>TIL SAGEN< Faginformation fra PCI-rådgivningsservice

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download ">TIL SAGEN< Faginformation fra PCI-rådgivningsservice"

Transkript

1 >TIL SAGEN< Faginformation fra PCI-rådgivningsservice NR 23 PCI viser vej - sikker opbygning af brostensbelægninger Biedermann-museet i Donaueschingen, fuget med PCI Pavifix PU. Oliver Marek PCI-produktlchef byggeprodukter Brolægningers holdbarhed i cementbundet læggeog sættemørtel materialer er ikke bare blevet påvist gennem de seneste års erfaringer. Allerede de gamle romere var teknisk langt fremme og byggede forskellige typer gader og veje til transport af tungt og let gods. I Herculeum og Pompeji eksisterer dele af disse stenbelagte veje den dag i dag. Hvad gør denne konstruktion så modstandsdygtig? I dag bliver brolægning anvendt til mange forskellige befæstede trafikarealer på offentlige steder i kommuner og byer samt på private områder. Her skelner man mellem ubundet og bundet/forankret konstruktion.

2 2 > TIL SAGEN < Nr 23 Hvad er det, der gør belægninger af brosten og fliser så modstandsdygtige? En vigtig faktor for konstruktionens holdbarhed er bærelagets vandgennemtrængelighed. Uanset om det handler om bundet/forankret eller ubundet konstruktion, skal overbygningen altid være vandgennemtrængelig. Man må altid gå ud fra, at der dannes hår fine revner mellem stenene - belægningen, og dermed er det uundgåeligt, at der trænger vand ned i konstruktionen. Derfor skal både sættemørtlen og bærelaget være fremstillet tilstrækkeligt vandgennemtrængeligt og i samme grad. Endvidere er overbygningens stabilitet en garant for holdbare belægningsfuger. I Tyskland er kravene til opbygningen specificeret i Retningslinjer for standardisering af opbygningen af trafikerede arealer (RStO 01). Tabellen herunder viser belægningsfugemørtlen fra PCI udført med den maksimalt tilladte byggeklasse: Byggekategori iht. RStO 01 Eksempler på anvendelse PCI Pavifix CEM PCI Pavifix CEM Rapid PCI Pavifix CEM ROC PCI Pavifix 1K PCI Pavifix PU Havegange og garageindkørsler, gangarealer, terrasser V, VI Private veje, adgangsveje til boliger, gågader, p-pladser til personbiler IV III, IV Fællesveje til boliger, gågader med varetrafik, parkeringsarealer med lastbil- og bustrafik Hovedveje, industriveje, arealer med bustrafik, rundkørsler ( ) Bundet/forankret eller ubundet udførelse: En beslutning, der påvirker fugerne Ubundet konstruktion En ubundet konstruktion er den standard og den metode, der oftest anvendes til brostensbelægninger. Fra bærelag til fugemateriale består denne opbygning af ubundet materiale. Belægningsstenene eller -fliserne vibreres ned i et løst gruslag (anbefalet kornstørrelse 0/5 sand) og fuges derefter med sand (fx kornstørrelse 0/2). Udførelsen af den ubundne konstruktion er beskrevet i VOB del C i DIN Brolægninger og flisebelægninger i ubundet udførelse. Som en undtagelse i dette regelværk, beskrives det at afløbsrender i vejtrafikanlæg og kantsten/afslutninger, skal udføres i en bundet/forankret konstruktion. Undtagelsen i DIN 18318, afløbsrende fuget med PCI Pavifix CEM. Bundet konstruktion I bundne konstruktioner lægges stenene- eller fliserne på et fast bære- eller sættelag. Til dette anvendes der fortrinsvis et vandgennemtrængeligt drænbetonlag eller drænasfalt. Fordelen ved den bundne konstruktion er den højere belastningsevne. I tidens løb har det da også vist sig, at de ubundne konstruktioner har nået deres grænse som følge af den stadigt voksende trafikbelastning. De bundne konstruktioner er først og fremmest nødvendige, hvor der virker store kræfter på belægningen, fx i rundkørsler eller i slæbekurver. Set i lyset af klimaforandringerne, der medfører stadigt flere tilfælde af ekstreme vejrsituationer, er der også fordele ved bundne konstruktioner. Traditionelle sandfuger bliver hurtigt offer for sådanne vejrfænomener. Ombygning i centrum af Augsburg med PCI Carraflott NT.

3 > TIL SAGEN < Nr 23 3 Mange fordele opnås kun med bundet konstruktion Bundne fugefyldninger har en række fordele, hovedsagelig pga. den tætte binding mellem fugemørtel og belægning. Man opnår fx en permanent ensartet fugeprofil, der holder til selv kraftig trafikbelastning med høje hastigheder (dækkenes sugevirkning), heftige regnskyl og rengøringsarbejde med højtryksrenser. Da fugerne er i niveau med belægningen, er støjbelastningen også mindre end ved brolægning, der er lagt ubundet. Typisk rengøring og pleje som fjernelse af mos og ukrudt er unødvendig. Man behøver heller ikke at feje kvartssand tilbage i fugerne - fx efter et skybrud. Ombygning i centrum af Augsburg med PCI Carraflott NT. Bundet belægningsfuge Belægningsdæk Belægningssten Bundet sættelag Overbygning Bundet bærelag > (kf 10-6 m/s) Frostbeskyttelseslag (ved ikke frostsikkert underlag (kf > 10-6 m/s) Planum Underlag Tilstrækkelig bæredygtigt underlag Fundament (evt.) Forbedret underlag (evt.) Oprindeligt underlag Ikke tilstrækkelig bæredygtigt underlag Skematisk fremstilling af en bundet konstruktion i overensstemmelse med WTA-databladet Historisk belægning - bundet konstruktion Overblik over videregående regelværker om de respektive udførelsesvarianter: Retningslinjer for ubundne konstruktioner ATV DIN Brolægninger og flisebelægninger i ubundet udførelse, indfatninger, udgivet ZTV Pflaster-StB 06 Yderligere tekniske kontraktvilkår og retningslinjer for fremstilling af brolægninger, flisebelægninger og kantsten/afslutninger, FGSV Köln, udgivet Datablad for fladebefæstning med brolægninger og flisebelægninger, del 1: Konstruktionsforskrift (Ubundet udførelse) MFP 1, FGSV Köln, udgivet TL Pflaster-StB 06 Tekniske leveringsbetingelser for byggeprodukter til fremstilling af brolægninger, flisebelægninger og kantsten/afslutninger. RStO 01 Retningslinjer for standardisering af overbygningen på trafikarealer, FGSV Köln, udgivet Retningslinjer for bundne konstruktioner Arbejdsdokument Fladebefæstninger med brolægning og flisebelægninger i bundet udførelse, Forschungsgesellschaft für Straßen- und Verkehrswesen, FGSV Köln, udgivet WTA-datablad 5-21 Historiske brolægninger - bundet konstruktion, WTA München Datablad for drænbetonbærelag (DBT), FGSV. Köln, udgivet ATV DIN Brolægninger og flisebelægninger (beskriver bundet konstruktion for kantsten/afslutninger og afløbsrender). Datablad vejkonstruktion med cement Drænbetonbærelag,

4 4 > TIL SAGEN < Nr 23 Følgende punkter spiller en vigtig rolle ved valget af bundet fugemørtel: I modsætning til løse fugefyldninger kan disse flader uden problemer rengøres med fejemaskine og højtryksrenser. I en gågade med affald, cigaretskod, tyggegummiklatter osv. er det nødvendigt at udføre denne form for rengøring senest efter markedsdagen. I kompakte, vandtætte fuger levnes der ingen plads til ukrudtsfrø og mosbevoksning. Biler i høj fart (dækkenes sugevirkning) og anden belastning hvirvler ubundet materiale op af fugerne, og stenene vil ofte forskyde sig. Arealer, der er svækket på denne måde, tåler ikke længere belastningen fra godstrafik. En bundet konstruktion sikrer et ensartet fugebillede. Et kraftigt regnskyl spuler ikke fugerne ud, og kontinuerlig vedligeholdelse af fugerne er derfor unødvendig. Løse belægningssten kan ikke slynges op af trafikken eller fjernes ved hærværk. Belægninger med bundne fugefyldninger er lettere at gå på. Kraftigt belastede områder som rundkørsler og busbaner vil ofte kun kunne holde i en bundet konstruktion. Lave udgifter til pleje og vedligeholdelse, da der ikke er behov for efterfugning og kontinuerlig fugepleje. Lavere støjniveau ved fyldte fuger.

5 > TIL SAGEN < Nr 23 5 Bundne fugemørtler - udførelsesvarianter Vandgennemtrængelige Ikke-vandgennemtrængelig Vandgennemtrængelige fugemørtler: Ingen frostskader som følge af opstuvet vand. God afvanding uden kapillær vandopstigning. Egnet til private områder med mindre belastning (gangstier, terrasser og indkørsler: PCI Pavifix 1K) og til belastede arealer (PCI Pavifix PU). Kan kombineres med et ubundet bærelag (på private arealer, fx gangstier, terrasser og indkørsler). Kloaksystemer og renseanlæg aflastes, da nedbøren kan sive ned på stedet. Vandtæt fugning: Tåler højtryksrensning og tungere trafikbelastning. Særlig velegnet til fugning af polygonale fliser og belægninger med betonsten. Smudsafvisende. Til arealer med kraftig belastning, f.eks. rundkørsler. Til afløbsrender, hvor overfladevand skal ledes hurtigt bort.

6 6 > TIL SAGEN < Nr 23 Udførelse af vandgennemtrængelig fugning Afhængigt af belastningen kan man vælge mellem PCI Pavifix 1K og PCI Pavifix PU. Forudsætningen for en teknisk og visuelt perfekt fugning af en brolægning er den rigtige forankring af belægningsstenene. Sættelaget skal være tilstrækkeligt vandgennemtrængeligt og dimensioneret, så der ikke opstår skadelige deformeringer. Stive fugemørtler kan ikke kompensere for stenenes bevægelser. Afhængigt af materialet og belastningen skal fugedybden være mellem 25 og 40 mm. Ved fugning af belægningssten i løst gruslag har følgende fremgangsmåde i de senere år vist sig hensigtsmæssig: Med en hammer bankes belægningsstenene først ned i det forberedte sættemateriale i det ønskede mønster. Derefter vibreres hele belægningen. For at undgå at enkelte belægningssten forskyder sig, fyldes de åbne fuger med grovkornet grus, hvilket giver belægningen tilstrækkelig stabilitet ved vibreringen. Derefter renses fugerne i den nødvendige dybde ved at fjerne overflødigt grus. Det gøres ved enten at suge gruset op med et egnet sugeapparat eller ved hjælp af den såkaldte Fugenhexe, der med trykluft blæser gruset væk ned til den nødvendige dybde og fjerner det. 1 Opsugning af sættematerialet for at opnå den nødvendige fugedybde. 3 Indarbejdning og komprimering af fugematerialet PCI Pavifix 1K Extra med en gummiskraber. 2 Til større flader kan en såkaldt Fugenhexe anvendes. 4 Med en blød kost fejes det overskydende materiale af, og der dannes en homogen overflade. Uanset om der anvendes en vandgennemtrængelig eller ikke-vandgennemtrængelig fugemørtel, tilbyder PCI med PCI Pavifix produktsortimentet den rigtige fugemørtel til ethvert formål: Anvendelsesområder Vandgennemtrængelig Brolægning af natursten Brolægning af betonsten Fugebredde Belastning PCI Pavifix 1K Extra 3 50 mm Lejlighedsvis kørende trafik PCI Pavifix PU Forudgående test med PCI Pavifix V 5 50 mm Kørende trafik PCI Pavifix CEM Rapid PCI Pavifix CEM PCI Pavifix CEM ROC Risiko for restslør 5 80 mm Kørende trafik Risiko for restslør 5 50 mm Tung trafik Risiko for restslør 5 50 mm Kørende trafik

7 > TIL SAGEN < Nr 23 7 Udførelse af vandtæt fugning Med fugemørtlerne PCI Pavifix CEM, PCI Pavifix CEM ROC og PCI Pavifix CEM Rapid kan der fremstilles vandtætte brolægninger. Cementbaserede vandtætte fugemørtler kan kun anvendes, hvis stenene eller fliserne er tilstrækkeligt forankret. PCI Pavifix CEM Rapid, som er beregnet til alle fuger, er også specielt egnet til bredere fuger. Således kan denne mørtel ud over den klassiske svummemetode også benyttes til hurtig fyldning af arealer med polygonale fliser. 1 Ifyldning af PCI Pavifix CEM Rapid i støbevarianten. 2 Afskæring, når materialet begynder at stivne (afprøves med en fingerspids). 3 Flisebelægningen rengøres med et svampebræt. Sammenfatning: For at besvare spørgsmålet om, hvad der gør en belægning modstandsdygtig, må man tage flere forhold i betragtning. For det første er det vigtigt, at vandgennemtrængeligheden i konstruktionen tiltager oppefra og nedefter. Endvidere skal sætte- og fugemørtlen kunne modstå trafikbelastningen permanent. Fugematerialerne, der bruges skal svare til opbygningen af konstruktion og stentypen.

8 PCI Augsburg GmbH Piccardstraße Augsburg PCI produkter forhandles af EMKA Kemi ApS i Danmark. Se også, 10/2014

Danfast er et brugsklar fugemateriale til faste fuger og anvendes fx til:

Danfast er et brugsklar fugemateriale til faste fuger og anvendes fx til: Danfast antracit Danfast antracit Danfast er et brugsklar fugemateriale til faste fuger og anvendes fx til: Terrasser Gangstier Indkørsler Nye/ældre belægninger Belægninger af beton/natursten 2-15 mm fugebredde

Læs mere

GUIDE. Den lille sandhed. fra Dansand

GUIDE. Den lille sandhed. fra Dansand GUIDE Den lille sandhed fra Dansand Undgå ukrudt med Dansand fugeprodukter 2 Sådan fungerer fugeprodukterne Der findes to slags ukrudt: Ukrudtsfrø der bliver spredt med vinden og ukrudt, der spreder sig

Læs mere

STYRKEFUGER TIL UDENDØRS BELÆGNINGER

STYRKEFUGER TIL UDENDØRS BELÆGNINGER STYRKEFUGER TIL UDENDØRS BELÆGNINGER L10 L20 L50 VEJLEDNINGER OG TEKNISKE INFORMATIONER L10 1-KOMPONENT STYRKEFUGE TIL LET TRAFIK NATUR GRÅ Til let trafikbelastning Modstår suge-/fejemaskiner Minimerer

Læs mere

DANFUGESTENMEL. www.danfugesand.dk. Produktinformation om patenteret ukrudtshæmmende fugemateriale til beton- og granitbelægninger

DANFUGESTENMEL. www.danfugesand.dk. Produktinformation om patenteret ukrudtshæmmende fugemateriale til beton- og granitbelægninger DANFUGESTENMEL www.danfugesand.dk Produktinformation om patenteret ukrudtshæmmende fugemateriale til beton- og granitbelægninger Begræns ukrudtet miljøvenligt og naturligt Næsten for godt til at være sand

Læs mere

DANFUGESAND DANFUGESAND DANFUGESTENMEL DANFUGESTENMEL

DANFUGESAND DANFUGESAND DANFUGESTENMEL DANFUGESTENMEL DANFUGESAND DANFUGESTENMEL Skal opbevares tørt DANFUGESAND til betonstensbelægninger DANFUGESTENMEL til betonsten, chaussesten og brostensbelægninger www.danfugesand.dk DANFUGESAND Lug ud i kemikalierne

Læs mere

ROMEX - UNDERLAGS BETON

ROMEX - UNDERLAGS BETON ROMEX - UNDERLAGS BETON Den frostbestandige, drænende beton Produktinformation ROMEX SYSTEM GUARANTEE Drænende underlags beton til fodgængere og trafikbelastning fra 3 cm tykkelse meget vandgennemtrængelig

Læs mere

Vandgennemtrængelige belægninger

Vandgennemtrængelige belægninger Vandgennemtrængelige belægninger Hvad er vandgennemtrængelige belægninger? En vandgennemtrængelig eller permeabel belægning er en belægning, der ved hjælp af større knaster på belægningen tvinger større

Læs mere

UDENDØRS FUGER 04/2014 UDENDØRS FUGER. Fakta, udførelse og vedligehold

UDENDØRS FUGER 04/2014 UDENDØRS FUGER. Fakta, udførelse og vedligehold UDENDØRS FUGER 04/2014 UDENDØRS FUGER Fakta, udførelse og vedligehold Smukke udendørsrum Værdien af det udendørs rum I Danmark gør vi generelt meget ud af vores boliger og udendørs arealer. Vi skaber hyggelige,

Læs mere

Græs. Grus. Sand. Flisefødder. Klæb

Græs. Grus. Sand. Flisefødder. Klæb Græs Havefliserne kan lægges direkte på græs. Det er både en nem, hurtig og alsidig lægningsmetode. Ved at placere 20 mm flisen direkte på græsset sikrer du fleksibilitet og mobilitet. Denne metode er

Læs mere

SAND, GRUS OG GRANIT

SAND, GRUS OG GRANIT SAND, GRUS, GRANIT 02/2015 SAND, GRUS OG GRANIT Skalflex Fugefix Produkt Skalflex Fugefix er en fugesand med lang levetid. Skalflex Fugefix giver stabile og rene fuger. Skalflex Fugefix er baseret på tørret

Læs mere

til have- og anlægsgartnere Skønhed, der holder Hurtig renovering Stor vejrbestandighed

til have- og anlægsgartnere Skønhed, der holder Hurtig renovering Stor vejrbestandighed Professionelle løsninger til have- og anlægsgartnere Skønhed, der holder Hurtig renovering Stor vejrbestandighed 2 BASF en kompetent partner for have- og landskabsarkitekter Professionelle sætter deres

Læs mere

Elementbeskrivelser: Brolægning Brolægnings-faggruppen 15-08-2011 UDBUD 2012

Elementbeskrivelser: Brolægning Brolægnings-faggruppen 15-08-2011 UDBUD 2012 BR01 KANTSTEN Kantsten er kantbegrænsning af forskellige materialer, der sættes for at markere grænser eller markere niveauforskelle mellem fortov, cykelsti, kørebane, rundkørsler, midterrabat og/eller

Læs mere

Vejledning til nedlægning og vedligeholdelse af belægningssten

Vejledning til nedlægning og vedligeholdelse af belægningssten Vejledning til nedlægning og vedligeholdelse af belægningssten rc-beton.dk BUNDOPBYGNING FORSLAG TIL OPBYGNING AF BÆRELAG MV. BÆRELAG Let trafik Max én lastbil pr. dag Ved brug af en pladevibrator på ca.

Læs mere

Naturligt stabiliseret fugemateriale Nemt at anbringe I Fast & fleksibelt I Begroningshæmmende Selvistandsættelse I Økologisk I Slørfri

Naturligt stabiliseret fugemateriale Nemt at anbringe I Fast & fleksibelt I Begroningshæmmende Selvistandsættelse I Økologisk I Slørfri Til fuger 1 20 mm Naturligt stabiliseret fugemateriale Nemt at anbringe I Fast & fleksibelt I Begroningshæmmende Selvistandsættelse I Økologisk I Slørfri Grå Basalt Beige STONES ECO FUGENSAND Kontrolleret

Læs mere

Lægning af betonfliser og -belægningssten

Lægning af betonfliser og -belægningssten Lægning af betonfliser og -belægningssten BELÆGNINGSGRUPPEN Lægning af fliser og belægningssten Belægninger med betonfliser eller -belægningssten kan holde i mange år, normalt 20-30 år. Dette er under

Læs mere

Vejledning til nedlægning og vedligeholdelse af belægningssten

Vejledning til nedlægning og vedligeholdelse af belægningssten Vejledning til nedlægning og vedligeholdelse af belægningssten www.rc.dk Med venlig hilsen 1 Bundopbygning Forslag til opbygning af bærelag mv. bærelag Let trafik Max én lastbil pr. dag Ved brug af en

Læs mere

Patenterede fugematerialer til beton- og granitbelægninger

Patenterede fugematerialer til beton- og granitbelægninger Ørkensand Ørkengrus Ørkensand Undgå ukrudt Ørkengrus Undgå ukrudt Undgå dette: Patenterede fugematerialer til beton- og granitbelægninger 2 fugematerialer som begrænser ukrudt Det patenterede Danfugesand

Læs mere

Elementliste brolægning:

Elementliste brolægning: Vejdirektoratet, Driftsområdet Side 1 af 6 Elementliste brolægning: Element Kantsten Brosten og chaussesten Fliser Betonbelægningssten Trapper Svingsten Græsarmering Vandrender Element-nr. BR1 BR2 BR3

Læs mere

TEKNISKE INFORMATIONER + PRAKTISKE BRUGSANVISNINGER

TEKNISKE INFORMATIONER + PRAKTISKE BRUGSANVISNINGER LITHOMEX Styrkefuger for belægninger Fra let til tung trafik Natur Stengrå Sort TEKNISKE INFORMATIONER + PRAKTISKE BRUGSANVISNINGER Udlægningsvejledning Til let trafik Blandeproces: Blandingsenhed 1 dåse

Læs mere

Regnvand i haven. Inspiration til løsninger

Regnvand i haven. Inspiration til løsninger Regnvand i haven Inspiration til løsninger Håndter regnvandet i din egen have Denne folder giver eksempler på, hvilke anlæg du kan etablere på din grund, hvis du vil håndtere dit eget regnvand i stedet

Læs mere

Vedligeholdelse af betonbelægninger

Vedligeholdelse af betonbelægninger Vedligeholdelse af betonbelægninger BELÆGNINGSGRUPPEN Vedligeholdelse af betonfliser og -belægningssten Betonfliser og -belægningssten er robuste produkter fremstillet af velkendte naturmaterialer. Betonbelægninger

Læs mere

ACO Ve j o g A n l æ g

ACO Ve j o g A n l æ g ACO Ve j o g A n l æ g Personbil Diskret befæstigelse ACO Self Perlesten-pro underlag sikrer fuld nedsivning af regnvand i et stabilt underlag af perlesten eller grus ACO. The future of drainage. Tradition

Læs mere

LÆGGEVEJLEDNINGER - CHAUSSÉSTEN.

LÆGGEVEJLEDNINGER - CHAUSSÉSTEN. LÆGGEVEJLEDNINGER - CHAUSSÉSTEN. Belægningen anvendes i dag mest til parkeringspladser, torve, overkørsler, korte vejstrækninger i bykerner og private anlæg m.v. Brolægning af chaussésten laves med retvinklede,

Læs mere

Sten og fliser. Chaussésten & mosaiksten

Sten og fliser. Chaussésten & mosaiksten KÆMPE GUIDE Sten og fliser GRANIT Granit er en hård stenart, der består af en blanding af forskellige mineraler. Da blandingsforholdet mellem mineralerne svinger, varierer farven også. Fra mørkegrå over

Læs mere

Brolægning og belægningsarbejder

Brolægning og belægningsarbejder Dansk standard DS 1136 3. udgave 2013-06-21 Brolægning og belægningsarbejder Paving works DS 1136 København DS projekt: M261913 ICS: 93.080.20 Første del af denne publikations betegnelse er: DS, hvilket

Læs mere

Elementliste brolægning:

Elementliste brolægning: Vejdirektoratet, Driftsområdet Side 1 af 7 Elementliste brolægning: Element Kantsten Brosten og chaussesten Fliser Betonbelægningssten Trapper Svingsten Græsarmering Vandrender Element-nr. BR1 BR2 BR3

Læs mere

Drift Lokal og vedligeholdelse

Drift Lokal og vedligeholdelse Drift Lokal og vedligeholdelse nedsivning af LAR Anlæg af regnvand Praktiske erfaringer Fordele og muligheder som grundejer Forord I forbindelse med et udført LAR Projekt er det vigtigt med en god overlevering

Læs mere

til have- og anlægsgartnere Skønhed, der holder Hurtig renovering Stor vejrbestandighed

til have- og anlægsgartnere Skønhed, der holder Hurtig renovering Stor vejrbestandighed Professionelle løsninger til have- og anlægsgartnere Skønhed, der holder Hurtig renovering Stor vejrbestandighed 2 PCI en kompetent partner for have- og landskabsarkitekter Professionelle sætter deres

Læs mere

Beton til gader, pladser og haver

Beton til gader, pladser og haver Beton til gader, pladser og haver BELÆGNINGSGRUPPEN Beton til gader, pladser og haver Vi vil i dette temablad gerne give en masse inspiration, og samtidig give nogle appetitvækkere mht. hvorledes man får

Læs mere

BETONBELÆGNINGER. - udførelse af befæstelser med belægningssten, fliser og kantsten. Praktisk håndbog

BETONBELÆGNINGER. - udførelse af befæstelser med belægningssten, fliser og kantsten. Praktisk håndbog BETONBELÆGNINGER - udførelse af befæstelser med belægningssten, fliser og kantsten Praktisk håndbog Belægningsfraktionen, Dansk Beton Industriforening 2005 Udgivet af: Belægningsfraktionen, Dansk Beton

Læs mere

Forebyg ukrudt i fuger Belægningsfraktionen, Dansk Beton Industriforening

Forebyg ukrudt i fuger Belægningsfraktionen, Dansk Beton Industriforening Forebyg ukrudt i fuger Belægningsfraktionen, Dansk Beton Industriforening Copyright. Eftertryk ikke tilladt Minimering af ukrudt mellem belægningssten og fliser Uhensigtsmæssig projektering, manglende

Læs mere

En stærk dansk betonløsning. Græsarmering. - når arkitektur, miljø og naturmaterialer forenes

En stærk dansk betonløsning. Græsarmering. - når arkitektur, miljø og naturmaterialer forenes En stærk dansk betonløsning Græsarmering - når arkitektur, miljø og naturmaterialer forenes Modulserien. Forside: Rustik. Produkt IBF Græsarmering giver frodige og grønne, men samtidig kørefaste, arealer.

Læs mere

PaveSystems prisliste. Pave-T Pave-X Pave-I Pave-V Pave-K Pave-Drain

PaveSystems prisliste. Pave-T Pave-X Pave-I Pave-V Pave-K Pave-Drain PaveSystems prisliste 2015 Pave-T Pave-X Pave-I Pave-V Pave-K Pave-Drain PaveSystems Emballage/mængde: Pave-T, X, I,V, K og Drain bliver pakket i forskellige størrelser sække. I priserne på disse sider

Læs mere

LÆGGEVEJLEDNINGER - CHAUSSÉSTEN.

LÆGGEVEJLEDNINGER - CHAUSSÉSTEN. LÆGGEVEJLEDNINGER - CHAUSSÉSTEN. Belægningen anvendes i dag mest til parkeringspladser, torve, overkørsler, korte vejstrækninger i bykerner og private anlæg m.v. Brolægning af chaussésten laves med retvinklede,

Læs mere

Regnvand som en ressource

Regnvand som en ressource Regnvand som en ressource Få inspiration til din egen regnvandshave Indhold LAR Lokal Håndtering af Regnvand................................... 4 i græsplæne.............................................6

Læs mere

Trygge omgivelser og øget komfort. AAG Hestekomfort. En viden til forskel En verden af muligheder En rentabel løsning

Trygge omgivelser og øget komfort. AAG Hestekomfort. En viden til forskel En verden af muligheder En rentabel løsning Trygge omgivelser og øget komfort AAG Hestekomfort En viden til forskel En verden af muligheder En rentabel løsning STALDGANG AAG STALDFLISER AAG Staldflise 500 x 500 x 30/40/45 mm Kvadratiske og elastiske

Læs mere

Arbejdet er i fuld gang. Kantsten støbes fast i beton, før der lægges belægningssten. Flisegang med lys

Arbejdet er i fuld gang. Kantsten støbes fast i beton, før der lægges belægningssten. Flisegang med lys Arbejdet er i fuld gang. Kantsten støbes fast i beton, før der lægges belægningssten. LeT svært Sværhedsgrad: Det er kun middelsvært at lægge en ordentlig flisegang. Men det er til gengæld hårdt arbejde,

Læs mere

LAR Permeabel Belægning. Sneglehuset Rønnebærvej Holte

LAR Permeabel Belægning. Sneglehuset Rønnebærvej Holte LAR Permeabel Belægning Sneglehuset Rønnebærvej Holte Permeabel belægning udført som LAR Der er foretaget afkobling fra kloak og etableret overløbsforanstaltning til fælleskloakken. Anlægget er konstrueret

Læs mere

BELÆGNINGSGRUPPEN. Betonbelægninger - UDFØRELSE AF BELÆGNINGER, TRAPPER OG STØTTEMURE

BELÆGNINGSGRUPPEN. Betonbelægninger - UDFØRELSE AF BELÆGNINGER, TRAPPER OG STØTTEMURE 2008 BELÆGNINGSGRUPPEN Betonbelægninger - UDFØRELSE AF BELÆGNINGER, TRAPPER OG STØTTEMURE 2 Udgivet af: Belægningsgruppen, Dansk Beton 1. udgave, 1. oplag 10.000 stk. 2002. 1. rev. udgave, 1. oplag 3.000

Læs mere

Ecoblock. Arealbefæstelse. Græsarmering Permeabel flisebelægning Erosionssikring Hestesport og landbrug

Ecoblock. Arealbefæstelse. Græsarmering Permeabel flisebelægning Erosionssikring Hestesport og landbrug Arealbefæstelse Græsarmering Permeabel flisebelægning Erosionssikring Hestesport og landbrug 1 - verdens mest anvendte system til arealbefæstelse er et højkvalitetsprodukt som typisk anvendes indenfor

Læs mere

VEJDIREKTORATETS ERFARINGER MED HYDRAULISK BUNDNE BÆRELAG

VEJDIREKTORATETS ERFARINGER MED HYDRAULISK BUNDNE BÆRELAG VEJDIREKTORATETS ERFARINGER MED HYDRAULISK BUNDNE BÆRELAG FINN THØGERSEN VEJDIREKTORATET 2 Baggrund, historisk Udviklingsprojekt Demonstration Sideudvidelser 1 3 DEFINITION Halvstiv belægning semi-rigid

Læs mere

Så gennemført kan det gøres med betonbelægninger!

Så gennemført kan det gøres med betonbelægninger! Så gennemført kan det gøres med betonbelægninger! Belægningsfraktionen, Dansk Beton Industriforening Viborg Politigård - et studie i design og anvendelse af betonbelægninger Viborgs nye politigård blev

Læs mere

Teknisk beskrivelse af og konsekvenser for valg af vejbelægning

Teknisk beskrivelse af og konsekvenser for valg af vejbelægning NOTAT (Bilag 2 til UTM 08APR08) Lejre Kommune Lyndby Gade 19, Lyndby Postboks 51 4070 Kirke Hyllinge T 4646 4646 F 4646 4599 H www.lejre.dk Nawzad Marouf Ejendom & Anlæg D 4646 4933 E nama@lejre.dk Teknisk

Læs mere

12.3 Belægninger. Af Søren Gleerup, Gleerup RCI. Betonhåndbogen, 12 Beton i bygge- og anlægsbranchen. 12.3.1 Betonsten og fliser

12.3 Belægninger. Af Søren Gleerup, Gleerup RCI. Betonhåndbogen, 12 Beton i bygge- og anlægsbranchen. 12.3.1 Betonsten og fliser 12.3 Belægninger Af Søren Gleerup, Gleerup RCI 12.3.1 Betonsten og fliser Betonsten og -fliser er plade-formede emner af beton, der anvendes som belægning på fx terrasser, industrigulve, veje og pladser.

Læs mere

Anvendelsesområde. Produktegenskaber. Tekniske datablad 273 Udgivet maj 2019

Anvendelsesområde. Produktegenskaber. Tekniske datablad 273 Udgivet maj 2019 273 Udgivet maj 2019 Fleksibel fugemørtel især til belægninger af porcellanato og hårdtbrændte klinker Anvendelsesområde Til indendørs og udendørs brug. Til vægge og gulve. Til fugebredder mellem 1 og

Læs mere

SCHÖNOX MAX FORMAT. Et komplet system til. montering af meget store fliser. System MAX FORMAT.

SCHÖNOX MAX FORMAT. Et komplet system til. montering af meget store fliser. System MAX FORMAT. SCHÖNOX MAX FORMAT Et komplet system til montering af meget store fliser Foto: Imola Ceramica - www.colourceramica.dk System MAX FORMAT www.schonox.dk Keramiske fliser i nye dimensioner Foto: MOSA Storformatfliser

Læs mere

Drift og vedligehold. Drift og vedligehold. LIP Klinkerens. LIP Klinkevask. LIP Klinkeolie VÅDRUMSPROJEKTERING

Drift og vedligehold. Drift og vedligehold. LIP Klinkerens. LIP Klinkevask. LIP Klinkeolie VÅDRUMSPROJEKTERING Ved aflevering/overdragelse af det samlede byggeprojekt til bygherren er det normalt, at bygherren modtager et samlet drifts- og vedligeholdelsesmateriale med alle nødvendige oplysninger om bygningens

Læs mere

Sikavej GRØNT KLIMATILPASSET BOLIGOMRÅDE ATTRAKTIVE BYGGEGRUNDE I HEDENSTED

Sikavej GRØNT KLIMATILPASSET BOLIGOMRÅDE ATTRAKTIVE BYGGEGRUNDE I HEDENSTED Sikavej GRØNT KLIMATILPASSET BOLIGOMRÅDE ATTRAKTIVE BYGGEGRUNDE I HEDENSTED ATTRAKTIVE BYGGEGRUNDE Sikavej er et nyt attraktivt boligområde i Hedensted, bestående af i alt 11 byggegrunde. Alt regnvand,

Læs mere

til ha ndtering af regnvand i haven

til ha ndtering af regnvand i haven Regnvand i haveninspiration til ha ndtering af regnvand i haven Regnvand på overfladen Klimaforandringer og de øgede nedbørsmængder gør det attraktivt at håndtere regnvand lokalt, således det ikke ender

Læs mere

PLANSILO Systembrochure

PLANSILO Systembrochure PLANSILO Systembrochure www.rc.dk Et stærkt system RC plansiloelementer er komplette silosystemer Med plansiloer fra RC Betonvarer fås et komplet fremtidssikret silosystem til landbrug og industri, hvor

Læs mere

Flere støvreducerede produkter, med endnu flere anvendelsesområder

Flere støvreducerede produkter, med endnu flere anvendelsesområder Flere støvreducerede produkter, med endnu flere anvendelsesområder Let s stick together www.schonox.dk Vælg et støvfrit arbejdsmiljø. For helbredets, tidens og kundernes skyld Vores sortiment af støvreducerede

Læs mere

GOD IDÉ Rund terrasse med firkantede felter er en anderledes løsning med spændende grafisk effekt.

GOD IDÉ Rund terrasse med firkantede felter er en anderledes løsning med spændende grafisk effekt. Terrasse. Giv terrassen den rette hældning. Fast bund under stenene. Gruset rettes af 4. Læg sten og fliser Rund terrasse med firkantede felter er en anderledes løsning med spændende grafisk effekt. Blomsterbedet

Læs mere

Kalkudfældninger. Belægningsfraktionen, Dansk Beton Industriforening

Kalkudfældninger. Belægningsfraktionen, Dansk Beton Industriforening Kalkudfældninger Belægningsfraktionen, Dansk Beton Industriforening Begrænsning og fjernelse af kalkudfældninger Kalkudfældninger kan opstå på nye betonbelægninger som belægningssten, fliser og kantsten.

Læs mere

REGNBED. til en mere frodig have. vold af opgravet jord

REGNBED. til en mere frodig have. vold af opgravet jord REGNBED Et regnbed tilbageholder regnvandet i din have, hvilket både bidrager til løsning af oversvømmelsesproblemer der kan opstå ved skybrud samt bidrager til en mere frodig have. vold af opgravet jord

Læs mere

Agenda. Vejbelægninger A. Vejbefæstelsens opgaver Vejbefæstelsens opbygning Vejbefæstelsens materialer Trafikbelastningen Underbunden

Agenda. Vejbelægninger A. Vejbefæstelsens opgaver Vejbefæstelsens opbygning Vejbefæstelsens materialer Trafikbelastningen Underbunden Vejbelægninger A Vej og Trafikteknik Bachelor og Diplomingeniøruddannelsen i Byggeri og Anlæg 3. semester Agenda Vejbefæstelsens opgaver Vejbefæstelsens opbygning Vejbefæstelsens materialer Underbunden

Læs mere

Inspiration til spændende omgivelser

Inspiration til spændende omgivelser Inspiration til spændende omgivelser MARMORKUNST & BETONVARER Belægningssten Farver: Grå Rød Sort Brun Sandfarvet Gul Gråmix Rødmix Brunmix Gulmix Trefarvet Antal/m 2 Vægt kg/stk indhold/ palle Herregårdssten,

Læs mere

Den næste generation af fliseprodukter fra PCI!

Den næste generation af fliseprodukter fra PCI! Den næste generation af fliseprodukter fra PCI! Nemmere og mere sikker fliselægning PCI Seccoral 2K Rapid: En vandtæt hurtighærdende membran til de krævende opgaver PCI Flexmörtel S2: Den stærkeste PCI

Læs mere

Elementbeskrivelser - ukrudtsbekæmpelse

Elementbeskrivelser - ukrudtsbekæmpelse Vejdirektoratet, Driftsområdet Side 1 af 8 Elementbeskrivelser - ukrudtsbekæmpelse Skemaet nedenfor viser de elementer (fra U01 U22), som er en del af det befæstede vejareal. Det er desuden angivet med

Læs mere

Revner i slidlagsbelægning.

Revner i slidlagsbelægning. Revner i slidlagsbelægning. Grundejerforeningen Damgården Jorder Vejcenter Østjylland Vejdirektoratet Niels Juels Gade 13 Postboks 1569 1020 København K Tlf.: 33 93 33 38 Notat: Revner i slidlagsbelægning.

Læs mere

Overflader på betonsten og fliser

Overflader på betonsten og fliser Overflader på betonsten og fliser - Beskrivelse af betons struktur, farver mv. BELÆGNINGSGRUPPEN 3 Betonstens og -flisers udseende er en vigtig detalje, når en tilfredsstillende belægning skal defineres.

Læs mere

Overflader på betonsten og fliser

Overflader på betonsten og fliser Overflader på betonsten og fliser - Beskrivelse af betons struktur, farver mv. BELÆGNINGSGRUPPEN 3 Betonstens og -flisers udseende er en vigtig detalje, når en tilfredsstillende belægning skal defineres.

Læs mere

SYSTEMET. + Anvendes til 3 belastningsklasser i henhold til EN

SYSTEMET. + Anvendes til 3 belastningsklasser i henhold til EN EASY SYSTEMET Anvendes til 3 belastningsklasser i henhold til EN433 Fremstillet i robust HD-PE materiale Kan leveres med forskellige ristetyper fremstillet i galvaniseret stål, rustfri stål eller støbejern

Læs mere

Regnvand hos virksomheder Inspiration til lokal ha ndtering af regnvand

Regnvand hos virksomheder Inspiration til lokal ha ndtering af regnvand Regnvand hos virksomheder Inspiration til lokal ha ndtering af regnvand Klimabevidst håndtering af regnvand Klimaforandringer og øgede nedbørsmængder giver udfordringer med oversvømmelser af kældre og

Læs mere

Græsarmering og permeable belægninger

Græsarmering og permeable belægninger Græsarmering og permeable belægninger Græsarmering Permeabel flisebelægning Erosionssikring Hestesport og landbrug 1 Verdens mest anvendte system til arealbefæstelse er et højkvalitetsprodukt som typisk

Læs mere

Mindre regnvand i kloakken. Spar penge ved at beholde regnvandet i haven

Mindre regnvand i kloakken. Spar penge ved at beholde regnvandet i haven Mindre regnvand i kloakken Spar penge ved at beholde regnvandet i haven Nedsivning af regnvand Der er mange muligheder for at bruge regnvandet i haven. Du lede det direkte i et hulrum under jorden eller

Læs mere

Teori. Klimatilpasning til fremtidens regnmængder. Regnvandsbassinet forsinker eller afleder vandstrømmen

Teori. Klimatilpasning til fremtidens regnmængder. Regnvandsbassinet forsinker eller afleder vandstrømmen Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder På grund af klimaforandringer oplever vi i Danmark stigende temperaturer og øgede regnmængder. Den stigende regnmængde, og det faktum at der udbygges af

Læs mere

Grusasfaltbeton. Anvendelsesfordele: Anvendelsesområder: Anvendelsesbegrænsninger:

Grusasfaltbeton. Anvendelsesfordele: Anvendelsesområder: Anvendelsesbegrænsninger: Afsnit 2.1 Side 1 af 5 1. marts 2009 Grusasfaltbeton Grusasfaltbeton (GAB) er fællesbetegnelsen for en serie varmblandede bituminøse bærelagsmaterialer beregnet til nyanlæg og forstærkning af færdselsarealer.

Læs mere

Produktliste BYENS GULV. Teglstensklinker Klinkens anvendelsområder - grundkort Hasleklinken Odenseklinken Gågadeklinken

Produktliste BYENS GULV. Teglstensklinker Klinkens anvendelsområder - grundkort Hasleklinken Odenseklinken Gågadeklinken 43229 OKO Produktlister 23/05/08 10:30 Side 1 Produktliste BYENS GULV Teglstensklinker Klinkens anvendelsområder - grundkort Hasleklinken Odenseklinken Gågadeklinken Granit Cykel- og gangarealer Kørebelægninger

Læs mere

IBF Perma-Drain system

IBF Perma-Drain system En stærk dansk belægningsløsning IBF Perma-Drain system - nedsivning af regnvand - når arkitektur, miljø og naturmaterialer forenes SF-Økoloc, 150 m 2 i Skanderborg. Forside: SF-Økoloc, 430 m 2 i Odense.

Læs mere

Til fagfolk. Produkter til Rengøring og pleje

Til fagfolk. Produkter til Rengøring og pleje R Til fagfolk Produkter til Rengøring og pleje PCI produkter til rengøring, pleje og beskyttelse Keramiske fliser, natursten og andre overflader i boligen stiller særlige krav til rengøring og vedligehold.

Læs mere

University of Copenhagen. Slotsgrus Kristoffersen, Palle. Publication date: Document Version Også kaldet Forlagets PDF

University of Copenhagen. Slotsgrus Kristoffersen, Palle. Publication date: Document Version Også kaldet Forlagets PDF university of copenhagen University of Copenhagen Slotsgrus Kristoffersen, Palle Publication date: 2003 Document Version Også kaldet Forlagets PDF Citation for published version (APA): Kristoffersen, P.

Læs mere

Belægningssten. www.rc-beton.dk

Belægningssten. www.rc-beton.dk Belægningssten www.rc-beton.dk RC Beton er blandt landets største leverandører af betonbelægninger. Vi værdsætter et stærkt samarbejde, og det er vores mål at levere den bedste service og kvalitet til

Læs mere

Modellering af den permeable belægning

Modellering af den permeable belægning Modellering af den permeable belægning Kort om forløbet I dette forløb skal eleverne arbejde undersøgende med materialer, der kan skabe små hulrum, som kan give et vandreservoir, som det der opbygges under

Læs mere

med cementbundne bærelag

med cementbundne bærelag Vejdirektoratets erfaringer med cementbundne bærelag Udviklingsprojekt 2003-2004 Demonstrationsprojekt Høgild 2005-2008 Finn Thøgersen Vejdirektoratet, Vejteknisk Institut Definition Halvstiv belægning

Læs mere

9 Patent- og Varemærkestyrelsen

9 Patent- og Varemærkestyrelsen (19) DANMARK m 9 Patent- og Varemærkestyrelsen (12) PATENTSKRIFT (10) (51) lnt.ci. : B 28 B 5100 (2006.01) E 01 C 19100 (2006.01) (21) Ansøgningsnummer: PA 2013 00014 (22) Indleveringsdato: 2013-01-10

Læs mere

LEDNINGSZONEN. DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord

LEDNINGSZONEN. DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord LEDNINGSZONEN DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord DS 475 Norm for etablering af ledninger i jord DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord 6.3 Ledningszonen 6.3.1 Almene krav Ledningszonen

Læs mere

Hvad er vigtigt ved den praktiske udførelse? v/ Kristoffer Sindby, Rørcentret Teknologisk Institut

Hvad er vigtigt ved den praktiske udførelse? v/ Kristoffer Sindby, Rørcentret Teknologisk Institut Hvad er vigtigt ved den praktiske udførelse? v/ Kristoffer Sindby, Rørcentret Teknologisk Institut Hvad bør man vide. Til alle LAR-anlæg bør der foreligge et sæt hovedoplysninger til eksempel jordens infiltrationsevne

Læs mere

Fremtidens belægninger. Mulighederne indenfor drænende- og luftrensende belægninger

Fremtidens belægninger. Mulighederne indenfor drænende- og luftrensende belægninger Fremtidens belægninger Mulighederne indenfor drænende- og luftrensende belægninger Potentiale og løsninger med drænende og luftrensende belægninger Oversigt 7-8 9 0 Et klima og samfund i forandring kræver

Læs mere

Oldebjerg Drain. Kvalitets linjedræn med stor afvandingseffekt, til attraktive priser. Alt til dine VA projekter

Oldebjerg Drain. Kvalitets linjedræn med stor afvandingseffekt, til attraktive priser. Alt til dine VA projekter Oldebjerg rain. Kvalitets linjedræn med stor afvandingseffekt, til attraktive priser. Alt til dine VA projekter Oldebjerg rain produktsortiment RÆNRENE I POYPROPYEN Oldebjerg rain IGT ræning rundt om huset

Læs mere

International patent. 17. århundrede 18. århundrede 19. århundrede 20. århundrede. Intelligent brolægning

International patent. 17. århundrede 18. århundrede 19. århundrede 20. århundrede. Intelligent brolægning International patent 17. århundrede 18. århundrede 19. århundrede 20. århundrede Intelligent brolægning : TEKNIK International patent TRADITIONEL TEKNIK SVIGTER Hverken metode eller dimensionering af naturstensbelægninger

Læs mere

Tegl-leverandøren. belægningsklinker og havetegl

Tegl-leverandøren. belægningsklinker og havetegl Tegl-leverandøren belægningsklinker og havetegl 2 Gå på tegl Tegl er det naturlige valg til alle former for belægninger. Belægningsklinkers og havetegls farvespil, som skyldes brænding ved høje temperaturer,

Læs mere

PILOT VSD 2010 SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE. Entreprise VSD-01 Ukrudtsbekæmpelse på strækninger og sideanlæg

PILOT VSD 2010 SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE. Entreprise VSD-01 Ukrudtsbekæmpelse på strækninger og sideanlæg PILOT VSD 2010 SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE Ukrudtsbekæmpelse på strækninger og sideanlæg PILOT VSD 2010 - vejdrift side 33 af 7 Indholdsfortegnelse: 1 Generelt... 34 2 Alment... 34 2.1 Omfang... 34 2.3 Entreprenørens

Læs mere

Alternative materialer til opbygning af gennemsivelige bærelag. Gregers Hildebrand, Vejdirektoratet

Alternative materialer til opbygning af gennemsivelige bærelag. Gregers Hildebrand, Vejdirektoratet Alternative materialer til opbygning af gennemsivelige bærelag Gregers Hildebrand, Vejdirektoratet Oversigt Hvorfor permeable belægninger på statens vejnet? Hvad gør vi i dag? Hvad er de alternative muligheder?

Læs mere

Udbudsforskrifter for Kalkstabilisering

Udbudsforskrifter for Kalkstabilisering Udbudsforskrifter for Kalkstabilisering Af civilingeniør Caroline Hejlesen, Vejdirektoratet, chh@vd.dk Resume Udbudsforskriften for kalkstabilisering omfatter råjorden består af lerjord med utilstrækkelige

Læs mere

Regnvand i Boligforeninger. Inspiration til håndtering af regnvand på fællesarealer

Regnvand i Boligforeninger. Inspiration til håndtering af regnvand på fællesarealer Regnvand i Boligforeninger Inspiration til håndtering af regnvand på fællesarealer Kan regnvand være en ressource - for boligforeninger Klimaforandringer og de øgede nedbørsmængder gør det attraktivt at

Læs mere

Gennemtrængelige belægninger

Gennemtrængelige belægninger Gennemtrængelige belægninger Kort om forløbet I dette forløb skal eleverne ud på et område med permeabel belægning. Her testes belægning og underlag for dens evne til at nedsive regnvand. Hjemme på klassen

Læs mere

Regnvand som en ressource

Regnvand som en ressource Regnvand som en ressource Få inspiration til din egen regnvandshave Faskiner Regnbede Græsplænen Opsamling af regnvand Permeable belægninger Grønne tage LAR Lokal Håndtering af Regnvand Hvad er lokal nedsivning

Læs mere

AFLØBS- RENDER. www.polysan.dk GØR DET SELV AFVANDING. - Nem, effektiv og billig løsning til bortledning af overfladevand...

AFLØBS- RENDER. www.polysan.dk GØR DET SELV AFVANDING. - Nem, effektiv og billig løsning til bortledning af overfladevand... AFLØBS- RENDER - Nem, effektiv og billig løsning til bortledning af overfladevand... GDS AFVAN- DING 01/04/08 AFSNIT 2 (2.8) www.polysan.dk GØR DET SELV AFVANDING 3 PAK 3 meter med det hele 3 meter Sapolite

Læs mere

PARADIGME STABILT GRUS - SAB-P UDBUD DECEMBER 2016

PARADIGME STABILT GRUS - SAB-P UDBUD DECEMBER 2016 PARADIGME UDBUD DECEMBER 2016 SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE Særlig arbejdsbeskrivelse for Stabilt grus er supplerende, særlig beskrivelse til "Almindelig arbejdsbeskrivelse (AAB) for Stabilt grus 1 ALMENT

Læs mere

Kantsten og Trappetrin

Kantsten og Trappetrin En stærk dansk belægningsløsning Kantsten og Trappetrin - når arkitektur, miljø og naturmaterialer forenes Albertslundkantsten. Forside: Fortovskantsten. Rabatkantsten. Bagside: Albertslundkantsten. IBF

Læs mere

Permeable befæstelser hvor går grænsen?

Permeable befæstelser hvor går grænsen? Permeable befæstelser hvor går grænsen? Indlæg ved Kim Falkenberg, IBF og Michael Brask, NCC Godt spørgsmål Men vi tør godt sikre 1000 l/sek/ha Vi har løsningen fra bund til top Fordi: - vi har udviklet

Læs mere

Produktoversigt. Moderne og stilrene brønddæksler fra

Produktoversigt. Moderne og stilrene brønddæksler fra Produktoversigt Moderne og stilrene brønddæksler fra Brønddæksel over en alm. kloakbrønd i flisebelægning Teknikbrønd til f.eks. pumpestation - højvandslukke Kabelbrønd til f.eks. el-instalationer Faskine

Læs mere

Lokal afledning af regnvand. LAR-Katalog til valg af nedsivningselementer

Lokal afledning af regnvand. LAR-Katalog til valg af nedsivningselementer Lokal afledning af regnvand LAR-Katalog til valg af nedsivningselementer Indholdsfortegnelse Hvad er Lokal Afledning af Regnvand (LAR)?... 1 Hvorfor nedsive overfladevandet?... 1 Tips og generelle krav...

Læs mere

Retningslinje. Etablering af tank- og vaskepladser

Retningslinje. Etablering af tank- og vaskepladser Retningslinje Etablering af tank- og vaskepladser Tankplads Spildevandsledning Sandfang Olie- og benzinudskiller 1. Formål med retningslinjen Formålet med retningslinjen er sikre, at tankpladser hos eksempelvis

Læs mere

Teknisk Datablad. Soudaplug ST. Dato: 08/07/16 Side 1 af 4

Teknisk Datablad. Soudaplug ST. Dato: 08/07/16 Side 1 af 4 Dato: 08/07/16 Side 1 af 4 Hurtigthærdende cement (Lynmørtel) For øjeblikkelig lukning af utætheder i beton og murværk, selv under højt tryk. Anvendelsesområde: er en cement-baseret pulver, der blandet

Læs mere

Teori. Klimatilpasning til fremtidens regnmængder. Regnvandsbassinet forsinker eller afleder vandstrømmen

Teori. Klimatilpasning til fremtidens regnmængder. Regnvandsbassinet forsinker eller afleder vandstrømmen Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder På grund af klimaforandringer oplever vi i Danmark stigende temperaturer og øgede regnmængder. Den stigende regnmængde, og det faktum at der udbygges af

Læs mere

Linieafvanding i bedste form. BIRCOslidsrender. Attraktive afvandingsløsninger til landskabsanlæg og byrum

Linieafvanding i bedste form. BIRCOslidsrender. Attraktive afvandingsløsninger til landskabsanlæg og byrum Linieafvanding i bedste form BIRCOslidsrender Attraktive afvandingsløsninger til landskabsanlæg og byrum Side 2 BIRCOslidsrender Det usynlige afløbssystem BIRCO slidsrender er den optimale kombination

Læs mere

ARMERING GRÆS & AREAL SIKRING AF AREAL, GRÆS OG TERRÆN

ARMERING GRÆS & AREAL SIKRING AF AREAL, GRÆS OG TERRÆN ARMERING GRÆS & AREAL SIKRING AF AREAL, GRÆS OG TERRÆN GRÆS- OG AREAL ARMERING BLOKKENE MED EKSTREM BELASTNINGSKAPASITET OG NATURLIG DRÆNING BY BANG græs og areal armering lever fuld ud op til kravene

Læs mere