Mål verdensmålene. Undervisningsmateriale om FN s verdensmål til naturgeografi i STX og HF Niels Vinther

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Mål verdensmålene. Undervisningsmateriale om FN s verdensmål til naturgeografi i STX og HF Niels Vinther"

Transkript

1 Mål verdensmålene Undervisningsmateriale om FN s verdensmål til naturgeografi i STX og HF Niels Vinther

2 Nyt undervisningsmateriale om FN s mål for bæredygtig udvikling. I den nye læreplan (2017) i naturgeografi (både C- og B-niveau) i gymnasiet er kernestoffet udvidet med et punkt: FN s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling. Nu er der nyt undervisningsmateriale, som fokuserer netop på dette punkt i læreplanen. Materialet består af otte cases med øvelser. De behandler de verdensmål for bæredygtig udvikling, der berører naturgeografi og geografi i gymnasiet (STX) og HF. Vi kommer vidt omkring, fra råstoffer i Congo til klimaforandringer i Grønland, affald i Stillehavet og i Danmark. Materialet findes i dette hæfte og på: hvor der også ligger andre cases/øvelser udviklet af Globale Gymnasier. Alle cases/øvelser er gratis og kræver ikke login. De otte nye cases har følgende titler: 1. Solceller i Marokko 2. Skrald affald eller råstoffer? 3. Råstoffer i mobilen hvor kommer de fra? 4. Plastik i verdenshavene 5. Klimavidner førstehåndsvidner til klimaforandringerne 6. Bæredygtig energi i Bæredygtige byer vejen til en bæredygtig verden 8. Rent drikkevand til alle Til hver case er der en introduktion og læsemateriale, og til de fleste øvelser er der til brug i undervisningen også film af forskellig varighed. Læreplanen i naturgeografi er bygget op, så man kan plukke i de faglige områder, og derfor er det også individuelt, hvor meget tid det tager at gennemføre de enkelte øvelser. Afhængigt af hvor langt man er i skoleåret, og hvilke dele man har gennemgået før øvelsen, vil de enkelte øvelser kræve meget eller slet ingen forudgående forberedelse. Læs derfor øvelsen igennem, før du giver den til eleverne, da flere af de otte cases kræver, at man arbejder lidt med emnet inden. Der står i øvelsen, om den egner sig bedst til naturgeografi på C- eller B-niveau, men det er blot vejledende, da det afhænger af, hvad man har arbejdet med i undervisningen. Netmediet Bias.nu har udviklet materialet i samarbejde med Geografilærerforeningen, Mellemfolkeligt Samvirke, UNDP, Globale Gymnasier og en række udvalgte geografilærere. Næstformand i Geografilærerforeningen Niels Vinther er forfatteren bag alle casene og øvelserne. Rigtig god fornøjelse med materialet.

3 Solceller i Marokko Hvordan kan solceller medvirke til at løse Afrikas og Europas energiforsyning? Kategori: Naturgeografi Tid: Formål: Undersøg forskellen i solhøjde mellem Danmark og Marokko, hvor man har bygget verdens største solkraftanlæg. Relation til: Bogen Bliver verden bedre, side 81-94; En bæredygtig fremtid og verdensmålene for bæredygtig udvikling. Relation til FN s verdensmål for bæredygtig udvikling: Mål: 7, 8 (økonomisk vækst), 9 (innovation), 11 (bæredygtige byer), 12 (ansvarligt forbrug og produktion) og

4 Kernestof og centrale begreber (C-niveau): > Det globale kulstofkredsløb i geofaglige sammenhænge > Det globale vindsystem og klimasystemet, herunder klimazoner og plantebælter > Klimaændringer og samfundsudviklingens klimapåvirkning > Bæredygtig udvikling under forskellige natur- og samfundsforhold, herunder forbrugs- og produktionsmønstre > Teknologiudvikling under forskellige natur- og samfundsforhold > Jordens energiressourcer, herunder energistrømme, -teknologier og -forbrug > FN s verdensmål for bæredygtig udvikling. Materialer: Læs denne artikel: artikel fra TV2 om solkraftværk i Marokko: Atlas eller Google Earth Gængse lærebøger i naturgeografi om solhøjde, årstider mm. Se evt denne engelske film om solkraftværket: Danmarks energisystem lige nu : Introduktion: I øvelsen skal eleverne beregne solhøjden i deres egen by og i Ouarzazate i Marokko. Eleverne skal selv finde, hvilken breddegrad de to byer ligger på. Dernæst skal de diskutere mulighederne og begrænsningerne i solenergi de to steder.

5 Øvelser Lær: > Lær om Jordens bane omkring solen, og hvilken betydning Jordens hældning har på årstiderne. > Hav fokus på solhøjden, og hvordan solens zenit flytter sig mellem 23½ S og 23½ N. Solhøjden afhænger af, hvor solen står i zenit. Gør: > Brug et atlas eller Google Earth, og find, hvilken breddegrad din by ligger på. > Beregn solhøjden i din by den 20 marts, den 21. juni, den 23. september og den 21. december og i dag.solhøjden kan beregnes således: den maksimale solhøjde = 90 stedets breddegrad, +/ solens vinkelafstand fra ækvator i forhold til lokaliteten på en given dato. - Eksempel: solens højde over Ankara (Tyrkiet), der ligger på 40 N)) 21 juni à ,5 = 73,5 (bemærk, at det er + 23,5 fordi solen den 21 juni er 23,5 grader nord for ækvator - altså tættere på Ankara). > Find solcelleanlægget nær byen Ouarzazate og stedets breddegrad på Google Earth. > Beregn solhøjden ved anlægget den 20 marts, den 21. juni, den 23. september og den 21. december og i dag. > Diskuter, hvorfor Marokko er et mere oplagt sted at bygge store sol-anlæg end i din hjemby - kom ind på både placering, årstider og nedbørsforhold. > Hvorfor er det endnu ikke oplagt at dele energi mellem Europa og Afrika? > Undersøg, hvordan Danmark fordeler sin vedvarende energi mellem Danmark, Sverige, Norge og Tyskland på Energinets hjemmeside. Hvordan adskiller Danmarks udveksling af energi med de omkringliggende lande sig sammenlignet med udveksling af energi med Afrika? > Diskuter, hvordan bæredygtige energitiltag kan fremme den miljø-klimamæssige bæredygtighed, men skabe problemer inden for socialog økonomisk bæredygtighed. Del: Præsenter resultaterne, og diskuter ovenstående spørgsmål.

6 Skrald - affald eller råstoffer? Affaldshåndtering på Stillehavsøer og i Danmark Kategori: Naturgeografi (B-niveau) Tid: Formål: At undersøge hvad man kan gøre ved de mange råstoffer, der i dag ender som skrald. Relation til: Bogen, Bliver verden bedre, side 90-94; FN s verdensmål for bæredygtig udvikling. Relation til FN s verdensmål for bæredygtig udvikling: Mål: 12 (ansvarligt forbrug og produktion), 8 (økonomisk vækst) og 9 (innovation).

7 Kernestof (naturgeografi B) > Geologiske processer og menneskers anvendelse af ressourcer, herunder bjergarters kredsløb og stofstrømme > Regionale og globale mønstre i levevilkår, produktion, ressourceforbrug og emissioner, herunder planlægning og regulering > Jordens energiressourcer, herunder energistrømme, -teknologier og -forbrug til produktion, handel og transport > Teknologiudvikling under forskellige natur- og samfundsforhold, herunder teknologiernes betydning for de menneskeskabte stofstrømme og menneskers levevilkår. Væsentlige begreber: > Bæredygtig produktion > Forbrug. Materialer: Gængse lærebøger i naturgeografi om råstofdannelse - Paradise Expired - Danidas Verdensbilledlegat Cirkulær økonomi - GEUS - Råstofferne i affaldet - GEUS - Affaldshierakiet - hvad kan man gøre med sit affald? GEUS. - Hvad er cirkulær økonomi? Miljøog Fødevareministeriet. - Affaldsstrategi - Miljø- og Fødevareministeriet.

8 Øvelser Lær: > Om strålingsbalancen og betydningen af tilstedeværelsen af sne og is > Forstå, hvorfor det er uhensigtsmæssigt at fremstille nye råstoffer i stedet for at genbruge de eksisterende. > Læs om cirkulær økonomi, og forstå, hvorfor genbrug er godt, men ikke kan opfylde alle behov. Gør: Affaldshåndtering på Stillehavsøer Se filmen Paradise Expired - om Apelaamo, der samler skrot og sælger det for såvel at rydde op som for at genbruge råstofferne og tjene penge. > Vurder, hvorfor Tuvalu er kommet til at flyde med affald. > Hvilken samfundsudvikling ligger bag? > Hvem har skylden for, at Tuvalu flyder med skrald? > Hvilke løsninger forsøger Apelaamo sig med? > Er Apelaamos løsninger bæredygtige i forhold til problemerne? > Hvilke forhindringer møder han? > Kan man ud fra filmen fornemme, om det vil lykkes for Apelaamo? > Det er svært at spå - især om fremtiden Forestil jer, at I tager til Tuvalu i år 2040 for at undersøge, hvordan det er gået med Apelaamo og Tuvalu, både m.h.t. natur og samfund. Hvordan vurderer du, at udviklingen er gået frem mod 2040? Affaldshåndtering i Danmark > I Danmark genbruges råstoffer - men ikke alle. Se filmen Råstofferne - samfundets byggesten. > Diskuter, hvorfor alle komponenter af affald ikke genanvendes. > Hvad skal der til for at genanvende en større del af det affald, vi har i dag? > Kig på figuren om cirkulær økonomi, og forklar, hvorfor der er spildpile. > Kom med eksempler på, hvorfor alt affald ikke kan genanvendes. > Se filmen Råstofferne i affaldet, og diskuter, om der er andre typer af råstoffer, som kan genanvendes. > Apelaamo har selv gjort noget ved affaldsproblemet på Tuvalu. Hvad gør man i Danmark for at udnytte så mange råstoffer som muligt? - se, hvilken strategi man benytter.

9 Gruppearbejde: > Om strålingsbalancen og betydningen af tilstedeværelsen af sne og is > Hvilke større ting har du smidt ud i den seneste måned? > Kom med forslag til, hvordan du kan genbruge større dele af dit affald. > Diskuter, hvordan disse tre verdensmål har noget med råstoffer og genbrug at gøre: 12 (ansvarligt forbrug og produktion), 8 (økonomisk vækst) og 9 (innovation). > Diskuter desuden, om en bæredygtig affaldsløsning kan fremme den miljø-klimamæssige bæredygtighed, men skabe problemer inden for social- og økonomisk bæredygtighed. Del: De bedste forslag om, hvordan Tuvalu vil se ud i år 2040, sættes op på klassens tavle. De enkelte gruppers forslag til genbrug af eget affald sættes op på klassens tavle. Sammenlign affaldshåndteringen de to steder. Hvis muligt, så følg op på forslagene 2-3 uger

10 Råstoffer i mobilen - Hvor kommer råstofferne i mobiltelefonen fra? Kategori: Naturgeografi (B-niveau) Tid: Formål: Øvelsen går ud på at lære, hvor råstofferne i mobiltelefonen kommer fra samt, hvilke problemstillinger der knytter sig til disse råstoffer[ls1]. Relation til: Bogen Bliver verden bedre, side Relation til FN s verdensmål for bæredygtig udvikling: Mål: 12 (ansvarligt forbrug og produktion), 8 (økonomisk vækst) og 9 (innovation).

11 Kernestof > Geologiske processer og menneskers anvendelse af ressourcer, herunder bjergarters kredsløb og stofstrømme > Regionale og globale mønstre i levevilkår, produktion, ressourceforbrug og emissioner, herunder planlægning og regulering > Jordens energiressourcer, herunder energistrømme, -teknologier og -forbrug til produktion, handel og transport > Teknologiudvikling under forskellige natur- og samfundsforhold, herunder teknologiernes betydning for de menneskeskabte stofstrømme og menneskers levevilkår. Væsentlige begreber: Bæredygtig produktion og forbrug. Materialer: Blod i mobilen: - log ind (UNI-Login) - søg på Blod i Mobilen. Film af Frank Piasecki Poulsen - vist på DR2. Gængse lærebøger i naturgeografi - afsnit om geologiske råstoffer og mineraler. - bla. film om forskellige råstoffer i mobilen. GEUS. Hvilke kemiske komponenter består mobiltelefon af? Compound Interest. Geoviden #4 2012: Mineralske Råstoffer: Øvelsen går ud på at lære, hvor råstofferne i mobiltelefonen kommer fra samt, hvilke problemstillinger der knytter sig til disse råstoffer.

12 Lær: > Lær om begrebet bæredygtighed > Hvordan dannes råstoffer i forbindelse med pladetektoniske bevægelser - se fx Geoviden #4 2012: Mineralske Råstoffer: > Fokuser på, hvordan hydrotermale årer dannes samt opkoncentration fra lav til høj lødighed. > Lær om værdiforøgelse fra råstoffet produceres til produktet (mobiltelefonen) er færdigt. > Lær om værdikæder Gør: Se udsendelsen Blod i mobilen Film af Frank Piasecki Poulsen - vist på DR2. > Lav et flow-diagram, der viser, hvordan råstofferne, ud fra de oplysninger der gives i filmen, gradvist stiger i pris fra salget af det råstof, der findes i minen, til mobilen sælges i butikkerne - en såkaldt værdikæde. > Hvem tjener mest på råstofferne - minearbejderen eller mobilproducenten? > Undersøg, hvorfor det er vigtigt med så mange forskellige råstoffer i en mobiltelefon - se film på > Diskuter, hvordan produktionen af en mobiltelefon kan gøres mere bæredygtig. > Hvad kan du gøre for at fremme denne proces? > Diskuter, hvilke verdensmål der berøres i denne case - og hvordan de berørte mål hænger sammen. Diskuter desuden, hvad man kan gøre for, at alle tre dele af bæredygtighedsbegrebet tilgodeses i denne case. Del: Klassediskussion om hvad man kan gøre for at fremme bæredygtig brug af råstoffer og mobiltelefoner. De bedste forslag hænges op på klassens tavle, og hvis der er et skoleblad, kan eleverne skrive en artikel hertil.

13 Materiale til download: Geoviden #4 2012: Mineralske Råstoffer:

14 Plastik i verdenshavet hvorfor og kan det undgås? Kategori: Nyt undervisningsmateriale om FN s mål for bæredygtig udvikling. Tid: Formål: Relation til bogen Relation til FN s verdensmål for bæredygtig udvikling: Eleverne skal lære om årsagerne til, at der er mikroplast i verdenshavene, og hvorfor plastikken samler sig i såkaldte plastik-øer. I øvelsen skal eleverne lave et forsøg med mikroplast i en opvaskebalje og forsøget til det globale vindsystem og de deraf afledte havstrømme. Bliver verden bedre? 14, 9 (innovation), 12 (ansvarlig forbrug og produktion).

15 Kernestof: > Klima og vejrs betydning for menneskets livsvilkår > Det globale vindsystem og klimasystemet, herunder klimazoner og plantebælter > Klimaets betydning for produktion og menneskers grundlæggende livsvilkår > Klimaændringer og samfundsudviklingens klimapåvirkning > Innovation, bæredygtighed og ressourceforvaltning > Bæredygtig udvikling under forskellige natur- og samfundsforhold, herunder forbrugs- og produktionsmønstre > FN s verdensmål for bæredygtig udvikling. Centrale begreber: > Det globale vindsystem > Havstrømme. Materialer: Læs side (Miljømæssig bæredygtighed og klima) Læs indledningen: Læs også om verdensmål film, der kan ses som introduktion til problemstillingen. En Verden Af Plastik : Introduktion (undervisningsfilm 1). Plastic Change - En Verden Af Plastik : Hvor bliver plastikken af? (undervisningsfilm 2). Plastic Change Hawaii drukner i plastik. Plastic Change

16 Øvelser Intro: Der har de seneste år været øget fokus på mikroplastik i verdenshavene. Men hvorfor samles plastikken i store plastik-øer i de store oceaner, og kan man undgå plastik-øer i fremtiden? I denne øvelse skal eleverne undersøge, hvorfor mikroplastik samles i plastik-øer som følge af det globale vindsystem. Lær: > Læs om det globale vindsystem i gængse lærebøger i naturgeografi eller på DMI s hjemmeside. > Læs på nettet om årsager til, at der er plastik i verdenshavene. Gør: > Svar ud fra ovenstående under Lær på følgende spørgsmål: - Hvor er der plastik i verdenshavene? - Hvorfor er der plastik i verdenshavene? - Hvor kommer alt plastikken fra? - Hvilken betydning har plast for livet i verdenshavene? > Brug det globale vindsystem og havstrømme til at forklare placeringen af plastik-øerne. > Forsøg at lave en plastik-ø i en opvaskebalje med hjælp fra en hårtørrer - se øvelsesvejledning (materialer til download). > Undersøg og diskuter løsninger for at undgå plastik i verdenshavene. Del: Materiale til download: Svarene gennemgås i klassen, og eleverne forklarer, hvordan forsøget passer med (og ikke passer med) placeringen af plastik-øerne i verdenshavene. Det (eller de) bedste forslag til at undgå plastik i verdenshavene printes ud og hænges op på klassens tavle. docx

17 Klimavidner Førstehåndsvidner til klimaforandringerne Kategori: Naturgeografi Tid: Formål: Relation til: Relation til FN s verdensmål for bæredygtig udvikling: Fangerne i Siorapaluk mærker klimaforandringerne på egen krop. Eleverne skal møde en række beboere i den lille bygd Siorapaluk i det nordligste Grønland. Filmene beskriver forskellige bekymringer om de ændringer, de har mærket de seneste årtier. Hvilken slags ændringer oplever beboerne, og er alle bekymringerne relaterede til klimaet? Bogen Bliver verden bedre, læs side Bogen Bliver verden bedre, Mål 13 (klimaindsats)

18 Kernestof: > Det globale vindsystem og klimasystemet herunder klimazoner og plantebælter > Klimaets betydning for produktion og menneskers grundlæggende livsvilkår > Klimaændringer og samfundsudviklingens klimapåvirkning > Bæredygtig udvikling under forskellige natur- og samfundsforhold, herunder forbrugs- og produktionsmønstre. > FN s verdensmål for bæredygtig udvikling. Centrale begreber: > Klimaforandringer > Klimatilpasning > Årsager til klimaforandringer. Materialer: Læs om mål 13: Fortællinger om klimaforandringerne i det nordligste Grønland - førstehåndsvidner til klimaforandringer i Arktis lavet af WWF Danmark. Eller her: side om isudbredelse i Arktis. National Snow and Ice Data Center. Gængse lærebøger i naturgeografi. Lær: > Om strålingsbalancen og betydningen af tilstedeværelsen af sne og is > Hvad er albedo? > Hvad er tilbagekoblingsmekanismer? > Hvilken effekt har en positiv tilbagekobling på klimaet? > Hvordan har havstrømme indflydelse på isafsmeltningen i Arktis?

19 Øvelser Gør: > Undersøg, hvor meget havis der er forsvundet om sommeren i Det Arktiske Ocean: > Find grafer på siden, der viser noget om isens udbredelse i Arktis, og svar på nedenstående spørgsmål: - Hvad er der sket med arealet af is om sommeren? - Hvad er der sket med arealet af is om vinteren? - Hvad er der sket med volumen af is i Det Arktiske Ocean? > Del eleverne ind i grupper, der ser hver deres klip med klimavidnerne fra Siorapaluk, som har oplevet klimaforandringerne på egen krop: > Hver gruppe noterer de ændringer og bekymringer, der gøres rede for i klippet. > Hvorfor er havisen så vigtig for beboerne i Siorapaluk? > Giv eksempler på ændringer og bekymringer, der ikke er direkte klimarelaterede. > Beskriv og forklar årsagerne til de klimarelaterede ændringer. Diskuter, hvordan øjenvidneberetninger kan benyttes i klimadebatten, og hvor troværdige de er. Ville du basere en dyr grøn omstilling på øjenvidneberetninger? Del: De væsentligste pointer fra de enkelte filmklip præsenteres for de andre grupper. Diskuter, om alle de noterede ændringer er relaterede til havis. Skal der andet til end øjenvidneberetninger?

20 Bæredygtig energi i 2050? Hvordan kan verdens energiforsyning allerede i 2050 baseres på bæredygtig energi? Kategori: Tid: Naturgeografi Læs indledningen: verdensmaalene Formål: Relation til: Relation til FN s verdensmål for bæredygtig udvikling: Eleverne undersøger de forskellige vedvarende energikilder og ser på mulighederne for, at Danmark - og verden - kan basere deres energiforsyning på vedvarende energikilder i Bogen Bliver verden bedre, side 81-89; En bæredygtig fremtid Mål: 7, 8 (økonomisk vækst), 9 (innovation), 11 (bæredygtige byer), 12 (ansvarlig forbrug og produktion) og 13 (klimaindsats).

21 Kernestof og centrale begreber: > Det globale kulstofkredsløb i geofaglige sammenhænge > Det globale vindsystem og klimasystemet, herunder klimazoner og plantebælter > Klimaændringer og samfundsudviklingens klimapåvirkning > Bæredygtig udvikling under forskellige natur- og samfundsforhold, herunder forbrugs- og produktionsmønstre > Teknologiudvikling under forskellige natur- og samfundsforhold > Jordens energiressourcer, herunder energistrømme, -teknologier og -forbrug > FN s verdensmål for bæredygtig udvikling. Materialer: Læs om mål 7: resume af energikommissionens rapport om omlægning til vedvarende energikilder. - Hvornår har Jorden opbrugt dette års ressourcer? Grøn omstilling - hvor svært kan det være?: - fokus på energikommunen Thisted (47 min). - se, hvordan energien handles mellem Danmark, Sverige, Norge og Tyskland. Energinet. Gængse gymnasiebøger i naturgeografi om energi.

22 Øvelser Undersøgelse af fordele og ulemper ved forskellige vedvarende energikilder. Lær: Gør: > Om bæredygtig energi og ikke-bæredygtig energi. > Olie, kul og naturgas er helt naturligt dannet hvorfor er de ikke bæredygtige? > Nogle vedvarende energikilder egner sig bedre end andre i forskellige områder. - Hvilke vedvarende energikilder egner sig bedst i Danmark? Hvorfor? > Lær om de følgevirkninger afbrænding af ikke-bæredygtige energikilder medfører. - Hvilke problemstillinger er der forbundet med bæredygtig energi? > Opdel klassen i grupper, der arbejder med og fremlægger om forskellige vedvarende energikilder - se vedlagte øvelsesvejledning. > Undersøg mulighederne for at kombinere de enkelte energikilder samt købe og sælge energi mellem landene. > Vurder, om det er realistisk, at Danmarks - og andre landes - energiforsyning baseres udelukkende på vedvarende energikilder i Del: Hver gruppe præsenterer de enkelte energikilder for hele eller dele af klassen. Diskuter, hvordan energikilden kan indgå som led i omstillingen til, at verdens energiforsyning allerede i 2050 kan baseres på bæredygtig energi.

23 > Find selv fem andre parametre, der kan medvirke til at forklare vigtigheden af god vandforsyning og velfungerende sanitære forhold og tilhørende sygdomme > Præsenter resultaterne, og diskuter sammenhængen mellem de enkelte kategorier. - Hvordan har udviklingen inden for de enkelte kategorier været? - Er der en positiv eller negativ udvikling i det valgte land? - Find forklaringer på en eventuel negativ udvikling. - Diskuter, hvad der kan gøres for, at alle kan opnå adgang til rent vand og velfungerende sanitet se evt. forslag på verdensmaalene.dk//maal/6 - Er der noget i det pågældende land, der kan modvirke/medvirke til at situationen forbedres? > Fælles opsamling i klassen. > Diskuter, hvorfor en case om drikkevand berører følgende af FN s verdensmål for bæredygtig udvikling: 6 (rent vand), 1 (afskaf fattigdom), 2 (stop sult), 3 (sundhed og trivsel), 8 (økonomisk vækst), 10 (mindre ulighed), 12 (ansvarlig forbrug og produktion) og 15 (livet på land). > Diskuter, om det er realistisk at opnå målene om at: - Inden 2030 skal der opnås universel og lige adgang til sikkert drikkevand til en overkommelig pris for alle. - Inden 2030 skal der opnås lige adgang til egnet sanitet og hygiejne for alle samt ordentlige toiletforhold for alle, men være særlig opmærksomhed på kvinder og pigers behov og på mennesker i sårbare situationer. Del: Hver gruppe præsenterer et lands udvikling inden for vand, sanitet og sundhed i en PowerPoint eller på en planche. Resultaterne diskuteres i plenum.

24 Bæredygtige byer vejen til en bæredygtig verden Kategori: Naturgeografi Tid: Formål: At eleverne arbejder med andre byer for at få ideer til, hvordan man kan gøre deres egen by bæredygtig. Øvelsen er en boglig øvelse med undersøgelse af bæredygtige tiltag i forskellige byer - og en innovativ proces med udvikling af ideer til at gøre den lokale by mere bæredygtig. Læs side i bogen Bliver verden bedre? Relation til: Bliver verden bedre? Bliver verden bedre, læs side En bæredygtig fremtid. Læs om mål 11

25 Relation til FN s verdensmål for bæredygtig udvikling: Mål: 11, 7 (bæredygtig energi), 8 (økonomisk vækst), 9 (innovation), 12 (ansvarlig forbrug og produktion) og 13 (klimaindsats). Kernestof og centrale begreber: > Klimaforandringer > Klimaets betydning for produktion og menneskers grundlæggende livsvilkår > Klimaændringer og samfundsudviklingens klimapåvirkning > Bæredygtig udvikling under forskellige natur- og samfundsforhold, herunder forbrugs- og produktionsmønstre > Teknologiudvikling under forskellige natur- og samfundsforhold > Jordens energiressourcer herunder energistrømme, energiteknologier og energiforbrug > Teknologiudvikling under forskellige natur- og samfundsforhold. FN s verdensmål for bæredygtig udvikling. Materialer: Beskrivelse af bæredygtige tiltag gennemført i byer rundt om i verden. De enkelte cases er lavet af Dansk Arkitektur Center. Teksterne er både på dansk og engelsk. Se materialer til Download. - Vinge - levende by med nærværende natur. Hvad er bæredygtighed_dac.pdf. Se under materiale til download.

26 Øvelser Intro: Lær: Gør: Er det realistisk, at alle kan leve i bæredygtige byer i 2030? I denne øvelse skal I kigge på forskellige dele af bæredygtige byer og om det er realistisk at gøre den lokale by bæredygtig. Lær om bæredygtige byer, og hvordan man definerer bæredygtige byer. Lær om de tre dele af begrebet bæredygtighed, og hvordan disse hænger sammen. > Lav en definition på bæredygtige byer. Er der lighed mellem denne definition og FN s definition på bæredygtige byer og lokalsamfund? > Diskuter de tre begreber af bæredygtighed fra dokumentet: Hvad er bæredygtighed_dac > Del klassen ind i grupper, der beskriver bæredygtige tiltag i byer beskrevet i materialet til download. Beskriv de forskellige tiltag, man har gjort for at gøre byerne bæredygtige. Diskuter, om det er tiltag, man kan lave i den lokale by, og hvor meget det vil betyde for byen. > Lav en liste over, hvordan den lokale by kan blive mere bæredygtig gerne med forslag fra de byer I har arbejdet med også gerne andre forslag. > En gruppe undersøger muligheden for at lave den lokale by bæredygtig inden for energiforsyning. > En gruppe undersøger muligheden for at lave den lokale by bæredygtig inden for genbrug af affald. > En gruppe undersøger muligheden for at lave den lokale by bæredygtig inden for husrenovering. > En gruppe undersøger muligheden for at lave den lokale by bæredygtig inden for transportsektoren. > Diskuter, hvilke områder af bæredygtighed der ikke er med. > Innovation: Kom med begrundede forslag til, hvordan man kan lave bæredygtige tiltag i den lokale kommune. Diskuter, hvorfor byer er en nøgle til at lave bæredygtig udvikling. Brug evt denne artikel: Diskuter, hvordan bæredygtige byer kan fremme en form for bæredygtighed, men samtidig nedtone de to øvrige former for bæredygtighed.

27 Del: Præsentér de bedste tiltag til en bæredygtig forbedring inden for energiforsyning, genbrug og affald, husrenovering samt i transportsektoren. Diskuter hvor meget de forskellige forslag samlet vil betyde for at gøre den lokale by bæredygtig. Kom med eksempler på, hvordan bæredygtige byer fremmer én form for bæredygtighed, men samtidig nedtoner de to øvrige former for bæredygtighed. Materialer til download: Sv%C3%A6vebane%20forbinder%20slumomra%CC%8Ade%20 med%20centrum.pdf Lommeparker%20gr%C3%B8nne%20a%CC%8Andehuller%20i%20 byen.pdf Renovering%20har%20reduceret%20energiforbruget%20med%20 73%20procent%20i%20Ryesgade.pdf pendlere%20v%c3%a6lger%20b%c3%a6redygtig%20transport.pdf Gr%C3%B8nne%20netv%C3%A6rk.pdf b%c3%a6redygtige%20byer.pdf Gr%C3%B8nne%20tage%20og%20regnvandskanaler.pdf b%c3%a6redygtighed_dac.pdf

28 Rent drikkevand til alle? Kategori: Naturgeografi Tid: Formål: Relation til: Relation til FN s verdensmål for bæredygtig udvikling: At opnå kendskab til hvor mange personer, der har adgang til rent drikkevand i udvalgte lande i Afrika, og hvilken betydning det har for sundhedstilstanden i disse lande. Bogen Bliver verden bedre, læs side 13-19, og Læs tabellerne side 22 og 24 - er der sket fremgang mellem 2000 og 2015? Mål: 6 (rent vand), 1 (afskaf fattigdom), 2 (stop sult), 3 (sundhed og trivsel), 8 (økonomisk vækst), 10 (mindre ulighed), 12 (ansvarlig forbrug og produktion) og 15 (livet på land).

29 Kernestof og centrale begreber (C-niveau): > Vandets kredsløb, herunder grundvandsdannelse samt udnyttelse af vandressourcer > Klimaets betydning for produktion og menneskers grundlæggende livsvilkår > Teknologiudvikling under forskellige natur- og samfundsforhold > FN s verdensmål for bæredygtig udvikling. Materialer: Læs indledningen: Læs om verdensmål 6 - rent vand og sanitet: Afsnit i gængse naturgeografibøger om vand, nedbør (særligt ITK) og nedbørsfordeling. GEBU - grøn energi til bæredygtig udvikling - en film om, hvordan vandpumper kan hjælpe folk i tørre egne af Kenya (3 min.). %E2%80%93-det-s%C3%B8rger-danske-grundfos Hvor er der vandmangel (FN)?: Public data: Filmen Rent vand: (2 min). MoBo Communication og Tydelig Film.

30 Øvelser > Målet er, at alle skal have adgang til rent vand men hvor kommer vandet fra? I naturgeografi ser vi på de processer, der kan medvirke til, at alle får rent drikkevand. Men hvor mange har egentlig adgang til rent drikkevand? I denne øvelse skal eleverne gennem Googles database Public data undersøge, hvor der er vandmangel, og hvilken sammenhæng der er mellem adgangen til rent drikkevand og sundhedstilstanden i forskellige lande. Lær: > Læs i gængse lærebøger i naturgeografi om adgang til rent vand forskellige steder i verden samt om, hvorfor der er vandmangel nogle steder. > Hvordan er sammenhængen mellem det globale vindsystem og områder med konstant vandmangel? Gør: > Del klassen i grupper, der hver arbejder med hver sit land, der forventes at have mangel på vand. > De enkelte grupper undersøger, hvor der er vandmangel ud fra denne figur: scarcity_graph_2.png > Gå ind på og undersøg befolkningens adgang til rent drikkevand og sanitet, og hvordan forholdene har ændret sig. - Vælg dit land ved at sætte flueben i boksen ud for landet (fjern først flueben i Verden). - Vælg kategorien sundhed - Forbedrede sanitære faciliteter (% med adgang) - Forbedret vandforsyning (% med adgang) - Diarrébehandling, dødelighed under 5 år - Befolkningstallet.

31 Øvelser > Find selv fem andre parametre, der kan medvirke til at forklare vigtigheden af god vandforsyning og velfungerende sanitære forhold og tilhørende sygdomme > Præsenter resultaterne, og diskuter sammenhængen mellem de enkelte kategorier. - Hvordan har udviklingen inden for de enkelte kategorier været? - Er der en positiv eller negativ udvikling i det valgte land? - Find forklaringer på en eventuel negativ udvikling. - Diskuter, hvad der kan gøres for, at alle kan opnå adgang til rent vand og velfungerende sanitet se evt. forslag på verdensmaalene.dk//maal/6 - Er der noget i det pågældende land, der kan modvirke/medvirke til at situationen forbedres? > Fælles opsamling i klassen. > Diskuter, hvorfor en case om drikkevand berører følgende af FN s verdensmål for bæredygtig udvikling: 6 (rent vand), 1 (afskaf fattigdom), 2 (stop sult), 3 (sundhed og trivsel), 8 (økonomisk vækst), 10 (mindre ulighed), 12 (ansvarlig forbrug og produktion) og 15 (livet på land). > Diskuter, om det er realistisk at opnå målene om at: - Inden 2030 skal der opnås universel og lige adgang til sikkert drikkevand til en overkommelig pris for alle. - Inden 2030 skal der opnås lige adgang til egnet sanitet og hygiejne for alle samt ordentlige toiletforhold for alle, men være særlig opmærksomhed på kvinder og pigers behov og på mennesker i sårbare situationer. Del: Hver gruppe præsenterer et lands udvikling inden for vand, sanitet og sundhed i en PowerPoint eller på en planche. Resultaterne diskuteres i plenum. Materiale Download: graph_2.png

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Årstid/årstal Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Sommereksamen 2015 VUF - Voksenuddannelsescenter

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2018 Institution VUC Vestegnen Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hf-e Geografi C Anne Broberg Hold 3GeC05

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2018-19 Institution VUC Vestegnen Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hf-e Geografi C Anne Broberg Hold 1GeC05

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin December 2016 Institution Vestegnen HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hf enkeltfag Geografi C Tobias

Læs mere

Læseplaner og Verdensmålene

Læseplaner og Verdensmålene FN-forbundet Læseplaner og Verdensmålene Fysik: Teknologiens betydning for menneskers sundhed og levevilkår Geografi: Naturgrundlagets betydning for menneskers levevilkår Naturgeografi: Klima, klimaændringer,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2018/19 Institution IBC HF og VUC Fredericia Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hfe Geografi C Gitte Laugesen

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2015 Institution VUC Vestegnen Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf e Geografi C Jon Franklin Villumsen

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2014 Institution VUC Vestegnen Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hf e Geografi C Jon Franklin Villumsen Hold

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse for: 1gec14e 0813 Geografi C, HFE

Undervisningsbeskrivelse for: 1gec14e 0813 Geografi C, HFE Undervisningsbeskrivelse for: 1gec14e 0813 Geografi C, HFE Fag: Geografi C, HFE Niveau: C Institution: HF og VUC Fredericia (607247) Hold: Geografi C enkeltfag Termin: Juni 2014 Uddannelse: HF-enkeltfag

Læs mere

Virksomhedernes arbejde med FNs verdensmål

Virksomhedernes arbejde med FNs verdensmål Virksomhedernes arbejde med FNs verdensmål Oktober 2018 Indledning Den 25. september 2015 vedtog verdens stats- og regeringsledere på FN topmødet i New York FNs 17 verdensmål. Verdensmålene udgør 17 konkrete

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj - Juni 2016-2017 Institution Thy Mors HF og VUC, Thisted afdelingen Uddannelse Fag og niveau Lærer(e)

Læs mere

Spørgsmål 1 Vandløbet i Danmark

Spørgsmål 1 Vandløbet i Danmark Spørgsmål 1 Vandløbet i Danmark Du skal vise og forklare hvordan vandløb skabes og hvordan det indgår i vandets kredsløb. Derefter skal du diskutere hvordan forskellige forureningskilder kan påvirke vandmiljøet

Læs mere

Din REgnskov. Undervisningsforløb REGNSKOVEN SOM ØKOSYSTEM

Din REgnskov. Undervisningsforløb REGNSKOVEN SOM ØKOSYSTEM Din REgnskov Undervisningsforløb BIO / NATGEO / FYS Side 2 DIN regnskov De tropiske regnskove udgør et enestående og fascinerende økosystem. Med deres kompleksitet og udbredelse samt den kulturelle og

Læs mere

Mundtlig eksamen i Geografi C

Mundtlig eksamen i Geografi C Mundtlig eksamen i Geografi C Lærer: Morten Sigby-Clausen (MSC) Censor: - Eksamensopgaver: 1. Vandets kredsløb og grundvand i Danmark 2. Stigningsregn og monsun 3. Atmosfæren, indstrålingsvinkel og strålingsbalance

Læs mere

Herunder ser du et forslag til materiale, der kan udgøre dit eksaminationsgrundlag.

Herunder ser du et forslag til materiale, der kan udgøre dit eksaminationsgrundlag. Kære selvstuderende i naturgeografi B Herunder ser du et forslag til materiale, der kan udgøre dit eksaminationsgrundlag. Jeg træffes på mailadressen: line@kvuc.dk Med venlig hilsen Line Andersen Eksaminationsgrundlag

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin maj-juni 13/14 Institution Favrskov Gymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer stx ngc Hans Jørgen Madsen Hold 2.m Oversigt over gennemførte undervisningsforløb Titel 1 Titel

Læs mere

Færdigheds- og vidensområder

Færdigheds- og vidensområder Klasse: Geografi-Mars Skoleår: 2016-2017 Uge/måned Emner/tema Kompetenceområde(r) Augustseptember Jordens sfærer -En introduktion til geografi Værd at vide om vejret Undersøgelse Undersøgelser i naturfag:

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Årstid/årstal Institution Sommer 2015 VUF - Voksenuddannelsescenter Frederiksberg Uddannelse Hf/hfe/hhx/htx/stx/gsk

Læs mere

Færdigheds- og vidensområder

Færdigheds- og vidensområder Klasse: Jupiter Geografi Skoleår: 2016-2017 Augustseptember Havstrømme og globale vindsystemer Undersøgelse designe, gennemføre og evaluere undersøgelser i Jorden og dens klima analysere naturlige globale

Læs mere

Science på Gærum Skole Baggrund for fællesfaglig naturfagsprøve Eksempel på forløb Gruppearbejde om inddragelse af alle tre fag Eksempler på oplæg

Science på Gærum Skole Baggrund for fællesfaglig naturfagsprøve Eksempel på forløb Gruppearbejde om inddragelse af alle tre fag Eksempler på oplæg Science på Gærum Skole Baggrund for fællesfaglig naturfagsprøve Eksempel på forløb Gruppearbejde om inddragelse af alle tre fag Eksempler på oplæg Erfaringer Projektet Projektet 3. årigt forløb med start

Læs mere

FN s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling

FN s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling FN s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling Del følg med på: #vækstmedverdensmål #dksdg vmvm.dk Regionsrådet Vækstforum FN s 17 verdensmål blev vedtaget af verdens regeringsledere på et FNtopmøde i 2015.

Læs mere

Region Hovedstaden og de 17 verdensmål Pernille Kernel, Center for Regional udvikling

Region Hovedstaden og de 17 verdensmål Pernille Kernel, Center for Regional udvikling og de 17 verdensmål Pernille Kernel, Center for Regional udvikling Disposition for oplægget Hvorfor er FN's verdensmål vigtige? Hvordan arbejder vi med verdensmålene i Region H Vedkommer det os, der arbejder

Læs mere

KLIMAÆNDRINGER I GRØNLAND

KLIMAÆNDRINGER I GRØNLAND KLIMAÆNDRINGER I GRØNLAND NATURGEOGRAFI C/B LÆRERVEJLEDNING Operation Dagsværk - od.dk - 33 11 45 40 - od@od.dk INDHOLD INTRODUKTION TIL LÆRERVEJLEDNINGEN...1 Formål og kernestof...1 Grønland i fokus...2

Læs mere

VUC Hvidovre-Amager uvb 8geC614docx Side 1 af 7

VUC Hvidovre-Amager uvb 8geC614docx Side 1 af 7 Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Termin hvori undervisningen afsluttes: Juni 2014 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold VUC Hvidovre-Amager

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin maj-juni 2013 Institution Favrskov Gymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer stx ngc Hans Jørgen Madsen Hold 2.t Oversigt over gennemførte undervisningsforløb Titel 1 Titel

Læs mere

Energiteknologi. Præsentation: Niveau: 8. klasse. Varighed: 8 lektioner

Energiteknologi. Præsentation: Niveau: 8. klasse. Varighed: 8 lektioner Energiteknologi Niveau: 8. klasse Varighed: 8 lektioner Præsentation: Forløbet Energiteknologi er placeret i fysik-kemifokus.dk 8. klasse, og det bygger på viden fra forløbet Energi. Forløbet hænger tæt

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin December 2017 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold VUC Holstebro-Lemvig-Struer Hf Geografi C Line

Læs mere

TeenTrash 7.-10. klasse Fysik/kemi

TeenTrash 7.-10. klasse Fysik/kemi Trinmål for Fysik/kemi TeenTrash 7.-10. klasse Fysik/kemi Fysikkens og kemiens verden Beskrive nogle grundstoffer og kemiske forbindelser, der har betydning for liv eller hverdag. Kende generelle egenskaber

Læs mere

Energi nok til alle. Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være. energiforbrug vil stige

Energi nok til alle. Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være. energiforbrug vil stige FYSIK/KEMI Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være Stof og stofkredsløb Eleverne kan begrunde, at Verdens 1. Eleven argumenterer for, at Eleven kan undersøge enkle reaktioner mellem

Læs mere

Gennem tre undervisningsfilm på hver 15 min åbnes der op for historien om bæredygtig vandhåndtering og infrastruktur.

Gennem tre undervisningsfilm på hver 15 min åbnes der op for historien om bæredygtig vandhåndtering og infrastruktur. Lærervejledning 0 Overblik Livets Vand er en visuel undervisningsportal, der med afsæt i vandknaphed retter fokus mod nye vandteknologier og ideer i forbindelse med bæredygtig vandhåndtering. Det overordnede

Læs mere

Formål for faget geografi. Slutmål for faget Geografi

Formål for faget geografi. Slutmål for faget Geografi FAGPLAN FOR GEOGRAFI FERRITSLEV FRISKOLE side1 Formål for faget geografi Formålet med undervisningen i geografi er, at eleverne tilegner sig viden om og forståelse for de naturgivne og kulturskabte forudsætninger

Læs mere

VUC Hvidovre-Amager uvb 8geC614docx Side 1 af 6

VUC Hvidovre-Amager uvb 8geC614docx Side 1 af 6 Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Vintertermin 15-16 Institution VUC Hvidovre-Amager Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold hfe Geografi C (e-learning)

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin Maj-juni 14 Institution Marie Kruse Skole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold STX Naturgeografi C Nicolai Lind Bentsen + Kim Tvede Rasmussen 1e Oversigt over gennemførte

Læs mere

Skolens slut- og delmål samt undervisningsplaner for geografi og geologi

Skolens slut- og delmål samt undervisningsplaner for geografi og geologi Skolens slut- og delmål samt undervisningsplaner for geografi og geologi 1 Der undervises i geografi og geologi i 4.-6.klasse 4. klasse Målet med geografi undervisningen er at opbygge bevidstheden om det

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Årstid/årstal Institution Uddannelse Hf/hfe/hhx/htx/stx /gsk/gif/fagpakke/hf+ Fag og niveau Fagbetegnelsen

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Årstid/årstal Institution Uddannelse Hf/hfe/hhx/htx/stx /gsk/gif/fagpakke/hf+ Fag og niveau Fagbetegnelsen

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Årstid/årstal Institution Uddannelse Hf/hfe/hhx/htx/stx /gsk/gif/fagpakke/hf+ Fag og niveau Fagbetegnelsen

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Termin hvori undervisningen afsluttes: sommer 2017 Institution Kolding HF & VUC Uddannelse HFe Fag og niveau

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2018 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold VUC Holstebro-Lemvig-Struer Hf Geografi C Line

Læs mere

Geografi UVMs Trinmål synoptisk fremstillet

Geografi UVMs Trinmål synoptisk fremstillet Geografi UVMs Trinmål synoptisk fremstillet Regionale og globale mønstre placere de væsentligste elementer i det globale vindsystem, herunder polarfronte, passatvinde og ITK (den intertropiske konvergenszone)

Læs mere

[Skriv tekst] Grønt flag-grøn skole Tofthøjskolen 2017/2018

[Skriv tekst] Grønt flag-grøn skole Tofthøjskolen 2017/2018 Grønt flag-grøn skole Tofthøjskolen 2017/2018 Handleplan I skoleåret 2017/2018 arbejder vi med en grøn læseplan. Vi vil arbejde med følgende temaer Affald 0.a, 0.b, 3.a, 3.b, 5.a og 5.b 163 elever Klimaforandringer

Læs mere

UVMs Læseplan for faget Geografi

UVMs Læseplan for faget Geografi UVMs Læseplan for faget Geografi Undervisningen i geografi bygger fortrinsvis på de kundskaber og færdigheder, som eleverne har erhvervet sig i natur/teknik. De centrale kundskabs- og færdighedsområder

Læs mere

Energi nok til alle, 7.-9.kl.

Energi nok til alle, 7.-9.kl. Energi nok til alle, 7.-9.kl. Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være Stof og stofkredsløb Eleverne kan begrunde, at Verdens 1. Eleven argumenterer for, at Eleven kan undersøge enkle

Læs mere

Del- og slutmål for faget geografi.

Del- og slutmål for faget geografi. Del- og slutmål for faget geografi. Delmål for faget Geografi efter 8. klassetrin beskrive jordens inddeling i klimazoner og plantebælter beskrive det globale vandkredsløb placere de væsentligste elementer

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin Maj-juni 14 Institution Marie Kruse Skole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold STX Naturgeografi B Kim Tvede Rasmussen 3g Ng Oversigt over gennemførte undervisningsforløb

Læs mere

ÅRSPLAN GEOGRAFI 9.KLASSE SKOLEÅRET 2017/2018

ÅRSPLAN GEOGRAFI 9.KLASSE SKOLEÅRET 2017/2018 ÅRSPLAN GEOGRAFI 9.KLASSE SKOLEÅRET 2017/2018 TEMA: Syre/base-reaktioner UGE: 35-37 Hvor findes syrer og baser i hverdagen og i industrien? Hvordan reagerer syrer og baser, og hvilke stoffer dannes der?

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING. Klimaændringer og deres konsekvenser Fag: Naturgeografi

LÆRERVEJLEDNING. Klimaændringer og deres konsekvenser Fag: Naturgeografi LÆRERVEJLEDNING Klimaændringer og deres konsekvenser Fag: Naturgeografi INDHOLDSFORTEGNELSE Introduktion til lærervejledningen. 3 INTRODUKTION.3 FORMÅL OG KERNESTOF...3 BANGLADESH SOM CASE......3 UNDERVISNINGSFORLØB

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2013 Institution VUC Vestegnen Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hf Geografi C Eva Egeberg Hold 3geC02 13-14

Læs mere

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2015 - maj-juni, 2016 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Favrskov Gymnasium Stx Naturgeografi

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommer 2015 Institution 414 Københavns VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold STX Naturgeografi B Line

Læs mere

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni, 2016 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Favrskov Gymnasium stx Naturgeografi C Svend

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2015 Kolding

Læs mere

Årsplan Geografi. Oversigt. Materiale. Mål. Aktiviteter. Geografi 6/7. klasse 2013-2014

Årsplan Geografi. Oversigt. Materiale. Mål. Aktiviteter. Geografi 6/7. klasse 2013-2014 Årsplan Geografi Geografi 6/7. klasse 2013-2014 Oversigt Faget geografi i 7. Klasse benytter grundbogen og aktivitetsbogen som fælles nævner i klasseundervisningen. Ved siden af arbejdet med bogen vil

Læs mere

Årsplan for Naturfag i overbygningen.

Årsplan for Naturfag i overbygningen. Årsplan for Naturfag i overbygningen. Overordnet. Den fælles naturfagsprøve i 9. klasse er en realitet. Det betyder, at biologi, geografi og fysik-kemi har en fælles årsplan. Årsplanen indeholde 5 områder

Læs mere

Emne Mål Materiale Arbejdsgang/ Metode. Eleverne får en generel introduktion til faget geografi og materialerne, samt hvad der forventes af eleverne.

Emne Mål Materiale Arbejdsgang/ Metode. Eleverne får en generel introduktion til faget geografi og materialerne, samt hvad der forventes af eleverne. 1. Modul Uge 34-38 Intro til faget Danske landskaber 1. Istider 2. Istidslandskaber 3. Hedesletter og bakkeøer 4. Morænelandskaber 5. Tunneldale 6. Smeltevandsdale 7. Åse 8. Landskaber 9. Hvorfra kom isen?

Læs mere

Side 1 af 8. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin Maj/juni 16.

Side 1 af 8. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin Maj/juni 16. Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 16 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Horsens HF & VUC Hfe Geografi C Marianne Krog

Læs mere

Fra varm luft til verdensmål. Anna Porse Nielsen, adm. direktør i Seismonaut

Fra varm luft til verdensmål. Anna Porse Nielsen, adm. direktør i Seismonaut Fra varm luft til verdensmål Anna Porse Nielsen, adm. direktør i Seismonaut Seismonaut Vi ved noget om: Strategisk oplevelsesudvikling af kommuner, destinationer og virksomheder Turisme og oplevelsesøkonomi

Læs mere

Emne Mål Materiale Arbejdsgang/ Metode. Eleverne får en generel introduktion til faget og materialerne, og hvad der forventes af eleverne.

Emne Mål Materiale Arbejdsgang/ Metode. Eleverne får en generel introduktion til faget og materialerne, og hvad der forventes af eleverne. 1. Modul Uge 34-37 Intro til faget Verden opdages 1. Opdagelsesrejser. 2. DK s kortet. 3. Ekspeditioner til Nord- og Sydpolen. 4. Jorden en planet i verdensrummet. 5. Dag og nat. 6. Længde og breddegrader.

Læs mere

1. Er jorden blevet varmere?

1. Er jorden blevet varmere? 1. Er jorden blevet varmere? 1. Kloden bliver varmere (figur 1.1) a. Hvornår siden 1850 ser vi de største stigninger i den globale middeltemperatur? b. Hvad angiver den gennemgående streg ved 0,0 C, og

Læs mere

Geografi evaluering 2013-2014. Regionale og globale mønstre

Geografi evaluering 2013-2014. Regionale og globale mønstre Regionale og globale mønstre Trinmål efter 8. klassetrin placere de væsentligste elementer i det globale vindsystem, herunder polarfronte, passatvinde og ITK (den intertropiske konvergenszone) sætte det

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin December 2018 Institution Horsens HF & VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HFe Geografi C niveau Karim

Læs mere

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni, 2015 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Favrskov Gymnasium stx Naturgeografi C Svend

Læs mere

Læreplan Naturfag. 1. Identitet og formål. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet april 2019

Læreplan Naturfag. 1. Identitet og formål. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet april 2019 Læreplan Naturfag 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Naturfag indeholder elementer fra fysik, kemi, biologi, naturgeografi og matematik. Der arbejdes både teoretisk og praktisk med teknologi, sundhed,

Læs mere

Forløbet består af fem fagtekster og en supplerende tekst, 26 opgaver og 20 aktiviteter.

Forløbet består af fem fagtekster og en supplerende tekst, 26 opgaver og 20 aktiviteter. Energi nok til alle Niveau: 7.-9. klasse Varighed: 4 lektioner Præsentation: Forløbet Energi nok til alle er et fællesfagligt forløb for geografi og fysik/kemi. Forløbet tager udgangspunkt i det fællesfaglige

Læs mere

Globale mønstre Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at

Globale mønstre Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at Formål for faget geografi Formålet med undervisningen i geografi er, at eleverne tilegner sig viden om og forståelse af Guds skaberværk i hele dets mangfoldighed, herunder de naturgivne og kulturskabte

Læs mere

Bæredygtig fremtid. Big Bang

Bæredygtig fremtid. Big Bang Bæredygtig fremtid Big Bang 22-3-2017 Afprøv 'Bæredygtig fremtid', et nyt gratis læremiddel til natur/teknologi og dansk. Materialet relaterer sig til elevernes egen verden og FN's verdensmål og er fagligt

Læs mere

ÅRSPLAN GEOGRAFI 8.KLASSE SKOLEÅRET 2017/2018

ÅRSPLAN GEOGRAFI 8.KLASSE SKOLEÅRET 2017/2018 ÅRSPLAN GEOGRAFI 8.KLASSE SKOLEÅRET 2017/2018 TEMA: Jorden set fra oven UGE:32-36 Geografi handler blandt andet om lokalisering og rumlig udbredelse. Det betyder, at stedsbestemmelse og kortlægning er

Læs mere

Årsplan for fag: Geografi 7. årgang 2015/2016

Årsplan for fag: Geografi 7. årgang 2015/2016 Årsplan for fag: Geografi 7. årgang 2015/2016 Antal lektioner kompetencemål Færdigheds og vidensområder Beskrive forskellige Uge 33 37 korttyper Beskrive længde og breddegrad Forklare kortets signaturer

Læs mere

Forløbet består af fem fagtekster og en supplerende tekst, 26 opgaver og 20 aktiviteter.

Forløbet består af fem fagtekster og en supplerende tekst, 26 opgaver og 20 aktiviteter. Energi nok til alle Niveau: 7.-9. klasse Varighed: 4 lektioner Præsentation: Forløbet Energi nok til alle er et fællesfagligt forløb for geografi og fysik/kemi. Forløbet tager udgangspunkt i det fællesfaglige

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 2014 Institution Uddannelse Fag og niveau VUC Skive-Viborg Hfe Geografi C Lærer(e) Hold Anders Teglgaard

Læs mere

SANITATION / BIOETHANOL / BIOGAS / E-WASTE / PLASTIC ROADS OPGAVEHÆFTE

SANITATION / BIOETHANOL / BIOGAS / E-WASTE / PLASTIC ROADS OPGAVEHÆFTE SANITATION / BIOETHANOL / BIOGAS / E-WASTE / PLASTIC ROADS OPGAVEHÆFTE Baggrund Dette opgavehæfte indeholder en række forslag til refleksionsøvelser og aktiviteter, der giver eleverne mulighed for at forholde

Læs mere

Tematisk arbejde med kort

Tematisk arbejde med kort Tematisk arbejde med kort Af: Poul Kristensen Undervisningen i geografi tager ofte udgangspunkt i aktuelle temaer, der forklarer generelle geografiske mønstre, sammenhænge og problematikker. I artiklen

Læs mere

FYSIK/KEMI. Drikkevandsforsyning for fremtidige generationer. Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være. Stof og stofkredsløb

FYSIK/KEMI. Drikkevandsforsyning for fremtidige generationer. Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være. Stof og stofkredsløb FYSIK/KEMI Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være Stof og stofkredsløb Eleven kan analysere dele af stofkredsløb Eleven kan med modeller forklare stofkredsløb i naturen Eleven kan

Læs mere

Svimlende store og ok kaotiske kom med til Afrikas megabyer

Svimlende store og ok kaotiske kom med til Afrikas megabyer Introduktion og mål (Geografi 7.-9. klasse) Geografi, 7.-9. klassetrin, 2 lektioner (svarende til 90 min. Ellers længere tid, hvis man arbejder tværfagligt med materialet til dansk og samfundsfag) Materialer:

Læs mere

Ta fremtiden tilbage! Et undervisningsforløb om at gå forrest i kampen for en mere bæredygtig fremtid

Ta fremtiden tilbage! Et undervisningsforløb om at gå forrest i kampen for en mere bæredygtig fremtid Ta fremtiden tilbage! Et undervisningsforløb om at gå forrest i kampen for en mere bæredygtig fremtid 1 Hvad er bæredygtighed? Kort øvelse, der aktiverer elevernes viden om bæredygtighed: Eleverne skriver

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni, skoleår 17/18 Institution Herning HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HF-e Geografi,

Læs mere

Hvor i alverden er geografien? Workshop på Big Bang den 3. april 2019

Hvor i alverden er geografien? Workshop på Big Bang den 3. april 2019 Hvor i alverden er geografien? Workshop på Big Bang den 3. april 2019 Formål med og program for workshoppen Formålet med workshoppen er at bidrage til at sætte geografi på landkortet i det fællesfaglige

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin April-Maj 2018 Institution Horsens HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold NF Geografi C-niveau Michael

Læs mere

Lærervejledning til Samfundsfag

Lærervejledning til Samfundsfag Med støtte fra Danidas Oplysningsbevilling samt Undervisningsministeriets Udlodningsmidler Undervisningsmaterialet Grøn Energi til Bæredygtig Udvikling, GEBU er udarbejdet af Dansk AV Produktion, 2015.

Læs mere

Det nordlige ishav (i serien Oceaner af liv, 8) DR 1, 2010, 51 min.

Det nordlige ishav (i serien Oceaner af liv, 8) DR 1, 2010, 51 min. Det nordlige ishav (i serien Oceaner af liv, 8) DR 1, 2010, 51 min. Efter en generel indledning til serien Oceaner af liv og havene fokuseres på Ishavet i Arktis havene omkring Nordpolen. Det er et af

Læs mere

Lærervejledning. Vandets vej. for klasserne i Esbjerg Kommune

Lærervejledning. Vandets vej. for klasserne i Esbjerg Kommune Lærervejledning Vandets vej for 7.-10. klasserne i Esbjerg Kommune 2018/2019 Introduktion Denne lærervejledning er tiltænkt som en støtte til dig, der ønsker at deltage i DIN Forsynings undervisningsforløb

Læs mere

Lærervejledning. Indledning. Målgruppe og fag. Formål. Varighed

Lærervejledning. Indledning. Målgruppe og fag. Formål. Varighed Lærervejledning Indledning Sustainable 2.0 er et digitalt læremiddel om klima og bæredygtighed til folkeskolens udskoling til ipad og web. Det er udviklet ud fra de forenklede fælles mål (beskrives senere)

Læs mere

Bæredygtige løsninger skabes i samarbejde

Bæredygtige løsninger skabes i samarbejde PART OF THE EKOKEM GROUP Bæredygtige løsninger skabes i samarbejde Introduktion til NORDs Bæredygtighedsnøgle Stoffer i forbrugsprodukter har medført hormonforstyrrelser hos mennesker Bæredygtighed er

Læs mere

GEOGRAFI. Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der

GEOGRAFI. Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der GEOGRAFI FORMÅL FOR FAGET Formålet med undervisningen i geografi er, at eleverne tilegner sig viden om og forståelse af de naturgivne og kulturskabte forudsætninger for levevilkår i Danmark og i andre

Læs mere

Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være. Eleverne kan formulere en

Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være. Eleverne kan formulere en FYSIK/KEMI Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være Stof og stofkredsløb Eleverne kan formulere en 1. Eleven formulerer og belyser en problemstilling, der tager udgangspunkt problemstilling

Læs mere

DRIKKEVANDSFORSYNINGER FOR FREMTIDIGE GENERATIONER, 7.-9.kl.

DRIKKEVANDSFORSYNINGER FOR FREMTIDIGE GENERATIONER, 7.-9.kl. DRIKKEVANDSFORSYNINGER FOR FREMTIDIGE GENERATIONER, 7.-9.kl. BIOLOGI Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være Økosystemer Eleven bliver bevidst om drikkevandets 1. Eleven kender definitionen

Læs mere

Hæftet supplerer de materialer, som allerede er tilgængelige for skolerne om energi, vejr og klima og klimaændringer.

Hæftet supplerer de materialer, som allerede er tilgængelige for skolerne om energi, vejr og klima og klimaændringer. Klimakaravanen på vej mod en bedre fremtid Lærervejledning Debathæfte Klimakaravanen på vej mod en bedre fremtid? er et debathæfte til eleverne i 7. 9. (10.) klassetrin, der skal sætte eleverne i stand

Læs mere

Geografi B. 1. Fagets rolle

Geografi B. 1. Fagets rolle Geografi B 1. Fagets rolle Geografi omhandler grundlæggende naturprocesser og naturforhold på Jorden og deres betydning for menneskets livsvilkår samt Jordens, livets og landskabernes udviklingshistorie

Læs mere

Geografi 8. klasse årsplan 2018/2019

Geografi 8. klasse årsplan 2018/2019 Måned Uge nr. Forløb August 32 Sten fortæller 33 historier 34 35 September 36 Oktober 40 37 Landskaber og det ydre geologiske 38 kredsløb 39 Antal Kompetencemål og lektioner færdigheds- og vidensområder

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 14/15 Institution Marie Kruses Skole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold stx Naturgeografi C Pi

Læs mere

FOSSILER OG EVOLUTIONSTEORI

FOSSILER OG EVOLUTIONSTEORI Geomuseum Faxe sørger for værktøj til brug i kalkbruddet. Vi indskærper, at kalkbruddet stadig er en aktiv arbejdsplads, og der derfor gives plads for maskiner og køretøjer. Husk påklædning der kan tåle

Læs mere

Læseplan for naturfagene -Enegi og bæredygtighed

Læseplan for naturfagene -Enegi og bæredygtighed Læseplan for naturfagene -Enegi og bæredygtighed Se også listen med "idéer og links til energiundervisnng" via ESCO-fanebladet på Intra. Fælles Mål n/t efter 2.klasse Teknologi og ressourcer i hverdagen

Læs mere

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2012 - maj-juni, 2013 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Favrskov Gymnasium Stx Naturgeografi

Læs mere

Elforbrug og energirigtige skoler

Elforbrug og energirigtige skoler Elforbrug og energirigtige skoler Elevark - Geografi Et undervisningsforløb udviklet til 7.-9. klassetrin G1. Hvor produceres el Hvor produceres el i jeres lokalområde Vi får el fra mange forskellige teknologier

Læs mere

Mål 11 GØR BYER, LOKALSAMFUND OG BOSÆTTELSER INKLUDERENDE, SIKRE, ROBUSTE OG BÆREDYGTIGE.

Mål 11 GØR BYER, LOKALSAMFUND OG BOSÆTTELSER INKLUDERENDE, SIKRE, ROBUSTE OG BÆREDYGTIGE. Mål 11 GØR BYER, LOKALSAMFUND OG BOSÆTTELSER INKLUDERENDE, SIKRE, ROBUSTE OG BÆREDYGTIGE. Mere end halvdelen af verdens befolkning bor nu i byområder. I 2050 vil dette tal være steget til 6,5 milliarder

Læs mere

KLIMA100 ANSØGNINGSSKEMA

KLIMA100 ANSØGNINGSSKEMA KLIMA100 ANSØGNINGSSKEMA Realdania er initiativtager og bidragyder til Klima100, som eksekveres af Sustainia med CONCITO som videnpartner. Ansøgningsproces Ansøgningsskema skal indsendes online senest

Læs mere

Erfaringer med den ny læreplan

Erfaringer med den ny læreplan Erfaringer med den ny læreplan Den grønne mappe Informationsbrev til alle elever om indholdet af NF Journalskrivning i naturvidenskabelige fag Rapportskrivning i naturvidenskabelige fag Minivejledning

Læs mere

Danske virksomheder spiller vigtig rolle i at nå FN s mål for bæredygtighed

Danske virksomheder spiller vigtig rolle i at nå FN s mål for bæredygtighed INDSIGT Indsigt går i dybden med et aktuelt tema. Denne gang FN s mål for bæredygtighed. Du kan abonnere særskilt på Indsigt som nyhedsbrev på di.dk/indsigt Af Nanna Bøgesvang Olesen, nabo@di.dk Konsulent

Læs mere

Din REgnskov. Undervisningsforløb. biiodiversitet og evolution

Din REgnskov. Undervisningsforløb. biiodiversitet og evolution Din REgnskov Undervisningsforløb biiodiversitet og evolution BIO / NATGEO Side 2 DIN regnskov De tropiske regnskove udgør et enestående og fascinerende økosystem. Med deres kompleksitet og udbredelse samt

Læs mere