Sidenr. 1. Handicaprådet. Referat. Mødedato: 12. januar Mødetidspunkt: 13:30. Sluttidspunkt: 15:30. Mødelokale: KUC, Ågade 27

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sidenr. 1. Handicaprådet. Referat. Mødedato: 12. januar Mødetidspunkt: 13:30. Sluttidspunkt: 15:30. Mødelokale: KUC, Ågade 27"

Transkript

1 Sidenr. 1 Referat Mødedato: 12. januar 2012 Mødetidspunkt: 13:30 Sluttidspunkt: 15:30 Mødelokale: KUC, Ågade 27 Fraværende: Bemærkninger: Hanne Visbech Holgaard Dagsordenen godkendtes.

2 Indholdsfortegnelse Sidenr. 2 Sagsnr. Side 1. Syddansk Universitet, tilgængelighed Seniorpolitik - opfølgning 2 halvår Selvkørende støvsugere i hjemmeplejen Udbud vedr. opbygning af handicapbiler Orientering til - januar

3 Sidenr Syddansk Universitet, tilgængelighed Sagsid.: 10/23205 Resumé I forbindelse med planlægningen af opførelse af et nyt universitet i Kolding vil Syddansk Universitets rådgivere præsentere de tiltag, der er gjort for at sikre tilgængeligheden for handicappede. Sagen behandles i (orientering). Forslag Socialdirektøren foreslår, at orienteringen tages til efterretning. Beslutning den Orienteringen blev taget til efterretning, idet s bemærkninger blev videregivet: Bemærkninger til modtaget tegningsmateriale af Syddansk Universitet, Område handicaptilgængelighed. Generelle bemærkninger vedr. handicaptoiletter: Skydedøre er at foretrække frem for almindelige døre, som i givet fald skal være udadgående, hvilket generelt er opfyldt, dog ikke ID Vælges almindelige døre, bør disse forsynes med lodret greb bagerst på indvendig dørflade i højde med håndtaget, bedst forsynes dørene med automatik for åbning og lukning, ligesom med automatik for tænding af rummets belysning. Tilrejsende mennesker med handicap, som under rejsen oftest har haft vanskeligheder med at benytte egnede toiletforhold, vil ved ankomst oftest trængende have brug for et handicaptoilet, derfor er det vigtigt at etablere disse umiddelbart tilgængelige i nærheden af indgangen. Dette er opfyldt ved bagindgangen, men ved hovedindgangen mangler det. Det foreslås derfor, at det disponible rum ID indrettes som handicaptoilet. Toiletafdelingen for personalet i kantinen burde indeholde et toilet med et minimumudstyr bestående af støttehåndtag ved toilettet og en håndvask, der kan nås fra toilettet. Et egentligt kørestolstoilet vil her ikke være en nødvendighed. Fraværende Hanne Visbech Holgaard

4 Sidenr. 4 Sagsfremstilling Syddansk Universitet er i øjeblikket i gang med at planlægge opførelse af et nyt universitet på den gamle Grønborggrund beliggende i området mellem Østerbrogade, Skamlingvejen, Buen og Kolding Å. Syddansk Universitet har i disponering af bygninger, pladser og udenomsarealer fulgt de angivne normer og regler for tilgængelighed som beskrevet i BR10 samt i Universitets- og Bygningsstyrelsens tilgængelighedsstandard for undervisningsbyggeri. Universitetets rådgivere vil på mødet give en præsentation af, hvilke tiltag der er gjort for at sikre tilgængeligheden for handicappede i de nye bygninger og på udenomsarealerne.

5 Sidenr Seniorpolitik - opfølgning 2 halvår 2011 Sagsid.: 10/25473 Resumé Seniorforvaltningen har lavet 1. opfølgning på den vedtagne Seniorpolitik fra foråret Der er lavet en status i forhold til visionen og de 8 temaer i Seniorpolitikken. Visionen i Seniorpolitikken er at andelen af selvhjulpne borgere over 65 år er stigende frem mod I oktober 2010 var andelen af selvhjulpne borgere 75,8% I august 2011 var andelen af selvhjulpne borgere steget til 76,6 procent. De otte temaer i Seniorpolitikken bidrager hver især til at andelen af selvhjulpne borgere over 65 år er steget. Indførelse af den rehabiliterende tankegang i hjemmeplejen, antages at have haft den største effekt på, at andelen af selvhjulpne borgere over 65 år er steget. Sagen behandles i Seniorudvalget. Ældreråd (orientering) og Handicapråd (orientering). Forslag Seniordirektøren foreslår at orienteringen tages til efterretning status offentliggøres på Kolding.dk. Beslutning Seniorudvalget den Godkendt. Fraværende Hans Erik Adsbøl Beslutning den Orienteringen blev taget til efterretning. Fraværende Hanne Visbech Holgaard Sagsfremstilling I 2018 er der 22 procent flere borgere over 65 år i Kolding Kommune. Seniorpolitikken udstikker 8 temaer, der skal være pejlemærker for ældreområdets udvikling. Seniorpolitikken hviler på visionen om, at andelen af borgere over 65 år, der er selvhjulpne stiger frem mod år I oktober 2010 var andelen af selvhjulpne borgere 75,8% I august 2011 var andelen af selvhjulpne borgere steget til 76,6 procent. (Opgøres

6 Sidenr. 6 to gange årligt som andelen af borgere over 65 år, der ikke er visiteret til hjemmehjælp, hjemmesygepleje, plejecenterplads, madservice eller indkøb). Visionen understøttes af initiativer under de enkelte temaer, som det fremgår af oversigten nedenfor. Tema Prioriteringer Igangværende indsatser Planlagte indsatser 1. Rehabilitering træning og vejledning til en bedre hverdag At borgerne aktivt inddrages i, hvordan kommunens tilbud sammensættes. At borgernes ressourcer altid er udgangspunktet for tildeling af hjælp. At borgernes ressourcer vedligeholdes eller styrkes ud fra konkrete mål. At borgerne informeres om, hvordan aktivitet og sund kost styrker ens ressourcer. At borgernes brug af kommunens aktivitetshuse, lokaler og træningsmaskiner styrkes. Maj 2011: Borgere med rehabiliteringspotentiale støttes, med udgangspunkt i egne ressourcer, til at blive mest mulig uafhængige af hjælp og have størst mulig livskvalitet. Maj 2011: Visitationen opstiller mål ifm funktionsvurderingen og hjemmeplejen arbejder ud fra målene i døgnrytmeplanen. November 2011:600 borgere over 60 år deltog i møde om sundhed. 2011: Ansættelse af aktivitetskonsulent. 2011: Fysioterapeut understøtte selvtrænere Januar 2012: Afregningsmodel baseret på plejetyngde på plejecentrene og i sygeplejen Primo 2012: Der ansættes 2 fysioterapeuter på plejecentre 2. At borgernes Velfærdsteknologi livskvalitet forbedres hjælp til gennem brug af selvhjælp velfærdsteknologi.. At borgerne får demonstreret forskellige velfærdsteknologier. Maj 2011:Autodrop til drypning af øjne, strømpepåtagere, personløftere November 2011: To selvkørende støvsugere til OK Klubben og Flora Klubben. I alt ca 1500 medlemmer. At borgerne bliver December 2011: fortrolige og trygge ved Hjemmehjælpsmodtagere brugen af kan låne en selvkørende velfærdsteknologi. støvsugere i seks måneder. 2012: Velfærdsteknologi ambassadører. Både medarbejdere og borgere.

7 Sidenr. 7 At velfærdsteknologi indføres i samarbejde med borgerne. At borgerne oplever større grad af frihed gennem brug af velfærdsteknologi. At borgerne har forbrugsgoder i hjemmet, der understøtter en god og effektiv hjælp fra kommunen eller privat leverandør. At administration og planlægning forbedres gennem brug af velfærdsteknologi. 2011: Hjemmetrænere. Kasse med hjælpemidler 2010: Telemedicinsk sårprojekt Ultimo 2011: Nyt omsorgssystem inkl. nye systemer som Mappoint og automatisk besøgsplanlægning. Interaktivt tv, censorgulv 2012: Interaktive tavler i hjemmeplejen 3. Frivillige og foreninger aktiviteter der skaber liv At frivillighed foregår på de frivilliges præmisser. At frivillige og foreninger understøttes af kommunen. Seniortræf, 79 tilskud og aktivitetskonsulenterne At frivillige og Opgaver borgeren ikke er foreninger udgør et visiteret til f. eks gåture, supplement til de sang, vågekoner, kommunale opgaver telefonstjerne, ledsager og borgeren er visiteret til. besøgsvenner. At frivillige og foreningers samarbejde med Kolding Kommune bygger på enkle rammer og konkrete muligheder for at gøre en forskel. At frivillige og foreninger inddrages i, hvordan borgernes egne ressourcer styrkes. Stolegymnastik etc. 2012: Frivillighedskort - ramme for udførelsen af det frivillige arbejde. 2012: Mere PR på det frivillige arbejde og fokus på, hvordan frivillige og frivillighedsopgaver kobles (Come on) 2012: Kommunikere tydeligt at man kan være frivillig på mange måder og at man kan bidrage med det man ønsker uden at "binde" sig til en fast opgave som frivillig. 2012: Fokus på, hvordan frivillige ressourcer vedligeholdes til fortsat at stå for aktiviteter og finde på nye aktiviteter (f. eks stolegymnastik)

8 Sidenr. 8 At frivillige og foreninger motiveres til nye indsatsområder som for eksempel aflastning af pårørende til demente eller demonstration af velfærdsteknologi i borgerens hjem. At frivillige og foreninger motiveres til borgernære aktiviteter. 2012: Digitale ambassadører 4. Ældre medicinske patienter sammenhæng i behandlingsforløb At der er sammenhæng i indsatsen mellem eget hjem, sygehus, genoptræningsplads og kommunal pleje. At sammenhæng i indsatsen reducerer uhensigtsmæssige genindlæggelser på sygehus. At midlertidige plejepladser til ældre medicinske patienter samles og udvides for at styrke fagligheden og sikre den bedste pleje. At borgeren efter fald eller sygdom hjælpes tilbage på tidligere funktionsniveau. At der tilbydes hjemmebesøg til ældre medicinske patienter i forbindelse med udskrivning fra sygehus. Fortsat udbygning af elektronisk korrespondance, såvel internt som eksternt. Fokus på opdaterede status er internt døgnrytmer og sygeplejestatus Godt samarbejde med Låsbyhøj akutpladser. Fortsat fokus på kronikerområdet. November 2011: åbnet 9 midlertidige pladser på Kløverhøj Implementering af projektet Styrk din hverdag med fokus på at fremme borgerens ressourcer. Tilbydes til borgere der henvises til sygeplejen via visitationen. Egen læge inddrages, hvor der skønnes et behov Implementering af nye MED-com standarder. Midlertidige pladser samles på Egebo i alt 22 pladser i Sundhed for borgere over 65 år selvhjulpen længst mulig At der skabes rammer for engagerede, deltagende og aktive borgere. At der er fokus på, hvordan kost, rygning, alkohol og motion påvirker sundheden. November 2011:600 borgere over 60 år deltog i møde om sundhed.

9 Sidenr. 9 At aktivitetscentrene 2010: 10 årig lejekontrakt på fortsat er den trygge Midtgården, ansættelse af ramme for fællesskaber aktivitetskonsulent og aktiviteter for borgere over 65 år. At der er fokus på sundhedsfremme, forebyggelse og tidlig opsporing af sygdomme. Tidlig indsats for borgere med en demenssygdom med fokus på at bevare livskvalitet og forblive mest mulig uafhængige af hjælp At idræts- og aktivitetstilbud samt tilbud der henvender sig til bestemte målgrupper af ældre understøttes. At lighed i sundhed prioriteres gennem fokus på borgere, hvis fysiske og mentale sundhed er truet. At borgere får information om konkrete tilbud i Kolding Kommune, der muliggør et Aktivt Seniorliv. Januar 2012:opsøgende besøg til enlige mænd. 6. Personer med demens livskvalitet på egne vilkår At kommunens tilbud opretholder livskvaliteten og sikrer en god tilværelse for borgere med demens og dennes pårørende. At der er fokus på, hvordan pårørende til borgere med demens kan aflastes, så de kan leve et aktivt liv. Demenskonsulenter er koordinerende i at tilpasse de enkelte tilbud individuelt til borgeren Demenskonsulenter tilbyder og koordinerer tilbud til aktivitetscentre eller daghjem. Aflastning i eget hjem ved behov. Ca. 70 pårørende deltager i pårørendegrupper (pr år). 2012: Fokus på tilbud til yngre borgere med demens At plejen i hjemmet og på plejecentrene ressourcemæssigt prioriteres og understøttes af indsats fra demensfaglig specialenhed. At velfærdsteknologi understøtter hverdagen for borgere med demens og dennes Demenskonsulenter giver pædagogisk og faglig vejledning til medarbejdere 2010: GPS på plejecentre 2012: Arbejdsgruppe med fokus på teknologiske hjælpemidler.

10 Sidenr. 10 pårørende. At indsatser og tilbud på demensområdet synliggøres ved foredrag og informationsmøder. 2011: Møderækken 6 gange årligt. Undervisning til pårørende på plejecentre ad hoc Der vil blive arbejdet med åbne informationsaftener om aftenen 7. Fremtidens boliger plads til at blive ældre At boligen understøtter borgerens trivsel, sundhed, sociale relationer og kontrol over eget liv. At ældre- og plejeboliger gøres attraktive for forskellige målgrupper, blandt andet svært plejekrævende. At ældre- og plejeboliger indrettes så borgerens bevægelsesfrihed og aktivitetsmuligheder styrkes. At borgeren får kvalificeret rådgivning i forbindelse med valg af ældre- og plejebolig. At velfærdsteknologi indtænkes i nybyggeri i Kolding Kommune. At ældre borgeres boligsociale behov indarbejdes i den overordnede boligplanlægning i Kolding Kommune. 2012: Udviklingsplan for ældreboliger 2012: Udviklingsplan for ældreboliger 2013: Bertram Knudsens Have: Badeværelse indrettet med vask, greb etc. der nemmere kan betjenes af borgeren 2013: Bertram Knudsens Have: Censorgulv, automatisk dør- og vinduesåbning, vasketoiletter, At kommunen, foreninger og frivillige 8. Digitalisering introducerer borgere til klædt på til brug af computer og selvbetjening digital selvbetjening. At digital kommunikation mellem kommunen og samarbejdspartnere fortsat udbygges. Ultimo 2011: Etablering af internetopkobling i brugerstyrede huse

11 Sidenr. 11 At digital kommunikation mellem kommunen og borgerne afprøves indenfor forskellige målgrupper. At borgeren introduceres til digital selvbetjening i forbindelse med personlig henvendelse i kommunen. At digital kommunikation ikke afskærer borgeren fra nødvendige oplysninger. 2011: Borgerportal 2012: Blanketter til ansøgning om helbredstillæg, briller etc. forventes digitaliseres. 2012: Introducere borgerne til selvbetjening via borger.dk der bliver indgangen til UdbetalingDanmark fra 2013.

12 Sidenr Selvkørende støvsugere i hjemmeplejen Sagsid.: 11/29154 Resumé Seniorforvaltningen har i november 2011 indkøbt 20 selvkørende støvsugere til en samlet udgift på kr. De 20 selvkørende støvsugere understøtter prioriteringerne i seniorpolitikken om, at borgerne skal være trygge ved brugen af velfærdsteknologi og at velfærsteknologi skal indføres i samarbejde med borgerne. Formålet med indkøbet er todelt: 1. Udbrede kendskabet til selvkørende støvsugere blandt hjemmehjælpsmodtagere og få erfaringer med, hvorvidt selvkørende støvsugere kan indgå i driften af hjemmehjælpsområdet fremadrettet. 2. Udbrede kendskabet til selvkørende støvsugere generelt blandt ældre borgere i Kolding Kommune. Til at indfri formål 1 udlånes de selvkørende støvsugere til hjemmehjælpsmodtagere, der er motiveret herfor og gerne vil afprøve støvsugeren i en 6 måneders periode. Til at indfri formål 2 udlånes to selvkørende støvsugere til henholdsvis Ok Klubben og Flora Klubben. Seniorudvalget forelægges ultimo 2012 en evaluering af erfaringerne med selvkørende støvsugere, med henblik på overvejelser om selvkørende støvsugeres anvendelsesmuligheder i hjemmeplejen i Kolding Kommune. Sagen behandles i Seniorudvalget. Ældrerådet (orientering) og (orientering). Forslag Seniordirektøren foreslår, at orienteringen tages til efterretning. Beslutning Seniorudvalget den Godkendt med bemærkning, at det præciseres, at afprøvning af selvkørerende støvsuger ikke har konsekvenser for hjemmehjælpen i udlånsperioden. Fraværende Hans Erik Adsbøl Beslutning den Orienteringen blev taget til efterretning.

13 Sidenr. 13 Fraværende Hanne Visbech Holgaard Sagsfremstilling Siden foråret 2010 har 20 selvkørende støvsugere fungeret som et arbejdsredskab for rengøringspersonalet på 5 plejecentre i Kolding Kommune. Herudover har en borger lånt en selvkørende støvsuger og klarer herved selv støvsugningen. Borgeren, der alternativt ville have modtaget hjælp til støvsugning fra hjemmeplejen, er meget glad for den selvkørende støvsuger. På ovenstående baggrund, samt erfaringerne fra andre kommuner, har Seniorforvaltningen i november 2011 indkøbt yderligere 20 selvkørende støvsugere. Der er indkøbt to forskellige modeller, som begge er anbefalet af, og bruges i blandt andet Billund Kommune. Forskellen på de to modeller er primært, at den ene model kan fjernbetjenes og programmeres, hvilket kan være relevant for visse borgere. De 20 selvkørende støvsugere understøtter prioriteringerne i seniorpolitikken om, at borgerne skal være trygge ved brugen af velfærdsteknologi og at velfærsteknologi skal indføres i samarbejde med borgerne. Formålet med indkøbet, som anført i resumet, todelt: Som det fremgår af det 1. formål skal de selvkørende støvsugere: Ses som et arbejdsredskab som hjemmehjælpsmodtageren og hjemmehjælperen skal blive klogere på. Afprøves under rammen af, at hjemmehjælperen har tid til at hjemmehjælpsmodtageren kommer godt i gang med den selvkørende støvsuger. Denne prioritering betyder i praksis, at hjemmehjælpsmodtageren visiteres til/bevarer den samme visitation på hjælp til støvsugning, som han/hun havde forud for lån af støvsugeren, og at den selvkørende støvsuger skal fungere som et supplement til den almindelige støvsugning. At borgeren låner en selvkørende støvsuger påvirker således ikke den tid, der er afsat til støvsugning i borgerens hjem. Der kan selvsagt være andre forhold, der medfører en revisitering, men den udløsende faktor herfor er ikke lånet af en selvkørende støvsuger. De selvkørende støvsugere er ikke et varigt udlån. Derfor er det vanskeligt at bruge støvsugerne som et aktivt redskab i den rehabiliterende tankegang. Målet for de borgere der deltager i styrk din hverdag er derfor fortsat at øge deres funktionsniveau, f.eks i forhold til almindelig støvsugning. Lykkedes dette ikke kan borgeren eventuelt efterfølgende låne en selvkørende støvsuger.. Støvsugerne udlånes på frivillig basis til borgere, der er motiveret for at afprøve støvsugeren. Borgere, der ikke ønsker at afprøve en selvkørende støvsuger, vil ikke blive presset eller pålagt det. Støvsugeren udlånes på nedenstående vilkår: Støvsugeren udlånes gratis.

14 Sidenr. 14 Støvsugeren udlånes med en serviceaftale inkluderet. Går støvsugeren i stykker repareres støvsugeren hjemme hos borgeren. Støvsugeren udlånes i 6 måneder. Herefter besvarer borgeren et spørgeskema om, hvordan robotstøvsugeren har fungeret. Borgeren kan til enhver tid levere støvsugeren tilbage, hvis han/hun ikke ønsker at låne den mere. Borgeren vil herefter få støvsuget af hjemmehjælperen på almindelig vis igen. Støvsugeren udlånes til borgere, der er berettiget til hjælp til støvsugning ud fra Kolding Kommunes kvalitetsstandarder. Udgifter til reservedele afholdes af Seniorforvaltningen. Til at understøtte det 2. formål blev OK Klubben og Flora Klubben den 29. november overrakt en selvkørende støvsuger. Målet er, at medlemmerne af OK Klubben og Flora Klubben bliver nysgerrige på, hvorvidt en selvkørende støvsuger er noget for dem. Udgiften til indkøb og serviceaftale for de 20 selvkørende støvsugere beløber sig til kr. Seniorudvalget vil efter behov udvide indsatsen i Seniorudvalget forelægges ultimo 2012 en evaluering af erfaringerne med støvsugerne, med henblik på overvejelser om støvsugernes anvendelsesmuligheder i hjemmeplejen i Kolding Kommune. Følgebrevet, som borgerne modtager sammen med lån af støvsugeren, fremgår af bilaget. Bilag: /11 Åben Følgebrev i forbindelse med lån af robotstøvsuger

15 Sidenr Udbud vedr. opbygning af handicapbiler Sagsid.: 11/17915 Resumé Indkøb og Udbud i Centralforvaltningen oplyser, at Ikast-Brande Kommune på vegne af 12-By-Gruppens Indkøbscentral, som Kolding Kommune er en del af, har meddelt, at udbuddet vedr. opbygning af handicapbiler nu er bekendtgjort. Sagen behandles i (orientering). Forslag Kommunaldirektøren foreslår, at orienteringen tages til efterretning. Beslutning den Sagen genoptages på næste møde. Fraværende Hanne Visbech Holgaard Sagsfremstilling I henhold til lovgivningen skal høres med hensyn til kravspecifikationen, hvilket iflg. Kommunikation og Hjælpemidler er sket ved kontakt til s formand. Sagen sendes nu til orientering i. Kravspecifikationen kan ses som punkt 4, side i udbudsmaterialet. Siderne medsendes som bilag. Bilag: /11 Åben Kravspecifikation

16 Sidenr Orientering til - januar 2012 Sagsid.: 10/12393 Resumé Orientering fra Handicaprådsmedlemmerne og Handicapchefen. Sagen behandles i (orientering). Forslag Socialdirektøren foreslår, at orienteringen tages til efterretning. Beslutning den Orienteringen blev taget til efterretning. Fraværende Hanne Visbech Holgaard

17 Sidenr. 17 Oplæst og godkendt Stepan Svoboda Formand Trine M. Sloth Ebbesen. For Lis Ravn Ebbesen Næstformand Annie Terp Thomsen Medlem Thorbjørn Halvorsen Medlem Ida Merethe Jørgensen Medlem Karen Rasmussen Medlem Hanne Visbech Holgaard Medlem Tine Roos Nørgaard Medlem Hans Erik Adsbøl Medlem Birgitte B. Rasmussen. For Helle Due Riley Medlem

Sidenr Ældrerådet. Referat. Mødedato: 8. december Mødetidspunkt: 10:30. Sluttidspunkt: 12:00. KUC, Ågade 27, 6000 Kolding

Sidenr Ældrerådet. Referat. Mødedato: 8. december Mødetidspunkt: 10:30. Sluttidspunkt: 12:00. KUC, Ågade 27, 6000 Kolding Sidenr. 231 Referat Mødedato: 8. december 2011 Mødetidspunkt: 10:30 Sluttidspunkt: 12:00 Mødelokale: : Mødelokale 1.07, 1. sal KUC, Ågade 27, 6000 Kolding Indholdsfortegnelse Sidenr. 232 Sagsnr. Side 1.

Læs mere

Sidenr. 1. Handicaprådet. Referat. Mødedato: 9. februar 2012. Mødetidspunkt: 13:30. Sluttidspunkt: 15:30. Gæstekantinen på Rådhuset

Sidenr. 1. Handicaprådet. Referat. Mødedato: 9. februar 2012. Mødetidspunkt: 13:30. Sluttidspunkt: 15:30. Gæstekantinen på Rådhuset Sidenr. 1 Referat Mødedato: 9. februar 2012 Mødetidspunkt: 13:30 Sluttidspunkt: 15:30 Mødelokale: Fraværende: Bemærkninger: Gæstekantinen på Rådhuset Ingen Dagsordenen godkendtes Indholdsfortegnelse Sidenr.

Læs mere

Handicaprådet. Dagsorden. Mødedato: 11. oktober 2012. Mødetidspunkt: 13:30. Mødelokale: Udvalgsværelset, 4. Social- og Sundhedsforvaltningen

Handicaprådet. Dagsorden. Mødedato: 11. oktober 2012. Mødetidspunkt: 13:30. Mødelokale: Udvalgsværelset, 4. Social- og Sundhedsforvaltningen Sidenr. 1 Dagsorden Mødedato: 11. oktober 2012 Mødetidspunkt: 13:30 Mødelokale: Udvalgsværelset, 4. Social- og Sundhedsforvaltningen Fraværende: Bemærkninger: Godkendelse af forslag til dagsordenen: Indholdsfortegnelse

Læs mere

Styrk din hverdag. er et aktivt seniorliv. KOLDING KOMMUNES SENIORPOLITIK fordi selvværd er mere end velfærd. liv

Styrk din hverdag. er et aktivt seniorliv. KOLDING KOMMUNES SENIORPOLITIK fordi selvværd er mere end velfærd. liv er et aktivt seniorliv r e h a b i lite r i n g v e l fæ r d s t e kn o l o g i fr i v i lli g e o g fo r e n i n g e r d et n æ r e s u n d h e d s væ s e n s u n d h e d fo r b o r g e r e ov e r 6 5

Læs mere

KOLDING KOMMUNES DEMENSSTRATEGI 2012-2018

KOLDING KOMMUNES DEMENSSTRATEGI 2012-2018 KOLDING KOMMUNES DEMENSSTRATEGI 2012-2018 l i v s k v a l i t et a fl a stn i n g a f på r ø r e n d e d e m e n s fa g l i g s p e c i a l e n h e d ko o r d i n e r et i n d s ats u n d e r s t ø tt

Læs mere

Handicaprådet. Referat. Mødedato: 14. april Mødetidspunkt: 13:30. Sluttidspunkt: 15:30. Mødelokale: KUC, Ågade 27

Handicaprådet. Referat. Mødedato: 14. april Mødetidspunkt: 13:30. Sluttidspunkt: 15:30. Mødelokale: KUC, Ågade 27 Sidenr. 1 Referat Mødedato: 14. april 2011 Mødetidspunkt: 13:30 Sluttidspunkt: 15:30 Mødelokale: KUC, Ågade 27 : John Hansen Thomhav, Hanne Visbech Holgaard, Hans Erik Adsbøl/Kristian Kruse Bemærkninger:

Læs mere

Styrk din hverdag. er et aktivt seniorliv. KOMMUNES SENIORPOLITIK 2015-2022 fordi selvværd er mere end velfærd

Styrk din hverdag. er et aktivt seniorliv. KOMMUNES SENIORPOLITIK 2015-2022 fordi selvværd er mere end velfærd rehabilitering velfærdsteknologi frivillige og foreninger det nære sundhedsvæsen sundhed for borgere over 65 år borgere med demens fremtidens boliger digitalisering er et aktivt seniorliv OV1_Kvadrat_RØD

Læs mere

Integrationsrådet. Dagsorden. Mødedato: 13. december 2012. Mødetidspunkt: 17:00. Mødelokale: Ågade 27, 6000 Kolding. Fraværende:

Integrationsrådet. Dagsorden. Mødedato: 13. december 2012. Mødetidspunkt: 17:00. Mødelokale: Ågade 27, 6000 Kolding. Fraværende: Sidenr. 1 Dagsorden Mødedato: 13. december 2012 Mødetidspunkt: 17:00 Mødelokale: KUC Ågade 27, 6000 Kolding Fraværende: Bemærkninger: Godkendelse af forslag til dagsordenen: Indholdsfortegnelse Sidenr.

Læs mere

Tema Prioriteringer Igangværende indsatser Planlagte indsatser

Tema Prioriteringer Igangværende indsatser Planlagte indsatser Tema Prioriteringer Igangværende indsatser Planlagte indsatser 1. Rehabilitering træning og vejledning til en bedre hverdag. At borgerne aktivt Rehabiliteringsforløb i inddrages i, hvordan kommunens tilbud

Læs mere

Tema i Prioriteringer Igangværende. Planlagte indsatser. 1. Rehabilitering træning og vejledning til en bedre hverdag.

Tema i Prioriteringer Igangværende. Planlagte indsatser. 1. Rehabilitering træning og vejledning til en bedre hverdag. Tema i Prioriteringer Igangværende seniorpolitik indsatser Planlagte indsatser 1. Rehabilitering træning og vejledning til en bedre hverdag. At borgerne aktivt inddrages i, hvordan kommunens tilbud sammensættes.

Læs mere

Sidenr. 255. Ældrerådet. Referat. Mødedato: 12. januar 2012. Mødetidspunkt: 10:30. Sluttidspunkt: 12:00. KUC, Ågade 27, 6000 Kolding.

Sidenr. 255. Ældrerådet. Referat. Mødedato: 12. januar 2012. Mødetidspunkt: 10:30. Sluttidspunkt: 12:00. KUC, Ågade 27, 6000 Kolding. Sidenr. 255 Referat Mødedato: 12. januar 2012 Mødetidspunkt: 10:30 Sluttidspunkt: 12:00 Mødelokale: Mødelokale 1.07, 1. sal KUC, Ågade 27, 6000 Kolding Fraværende: Indholdsfortegnelse Sidenr. 256 Sagsnr.

Læs mere

Temaer Prioriteringer Igangværende indsatser

Temaer Prioriteringer Igangværende indsatser Temaer Prioriteringer Igangværende indsatser Planlagte indsatser 1. Rehabiliter ing træning og vejledning til en bedre hverdag. At borgerne aktivt inddrages i, hvordan kommunens tilbud sammensættes. Rehabiliteringsforløb

Læs mere

Tema Prioriteringer Igangværende indsatser Planlagte indsatser

Tema Prioriteringer Igangværende indsatser Planlagte indsatser Tema Prioriteringer Igangværende indsatser Planlagte indsatser 1. Rehabilit ering træning og vejlednin g til en bedre hverdag. At borgerne aktivt inddrages i, hvordan kommunens tilbud sammensættes. Rehabiliteringsforløb

Læs mere

Integrationsrådet. Referat. Mødedato: 23. august Mødetidspunkt: 17:00. Sluttidspunkt: 18:30. Mødelokale: KUC, lokale 107 Ågade 27, 6000 Kolding

Integrationsrådet. Referat. Mødedato: 23. august Mødetidspunkt: 17:00. Sluttidspunkt: 18:30. Mødelokale: KUC, lokale 107 Ågade 27, 6000 Kolding Sidenr. 1 Referat Mødedato: 23. august 2012 Mødetidspunkt: 17:00 Sluttidspunkt: 18:30 Mødelokale: KUC, lokale 107 Ågade 27, 6000 Kolding : Bemærkninger: Tine Roos Nørgaard, Muhubu Mahamud Barre, Per Simonsen

Læs mere

Ældrerådet. Referat. Mødedato: 10. marts Mødetidspunkt: 10:30. Sluttidspunkt: 12:00. KUC, Ågade 27, 6000 Kolding

Ældrerådet. Referat. Mødedato: 10. marts Mødetidspunkt: 10:30. Sluttidspunkt: 12:00. KUC, Ågade 27, 6000 Kolding Sidenr. 39 Referat Mødedato: 10. marts 2011 Mødetidspunkt: 10:30 Sluttidspunkt: 12:00 Mødelokale: : Mødelokale 1.05, 1. sal KUC, Ågade 27, 6000 Kolding GODKENDELSE AF FORSLAG TIL DAGSORDENEN: Godkendt.

Læs mere

Ældrerådet. Referat. Mødedato: 9. februar 2012. Mødetidspunkt: 11:00. Sluttidspunkt: 12:10. KUC, Ågade 27, 6000 Kolding

Ældrerådet. Referat. Mødedato: 9. februar 2012. Mødetidspunkt: 11:00. Sluttidspunkt: 12:10. KUC, Ågade 27, 6000 Kolding Sidenr. 270 Referat Mødedato: 9. februar 2012 Mødetidspunkt: 11:00 Sluttidspunkt: 12:10 Mødelokale: : Mødelokale 1.05, 1. sal KUC, Ågade 27, 6000 Kolding Elsebeth Søe-Pedersen, Indholdsfortegnelse Sidenr.

Læs mere

- sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik

- sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik Det gode Seniorliv i Hedensted Kommune - sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik Tiden er kommet til at der formuleres nye sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik. Sigtelinjer, som angiver retning, mål

Læs mere

Forslag til indsatser

Forslag til indsatser Værdighedspolitik Forslag til indsatser 1 1. Livskvalitet Mere personale på plejecentrene 1 ekstra 37 timers dagvagt pr 30 plejecenterbeboere til at understøtte livskvaliteten og hverdagen på plejecentrene,

Læs mere

- sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik

- sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik Det gode Seniorliv i Hedensted Kommune - sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik Tiden er kommet til at der formuleres nye sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik. Sigtelinjer, som angiver retning, mål

Læs mere

Fællesmøde mellem Uddannelsesudvalget. Social- og Sundhedsudvalget

Fællesmøde mellem Uddannelsesudvalget. Social- og Sundhedsudvalget Sidenr. 19 Fællesmøde mellem Uddannelsesudvalget og Social- og Protokol Mødedato: 21. februar 2011 Mødetidspunkt: 8:00 Sluttidspunkt: 9:30 Mødelokale: Fraværende: KUC, Ågade 27, mødelokale 1.07, 1. sal

Læs mere

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune. ældreområdet

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune. ældreområdet Ældrepolitik for Norddjurs Kommune ældreområdet Indledning Ældrepolitikken er fundamentet for arbejdet på ældreområdet. Den sætter rammerne for indsatsen på ældreområdet i Norddjurs Kommune og afspejler

Læs mere

Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Udkast april 2016

Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Udkast april 2016 Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Udkast april 2016 1 1. Forord og vision for politikken Velkommen til Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Som navnet siger, er

Læs mere

Temaer Prioriteringer Igangværende indsatser

Temaer Prioriteringer Igangværende indsatser Temaer Prioriteringer Igangværende indsatser Planlagte indsatser 1. Rehabiliter ing træning og vejledning til en bedre hverdag. At borgerne aktivt inddrages i, hvordan kommunens tilbud sammensættes. Rehabiliteringsforløb

Læs mere

Borgere med demens NOTAT

Borgere med demens NOTAT Borgere med demens I Handleplan for Ældre 2011-2015 præsenteres seks temaer, som alle skal understøtte den overordnende vision for ældreområdet om et aktivt og sundt (ældre) liv med muligheder og ansvar.

Læs mere

Ældrerådet. Protokol. Mødedato: 10. februar Mødetidspunkt: 10:30. Sluttidspunkt: 12:00. KUC, Ågade 27, 6000 Kolding

Ældrerådet. Protokol. Mødedato: 10. februar Mødetidspunkt: 10:30. Sluttidspunkt: 12:00. KUC, Ågade 27, 6000 Kolding Sidenr. 24 Protokol Mødedato: 10. februar 2011 Mødetidspunkt: 10:30 Sluttidspunkt: 12:00 Mødelokale: Fraværende: Mødelokale 1.06, 1. sal KUC, Ågade 27, 6000 Kolding Ingen GODKENDELSE AF FORSLAG TIL DAGSORDENEN:

Læs mere

Ishøj Kommune. Seniorpolitik 2014-2017. Ishøj Kommune

Ishøj Kommune. Seniorpolitik 2014-2017. Ishøj Kommune Ishøj Kommune Seniorpolitik 2014-2017 Ishøj Kommune Seniorpolitik 2014-2017 Med Seniorpolitikken 2014-2017 ønsker Ishøj Kommune at bidrage til at udvikle gode seniorliv. Politikken tager udgangspunkt i

Læs mere

Sidenr. 209. Ældrerådet. Referat. Mødedato: 10. november 2011. Mødetidspunkt: 10:30. Sluttidspunkt: 12:20. KUC, Ågade 27, 6000 Kolding

Sidenr. 209. Ældrerådet. Referat. Mødedato: 10. november 2011. Mødetidspunkt: 10:30. Sluttidspunkt: 12:20. KUC, Ågade 27, 6000 Kolding Sidenr. 209 Referat Mødedato: 10. november 2011 Mødetidspunkt: 10:30 Sluttidspunkt: 12:20 Mødelokale: Fraværende: Mødelokale 1.07, 1. sal KUC, Ågade 27, 6000 Kolding Ingen Indholdsfortegnelse Sidenr. 210

Læs mere

Bilag til Årlig status vedrørende forløbskoordinatorfunktioner

Bilag til Årlig status vedrørende forløbskoordinatorfunktioner Bilag til Årlig status vedrørende forløbskoordinatorfunktioner Beskrivelse af planlagte, igangværende eller afsluttede projekter i relation til den ældre medicinske patient, som er forankret i kommunerne

Læs mere

Værdighedspolitik for ældreplejen i Frederikshavn Kommune

Værdighedspolitik for ældreplejen i Frederikshavn Kommune Værdighedspolitik for ældreplejen i Frederikshavn Kommune Det er borgerens liv. Derfor ved borgeren bedst, hvad der er brug for. Borgeren er herre i eget hus og liv. Vi motiverer og bakker op. Vi forventer

Læs mere

Et værdigt seniorliv. Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik

Et værdigt seniorliv. Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Vedtaget af Byrådet den 5. september 2018 Indhold Forord...4 Vision...5 Om ældre/målgruppe for politikken... 6 Temaer...10 Fællesskab...12

Læs mere

Handicaprådet. Referat. Mødedato: 12. april 2012. Mødetidspunkt: 13:30. Sluttidspunkt: 15:30

Handicaprådet. Referat. Mødedato: 12. april 2012. Mødetidspunkt: 13:30. Sluttidspunkt: 15:30 Sidenr. 1 Referat Mødedato: 12. april 2012 Mødetidspunkt: 13:30 Sluttidspunkt: 15:30 Mødelokale: Mødelokale 2.1 Børne- og Uddannelsesforvaltningen Ålegården 1 : Bemærkninger: Annie Terp Thomsen, Tine Roos

Læs mere

Integrationsrådet. Referat. Mødedato: 19. april 2012. Mødetidspunkt: 17:00. Sluttidspunkt: 19:00. Ågade 27, 6000 Kolding

Integrationsrådet. Referat. Mødedato: 19. april 2012. Mødetidspunkt: 17:00. Sluttidspunkt: 19:00. Ågade 27, 6000 Kolding Sidenr. 1 Referat Mødedato: 19. april 2012 Mødetidspunkt: 17:00 Sluttidspunkt: 19:00 Mødelokale: : Bemærkninger: KUC, Konference 0A Ågade 27, 6000 Kolding Rupal Mortensen, Tine Roos Nørgaard, Idil Ali

Læs mere

Værdighedspolitik Visionen i politik for seniorliv

Værdighedspolitik Visionen i politik for seniorliv Værdighedspolitik 2016 Visionen i politik for seniorliv Et aktivt, værdigt, meningsfyldt og trygt seniorliv. Et værdigt liv er altså et af de fem pejlemærker i Varde Kommunes politik for seniorliv. Ny

Læs mere

Forslag til Seniorpolitik 2017 og frem

Forslag til Seniorpolitik 2017 og frem Forord Der er rigtig mange stærke seniorer, der holder sig raske hele livet. I fremtiden vil der på trods af teknologiske fremskridt og en generelt sundere livsstil være ældre borgere, som har brug for

Læs mere

Handleplanen indeholder fire overordnede fokusområder:

Handleplanen indeholder fire overordnede fokusområder: BUDGETNOTAT - UDKAST Demenspakke Baggrund Sundheds- og Omsorgsudvalget har i januar 2015 besluttet, at der skal udarbejdes en handleplan for demensindsatsen under den nye ældrepolitik. Dette budgetnotat

Læs mere

I Varde Kommunes værdighedspolitik indgår herudover følgende områder: 8) Værdighed også for demensramte 9) Oplevelser i naturen.

I Varde Kommunes værdighedspolitik indgår herudover følgende områder: 8) Værdighed også for demensramte 9) Oplevelser i naturen. Dato 02.aug.2018 Dok.nr. 116912/18 Sagsnr. 18-4735 Ref. chzo Værdighedspolitik Kommunerne skal i hver byrådsperiode udarbejde en værdighedspolitik for den kommunale ældrepleje. Politikken vedtages i byrådet.

Læs mere

Sundhed og Omsorg. Plejecenter Glesborg. Uanmeldt og anmeldt kommunalt tilsyn

Sundhed og Omsorg. Plejecenter Glesborg. Uanmeldt og anmeldt kommunalt tilsyn Sundhed og Omsorg Plejecenter Glesborg Uanmeldt og anmeldt kommunalt tilsyn 2015 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Kvalitetsvurdering... 2 3. Datakilder... 2 4. Samlet vurdering... 3 5. Anbefalinger...

Læs mere

Seniorpolitik 2017 og frem

Seniorpolitik 2017 og frem Forord Der er rigtig mange stærke seniorer, der holder sig raske hele livet. I fremtiden vil der på trods af teknologiske fremskridt og en generelt sundere livsstil være ældre borgere, som har brug for

Læs mere

Der er udarbejdet en Demensstrategi, som særligt udmønter Ældre- og Værdighedspolitikkens intentioner i forhold til mennesker med demenslidelse.

Der er udarbejdet en Demensstrategi, som særligt udmønter Ældre- og Værdighedspolitikkens intentioner i forhold til mennesker med demenslidelse. Værdigt ældreliv i Ringsted Kommune Ældre- og værdighedspolitikken retter sig både mod borgere over 65 år og borgere med pleje og behandlingsbehov. Eksempelvis alvorligt syge i alle aldre, der har behov

Læs mere

KVALITETSSTANDARD. Forebyggende Hjemmebesøg Vedtaget Sundheds- Ældre- og Handicapudvalget xxxx. Hvad er indsatsens lovgrundlag?

KVALITETSSTANDARD. Forebyggende Hjemmebesøg Vedtaget Sundheds- Ældre- og Handicapudvalget xxxx. Hvad er indsatsens lovgrundlag? KVALITETSSTANDARD Forebyggende Hjemmebesøg Vedtaget Sundheds- Ældre- og Handicapudvalget xxxx Hvad er indsatsens lovgrundlag? Lov om social service 79 a om Forebyggende Hjemmebesøg Lov nr. 1894 af 29/12/2015

Læs mere

SENIORPOLITIK Drift, serviceudgifter Budget 2015

SENIORPOLITIK Drift, serviceudgifter Budget 2015 Indledning Området administreres af Seniorudvalget. Området omfatter pleje og omsorg for ældre og handicappede, forebyggende indsats for ældre og handicappede, plejehjem, inkontinenshjælpemidler samt hjælpemidler

Læs mere

Visitationen. Møde i Ældrerådet den 28. marts 2018

Visitationen. Møde i Ældrerådet den 28. marts 2018 Visitationen Møde i Ældrerådet den 28. marts 2018 Visitationens opgaver I Visitationen er en myndighedsafdeling i Ældre og Social Service, som vurderer og bevilger ydelser og indsatser på baggrund af lovgivning,

Læs mere

Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune

Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune Godkendt af byrådet d. 27. april 2016 Forord Byrådet i Syddjurs Kommune har d. 27. april 2016 godkendt Værdighedspolitik 2016-2020. Politikken beskriver, hvordan kommunens

Læs mere

Mål for temaet om livskvalitet 1. Rehabilitering. Udkast til Ældre- og Værdighedspolitik 2018

Mål for temaet om livskvalitet 1. Rehabilitering. Udkast til Ældre- og Værdighedspolitik 2018 Værdigt ældreliv i Ringsted Kommune Ældre- og værdighedspolitikken retter sig både mod borgere over 65 år og borgere med pleje og behandlingsbehov. Eksempelvis alvorligt syge i alle aldre, der har behov

Læs mere

Økonomiske konsekvenser vedr. ansøgning af pulje til løft af ældreområdet

Økonomiske konsekvenser vedr. ansøgning af pulje til løft af ældreområdet Notat Sekretariatet Rådhuset, Torvet 1 5800 Nyborg Betjen dig selv på www.nyborg.dk Sagsansvarlig: Tlf. E-mail: Sagsnr. 450-2014-711 06-02-2014 Økonomiske er vedr. ansøgning af pulje til løft af ældreområdet

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK HOLBÆK KOMMUNE

VÆRDIGHEDSPOLITIK HOLBÆK KOMMUNE VÆRDIGHEDSPOLITIK HOLBÆK KOMMUNE Hele VÆRDIGHEDSPOLITIK HOLBÆKAktiv KOMMUNE Livet1 Med værdighedspolitikken ønsker vi at sætte mere fokus på værdighed for borgere i Holbæk Kommune. At blive ældre må aldrig

Læs mere

Værdighedspolitik En værdig ældrepleje

Værdighedspolitik En værdig ældrepleje Værdighedspolitik 2018 En værdig ældrepleje Livskvalitet og selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng Mad og ernæring En værdig død Pårørende Ny værdighedspolitik Værdighedspolitik Kommunerne

Læs mere

Kvalitetsstandard for personlig og praktisk hjælp samt kommunal træning m.v. 2016

Kvalitetsstandard for personlig og praktisk hjælp samt kommunal træning m.v. 2016 SIDE Forside 4 + 5 + 7 + 19 Kvalitetsstandard for personlig og praktisk hjælp samt kommunal træning m.v. 2016 Ændringsoversigt vedrørende kvalitetsstandard for personlig og praktisk hjælp samt kommunal

Læs mere

Hjemmehjælpskommissionen. Visitatorernes årsmøde 2013

Hjemmehjælpskommissionen. Visitatorernes årsmøde 2013 Hjemmehjælpskommissionen Visitatorernes årsmøde 2013 1 stevns kommune Baggrunden og rammerne for kommissionens arbejde Demografi antallet af 80+ årige fordobles de næste 30 år Beskrive udfordringer og

Læs mere

ÆLDREPOLITIK. Vision: Et godt og aktivt liv

ÆLDREPOLITIK. Vision: Et godt og aktivt liv ÆLDREPOLITIK Vision: Et godt og aktivt liv Forord til Ældrepolitikken: Der skal sikres en konstant respektfuld dialog med de ældre om hvilke ønsker og forventninger de har til livet hverdagen denne dag!

Læs mere

Sidenr. 370. Ældrerådet. Referat. Mødedato: 14. juni 2012. Mødetidspunkt: 11:00. Sluttidspunkt: 12:30. KUC, Ågade 27, 6000 Kolding

Sidenr. 370. Ældrerådet. Referat. Mødedato: 14. juni 2012. Mødetidspunkt: 11:00. Sluttidspunkt: 12:30. KUC, Ågade 27, 6000 Kolding Sidenr. 370 Referat Mødedato: 14. juni 2012 Mødetidspunkt: 11:00 Sluttidspunkt: 12:30 Mødelokale: : Mødelokale 1.07, 1. sal KUC, Ågade 27, 6000 Kolding Jytte Duus Andersen Indholdsfortegnelse Sidenr. 371

Læs mere

Velfærdsteknologi Handleplan Februar 2015

Velfærdsteknologi Handleplan Februar 2015 I Fællesoffentlig strategi for digital velfærd 2013-2020 indgår et fælleskommunalt program, som rummer nedenstående fire projekter; hjælp til løft, vasketoilet, spiserobot og bedre brug af hjælpemidler.

Læs mere

DEMENSSTRATEGI. Gribskov Kommune Februar Rapportnavn måned år 1

DEMENSSTRATEGI. Gribskov Kommune Februar Rapportnavn måned år 1 DEMENSSTRATEGI Gribskov Kommune 2019-2022 Februar 2019 Rapportnavn måned år 1 Indholdsfortegnelse DEMENSSTRATEGI... 1 Indholdsfortegnelse... 2 Forord... 3 Formål... 4 Hvorfor en demensstrategi?... 4 Værdier...

Læs mere

Handicaprådet. Dagsorden. Mødedato: 10. januar 2013. Mødetidspunkt: 13:30. Mødelokale: Udvalgsværelset, 4. Social- og Sundhedsforvaltningen

Handicaprådet. Dagsorden. Mødedato: 10. januar 2013. Mødetidspunkt: 13:30. Mødelokale: Udvalgsværelset, 4. Social- og Sundhedsforvaltningen Sidenr. 1 Dagsorden Mødedato: 10. januar 2013 Mødetidspunkt: 13:30 Mødelokale: Udvalgsværelset, 4. Social- og Sundhedsforvaltningen Fraværende: Bemærkninger: Godkendelse af forslag til dagsordenen: Indholdsfortegnelse

Læs mere

ÆLDREPOLITIK en værdig ældrepleje

ÆLDREPOLITIK en værdig ældrepleje ÆLDREPOLITIK en værdig ældrepleje Forord til ældrepolitikken en værdig ældrepleje Vision: Et godt og aktivt liv Ældrepolitikken blev vedtaget 1. gang i september 2013, og blev til i et godt samarbejde

Læs mere

Ældrepolitikken udkast

Ældrepolitikken udkast Ældrepolitikken 2019-2022 1. udkast Struktur forslag Forord Baggrund tendenser på ældreområdet Den demografiske udvikling, flere ældre Sund aldring Forandringer i sundhedsvæsenet, det nære sundhedsvæsen,

Læs mere

Delprojektbeskrivelse meningsfuld hverdag med demens - rehabilitering til borgere med demens

Delprojektbeskrivelse meningsfuld hverdag med demens - rehabilitering til borgere med demens Delprojektbeskrivelse meningsfuld hverdag med demens - rehabilitering til borgere med demens Befolkningsprognosen viser, at der på landsplan bliver flere ældre. I takt med en stigende andel af ældre i

Læs mere

Velfærdsudvalget. Dagsorden til møde Torsdag den 16. januar 2014 kl i F 6

Velfærdsudvalget. Dagsorden til møde Torsdag den 16. januar 2014 kl i F 6 Velfærdsudvalget Dagsorden til møde Torsdag den 16. januar 2014 kl. 08.30 i F 6 MØDEDELTAGERE Kasper Andersen (O) Emilie Tang (V) Jens Ross Andersen (V) Kim Rockhill (A) Morten Skovgaard (V) Susanne Bettina

Læs mere

Vision og strategier for demensområdet i Mariagerfjord Kommune

Vision og strategier for demensområdet i Mariagerfjord Kommune Forslag til: J.nr. 27.00.00.G01-49-12 Vision og strategier for demensområdet i Mariagerfjord Kommune Mariagerfjord Kommune har længe haft fokus på demensområdet. Med visioner og pejlemærker for demensområdet

Læs mere

Puljemidler til løft på ældreområdet 2015 Vejen Kommune

Puljemidler til løft på ældreområdet 2015 Vejen Kommune Puljemidler til løft på ældreområdet 2015 Vejen Kommune Forslag til indsatser anvendelse af puljemidler til løft på ældreområdet 8.198.000 kr. Indsatser Ansøgt 2014 Forventet forbrug 2014 Ressourcebehov

Læs mere

Udkast til Ældre og Værdighedspolitik 2018

Udkast til Ældre og Værdighedspolitik 2018 Værdigt ældreliv i Ringsted Kommune Ældre- og værdighedspolitikken retter sig både mod borgere over 65 år og borgere med pleje og behandlingsbehov. Eksempelvis alvorligt syge i alle aldre, der har behov

Læs mere

Greve Seniorråd. Referat. Greve Kommune. Mandag den kl på Strandcentret

Greve Seniorråd. Referat. Greve Kommune. Mandag den kl på Strandcentret Greve Seniorråd Mandag den 29.05.17 kl. 9-12 på Strandcentret Kirsten Andersen (formand) Elo Knudsen (næstformand) Finn Brozek Knud Bloksgaard Palle Jacobsen Afbud: Flemming Vahlgreen Sigurd Arnfred Larsen,

Læs mere

Forord og indledning. Vision. ældre. Et aktivt og sundt liv med muligheder og ansvar. side. Handleplan for Ældre 2011 2015

Forord og indledning. Vision. ældre. Et aktivt og sundt liv med muligheder og ansvar. side. Handleplan for Ældre 2011 2015 Vision Forord og indledning ældre Et aktivt og sundt liv med muligheder og ansvar side Handleplan for Ældre 2011 2015 Rammerne for Handleplan for Ældre 2011-2015 Antal plejeboliger og placering Ældreboliger

Læs mere

Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet

Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet Hjørring Kommune Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 09:30 Mødet afsluttet: kl. 11:45 Mødested: R-122 Fraværende: Bemærkninger Følgende sager behandles: Pkt.

Læs mere

ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND

ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND Albertslund Kommunes værdighedspolitik sundhed-plejeogomsorg@albertslund.dk Indledning Albertslund Kommunes vision er, at borgerne skal leve godt og længe også i den

Læs mere

Statusnotat Styrk din hverdag K O L D I N G K O M M U N E 2014

Statusnotat Styrk din hverdag K O L D I N G K O M M U N E 2014 93 Statusnotat Styrk din hverdag K O L D I N G K O M M U N E 2014 Styrk din hverdag Mennesker vil allerhelst klare sig selv. Det ønske gælder hele livet. Når vi kan selv, får vi det bedre både fysisk og

Læs mere

Vision. Et aktivt og sundt liv med muligheder og ansvar. ældre

Vision. Et aktivt og sundt liv med muligheder og ansvar. ældre Vision ældre Et aktivt og sundt liv med muligheder og ansvar Forord Med Handleplan for Ældre 2011 2015 ønsker Social-, Ældre- og Sundhedsudvalget at beskrive rammerne omkring opgaverne på Ældreområdet

Læs mere

Udviklingsplan værdighedsmilliard 2017 og 2018

Udviklingsplan værdighedsmilliard 2017 og 2018 Udviklingsplan værdighedsmilliard 2017 og 2018 Indsatser Beskrivelse af aktiviteter Budget 2017 kr. Forventet forbrug 2017 Kr. Forventes overført til 2018 kr. Ny bevilling 2018 kr. 12.576.000 8.358.000

Læs mere

KVALITETSSTANDARD. Forebyggende Hjemmebesøg 2016 Godkendt: SÆH-udvalget 14. juni Lov nr af 29/12/2015

KVALITETSSTANDARD. Forebyggende Hjemmebesøg 2016 Godkendt: SÆH-udvalget 14. juni Lov nr af 29/12/2015 KVALITETSSTANDARD Forebyggende Hjemmebesøg 2016 Godkendt: SÆH-udvalget 14. juni 2016 Hvad er indsatsens lovgrundlag? Lov om social service 79 om Forebyggende Hjemmebesøg Lov nr. 1894 af 29/12/2015 Lov

Læs mere

Det gode og aktive hverdagsliv. Aabenraa Kommunes politik for ældre

Det gode og aktive hverdagsliv. Aabenraa Kommunes politik for ældre Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for ældre Forord Kære læser! I Aabenraa Kommune har vi en vision om, at alle kommunens ældre borgere har mulighed for at leve et godt, aktivt og

Læs mere

Værdighedspolitik FORORD

Værdighedspolitik FORORD VÆRDIGHEDSPOLITIK Værdighedspolitik FORORD Hvad er et godt og værdigt ældreliv, og hvordan støtter borgere, foreningsliv, medarbejdere og politikere op om et sundt og aktivt ældreliv? I Esbjerg Kommune

Læs mere

Temaer Prioriteringer Igangværende indsatser Planlagte indsatser

Temaer Prioriteringer Igangværende indsatser Planlagte indsatser Temaer Prioriteringer Igangværende indsatser Planlagte indsatser 1. Rehabiliter ing træning og vejledning til en bedre hverdag. At borgerne aktivt inddrages i, hvordan kommunens tilbud sammensættes. Rehabiliteringsforløb

Læs mere

Temaer Prioriteringer Igangværende indsatser Planlagte indsatser

Temaer Prioriteringer Igangværende indsatser Planlagte indsatser Temaer Prioriteringer Igangværende indsatser Planlagte indsatser 1. Rehabilitering træning og vejledning til en bedre hverdag. At borgerne aktivt inddrages i, hvordan kommunens tilbud sammensættes. Rehabiliteringsforløb

Læs mere

Værdighedspolitik for Vallensbæk Kommune 2016

Værdighedspolitik for Vallensbæk Kommune 2016 Værdighedspolitik for Vallensbæk Kommune 2016 1 Vallensbæk Kommunes værdighedspolitik beskriver de overordnede værdier for de kommunale indsatser og prioriteringer for seniorer og ældre med behov for kommunal

Læs mere

NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016

NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016 NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016 Forord Antallet af mennesker med en demenssygdom i Danmark vil stige kraftigt i de kommende år. Næsten 200.000 danskere vil om 30 år lide af en demenssygdom, og

Læs mere

Handicap politik [Indsæt billede]

Handicap politik [Indsæt billede] l Handicap politik [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 1 Forord Fredensborg Kommune er en handicapvenlig kommune, der skaber gode vilkår for borgere med handicap, så den enkelte borger

Læs mere

- Vi bringer livskvalitet. Center for Sundhed & Ældre, Hjemmeplejen

- Vi bringer livskvalitet. Center for Sundhed & Ældre, Hjemmeplejen - Vi bringer livskvalitet Center for Sundhed & Ældre, Hjemmeplejen - Vi bringer livskvalitet Giv dig selv en tryg tilværelse. Vi har et godt øje til dig Vælg støtte fra Frederikshavn Kommune. Et godt øje

Læs mere

Kvalitetsstandarder Hjørring Kommune Gældende fra xxx 2016

Kvalitetsstandarder Hjørring Kommune Gældende fra xxx 2016 Kvalitetsstandarder Hjørring Kommune 2016 Gældende fra xxx 2016 Indhold Kvalitetsstandard for personlig hjælp og pleje...2 Kvalitetsstandard for praktisk hjælp...5 Kvalitetsstandard for rehabilitering

Læs mere

Forslag til indsatser

Forslag til indsatser Værdighedspolitik Forslag til indsatser 1 1. Livskvalitet Mere personale på plejecentrene 1 ekstra 37 timers dagvagt pr 30 plejecenterbeboere til at understøtte livskvaliteten og hverdagen på plejecentrene,

Læs mere

Statusnotat Aktivt Seniorliv K O L D I N G K O M M U N E 2014

Statusnotat Aktivt Seniorliv K O L D I N G K O M M U N E 2014 93 Statusnotat Aktivt Seniorliv K O L D I N G K O M M U N E 2014 Aktivt Seniorliv Sund aldring er tæt forbundet med en aktiv tilværelse. Alle mennesker har ønsker for deres liv og har ressourcer, der skal

Læs mere

Formålet med indsatsen De planlagte aktiviteter Initiativets målgruppe

Formålet med indsatsen De planlagte aktiviteter Initiativets målgruppe Oversigt over mulige indsatser under puljen til løft af det kommunale ældreområde Hovedområde 1: Bedre forhold for de svageste ældre (prædefineret) Bemærk at udgiftsposter markeret med * kan op- eller

Læs mere

Det nye ældrebillede og behovet for differentierede løsninger

Det nye ældrebillede og behovet for differentierede løsninger ELDREOMSORG I NORDEN: LIKE UTFORDRINGER ULIKE LØSNINGER? Oslo, 4. juni 2015 Det nye ældrebillede og behovet for differentierede løsninger Eva Pedersen Kontorchef Ministeriet for Børn, Ligestilling,Integration

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE NOTAT Emne: Til: Dato: Sagsbeh.: Sagsnr.: Indsatsområde Nuværende indsatser Indsatser understøttet af pulje Udgift 2014 (2015)

SOLRØD KOMMUNE NOTAT Emne: Til: Dato: Sagsbeh.: Sagsnr.: Indsatsområde Nuværende indsatser Indsatser understøttet af pulje Udgift 2014 (2015) SOLRØD KOMMUNE NOTAT Emne: Til: Bilag vedr. sag om støtte fra puljen til løft af ældreområdet Byrådet Dato: 28.01.14 Sagsbeh.: DOSA Sagsnr.: 14/574 Nedenstående er en uddybning af de 6 foreslåede indsatser,

Læs mere

Serviceniveau 2016 for pleje, praktisk hjælp m.m. i Sundhed og Omsorg

Serviceniveau 2016 for pleje, praktisk hjælp m.m. i Sundhed og Omsorg Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg Dato 3. juli 2015 Serviceniveau 2016 for pleje, praktisk hjælp m.m. i Sundhed og Omsorg 1. Resume Byrådet skal efter servicelovens 139

Læs mere

De forebyggende hjemmebesøg Årsrapport 2014

De forebyggende hjemmebesøg Årsrapport 2014 De forebyggende hjemmebesøg Årsrapport 2014 Center for Velfærd & Omsorg Lejre Kommune Forebyggende hjemmebesøg handler om borgerens trivsel Denne rapport handler om Lejre Kommunes arbejde med forebyggende

Læs mere

Ansøgte midler til løft af ældreområdet. Styrket rehabiliterings- og genoptræningsindsats

Ansøgte midler til løft af ældreområdet. Styrket rehabiliterings- og genoptræningsindsats Ansøgte midler til løft af ældreområdet Resumé af de samlede indsatser: Den rehabiliterende indsats i hjemmeplejen styrkes gennem ansættelse af flere ergoterapeuter og gennem kompetenceudvikling af medarbejderne.

Læs mere

Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm Social- og Sundhedsudvalget, november 2017

Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm Social- og Sundhedsudvalget, november 2017 Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm 2018 2020 Social- og Sundhedsudvalget, november 2017 Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm 2018 2020 Den Nationale Demenshandlingsplan

Læs mere

Demens Senior- og Socialforvaltningen April 2015 1

Demens Senior- og Socialforvaltningen April 2015 1 Demens Senior- og Socialforvaltningen April 2015 1 Dette er Kolding Kommunes informationspjece om demens. Pjecen er et supplement til pjecen Rehabilitering, hjælp og pleje i Kolding Kommune. Pjecen er

Læs mere

Status på handlekatalog til realisering af Seniorpolitikken 2010-2013

Status på handlekatalog til realisering af Seniorpolitikken 2010-2013 Status på handlekatalog til realisering af Seniorpolitikken 2010-2013 Demensområdet Handling hvilken indsats iværksættes? Tidlig opsporing og indsats. Materiale udarbejdes til rådgivning og vejledning:

Læs mere

ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND. Albertslund Kommunes værdighedspolitik

ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND. Albertslund Kommunes værdighedspolitik ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND Albertslund Kommunes værdighedspolitik 2019-2021 Indledning Albertslund Kommunes vision er, at borgerne skal leve godt og længe også i den tredje alder. Ældre borgere

Læs mere

Et godt og aktivt ældreliv. Dragør Kommunes ældrepolitik

Et godt og aktivt ældreliv. Dragør Kommunes ældrepolitik Et godt og aktivt ældreliv Dragør Kommunes ældrepolitik Udgivet af: Social, Børn og Kulturudvalget Ansvarshavende redaktør: Mette Brinch, direktør Tekst og redaktion: Pernille Dørr Kjær og Johannes Bo

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019.

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019. Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Tilskud en værdig ældrepleje 2019: Tilskud bedre bemanding i ældreplejen

Læs mere

Kvalitetsstandarder 2015 Ældre og Sundhed

Kvalitetsstandarder 2015 Ældre og Sundhed Kvalitetsstandarder 2015 Ældre og Sundhed 2/14 Indhold FORORD... 4 PRAKTISKE INFORMATIONER... 5 GENERELLE INFORMATIONER... 7 FORMÅLET... 7 VISIONEN... 7 VURDERING AF DINE BEHOV... 7 KLAGEMULIGHEDER...

Læs mere

Folkeoplysningsudvalget

Folkeoplysningsudvalget Sidenr. 85 Referat Mødedato: 19. september 2011 Mødetidspunkt: 15:00 Sluttidspunkt: 17:00 Mødelokale: Fraværende: KUC, Ågade 27, mødelokale 0.38, stuen Bo Sander Pedersen, Finn Isaksen, Erik Lund GODKENDELSE

Læs mere

Sidenr. 1. Handicaprådet. Referat. Mødedato: 8. september 2011. Mødetidspunkt: 13:30. Sluttidspunkt: 15:30. Mødelokale: KUC, Ågade 27

Sidenr. 1. Handicaprådet. Referat. Mødedato: 8. september 2011. Mødetidspunkt: 13:30. Sluttidspunkt: 15:30. Mødelokale: KUC, Ågade 27 Sidenr. 1 Referat Mødedato: 8. september 2011 Mødetidspunkt: 13:30 Sluttidspunkt: 15:30 Mødelokale: KUC, Ågade 27 : Bemærkninger: Hans Erik Adsbøl Dagsordenen godkendtes Indholdsfortegnelse Sidenr. 2 Sagsnr.

Læs mere

KVALITETSSTANDARD FOR KOMMUNALE TILBUD TIL BORGERE MED DEMENS

KVALITETSSTANDARD FOR KOMMUNALE TILBUD TIL BORGERE MED DEMENS Sundhed og Omsorg KVALITETSSTANDARD FOR KOMMUNALE TILBUD TIL BORGERE MED DEMENS Norddjurs Kommune Østergade 36 8500 Grenaa Tlf: 89 59 10 00 www.norddjurs.dk 1 Indhold Indledning... 3 Kvalitetsstandard.

Læs mere

Strategisk aftale 2017 Visitationen i Træning og Pleje

Strategisk aftale 2017 Visitationen i Træning og Pleje Strategisk aftale 2017 Visitationen i Træning og Pleje J. nr. 00.01.00P27 1 Aftaledokument Strategisk landkort Om aftalen Denne aftale beskriver de strategisk prioriterede områder, som Visitationen skal

Læs mere

Beskrivelse af opgaver

Beskrivelse af opgaver Bevillingsramme 50.52 Tilbud til ældre pensionister Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Beskrivelse af opgaver Bevillingsrammen omfatter hjælp og omsorg til ældre borgere over 65 år, samt alle

Læs mere

Ansøgte midler til løft af ældreområdet

Ansøgte midler til løft af ældreområdet Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Ansøgningsskemaet skal udfyldes elektronisk via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen

Læs mere

Status på handlekatalog til realisering af Seniorpolitikken 2010-2013

Status på handlekatalog til realisering af Seniorpolitikken 2010-2013 Status på handlekatalog til realisering af Seniorpolitikken 2010-2013 Teknologiområdet Handling hvilken indsats iværksættes? Tidshorisont: Starttidspunkt og evt. sluttidspunkt? Status på handlingen Telemonitorering

Læs mere