Skoletjeneste & FjordCamp

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Skoletjeneste & FjordCamp"

Transkript

1 Skoletjeneste & FjordCamp Sjov, leg og læring på den fede måde! Dagsbesøg, Lejrskole og Hytteture Kyst- & Fjordcentret

2 Kyst- og Fjordcentrets skoletjeneste Når I kommer på Kyst- & Fjordcentret til et skoletjenesteforløb eller på lejrskole, venter der jer noget helt andet end en almindelig skoledag. Hos os er der masser af plads og tid til alt det gode. Her er plads og tid til at lege og til at blive klogere, og der er plads og tid til at være sammen. Naturen langs nordkysten af Djursland og ved Randers Fjord er udgangs-punktet for vores aktiviteter, og vi har masser af oplevelser og viden til jeres elever, uanset om de går i børnehave, folkeskolen, ungdomsuddannelse eller på en videregående uddannelse. Dette katalog indeholder vores tilbud på Fjordcentret i Naturpark Randers fjord, Blå Flag stationen på Fjellerup Strand og Grenaa Naturskole. Selv om enkelte forløb udbydes til de fleste aldersgrupper er indholdet naturligvis målrettet de klassetrin som I kommer med. Sjov, læring & samvær på den fede måde! Derfor anbefaler vi også, at læreren aftaler de præcise læringsmål med en af vores uddannede naturvejledere. Vores naturvejledere er jeres garant for at det aftalte faglige indhold lever op til jeres forventninger. Vores naturvejledere har videreuddannet vores instruktører således, at I altid er i gode hænder ved besøg på Kyst- og Fjordcentret. Vi opdaterer regelmæssigt alle relevante certifikater og starter altid sæsonen med en opdatering af vores færdigheder omkring vand. Vores sikkerhedsinstruks ligger på vores hjemmeside, det er også her man kan se links til rapporter fra Fødevarestyrelsen. Vores skoletjeneste er meget alsidig og tilbyder leg og læring på mange niveuaer. Førskolebørn Folkeskolen / frie skoler Ungdomssuddannelser Videre gående uddannelser

3 FjordCamp for skoler Et lejrskoleophold - eller FjordCamp, som det hedder hos os er en blanding af faglige og sociale aktiviteter, som vi aftaler i fællesskab. FjordCamp varer fra 1 til flere døgn, og vi anbefaler mindst et fagligt forløb pr. dag. Det kan for eksempel være Fjordens Friske Fisk eller Trivselstømmerflåde, hvor I sammen med naturvejlederen bliver klogere på livet i og ved fjorden. Der er masser af aktivitetsmuligheder ved Fjordcentret, og I kan altid låne grej, så I selv kan fiske osv. Der er også plads til en omgang rundbold eller fodbold, eller hvad I nu finder på. Maden laver I på bål- eller grillsteder, men I har også adgang til køkkenfaciliteter (komfur, køleskab, kaffemaskine, opvaskemaskine). Overnatning foregår i lavuer eller shelters (mulighed for værelse til lærerne). FjordCamp varer 1-4 døgn. Du er som lærer meget velkommen til at vende de aktuelle læringsmål med os på forhånd.

4 Kanotur eller kanotons Det er fedt at sejle i kano. Naturoplevelsen er stor, og samtidig er der et godt socialt element i oplevelsen. Vi starter altid med at gennemgå vores sikkerhedsinstruks, og alle har naturligvis redningsvest på under hele forløbet. De basale styretag demonstreres og forklares og derefter er vi klar til at tage af sted. Grenaa Vi sejler fra Gasværksvej til Enslevgården, hvor vi holder pause. Derefter sejler vi medstrøms tilbage. Undervejs arbejder vi med forskellige styretag. Randers fjord Vi sejler indad i fjorden og holder os på ganske lavt vand. Undervejs arbejder vi med forskellige styretag. Vi kan enten vælge vores jungletur eller lege med teknikken. På fjorden kan vi opsætte baner, hvor eleverne udfordres på deres balanceevner. Vi kan desuden arrangere ridderturnering i kano. I hver kano er der to roere og en ridder med lanse, der pakket ind i skum og gaffa-tape. Roerne giver fart og styring, mens ridderen skal forsøge at vælte den anden ridder og samtidig selv blive stående. Det hele foregår på ganske lavt vand. Godt 1500 meter syd for Fjordcentret ligger en naturperle og venter på besøg. Et stort rørskovsområde som er gennemskåret af kanaler og små damme. En fantatsisk oplevelse - vi kalder det for jungleturen. Madpakken smager ekstra godt derinde. Aktiviteten varer normalt 2-4 timer og kan gennemføres for kl. Aktiviteten foregår med højst 30 personer og kan gennemføres fra 1. maj til 20. oktober. Du er som lærer meget velkommen til at vende de aktuelle læringsmål med os på forhånd.

5 Krible-Krable smådyr Der bor en jæger i os alle. Vi skal på krible-krable jagt i skoven, hvor vi dykker ned i insekternes verden og opdager en stor mangfoldighed og forskellighed imellem de små kræ. Men først skal børnene lære at bruge fangstredskaber, og alt efter alder konstruerer vi forskellige fælder og jagtudstyr. Det kan være en insektsuger, en fald- eller kartoffelfælde. Det er spændende at gå på krible-krable jagt efter smådyrene på deres gemmesteder, når vi leder under blade, sten og i gamle træstammer. Vi leder efter biller, edderkopper, bænkebidere og mange flere. Når vi har fundet dem, er det spændende at lære dem at kende; Hvor mange ben har dyret, hvordan bevæger det sig, kan det flyve, hvilken farve har det, er det en unge? Vi sætter ord på det vi ser, og måske slutter vi med at lave et dyrevæddeløb. De største børn slutter dagen med at tegne et dyrepas på et af de insekter, de har fanget. Et besøg varer normalt 2-3 timer og er for alle dagtilbud. Dette forløb kan også foregå i jeres nærområde. Tilbuddet er ikke årstids afhængig, men der er mest at se på i sommerhalvåret. Husk der i denne alder også skal være tid til vores legeplads og rørebassin. Du er som lærer / pædagog meget velkommen til at vende de aktuelle læringsmål med os på forhånd.

6 Snorkeltur - livet under overfladen Vi tager våddragter, svømmefødder, maske og snorkel på og hopper i Kattegats forhåbentlig klare vand. Her oplever vi ved selvsyn den forunderlige verden, der findes under havets overflade. Efter en introduktion til området øver vi os sammen i brugen af udstyret, samt i de basale færdigheder, der er indenfor snorkeldykningens kunst. Med sikkerheden i top er vi så klar til at udforske livet i havet. Lær at snorkle Sammen svømmer vi først stille og roligt inde på lavt vand, hvor vi hele tiden kan bunde. De øvede kan derefter, sammen med naturvejlederen, svømme ud til de dybereliggende biotoper. Undervejs ser vi på, hvordan man skal lede efter fisk, krabber og smådyr i og omkring tangplanter og sten. Bagefter fortæller naturvejlederen om de dyr og økosystemer, vi ser. Den fysiske aktivitet, de anderledes indtryk og den nærværende formidling gør et stort indtryk på deltagerne. Her oplever man ved selvsyn, hvordan dyrene i havet er tilpasset de forskellige miljøer. Hvis man føler sig utryg ved at svømme i overfladen, er det ofte nok at gå rundt på det lave vand og bruge sit snorkeludstyr. Det er altid en oplevelsesrig tur, der former sig helt efter deltagernes behov. Bemærk: Da snorkling er meget vejrafhængig, skal man altid indregne risikoen for at turen kan blive aflyst grundet grumset vand, af sikkerhedsmæssige årsager m.m. Der vil altid blive tilbudt et andet forløb i stedet. Aktiviteten varer normalt 3-4 timer og kan gennemføres for 7 kl. og op efter. Bedste årstid er fra maj til september og finder sted i Fjellerup og Grenaa Husk skiftetøj og håndklæde Du er som lærer / pædagog meget velkommen til at vende de aktuelle læringsmål med os på forhånd.

7 Geologi - sten og fossiler På en af Kyst- og Fjordcentrets 3 stationer, eller på en ønsket stenstrand introduceres sten-arter som f.eks. granit, gnejs, porfyr, sandsten, kalksten og flint. Stenenes særlige kendetegn fremhæves, og emner som landskabsdannelse, geologisk kredsløb og forsteninger af forhistoriske dyr trænger sig på. Efter den geologiske vandring er det tid til det praktiske arbejde i stenværkstedet, hvor vi arbejder med stensave, og slibe og polermaskiner. Stenene planslibes manuelt på glasplader. Vi opbygger en lille udendørs stenudstilling og har forskellige håndbøger og bestemmelsesnøgler, der kan anvendes i forbindelse med aktiviteten. Den Geologiske vandring samt stenværkstedet varer normalt ca. 4 timer og er for elever over 4. klassetrin. Aktiviteten foregår med højst 25 deltagere og kan gennemføres hele året. Du er som lærer meget velkommen til at vende de aktuelle læringsmål med os på forhånd.

8 Fjordens Friske Fisk Vi starter dagen med at gennemgå hele forløbet, herunder vores sikkerhedsinstruks. Derefter tager alle redningsveste på, og alle skriver sig ind i logbogen. Der er følgende roller der skal fordeles i hver båd. 1 Udkigsmand 1 Navigatør 1-2 Matroser 1 Kaptajn Den voksne er altid kaptajn. Navigatøren introduceres til vores GPS er, og så skal mandskabet finde de garn, vi har sat dagen før. Vi sejler i kortege. Hver båd er godkendt til 5 personer. Matroserne tager garnene op. Fiskene tages forsigtigt ud af garnene. Undermålere sættes tilbage i vandet. Der kaldes til samling, fangsten diskuteres og derefter returneres til Fjordcentret (Der gives løbende instruktion af Fjordcentrets instruktør). Ved ankomst til Fjordcentret organiserer bådens kaptajn rengøring af joller og garn. I løbet af garnrensningen skiftes glidende roller fra sømænd til videnskabsfolk. Fiskene er taget ud af garnene på fjorden, men der er stadig interessant indhold i garnene, som vi kan kigge nærmere på; Krabber, muslinger, snegle og diverse tangplanter med tilhørende småfauna. Derfor har vi undersøgelsesbakker, lupper og stereolupper med ved fiskerensepladsen. Fiskene skal nu gøres klar til at blive spist. Vi dissekerer i fællesskab den første fisk og kommer ind på, hvordan en fisk er tilpasset livet i vand sammenlignet med os mennesker. Derefter er det elevernes tur. Vi afliver dog fisken, men det er eleverne, der skiller hoved og indvolde fra kroppen. Fisk er en vigtig ressource og derfor skal fisken naturligvis spises. Så vi gør den madklar, enten i gryde med salt, peber og krydderurter eller som plankefisk. Vi tænder bål med strygestål, blår og tørt træ. Er forløbet en del af et overnatningsforløb kan fisken bruges som supplement til frokost eller forret til aftensmåltidet. Og vil I fiske mere, kan I låne fiskestænger om aftenen. PS! Da Fjordens Friske Fisk er meget vejrafhængig skal man altid indregne risikoen for at turen kan blive aflyst grundet hård vind m.m. Der vil altid blive tilbudt et andet forløb i stedet. Hverdagsforløb tirsdag - fredag fra 1. maj til 20. okt. Husk regntøj. Læs vores sikkerhedsinstruks om sejlads aktiviteter på vores hjemmeside. Du er som lærer meget velkommen til at vende de aktuelle læringsmål med os på forhånd.

9 Livet på det lave vand Aktiviteter med udgangspunkt i fjordens eller kystens dyreliv er nok de mest populære aktiviteter på Kyst- og Fjordcentret og ikke uden grund. Bogstaveligt lige uden for døren på vores tre stationer ligger et fantastisk fjord- og kystlandskab med lav-vandede områder og et rigt dyreliv. Der er meget fine muligheder for garnfiskeri, sejlads, og forskellige undervisningsforløb suppleret med fangst og indsamling. En aktivitet kan f.eks. forløbe således: Efter et kort oplæg undersøges lav-vandsområdets rige dyreliv. Med waders, ketsjere og vodtrækning kan man fange snegle, muslinger, vandmænd, rejer, krabber og småfisk. På en god dag ved kysten fanger vi ofte over 25 forskellige arter. Oversigtsduge og bestemmelsesnøgler over de fundne dyrearter lånes på naturcentret. Fangsten er det naturlige udgangspunkt for at arbejde videre med emner som dyrenes tilpasning, samspillet mellem lav-vandsområdets dyreliv og fuglene, fjordens og kystens økologi m.m. I visse perioder indgår tømning af vores tejner også i forløbet. Vi kan medbringe Trangia-sæt (storm-køkkener) eller lave bål, så vi kan smage friskkogte rejer på stedet. Aktiviteten kan suppleres med indendørs undersøgelser af fangsten med brug af stereolupper, mikroskoper og håndbøger. Hverdagsforløb mandag - fredag fra 1. maj til 20. okt. Husk regntøj. Aktiviteten varer normalt 3-4 timer og kan gennemføres for alle aldersgrupper på alle 3 faste lokationer og på alle strande i Norddjurs kommune. Du er som lærer meget velkommen til at vende de aktuelle læringsmål med os på forhånd.

10 Ildens magi - bål og bålaktiviteter Ild og bål opfattes ofte som både farligt og dragende for de fleste børn. Det er derfor, vi kalder dette forløb for Ildens magi. Et bål kan samtidig være et godt samlingspunkt, hvor der både er varme og fordybelse at finde. At sidde og stirre ind i ilden kan være ren terapi for både børn og voksne. Vi starter dagen med i fællesskab at opbygge og tænde et godt bål. Vi snakker om, hvad der skal til for at få et bål til at brænde, og hvordan man kan slukke det igen. Når bålet brænder lystigt, går vi i gang med de bålaktiviteter, som vi forinden har aftalt. Ilden skal holdes ved lige, så måske skal vi samle tørt brænde. Måske skal der prøves kræfter med at kløve brænde med økse og kølle (på børnemanér). Vi kan lave tegnekul af friske småpinde i kagedåse over gløderne, vi kan lave mad på vores bålpande, i gryde eller direkte på gløderne, evt. af de urter vi kan finde eller henter i vores urtekrukker. Et besøg varer normalt 3-4 timer og skal tilpasses den aktuelle aldersgruppe. Du er som lærer / pædagog meget velkommen til at vende de aktuelle læringsmål med os på forhånd.

11 Tømmertrivsels flåde Dette er et rigtig godt samarbejdsprojekt. Eleverne skal arbejde sammen, både når de bygger tømmerflåden, og når de skal sejle med den. Der kan efter aftale indlægges kommunikative udfordringer. Via tegninger skal eleverne gennem byggeprocessen, hvor plasttønder, lærketræ og reb bliver til en sejldygtig tømmerflåde. Tømmerflåde-forløbet er oplagt at kombinere med kanosejlads og eventuel madpakkespisning på vandet. Hele forløbet i fjorden foregår på lavt vand, og alle har naturligvis redningsvest på. Lærerne er med enten i følgejolle, eller de går ved siden af iført waders. Sejlads på tømmerflåde er desuden en rigtig god naturoplevelse. Bygning af og sejlads med tømmerflåde sker under grundig instruktion. Følgebåd inkluderet i prisen. Aktiviteten varer normalt 3 timer og tilbydes fra 6.klasse og opefter. Aktiviteten foregår med højst 30 personer og kan gennemføres fra maj til oktober fra Fjordcentret Du er som lærer meget velkommen til at vende de aktuelle læringsmål med os på forhånd.

12 Fjordcenter kamp Lad dit team få en sjov oplevelses sammen hvor vi udfordrer jer på jeres evner til at se nye løsninger, arbejde sammen på anden måde end i plejer. I kommer til både at bruge kroppen og hovedet, og vi tilpasser altid opgaverne til den enkelte gruppe. Vores instruktør har en bruttoliste med, men instruktøren forsøger hele tiden at tilpasse niveauet til jer og det aktuelle vejr. Vi inddrager gerne gps, kort og kompas eller andre kommunikationsmåder for at komme fra udfordring til udfordring. Vi afslører ikke enkelthederne i de enkelte udfordringer, men kommer gerne med nogle overskirfter: Støvlekast Knuder på tov Byg en bro Hvem er jeg Få dit budskab igennem 3 på stribe på afstand Pyramidespil Flyt din kollega Få dit budskab igennem Kunsten at følge op på en succes. Tømmerflådebygning Kano- dyst og balance Vores chefinstruktør har selv prøvet rigtig mange personlighedstest og er uddannet i Garudas fokusprofil og har et godt og anvendeligt kendskab til MBTI, og er fortrolig med DiSC modellen. Dermed kan vi opstille opgaver som udfordrer gruppens personligheder. Ring og hør nærmere om et arrangement for jeres gruppe. Et arrangement der giver mening og skaber værdi for jer. Morgenkaffe eller anden forplejning iført waders i fjorden om et af vores flydende borde. Denne event tilbyder vi året rundt på alle vores baser samt på aftalte andre fysiske steder. Priser fra 4.950,- Fjordcentret er placeret lige midt i Naturpark Randers fjord Grenaa naturskole ligger smukt med skov og hede i ryggen og udsigt til stand og klit

13 Oplevelsesdøgn - kom godt igang Et introduktionsforløb på Kyst- og Fjordcentret giver en rigtig god start på ungdomsuddannelsen. De unge mennesker er tæt sammen og løser en række opgaver af såvel faglig som social karakter. Vi sørger for programmet fra 9-16, og derefter laver I selv mad på bål eller komfur (vi vil gerne hjælpe jer i gang). Overnatning foregår i lavvuer eller shelters (mulighed for værelse til lærerne). Hvis det valgte forløb inkluderer vandaktiviteter, gælder vores sikkerhedsinstruks del 1 og del 2. Aktiviteten varer 1 døgn og tilbydes udskolingen og ungdomsuddannelserne. Aktiviteten foregår, når I som uddannelsesinstitution finder det optilmalt i forhold til jeres planlægning. Du er som lærer meget velkommen til at vende de aktuelle læringsmål med os på forhånd.

14 Klassearrangementer Hverdage Klassen ankommer om morgenen og deltager i et af de faglige forløb. Om eftermiddagen overtager forældrene. Klassen har betalt for eget ophold, mens forældre og søskende betaler almindelig entre og evt. overnatning. Det faglige forløb koordineres mellem klassens lærer og en af vores naturvejledere. Det sociale forløb koordineres af en forældre og en af vores naturvejledere. Weekender / Helligdage Det typiske klassearrangement starter, når vi åbner kl. 10. Vi giver jer en fælles velkomstaktivitet og orienterer om dagens program og muligheder. Efter den fælles start er aktiviteterne åbne. Vi vil gerne lave lidt logistik på programmet, så der er så lidt ventetid ved de enkelte aktiviteter som muligt. Vi opfordrer til fælles spisning. Der er flere steder med store grill, som I gerne må benytte. I tager selv kul med eller køber kul/brænde af os. Efter frokost er der igen fuld knald på aktiviteterne. En god fælles afslutning kan være ildtænding og bålbagte pandekager i kombination med medbragt kage. Vandraketdyst Fjorden i kano, tømmerflåde eller motorjolle De typiske aktiviteter på et klassearrangement er: Startleg: Støvlekast Tur i waders Vandraketdyst Gps - jagt Ildtænding i forbindelse med frokost / eftermiddag Kanotur ( 1 voksen i hver kano) Men alle Fjordcentrets aktiviteter er åbne Vi har waders fra støvlestørrrelse 30 til 50 Klassearrangementer tilbydes året rundt. Klassearrangementer (hverdage) for op til 25 personer, ekstra personer betaler normalt entre og overnatning. 1 fuldt forløb med 1 fagforløb hvor læreren deltager, 2 aktiviteter og 1 overnatning 4.500,- Fredagshit med ankomst mellem kl. 15 og med 2 aktiviteter og 1 overnatning 2.750,- Klassearrangementer i weekender; alm. entre billetter.

15 Prisliste Priserne gælder indenfor normal skoletid mandag til fredag. I weekender gælder de almindelige entrepriser. Fjordcentret, midt i Naturpark Randers Fjord 2-4 timers forløb a 2.000,- for grupper og klasser op til 25 personer. Fjordens Friske Fisk. Tømmertrivselsflåde. Livet på det lave vand. Kanotons. Jungletur. Små aktiviteter, vi hjælper i gang, og derefter er I på egen hånd. De første 2 aktiviteter koster 1.250,- ekstra kan tilkøbes á 500,- Tur i waders. Vandraket. Bogstavs- eller emnejagt med gps. Gamle lege, vi introducerer jer til en håndfuld gamle fysiske lege, og så kan I ellers lege videre. Fiskeri med fiskestænger. Ildtænding. Rebslagning, vi slår 1 langt reb til langsjip og 2 små reb som kan bruges til individuel sjipning. Leg og små opgaver med walkie-talkier Pakker Lejrskoler / Hytteture pr. klasse (ca. 25 personer) 1 døgn med 1 fagforløb, 2 aktiviteter og 1 overnatning 4.500,- 2 døgn med 2 fagforløb, 4 aktiviteter og 2 overnatninger 9.000,- 3 døgn med 3 fagforløb, 4 aktiviteter og 3 overnatninger ,-* 4 døgn med 4 fagforløb, 5 aktiviteter og 4 overnatninger ,-* * såfremt I ikke benytter jer af et fagforløb kan I fratrække 2.000,- Blå Flag stationen i Fjellerup 2-3 timers forløb á 2.500,- for børnegrupper op til 25 børn Introduktion til snorkling, maks. 8 i vandet af gangen pr. instruktør. Ekstra instruktører kan tilkøbes eller selv medbringes. Livet på lave vand. Med waders, ketsjere, spande og undersøgelsesgrej kigger vi nærmere på livet på det lave vand. Aktiviteten kan evt. suppleres med et bål og tilberedning af rejer etc. Grenaa Naturskole 2 timers forløb á 1.000,- for op til børnegrupper på 25 Waderstur Gps-tur Snitteværksted og Ildtænding Gåtur med naturvejleder Fossiltur ved Sangstrup ,- Kanotur på Grenaaen Kanoer lejes til dagspris á 200,- Vejleder kan tilkøbes á 500,- pr. påbegyndt time.

16 Blå flag station i Fjellerup Grenaa Naturskole Kyst- og Fjordcentret Voer Færgevej 123, 8950 Ørsted Tlf post@kystogfjordcentret.dk -

Skoletjeneste & FjordCamp

Skoletjeneste & FjordCamp Skoletjeneste & FjordCamp Sjov, leg og læring på den fede måde! Dagsbesøg, Lejrskole og Hytteture Kyst- & Fjordcentret Kyst- og Fjordcentrets skoletjeneste FjordCamp for skoler Når I kommer på Kyst- &

Læs mere

KYST- OG FJORDCENTRETS SKOLETJENESTE

KYST- OG FJORDCENTRETS SKOLETJENESTE Indhold For de mindste (børnehave og indskoling)... 3 Krible-Krable smådyr... 3 Fjordens Friske Fisk... 4 Svampetur... 6 Kysten og fjordens dyreliv... 7 Ildens magi - Bål og bålaktiviteter... 7 Jul på

Læs mere

Skoletjeneste & FjordCamp

Skoletjeneste & FjordCamp Skoletjeneste & FjordCamp 2016 Sjov, læring & samvær på den fede måde! Kyst- & Fjordcentret Kyst- og Fjordcentrets skoletjeneste Når I kommer på Kyst- & Fjordcentret til et skoletjenesteforløb eller på

Læs mere

Fokus på naturen i Norddjurs

Fokus på naturen i Norddjurs Fokus på naturen i Norddjurs Månedens tur i 2014 Alle de beskrevne ture er ganske gratis at deltage i. Februar Vi fletter med pil Mandag d. 10. Februar fredag d. 14 februar 10.00 15.00 Naturværkstedet

Læs mere

Naturoplevelser på Djursland 25. juni 5. juli

Naturoplevelser på Djursland 25. juni 5. juli Torsdag den 25. juni kl. 09.30 FJORDENS FRISKE FISK Kom og vær med til at røgte garn. Sted: Kyst- og Fjordcentret, Voer Færgevej 123. Torsdag den 25. juni kl. 18-21 MOTIONSBANKO - FOR HELE FAMILIEN I denne

Læs mere

Naturoplevelser på Djursland 2. juli 12. juli

Naturoplevelser på Djursland 2. juli 12. juli Onsdag den 1. juli til onsdag den 5. august kl. 09.45-12 VANDRETUR MED GUIDE - MODERAT AKTIVITETSNIVEAU Sommervandretur: Juli/august uge 27-28-29-30-31-32. Onsdage. Vandretur krydret med den "gode historie"

Læs mere

Blå Flag program 2015. Ud i det blå med Sønderborg Kommune

Blå Flag program 2015. Ud i det blå med Sønderborg Kommune Blå Flag program 2015 Ud i det blå med Sønderborg Kommune Aktivitetskalender Juni Juli August On 1 Aktiv sommer Lø 1 Undervandsjagt + Spis din kyst To 2 Aktiv sommer Sø 2 Snorkelsafari Fr 3 Aktiv sommer

Læs mere

Skoletjenesten. Tilbud til gymnasier 2012. Generelt om skoletjenesten

Skoletjenesten. Tilbud til gymnasier 2012. Generelt om skoletjenesten Skoletjenesten Tilbud til gymnasier 2012 Generelt om skoletjenesten Fjord&Bælt har stor erfaring i undervisning rettet mod de gymnasiale uddannelser. Undervisningen har er ofte tilrettelagt i samarbejde

Læs mere

Blå Flag program 2012. Ud i det blå i Sønderborg Kommune

Blå Flag program 2012. Ud i det blå i Sønderborg Kommune Blå Flag program 2012 Ud i det blå i Sønderborg Kommune Juni Juli August Sø 1 Strandkunst On 1 Fjordsafari AKTIVITETSKALENDER Ma 2 Aktiv Sommer To 2 Fjordsafari Ti 3 Aktiv Sommer/Fjordsafari Fr 3 Skibsbygger

Læs mere

Tilbud til skoler 2012-7. til 10. klasse

Tilbud til skoler 2012-7. til 10. klasse Skoletjenesten Tilbud til skoler 2012-7. til 10. klasse Generelt om skoletjenesten Skoletjenesten på Fjord&Bælt benytter en moderne og anderledes undervisningsform, hvor underviserne, med udgangspunkt

Læs mere

Naturoplevelser på Djursland 9. juli 16. juli

Naturoplevelser på Djursland 9. juli 16. juli Torsdag den 9. juli kl. 10 Torsdag den 9. juli kl. 10 Torsdag den 9. juli kl. 10-12 LAV DIT EGET INSEKTBO For at tiltrække de nyttige og bestøvende insekter til haven, kan man lave et insektbo og hænge

Læs mere

Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse.

Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse. Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse. Ud med kunsten landart for børn (hele året) Fag: Billedkunst, dansk og natur/teknik

Læs mere

HALETUDSER OG SØENS LIV

HALETUDSER OG SØENS LIV HALETUDSER OG SØENS LIV Det myldrer med liv i Vandværkstedet vandhul, udstyret med net spand fanger vi de mange spændende dyr, der lever i vandet. Nle af dyrene spiser de andre, nle dyr er dem der bliver

Læs mere

Arrangements oversigt 2015

Arrangements oversigt 2015 Arrangements oversigt 2015 I dette hæfte er alle Kyst- og Fjordcentrets offentlige tilbud beskrevet, og under de 4 lokaliteter er ture / events beskrevet. Praktiske oplysninger Det er Kyst- og Fjordcentret

Læs mere

Status for Kyst- og Fjordcentret 2015

Status for Kyst- og Fjordcentret 2015 Status for Kyst- og Fjordcentret 2015 Fjordcentret Sæsonen startede tidligt med arrangementer allerede fra den første weekend i januar, men ellers er det generelle billede, at langt de fleste af vores

Læs mere

Skoletjenesten på Fjord&Bælt

Skoletjenesten på Fjord&Bælt Skoletjenestens målsætning Formålet med undervisningen på Fjord&Bælt er at lade eleverne erfare, hvord interessant det kan være at lære om biologi, miljø, kulturhistorie og fiskeri når de selv deltager

Læs mere

Blå Flag program 2019

Blå Flag program 2019 Blå Flag program 2019 Mød os på Facebook og Instagram under navnet Blå Flag Center Sønderborg. Her kan du følge med i hvad der sker på centeret og få oplysninger om de enkelte aktiviteter. Aktivitetskalender

Læs mere

Sejladsaktivitet: Havkajak

Sejladsaktivitet: Havkajak Sejladsaktivitet: Havkajak Det sikres at deltagerne er klædt på efter forholdene f.eks. våddragt, rojakke / regnjakke, neopren sko, hue, handsker mv. Desuden medbringes på længere ture nødtøj, tørt ekstra

Læs mere

SOMMERARRANGEMENTER I NATURPARK LILLEBÆLT 2017

SOMMERARRANGEMENTER I NATURPARK LILLEBÆLT 2017 SOMMERARRANGEMENTER I NATURPARK LILLEBÆLT 2017 JUNI Lillebælts kyster Kystvandring på Trelde Næs Tirsdag d. 13. juni 2017, 18.30-20 Mødested: P-pladsen Treldenæsvej 290, 7000 Fredericia En kystvandring

Læs mere

Sejladsaktivitet: Havkajak

Sejladsaktivitet: Havkajak Sejladsaktivitet: Havkajak Søer og åer Det sikres at deltagerne er klædt på efter forholdene f.eks. våddragt, rojakke / regnjakke, neopren sko, hue, handsker mv. Desuden medbringes på længere ture nødtøj,

Læs mere

# DEN ÅBNE SKOLE. Et samspil mellem folkeskolerne og Ungdomsskolen i Esbjerg Kommune

# DEN ÅBNE SKOLE. Et samspil mellem folkeskolerne og Ungdomsskolen i Esbjerg Kommune # DEN ÅBNE SKOLE Et samspil mellem folkeskolerne og Ungdomsskolen i Esbjerg Kommune INDHOLD Den Åbne Skole i samspil mellem folkeskolerne og Ungdomsskolen i Esbjerg Kommune....3 1: Undervisning på vandet

Læs mere

Naturformidling - status 2013 og perspektivering 2014

Naturformidling - status 2013 og perspektivering 2014 Naturformidling - status 2013 og perspektivering 2014 Kyst- og Fjordcentret Indledning Norddjurs Kommune og Kyst- og Fjordcentret indgik pr. 1. februar 2013 samarbejdsaftale om de naturformidlingsopgaver,

Læs mere

Natur/Teknologi Undersøgelseskompetence. Undersøgelser i naturfag Organismer

Natur/Teknologi Undersøgelseskompetence. Undersøgelser i naturfag Organismer Små dyr på lavt vand I tilfælde af dårligt vejr kan man vælge at flytte stranddelen fra sandstranden til lagunen - waders bruges kun i koldt vejr, brug altid redningsveste. Beskrivelse Fælles Mål Faglige

Læs mere

Naturpatruljen. en afdeling i Børnehuset Rytterkilden. se under Daginstitution Langmark og Rytterkildens børnehave

Naturpatruljen. en afdeling i Børnehuset Rytterkilden.  se under Daginstitution Langmark og Rytterkildens børnehave Naturpatruljen en afdeling i Børnehuset Rytterkilden http://horsens.inst.dk se under Daginstitution Langmark og Rytterkildens børnehave Velkommen til Naturpatruljen Naturpatruljen er Børnehuset Rytterkildens

Læs mere

Begynd eller afrund jeres samtale med dette kort

Begynd eller afrund jeres samtale med dette kort Begynd eller afrund jeres samtale med dette kort Kommer børn nok ud? Synes du, at det er vigtigt, at børn får oplevelser med og i naturen? Hvorfor eller hvorfor ikke? Kommer dit barn nok ud og får de rigtige

Læs mere

Sommer Juni, Juli, August

Sommer Juni, Juli, August Sommer 2018 - Juni, Juli, August Tur ud til Bondemand Jens - Grønne Spirer Så er vi taget på en tur ud til Bondemand Jens, denne gang er vi alle sammen gået der ud i det dejlige sommervejr, glade børn

Læs mere

Nyhedsbrev august 2014 Nyt nyt nyt 3D-billeder Ansigtsmaling Ny legeplads på sporteren

Nyhedsbrev august 2014 Nyt nyt nyt 3D-billeder Ansigtsmaling Ny legeplads på sporteren Nyhedsbrev august 2014 Kære forældre Velkommen til et nyt skoleår, og særlig velkommen til den nye 0. årgang. Der er sket lidt ændringer i SFO. Alle dage undtagen torsdag har pædagoger og pædagogmedhjælpere

Læs mere

DYKNING FAKTA GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

DYKNING FAKTA GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN DYKNING DYKNING Til dykning lærer du at bevæge dig under vandet og får en god fornemmelse for din krop og din vejrtrækning. Når du skal lære at dykke, er der både teoriundervisning på land og praktisk

Læs mere

Samsø Naturskoles og Blå-Flag Centers Naturture og aktiviteter: Maj - september, 2019

Samsø Naturskoles og Blå-Flag Centers Naturture og aktiviteter: Maj - september, 2019 Samsø Naturskoles og Blå-Flag Centers Naturture og aktiviteter: Maj - september, 2019 Samsø Kommune, Naturafdelingen Langørevej 12, 8305 Samsø, Tlf. 86 59 64 54 Samsø Kommunes Naturafdeling byder velkommen

Læs mere

Roskilde Ungdomsskole. Fælles mål og læseplan for valgfaget. Friluftsliv og naturforståelse

Roskilde Ungdomsskole. Fælles mål og læseplan for valgfaget. Friluftsliv og naturforståelse Roskilde Ungdomsskole Fælles mål og læseplan for valgfaget Friluftsliv og naturforståelse November 2014 Fælles mål Vision Hensigten med valgfaget Friluftsliv og naturforståelse er, at eleverne gennem undervisning

Læs mere

BLÅ FLAG AKTIVITETER 2015 I HELSINGØR KOMMUNE

BLÅ FLAG AKTIVITETER 2015 I HELSINGØR KOMMUNE BLÅ FLAG AKTIVITETER 2015 I HELSINGØR KOMMUNE PRØV EN SNORKELTUR Hver dag i sommerferien kan du tage en svømmetur på snorkelstien i Kronborgbugten, Ved Kystens Perle, Hornbæk Plantage eller ved Julebæk.

Læs mere

Læreplan for Refmosegård Børnehave

Læreplan for Refmosegård Børnehave Læreplan for Refmosegård Børnehave Fokusfelt i Område 11: Læringsmål: Natur og naturfænomener Handleplan 1. Alle børn skal have mulighed for at opleve glæde ved at færdes i naturen på alle årstider. 2.

Læs mere

ET HAV AF OPLEVELSER... BLÅ FLAG ARRANGEMENTER - SOMMER 2016

ET HAV AF OPLEVELSER... BLÅ FLAG ARRANGEMENTER - SOMMER 2016 ET HAV AF OPLEVELSER... BLÅ FLAG ARRANGEMENTER - SOMMER 2016 HER FINDER DU VORES BLÅ FLAG ARRANGEMENTER 2 1113 1 3 6 8 7 4 14 12 5 10 9 1. Skærbæk Strandpark 2. Trelde Næs 3. Lyngsoddevej, Fredericia

Læs mere

Samsø Naturskoles. og Blå-Flag Centers. Naturture og aktiviteter Juli - august 2014. Samsø Kommune, Naturafdelingen

Samsø Naturskoles. og Blå-Flag Centers. Naturture og aktiviteter Juli - august 2014. Samsø Kommune, Naturafdelingen Samsø Naturskoles og Blå-Flag Centers Naturture og aktiviteter Juli - august 2014 Samsø Kommune, Naturafdelingen Langørevej 12, 8305 Samsø Tlf.: 86 59 64 54 Samsø Kommunes Naturafdeling byder velkommen

Læs mere

Blå Flag program 2016

Blå Flag program 2016 Blå Flag program 2016 Mød os på Facebook og Instagram under navnet Blå Flag Center Sønderborg. Her kan du følge med i hvad der sker på centeret og få oplysninger om de enkelte aktiviteter. Aktivitetskalender

Læs mere

Skolefritidsordningen ved Filial Bredebro

Skolefritidsordningen ved Filial Bredebro Skolefritidsordningen ved Filial Bredebro Velkommen til Bredebro SFO. Det er dejligt at kunne sende denne folder ud til jer, for nu nærmer vi os snart begyndelsen på den nye struktur. Vi glæder os meget

Læs mere

Vuggestue området. Bevægelse og leg. Muse workshop for de helt små

Vuggestue området. Bevægelse og leg. Muse workshop for de helt små Vuggestue området Vi har i år lavet et separat område kun for vuggestuer, så alle vuggestueaktiviteter r samlet et sted og de små ben ikke skal bruge al deres energi på at gå mellem de sjove aktiviteter.

Læs mere

Samsø Naturskoles. og Blå-Flag Centers. Naturture og Aktiviteter Juni - august Samsø Kommune, Naturafdelingen

Samsø Naturskoles. og Blå-Flag Centers. Naturture og Aktiviteter Juni - august Samsø Kommune, Naturafdelingen Samsø Naturskoles og Blå-Flag Centers Naturture og Aktiviteter Juni - august 2016 Samsø Kommune, Naturafdelingen Langørevej 12, 8305 Samsø, Tlf. 86 59 64 54 Samsø Kommunes Naturafdeling byder velkommen

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Naturvejleder Faxe 2012. Kom med på tur!

Naturvejleder Faxe 2012. Kom med på tur! Naturvejleder Faxe 2012 Kom med på tur! Skovens Dag - Skovtur for hele familien 29. april, kl. 11.00-13.00 Mødested: P-pladsen ved Strandegård Dyrehave. Fra Faxe Ladeplads køres mod syd og ca. 500 m efter

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Sommer Sejler Camp 2013 i Frederikssund / Marbæk Juniorsejlcenter.

Sommer Sejler Camp 2013 i Frederikssund / Marbæk Juniorsejlcenter. Sommer Sejler Camp 2013 i Frederikssund / Marbæk Juniorsejlcenter. I uge 31: søn 28. juli fre 2. august 2013 Så er det igen tid for tilmelding til årets super sommersejlercamp i uge 31 fra søndag eftermiddag

Læs mere

skanderborg-ungdomsskole.dk

skanderborg-ungdomsskole.dk SKOLEPAKKER skanderborg-ungdomsskole.dk Forord Ungdomsskolen har med skolepakkerne sammensat en række aktive tilbud til skolerne i Skanderborg Kommune. Alle skolepakker gælder for 7.-9. klasse med undtagelse

Læs mere

Lad klassen opleve. Hvolris Jernalderlandsby. En anden tid - et andet tempo

Lad klassen opleve. Hvolris Jernalderlandsby. En anden tid - et andet tempo Lad klassen opleve Hvolris Jernalderlandsby En anden tid - et andet tempo Hvolris Jernalderlandsby En anden tid - et andet tempo I 1960`erne fandt og udgravede man de første arkæologiske spor efter vores

Læs mere

Dykning. Danmarks sjoveste

Dykning. Danmarks sjoveste Dykning Danmarks sjoveste Lyst til at opleve verden under overfladen? Så kom til Camp Hverringe og dyk med børnene, med din partner eller de andre i klubben. Her er noget for alle, der elsker vand... Danmarks

Læs mere

Natur og naturfænomener er en del af den pædagogiske læreplan

Natur og naturfænomener er en del af den pædagogiske læreplan Naturfænomener Natur og naturfænomener er en del af den pædagogiske læreplan. Guderup Børnehave ligger i et område hvor der er et ønske fra politisk hold om at børn bliver nysgerrige på de naturvidenskabelig

Læs mere

SOMMERSKOLEN. Uge 26 + 27. Et tilbud til børn fra børnehaveklasse til og med 6. klasse

SOMMERSKOLEN. Uge 26 + 27. Et tilbud til børn fra børnehaveklasse til og med 6. klasse SOMMERSKOLEN 2011 Uge 26 + 27 Et tilbud til børn fra børnehaveklasse til og med 6. klasse INFORMATION SOMMERSKOLEN 2011 PERIODE Sommerskolen er i ugerne 26 og 27 HVEM KAN DELTAGE Børn i 0. - 6. klasse

Læs mere

SOMMERPROGRAM 2019 FOR DAGENE 15.juli til 26.juli.

SOMMERPROGRAM 2019 FOR DAGENE 15.juli til 26.juli. SOMMERPROGRAM 2019 FOR DAGENE 15.juli til 26.juli. DU 1 mandage, tirsdage & onsdage DU 2 onsdage, torsdage & fredage Program for Sommerugerne 29 & 30 2019. Kolding Kommune har igen i år besluttet at der

Læs mere

Krabber der napper KLF s socialrådgiver Ordinær generalforsamling Formandens beretning

Krabber der napper KLF s socialrådgiver Ordinær generalforsamling Formandens beretning Krabber der napper KLF s socialrådgiver Ordinær generalforsamling Formandens beretning KØBENHAVNS KOMMUNESKOLE NR 8 19. SEPTEMBER 2012 spørgsmål til naturvejlederen fra Natur der Bevæger. Han hedder Martin

Læs mere

UGEBREV. uge Ugebrevet udkommer normalt hver weekend. Deadline for indlæg er fredage kl. 20 på

UGEBREV. uge Ugebrevet udkommer normalt hver weekend. Deadline for indlæg er fredage kl. 20 på UGEBREV uge 26 2019 Ugebrevet udkommer normalt hver weekend. Deadline for indlæg er fredage kl. 20 på syddjursfriskolenyhedsbrev@hotmail.com KALENDER: Uge 26: Lejrtur for hele skolen 28/6 kl. 11-12: Afhentning

Læs mere

Samsø Naturskoles. og Blå-Flag Centers. Naturture og aktiviteter Juni - august 2015. Samsø Kommune, Naturafdelingen

Samsø Naturskoles. og Blå-Flag Centers. Naturture og aktiviteter Juni - august 2015. Samsø Kommune, Naturafdelingen Samsø Naturskoles og Blå-Flag Centers Naturture og aktiviteter Juni - august 2015 Samsø Kommune, Naturafdelingen Langørevej 12, 8305 Samsø, Tlf. 86 59 64 54 Samsø Kommunes Naturafdeling byder velkommen

Læs mere

Klassehyttetur og udflugter

Klassehyttetur og udflugter Klassehyttetur og udflugter Inspirationskatalog 1 Klassehyttetur og udflugter Indledning...3 Sted: Camp Hverringe...4 Sted: Vigelsø...6 Sted: Martofte gamle skole på Hindsholm...8 Sted: Odense ZOO...9

Læs mere

Naturoplevelser på Djursland I perioden 23. juni 30. juni

Naturoplevelser på Djursland I perioden 23. juni 30. juni Naturoplevelser på Djursland I perioden 23. juni 30. juni Lørdag den 25. juni kl. 14 LEGEDAG MED FÆLLESSPISNING PÅ ENSLEVGÅRDEN Arrangementet foregår i år sammen med Djurslands Fjerkræklub. Vi starter

Læs mere

Forårsbørn Søndersø FFO1.

Forårsbørn Søndersø FFO1. Forårsbørn 2016 Søndersø FFO1 VELKOMMEN Jeres børn skal til at starte i FFO og et nyt og forhåbentlig spændende kapitel i deres barndom begynder. Vi lægger stor vægt på, at børnene får en god og tryg start,

Læs mere

Vandkanten kalder. Blå Flag inviterer dig og din familie til kystsjov i skolernes sommerferie

Vandkanten kalder. Blå Flag inviterer dig og din familie til kystsjov i skolernes sommerferie Vandkanten kalder Blå Flag inviterer dig og din familie til kystsjov i skolernes sommerferie Hybenlarver og stenbidere I både opskylszonen og klitrækkerne kan man finde sjove sten, smukke skaller og farverige

Læs mere

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL Mini-Søhulen Børnene har i overgangen fra børnehave til Mini-Søhulen brug for en pædagogik, der kan bygge bro mellem de to verdener. De to verdener er forskellige i forhold til

Læs mere

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012 Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012 Referencenummer: 21954 Navn naturvejleder: Kasper Kollerup Nielsen / Carsten Enemark Navn arbejdsgiver: Fjordcentret Arbejdssted: Voer Færgested og hele Norddjurs

Læs mere

Skovsøen. En historie om naturfagsundervisningen på Hellerup Skole

Skovsøen. En historie om naturfagsundervisningen på Hellerup Skole Skovsøen En historie om naturfagsundervisningen på Hellerup Skole Kan man fange fisk? Et af de mange spørgsmål som dukker op under introen til det projekt, som 5. gul skal i gang med. Klassen skal lave

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om sjov motion og hårdt arbejde. Forløb 29 IDRÆT 2-6 klasse

KOM UD OG LÆR! - om sjov motion og hårdt arbejde. Forløb 29 IDRÆT 2-6 klasse KOM UD OG LÆR! - om sjov motion og hårdt arbejde Forløb 29 IDRÆT 2-6 klasse Engang var børn ikke inde. Kun hvis de skulle i skole eller spise eller sove. Det gælder så ikke længere - for PC, ipad og mobil

Læs mere

Samsø Naturskoles. og Blå-Flag Centers. Naturture og Aktiviteter Maj - august, Samsø Kommune, Naturafdelingen

Samsø Naturskoles. og Blå-Flag Centers. Naturture og Aktiviteter Maj - august, Samsø Kommune, Naturafdelingen Samsø Naturskoles og Blå-Flag Centers Naturture og Aktiviteter Maj - august, 2018 Samsø Kommune, Naturafdelingen Langørevej 12, 8305 Samsø, Tlf. 86 59 64 54 www.samsonaturskole.dk Samsø Kommunes Naturafdeling

Læs mere

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL Velkommen i Mini-Søhulen! Vi håber, I finder jer til rette og føler jer vel modtaget - vi er spændte og forventningsfulde, og glæder os til at se jer. Anni Iversen 01-03-2013 Side

Læs mere

Hvad er Forårs SFO? Det skal være medvirkende til at børnene får et godt afsæt for den første tid i skolen.

Hvad er Forårs SFO? Det skal være medvirkende til at børnene får et godt afsæt for den første tid i skolen. Hvad er Forårs SFO? Forårs SFO er Odense Kommunes tilbud for kommende skolebørn mellem 1. marts og 31. juli. Formålet er at skabe en glidende overgang fra dagtilbud til skole og dermed støtte en sammenhængende

Læs mere

At børnene får viden om og sprog omkring insekter og små dyr i naturen og dermed udvidet naturforståelse

At børnene får viden om og sprog omkring insekter og små dyr i naturen og dermed udvidet naturforståelse 1/9 Krible krable dyr Sammenhæng Vi er udendørs og i naturen hver dag året rundt. Når børnene finder insekter og små dyr vil vi gerne bruge tid på at følge børnenes spor og undersøge vores fund. Vi medbringer

Læs mere

SKOLEPAKKER 2014-2015 SKOLEPAKKER 2014-2015

SKOLEPAKKER 2014-2015 SKOLEPAKKER 2014-2015 SKOLEPAKKER 2014-2015 SKOLEPAKKER 2014-2015 Grejbank Klatrevæg Kano Kajak GPS Mountainbike Førstehjælp .... Forord. 3 En dag på vandet 4 En dag på mountainbike 5 En dag på klatrevæggen. 6 GPS skattejagt.

Læs mere

Børnehuset Vestermarievej 16 3700 Rønne Tlf. 56 92 43 60 Mail: bornehuset@brk.dk

Børnehuset Vestermarievej 16 3700 Rønne Tlf. 56 92 43 60 Mail: bornehuset@brk.dk Børnehuset Vestermarievej 16 3700 Rønne Tlf. 56 92 43 60 Mail: bornehuset@brk.dk Børnehuset er en integreret institution, hvilket betyder, at vi både har en børnehave og en fritidsordning. Denne velkomstfolder

Læs mere

Børnehuset Fuglsang. Velkommen til. Vesthuset. Hjemmeside: Adresse: Geels plads 44. Telefonnummer:

Børnehuset Fuglsang. Velkommen til. Vesthuset. Hjemmeside:   Adresse: Geels plads 44. Telefonnummer: Børnehuset Fuglsang Velkommen til Vesthuset Hjemmeside: www.fuglsang.ltk.dk Adresse: Geels plads 44 Telefonnummer: 45 28 57 40 Mail: Leder Mette Zander: mekl@ltk.dk Åbningstider: Mandag til torsdag: 7:00-17:00

Læs mere

DYR PÅ LANDET & FRA JORD TIL BORD

DYR PÅ LANDET & FRA JORD TIL BORD DYR PÅ LANDET & FRA JORD TIL BORD Vi glædede os vist begge rigtig meget til vores første temauge og var nok samtidig lidt spændte på hvordan det hele ville forløbe. Det var jo meget anderledes især for

Læs mere

Sommerferie-sjov med Tønder Ungdomsskole / SSP

Sommerferie-sjov med Tønder Ungdomsskole / SSP Sommerferie-sjov med Tønder Ungdomsskole / SSP Som et nyt tiltag arrangeres der i år en række forskellige aktiviteter til børn og unge i uge 32 den sidste uge af skolernes sommerferie. Der er sammensat

Læs mere

Pinsetræf 2016 på Bornholm 13. 16. maj

Pinsetræf 2016 på Bornholm 13. 16. maj Pinsetræf 2016 på Bornholm 13. 16. maj Kom til Hullehavn Camping (5806) og nyd pinsen. Traditionen tro afholdes der Pinsetræf på Hullehavn Camping ved Svaneke. Turen går til Bornholm en ø, der har alt.

Læs mere

Europæisk Nationalparkdag med knald på!

Europæisk Nationalparkdag med knald på! Naturen set i glas Gratis entré og undervisning for skoler i Syddjurs Kommune i anledning af Europæisk Nationalparkdag. Øvrige skoler betaler entré. Børn 0 12 år: gratis, unge 13 17 år: kr. 20.. Øvrige:

Læs mere

Marselisborg Sejlklubs

Marselisborg Sejlklubs Marselisborg Sejlklubs Ungdomsafdeling Information til nye sejlere og forældre Velkommen som sejlerforældre Velkommen i Marselisborg Sejlklubs (MS) Ungdomsafdeling. I skal vide at sejlads er en tidskrævende

Læs mere

Klubbens forventninger til sejlerforældre. Aktiviteter i MS Ungdom. Aktiviteter i sommersæsonen:

Klubbens forventninger til sejlerforældre. Aktiviteter i MS Ungdom. Aktiviteter i sommersæsonen: Klubbens forventninger til sejlerforældre Alle aktiviteter i klubben drives af frivillige forældre og aktiviteterne afhænger af forældrenes indsats. Klubbens minimum forventninger til jer som forældre,

Læs mere

Sundhedsvisioner for børn og unge 0 14 år i Mejrup.

Sundhedsvisioner for børn og unge 0 14 år i Mejrup. Indholdsfortegnelse Sundhedsvisioner for børn og unge i Mejrup.....side 2 Handleplan Mejrup Skole Kost..side 3 Handleplan Mejrup Skole Bevægelse..side 4 Handleplan Mejrup Skole Naturen side 5 Handleplan

Læs mere

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet Med udgangspunkt i de seks temaer, som BUPL, FOA, KL har udarbejdet: 1) Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2) Sociale kompetencer 3) Sprog og kommunikation 4) Krop og bevægelse

Læs mere

FORÆLDREOVERTAGELSE - 1.c september 08

FORÆLDREOVERTAGELSE - 1.c september 08 S.20 FORÆLDREOVERTAGELSE - 1.c september 08 Af Dorthe Kirkegaard Thomsen, mor til Alfred 1.c Vi samles i 1.c.s klasseværelse fredag morgen. Sasha har fødselsdag og har en kage med. Så vi ved, der er noget

Læs mere

Åbent Vand Inspirationsdag DGI Svømning. Styrk dig selv som svømmer og træner i åbent vand

Åbent Vand Inspirationsdag DGI Svømning. Styrk dig selv som svømmer og træner i åbent vand DGI Svømning Åbent Vand Inspirationsdag 2018 Styrk dig selv som svømmer og træner i åbent vand Lørdag d. 18. august kl. 10-16 ved Marselisborg Lystbådehavn 2 Vær med, når DGI åbner dørene til den første

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads i FDF Alsønderup (20/06/2013)

Sikkerhedsinstruks for sejlads i FDF Alsønderup (20/06/2013) Sikkerhedsinstruks for sejlads i FDF Alsønderup (20/06/2013) Omfang Denne sikkerhedsinstruks gælder for al kanosejlads eller anden sejlads med unge under 18 år i FDF Alsønderup regi. Den gælder, når der

Læs mere

Sommerlejr 2016. Infomøde 4. april 2016 Kongeådalens Efterskole

Sommerlejr 2016. Infomøde 4. april 2016 Kongeådalens Efterskole Sommerlejr 2016 Infomøde 4. april 2016 Kongeådalens Efterskole Agenda Dagsprogrammet Aktiviteter Særligt for Pilte Den særlige opgave Forplejning Tut Noget for lederne Hvad har vi glemt Dagsprogrammet

Læs mere

4 blokke hver deres fokus

4 blokke hver deres fokus Struktur og forløb 6.30 9.30 BLOK 1 9.30 12.00 BLOK 2 12.00 14.00 BLOK 3 14.00 17.00 BLOK 4 Morgen Formiddag Middag Eftermiddag HYGGE KREATIVITET UDELIV FRI LEG 4 blokke hver deres fokus BLOK 1 BLOK 2

Læs mere

Nyhedsbrev uge

Nyhedsbrev uge Nyhedsbrev uge 33 2016 Side 1 God weekend Side 6 Filur Side 2 Nyt fra Allan Side 7-10 Børnehaven Side 3 Høstfest Side 11-12 Vuggestue Side 4-5 0. klasse Side 13 Kalender, rengøring & kontakt Vejrumbro

Læs mere

OutdoorMums: Efterfødselstræning og naturvejledning

OutdoorMums: Efterfødselstræning og naturvejledning OutdoorMums: Efterfødselstræning og naturvejledning Af Nanna Winbladh, naturvejleder i Kolding Kommune OutdoorMums er efterfødselstræning i naturen kombineret med naturvejledning. Hver torsdag formiddag

Læs mere

VELKOMMEN TIL NORDDJURS KOMMUNE VELKOMMEN KOMMUNEN HAR ET INDBYGGERTAL PÅ OG ET SAMLET AREAL PÅ GODT 721 KM 2

VELKOMMEN TIL NORDDJURS KOMMUNE VELKOMMEN KOMMUNEN HAR ET INDBYGGERTAL PÅ OG ET SAMLET AREAL PÅ GODT 721 KM 2 VELKOMMEN VELKOMMEN TIL NORDDJURS KOMMUNE Det er os en stor glæde og fornøjelse at byde dig/jer velkommen til. Vi er glade for, at du har valgt at bosætte dig her, og står klar til at hjælpe dig med at

Læs mere

Niveauafklaring i dansk

Niveauafklaring i dansk Navn... Dato... Værksted... Niveauafklaring i dansk På tur i naturen Opgave 1 - diktat På fjeldet med ungerne Fjeldet er en stor og et godt sted at tage med på travetur. Når er med på fjeldet er det vigtigt,

Læs mere

En god skolestart Maj 2017 www.hoejvangskolen.horsens.dk Højvangskolen, Højvangsalle 20, 8700 Horsens, tlf.: 7629 4040, mail: hojvangskolen@horsens.dk EN GOD SKOLESTART Børn fødes med et væld af ressourcer

Læs mere

SFO NYT MAJ OG JUNI 2013

SFO NYT MAJ OG JUNI 2013 SFO NYT MAJ OG JUNI 2013 FÆLLES Sommerferien nærmer sig og vi vil være i det Gl. Hus hele ferien. Med mindre andet er aftalt skal børnene være her senest klokken 9.30. Hvis tilmeldte børn ikke møder i

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Ud i naturen hvorfor? Det myldrer med liv i vandhullet. Hvor finder du dyrene? Hvordan får dyrene fat i deres føde?

Indholdsfortegnelse. Ud i naturen hvorfor? Det myldrer med liv i vandhullet. Hvor finder du dyrene? Hvordan får dyrene fat i deres føde? Indholdsfortegnelse Besøg et vandhul om foråret Finn Therkildsen TURBINE 2009 Illustrationer: Peter D. Terkildsen Layout: Pedersen & Pedersen Redaktion: Jesper Tolstrup Sådan læser du bogen Undervejs i

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med kanoer i FDF Vejle 1

Sikkerhedsinstruks for sejlads med kanoer i FDF Vejle 1 side 1 af 3 Sikkerhedsinstruks for sejlads med kanoer i FDF Vejle 1 Udarbejdet: 30. april 2013 09:36 Godkendt af bestyrelsen for FDF Vejle 1: Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? Skriv navn(e)

Læs mere

Modul 2 børnehaven. Krop og Bevægelse / Natur og Naturfænomener. Sprog.

Modul 2 børnehaven. Krop og Bevægelse / Natur og Naturfænomener. Sprog. Modul 2 børnehaven Krop og Bevægelse / Natur og Naturfænomener. Sprog. Fokuspunkter Fællesskab/ Bevægelse Periode Maj-august 2016 ( dette modul starter når vores største børn overgår til SFO) Tovholdere

Læs mere

Aktiv Familie Ferie - Uge 31, 2012

Aktiv Familie Ferie - Uge 31, 2012 Aktiv Familie Ferie - Uge 31, 2012 Tlf.: 7649 6000 Tlf.: 7586 5533 Aktiv Familie Ferie... med sjove udfordringer & skønne natur- og friluftsoplevelser Drømmer I om at slippe hverdagens daglige gøremål,

Læs mere

Naturens dag. Friluftsfestival. Besøg de deltagende foreninger! Der er masser af muligheder for en snak, tips og tricks og sjove aktiviteter!

Naturens dag. Friluftsfestival. Besøg de deltagende foreninger! Der er masser af muligheder for en snak, tips og tricks og sjove aktiviteter! Naturens dag Friluftsfestival Besøg de deltagende foreninger! Der er masser af muligheder for en snak, tips og tricks og sjove aktiviteter! Festivalen er åben fra 10.00-15.00 Naturstyrelsen, Kronjylland:

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Melita 2014

Pædagogisk læreplan for Melita 2014 Pædagogisk læreplan for Melita 2014 Værdier og menneskesyn: Vores pædagogiske arbejde tilrettelægges ud fra et værdigrundlag præget af det kristne menneskesyn og et socialt engagement. I børnehøjde betyder

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 7. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 7 Emne: Sund og stærk side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 7. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 7 Emne: Sund og stærk side 1 Uge 7 Emne: Sund og stærk Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 7 Emne: Sund og stærk side 1 HIPPY HippHopp Uge7_sund og stærk.indd 1 06/07/10 11.24 Uge 7 l Sund og stærk Det er tidligt

Læs mere

Information i forbindelse med OVERNATNING i shelters på Myrthuegård

Information i forbindelse med OVERNATNING i shelters på Myrthuegård Information i forbindelse med OVERNATNING I SHELTERS på Myrthuegård SHELTERS Vore 4 shelters, med plads til 6-10 personer i hver, ligger i udkanten af den lille plantage ca. 200 meter fra centeret. Der

Læs mere

Læreplan for. Børnehaven. Skovbrynet

Læreplan for. Børnehaven. Skovbrynet Børnehaven Søndermosen Læreplan for Børnehaven Skovbrynet Udarbejdet november 2007. Børnehaven Søndermosen Nygade 50 Telefon 73 67 89 29 6330 Padborg e-mail: ia@aabenraa.dk Side 2 Indledning: I løbet af

Læs mere

Velkommen i min natur dagpleje i Christiansfeld

Velkommen i min natur dagpleje i Christiansfeld Velkommen i min natur dagpleje i Christiansfeld Jeg hedder Lis, jeg er gift med Ole, vi bor Skovforte 10 Christiansfeld. Vi har en voksen datter Rikke som bor i nærheden sammen med Lasse og deres søn Gustav,

Læs mere

Naturensdag. Friluftsfestival. Besøg de deltagende foreninger! Der er masser af muligheder for en snak, tips og tricks og sjove aktiviteter!

Naturensdag. Friluftsfestival. Besøg de deltagende foreninger! Der er masser af muligheder for en snak, tips og tricks og sjove aktiviteter! Naturensdag Friluftsfestival Besøg de deltagende foreninger! Der er masser af muligheder for en snak, tips og tricks og sjove aktiviteter! Festivalen er åben fra 10.00-15.00 Naturstyrelsen, Kronjylland:

Læs mere

Teambuilding - på en øde Ø

Teambuilding - på en øde Ø Teambuilding - på en øde Ø Teambuilding på en øde Ø Lær dig selv og dine kolleger at kende på en helt ny måde. Bliv lidt klogere på havet, dyrene, nature n og dig selv. Hvad kan man dog lave på en øde

Læs mere

Tænk hvis du var en ryle - Cases til de forskellige lande

Tænk hvis du var en ryle - Cases til de forskellige lande Tænk hvis du var en ryle - Cases til de forskellige lande Namibia: Fugleflokken skal passere Sahara-ørkenen. Det har været et usædvanligt tørt år uden megen regn, så vandhullerne er udtørrede. Flokken

Læs mere

Kajakkurser og oplevelser i KajakOasen 2015

Kajakkurser og oplevelser i KajakOasen 2015 Kajakkurser og oplevelser i KajakOasen 2015 Velkommen til et nyt og oplevelsesrigt år i Kajakoasen. Vi har et stort udvalg af kurser og oplevelser på Lamme orden og i Rørvig. Som noget nyt har vi 1 og

Læs mere