulighed for at skrive uddybende kommentarer om emnet. Den mulighed benyttede 251 medlemmer sig af. Flere af medlemmernes kommentarer handler om, at arbejdet med børn, psykisk syge borgere mv. er så krævende, at det kan være vanskeligt at have en kollega, som har alvorlige psykiske problemer: Mine holdninger er lidt ambivalente. Jeg mener bestemt, at en arbejdsplads skal rumme alle. Jeg er FTR og arbejder meget målrettet på dette. Men på den anden side er det meget problematisk, at skulle være arbejdskollega til en medarbejder, man ikke kan være sikker på kan fungere sammen med børn ind i mellem. Det gør, at du kigger dig over skulderen og kontrollerer - en meget ubehagelig arbejdsrytme, og noget jeg ikke ynder, men vi har, når vi arbejder med børn, en forpligtigelse til, at ting går rigtigt. Det, at man kontrollerer kollegaer, gør også, at det individuelle forhold tager skade. Pædagogmedhjælper i daginstitution/sfo Da jeg arbejder på en lukket psyk. afd., er der ikke plads til kollegaer med alvorlige psykiske lidelser, da vi jo netop skal varetage pt/borgernes tarv. Og vi skal som kollegaer kunne stole 100 % på hinanden i en tilspidset situation. Så desværre, vi skal som fagpersoner være til gavn og ikke til last, for vores kollegaer. Plejer i behandlings- eller distriktspsykiatrien Omvendt er der også flere af medlemmerne, der i deres kommentarer skriver, at det ikke behøver at være problematisk at arbejde sammen med kolleger med psykiske problemer: Jeg har haft en afdelingsleder, der sommetider var sygemeldt p.g.a en depression. Arbejdspladsen fungerede udemærket, da souschefen blot tog over og styrede institutionen imens. Jeg har også arbejdet sammen med en på et bosted, som fortalte åbent om, at hun havde været indlagt på lukket afdeling og derfra kendte nogle af de borgere, der nu bor på den institution, hvor hun er sygeplejerske. Det fungerede ganske udemærket. Social- og sundhedsassistent

Psykiske lidelser på arbejdspladsen 4 Figur 3: Jeg vil ikke bryde mig om at arbejde sammen med en kollega med psykiske problemer Besvarelserne er krydset med svarene på spørgsmålet: Arbejder du, eller har du tidligere arbejdet sammen med en person med alvorlige psykiske problemer eller en psykisk lidelse? Det kan være fx depression, angst eller lignende. Antal svar i alt: 2.039 Som figur 3 viser, er der en tendens til respondenter, der har oplevet at arbejde sammen med kolleger med psykiske problemer eller lidelser, er mere tolerante over for kolleger med psykiske problemer. 76,2 procent af de respondenter, som har svaret, at de selv har oplevet at have kolleger med alvorlige psykiske problemer, er helt eller delvist uenige i udsagnet: Jeg ville ikke bryde mig om at arbejde sammen med en kollega med psykiske problemer. Det gælder kun for 58,7 procent af de respondenter, der har svaret, at de ikke har oplevet at arbejde sammen med kolleger med alvorlige psykiske problemer. Der er altså større skepsis overfor at arbejde sammen med kolleger med psykiske problemer blandt dem, der siger, at de ikke har oplevet det, end der er blandt dem, der har oplevet det. Figur 2 viser også, at dem, der ikke har prøvet at arbejde sammen med kolleger med psykiske problemer, har sværere ved at tage stilling til spørgsmålet. 16 procent af dem har svaret ved ikke. Det gælder kun for 2 procent af de medlemmer, der har eller har haft kolleger med psykiske problemer.

Psykiske lidelser på arbejdspladsen 5 Særlige hensyn på arbejdspladsen Figur 4: Hvor enig eller uenig er du i de følgende udsagn? På min arbejdsplads tager vi særlige hensyn til kolleger med alvorlige psykiske problemer og psykiske lidelser Antal svar i alt: 2.039 22 procent af de adspurgte medlemmer er helt enige i, at der på deres arbejdsplads tages særlige hensyn til kolleger med alvorlige psykiske problemer og lidelser. 38 procent er delvist enige. Omvendt er 12 procent delvist uenige, mens 7 procent er helt uenige. Lidt over en femtedel (21 procent) ved ikke, om der tages særlige hensyn på deres arbejdsplads. Flere af medlemmerne skriver i deres skriftlige kommentarer, at de ikke oplever, at der på deres arbejdspladser tages nok hensyn til kolleger, der bliver ramt af psykiske problemer: Selvom vi er professionelle og mener at have styr på tingene, når det er indlagte patienter, det drejer sig om, oplever jeg, at vi er utrolig fordomsfulde og uprofessionelle, når det er en kollega, det drejer sig om. Jeg har ikke selv været ramt, men flere på min arbejdsplads har haft problemer. Alle har sagt, at vi ikke er gode til at hjælpe hinanden, og at det er meget svært at komme på job igen. Social- og sundhedsassistent på et sygehus På min arbejdsplads bliver der ikke taget hånd om kolleger, der er sygemeldt pga. dårligt psykisk arbejdsmiljø. Ansat i daginstitution/sfo

Psykiske lidelser på arbejdspladsen 6 Modsat er der også nogen, der fortæller, at der på deres arbejdsplads tages gode hensyn: På min arbejdsplads er der meget rummelighed og accept af, at vi som mennesker har forskellige kompetencer, men ikke mindst at vi har forskellige tærskler for, hvor meget vi hver især magter. Hvis "skaden" er sket, gøres der en stor indsats for at fastholde medarbejderen på arbejdspladsen. Pædagogmedhjælper i daginstitution/sfo Åbenhed på arbejdspladsen Figur 5: Forestil dig, at du har fået konstateret en psykisk lidelse... - Ville du undlade at fortælle det til dine nærmeste kolleger eller leder? Antal svar i alt: 2.032 Af figur 5 fremgår det at, 14 procent af de adspurgte medlemmer ville undlade at fortælle det til deres nærmeste kolleger, hvis de selv fik konstateret en psykisk lidelse. Modsat ville 67 procent fortælle det til deres nærmeste kolleger. 19 procent har svaret ved ikke. Lidt flere af de adspurgte ville fortælle det til deres nærmeste leder, hvis de fik konstateret en psykisk lidelse. 75 procent svarer, at de ville fortælle det til nærmeste leder, mens ca. hver tiende (11 procent) svarer, at de ville undlade at fortælle det.

Psykiske lidelser på arbejdspladsen 7 Flere skriver i deres kommentarer, at de ikke ville fortælle det til kolleger og ledere, hvis de blev ramt af psykiske lidelser, fordi de frygter, at det kan få negative konsekvenser for deres arbejdssituation og ansættelsesforhold. To respondenter skriver følgende: Hvis jeg fik en psykisk lidelse, tror jeg, man kommer i første række, hvis der er fyringsrunde. Dagplejer Har selv oplevet at være åben om depression. Det blev senere brugt mod mig i en fyringssag. Sygehjælper i hjemmeplejen Omvendt understreger flere, at det er vigtigt med åbenhed om problemet. Nogle medlemmer har selv haft brug for opbakning fra deres leder og kolleger: Lider af angst, men det fungerer, da jeg er åben omkring min situation. Sygehjælper på pleje/plejecenter Jeg lider selv af en depression, og har været meget åben omkring det. Det betyder også, at mine kollegaer bedre har kunnet sætte sig ind i det og har givet mig plads, hvis jeg har haft brug for det. Har gjort meget ud af, at de kunne stille spørgsmål, hvis der var noget, de undrede sig over, hvilket, jeg tror, har givet et mere afslappet forhold til hele min situation, både for mig og for mine kollegaer. Pædagogmedhjælper i daginstitution/sfo

Psykiske lidelser på arbejdspladsen 8 Figur 6: Forestil dig, at du har fået konstateret en psykisk lidelse... - Ville du undlade at fortælle det til din nærmeste kolleger eller leder? Krydset med: Hvor enig eller uenig er du i de følgende udsagn? På min arbejdsplads tager vi særlige hensyn til kolleger med alvorlige psykiske problemer og psykiske lidelser Ville du undlade at fortælle det til dine nærmeste kolleger? Antal svar i alt: 2.032 Ville du undlade at fortælle det til din nærmeste leder? Antal svar i alt: 2.032 Figur 6 viser, at medarbejdere, som oplever, at der på deres arbejdsplads tages særlige hensyn til kolleger med psykiske problemer og lidelser, samtidig også vil være mere tilbøjelige til at fortælle det til kolleger og ledere, hvis de selv bliver ramt af psykiske problemer. Kun 9 procent af de respondenter, som er helt enige i, at der på deres arbejdsplads tages særlige hensyn, ville undlade at fortælle det til deres kolleger, hvis de selv blev ramt af en psykisk lidelse, mens hele 27 procent af dem, der er helt uenige i, at der tages hensyn, ville undlade at fortælle det.

Psykiske lidelser på arbejdspladsen 9 Tendensen er endnu mere tydelig, når det drejer sig om, hvorvidt man vil fortælle det til sin leder. Kun 6 procent af de respondenter, som er helt enige i, at der på deres arbejdsplads tages særlige hensyn, ville undlade at fortælle det til deres leder, mens hele 37 procent af dem, der er helt uenige i, at der tages hensyn, ville undlade at fortælle det. Figur 7: Forestil dig, at du har fået konstateret en psykisk lidelse... - Ville du undlade at fortælle det til dine nærmeste kolleger eller leder? Krydset med: Jeg ville ikke bryde mig om at arbejde sammen med en kollega med psykiske problemer Ville du undlade at fortælle det til dine nærmeste kolleger? Antal svar i alt: 2.031 Ville du undlade at fortælle det til din nærmeste leder? Antal svar i alt: 2.031 Ligeledes viser undersøgelsen, at medarbejde, der ikke selv ville bryde sig om at arbejde sammen med kolleger med psykiske problemer, også er lidt mindre tilbøjelige til at ville fortælle det til kolleger og ledelse, hvis de selv skulle få konstateret en psykisk lidelse (se figur 7). 19 procent af de respondenter, der har svaret, at de ikke vil bryde sig om at arbejde sammen med en kollega med psykiske problemer har svaret, at de ikke ville fortælle det til deres nærmeste kolleger, hvis de skulle få konstateret en psykisk lidelse. Det gælder kun for 13 procent af dem har erklæret sig

Psykiske lidelser på arbejdspladsen 10 uenige i udsagnet: Jeg ville ikke bryde mig om at arbejde sammen med en kollega med psykiske problemer, mens 71 procent af dem ville fortælle det. Tendensen er den samme i forhold til at fortælle det til sin nærmeste leder. 14 procent af dem, der ikke selv ville bryde sig om at arbejde sammen med en kollega med psykiske problemer ville undlade at fortælle det til deres nærmeste leder, hvis de selv fik konstateret en psykisk lidelse. 69 procent af dem ville fortælle det. Blandt dem, der har erklæret sig uenige i udsagnet: Jeg ville ikke bryde mig om at arbejde sammen med en kollega med psykiske problemer, er det kun 11 procent, der ville undlade at fortælle det til lederen, mens 77 procent ville fortælle det.

Psykiske lidelser på arbejdspladsen 11 Metode Indsamlingsperiode Undersøgelsen er gennemført i perioden 21.-31. marts 2014. Indsamlingsmetode Data er indsamlet via en spørgeskemaundersøgelse, hvortil medlemmer er blevet inviteret pr. mail. Der blev udsendt én påmindelse i perioden. Målgruppen Alle erhvervsaktive medlemmer af FOAs medlemspanel. Panelet er sammensat er medlemmer, der har tilmeldt sig panelet via forbundets hjemmeside og medlemmer, der er rekrutteret til panelet af hensyn til bl.a. panelets repræsentativitet. Antal besvarelser og svarprocent 4.553 erhvervsaktive medlemmer af medlemspanelet blev inviteret til undersøgelsen. 136 e- mailadresser viste sig at være uvirksomme, så det reelle antal inviterede var 4.417. Heraf gennemførte 2.027 medlemmer undersøgelsen fuldt ud, og 90 afgav nogen svar. Det giver en samlet svarprocent på 48. Repræsentativitet Der er visse skævheder i medlemspanelet, bl.a. en overrepræsentation af medlemmer fra Social- og Sundhedssektoren - jf. også den foretagne vægtning af svardata. Vægtning af data Svarene er vægtet for sektortilhørsforhold.