TGF Gospel Celebration Tema: Hvad er virkelig værdifuldt for dig? Serie: Lev livet bedre (3)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "TGF Gospel Celebration Tema: Hvad er virkelig værdifuldt for dig? Serie: Lev livet bedre (3)"

Transkript

1 TGF Gospel Celebration Tema: Hvad er virkelig værdifuldt for dig? Serie: Lev livet bedre (3) Vi er i gang med en ny serie af prædikener her i foråret, som jeg har kaldt Lev livet bedre prædikener. Vi kommer igennem forskellige temaer, som med udgangspunkt i visdom fra Bibelen, kan åbne vores sind og hjerter og give os inspiration til at begynde en rejse, hvor vi tør stille nogle vigtige spørgsmål til os selv og søge svar, som hjælper os til at leve livet bedre! Mange af os har overvejelser omkring det liv vi lever og de valg, som vi tager. Det kan føles som om, at livet løber afsted med os og vi oplever, at vi befinder os midt i nogle valg, som måske ikke helt er os. Og vi undrer os. Er dette mit liv? Mange mennesker ved ikke hvad der er virkelig værdifuldt for dem og derfor så lider de i det stille, ubevidst. Mange mennesker nøjes med det liv, som de har skabt sig, men får ikke tænkt igennem eller mærket efter, hvad der er virkelig vigtigt for dem. Kan du genkende dig selv eller har du ikke fået mærket efter og tænkt igennem, hvad der er virkelig vigtigt for dig, så er denne søndag en god dag, at blive udfordret og inspireret af. Derfor er dagen tema: Hvad er virkelig værdifuldt for dig? r Det kan være, at du har en god ide om, hvad dine drømme er og hvad du gerne vil med dit liv, men de valg du tager, får dig ikke i mål. Det kan være du har svært ved at finde ud af, hvordan du skal bruge din tid, dine penge og din energi. Det kan være du slås med nogle store beslutninger og du ved ikke, hvad det rigtige valg er. Det kan være du har mistet dig selv og ikke ved, hvad du vil. Det kan være du undrer dig over, hvem du egentlig er, når alt det udenom bliver skrællet af. Hvis du kan genkende dig selv i nogen af disse udfordringer, så er det måske fordi, du ikke er sikker på, hvad dine grundlæggende værdier er. Det kan være du har en vision for dit liv eller nogle drømme, som du gerne vil se komme til virkelighed, men det kommer ikke til at ske, hvis du ikke har nogle værdier, som understøtter din vision. Drømme og visioner kan vende sig imod os og få os til at føles som en fiasko, når vi ikke lever op til de forventninger, vi har til os selv. Men hvis vi ikke skal nøjes med at overleve og vi ikke skal føle os som fiaskoer, så er det vigtigt, at vi kender vores grundlæggende værdier, så vi kan bygge vores liv op omkring dem eller ændre dem til noget, som er mere værdifuldt for os, værdier, som hjælper os til at leve livet bedre. Her kommer Gud os i møde. Han vil at vi skal lykkes med vores liv og han har givet os guidelines, som blandt andet er så enkelt skrevet ned i de 10 bud og i Bjergprædikenen, men også i de mange citater af Jesus i evangelierne. At bruge tid på at læse i Bibelen og tale med nogen om det, som det betyder, bærer stor frugt i vores liv.

2 Jesus giver os i vores forståelse af Guds rige en vejledning til at sortere i vores værdier, så vi bliver tydelige omkring, hvad vores værdier er og skal være og derfra kan bygge vores liv op omkring vores værdier: v44 Himmeriget ligner en skat, der lå skjult i en mark; en mand fandt den, men holdt det skjult, og i sin glæde går han hen og sælger alt, hvad han ejer, og køber den mark. v45 Igen: Himmeriget ligner en købmand, der søgte efter smukke perler; v46 og da han fandt én særlig kostbar perle, gik han hen og solgte alt, hvad han ejede, og købte den. (Matt 13,44-46) v28 Hvis en af jer vil bygge et tårn, sætter han sig så ikke først ned og beregner udgifterne for at se, om han har råd til at gøre det færdigt? v29 for at man ikke skal se ham lægge en sokkel uden at kunne fuldføre det, så alle giver sig til at håne ham v30 og siger: Den mand begyndte at bygge, men kunne ikke fuldføre det! (Luk 14,28-29) Værdier hvad er det? For at skabe et fælles sprog omkring vores refleksion, så har vi brug for en definition af begrebet værdier: Værdier er grundantagelser omsat i praksis. Eller sagt på en anden måde: Værdier er effekten af det levede liv, den praktiske måde, vi lever vores liv ud på. Vores værdier kommer til udtryk på den måde, vi lever vores daglige liv i hverdagen. Værdier er omsætningen af det, som er mest betydningsfuldt i vores daglige liv. Det kan være respekt, integritet, ærlighed, rejser, sjov, fritid, arbejde, eventyr, image, loyalitet, familie, tro, sundhed, komfort, risiko, gavmildhed alt sammen er eksempler på beskrivelser af de værdier, som jævnligt dukker op i menneskers liv. Værdier er ikke værdier, bare fordi vi synes de er vigtige. De er ikke teoretiske. Vores værdier er kun vores virkelige værdier, hvis de bliver omsat i praksis. Alt andet er kun ønsketænkning eller bedrag eller et ønske om at lyde rigtige i bestemte sammenhænge. Hvis du tænker, at familie og nærvær er vigtige værdier i dit liv, men samtidig står du tidligt op og går på arbejde og arbejde mange timer og også lige lidt i weekenden, så vil et mere ærligt udtryk for dine værdier måske være: Succes! Der er intet galt med succes, men det er ikke det samme som nærvær og tid til familien. r Overvej kort, hvad du tænker, er dine værdier? Hvad ville du sige, er det mest vigtige for dig i dit liv? Har du svært ved at finde et svar, så overvej at spørge de, som er tættest på dig: Hvad tænker I, er det som er vigtigst for mig, som motiverer mig, som fanger min opmærksomhed, som har mest værdi i mit liv? De kan måske give dig nogle ærlige svar! Hvad så, hvis det som du kommer frem til, ikke er helt det du havde regnet med. Måske finder du ud af, at dit selvbillede og dit hjerte, gemte på noget andet, end du havde forestillet dig?

3 Well, det bedste vi kan gøre for os selv, er at stoppe op og være helt ærlige overfor os selv. Uanset hvad vi finder ud af, så er et realitetscheck altid en god begyndelse. Hvordan påvirker vores værdier os i vores beslutningstagen? Vi lever alle vores liv ud fra vores værdier. Vores handlinger er vores værdier udlevet i praksis. Vores værdier har konsekvenser for alle de beslutninger vi tager og den måde vi lever vores liv på. Når vi ikke gør det, så oplever vi en spænding i vores liv, som først stopper, når vi igen lever efter vores værdier. Hvis dine værdier er, at du er en lovlydig borger, så vil det at køre over for rødt eller arbejde sort skabe en spænding i dig, som ikke føles behagelig. Nogle mennesker undrer sig over, at de ikke har det liv, som de godt kunne ønske sig. De beslutninger som de tager, får dem ikke nærmere deres drømme eller hjælper til at opfylde deres mål eller ambitioner. Sandheden er, at deres værdier ikke understøtter deres ønsker og derfor skaber det forvirring i deres liv. Og for at gøre det endnu mere forvirrende, så har vi som regel en serie af værdier, som samarbejder eller modarbejder hinanden i praksis. Hvis dine drømme er, at få en karriere indenfor et bestemt område, men det er vigtigt for dig med tid til hygge og hobbies, så vil du have svært ved at få en karriere, fordi det kræver mere tid, end en 37 timers arbejdsuge. Hvad var din sidste store beslutning? Hvilke værdier var i spil i forbindelse med at træffe denne beslutning? Hvordan påvirker vores værdier vores tid og vores kalender? Vores værdier kommer helt konkret til udtryk i den måde vi organiserer vores liv på. Det kan ses af vores kalender. Den måde vi lever vores dage på, er den måde vi lever vores liv på! Grunden til at vi bruger mere tid på bestemte mennesker og bestemte projekter er farvet af vores værdier. Meget frustration omkring organiseringen af vores tid kommer sig af, at vi bruger vores tid på andre ting, end det som i praksis er værdifuldt for os. Når vi prioriterer de ting, som er mest vigtige for os, så oplever vi en større grad af fred og tilfredshed i vores liv. Vi bliver mere engagerede og mere motiverede. At leve intentionelt og være bevidst om de nødvendige til- og fravalg i vores liv, er til tider svære og har konsekvenser. Men det er vores ansvar at leve vores værdier ud, ingen andres. Når vi kender vores værdier, kan vi nemmere sige: Nej! selvom det kunne være fint eller det er de sødeste personer som spørger eller det kunne være fornuftigt. Kig tilbage på den seneste uge og måned. Kig igennem din kalender. Dette er, hvordan du lever dit liv! Hvilke værdier er kommet til udtryk her?

4 Hvordan påvirker vores værdier vores økonomi hvordan vi tjener vores penge og hvordan vi bruger vores penge? Vores tilgang til økonomi er meget styret af vores værdier. Hvordan vi vælger vores levevej lønmodtager eller selvstændig, er være farvet af vores værdier. Typen af uddannelser og jobs vi vælger, er farvet af vores værdier. Måden vi bruger vores penge på, fortæller meget om vores værdier. Bruger vi alt, som vi har eller sparer vi op? Giver vi ikke til godgørende formål eller giver vi meget og hvad vi giver til? Tænk over hvordan du tjener dine penge. Hvilke værdier afspejler dette? Se på dit forbrug og dine udgifter i den seneste måned. Hvilke værdier kommer til udtryk her? Hvad siger dit syn på godgørenhed omkring dine værdier? Hvordan påvirker vores værdier vores relationer? Måden vi er sammen med andre mennesker på, fortæller meget om vores værdier. Vores værdier fortæller os ikke bare hvem vi gerne vil være sammen med, men også hvordan vi gerne vil være sammen, uanset om det gælder familie, venner, interesser, kirke, arbejde eller andet. Et interessant kendetegn på vores værdier komme til udtryk, når der kommer konflikter eller spændinger ind i relationen eller når nogen har det svært eller der sker ting, som slider på relationen. Her får vi et tydeligt billede af, hvilke værdier vi har. Hvordan påvirker dine værdier dine relationer: Hvem danner du relationer med og hvorfor? Hvordan håndterer du konflikter i dine relationer? Hvilke værdier kommer i spil, når du skal håndtere konflikter og spændinger? Hvordan påvirker vores værdier vores engagement, uanset om det er arbejde, studier, pligter i hjemmet, bilvask, organisering af familielivet, fritidsaktiviteter eller socialt og kirkelige arbejde? Det som får os til at engagere os og indstillingen vi har det det, som vi engagerer os i, er styret af vores værdier. Hvor meget vi arbejder og måden vi arbejder på, er styret af vores værdier. Hvad vi forventer at få for vores engagement i form af løn, tilfredsstillelse, mening, anerkendelse eller andet, er styret af vores værdier. Vores værdier styrer vores engagement og påvirker hvordan vi bruger os selv og vores ressourcer i praksis. Vi har desværre kun en vis mængde energi og tid at gøre godt med og derfor vil det, som er virkelig vigtigt for os også være det, som vi er villige til at betale den største pris for. Hvilke værdier kommer til udtryk omkring dit engagement: Hjemme På arbejdet På studiet I kirken I nabolaget

5 Værdier hjælper os i vores valg Værdier påvirker alle dele af vores liv. Derfor er det vigtig, du kender dine værdier, så du kan tage gode beslutninger og ikke gå glip af det liv, som er mest værdifuldt for dig. Megen støj i vores liv, megen stress i vores liv, kommer af manglende erkendelse af vores værdier, uanset om det handler om store livsvalg, håndtering af vores relationer eller arbejdsmæssige konflikter og spændinger. Hvor kommer vores værdier fra? Vi er ikke født med vores værdier. De er ikke genetiske eller givet os på forhånd. De er blevet til i relation til andre mennesker og inspirationskilder. Nogle værdier har vi overtaget, andre har vi valgt. Men skal vi i gang med at ændre på vores værdier, så har vi brug for at vide, hvor de kom fra, så vi kan sætte ord på dem og placere dem og begynde at arbejde med dem. Vi former vores værdier i relation til autoritetsfigurer i vores liv. Vores forældre og vores primære relationer har haft en stor indflydelse på vores værdier. Fra før vi var bevidste og havde sprog til at forklare vores værdier, blev vi introduceret til værdier som kærlighed, respekt, omsorg eller mangel på samme. Er jeg elsket? Er jeg værdifuld? Er mennesker generelt gode eller onde? Alt dette har vi opfanget tidligt i vores liv og er en del af vores sociale arv. Nogle værdier vil vi gerne holde fat i, andre vil vi måske gøre op med. At sætte ord på det, er første del i at leve livet bedre, så vi kan gøre op med det, som vi ikke ønsker at bringe videre i vores liv. Men vi har også samlet værdier op i forhold til andre autoritetsfigurer i vores liv, uanset om det har været en skolelærer, en træner, en tante, en søskende, en kirkeleder eller præst, en kendis eller kæreste. Det kan også være religiøse tekster, som Bibelen, der har været med til at forme dine værdier eller andet litteratur. Hvilke værdier har du fået fra autoritetsfigurer i dit liv: Forældre? Andre autoriteter? Andre kilder? Vi samler også værdier op gennem vores erfaringer. Mange af os finder ud af, hvad vi har af værdier, når vi kommer ud for livskriser, store skift, muligheder eller succeser. Det kan også være værdier, som er blevet givet videre til os, af vores tidligere generationer og som vi har overtaget (janteloven). Hvilke erfaringer har været mest centrale i dannelsen af dine værdier (succes, tab, traumer, muligheder)? Hvad har du lært af disse erfaringer, som har været mest værdifulde for dig? Vores kultur er en central del af vores værdiskabelse. Vi lever og ånder nærmest kultur, som fisk ånder vand. Hele tiden er vi omgivet af input fra en mængde kilder, som påvirker vores værdier, uanset om det understøtter eller udfordrer vores værdier.

6 Vi bliver oversvømmet med input fra forskellige sociale medier, uddannelser, gennembrud i teknologi, medicin eller geopolitik eller miljøet eller sport eller underholdning. Kulturen er massivt tilstede i vores liv. Hvad er din favoritfilm? Hvad fortæller den dig om dine værdier? Hvad var dit favoritprogram i TV, da du voksede op? Hvilke værdier tog du med fra dette program? Hvad er dit favoritband? Har du taget nogle værdier med fra deres sange? Hvilken litteratur har formet dine værdier? Hvilke hobbies kan du lide? Hvad fortæller det om hvad der er vigtigt for dig? Hvilke nationale og internationale begivenheder har formet dit verdensbillede? Vi former også vores værdier i relation til vores ligesindede, uanset om det er venner, studiekammerater, kolleger eller andet. Gruppepres og mobning har for nogle haft en stor negativ effekt på deres liv og har været med til at forme deres værdier. De mennesker som vi tilbringer megen af vores tid sammen med, er med til at forme vores værdier. Hvilke værdier har dine nærmeste venner? Hvordan har de været med til at forme dine værdier? Hvilke værdier har din arbejdsplads eller dit studie? Hvordan har disse værdier formet dig? Uanset hvor dine værdier kommer fra og hvordan de bliver vedligeholdt, så er bevidstheden om denne proces med til at hjælpe os til at stoppe op og overveje, om vi har de værdier, som vi ønsker. Det er nemt, når vi kommer i menneskeligt uvejr, men det er godt at bruge tid til at overveje det, når vi har energi og overskud til at gøre det i ro og mag. Så står vi bedre, når stormen kommer. Hvordan kan vi ændre og styrke vores værdier? De fleste af os ved, at det er rigtig svært at ændre på vores værdier. Det bliver ikke nemmere, jo ældre vi bliver. MEN det kan lade sig gøre. Og det kan ses hos mennesker, som over tid eller pludselig begynder at skifte adfærd. Skift i adfærd, signalerer skift i værdier. Uanset om det et skift i vores sprogbrug eller et misbrug som stopper eller om du kommer til tro og bliver kristen, så signalerer det et skift i værdier og adfærd, uanset hvordan det først kommer til udtryk. De fleste værdiændringer i vores liv indebærer en grundlæggende og intentionel indsats af os. Det kommer ikke af sig selv. Der er 3 enkle øvelser, som kan hjælpe dig på vej til at blive bevidst om dine værdier og hvad der er mest værdifuldt for dig i livet. Kom i gang med en værdi-afklaringsproces Brug tid alene og gerne sammen med andre til at arbejde med de refleksionsspørgsmål, som vi har nævnt i dag.

7 Kig grundligt på dit forbrug, din kalender, dine vaner, dine relationer, dit åndelige liv, dine tankemønstre, så du kan se, hvad dine værdier er i virkeligheden. Få sandheden frem og se om du er tilfreds eller om noget skal være anderledes. Lav en plan for hvornår du vil gå i gang og afslutte denne proces. Beslut hvem du ønsker at involvere i processen. ansvarligheds-model se ud i praksis? Hvornår vil du begynde? Mennesker som vil leve livet bedre, har ikke bare fundet ud af hvad de vil og hvorfor, men de har også fundet ud af, hvad der virkelig vigtigt for dem. De kender deres grundlæggende værdier og de lever dem ud. Skab nogle zoner, hvor du kan øve dig på de nye værdier, som du ønsker at have Værdier er vaner omsat i praksis. Først former vi vores vaner, så former vores vaner os! Det betyder, at du skal praktisere dig til nye værdier og dermed arbejde dem ind i dit liv. Vil du være mere givende, så meld dig som frivillig i en organisation eller begynd at støtte et formål! Vil du have mere glæde i dit liv, så sæt tid og penge af til sjov og lystbetonede aktiviteter. Vær intentionel. Sæt tid, penge og ressourcer af til at styrke eller forme de værdier, som er vigtige for dig. En ny værdi og en ny vane tager op til 3 måneder at etablere. Indtil da kan det være svært at holde fast. Vælg en værdi, som du ønsker at styrke. Hvordan vil du gøre det (tid, penge, energi)? Hvornår vil du begynde? Vær ansvarlig De vigtigste ting i livet er værd at kæmpe for og kommer ikke af sig selv (Up hill expectations down hill habits). Sørg for at skrive dine værdier og dine planer ned og del dem med nogen, som skal holde dig ansvarlig og som kan opmuntre dig i processen, når det ikke er nemt. Overvej: Hvem skal holde dig ansvarlig? Hvordan skal denne

appendix Hvad er der i kassen?

appendix Hvad er der i kassen? appendix a Hvad er der i kassen? 121 Jeg går meget op i, hvad der er godt, og hvad der ikke er. Jeg er den første til at træde til og hjælpe andre. Jeg kan godt lide at stå i spidsen for andre. Jeg kan

Læs mere

Coach dig selv til topresultater

Coach dig selv til topresultater Trin 3 Coach dig selv til topresultater Hvilken dag vælger du? Ville det ikke være skønt hvis du hver morgen sprang ud af sengen og tænkte: Yes, i dag bliver den fedeste dag. Nu sidder du måske og tænker,

Læs mere

I den bedste mening. Sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende

I den bedste mening. Sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende I den bedste mening Sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende I den bedste mening sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende De fleste mennesker oplever det en eller flere gange i løbet

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 14.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 14. s. efter trinitatis 2016 Tekst. Johs. 5,1-15.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 14.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 14. s. efter trinitatis 2016 Tekst. Johs. 5,1-15. 28-08-2016 side 1 Prædiken til 14. s. efter trinitatis 2016 Tekst. Johs. 5,1-15. Et møde med Gud. Et liv med sygdom, 38 år. Et helt arbejdslivs længde. Hvad han fejlede får vi ikke at vide. Hvad hans personlige

Læs mere

LUK OP FOR KÆRLIGHED - Med 5 spirituelle vaner der styrker og løfter dig

LUK OP FOR KÆRLIGHED - Med 5 spirituelle vaner der styrker og løfter dig LUK OP FOR KÆRLIGHED - Med 5 spirituelle vaner der styrker og løfter dig Når du ønsker forandring i dit liv, må du nødvendigvis gøre noget andet end du plejer. Måske du ønsker mere ro, måske du ønsker

Læs mere

Alle taler om det, men hvor finder du overskuddet, når hverdagen ofte selv står i vejen?

Alle taler om det, men hvor finder du overskuddet, når hverdagen ofte selv står i vejen? Din e-guide til mere OVERSKUD Alle taler om det, men hvor finder du overskuddet, når hverdagen ofte selv står i vejen? For at hjælpe dig på vej med at finde dit overskud har jeg formuleret 7 vigtige spørgsmål.

Læs mere

ULTIMATIV VÆRDIFACILITERING

ULTIMATIV VÆRDIFACILITERING ULTIMATIV VÆRDIFACILITERING DIN MANUAL TIL ET BEDRE LIV MED MERE TILFREDSHED, ENERGI & GLÆDE Værdier Et af vores motivationsfiltre Hvad er værdier? Værdier er en del af vores filter i Sindet og vil være

Læs mere

GØR DET, DER ER VIGTIGT

GØR DET, DER ER VIGTIGT HELLE GØR DET, DER ER VIGTIGT Forestil dig, at du har et indre kompas. Et kompas, der aldrig tager fejl, som kender kursen og ved, i hvilken retning du skal. Sådan forestiller jeg mig værdier. Når vi har

Læs mere

Find værdierne og prioriteringer i dit liv

Find værdierne og prioriteringer i dit liv værdierne og prioriteringer familie karriere oplevelser tryghed frihed nærvær venskaber kærlighed fritid balance - og skab det liv du drømmer om Værktøjet er udarbejdet af Institut for krisehåndtering

Læs mere

Formandsberetning Aalborg IMU 2010

Formandsberetning Aalborg IMU 2010 Formandsberetning Aalborg IMU 2010 Denne formandsberetning er opdelt i to dele. Første del vil handle om året der er gået, hvad der er sket af interessante ting i Aalborg IMU, lidt om mine tanker og oplevelser

Læs mere

TGF Celebration Tema: At lære er at leve Serie: Lev livet bedre (1) døde desværre som 30-årig, men vi begravede ham først som 60-årig!

TGF Celebration Tema: At lære er at leve Serie: Lev livet bedre (1) døde desværre som 30-årig, men vi begravede ham først som 60-årig! TGF Celebration Tema: At lære er at leve Serie: Lev livet bedre (1) Vi skal i gang med en ny serie af prædikener her i foråret, som jeg har kaldt Lev livet bedre prædikener. Det er visdom fra Bibelen,

Læs mere

til vores medmennesker, og vi kan ændre på vores egen adfærd, og leve efter De ti Bud i forhold til Gud og næsten.

til vores medmennesker, og vi kan ændre på vores egen adfærd, og leve efter De ti Bud i forhold til Gud og næsten. Gudstjeneste i Gørløse & Lille Lyngby Kirke den 27. juli 2014 Kirkedag: 6.s.e.Trin/B Tekst: Matt 19,16-26 Salmer: Gørløse: 402 * 356 * 414 * 192 * 516 LL: 402 * 447 * 449 *414 * 192 * 512,2 * 516 I De

Læs mere

TGF Gospel Inspiration Find din gudgivne passion og lev den ud!

TGF Gospel Inspiration Find din gudgivne passion og lev den ud! TGF Gospel Inspiration Find din gudgivne passion og lev den ud! En af de spændende og glædelige dimensioner ved kristenlivet er, at gå på opdagelse i hvordan Gud arbejder i os og igennem os. Når vi kommer

Læs mere

KICKSTART DIT ÅR TAG DE RIGTIGE BESLUTNINGER FOR DIT ÅR

KICKSTART DIT ÅR TAG DE RIGTIGE BESLUTNINGER FOR DIT ÅR KICKSTART DIT ÅR TAG DE RIGTIGE BESLUTNINGER FOR DIT ÅR Kickstart dit år - øvelsen hjælper dig til at fokusere på de gode og succesfulde oplevelser, og mål som du har indfriet, og som du kan bygge videre

Læs mere

Opfindsom. Styrkeakademiet ApS., Kilde: VIA-styrkerne

Opfindsom. Styrkeakademiet ApS., Kilde: VIA-styrkerne Opfindsom GENNEMSYN Opfindsom Du elsker at finde nye veje og måder at gøre ting på. Du får mange idéer og motiveres af udfordringer, hvor du skal tænke alternativt. Du interesserer dig for nytænkning og

Læs mere

med noget, Hvor succesen Hvornår Har du Haft succes kom Helt bag på dig? noget nyt af uden at vide med sig? præcis, Hvad det kunne føre

med noget, Hvor succesen Hvornår Har du Haft succes kom Helt bag på dig? noget nyt af uden at vide med sig? præcis, Hvad det kunne føre Hvornår Har du allermest lyst til at bidrage med nye vinkler på tingene? Hvornår er du sidst blevet anerkendt for at komme med en god ide? Hvornår Har du sidst prøvet noget nyt af uden at vide præcis,

Læs mere

Bilag 6. Interview med Emil

Bilag 6. Interview med Emil Interview med Emil 5 10 15 20 25 30 Emil: Østjyllands Politi, det er Emil. Cecilia: Hej, det er Cecilia. Emil: Ja hej. Cecilia: Hej. Nåmen tak fordi du lige havde tid til at snakke. Emil: Jamen selvfølgelig.

Læs mere

15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661

15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661 1 15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661 Åbningshilsen For en måned siden begyndte 21 nye konfirmander fra Forældreskolens

Læs mere

15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst

15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst 15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst Når vi ser en film eller læser en rigtig god bog, sker der tit det, at vi kommer til at identificere os med en af figurerne. Det er som regel den, vi synes

Læs mere

10. s.e. trinitatis Luk 19,41-48, 5 Mos 6,4-9, 1 Kor 12,1-7[8-11] Salmer: 403; 13; ; 192(alterg.); 7

10. s.e. trinitatis Luk 19,41-48, 5 Mos 6,4-9, 1 Kor 12,1-7[8-11] Salmer: 403; 13; ; 192(alterg.); 7 10. s.e. trinitatis Luk 19,41-48, 5 Mos 6,4-9, 1 Kor 12,1-7[8-11] Salmer: 403; 13; 300-332; 192(alterg.); 7 Lad os alle bede: Kære hellige ånd, vi beder dig tale til vores hjerte, så vi ser, hvad der rummes

Læs mere

Hvad vil du da svare? Hvad svarer du, hvis nogen spørger dig: Hvem er du?

Hvad vil du da svare? Hvad svarer du, hvis nogen spørger dig: Hvem er du? Forestil dig, at du møder en person, som intet kender til dig. Forestil dig, at den person spørger dig, hvem du er. Hvad vil du da svare? Hvad svarer du, hvis nogen spørger dig: Hvem er du? Fortæller du,

Læs mere

Den svære samtale - ér svær

Den svære samtale - ér svær Conny Hjelm 18. november 2017 www.diakoni.dk cohj@filadelfia.dk Den svære samtale - ér svær Conny Hjelm, Filadelfia Uddannelse cohj@filadelfia.dk Den svære samtale ér svær Nogle gange er samtalen svær,

Læs mere

Et godt liv. Et liv med fundament

Et godt liv. Et liv med fundament Et godt liv Er det overhovedet muligt at udtale sig om, hvad et godt liv er? Er det ikke noget individuelt? Til dels. Det kommer meget an på, hvilke fortolkninger vi lægger ned over de begivenheder eller

Læs mere

Lederens opmærksomheds-punkter her er bl.a.:

Lederens opmærksomheds-punkter her er bl.a.: Lederstøtte til MUS Her får du hjælp og guidelines til som leder at forberede dig til MUS og derved agere hensigtsmæssigt og værdiskabende i MUS. Vi tager udgangspunkt i spørgerammen fra musskema.dk, hvor

Læs mere

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen 5 selvkærlige vaner - en enkelt guide til mere overskud Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen Birgitte Hansen Copyright 2013 Birgitte Hansen, all rights

Læs mere

"I begyndelsen var ordet," begynder Johannesevangeliet. Det er vigtigt for Johannes at gribe tilbage til begyndelsen og på den måde sige til os:

I begyndelsen var ordet, begynder Johannesevangeliet. Det er vigtigt for Johannes at gribe tilbage til begyndelsen og på den måde sige til os: Prædiken til 18. søndag efter trinitatis, 25/9 2016 Vor Frue Kirke Københavns Domkirke Stine Munch Da evangelisten Johannes vil fortælle evangeliet om Jesus Kristus begynder han historien på samme måde

Læs mere

meget godt at der ikke fandtes facebook eller internet på den tid. For så så disciplene netop med deres egne øjne, i stedet for at lede efter deres

meget godt at der ikke fandtes facebook eller internet på den tid. For så så disciplene netop med deres egne øjne, i stedet for at lede efter deres Sidste søndag efter Helligtrekonger Læsninger: 2. Mos 34, 27-35 2. Peter 1, 16-18 Matt 17, 1-9 Salmer: 749: I Østen stiger 448: Fyldt af glæde 674 v. 2 og 7 22: Gådefuld er du vor Gud 161: Med strålekrans

Læs mere

Selvværd og selvtillid - hvordan styrker vi vores eget og vore børns selvværd?

Selvværd og selvtillid - hvordan styrker vi vores eget og vore børns selvværd? Selvværd og selvtillid - hvordan styrker vi vores eget og vore børns selvværd? Psykolog, aut. Aida Hougaard Andersen Sædden kirke, aleneforældrenetværket 27. feb. 2015 Aftenens underemner 1. Definitioner

Læs mere

1.s.e.Helligtrekonger Luk 2, 41-52; Sl. 84; Rom. 12,1-5 Salmer: 356; 411; ; 403; 424

1.s.e.Helligtrekonger Luk 2, 41-52; Sl. 84; Rom. 12,1-5 Salmer: 356; 411; ; 403; 424 1.s.e.Helligtrekonger Luk 2, 41-52; Sl. 84; Rom. 12,1-5 Salmer: 356; 411;417-139; 403; 424 Lad os bede! Kære Herre, vi beder dig: Lad dit lys skinne på os i dag, så vi ser hvem vi er, hvor vi hører til,

Læs mere

Hvornår har du sidst følt, at du fortjente en stor lønforhøjelse eller en ekstra uges ferie?

Hvornår har du sidst følt, at du fortjente en stor lønforhøjelse eller en ekstra uges ferie? Hvornår har du sidst ydet en særlig stor indsats og været meget tilfreds med det bagefter? Hvornår har du sidst følt, at du fortjente en stor lønforhøjelse eller en ekstra uges ferie? Hvad er det vigtigste

Læs mere

Udgivet af Susan Schvartz Larsen

Udgivet af Susan Schvartz Larsen Udgivet af Susan Schvartz Larsen Kære læser Først en lille introduktion til, hvordan du kan bruge Dagenes tekster. Dine tanker styrer alt i dig det er den helt korte version. Den lange kan du få på et

Læs mere

Find 38 indsatsområder

Find 38 indsatsområder Mini-ebogen: Find 38 indsatsområder Personlig udvikling Arbejde & uddannelse Forhold til andre Bolig & miljø Sundhed & velvære Fritid & hobbyer Kærlighed & sex Penge & økonomi Side 1/5 Hvorfor ønsker folk

Læs mere

Dag 2. Forstå, hvem du er, med Enneagrammet

Dag 2. Forstå, hvem du er, med Enneagrammet Jeg bruger personlighedstype-systemet Enneagrammet 2 som kilde til selvindsigt. Da jeg først hørte om dette personlighedstypesystem, tænkte jeg, at det ikke interesserede mig. Allerede på universitetet

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 13.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 13.s.e.trinitatis Tekst: Luk. 10,23-37.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 13.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 13.s.e.trinitatis Tekst: Luk. 10,23-37. 10-09-2017 side 1 Prædiken til 13.s.e.trinitatis 2017. Tekst: Luk. 10,23-37. At leve i barmhjertighed. Det er en dansk værdi, som vi har fået fra lignelsen om den barmhjertige samaritaner. Vi har en forkærlighed

Læs mere

Denne bog er tilegnet personalet i alle Sparekassen Faaborgs afdelinger.

Denne bog er tilegnet personalet i alle Sparekassen Faaborgs afdelinger. Vi tror på dig Denne bog er tilegnet personalet i alle Sparekassen Faaborgs afdelinger. Om at være stolt af sin arbejdsplads Sparekassen Faaborg er et moderne pengeinstitut med succes. Den succes skal

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

Indhold. 10 Indledning 12 Indholdet i bogen kort fortalt. 50 Balancen i forskellige perioder af vores

Indhold. 10 Indledning 12 Indholdet i bogen kort fortalt. 50 Balancen i forskellige perioder af vores Indhold 10 Indledning 12 Indholdet i bogen kort fortalt 14 Balance balancegang 15 Din balance 19 Den gode balance i par -og familielivet 20 Der er forskellige slags stress i vores liv 21 Nogle af par-

Læs mere

Er du klar til samtalerne?

Er du klar til samtalerne? Er du klar til samtalerne? Inspiration til mérværdi i rekrutteringer 100 Konkrete spørgsmål til din næste samtale Virksomhed Talent Vækst Inden samtalen... Vær forberedt og beslutsom! Inden du går i gang

Læs mere

Kundskab vs. Kendskab

Kundskab vs. Kendskab Kundskab vs. Kendskab JESUS ACADEMY TEMA: KUNDSKAB VS. KENDSKAB For os kristne er det at kende Gud selve grundlaget for vores tro, men vi tænker måske ikke altid over hvilken enorm påstand dette er.! At

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø

Psykisk arbejdsmiljø Kære deltager Dette spørgeskema handler om psykisk arbejdsmiljø og trivsel på arbejdspladsen. Spørgeskemaet berører en lang række forskellige temaer, som fx samarbejde, ledelse, arbejdets organisering

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Børne- og ungepolitik

BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Børne- og ungepolitik Børne- og ungepolitik 2018-2022 1 Indledning Formålet med Rebild Kommunes Børne- og Ungepolitik er, at alle børn og unge skal have et godt liv, hvor de opbygger de kompetencer, der efterspørges i fremtidens

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST. Børne- og ungepolitik

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST. Børne- og ungepolitik 2018-2022 Børne- og ungepolitik 1 Indledning Formålet med Rebild Kommunes Børne- og Ungepolitik er, at alle børn og unge skal have et godt liv, hvor de opbygger de kompetencer, der efterspørges i fremtidens

Læs mere

Passion-for-life.dk Af Christina Christiansen

Passion-for-life.dk Af Christina Christiansen Passion-for-life.dk Af Christina Christiansen Passion-for-life.dk - handler om at få eller beholde den fulde appetit på livet. At udleve sit fulde potentiale. Her er værktøjer til at tage det første skridt

Læs mere

Børnepanel Styrket Indsats november 2016

Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Indhold Introduktion og læsevejledning... 1 Samarbejde mellem skole og døgntilbud... 2 Inklusion i fællesskaber udenfor systemet... 2 Relationsarbejdet mellem barn

Læs mere

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker BØRN ER ET VALG Har det været nemt for jer at finde kærester og mænd, der ikke ville have børn? spørger Diana. Hun er 35 år, single og en af de fire kvinder, jeg er ude at spise brunch med. Nej, det har

Læs mere

Vision & strategi FOR METODISTKIRKEN I DK

Vision & strategi FOR METODISTKIRKEN I DK Vision & strategi FOR METODISTKIRKEN I DK Metodistkirken er... Kirke med hjerte, hoved og hænder Kirkens opgave er At lede og udruste menighederne til at gøre mennesker til Jesu Kristi disciple Værdier

Læs mere

Vores værdier er skabt af medarbejderne. Frøs for dig

Vores værdier er skabt af medarbejderne. Frøs for dig Vores værdier er skabt af medarbejderne. Værdisangen er blevet til på et seminar den 15. januar 2005, hvor alle medarbejdere var med til at udarbejde Frøs Værdier. Denne folder er bl.a. udarbejdet på grundlag

Læs mere

Svar på spørgsmål til brug for samtale om forældretilfredshedsundersøgelsen

Svar på spørgsmål til brug for samtale om forældretilfredshedsundersøgelsen Svar på spørgsmål til brug for samtale om forældretilfredshedsundersøgelsen 1. Den pædagogiske indsats Spørgsmålet med den højeste tilfredshedsprocent: Personalets indsats for at få dit barn til at føle

Læs mere

HVAD TÆNKER SKOVBO EFTERSKOLES ELEVER ANNO 2015?

HVAD TÆNKER SKOVBO EFTERSKOLES ELEVER ANNO 2015? HVAD TÆNKER SKOVBO EFTERSKOLES ELEVER ANNO 2015? 1. Du er: D P Alle D P Alle 52,6 47,4 100,0 2. Hvilken klasse går du i? 9. klasse 18 18 36 39,1 40,0 39,6 10. klasse 32 27 59 69,6 60,0 64,8 3. Du bor sammen

Læs mere

15. søndag efter Trinitatis

15. søndag efter Trinitatis 15. søndag efter Trinitatis Salmevalg 751 Gud ske tak og lov 29 Spænd over os dit himmelsejl 400 Så vældig det mødte os 321 O Kristelighed 678 Guds fred er glæden i dit sind Dette hellige evangelium skriver

Læs mere

Kom et skridt nærmere på. dit livsformål ROOM FOR YOU

Kom et skridt nærmere på. dit livsformål ROOM FOR YOU IKIGAI Kom et skridt nærmere på dit livsformål ROOM FOR YOU Sådan kommer du et skridt nærmere dit livsformål. Livsformål ligger mig meget på sinde. Jeg føler meget stærkt, at jeg selv har fundet mit eget

Læs mere

291 Du som går ud 725 Det dufter lysegrønt læsning: Ap. G. 2,1-11 Evanglium: Joh. 14,15-21

291 Du som går ud 725 Det dufter lysegrønt læsning: Ap. G. 2,1-11 Evanglium: Joh. 14,15-21 Prædiken til Pinsedag 15. maj 2016 Vestervang Kirke kl. 10.00 to dåb. V. Else Kruse Schleef Salmer: 290Ialsinglans 448v.1 3Fyldtafglæde 448v.4 6 331Uberørtafbyenstravlhed 291Dusomgårud 725Detdufterlysegrønt

Læs mere

PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30

PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30 PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30 DAGENS PROGRAM 08:30 09:30 Opsamling 09:30 09:45 Pause 09:45 10:45 Brik Å Teori:

Læs mere

Der kan sagtens være flere steder i en gudstjeneste, hvor vi har med Gud at gøre. I sidder hver især med erfaringer og et liv,

Der kan sagtens være flere steder i en gudstjeneste, hvor vi har med Gud at gøre. I sidder hver især med erfaringer og et liv, 2.s.e.Helligtrekonger, den 14. januar 2007. Frederiksborg slotskirke kl. 10.- Tekster: 2.Mosebog 33,18-23; Johs. 2,1-11: Salmer: 403-434-22-447-315/319-475 P.H. Bartolin - - - - - - - - - - - - - - - -

Læs mere

Et liv med mening, passion & formål MODUL 3

Et liv med mening, passion & formål MODUL 3 Et liv med mening, passion & formål MODUL 3 Modul 3 - opgave 1 Fuldfør sætningen "Jeg er...". 1. 'Jeg er...' Skriv ALT ned hvad der falder dig ind. Skriv og skriv indtil du kommer til et punkt, hvor du

Læs mere

Hjælp rideglæden & trygheden tilbage, med disse 5 nemme tips

Hjælp rideglæden & trygheden tilbage, med disse 5 nemme tips Hjælp rideglæden & trygheden tilbage, med disse 5 nemme tips Kan du huske den sidste gang du havde den der helt perfekte dag med din hest? Vejret var fantastisk, din hest var glad og frisk (uden at være

Læs mere

Spring ud i livet 8 veje mod et bevidst og værdifuldt liv

Spring ud i livet 8 veje mod et bevidst og værdifuldt liv Spring ud i livet 8 veje mod et bevidst og værdifuldt liv 1. Kend de faktorer, der fastholder dig i smerte og lidelse. 2. Forstå, hvordan automatpiloten styrer dit liv. 3. Bliv bevidst, så du kan gøre

Læs mere

Sig Gud tak for stort og småt livets rige gåde; bed ham bønlig, du må blot stole på hans nåde!

Sig Gud tak for stort og småt livets rige gåde; bed ham bønlig, du må blot stole på hans nåde! PRÆDIKEN TRINITATISSØNDAG 15.JUNI 2014 VESTER AABY KL. 9 (DÅB) AASTRUP KL. 10.15 Tekster: Es.49,1-6; Ef.1,3-14; Matth. 28,16-20 Salmer: 749,285, 674,364,355 Sig Gud tak for stort og småt livets rige gåde;

Læs mere

Jeg bygger kirken -4

Jeg bygger kirken -4 Jeg kirken - Sandhed og hellighed Mål: Denne gang lægger vi vægt på det alvorlige. Mit hus skal være et bedehus! råbte Jesus, da han så, hvordan folk misbrugte Guds hus til selv at bliver bedre af det.

Læs mere

Børnehavens værdigrundlag og metoder

Børnehavens værdigrundlag og metoder Børnehavens værdigrundlag og metoder Det grundlæggende for os og basis i vores daglige pædagogiske arbejde, er at give børnene tryghed, omsorg og at være nærværende voksne. Vi prøver at skabe et trygt

Læs mere

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom?

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom Til søskende Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Der findes tusindvis af syndromer, som påvirker folk på mange forskellige måder. Nogle bliver man De, der

Læs mere

Salmer: Rødding 9.00 736 Den mørke nat 518 På Guds nåde (mel. Herrens røst) 370 Menneske, din (mel. Egmose) 522 Nåden (mel.

Salmer: Rødding 9.00 736 Den mørke nat 518 På Guds nåde (mel. Herrens røst) 370 Menneske, din (mel. Egmose) 522 Nåden (mel. 2 Mos 20,1-17, Rom 3,23-28, Matt 19,16-26 Salmer: Rødding 9.00 736 Den mørke nat 518 På Guds nåde (mel. Herrens røst) 370 Menneske, din (mel. Egmose) 522 Nåden (mel. Martin Elmquist) Lihme 10.30 5 O, havde

Læs mere

Gratis e pixibog. Få mere glæde og. 5 steps til et positivt. Programmér din hjerne til at fokusere på det. coaching.dk

Gratis e pixibog. Få mere glæde og. 5 steps til et positivt. Programmér din hjerne til at fokusere på det.  coaching.dk Gratis e pixibog Få mere glæde og overskud i hverdagen 5 steps til et positivt mindset Programmér din hjerne til at fokusere på det positive Find glæden i hverdagen Hvad er det første, du tænker, når du

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1. søndag i fasten side 1. Prædiken til 1. søndag i fasten 201. Tekst. Luk. 22,

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1. søndag i fasten side 1. Prædiken til 1. søndag i fasten 201. Tekst. Luk. 22, side 1 Prædiken til 1. søndag i fasten 201. Tekst. Luk. 22, 24-32. I en tid hvor religion nærmest anses for at være roden til alt ondt, er det 3 vigtige tekster vi har fået at lytte til. Fastetiden i kirkeåret

Læs mere

EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie

EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie Kære oplægsholder Det, du sidder med i hånden, er en guide der vil hjælpe dig til at løfte din opgave som oplægsholder. Her finder

Læs mere

Hvad fortæller. du dig selv? om dig selv? !"#$%&'()*+*,-.,*/''*0"1234*0)4)0%)$5*6078)039*7:*!"#$%&'()5*!&9*#73*;)*0)807$(<)$*="327(3*8)0>"44"7#5!

Hvad fortæller. du dig selv? om dig selv? !#$%&'()*+*,-.,*/''*01234*0)4)0%)$5*6078)039*7:*!#$%&'()5*!&9*#73*;)*0)807$(<)$*=327(3*8)0>447#5! Hvad fortæller du dig selv? om dig selv?!"#%&'()+,-.,/''0"12340)4)0%)56078)0397:!"#%&'()5!&9#73;)0)807(

Læs mere

Midfaste søndag II. Sct. Pauls kirke 6. marts 2016 kl. 10.00. Salmer: 441/31/172/457//662/439/577/298

Midfaste søndag II. Sct. Pauls kirke 6. marts 2016 kl. 10.00. Salmer: 441/31/172/457//662/439/577/298 1 Midfaste søndag II. Sct. Pauls kirke 6. marts 2016 kl. 10.00. Salmer: 441/31/172/457//662/439/577/298 Åbningshilsen Så kom vi ind i forårets første måned. 4. søndag i fasten, midt i fasten, halvvejs

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Ishøj Kommune Børne- og Ungepolitik Børn og unge sejrer i eget liv og når deres fulde potentiale S 1 Velfærdspolitik Børne- og Ungepolitik Medborgerpolitik Miljøpolitik Erhvervs- og Beskæftigelsespolitik

Læs mere

Få mere selvværd i livet

Få mere selvværd i livet En hurtig guide til mere selvværd i livet Af Lennart Lundstrøm Indhold Introduktion... 3 Hvor kommer vores selvværd fra?... 5 Hvad er selvværd... 8 Har jeg for lavt selvværd?... 12 Den indre stemme...

Læs mere

Pinsedag 4. juni 2017

Pinsedag 4. juni 2017 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Gud i os Salmer: 290, 287, 286; 291, 474, 309 Evangelium: Joh. 14,22-31 "Herre, hvordan kan det være at du vil give dig til kende for os, men ikke for verden?" Ja, hvordan

Læs mere

playmaker program Samfundsniveauet Det sociale niveau Det individuelle niveau Identitet Nysgerrighed og refleksion Konflikthåndtering Demokrati

playmaker program Samfundsniveauet Det sociale niveau Det individuelle niveau Identitet Nysgerrighed og refleksion Konflikthåndtering Demokrati Empowerment Niveauer Empowerment Idræt er vigtig i unges udvikling, fordi det styrker fysisk og mental sundhed samtidig med, at det skaber vigtige, sociale relationer. Idræt er en mulighed for leg, deltagelse

Læs mere

7. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 3. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 49/434/436/46//40/439/655/375

7. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 3. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 49/434/436/46//40/439/655/375 1 7. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 3. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 49/434/436/46//40/439/655/375 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen. I årets skønne

Læs mere

Discipel 24/7 CELLEGRUPPER Cellegruppernes formål

Discipel 24/7 CELLEGRUPPER Cellegruppernes formål Rentemestervej 109 Discipel 24/7 2400 København NV CELLEGRUPPER Cellegruppernes formål At vokse sammen i troen og i livet som discipel til Guds ære. I cellegrupperne ønsker vi at hjælpe hinanden til at

Læs mere

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust AT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust Når det handler om at lykkes i livet, peger mange undersøgelser i samme retning: obuste børn, der har selvkontrol, er vedholdende og fokuserede, klarer

Læs mere

Det er ikke altid chefens skyld

Det er ikke altid chefens skyld Det er ikke chefen, børnene eller økonomien, der stresser dig. Det er dine tanker om chefen, børnene og økonomien, der stresser dig. Det ser måske ud som om, det er verden uden for os selv, som skaber

Læs mere

udfordrer kristne fællesskaber

udfordrer kristne fællesskaber 101 Mennesker med autisme og Aspergers syndrom udfordrer kristne fællesskaber Det er ikke særlig kaffehyggeligt, når der er en med, som hele tiden ødelægger det kaffehyggelige fællesskab, siger Henrik

Læs mere

Forening skræddersyr forløb

Forening skræddersyr forløb Forening skræddersyr forløb En lokal klub laver fleksible tilbud målrettet kommunens skoler. Kommunen giver støtte til undervisning og administration, som klubben finder folk til blandt dens unge medlemmer

Læs mere

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?)

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Jesus har undervist en masse i løbet af denne dag. Hvorfor tror du at Jesus foreslår, at de skal krydse over til den anden side af søen?

Læs mere

Kapitel 1 EN ÆGTE BESLUTNING

Kapitel 1 EN ÆGTE BESLUTNING Kapitel 1 EN ÆGTE BESLUTNING 11 Hvis du oplever, at du ikke er motiveret til at løse en opgave, du står overfor, så er det sikkert fordi du ikke har truffet en ægte beslutning. Hvad kendetegner en ægte

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 3. søndag i Advent side 1

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 3. søndag i Advent side 1 11-12-2016 side 1 Prædiken til 3.søndag i advent 2016. Engesvang, Christianshede Tekst. Matt. 11,2-10. Hvis man skulle sætte en farve på 3. søndag i Advent, som den kommer til os i gudstjenestens læsninger,

Læs mere

Motivation, værdier og optimisme

Motivation, værdier og optimisme Motivation, værdier og optimisme AS3 2 Man kan definere ordet motivation som den mentale proces, der aktiverer vores handlinger, og som derfor har direkte indflydelse på vores resultater. Med andre ord

Læs mere

Prædiken ved aftengudstjeneste i Visby Kirke 9. jan. 2014

Prædiken ved aftengudstjeneste i Visby Kirke 9. jan. 2014 Prædiken ved aftengudstjeneste i Visby Kirke 9. jan. 2014 Hebræerbrevet 10,24-25: Lad os give agt på hinanden, så vi tilskynder til kærlighed og gode gerninger, og lad os ikke svigte vores egen forsamling,

Læs mere

Sådan finder du vejen til dit nye job

Sådan finder du vejen til dit nye job Sådan finder du vejen til dit nye job Mange mennesker går på arbejde dag ud og dag ind uden at have hjertet med sig, men fordi at de siger til sig selv at de skal tjene pengene til at betale regningerne

Læs mere

Fokus på velvære og værdi samt håndteringen af hverdagen. Redskab til skabelse af struktur og velvære i hverdagen

Fokus på velvære og værdi samt håndteringen af hverdagen. Redskab til skabelse af struktur og velvære i hverdagen Redskab til skabelse af struktur og velvære i hverdagen Jeg har på baggrund af flere opfordringer valgt at lave denne lidt mere hands on udgave af de redskaber jeg har brugt til at skabe struktur og velvære

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Ishøj Kommune Børne- og Ungepolitik Børn og unge sejrer i eget liv og når deres fulde potentiale 1 Børne- og Ungepolitik for Ishøj Kommune Velfærdspolitik Borgmesteren har ordet I Ishøj Kommune har vi

Læs mere

Mindfulness. Temadag for sundhedspersonale. V/ Silke Rowlin. www.center for mindfulness.dk. Tlf. 21 12 12 29

Mindfulness. Temadag for sundhedspersonale. V/ Silke Rowlin. www.center for mindfulness.dk. Tlf. 21 12 12 29 Mindfulness Temadag for sundhedspersonale V/ Silke Rowlin www.center for mindfulness.dk Tlf. 21 12 12 29 Dagens program: Hvad er Mindfulness Meditation? Mindfulness stressreduktion for sundhedspersonale

Læs mere

Vi har en drøm... Socialdemokraternes visioner for Haderslev Kommune

Vi har en drøm... Socialdemokraternes visioner for Haderslev Kommune Vi har en drøm... Socialdemokraternes visioner for Haderslev Kommune Vi drømmer om den gode hverdag...... hvor virkeligheden er en anden end i dag Vi drømmer om, at du hver morgen kan aflevere dine børn

Læs mere

Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014. Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697

Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014. Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697 Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014 Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697 Læsninger: 1. Mos. 18,20-33 og Luk. 18,1-8 I begyndelsen skabte Gud himlen og jorden. Det er

Læs mere

Nytårsdag d.1.1.11. Luk.2,21.

Nytårsdag d.1.1.11. Luk.2,21. Nytårsdag d.1.1.11. Luk.2,21. 1 Der findes et folkeligt udtryk, der taler om at slå tiden ihjel. Det er jo som regel, når man keder sig, at man siger: Hvad skal vi slå tiden ihjel med? Men det er jo i

Læs mere

Guide. Sådan håndterer du parforholdets faresignaler. De 10 største faresignaler i dit parforhold Sådan gør du noget ved det

Guide. Sådan håndterer du parforholdets faresignaler. De 10 største faresignaler i dit parforhold Sådan gør du noget ved det Foto: Iris Guide September 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan håndterer du parforholdets faresignaler De 10 største faresignaler i dit parforhold Sådan gør du noget ved det Faresignaler

Læs mere

Studie. Kristen forvaltning

Studie. Kristen forvaltning Studie 17 Kristen forvaltning 93 Åbent spørgsmål Sorter følgende efter hvor vigtige, de er for dig, hvor 1 er mest vigtig og 5 mindst vigtig. Hvad ønsker Gud mest fra os? Tid Tjeneste Penge og ressourcer

Læs mere

22. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Mattæus 18, 1-14

22. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Mattæus 18, 1-14 22. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Mattæus 18, 1-14 Herre Jesus, stærk og mild, gyd din kraft, og tænd din ild i vort lunkne indre! Du, som gør den svage stærk, gør os varme for dit værk,

Læs mere

2 Mos 20,3-17 DIN NÆSTE ER DINE MEDMENNESKER, DET VIL SIGE ANDRE MENNESKER, SOM DU MØDER.

2 Mos 20,3-17 DIN NÆSTE ER DINE MEDMENNESKER, DET VIL SIGE ANDRE MENNESKER, SOM DU MØDER. 2 Mos 20,3-17 De ti bud blev givet af Gud til hans udvalgte folk, det jødiske folk, mere end 1200 år, før Jesus blev født. Men de er også en rettesnor for kristne. Budene hjælper os ikke til at blive frelst.

Læs mere

INDFLYDELSE HVEM TROR DU STYRER DIT LIV?

INDFLYDELSE HVEM TROR DU STYRER DIT LIV? INDFLYDELSE Side1 1 LÆSETID: 6 MINUTTER INDFLYDELSE HVEM TROR DU STYRER DIT LIV? Dit liv følger lige nu nogle spor, du ikke selv har lagt. Du tror, at det er dig der bestemmer, hvordan dit liv skal udvikle

Læs mere

Prædiken tl konfrmaton Bededag den 1. maj 2015. Skrøbelige lerkrukker. Salmer: 754 260 192 // 369 752 v.4-5 11

Prædiken tl konfrmaton Bededag den 1. maj 2015. Skrøbelige lerkrukker. Salmer: 754 260 192 // 369 752 v.4-5 11 Prædiken tl konfrmaton Bededag den 1. maj 2015 Skrøbelige lerkrukker Salmer: 754 260 192 // 369 752 v.4-5 11 Læsninger: Rom. 12,9-17, 2. Kor. 4,6-7 og Luk. 18,9-14 Kære konfrmander. Det er i dag jeres

Læs mere

15.s.e.trin. II 2016, Strellev 9.00, Ølgod / / / /728

15.s.e.trin. II 2016, Strellev 9.00, Ølgod / / / /728 Dengang jeg gik på pastoralseminariet for at skulle lære at være præst, fik jeg et godt råd af en af underviserne. Han sagde, at når man sidder og taler med et menneske, og samtalen går i stå, så skal

Læs mere

Bryd vanen, bøj fisken - og nå dine mål

Bryd vanen, bøj fisken - og nå dine mål Bryd vanen, bøj fisken - og nå dine mål Velfærdssamfundet i permanent undtagelsestilstand Det er ikke den stærkeste eller mest intelligente der overlever, men den der er mest forandringsvillig Charles

Læs mere

dig selv og dine klassekammerater

dig selv og dine klassekammerater Tro på dig selv og dine klassekammerater Øvelser til 4. 6. klasse 6 1 Hvad vil det sige at tro på sig selv? Særlig tre temaer i klassefællesskabet er interessante, når vi skal beskæftige os med elevernes

Læs mere

Dit (arbejds-) liv som senior

Dit (arbejds-) liv som senior Dit (arbejds-) liv som senior - Håndtering af livsændringer Dansk Magisterforening, København og Århus 1/10 og 13/11 2014 Direktør cand.psych. Morten Holler Tal fra Danmarks Statistik: Hovedparten af de

Læs mere

Bruger Side Prædiken til 11.s.e.trinitatis Prædiken til 11. søndag efter trinitatis Tekst. Lukas 18,9-14.

Bruger Side Prædiken til 11.s.e.trinitatis Prædiken til 11. søndag efter trinitatis Tekst. Lukas 18,9-14. Bruger Side 1 27-08-2017 Prædiken til 11. søndag efter trinitatis 2017. Tekst. Lukas 18,9-14. Vi sammenligner os med hinanden. Måske går vi ikke ligefrem i Kirken og gør det, vi gå på de sociale medier.

Læs mere