Fokus på velvære og værdi samt håndteringen af hverdagen. Redskab til skabelse af struktur og velvære i hverdagen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fokus på velvære og værdi samt håndteringen af hverdagen. Redskab til skabelse af struktur og velvære i hverdagen"

Transkript

1 Redskab til skabelse af struktur og velvære i hverdagen Jeg har på baggrund af flere opfordringer valgt at lave denne lidt mere hands on udgave af de redskaber jeg har brugt til at skabe struktur og velvære i min hverdag som jobsøgende. Derfor vil du på de kommende sidder forhåbenligt kunne finde inspiration til hvordan du kan finde frem til dine kerne værdier i hverdagen og derfra få skabt rammerne til en hverdag med struktur, velvære, overskud og balance. VELVÆRE I hverdagen skaber overskud & energi hvilket vil hjælpe dig med at præstere bedre i din jobsøgning

2 Noget af det første jeg vil foreslå er at du bruger tid på er at overveje hvilke roller du besidder i hverdagen. Find gerne 4 eller 5 roller som du mener har betydning for dig. Eks. Forældre, kæreste, motionist, klubmedlem, ægtefælle, familiemedlem, kollega osv. Skriv dine roller her: Her til har du en roller du kan kalde karriere og en du kan kalde udvikling. Så nu har du altså 6 eller 7 forskellige roller som alle har betydning for din hverdag. I bogen Syv gode vaner bliver man bedt om at skrive taler!a henholdsvis et familiemedlem, en tidligere ko#ega, en god ven samt en man har lavet noget i socialt sammenhæng med, som du ønsker de skal holde til din egen begravelse. For mig var det her ikke en nem opgave, det tog mig nogle dage, hvis ikke et par uger at finde!em til hvad disse taler sku#e bestå af. Altså man begynder så at sige med slutningen. Så brug lidt tid på at overveje hvad du ønsker dit eftermæle skal være når du en gang ikke er her længere. Hvad vil du huskes for, hvad ville du gerne have opnået? Det er ikke nødvendigvis noget du behøver at gøre lige nu og her. Faktisk vil det være bedst at bruge noget tid på at overveje dette grundigt. Det skal nemlig være noget som kan give dig en fornemmelse af drive og virkelig være noget du vil brænde for at opnå. Skriv det på de efterfølgende sidder, på din computer eller et andet sted hvor du altid vil kunne finde det. Selv har jeg samlet mit på computeren i en mappe, men du kan også skrive det i en journal, som du så kan have liggende og bruge som notat bog også efterfølgende.

3 Tale fra et nært familie medlem Tale jeg ønsker der vil blive holdt til min begravelse.

4 Tale fra en tidligere kollega Tale jeg ønsker der vil blive holdt til min begravelse. Tale fra en god ven

5 Tale jeg ønsker der vil blive holdt til min begravelse. Tale fra en i mit sociale engagement (fritidsinteresse)

6 Tale jeg ønsker der vil blive holdt til min begravelse.

7 Efter denne prøvelse/ opgave skulle du gerne have et godt billede af hvordan, du ønsker at folk som har kendt dig på forskellige niveauer, vil mindes dig. Næste skridt er at lave en hensigtserklæring for din personlige udvikling og hver af dine andre roller. En personlig hensigtserklæring, en filosofi eller en trosbekendelse, om du vil, er en form for retningsviser eller et kompas som vil guide dig frem til det du inderst inde gerne vil opnå. Den fokuserer på det, du ønsker at blive (din karakter), det du vil gøre (det du vil bidrage med og dine præstationer) og på de værdier og principper, som er grundlaget for det, du ønsker og gør. For at gøre det kan du overveje følgende: Lav en liste over de 3-4 ting der for dig er det vigtigste i dit liv. Hvad er vigtigst for mig i hver af mine roller? Hvad er vigtigst i forhold til mine relationer? Hvad er det der giver mening i tilværelsen for mig? Hvilke ting vil jeg gerne bidrage med i mine roller? Hvilke langsigtede mål vil jeg gerne opnå i mine roller? Tænk på hvad du ville bruge den kommende uge på, hvis du vidste du kun havde 6 måneder tilbage at leve i. Hvilke følelser vil du gerne have dit liv skal være fyldt med? Eks.tryghed, fred, lykke, mening, at gøre en forskel Brug nu noget tid hvor du er afskærmet fra dine daglige aktiviteter og begynd at arbejde med din personlige hensigtserklæring. Dette er igen noget der kan tage tid, så hvis ikke du lige føler at du kan rumme det hele på én gang, så fortvivl ikke. Selv brugte jeg selv nok en måned på det og i dag vender jeg stadig jævnligt tilbage til min hensigtserklæring og finjustere den. Du kan vælge at skrive den på computeren, eller have den skrevet i en journal. Der er flere forskellige måder at lave en hensigtserklæring på. Selv har jeg lavet den i punktform, men det kan også være et skrevet dokument som opsumere dine roller. Eksempler:

8 Her er en hensigtsigtserklæring for min personlige udvikling, som måske kan inspirere. Fysisk Mentalt Åndeligt Socialt Min krop er min katalysator for min energi og min energi er katalysator for mit overskud i a#e livets andre facetter. Jeg vil derfor sørge for at min krop og min fysiske tilstand er velplejet ved at leve sundt, dyrke motion og holde et sundt fysisk aktivets niveau. Jeg vil søge mental udvikling og stimulans ved hjælp af nysgerrighed, kontinuerlig indlæring og åbenhed. Jeg vil hvert år ti#æ'e mig og udvikle en ny kompetence. Jeg vil leve i henhold til mine principper og værdier (kærlighed, ærlighed, udvikling, proaktivitet, positivitet, ydmyghed, respekt, troværdighed) og sørge for at mine beslutninger og handlinger er i tråd med disse. Jeg vil gøre en forskel med mit liv og gøre en forskel i andres. Jeg vil give kærlighed uden at forvente kærlighed. Jeg vil give uden at forvente at få. Jeg vil søge den større dimension og fæ#es styrke. Jeg har så på samme måde lavet hensigtserklæringer for mine andre roller. (far, karriere, motionist, familiemedlem, ven, kollega, kæreste/ægtefælle) Mentalt: Her har jeg en liste med bøger jeg gerne vil læse, som vil kunne være med til at udvide mine horisonter og viden inden for forske#ige områder. Med en hensigtserklæring skulle du gerne få en rigtig god fornemmelse af formål og retning inden for de roller du har i hverdagen. Dette vil nu være et styrringsværktøj for dig i dine fremtidige gøremål inden for disse roller, så du vil opnå de mål du har sat dig. Det næste du skal kigge på er at sætte dig nogle konkrete mål inden for hver af dine roller. Skriv disse målsætninger for dine roller ned samme sted som du skrev din hensigtserklæring, så du har det hele samlet et sted og det er nemt tilgængeligt. Det jeg selv har gjort er at lave årlige målsætninger for hver af mine roller de næste 5 år. Mål som alle er i tråd med min hensigtserklæring. f. eks. så har jeg inden for min motionist ro#e en målsætning om at vi#e køre nogle forske#ige cyke#øb inden for de kommende år. Det er alt!a Ritter Classic til et løb i Italien.

9 Et andet eksempel kunne være i den sociale udvikling. Da jeg i sin tid lavede min hensigtserklæring tilbage i e+eråret 2010, havde jeg ikke lanceret hverken Ledigidanmark.dk e#er Aktiveledige.dk, men de er idag gode eksempler på, at jeg ved at have min hensigtserklæring for øje har taget de to initiativer. Som du måske fornemmer, så er det at have en hensigtserklæring et stærkt redskab i forhold til at have det drive, den fornemmelse af formål og være stærkt knyttet til de ting du gerne vil opnå. Det har det været for mig. En anden ting der er ved have en hensigtserklæring er, at den også kan bidrage til at det bliver utrolig nemt at tage beslutninger, store som små. For hvis det du står overfor ikke harmonere med dine værdier og hensigter, så er det ikke svært at sige nej til. At have en effektiv ugentlig målsætning er alfa omega.

10 Det vigtigste er at du sætter dine mål i relation til din samvittighed og at det er i overenstemmelse med hvad det er du vil opnå på den lange bane. Det skal også afspejle dine dine fire grundlæggende behov (fysisk, metale, åndelige og sociale), altså inden for din personlige udvikling. På den måde vil dine mål være inden for din handle kraft og derved kunne udvikle og udvide din indflydelse. Når nu du har dit styringværktøj på plads, så kan du anvende det i dit daglige virke og planlægning. Når jeg sidder og bruger tid på at gennemgå den kommende uges aktiviteter og gøremål, så bliver det gjort med mine roller som udgangspunkt. Nu ved jeg hvad der betyder noget for mig i hver af rollerne, jeg har fokus på det og det bliver så videreført i min ugentlige planlægning. Du vil kunne downloade et eksempel af min ugeplanlægning samt ugeplanlægnings skema på Ledigidanmark.dk. Jeg har eksempelvis et mål om at skulle træne 5 gange om ugen. (det er ganske vist ikke altid det lykkes) Jeg har mål for min jobsøgning/ karriere om at søge de stillinger jeg finder relevante og interessante, samt at tage kontakt til netværkskontakter og afsøge nye muligheder for hvordan jeg kan skabe min kommende karriere. Dertil har jeg mit forhold til søn som jeg afsætter tid til at pleje hver uge. (han er bosat i Island, så der bliver afsat tid til at gå på Skype og se ham 2-3 gange om ugen) Det som jeg har erfaret ved at strukturere og planlægge min tid på denne måde er at der er ikke noget jeg forsømmer som har betydning for mig og derfor er jeg mindre udsat for stress fordi jeg har overblik over, og balance i, de ting jeg foretager mig. Denne balance er med til at jeg heller ikke stresser over min situation, som det var tilfældet i den første del af min ledighedsperiode, som jo endte med en indlæggelse og 10 måneders sygemelding. En anden god bivirkning som balancen kan medføre er øget overskud, og hvem har som jobsøgende ikke behov for det i hverdagen, som til tider godt kan være drænende for netop overskud og energi. Som du vil kunne se på eksemplet du kan downloade, så er det, når først du har dine roller og hensigtserklæring på plads, ganske enkelt at udfylde uge skemaet og derved få en overskuelighed over tiden, gøremålene og målene. Noget som denne fremgangsmåde også gør, er at den giver hver dag et formål som betyder noget for dig, du har når ugen er ovre et klart billede af hvad du har foretaget dig. Den tilfredsstillelse der er og ligge i at få noget fra hånden har en stor betydning, specielt i en hverdag som jobsøgende. Nåde du dine mål og gøremål? Det kan du så analysere på og hvis du gjorde det er det jo helt som det skal være. Hvis ikke, hvad gjorde så du ikke nåde det, hvilke faktorer spillede ind?

11 Var det okay? Var det fordi der dukkede noget op som gav mere mening eller var det overspringshandlingerne der tog over? Det kan være en god ide at have en måske-liste til nye idéer, som du så kan tage fat på når der er tid til det. Der kan jo være mange grunde til vi ikke når de ting vi gerne vil, men når det vi sætter os for er i overensstemmelse med vores langsigtede mål, så giver det et helt andet drive, en anden energi og mening. Jeg vil runde denne lille beskrivelse af med hvordan jeg har skabt en hverdag med velvære og værdi, med noget som er uhyre vigtigt, nemlig vigtigheden af at holde integriteten overfor dig selv i hævd. Hvis først du begynder at miste integriteten over for dig selv, hvordan kan du så have og udvise den over for andre. Du har magten over din egen integritet og dermed din situation. Sørg altid for at være proaktiv, forberedt og målrettet til dine møder. Mød simpelthen op med en dagsorden og ønsker for hvilken retning du gerne vil i. Det har virket for mig og jeg har til et hvert møde fået noget med mig hjem. Ikke altid det jeg havde forventet, men hvad gør det når det er bedre end det jeg selv bragte i spil. Jeg anbefale dig at købe Stephen Covey s Syv Gode Vaner og Det vigtigste først. Det er to bøger jeg selv har læst og som har givet mig redskaberne til at skabe mig en hverdag med struktur, trivsel og overskud og skulle du have spørgsmål så skriv endelig til så vil jeg prøve at hjælpe dig videre. Niels Reib Ledigidanmark.dk

Find værdierne og prioriteringer i dit liv

Find værdierne og prioriteringer i dit liv værdierne og prioriteringer familie karriere oplevelser tryghed frihed nærvær venskaber kærlighed fritid balance - og skab det liv du drømmer om Værktøjet er udarbejdet af Institut for krisehåndtering

Læs mere

Lær at tackle jobsøgningsstress 2!

Lær at tackle jobsøgningsstress 2! Lær at tackle jobsøgningsstress 2! Min forrige artikel tog udgangspunkt i, hvordan du kunne tackle de krav, der bliver stillet fra forskellige sider, inklusive fra dig selv, samt at du skulle anse din

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge

SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge PSYKIATRIFONDEN.DK 2 Psykiatrifonden 2014 DEN STØTTENDE SAMTALE

Læs mere

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter

Læs mere

Tidligere udgivelser: Bog: Indtryk/Udtryk (2010) E-bog: Sig Nej Lær hvordan du får sagt fra i tide (2012)

Tidligere udgivelser: Bog: Indtryk/Udtryk (2010) E-bog: Sig Nej Lær hvordan du får sagt fra i tide (2012) Personlig POWER Anita Hummelshøj Mikkelsen. Professionel person- og relaionsudvikler Korrektur: Buttle Sprog & Formidling. Illustrationer: Michelle Erdmann ISBN: 978-87-994057-2-5 Udgivelsesår: 2012, 1.

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE

PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE HVIS MAN GØR DET, MAN ALTID HAR GJORT, FÅR MAN DE RESULTATER, MAN ALTID HAR FÅET. Hvad er Backspin? I Backspin tilbyder vi børn og unge personlige og faglige

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

COACH DIG SELV TIL EN BEDRE BALANCE

COACH DIG SELV TIL EN BEDRE BALANCE COACH DIG SELV TIL EN BEDRE BALANCE - et refleksions- og handlingsværktøj til at skabe bedre balance mellem arbejdsliv og privatliv VÆRKTØJET I en travl hverdag hvor det kan være svært at få arbejdsliv

Læs mere

De syv gode vaner. Stephen R. Covey. I samarbejde med American Association of Diabetes Educators og Bayer Diabetes Care

De syv gode vaner. Stephen R. Covey. I samarbejde med American Association of Diabetes Educators og Bayer Diabetes Care De syv gode vaner Stephen R. Covey I samarbejde med American Association of Diabetes Educators og Bayer Diabetes Care Dansk oversættelse og bearbejdning Else Marie Sørensen og Bjarne Ahrens En rejse Livet

Læs mere

Hvis din hest er død - så stå af

Hvis din hest er død - så stå af Roller Individuel øvelse 1. Hvilke roller har du på arbejdet? Jeg er den: 2. Hvilken rolle er du mest træt af, og hvorfor? 3. Er der roller, du føler, du er blevet påduttet af andre? 4. Hvilke roller sætter

Læs mere

COACHING Det handler om at stille de rigtige spørgsmål

COACHING Det handler om at stille de rigtige spørgsmål Sofia Manning (2007) COACHING Det handler om at stille de rigtige spørgsmål den 09-03-2012 kl. 9:57 Søren Moldrup side 1 af 13 sider Bogen er skrevet i du-form henvendt til den kommende coach. Denne stil

Læs mere

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved...

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved... Tid til refleksion - at opdage dét du tror, du ikke ved... Refleksion er en aktiv vedvarende og omhyggelig granskning af den eksisterende viden, og af forholdet mellem det vi tænker og det der sker i virkeligheden

Læs mere

5 veje til et godt liv

5 veje til et godt liv 5 veje til et godt liv Styrk dit netværk... Lær noget nyt... Lev dit liv aktivt... Vær til stede i nuet... Giv af dig selv... 5 VEJE TIL ET GODT LIV Styr yrk dit netv tvær ærk Lær noge get nyt Lev dit

Læs mere

Skab plads til det gode arbejdsliv!

Skab plads til det gode arbejdsliv! Skab plads til det gode arbejdsliv! Kære medlem! Vi ved det godt. Det talte ord har stor betydning. Vi ved også, at der findes gode og dårlige måder at håndtere for eksempel et problem eller travlhed på.

Læs mere

Bliv mentalt klar til store skriftlige opgaver

Bliv mentalt klar til store skriftlige opgaver 1 2 Bliv mentalt klar til store skriftlige opgaver Den der er Klar Af stressrådgiver og mentaltræner Thomas Pape Den der er forberedt, ved hvad man får karakter for, oplever at processen er god. Tændt

Læs mere

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid.

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid. 95 14 STØTTE OVER TID Det tager tid at erkende, at ægtefællen er død og indrette sig i det nye liv. Derfor ønsker efterladte støtte over tid, en vedholdende opmærksomhed og interesse fra omgangskredsen.

Læs mere

Personlige strategier mod stress

Personlige strategier mod stress TEMA Psykisk arbejdsmiljø Personlige strategier mod stress Værktøj nr. 2 i serien Vi finder os ikke i stress! Værktøj nr. 2 i serien Vi finder os ikke i stress! Personlige strategier mod stress er det

Læs mere

Refleksionskema Den dybere mening

Refleksionskema Den dybere mening Refleksionskema Den dybere mening - den forskel du vil være, i verden Der ligger en dybere uselvisk mening bag beslutninger og valg vi træffer, som alle er dybt manifesteret i den måde vi ser verden på,

Læs mere

Guide til jul. - med et barn med autisme. af Janni Pilgaard FLIKFLAKFAMILIE

Guide til jul. - med et barn med autisme. af Janni Pilgaard FLIKFLAKFAMILIE Guide til jul - med et barn med autisme af Janni Pilgaard Guide til jul med et barn med autisme Janni Pilgaard Forside og layout: Marie Olofsen Forsideillustration: Jeppe Pilgaard Sørensen KÆRE LÆSER Du

Læs mere

1 Flirt med SMS Væk hendes interesse. EnRigtigMand.dk. Alle rettigheder forbeholdes

1 Flirt med SMS Væk hendes interesse. EnRigtigMand.dk. Alle rettigheder forbeholdes 1 Flirt med SMS Væk hendes interesse SMS-Flirting hvorfor? Guiden her er skrevet til dig som gerne vil være bedre til eller lære at flirte og score over SMS. Den tager udgangspunkt i, at det er en ny pige

Læs mere

Personlige strategier mod stress. Værktøj nr. 2 i serien Vi finder os ikke i stress! 1 Personlige strategier mod stress

Personlige strategier mod stress. Værktøj nr. 2 i serien Vi finder os ikke i stress! 1 Personlige strategier mod stress Personlige strategier mod stress Værktøj nr. 2 i serien Vi finder os ikke i stress! 1 Personlige strategier mod stress Indhold 1. Stress og personlige strategier Oplæg 2. Vi oplever krav forskelligt Gruppearbejde

Læs mere

KAPITEL 3 SKAB DIN EGEN HVERDAG

KAPITEL 3 SKAB DIN EGEN HVERDAG KAPITEL 3 SKAB DIN EGEN HVERDAG Det er svært at være uden arbejde, men det blev lettere, da jeg satte arbejdsløsheden i system og blev jobjæger fra 8-16. Knap halvdelen af arbejdsstyrken går gennem livet

Læs mere

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG Bydelsmødrene bringer håb og forandring i andre kvinders liv Bydelsmødrenes Landsorganisation www.bydelsmor.dk Indholdsfortegnelse HVORDAN

Læs mere

Jeg blev ikke skilt af at være arbejdsløs. Jeg blev skilt, fordi vi ikke formåede at håndtere min arbejdsløshed

Jeg blev ikke skilt af at være arbejdsløs. Jeg blev skilt, fordi vi ikke formåede at håndtere min arbejdsløshed KAPITEL 5 MÆND OG KVINDER ER FORSKELLIGE OGSÅ SOM JOBJÆGERE Jeg blev ikke skilt af at være arbejdsløs. Jeg blev skilt, fordi vi ikke formåede at håndtere min arbejdsløshed sammen, som par. Citat fra mand

Læs mere

Forord... 4 Skywalks Eksistensgrundlag... 5. Skywalks trosgrundlag... 7 Cellegruppernes formål... 10

Forord... 4 Skywalks Eksistensgrundlag... 5. Skywalks trosgrundlag... 7 Cellegruppernes formål... 10 cellehåndbog indholdsfortegnelse Forord... 4 Skywalks Eksistensgrundlag... 5 Skywalks trosgrundlag... 7 Cellegruppernes formål... 10 Cellegruppelederen... 12 Cellegruppeaftenerne... 15 Facilitering...

Læs mere

Kom godt fra start. - inklusion af børn med ADHD i folkeskolen. Dorthe Holm

Kom godt fra start. - inklusion af børn med ADHD i folkeskolen. Dorthe Holm Kom godt fra start - inklusion af børn med ADHD i folkeskolen Dorthe Holm Tekst: Dorthe Holm, pædagogisk vejleder, børnehaveklasseleder v/ Centerklasserne Højvangskolen, d.holm@pc.dk Udgivet af centerklasserne

Læs mere

Lykken er at føle sig god nok, præcis som man er.

Lykken er at føle sig god nok, præcis som man er. Hvad er selvværd? Selvværd er tilfredshed med at være den, man er, og med det, man gør. Det er definitionen i Nudansk Ordbog, en definition, jeg synes er god. Helt grundlæggende handler det om din mening

Læs mere