Er du gamer eller gambler?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Er du gamer eller gambler?"

Transkript

1

2 2 Er du gamer eller gambler? Esporten vokser, og flere og flere gamer, fordi det er sjovt, man kan være sammen med venner, eller man drømmer om en karriere som professionel. Men med interessen for gaming kommer ofte også en interesse for gambling. Det er derfor vigtigt at kende forskellen mellem gaming og gambling og vide, at gambling også kan have en bagside Gamer og gambling hænger i stigende grad sammen Gaming er en del af ungdomslivet i Danmark, og esport kan nemt fylde Royal Arena og sendes på de store tv-kanaler. Der er altså mange unge og voksne, der gamer. Men hvor mange er også gamblere? Odds på esport er i eksplosiv vækst, og der er fyldt med reklamer for eodds og skinbetting på streamingkanaler, nyhedssites og til store events. Samtidig fylder gambling-elementer mere og mere i gaming-verdenen i form af loot boxes og skin betting. Når gaming og gambling på den måde flyder sammen, kan det være svært at finde grænsen både for gamere, forældre og trænere. Men pas på, for gambling kan ødelægge gaming. GODE RÅD 1. OVERVEJ HVOR MEGET TID OG PENGE, DU BRUGER PÅ GAMBLING VS. GAMING. 2. HUSKE AT ALDERSGRÆNSEN FOR BETTING ER PÅ 18 ÅR, OG MED GOD GRUND. 3. TAL OM EMNET I FAMILIEN OG OVERVEJ, HVORDAN MAN SOM FORÆLDRE BEDSTE KAN STØTTE OP OMKRING SIT BARN. 4. HAV FOKUS PÅ EMNET UDE I ORGANISATIONERNE OG KLUBBERNE. 96% af alle drenge gamer 155% Så meget er betting på esport vokset fra 2016 til Det er nu den sjettestørste sportsgren hos Danske Spil

3 3 DU KAN IKKE BLIVE GOD TIL AT GAMBLE NÅR DU ØVER DIG, BLIVER DU BEDRE TIL AT GAME RANDOM SKILLS ROULETTE SLOTMASKINER SKINBETTING LOTTO eodds BETTING POKER GAMING ESPORT FYSISK SPORT LOOT BOXES KOMBINATIONSSPIL Få styr på begreberne hvad er egentlig hvad? I gaming og gambling er der en masse begreber og en masse gråzoner. Gaming er konsol- og computerspil som CS:GO, LOL og FIFA, og spillene har det til fælles, at udfordringerne øges i takt med udviklingen af erfaring og evner i spillet. Esport er elektronisk sport på konkurrenceplan. Gambling er spil, hvor du har mulighed for at satse og vinde penge, og der indgår altid et element af tilfældighed. Det gælder fx for sportsbetting (odds), kasino og poker, hvor aldersgrænsen er 18 år, eller lotto og skrabelodder, hvor aldersgrænsen er 16 år. Skins og mikrotransaktioner Skins er en slags udsmykning, der får virtuelle våben til at se ud på en særlig måde, og som hverken giver fordele eller ulemper i spillet. Der kan være stor prestige i at have bestemte skins, og mange af de professionelle esportspillere spiller med sjældne, eftertragtede og dyrere skins. Man kan vinde skins i spillet, bl.a. i en loot box, og man kan også købe dem for mellem få kroner og flere tusind kroner. I sig selv er det ikke problematisk at købe ting i spillet. Men hvis man foretager mange små køb mikrotransaktioner kan det alligevel hurtigt løbe op, som det fx hurtigt kan ske i mange app-baserede spil. Det er derfor en god idé at holde øje med og tale om, hvor mange penge man egentlig bruger særligt hvis der er tale om unge gamere. Hvis du vil have et dyrt skin, skal det være for at få et mentalt boost, som kan gøre dig bedre. Selve skinnet gør dig ikke bedre ung gamer Skin betting Skin betting eller skin gambling er, når man bruger skins som indsats i online pengespil som esportbetting, roulette, blackjack, crash og coinflip. Det kan virke som en nem og hurtig måde at få flere eller særlige skins på. Ligesom det kan være en reel måde at tjene og tabe penge på. Skin gambling giver et dopaminkick som al anden gambling, og det betyder, at man kan blive afhængig. Man er særligt udsat ved spil som roulette og coinflip, der er hurtige spil, der giver mulighed for kontinuerlige dopaminkick. Skin gambling foregår uden for computerspillet på ulovlige udenlandske hjemmesider uden licens til at operere i Danmark. I praksis betyder det, at unge under 18 år har adgang til at spille om penge på et marked, der er ureguleret. Dopamin fungerer som belønningsstof i hjernen. Når du har en chance for at vinde en gevinst, udløses meget dopamin i hjernen, og du får det psykisk godt. På den måde fortæller din hjerne, at det er en god ide at spille mere og mere. Gambling er bygget til at skabe en forventning og gevinst, og det medvirker til, at nogle mennesker bliver afhængige af gambling.

4 4 Hvis man ser andre med et fede skin, så vil man også gerne have det. Så spørger man har du købt det eller gamblet? ung gamer Loot boxes Loot boxes er i en gråzone mellem gaming og gambling. I flere computerspil kan man åbne en loot box (eller en crate/lock box/booster pack afhængigt af spillet), som er en virtuel kasse eller pakke med tilfældige genstande. Det kan fx være skins, virtuelle guldmønter, tøj eller våben. I nogle spil kan man købe loot boxes, hvor genstandene indeni har en reel monetær værdi, fordi de kan handles i spillet og ligesom i CS:GO også udenfor spillet. Dermed minder det om gambling. At åbne en loot box kan både være underholdende og spændende, og muligheden for den uforudsigelige gevinst minder på mange måder om det at spille på roulette eller automater. Det betyder også, at man kan blive så grebet af lysten til at åbne loot boxes, at man bruger flere penge eller mere tid, end man egentlig har lyst til, fordi man får et dopaminkick. eodds en hobby, der kan blive et problem eodds er betting på esportskampe, det er i eksplosiv vækst, og du kan nu også bette på esport i flere kiosker. Hvis du er vild med esport, kan det føles helt naturligt også at bette på det, fordi det kan give et ekstra kick og en oplevelse af at være med i kampen på en anden måde. Sponsorater og reklamer gør, at betting i stigende grad smelter sammen med esporten. Hvis betting bliver en naturlig del af esport, kan det for mange unge betyde en (for) tidlig gambling-debut. Og det er et problem, fordi vi ved, at en tidlig debut øger risikoen for at udvikle et spilleproblem senere hen. Det er derfor vigtigt, at esportsmiljøet holder fast i, at man godt kan game uden at gamble, og at gambling ikke kun er for sjov. Når du åbner en lootbox kender du ikke de faktiske odds bag præmierne. Det betyder du deltager i et slags et lotteri, hvor spillere aldrig ved, om den næste kasse vil indeholde noget ligegyldigt eller det ene sjældne skin, de jagter. Gamere har på egen hånd forsøgt at udarbejde sandsynligheder ved at åbne mange kasser og registrere gevinster, og noget tyder på at chancen for at vinde er meget lille! Odds på CS:GO i Kina 2017: Du skal have pink, rød eller gul for at gå i nul/få en gevinst ellers taber du penge PINK 3.2% PURPLE 15.98%% RED 0,64% YELLOW/KNIVES 0,26% BLUE 79.92% Overwatch lootboxes Hvis du åbner ca lootboxes i Overwatch vil kun 8% være de rigtig sjældne skins RARE 69% EPIC 23% LEGENDARY 8% FIFA Packs Den gennemsnitlige Return to Player på FIFA Packs er: 50% dvs. du i snit får værdi for hvis du køber for ,- eller med andre ord taber du ,- OBS: Det beregnede er et eksempel. Priserne kan variere alt efter dagskursen. Kilde 1 3 Redditors har beregnet det gennemsnitlige antal Overwatch loot-bokse på mere end 1000 bokse. Kilde 2 Rune Mentzoni, University of Bergen, National center for gaming and gambling research. Kilde 3 1 CS:GO: 2 Overwatch: 3 FIFA:

5 5 Ludomani er karakteriseret ved hyppigt gentagne episoder af spillelidenskab, der dominerer personens liv på bekostning af sociale, arbejdsmæssige og familiemæssige værdier og forpligtelser. Kilde: WHO Du kan ikke blive god til at gamble Gambling er designet til, at du skal få lyst til at spille mere. Gambling er også designet til, at du skal tro, at du har mere kontrol, end du reelt har. At være ludoman betyder, at du ikke har kontrol over gamblingen, og ludomani er en WHO diagnosticeret afhængighed. Det, der er med til at skabe afhængighed er, at du får en illusion af kontrol. Hvor du tror, at du har kontrol på trods af, at det er afgjor t ved tilfældighed. Den illusion medfører, at du tænker, at det er et rationelt valg, men i virkeligheden får det en karakter af tvangshandling, som ofte er forbundet med ubehag. Mange i esportsmiljøet forstår spillenes strategi og ved rigtig meget om de forskellige spillere og hold. Det gør, at mange fejlvurderer, hvor god man egentlig kan være til at gamble og overser det store tilfældighedselement i spillene. De glemmer, at tilfældigheder spiller ind, og de taler om sikre bets ligesom mange reklamer taler til gamernes gode analytiske evner. Men der er altid et stort element af held i gambling også selvom du ved meget om esport! Det er derfor det giver et godt skud dopamin til hjernen. Du bliver heller ikke bedre til at gamble, selvom du gør det meget, hvorimod hvis du øver dig i gaming vil du hele tiden blive dygtigere!

6 6 TEGN DU SKAL SE EFTER: Taler meget om pengespil Fortæller om større gevinster Taler kun om gevinster, aldrig tab Spiller/gambler for stadig flere penge Bliver fraværende og har koncentrationsbesvær Vil pludselig ikke deltage i sociale arrangementer Lyver Mister fokus Ændrer adfærd Virker rastløs eller urolig Spiller/gambler om natten Er usædvanlig træt om morgenen Spiller på kampe eller sportsgrene man ikke aner noget om eller interesserer sig for Hvor går grænsen? Gambling er ikke kun for sjov men bliver faktisk et problem for mange Det kan være svært at vide, hvornår man har et spilleproblem, eller om man kender nogen, der har et spilleproblem. Langt de fleste gambler helt uproblematisk. Men nogle bliver så optaget af at gamble, at pengespillet fylder mere og mere i deres liv, så de gradvist mister overblik og kontrol. Pludselig vil man hellere gamble end at game, hænge ud med venner eller være sammen med sin familie. Vi ser flere og flere unge mænd i ludomanibehandling, og de spiller hurtige spil som odds. Derfor er det ekstra vigtigt at have fokus på de unge gamere. Jo tidligere man begynder at gamble, jo større er risikoen for, at man udvikler et problem med gambling. Mange gambler, fordi det er underholdende eller spændende, og det giver dem en god følelse. Når man gambler, vil man skabe stærkere og stærkere forbindelser i hjernen, og for nogle kan det blive en naturlig reaktion at gamble, når man fx keder sig eller er ked af det. Det kan være svært at stoppe igen, også selvom man bruger mere tid eller flere penge, end man egentlig har lyst til. Et gamblingproblem giver ofte koncentrations- og søvnbesvær, som kan føre til problemer med at fokusere i skolen mv. En del dropper ud af fritidsaktiviteter og sociale fællesskaber og opfinder løgne og undskyldninger for at kunne få tid og evt. også penge til spillet. Det kan skabe isolation, ensomhed og ikke mindst lavt selvværd. I nogle tilfælde ender det også med gæld og økonomisk kriminalitet. Det er vigtigt at huske, at man ikke en dag vågner op og er ludoman. Det er er en proces, hvor gambling gradvist tager overhånd, fra risikabelt spil til problemspil til ludomani. Des før du stopper op, des bedre. Når det så er sagt, så ser vi i dag gamblingproblemer udvikle sig meget hurtigere end tidligere, og det er derfor vigtigt at være opmærksom, hvis gambling eskalerer. Hvis du er i tvivl, om du gambler for meget, kan du læse folderen Gambler du for meget? for_meget.pdf 26% af de 17-årige mænd spillede i 2016 risikabelt I 2017 søgte 4 gange så mange unge under 25 år behandling, som i 2009 Kilde: SFI Kilde: Center for Ludomani, klient data 2017

7 7 Da jeg blev 15, var mit computerforbrug på sit højeste. Jeg spillede timer dagligt og sov mellem 2-5 timer hver nat. Jeg udlevede mit drømmeliv i den digitale verden. I den virkelige verden var jeg intet andet end et stykke omvandrende udseende, som var død-usikker på sig selv. Jeg kunne søge væk i den digitale verden. Væk fra alle problemer og bekymringer og skjule mig selv. - Mads Marius GODE RÅD FRA UNGE GAMERE Lær alle banerne at kende se YouTube videoer med gode spillere Mental træning Spil med dine venner - få gerne et hold og ha faste spilletider Spil ind til du ikke kan holde koncentrationen Find det du er særlig god til - your secret sauce! Lav fysisk træning ved siden af Gaming kan også tage overhånd, men det er noget andet Mange er bekymrede for, om børn og unge kan spille for meget og blive afhængige af gaming. Typisk bliver det målt i, hvor mange timer den unge bruger på at game, men tid i sig selv kan ikke afgøre, om man har et overforbrug. Rigtig mange spil kræver nemlig, at man spiller mange timer ad gangen. Mange gamere synes også, at det er sjovt at investere mange timer i spillet, hvis de har fået et nyt spil eller står overfor en særlig udfordring i spillet, men det finder hurtigt et naturligt leje igen. Hvis man gerne vil være professionel, kræver det faktisk også, at man prioriterer computerspillet og træner meget. Og esporten kan blive en levevej for nogle. Gamingafhængighed er ikke en officiel diagnose, men WHO har sat gaming på observationslisten som en mulig forstyrrelse i Det er dog meget nyt, og man skal være forsigtig med at diagnosticere nogen, fordi de godt kan lide at spille meget computerspil. Det er selvfølgelig vigtigt, at der er balance i livet, også når man gamer. Hvis man oplever, at spillet fylder så meget, at man har svært ved at passe sin skole, andre fritidsinteresser og sine venner, eller hvis man kun kan føle sig glad og godt tilpas, når man gamer, kan det være tegn på, at gaming har taget overhånd, eller at man bruger spillet til at flygte fra noget.

8 8 Det er vigtigt at være ekstra opmærksom, hvis livet er dumt Hvis man oplever, at livet er svært i en periode, bliver man ekstra sårbar for ikke at kunne kontrollere sin gambling. Det kan være, at man er frustreret, føler sig presset eller er ked af det. Her kan betting give et kick, og man kan føle, at man bruger nogle færdigheder, som kan give en succesoplevelse. Et kick, der minder om det kick, man får ved at game. Det er faktisk i samme perioder, at computerspillet kan tage overhånd. Gaming kan nemlig blive problematisk, hvis man bruger det som eskapisme altså at man gemmer sig fra den virkelige verden i computerspillet. Hvad kan du selv gøre? Når man har flere penge end normalt, er det også vigtigt at være opmærksom. Det kan være fristende at gamble, når man pludselig har flere penge, end man plejer. Det kan fx være i forbindelse med konfirmation, eller hvis man har et fritidsjob og får feriepenge eller penge tilbage i skat. Hos Center for Ludomani møder vi mange unge mennesker, der på kort tid har mistet mange penge. Det er altså vigtigt at du kan adskille gaming og gambling både som spiller, træner, forælder, klub ligesom det er vigtigt, at du ved, hvad du kan gøre for at sikre, at gambling ikke tager overhånd. Herunder kan du se, hvad du selv kan gøre, og i de følgende afsnit kan du dykke ned i anbefalingerne til dig, der gerne vil være pro gamer, til forældre eller til klubben/trænerne. Hvis du er under 18 år, anbefaler vi, at du lader være med at gamble. Det øger risikoen for, at du ikke kan styre spillet, og at du mister glæden ved gaming. Hvis du gambler, så er det vigtigste, at du finder gode metoder til at holde øje med, at du ikke taber kontrollen. Det dumme ved gambling er, at når du taber kontrollen, vil du i en periode opleve, at det hele virkelig kører at du er on a roll. Så tag en pause og tænk dig om. Hvis du vil udelukke dig fra gambling: ROFUS (online spil): Pause fra skinbetting? Afmeld app en Steam Authenticator. Husk at du også altid kan få gratis hjælp hos Center for Ludomani. Det kræver ingen henvisning fra lægen og er helt anonymt. Ring på Helt konkret er de 3 gode råd: 1. Registrer hvor meget tid og penge du bruger, det er den bedste måde, du kan bevare kontrollen på. Du kan bruge en app som MitSpil 2. Spil aldrig for lånte penge 3. Spil aldrig for at vinde det tabte tilbage heller ikke skins eller ære Hvis du er bekymret for, om du gambler for meget, hvis du f.eks. har tabt mange penge eller siddet vågen en helt nat så snak med dine forældre eller dine venner. Det er vigtigt at turde sige det højt. Jo før du stopper op, des nemmere er det at få kontrollen tilbage.

9 9 Kan du holde fokus? Man bliver en dårligere gamer, hvis man ikke har styr på sin gambling Når du først er i overtime er der ingen pauser, så spiller du til nogen dør Din evne til at holde fokus i spillet er afgørende for at blive en rigtig god gamer. Fokus har både betydning for dit overblik i spillet, din reaktionsevne og din evne til ikke at blive distraheret af fejl, forstyrrelser og træthed. Derfor er fokus også afgørende for din udholdenhed. For at sikre fokus er det vigtigt, at du arbejder med din mentale træning, udover din fysiske, taktiske og tekniske træning. I den fysiske sportsverden arbejder Team Danmark med det mentale hjul, der netop sætter fokus på, hvordan du udvikler strategier til at holde mentalt fokus hvis du har hovedet fuldt af noget andet og ikke er til stede, så opnår du ikke kvalitet i træningen. Hvis du ikke har kvalitet i træningen, så udvikler du dig ikke som spiller. Det betyder, at du ikke kan præstere i samme grad, og derfor på sigt ikke når dine mål. Hvile og restitution er afgørende, og for at levere en toppræstation i spillet skal du være i stand til at holde fokus både til kamp og til træning. Restitution indebærer både fysisk, ernæringsmæssig og mental restitution. Det betyder, at det er vigtigt at sørge for både din fysiske og mentale sundhed. Vil du være topspiller og holde fokus på spillet, indebærer det også at have styr på dit liv uden om esporten. Her taler vi om såkaldte lifeskills. Lifeskills vil være noget man i stigende grad vil se på som talentspejder og især indenfor esporten, hvor talenter typisk er mere uskolede end talenter i den fysiske sportsverden. Det bliver altså vigtigt, at du lever et liv, hvor du kan møde til tiden, passe din skole ved siden af, opføre dig ordentligt og ikke har mange forstyrrelser som fx konflikter, der kan fjerne dit fokus. At have gode lifeskills bliver altså den 5. færdighed. At have gode lifeskills er vigtigt for at bygge et brand som professionel gamer, der både er rollemodel og superstjerne, som forstår fanpleje, sponsorpleje og lever op til forpligtelserne i sin kontrakt. Du skal altså have styr på dit liv, hvis du vil være den nye Ronaldo indenfor esport. Gambling kan stjæle fokus fra dit game. Når du gambler, så flytter du fokus fra dit eget spil over til nogen andres og er dermed lidt mindre til stede til træning og til turneringer. Der er også mange, der better om aftenen, inden de skal sove men det påvirker søvnen negativt, og man sover derfor dårligere. Hvis du gambler lige efter træning eller kamp, så vil det også ske på bekostning af din mentale restitution. Gambling kan medføre bl.a. stres, søvnløshed og nedsat koncentrationsevne og kan derfor ødelægge dine muligheder for at realisere dit talent! Gambling er derfor en dårlig interesse, hvis du gerne vil game seriøst. HVIS DU VIL VÆRE EN GOD GAMER SKAL DU BÅDE VÆRE GOD TIL GAMET OG ARBEJDE MED DIG SELV HOLDE KONCENTRATIONEN SÆT DIG EN MÅLSÆTNING SPÆNDINGREGULERING - IKKE FOR NERVØS ELLER HIDSIG SELVTILLID MENTALE FÆRDIGHEDER I TRÆNING OG KONKURENCE LAV EN STRATEGI KONSTRUKTIV EVALUERING - LÆR TIL NÆSTE GANG ARBEJD MED DIN INDRE DIALOG VISULAISER DIN STRATEGI FORTSÅ DIG SELV FORSTÅ GAMET DET BETYDER DU TRÆNER BÅDE GAMET OG DIG SELV GENNEM 5 FÆRDIGHEDER TEKNISK TAKTISK FYSISK MENTAL LIFESKILLS DET BETYDER DU SKAL LEVE ET LIV DER IKKE DISTRAHERER DIG FRA GAMET. SUCCES SIDDER I DIN EVNE TIL AT HOLDE FOKUS I PRÆSTATION OG I RESTITUTIONEN TRÆNING/ KONKURENCE AKTIV RESTITUTION ERNÆRINGSMÆSSIG RESTITUTION PASSIV RESTITUTION Fokus og præstation Nedtrapning af puls Afslapning i spændte muskler Få styr på salt, sukker og væske balancen Evaluer din præstation Mindfulness

10 10 5 gode råd til forældre 1. Sæt dig ind i spillet og forstå, hvornår dit barn gamer og måske gambler 2. Lav aftaler om, hvor meget gaming må fylde 3. Lad være med at låne dit barn dit kreditkort eller lån dem dit nemid 4. Du kan godt give skins i gave, men lad være med at give keys. hvis du har givet dit barn et dyrt skin, så tal om, at det ikke skal bettes og spørg efterhånden om du må se det. Det giver dig mulighed for at se og tale om, hvad dit barn gør med det 5. Brug forældreindstillingerne (fx family view på steam) til evt. at begrænse barnets adgang til, at dit barn ikke kan handle med skins uden din tilladelse Det kan du gøre som forælder Forældre spiller en afgørende rolle i forhold til at passe godt på de unge gamere, men mange forældre synes, at det er lidt svært. Det vigtigste, du kan gøre som forælder, er at sætte dig ind i dit barns gaming. Det betyder at gå til det, som hvis dit barn gik til fodbold eller spillede et instrument - så engagér dig. Konkret betyder det at spørge ind til spillet: Hvad spiller du egentlig for et spil? Hvad går det ud på? Hvorfor er det sjovt at spille lige det spil? Sæt dig også gerne med barnet og se, hvordan det foregår, prøv evt. selv spillet måske synes du, at det er sjovt! Det er den bedste måde at forstå den verden, dit barn færdes i. Rigtig mange computerspil har også et stort socialt element, og gamerne får ofte mange relationer gennem gaming. Mange forældre har fordomme omkring det at game, men der er rigtig mange gode ting ved computerspil. Hvis du har svært ved at forstå det, er du ikke alene derfor er der lavet mange ordbøger, der hjælper dig på vej til at forstå, hvad dit barn mener, når det kalder dig en noob eller stolt fortæller, hvor meget han/ hun har fragget så bare rolig. Du kan fx se mere i denne ordbog ( Mange gamere bruger mange timer om dagen og om ugen på at spille computerspil. Det er tit en del af spillet, især hvis man har fået et nyt spil. Mange forældre bliver bekymrede over mængden af tid, der går med spil, og her er det bedste råd at tale med dit barn. Find ud af, hvorfor dit barn spiller meget. Vi har udarbejdet et samtaleark, du kan bruge til at tale med dit barn, samt et skema, hvor I sammen kan registrere dit barns forbrug af tid find dem her: Et stort spilleforbrug kan skyldes en stor interesse for spillet i en periode, at dit barn træner op til en turnering, eller at det er en god måde at koble af på. Men et meget stort spilforbrug kan også være et udtryk for, at der er andre ting, der ikke fungerer i dit barns liv. Hvis dit barn generelt set ikke er særlig glad andre steder end i spillet, kan det give grund til mere alvorlig bekymring. Husk, at der også er forskel på alderen, de små spiller typisk for hyggens skyld, hvor de lidt større børn/unge tager det mere alvorligt og gerne vil være god. Her kan spillet blive en del af selviscenesættelsen som teenager og derfor skal du også tage interessen seriøst. De lærer en masse især om strategi Gaming giver venskaber Gamere er gode til multitasking Det er fedt at nørde spillet og vide alt om spillet og det community man er en del af Det er fedt at vise andre at man er god! Alle kan være sig selv i spillets verden der er plads til mangfoldighed Det giver et selvtillidsboost, men man skal selvfølgelig bygge bro til virkeligheden

11 11 Jeg er begyndt at spørge min mor om hvornår vi skal spise så vurderer jeg selv om jeg kan nå et game, ellers bliver vi uvenner når hun beder mig slukke midt i et map - Ung gamer 75% gamer dagligt 48% af de årige 30% gamer 4 timer 12% dagligt 54% gamer min. 4 timer 19% i weekenden gamer dagligt af de årige gamer 4 timer dagligt gamer min. 4 timer i weekenden Skolebørnsundersøgelsen (af Statens Institut for Folkesundhed) fra 2014 viser at: Rigtig mange forældre kommer i konflikt med deres barn omkring computerspillet. Spørg hvorfor dine regler frustrerer barnet, og se om I ikke kan finde på fælles spilleregler, der giver mening i både familien og online. Hvis dit barn eksempelvis spiller på hold, så kan man faktisk blive udelukket hvis man stopper sit spil imens spillet er i gang, det svarer til at gå af rundboldbanen ligesom man er ved at løbe en befrier. Prøv derfor at forstå hvorfor 5 minutter nogle gange kan være afgørende! Sund gamingadfærd fordrer et liv i balance. Gaming skal have et passende niveau og ikke blive på bekostning af et fuldt liv, dvs. der skal også være plads til venner, skole, arbejde og generelt sunde livsstilsvaner. Dialog giver dig også mulighed for at vurdere spillet i forhold til vold og gamblingelementer. Der er rigtig mange børn, der også gambler i forbindelse med gaming, men forældre kan tit ikke se forskel. Her er det vigtigt at sætte tydelige rammer op for børnene er du under 18 år, skal du ikke gamble. Det betyder også, at du som udgangspunkt ikke skal give dine børn dit kreditkort uden at være sikker på, hvad det skal bruges til. Ligeledes må du aldrig udlåne dit NemID, det er personligt, og der er en grund til, at visse sider er lukket med aldersbegrænsning. Denne aldersbegrænsning kan let omgås ved bare én gangs brug af en voksens NemID. Hvis du er bekymret for, at dit barn bliver meget alene med spillet eller ikke rører sig nok, kan det være en rigtig god ide at hjælpe dit barn ned i en klub eller esportsforening. Her bliver der typisk sat gode rammer op for computerspillet. Hvis dit barn allerede spiller i en forening eller klub, så prioriter at tage med til forældreaftener mv. Hvis du er bekymret for, at dit barn har udviklet et gamblingproblem, kan du altid ringe til Center for Ludomani på telefon for et godt råd. Hvis du som forælder vil læse mere: Rune Nielsen: Rune Nielsen + Anne Bruus: Anne Bruus: Anders Lieberoth: Hvorfor er det sjovt at spille computerspil? Stop sygeliggørelsen af computerspilglade unge Forældres kamp mod computerspil skader de unge Findes teknologiafhængighed? Amerikansk forsker afliver seks myter dk/artikel/hvorfor-er-det-sjovt-spille-computerspil aspx?duid=e5ce91e6&urlid=f- 9fe70e d dc31ffa14a5&Link= krop-sundhed/foraeldres-kamp-mod-computerspil-skader-de-unge foraeldres-kamp-mod-computerspil-skader-de-unge

12 12 Det kan du gøre i klubben/foreningen Det er vigtigt, at man som esportsklub/-forening har fokus på gambling som en del af at etablere et sundt esportsmiljø. Gambling kan tage overhånd både for den enkelte, men også på et hold eller i en klub, hvis der en uhensigtsmæssig gamblekultur. Derfor er det vigtigt at arbejde med holdningen i sin klub/forening og adressere emnet, hvis gambling fylder for meget i snakken, i pauserne mv. Træneren har en vigtig rolle! Det kræver at både ledelse og trænere tager aktivt ansvar. Det kræver et løbende fokus og mange åbne samtaler om, hvorfor gambling ikke hører til under træning og til turneringer. Som træner har man et særligt ansvar. Trænere er nemlig rollemodeller og kulturbærere og skal vise den rigtige vej for de unge de skal drive kulturen og italesætte, hvorfor gambling ikke kun er for sjov. Træneren bør derfor ikke gamble sammen med eller foran gamerne. Træneren bør ligeledes ikke fortælle om egen gambling. Herunder er det vigtigt, at træneren er med til at sætte fokus på, at der altid en indsats, når der tales om en gevinst og selv tør at tage samtalen om, hvor meget man har tabt. Som træner har du en særlig mulighed for at mærke, om gambling fylder i de unges bevidsthed, og træneren kan derfor også sætte emnet på dagsordenen på en anden måde. Det kan I konkret gøre! a. Hvis du synes, det fylder for meget på holdet, så tag en fælles snak om gambling. Vi har lavet disse øvelser, du kan bruge til formålet: i. Dialogspørgsmål til at starte samtalen i klubben/klassen ii. Link til in-game øvelsesmateriale b. Hvis du er bekymret for en ung, så tag vedkommende til side til en privat snak. Vi har udarbejdet denne vejledning, du kan bruge som hjælp til samtalen c. Det kan være en hjælp at give de unge alternativer til gamblingen - lad dig inspirere af disse forslag d. Det er tit en god ide at involvere forældrene både i forhold til det kollektive og det individuelle, da forældrene spille en stor rolle i at finde balance og særligt i forhold til at erkende et evt. problem. Lad dig inspirere af denne øvelse til forældremødet gamingnotgambling.dk/images/oevelse-til-foraeldremoedet.pdf, eller giv evt. forældrene denne folder, hvis du er bekymret for netop deres barn

13 13 Det kan være nemt at snyde i esport og gaming. Måske for nemt. For snyd ødelægger fornøjelsen ved spillet, både for den, der bliver snydt og for den, der snyder. At fixe er mangel på respekt for spillet og for modstanderen - og måske også mangel på respekt for dig selv. For du gamer jo, fordi du kan lide det - og nu ødelægger du det, både for dig selv og andre. Straffen kan være hård for den, der snyder eller fixer. Det kan være udelukkelse og karantæne fra esporten. Og hvis andre taber penge på grund af dig og dit snyd, bliver det en sag for politiet. Konsekvensen kan blive bøder eller endda fængsel. I Anti Doping Danmark er esport et nyt område, men vi har allerede set de første sager. Hvis du ser eller hører noget om snyd i esport, så giv os et praj på stopmatchfixing.dk via din pc eller mobil. Du kan være anonym, hvis du vil. Så bevar respekten - for spillet, for din modstander og for dig selv. Spil - men spil fair. Og sig noget, hvis du ser noget! - Jesper Frigast Larsen, Anti Doping Danmark, Sekretariat for den nationale platform mod matchfixing En kobling til matchfixing Der er en sammenhæng mellem gambling og matchfixing. Problemer med gambling og spillegæld udgør en væsentlig risikofaktor, der kan føre til matchfixing. Fixere leder efter spillere, som de kan påvirke og de vælger ofte dem, der er sårbare. En kultur præget af gambling kan dels øge risikoen for ukontrolleret gambling, som skaber ovennævnte sårbarhed, og dels give grobund for lidt blødere uetisk adfærd såsom betting på egne kampe. Især i esporten, hvor lønningerne stadig er forholdsvis lave og kontrakter forholdsvis usikre, kan tilbud om matchfixing og tilsvarende uetisk adfærd virke særligt tillokkende. Ved at skabe et sundt miljø (med fokus på balanceret gambling og information om risikoen ved overdreven gambling samt hjælp til at håndtere evt. gamblingproblemer) bliver esportsmiljøet også mindre sårbart overfor matchfixing. Derfor er der også i pro-sammenhænge og talentudvikling et potentiale i at prioritere at arbejde med selve holdningen til gambling. HVAD ER MATCHFIXING? Manipulation af idrætskonkurrencer, hvor der søges direkte eller indirekte økonomisk gevinst, herunder forsætlig underpræstation, nederlag eller bestikkelse af eller trusler mod en person for at påvirke en idrætskonkurrence. TILSVARENDE UETISK ADFÆRD Misbrug af intern viden i forbindelse med betting Spil på egne kampe Modtagelse af gaver, der ikke hænger naturligt sammen med konkurrencen Kilde: Danmarks Idrætsforbunds matchfixingregulativ

14 Du kan altid få gratis hjælp Ring

HAR DU NOGET PA SPIL? Viden om sport og pengespil

HAR DU NOGET PA SPIL? Viden om sport og pengespil HAR DU NOGET PA SPIL? Viden om sport og pengespil INDEKS HAR DU NOGET PÅ SPIL? Det er bare sjovere at se en kedelig fodboldkamp, hvis man har noget på spil Mads Beierholm, tidligere professionel fodboldspiller

Læs mere

Har vi styr på spillet?

Har vi styr på spillet? Har vi styr på spillet? Det får du Hvad er ludomani? Hvorfor er det vigtigt at tale om ludomani? Gambling og Gaming Hvornår skal vi gøre noget? Hvordan kan vi handle? Gratis hjælp og mere viden Kilde:

Læs mere

KAN MAN GAMBLE SIT LIV VÆK?

KAN MAN GAMBLE SIT LIV VÆK? KAN MAN GAMBLE SIT LIV VÆK? Skilsmisse Arbejdsløshed Løgn Selvmord Sygdom Kriminalitet ALLE PENGESPIL KAN FØRE TIL LUDOMANI 68% SØGER FØRST HJÆLP EFTER MERE END 4 ÅR* Jo længere tid der går, des større

Læs mere

Risikospilleren Problemspilleren

Risikospilleren Problemspilleren 1 Ludomani har alvorlige konsekvenser både for den der spiller og for den pårørende. Ludomani er et stigende problem, men mange ved faktisk ikke ret meget om emnet. Derfor er det vigtigt at sætte fokus

Læs mere

SPILLER DIT BARN FOR MEGET?

SPILLER DIT BARN FOR MEGET? SPILLER DIT BARN FOR MEGET? Viden om gambling og gaming til forældre I denne folder får du viden om, hvordan du hjælper dit barn til at spille balanceret. INTRODUKTION Som forælder kan du hjælpe dit barn

Læs mere

GAMBLER DU FOR MEGET?

GAMBLER DU FOR MEGET? GAMBLER DU FOR MEGET? Gode råd til dig, der spiller INTRODUKTION Denne vejledning er til dig, der spiller pengespil og oplever, at spillet er ved at tage overhånd. Du oplever måske, at det kan være svært

Læs mere

LUDOMANI TAL OM DET I SPORTSVERDENEN

LUDOMANI TAL OM DET I SPORTSVERDENEN LUDOMANI TAL OM DET I SPORTSVERDENEN 3 Hvad tænker jeg på om morgenen? A. Første tanke er, at jeg gerne vil spille. B. Jeg vågner stille og roligt og tænker ikke på spil. C. Jeg tænker på, hvad jeg skal

Læs mere

Til dig, der vil sætte fokus på sport og spil

Til dig, der vil sætte fokus på sport og spil SPORT & PENGESPIL Til dig, der vil sætte fokus på sport og spil Vi har lavet en præsentation (i Power Point-format). Den kan du bruge til at sætte sport og spil på dagsordenen over for sportstrænere og

Læs mere

KAN MAN GAMBLE SIT LIV VÆK?

KAN MAN GAMBLE SIT LIV VÆK? Arbejdsløshed KAN MAN GAMBLE SIT LIV VÆK? Dialogkort om gambling Sygdom Skilsmisse Selvmord Kriminalitet Løgn Stop ludomani nu Kort 1 Del erfaringer og holdninger Giv gode råd og viden videre Fortæl om

Læs mere

DILEMMASPIL FOR UNGE SPORTSUDØVERE

DILEMMASPIL FOR UNGE SPORTSUDØVERE Dette er et dilemmaspil, hvor I skal gætte hinandens svar på spørgsmål og dilemmaer om pengespil. Gennem diskussioner og gæt, får de unge fokus på deres egne og kammeraternes spillevaner og holdninger.

Læs mere

Med venlig hilsen Personalet og forældrerådet i klub B29

Med venlig hilsen Personalet og forældrerådet i klub B29 Medlemmernes og forældres brug af computer, computerspil, mobiltelefon og andre digitale apparater i almindelighed er med tiden blevet en større og større del af vores liv og derved også klubbens. Dermed

Læs mere

DILEMMASPI L FOR UNGE SPORTSUDØVERE. Jeg b de p g lån. n e. e, jeg. får e af m. r d. in fa m. g spil. ilie, v. r de g bru. ke p på sp. an e.

DILEMMASPI L FOR UNGE SPORTSUDØVERE. Jeg b de p g lån. n e. e, jeg. får e af m. r d. in fa m. g spil. ilie, v. r de g bru. ke p på sp. an e. DILEMMASPI L FOR UNGE SPORTSUDØVERE 5 A. Jeg b ru tjene ger kun de p enge B. Je r., jeg g lån får e ller eller er penge andr af m e. C. Je in fa m g spil ilie, v enne ler fo D. Je r r de peng g bru e,

Læs mere

KAN MAN GAMBLE SIT LIV VÆK?

KAN MAN GAMBLE SIT LIV VÆK? KAN MAN GAMBLE SIT LIV VÆK? København den 18. november 2015 Løgn Skilsmisse Arbejdsløshed Sygdom Kriminalitet Selvmord Spil om penge er en drømmefabrik Drømmen om at kunne ændre livsstil, få en problemløs/sorgløs

Læs mere

Martin Langagergaard. Agenda

Martin Langagergaard. Agenda Agenda Introduktion Talentudvikling og forældrenes rolle Forældre til børn og unge der træner meget Spillerens mentale styrke Relation og præstation Forældretyper Forældre i kamp ( og træning) Anbefalinger

Læs mere

LUDOMANI TAL OM DET TIL SUNDHEDSFAGLIGT PERSONALE 90% GENVINDER KONTROL OVER SPILLET.

LUDOMANI TAL OM DET TIL SUNDHEDSFAGLIGT PERSONALE 90% GENVINDER KONTROL OVER SPILLET. LUDOMANI TAL OM DET TIL SUNDHEDSFAGLIGT PERSONALE 90% GENVINDER KONTROL OVER SPILLET. DERFOR ER DU SÅ VIGTIG Gennem dit arbejde får du viden om menneskers livsforhold og helbred. Du kan sætte fokus på

Læs mere

Danske børn sviner hinanden til i Fortnite: 'Hæng dig selv'

Danske børn sviner hinanden til i Fortnite: 'Hæng dig selv' SAMFUND Danske børn sviner hinanden til i Fortnite: 'Hæng dig selv' 31. jan. 2019, 05:57 af Sebastian Goos De helt unge kan i værste fald bruge spillene til at mobbe hinanden. Red Barnet vil nu lave en

Læs mere

Hjælp rideglæden & trygheden tilbage, med disse 5 nemme tips

Hjælp rideglæden & trygheden tilbage, med disse 5 nemme tips Hjælp rideglæden & trygheden tilbage, med disse 5 nemme tips Kan du huske den sidste gang du havde den der helt perfekte dag med din hest? Vejret var fantastisk, din hest var glad og frisk (uden at være

Læs mere

Vanebrydernes anbefalinger

Vanebrydernes anbefalinger Aalborg Sundhedscenter Vanebrydernes anbefalinger Mad og måltider Aktivitet og bevægelse Søvn Skærmtid Forældreansvar Vanebrydernes anbefalinger - gælder hele familien, og alle dage også i weekenden! Vælg

Læs mere

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Introduktion og læsevejledning Børnepanelet var samlet for fjerde og sidste gang både i København og i Jylland i april/maj 2017. I alt deltog 23 børn og

Læs mere

Multikunstnerne eller meget pressede unge

Multikunstnerne eller meget pressede unge Multikunstnerne eller meget pressede unge - perspektiver på ungdomsliv i en præstationskultur, hvor det er vigtigere at bestå end at forstå! Aarhus 11. september 2018 Når man googler danske unge.. Velkommen

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL UNGES FRITIDSLIV En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Udgivet af Børnerådet april 2019 Grafisk design: Peter Waldorph

Læs mere

Et hæfte om computerspil- og onlineafhængighed. Dabeco

Et hæfte om computerspil- og onlineafhængighed. Dabeco Et hæfte om computerspil- og onlineafhængighed Dabeco Forståelse af computerspil- og Onlineafhængighed Computerspil- og onlineafhængighed kan ses som en lidelse der kan sammenlignes med en mild form for

Læs mere

Kærlighed er ikke nok. Sofie Münster

Kærlighed er ikke nok. Sofie Münster Kærlighed er ikke nok Sofie Münster At være der for dem uden at gøre det for dem Et guidende princip Det starter med os selv Vi har for meget fokus på resultater frem for på processen Vi roser børn,

Læs mere

Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet

Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet Som forældre er det vigtigt at du: Accepterer at medierne er kommet for at blive og er en del af børn og unges virkelighed. Så vis dem

Læs mere

LUDOMANI TAL OM DET TIL FÆNGSELS PERSONALE

LUDOMANI TAL OM DET TIL FÆNGSELS PERSONALE LUDOMANI TAL OM DET TIL FÆNGSELS PERSONALE DERFOR ER DU SÅ VIGTIG Som fængsels personale kan du hjælpe mennesker med spilleproblemer. Der spilles meget i fængslerne, og det kan føre til ludomani og andre

Læs mere

Indeni mig... og i de andre

Indeni mig... og i de andre KAREN GLISTRUP er forfatter, socialrådgiver, familie, par- og psyko t erapeut MPF. PIA OLSEN er freelance illustrator og tegner til bøger, web, magasiner, apps og reklame. Når børn får mulighed for at

Læs mere

Cases. Sociale relationer og trivsel. Arbejds ark 24

Cases. Sociale relationer og trivsel. Arbejds ark 24 Arbejds ark 24 Cases Øvelse 1 CASE 1: HVORNÅR ER DER TALE OM PSYKISK SYGDOM? Y K I A T R I F O N D E N 15 S B Ø R N E - Peter på 16 år er for halvanden måned siden blevet forladt af sin kæreste gennem

Læs mere

Alle taler om det, men hvor finder du overskuddet, når hverdagen ofte selv står i vejen?

Alle taler om det, men hvor finder du overskuddet, når hverdagen ofte selv står i vejen? Din e-guide til mere OVERSKUD Alle taler om det, men hvor finder du overskuddet, når hverdagen ofte selv står i vejen? For at hjælpe dig på vej med at finde dit overskud har jeg formuleret 7 vigtige spørgsmål.

Læs mere

DIT BARNS SOCIALE LIV PÅ NET OG MOBIL. Hvad er din rolle som forælder?

DIT BARNS SOCIALE LIV PÅ NET OG MOBIL. Hvad er din rolle som forælder? DIT BARNS SOCIALE LIV PÅ NET OG MOBIL Hvad er din rolle som forælder? 1 INDHOLD Hjælp dit barn med at sætte grænser...3 Forælder til en digitalt indfødt...4 Fakta: Unges medievaner...7 Facebook...8 Virtuelle

Læs mere

Skriv de rigtige ord under billederne. Der er flere ord under hvert billede. Nogle af ordene kan passe flere steder.

Skriv de rigtige ord under billederne. Der er flere ord under hvert billede. Nogle af ordene kan passe flere steder. Sundhedsdansk At have det godt Her kan du lære danske ord, som beskriver, hvordan du selv og andre har det. Du kan også få viden om, hvad du kan gøre for, at du og andre får det godt. NYE ORD Hvordan har

Læs mere

At have det godt. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk At have det godt. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Hvordan har de det?

At have det godt. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk At have det godt. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Hvordan har de det? ORDLISTE Hvad betyder ordet? Ordet på dansk Oversæt til eget sprog - forklar Sundhedsdansk At have det godt Her kan du lære danske ord, som beskriver, hvordan du selv og andre har det. Du kan også få viden

Læs mere

Indledning Denne vejledning er skrevet til dig, der er forælder til en talentfuld golfspiller. Som forælder spiller du en vigtig rolle for dit barns

Indledning Denne vejledning er skrevet til dig, der er forælder til en talentfuld golfspiller. Som forælder spiller du en vigtig rolle for dit barns Forældrevejledning Dansk Golf Union 02/2014 Indledning Denne vejledning er skrevet til dig, der er forælder til en talentfuld golfspiller. Som forælder spiller du en vigtig rolle for dit barns trivsel,

Læs mere

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter

Læs mere

TIKØB SKOLE MOBBEPOLITIK

TIKØB SKOLE MOBBEPOLITIK TIKØB SKOLE MOBBEPOLITIK HELSINGØR KOMMUNE VI ARBEJDER AKTIVT PÅ, AT TIKØB SKOLE ER EN SKOLE HVOR ALLE TRIVES VI ARBEJDER AKTIVT FOR EN MOBBEFRI SKOLE. ALLE BØRN HAR RET TIL GOD TRIVSEL TIKØB SKOLES MOBBEPOLITK

Læs mere

Unge, alkohol og stoffer. Egedal Rusmiddelteam Lone Gregers og Marie Falck Hansen 30/9-2013

Unge, alkohol og stoffer. Egedal Rusmiddelteam Lone Gregers og Marie Falck Hansen 30/9-2013 Unge, alkohol og stoffer. Egedal Rusmiddelteam Lone Gregers og Marie Falck Hansen 30/9-2013 Introduktion Hvem er vi, og hvad er vores erfaring? Hvorfor er vi her i dag? Inviteret af Klubben. Rusmidler

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

PIXIGUIDEN 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en NEDSMELTNING

PIXIGUIDEN 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en NEDSMELTNING PIXIGUIDEN 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en NEDSMELTNING 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en nedsmeltning Jeg har været dér, hvor du er og ved, hvordan det føles, når

Læs mere

LUDOM ANI TAL OM DET

LUDOM ANI TAL OM DET LUDOMANI TAL OM DET DERFOR ER FAGPERSONER SÅ VIGTIGE Ludomani kaldes ofte det skjulte misbrug. Det skyldes, at de fleste tegn på misbruget ikke er lette at se og nemt kan forveksles med andre problemer.

Læs mere

DIALOG OM KROP OG GRÆNSER

DIALOG OM KROP OG GRÆNSER SKOLE/HJEM DIALOG OM KROP OG GRÆNSER DILEMMAKORT MÅLGRUPPE: Forældre i 6.-7. klasse OM AKTIVTETEN Denne aktivitet til skole/hjemsamarbejdet handler om krop, grænser og relationer. Den er udviklet som en

Læs mere

ELEVUNDERSØGELSE 8./9. klasse (2018)

ELEVUNDERSØGELSE 8./9. klasse (2018) Nr. Spørgsmål Svarkategorier Kommentar Hvis elevens fødselsdato (1-31) er et lige tal (fx 20/10), tildeles eleven spørgsmål om dansk, hvis det er et ulige tal (fx 23/11)tildeles eleven spørgsmål om matematik.

Læs mere

Hvad jeg tror om andre

Hvad jeg tror om andre Hvad jeg tror om andre Aftenens program - del 1 1. Hvad er SSP? 2. Hvordan ser virkeligheden ud? Medierne Din forestilling - Undersøgelserne 3. Ringstedsforsøget Skanderborg modellen 3. Sundhedsplejerskens

Læs mere

! Ja! Nej. ! Pige! Dreng. ! Begge mine forældre! Den ene af mine forældre! Mine forældre på skift! Den ene af mine forældre og dennes partner!

! Ja! Nej. ! Pige! Dreng. ! Begge mine forældre! Den ene af mine forældre! Mine forældre på skift! Den ene af mine forældre og dennes partner! Kære elev Tak, fordi du vil besvare spørgeskemaet om din fritid. Spørgeskemaet tager ca. 15 min. at udfylde. Din besvarelse vil være anonym. Med venlig hilsen, Center for Ungdomsstudier Har du adresse

Læs mere

ELEVUNDERSØGELSE 6. klasse 2018

ELEVUNDERSØGELSE 6. klasse 2018 Nr. Spørgsmål Svarkategorier Kommentar Filter: Hvis elevens fødselsdato (1-31) er et lige tal (fx 0/10)tildeles eleven spørgsmål om dansk, hvis det er et ulige tal (fx 3/11), tildeles eleven spørgsmål

Læs mere

Gaming: teori og behandling

Gaming: teori og behandling Gaming: teori og behandling Kvalitative erfaringer med behandling af klienter under og over 18 år. NFSP seminar Hamar 6 sep 2017 Johan Eklund je@ludomani.dk Johan Eklund 2009: Cand. Psych. from KU 2010-2013:

Læs mere

Hvordan er dit selvværd?

Hvordan er dit selvværd? 1. kapitel Hvordan er dit selvværd? Hvad handler kapitlet om? Dette kapitel handler om, hvad selvværd er. Det handler om forskellen på selvværd og selvtillid og om, at dét at være god til tennis eller

Læs mere

I gamle dag gik man til fodbold, spejder og gymnastik for at være sammen med sine venner det gør man ikke mere

I gamle dag gik man til fodbold, spejder og gymnastik for at være sammen med sine venner det gør man ikke mere I gamle dag gik man til fodbold, spejder og gymnastik for at være sammen med sine venner det gør man ikke mere Perspektiver på børn, unge og en fritidsarena i forandring! Holstebro 18.september 2017 Børne-

Læs mere

playmaker program Samfundsniveauet Det sociale niveau Det individuelle niveau Identitet Nysgerrighed og refleksion Konflikthåndtering Demokrati

playmaker program Samfundsniveauet Det sociale niveau Det individuelle niveau Identitet Nysgerrighed og refleksion Konflikthåndtering Demokrati Empowerment Niveauer Empowerment Idræt er vigtig i unges udvikling, fordi det styrker fysisk og mental sundhed samtidig med, at det skaber vigtige, sociale relationer. Idræt er en mulighed for leg, deltagelse

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Talenternes forældre

Talenternes forældre ernes forældre DJGA Hjarbæk 2008 Martin Thomsen Langagergaard Cand.scient. idræt og psykologi Driver Learn2improve Specialiseret i psykologiske tilgange til præstation i sportens verden, erhvervslivet

Læs mere

Trivselspolitik for Ølsted Skole

Trivselspolitik for Ølsted Skole Trivselspolitik for Formål: Et godt skolemiljø - hvor elever, forældre og personale trives og føler sig godt tilpas Vi har en anerkendende tilgang til hinanden og skolens fællesskab bygger på omsorg, mod,

Læs mere

MOBNING til forældre, elever og personale

MOBNING til forældre, elever og personale MOBNING til forældre, elever og personale Forord Folketinget vedtog i foråret 2001»lov om undervisningsmiljø«. Loven slår fast, at mobning ikke er tilladt. På Søndre Skole gennemførtes som konsekvens af

Læs mere

Information til unge om depression

Information til unge om depression Information til unge om depression Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er tegnene på depression? 05 Hvorfor får nogle unge depression?

Læs mere

DERFOR ER DU SÅ VIGTIG

DERFOR ER DU SÅ VIGTIG LUDOM A NI TAL OM DET 43% AF DE LUDOM OVER VEJET ANE HAR SELVM ORD. DERFOR ER DU SÅ VIGTIG Du har som fagperson en særlig mulighed for at hjælpe folk, når det gælder om at opdage problematiske spillevaner

Læs mere

Bliv mentalt klar til store skriftlige opgaver

Bliv mentalt klar til store skriftlige opgaver 1 2 Bliv mentalt klar til store skriftlige opgaver Den der er Klar Af stressrådgiver og mentaltræner Thomas Pape Den der er forberedt, ved hvad man får karakter for, oplever at processen er god. Tændt

Læs mere

Få alle med inkluder mennesker med psykiske vanskeligheder

Få alle med inkluder mennesker med psykiske vanskeligheder Få alle med inkluder mennesker med psykiske vanskeligheder DANSK ARBEJDER IDRÆTSFORBUND IFs Idræt for sindet - siden 1996 Få alle med Mange mennesker med psykiske vanskeligheder dyrker efterhånden idræt

Læs mere

Advarselssignaler på at dit barn er udsat for mobning:

Advarselssignaler på at dit barn er udsat for mobning: Advarselssignaler på at dit barn er udsat for mobning: Barnet vil ikke i skole/sfo Barnet er bange for skolevejen Barnet får blå mærker, skrammer og skader Barnets tøj, bøger og andre ting bliver ødelagt,

Læs mere

kognitiv center Misbrug

kognitiv center Misbrug Misbrug Kognitiv adfærdsterapi er en behandlingsform, der er baseret på forskning. Misbrug kan være mange ting: Alt fra overforbrug af alkohol, dagligt forbrug af amfetamin, extacy, hash, heroin m.m. Men

Læs mere

Nyborg Strand 13. november 2012 Workshop - kl. 10.45-12.15. Stress hos unge. Charlotte Diamant psykolog og underviser PsykiatriFonden Børn og Unge

Nyborg Strand 13. november 2012 Workshop - kl. 10.45-12.15. Stress hos unge. Charlotte Diamant psykolog og underviser PsykiatriFonden Børn og Unge Nyborg Strand 13. november 2012 Workshop - kl. 10.45-12.15 om Stress hos unge Charlotte Diamant psykolog og underviser PsykiatriFonden Børn og Unge PsykiatriFonden Børn og Unge Unge og stress Stressniveau

Læs mere

Sådan ruster vi børn til livet. Sofie Münster

Sådan ruster vi børn til livet. Sofie Münster Sådan ruster vi børn til livet Sofie Münster At være der for dem uden at gøre det for dem Et guidende princip Det starter med os selv Vi har for meget fokus på resultater frem for på processen Vi roser

Læs mere

I den bedste mening. Sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende

I den bedste mening. Sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende I den bedste mening Sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende I den bedste mening sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende De fleste mennesker oplever det en eller flere gange i løbet

Læs mere

Vi skal styrke børns karakterdannelse og robusthed. Efterårskonferencen 22. november 2018 Per Schultz Jørgensen

Vi skal styrke børns karakterdannelse og robusthed. Efterårskonferencen 22. november 2018 Per Schultz Jørgensen Vi skal styrke børns karakterdannelse og robusthed Efterårskonferencen 22. november 2018 Per Schultz Jørgensen Et godt liv for børn? Kærlighed Trivsel Dygtighed Sociale kompetencer Ja plus noget mere,

Læs mere

COMPUTERSPILLER IVÆRKSÆTTER PARTYMAKER

COMPUTERSPILLER IVÆRKSÆTTER PARTYMAKER $$ 5 10 15 DRENGERØVSDRØMME Der er visse drømme, der oftest optræder hos det mandlige køn. Drengerøvsdrømmene. Gid, jeg kunne leve af at spille computer, Gid, jeg kunne tjene penge på at spille fodbold,

Læs mere

Indhold. Indholdsfortegnelse 1

Indhold. Indholdsfortegnelse 1 Indhold Indholdsfortegnelse 1 1 Elevskema 2014 8 1.1 2014 - EQ01: Vi håber, du vil svare på spørgsmålene................................ 9 1.2 2014 - EQ02: Er du en dreng eller pige?.......................................

Læs mere

Ikast Vestre skoles. antimobbestrategi. Antimobbestrategi for Ikast Vestre Skole. Gældende fra Skoleåret 2010-2011

Ikast Vestre skoles. antimobbestrategi. Antimobbestrategi for Ikast Vestre Skole. Gældende fra Skoleåret 2010-2011 Ikast Vestre skoles antimobbestrategi Antimobbestrategi for Ikast Vestre Skole Gældende fra Skoleåret 2010-2011 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi vil med vores antimobbestrategi fremme

Læs mere

Man går ikke primært til noget for at være sammen med sine venner! Perspektiver på tweens, ungdom og foreningsliv i en synes godt om -kultur!

Man går ikke primært til noget for at være sammen med sine venner! Perspektiver på tweens, ungdom og foreningsliv i en synes godt om -kultur! Man går ikke primært til noget for at være sammen med sine venner! Perspektiver på tweens, ungdom og foreningsliv i en synes godt om -kultur! Bernstorffsminde 12. november 2016 Børne- og ungdomslivet er

Læs mere

OM ENSOMHED. Mangelfulde sociale relationer

OM ENSOMHED. Mangelfulde sociale relationer OM ENSOMHED Mellem 5 og 10 procent af danske unge mellem 13 og 25 år føler sig ensomme hver dag - og det kan have alvorlige konsekvenser for dem. Deres ensomhed har mange ansigter og kan være svær at genkende,

Læs mere

Sunde og glade børn lærer bedre

Sunde og glade børn lærer bedre Sunde og glade børn lærer bedre Hvorfor og hvordan? Hvad er En Børneby er en samling af alle pasnings- og skoletilbud for børn fra 0-12 år. I Ørsted er det dagplejen, børnehaven Skovsprutten og Rougsøskolen

Læs mere

En refleksionsøvelse om identitet og normer bl.a. med diskussion af en tegnefilm, der handler om at vokse op og være tro mod sig selv.

En refleksionsøvelse om identitet og normer bl.a. med diskussion af en tegnefilm, der handler om at vokse op og være tro mod sig selv. 1 At være sig selv Materielle Tid Alder A8 45 min 10-12 Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, normer, skolemiljø Indhold En refleksionsøvelse om identitet og normer bl.a. med diskussion af en tegnefilm, der

Læs mere

UNGE I EN PRÆSTATIONSKULTUR OG BETYDNINGEN AF FORPLIGTENDE FÆLLESSKABER V. STEPHANIE Y. M. JENSEN

UNGE I EN PRÆSTATIONSKULTUR OG BETYDNINGEN AF FORPLIGTENDE FÆLLESSKABER V. STEPHANIE Y. M. JENSEN UNGE I EN PRÆSTATIONSKULTUR OG BETYDNINGEN AF FORPLIGTENDE FÆLLESSKABER V. STEPHANIE Y. M. JENSEN SAMFUNDSTENDENSER HVAD ER DER PÅ SPIL FOR UNGE I 2010 ERNE? HVORDAN ER TRIVSLEN BLANDT UNGE? RAMMESÆTNING

Læs mere

Mental styrketræning Lørdag d. 7/6 2014 kl. 14.00-17.00. Martin Langagergaard

Mental styrketræning Lørdag d. 7/6 2014 kl. 14.00-17.00. Martin Langagergaard Mental styrketræning Lørdag d. 7/6 2014 kl. 14.00-17.00 Træningsøvelser som hjælper dig til at være mere effektiv og bedre forberedt mentalt, når du forsøger at nå dine mål både før, under og efter træning

Læs mere

ELEVUNDERSØGELSE. Nr. Spørgsmål Svarkategorier Kommentar

ELEVUNDERSØGELSE. Nr. Spørgsmål Svarkategorier Kommentar Nr. Spørgsmål Svarkategorier Kommentar Filter: Hvis IP-nummer er ulige, skal der stå matematik igennem skemaet hvor der står [dansk/matematik]. Hvis IP-nummer er lige, skal der stå dansk igennem skemaet.

Læs mere

Emne Fælles Mål Lærings mål Aktiviteter (middel/metode) Evaluering Hvad skal børnene lære?

Emne Fælles Mål Lærings mål Aktiviteter (middel/metode) Evaluering Hvad skal børnene lære? Emne Fælles Mål Lærings mål Aktiviteter (middel/metode) Evaluering 2017-2018 Hvad skal børnene lære? Hvad forstår vi ved det? Hvordan lærer børnene det? Hvad har børnene lært? Hvordan har de lært det?

Læs mere

Ikke rigtig voksen, ikke rigtig barn

Ikke rigtig voksen, ikke rigtig barn Unge på vej Ikke rigtig voksen, ikke rigtig barn Måske tror du, at du er den eneste, der oplever svære tanker, men sandheden er, at der formentlig er mange andre i din klasse, der gør sig mange af de samme

Læs mere

Et input omkring mainstream ungdomsliv, klub og voksenforventinger i en tid hvor meget er til såvel forhandling som overvejelse! Slagelse 15.

Et input omkring mainstream ungdomsliv, klub og voksenforventinger i en tid hvor meget er til såvel forhandling som overvejelse! Slagelse 15. Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik (CUR) Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene Et input omkring mainstream ungdomsliv, klub og voksenforventinger i en tid hvor meget er

Læs mere

Hvad er stress? Er du stresset? Stress er ikke en sygdom, men en tilstand. Eller har du travlt?

Hvad er stress? Er du stresset? Stress er ikke en sygdom, men en tilstand. Eller har du travlt? Stress Stress Hvad er stress? Hvordan opstår stress? Symptomer og reaktioner på stress Hvordan kan vi håndtere og forebygge stress? Stress af (selvstændig læringsfil) 1 Hvad er stress? Stress er ikke en

Læs mere

Når du eller din partner er alvorligt syg: Sådan kan du støtte dit barn

Når du eller din partner er alvorligt syg: Sådan kan du støtte dit barn ner er Når du eller din partner er alvorligt syg: Sådan kan du støtte dit barn Når en forælder bliver alvorligt syg, bliver hele familien påvirket. Dette gælder også børnene, som i perioder kan have brug

Læs mere

Martin Thomsen Langagergaard. Agenda. Introduktion. Talent anno 2012 ATK, trivsel og miljø Forældrerollen Forældre i konkurrence Anbefalinger

Martin Thomsen Langagergaard. Agenda. Introduktion. Talent anno 2012 ATK, trivsel og miljø Forældrerollen Forældre i konkurrence Anbefalinger Driver virksomheden Learn2improve med base i Aalborg. Gennem 15 år specialiseret i præstationspsykologi og sportspsykologi Cand.scient. Idræt og Psykologi Løser pt. opgaver for: Dansk Golf Union, Dansk

Læs mere

Pårørende. Livet tæt på psykisk sygdom

Pårørende. Livet tæt på psykisk sygdom Pårørende Livet tæt på psykisk sygdom Livet som pårørende Det er afgørende, hvordan du som pårørende støtter op om den syge og tager del i det svære forløb, det er, at komme ud af svær krise eller psykisk

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Tag med i biffen... Kognitiv terapi og tanker... Sunde tanker 08-05-2014

Tag med i biffen... Kognitiv terapi og tanker... Sunde tanker 08-05-2014 Sunde tanker Det værste er ikke, når det sker, men tanken om det, der skal ske. Når det bygger sig op... 7. maj 2014 Når det er sket, så bliver jeg lettet. Niels Baden, psykolog Citat fra klient i fobibehandling,

Læs mere

SIPP-118. Spørgeskema om Personlighed. Navn: Dato: Alder:

SIPP-118. Spørgeskema om Personlighed. Navn: Dato: Alder: SIPP-118 Spørgeskema om Personlighed Navn: Dato: Alder: Bemærk Spørgeskemaet angår de sidste 3 måneder. Det er din egen opfattelse, der gælder, ikke andres. Det er vigtigt at læse spørgsmålene grundigt,

Læs mere

Velkommen. Mentaltræner Jane Meyer-Zeuthen

Velkommen. Mentaltræner Jane Meyer-Zeuthen Velkommen Hvem er nu det og hvad nu..? Jane Meyer-Zeuthen. Arbejder som skolelærer, coach og mentaltræner. Jeg arbejder med personer som vil noget mere Hvad er formålet? OVERSKUD FORMAT VILJE Personlig/mental

Læs mere

MOBBEPOLITIK. Grydemoseskolen Helsingør Kommune. Alle børn har ret til god trivsel

MOBBEPOLITIK. Grydemoseskolen Helsingør Kommune. Alle børn har ret til god trivsel Grydemoseskolen Alle børn har ret til god trivsel Grydemoseskolens mobbepolitik Grydemoseskolen vil være et mobbefrit område og derfor arbejder vi aktivt på at forhindre mobning. Alle børn har ret til

Læs mere

23 år og diagnosen fibromyalgi

23 år og diagnosen fibromyalgi 23 år og diagnosen fibromyalgi Et ungt menneske, der får stillet diagnosen fibromyalgi, har nogle helt specielle problemstillinger. fibromyalg.dk har interviewet Helle Ovesen om det at være ung med diagnosen

Læs mere

ELEVUNDERSØGELSE 8. og 9. klasse

ELEVUNDERSØGELSE 8. og 9. klasse Nr. Spørgsmål Svarkategorier Kommentar Filter: Hvis IP-nummer er ulige, skal der stå matematik igennem skemaet. Hvis IP-nummer er lige, skal der stå dansk igennem skemaet. Velkommen til undersøgelsen.

Læs mere

FORSA Temadag Pengespil og risikoopfattelser blandt 11-17-årige Søren Kristiansen, 25.8. 2010. Præsentation af Aalborg Universitet 1 af 31

FORSA Temadag Pengespil og risikoopfattelser blandt 11-17-årige Søren Kristiansen, 25.8. 2010. Præsentation af Aalborg Universitet 1 af 31 FORSA Temadag Pengespil og risikoopfattelser blandt 11-17-årige Søren Kristiansen, 25.8. 2010 Præsentation af Aalborg Universitet 1 af 31 1 Præsentation af Aalborg Universitet 2 af 31 Undersøgelsen Formål:

Læs mere

E-Ligaen 2010 Oplevelser & erfaringer

E-Ligaen 2010 Oplevelser & erfaringer E-Ligaen 2010 Oplevelser & erfaringer Aalborg Hovedbibliotek 24. november 2010 Claus Østergaard Konsulent og koordinator ApEx Center for Anvendt Oplevelsesøkonomi claus@apex-center.dk tlf. 9940 3134 Indhold

Læs mere

SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE

SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE FYSISK SUNDHED AUGUST 2013 SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE Spis sund mad, se mindre TV, bevæg dig, sov godt, lav en klar aftale om alkohol med dine forældre og hold dig fra rygning. Spis

Læs mere

Bliv dit barns bedste vejleder

Bliv dit barns bedste vejleder mtalebog_2.indd 1 11/02/2019 16.4 Bliv dit barns bedste vejleder Samtaler om usikkerhed og drømme - og hvad der optager dit barn Som forælder vil du dit barn det bedste også når det gælder valg af uddannelse.

Læs mere

Information om MEDICIN MOD ADHD Til børn og unge

Information om MEDICIN MOD ADHD Til børn og unge Til forældre og unge Information om MEDICIN MOD ADHD Til børn og unge Psykiatri og Social psykinfomidt.dk INDHOLD 03 Hvad er ADHD? 04 Hvordan behandler man ADHD? 05 Medicin mod ADHD 06 Opstart af medicin

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2018 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen.

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen. LÆSERÅD FOR BØRN Gennemgå de 26 læseråd med dit barn. Efter hvert punkt snakker I om hvordan det kan anvendes i forbindelse med læsning. Lyt til hinanden, og bliv enige før I går videre til næste punkt.

Læs mere

Hvem er de unge og hvordan fastholder vi dem i foreningen?

Hvem er de unge og hvordan fastholder vi dem i foreningen? Hvem er de unge og hvordan fastholder vi dem i foreningen? Stille mus Indadrettet/usikker Har ikke mange venner Ser mere tv Bruger mere tid på at læse bøger og blade Hjælper til derhjemme Bruger internettet

Læs mere

Chris MacDonald: Husk, dit barn skal sove

Chris MacDonald: Husk, dit barn skal sove Chris MacDonald: Husk, dit barn skal sove Søvn er lige så vigtig som mad og bevægelse, og dit barn skal have rigeligt af den Af Chris MacDonald, oktober 2012 03 Husk, dit barn har et stort søvnbehov 06

Læs mere

Få mere selvværd i livet

Få mere selvværd i livet En hurtig guide til mere selvværd i livet Af Lennart Lundstrøm Indhold Introduktion... 3 Hvor kommer vores selvværd fra?... 5 Hvad er selvværd... 8 Har jeg for lavt selvværd?... 12 Den indre stemme...

Læs mere

SUNDE MEDIEVANER NOGET VI ER FÆLLES OM. Gode råd til forældre med 0-18 årige børn

SUNDE MEDIEVANER NOGET VI ER FÆLLES OM. Gode råd til forældre med 0-18 årige børn SUNDE MEDIEVANER NOGET VI ER FÆLLES OM Gode råd til forældre med 0-18 årige børn GODE SÆTTER GRÆNSER, SÅ VI VED, HVORDAN VI SKAL OPFØRE OS, NÅR VI BLIVER VOKSNE ELEV I 5. KLASSE Digitale medier herunder

Læs mere

GirlTalk.dk & Danner KÆRESTEVOLD

GirlTalk.dk & Danner KÆRESTEVOLD GirlTalk.dk & Danner KÆRESTEVOLD Præsentationsrunde Beskriv med 3 stikord til hver: En voldsramte ung kvinde? En voldsudøvende ung mand? Fakta om vold Unge og kærestevold i Danmark Antal af unge udsat

Læs mere

Talentdommermøde 2014

Talentdommermøde 2014 Afslutning 2013-2014 Velkomst (Carsten) Adfærdshjulet (Kay Dam) Case-kommunikation (Kay Dam) Dommer psykologi (Kay Dam) Før vi skilles Afslutning Velkomst (Carsten) Adfærdshjulet fik vi det brugt? Hvad

Læs mere

Læs og lær om. Christian Eriksen

Læs og lær om. Christian Eriksen Læs og lær om Christian Eriksen Fakta om Christian Eriksen Christian Danneman Eriksen blev født i Middelfart 14. februar 1992. 1992 var for øvrigt det år, hvor det danske fodboldlandshold blev Europamestre,

Læs mere

Forældreguide til Zippys Venner

Forældreguide til Zippys Venner Forældreguide til Indledning Selvom undervisningsmaterialet bruges i skolerne af særligt uddannede lærere, er forældrestøtte og -opbakning yderst vigtig. Denne forældreguide til forklarer principperne

Læs mere