Temaer Prioriteringer Igangværende indsatser

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Temaer Prioriteringer Igangværende indsatser"

Transkript

1 Temaer Prioriteringer Igangværende indsatser Planlagte indsatser 1. Rehabiliter ing træning og vejledning til en bedre hverdag. At borgerne aktivt inddrages i, hvordan kommunens tilbud sammensættes. Rehabiliteringsforløb i hjemmeplejen (Styrk din hverdag) og på plejecentre startes op med en opstartssamtale mellem borger og involverede fagpersoner, hvor forløbet aftales. I juni blev klippekortordningen indført. Hermed får de svageste hjemmehjælpsmodtagere 60 minutter ekstra hjælp per uge som kan anvendes fleksibelt. Hjemmeplejegrupperne og visitationen arbejder videre med anbefalingerne fra Velfærdsværkstedet i Christiansfeld: Fokus på dialogen mellem hjemmehjælper og borger, herunder borgernes ønske om at anvende bytteydelser. Fokus på, hvordan antallet af forskellige hjælpere til praktisk hjælp kan reduceres, f.eks ved prioritering i planlægningen. Fokus på betydningen at visitators fysiske placering i forhold til kommunikationen med driften og den fælles forståelse af borgerne. At borgernes ressourcer altid er udgangspunktet for tildeling af hjælp. Inden hjælpen op startes vurderes borgers ressourcer i tværfagligt forum og borger visiteres til rehabiliteringsforløb efter servicelovens 83a, når borger har ressourcer til at deltage i et rehabiliteringsforløb. At borgernes ressourcer vedligeholdes eller styrkes ud fra Visitationen opstiller mål i forbindelse med funktionsvurderingen og hjemmeplejen arbejder ud fra målene i døgnrytmeplanen. Indsats til borgere, der har faldtendens eller er i risiko for at falde, planlægges iværksat i løbet af Indsatsen vil indeholde tilbud om udredning af faldproblematik og efterfølgende vejledning eller indsats efter borgerens

2 konkrete mål. Plejepersonale i hjemmeplejen og på plejecentre sætter sammen med borger og terapeut mål for rehabiliteringsforløb. Midler fra ældrepuljen anvendes til læringspartnere, der gennem sparring med driftspersonalet i hjemmeplejen kvalitetsudvikler indsatsen. konkrete, individuelle behov. At borgerne informeres om, hvordan aktivitet og sund kost styrker ens ressourcer. Forebyggende hjemmebesøg til borgere over 75 år og til udvalgte grupper af yngre borgere. Projekt iværksættes i løbet af 2016 med en forebyggende samtale til borgere, der bliver udskrevet fra Kolding Sygehus uden anden hjælp. 2. Velfærdste knologi hjælp til selvhjælp At borgernes brug af kommunens aktivitetshuse, lokaler og træningsmaskiner styrkes. At borgernes livskvalitet forbedres gennem brug af velfærdsteknologi. Selvtræning på plejecentre. Træningsvejledning fra fysioterapeut på udvalgte tidspunkter. Til plejecentrene er der via ældrepuljen indkøbt intelligente senge, ståstole, spisearme mm. Til hjemmeplejen er der via ældrepuljen indkøbt RotoCare senge til afprøvning i borgernes hjem. Møderækken med de brugerstyrede huse har resulteret i konkrete fokusområder som der arbejdes videre med i 3 brugerstyrede huse; Toften, Huset Storegade og Olivenhaven. 4 borgere i hjemmeplejen er ved at afprøve Leglifter som er en lille luftmadras der kan hjælpe borgere der f.eks ikke selv kan få benene op i sengen. Målet med Leglifteren er at forbedre borgerens livskvalitet og lette arbejdsmiljøet for medarbejderne. Forvaltningen overvejer at indkøbe 2 Legliftere De palliative sygeplejersker afprøver Maysound, som er meditativ musik målrettet terminale borgere.

3 At borgerne får demonstreret forskellige velfærdsteknologie r. I samarbejde med sundhedsafdelingen og praktiserende læger afprøves KOLprojekt, hvor 12 borgere udstyres med I-Pad og udstyr til måling af lungefunktion. Efterår 2015/forår Afprøvning af nyt nødkaldsur baseret på Smart Watch teknologi i en borgergruppe. Evaluering efter afprøvning mht. om nødkaldsuret skal erstatte vores nuværende nødkald. Uret kan anvendes til andre formål eks. overfaldsalarm, medicinpåminder og Gps tracker. Evaluering i maj At borgerne bliver fortrolige og trygge ved brugen af velfærdsteknologi. Via ældrepuljemidler indkøbes og afprøves velfærdsteknologier på plejecentrene, f.eks Roto Care senge, ståstole, spisearme, infoskærme På Åben hjælpemiddel service kan borgere se og afprøve forskellige former for forbrugsgoder og hjælpemidler. I 2016 vil seniorområdet have fokus på at velfærdsteknologien bedst muligt matches med borgerens behov. Der afvikles kompetenceudvikling af medarbejdere. Der udvikles desuden små personalerettede vejledninger/ opmærksomhedspunkter til den enkelte velfærdsteknologi. Hjemmehjælpsmodtagere kan fortsat låne en selvkørende støvsuger. At velfærdsteknologi indføres i samarbejde med borgerne. Seniorområdet og socialområdet har indgået en aftale om hjælpemidler. Denne indebærer, at borgerne i højere grad kan afprøve midlertidige hjælpemidler samtidig med at overgangen til eventuelt varigt hjælpemiddel opleves ubureaukratisk for borgeren.

4 At borgerne Richshaw cykler: oplever større grad Der er i alt 7 cykler. De er placeret på af frihed gennem Bertram Knudsens have, brug af Teglgårdsparken, Munkensdam, velfærdsteknologi. Vesterled, Toften, Kongebrocenteret og Kongsbjerghjemmet. Over de sidste 7 måneder er der i alt cyklet 182 ture med 27 forskellige piloter. Det meldes fra plejecentrene at beboerne er glade for at cykle. Der cykles hele året rundt. Aktivitetsvennerne er introduceret til cyklerne og dermed cykles der så småt med ældre fra eget hjem. At borgerne har Ankestyrelsen har i marts 2012 husholdningsmaski fastslået at en kommune, efter en ner i hjemmet, der individuel og konkret vurdering, kan understøtter en indstille praktisk hjælp til støvsugning, god og effektiv såfremt det vurderes at borgeren selv hjælp fra kan udføre opgaven med f.eks en kommunen eller selvkørende støvsuger. Ankestyrelsen privat leverandør. slår samtidig fast, at en selvkørende støvsuger er et forbrugsgode, hvortil borgeren kan ansøge om 50 procent kommunal medfinansiering. At administration og planlægning forbedres gennem brug af velfærdsteknologi. Omlægning af bilruter i hjemmeplejen til scooter og el-cykelruter. Der er i alt 91 el cykler i hjemmeplejen/ hjemmesygeplejen. SmartCARE er nu tilgængeligt for alle medarbejdere i Hjemmeplejen. Medarbejderne oplever, at SmartCARE er let at anvende April 2015-marts 2016 implementeres digitalt værktøj til tidlig opsporing af begyndende sygdom og tab af funktionsniveau.

5 2 elbiler har siden efteråret 2014 været brugt i sygeplejen. 3. Frivillige At frivillighed og foregår på de foreninger frivilliges præmisser. aktiviteter der skaber liv Der er via midler fra ældrepuljen ansat to aktivitetskonsulenter der i Det fælles skub har fokus på aktiviteter for ensomme ældre. Februar 2015: Seniorområdet har indkøbt 2 busser til plejecentrene til udflugter for beboerne. At frivillige og foreninger understøttes af kommunen. I foråret 2015 har der været afholdt en møderække med de brugerstyrede huse, og andre interessenter, om fremtidens brugerstyrede huse. Fremtidens brugerstyrede hus kører som projekt fra efteråret 2015 til efteråret 2016 i Toften, Olivenhaven og Huset Storegade. 5 april arrangeres en inspirationstur til Seniorhuset i Odense. Wayfinding på Midtgaarden. Designproces i samarbejde med brugere på Midtgården om skiltning og hvordan man nemt finder rundt på Midtgården. Planlægning af førstehjælp kursus for frivillige chauffører og værtinder. Kursus for frivillige chauffører og værtinder i fastspænding af kørestole. It Cafeer på de Brugerstyrede huse; Tabs, Lærkebo, Paletten, Toftegården, Catolhavegyden, Stepping. Et samarbejde mellem It for ældre og Brugerrådene.

6 At frivillige og foreninger udgør et supplement til de kommunale opgaver borgeren er visiteret til. Spisevenordning fra Ældresagen. At frivillige og foreningers samarbejde med Kolding Kommune bygger på enkle rammer og konkrete muligheder for at gøre en forskel. Retningslinjer for frivilligt arbejde er udarbejdet af hovedudvalget. De Brugerstyrede huse samarbejder på tværs i planlægningen af Seniortræf At frivillige og foreninger inddrages i, hvordan borgernes egne ressourcer styrkes. I november/ december 2014 er der afholdt kursus for 20 medarbejdere om rekruttering og fastholdelse af frivillige inden for ældreområdet. At frivillige og Toften aktivitetshus uddanner digitale foreninger ambassadører der skal hjælpe i de motiveres til nye andre brugerstyrede huse. Alle indsatsområder som for eksempel brugerstyrede huse med netadgang aflastning af har fået/får tilbud om undervisning af pårørende til Toftens digitale ambassadører. demente eller demonstration af velfærdsteknologi i borgerens hjem. Samarbejde med Brødsgaard Museum i Harte i benyttelse af Remicensstue for plejehjem og dagcentre Debat om den gode integration i lokalområdet. Initiativtager Brugerrådet i Svinget, Viuf.

7 At frivillige og foreninger motiveres til borgernære aktiviteter. Richshaw cykler: 2015: I samarbejde med sundhedsområdet er der fundet frivillige aktivitetsvenner, der hjælper borgerne i gang med konkrete aktiviteter. De frivillige er fundet og de første borgere har fået besøg af deres aktivitetsven. Der er i alt 7 cykler. De er placeret på Bertram Knudsens have, Teglgårdsparken, Munkensdam, Vesterled, Toften, Kongebrocenteret og Kongsbjerghjemmet. Over de sidste 7 måneder er der i alt cyklet 182 ture med 27 forskellige piloter. Det meldes fra plejecentrene at beboerne er glade for at cykle. Der cykles hele året rundt. Aktivitetsvennerne er introduceret til cyklerne og dermed cykles der så småt med ældre fra eget hjem. 4. Det nære sundhedsvæsen sammenh æng i behandling sforløbet At der er sammenhæng i indsatsen mellem eget hjem, sygehus, genoptræningsplad s og kommunal pleje. Fortsat udbygning af elektronisk korrespondance, såvel internt som eksternt. Fokus på opdaterede status, døgnrytmer og sygeplejestatus. Der er i 2014 ansat 4 læringspartner til kompetenceløft af basispersonale 2015 Implementering af Fælles Medicinkort med henblik på at reducere utilsigtede hændelser omkring medicinhåndtering. FMK er fuldt implementeret. Generelt vedr det nære sundhedsvæsen: 2015 Projekt tidlig opsporing i implementeringsfasen, forventes fuldt implementeret 1. kvartal Forventer akkreditering af sygeplejen 4. kvartal 2015 ud fra Den danske kvalitetsmodel. Afventer endelig vurdering i marts Indgår i et projekt med Sygehus Lillebælt og praktiserende læger vedr. datadeling og Fast track mhp. at skabe en større sammenhæng for borger i behandlingsforløbet. At sammenhæng i indsatsen reducerer uhensigtsmæssige genindlæggelser på sygehus. Godt samarbejde med Låsbyhøj akutpladser (5 pladser), Egebo udskrivningspladser (6 pladser) og akut team. Fortsat fokus på kronikerområdet og den udsatte borger. I samarbejde med praktiserende læger er der fokus på

8 borgere med komplekse problemstillinger. Fra hjemmesygepleje til sygepleje. Der er etableret 8 sygeplejeklinikker, hvor borgerne som udgangspunkt modtager deres behandling Der etableres yderligere 2 sygeplejeklinikker. 1 på Låsbyhøj og 1 på Domhus. At midlertidige plejepladser til ældre medicinske patienter samles og udvides for at styrke fagligheden og sikre den bedste pleje. 22 midlertidige pladser er fra november 2013 samlet på Egebo. Derudover er der etableret 6 udskrivningspladser. Formålet er at borgerne i trygge rammer kan genvinde færdigheder og funktioner efter udskrivning fra sygehus Selvvisiteringspladserne lukker 31/ akut pladser flyttes fra Låsbyhøj til Vesterløkke 1/ er der åbnet 2 selvvisiteringspladser på Egebo At borgeren efter fald eller sygdom hjælpes tilbage på tidligere funktionsniveau. Indsats for at styrke borgerens hverdag med fokus på at fremme borgerens ressourcer og gøre borger til aktiv part. Sygeplejen har fokus på faldforebyggelse i samarbejde med sundhedsafdelingen. Akutteamet kan inddrages. Der er via ældrepuljemidler indkøbt flere ELK. (Forflytningshjælpemiddel) 2016 Faldprojekt i sygeplejen/hjemmeplejen implementeres.

9 At der tilbydes hjemmebesøg til ældre medicinske patienter i forbindelse med udskrivning fra sygehus. Opfølgende indsats over for borgere der udskrives fra sygehus med komplekse problemstillinger, såsom svær sygdom, kompleks medicinering, flere indlæggelser, mange aftaler, usikkerhed eller skrøbelighed, spinkelt socialt netværk. Sygeplejen/egen læge kan tage initiativet til møde i borgers hjem eller i lægekonsultation. Fokus på ældre medicinske patienter, blandt andet via forløbskoordinatorer i myndighedsafdelingen og det nyetablerede akutteam. Der er i Satspuljen for afsat midler til at styrke de praktiserende lægers opfølgende hjemmebesøg hos borgere der udskrives fra sygehus. 5. Sundhed for borgere over 65 år selvhjulpe n længst mulig At der skabes rammer for engagerede, deltagende og aktive borgere. Det Fælles Skub: Via midler fra ældrepuljen er der ansat to aktivitetskonsulenter til at styrke indsatsen ift ensomme ældre. Aktivitetskonsulenterne kommer i borgerens eget hjem og afholder arrangementer i boligforeninger mm Klippekortydelsen udvides fra 45 minutter til 60 minutter. Målgruppen er hjemmehjælpsmodtagere der får omfattende eller fuldstændig hjælp. I 2015 er der indført demenssikringer på alle Kommunens Plejecentre. Formålet er at styrke den enkelte beboers bevægelsesfrihed og livskvalitet inden for en tryg ramme. At der er fokus på, hvordan kost, rygning, alkohol og motion påvirker sundheden. 2015: Elbo Køkkenet er begyndt at levere maden 2 gange om ugen i stedet for 1 gang. Mad og måltidspolitik på seniorområdet er udarbejdet og implementeres hos personalet på plejecentrene og i hjemmeplejen I marts 2016 afholdes temadag med måltidsambassadørerne fra alle plejecentrene. Her præsenteres et dialogspil, som plejecentrene kan gøre brug af til at styrke dialogen omkring mad og måltider med den øvrige personalegruppe på plejecentret. At aktivitetscentrene fortsat er den trygge ramme for fællesskaber og aktiviteter for borgere over 65 I forbindelse med lukning af den brugerstyrede aktivitet på Kongsbjerghjemmet er der etableret en netværkscafe for at fastholde den sociale indsats i nærområdet. Fremtidens brugerstyrede hus kører som projekt fra efteråret 2015 til efteråret 2016 i Toften, Olivenhaven og Huset Storegade. 5 april arrangeres en inspirationstur til Seniorhuset i Odense.

10 år. At der er fokus på sundhedsfremme, forebyggelse og tidlig opsporing af sygdomme. Demenscafe med fokus på tidlig indsats ift borgere med en demenssygdom. Midler fra puljen til løft af ældreområdet er anvendt til at implementere sundhedsstyrelsens anbefalede værktøj til tidlig opsporing af sygdomstegn mm At idræts- og aktivitetstilbud samt tilbud der henvender sig til bestemte målgrupper af ældre understøttes. Værktøjet, der blandt andet består af en trykt folder, er sendt ud til brugerstyrede huse, foreninger på ældreområdet, biblioteker mm Spisevenordning i samarbejde med Ældre sagen. Aktivitetsvenordning i samarbejde med sundhedsområdet. De forebyggende medarbejdere har fået midler fra Sundhedsog Ældreministeriet til at have fokus på de borgere der udskrives fra Kolding Sygehus uden anden hjælp. Formålet er at komme i kontakt med borgerne og tilbyde en forebyggende samtale. Projektet foregår fra 1/ til 30/ At lighed i sundhed prioriteres gennem fokus på borgere, hvis fysiske og mentale sundhed er truet. De forebyggende medarbejdere har ældre med anden etnisk herkomst som fokusområde. Det fælles skub har i 2015 blandt andet gennemfært: I perioden december 2015 til juni 2016 afvikles projekt på Kongsbjerghjemmet om, hvordan lyd, lys og billeder kan skabe oplevelser og minder for plejecentrets beboere. Projektet er et samarbejde mellem Kolding Kommune, Lokalhistorisk arkiv i Lunderskov, frivillige og plejecentrets personale. Livshistoriecafe Midtgården Den social netværkscafe Toften

11 Brunch arrangement for ensomme borgere. Frivillig fredag med temaet: Fællesskaber med indhold Designcampingvogn Smutti: Fjordparken Rema 1000 Bylivkolding : kvarternetværskseminar Stolegymnastik + social samvær Lejerbo /Munkebo 6. Personer med demens livskvalitet på egne vilkår At borgere får information om konkrete tilbud i Kolding Kommune, der muliggør et Aktivt Seniorliv. At kommunens tilbud opretholder livskvaliteten og sikrer en god tilværelse for borgere med demens og dennes pårørende. giver inspiration for medarbejdere og borgere i Kolding Kommune. Informationsmateriale om aktivitetstilbud mm er tilgængelig på møde for kommende folkepensionister. Demens café med fast demenskonsulent tilknyttet. Der er etableret demenssikring på alle plejecentrene. Det betyder, at borgerne efter aftale kan få et kald/brik på sig og derved bevæge sig mere frit end tidligere. Det betyder velvære, frihed og livskvalitet for borgeren samt tryghed for medarbejdere, der kan lade den Pilotprojekt med træningsindsats til yngre borgere med demens i samarbejde med Træning og Rehabilitering er blevet et fast tilbud som motionstilbud. Målgruppen er udvidet til at omfatte ny diagnosticerede uafhængig af alder.

12 enkelte få en større radius at bevæge sig i. Demenscafeen har nu så mange brugere, at der er 3 hold meget velfungerende. Hvert hold mødes x 1 månedligt og danner netværk og styrker de sociale relationer. Demensstrategi er evalueret januar 2016 (Demensstrategi 2012 til 2018) At der er fokus på, Demenskonsulenter tilbyder og hvordan pårørende koordinerer tilbud til aktivitetscentre til borgere med eller daghjem. Aflastning i eget hjem demens kan aflastes, så de kan eller på Egebo, center for midlertidigt leve et aktivt liv. ophold Ca. 70 pårørende deltager i pårørendegrupper pr år. I 1 kvartal 2016 kan der ansøges om midler til at styrke indsatsen i forhold til pårørende til demente SATS pulje). Der afprøves pårørendegrupper på vore plejecentre endnu ikke fast forankret Aftenforedrag om demenssygdomme for pårørende 1-2 gange årligt. Mange pårørende er udearbejdende og har svært ved at komme om eftermiddagen. At plejen i hjemmet og på plejecentrene ressourcemæssigt prioriteres og Demenskonsulenter giver pædagogisk og faglig vejledning til medarbejdere på tværs af seniorforvaltningen. Der tilbydes specifik undervisning til medarbejderne om svær demenssygdom, magtanvendelse samt smertescreening på tværs af vores organisation

13 understøttes af indsats fra demensfaglig specialenhed. Der er planlagt særlig undervisning i nænsom voldsforebyggelse i foråret Medarbejdere tilbydes kurser Demens 1,2 og 3 løbende på SOSU skolen At velfærdsteknologi understøtter hverdagen for borgere med demens og dennes pårørende. At indsatser og tilbud på demensområdet synliggøres ved foredrag og informationsmøder. Teknologiske hjælpemidler er et emne i demenscafeen samt ved besøg af konsulent i hjemmet hos borgeren Møderækken 6 gange årligt. Design om tour campingvognen har været på markedsdag i centrum af Kolding Vi har udarbejdet 4 film i forhold til udredning samt kommunens tilbud om demenskonsulent besøg. Er at finde på hjemmesiden. Der er undervist i OK- klubben, Floraklubben samt FOA seniorklub 2016: Der vil fortsat blive arbejdet med åbne informationsmøder nye steder. Vi vil i efteråret være at finde på markedsdag i Kolding centrum.

14 7. At boligen Fremtiden understøtter s boliger borgerens trivsel, plads til at sundhed, sociale blive relationer og ældre kontrol over eget liv. Der er fra Ældrepuljen bevilget midler til at tilbyde en årlig supplerende rengøring til de svageste ældre. Borgere der er visiteret til Klippekortordningen kan f.eks vælge at anvende den ekstra tid til rengøring af boligen. At ældre- og Visitationen har, grundet problemer plejeboliger gøres med udlejning af visse ældreboliger, attraktive for lempet visitationskravene, så også forskellige pensionister der ikke har målgrupper, blandt funktionsnedsættelse kan leje visse andet svært ældreboliger. plejekrævende. At ældre- og plejeboliger indrettes så borgerens bevægelsesfrihed og aktivitetsmulighed er styrkes. Bertram Knudsens Have: Boligerne indrettes med fleksible løsninger der muliggør fremadrettede tilpasninger og bedst muligt kan tilpasses den enkelte beboer. f.eks vask og greb på badeværelset. Fokus på fleksibilitet og brugervenlighed i byggeriet af Vonsildhave. At borgeren får kvalificeret rådgivning i forbindelse med valg af ældre- og plejebolig. Oprettelse af fælles boligkontor.

15 At velfærdsteknologi indtænkes i nybyggeri i Kolding Kommune. 2013: Bertram Knudsens Have: Censorgulv, automatisk dør- og vinduesåbning og vasketoiletter. 2014: OPP Vonsild Velfærdsteknologiske løsninger som en del af udbudsprocessen At ældre borgeres April 2012: boligsociale behov Anbefalinger til ældreegnede boliger indarbejdes i den videresendt til Bolig- og overordnede Teknikudvalget. boligplanlægning i Kolding Kommune. 8. Digitaliseri ng klædt på til selvbetjeni ng At kommunen, foreninger og frivillige introducerer borgere til brug af computer og digital selvbetjening. Forår 2015: Samarbejde med TV-Kolding omkring 4 nye IT programmer for ældre borgere. Opstart af samarbejde med bibliotekerne omkring foredrag med forskellige relevante temaer. Etablering af samarbejde med Byliv Kolding omkring undervisningsseancer. Sommer 2015: Tilbud om undervisning på tablets. Etablering af IT-cafeer At digital kommunikation 2015/2016: Afprøvning af videokommunikation med borgere i forskellige projekter,

16 mellem kommunen bl.a. KOL og samarbejdspartner 2015/2016: e fortsat Implementering af Fælles Medicinkort udbygges. med henblik på at reducere utilsigtede hændelser omkring medicinhåndtering. FMK-Online er implementeret i dele af Kolding Kommune. At digital kommunikation mellem kommunen og borgerne afprøves indenfor forskellige målgrupper. Opstart af KOL tilbud i Marts 2015, forventet at involvere 100 borgere. Efterår 2015/forår Afprøvning af nyt nødkaldsur baseret på Smart Watch teknologi i en borgergruppe. Evaluering efter afprøvning mht. om nødkaldsuret skal erstatte vores nuværende nødkald. Uret kan anvendes til andre formål eks. overfaldsalarm, medicinpåminder og Gps tracker. At borgeren introduceres til digital selvbetjening i forbindelse med personlig henvendelse i kommunen. At digital kommunikation ikke afskærer Etablering af fælles hotline med 10 andre kommuner. Giver borgeren mulighed for at kontakte kommunen Planlægning af implementering af ny digitaliseringsstrategi Undersøge hvilke muligheder vi har for at følge op på de borgere, der er tilmeldt Digital Post, men ikke har anvendt det.

17 borgeren fra nødvendige oplysninger. uden for normal åbningstid. Ultimo 2015: Landsdækkende + lokal kampagne omhandlende de obligatoriske selvbetjeningsløsninger som træder i kraft pr. 1. december generel information om, hvor borgerne kan få hjælp.

Temaer Prioriteringer Igangværende indsatser Planlagte indsatser

Temaer Prioriteringer Igangværende indsatser Planlagte indsatser Temaer Prioriteringer Igangværende indsatser Planlagte indsatser 1. Rehabiliter ing træning og vejledning til en bedre hverdag. At borgerne aktivt inddrages i, hvordan kommunens tilbud sammensættes. Rehabiliteringsforløb

Læs mere

Temaer Prioriteringer Igangværende indsatser

Temaer Prioriteringer Igangværende indsatser Temaer Prioriteringer Igangværende indsatser Planlagte indsatser 1. Rehabiliter ing træning og vejledning til en bedre hverdag. At borgerne aktivt inddrages i, hvordan kommunens tilbud sammensættes. Rehabiliteringsforløb

Læs mere

Tema i Prioriteringer Igangværende. Planlagte indsatser. 1. Rehabilitering træning og vejledning til en bedre hverdag.

Tema i Prioriteringer Igangværende. Planlagte indsatser. 1. Rehabilitering træning og vejledning til en bedre hverdag. Tema i Prioriteringer Igangværende seniorpolitik indsatser Planlagte indsatser 1. Rehabilitering træning og vejledning til en bedre hverdag. At borgerne aktivt inddrages i, hvordan kommunens tilbud sammensættes.

Læs mere

Tema Prioriteringer Igangværende indsatser Planlagte indsatser

Tema Prioriteringer Igangværende indsatser Planlagte indsatser Tema Prioriteringer Igangværende indsatser Planlagte indsatser 1. Rehabilitering træning og vejledning til en bedre hverdag. At borgerne aktivt Rehabiliteringsforløb i inddrages i, hvordan kommunens tilbud

Læs mere

Temaer Prioriteringer Igangværende indsatser Planlagte indsatser

Temaer Prioriteringer Igangværende indsatser Planlagte indsatser Temaer Prioriteringer Igangværende indsatser Planlagte indsatser 1. Rehabilitering træning og vejledning til en bedre hverdag. At borgerne aktivt inddrages i, hvordan kommunens tilbud sammensættes. Rehabiliteringsforløb

Læs mere

Temaer Prioriteringer Igangværende indsatser Planlagte indsatser

Temaer Prioriteringer Igangværende indsatser Planlagte indsatser Temaer Prioriteringer Igangværende indsatser Planlagte indsatser 1. Rehabilitering At borgerne træning og aktivt inddrages vejledning til i, hvordan en bedre kommunens hverdag. tilbud sammensættes. Rehabiliteringsforløb

Læs mere

Tema Prioriteringer Igangværende indsatser Planlagte indsatser

Tema Prioriteringer Igangværende indsatser Planlagte indsatser Tema Prioriteringer Igangværende indsatser Planlagte indsatser 1. Rehabilit ering træning og vejlednin g til en bedre hverdag. At borgerne aktivt inddrages i, hvordan kommunens tilbud sammensættes. Rehabiliteringsforløb

Læs mere

KOLDING KOMMUNES DEMENSSTRATEGI 2012-2018

KOLDING KOMMUNES DEMENSSTRATEGI 2012-2018 KOLDING KOMMUNES DEMENSSTRATEGI 2012-2018 l i v s k v a l i t et a fl a stn i n g a f på r ø r e n d e d e m e n s fa g l i g s p e c i a l e n h e d ko o r d i n e r et i n d s ats u n d e r s t ø tt

Læs mere

Ansøgte midler til løft af ældreområdet

Ansøgte midler til løft af ældreområdet Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Ansøgningsskemaet skal udfyldes elektronisk via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen

Læs mere

Formålet med indsatsen De planlagte aktiviteter Initiativets målgruppe

Formålet med indsatsen De planlagte aktiviteter Initiativets målgruppe Oversigt over mulige indsatser under puljen til løft af det kommunale ældreområde Hovedområde 1: Bedre forhold for de svageste ældre (prædefineret) Bemærk at udgiftsposter markeret med * kan op- eller

Læs mere

Forord og indledning. Vision. ældre. Et aktivt og sundt liv med muligheder og ansvar. side. Handleplan for Ældre 2011 2015

Forord og indledning. Vision. ældre. Et aktivt og sundt liv med muligheder og ansvar. side. Handleplan for Ældre 2011 2015 Vision Forord og indledning ældre Et aktivt og sundt liv med muligheder og ansvar side Handleplan for Ældre 2011 2015 Rammerne for Handleplan for Ældre 2011-2015 Antal plejeboliger og placering Ældreboliger

Læs mere

Puljemidler til løft på ældreområdet Vejen Kommune

Puljemidler til løft på ældreområdet Vejen Kommune Puljemidler til løft på ældreområdet Vejen Kommune Forslag til indsatser anvendelse af puljemidler til løft på ældreområdet Indsatser Ressourcebehov 214 Ressourcebehov 215 Ressourcebehov 216 Styrket rehabiliterings-

Læs mere

Borgere med demens NOTAT

Borgere med demens NOTAT Borgere med demens I Handleplan for Ældre 2011-2015 præsenteres seks temaer, som alle skal understøtte den overordnende vision for ældreområdet om et aktivt og sundt (ældre) liv med muligheder og ansvar.

Læs mere

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T FINANSLOVSAFTALEN 2014 I Finanslovsaftalen for 2014 er der afsat 1 mia. kr. til et varigt løft til ældreområdet. Tønder Kommunes andel af det samlede

Læs mere

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015 P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015 I Finanslovsaftalen for 2014 er der afsat 1 mia. kr. årligt til et varigt løft til ældreområdet. Tønder Kommunes andel af det samlede beløb udgør

Læs mere

Styrk din hverdag. er et aktivt seniorliv. KOLDING KOMMUNES SENIORPOLITIK fordi selvværd er mere end velfærd. liv

Styrk din hverdag. er et aktivt seniorliv. KOLDING KOMMUNES SENIORPOLITIK fordi selvværd er mere end velfærd. liv er et aktivt seniorliv r e h a b i lite r i n g v e l fæ r d s t e kn o l o g i fr i v i lli g e o g fo r e n i n g e r d et n æ r e s u n d h e d s væ s e n s u n d h e d fo r b o r g e r e ov e r 6 5

Læs mere

Forslag til indsatser

Forslag til indsatser Værdighedspolitik Forslag til indsatser 1 1. Livskvalitet Mere personale på plejecentrene 1 ekstra 37 timers dagvagt pr 30 plejecenterbeboere til at understøtte livskvaliteten og hverdagen på plejecentrene,

Læs mere

Sidenr. 1. Handicaprådet. Referat. Mødedato: 12. januar Mødetidspunkt: 13:30. Sluttidspunkt: 15:30. Mødelokale: KUC, Ågade 27

Sidenr. 1. Handicaprådet. Referat. Mødedato: 12. januar Mødetidspunkt: 13:30. Sluttidspunkt: 15:30. Mødelokale: KUC, Ågade 27 Sidenr. 1 Referat Mødedato: 12. januar 2012 Mødetidspunkt: 13:30 Sluttidspunkt: 15:30 Mødelokale: KUC, Ågade 27 Fraværende: Bemærkninger: Hanne Visbech Holgaard Dagsordenen godkendtes. Indholdsfortegnelse

Læs mere

GODKENDTE FORSLAG TIL PULJEN TIL LØFT AF ÆLDREOMRÅDET Besluttet på Seniorudvalgsmøde 3. februar 2014

GODKENDTE FORSLAG TIL PULJEN TIL LØFT AF ÆLDREOMRÅDET Besluttet på Seniorudvalgsmøde 3. februar 2014 KOLDING KOMMUNE GODKENDTE FORSLAG TIL PULJEN TIL LØFT AF ÆLDREOMRÅDET Besluttet på Seniorudvalgsmøde 3. februar 2014 SAMLET OVERBLIK (BELØB I 1.000 KR.) 2014 2015 1 Øge fokus på borgerens ressourcer, vedligeholdelse

Læs mere

Bilag til Årlig status vedrørende forløbskoordinatorfunktioner

Bilag til Årlig status vedrørende forløbskoordinatorfunktioner Bilag til Årlig status vedrørende forløbskoordinatorfunktioner Beskrivelse af planlagte, igangværende eller afsluttede projekter i relation til den ældre medicinske patient, som er forankret i kommunerne

Læs mere

Visitationen. Møde i Ældrerådet den 28. marts 2018

Visitationen. Møde i Ældrerådet den 28. marts 2018 Visitationen Møde i Ældrerådet den 28. marts 2018 Visitationens opgaver I Visitationen er en myndighedsafdeling i Ældre og Social Service, som vurderer og bevilger ydelser og indsatser på baggrund af lovgivning,

Læs mere

Puljemidler til løft på ældreområdet 2015 Vejen Kommune

Puljemidler til løft på ældreområdet 2015 Vejen Kommune Puljemidler til løft på ældreområdet 2015 Vejen Kommune Forslag til indsatser anvendelse af puljemidler til løft på ældreområdet 8.198.000 kr. Indsatser Ansøgt 2014 Forventet forbrug 2014 Ressourcebehov

Læs mere

Puljemidler til løft på ældreområdet Vejen Kommune

Puljemidler til løft på ældreområdet Vejen Kommune Puljemidler til løft på ældreområdet Vejen Kommune Forslag til indsatser anvendelse af puljemidler til løft på ældreområdet Indsatser Ressourcebehov 214 Ressourcebehov 215 Ressourcebehov 216 Styrket rehabiliterings-

Læs mere

Kontornotits. Ældrepuljen bloktilskud fra 2016

Kontornotits. Ældrepuljen bloktilskud fra 2016 Kontornotits Senior- og Socialforvaltningen Seniorområdet Dato 26. juni 2015 Sagsnr. 15/11109 Løbenr. 118183/15 Sagsbehandler Sara Krogh Direkte telefon 21 28 57 85 E-mail sark@kolding.dk Ældrepuljen bloktilskud

Læs mere

Delprojektbeskrivelse meningsfuld hverdag med demens - rehabilitering til borgere med demens

Delprojektbeskrivelse meningsfuld hverdag med demens - rehabilitering til borgere med demens Delprojektbeskrivelse meningsfuld hverdag med demens - rehabilitering til borgere med demens Befolkningsprognosen viser, at der på landsplan bliver flere ældre. I takt med en stigende andel af ældre i

Læs mere

Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm Social- og Sundhedsudvalget, november 2017

Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm Social- og Sundhedsudvalget, november 2017 Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm 2018 2020 Social- og Sundhedsudvalget, november 2017 Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm 2018 2020 Den Nationale Demenshandlingsplan

Læs mere

Sidenr Ældrerådet. Referat. Mødedato: 8. december Mødetidspunkt: 10:30. Sluttidspunkt: 12:00. KUC, Ågade 27, 6000 Kolding

Sidenr Ældrerådet. Referat. Mødedato: 8. december Mødetidspunkt: 10:30. Sluttidspunkt: 12:00. KUC, Ågade 27, 6000 Kolding Sidenr. 231 Referat Mødedato: 8. december 2011 Mødetidspunkt: 10:30 Sluttidspunkt: 12:00 Mødelokale: : Mødelokale 1.07, 1. sal KUC, Ågade 27, 6000 Kolding Indholdsfortegnelse Sidenr. 232 Sagsnr. Side 1.

Læs mere

Ansøgte midler til løft af ældreområdet

Ansøgte midler til løft af ældreområdet Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Ansøgningsskemaet skal udfyldes elektronisk via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen

Læs mere

Vision. Et aktivt og sundt liv med muligheder og ansvar. ældre

Vision. Et aktivt og sundt liv med muligheder og ansvar. ældre Vision ældre Et aktivt og sundt liv med muligheder og ansvar Forord Med Handleplan for Ældre 2011 2015 ønsker Social-, Ældre- og Sundhedsudvalget at beskrive rammerne omkring opgaverne på Ældreområdet

Læs mere

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE Bilag 1 Forslag til ansøgninger fra puljen til løft af ældreområdet Forslag 1 Etablering af tværfagligt akutteam NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE Børne- og Velfærdsforvaltningen Sundheds- og Bestillerafdelingen

Læs mere

Demensvenlig Vejen. Demensstrategi Vejen Kommune

Demensvenlig Vejen. Demensstrategi Vejen Kommune Demensvenlig Vejen Demensstrategi Vejen Kommune Indledning Demens er betegnelsen for en gruppe sygdomme, der udvikler sig i en række faser med forskellige symptomer og forskellige behov. Demens er en sygdom,

Læs mere

Oversigtsskema forslag til anvendelse af Puljen til løft af ældreområdet ansøgning 2015

Oversigtsskema forslag til anvendelse af Puljen til løft af ældreområdet ansøgning 2015 Oversigtsskema forslag til anvendelse af Puljen til løft af ældreområdet ansøgning 2015 august 2014 Prioritet Indsats (herunder kategori 1-4 se ansøgningsskema) 1 God dag ved egen kraft på plejecentrene.

Læs mere

Vision og strategier for demensområdet i Mariagerfjord Kommune

Vision og strategier for demensområdet i Mariagerfjord Kommune Forslag til: J.nr. 27.00.00.G01-49-12 Vision og strategier for demensområdet i Mariagerfjord Kommune Mariagerfjord Kommune har længe haft fokus på demensområdet. Med visioner og pejlemærker for demensområdet

Læs mere

Tabel 1. Budget for 2016 fordelt på områder Kr. Samlet beløb Livskvalitet Selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og

Tabel 1. Budget for 2016 fordelt på områder Kr. Samlet beløb Livskvalitet Selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2016 Kommune: Sønderborg Kommune Tilskud: 16.308.000 kr. i 2016 Link til værdighedspolitik: http://sonderborgkommune.dk/vaerdighedspolitik

Læs mere

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune. ældreområdet

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune. ældreområdet Ældrepolitik for Norddjurs Kommune ældreområdet Indledning Ældrepolitikken er fundamentet for arbejdet på ældreområdet. Den sætter rammerne for indsatsen på ældreområdet i Norddjurs Kommune og afspejler

Læs mere

SENIORPOLITIK Drift, serviceudgifter Budget 2015

SENIORPOLITIK Drift, serviceudgifter Budget 2015 Indledning Området administreres af Seniorudvalget. Området omfatter pleje og omsorg for ældre og handicappede, forebyggende indsats for ældre og handicappede, plejehjem, inkontinenshjælpemidler samt hjælpemidler

Læs mere

Generelle oplysninger

Generelle oplysninger Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Ansøgningsskemaet skal udfyldes elektronisk via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen

Læs mere

Det nye ældrebillede og behovet for differentierede løsninger

Det nye ældrebillede og behovet for differentierede løsninger ELDREOMSORG I NORDEN: LIKE UTFORDRINGER ULIKE LØSNINGER? Oslo, 4. juni 2015 Det nye ældrebillede og behovet for differentierede løsninger Eva Pedersen Kontorchef Ministeriet for Børn, Ligestilling,Integration

Læs mere

Styrk din hverdag. er et aktivt seniorliv. KOMMUNES SENIORPOLITIK 2015-2022 fordi selvværd er mere end velfærd

Styrk din hverdag. er et aktivt seniorliv. KOMMUNES SENIORPOLITIK 2015-2022 fordi selvværd er mere end velfærd rehabilitering velfærdsteknologi frivillige og foreninger det nære sundhedsvæsen sundhed for borgere over 65 år borgere med demens fremtidens boliger digitalisering er et aktivt seniorliv OV1_Kvadrat_RØD

Læs mere

Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune

Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune Godkendt af byrådet d. 27. april 2016 Forord Byrådet i Syddjurs Kommune har d. 27. april 2016 godkendt Værdighedspolitik 2016-2020. Politikken beskriver, hvordan kommunens

Læs mere

Ansøgte midler til løft af ældreområdet

Ansøgte midler til løft af ældreområdet Social-, Børne- og Integrationsministeriet Ansøgningsskemaet skal vedhæftes elektronisk til ansøgningen via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen

Læs mere

Hjemmehjælpskommissionen. Visitatorernes årsmøde 2013

Hjemmehjælpskommissionen. Visitatorernes årsmøde 2013 Hjemmehjælpskommissionen Visitatorernes årsmøde 2013 1 stevns kommune Baggrunden og rammerne for kommissionens arbejde Demografi antallet af 80+ årige fordobles de næste 30 år Beskrive udfordringer og

Læs mere

Handicaprådet. Dagsorden. Mødedato: 11. oktober 2012. Mødetidspunkt: 13:30. Mødelokale: Udvalgsværelset, 4. Social- og Sundhedsforvaltningen

Handicaprådet. Dagsorden. Mødedato: 11. oktober 2012. Mødetidspunkt: 13:30. Mødelokale: Udvalgsværelset, 4. Social- og Sundhedsforvaltningen Sidenr. 1 Dagsorden Mødedato: 11. oktober 2012 Mødetidspunkt: 13:30 Mødelokale: Udvalgsværelset, 4. Social- og Sundhedsforvaltningen Fraværende: Bemærkninger: Godkendelse af forslag til dagsordenen: Indholdsfortegnelse

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Sønderborg Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 16.932.000 kr. Tilskud bedre

Læs mere

Ansøgte midler til løft af ældreområdet

Ansøgte midler til løft af ældreområdet Social-,Børne-og Integrationsministeriet Ansøgningsskemaet skal vedhæftes elektronisk til ansøgningen via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE NOTAT Emne: Til: Dato: Sagsbeh.: Sagsnr.: Indsatsområde Nuværende indsatser Indsatser understøttet af pulje Udgift 2014 (2015)

SOLRØD KOMMUNE NOTAT Emne: Til: Dato: Sagsbeh.: Sagsnr.: Indsatsområde Nuværende indsatser Indsatser understøttet af pulje Udgift 2014 (2015) SOLRØD KOMMUNE NOTAT Emne: Til: Bilag vedr. sag om støtte fra puljen til løft af ældreområdet Byrådet Dato: 28.01.14 Sagsbeh.: DOSA Sagsnr.: 14/574 Nedenstående er en uddybning af de 6 foreslåede indsatser,

Læs mere

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag Sundhed

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag Sundhed DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder Bestyrelsen i DANSKE ÆLDRERÅD har drøftet en række ældrepolitiske områder og er enige om følgende holdninger og opfordringer. Områderne er

Læs mere

Kvalitetsstandarder Hjørring Kommune Gældende fra xxx 2016

Kvalitetsstandarder Hjørring Kommune Gældende fra xxx 2016 Kvalitetsstandarder Hjørring Kommune 2016 Gældende fra xxx 2016 Indhold Kvalitetsstandard for personlig hjælp og pleje...2 Kvalitetsstandard for praktisk hjælp...5 Kvalitetsstandard for rehabilitering

Læs mere

ÆLDREPOLITIK. Vejle Kommune et godt, aktivt og værdigt ældreliv

ÆLDREPOLITIK. Vejle Kommune et godt, aktivt og værdigt ældreliv ÆLDREPOLITIK Vejle Kommune 2018-2025 et godt, aktivt og værdigt ældreliv FORORD Hvad er det gode ældreliv? Netop det spørgsmål giver mange forskellige svar. Det, der er vigtigt for dig, er ikke så vigtigt

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019.

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019. Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Tilskud en værdig ældrepleje 2019: Tilskud bedre bemanding i ældreplejen

Læs mere

Det nære sundhedsvæsen Fredericia Kommune. Tine Curtis Leder Center for Forebyggelse i praksis Adj. Professor, Syddansk Universitet

Det nære sundhedsvæsen Fredericia Kommune. Tine Curtis Leder Center for Forebyggelse i praksis Adj. Professor, Syddansk Universitet Det nære sundhedsvæsen Fredericia Kommune Tine Curtis Leder Center for Forebyggelse i praksis Adj. Professor, Syddansk Universitet Det overordnede udfordringsbillede på sundhedsområdet Større andel af

Læs mere

Visitationen. Møde i Ældrerådet den 14. august Leder af visitationen Rikke Barnholdt Hansen

Visitationen. Møde i Ældrerådet den 14. august Leder af visitationen Rikke Barnholdt Hansen Visitationen Møde i Ældrerådet den 14. august 2017 Leder af visitationen Rikke Barnholdt Hansen Visitationens opgaver I Visitationen er en myndighedsafdeling i Ældre og Social Service, som vurderer og

Læs mere

Samarbejde om forebyggende hjemmebesøg hvordan spiller de forskellige aktører sammen?

Samarbejde om forebyggende hjemmebesøg hvordan spiller de forskellige aktører sammen? Samarbejde om forebyggende hjemmebesøg hvordan spiller de forskellige aktører sammen? Ved SUFO (Landsforeningen for ansatte i Sundhedsfremmende og Forebyggende hjemmebesøg) Ved Vibeke Reiter, forebyggende

Læs mere

- sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik

- sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik Det gode Seniorliv i Hedensted Kommune - sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik Tiden er kommet til at der formuleres nye sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik. Sigtelinjer, som angiver retning, mål

Læs mere

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2017

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2017 Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2017 MÅL OG VÆRDIER Byrådet i Allerød Kommune fastsætter serviceniveauet på ældreområdet. Byrådet har dermed det overordnede ansvar for kommunens tilbud. Ældre og Sundhed

Læs mere

Ishøj Kommune. Seniorpolitik 2014-2017. Ishøj Kommune

Ishøj Kommune. Seniorpolitik 2014-2017. Ishøj Kommune Ishøj Kommune Seniorpolitik 2014-2017 Ishøj Kommune Seniorpolitik 2014-2017 Med Seniorpolitikken 2014-2017 ønsker Ishøj Kommune at bidrage til at udvikle gode seniorliv. Politikken tager udgangspunkt i

Læs mere

2.400 Fast tilknyttet læge til plejecentrene Forslag anbefales.

2.400 Fast tilknyttet læge til plejecentrene Forslag anbefales. Ikke indarbejdede ændringer Nr. Social- og sundhedsudvalget Regn- Basis Udvalgets beslutning skab Opr. budget BF BO BO BO - 2015 Ændringer p.gr.a. SSU 17.8.16: 2.400 Fast tilknyttet læge til plejecentrene

Læs mere

SENIORPOLITIK Drift, serviceudgifter Budget 2014

SENIORPOLITIK Drift, serviceudgifter Budget 2014 Indledning Området administreres af Seniorudvalget. Området omfatter pleje og omsorg for ældre og handicappede, forebyggende indsats for ældre og handicappede samt plejehjem. Endvidere omfatter området

Læs mere

Handleplanen indeholder fire overordnede fokusområder:

Handleplanen indeholder fire overordnede fokusområder: BUDGETNOTAT - UDKAST Demenspakke Baggrund Sundheds- og Omsorgsudvalget har i januar 2015 besluttet, at der skal udarbejdes en handleplan for demensindsatsen under den nye ældrepolitik. Dette budgetnotat

Læs mere

- sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik

- sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik Det gode Seniorliv i Hedensted Kommune - sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik Tiden er kommet til at der formuleres nye sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik. Sigtelinjer, som angiver retning, mål

Læs mere

Der er udarbejdet en Demensstrategi, som særligt udmønter Ældre- og Værdighedspolitikkens intentioner i forhold til mennesker med demenslidelse.

Der er udarbejdet en Demensstrategi, som særligt udmønter Ældre- og Værdighedspolitikkens intentioner i forhold til mennesker med demenslidelse. Værdigt ældreliv i Ringsted Kommune Ældre- og værdighedspolitikken retter sig både mod borgere over 65 år og borgere med pleje og behandlingsbehov. Eksempelvis alvorligt syge i alle aldre, der har behov

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Hvidovre Kommune Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 8.880.000 kr. Tilskud

Læs mere

LIVSKVALITET (samlet for 2016: kr.)

LIVSKVALITET (samlet for 2016: kr.) STATUS PÅ UDMØNTNING AF VÆRDIGHEDSPOLITIKKEN. Bilaget indeholder de politisk besluttede indsatser til udmøntning af værdighedspolitikken. Hver indsats indeholder indsatsens nummer og tekst, samt forvaltningens

Læs mere

HØRINGSOPLÆG. Et aktivt og sundt liv med muligheder og ansvar

HØRINGSOPLÆG. Et aktivt og sundt liv med muligheder og ansvar HØRINGSOPLÆG Et aktivt og sundt liv med muligheder og ansvar Handleplan for ældre 2011-2015 Forord Med Handleplan for Ældre 2011 2015 ønsker Social-, Ældre- og Sundhedsudvalget at beskrive rammerne omkring

Læs mere

Værdighedspolitik for ældreplejen i Frederikshavn Kommune

Værdighedspolitik for ældreplejen i Frederikshavn Kommune Værdighedspolitik for ældreplejen i Frederikshavn Kommune Det er borgerens liv. Derfor ved borgeren bedst, hvad der er brug for. Borgeren er herre i eget hus og liv. Vi motiverer og bakker op. Vi forventer

Læs mere

Generelle oplysninger

Generelle oplysninger Social-, Børne- og Integrationsministeriet Ansøgningsskemaet skal udfyldes elektronisk via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen se under vejledninger

Læs mere

Generelle oplysninger

Generelle oplysninger Social-, Børne- og Integrationsministeriet Ansøgningsskemaet skal udfyldes elektronisk via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen se under vejledninger

Læs mere

Forslag til indsatser

Forslag til indsatser Værdighedspolitik Forslag til indsatser 1 1. Livskvalitet Mere personale på plejecentrene 1 ekstra 37 timers dagvagt pr 30 plejecenterbeboere til at understøtte livskvaliteten og hverdagen på plejecentrene,

Læs mere

KOMMUNENS SUNDHEDSFAGLIGE OPGAVER V/OMRÅDECHEF FOR SOCIAL & SUNDHED I

KOMMUNENS SUNDHEDSFAGLIGE OPGAVER V/OMRÅDECHEF FOR SOCIAL & SUNDHED I KOMMUNENS SUNDHEDSFAGLIGE OPGAVER V/OMRÅDECHEF FOR SOCIAL & SUNDHED I UDFORDRINGER PÅ ÆLDREOMRÅDET Stigning i antallet af ældre borgere Stigning i antallet af borgere med kroniske sygdomme Færre i den

Læs mere

Opfølgende hjemmebesøg efter udskrivelse

Opfølgende hjemmebesøg efter udskrivelse Jammerbugt Kommune Hjemmepleje og Plejecentre Opfølgende hjemmebesøg efter udskrivelse Dokumenttype: Instruks Dokumentansvarlig: VIP-Gruppen Version: 1.0 Gældende fra: 01.07.2016 Revideres senest: 01.07.2019

Læs mere

Status på handlekatalog til realisering af Seniorpolitikken 2010-2013

Status på handlekatalog til realisering af Seniorpolitikken 2010-2013 Status på handlekatalog til realisering af Seniorpolitikken 2010-2013 Demensområdet Handling hvilken indsats iværksættes? Tidlig opsporing og indsats. Materiale udarbejdes til rådgivning og vejledning:

Læs mere

Mål for temaet om livskvalitet 1. Rehabilitering. Udkast til Ældre- og Værdighedspolitik 2018

Mål for temaet om livskvalitet 1. Rehabilitering. Udkast til Ældre- og Værdighedspolitik 2018 Værdigt ældreliv i Ringsted Kommune Ældre- og værdighedspolitikken retter sig både mod borgere over 65 år og borgere med pleje og behandlingsbehov. Eksempelvis alvorligt syge i alle aldre, der har behov

Læs mere

ÆRØ KOMMUNE. KVALITETSSTANDARD Dagcentre i Ærø Kommune

ÆRØ KOMMUNE. KVALITETSSTANDARD Dagcentre i Ærø Kommune ÆRØ KOMMUNE KVALITETSSTANDARD Dagcentre i Ærø Kommune Indhold 1.0 Formål... 2 2.0 Lovgrundlag... 2 3.0 Visitationskriterier... 3 3.1 Dagcenter Øst... 3 Hvem r indsatsen?... 3 Hvem kan modtage indsatsen?...

Læs mere

Sundhed og Omsorg. Plejecenter Glesborg. Uanmeldt og anmeldt kommunalt tilsyn

Sundhed og Omsorg. Plejecenter Glesborg. Uanmeldt og anmeldt kommunalt tilsyn Sundhed og Omsorg Plejecenter Glesborg Uanmeldt og anmeldt kommunalt tilsyn 2015 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Kvalitetsvurdering... 2 3. Datakilder... 2 4. Samlet vurdering... 3 5. Anbefalinger...

Læs mere

Notat: Oversigt over udfordringer opsamlet under de enkelte fokusområder

Notat: Oversigt over udfordringer opsamlet under de enkelte fokusområder Sag: 14/8879 Notat: Oversigt over udfordringer opsamlet under de enkelte fokusområder Kort beskrivelse af indhold: I dette notat opstilles de enkelte forslag til en første formulering af fokusområder.

Læs mere

Beredskabsforslag. Budget 2016-19

Beredskabsforslag. Budget 2016-19 Harmonisering af sygepleje Ændringer i driftsbudgettet 1.200 1.700 1.700 1.700 I Skive Kommune har man som en af landets eneste kommuner haft en privat leverandør af sygepleje siden 2003. Ordningen har

Læs mere

Ældrepolitikken udkast

Ældrepolitikken udkast Ældrepolitikken 2019-2022 1. udkast Struktur forslag Forord Baggrund tendenser på ældreområdet Den demografiske udvikling, flere ældre Sund aldring Forandringer i sundhedsvæsenet, det nære sundhedsvæsen,

Læs mere

Statusnotat Aktivt Seniorliv K O L D I N G K O M M U N E 2014

Statusnotat Aktivt Seniorliv K O L D I N G K O M M U N E 2014 93 Statusnotat Aktivt Seniorliv K O L D I N G K O M M U N E 2014 Aktivt Seniorliv Sund aldring er tæt forbundet med en aktiv tilværelse. Alle mennesker har ønsker for deres liv og har ressourcer, der skal

Læs mere

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Ringsted Kommune. Tilskud:

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Ringsted Kommune. Tilskud: Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2016 Kommune: Ringsted Kommune Tilskud: 5.460.000,- Link til værdighedspolitik: https://ringsted.dk/kommunen/politikker-planer/politikker#780

Læs mere

01-01-2013 31-12-2013 Politisk udvalg: Socialudvalg

01-01-2013 31-12-2013 Politisk udvalg: Socialudvalg Aktiv Pleje type: Fagsekretariat/Stab Kommunen har en stor udfordring i forhold til, at antallet af ældre borgere er stigende, og der bliver flere ældre med behov for hjælp samtidig med, at der bliver

Læs mere

Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Udkast april 2016

Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Udkast april 2016 Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Udkast april 2016 1 1. Forord og vision for politikken Velkommen til Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Som navnet siger, er

Læs mere

Et værdigt seniorliv. Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik

Et værdigt seniorliv. Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Vedtaget af Byrådet den 5. september 2018 Indhold Forord...4 Vision...5 Om ældre/målgruppe for politikken... 6 Temaer...10 Fællesskab...12

Læs mere

Udkast til Ældre og Værdighedspolitik 2018

Udkast til Ældre og Værdighedspolitik 2018 Værdigt ældreliv i Ringsted Kommune Ældre- og værdighedspolitikken retter sig både mod borgere over 65 år og borgere med pleje og behandlingsbehov. Eksempelvis alvorligt syge i alle aldre, der har behov

Læs mere

Demens Senior- og Socialforvaltningen April 2015 1

Demens Senior- og Socialforvaltningen April 2015 1 Demens Senior- og Socialforvaltningen April 2015 1 Dette er Kolding Kommunes informationspjece om demens. Pjecen er et supplement til pjecen Rehabilitering, hjælp og pleje i Kolding Kommune. Pjecen er

Læs mere

Emne: Betydningen af mere komplekse udskrivelsesforløb for Kolding Kommune.

Emne: Betydningen af mere komplekse udskrivelsesforløb for Kolding Kommune. Notatark Emne: Betydningen af mere komplekse udskrivelsesforløb for Kolding Kommune. 21. maj 2017 - Sagsnr. 16/18979 - Løbenr. 100689-17 Seniorudvalget vedtog den 5. april 2016, at forvaltningen skulle

Læs mere

ÆLDREPOLITIK. Vision: Et godt og aktivt liv

ÆLDREPOLITIK. Vision: Et godt og aktivt liv ÆLDREPOLITIK Vision: Et godt og aktivt liv Forord til Ældrepolitikken: Der skal sikres en konstant respektfuld dialog med de ældre om hvilke ønsker og forventninger de har til livet hverdagen denne dag!

Læs mere

Statusnotat Styrk din hverdag K O L D I N G K O M M U N E 2014

Statusnotat Styrk din hverdag K O L D I N G K O M M U N E 2014 93 Statusnotat Styrk din hverdag K O L D I N G K O M M U N E 2014 Styrk din hverdag Mennesker vil allerhelst klare sig selv. Det ønske gælder hele livet. Når vi kan selv, får vi det bedre både fysisk og

Læs mere

Center for Sundhed & Pleje. Status på projekter og indsatser

Center for Sundhed & Pleje. Status på projekter og indsatser Center for Sundhed & Pleje Status på projekter og indsatser 2015 Center for Sundhed & Pleje Chef Centerstab Sundhedsfremme og forebyggelse Træning og Aktivitet Køkken Sygepleje Pleje Visitation Sundhedscenter

Læs mere

Værdighedspolitik Visionen i politik for seniorliv

Værdighedspolitik Visionen i politik for seniorliv Værdighedspolitik 2016 Visionen i politik for seniorliv Et aktivt, værdigt, meningsfyldt og trygt seniorliv. Et værdigt liv er altså et af de fem pejlemærker i Varde Kommunes politik for seniorliv. Ny

Læs mere

Dialogbaseret aftale mellem

Dialogbaseret aftale mellem Dialogbaseret aftale mellem (Sundhed og Omsorg) og (Plejecentrene) 2015 1.1 Fokusområder i aftaleperioden Der tages udgangspunkt i fokusområder og effektmål i budgetstyringsdokumentet Mål og Midler for

Læs mere

Status på indsatser finansieret af ældrepuljen

Status på indsatser finansieret af ældrepuljen Status på indsatser finansieret af ældrepuljen Februar 2015 Sundhedsudvalget Indsats Beskrivelse Status august Indsatsområde: Styrket indsats rehabilitering og træning. Rehabilitering og forebyggelse Mere

Læs mere

Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune

Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune Godkendt af byrådet d. 30. maj 2018 Forord Byrådet i Syddjurs Kommune har d. 30. maj 208 godkendt Syddjurs Kommunes værdighedspolitik 2016-2020. Værdighed er en forudsætning

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Fredericia Kommune Tilskud en værdig ældrepleje 2019: Tilskud bedre bemanding

Læs mere

Værdighedspolitik. Sundhed og Rehabilitering

Værdighedspolitik. Sundhed og Rehabilitering Værdighedspolitik 2016 Sundhed og Rehabilitering 1 Forord I de kommende år bliver vi flere ældre. Mange er mere sunde og raske og lever længere end tidligere. I Kerteminde Kommune er der mange tilbud og

Læs mere

Værdighedspolitik for Vallensbæk Kommune 2016

Værdighedspolitik for Vallensbæk Kommune 2016 Værdighedspolitik for Vallensbæk Kommune 2016 1 Vallensbæk Kommunes værdighedspolitik beskriver de overordnede værdier for de kommunale indsatser og prioriteringer for seniorer og ældre med behov for kommunal

Læs mere

Strategisk aftale 2017 Visitationen i Træning og Pleje

Strategisk aftale 2017 Visitationen i Træning og Pleje Strategisk aftale 2017 Visitationen i Træning og Pleje J. nr. 00.01.00P27 1 Aftaledokument Strategisk landkort Om aftalen Denne aftale beskriver de strategisk prioriterede områder, som Visitationen skal

Læs mere

En ny måde at arbejde på I Fredericia kommune

En ny måde at arbejde på I Fredericia kommune En ny måde at arbejde på I Fredericia kommune Velfærdssamfundets udfordring Borgernes krav og behov Mangel på arbejdskraft Økonomi 1.050 Pleje n Ældreplejen - forventet fald i medarbejderantal Forventet

Læs mere

Velfærdsudvalget. Dagsorden til møde Torsdag den 16. januar 2014 kl i F 6

Velfærdsudvalget. Dagsorden til møde Torsdag den 16. januar 2014 kl i F 6 Velfærdsudvalget Dagsorden til møde Torsdag den 16. januar 2014 kl. 08.30 i F 6 MØDEDELTAGERE Kasper Andersen (O) Emilie Tang (V) Jens Ross Andersen (V) Kim Rockhill (A) Morten Skovgaard (V) Susanne Bettina

Læs mere

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2018

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2018 Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2018 Foreløbig redegørelse tilpasses til ansøgningsskema for 2018, når dette foreligger. Kommune: Frederikssund Kommune

Læs mere

Forebyggelse. Handlekatalog til ældrestrategien 2013. Initiativet. Temaeftermiddage (1)

Forebyggelse. Handlekatalog til ældrestrategien 2013. Initiativet. Temaeftermiddage (1) Handleplan 2013-2016 1 Forebyggelse Handlekatalog til ældrestrategien 2013 Tema Temaeftermiddage (1) Initiativet et med initiativet er at gøre viden, råd og inspiration om forebyggelse let tilgængelig

Læs mere