JANUAR 2014 BO VEST AFDELING HYLDESPJÆLDET BETONUNDERSØGELSE AF FACADER OG TRAPPER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "JANUAR 2014 BO VEST AFDELING HYLDESPJÆLDET BETONUNDERSØGELSE AF FACADER OG TRAPPER"

Transkript

1 JANUAR 2014 BO VEST AFDELING HYLDESPJÆLDET BETONUNDERSØGELSE AF FACADER OG TRAPPER

2

3 ADRESSE COWI A/S Parallelvej Kongens Lyngby TLF FAX WWW cowi.dk JANUAR 2014 BO VEST AFDELING HYLDESPJÆLDET BETONUNDERSØGELSE AF FACADER OG TRAPPER PROJEKTNR. A DOKUMENTNR. A beton - 1 VERSION 00 UDGIVELSESDATO UDARBEJDET OLST KONTROLLERET MV GODKENDT OLST

4

5 BETONUNDERSØGELSE AF FACADER OG TRAPPER 5 INDHOLD 1 Indledning 7 2 Sammenfatning 8 3 Forudsætninger 10 4 Betonundersøgelser Betontrapper Betonfacader 13 5 Bilag Klorid- makro og mikroundersøgelser af borekerner Foto Eksisterende tegninger 24

6

7 BETONUNDERSØGELSE AF FACADER OG TRAPPER 7 1 Indledning Som led i grundlag for støtte til renovering af Hyldespjældet har Cowi udført yderligere undersøgelser af betonen. Omfanget af undersøgelserne er beskrevet i Forslag til program for yderligere undersøgelser af 29. januar 2013 rev. 8. maj Undersøgelsen omfatter følgende bygningsdele: Facadeelementer Trapper, løb, repos og konsoller. Der er foretaget følgende undersøgelser: Visuel inspektion Ophugning og kontrol af fuger og isolering i betonelementer Ophugning og kontrol af isolering i sokler Udboring af betonstøv i trapper for kloridbestemmelse Måling af karbonatisering og dæklag Måling af kloridkoncentration i trapper Makroskopisk vurdering af 3 udtagne borekerner Mikroskopisk vurdering af 1 borekerne.

8 8 BETONUNDERSØGELSE AF FACADER OG TRAPPER 2 Sammenfatning Ved denne undersøgelse er der i bebyggelsen Hyldespjældet foretaget ophugninger og boringer i facadeelementer og trapper for at kontrollere disses tilstand og opbygning. Der er foretaget kloridundersøgelser ved udboring af pulverprøver på trapper på både overside og underside af repos samt på konsol og løb. Ved undersøgelsen er fundet værdier der langt overstiger tærskelværdien på 0,05% Cl af betonvægten, især på overside af løb og repos. Der er foretaget ophugninger i facadeelementers lodrette og vandrette fuger samt i sokkel. Der er tidligere foretaget termografimålinger af facader, som viste tydelige kuldebroer disse steder. Ud fra termografimålingerne er der fundet 9 adresser, hvor der er ophugget. Adresserne er tilfældigt udvalgt, som værende typiske for forholdenne. Ophugninger i top, bund og sokkel viser, at betonkonstruktionerne er udført som vist på tegninger. Der er indbygget den viste isolering og den er i næsten alle tilfælde monteret korrekt. Understopningen af elementer er overalt stort set intakt. Ophugninger/ boringer i den lodrette fuge viser, at samlingen ikke er udført som vist på tegninger. Fugen mellem elementerne er udstøbt til mm fra det sorte fugebånd og danner således kuldebro over isolering i elementsamlingen. I begge sider af fugen er forpladen mm tyk i op til 100 mm bredde fra fugen. Der er således kun maks. 30 mm isolering i dette område. Øvrige steder er forpladen ca.64 mm tyk og der er 96 mm isolering mellem forplade og bagvæg, som vist på tegninger. Udstøbning af fugen giver en væsentlig større kuldebro mellem facadeelementerne end normalt for denne type byggeri. Da der i den tidligere udarbejdede rapport fra januar 2010 er fundet alkalikiselreaktioner i de blå portelementer, er der i denne undersøgelse også fokuseret på de blå facadeelementer. Der er gennemgået 12 blå facader og 7 portelementer. 41% af facader er skadede med netrevner og skader i bund. Alle portelementer har revner. Makro og mikroanalyser af de udborede betonkerner i facadeelementerne viser, at

9 BETONUNDERSØGELSE AF FACADER OG TRAPPER 9 der er potentielt reaktive sandkorn i alle prøver og at alkalikiselreaktioner er i gang på den udtagne borekerne. For måling af dæklag på armeringen på facadeelementer og ved bunden af elementerne, den såkaldte tå, er der gennemgået 32 elementer. Generelt er dæklaget over 20 mm på facaderne, men ved tåen er tværsnit så smalt, at der enten er for lidt dæklag fra forsiden eller fra bagsiden. På ca. 70 % af de målte elementundersider er dæklaget mindre end 20 mm fra bagsiden. Dæklaget beskytter armeringen mod at ruste og skulle på opførelsestidspunktet være 20 mm på udendørs konstruktioner. Da tåen desuden er meget smal har den været svær at udstøbe med velkomprimeret beton. Det må forventes, at skaderne på især bagsiden af facadeelementernes tæer udvikler sig yderligere. Når luftens kuldioxid reagerer med beton omdannes dele af betonen til kalciumcarbonat, så betonen ikke beskytter armeringen mod at ruste. Processen kaldes karbonatisering. Reaktionen går langsomt i tæt beton og hurtigere mere porøs beton og er oftest kun i det yderste lag. Karbonatiseringszonen svinger ved denne undersøgelse mellem 2 og 20 mm. En enkelt tå var så dårlig udstøbt, at den var gennemkarbonatiseret.

10 10 BETONUNDERSØGELSE AF FACADER OG TRAPPER 3 Forudsætninger Denne undersøgelse er en udvidelse af den tidlige undersøgelse fra januar I 2012 er der udført termografiundersøgelser af facadeelementer, der viser, at der langs samlinger og kanter sker et større varmetab fra bygningerne. Der er derfor i denne undersøgelse udført kontrol af samlinger og yderkanter af betonelementer for at kontrollere isoleringen her. I det følgende afsnit 4 gennemgås undersøgelser, der er foretaget ud fra Program for yderligere undersøgelser af 29. januar 2013 rev. 8. maj 2013.

11 BETONUNDERSØGELSE AF FACADER OG TRAPPER 11 4 Betonundersøgelser 4.1 Betontrapper Denne undersøgelse omfatter 5 trapper, som vist i skema. Trapperne er tilfældig udvalgt i bebyggelsen. Fotonumre refererer til COWIs arkiv. Trapper Emne Adresser Visuelt Prøver Fotonr. P1180- Reposer, løb og Torvelængerne 7 Repos:Forvitret Klorid konsoller overflade og hjørneafskalning. Tingstræderne 3 Ingen skader Klorid Maglestræde 3 Løb:Overflade nedbrudt. Klorid Fotonr. P1090- Støvlestræde 17 Repos: Nedbrudt overflade. Mosbelagt. Revne i underside af repos. Klorid Torveslipperne 10 ved Krageslippen 5 Nedbrudt repos. Rækværk genereklt nedbrudt. Rustne fastgørelser Clamps ruster Klorid Kloridprøver er fordelt således: Kloridprøver, adresser, placering og dybder. Enhed er %Cl af betonvægt 0-20 mm mm Støvlestræde 17 Kloridprøve løb overside 0,1 0,08 konsol underside 0,04 0,04 repos overside 0,06 0,07 Torveslipperne 10 Kloridprøve repos overside 0,09 (Krage 5) konsol underside 0,03 løb underside 0,02 Tingstræderne 3 Kloridprøve løb underside øverst 0,04 konsol side 0,01 repos underside 0,04 0,06 Torvelængerne 7 Kloridprøve konsol side 0,13 repos underside 0,06 løb underside 0,03 Maglestræde 3 Kloridprøve repos underside 0,07 løb øverste trin 0,09 konsol side 0,04 Der er tidligere i 2010 udtaget kloridprøver med nedenstående værdier:

12 12 BETONUNDERSØGELSE AF FACADER OG TRAPPER Bryggerlængen 12 kloridprøve repos overside 0,1 0,1 konsol side 0,03 0,02 Mesterslippen 6 kloridprøve repos overside 0,1 0,09 Eksempel på forvitret betonoverflade på overside af repos. Eksempel på skade på underside af repos.

13 BETONUNDERSØGELSE AF FACADER OG TRAPPER 13 I den tidligere udarbejdede rapport af januar 2010 er der fundet kloridindhold på op til 0,10 %Cl af betonvægten, hvor kloridindhold på mere end 0,05 %Cl af betonvægten regnes for kritisk over for armeringen. Klorider er kendt for at forårsage grubetæringer i armering, så armeringen tæres uden det kan ses på betonoverfladen i form af afsprængninger. Ved denne undersøgelse er der fundet kloridmængder, der ligger over tærskelværdien på 0,05% Cl af betonvægten. Højest målte kloridmængde er 0,13% Cl af betonvægten. Det er især oversider af repos og løb, der har de høje værdier selv om den højeste værdi opnås på en konsolside i boredybde mm. Alle de målte kloridværdier er angivet i rapporten i bilag 5.1 Betonundersøgelser af 22. november Generelt er trapperne nedbrudte i reposoversider fra tøsaltning. Rækværksfastgørelser er rustne og clamsjern, hvor dæklag er afsprunget fremstår rustne. 4.2 Betonfacader Samlinger og kanter på facadeelementer I tidlig forår 2013 er der foretaget termografimålinger på facader fra udvendig side. På disse målinger kunne det ses, at der i både lodrette og vandrette samlinger er en udvendig overfladetemperatur, der er større, end på elementernes flader. Det er derfor besluttet, at frihugge nogle af disse samlinger for at undersøge, om de er udført, som vist på tegninger. Desuden undersøges soklen for kuldebrosisolering Alle frihugninger tilstøbes efter undersøgelsen. Efter aftale med boligselskabet tilstøbes med almindelig grå beton. I forbindelse med undersøgelsen er der målt dæklag på armeringen i underside af elementerne, hvor denne blev frilagt og der er påført phenolphthalein for bestemmelse af karbonatiseringsdybden. Undersiden af elementerne benævnes også tåen. Der er udvalgt 9 lokaliteter, jævnt fordelt i bebyggelsen. I næste skema er adresserne og de foretagne ophugninger angivet.

14 14 BETONUNDERSØGELSE AF FACADER OG TRAPPER Adresse Sokkel Ophug i top af element Venstre Højre P , , Torvelængerne 1 Torvelængerne 15 Ulkestræde 1 Humleslippen 1 20 mm isolering 40 mm beton på udvendig side. 20 mm isolering 40 mm beton på udvendig side. 20 mm isolering 40 mm beton på udvendig side. Boret 20 mm isolering Skipperlængen 11 mm Boret 20 isolering Åleslippen 49 Torveslipperne 4 Understopn. intakt. Dæklag 20mm til Ø5 armering Isolering som på tegning 30 mm isolering bag forplade Understopning og isolering er OK. 30 mm dæklag udvendig, 15 mm bagside. 30 mm isolering v. samling. Understop porøs yderst. Luft under isolering yderst. Dæklag 20 mm fra forside 20 mm uden isolering. Der er dog delvis stoppet med uld.30 mm dæklag for. Isolering tæt på bund.understop OK. 30 mm dæklag. Ophug i bund af element Dæklag 20 mm i tå Luft under isolering ca. 5 mm. Dæklag 25 mm fra forkant. Ca. 15 mm fra bagkant. Understopning intakt 5 mm luft under isolering. 20 mm dæklag for og bag. Understopn. porøs yderste 5 mm. Karbonatisering 2-3 mm Understop OK. Isolering OK. dæklag 20 mm fra forside Ophug i lodret samling Foto Fuge og element massiv til 100 mm fra fuge som ovenfor. Bag massive del er 30 mm polystyrol, boret. Fuge og element massiv til 100 mm fra fuge som ovenfor. Boring i element viser, at de første 100 mm fra fuge er massiv og 20 mm isolering under. Boring i element viser, at de første 100 mm fra fuge er massiv og 20 mm isolering under. Fuge er udstøbt Elementkant er mm dyb her. Herefter 30 mm polystyrol. Bredde er 100 mm. Forplade er 64 mm tyk Boret, opbygning som i venstre side Hugning i element viser, at de første 100 mm fra fuge er 100 mm tyk og efterlader mm isolering mod bagelement. 2-3 mm er karbonatiseringsd Boring og hugning i element viser, at de første.100 mm fra fuge er 100 mm tyk og 20 mm isol. bag mod bagvæg. Dæklag 25 mm for armering Bryggerlængen 20, 1. sal Ulkestræd e 1, gavl Isolering når ikke helt bund. Understopning er OK. 30 mm dæklag for. 2-3 mm karbonatisering Boring i element viser, at de første 100 mm fra fuge er 100 mm tyk med 30 mm isolering bag. Boring i element viser, at de første 100 mm fra fuge er 100 mm tyk med 30 mm isolering bag.

15 BETONUNDERSØGELSE AF FACADER OG TRAPPER 15 Der er foretaget ophugninger/ boring på de udfyldte lokaliteter. Undersøgelsen viser følgende: Der er generelt indbygget 20 mm polystyrol midt i soklen Ophugninger i bund og top af elementer viser, at polystyrol i facadeelementer ikke i alle tilfælde slutter helt tæt til underliggende element. Understopning er generelt i god stand. Armering i undersiden af forpladen tåen er beliggende mm fra ydersiden og dermed ca mm fra bagsiden. Der er fundet karbonatiseringsdybder på 2-3 mm. Isoleringstykkelsen mellem underste elements forplade og bagvæg er 30 mm. Ophugning i den lodrette samling viser en anden udformning end vist på tegninger. Elementsamlingerne er udstøbt næsten ud til det sorte bånd i forkanten. Der er udstoppet med mineraluld fra 20 mm til 80 mm bag det sorte EPTbånd. Elementerne er tykkere 100 mm på begge sider af den udstøbte fuge i en dybde på ca. 140 mm, således at der er ca. 20 mm isolering bag den tykke kant. Det vil sige, at isoleringen ved fugerne ændrer sig fra 96 mm i elementerne til 20 mm bag den tykke kant. Der er således her ca. 160 mm fra forkant af elementet til forkant af bagmur, hvilket stemmer overens med konstruktionstegningerne, se nedenstående snit. Vandret snit i facadeelement ud for lejlighedsskel. Boring i element kan erstatte ophugning af beton, idet det tydeligt kan mærkes, når isoleringen nås, og igen når forkant af bagplade rammes. Med tom-

16 16 BETONUNDERSØGELSE AF FACADER OG TRAPPER mestok kan målene kontrolleres. Ifølge denne prøvning er der alle steder polystyrol i en tykkelse mellem 20 og 30 mm bag den tykke del. Således svinger afstanden fra forplade til forsiden af bagvæg mellem 160 mm og 170 mm. Mål på eksisterende tegninger er angivet til160 mm. Foto viser ophugning i sokkel, det hvide i midten er blotlagt polystyrol. Desuden er frihugget i bund af element. Der ses murpapmembran på sokkel og frihugget armering.

17 BETONUNDERSØGELSE AF FACADER OG TRAPPER 17 Frihugning i vandret samling mellem to elementer. Isolering (t= 30 mm) i nederste element ses ført helt op til kant af element. Polystyrol i overstående element støder her helt op til underliggende. Dæklag på armering er ca. 30 mm fra forsiden og ca. 10 mm fra bagsiden. Karbonatiseringszonen er 2-3 mm. Lodret samling mellem to elementer: Ca. 140 mm inde er der 20 mm polystyrol bag forpladens tykke del. Fugeudstøbning er ført forbi isoleringen, så isoleringen er brudt i fugens tykkelse. Korrekt ud-

18 18 BETONUNDERSØGELSE AF FACADER OG TRAPPER ført skulle der have været isolering i fuge ved kantisoleringen på facadeelement. Dvs. der er en markant kuldebro Dæklag På 32 boliger er der udført dæklagsmålinger på forpladen af elementerne og på nederste del af forpladen, tåen. På forpladen er der målt over et område på ca. 1 m² og i tåen er der målt fra udvendig side og hvor langt fra bunden den nederste armering er placeret. Da tåens udformning således bliver kendt kan dæklag på bagsiden beregnes. Til dæklagsmåling er anvendt Profoscope fra Proceq. Her måles et armeringsjern 46 mm under apparatets bund. Da overfladen på elementet er frilagt med udragende sten, der stikker ca. 10 mm ud fra betonen trækkes 10 mm fra de viste 46 mm. Således er dæklaget her målt til 36 mm. Karbonatiseringsdybder er målt ved at hugge en flig af betonen med en murerhammer og efterfølgende påføre phenolphthalein på den friske brudflade. I nedenstående tabel er alle målinger ført ind og beregnede dæklag på bagsiden af tåen er påført.

19 BETONUNDERSØGELSE AF FACADER OG TRAPPER 19 Nr. Dæklag i mm Elementfod "tå" Nederste armering Afstand fra bund. Carbonatiseringsdybde i mm Fotonr. P Nr. Adresse Element Dæklag fordæklag bag Beregnet 1 Tømmerstræde 5 1. salrød facade Tingstræderne 20 Rød gavl Ulkestræde 7 Brun facade gennemkarbo natiseret i tåen Bryggerlængen sal Rød facade Suderlængen salrød facade Suderlængen 11 Brun facade Hjortelængen 20 Rød gavl ,562 8 Torvelængerne 10 Brun facade Torvelængerne 17 Brun facade , Høkerlængen salrød facade Humleslippen21 1. salrød facade Færgeslippen 1 Rød gavl Krageslippen 5 1. sal Rød facade Torveslipperne 18 Blå facade Åleslippen 1 Rød gavl < Åleslippen 49 Brun facade > , Pugestræde 11 Rød gavl Støvlestræde 7 Brun facade Maglestræde 25 Brun facade , Maglestræde 1 Rød gavl , Snorrestræde 7 Rød facade , Væverlængen 4 Blå facade Væverlængen 22 Brun facade hjortelængen 4 Rød facade Mesterslippen 14 Rød facade Tværslippen 9 1. sal Rød facade Pugestræde 13, 1. sal Rød facade Bomslippen 5 Brun facade , Bryggerlængen 6, 1. salrød facade Tingstræderne 8 Brun facade , Støvlestræde 1 Rød facade , Sadelstræde 1 Rød facade På elementoverfladen er mindste dæklagskrav på 20 mm kun overskredet et sted. På tåen er krav til dæklag på bagsiden overskredet i 22 tilfælde og i 1 tilfælde på bunden af tåen. Dette svarer til at ca. 70 % af tæerne har for lidt dæklag, og at det derfor må forventes, at der fremover udvikles yderligere skader her. Fotonr. refererer til numre i COWI s arkiv. Karbonatiseringsdybder varierer fra 2 mm til mm. I 22% af de målte tilfælde er karbonatiseringsdybden større end 10 mm.

20 20 BETONUNDERSØGELSE AF FACADER OG TRAPPER Alkalikisel skader I betonundersøgelsen fra januar 2010 er der ved mikroanalyse fundet alkalikisel i en borekerne fra et blåt portelement. Der blev også udført makroanalyse af 2 kerner, som ikke viste tegn på alkalikiselreaktioner. Alkalikiselskader skyldes flintkorn i tilslaget, som reagerer med alkaliforbindelser i porevæsken under ekspansion. Alkalikiselskader viser sig som netrevner med gulligt udtræk. Der er derfor i denne undersøgelse udført visuel besigtigelse af de blå facader på 12 boliger og udtaget 3 borekerner i de blå facadeelementer for yderligere undersøgelser. Besigtigelsen er samlet i nedenstående tabel. Adresse Orientering Antal elementer Visuel besigtigelse af blå elementer Fotonr.P1090 Tingstræderne 5 sydvest 3 Ingen synlige skader Tømmerstræde 3 nord 3 Revner i et element Bryggerlængen 18 nord 5 + port Portelement er revnet, facadeelementer ved 18 og 24 er revnede Torveslipperne 18 vest 2 + port Port: 3 skader og revner Facade: Revner ved indgangsdør og revner i yderligere et element. Torveslipperne 10 nordøst 2 + port Port: Revner i sider og overligger Facade: Revner ved skilt Tværslippen 11 nordøst 2 + port Port: Vandbelastet, revner Facader: Ikke skader Åleslippen 21 sydøst 2 + port Port: Revner i sider og overligger Facade: Netrevner og skadet i bund Åleslippen 51 sydøst 2 + port Port: Revner sider og overligger Facader: ikke skadet Maglestræde 23 nordøst 2 + port Port: Revnet og skadet Facade: Revnet ved indgangsdør. Væverlængen 5 nordøst 3 Skade i elementbund Suderlængen 1 sydøst 3 Revner i alle elementer. Ved trappe er samme element revnet i den del der er over trappe og ikke synlige revner i den del, der er under trappe. Hjortelængen 10 nordøst 3 Små netrevner i venstre element Placeringen af borekernerne er vist i nedenstående tabel. (Fotonr. refererer til CO- WIs arkiv). Emne Adresser Visuelt Prøver Fotonr. P1090- Facadeelement Maglestræde 13 Ikke synlige skader. Borekerne 614 Element er under trappe K1 Makroanalyse Blå elementer Facadeelement Pugestræde 11 Ikke synlige skader. Element er under trappe Borekerne K2 Makroanalyse 615 Portparti/ facade Åleslippen 51 Brune revner er synlige ikke prøvet Facade Torveslipperne 10 Netrevner Borekerne K3 Mikroanalyse 616

21 BETONUNDERSØGELSE AF FACADER OG TRAPPER 21 Hjortelængen 10. Revnedannelser i blå facadeelement Alkalikiselrevner i Hjortelængen 10

22 22 BETONUNDERSØGELSE AF FACADER OG TRAPPER Bryggerlængen 24. Revnedannelser i facadeelement mellem nummerskilt og lampe, mørke linjer. Besigtigelse af blå elementer viser, at alle de besigtigede portelementer har revnedannelser, idet der er langsgående revner i underside af portoverligger og netrevner i portsideelementer. Netrevnerne er typiske for alkalikiselangrebet beton. Facadeelementerne fremstår umiddelbart uden større revnedannelser, men flere elementer har revner. Især er elementer under trapper uden synlige skader. På et element var der ikke synlige skader på den del, der var under trappen, men på den del der var over trappen var der tydelige revnedannelser. Dette stemmer med, at alkalikiselskader udvikles under fugtpåvirkning. Der er fundet revnedannelser på 41% af de blå facadeelementer og på alle portelementer. På de 3 udtagne borekerner er der udført makroanalyse, og på en borekerne er der suppleret med tyndslib. Ved makroanalyser er det fundet, at betonen i borekernerne er lagdelt. Selv om det yderste 2 mm lag er blåt kan der godt være brugt en rødlig mørtel længere inde. Mellem de enkelte lag er der en god vedhæftning. Generelt er der ved besigtigelsen og ved makroanalyse af kernerne fundet en hård beton. Dog er der på en enkelt borekerne fundet porøs og svag beton i den ene halvdel af elementet. Der er i alle kernerne fundet potentielt alkalikiselreaktive korn, men kun i en borekerne er der tegn på alkalireaktivitet.

23 BETONUNDERSØGELSE AF FACADER OG TRAPPER 23 Karbonatiseringszonen er mellem 3 og 11 mm på borekernerne. Der er udført mikroanalyse på borekerne K3. Mikroanalysen udføres på tyndslib, anbragt vinkelret på eksponeret betonoverflade. Slibets tykkelse er 0,020 mm og strækker sig 45 mm ind fra betonoverfladen. Før tyndslibsfremstillingen er betonen imprægneret med epoxy tilsat fluorescerende farvestof, hvorved betonens mikrostruktur fastholdes under videre bearbejdning. Der er fundet en høj mængde små korn af alkalikiselreaktiv, porøs flint. Indholdet af potentielt alkalireaktive korn skønnes at være over 2 vol.%, som regnes som skadelig grænse. Der ses overalt i slibet tegn på skadelig udvikling af alkalikiselreaktioner med revner og geldannelse. Gelen ses i revner og luftporer. Der er fundet et gennemsnitligt vand/cement-forhold på ca. 0,45, hvilket vidner om en god tæt beton. Vand/ cementtallet varierer lokalt mellem 0,35 og 0,60. Karbonatiseringen er på slibet målt til mellem 5 og 7 mm. Luftporesystemet i betonen skønnes ikke at kunne opfylde sædvanlige krav til frostbestandig beton. Der er i prøven fundet tegn på fugtbelastning fra betonens indre. Fugtbelastningen er foregået igennem lang tid. Der er i slibet fundet 2 stk. grove revner med revnevidder på 0,3 mm. Revnen går 35 mm ind i betonen og har geludfældninger fra alkalikiselreaktioner. Desuden nævnes, at indholdet af mikrorevner er højt. Makro/mikroanalyserne er nærmere beskrevet i rapporten Betonundersøgelser, klorid-, makro og mikroanalyser af borekerner og pulverprøver af 22. november Makroundersøgelserne viser således, at det er en god beton, men at der i ca. 40 % af de besigtigede elementer er revner og at revnerne i de fleste tilfælde skyldes alkalikiselreaktioner, som påvist ved mikroundersøgelsen. Da vand er nødvendig for alkalikiselreaktioner kan disse kun stoppes ved at udtørre konstruktuionerne.

24 24 BETONUNDERSØGELSE AF FACADER OG TRAPPER 5 Bilag 5.1 Klorid- makro og mikroundersøgelser af borekerner 5.2 Foto 5.3 Eksisterende tegninger

Tekniske Forundersøgelser Trin 1

Tekniske Forundersøgelser Trin 1 BO-VEST Afd 10 Hyldespjældet Tekniske Forundersøgelser Trin 1 Betonundersøgelse - Bilag 3 til Tilstandsundersøgelse November 2010 BO-VEST Afd 10 Hyldespjældet Tekniske Forundersøgelser Trin 1 Betonundersøgelse

Læs mere

Bilag 6.B Petrografisk analyse af 2 borekerner fra brodæk

Bilag 6.B Petrografisk analyse af 2 borekerner fra brodæk Bilag 6.B Petrografisk analyse af 2 borekerner fra brodæk Dette bilag indeholder en petrografisk analyse på mikroniveau af tyndslib fra overfladen af 2 borekerner mrk. hhv. C og D, udtaget fra overside

Læs mere

NOVEMBER 2013 BO-VEST AFD. 10 HYLDESPJÆLDET BETONUNDERSØGELSER KLORID-, MAKRO OG MIKROANALYSER AF BOREKERNER OG PULVERPRØVER

NOVEMBER 2013 BO-VEST AFD. 10 HYLDESPJÆLDET BETONUNDERSØGELSER KLORID-, MAKRO OG MIKROANALYSER AF BOREKERNER OG PULVERPRØVER NOVEMBER 2013 BO-VEST AFD. 10 HYLDESPJÆLDET BETONUNDERSØGELSER KLORID-, MAKRO OG MIKROANALYSER AF BOREKERNER OG PULVERPRØVER ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Danmark TLF +45 56 40 00

Læs mere

Afrapportering af beboerinddragelsen i Hyldespjældet fase 1 og 2. August 2011. Udarbejdet af Cowi

Afrapportering af beboerinddragelsen i Hyldespjældet fase 1 og 2. August 2011. Udarbejdet af Cowi 1 Landsbyggefonden 18/10 2011 Studiestræde 50 mek/ 1554 København K Materialet omfatter: Tekniske forundersøgelser. Trin 1. Tilstandsundersøgelse. Rev. 1. december 2010. Udarbejdet af Cowi Tekniske forundersøgelser.

Læs mere

Undersøgelse af altanbrystninger

Undersøgelse af altanbrystninger , 2970 Hørsholm Ekas Rådgivende Ingeniører A/S Januar 2018 Ekas Rådgivende Ingeniører A/S Trørødvej 74 2950 Vedbæk Tlf. 45 65 01 11 Fax 45 89 22 11 www.ekas.dk CVR: 87 16 47 13 Bank: Nykredit Bank reg.

Læs mere

Hyldespjældet - Helhedsplan Renovering. Beboerinformationsmøde Onsdag den 25. oktober Christian Lind BO-Vest Merete Hjorth Rasmussen COWI A/S

Hyldespjældet - Helhedsplan Renovering. Beboerinformationsmøde Onsdag den 25. oktober Christian Lind BO-Vest Merete Hjorth Rasmussen COWI A/S Hyldespjældet - Helhedsplan Renovering Beboerinformationsmøde Onsdag den 25. oktober 2017 Christian Lind BO-Vest Merete Hjorth Rasmussen COWI A/S 1 Hyldespjældet - Helhedsplan INFORMATIONSMØDE vedrørende:

Læs mere

KULKRANSSPORET TILSTAND OG BÆREEVNE INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Konstruktion 2. 3 Undersøgelser 2. 4 Bæreevne 3. 5 Vedligehold.

KULKRANSSPORET TILSTAND OG BÆREEVNE INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Konstruktion 2. 3 Undersøgelser 2. 4 Bæreevne 3. 5 Vedligehold. AARHUS KOMMUNE KULKRANSSPORET TILSTAND OG BÆREEVNE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning 1 2 Konstruktion 2 3 Undersøgelser

Læs mere

TEKNISKE FORUNDERSØGELSER TRIN 3, RENOVERINGSFORSLAG INDHOLD. 1 Tage og tagterrasser 2

TEKNISKE FORUNDERSØGELSER TRIN 3, RENOVERINGSFORSLAG INDHOLD. 1 Tage og tagterrasser 2 BO-VEST AFDELING 10, HYLDESPJÆLDET TEKNISKE FORUNDERSØGELSER TRIN 3, RENOVERINGSFORSLAG ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk JANUAR 2012

Læs mere

15. AUGUST 2015 BETONUNDERSØGELSE. EF Wessels Have

15. AUGUST 2015 BETONUNDERSØGELSE. EF Wessels Have 15. AUGUST 2015 BETONUNDERSØGELSE EF Wessels Have Strandvejen 128 2900 Hellerup Tlf. 39 61 01 61 www.ollgaard.dk mail@ollgaard.dk CVR: 19474984 Medlem af FRI Foreningen af Rådgivende Ingeniører Forord

Læs mere

NYT OM HELHEDSPLANEN

NYT OM HELHEDSPLANEN Status på helhedsplanen for Hyldespjældet Byggeudvalget, BO-VEST og COWI vil gerne invitere til informationsmøde i beboerhuset den 25.10.2017 kl. 19-21 om helhedsplanen for Hyldespjældet. På informationsmødet

Læs mere

BioCrete TASK 7 Sammenfatning

BioCrete TASK 7 Sammenfatning BioCrete TASK 7 Sammenfatning Udført for: BioCrete Udført af: Ulla Hjorth Jakobsen & Claus Pade Taastrup, den 30. maj 2007 Projektnr.: 1309129-07 Byggeri Titel: Forfatter: BioCrete Task 7, sammenfatning

Læs mere

Bilag 5.B Ophugning i belægning

Bilag 5.B Ophugning i belægning Bilag 5.B Ophugning i belægning 1. Placering af ophugninger Placeringen af ophugninger i belægningen fremgår af figur 1. En mere detaljeret beskrivelse af placeringen er også givet i forbindelse med rapporteringen

Læs mere

PELCON Pelcon Materials & Testing ApS Vandtårnsvej 104 DK-2860 Søborg, Danmark CVR nr.

PELCON Pelcon Materials & Testing ApS Vandtårnsvej 104 DK-2860 Søborg, Danmark CVR nr. Pelcon Materials & Testing ApS Vandtårnsvej 104 DK-2860 Søborg, Danmark +45 39 56 50 00 pelcon@pelcon.dk www.pelcon.dk CVR nr. 2797 0397 Rapport Sture Lindmark, Tekn Dr, Civ Ing Fuktcom Konsult Lindmark

Læs mere

Boligforeningen VesterBo, afd. 8, Nydamsparken

Boligforeningen VesterBo, afd. 8, Nydamsparken Boligforeningen VesterBo, afd. 8, Nydamsparken Undersøgelse af murværk i ydervægge udført d. 29. oktober 2002 Generelt: Undersøgelsen har omfattet i alt 14 ophugninger for en konstatering af ydervæggenes

Læs mere

HVIDOVRE RÅDHUS TILSTANDSRAPPORT VEDRØRENDE FACADER OG FACADEKONSTRUKTIONER.

HVIDOVRE RÅDHUS TILSTANDSRAPPORT VEDRØRENDE FACADER OG FACADEKONSTRUKTIONER. UDARBEJDET AF BORNEBUSCH TEGNESTUE A/S OG KLAUS NIELSEN RÅDGIVENDE INGENIØRER A/S 1 Indholdsfortegnelse. 25. APRIL 2017 Indledning Side 01 Tilstandsvurdering af facadesøjler og bjælker Side 02 Bilag til

Læs mere

SKIMMELUNDERSØGELSE AF TERRÆNDÆK OG GULVE

SKIMMELUNDERSØGELSE AF TERRÆNDÆK OG GULVE BO-VEST. AFD. 10. HYLDESPJÆLDET SKIMMELUNDERSØGELSE AF TERRÆNDÆK OG GULVE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk SÆRUNDERSØGELSE PROJEKTNR.

Læs mere

ÆNDRING AF VESTLIG DÆKMOLE I LEMVIG HAVN INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Tilstandsvurdering af vestlig dækmole 2

ÆNDRING AF VESTLIG DÆKMOLE I LEMVIG HAVN INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Tilstandsvurdering af vestlig dækmole 2 LEMVIG KOMMUNE ÆNDRING AF VESTLIG DÆKMOLE I LEMVIG HAVN ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk OPDATERET REDEGØRESE FOR EFTERSYN, TILSTANDSVURDERING

Læs mere

DBF Temadag 2018 Betonkonstruktioner i havvand

DBF Temadag 2018 Betonkonstruktioner i havvand DBF Temadag 2018 Betonkonstruktioner i havvand Mikroanalyse som del af beslutningsgrundlag for valg af reparationsstrategi for beton i infrastrukturprojekter Kirsten Eriksen, civilingeniør (K) COWI A/S

Læs mere

Hvis du leder efter et billigt haveskur,

Hvis du leder efter et billigt haveskur, Den overdækkede hyggekrog giver skuret en ekstra dimension. Med plads til alle havens redskaber og en hyggekrog oven i købet overgår dette solide haveskur langt de skure, du kan købe dig til. Den solide

Læs mere

VEJLEDNING VEJLEDNING OM EFTERSYN AF ÆLDRE BETONALTANER. Vejledning i identifikation, vedligehold og reparation

VEJLEDNING VEJLEDNING OM EFTERSYN AF ÆLDRE BETONALTANER. Vejledning i identifikation, vedligehold og reparation 2017 VEJLEDNING VEJLEDNING OM EFTERSYN AF ÆLDRE BETONALTANER Vejledning i identifikation, vedligehold og reparation Pjecen er udarbejdet af Teknologisk Institut for Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen. Udgiver

Læs mere

Kørestrømsanlæg. SAB Betonreparation

Kørestrømsanlæg. SAB Betonreparation Dokument: Dokument 2 Udgave: Udg. 02 Udgavedato: 01.11.2001 Ref.: 071 Udarbejdet af: Kontrolleret af: Godkendt af: Atkins Danmark Kørestrøm Pilestræde 58 1112 København K BWS LLA VPE Tlf. 8233 9000 Lokal

Læs mere

BRANDSKADET BETON UNDERSØGELSE OG UDBEDRING

BRANDSKADET BETON UNDERSØGELSE OG UDBEDRING UNDERSØGELSE OG UDBEDRING Mari Brandl Afdelingsleder, Afd. Renovering og Bygningsfysik Projekt: Brandskadet lejlighed. Brand I lejlighed på 8. etage Konstruktion: 15. Etagers højhus In-situ støbt beton

Læs mere

AFDELING 5 OG 6 INDHOLD. 1 Baggrund. 2 Bebyggelsen. 1 Baggrund 1. 2 Bebyggelsen 1. 3 Tagene 3

AFDELING 5 OG 6 INDHOLD. 1 Baggrund. 2 Bebyggelsen. 1 Baggrund 1. 2 Bebyggelsen 1. 3 Tagene 3 HEJREVANGENS BOLIGSELSKAB AFDELING 5 OG 6 VURDERING AF TAGDÆKNING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund 1 2 Bebyggelsen

Læs mere

Nørresundbygrenen. Undersøgelse af bro 70-0-171, Nørresundbygrenen

Nørresundbygrenen. Undersøgelse af bro 70-0-171, Nørresundbygrenen Nørresundbygrenen Undersøgelse af bro 70-0-171, Nørresundbygrenen 1 OF af Nørresundbygrenen Opført 1968 Fem fag Længde 152 m Bredde 10,5 m Forspændt beton Butterflyprofil November 2005 2 Formål Sikre at

Læs mere

VEJLEDNING UDKRAGEDE ALTANER MED UDLIGGERJERN HAR DU ÉN? Vejledning i identifikation, vedligehold og reparation

VEJLEDNING UDKRAGEDE ALTANER MED UDLIGGERJERN HAR DU ÉN? Vejledning i identifikation, vedligehold og reparation 2017 VEJLEDNING UDKRAGEDE ALTANER MED UDLIGGERJERN HAR DU ÉN? Vejledning i identifikation, vedligehold og reparation Pjecen er udarbejdet af Teknologisk Institut for Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.

Læs mere

Metoder til identifikation og reduktion af udførelsesfejl på anlægskonstruktioner

Metoder til identifikation og reduktion af udførelsesfejl på anlægskonstruktioner Metoder til identifikation og reduktion af udførelsesfejl på anlægskonstruktioner Titel Metoder til identifikation og reduktion af udførelsesfejl på anlægskonstruktioner Udarbejdet af Teknologisk Institut

Læs mere

50 meter bassinet i Fredericia Idrætscenter blev gennemgribende renoveret i 1999. Ved renoveringen blev der støbt helt nye bassinvægge og bassinbund.

50 meter bassinet i Fredericia Idrætscenter blev gennemgribende renoveret i 1999. Ved renoveringen blev der støbt helt nye bassinvægge og bassinbund. NOTAT Projekt Udskiftning af styr til hæve sænke bro og bund Kunde Fredericia Idrætscenter Notat nr. 02 Dato 2015-01-211 Til Rene Villefrance, Bent Bjerre Jørgensen Fra Torben Kristiansen Henning Hammerich

Læs mere

MARTS, 2017 HIRTSHALS SVØMMEHAL RENOVERINGSFORSLAG, HIRTSHALS SVØMMEHAL

MARTS, 2017 HIRTSHALS SVØMMEHAL RENOVERINGSFORSLAG, HIRTSHALS SVØMMEHAL MARTS, 2017 HIRTSHALS SVØMMEHAL RENOVERINGSFORSLAG, HIRTSHALS SVØMMEHAL ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MARTS, 2017 HIRTSHALS SVØMMEHAL

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE: TEGN.NR. TEGNING NR. EMNE FORSIDE MÅL 27.03.2015

INDHOLDSFORTEGNELSE: TEGN.NR. TEGNING NR. EMNE FORSIDE MÅL 27.03.2015 INDHOLDSFORTEGNELSE: TEGNING NR. EMNE FORSIDE MÅL F1 F2 Sandwichkældervæg Sandwichkældervæg F3 Sandwichkældervæg v. eksist. bygning F4 Randfundament ved sandwichelement i teatersal F5 Fundament v. skillevæg

Læs mere

TUNGE SKILLEVÆGGE PÅ FLERE LAG TRYKFAST ISOLERING. Input Betondæk Her angives tykkelsen på dækket samt den aktuelle karakteristiske trykstyrke.

TUNGE SKILLEVÆGGE PÅ FLERE LAG TRYKFAST ISOLERING. Input Betondæk Her angives tykkelsen på dækket samt den aktuelle karakteristiske trykstyrke. pdc/jnk/sol TUNGE SKILLEVÆGGE PÅ FLERE LAG TRYKFAST ISOLERING Indledning Teknologisk Institut, byggeri har for Plastindustrien i Danmark udført dette projekt vedrørende bestemmelse af bæreevne for tunge

Læs mere

Hyldespjældet - Helhedsplan Renovering. Ekstraordinært beboermøde Tirsdag den 28. november 2017

Hyldespjældet - Helhedsplan Renovering. Ekstraordinært beboermøde Tirsdag den 28. november 2017 Hyldespjældet - Helhedsplan Renovering Ekstraordinært beboermøde Tirsdag den 28. november 2017 Christian Lind BO-VEST Merete Hjorth Rasmussen COWI A/S 1 Hyldespjældet - Helhedsplan INFORMATIONSMØDE vedrørende:

Læs mere

Betonkonstruktioners tilstand. En håndbog i tilstandundersøgelse

Betonkonstruktioners tilstand. En håndbog i tilstandundersøgelse Betonkonstruktioners tilstand En håndbog i tilstandundersøgelse 1 Opbygning Eftersyn og tilstandsundersøgelser Gennemgang af principperne bag eftersyn og tilstandsundersøgelser Generelt om beton og armering

Læs mere

EFTERISOLERING FORTSAT VÆRKTØJER OG PRAKSIS. Udvikling i U-værdier

EFTERISOLERING FORTSAT VÆRKTØJER OG PRAKSIS. Udvikling i U-værdier EFTERISOLERING FORTSAT VÆRKTØJER OG PRAKSIS Udvikling i U-værdier Krav i 1979 Linjetab i 2001 2 1 www.energikoncept.dk 3 http://www.byggeriogenergi.dk/ 4 2 Energiløsninger bliver revideret og bliver løbende

Læs mere

RC Mammutblok. rc-beton.dk

RC Mammutblok. rc-beton.dk RC Mammutblok rc-beton.dk RC MAMMUTBLOK RC Mammutblok er næste generations præisolerede fundamentsblok, hvor der er tænkt på arbejdsmiljø, energi optimering og arbejdstid. Blokkene kan anvendes til stort

Læs mere

3 Termiske forhold og skimmelrisiko på ydervægge i boliger

3 Termiske forhold og skimmelrisiko på ydervægge i boliger BO-VEST AFDELING 10, HYLDESPJÆLDET INDEKLIMA VURDERING AF EKSISTERENDE FORHOLD FOR YDERVÆGGE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MARTS

Læs mere

4 Årsager til problemet med vandlidende arealer på bagsiden af dæmningen 3. Oversigtskort med boringsplaceringer. Håndboringer (fra Rambøll)

4 Årsager til problemet med vandlidende arealer på bagsiden af dæmningen 3. Oversigtskort med boringsplaceringer. Håndboringer (fra Rambøll) NATURSTYRELSEN UNDERSIVNING AF DIGER VED SIDINGE ENGE VÅDOMRÅDE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk VURDERING AF ÅRSAG OG MULIGHED FOR

Læs mere

Byg sådan 3. Merisolering af ydervægge. paroc.dk PAROC PROTECTION. Isoleringen der beskytter mod brand og fugt

Byg sådan 3. Merisolering af ydervægge. paroc.dk PAROC PROTECTION. Isoleringen der beskytter mod brand og fugt Byg sådan 3 Merisolering af ydervægge paroc.dk PAROC PROTECTION Isoleringen der beskytter mod brand og fugt Januar 2013 UDVENDIG ISOLERING GIVER HUSET VARMT TØJ PÅ At merisolere huset er en god investering.

Læs mere

Hansen UnitAl facadeprincipper

Hansen UnitAl facadeprincipper Hansen Bredgade 4, 940 Lem St. Tlf. 975 1100 Hovedmail: hsh@hsh.dk Hjemmeside: www.hsh.dk Revision, 1.09.15 Tekniske informationer Hansen Unitl element: Dimensioner: Bredde: Højde: Vægt: Glastykkelse:

Læs mere

TI-B 35 (87) Prøvningsmetode Hærdnet betons karbonatiseringsdybde

TI-B 35 (87) Prøvningsmetode Hærdnet betons karbonatiseringsdybde Hærdnet betons karbonatiseringsdybde Teknologisk Institut, Byggeri Hærdnet betons karbonatiseringsdybde Deskriptorer: Karbonatiseringsdybde Udgave: 1 Dato: 1987-05-21 Sideantal: 5 Udarbejdet af: TJ Hærdnet

Læs mere

Hansen UnitAl facadeprincipper

Hansen UnitAl facadeprincipper Hansen UnitAl facadeprincipper HS Hansen a/s Bredgade 4, 940 Lem Tlf. 975 1100 Hovedmail: hsh@hsh.dk Hjemmeside: www.hshansen.dk Tekniske informationer UnitAl element: Dimensioner: Bredde: Højde: Vægt:

Læs mere

Bent Vangsøe Natursten A/S Fynsvej 8 5500 Middelfart. Att.: Jesper Vangsøe. 5. februar 2010 CCC/hks 1280336_346752_Vangsøe_011

Bent Vangsøe Natursten A/S Fynsvej 8 5500 Middelfart. Att.: Jesper Vangsøe. 5. februar 2010 CCC/hks 1280336_346752_Vangsøe_011 Bent Vangsøe Natursten A/S Fynsvej 8 5500 Middelfart Att.: Jesper Vangsøe 5. februar 2010 1280336_346752_Vangsøe_011 Vurdering af pletter på sandsten Indledning og formål Teknologisk Institut har med Dem

Læs mere

Hansen UnitAl facadeprincipper

Hansen UnitAl facadeprincipper Hansen UnitAl facadeprincipper Bredgade 4, 940 Lem St. Tlf. 975 1100 Hovedmail: hsh@hsh.dk Hjemmeside: www.hsh.dk Revision F, 14.01.15 Tekniske informationer Hansen UnitAl element: Dimensioner: Bredde:

Læs mere

Projektering af synlige betonoverflader

Projektering af synlige betonoverflader Projektering af synlige betonoverflader Tjekliste til anvendelse i projekteringen af betonkonstruktioner med synlige betonoverflader Thomas Juul Andersen, Teknologisk Institut, Søren F. Johansen, Dalton

Læs mere

TI-B 1 (87) Prøvningsmetode Udtagning af borekerner

TI-B 1 (87) Prøvningsmetode Udtagning af borekerner Teknologisk Institut, Byggeri Deskriptorer: Borekerner Udgave: 1 Dato: Januar 1987 Sideantal: 5 Udarbejdet af: NDH 2 1. Formål og anvendelsesområde Metoden beskriver fremgangsmåden ved udtagning af borekerner

Læs mere

Udvendig efterisolering af betonsandwichelementer

Udvendig efterisolering af betonsandwichelementer Energiløsning store bygninger UDGIVET DECEMBER 2012 - REVIDERET DECEMBER 2014 Udvendig efterisolering af betonsandwichelementer Mange etageejendomme fra 1960 erne og 1970 erne er udført i betonelementer

Læs mere

CASE HOUSING HYLDESPJÆLDET. Et forsøg med facaderenovering

CASE HOUSING HYLDESPJÆLDET. Et forsøg med facaderenovering CASE HOUSING HYLDESPJÆLDET Et forsøg med facaderenovering HELHEDSORIENTERET FORSØG MED RENOVERING Den almene boligbebyggelse Hyldespjældet i Albertslund er centrum for et helhedsorienteret forsøgsprojekt,

Læs mere

Drift og vedligeholdelse

Drift og vedligeholdelse Drift og vedligeholdelse Sandwichelementer Vedligehold Vedligeholdelse af facadeelementers overflader kan mange gange begrænses til simpel rengøring i tilfælde af utilsigtet tilsmudsning eller med nogle

Læs mere

HSHansen a/s Bredgade 4 DK-6940 Lem Tlf Cvr. Nr Hansen UnitAl facadeprincipper

HSHansen a/s Bredgade 4 DK-6940 Lem Tlf Cvr. Nr Hansen UnitAl facadeprincipper Bredgade 4 DK-940 Lem Tlf. +45 9 75 11 00 Cvr. Nr. 73492114 Hansen August 2018 Bredgade 4 DK-940 Lem Tlf. +45 9 75 11 00 Cvr. Nr. 73492114 Tekniske informationer Dimensioner: Bredde: Højde: Vægt: Glastykkelse:

Læs mere

Materialer og historisk byggeteknik Arkitektskolen i Aarhus

Materialer og historisk byggeteknik Arkitektskolen i Aarhus Materialer og historisk byggeteknik Arkitektskolen i Aarhus Beton typer, egenskaber, anvendelse og restaurering Henrik Terkelsen arkitekt maa, partner Erik Møller Arkitekter København, maj 2013 BETON

Læs mere

Materialeundersøgelser

Materialeundersøgelser Materialeundersøgelser Betonundersøgelser Betonteknologi og korrosion. Specialundersøgelser på bl.a. broer og bygninger. COWI rådgiver om beton i Danmark såvel som i udlandet. Vi finder årsager til problemer,

Læs mere

NOTAT. 1. Indledning. 2. Eftersyn. 3. Tilstand

NOTAT. 1. Indledning. 2. Eftersyn. 3. Tilstand NOTAT Projekt Eftersyn af broer på nedlagt banestrækning mellem Haderslev og Vojens Kunde Haderslev Kommune Notat nr. 1 Dato 2011-04-29 Til Fra Haderslev Kommune Rambøll, Thorsteinn Thorsteinsson 1. Indledning

Læs mere

Skønsmandens erklæring

Skønsmandens erklæring 1 7201 Oversigt over klagepunkter: 1. Fugtindtrængning i hulmuren mod syd ved regnvejr. 2. Fugt i indervægge ved sydfacade. 3. Drænhuller i bundstykket i fordør er lukket. Der løber vand ind under døren.

Læs mere

Max Nielsen Opkærsvej 5 8381 Tilst. Byggeteknisk rapport, sagsnummer 148990

Max Nielsen Opkærsvej 5 8381 Tilst. Byggeteknisk rapport, sagsnummer 148990 Max Nielsen Opkærsvej 5 8381 Tilst Byggeteknisk rapport, sagsnummer 148990 Der er udarbejdet byggeteknisk rapport på ejendommen Opkærsvej 5, 8381 Tilst. Der er tale om et stuehus til en landbrugsejendom

Læs mere

Infanterivej 14-32, Randers bygningssyn

Infanterivej 14-32, Randers bygningssyn Ejerforeningen Infanterivej v/ Jimmy Christiansen Infanterivej 14-32, Randers bygningssyn marts 2008 Udgivelsesdato : 6. marts 2008 Projekt : 12.8964.01 Udarbejdet : Peter Frilund Kontrolleret : Godkendt

Læs mere

Dansk Konstruktions- og Beton Institut. Udformning og beregning af samlinger mellem betonelementer. 3 Beregning og udformning af støbeskel

Dansk Konstruktions- og Beton Institut. Udformning og beregning af samlinger mellem betonelementer. 3 Beregning og udformning af støbeskel Udformning og beregning af samlinger mellem betonelementer 3 Beregning og udformning af støbeskel Kursusmateriale Januar 2010 Indholdsfortegnelse 3 Beregning og udformning af støbeskel 1 31 Indledning

Læs mere

NHL2 til kalkvand: Blandes 1:2 volumen til stabilisering af bunden på sten eller fuger påføres to gange med en dags mellemrum.

NHL2 til kalkvand: Blandes 1:2 volumen til stabilisering af bunden på sten eller fuger påføres to gange med en dags mellemrum. SKT. PEDERS KIRKE - Udvendig restaurering af våbenhus og tårn 2015 Referat fra møde 17.7.2015 med murermester, konsulent Mikkel Storgaard, Nordisk NHL, Deltagere i øvrigt: Henning Nielsen og N-HL. 17.7.

Læs mere

AMROC VENTILERET FACADE

AMROC VENTILERET FACADE DK / OKTOBER 2018 MONTAGEVEJLEDNING AMROC VENTILERET FACADE 2 MOLAND AMROC VENTILERET FACADE MONTAGEVEJLEDNING JUNI 2018 3 Indhold Produkter...4 Montage på metal og træ...5 Montage af facadeplader...6

Læs mere

Porebeton [mm] Hvor der anvendes listelofter mod tagrum. Begge vægge og isolering føres tætsluttende til tagflader.

Porebeton [mm] Hvor der anvendes listelofter mod tagrum. Begge vægge og isolering føres tætsluttende til tagflader. Side 1 Lejlighedsskel med Multipladen 535, Murblokken 535 og Vægelementet 575 Når det drejer sig om reduktionstal for en dobbelt væg, så er det vigtigt, at de to vægdele er fuldstændig adskilte med adskilt

Læs mere

Vurdering af eksisterende betonkonstruktioner Dansk betonforening Tirsdag d. 11. september 2018

Vurdering af eksisterende betonkonstruktioner Dansk betonforening Tirsdag d. 11. september 2018 Vurdering af eksisterende betonkonstruktioner Dansk betonforening Tirsdag d. 11. september 2018 Kl. 15.00-15.10 - Velkomst og kort introduktion dagens program ved Birgitte Leth, Idé og foredragsudvalg

Læs mere

Højisolerede funderingselementer. Den bedste måde at opnå lavenergi på

Højisolerede funderingselementer. Den bedste måde at opnå lavenergi på Højisolerede funderingselementer Den bedste måde at opnå lavenergi på Højisolerede funderingselementer Da der blev indført nye og strammere Regler for varmetab i BR10, blev det unægteligt vanskeligere

Læs mere

Hansen UnitAl facadeprincipper

Hansen UnitAl facadeprincipper Hansen Unitl facadeprincipper Bredgade 4, 940 Lem St. Tlf. 975 1100 Hovedmail: hsh@hsh.dk Hjemmeside: www.hsh.dk Revision E, 07.11.14 Tekniske informationer Hansen Unitl element: Dimensioner: Bredde: Højde:

Læs mere

Tilstandsvurdering og analyse af AKR skadede betonkonstruktioner

Tilstandsvurdering og analyse af AKR skadede betonkonstruktioner Tilstandsvurdering og analyse af AKR skadede betonkonstruktioner Bent Grelk (bng@ramboll.dk) RAMBØLL; Brovedligehold og Materialeteknologi Tilstandsvurdering og analyse af AKR skadede betonkonstruktioner

Læs mere

SIGNATURER: Side 1. : Beton in-situ, eller elementer (snitkontur) : Hul i beton. : Udsparing, dybde angivet. : Udsparing, d angiver dybde

SIGNATURER: Side 1. : Beton in-situ, eller elementer (snitkontur) : Hul i beton. : Udsparing, dybde angivet. : Udsparing, d angiver dybde Side 1 SIGNATURER: : Beton in-situ, eller elementer (snitkontur) : Hård isolering (vandfast) : Blød isolering : Hul i beton : Udsparing, dybde angivet : Støbeskel : Understøbning/udstøbning : Hul, ø angiver

Læs mere

NYT OM HELHEDSPLANEN. Temamøde om indeklima i helhedsplanen for Hyldespjældet tirsdag den 6. februar 2018 kl. 19:00-21:30 i Hyldespjældets beboerhus.

NYT OM HELHEDSPLANEN. Temamøde om indeklima i helhedsplanen for Hyldespjældet tirsdag den 6. februar 2018 kl. 19:00-21:30 i Hyldespjældets beboerhus. Vi inviterer til Temamøde om indeklima i helhedsplanen for Hyldespjældet tirsdag den 6. februar 2018 kl. 19:00-21:30 i Hyldespjældets beboerhus. Her i folderen kan du læse om de udførte undersøgelser og

Læs mere

VEJLEDNING VEDLIGEHOLDELSE AF MURVÆRK

VEJLEDNING VEDLIGEHOLDELSE AF MURVÆRK VEJLEDNING VEDLIGEHOLDELSE AF MURVÆRK FORORD Murværk kræver kun lidt vedligeholdelse, når arbejdet er udført korrekt. Alligevel er det nødvendigt at foretage regelmæssige eftersyn, så opståede skader kan

Læs mere

Byggevejledning. Læs venligst hele byggevejledningen inden du starter med at samle huset.

Byggevejledning. Læs venligst hele byggevejledningen inden du starter med at samle huset. Parcelhusvej 1 og 3 Byggevejledning Læs venligst hele byggevejledningen inden du starter med at samle huset. Huset du ser i vejledningen er Parcelhusvej 1, men fremgangsmåden er den samme til Parcelhusvej

Læs mere

BREATHE 55. Installationsguide. Sustain Solutions Rønnegade 1, 2100 KBH Ø CVR Version 1

BREATHE 55. Installationsguide. Sustain Solutions Rønnegade 1, 2100 KBH Ø CVR Version 1 Installationsguide Emballagens indhold Tjek at du har alle delene (1-7) 1 2 4 6 3 5 7 1. Udvendig hætte 2. Strips 4 stk. 3. Ø90 mm rør 4. Ø250 mm rør 5. Vægdæksel 6. Rotorveksler 7. Indvendigt låg 1 Respektafstande

Læs mere

Klostervej i Ry Bygherre:

Klostervej i Ry Bygherre: K09_T03_H5_00 TEGN. NR. EMNE MÅL DATO REV. NR. REV DATO K09_T03_H5_01 Lodret snit - Niveaufri adgang 1:5 K09_T03_H5_02 Vandret snit - Sektionsadskillelse ved let ydervæg 1:5 K09_T03_H5_03 Vandret snit

Læs mere

Vaffelplader. Projektering: Tagelement. GENEREL PROJEKTERING 2 Elementgeometri 2 Geometri 2 Tilpasningsplader 2 Isolering 2 Lydregulering 3

Vaffelplader. Projektering: Tagelement. GENEREL PROJEKTERING 2 Elementgeometri 2 Geometri 2 Tilpasningsplader 2 Isolering 2 Lydregulering 3 Projektering: Vaffelplader Tagelement * Interaktiv indholdsfortegnelse - klik på emne GENEREL PROJEKTERING 2 Elementgeometri 2 Geometri 2 Tilpasningsplader 2 Isolering 2 Lydregulering 3 BÆREEVNE 5 Lodret

Læs mere

Hansen UnitAl facadeprincipper

Hansen UnitAl facadeprincipper Hansen Bredgade 4, 940 Lem St. Tlf. 975 1100 Hovedmail: hsh@hsh.dk Hjemmeside: www.hsh.dk Revision, 1.01.17 Tekniske informationer Hansen Unitl element: Dimensioner: Bredde: Højde: Vægt: Glastykkelse:

Læs mere

NOTAT. 1. Indledning. Projekt Karlstrup Mose Pæledæk Kunde Vejdirektoratet Dato 2012-21-03 Til

NOTAT. 1. Indledning. Projekt Karlstrup Mose Pæledæk Kunde Vejdirektoratet Dato 2012-21-03 Til NOTAT Projekt Karlstrup Mose Pæledæk Kunde Vejdirektoratet Dato 2012-21-03 Til Fra Kopi til Hans-Åge Cordua, Vejdirektoratet Lene Tørnæs Helbo, Vejdirektoratet Troels Larsen-Helms, Rambøll Peter Møller,

Læs mere

Elegant konsol til tv, dvd & o.l.

Elegant konsol til tv, dvd & o.l. Elegant konsol til tv, dvd & o.l. Flot skueplads Elegant konsol til tv, dvd & o.l. Enkel, flad, praktisk: Dette konsol har det ikke bare i sig, men også på sig! Den perfekte scene til dit tv. 1 Indledning

Læs mere

Materialer og historisk byggeteknik Arkitektskolen i Aarhus

Materialer og historisk byggeteknik Arkitektskolen i Aarhus Materialer og historisk byggeteknik Arkitektskolen i Aarhus Henrik Terkelsen arkitekt maa, partner Erik Møller Arkitekter København, marts 2012 BETON BETONKOMMUNIST BETONKOMMUNIST BETONØRKEN BETONKOMMUNIST

Læs mere

Hejrevangen, undersøgelse for asbest i tagkonstruktion for afd. 5 og 6. INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Undersøgelse 2.

Hejrevangen, undersøgelse for asbest i tagkonstruktion for afd. 5 og 6. INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Undersøgelse 2. BOLIGKONTORET DANMARK Hejrevangen, undersøgelse for asbest i tagkonstruktion for afd. 5 og 6. ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD

Læs mere

0.11.1 Ved fremspring udføres væggen som 108 mm tegl, ca. 20 mm beton, 140 mm Kingspan isolering, 48 mm tegl 352 SF sten Snit B 9262 2280 3294 0.21.1 6182 2158 290 5046 E 0.71.1 Dør flyttes 16 mm!????

Læs mere

FAXE LADEPLADS, KYSTBESKYTTELSE

FAXE LADEPLADS, KYSTBESKYTTELSE MARTS 2014 FAXE KOMMUNE FAXE LADEPLADS, KYSTBESKYTTELSE SKITSEPROJEKT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MARTS 2014 FAXE KOMMUNE FAXE

Læs mere

Gennemgang 3 stk. beton kranbaner og en kran på Maglemølle i Næstved Registrering af betonskader og overslag. Initialer JMP PEI SVHE PHA

Gennemgang 3 stk. beton kranbaner og en kran på Maglemølle i Næstved Registrering af betonskader og overslag. Initialer JMP PEI SVHE PHA Notat Dato: 24.04.2017 Projekt nr.: 100 71 21 T: +45 2528 1853 E: pha@moe.dk Projekt: Emne: Gennemgang 3 stk. beton kranbaner og en kran på Maglemølle i Næstved Registrering af betonskader og overslag

Læs mere

HURLUMHEJHUS. med masser af muligheder LEGEHUS I LUKSUSUDGAVE. Klatreribbe

HURLUMHEJHUS. med masser af muligheder LEGEHUS I LUKSUSUDGAVE. Klatreribbe LEGEHUS I LUKSUSUDGAVE Klatreribbe HURLUMHEJHUS med masser af muligheder 10 Af Søren Stensgård. Idé: Birgitte Matthiesen. Foto: Lasse Hansen. Tegninger: Christian Raun Gør Det Selv 10/2004 Det flotte legehus

Læs mere

Bygning A (primære bygningsdele):

Bygning A (primære bygningsdele): Adresse: Ludvig Holsteins Alle 47 Post nr. og by: 2750 Ballerup Reference: Kim Hansen Prisindikation på K2 & 3 skader Bygning A (primære bygningsdele): 1. Tagkonstruktion/-belægning/skorsten Bygningsdel:

Læs mere

Breathe 55 Installationsguide

Breathe 55 Installationsguide Breathe 55 Installationsguide Anbefalinger installation af Breathe Den elektriske installation af Breathe 55 bør kun foretages af en autoriseret el-installatør eller af Sustain Solutions. Den elektriske

Læs mere

Flot stubmølle til haven

Flot stubmølle til haven SPÆNDENDE MODELARBEJDE: Flot stubmølle til haven Møllen her er en tro kopi af en rigtig stubmølle, og du kan selv bygge den for 1000 kroner. Sammen med dette nummer af Gør Det Selv får du nemlig en komplet

Læs mere

SBi-anvisninger om afhjælpning af PCB i bygninger

SBi-anvisninger om afhjælpning af PCB i bygninger SBi-anvisninger om afhjælpning af PCB i bygninger Helle Vibeke Andersen & Peter Vogelius, Marie Frederiksen, Barbara Kolarik, Nadja Lyng, Lars Gunnarsen, Lise Lotte Beck Raunkær Anvisning 1 Undersøgelse

Læs mere

Albertslund Kommune og HOFOR. Tilstandsvurdering af Kanalens boldværk ANLÆGSGENNEMGANG

Albertslund Kommune og HOFOR. Tilstandsvurdering af Kanalens boldværk ANLÆGSGENNEMGANG Albertslund Kommune og HOFOR Tilstandsvurdering af Kanalens boldværk ANLÆGSGENNEMGANG Albertslund Kommune og HOFOR Tilstandsvurdering af Kanalens bolværk ANLÆGSGENNEMGANG Rekvirent Albertslund Kommune

Læs mere

Vedr.: Tilstandsrapport på Randers HF & VUC beliggende Nålemagervej 110, 8920 Randers

Vedr.: Tilstandsrapport på Randers HF & VUC beliggende Nålemagervej 110, 8920 Randers Vedr.: Tilstandsrapport på Randers HF & VUC beliggende Nålemagervej 110, 8920 Randers NV. Notat 1 Baggrund: På baggrund af mødet d. 27.10.2015, har vi besigtiget Randers HF & VUC beliggende på ovennævnte

Læs mere

De første forslag, der også foreslås udført først, er mere detaljeret beskrevet i nedenstående.

De første forslag, der også foreslås udført først, er mere detaljeret beskrevet i nedenstående. Gudhjem Svømmehal Forslag til beskyttelse af konstruktionsdele 2009-04-25 Forslag og prioritering af reparationer I henhold til aftale har vi udarbejdet et forslag for renovering af bassinkonstruktionen

Læs mere

(5 sider incl. denne)

(5 sider incl. denne) Bilag 1 Fotobilag (5 sider incl. denne) Illustration 1. Eksempel på revne gennem vandret facadebånd og ned i udsparing. 24 A, nordsiden. Illustration 2. Eksempel på revne gennem vandret facadebånd. Illustration

Læs mere

Højisolerede betonelementer

Højisolerede betonelementer Højisolerede betonelementer En ny måde at opnå lavenergi på Generelt Da 40 % af Danmarks energiforbrug går til opvarmning, ventilation og elektricitet i vore boliger, bliver kravene stadig større fra de

Læs mere

Hansen UnitAl facadeprincipper

Hansen UnitAl facadeprincipper Hansen Unitl facadeprincipper HS Hansen a/s Tlf. 975 1100 Hovedmail: hsh@hsh.dk Hjemmeside: www.hshansen.dk Revision, 10.04.14 Tekniske informationer Hansen Unitl element: Dimensioner: Bredde: Højde: Vægt:

Læs mere

TILLYKKE MED DERES NYE CARPORT! Lynge Carport 2.1 Tegningsmateriale og arbejdsvejledning Side 1 af 11

TILLYKKE MED DERES NYE CARPORT! Lynge Carport 2.1 Tegningsmateriale og arbejdsvejledning Side 1 af 11 Side 1 af 11 TILLYKKE MED DERES NYE CARPORT! Inden byggeriet påbegyndes, anbefaler vi at der foretages kontrol af de leverede materialer i henhold til materialelisten. PLANTEGNING Lynge Carport 2.1 Side

Læs mere

EPS-søjler 20-dobler styrken i fuldmuret byggeri

EPS-søjler 20-dobler styrken i fuldmuret byggeri EPS-søjler 20-dobler styrken i fuldmuret byggeri Bærende murværk bliver ofte udført med en række stabiliserende stålsøjler. Det er et fordyrende led, som kan føre til, at det fuldmurede byggeri fravælges.

Læs mere

Termografering. Firma. Esben Kirkegaard Rådgivende Ingeniører A/S. Kontrolperson: LP Telefon: 45650111. Trørødvej 74, 2950 Vedbæk. Enhed.

Termografering. Firma. Esben Kirkegaard Rådgivende Ingeniører A/S. Kontrolperson: LP Telefon: 45650111. Trørødvej 74, 2950 Vedbæk. Enhed. Firma Esben Kirkegaard Rådgivende Ingeniører A/S Trørødvej 74, 2950 Vedbæk Kontrolperson: LP Telefon: 45650111 Enhed testo 8752 Serienr. : 1932262 Ordregiver E/F Vejlesøparken Målested: Vejlesøparken Holte

Læs mere

Skoleparken Helhedsplan

Skoleparken Helhedsplan Skoleparken Helhedsplan Nødvendige arbejder 2012 Boligselskabet Nordsjælland Karl Henning Sørensen arkitekter as Wissenberg, Rådgivende ingeniører A/S GBL gruppen for by- og landskabsplanlægning aps 01

Læs mere

Bærum Kommune 1 P-hus i Sandvika, Helgerudgården og Kreditkassen Tilstandsundersøgelse Bilag nr. 4 Foto- Visuelregistrering

Bærum Kommune 1 P-hus i Sandvika, Helgerudgården og Kreditkassen Tilstandsundersøgelse Bilag nr. 4 Foto- Visuelregistrering Bærum Kommune 1 Foto nr.1, 5. etage Helgerudgården. Oversigtsbillede Foto nr. 2, 5. etage Helgerudgården. Oversigtsbillede Foto nr. 3, 5. etage Helgerudgården. Oversigtsbillede Foto nr. 4, 5. etage Helgerudgården.

Læs mere

Førsynsregistrering Solbjerghave Ejerlejlighed 2

Førsynsregistrering Solbjerghave Ejerlejlighed 2 Førsynsregistrering Solbjerghave Ejerlejlighed 2 sbs rådgivning september 2015 Indholdsfortegnelse 01. Formål... 2 02. Ejendomsoplysninger... 3 03. Konklusion... 4 04. Generel information om ejendommen...

Læs mere

Bygning A (primære bygningsdele):

Bygning A (primære bygningsdele): Adresse: Roasvej 40 Post nr. og by: 2750 Ballerup Reference: Henrik Møgelgaard Prisindikation på K2 & 3 skader Bygning A (primære bygningsdele): 1. Tagkonstruktion/-belægning/skorsten Bygningsdel: 1.1

Læs mere

Teknisk notat. 16. marts 2017 Rev. a: 1. maj 2017 Vores reference:

Teknisk notat. 16. marts 2017 Rev. a: 1. maj 2017 Vores reference: Teknisk notat Sweco Danmark A/S Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 43486060 F +45 43486660 www.sweco.dk CVR-nr. 48233511 Vestegnens Brandvæsen Station Glostrup Renovering af Garagegulv og Forplads

Læs mere

SEIR materialeanalyse A/S LABORATORIUM OG RÅDGIVNING: BETON MØRTEL - PUDS - NATURSTEN - OVERFLADEBEHANDLING

SEIR materialeanalyse A/S LABORATORIUM OG RÅDGIVNING: BETON MØRTEL - PUDS - NATURSTEN - OVERFLADEBEHANDLING Muren omkring Marienlyst Slot Forundersøgelse af murværk i prøvefelter Baggrund I tilknytning til årsmødet for Nordisk Forum for Bygningskalk udføres en demonstration og afprøvning af forskellige mørteltyper

Læs mere

Statisk analyse. Projekt: Skolen i bymidten Semesterprojekt: 7B - E2013 Dokument: Statisk analyse Dato: 16-07-2014

Statisk analyse. Projekt: Skolen i bymidten Semesterprojekt: 7B - E2013 Dokument: Statisk analyse Dato: 16-07-2014 2014 Statisk analyse Statisk Redegørelse: Marienlyst alle 2 3000 Helsingør Beskrivelse af projekteret bygning. Hovedsystem: Bygningens statiske hovedsystem udgøres af et skivesystem bestående af dæk og

Læs mere

Fig. 6.11.5 Kile type D - Triangulært areal tykkest med forskellig tykkelse ved toppunkterne

Fig. 6.11.5 Kile type D - Triangulært areal tykkest med forskellig tykkelse ved toppunkterne U D R = 2 min R mid R ln R min mid R R ln R + R ( R R )( R R )( R R ) min mid min R max min max min max mid mid R max max R ln R mid max Fig. 6.11.5 Kile type D - Triangulært areal tykkest med forskellig

Læs mere

Projekteringsprincipper for Betonelementer

Projekteringsprincipper for Betonelementer CRH Concrete Vestergade 25 DK-4130 Viby Sjælland T. + 45 7010 3510 F. +45 7637 7001 info@crhconcrete.dk www.crhconcrete.dk Projekteringsprincipper for Betonelementer Dato: 08.09.2014 Udarbejdet af: TMA

Læs mere