Bestyrelsens beretning ved Grænseforeningens Sendemandsmøde 2018

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bestyrelsens beretning ved Grænseforeningens Sendemandsmøde 2018"

Transkript

1 1 Bestyrelsens beretning ved Grænseforeningens Sendemandsmøde 2018 I løbet af det år, der er gået siden sidste Sendemandsmøde, er der sket mangt og meget. Noget er gået godt, og andet er gået skidt. Som altid gælder det om at vægte tingene, og her ved indledningen af bestyrelsens beretning er det mig derfor en stor glæde at kunne præsentere noget så usædvanligt som en god nyhed. Undersøgelse om danskernes kendskab om mindretallet Grænseforeningen har nemlig i dette forår fået foretaget en undersøgelse om danskernes kendskab til det danske mindretal i Sydslesvig. Og resultatet er entydigt positivt: Hele 90 procent af den danske befolkning har hørt om de danske mindretal, og kendskabet er stort på tværs af alle aldersgrupper. Eksempelvis har tre ud af fire unge mellem 15 og 19 år hørt om det danske mindretal. Danskerne har altså ikke glemt det danske mindretal i Sydslesvig, selv om der næsten er gået 100 år siden grænsedragningen i Det er konsulentfirmaet Moos-Bjerre, der har lavet undersøgelsen, der er foretaget blandt danskere, så der er altså tale om en meget stor undersøgelse. En Epinion-undersøgelse fra 2012 viste et tilsvarende højt kendskab på 89 procent. Det er utroligt positivt, at så mange danskere har kendskab til det danske mindretal, og at kendskabet er stabilt over årene. Det viser, at det danske mindretal fortsat er en del af den danske fortælling. Når Dronningen nævner det danske mindretal i sin nytårstale er det udtryk for det samme. Det er især glædeligt, at så mange unge siger, at de har hørt om mindretallet i skolen. Det viser, at den undervisningsmæssige indsats, der bliver gjort fra uddannelsesinstitutionernes side, men også eksempelvis af Grænseforeningen, har båret frugt. De skal ikke blive glemt sagde en dansk statsminister for 100 år siden, og de ord er stadig gældende. Danskernes antagelser om mindretallet

2 2 Undersøgelsen viser også, at danskernes kendskab til det danske mindretal bygger på nogle antagelser. Eksempelvis viser undersøgelsen, at 77 procent af danskerne mener, at man fødes ind i det danske mindretal. Situationen i Sydslesvig er imidlertid nok den, at medlemmerne i mindretallet tilvælger det danske. Tidligere var man medlem, fordi man ønskede at fravælge det tyske. Sådan er det heldigvis ikke mere. I dag gifter danskere sig med tyskere og er begge medlemmer af mindretallet. Forældre fra den tyske flertalsbefolkning sender deres børn i danske skoler, fordi de ønsker, at deres børn skal lære nordisk sprog og kultur at kende. Disse forældre skal være medlem af en dansk forening for at børnene kan gå i den danske skole. Det danske mindretal fungerer som en kulturel brobygger mellem Danmark og Tyskland, og det er der grund til at glæde sig over. Pressen viser stor interesse for vores nye undersøgelse og dagens udgaver af såvel Flensborg Avis som JyllandsPosten ligger ved indgangen. I er velkommen til at tage et eksemplar. Kommunalvalg i Slesvig-Holsten Denne beretning aflægges ganske kort tid efter, at der har været afholdt kommunalvalg i Slesvig-Holsten. Valget den 6. maj gik ikke for godt for SSW, der måtte konstatere en tilbagegang på 0,6 procent i hele delstaten. Valgdeltagelsen var lav og i Flensborg helt nede på en tredjedel. Vel rummer Tyskland både et dansk og et frisisk mindretal, men ved kommunalvalget i Slesvig-Holsten udgjorde også vælgerne et mindretal. Og dette skete ved et offentligt valg i en demokratisk stat. Man mener, at det gode vejr var en del af årsagen til den lave valgdeltagelse, men dårligt vejr har tidligere fået skyld for at virke på samme måde. Skal vi ikke bare være enige om at se det i øjnene og sige det direkte: Den offentlige administration, som kommunalbestyrelserne i Slesvig-Holsten beskæftiger sig med, interesserer ikke borgerne eller er ret ligegyldig for dem. Man kunne tilføje det spørgsmål, om ikke det i den sidste ende har noget med opgavefordelingen og den offentlige struktur i landet at gøre? SSW fortjener i den sammenhæng ros og bør få fuld opbakning til deres opfordring til en opgaverevision med deraf følgende strukturreform.

3 3 Flertallet af borgerne siger, at lokalvalg for dem er en ligegyldighed. Skal nærdemokratiet fungere, bør kommunerne have en størrelse, så de kan løse opgaver, der vedkommer borgerne. Så skal valgdeltagelsen nok blive større. Men i Slesvig-Holsten mener de store partier, at man bevarer den lokale indflydelse bedst ved at bevare den nuværende struktur. Et velfungerende nærdemokrati kan man imidlertid ikke kalde det, og det er bekymrende. Velkommen til ny generalkonsul Det er naturligt for os i Grænseforeningen at følge med i, hvad der sker i Sydslesvig, og i beretningen sidste år omtaltes det foranstående skifte på generalkonsulatet i Flensborg. I år kan vi så hilse den nye generalkonsul velkommen. Vi glæder os til samarbejdet med Kim Andersen, der siden 1. september har beklædt posten. Med den baggrund som Kim Andersen har som formand for Folketingets Sydslesvigudvalg og mangeårigt medlem af Folketinget, hvor han har udvist stor interesse for Sydslesvig, var udpegningen til denne post ganske naturlig. Da Kim Andersen blev generalkonsul, skulle der en ny formand til for Sydslesvigudvalget. Partiet Venstre pegede på et aktivt medlem i folketingsgruppen fra Sydjylland, Anni Matthiesen fra Grindsted. Også Anni Matthiesen byder vi velkommen. Vi har således med to nye officielle repræsentanter for regering og folketing at gøre, og samarbejdet med dem begge er begyndt rigtig godt. Det europæiske borgerinitiativ, Minority SafePack Meget opmærksomhed i forbindelse med Grænseforeningens virke i det forløbne år har drejet sig om det europæiske borgerinitiativ, Minority Safepack, som åbner op for, at EU-Kommissionen beskæftiger sig med mindretalsspørgsmål. Der er blevet indsamlet mindst en million underskrifter i EU, heraf mindst i Danmark, og dermed er EU-Kommissionen forpligtet til at behandle en række retsakter, der forbedrer beskyttelsen af personer, der tilhører nationale og sproglige mindretal og styrker den kulturelle og sproglige mangfoldighed i Europa. Ved alle arrangementer, som Grænseforeningen har deltaget siden sidste sommer og frem til 1. april i år, har vi sammen med såvel det danske som det tyske mindretal opfordret danskere til at underskrive og derved støtte dette borgerinitiativ.

4 4 Indsamlingen af underskrifterne kostede dog en del anstrengelser i de sidste uger. Man havde faktisk opgivet, men så tog de nødvendige særkræfter fat, og så blev det til noget. Tak til alle der har medvirket til, at underskriftsindsamlingen blev en succes. Det gælder mange lokalforeningsmedlemmer, vore ambassadørkorps, medlemmer af Grænseforeningen Ungdom (GFU) og endelig sekretariatets medarbejdere. Nu må vi så håbe, at EU-kommissionen ser vigtigheden af denne opfordring, da tilspidsede situationer mellem flertal og mindretal samt selvstændighedskrav som det i Catalonien viser, at mindretalsspørgsmål kan blive afgørende for EU s fremtid. Ligeberettigelse og selvbestemmelsesret på visse områder til mindretalsborgere, kan godt få stor betydning for det fremtidige sammenhold i Europa. I denne forbindelse skal det nævnes, at den europæiske mindretalsorganisation FUEN viste, at organisationen er i stand til at samle de europæiske mindretal om en konkret opgave som Minority Safepack. Det er der grund til at lykønske FUEN med. Imidlertid er det blevet tydeligt nu, at tyngdepunktet i FUEN s arbejde er flyttet fra Flensborg til Berlin, Budapest og Bruxelles. Det ses bl.a. ved, at FUEN s ledelse ikke længere ligger i hænderne på en person fra det dansk-tyske grænseland, nemlig Hans Heinrich Hansen fra det tyske mindretal i Sønderjylland. Formandshvervet er overgivet til ungareren Lorant Vincze fra Rumænien. Hovedparten af underskrifterne til Minority SafePack kom da også fra Ungarn og Rumænien. Mindretallenes Hus De fleste er bekendt med diskussionen om etableringen af et Mindretallenes Hus i Flensborg, og alle er enige om, at det uheldige i, at de sydslesvigske organisationer ikke kunne nå til enighed i denne sag. Den danske regerings afvisning af at yde tilskud til projektet er på den baggrund yderst forståelig. Alligevel efterlades vi alle med den fornemmelse, at der her skete noget forkert. Med den udvikling, det dansk-tyske grænseland har været igennem i løbet af de seneste 100 år og mere, har vi en god historie, som fortjener at blive præsenteret som eksempel til efterlevelse for mindretal i grænseområder rundt omkring i Europa. Det gode eksempel skulle derfor tilskynde til, at Flensborg opretholder en status som mindretallenes by.

5 5 Men tallene fra Minority Safepack-indsamlingen viser klart, hvor tyngden i mindretalsspørgsmål og opgaver ligger i Europa i dag, nemlig i Østeuropa og på Balkan. Umiddelbart er det derfor svært for Flensborg at bevare en status som mindretallenes by. Om et Mindretallenes Hus kunne redde denne status for byen er ikke sikkert, men en stor aktivitet i det dansk-tyske grænseland, når det gælder aktuelle spørgsmål om europæiske mindretal og det dansk-tyske grænseland, vil helt sikkert have en effekt. I Grænseforeningen synes vi, at det er trist, at Flensborg på dette område er ved at gå bagud af dansen. Grænseforeningens internationale mindretalsarbejde I relation til strategien for Grænseforeningens arbejde for årene beskrev daværende formand Mette Bock, at vore aktiviteter skulle ses som tre cirkler, hvor den yderste cirkel skulle omfatte deltagelse i internationalt mindretalsarbejde. Vi har derfor gennem nogen tid overvejet, hvordan vi kunne komme med på denne bane. Vi har dog også hidtil været begrænset af, at vi havde andre opgaver at bruge tid og kræfter på. Men kræfter kan man som bekendt købe sig til, hvis man har midler. Vi har gennem de seneste år oplevet, at den donation, som Grænseforeningen får fra Grænsefonden, har været stærkt stigende. Fra at vi for 5 år siden modtog under 3 mio. kr. om året, modtog vi i 2017 mere end 7 mio. kr. fra denne fond. Mange tak til Grænsefonden og dens ledelse for dette store tilskud. Stigningen forklares ved en stor kursgevinst på aktier, som når den ikke blev udbetalt, men lagt til formuen, skulle beskattes. 4.7 mio. kr. af dette tilskud kom lige før jul og er forklaringen på, at vi kommer ud af regnskabsåret 2017 med et overskud på 3,22 mio. kr. Som I kan se i regnskabet, så har vi hensat 2,0 mio. kr. til fremtidige aktiviteter. Disse fremtidige aktiviteter har vi tænkt skulle været rettet imod netop det internationale mindretalsarbejde. Mindretalskurser på Jaruplund Højskole Vi planlægger at bruge de 2 mio. kr. på at gennemføre højskolekurser af 12 ugers varighed på Jaruplund Højskole i 2019 og 2020 for unge medlemmer af europæiske mindretal. Der skal ansættes en projektleder, der i samarbejde med Jaruplund Højskole står for både kursusplanlægningen, rekrutteringen og gennemførelsen af

6 6 disse kurser. Tanken er, at de unge fra nationale mindretal rundt om i Europa skal lære af hinanden og undervises i den udvikling, som det dansk-tyske grænseland har gennemgået, og som har ført til den fredelige sameksistens, vi kender i Grænselandet i dag. Der skal undervises i, hvordan identitetsbevidsthed og gensidig tolerance kan blive en styrke for et samfund. Denne aktivitet, som vi for tiden taler med de implicerede parter om, har som målsætning, at der skal deltage 30 elever i 2019 og 60 elever Det skulle altså blive en aktivitet, der udfylder en del af den tredje ring i Grænseforeningens strategiplan, og samtidig er med til at give Jaruplund Højskole en vedvarende aktivitet. De planlagte højskolekurser for mindretalsunge fra hele Europa er medvirkende til, at vi vil deltage i årets FUEN-kongres i Leuwarden, hvor vi vil præsentere dette projekt for de europæiske mindretal. Det har også ført til, at vi søger om at blive optaget som associeret medlem af FUEN. Endelig har dette projekt også det sigte at være med til at bevare Flensborgs status som mindretallenes by. Det kræver, at der arrangeres europæiske mindretalsaktiviteter i byen eller dens nære omegn. Disse unge europæiske mindretalsmedlemmer vil gennem deres ophold på kurset få et netværk bredt ud over Europa, men de vil altid relatere det til det dansk-tyske grænseland. Vi sætter altså et projekt i gang med de ekstraordinære midler, vi har fået til rådighed, men vi ændrer ikke på vores ordinære drift. Det Sydslesvigske Samråd Grænseforeningen er blevet observatør i Det Sydslesvigske Samråd. Især efter at de sydslesvigske foreninger har haft forskellige udmeldinger omkring regeringens udspil om dansk statsborgerskab til sydslesvigere og uenigheden om projektet Mindretallenes Hus har vi ønsket at komme tættere på mindretallet. Der foregår forskellige udviklinger i mindretallet, som kun meget svært kan følges udefra. Når foreningerne derfor underretter hinanden om disse udviklinger og tendenser, ser vi det som en fordel at være med på en lytter med taleret, og det syntes man også bredt i Sydslesvig var en god idé. Med Grænseforeningens oplysningsopgave in mente er mindretallets aktuelle udvikling mindst lige så vigtig, som mindretallets historiske baggrund.

7 7 Christianslyst som gæsteværelse i Sydslesvig En af opgaverne i årets løb har været at sikre Christianslyst og dermed bevare den såkaldte gæsteværelseskapacitet i Sydslesvig. Heldigvis er der bred enighed om nødvendigheden af at bevare denne kapacitet, og nu drøftes det, hvordan man fremtidigt kan sikre dette tilbud for dem, der vil besøge Sydslesvig og det danske mindretal. Der er enighed om, at Christianslyst foreløbigt skal drives videre i hvert fald i 10 år, for så lang tid vil der gå, før man kan finde frem til mulige alternativer og få dem etableret. Glædeligt er det, at Christianslyst det sidste år har haft flere besøgende, og at folk fortsat er glade for at komme der. Vi må så finde ud af, hvem der fremtidigt skal bære ansvaret for driften af Christianslyst, og ligeledes skal der arbejdes på at finde frem til, hvad der er den optimale placering for lejrskoledeltagere og private gæster. Grænseforeningens 2020-udvalg Som nævnt i sidste års beretning har bestyrelsen nedsat et udvalg, der arbejder med spørgsmålet og hvad så? Med andre ord arbejder udvalget med at udvikle nye strategier for Grænseforeningen og om nødvendigt nye vedtægter. Det sidste har vi dog besluttet at udsætte, indtil vi konstaterer, om der er behov for det. Grænseforeningens navn og formålsparagraf synes umiddelbart ikke at trænge til fornyelse, men vi trænger til at gøre strategier og tilbud mere nutidige, ligesom vi muligvis skal se på opgavefordelingen mellem lokalforeninger og sekretariat. Det drejer sig om at se på mindretallet og den danske befolkning af i dag og på, hvilken funktion Grænseforeningen i fremtiden skal have i forhold til at betjene befolkningen nord og syd for grænsen. Vi slår fast, at vi er og vil være en folkeoplysende forening, der oplyser om grænselandet og det danske mindretal i Sydslesvig. Vi må derfor spørge danskerne om, hvad de ved om Grænselandet og Sydslesvig. Derfor har vi lavet undersøgelsen om danskernes kendskab til det danske mindretal, som jeg nævnte indledningsvis. Når vi skal oplyse danskerne om, hvem mindretallet er, så har vi ligeledes behov for en kvalitativ beskrivelse af, hvem mindretallets medlemmer er, da denne gruppe også er under konstant forandring.

8 8 Desuden skal vi naturligvis spørge det danske mindretal i Sydslesvig, om de mener, at Grænseforeningen har de rette tilbud til dem og opfatter Grænseforeningen som værende deres støtteforening. Endelig skal vi vide, hvilke behov vore medlemmer mener, at foreningen skal opfylde. Den aktuelle fortælling om mindretallet skal sige den nutidige dansker noget, for at Grænseforeningen kan få en tilgang af medlemmer. Det er en nødvendighed, hvis Grænseforeningen skal bevare en status som folkelig forening. Vi er så heldige, at vi kan spørge vore GFU-medlemmer om, hvordan inge mennesker tænker. Der er god gang i GFU, og nu vil GFU s nye formand Max Kahrmann orientere om den nyeste udvikling i deres forening. Undersøgelse af det danske mindretal Det danske mindretal i Sydslesvig har undergået en forandring, og derfor vil vi i Grænseforeningen gerne vide, hvem der i dag er medlem af det danske mindretal. Det er nødvendigt, for at vi kan levere den aktuelle fortælling om Sydslesvig til danskerne nord for grænsen. Derfor har vi haft drøftelser med konsulentfirmaet Moos- Bjerre, for at få lavet en kvalitativ undersøgelse af disse spørgsmål, og pt. er vi i kontakt med de sydslesvigske organisationer for at navne på personer, der kan og vil lade sig interviewe. Når vi har fået resultaterne af de to Moos-Bjerre undersøgelser, mangler vi at få præciseret, hvad lokalforeningerne og deres medlemmer mener. I det hele taget er det sådan, at lokalforeningerne er selvstændige foreninger, der suverænt selv bestemmer, hvad de vi beskæftige sig med. Derfor udarbejder Grænseforeningens bestyrelse forslag til nye strategier på grundlag af de udførte undersøgelser. Derefter skal de udarbejdede forslag forelægges lokalforeningerne, som afgør, om der er nogle af de forslag, de vil bruge. Vi skulle gerne nå frem til, at der bliver en bedre sammenhæng mellem det oplysningsarbejde, der udføres af lokalforeningerne, og det arbejde, landsforeningen og sekretariatet står for, idet det vil give Grænseforeningen som helhed en stærkere samhørighed omkring opgaverne.

9 9 Sidste år fik vi hjælp af konsulent Benedikte Kaalund, der via interview udarbejdede et idékatalog. Nogle af jer har medvirket ved at lade sig interviewe. Tak for det. Kataloget vil blive brugt som inspiration for udvalget og bestyrelsen. Ansvarlighed og rettidig omhu Jeg vil gerne slå fast, at når Grænseforeningens bestyrelse vender bøtten på hovedet og søger nye virkemidler og fremgangsmåder er det ikke udtryk for en eksisterende krise i foreningen. Det er udtryk for en ansvarlighed i forhold til at sørge for, at det arbejde, vi udfører, og de tilbud vi giver, har en betydning for mindretallet og vore medlemmer. Både mindretallet og Grænseforeningens medlemmer skal have en opfattelse af, at Grænseforeningens arbejde har rod i den virkelighed, de er omgivet af, og har betydning for opretholdelse af det danske fællesskab. Det er således udtryk for ansvarlighed og rettidig omhu i forhold til en betroet opgave, som vi løser over for vore medlemmer, det danske mindretal i Sydslesvig og vore donorer. Tak for kritik Diskussionerne omkring 2020-udvalgets arbejde har nok været med til at fremme, at vi i Grænseforeningens bestyrelse har modtaget et brev fra Grænseforeningerne i Aabenraa, Rødding-Vejen og Haderslev. De giver udtryk for utilfredshed med de såkaldte moderniseringer af Grænseforeningen. Denne linje har dog haft de forskellige hovedstyrelsers/bestyrelsers opbakning, siden den nuværende generalsekretær blev ansat. Ja, det var et vilkår for hans ansættelse. De mener endvidere, at vi og dermed sekretariatet nedprioriterer lokalforeningernes arbejde, og at den ydede service til lokalforeningerne fra sekretariatet forringes år for år. Nedprioriteringen ses på den personalemæssige bemanding, der er afsat til servicering af lokalforeninger og den langsommelighed, hvormed efterspurgte ydelser bliver besvaret. Der er anført eksempler, der dokumenterer forsinkelser. Endvidere kritiseres lokalforeningernes synlighed i magasinet Grænsen og på Grænseforeningens hjemmeside. Noget af denne kritik er berettiget, idet der har været tale om en uheldig forsinkelse med hensyn til at få udsendt referater. Noget beror på misforståelse om, hvorvidt der skulle udsendes referat af det pågældende møde. Desuden har der været tale

10 10 om langtidssygdom på sekretariatet og ligeledes gennemført et personaleskifte, der har bevirket uheldige forsinkelser. Vi skal ligeledes have vurderet, om organiseringen af vores database er så hensigtsmæssig, som den burde være, da forsinkelser er opstået, idet bestilte udsendelser ikke er blevet gennemført på grund af indtastningsfejl o.a. Med hensyn til kritikken af sekretariatets service generelt må det dog siges, at der på området er sket tilpasninger i forhold til lokalforeningernes antal og Grænseforeningens medlemstal. Endvidere er der taget højde for muligheden for at udnytte moderne it-teknik, der skulle give lettere og mere effektiv udførelse af arbejdet. Grænseforeningens hjemmeside og magasinet Grænsen henvender sig først og fremmest til folk, der ikke kender Grænseforeningen, og som søger oplysning om grænselandet og de opgaver, der er foreningens. Det er en naturlig konsekvens af, at vi prioriterer foreningens folkeoplysende virke. Vi får mange positive meldinger på vort blad Grænsen og vores hjemmeside er godt besøgt, så begge dele er der altså også stor tilfredshed med. Alligevel skal de tre foreninger have tak for deres kritik, for der er jo ikke ret meget her på denne jord, der fungerer så perfekt, at det ikke kan gøres bedre. For at finde ud af det, har vi i bestyrelsen besluttet at nedsætte et udvalg bestående af repræsentanter for lokalforeningerne, sekretariatets medarbejdere og bestyrelsen. Bestyrelsen har opfordret Per Grau til at påtage sig formandskabet for udvalget. Naturligt ville det være, om Hans Harald Sørensen også blev medlem af udvalget. Med hensyn til personalekapacitet med henblik på servicering af lokalforeningerne, så er det tanken, at den nye økonomichef Lars Dysgård, som tiltræder 1. juni, og som på sigt skal afløse Gert Mailand, skal have denne opgave som sit arbejdsområde. Begrundelsen herfor skal også ses i de nye bestemmelser omkring persondatasikring, da en overtrædelse af disse lyder til at kunne blive meget dyr for foreningen. De nævnte tre foreningsformænd anbefaler, at vi følger den strategi, som fhv. direktør for Grænseforeningen, Niels Henriksen, har foreslået i en kronik i Flensborg Avis. Han foreslår, at Grænseforeningen føres tilbage til at beskæftige sig med de aktiviteter, som den havde, da han var leder af foreningens sekretariat.

11 11 Dertil er at sige, at lotteri og salg af Dybbølmærker ikke er muligt i dag. Der er kommet ny informationsteknologi, og nye aktiviteter mødes med stor interesse. Danskernes adfærd ændres, og Grænseforeningen skal følge med. Vi skal have en nutidig dagsorden og tage udgangspunkt i den virkelighed, vi er omgivet af. Løgumkloster Højskole En opgave, som især har beskæftiget vores generalsekretær en del i årets løb, er bestræbelserne på at få genstartet Løgumkloster Højskole. Tanken er, at skolen skal startes som en højskole for minoriteter bosiddende i Danmark. Altså danske statsborgere, der også er præget af en anden kultur, og disse skal i samværet med almindelige danske unge under et højskoleophold i Grænselandet lære og opleve, at man kan godt bevare sin identitet og kultur og samtidigt deltage som en aktiv samfundsborger i det land, man er bosat i. Højskolen skal etableres i samarbejde med Mino Danmark og skal være en selvejende institution. Hverken Grænseforeningen eller Mino Danmark skyder penge i projektet, men altså en del arbejdstimer. Man har dannet en ny skolekreds. Der er søgt om tilladelse til at starte højskolen efter højskolelovens regler. Man havde fundet et forstanderpar, der dog lige har meldt fra. Problemet er, at der skal bevilges penge til opstarten, og man har gode tilbagemeldinger fra flere fonde. Men sådanne bevillinger tager tid, og den nødvendige tid kunne det unge forstanderpar altså ikke blive ved med at give projektet. Kommunen og skolens nuværende ejere er positive. Generelt er der god ansøgningslyst til højskolejobs for tiden, så mon ikke, det kan lykkes at finde en dygtig forstander. Genforeningsjubilæet 2020 Genforeningsjubilæet nærmer sig. Som det er alle bekendt, er der nedsat et præsidium, der planlægger, hvad der skal ske i den forbindelse. Region, kommuner, stat samt mindretallene, museerne og Grænseforeningen er med i præsidiet. Tidligere overborgmester i Flensborg, Simon Faber, er sekretariatsleder. Arrangementerne er planlagt til at finde sted fra 10. januar til 11. juli 2020 med højdepunkterne koncentreret i dagene juli. I disse dage er arrangementerne

12 12 stort set bestemt til at skulle følge den rute, som kongefamilien gennemførte deres besøg i Sønderjylland efter i Grænseforeningen er med i planlægningen på mange fronter. Med egne arrangementer, konferencer, afstemningsfester, synliggørelse af genforeningssten, opfordringer til grundlovsmøder, højskolekurser, stafetløb, koncerter o.s.v. De 500 genforeningssten Med det kommende genforeningsjubilæum kommer der også et større fokus på de mere end 500 genforeningssten over hele landet. Slots- og Kulturstyrelsen er på grund af et godt initiativ fra Museum Sønderjylland gået i gang med at udvælge de mest interessante sten i Sønderjylland, som man vil rejse en fredningssag på. Det ændrer dog ikke ved, at langt de fleste genforeningssten i Sønderjylland og resten af landet ikke er omfattet af fredningsbestemmelserne. Det er spørgsmålet, om Grænseforeningen stiltiende kan acceptere denne udvikling. De over 500 genforeningssten, som blev rejst i 1920 erne, kan nemlig anskues som et stort monument over danskernes glæde over Genforeningen. Der blev rejst sten i sogne, byer og lokalsamfund, som overhovedet ingen berøring havde med Sønderjylland. Dermed bliver stenene samlet set et helt enestående monument, ikke alene over Genforeningen, men over danskernes sammenhængskraft, fællesskabsfølelse og virketrang. Genforeningsstenene er samlet set Danmarks mest originale bidrag til europæisk monumentkultur. Intet andet sted i Europa har der i genforenede områder været en lignende trang til at rejse mindesmærker på lokalt initiativ. Genforeningsstenene er udtryk for en unik folkeligt baseret dansk tradition, hvor mange, også små og ydmyge, sten samlet spiller en stor rolle. Hvor vil dette monument være om 300 år, hvis Slots- og Kulturstyrelsen nu vælger de mest interessante og freder dem, mens resten får lov til at forsvinde? Risikerer vi ikke at svække eller langsomt miste forståelsen for noget af det stærkeste i Danmarks historie, nemlig den fælles vilje fra de mindste afkroge til stenbroen om at stå sammen? Hvis vi i Grænseforeningen kan stå sammen om den sag, har vi måske en chance for at ændre denne udvikling. Hvis I har planer om egne initiativer, så ring til sekretariatet og få rådgivning med hensyn til muligheder, tilskud og hvad andre måtte have gang i af lignende tiltag i

13 13 jeres område. Der er ansat en ny medarbejder på sekretariatet, Marie de Fine Licht, som har genforeningsjubilæet som et af sine arbejdsfelter. Sydslesvigske børn på efterskole Som nævnt slutter regnskabsåret 2017 med et fint resultat. Vi har økonomisk set haft et godt år, og der har været travlhed med at deltage i mangt og meget i Sydslesvig, men også rundt i Danmark. Vi har sammen med Dansk Skoleforening for Sydslesvig været særligt engagerede med henblik på at få sydslesvigske børn på dansk efterskole. I skoleåret var der 48 elever og i dette skoleår, som slutter til august, er der 97 elever fra Sydslesvig på danske efterskoler. Det er rigtig flot, og Skoleforeningen er vældig med på at gøre en indsats for, at det i fremtiden vil blive endnu bedre. Alle sydslesvigske elever i syvende klasse skal i 2019 på besøg på en dansk efterskole. De skal besøge en efterskole en fredag, deltage i undervisningen og overnatte, hvorefter deres egne forældre skal afhente dem på skolen om lørdagen. På denne måde skal både elever og forældre få et indtryk af, hvad en dansk efterskole egentlig er. Tak til Skoleforeningen for denne indsats og også tak til Efterskoleforeningen for at opfordre deres medlemmer til at spille med på dette initiativ. Via en stor testamentarisk gave, som blev omtalt i sidste års beretning, har Grænseforeningen nu fonde, der til sammen rummer 12 mio. kr, hvoraf udbyttet kan bruges til at nedsætte egenbetalingen for disse elever. Ny revisor og afsluttende tak På sidste års Sendemandsmøde blev det besluttet, at bestyrelsen skulle sende vort revisionsarbejde i udbud med henblik på at skifte revisor. Det skete i løbet af efteråret, og vort nye revisionsfirma er RI Revision ved revisor Martin Sørensen. Den nye revisor har gennemført revisionen af 2017-regnskabet, og samarbejdet med det nye firma har fungeret meget tilfredsstillende. Deltagelse i folkemøder, udstillinger og messer og spejderlejren i Sønderborg i 2017 har fyldt meget og givet travlhed på sekretariatet i lange perioder af året, og der er hele tiden nye udfordringer og opgaver, der skal tages stilling til. Man kan godt slå fast, at grænselandet fortsat er et levende område.

14 14 Jeg vil gerne slutte beretningen med på bestyrelsens vegne at sige tak til Grænseforeningens medlemmer for, at vi kan stå sammen om Grænseforeningens væsentlige arbejde. Tak også til vore mange samarbejdspartnere. Desuden vil jeg gerne sige tak til sekretariatets medarbejdere for en stor indsats og megen kreativ tankevirksomhed. Det er vigtigt for bestyrelsen, at der bredt er en entusiasme, der giver inspiration til arbejdet og giver os nye vinkler på, hvordan opgaverne kan løses. Så tak til Jer alle. Endelig vil jeg gerne sige mine kollegaer i bestyrelsen og i formandskabet tak for et fint samarbejde. 26. maj 2018 Jens Andresen

Det Sydslesvigske Samråd

Det Sydslesvigske Samråd Det Sydslesvigske Samråd Beretning ved formanden Christian Jürgensen ved Sydslesvig-Konferencen den 4. marts 2017 Kære Gæster både nord- og sydfra Som formand for det sydslesvigske samråd vil jeg gerne

Læs mere

Bestyrelsens beretning ved Grænseforeningens Sendemandsmøde 2017.

Bestyrelsens beretning ved Grænseforeningens Sendemandsmøde 2017. Bestyrelsens beretning ved Grænseforeningens Sendemandsmøde 2017. Foreningens 97. år blev i lighed med de foregående kendetegnet af en stor aktivitet både i lokalforeningerne og i Grænseforeningen på landsplan.

Læs mere

Referat af bestyrelsesmøde den 13. april 2017 på Christianslyst

Referat af bestyrelsesmøde den 13. april 2017 på Christianslyst Referat af bestyrelsesmøde den 13. april 2017 på Christianslyst Der var afbud fra Peder Damgaard og Per Paludan Hansen. Fra sekretariatet deltog Knud-Erik Therkelsen og Gert Mailand. Endvidere deltog statsautoriseret

Læs mere

KOM OG VÆR MED I ET GRÆNSELØST FÆLLESSKAB

KOM OG VÆR MED I ET GRÆNSELØST FÆLLESSKAB KOM OG VÆR MED I ET GRÆNSELØST FÆLLESSKAB Den gamle bom ved grænseovergangen Ellund Kirkevej mellem Ellund i Tyskland og Frøslev i Danmark. HVAD ER GRÆNSEFORENINGEN? Grænseforeningen, der er en folkeoplysende

Læs mere

Bestyrelsens beretning ved Grænseforeningens Sendemandsmøde 2019

Bestyrelsens beretning ved Grænseforeningens Sendemandsmøde 2019 Bestyrelsens beretning ved Grænseforeningens Sendemandsmøde 2019 Den 6. juli 2019 kom den triste meddelelse om, at Grænseforeningens tidligere formand Finn Slumstrup var død dagen før. Finn havde været

Læs mere

KOM OG VÆR MED I ET GRÆNSELØST FÆLLESSKAB

KOM OG VÆR MED I ET GRÆNSELØST FÆLLESSKAB KOM OG VÆR MED I ET GRÆNSELØST FÆLLESSKAB Den gamle bom ved grænseovergangen Ellund Kirkevej mellem Ellund i Tyskland og Frøslev i Danmark. HVAD ER GRÆNSEFORENINGEN? Grænseforeningen, der en folkeoplysende

Læs mere

SSWs landssekretær Martin Lorenzens tale til årsmøde på Jørgensby-skolen

SSWs landssekretær Martin Lorenzens tale til årsmøde på Jørgensby-skolen SSWs landssekretær Martin Lorenzens tale til årsmøde på Jørgensby-skolen Landesverband Schiffbrücke 42 24939 Flensburg Tel. (0461) 144 08 310 Fax (0461) 144 08 313 info@ssw.de Flensborg, lørdag den 20.06.2015.

Læs mere

CITATER OM DET DANSKE-TYSKE GRÆNSELANDE

CITATER OM DET DANSKE-TYSKE GRÆNSELANDE CITATER OM DET DANSKE-TYSKE GRÆNSELANDE Ligeledes skal hertugdømmet Sønderjylland ikke forenes med Danmarks rige og krone og ikke incorporeres deri, således at en er herre over dem begge. fra Constitutio

Læs mere

Det er både med lidt vemod og en masse forventnings-glæde, at jeg skal aflægge denne beretning.

Det er både med lidt vemod og en masse forventnings-glæde, at jeg skal aflægge denne beretning. Beretning 2019 Det er både med lidt vemod og en masse forventnings-glæde, at jeg skal aflægge denne beretning. Lidt vemod, fordi det bliver den sidste i Idom-Råsted regi, hvis bestyrelsens forslag om at

Læs mere

Pressemeddelelse: Sydslesvigudvalgets fordeling af projektstøtte 2015

Pressemeddelelse: Sydslesvigudvalgets fordeling af projektstøtte 2015 Sydslesvigudvalget Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5590 Fax 3392 5567 E-mail sydslesvigudvalget@uvm.dk www.sydslesvigudvalget.dk CVR nr. 20-45-30-44 Pressemeddelelse: Sydslesvigudvalgets

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om mediestøtte

Forslag til lov om ændring af lov om mediestøtte Forslag til lov om ændring af lov om mediestøtte (Tilskud til nyhedsmedier i grænselandet) 1 I lov nr. 1604 af 26. december 2013 om mediestøtte foretages følgende ændringer: 1. I 2 indsættes efter el.lign.":

Læs mere

Fra Sydslesvigsekretariatet deltog Steffen Bang og Susan Parwini.

Fra Sydslesvigsekretariatet deltog Steffen Bang og Susan Parwini. Sydslesvigudvalget Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5590 Fax 3392 5567 E-mail sydslesvigudvalget@uvm.dk www.sydslesvigudvalget.dk CVR nr. 20-45-30-44 Referat af ordinært møde den 30.

Læs mere

Slesvigs nordgrænse 1914-18. Sønderjyder i tysk krigstjeneste. Sønderjylland genforenet med Danmark. 1940-45 Danmark besat af Nazityskland

Slesvigs nordgrænse 1914-18. Sønderjyder i tysk krigstjeneste. Sønderjylland genforenet med Danmark. 1940-45 Danmark besat af Nazityskland 1864 Slesvigs nordgrænse 1914-18 Sønderjyder i tysk krigstjeneste 1920 Sønderjylland genforenet med Danmark 1940-45 Danmark besat af Nazityskland 1955 København-Bonn Erklæringerne Slesvig bliver preussisk,

Læs mere

Pressemeddelelse om Sydslesvigudvalgets projekttilskud 2014

Pressemeddelelse om Sydslesvigudvalgets projekttilskud 2014 Sydslesvigudvalget Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5590 Fax 3392 5567 E-mail sydslesvigudvalget@uvm.dk www.sydslesvigudvalget.dk CVR nr. 20-45-30-44 Pressemeddelelse om Sydslesvigudvalgets

Læs mere

Rapport: Danskernes forhold til Tyskland og grænser Del 3 af undersøgelse af danskernes bånd til det danske mindretal i Sydslesvig

Rapport: Danskernes forhold til Tyskland og grænser Del 3 af undersøgelse af danskernes bånd til det danske mindretal i Sydslesvig Rapport: Danskernes forhold til Tyskland og grænser Del 3 af undersøgelse af danskernes bånd til det danske mindretal i Sydslesvig Indhold 1. Konklusioner (side 3) 2. Om undersøgelsen (side 5) 3. Forholdet

Læs mere

jung zusammen 2015 - innovation og iværksætteri i grænselandet Evaluering

jung zusammen 2015 - innovation og iværksætteri i grænselandet Evaluering jung zusammen 15 - innovation og iværksætteri i grænselandet Evaluering Indhold Indledning... 3 Beskrivelse af jung zusammen... 3 Mål og målopfyldelse... 4 Rekruttering... 4 Højskoleopholdet... 4 Ungdomsparlamentet...

Læs mere

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål I fra Folketingets Udenrigsudvalg den 10. februar 2017

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål I fra Folketingets Udenrigsudvalg den 10. februar 2017 Udenrigsudvalget 2016-17 URU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 114 Offentligt Dato: 1. februar 2017 Kontor: Task force Sagsbeh: Maria Aviaja Sander Holm Sagsnr.: 2016-0035-0392 Dok.: UDKAST TIL TALE til

Læs mere

Vi bor i Sydslesvig. Et materiale til dansk, historie og tværfaglig undervisning

Vi bor i Sydslesvig. Et materiale til dansk, historie og tværfaglig undervisning Vi bor i Sydslesvig Et materiale til dansk, historie og tværfaglig undervisning Karen Margrethe Pedersen Institut for Grænseregionsforskning, Syddansk Universitet i samarbejde med Dansk Skoleforening for

Læs mere

AKTUEL GRAF. CVAP Aktuel Graf Serien Tilbageslag for den demokratiske integration - valgdeltagelsen falder

AKTUEL GRAF. CVAP Aktuel Graf Serien  Tilbageslag for den demokratiske integration - valgdeltagelsen falder CENTER FOR VALG OG PARTIER INSTITUT FOR STATSKUNDSKAB KØBENHAVNS UNIVERSITET Tilbageslag for den demokratiske integration - valgdeltagelsen falder AKTUEL GRAF Tilbageslag for den demokratiske integration

Læs mere

En fortælling om at rykke grænser og skabe fællesskab

En fortælling om at rykke grænser og skabe fællesskab 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark Genforeningen 2020 En fortælling om at rykke grænser og skabe fællesskab l - Fortalt af Sigurd Barrett - Genforeningen 2020 Markering af 100 året for

Læs mere

Referat af bestyrelsesmødet den august 2016 på Christianslyst

Referat af bestyrelsesmødet den august 2016 på Christianslyst Referat af bestyrelsesmødet den 19-20. august 2016 på Christianslyst Der var afbud fra Lars Bjerre og Bo Trelborg. Fra sekretariatet deltog Gunvor Vestergaard, Claus Jørn Jensen og Jonas Callesen. I mødet

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Undervisningsministeriets. tilskuddet til Sydslesvig. December 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Undervisningsministeriets. tilskuddet til Sydslesvig. December 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Undervisningsministeriets forvaltning af tilskuddet til Sydslesvig December 2010 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Undervisningsministeriets

Læs mere

Referat DJ Kommunikations generalforsamling 2017

Referat DJ Kommunikations generalforsamling 2017 Referat DJ Kommunikations generalforsamling 2017 Dato: 24.02.2017 Sted: Salon K, Rådhusstræde 13, 1466 København K Tid: 17.30-19.30 Ordstyrer: Nikolai Søndergaard Referent: Amalie Thykier Formand Per Roholt

Læs mere

NYHEDSBREV NR. 1 DECEMBER 2015 VENSTRE I SKANDERBORG KOMMUNE

NYHEDSBREV NR. 1 DECEMBER 2015 VENSTRE I SKANDERBORG KOMMUNE Kære medlem. Fremover bliver nyhedsbrevet udsendt til alle, som er medlem af Venstre i Skanderborg kommune. Vi vil forsøge at have lidt nyt fra alle Lokalforeningerne samlet på et sted. Vi er også ved

Læs mere

spå, at økonomien i dag, i morgen og i fremtiden fortsat vil være det største diskussionsemne.

spå, at økonomien i dag, i morgen og i fremtiden fortsat vil være det største diskussionsemne. Efterårstanker Af Frode Sørensen Forhenværende folketingsmedlem, medlem af Slesvig-Ligaens bestyrelse & 6-mandsudvalget vedr. Sydslesvig Over alt i verden, hvor der som i Sønderjylland i 1920 bliver ændret

Læs mere

Medlem af Sydslesvigudvalget føler sig ført bag lyset af SSF

Medlem af Sydslesvigudvalget føler sig ført bag lyset af SSF Medlem af Sydslesvigudvalget føler sig ført bag lyset af SSF Flensborg Avis den 21. december 2017 Det er min opfattelse, at når der står Mindretallenes Hus uden på bygningen, så er det også Mindretallenes

Læs mere

BILAG 5. INFORMATIONSBREVE TIL SKOLERNE

BILAG 5. INFORMATIONSBREVE TIL SKOLERNE BILAG 5. INFORMATIONSBREVE TIL SKOLERNE Oversigt Brev til skolen... 2 Brev 1 til skoleleder... 3 Brev til bibliotekar... 3 Brev 1 til lærere... 4 Brev til forældrene... 5 Brev 2 til skoleleder... 6 Brev

Læs mere

Folketingets formand Mogens Lykketoft Ved friluftsmødet i Flensborg Søndag den 25. maj 2014 kl. 14.15

Folketingets formand Mogens Lykketoft Ved friluftsmødet i Flensborg Søndag den 25. maj 2014 kl. 14.15 1 Må tidligst offentliggøres, når talen er holdt Det talte ord gælder Folketingets formand Mogens Lykketoft Ved friluftsmødet i Flensborg Søndag den 25. maj 2014 kl. 14.15 Kære venner Jeg er stolt over

Læs mere

Generalforsamlingen 2012 bestyrelsens beretning v/formanden

Generalforsamlingen 2012 bestyrelsens beretning v/formanden 1 Sdr. Feldings Efterskole Generalforsamlingen 2012 bestyrelsens beretning v/formanden Ligesom sidste år, vil jeg dele min beretning op i tre afsnit. Først vil jeg fortælle lidt om hvad der generelt har

Læs mere

Vedtægter for Atlantsammenslutningen i Danmark. Forum for sikkerhedspolitik

Vedtægter for Atlantsammenslutningen i Danmark. Forum for sikkerhedspolitik Vedtægter for Atlantsammenslutningen i Danmark Forum for sikkerhedspolitik I NAVN 1 Sammenslutningens navn er: Atlantsammenslutningen i Danmark -forum for sikkerhedspolitik 2 Sammenslutningens hjemsted

Læs mere

Referat fra Lægårdens Generalforsamling 22. maj 2010

Referat fra Lægårdens Generalforsamling 22. maj 2010 Referat fra Lægårdens Generalforsamling 22. maj 2010 0) Indkaldelse til generalforsamling I henhold til vedtægter er generalforsamlingen ikke indkaldt rettidigt. Dette skyldes at Årskonferencen indtil

Læs mere

Erik Fage-Pedersen Fung. Formand for Danmarks-Samfundet Ved mødet i Askebjerghus Fredag den 23. maj 2014 kl. 16.00

Erik Fage-Pedersen Fung. Formand for Danmarks-Samfundet Ved mødet i Askebjerghus Fredag den 23. maj 2014 kl. 16.00 Må tidligst offentliggøres, når talen er holdt Det talte ord gælder Erik Fage-Pedersen Fung. Formand for Danmarks-Samfundet Ved mødet i Askebjerghus Fredag den 23. maj 2014 kl. 16.00 Først vil jeg takke

Læs mere

10. september 2015 VEDTÆGTER FOR HUMLEBÆK SKOLES FORÆLDREFORENING

10. september 2015 VEDTÆGTER FOR HUMLEBÆK SKOLES FORÆLDREFORENING 10. september 2015 VEDTÆGTER FOR HUMLEBÆK SKOLES FORÆLDREFORENING 1. Navn og hjemsted 1.1 Foreningens navn er Humlebæk Skoles Forældreforening. Foreningens binavn er Vild med Bevægelse. 1.2 Foreningens

Læs mere

afholder dette samråd i en situation, hvor det nu faktisk er lyk-

afholder dette samråd i en situation, hvor det nu faktisk er lyk- Kulturudvalget 2012-13 KUU alm. del Bilag 40 Offentligt TALE Arrangement: Samråd i Folketingets Kulturudvalg om statslige støttemidler til kulturinstitutioner og Fregatten Jylland Åbent eller lukket: Åbent

Læs mere

Sydslesvigs danske Ungdomsforeningers vedtægter pr. 19. marts 2016

Sydslesvigs danske Ungdomsforeningers vedtægter pr. 19. marts 2016 Sydslesvigs danske Ungdomsforeningers vedtægter pr. 19. marts 2016 1 Navn og hjemsted Organisationens navn er Sydslesvigs danske Ungdomsforeninger e.v. (SdU). Organisationen har sit hjemsted i Flensborg,

Læs mere

Vedtægter for Sorø Gymnastikefteskole

Vedtægter for Sorø Gymnastikefteskole 1. Hjemsted, formål og værdigrundlag Stk. 1. Institutionen Sorø Gymnastikefterskole er en uafhængig selvejende institution, som er hjemmehørende på adressen Topshøjvej 50, 4180 Sorø. Stk. 2. Institutionen

Læs mere

VEDTÆGTER FOR DEN SELVEJENDE UNDERVISNINGSINSTITUTION SKALS EFTERSKOLE. KÆRVEJ 11 8832 SKALS

VEDTÆGTER FOR DEN SELVEJENDE UNDERVISNINGSINSTITUTION SKALS EFTERSKOLE. KÆRVEJ 11 8832 SKALS VEDTÆGTER FOR DEN SELVEJENDE UNDERVISNINGSINSTITUTION SKALS EFTERSKOLE. KÆRVEJ 11 8832 SKALS 1. HJEMSTED, FORMÅL, VÆRDIGRUNDLAG OG MÅLSÆTNING Stk. 1 Hjemsted Skals Efterskole er en uafhængig selvejende

Læs mere

Tidligere vedtægter for Borup Kino. Nye vedtægter for Borup Kino. Navn og hjemsted: 1.1. Foreningens navn er Borup Kino.

Tidligere vedtægter for Borup Kino. Nye vedtægter for Borup Kino. Navn og hjemsted: 1.1. Foreningens navn er Borup Kino. Tidligere vedtægter for Borup Kino Nye vedtægter for Borup Kino 1 Navn og hjemsted: 1.1. Foreningens navn er Borup Kino. 1.2. Foreningens hjemsted er Borup, Køge Kommune. 1 Navn og hjemsted: 1.1 Foreningens

Læs mere

Bestyrelsens beretning 2010 DGI Vestjyllands årsmøde 26. marts 2011 i Ulfborg

Bestyrelsens beretning 2010 DGI Vestjyllands årsmøde 26. marts 2011 i Ulfborg Bestyrelsens beretning 2010 DGI Vestjyllands årsmøde 26. marts 2011 i Ulfborg Oversigt: Aktivitetsniveau Tal og statistik Kommunerne Pressen DGI Nordvest Væsentlige begivenheder Satsningsområder Idrætspolitik

Læs mere

Vedtægter for JAK DANMARK 1 Navn Foreningens navn er "JORD - ARBEJDE - KAPITAL" - Landsforeningen for menneskelig og økonomisk frigørelse" forkortet:

Vedtægter for JAK DANMARK 1 Navn Foreningens navn er JORD - ARBEJDE - KAPITAL - Landsforeningen for menneskelig og økonomisk frigørelse forkortet: Vedtægter for JAK DANMARK 1 Navn Foreningens navn er "JORD - ARBEJDE - KAPITAL" - Landsforeningen for menneskelig og økonomisk frigørelse" forkortet: "JAK DANMARK". 2 Hjemsted Foreningens hjemsted er JAK

Læs mere

Referat fra den 95. generalforsamlingen 19. juni 2019, kl. 15:00 afholdt ved Restaurant Oven Vande ved Volden, Norgesgade 4, 7000 Fredericia

Referat fra den 95. generalforsamlingen 19. juni 2019, kl. 15:00 afholdt ved Restaurant Oven Vande ved Volden, Norgesgade 4, 7000 Fredericia Referat fra den 95. generalforsamlingen 19. juni 2019, kl. 15:00 afholdt ved Restaurant Oven Vande ved Volden, Norgesgade 4, 7000 Fredericia DAGSORDEN: Pkt. 1: Pkt. 2: Pkt. 3: Pkt. 4: Pkt. 5: Pkt. 6: Pkt.

Læs mere

Referat af DK-TUG Generalforsamling lørdag den 28. september 2002, Datalogisk Institut, Aarhus Universitet

Referat af DK-TUG Generalforsamling lørdag den 28. september 2002, Datalogisk Institut, Aarhus Universitet Referat af DK-TUG Generalforsamling lørdag den 28. september 2002, Side 1/5 Referat af DK-TUG Generalforsamling lørdag den 28. september 2002, Datalogisk Institut, Aarhus Universitet Før selve referatet

Læs mere

Værløse Boldklub. Beretning 2013/2014

Værløse Boldklub. Beretning 2013/2014 Side 1 af 5 Beretning 2013/2014 2013 har været et år, hvor der har været travlt med at se fremad i Værløse Boldklub, men for en kort bemærkning kigger vi lige tilbage og gør status på, hvad vi har opnået,

Læs mere

Vedtægter for Sorø Gymnastikefterskole.

Vedtægter for Sorø Gymnastikefterskole. Vedtægter for Sorø Gymnastikefterskole. 1. Hjemsted, formål og værdigrundlag Stk. 1. Institutionen Sorø Gymnastikefterskole er en uafhængig selvejende institution, som er hjemmehørende på adressen Topshøjvej

Læs mere

Odder Kommunale Musikskole

Odder Kommunale Musikskole Odder Kommunale Musikskole Brugerundersøgelse 2006 Denne undersøgelse er sat i gang på initiativ af Odder Kommunale Musikskole. Formålet er at måle tilfredsheden med musikskolens ydelser og holdningen

Læs mere

VEDTÆGTER. for. Osteoporoseforeningen / Landsforeningen mod Knogleskørhed

VEDTÆGTER. for. Osteoporoseforeningen / Landsforeningen mod Knogleskørhed VEDTÆGTER for Osteoporoseforeningen / Landsforeningen mod Knogleskørhed Vedtaget på repræsentantskabets ordinære møde den 26. maj 1998 og med ændringsforslag vedtaget på senere repræsentantskabsmøder -

Læs mere

Vedtægter for den selvejende institution Brande Højskole af 1993.

Vedtægter for den selvejende institution Brande Højskole af 1993. Vedtægter for den selvejende institution Brande Højskole af 1993. s.1. 1: Hjemsted og formål Stk.1: Stk.3: Brande Højskole er en uafhængig selvejende undervisningsinstitution med hjemsted i Brande kommune

Læs mere

Referat af IMCC Aalborgs ordinære generalforsamling 2013

Referat af IMCC Aalborgs ordinære generalforsamling 2013 Referat af IMCC Aalborgs ordinære generalforsamling 2013 Dagsorden 1. Valg af dirigent, referent og stemmetæller. 2. Godkendelse af dagsorden og forretningsorden for generalforsamlingen. 3. Aflæggelse

Læs mere

Formål 2.1 Organisationen er landsdækkende for virksomheder, der beskæftiger sig med genvinding og genbrug.

Formål 2.1 Organisationen er landsdækkende for virksomheder, der beskæftiger sig med genvinding og genbrug. GI Vedtægter 1. Navn Organisationens navn er: "GenvindingsIndustrien". 2. Formål 2.1 Organisationen er landsdækkende for virksomheder, der beskæftiger sig med genvinding og genbrug. 2.2 Organisationens

Læs mere

ATASSUT ÆNDRINGSFORSLAG TIL ATASSUT S VEDTÆGTER

ATASSUT ÆNDRINGSFORSLAG TIL ATASSUT S VEDTÆGTER ATASSUT ÆNDRINGSFORSLAG TIL ATASSUT S VEDTÆGTER LANDSMØDET 28. 30. AUGUST 2008 VEDTÆGTER 1 Navn, overordnet organisation og hjemsted 2 Landsorganisationens formål 3 Politiske kontakter 4 Medlemskab af

Læs mere

"Vi havde hørt godt om skolen fra nogle venner. Det havde også betydning, at skolen har niveau inddelt undervisning".

Vi havde hørt godt om skolen fra nogle venner. Det havde også betydning, at skolen har niveau inddelt undervisning. Selvevaluering 2012 Sammenfatning og konklusion. Bestyrelsen for Skanderup Efterskole og skolens ledelse har i år besluttet at spørge forældregruppen om deres tilfredshed med skoleåret. Vi finder det meget

Læs mere

Den mundtlige beretning

Den mundtlige beretning Den mundtlige beretning Planer for det fremtidige arbejde i 2012 Vi havde i april 2010 et fællesmøde, hvor regionsledelsen havde inviteret træningskoordinatorerne, udvalgsmedlemmerne og andre, der har

Læs mere

Vedtægt for Borup Kino

Vedtægt for Borup Kino Vedtægt for Borup Kino Side 1 af 11 8. februar 2012 INDHOLDSFORTEGNELSE: Side: 1 Navn og hjemsted 3 2 Formål 3 3 Medlemskab 4 4 Hæftelse 5 5 Foreningens ledelse 5 6 Bestyrelsen 6 7 Arbejdsgrupper 7 8 Administration

Læs mere

1. marts 2008 Flensborghus, Norderstr. 76 D-24939 Flensburg

1. marts 2008 Flensborghus, Norderstr. 76 D-24939 Flensburg Klima- forandringen - Hvordan vil vi tackle de globale og lokale udfordringer i Norden og Slesvig-Holsten? Temakonference for beslutningstagere og interesserede fra Norden og Slesvig-Holsten 1. marts 2008

Læs mere

Årsberetning skolebestyrelsen 2015 - Engskovskolen

Årsberetning skolebestyrelsen 2015 - Engskovskolen Vi er nu i slutningen af skoleåret 14 15 og også inde i de sidste måneder af det 1. år for den nye skolebestyrelse, der tiltrådte i august 2014. Jeg vil give et kort rids over det sidste år og se lidt

Læs mere

SPROG OG ORD I GRÆNSELANDET

SPROG OG ORD I GRÆNSELANDET Frisisk Frisisk er det sprog, der tales af friserne i Nederlandene og Tyskland. Dt inddeles i vest-, øst og nordfrisisk. Vestfrisisk er det ene af de officielle forvaltningssprog i Nederlandene, hvor godt

Læs mere

Grænser for brug af solohistorier

Grænser for brug af solohistorier Grænser for brug af solohistorier 11 Direktør Louise Vadheim Guldberg Souschef Jacob Christian Gaardhøje Når regeringen udsender et politisk budskab, sker det ofte i form af en solohistorie til et udvalgt

Læs mere

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 24. maj 2012

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 24. maj 2012 Referat torsdag den 24. maj 2012 Kl. 18:00 i Fasaneriet, Ledreborg Alle 2A Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse af dagsorden... 1 2. FOU - Ansøgning om godkendelse som frivillig folkeoplysende forening

Læs mere

Ministerens velkomst og indledning ved konference 16. april 2012 om folkekirkens styringsstruktur

Ministerens velkomst og indledning ved konference 16. april 2012 om folkekirkens styringsstruktur Ministerens velkomst og indledning ved konference 16. april 2012 om folkekirkens styringsstruktur Velkommen til denne dags konference om folkekirkens styringsstruktur. Jeg har set frem til den med glæde

Læs mere

Beretning fra bestyrelsen til generalforsamlingen i FrivilligThy den 29. marts 2017.

Beretning fra bestyrelsen til generalforsamlingen i FrivilligThy den 29. marts 2017. Beretning fra bestyrelsen til generalforsamlingen i FrivilligThy den 29. marts 2017. Så er vi igen nået til en vigtig begivenhed for os nemlig generalforsamlingen. Det er det første hele år vi har haft

Læs mere

DALBO a.m.b.a. Referat fra det ordinære repræsentantskabsmøde den 31. maj 2018, som blev afholdt i fælleshuset, Birkeparken 24, 6230 Rødekro.

DALBO a.m.b.a. Referat fra det ordinære repræsentantskabsmøde den 31. maj 2018, som blev afholdt i fælleshuset, Birkeparken 24, 6230 Rødekro. Referat fra det ordinære repræsentantskabsmøde den 31. maj 2018, som blev afholdt i fælleshuset, Birkeparken 24, 6230 Rødekro. Tilstede: Der deltog 22 repræsentanter af i alt 28 mulige. Herudover deltog

Læs mere

Protokol af SOF-generalforsamling mandag den 16. april 2018 i Flensborghus, Klubværelset (Norderstr. 76, Flensburg)

Protokol af SOF-generalforsamling mandag den 16. april 2018 i Flensborghus, Klubværelset (Norderstr. 76, Flensburg) Forretningsfører Philipp Micha Mobil +49 (0)176 62069716 Flensborg, 23. april 2018 Protokol af SOF-generalforsamling mandag den 16. april 2018 i Flensborghus, Klubværelset (, ) Mødet var indkaldt med følgende

Læs mere

Appetitvækker !VISIONS!SPILLET!

Appetitvækker !VISIONS!SPILLET! Ressourcer 1 fælles spilleplade som facilitator styrer. Helst stor. 1 spilleplade til hver deltager i A4. 32 brikker til stor spilleplade eller 32 kortnåle til A4/A3 på pap. 3 flag 3-5 hoveder - gerne

Læs mere

Bestyrelsens beretning på. repræsentantskabsmødet den 06. juni 2019

Bestyrelsens beretning på. repræsentantskabsmødet den 06. juni 2019 Bestyrelsens beretning på repræsentantskabsmødet den 06. juni 2019 Den helt store begivenhed i 2018 var dronningens besøg i Skovparken. En festlig dag i solskin og utroligt mange beboere deltog. Tak for

Læs mere

Besvarelse af spørgsmål 29 alm. del stillet af Erhvervsudvalget den 8. februar

Besvarelse af spørgsmål 29 alm. del stillet af Erhvervsudvalget den 8. februar Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Svar på Spørgsmål 29 Offentligt ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN 5. marts 2008 Besvarelse af spørgsmål 29 alm. del stillet af Erhvervsudvalget den 8. februar

Læs mere

Vi valgte at have overskriften Frivillige gør en forskel for dagen.

Vi valgte at have overskriften Frivillige gør en forskel for dagen. Formandsberetning til generalforsamlingen i Frivilligcenter & Selvhjælp den 18. marts 2014. Det har været et rigtigt spændende år i Frivilligcenter & Selvhjælp, som jeg kan aflægge beretning for. Jeg vil

Læs mere

Vi har brug for at høre din mening! Til 3.000 tilfældigt udvalgte borgere i den nye Silkeborg Kommune 10. august 2006

Vi har brug for at høre din mening! Til 3.000 tilfældigt udvalgte borgere i den nye Silkeborg Kommune 10. august 2006 Til 3.000 tilfældigt udvalgte borgere i den nye Silkeborg Kommune 10. august 2006 Vi har brug for at høre din mening! Vi tillader os at skrive til dig i et vigtigt ærinde. Din nye kommune arbejder aktivt

Læs mere

Evaluering af den samlede undervisning på Korinth Efterskole Spejderskolen og plan for opfølgning. Juni 2012

Evaluering af den samlede undervisning på Korinth Efterskole Spejderskolen og plan for opfølgning. Juni 2012 Evaluering af den samlede undervisning på Korinth Efterskole Spejderskolen og plan for opfølgning. Juni 2012 Indledning Hvert år skal skolen lave en evaluering af sin samlede undervisning. Der foreligger

Læs mere

VEDTÆGTER FOR FRIVILLIGCENTER HALSNÆS. 1 Navn og hjemsted

VEDTÆGTER FOR FRIVILLIGCENTER HALSNÆS. 1 Navn og hjemsted VEDTÆGTER FOR FRIVILLIGCENTER HALSNÆS 1 Navn og hjemsted Stk. 1 Foreningens navn er Frivilligcenter Halsnæs. Stk. 2 Foreningens hjemsted følger sekretariatets adresse. 2 Formål Stk. 1. Foreningen har som

Læs mere

VEDTÆGTER FOR FRIVILLIGCENTER HALSNÆS. 1 Navn og hjemsted

VEDTÆGTER FOR FRIVILLIGCENTER HALSNÆS. 1 Navn og hjemsted VEDTÆGTER FOR FRIVILLIGCENTER HALSNÆS 1 Navn og hjemsted Stk. 1 Foreningens navn er Frivilligcenter Halsnæs. Stk. 2 Foreningens hjemsted følger sekretariatets adresse. 2 Formål Stk. 1. Foreningen har som

Læs mere

Lov om Sydslesvigudvalget og tilskudsordninger på undervisningsministerens område for det danske mindretal i Sydslesvig

Lov om Sydslesvigudvalget og tilskudsordninger på undervisningsministerens område for det danske mindretal i Sydslesvig LOV nr 287 af 29/03/2010 (Historisk) Udskriftsdato: 3. juli 2017 Ministerium: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 126.373.031 Senere ændringer til

Læs mere

Børne- og Undervisningsudvalget L 81 Bilag 1 Offentligt

Børne- og Undervisningsudvalget L 81 Bilag 1 Offentligt Børne- og Undervisningsudvalget 2015-16 L 81 Bilag 1 Offentligt Sagsnr.: 181.77M.351 Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling December 2015 Høringsnotat Forslag til lov om ændring af lov om Sydslesvigudvalget

Læs mere

Sydslesvigudvalget afholdte et ordinært møde den 28. juni 2015 i Christiansborg.

Sydslesvigudvalget afholdte et ordinært møde den 28. juni 2015 i Christiansborg. Sydslesvigudvalget Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. 3392 5590 Fax 3392 5567 E-mail sydslesvigudvalget@uvm.dk www.sydslesvigudvalget.dk CVR nr. 20-45-30-44 Referat af ordinært møde den 9. september

Læs mere

Referat af Generalforsamling i Realskolens Venner tirsdag den 1. september 2015

Referat af Generalforsamling i Realskolens Venner tirsdag den 1. september 2015 Referat af Generalforsamling i Realskolens Venner tirsdag den 1. september 2015 Dagsorden 1. Valg af dirigent. 2. Bestyrelsens beretning ved Anne Wolthers. 3. Fremlæggelse af regnskab ved Erik Grave. 4.

Læs mere

Formandens beretning 2016

Formandens beretning 2016 Formandens beretning 2016 Kære alle fremmødte, forældre, medarbejdere og skoleledelse Skoleåret 2015/2016 har budt på en lang række forandringer. Forandringer der er kommet til med det mål, at gøre tingene

Læs mere

REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 2. JUNI Organisationsbestyrelsens mundtlige Beretning

REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 2. JUNI Organisationsbestyrelsens mundtlige Beretning REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 2. JUNI 2009 Organisationsbestyrelsens mundtlige Beretning Indhold Indledning side 3 Boligsocial medarbejder side 3-4 RVV side 4 Vækst med omtanke side 5 Konkurrenceevne side

Læs mere

Den 7. marts 2009 afholdte vi vores generalforsamling i Bygningen i Vejle.

Den 7. marts 2009 afholdte vi vores generalforsamling i Bygningen i Vejle. NEWSLETTER NO. 15 21. maj 2009 Kære medlemmer, Jeg beklager, at dette nyhedsbrev er blevet forsinket en smule. 1. Generalforsamlingen 2009 Den 7. marts 2009 afholdte vi vores generalforsamling i Bygningen

Læs mere

Over institutionens aktiver og passiver ved stiftelsen udarbejdes status (åbningsstatus) pr. I. august 1993.

Over institutionens aktiver og passiver ved stiftelsen udarbejdes status (åbningsstatus) pr. I. august 1993. Vedtægter for den selvejende institution Studenterkurset & Kostskolen i Sønderjylland. l Studenterkurset & Kostskolen i Sønderjylland er en selvejende institution medhjemsted i Nørre-Rangstrup Kommune,

Læs mere

Referat Generalforsamling Landsforeningen for Økosamfund (LØS)

Referat Generalforsamling Landsforeningen for Økosamfund (LØS) Referat Generalforsamling Landsforeningen for Økosamfund (LØS) 26. april 2013 kl. 15.00 18.20 på Dyssekilde Deltagere: Leif, Thorkild, Catalina, Ib, Elsebeth, Leif, Henny, MaiBritt, Leanne, Claudio, Birgitte,

Læs mere

Vedtægter. for. Center for Regional- og Turismeforskning. Godkendt af Bornholms Kommunalbestyrelse, den. Navn og hjemsted

Vedtægter. for. Center for Regional- og Turismeforskning. Godkendt af Bornholms Kommunalbestyrelse, den. Navn og hjemsted Vedtægter for Center for Regional- og Turismeforskning Godkendt af Bornholms Kommunalbestyrelse, den Navn og hjemsted 1 Center for Regional- og Turismeforskning er en selvejende forsknings- og udviklingsinstitution

Læs mere

Velkommen. Kammerater

Velkommen. Kammerater Velkommen Kammerater Et stort velkommen til alle der har valgt at tilbringe denne lørdag sammen med alle os frivillige kammerater fra de frivillige brandværn, venner, gæster og samarbejdspartnere. Herzlich

Læs mere

Referat, Konvent 13. Punkter. VIA- DSR, VIA University College 1. - d. 18/1-2013 AD 1. VALG AF ORDSTYRER, REFERENT OG 2 STEMMETÆLLERE.

Referat, Konvent 13. Punkter. VIA- DSR, VIA University College 1. - d. 18/1-2013 AD 1. VALG AF ORDSTYRER, REFERENT OG 2 STEMMETÆLLERE. VIADSR, VIA University College 1 Referat, Konvent 13 d. 18/12013 Punkter AD 1. VALG AF ORDSTYRER, REFERENT OG 2 STEMMETÆLLERE AD. 2 VIA-DSR S ÅRSBERETNING VED FORMAND OG NÆSTFORMAND AD. 3 BEHANDLING AF

Læs mere

Præciseres mere tydelig i teksten. Handle om? Forenkles Kursus/uddannelse vil være godt Betydning af netværk Projektledelse.

Præciseres mere tydelig i teksten. Handle om? Forenkles Kursus/uddannelse vil være godt Betydning af netværk Projektledelse. WORKSHOP UDVIKLINGSRÅDSMODELLEN RUNDE 2 ØVRIGE TEMAER Uddannelse og uddannelse og Varde Kommune bør tilbyde kursus for nye Bord 1 bestyrelsesmedlemmer Synlighed kommunikation Fundraising Præciseres mere

Læs mere

Udkast til udenrigsministerens tale i Berlin den 26.3.2015 København-Bonn erklæringerne 60 år. - Det talte ord gælder -

Udkast til udenrigsministerens tale i Berlin den 26.3.2015 København-Bonn erklæringerne 60 år. - Det talte ord gælder - Udkast til udenrigsministerens tale i Berlin den 26.3.2015 København-Bonn erklæringerne 60 år - Det talte ord gælder - Ærede hr. udenrigsminister Steinmeier kære kollega Ærede hr. ministerpræsident Albig

Læs mere

Her er mit bidrag til de centrale spørgsmål i høringen:

Her er mit bidrag til de centrale spørgsmål i høringen: Til Europa-Kommissionen Generalsekretariatet Direktorat E "Bedre regulering og institutionelle anliggender " Kontor E.1 "Institutionelle anliggender" 1049 Bruxelles Belgien Her er mit bidrag til de centrale

Læs mere

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll- Billes talepapir

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll- Billes talepapir Finansudvalget 2017-18 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 328 Offentligt Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll- Billes talepapir Anledning Lukket samråd i Finansudvalget Dato / tid 9.

Læs mere

DATS Vedtægter

DATS Vedtægter DATS Vedtægter 2019-2020 01: NAVN OG HJEMSTED Dansk Amatør Teater og Scenekunst Vindegade 34, 5000 Odense C 02: FORMÅL Dansk Amatør Teater og Scenekunst (herefter kaldet DATS) har til formål at fremme,

Læs mere

Vedtægter for Landsforeningen Natur & Ungdom

Vedtægter for Landsforeningen Natur & Ungdom Vedtægter for Landsforeningen Natur & Ungdom 1 Navn og hjemsted Foreningens navn er Landsforeningen Natur & Ungdom, forkortet N&U. Foreningen er hjemmehørende i den kommune hvor foreningens sekretariat

Læs mere

Vedtægter. for den selvejende institution. Gram Efterskole

Vedtægter. for den selvejende institution. Gram Efterskole Vedtægter for den selvejende institution Gram 1. Hjemsted, formal og værdigrundlag Gram er en uafhængig selvejende institution. Institutionen er oprettet den 18. juli 1997 og har hjemsted i Haderslev Kommune.

Læs mere

Ungdomspræst- og Skole-Kirke-samarbejde Vejle Provsti

Ungdomspræst- og Skole-Kirke-samarbejde Vejle Provsti Vedtægt For samarbejde mellem menighedsråd i medfør af menighedsrådslovens kapitel 8 42a (lovbekendtgørelse nr. 9 af 03.01.2007) om Ungdomspræst- & Kirke-skole-samarbejde i Undertegnede menighedsråd i,

Læs mere

Badmintonudvalgets beretning sæson 2013/14

Badmintonudvalgets beretning sæson 2013/14 Badmintonudvalgets beretning sæson 2013/14 Indledningsvis bemærkes det, at denne beretning ikke behandles som et selvstændigt emne på aktivitetsmødets dagsorden. Spørgsmål, kommentarer og uddybninger til

Læs mere

FORMANDENS BERETNING 2015

FORMANDENS BERETNING 2015 FORMANDENS BERETNING 2015 Tiden ikke bare går stærkt - den løber afsted. Og det skyldes jo heldigvis oftest, at der sker så meget interessant dag efter dag, at man helt glemmer tiden. Ihvertfald føler

Læs mere

Bestyrelsessammensætningen på Museum Skanderborg

Bestyrelsessammensætningen på Museum Skanderborg Bestyrelsessammensætningen på Museum Skanderborg 1 Indhold 1. Indledning 2. Bestyrelsens sammensætning 3. Repræsentantskab 4. Kontaktudvalg 5. Valg til Bestyrelsen 6. Kontaktudvalg og forretningsorden

Læs mere

Referat fra ordinær generalforsamling i VKK lørdag d. 29. november 2014

Referat fra ordinær generalforsamling i VKK lørdag d. 29. november 2014 Referat fra ordinær generalforsamling i VKK lørdag d. 29. november 2014 1. Valg af dirigent. Freddy Christensen blev valgt til dirigent 2. Bestyrelsens beretning for det forgangne år. Formand Kenn P. Korsager

Læs mere

VEDTÆGTER FOR DEN SELVEJENDE UNDERVISNINGSINSTITUTION

VEDTÆGTER FOR DEN SELVEJENDE UNDERVISNINGSINSTITUTION VEDTÆGTER FOR DEN SELVEJENDE UNDERVISNINGSINSTITUTION 1. Hjemsted, formål og værdigrundlag Stk. 1. Staby Efterskole er en uafhængig selvejende undervisningsinstitution. Stk. 2. Institutionen er oprettet

Læs mere

Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år

Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år Værdigrundlag. Fællesskab. På Nr. Lyndelse Friskole står fællesskabet i centrum, og ud fra det forstås alle væsentlige aspekter i skolens arbejde.

Læs mere

Vedtægter for Landsorganisationen Dansk Skoleidræt

Vedtægter for Landsorganisationen Dansk Skoleidræt Nyborg, d. 18. marts. 2016 j.nr. 16-004i/FK/ng Vedtægter for Landsorganisationen Dansk Skoleidræt 1 Navn Landsorganisationens navn er Dansk Skoleidræt. 2 Formål Dansk Skoleidræt har med skolen som ramme

Læs mere

Referat fra ordinært repræsentantskabsmøde. Tirsdag den 12. maj 2015, kl. 19.00. Sted: Hotel Tønder Hus Jomfrustien 1, 6270 Tønder.

Referat fra ordinært repræsentantskabsmøde. Tirsdag den 12. maj 2015, kl. 19.00. Sted: Hotel Tønder Hus Jomfrustien 1, 6270 Tønder. Referat fra ordinært repræsentantskabsmøde Tirsdag den 12. maj 2015, kl. 19.00 Sted: Hotel Tønder Hus Jomfrustien 1, 6270 Tønder Endelig dagsorden 1. Valg af dirigent 2. Aflæggelse af bestyrelsens årsberetning

Læs mere

FORRETNINGSORDEN. for bestyrelsen i Ullerød Vandværk a.m.b.a. Forretningsordenens hjemmel

FORRETNINGSORDEN. for bestyrelsen i Ullerød Vandværk a.m.b.a. Forretningsordenens hjemmel FORRETNINGSORDEN for bestyrelsen i Ullerød Vandværk a.m.b.a. 1. Forretningsordenens hjemmel Denne forretningsorden er oprettet i henhold til Ullerød Vandværks vedtægter af 27. april 2010. Originaleksemplaret

Læs mere

Floorballforeningen Crazyball, der har hjemsted i Haderslev kommune, er stiftet den 1. august 2011.

Floorballforeningen Crazyball, der har hjemsted i Haderslev kommune, er stiftet den 1. august 2011. Vedtægter Skrevet af Søren Lyder Nielsen 21 september 2011 1. Navn og hjemsted Floorballforeningen Crazyball, der har hjemsted i Haderslev kommune, er stiftet den 1. august 2011. Foreningen Crazyball er

Læs mere