Side 1 af marts 2008

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Side 1 af 7 19. marts 2008"

Transkript

1 Side 1 af marts 2008 Gladsaxe Kommune Rådhus Allé 2860 Søborg Til Byrådet Forslag og ideer til fremtidens Gladsaxe Tak for muligheden for at komme med forslag og ideer til fremtidens Gladsaxe, så de kan indgå i beslutningsgrundlaget for ændringer i Planstrategi 2008 og derved i Kommuneplan Som en appetitvækker vedlægges en række billeder fra boligkvarteret Augustenborg i Malmø, der på flere områder kan tjene til inspiration både med hensyn til udseende, funktion og miljø. Tilsvarende har en af de Lokal Agenda 21 aktive borgere Jens Juhl været med andre miljøaktive borgere fra København på studietur til Berlin. Jens Juhl har på et møde i Lokal Agenda 21 i Gladsaxe vist en billedserie (i PowerPoint), der fint illustrerer, hvordan byområder kan indrettes miljøvenligt og samtidigt med stor forøgelse af herlighedsværdien. Det vil glæde os, om Byrådet vil tage imod Jens Juhls tilbud om at holde oplæg og vise sine billeder. Afslutningsvist i denne indledning til vores kommentarer og forslag vil den grønne guide meget gerne holde et oplæg om biologisk mangfoldighed. Som miljøaktive borgere har vi fulgt tæt med i Gladsaxes udvikling, og vi har mange ideer til, hvad der kan gøres for at fremme det grønne islæt. I forhold til de udfordringer vi alle står overfor i form af fx klimaforandringer er det ikke nok med lidt småjusteringer. Der skal tages ordentligt fat. En række ideer til at gøre Gladsaxe både smukkere og mere miljørigtig følger herunder i kortfattet form. Kommuneplanens indhold Kommuneplanen bør tydeligt omfatte en klimastrategi og en strategi for bæredygtighed generelt set i lyset af den aktuelle politiske agenda såvel nationalt som internationalt! Det er helt oplagt, at klimastrategien vil have meget væsentlig påvirkning af kommuneplanen. Tilsvarende gælder den ændring af Agenda 21 planen, der er lagt op til. Hvis Agenda 21 planen overvejende skal vedrøre adfærd, så må indsatsen for bæredygtighed på alle øvrige områder fastlægges i kommuneplanen, så det bliver bindende for alle sektorer. Dette er en opprioritering af bæredygtighed, som vi kun kan bifalde. I den kommende kommuneplan ser vi derfor frem til at ordet bæredygtighed og Agenda 21 derfor vil fremgå rigtig mange gange, og at alle planer er gennemarbejdet omkring relevante økonomiske, sociale og miljømæssige forhold.

2 Side 2 af marts 2008 Byomdannelse og fornyelse Fjernvarmeudbygning Der er miljømæssige gevinster ved at få fjernvarmen udnyttet bedst muligt. Almennyttige bebyggelser f.eks. Høje Søborg Øst lige op ad Søborg Hovedgade, hvor en fjernvarmeledning så vidt vides ligger, er meget interesserede. Udbygning af fjernvarmeforsyningen i det kommende Bagsværd Park er tilsvarende helt oplagt. Krav til nybyggeri Med ændringen i planloven i 2007 er det muligt for kommuner at stille skrappe krav til energiforbruget for nybyggeri. Det er vores ønske at kommunen benytter denne mulighed fuldt ud, og at miljøhensyn omkring materialevalg, holdbarhed og vedligehold m.m. inddrages. Trafik og infrastruktur Generelt bør der ved valg af infrastruktur satses på at borgerne får mulighed for at vælge bilen fra. Jo mere der tages hensyn til bilisternes vilkår, jo mere må andre transportformer vige. Vi så hellere, at man bevidst søgte at fremme bæredygtig transport. Det kan f.eks. ske ved færre parkeringspladser til biler og flere cykelstativer, både ved butikker, stationer og institutioner. Det gælder også ved kommunens institutioner og afdelinger. Også på dette punkt bør kommunen gå forrest og feje for egen dør. Cykelstativer bør yde god støtte til cyklerne uanset dæktykkelse, have robust design og 60 cm mellem hver cykel. Dansk Cyklist Forbund har en håndbog med anvisninger på området. For at fremme cyklismen kan der skiltes vedr. gode cykelruter/stier. Det gælder f.eks. vandledningsstien, stien langs jernbanen fra Stengården Station til Bondehavevej og stien fra Stengården station til Stengårds alle. Denne sti har mange knæk og forhindringer, og kan være vanskelig at finde - ligesom udfletningen til Stengårds Alle med fordel kan ombygges jf. vedhæftede illustrationer. Gladsaxe bør have sit eget korps til mindre asfaltopgaver ikke mindst til at få lappet huller, så cyklisterne kan færdes sikkert. Flere bænke af hensyn til at få folk udendørs og i bevægelse så har de ældre mennesker nogle holdepunkter. Bænkene bør vende mod seværdighederne ikke nødvendigvis mod vejen. Der bør ikke være mere end 500 meter mellem hver bænk, og de skal vedligeholdes. Affaldskurve af en type som dyr ikke let kan tømme bør ligeledes forefindes talrige steder og naturligvis tømmes regelmæssigt. Et sammenhængende stinet for gående som cyklister bør udbygges i hele kommunen. Højhuse nej tak! De rekreative områder skæmmes af den horisont, som højhusene bryder. Højhusene i Bagsværd set fra Nybro-siden og højhusene i Virum set fra Bagsværd siden er eksempler herpå. Vindfælder som det desværre kendes fra Bagsværd - taler klart for at man ikke bygger højt. Kendetegnet ved en forstadskommune er heller ikke en skyline som NewYork.

3 Side 3 af marts 2008 Identitet Rundkørsler og anlæg i byen kan med fordel signalere Gladsaxe værdier. Som eksempel kan nævnes udsmykningen af en rundkørsel i Hirtshals med en skulptur af en båd etc. Svalen fra Byvåbenet kunne bruges som eksempel. En række af træer mellem Rådhus og Hovedbibliotek og Søborg Hovedgade blev fjernet. Hvorfor står hen i det uvisse, for der er ikke etableret noget nyt bag de nu fjernede træer. Når træerne nu er væk, kan man måske tydeligere se, at det er Gladsaxes rådhus ved at byvåbnet opføres i fem meters stor størrelse på gavlen med uret. Måske som glasskulptur med indbygget lys. Så kan man da hævde, at der er noget at se ind på. Omlæggelse af industriområder Grønne områder i de industrikvarterer, der omlægges må kunne sikres via lokalplaner. Bagsværd Park bør netop give mulighed for PARK. Dvs. med offentligt tilgængelige grønne områder. I stedet for aktivering (nævnt i Planstrategi 2008!) af grønne områder i Høje Gladsaxe er der mere brug for en grøn korridor og flere træer! Regnvand, grønne tage og vådområder Det grønne spiller her sammen med miljø- og klimahensyn. I bebyggelsen Augustenborg i Malmø (jf. vedlagte fotos) er der en del grønne tage (sedum-planter) ligesom på ungdomsklubben Bagsværd Fort. Ved nedbør betyder det en forsinket afstrømning. Dernæst kan vandet ledes til lokale vådområder og først, når de er fyldt, ledes videre til kloaksystemet. På den måde kan det kombineres at øge herlighedsværdien i boligområder og samtidig tage hensyn til at mindske den negative effekt af voldsomme regnskyl. Færre befæstigede arealer Asfalt, fliser og beton dækker desværre en stor og stigende del af Gladsaxe. At anspore til generelt mindre andel af befæstigede arealer må anbefales. Udviklingen hen mod stadig større arealer uden liv, men med afløb til kloak tager ikke hensyn til klimaets effekt eller naturen. Inden for en given periode kan det f.eks. være et mål at det ubefæstigede areal (areal hvor jorden ikke er dækket af f.eks. asfalt eller fliser) forøges med 2%, hvilket må kunne verificeres ved køb af undersøgelser via satellit. Midlerne til at indfri målsætningen kan være incitamenter til lav andel af befæstede arealer i form af f.eks. krav i lokalplaner for nybyggerier, evt. regulering af vandafledningsafgift efter ejendommens befæstigelsesgrad samt gode eksempler fra kommunens side. Anvendelse af regnvand Regnvandet vil også kunne anvendes til nytte flere steder. Konkret var det vel oplagt at benytte regnvand fra kollektivhusets tag til supplering af vandet i vandrenden på Søborg Torv. Ved nybyggeri kan ligeledes anspores til anvendelse af regnvand til toiletskyl, tøjvask etc.

4 Side 4 af marts 2008 Vejvand Det må anbefales at rense vejvand, inden det når rekreative naturområder. Vejvandet indeholder et væld af fremmedstoffer fra trafikken, som naturen bør skånes for. Blandet regn- og spildevand Kommunens nyeste forsinkelsesbassin, (hvor blandet regn- og spildevand holdes tilbage, indtil kapaciteten tillader det ført til rensningsanlæg), på Vibevej er et godt eksempel på hvordan det kan gøres i form at et underjordisk bassin, hvorpå der efterfølgende kan beplantes. Ved Buddinge station er der hyppige oversvømmelser ved skybrud. Forsinkelsesbassinet ved Buddinge Station ligger åbenbart ikke optimalt for at kunne løse opgaven, og pynter gør det jo ikke ligefrem, ligesom der iflg. det oplyste kan være betydelige lugtgener for de omkringboende. Hvorfor ikke konstruere et overbygget og mere optimalt designet bassin på dette sted? Det ville forhåbentlig kunne løse både problemet med oversvømmelser og lugtgener samt give offentligheden (og naturen) plads i et nyt grønt anlæg på toppen af anlægget! Forvaltning af grønne områder og vild natur Der må sikres et tilstrækkeligt areal, hvor naturen kan udvikle sig, og en prioritering af arealernes bevoksning og pleje, der fremmer den biologiske mangfoldighed. Det er ligeledes vigtigt at fremme vilkårene for de naturligt hjemmehørende vildtlevende dyre- og plantearter, at udbrede kendskabet til det lokale dyre- og planteliv især blandt børn og unge og at oplyse om truslerne mod den biologiske mangfoldighed. Gladsaxe bør udvikles frem mod en god balance mellem grønne områder og natur og veje og beboelse m.m. - og det grønne bør være forbundet af korridorer til dyr og mennesker til fods og på cykel. Vi ønsker flere ansatte til naturområdet. Blandt de, der beskæftiger sig med natur, har flere været sygemeldt på grund af stress. Det er uholdbart både af hensyn til de ansatte og forvaltning af naturen. Gladsaxe kommune fik ikke del i medarbejdere fra Amtet på naturområdet, men har fået adskillige nye opgaver bl.a. som følge af amternes nedlæggelse og nye EU-krav. Der må nødvendigvis tilføres flere ressourcer og gerne på områderne med naturforvaltning og -vejledning. At få flere kompetencer i eget hus vil også betyde mindre udgifter til konsulentopgaver, hvilket kan reducere merudgiften. Kommunens materiel til naturformidling og undersøgelse bør udvides kraftigt. Hvorfor har kommunen f.eks. ikke en naturens ambulance dvs. en stationcar med materiel til formidling af natur og med en multifunktionel båd på trailer, så også vådområderne kan undersøges og formidles? Et kommunalt tilbud om uddannelse af grønne gårdmænd/naturgårdmænd kan udbrede naturhensyn i boligselskaberne og grundejerforeningerne.

5 Side 5 af marts 2008 Biologisk mangfoldighed generelt Det bør være en overordnet målsætning vedr. biologisk mangfoldighed at naturens areal, sammenhæng og vilkår forvaltes, så det sikrer en stigende biologisk mangfoldighed af naturligt hjemmehørende vilde planter og dyr. Naturkvalitet Vandrammedirektivet vil formodentlig til en vis grad udstikke rammerne for vådområderne. Skovområderne er typisk fredskovspligtige, men kan med fordel sikres yderligere med hensyn til bibeholdelse af værdi som levesteder. Vedr. de lysåbne naturtyper i de fredede områder kan det inden for en given periode være en målsætning, at de iflg. tilstandsvurderinger udviser høj naturkvalitet. Det kan ligeledes være et mål, at der etableres mindst 1 ha korridorer til brug af både fauna og mennesker mellem eksisterende naturområder inden år Endelig kan det med fordel gælde både offentlige parker og institutioner svarende til mindst 25% af det samlede areal af samme at de beplantes, anlægges og plejes, så de opfylder en bestemt aftalt biofaktor dvs. en bestemt værdi for mangfoldighed i områdets natur og derved muligheder for dyrelivet Beregning af biofaktorindeks kan ske via udregning på basis af luftfotos suppleret med konkrete iagttagelser. Midlerne til at realisere dette kan være beplantning og rydning (afhænger af sted og målsætning lokalt), evt. anlæg af vådområder og med hensyn til de lysåbne naturtyper f.eks. fjernelse af næringsstoffer fra naturen ved høslet og/eller afgræsning. Invasive plantearter På længere sigt må det være en målsætning at ingen invasive plantearter reducerer naturligt hjemmehørende arters levevilkår. Inden for en given periode kan det f.eks. være et mål, at invasive plantearter skal være under bekæmpelse på 95% af de offentlige områder, hvor de findes. Det kan ligeledes være et mål, at ingen kæmpe bjørneklo må nå frøsætning-stadiet på kommunale arealer i 2009 og fremover, og at få fjernet Japansk pileurt ved opgravning inden udgangen af Vedr. invasive plantearter kan der med fordel vedtages en indsatsplan for bekæmpelse af disse på private områder. Kommunen kan således opfordres til at forøge indsatsen med bekæmpelse af invasive plantearter og at støtte borgergrupper, der bekæmper invasive plantearter med redskaber og transport. Invasive dyrearter Med hensyn til invasive dyrearter er indsatsen en stor udfordring. Dræbersnegle og nogle insekter kan være vanskelige at holde i ave, men for udvalgte arter, som har en væsentlig påvirkning af naturen, bør der iværksættes handlingsprogrammer. Inden for en given periode kan det helt oplagt være et mål, at bestanden af mink i Gladsaxes natur halveres. Det kan måske ske ved anvendelse af nye metoder - bl.a. nye fældetyper f.eks. med kameraovervågning. Borgernes muligheder for oplevelser i naturen Det må være en overordnet målsætning, at borgerne benytter naturen flittigt, har stort kendskab til den og tager hensyn til den vilde flora og fauna. Ingen dag uden en naturoplevelse!

6 Side 6 af marts 2008 Inden for en given periode kan der opstilles mål for hvor meget forøgelse af tidsforbrug i naturen fra borgerside, der satses på, og ligeledes hvilken stigning i deltagelse på guidede ture i naturen, som ønskes. Et mål kan også være reduktion i henkastning af affald i naturen med x % inden år y. Midlerne kan være ansættelse af fuldtids-naturvejleder og etablering af dertil passende fysiske rammer. En eller flere naturvejledede kan så i samarbejde med Miljøafdelingen, Vej- og Parkafdelingen, grøn guide, grønt IDÉcenter og NGO er stå for opgaverne. Dertil vil det være nødvendigt med anskaffelse af udstyr til naturundersøgelser og formidling (jf. tidligere vedr. bil og båd på trailer. Denne til brug af såvel kommune som NGO er evt. tværkommunalt). Øget naturformidling til børnene (jf. afsnittet Miljøviden og netværk) i skolerne vil øge interesse og familiegruppers brug af naturen. Endelig kan man reklamere yderligere for natur-event i relation til miljøugen. Naturoplevelser på egen hånd Ruter i naturen kan med fordel henvise til nogle af de biologisk spændende seværdigheder. Smukt indpasset skiltning kan underbygge dette. Der kan evt. samarbejdes med skovens folk om ruter i de skovområder, der grænser til kommunen. I forbindelse med rutelægning må det erindres, at de fleste brugere af naturen nok fokuserer mere på naturens seværdigheder, end om de ligger lige på den ene eller anden side af kommunegrænsen. Tværkommunalt samarbejde er med andre ord væsentligt. Dette gælder også vedr. udbygning af stinettet. Små bynære grønne områder og deres indretning En række småområder kan gøres mere spændende for såvel mennesker som den vilde natur. Hvor landskabsarkitekter lader til at synes om åbne vidder med kortklippet græs, så har såvel dyrelivet som mennesker ikke meget at bruge dem til. Børn har ret til krat siger en plakat af Ib Spang Olsen. Kagsåparken kan f.eks. gøres biologisk mere interessant ved beplantning. Det gælder også et mindre grønt område ved Kong Hans Allé. Stengårdsområdet lever op til sit navn vedr. sten. Der er ikke mange offentligt tilgængelige grønne områder i nærheden. Den magiske 500 meters grænse (dvs. at der ikke er mere end maks. 500 meter til hvert grønt område) bør overholdes for alle boliger i kommunen. Måske kan der indrettes en lille oase ved Stengården Kirke med afskærmende hyggelig og naturvenlig bevoksning samt borde og bænke. Plant et træ fonden bør genoprettes. Måske kan formålet udvides med hensyn til alle beplantningstyper til glæde for både dyr og mennesker. Det kan f.eks. være beplantninger med vilde blomster eller buskads. Generelt bør stier anlægges hvor der er behov for dem (og det følger sjældent rette linier, som nogle planlæggere lader til at foretrække). En metode i nyanvendte områder er at så græs og lade brugen vise, hvor det er hensigtsmæssigt senere at anlægge stier. Motionsstier kan f.eks. forsynes med belysning til kl. 23, men ikke hele natten for at spare ressourcer. Nogle steder kan stier virke for skumle, andre steder er der lys hele natten til ingen nytte.

7 Side 7 af marts 2008 Miljø i øvrigt Udfasning af sprøjtemidler Der er fortsat brug for en målsætning om at undgå anvendelse af sprøjtemidler (fungicider, herbicider, insekticider etc.) overalt i Gladsaxe Inden for en given periode kunne det være et mål, at borgernes brug af sprøjtemidler halveres. Dette kan forhåbentlig opnås ved årlige kampagner imod brug af sprøjtemidler (evaluering; målgrupper, aktiviteter, tidspunkt og antal deltagere) samt at kommunen fortsat håndhæver reglen om ikke at bruge sprøjtemidler på kommunale arealer. Miljøviden og Netværk Det bør være en overordnet målsætning for miljøbevidst adfærd at øge antallet af miljøbevidste borgere, virksomheder og ansatte i kommunen. I en given periode kan der f.eks. være bestemte mål om forøgelse af udviklingen i antallet af skoleklasser og børneinstitutioner, der deltager i den årlige miljøuge. Der kan være mål om at alle skoleelever i 3. til 6. klasse på kommuneskolerne skal have modtaget grundig undervisning om energi og ressourcer herunder C0 2 /klimagasser, klima, energibesparelsesmuligheder, affaldsforebyggelse og genbrug, at alle skoleklasser i 3. til 6. klasse på kommuneskolerne skal på ekskursion i naturen mindst 10 gange om året, at en ny skole erhverver diplomet grønt flag grøn skole hvert år, at der opnås en bestemt forøgelse af antallet af tilsynspligtige virksomheder, der er miljøcertificeret, at der er en bestemt forøgelse af antallet af omsorgscentre, døgninstitutioner, skoler, børneinstitutioner, biblioteker, idrætsanlæg der har lokale miljøgrupper eller grønne medarbejdere etc. Midlerne til et realisere målene kan være mange f.eks. målrettet miljøoplysning internt i kommunen, kampagner etc., tilbud til skolerne om natur- og energivejledning fra bl.a. naturvejleder (hvis vi får en sådan), grøn guide, grønt IDÉcenter og eksterne parter, artikler i lokale medier om lokale miljøprojekter og miljøadfærd, etablering af et eller flere miljønetværk med virksomheder og erhvervslivets organisationer. I håb om at mange af vores ideer og forslag vil blive indarbejdet. Mange venlige hilsener Formand for Foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe Kim Christiansen Marienborg Allé 91C 2860 Søborg

8 19. marts 2008 Bilag: Første side: Eksempel på lidet kendt cykelrute, der muliggør transport væk fra de mest trafikerede veje, men som desværre kan være vanskelige at finde vej i, og hvis belægning ikke er den bedste eller hvor udfletningen til alm. vej med fordel kan forbedres. Dertil foto af cykelpassage under ring 3 ved Dådyrvej. Ikke kendt af ret mange, men en passage, der med fordel kunne skiltes med på et evt. kommunalt kort over cykelruter. Anden side: Grønne anlæg kan med fordel gøres mere indbydende for både flora, fauna og mennesker. Eksempel på grønt område, der nok kunne anvendes bedre. Følgende sider: Fotos fra boligområdet Ecostaden Augustenborg i Malmø. Området har med et projekt påbegyndt i 1998 gennemgået en byfornyelse / kvarterløft hvor der er lagt vægt på at fremme bæredygtighed. Vandrende med knaster der er med til at ilte vandet når det risler forbi. Vådområde som vandet fra tage m.v. forsyner. Vådområde og vandrende i en anden del af bebyggelsen. Hus til affald og genanvendelse. Bemærk det grønne tag af sedum planter og detaljerne hvormed der også er taget hensyn til plads til f.eks. udendørs ophold og dyrelivet. Fra det indre af huset til affald og genanvendelse. Kompostbeholderen ses og ligesom æstetisk smuk og ordentlig indretning. Grønne tage, opsuger regnvand og forsinker afstrømningen til vådområder og derefter til kloak. Selv toppen af en benzinstander har fået grønt tag. Store tagflader med grøn sedum-beplantning på kommunens materielgård. Lokal idyllisk vådområde i materielgården.

9 19. marts 2008 Skiltning mangler og nedkørsel fra bebyggelsen til Stengårds Allé bør være mulig at cykle på. Det er ikke tilfældet nu jf. foto herunder. Cykelpassage af Motorring 3 ved Dådyrvej.

10 19. marts 2008 Øverst: Eksempel: Lille grønt område ved Kong Hans Allé. Der er dog ikke de store muligheder for oplevelser for passerende eller levesteder for dyrelivet. Med målrettet beplantning f.eks. buske og krat, samt bord og bænke ville give alle parter have bedre muligheder. Til venstre: Eksempel fra samme område som ovenfor. Befæstigede stier bør anlægges hvor brugerne går og brugerne går nødigt en omvej. Nederst til venstre: De grønne områder er vigtige som åndehuller for både mennesker, flora og fauna. For faunaen kan det imidlertid være vanskeligt at nå fra det ene grønne område til det andet, når der er barrierer af den illustrerede størrelse. At få hægtet de grønne områder sammen er en stor udfordring.

11

12

13

14

15

16

Høringsresultater fra borgermødet 1. dec Agenda 21-plan

Høringsresultater fra borgermødet 1. dec Agenda 21-plan Høringsresultater fra borgermødet 1. dec. 2008 - Agenda 21-plan 2009-2012 Fem borde diskuterede Agenda 21-planen. I alt drejede det sig om ca. 45 borgere. Agenda 21 planen har været i fem-ugers høring

Læs mere

HOVEDSTRUKTUR BILAG 1 KLIMATILPASNINGSPLAN FOR VARDE KOMMUNE VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2013-2014

HOVEDSTRUKTUR BILAG 1 KLIMATILPASNINGSPLAN FOR VARDE KOMMUNE VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2013-2014 HOVEDSTRUKTUR BILAG 1 KLIMATILPASNINGSPLAN FOR VARDE KOMMUNE VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2013-2014 13. AGENDA 21 OG KLIMA RETNINGSLINJER FOR PLANLÆGNINGEN BYRÅDETS MÅL Byrådet ønsker at tage lokalt ansvar

Læs mere

BÆREDYGTIGHEDS STRATEGI

BÆREDYGTIGHEDS STRATEGI BÆREDYGTIGHEDS STRATEGI 2016-2019 BÆREDYGTIGHEDSSTRATEGI i Fredericia Kommune Fredericia vil være en bæredygtig by og kommune. Derfor har Fredericia Byråd vedtaget en strategi med rammer og mål for, hvordan

Læs mere

Høringssvar til Gladsaxe Kommunes Forslag til Kommuneplan 2009. fra foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe

Høringssvar til Gladsaxe Kommunes Forslag til Kommuneplan 2009. fra foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe Gladsaxe Kommune By- og Miljøforvaltningen Byplanafdelingen Rosenkæret 39 2860 Søborg Høringssvar til Gladsaxe Kommunes Forslag til Kommuneplan 2009 fra foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe Foreningen

Læs mere

Side 1 af 5 25. januar 2008. Biodiversitetsgruppens kommentarer til plejeplan for Bagsværd Søpark

Side 1 af 5 25. januar 2008. Biodiversitetsgruppens kommentarer til plejeplan for Bagsværd Søpark Side 1 af 5 25. januar 2008 Gladsaxe Kommune By- og Miljøforvaltningen Rosenkæret 39 2860 Søborg Att.: Vej- og Parkafdelingen Biodiversitetsgruppens kommentarer til plejeplan for Bagsværd Søpark Først

Læs mere

Klimatilpasning med naturkvalitet for øje. Stormøde i Vand i Byer, 3. juni 2014

Klimatilpasning med naturkvalitet for øje. Stormøde i Vand i Byer, 3. juni 2014 Klimatilpasning med naturkvalitet for øje Stormøde i Vand i Byer, 3. juni 2014 Klimatilpasning med naturkvalitet for øje På den lange bane er bæredygtig udvikling et spørgsmål om balanceret sameksistens

Læs mere

Side 1 af 5. Bemærkninger til udkast til. Kommunestrategi Målsætninger og resultatkrav. Fra Lokal Agenda 21 i Gladsaxe

Side 1 af 5. Bemærkninger til udkast til. Kommunestrategi Målsætninger og resultatkrav. Fra Lokal Agenda 21 i Gladsaxe Side 1 af 5 Bemærkninger til udkast til Kommunestrategi 2010-2013 Målsætninger og resultatkrav Fra Lokal Agenda 21 i Gladsaxe Det er særdeles glædeligt at der indledningsvis tales om bæredygtig balance

Læs mere

UDKAST v Det skal være nemt og sikkert at komme frem. Mobilitets- og Infrastrukturpolitik

UDKAST v Det skal være nemt og sikkert at komme frem. Mobilitets- og Infrastrukturpolitik UDKAST v. 04.04.2019 Det skal være nemt og sikkert at komme frem Mobilitets- og Infrastrukturpolitik 2018 2021 Godkendt af Byrådet den xx august 2019 En ny politik for Mobilitet og Infrastruktur Vi er

Læs mere

Klimatilpasning Frederiksværk og Kregme

Klimatilpasning Frederiksværk og Kregme Klimatilpasning Frederiksværk og Kregme Miljøscreening i henhold til Lov om af planer og programmer Halsnæs Kommune Projekt Klimatilpasningsplan 2013 Dato 24/10 2013 Deltagere ved screeningsmøde: Kenneth

Læs mere

Gedvad Danmarks klogeste klimatilpasning!

Gedvad Danmarks klogeste klimatilpasning! Gedvad Danmarks klogeste klimatilpasning! Gedvadområdet Projektområdet udgøre et topopland, der oprindeligt har afvandet mod nord gennem Bagsværd Rende til Lyngby Sø. Overordnede visioner og mål for projektet

Læs mere

LAR vejen til et lykkeligt liv! Søren Gabriel

LAR vejen til et lykkeligt liv! Søren Gabriel LAR vejen til et lykkeligt liv! Søren Gabriel SGAB@orbicon.dk I forhold til udbygning af kloaksystemet kan LAR være Uden effekt på kapaciteten Dyrere Mindre sikkert Til besvær for borgerne Ødelæggende

Læs mere

Miljøscreening af forslag til lokalplan nr. 3.39 for en bolig på Gl. Strandvej 197 i Espergærde

Miljøscreening af forslag til lokalplan nr. 3.39 for en bolig på Gl. Strandvej 197 i Espergærde Miljøscreening af forslag til lokalplan nr. 3.39 for en bolig på Gl. Strandvej 197 i Espergærde Lokalplanens indvirkning på miljøområdet er vurderet i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer,

Læs mere

Plan 2011 for gennemførelse af Agenda 21 handlingsplan

Plan 2011 for gennemførelse af Agenda 21 handlingsplan Forslag Plan 2011 for gennemførelse af Agenda 21 handlingsplan Agenda 21 handlingsplan 2009 for Furesø Kommune omfatter 34 initiativer inden for områderne klima, ressourcer, invasive arter og natur samt

Læs mere

GRØN KLIMATILPASNING Udvikling af Københavns grønne struktur gennem klimatilpasning

GRØN KLIMATILPASNING Udvikling af Københavns grønne struktur gennem klimatilpasning GRØN KLIMATILPASNING Udvikling af Københavns grønne struktur gennem klimatilpasning Rikke Hedegaard Christensen, Teknik og Miljøforvaltningen, Københavns Kommune Email: zi1e@tmf.kk.dk TEKNIK OG MILJØFORVALTNINGEN

Læs mere

TRÆPOLITIK. April 2019

TRÆPOLITIK. April 2019 TRÆPOLITIK April 2019 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Indledning:... 1 Træernes betydning for by, natur og mennesker... 1 Vision... 2 Værdier... 2 Strategiske mål... 3 Vi vil bevare eksisterende

Læs mere

Invasive planter i Gladsaxe Kommune Gør en indsats ved at forebygge og bekæmpe læs her om udvalgte planter

Invasive planter i Gladsaxe Kommune Gør en indsats ved at forebygge og bekæmpe læs her om udvalgte planter gladsaxe.dk Få styr på de Invasive planter i Gladsaxe Kommune Gør en indsats ved at forebygge og bekæmpe læs her om udvalgte planter Gyldenris bekæmpes Underrubrik eller dato 1 En invasiv plante hører

Læs mere

Energi og miljø CO2 og Miljøplan Borgere Mål Handlinger grøntidécenter CO2-reduktion fra etageboliger Dialog ved byggetilladelser Trafik Links

Energi og miljø CO2 og Miljøplan Borgere Mål Handlinger grøntidécenter CO2-reduktion fra etageboliger Dialog ved byggetilladelser Trafik Links Energi og miljø CO2 og Miljøplan Borgere Mål Handlinger grøntidécenter CO2-reduktion fra etageboliger Dialog ved byggetilladelser Trafik Links Erhverv Mål Handlinger KlimaKlar Virksomheder Dialog ved miljøtilsyn

Læs mere

Ydre cykelring ,- Oplevelsesti rundt mellem flere forsekellige landskabskarakterer. Kan både opføres i asfalt og/eller stenmel.

Ydre cykelring ,- Oplevelsesti rundt mellem flere forsekellige landskabskarakterer. Kan både opføres i asfalt og/eller stenmel. : Side 1 af 1 Idé: Ud fra konceptet er der lagt en masse brikker som sammen kommer til at danne en helt ny aktivitetsplads. Pladsen er formgivet ud fra konceptet. Derfor er der i midten en manege som er

Læs mere

Side 1 af 11 Foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe 18. december 2008

Side 1 af 11 Foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe 18. december 2008 Side 1 af 11 Foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe 18. december 2008 Gladsaxe kommune By- og Miljøforvcaltningen Miljøafdelingen Rosenkæret 39 2860 Søborg Høringssvar til Gladsaxe Kommunes forslag til

Læs mere

Screeningsskema Lov om miljøvurdering af planer og programmer Lokalplan nr. Udført af: Dato:

Screeningsskema Lov om miljøvurdering af planer og programmer Lokalplan nr. Udført af: Dato: sskema Lov om miljøvurdering af planer og programmer Lokalplan nr. Udført af: Dato: 2016-xx-P.U.Bruunsvej, Faaborg Emil Julius Hansen (emjuh) Den 27.9.2016 Sagsnr.: Indledende screening Ja Nej Planen er

Læs mere

OPSAMLING AF SILKEBORG KOMMUNES BÆREDYGTIGHEDSVÆRKTØJ

OPSAMLING AF SILKEBORG KOMMUNES BÆREDYGTIGHEDSVÆRKTØJ FOKUS PÅ BÆREDYGTIGHED OPSAMLING AF SILKEBORG KOMMUNES BÆREDYGTIGHEDSVÆRKTØJ Silkeborg kommunes bæredygtighedsværktøj udfra angiver vurderingsparametre/pejlemærker - angivet i underkriterier (se bilag).

Læs mere

By, Erhverv og Natur. Teknisk Bilag Håndtering af regnvand

By, Erhverv og Natur. Teknisk Bilag Håndtering af regnvand By, Erhverv og Natur Teknisk Bilag Håndtering af regnvand VELKOMMEN Dette bilag er udarbejdet som et teknisk supplement til Strategi for håndtering af regnvand. Udover en generel introduktion til afledning

Læs mere

OPLÆG TIL RAMME For udvikling af Albertslund Centrum og de centernære arealer

OPLÆG TIL RAMME For udvikling af Albertslund Centrum og de centernære arealer OPLÆG TIL RAMME For udvikling af Albertslund Centrum og de centernære arealer BAGGRUND I løbet af 2017 er interessen vokset markant for at bygge nyt i Albertslund Midtby. Det gælder særligt for byområdet

Læs mere

LOMMEPARKER, TRÆER OG ANDET GRØNT. - strategi for et grønnere København

LOMMEPARKER, TRÆER OG ANDET GRØNT. - strategi for et grønnere København LOMMEPARKER, TRÆER OG ANDET GRØNT - strategi for et grønnere København Mål og visioner for et grønnere København I visionen for København som Miljømetropol har vi under overskriften En grøn og blå hovedstad

Læs mere

Udarbejdelse af en naturkvalitetsplan

Udarbejdelse af en naturkvalitetsplan VISION 3: SÆT NATUREN FRI Artsrigdom, vild natur og natur i byen Naturen i Hjørring Kommune rummer stor biologisk mangfoldighed og kan bryste sig af naturområder i international klasse. Samtidig er den

Læs mere

16-08-2010 Side 1 af 8. Kommentarer vedr. Forslag til plejeplan 2010-15 for Smør- og Fedtmosen (Marts 2010)

16-08-2010 Side 1 af 8. Kommentarer vedr. Forslag til plejeplan 2010-15 for Smør- og Fedtmosen (Marts 2010) 16-08-2010 Side 1 af 8 Gladsaxe Kommune By- og Miljøforvaltningen Vej- og Parkafdelingen Rosenkæret 39 2860 Søborg Med kopi til Herlev Kommune Teknisk Forvaltning Herlev Bygade 90 2730 Herlev Kommentarer

Læs mere

1. Etape. Vi vil gerne skabe

1. Etape. Vi vil gerne skabe Projektbeskrivelse Askov lokalråd ønsker at skabe et attraktivt område omkring Torvet, Brugsen og Dammen. Formålet er en byfornyelsen som skal skabe et fælles holdepunkt for befolkningen i Askov. Et sted,

Læs mere

Opsamling på noter fra borgermødet 26. juli samt efterfølgende kommentarer

Opsamling på noter fra borgermødet 26. juli samt efterfølgende kommentarer Opsamling på noter fra borgermødet 26. juli samt efterfølgende kommentarer Boligudvikling og infrastruktur Emne Bemærkninger Plancher med tegninger fra borgermødet Blåt scenarie Fordele: Meget attraktivt;

Læs mere

Byforskønnelse - bevægelse - beplantning - belysning

Byforskønnelse - bevægelse - beplantning - belysning HVEM ER GIRAFFEN? BREDEBRO Byforskønnelse - bevægelse - beplantning - belysning Byfornyelsen i Bredebro kan danne grundlag for en ny identitet som: - aktiv by - sund by - sikker og tryg by - smuk by -

Læs mere

STENLØSE KOMMUNE KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 6 TIL KOMMUNEPLAN RAMMEOMRÅDE 1B8 STENLØSE SYD

STENLØSE KOMMUNE KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 6 TIL KOMMUNEPLAN RAMMEOMRÅDE 1B8 STENLØSE SYD STENLØSE KOMMUNE KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 6 TIL KOMMUNEPLAN 2002-2012 RAMMEOMRÅDE 1B8 STENLØSE SYD Vedtaget af byrådet den. 28. april 2004 Indholdsfortegnelse: Indledning... 2 Udbygningen af Stenløse Syd...

Læs mere

Opførelsen af ny bebyggelse med tilhørende anlæg kræver, at der tilvejebringes en lokalplan i henhold til Planlovens 13.

Opførelsen af ny bebyggelse med tilhørende anlæg kræver, at der tilvejebringes en lokalplan i henhold til Planlovens 13. Screening af Forslag til Lokalplan 137 Rækkehuse på Fortvej. I henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer 1 er der pligt til at miljøvurdere planer, hvor der fastlægges rammer for fremtidige

Læs mere

gladsaxe.dk Fælles om Gladsaxe Gladsaxe Kommunes medborgerskabsstrategi

gladsaxe.dk Fælles om Gladsaxe Gladsaxe Kommunes medborgerskabsstrategi gladsaxe.dk Fælles om Gladsaxe Gladsaxe Kommunes medborgerskabsstrategi Forsidefoto: I 2018 har foreningen Lokal Agenda 21 med hjælp fra Gladsaxe Kommune startet et høslætlaug. Lauget slår med le en gang

Læs mere

Gennemgang af indsigelser kommuneplantillæg 12 og lokalplan for Ølsted Grusgrav

Gennemgang af indsigelser kommuneplantillæg 12 og lokalplan for Ølsted Grusgrav Gennemgang af indsigelser kommuneplantillæg 12 og lokalplan 07.36 for Ølsted Grusgrav Sagsbehandler: mesv Dato: April 2013 Sagsnr: 2012/0009619 Nr. Navn Resumé af 1a Styregruppen for Ønske om at veje kan

Læs mere

OPSAMLING PÅ BYRÅDETS TEMADRØFTELSE 3 ROBUSTE GRØNNE MILJØER

OPSAMLING PÅ BYRÅDETS TEMADRØFTELSE 3 ROBUSTE GRØNNE MILJØER OPSAMLING PÅ BYRÅDETS TEMADRØFTELSE 3 ROBUSTE GRØNNE MILJØER 31.10.18 - Arbejde med ny planstrategi - Roskilde Kommune 2018 PLANTEMA #3 ROBUSTE GRØNNE MILJØER I det følgende præsenteres en opsamling på

Læs mere

Friluftsrådets Kreds Storkøbenhavn Nordk har med stor interesse læst Gladsaxe Kommunes forslag til en ny planstrategi.

Friluftsrådets Kreds Storkøbenhavn Nordk har med stor interesse læst Gladsaxe Kommunes forslag til en ny planstrategi. Gladsaxe Byråd Rådhuset 2860 Søborg 31. oktober 2016 Høringssvar til planstrategi 2016-2028. Friluftsrådets Kreds Storkøbenhavn Nordk har med stor interesse læst Gladsaxe Kommunes forslag til en ny planstrategi.

Læs mere

Tidsplan CENTRALE SPØRGSMÅL DET MENER BYRÅDET BYGGE BÆREDYGTIGT

Tidsplan CENTRALE SPØRGSMÅL DET MENER BYRÅDET BYGGE BÆREDYGTIGT Tidsplan DET MENER BYRÅDET Udbygningen af området skal ske i etaper og afstemmes med en udvikling af bymidten i øvrigt CENTRALE SPØRGSMÅL Hvordan kan området fungere som bydel, selv om det udbygges i etaper?

Læs mere

TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk. Politik for NATUR OG MILJØ

TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk. Politik for NATUR OG MILJØ TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk Politik for NATUR OG MILJØ VISION Kommunens overordnede natur- og miljøvision: Vordingborg Kommune har et smukt kystlandskab og en mangfoldig natur, der får kommunen

Læs mere

SCREENING. Indgår allerede. Bør undersøges Udløser MV. Ikke væsentlig

SCREENING. Indgår allerede. Bør undersøges Udløser MV. Ikke væsentlig Screeningskema til: Plan/Programtitel: Lokalplan: 218.4, Børnehave Alle 3 m.fl. Sagsbehandler: Helene Jørgensen Dato: 11. december 2014, rev. 20. januar 2015 Journalnummer: 14/8866 SCREENING Befolkning

Læs mere

Område Arealet er på ca. 0,4 ha. Arealet ligger i byzone, men bruges i dag til juletræer.

Område Arealet er på ca. 0,4 ha. Arealet ligger i byzone, men bruges i dag til juletræer. SCREENING FOR MILJØVURDERING Ophævelse af lokalplan nr. 3.6 Baggrund og formål Det eksisterende erhvervsareal i Ravnkilde er ved at være solgt. Der er dog et markareal vest og nord for det eksisterende

Læs mere

Bæredygtig udvikling i det 21. århundrede. Agenda 21 strategi Forslag. Tjørnevej Uldum T:

Bæredygtig udvikling i det 21. århundrede. Agenda 21 strategi Forslag. Tjørnevej Uldum T: Bæredygtig udvikling i det 21. århundrede Agenda 21 strategi 2020-24 Forslag Tjørnevej 6 7171 Uldum T: 79755000 Forord Hedensted Kommune ønsker en bæredygtig vækst og velfærd. Det gør vi blandt andet ved

Læs mere

Forslag til tillæg nr. 31 til Kommuneplan 2013 Forslag til lokalplan nr. 307 Administrationsbygning på Rafns Alle i Støvring

Forslag til tillæg nr. 31 til Kommuneplan 2013 Forslag til lokalplan nr. 307 Administrationsbygning på Rafns Alle i Støvring SCREENING FOR MILJØVURDERING Forslag til tillæg nr. 31 til Kommuneplan 2013 Forslag til lokalplan nr. 307 Administrationsbygning på Rafns Alle i Støvring Baggrund og formål Formålet med planerne er at

Læs mere

FÆLLES FORSLAG BILAG 3

FÆLLES FORSLAG BILAG 3 FORSLAG FÆLLES BILAG 3 GÅRDHAVE Skt. Hans Gade-karréen Nørrebrogade 18-24, Fælledvej 4-22, Fælledvejens Passage 2-12, Skt. Hans Torv 24-26, Skt. Hans Gade 15-27, Skt. Hans Gade Passage 2-4 og 1-11 samt

Læs mere

Bemærkninger til udkast til CO 2 -handlingsplan for Gladsaxe Kommune:

Bemærkninger til udkast til CO 2 -handlingsplan for Gladsaxe Kommune: Foren. Lokal Agenda 21 i Gladsaxe Side 1 af 6 Gladsaxe 28. marts 2010 Gladsaxe Kommune By- og Miljøforvaltningen Rosenkæret 39 2860 Søborg e-mail: klima@gladsaxe.dk Bemærkninger til udkast til CO 2 -handlingsplan

Læs mere

potentielle naturområder, økologiske forbindelser og potentielle økologiske forbindelser.

potentielle naturområder, økologiske forbindelser og potentielle økologiske forbindelser. Teknik og Miljø Rådhuset Torvet 1 5800 Nyborg SCREENING (FORUNDERSØGELSE) FOR MILJØVURDERING AF kommuneplantillæg nr. 11 for Grønt Danmarkskort i Nyborg Kommune Tlf. 6333 7000 Fa. 6333 7001 kommune@nyborg.dk

Læs mere

Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer. Projekt Lokalplan 09.7 Dato

Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer. Projekt Lokalplan 09.7 Dato Miljøscreening i henhold til Lov om af planer og programmer Halsnæs Kommune Projekt Lokalplan 09.7 Dato 26.06.2019 Deltagere ved screenings møde Mette Skafte Vestergaard Emilie Falk Barkved Læservejledning:

Læs mere

Arbejdsark til By under vand

Arbejdsark til By under vand Arbejdsark til By under vand I Danmark regner det meget. Men de seneste år er der sket noget med typen af regnvejret i Danmark. Måske har du set i TV Avisen, hvor de snakker om, at det har regnet så meget,

Læs mere

Miljøvurdering af planer og programmer

Miljøvurdering af planer og programmer Miljøvurdering af planer og programmer Forslag til Lokalplan 90 Et bevaringsværdigt sommerhusområde ved Sønderklit, Fanø Bad Fanø Kommune Udført efter lov nr. 316 af 5. maj 2004 om Miljøvurdering af planer

Læs mere

Skema til projektafgrænsning

Skema til projektafgrænsning Skema til projektafgrænsning Projektets navn: Kommuneplantillæg for klimatilpasning Projektansvarlig: TRI (Rune) Miljøvurdering er påbegyndt:25. juni 2017 Miljøvurdering er afsluttet: 30. august 2017 Kommuneplantillægget

Læs mere

Kommunens natur- og miljøafdeling Hvad kan kommunen bruges til i forhold til landbrug, miljø, tilsyn og samarbejde

Kommunens natur- og miljøafdeling Hvad kan kommunen bruges til i forhold til landbrug, miljø, tilsyn og samarbejde Kommunens natur- og miljøafdeling Hvad kan kommunen bruges til i forhold til landbrug, miljø, tilsyn og samarbejde Natursagsbehandler Keld Koustrup Sørensen samt landbrugssagsbehandler Marianne Heilskov

Læs mere

Natur- og. friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014. Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Grønt Råd Fremlagt på Grønt Råds møde d. 23. sept.

Natur- og. friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014. Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Grønt Råd Fremlagt på Grønt Råds møde d. 23. sept. Natur- og friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014 Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Fremlagt på s møde d. 23. sept. 2014 Foto: Aksel Leck Larsen Naturpolitik Ringsted Kommune rummer en storslået natur

Læs mere

Screening til Cordoza

Screening til Cordoza TEKNIK OG MILJØ Screening til Cordoza Plan/programtitel: Sagsbehandler: Dato: Sagsnr: Kommuneplantillæg nr. 7 til Kommuneplan 2017-2029 Cordoza SRP 29. januar 2019 01.02.15-P16-2-18 RESUME Byrådet vedtog

Læs mere

Plan: Tillæg nr. 21 til Spildevandsplan for Haderslev Kommune, Kloakerede områder

Plan: Tillæg nr. 21 til Spildevandsplan for Haderslev Kommune, Kloakerede områder Skema A Screening af Forslag til tillæg nr. 21 til Spildevandsplan 2008-2012 for Haderslev Kommune Plan: Tillæg nr. 21 til Spildevandsplan 2008-2012 for Haderslev Kommune, Kloakerede områder Planens overordnende

Læs mere

DATO HOFOR ERSTATNING AF REGNVANDSBASSIN VED LAR-LØSNINGER - BAUNEBAKKEN - HVIDOVRE KOMMUNE

DATO HOFOR ERSTATNING AF REGNVANDSBASSIN VED LAR-LØSNINGER - BAUNEBAKKEN - HVIDOVRE KOMMUNE DATO HOFOR ERSTATNING AF REGNVANDSBASSIN VED LAR-LØSNINGER - BAUNEBAKKEN - HVIDOVRE KOMMUNE 1 INDHOLD RESUME Resume... 2 Baggrund...3 Lokal afledning af regnvand (LAR)...4 Baunebakken...5 I forbindelse

Læs mere

Ansvarlig sagsbehandler

Ansvarlig sagsbehandler Beskrivelse af planforslag Klimatilpasningsplanen består af en baggrundsrapport og en decideret tillæg til Kommuneplan 2013. Begge dele skal miljøvurderes i forhold til lovgivningen omkring miljøvurdering

Læs mere

Bæredygtighedsskema. Sådan gør du:

Bæredygtighedsskema. Sådan gør du: Bæredygtighedsskema Skemaet skal udfyldes i forbindelse med ansøgning om lokalplan. I skemaet skal du beskrive, hvilke bæredygtige tiltag dit projekt indeholder. Beskrivelsen er opdelt i emner, som svarer

Læs mere

Silkeborgegnens Lokale AktionsGruppe

Silkeborgegnens Lokale AktionsGruppe Silkeborg Kommune Teknik- og Miljøafdelingen Søvej 1 8600 Silkeborg Sendt via hjemmesiden under Din mening og pr. e-mail til teknikogmiljoe@silkeborg.dk Kirsten Kruckow Sorringvej 77, Voel 8600 Silkeborg

Læs mere

Grønne tage i København

Grønne tage i København 1 Ideen og opstartsfasen Udfordringer Stigende miljøkrav kræver store investeringer til reduktion af overløb Klimaændringer vil give størrer regnskyl der overstiger kloaksystemets kapacitet - det kræver

Læs mere

Debatoplæg RASKnatur

Debatoplæg RASKnatur RASKnatur Danmarks Jægerforbunds natursyn 2016 1 Indledning Danmarks Jægerforbund er en interesseorganisation for jægere, og vi arbejder for vores vision MEST MULIG JAGT OG NATUR, hvor jagten er en del

Læs mere

Hvad kan man med Planloven? Morten Elle Lektor, civilingeniør (ikke jurist) DTU Management

Hvad kan man med Planloven? Morten Elle Lektor, civilingeniør (ikke jurist) DTU Management Hvad kan man med Planloven? Morten Elle Lektor, civilingeniør (ikke jurist) DTU Management Den korte version Ikke ret meget! Grundlaget Bygningsreglementet kan styre ret meget men kun på nationalt plan

Læs mere

Bilag nr. 4: Notat med behandling af høringssvar Forslag til lokalplan nr. 435 for et boligområde ved Søndersøvej i Viborg

Bilag nr. 4: Notat med behandling af høringssvar Forslag til lokalplan nr. 435 for et boligområde ved Søndersøvej i Viborg Bilag nr. 4: Notat med behandling af høringssvar Forslag til lokalplan nr. 435 for et boligområde ved Søndersøvej i Viborg Forslag til lokalplan nr. 435 har været i offentlig høring fra den 8. maj til

Læs mere

Opsamling på Grønt råds visions dag den 11. maj 2014

Opsamling på Grønt råds visions dag den 11. maj 2014 Opsamling på Grønt råds visions dag den 11. maj 2014 Denne opsamling er ikke et referat fra dagen, men en oplistning af de fælles noter der blev taget samt foto af de afsluttende plancher. Nogle grupper

Læs mere

UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL

UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL Overordnet vision og delvisioner På Hospitalsområdet skaber vi et åbent, imødekommende, grønt og blandet byområde, hvor LIV og RO forenes i et bykvarter med bæredygtige

Læs mere

Forslag til tillæg nr. 13 Pavillon på Torvet Kommuneplan August 2017

Forslag til tillæg nr. 13 Pavillon på Torvet Kommuneplan August 2017 Forslag til tillæg nr. 13 Pavillon på Torvet Kommuneplan 2013-2025 August 2017 Hvad er et kommuneplantillæg? Et kommuneplantillæg er et supplement til den eksisterende kommuneplan. Et kommuneplantillæg

Læs mere

Eksempler på kommuneplanretningslinjer vedr. klimatilpasning

Eksempler på kommuneplanretningslinjer vedr. klimatilpasning Eksempler på kommuneplanretningslinjer vedr. klimatilpasning Som en hjælp/inspiration til kommunerne i forbindelse med udarbejdelsen af klimatilpasningsplanerne, har Naturstyrelsen samlet de kommunale

Læs mere

Naturplan Danmark. Vores fælles natur - Sammendrag

Naturplan Danmark. Vores fælles natur - Sammendrag Naturplan Danmark Vores fælles natur - Sammendrag Oktober 2014 Naturplan Danmark 1 Vores fælles natur, side 3 Regeringens vision - helt nede på jorden, side 4 Naturpolitik med retning og resultater, side

Læs mere

Indgang og Prioriteringer

Indgang og Prioriteringer Indgang og Prioriteringer Indhold Nuværende oversigt Indgang 4 Udgangspunkt Fremtid Inspiration 7 Træskulpturer Informationstavler Vejviser Leg Ophold Værdier i parken 8 Prioriteringer Praktiske tiltag

Læs mere

Klimatilpasning og lokal afledning af regnvand (LAR) Søren Gabriel sgab@orbicon.dk

Klimatilpasning og lokal afledning af regnvand (LAR) Søren Gabriel sgab@orbicon.dk Klimatilpasning og lokal afledning af regnvand (LAR) Søren Gabriel sgab@orbicon.dk Hvorfor overhovedet klimatilpasning Klimaændringerne er en realitet Temperatur Vandstand Nedbør Store værdier at beskytte

Læs mere

LOKALPLANENS HENSIGT

LOKALPLANENS HENSIGT LOKALPLANENS HENSIGT Med vedtagelsen af Allerød Kommuneplan 1997-2009 blev det muligt at overføre et areal ved Bjergvej - Lyngevej fra landzone til byzone. Arealet kan udstykkes i 14 grunde til helårsboliger.

Læs mere

Bilag 1 prioriterede trafikstianlæg 2009-2012

Bilag 1 prioriterede trafikstianlæg 2009-2012 Forslag til Stiplan Bilag 1: Prioritering af trafikstier 2009-2012 Bilag 2: Prioritering af rekreative stier 2009-2012 Bilag 3: Færdsel på veje og stier Bilag 4: Miljøvurdering 95 Bilag 1 prioriterede

Læs mere

NOTAT. Bilag 1 - opsummering af modtagne bemærkninger

NOTAT. Bilag 1 - opsummering af modtagne bemærkninger NOTAT Dato Teknik- og Miljøforvaltningen Planafdelingen Bilag 1 - opsummering af modtagne bemærkninger Bevaring af Tuen som naturområde De fleste indkomne henvendelser indeholder ønske om, at Tuen bevares

Læs mere

DET SKAL VÆRE HELT NATURLIGT AT SAMARBEJDE!

DET SKAL VÆRE HELT NATURLIGT AT SAMARBEJDE! DET SKAL VÆRE HELT NATURLIGT AT SAMARBEJDE! 8 VISION 2: NATUREN TILBAGE I ALLES LIV Livskvalitet, oplevelser og sundhed Hjørring Kommune vil gerne inspirere den enkelte borger til at invitere naturen ind

Læs mere

Etablering af dæmning i grøfttilløb til Sandemandsbækken. Screenings afsluttet: 22. august 2016

Etablering af dæmning i grøfttilløb til Sandemandsbækken. Screenings afsluttet: 22. august 2016 VVM-screening Vejledning Skemaet benyttes til screening af projekter for at afgøre, om der er VVM-pligt. Igennem skemaet skal det via en række spørgsmål vurderes, om projektet medfører en given miljøpåvirkning

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 Bilag til LA 21-strategi og handlingsplan sendes i høring Dato: 10. maj 2011 Brevid: 1372548 Forslag til Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 Administrationen Alléen 15 4180 Sorø Tlf.: 70 15 50 00 linnyb@regionsjaelland.dk

Læs mere

DN og Naturprojekter

DN og Naturprojekter DN og Naturprojekter 2008-2018 Udnyttelse af kommunens areal - 496km2 Kommuneplan 2017 2029 Biologisk mangfoldighed Mål Bremse tilbagegangen af alle naturlige levesteder for vilde dyr og planter på land

Læs mere

Teori. Klimatilpasningsløsninger. Klimatilpasning til fremtidens regnmængder. Forsinkelse af regnvand

Teori. Klimatilpasningsløsninger. Klimatilpasning til fremtidens regnmængder. Forsinkelse af regnvand Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder På grund af klimaforandringer oplever vi i Danmark stigende temperaturer og øgede regnmængder. Den stigende regnmængde, og det faktum, at der bygges veje,

Læs mere

Oplæg: Fællesareal & Sti-systemer til Grundejerforeningen Bæveren, Støvring Ådale

Oplæg: Fællesareal & Sti-systemer til Grundejerforeningen Bæveren, Støvring Ådale Situationen i dag Fordelingen af grønne arealer, som Bæveren kan benytte til fællesarealer, er i dag meget usammenhængende og giver ikke mulighed for at danne et godt offentligt rum, hvor folk kan mødes.

Læs mere

Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder

Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder PLAN, BYG OG ERHVERV Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder BAGGRUND FOR KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 1 I forbindelse med

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-område nr. 180 Stege Nor. Habitatområde H179. Den enkelte naturplan skal ifølge lovbekendtgørelse nr. 1398 af 22. oktober 2007

Læs mere

En ny Cykelpolitik. Thomas Lykke Pedersen Borgmester i Fredensborg Kommune. Lars Simonsen Formand for Plan-, Miljø og Klimaudvalget

En ny Cykelpolitik. Thomas Lykke Pedersen Borgmester i Fredensborg Kommune. Lars Simonsen Formand for Plan-, Miljø og Klimaudvalget Cykelpolitik En ny Cykelpolitik Det er med glæde at vi på Byrådets vegne kan præsentere Fredensborg Kommunes nye Cykelpolitik. En Cykelpolitik som fortæller, hvad vi mener om cykling i Fredensborg Kommune,

Læs mere

Regnvand hos virksomheder Inspiration til lokal ha ndtering af regnvand

Regnvand hos virksomheder Inspiration til lokal ha ndtering af regnvand Regnvand hos virksomheder Inspiration til lokal ha ndtering af regnvand Klimabevidst håndtering af regnvand Klimaforandringer og øgede nedbørsmængder giver udfordringer med oversvømmelser af kældre og

Læs mere

Tillæg nr. 4 til Glostrup Kommunes Spildevandsplan. Afledning af regnvand

Tillæg nr. 4 til Glostrup Kommunes Spildevandsplan. Afledning af regnvand Tillæg nr. 4 til Glostrup Kommunes Spildevandsplan 2016 Afledning af regnvand 1 Indhold 1. Indledning... 3 2. Afledning af regnvand... 4 3. Lovgivning... 8 4. Ikrafttræden... 9 2 1. Indledning På grund

Læs mere

Miljøscreening Ophævelse af Lokalplan B12-1

Miljøscreening Ophævelse af Lokalplan B12-1 DERING Miljøscreening B12-1 Blandet Bolig- og Oversigtskort Kort 1: Område omfattet af Lokalplan B12-1l. 2 Bilag - miljøscreening MILJØVURDERING Indledning Loven om miljøvurdering af planer og programmer

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om vurdering og sikring af byernes grønne områder og af bymiljøet

Forslag til folketingsbeslutning om vurdering og sikring af byernes grønne områder og af bymiljøet 2009/1 BSF 204 (Gældende) Udskriftsdato: 9. juli 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 7. april 2010 af Ida Auken (SF), Steen Gade (SF), Anne Grete Holmsgaard (SF) og Ole Sohn (SF) Forslag

Læs mere

Tillæg nr. 4 til Glostrup Kommunes spildevandsplan Afledning af regnvand

Tillæg nr. 4 til Glostrup Kommunes spildevandsplan Afledning af regnvand Tillæg nr. 4 til Glostrup Kommunes spildevandsplan 2006-2015 2016 Afledning af regnvand 1 Indhold 1. Indledning... 3 2. Afledning af regnvand... 4 3. Lovgivning... 8 4. Ikrafttræden... 9 2 1. Indledning

Læs mere

Forslag til kommuneplantillæg nr. 3 Klimatilpasning

Forslag til kommuneplantillæg nr. 3 Klimatilpasning Forslag til kommuneplantillæg nr. 3 Klimatilpasning Nyborg Kommune satser på at skabe attraktive bymiljøer og grønne og bæredygtige boligområder, så der skabes en positiv udvikling på bosætningsområdet

Læs mere

FREMTIDENS CYKELTRAFIK I FREDERIKSSUNDFINGEREN

FREMTIDENS CYKELTRAFIK I FREDERIKSSUNDFINGEREN FREMTIDENS CYKELTRAFIK I FREDERIKSSUNDFINGEREN 1 2 Dette hæfte er udarbejdet af: Den Fælleskommunale Projektgruppe vedr. Fremtidens Cykeltrafik i Frederikssundfingeren FOTO OG LAYOUT: NIRAS Konsulenterne

Læs mere

SAMMEN. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen

SAMMEN. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen SAMMEN skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 Indledning Vision Politikkens omdrejningspunkt tager afsæt i Egedal Kommunes vision om: Hverdag

Læs mere

Bæredygtighedsskema. Sådan gør du:

Bæredygtighedsskema. Sådan gør du: Bæredygtighedsskema Skemaet skal udfyldes i forbindelse med ansøgning om lokalplan. I skemaet skal du beskrive, hvilke bæredygtige tiltag dit projekt indeholder. Beskrivelsen er opdelt i emner, som svarer

Læs mere

Beskrivelse af rev. Skema status Dato Udfyldt/rev. af Bygherre Team Plan Miljøvurderingsgruppen C Rev. af projekt. Bilag A. Miljøoplysningsskema

Beskrivelse af rev. Skema status Dato Udfyldt/rev. af Bygherre Team Plan Miljøvurderingsgruppen C Rev. af projekt. Bilag A. Miljøoplysningsskema Plan nr.: Risikostyringsplan 2015 Tekst: Risikostyringsplanen er udarbejdet på bagrund af EU's Oversvømmelsesdirektiv. Planen indeholder dels en kortlægning af oversvømmelsesomfang, hyppighed og risiko

Læs mere

Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer

Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer Miljøscreening i henhold til Lov om af planer og programmer Halsnæs Kommune Projekt Lokalplan 04.82 for Frederiksværk Lystbådehavn Dato oktober 2018 Deltagere ved screeningsmøde Inge Hansen Læservejledning:

Læs mere

REGNVANDSHÅNDTERING I LOKALPLANLÆGNING V/ M I E S Ø G A A R D R A S M U S S E N B Y P L A N L Æ G G E R

REGNVANDSHÅNDTERING I LOKALPLANLÆGNING V/ M I E S Ø G A A R D R A S M U S S E N B Y P L A N L Æ G G E R REGNVANDSHÅNDTERING I LOKALPLANLÆGNING V/ M I E S Ø G A A R D R A S M U S S E N B Y P L A N L Æ G G E R BELLINGE FÆLLED BELLINGE FÆLLED Bæredygtighed Bydel 45 Ha Ca. 500 boliger åben/lav Tæt/lav Beliggende

Læs mere

Natur- og Friluftspolitik VISION

Natur- og Friluftspolitik VISION Natur- og Friluftspolitik VISION I samskabelse skal borgere og kommune arbejde for flere muligheder for frilufts liv samtidigt med at kommunens naturkvalitet forbedres. Natur- og friluftspolitik Når mennesker

Læs mere

Hvor og i hvilken grad må planen / projektet antages at kunne få indvirkning på miljøet? Bør undersøges. Mindre betydende. Væsentlig.

Hvor og i hvilken grad må planen / projektet antages at kunne få indvirkning på miljøet? Bør undersøges. Mindre betydende. Væsentlig. Hvor og i hvilken grad må planen / projektet antages at kunne få indvirkning på miljøet? Sag: Dato: Sagsbeh. : Fagtilsyn: Kontrol: + = Gunstig virkning = Negativ virkning Befolkning Miljøindvirkning Ingen

Læs mere

Hasles grønne identitet

Hasles grønne identitet Hasles grønne identitet Hasle ligger meget højt i forhold til resten af byen. Såvel i det fri som fra mange boliger er der en rigtig flot udsigt ned over byen, ud over vandet til Mols og Samsø. Vi ser

Læs mere

Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer

Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer Miljøscreening i henhold til Lov om af planer og programmer Halsnæs Kommune Projekt Lokalplan 08.7 for Skansevej Dato marts 2013 Deltagere ved screeningsmøde Jørgen krog Læservejledning: Lov om af planer

Læs mere

Miljøvurdering - screening

Miljøvurdering - screening Miljøvurdering - screening Plan nr.: Tekst: Lokalplan for grønt område ved Sønderparken Skema status Dato Udfyldt/rev. Beskrivelse af rev. af Bygherre A 26/10-2012 LIFA v/jch Team Plan B Miljøvurderingsgruppen

Læs mere

mal byen grøn Amager Vest Lokaludvalgs grønne høringssvar til Københavns Kommunes Kommuneplan 2019

mal byen grøn Amager Vest Lokaludvalgs grønne høringssvar til Københavns Kommunes Kommuneplan 2019 mal byen grøn Amager Vest Lokaludvalgs grønne høringssvar til Københavns Kommunes Kommuneplan 2019 Når vi taler med borgerne i Amager Vest, fylder en grøn og bæredygtig by meget. Især grønne områder tæt

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Indledning. 2. Det åbne land og de rekreative værdier. 3. Grøn Strukturplan principper og målsætninger

Indholdsfortegnelse. 1. Indledning. 2. Det åbne land og de rekreative værdier. 3. Grøn Strukturplan principper og målsætninger Grøn Strukturplan - En rekreativ plan for Hillerød Kommune - 2012 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Det åbne land og de rekreative værdier 3. Grøn Strukturplan principper og målsætninger 4. Grøn Strukturplan

Læs mere

Scoping af planer og programmer i forhold til miljøvurdering

Scoping af planer og programmer i forhold til miljøvurdering Scoping af planer og programmer i forhold til miljøvurdering Nedenstående matrice er et hjælpeværktøj særligt til scoping af planer og programmer, der er omfattet af lovens 3, stk. 1 nr. 1 og 3, stk. 1

Læs mere

Miljøscreening - i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM)

Miljøscreening - i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) screening - i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) Herlev Kommune, Stab for By og Udvikling Dato Den 28. august 2018. Projektbeskrivelse Skybrudsplan

Læs mere