Grønt Danmarkskort i kommuneplanerne en lille eksempelsamling

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Grønt Danmarkskort i kommuneplanerne en lille eksempelsamling"

Transkript

1 Grønt Danmarkskort i kommuneplanerne en lille eksempelsamling Indhold OM KOMMUNEPLANER OG GRØNT DANMARKSKORT... 2 THISTED KOMMUNEPLAN 2017 (i høring)... 3 Hovedstruktur... 3 Retningslinjer... 3 Redegørelse... 4 Kort... 6 HOLBÆK KOMMUNEPLAN 2017 (i høring)... 7 Hovedstruktur (overordnede mål for natur og landskab)... 7 Retningslinjer... 7 Redegørelse... 8 Kort MORSØ KOMMUNEPLAN 2017 (vedtaget) Hovedstruktur Retningslinjer Redegørelse (uddrag om udpegning af Grønt Danmarkskort) Kort Udarbejdet af Kristina Beiter, Tårnby Kommune (april 2018)

2 OM KOMMUNEPLANER OG GRØNT DANMARKSKORT Kommunerne skal udpege områder, som skal indgå i Grønt Danmarkskort. Disse udpegninger skal indgå i forskellige dele af kommuneplanerne. En kommuneplan dækker en planperiode på 12 år, men bliver revideret hvert fjerde år. En kommuneplan består af: 1) en hovedstruktur, som angiver de overordnede mål for udviklingen og arealanvendelsen i kommunen, 2) retningslinjer for arealanvendelsen m.v., 3) rammer for lokalplanernes indhold for de enkelte dele af kommunen, jf. planloven 11 stk. 2. De afgrænsede områder, der knytter sig til kommuneplanens retningslinjer og rammer, skal desuden vises på kort, jf. 11 stk. 3. Derudover ledsages kommuneplanen af en redegørelse for planens forudsætninger. Grønt Danmarkskort vil formentlig indgå i alle dele af kommuneplanen, med undtagelse af rammedelen. Grønt Danmarkskort vil dermed blive integreret på følgende måde i kommuneplanen: 1) Hovedstruktur med de overordnede visioner og mål for Grønt Danmarkskort udpegningerne 2) Retningslinjer: a. Retningslinjer for varetagelse af naturbeskyttelsesinteresserne, som udgøres af naturområder med særlige naturbeskyttelsesinteresser, herunder eksisterende Natura 2000-områder på land og andre beskyttede naturområder samt økologiske forbindelser, potentielle naturområder og potentielle økologiske forbindelser. Disse udpegninger udgør tilsammen Grønt Danmarkskort. b. Retningslinjer for prioritering af kommunalbestyrelsens naturindsats inden for Grønt Danmarkskort 3) Redegørelse for udpegningsgrundlaget for de naturområder, som skal indgå i Grønt Danmarkskort. 4) Et kort med Grønt Danmarkskort udpegninger. Følgende afsnit giver nogle eksempler på, hvordan Grønt Danmarkskort indgår i kommuneplanerne. Bemærk dog, at der er stor forskel på kommuneplanernes strukturer. For at understrege hvilke af kommuneplanens dele, som de enkelte tekstafsnit tilhører, har jeg derfor flyttet lidt rundt på teksten fra kommuneplanerne.

3 THISTED KOMMUNEPLAN 2017 (i høring) Hovedstruktur Det er kommunalbestyrelsens mål: at naturen i Thy fortsat skal være med til at brande området og styrke bosætning, turisme og friluftsliv at værne om Thys unikke natur, herunder Nationalpark Thy, men også at naturen skal benyttes og være tilgængelig for alle at ubrudte og uforstyrrede natursammenhænge inden for Grønt Danmarkskort skal bevares og om muligt forbedres, og at naturnetværket søges udviklet at indsatsen på naturområdet følger brandmandens lov, hvor det mest værdifulde sikres først, og søges udført så andre plantemaer understøttes, herunder vandområdeplanen, klimatilpasning, skovrejsning, friluftsliv, grundvandsbeskyttelse mv. Retningslinjer a) Indenfor Grønt Danmarkskort skal de særlige naturområder bevares og søges forbedret, og det samlede naturnetværk skal søges udviklet. b) For de særlige værdifulde naturområder gælder, at der ikke kan tillades indgreb, der tilsidesætter beskyttelseshensynene i områderne. Beskyttelseshensynene kan kun tilsidesættes i det omfang særlige samfundsmæssige eller planlægningsmæssige hensyn taler for det, eller hvis det sker i forbindelse med projekter, der har til formål at forbedre naturtilstanden i et større område eller forbedre offentlighedens adgang. c) Indenfor de økologiske forbindelseslinjer må der ikke gennemføres projekter, der kan forhindre, at der på længere sigt sker en udbygning af forbindelseslinjerne eller tillades indgreb, som forringer forbindelseslinjernes formål. d) Arealer, udpeget som potentielle økologiske forbindelseslinjer eller potentielle naturområder, skal, som udgangspunkt, friholdes for byggeri, anlæg og ændret arealanvendelse, der forringer muligheden for at oprette nye naturområder eller etablere sammenhænge mellem eksisterende naturområder. e) Indsatsen på naturområdet prioriteres højest indenfor de særlige naturområder og for at udvide og skabe sammenhæng mellem disse. f) Indsatsen på naturområdet skal prioriteres højt i de områder, hvor der kan søges ekstern finansiering, og hvor indsatsen kan udføres i samarbejde med eksterne samarbejdspartnere.

4 g) Hvor det er muligt prioriteres indsatsen på naturområdet, så andre formål understøttes, herunder indsatserne i vandområdeplanen, friluftsliv, grundvandsbeskyttelse, skovrejsning, klimatilpasning mv. h) For Forsvarsministeriets arealer vil Grønt Danmarkskort ikke medføre nye restriktioner for Forsvarsministeriets eksisterende aktiviteter i nationalt eller internationalt beskyttede naturområder eller i andre områder, der er omfattet af Grønt Danmarkskort. Redegørelse Grønt Danmarkskort er et sammenhængende netværk af naturområder i Danmark. Grønt Danmarkskort viser den eksisterende natur og nye potentielle naturområder, som den kommunale indsats fremover fokuserer på. Kortet viser altså, hvor kommunerne i fremtiden vil målrette deres naturpleje og planlægge for ny sammenhængende natur - på tværs af kommunegrænserne. Grønt Danmarkskort består af fire undertemaer: 1. Naturområder med særlige naturbeskyttelsesinteresser. 2. Økologiske forbindelser. 3. Potentielle naturområder 4. Potentielle økologiske forbindelser. Natura 2000-områderne udgør grundstenen i udpegningerne, og formålet er at skabe større, sammenhængende naturområder og et sammenhængende naturnetværk. Grønt Danmarkskort indeholder både natur- og skovområder, herunder alle Natura 2000-områder, særligt værdifulde naturområder, klitfredede arealer og arealfredninger. De særligt værdifulde naturområder er udvalgt, fordi de rummer særlige naturværdier. Særligt for de økologiske forbindelseslinjer, de potentielle økologiske forbindelseslinjer og de potentielle naturområder gælder, at udpegningen ikke er et udtryk for, at områderne over tid helt skal udgøres af naturarealer, men i stedet et udtryk for, at de enkelte naturarealer har en fornuftig indbyrdes afstand og størrelse, der kan opretholde et naturligt dyre- og planteliv eller fremstå som grønne korridorer med natur eller friluftsformål. Hvilke dele af disse arealer, der er relevante som egentlige naturarealer i det samlede grønne danmarkskort, vil defineres, når den nærmere planlægning skal gennemføres - enten i forbindelse med lokalplaner, vandmiljøindsatser eller frivillige aftaler om naturpleje, skovrejsning, jordfordeling mv. Tilvejebringelse af Grønt Danmarkskort fokuserer i første omgang på at sikre de eksisterende særligt værdifulde natur områder og Natura 2000-områder gennem optimal pleje. Udbygningen af Grønt Danmarkskort sker dernæst ved pleje af tilstødende eller nærliggende naturarealer, som har potentiale til at udvikle sig til værdifuld natur samt ved at sammenbinde disse arealer, således at større sammenhængende og stabile naturområder opstår. Denne indsats skal, hvor muligt, ses i sammenhæng med øvrige indsatser såsom områder for klimatiltag, vådområder, skovrejsning, grundvansbeskyttelse, samt pleje af vildt- og småbiotoper som vandhuller, diger og levende hegn, krat, mv.

5 Udpegningerne er ikke til hinder for almindelig landbrugsmæssig drift eller for andre eksisterende aktiviteter såsom jagt eller færdsel. Med undtagelse af områder, hvor pleje af eksisterende natur eller tilvejebringelse af ny natur tager afsæt i lovgivning, skal Grønt Danmarkskort overvejende udbygges ved frivillige aftaler med lodsejerne. Prioritering Gennem naturgenopretningsprojekter og naturpleje vil Thisted Kommune arbejde for at bevare og forbedre værdifulde naturområder, og skabe større sammenhæng imellem naturområderne. Især prioriteres indsatsen indenfor de særlige naturområder og for at skabe sammenhæng mellem disse. Indsatsen prioriteres desuden højt, hvor den kan udføres i samarbejde med eller understøtte den indsats som udføres af eksterne samarbejdspartnere som f.eks. Nationalpark Thy, Naturstyrelsen Thy, Aage V. Jensens Naturfond, samt interesseorganisationer som Biologisk forening for Nordvestjylland, Dansk Ornitologisk Forening (DOF), Friluftsrådet m.fl. Indsatsen, hvor der kan søges eksterne midler, herunder landdistriktspuljen indenfor Natura 2000-områder, prioriteres desuden. Kommunen vil fortsat deltage i nationale samarbejdsprojekter, hvor der med støtte fra EU s LIFE-ordning arbejdes med at opfylde målsætningerne i Natura 2000-planerne, herunder at bevare sårbare naturtyper, om muligt som del af bredere integreret klima- og socioøkonomisk indsats. Der arbejdes desuden for naturprojekter, som understøtter andre formål, som f.eks. vandmiljø, grundvand, rekreative interesser mv. Thisted Kommune vil arbejde for en overordnet planlægning for benyttelsen og beskyttelse af naturværdierne, så der skabes plads til forskellige interessegrupper, og så aktiviteter målrettes til områder, som kan tåle benyttelse samtidigt med, at de sårbare naturområder fortsat beskyttes. Planlægningen vil understøtte de nuværende udpegninger i Nationalparkplanen og Naturstyrelsens indsats på området. Formidling af natur og naturoplevelser Kendskabet til naturværdierne og naturoplevelser via formidling og udnyttelse af de stedbundne naturpotentialer skal øges. Der vil arbejdes for at udvikle portaler til naturoplevelser fra byerne og udvikle stier og ruter, som understøtter adgangen i og til Nationalpark Thy, samt for at udvikle og understøtte en samlet formidlingsplatform for naturoplevelser i Thy. Udpegninger på kort Ved udpegningerne er der anvendt oplysninger fra de "digitale naturkort", herunder biodiversitetskortet, som er sammenholdt med kommunens kendskab til områderne. Der er ved udpegningerne desuden taget udgangspunkt i de tre national kriterier, som i prioriteret rækkefølge er: 1. Områder med særlige naturbeskyttelsesinteresser uden for Natura 2000-områderne. 2. Potentielle naturområder, som kan udvide eller skabe sammenhæng mellem eksisterende værdifulde naturområder, herunder i tilknytning til og mellem Natura-2000-områderne. 3. Naturområder, som samtidig bidrager til andre formål, herunder klimatilpasning og klimaforebyggelse, et bedre vandmiljø eller rekreation.

6 Endeligt er udpegningerne afstemt med nabokomunernes udpegninger af eksisterende og potentielle naturområder. Digitale naturkort Miljøstyrelsen har udarbejdet en række kort, kaldet digitale naturkort, som skal understøtte kommunerne i udpegningerne til Grønt Danmarkskort. Digitale Naturkort samler en række eksisterende kort og data af værdi for planlægningen for naturinteresserne og indeholder endvidere et biodiversitetskort, der angiver viden om tilstedeværelsen af en række truede og sjældne arter og deres levesteder, samt en række indikatorer for arealer, der med høj sandsynlighed rummer væsentlige naturværdier. De digitale naturkort udgør et supplement til kommunernes lokale kendskab og egne data. Ved udpegninger af de særlige naturområder er de eksisterende udpegninger sammenholdt med biodiversitetskortet, herunder særligt værdifulde områder, som er levesteder eller potentielle levesteder for truede arter (Bioscoren). Ved udpegningerne af potentielle naturområder er der, udover biodiversitetskortet (Bioscoren), anvendt en række hjælpekort, herunder bl.a. lavbund og arealer med høj naturandel i det omkringliggende landskab samt arealer, der understøtter biodiversitet (Proxyscoren). Kort Link:

7 HOLBÆK KOMMUNEPLAN 2017 (i høring) Hovedstruktur (overordnede mål for natur og landskab) Anvendelsen af det åbne land skal ske i et samspil, hvor såvel landbruget som de rekreative interesser tilgodeses og hvor udviklingen sker i balance mellem benyttelse og beskyttelse. Kommunens værdifulde naturområder skal bevares, og det skal fortsat være muligt at opleve landskabet og naturen. Der skal sikres store sammenhængende naturområder til gavn for biodiversiteten og oplevelsen af landskabet, og de forskellige beskyttelsesinteresser skal sammentænkes. Udnyttelse og forvaltning af det åbne land skal bygge på en samlet landskabelig vurdering, som tager afsæt i de landskabelige styrker og potentialer. Planlægningen skal bidrage til, at naturen og den biologiske mangfoldighed bevares, forbedres og genskabes, og at sammenhængen mellem de enkelte natur- og landskabsområder sikres. I forbindelse med byudvikling og indpasning af tekniske anlæg og infrastrukturanlæg, skal der tages de nødvendige hensyn til, at de udpegede områder af landskabelig eller naturmæssig værdi ikke forringes, indskrænkes eller opsplittes. De udpegede potentielle vådområder indgår som en del af det samlede naturnetværk, og skal bidrage til at styrke naturindholdet, skabe sammenhæng mellem naturområderne og forhindre oversvømmelser i tilfælde af store nedbørsmængder. Der må som udgangspunkt ikke gennemføres byggeri og anlægsarbejder inden for de udpegede områder. Ligeledes skal landets kyster friholdes for bebyggelse og anlæg, som ikke er afhængige af en placering tæt på kysten. Retningslinjer Generelle retningslinjer Småbiotoper, der ikke er omfattet af Naturbeskyttelseslovens 3, skal så vidt muligt bevares. Retningslinjer knyttet til udpegede områder på kortet Grønt Danmarkskort er udpeget på kortet og består af naturbeskyttelsesområder (og potentielle naturbeskyttelsesinteresser), økologiske forbindelser (og potentielle økologiske forbindelser) samt Natura 2000 områder Inden for de udpegede internationale beskyttelsesområder (Natura 2000 områder) må der ikke ske forringelse af naturtyper og levesteder for de arter, for hvilke området er udpeget. Tilsvarende må der ikke ske ændringer uden for et Natura 2000 område, som kan påvirke forholdene i et Natura 2000 område Inden for områder, som er udpeget som potentielle naturområder, må der ikke ske tiltag, som vil forhindre, at naturgenopretning er mulig Inden for større sammenhængende naturområder skal det sikres, at tætheden af naturområder og sammenhængen mellem disse bevares og forbedres.

8 4.4.6 I økologiske forbindelser må der ikke ske byudvikling eller anlægges veje og tekniske anlæg, hvis spredningen af vilde dyr og planter derved forringes. Hvor der sker indgreb i økologiske forbindelser skal der kompenseres med anlæg der sikrer, at der fortsat er faunapassage og spredningsmuligheder for vilde dyr og planter I potentielle økologiske forbindelser skal spredningsmulighederne for vilde dyr og planter forbedres, og der må ikke ske byudvikling eller placeres anlæg, der forhindrer gennemførelsen af en økologisk forbindelse. Redegørelse Om Grønt Danmarkskort Med den nye planlovs ikrafttrædelse 15. juni 2017 fastholdes kommunernes pligt til at planlægge for og udpege Grønt Danmarkskort og samle dette i et naturtema sammen med den hidtil gældende forpligtelse til at planlægge for naturbeskyttelsesinteresserne. Det betyder, at kommunerne ved næste revision af kommuneplanerne skal udpege på kort og fastsætte retningslinjer for varetagelse af naturbeskyttelsesinteresserne, som udgøres af naturområder med særlige naturbeskyttelsesinteresser, herunder eksisterende Natura områder på land og andre beskyttede naturområder samt økologiske forbindelser, potentielle naturområder og potentielle økologiske forbindelser, og for prioritering af kommunalbestyrelsens naturindsats inden for Grønt Danmarkskort. Ved processen med udpegning af Grønt Danmarkskort er der lagt op til, at kommunerne i hver kommunegruppe skal nedsætte et lokalt naturråd, som skal bistå kommunerne med planlægning for Grønt Danmarkskort. De foreninger og organisationer som kan være repræsenteret, er bl.a. landsdækkende eller lokale foreninger og organisationer, hvis interesser er knyttet til interesser med beskyttelse og benyttelse af natur. De lokale naturråd forventes at have afsluttet deres arbejde i løbet af Det endelige Grønne Danmarkskort forventes derfor tidligst at være afsluttet i Holbæk Kommune har udarbejdet et første foreløbigt forslag til Grønt Danmarkskort bestående af eksisterende udpegninger i form af: Natura 2000 områder Naturbeskyttelsesområder - naturbeskyttelsesinteresser og potentielle naturbeskyttelsesinteresser Økologiske forbindelser og potentielle økologiske forbindelser Udarbejdelsen af Holbæk Kommunes endelige bidrag til Grønt Danmarkskort samt prioriteringen af kommunens naturindsats for Grønt Danmarkskort vil indgå i dialogen med det lokale naturråd og nabokommunerne i øvrigt. Om udpegningerne i øvrigt Naturudpegningen omfatter såvel egentlige naturområder, særligt udpegede naturområder og potentielle naturområder. Det er målet med udpegningen at sikre høj biologisk mangfoldighed ved at beskytte levesteder for de naturligt tilhørende arter af vilde dyr og planter. Hensynet til naturen skal styrkes i forhold til byudvikling og nye infrastrukturanlæg.

9 Det er målet for udpegningen, at der skabes sammenhæng mellem naturområderne. Det gælder såvel Natura 2000-områder, som generelt beskyttede naturtyper. Dette opnås gennem udlægning af økologiske forbindelser. For at forbedre sammenhængen mellem naturområder, og for generelt at forbedre naturindholdet udpeges potentielle naturområder og potentielle økologiske forbindelser, inden for hvilke der skal skabes mulighed for at etablere ny natur. For Natura 2000-områder gælder, at der ikke må udlægges byzone eller sommerhusområder, planlægges nye vejanlæg, jernbaner eller andre trafikanlæg, placere tekniske anlæg, foretages deponering eller andre anlæg, som ikke vil have en gavnlig indvirken på de naturtyper og arter, som området er udpeget for at beskytte. I administrationen af plan- og miljølovgivningen må der ikke gives tilladelse, dispensation eller godkendelser, som vil forringe forholdene for de naturtyper og arter inden for et Natura 2000 område, som området er udpeget for at beskytte. Det gælder uanset om der er tale om forhold i eller uden for et Natura 2000 område. Der kan dog planlægges for foranstaltninger, som vil medføre forbedringer for de naturtyper og arter, som området er udpeget for at beskytte. Kommunens naturforvaltningsindsats vil blive prioriteret særlig højt i områder, som er udpeget til Natura 2000 områder og i henhold til de statslige naturplaner for områderne. Planforslag, som i sig selv eller sammen med andre planer, kan påvirke et internationalt naturbeskyttelsesområde skal konsekvensvurderes. Ved afgørelser, dispensationer og godkendelser skal det fremgå af afgørelsen, at der ikke sker forringelser af de naturtyper eller for de arter, som området er udpeget for. Hverken i eller uden for internationale beskyttelsesområder må der ske planlægning eller administreres for tiltag, som kan føre til forringelser for de arter som er listet på Habitatdirektivets bilag IVa og IVb. Kommunen har ifølge Naturbeskyttelsesloven ansvaret for tilsyn med og pleje af fredede arealer og for beskyttelse af vådområder, heder, overdrev, ferske enge og strandenge efter bestemmelserne i Naturbeskyttelseslovens 3. Med udpegningen af økologiske forbindelser skal der skabes sammenhæng mellem naturtyper af hensyn til spredningen af vilde dyr og planter. Inden for disse økologiske forbindelser må der ikke foretages tiltag, som kan forhindre at dyr og planter kan spredes. Hvis der gennem nye eller ændrede vejanlæg eller tilsvarende tiltag sker en forringelse af udbredelsesmulighederne, så skal der gøres nødvendige tiltag som kan kompensere herfor. Det kan være faunapassager eller etablering af nye naturområder, skovplantninger eller tilsvarende tiltag. Det udpegede net af økologiske forbindelser er som udgangspunkt udpeget mellem ens naturtyper. Ud over forbindelsen til de internationale beskyttelsesområder, er der søgt etableret forbindelser mellem lokaliteter af stor værdi eller lokaliteter med truede arter. I områder, hvor der er en større koncentration af mindre naturområder, er disse udpegede som større sammenhængende naturområder. Inden for disse områder gælder tilsvarende retninglinjer som i økologiske forbindelser. Der er udpeget potentielle økologiske forbindelser og potentielle naturområder. Inden for disse skal det tilstræbes, at forholdene for de vilde dyr og planter forbedres. Ligeledes må der ikke ske tiltag, som kan forhindre, at der kan ske naturgenopretning eller etablering af en økologisk forbindelse. Ud over de økologiske forbindelser, skal det tilstræbes, at der generelt i landskabet er gode spredningsmuligheder for vilde dyr og planter. Det skal opnås ved at afstanden mellem naturtyper, beplantninger, udyrkede arealer og lignende områder med et naturindhold skal være tilstrækkelig kort til at der kan opnås en spredningsmulighed for vilde dyr og planter. I områder med store

10 ensartede dyrkede eller bebyggede flader skal der gives mulighed for, at der kan etableres naturområder som på en harmonisk måde kan indgå i landskabet. Naturområder som ikke er omfattet af beskyttelsesbestemmelserne i lovgivningen vil kommunen planlægge og administrere for, at de kan bevares. I Skovloven er naturområder, der ikke opfylder størrelseskravet ifølge Naturbeskyttelsesloven, tilsvarende beskyttet. Tilsvarende skal det tilstræbes, at mindre naturområder uden for skove og ikke beskyttede naturområder i byerne på tilsvarende vis opnår en tilstrækkelig beskyttelse til, at der kan opretholdes et grundlag for en afvekslende natur. Naturpark Åmosen er delvist beliggende i Holbæk Kommune. I samarbejde med Sorø og Kalundborg kommuner er der udarbejdet et fælles plangrundlag for Naturpark Åmosen. Den overordnede vision er at styrke og udvikle de internationale og nationale natur- og kulturværdier samtidig med, at Åmosen stadig kan fungere som et område med levende land- og skovbrug og udvikle sig til et attraktivt område for friluftsliv og bosætning i oplandet. Vandløb, søer og kystvande, som i dag har en høj naturværdi skal fortsat have en tilsvarende høje eller højere naturværdi. For naturtyper, som har en tilstand eller udformning, som gør det vanskeligt at opnå en høj naturtilstand, skal have en naturtilstand, som er højere end den nuværende. Vandplanen har udpeget de områder, hvor det ikke kan forventes at der inden udgangen af 2015 kan opnås målet om en god tilstand. For kunstige og stærkt modificerede vandområder som følge af menneskelig aktivitet og dermed ændrede fysiske forhold gælder, at de skal opnå et godt økonomisk potentiale ud fra de givne forhold. I Vandplanerne er angivet tiltag til at forbedre tilstanden i vandløbene. Det kan være ændret vandløbsvedligeholdelse, åbning af rørlagte vandløb og andre tiltag, som kan forbedre vandløbskvaliteten. Kommunen vil gennem administration og konkrete plejetiltag arbejde for, at opfylde målene i Vandplanerne. Kort Link: landskab/groent-danmarkskort- 02/groent-danmarkskort.htm

11 MORSØ KOMMUNEPLAN 2017 (vedtaget) Hovedstruktur Det er Kommunalbestyrelsens mål at realisere Grønt Danmarkskort ved at sikre og styrke naturens kvaliteter i områder med særlige naturbeskyttelsesinteresser og i de økologiske forbindelser. at realisere Grønt Danmarkskort ved at skabe større og bedre naturområder, der hænger bedre sammen, på de arealer der er udpeget til potentiel natur eller potentiel økologisk forbindelse. at arbejde for øget naturværdi i landbrugslandet, bl.a. ved at udarbejde et virkemiddelkatalog. at styrke den bynære natur og tilgængeligheden hertil. Retningslinjer Grønt Danmarkskort 1. Der udpeges områder med særlige naturbeskyttelsesinteresser, som er eksisterende værdiulde naturområder der i særligt høj grad understøtter biodiversiteten og naturen på Mors. 2. Områder med særlige naturbeskyttelsesinteresser indbefatter bl.a. fredede områder, Natura 2000 områder på land og fredskov. Administration og planlægning for disse områder følger den respektive lovgivning for den enkelte udpegning. For de resterende områder med særlige naturbeskyttelsesinteresser gælder det, at der kun må ske forandringer, som forbedrer naturtilstanden. Indgreb, som forbedrer offentlighedens muligheder for at opleve naturen og landskabet kan dog finde sted, såfremt det ikke påvirker naturtilstanden, dyre- og plantelivet væsentligt negativt. Ligeledes må der ikke udføres anlægsarbejder eller placeres byggeri på en måde der forringer de naturmæssige værdier, som ligger til grund for udpegningen. Anlæg, som er nødvendige i forbindelse med naturpleje, kan dog etableres under hensyntagen til områdets kvaliteter. 3. Der udpeges arealer med økologiske forbindelser, der består af aflange eller spredte, ensartede naturområder med en passende indbyrdes afstand til at fungere som spredningskorridorer i landskabet. 4. Der må ikke etableres nye anlæg eller nyt byggeri i de økologiske forbindelser på en sådan måde, at korridorens naturkvalitet, eller funktion om levested og spredningskorridor,

12 forringes væsentligt. 5. Der udpeges potentielle naturområder der hvor det er muligt at genskabe værdifulde levesteder for vilde planter og dyr eller på arealer som kan retableres som natur for at skabe større sammenhængende naturområder. 6. Der må ikke etableres nye anlæg, nyt byggeri, planlægges eller meddeles tilladelser der er i modstrid med grundlaget for udpegningen til potentielt naturområde, såfremt at der forelægger aktuelle og realiserbare planer om etablering af det potentielle naturområde. 7. Der udpeges potentielle økologiske forbindelser der hvor eksisterende økologiske forbindelser kan forbedres eller udvides og der hvor nye økologiske forbindelser kan medvirke til at skabe større sammenhæng i naturen. 8. Der må ikke etableres nye anlæg, nyt byggeri, planlægges eller meddeles tilladelser der er i modstrid med grundlaget for udpegningen til potentiel økologisk forbindelse, såfremt at der forelægger aktuelle og realiserbare planer om etablering af den potentielle økologiske forbindelse. 9. Kommunalbestyrelsen vil arbejde for at realisere Grønt Danmarkskort ved at indgå i dialog eller partnerskab med eksempelvis borgere, lodsejere, foreninger, organisationer, staten og fonde der ligeledes ønsker en større, mere sammenhængende og mangfoldig natur på Mors. Særligt beskyttede arter bilag IV 10. Det skal i forbindelse med sagsbehandling af planer og projekter, og ved etablering af nye anlæg eller nyt byggeri, samt ved ændring af arealanvendelse eller dispensation til tilstandsændringer i beskyttede naturområder altid sikres, at den påtænkte aktivitet ikke kan beskadige eller ødelægge yngle- eller rasteområder i bilag IV arternes naturlige udbredelsesområder. Naturen i landbrugslandet 11. Mindre og isoleret beliggende naturområder kan kun tillades fjernet, hvis væsentlige hensyn til naturen ikke tilsidesættes og hvis der, hvor det er muligt, etableres erstatningsbiotoper. 12. Anlægsarbejder og byggeri må ikke placeres eller udformes således, det i væsentlig grad forringer de naturmæssige værdier i nærliggende områder med særlige naturbeskyttelsesinteresser eller økologiske forbindelser. 13. Kommunalbestyrelsen vil støtte op om tiltag der forbedrer naturkvaliteten i landbrugslandet og som bliver beskrevet i det kommende virkelmiddelkatalog.

13 Bynær natur 14. Ved udlæg af nye områder til boligformål skal adgangen til nærliggende naturområder sikres i forbindelse med planlægningen. 15. Adgangen fra eksisterende boligområder til nærliggende naturområder skal så vidt muligt sikres via udlæg af nye stiforbindelser. Redegørelse (uddrag om udpegning af Grønt Danmarkskort) Det Grønne Danmarkskort bygger videre på kommunens hidtidige naturplanlægning. Dertil har Morsø Kommune anvendt digitale naturkort og de tre nationale kriterier til at udpege Grønt Danmarkskort. Der er et markant sammenfald mellem kommunens eksisterende udpegninger og områder med værdifulde levesteder eller høj biodiversitet, som det fremgår af de digitale naturkort. Det gælder generelt på Mors, at de mest værdifulde naturområder ligger langs med kysten eller i lavbundsarealer. Bl.a. derfor har kommunen især anvendt de kortlag der viser kyst, lavbund og skråning, som hjælp til at udpege potentielle naturområder, for derved at forstørre og forbinde eksisterende, værdifulde naturarealer. Heri ligger en prioritering af naturtyperne sø, mose, eng, strandeng og overdrev. Der findes enkelte større skov- og plantageområder bl.a. Legind Højris plantage og Sønderherreds plantage, som også rummer et alsidigt dyre- og planteliv. I tillæg til de digitale naturkort har kommunen taget udgangspunkt i de tre nationale kriterier, som er beskrevet i vejledningen om Grønt Danmarkskort. De nationale kriterier, anvendt i prioriteret rækkefølge, er 1) områder med særlige naturbeskyttelsesinteresser udenfor Natura 2000 områderne 2) potentielle naturområder, som kan udvide eller skabe sammenhæng mellem eksisterende værdifulde naturområder, herunder i tilknytning til og mellem Natura 2000-områder 3) Naturområder, som samtidig bidrager til andre formål, herunder klimatilpasning og klimaforebyggelse, et bedre vandmiljø eller rekreation. Områder med særlige naturbeskyttelsesinteresser der er udpeget efter det 1. nationale kriterium omfatter fredede områder, kernenaturområder (kommuneplan 2013), Natura 2000 områder på land, fredskov og enkelte andre områder med værdifuld natur eller større sammenhængende, ensartede og naturbeskyttede områder. Økologiske forbindelser består af ensartede naturtyper, herunder våde naturtyper (sø, mose, eng, strandeng), tørre naturtyper (hede, overdrev), vandløb, strand eller skovnatur. Naturtyperne kategoriseres for, med en vis rimelighed, at sikre at de økologiske forbindelser er reelle økologiske forbindelser, der anvendes af livsformer, som er knyttet til netop de levesteder. De økologiske forbindelseslinjer behøver ikke være ubrudte, men kan indeholde eksempelvis dyrkede arealer. Det vurderes dog, at der maksimalt kan være 500 meter mellem naturområder i en økologisk forbindelseslinje. For at der skal være tale om en forbindelseslinje er det i øvrigt et krav, at den forbinder et areal til et andet og relevant areal. Potentielle naturområder, udpeget efter det 2. nationale kriterium, er områder som enten forstørrer de udpegede særligt værdifulde naturområder eller er kommende naturområder som for eksempel efterbehandlede råstofgrave. Alt potentiel natur er udpeget på arealer, som ikke indeholder værdifuld landbrugsjord. Det gør det Grønne Danmarkskort mere realistisk at gennemføre og desuden vurderer Morsø Kommune og Grønt Råd, at det er en fornuftig prioritering af

14 arealanvendelsen. Den potentielle natur er så vidt muligt udpeget på arealer som tidligere har indeholdt den ønskede naturtype og som indeholder rester af denne natur, i form af eksempelvis 3 beskyttede arealer. Potentielle økologiske forbindelseslinjer er lavbundsarealer, eller særligt ønskværdige forbindelser. De potentielle økologiske forbindelseslinjer kan være en direkte forbindelse mellem særligt værdifulde og ensartede naturområder. De kan også være tegnet langs med rørlagte vandløb eller følge terrænet på eksempelvis skråninger og bakker. Det 3. nationale kriterie er anvendt til at udpege især bynære og rekreative arealer eller arealer der anvendes i forbindelse med klimatilpasning. Det er med baggrund i det 3. nationale kriterie at bl.a. den grønne struktur i Nykøbings masterplan er udpeget til Grønt Danmarkskort. Morsø Kommune har ikke koordineret Grønt Danmarkskort med nabokommunerne fordi Mors er en ø og det ikke vurderes at Grønt Danmarkskort indebærer en planlægning for havmiljøet. Morsø Kommune håber på at det lokale Naturråd, når det er oprettet, vil medvirke til at skabe yderligere sammenhæng mellem naturplanlægningen i Morsø-, Thisted- og Jammerbugt Kommune. Kernenaturområderne fra kommuneplanen 2013 er optaget i områder med særlige naturbeskyttelsesinteresser. En beskrivelse af de enkelte kernenaturområder kan findes her: 1. Skarrehage/Feggeklit 2. Sejerslev/Ejerslev 4. Sønder og Nørre Dråby 5. Dråby Vig 6. Salgerhøj/Hanklit 7. Skallerup-Solbjerg 8. Erslev kær 9. Sydvestmors 11. Agerø 12. Sønder Herreds Plantage 13. Midtmors Syd 14. Midtmors Nord 15. Legind Bjerge 16. Blidstrup Mark 17. Sydmors Formålet med Grønt Danmarkskort Formålet med Grønt Danmarkskort er at sikre en forstærket indsats for større og mere sammenhængende naturområder, så de vilde dyr og planter i højere grad kan sprede sig og naturens mangfoldighed understøttes og forøges. Udpegningerne i det grønne danmarkskort kan anvendes som et planlægnings- og prioriteringsværktøj, der kan anvendes af eksempelvis kommuner, staten, foreninger, fonde og lodsejere, som grundlag for prioritering af kommende naturindsatser. Interesseafvejning ved udpegning af Grønt Danmarkskort Der er meget god landbrugsjord på Mors og derfor fylder landbruget relativt meget af øens areal set i forhold til fordelingen af natur og landbrug andre steder i landet. Derfor er det i særlig grad væsentligt at vi værner om vores eksisterende natur og gør en ekstra indsats for at udbygge den og skabe sammenhæng mellem arealerne. Meget af Mors bedste natur ligger langs med kysten, i lavbundsarealer eller på skråninger der hvor landbruget har trange kår. Det er også her at naturen skal forstørres og der skal skabes mere sammenhæng. Ved at prioritere kysten prioriteres samtidig friluftslivet og turismen. Udpegningen til Grønt Danmarkskort er således sammenfaldende med de store rekreative og turismemæssige interesser der knytter sig til fjorden. Styrkelse af naturområderne Både store og små naturområder er vigtige for opretholdelsen af et alsidigt dyre- og planteliv og for miljøtilstanden på Mors. Mange af disse områder har desuden kvaliteter, der giver mulighed for gode oplevelser eller giver særlige muligheder for friluftsliv.

15 Kommunalbestyrelsen vil arbejde for at styrke naturværdierne i det grønne Grønt Danmarkskort gennem fremme af naturgenopretningsprojekter og naturpleje af særlig følsomme områder. Naturværdierne skal beskyttes Naturen er en ressource både som levested for dyr og planter, men også som grundlag for befolkningens friluftsliv og som attraktion i turistmæssig sammenhæng. Det skal være muligt at foretage forbedringer af eksisterende naturområder gennem naturpleje samt naturgenopretning inden for Grønt Danmarkskort. Ligesom det også skal være muligt at forbedre offentlighedens adgang til naturområderne, når der er sket en nøje vurdering af påvirkningen på områdets naturværdier. Naturområderne er sårbare over for indgreb, der ændrer vegetationens sammensætning eller forstyrrer områdernes funktion, som levested for pattedyr, fugle, padder og insekter. Der må derfor ikke ske opdyrkning og dræning af lavtliggende naturområder, såsom strandenge, moser eller ferske enge samt tilplantning af lysåbne naturtyper, så som kystskrænter (overdrev) og heder. Sikring af grundlaget for udpegningen I forbindelse med stillingtagen til enkeltansøgninger og planlægning indenfor udpegningen til Grønt Danmarkskort skal det vurderes, om der kan ske indgreb uden at forringe de naturmæssige værdier, der ligger til grund for udpegningen. Taler væsentlige samfundsmæssige hensyn for at placere et anlægsarbejde indenfor det Grønne Danmarkskort kan det tillades, hvis der samtidigt foretages afhjælpende foranstaltninger, f.eks. etablering af et naturområde af mindst samme størrelse og værdi som det, der går tabt. Det Grønne Danmarkskort er ikke en forbudszone, hvor intet kan foregå. Internationale naturbeskyttelsesinteresser En række områder på Mors er udpeget som Natura 2000-områder, dvs. EUfuglebeskyttelsesområde, EU-habitatområde eller Ramsarområder, som har international betydning for en række udpegede naturtyper og arter. Der er tale om Den nordlige del af Mors med Skarrehage, Feggeklit og det omliggende farvand Dråby Vig med Buksør Odde og omgivende strandenge Kyststrækningen fra Tæbring til Nees med Mågerodde og Karby strandenge Sydvestmors med Agerø, Tissing Vig, Søndervig og Rotholmene og det omliggende farvand Af naturtyper, som indgår i udpegningsgrundlaget kan nævnes: Strandeng og Rigkær. Af arter kan nævnes: Spættet Sæl, Odder, Hjejle og Lysbuget Knortegås. I følge lov om Miljømål må der ikke ske forringelse af områdernes bevaringsstatus. Forbuddet gælder både inden for og uden for områderne. Planforslag, som kan påvirke områderne væsentligt, skal konsekvensvurderes. Udpegningen af økologiske forbindelser Økologiske forbindelser - eller naturkorridorer - skal sikre, at en levedygtig bestand af dyr og planter kan opretholdes gennem muligheden for udveksling med andre tilsvarende bestande på Mors. Et eksempel er odderens mulighed for at vandre fra et vandløbssystem til et andet.

16 Med udgangspunkt i områder med særlige naturbeskyttelsesinteresser er der udpeget et net af eksisterende og potentielle økologiske forbindelseslinjer. De økologiske forbindelser er væsentlige for, at der ikke kun opretholdes større sammenhængende naturområder, men at der også findes et net af mindre naturområder og ledelinjer i landskabet. Spredningsmulighederne skal sikres Naturværdierne er sårbare overfor indgreb, der afbryder økologiske forbindelser eller på anden måde forstyrrer sammenhængen mellem områder i naturtilstand - både i forbindelse med byggeri og anlæg og i form af ændringer i terrænet eller beplantningen. I forbindelse med stillingtagen til enkeltansøgninger og planlægning i de økologiske forbindelser skal det vurderes, om indgrebet kan ske uden at forringe de naturmæssige værdier, der ligger til grund for udpegningen. Spredningsmulighederne skal styrkes I forbindelse med realiseringen af vand- og naturplanerne vil Kommunalbestyrelsen have særlig fokus på mulighederne for at styrke naturindholdet inden for de økologiske forbindelseslinjer. Kort Link:

Kap Biologiske Interesser

Kap Biologiske Interesser Kap. 3.4. Biologiske Interesser Planmål - Køge Kommune vil: Sikre og forbedre naturen med dens bestand af vilde dyr og planter samt deres levesteder i et sammenhængende Grønt Danmarkskort, hvor i indgår

Læs mere

Hvad er Grønt Danmarkskort?

Hvad er Grønt Danmarkskort? Hvad er Grønt Danmarkskort? Kommunerne skal jf. planlovens 11a stk. 2. foretage en række udpegninger i kommuneplanen, som skal sikre sammenhæng i naturen på tværs af kommunegrænser. Samlet vil disse udpegninger

Læs mere

Kommuneplan Naturtema Grønt Danmarkskort. Møde i Det Grønne Råd den 27. februar 2017 v/ Dorit Fruergaard

Kommuneplan Naturtema Grønt Danmarkskort. Møde i Det Grønne Råd den 27. februar 2017 v/ Dorit Fruergaard Kommuneplan 2017-2029 Naturtema Grønt Danmarkskort Møde i Det Grønne Råd den 27. februar 2017 v/ Dorit Fruergaard Naturtema KP13 Retningslinjer og udpegninger: Beskyttede naturtyper og diger (og ammoniakfølsom

Læs mere

Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder

Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder PLAN, BYG OG ERHVERV Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder BAGGRUND FOR KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 1 I forbindelse med

Læs mere

Fynsk Naturråd. 2. møde 15. marts 2018 Kriterier for udpegning mv.

Fynsk Naturråd. 2. møde 15. marts 2018 Kriterier for udpegning mv. Fynsk Naturråd 2. møde 15. marts 2018 Kriterier for udpegning mv. Dagsorden 15:00 Velkomst 15:15 Godkendelse af referat 15:30 Oplæg om fælleskommunalt forarbejde 16:15 Diskussion af kriterier for udpegning

Læs mere

BILAG TIL KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 11 FOR GRØNT DANMARKSKORT I NYBORG KOMMUNE NYE OG REVIDEREDE OPSLAG

BILAG TIL KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 11 FOR GRØNT DANMARKSKORT I NYBORG KOMMUNE NYE OG REVIDEREDE OPSLAG BILAG TIL KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 11 FOR GRØNT DANMARKSKORT I NYBORG KOMMUNE NYE OG REVIDEREDE OPSLAG Følgende indsættes som nyt opslag under Vision Hovedtemaer og følges af kort over Grønt Danmarkskort

Læs mere

Forslag til kommuneplantillæg nr. 7 Ikast-Brande Kommuneplan Grønt Danmarkskort og potentiel natur

Forslag til kommuneplantillæg nr. 7 Ikast-Brande Kommuneplan Grønt Danmarkskort og potentiel natur Byrådet skal udarbejde en kommuneplan, der bl.a. sammenfatter arealanvendelsen og bebyggelsesforholdene i kommunen. Kommuneplanen sætter rammerne for al lokalplanlægning. Hvis Byrådet ønsker at gennemføre

Læs mere

GRØNT DANMARKSKORT ORIENTERING AF DET GRØNNE RÅD. Merete Hvid Dalnæs Odense Kommune

GRØNT DANMARKSKORT ORIENTERING AF DET GRØNNE RÅD. Merete Hvid Dalnæs Odense Kommune GRØNT DANMARKSKORT ORIENTERING AF DET GRØNNE RÅD Merete Hvid Dalnæs Odense Kommune INDHOLD Hvor i processen er vi nu? Kommuneplan 2020 (arbejdstitel) Hvad siger staten om Grønt Danmarkskort Odense Kommunes

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 7 Ikast-Brande Kommuneplan Grønt Danmarkskort og potentiel natur

Kommuneplantillæg nr. 7 Ikast-Brande Kommuneplan Grønt Danmarkskort og potentiel natur Grønt Danmarkskort og potentiel natur Hvad er et kommuneplantillæg? Byrådet skal udarbejde en kommuneplan, der bl.a. sammenfatter arealanvendelsen og bebyggelsesforholdene i kommunen. Kommuneplanen sætter

Læs mere

Revidering af Grønt Danmarkskort DEBATOPLÆG

Revidering af Grønt Danmarkskort DEBATOPLÆG Revidering af Grønt Danmarkskort DEBATOPLÆG December 2018 Fjordskrænterne langs Limfjordskysten indgår i Grønt Danmarkskort som særlige naturområder Baggrund for Projektet Thisted Kommune har som en del

Læs mere

Miljøvurdering af Kommuneplantillæg nr. 009

Miljøvurdering af Kommuneplantillæg nr. 009 Miljøvurdering af Kommuneplantillæg nr. 009 NOTAT 24. maj 2019 Indhold Indledning... 2 Planen der vurderes: Kommuneplantillæg nr. 009... 2 Metode... 2 Ikke-teknisk resumé... 3 Miljøvurdering... 4 Planforslagets

Læs mere

Kommuneplaner og Grønt Danmarkskort. Kredsbestyrelsesseminar Fåborg marts 2019

Kommuneplaner og Grønt Danmarkskort. Kredsbestyrelsesseminar Fåborg marts 2019 Kommuneplaner og Grønt Danmarkskort Kredsbestyrelsesseminar Fåborg 29.-30. marts 2019 Hvad er en kommuneplan? Beskriver den overordnede plan for og tankerne bag alle arealer i en kommune Sikrer koordinering

Læs mere

Naturråd Lolland Falster. 8. marts 2018

Naturråd Lolland Falster. 8. marts 2018 Naturråd Lolland Falster 8. marts 2018 Dagsorden Velkomst Godkendelse af dagsorden Bemærkninger til referat fra første møde Forslag til korttemaer på webgisen Præsentation af temaerne: Eksisterende og

Læs mere

Notat over bemærkninger til Naturrådets anbefalinger til kommunens arbejde med Grønt Danmarkskort

Notat over bemærkninger til Naturrådets anbefalinger til kommunens arbejde med Grønt Danmarkskort Notatark Sagsnr. 01.02.15-P16-1-18 Sagsbehandler Lene Kofoed 8.11.2018 Notat over bemærkninger til Naturrådets anbefalinger til kommunens arbejde med Grønt Danmarkskort Notat over bemærkninger fra Naturråd

Læs mere

Opgørelse over kommunernes Naturkapital. Grønt Råds møde den 23. februar 2017

Opgørelse over kommunernes Naturkapital. Grønt Råds møde den 23. februar 2017 Opgørelse over kommunernes Naturkapital Grønt Råds møde den 23. februar 2017 Kommunernes Naturkapital Hvordan ser det ud for Assens Kommune? Naturkapital på 14 ud af 100 point (100 = natur uden tab af

Læs mere

FANØ. Forslag til tillæg til Kommuneplanstrategi 2017

FANØ. Forslag til tillæg til Kommuneplanstrategi 2017 FANØ Forslag til tillæg til Kommuneplanstrategi 2017 INDHOLD Fra strategi til kommuneplan 2 Beskrivelse af Grønt Danmarkskort 3 Byrådets målsætning 4 2 Fra strategi til kommuneplan Fanø Byråd har vedtaget

Læs mere

Forslag til retningslinier for landområderne i Kommuneplan 2009

Forslag til retningslinier for landområderne i Kommuneplan 2009 Forslag til retningslinier for landområderne i Kommuneplan 2009 Furesø Kommunes landområder omfatter alle arealer, der ikke er udlagt til byzone eller planlagt til fremtidig byudvikling. I landområderne

Læs mere

Natur- og landbrugskommissionens anbefalinger hvad er deres skæbne? Mette Marcker Christiansen, Naturstyrelsen

Natur- og landbrugskommissionens anbefalinger hvad er deres skæbne? Mette Marcker Christiansen, Naturstyrelsen Natur- og landbrugskommissionens anbefalinger hvad er deres skæbne? Mette Marcker Christiansen, Naturstyrelsen 2012-11-01 Naturplan Danmark SIDE 1 Natur- og landbrugskommissionen Rapport april 2013 44

Læs mere

4. Eksempel på trin for trin anvendelse af Digitale Naturkort og nationale kriterier

4. Eksempel på trin for trin anvendelse af Digitale Naturkort og nationale kriterier NOTAT Naturbeskyttelse J.nr.001-16505 Ref. BPC, TNS Udkast til vejledning om Grønt Danmarkskort og naturbeskyttelsesinteresser Indhold 1. Indledning 2. Kommunernes planlægning for Grønt Danmarkskort og

Læs mere

Tilsyn med Grønt Danmarkskort. Natur- og Miljøkonference 2017 Tine N. Skafte

Tilsyn med Grønt Danmarkskort. Natur- og Miljøkonference 2017 Tine N. Skafte Tilsyn med Grønt Danmarkskort Natur- og Miljøkonference 2017 Tine N. Skafte Naturbeskyttelsesinteresser i kommuneplanen Hvad gør staten ved kommuneplanerne? Hvad kigger I efter? Hvornår er opgaven løst?

Læs mere

Formålet med Grønt Danmarkskort

Formålet med Grønt Danmarkskort Formålet med Grønt Danmarkskort Fra høringsnotat vedr. udkast til lovforslag om ændring af lov om planlægning: Med forslag til modernisering af planloven foreslås en forenkling af kommunernes nuværende

Læs mere

Grønt Danmarkskort og naturbeskyttelsesinteresser Vejledning

Grønt Danmarkskort og naturbeskyttelsesinteresser Vejledning Grønt Danmarkskort og naturbeskyttelsesinteresser Vejledning Juni 2017 Udgiver: Miljøstyrelsen 2 Miljøstyrelsen /Grønt Danmarkskort og naturbeskyttelsesinteresser/ Vejledning Indhold 1. Indledning 2. Kommunernes

Læs mere

Det lokale naturråd for Gribskov, Helsingør, Hillerød, Fredensborg, Frederikssund og Halsnæs Kommuner. Naturrådsmøde 1.

Det lokale naturråd for Gribskov, Helsingør, Hillerød, Fredensborg, Frederikssund og Halsnæs Kommuner. Naturrådsmøde 1. Det lokale naturråd for Gribskov, Helsingør, Hillerød, Fredensborg, Frederikssund og Halsnæs Kommuner Naturrådsmøde 1. februar 2018 Dagsorden 17.00 Velkomst v. Lis Vedel 17.05 Kort præsentation af alle

Læs mere

Naturkvalitetsplanen i korte træk

Naturkvalitetsplanen i korte træk Naturkvalitetsplanen i korte træk Hvordan skal de beskyttede naturområder udvikle sig frem mod 2025 Hvad er beskyttet natur? Naturkvalitetsplanen gælder for de naturtyper som er beskyttet mod tilstandsændringer

Læs mere

TILLÆG 009 TIL KOMMUNEPLAN 17 Grønt Danmarkskort og Særlige naturbeskyttelsesinteresser. FORSLAG i høring fra juni til august 2019

TILLÆG 009 TIL KOMMUNEPLAN 17 Grønt Danmarkskort og Særlige naturbeskyttelsesinteresser. FORSLAG i høring fra juni til august 2019 TILLÆG 009 TIL KOMMUNEPLAN 17 Grønt Danmarkskort og Særlige naturbeskyttelsesinteresser FORSLAG i høring fra juni til august 2019 Indhold Redegørelse. 3........ BAGGRUND OG FORMÅL FOR KOMMUNEPLANTILLÆGGET...........

Læs mere

Vand- og Natura2000 planer

Vand- og Natura2000 planer Vand- og Natura2000 planer Vand og Natura2000 planerne er nu offentliggjort. Nu skal kommunerne lave handleplaner, der viser hvordan målene nås. Handleplanerne skal være færdige i december 2012. Indsatsen

Læs mere

Naturkvalitetsplan 2013

Naturkvalitetsplan 2013 Naturkvalitetsplan 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning Relevant lovgivning for kommunens administration på naturområdet Registrering af naturarealer (samt beskrivelse af 3-naturtyperne) Principperne i

Læs mere

Indledning. Ikke teknisk resumé

Indledning. Ikke teknisk resumé Miljøvurdering Kommuneplan 2013 1 Indhold Indledning... 3 Ikke teknisk resumé... 3 Miljøvurdering... 5 Potentielle områder for ny natur og potentielle økologiske forbindelser... 5 Særligt værdifulde landbrugsområder...

Læs mere

9.7 Biologisk mangfoldighed

9.7 Biologisk mangfoldighed 9.7 Biologisk mangfoldighed MÅL For biologisk mangfoldighed er det Byrådets mål, at: Tilbagegangen i den biologiske mangfoldighed skal standses senest 2010, og at den biologiske mangfoldighed i Sønderborg

Læs mere

Grønt Danmarkskort. Grønt Vendsysselskort. Naturråd 1

Grønt Danmarkskort. Grønt Vendsysselskort. Naturråd 1 Grønt Danmarkskort Naturråd 1 Grønt Danmarkskort NATURRÅD 1 Dagsorden 19.00 19.10 Velkomst og kort introduktion til Naturrådets arbejde v. Stener Glamann og Margrethe Hejlskov 19.10 19.50 Præsentationsrunde,

Læs mere

Dato: 3. januar qweqwe. Nationalpark "Kongernes Nordsjælland"

Dato: 3. januar qweqwe. Nationalpark Kongernes Nordsjælland Dato: 3. januar 2017 qweqwe Nationalpark "Kongernes Nordsjælland" OBS! Zoom ind for at se naturbeskyttede områder og vandløb, eller se kortet i stort format. Der har været arbejdet med at etablere en nationalpark

Læs mere

Venø Naturplan en Borgerplan Tanker & ideer til indhold

Venø Naturplan en Borgerplan Tanker & ideer til indhold Venø Naturplan en Borgerplan Tanker & ideer til indhold Biolog Tina Pedersen Hvad er natur? J.Th. Lundbye maleriet Strandbillede med kvæg fra 1835 Guldalderen har påvirket vores natursyn Hvad er natur?

Læs mere

Naturrådsmøde. Program: 2. møde den 8. februar Godkendelse af dagsorden. 2. Sekretariatet informerer om nyt siden sidst

Naturrådsmøde. Program: 2. møde den 8. februar Godkendelse af dagsorden. 2. Sekretariatet informerer om nyt siden sidst Naturrådsmøde 2. møde den 8. februar 2018 Program: 1. Godkendelse af dagsorden 2. Sekretariatet informerer om nyt siden sidst 3. De nationale kriterier 4. Status på Grønt Danmarkskort i de respektive kommuner

Læs mere

UDVIKLINGSOMRÅDER. Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for

UDVIKLINGSOMRÅDER. Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for UDVIKLINGSOMRÅDER Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for 2019-2023 Indhold Baggrund 3 Udlæg af udviklingsområder 4 Gerlev Skalleværk 5 Jægerspris 6 Skibby 7 Skuldelev

Læs mere

UDVIKLINGSOMRÅDER. Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for

UDVIKLINGSOMRÅDER. Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for UDVIKLINGSOMRÅDER Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for 2019-2023 Indhold Baggrund 3 Udlæg af udviklingsområder 4 Gerlev Skalleværk 5 Jægerspris 6 Skibby 7 Skuldelev

Læs mere

Grønt Danmarkskort og naturrådsarbejdet. Introduktion og kortmateriale

Grønt Danmarkskort og naturrådsarbejdet. Introduktion og kortmateriale Grønt Danmarkskort og naturrådsarbejdet Introduktion og kortmateriale Naturråd 14 Brøndby Dragør Frederiksberg Hvidovre København Rødovre Tårnby (sekretariat) Grønt Danmarkskort Understøtter opfyldelsen

Læs mere

Natura 2000-handleplan Kås Hoved. Natura 2000-område nr. 31. Habitatområde H

Natura 2000-handleplan Kås Hoved. Natura 2000-område nr. 31. Habitatområde H Natura 2000-handleplan 2016 2021 Kås Hoved Natura 2000-område nr. 31 Habitatområde H31 Kolofon Natura 2000-handleplan 2016-2021. Kaas Hoved Natura 2000- områder nr. 31, Habitatområde H31. Titel: Natura

Læs mere

Internationale naturbeskyttelsesområder

Internationale naturbeskyttelsesområder Internationale naturbeskyttelsesområder Mål Gunstig bevaringsstatus for de naturtyper og arter, der udgør udpegningsgrundlaget for de enkelte Natura 2000 områder i kommunen, skal genoprettes og/eller bevares

Læs mere

Fynsk Naturråds anbefalinger til Grønt Danmarkskort. Møde i Det Grønne Råd, Ærø den 25. september 2018 v/ Dorit Fruergaard

Fynsk Naturråds anbefalinger til Grønt Danmarkskort. Møde i Det Grønne Råd, Ærø den 25. september 2018 v/ Dorit Fruergaard Fynsk Naturråds anbefalinger til Grønt Danmarkskort Møde i Det Grønne Råd, Ærø den 25. september 2018 v/ Dorit Fruergaard Grønt Danmarkskort Opgaven 1. Kommunalbestyrelserne skal oprette lokale naturråd,

Læs mere

Retningslinjer for terrænregulering indenfor sø- og åbeskyttelseslinjen i Silkeborg Kommune

Retningslinjer for terrænregulering indenfor sø- og åbeskyttelseslinjen i Silkeborg Kommune Retningslinjer for terrænregulering indenfor sø- og åbeskyttelseslinjen i Silkeborg Kommune Retningslinjer for terrænregulering indenfor sø- og åbeskyttelseslinjen i Silkeborg Kommune Dispensation til

Læs mere

Forslag til kommuneplantillæg nr. 12

Forslag til kommuneplantillæg nr. 12 Diameter 80 mm Indsæt ortofoto ved at gå ind i masteren: 7-Kommuneplantillæg -forside. Gå derefter ind i Lag-panelets Grafik til Kommuneplantillæg forside og erstat det tredje lag med det ønskede billede.

Læs mere

På den baggrund vurderes det ikke muligt at opnå dispensation fra fredningerne til etablering af et nyt byområde.

På den baggrund vurderes det ikke muligt at opnå dispensation fra fredningerne til etablering af et nyt byområde. Bilag 8 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse NOTAT 16. august 2018 Notat om fredning og natur på Amager Fælleds sydlige del - udvidet område Sagsnr. 2017-0393605 Dokumentnr.

Læs mere

Naturråd 14. Anbefalinger & udpegninger til Grønt Danmarkskort. Tårnby Rådhus, den 13. juni 2018

Naturråd 14. Anbefalinger & udpegninger til Grønt Danmarkskort. Tårnby Rådhus, den 13. juni 2018 Naturråd 14 Anbefalinger & udpegninger til Grønt Danmarkskort Tårnby Rådhus, den 13. juni 2018 Naturråd 14 har nu afsluttet sit arbejde i henhold til kommissoriet for naturråd, jf. bekendtgørelse om etablering

Læs mere

Naturråd 14. Anbefalinger & udpegninger til Grønt Danmarkskort. Tårnby Rådhus, den 13. juni 2018

Naturråd 14. Anbefalinger & udpegninger til Grønt Danmarkskort. Tårnby Rådhus, den 13. juni 2018 Naturråd 14 Anbefalinger & udpegninger til Grønt Danmarkskort Tårnby Rådhus, den 13. juni 2018 Naturråd 14 har nu afsluttet sit arbejde i henhold til kommissoriet for naturråd, jf. bekendtgørelse om etablering

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-område nr. 180 Stege Nor. Habitatområde H179. Den enkelte naturplan skal ifølge lovbekendtgørelse nr. 1398 af 22. oktober 2007

Læs mere

Ny naturplanlægning i Natura 2000-områder i Danmark. - Tidsplan og høringsproces

Ny naturplanlægning i Natura 2000-områder i Danmark. - Tidsplan og høringsproces Ny naturplanlægning i Natura 2000-områder i Danmark - Tidsplan og høringsproces 2 Ny naturplanlægning i Natura 2000-områder i Danmark Udgivet af Miljøministeriet Hæftet findes i PDF-udgave på www.skovognatur.dk

Læs mere

- set med kommunale briller. Lars Linneberg, biolog

- set med kommunale briller. Lars Linneberg, biolog Grønt Danmarkskort - set med kommunale briller Lars Linneberg, biolog set med kommunale briller AGENDA Hvad er Grønt Danmarkskort? Ikast-Brande Kommune Fra regionplan til kommuneplan Forslag til nye udpegninger

Læs mere

Hvilken plads får naturen? Thyge Nygaard Landbrugspolitisk medarbejder Danmarks Naturfredningsforening

Hvilken plads får naturen? Thyge Nygaard Landbrugspolitisk medarbejder Danmarks Naturfredningsforening 1 Hvilken plads får naturen? Thyge Nygaard Landbrugspolitisk medarbejder Danmarks Naturfredningsforening 2 Hvordan får naturen plads? Thyge Nygaard Landbrugspolitisk medarbejder Danmarks Naturfredningsforening

Læs mere

Retningslinje for Ørskov Bæk, Hovedgård Retningslinje for Ørskov Bæk, Hovedgård

Retningslinje for Ørskov Bæk, Hovedgård Retningslinje for Ørskov Bæk, Hovedgård 13 2013 Retningslinje for Ørskov Bæk, Hovedgård Retningslinje for Ørskov Bæk, Hovedgård Status Kladde KOMPLAN_ID 1486324 Tillæg nummer 13 2013 Plannavn Gælder for hele kommunen? Formål Retningslinje for

Læs mere

Bekendtgørelse om Nationalpark Skjoldungernes Land

Bekendtgørelse om Nationalpark Skjoldungernes Land BEK nr 521 af 27/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 5. maj 2015 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Naturstyrelsen j.nr. NST-909-00037 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

FORSLAG TIL TILLÆG NR. 9 TIL KOMMUNEPLAN

FORSLAG TIL TILLÆG NR. 9 TIL KOMMUNEPLAN Miljø og Teknik FORSLAG TIL TILLÆG NR. 9 TIL KOMMUNEPLAN 2017-2029 Forslag Foto: Jan Fischer Rasmussen for Odsherred Kommune - naturbeskyttelse, herunder Grønt Danmarkskort Dette kommuneplantillæg erstatter

Læs mere

Nyt Naturråd skal udpege Grønt Danmarkskort Se de nuværende udpegninger og hvordan de skal administreres

Nyt Naturråd skal udpege Grønt Danmarkskort Se de nuværende udpegninger og hvordan de skal administreres Nyt Naturråd skal udpege Grønt Danmarkskort Se de nuværende udpegninger og hvordan de skal administreres - Hvor skal landbruget være i fremtiden? Hvad laver Naturrådet? Naturrådet skal komme med anbefalinger

Læs mere

Vejledning om udviklingsområder

Vejledning om udviklingsområder Vejledning om udviklingsområder ERHVERVSSTYRELSEN Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Indledning Med moderniseringen af planloven åbnes der mulighed for, at kommunerne kan udpege udviklingsområder.

Læs mere

Golfbaner og vand Søer og vand

Golfbaner og vand Søer og vand Golfbaner og vand Søer og vand Naturbeskyttelsesloven 3 beskyttede naturtyper Vandhuller 29a EU s arter Vejledningen til Loven (erstatningsbiotoper) Landzoneloven Vandplaner Naturplaner Golfbaner i Allerød

Læs mere

Screening i henhold til 3, stk. 1, pkt.3 i bekendtgørelse nr af 10. december 2015, om miljøvurdering af planer og programmer.

Screening i henhold til 3, stk. 1, pkt.3 i bekendtgørelse nr af 10. december 2015, om miljøvurdering af planer og programmer. 1/9 Screening for miljøvurdering af Natura 2000-handleplan 2016-2021 Salten Å, Salten Langsø, Mossø og søer syd for Salten Langsø og dele af Gudenå nr. 52, habitatområde H48 og Fuglebeskyttelsesområde

Læs mere

Screening i henhold til 3, stk. 1, pkt.3 i bekendtgørelse nr af 10. december 2015, om miljøvurdering af planer og programmer.

Screening i henhold til 3, stk. 1, pkt.3 i bekendtgørelse nr af 10. december 2015, om miljøvurdering af planer og programmer. 1/9 Screening for miljøvurdering af Natura 2000-handleplan 2016-2021 Horsens Fjord, havet øst for og Endelave, Natura 2000-område nr. 56, habitatområde H52 og Fuglebeskyttelsesområde F36 Screening i henhold

Læs mere

Miljøscreening af forslag til lokalplan nr. 3.39 for en bolig på Gl. Strandvej 197 i Espergærde

Miljøscreening af forslag til lokalplan nr. 3.39 for en bolig på Gl. Strandvej 197 i Espergærde Miljøscreening af forslag til lokalplan nr. 3.39 for en bolig på Gl. Strandvej 197 i Espergærde Lokalplanens indvirkning på miljøområdet er vurderet i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer,

Læs mere

2. planperiode. Natura 2000-handleplan Risum Enge Selde Vig. Natura 2000-område nr Habitatområde H 221

2. planperiode. Natura 2000-handleplan Risum Enge Selde Vig. Natura 2000-område nr Habitatområde H 221 2. planperiode Natura 2000-handleplan 2016 2021 Risum Enge Selde Vig Natura 2000-område nr. 221 Habitatområde H 221 1 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 Risum Enge Selde Vig Natura 2000-område nr.

Læs mere

2. planperiode. Natura 2000-handleplan Risum Enge Selde Vig. Natura 2000-område nr Habitatområde H 221.

2. planperiode. Natura 2000-handleplan Risum Enge Selde Vig. Natura 2000-område nr Habitatområde H 221. 1 2. planperiode Natura 2000-handleplan 2016 2021 Risum Enge Selde Vig Udkast til høring Natura 2000-område nr. 221 Habitatområde H 221 2 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 Risum Enge Selde Vig Natura

Læs mere

Natura 2000-handleplan Lønborg Hede. Natura 2000-område nr. 73. Habitatområde H196

Natura 2000-handleplan Lønborg Hede. Natura 2000-område nr. 73. Habitatområde H196 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Lønborg Hede Natura 2000-område nr. 73 Habitatområde H196 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021, Lønborg Hede Udgiver: Ringkøbing-Skjern Kommune År: 2017 Forsidefoto:

Læs mere

Workshop: Forbindelser mellem land og by Åben Land Konference maj 2014 SIDE 1

Workshop: Forbindelser mellem land og by Åben Land Konference maj 2014 SIDE 1 Workshop: Forbindelser mellem land og by Åben Land Konference 27.-27. maj 2014 SIDE 1 Green Infrastructure Enhancing Europe s Natural Capital Udfordringer Små og fragmenterede naturområder Klimaændringer

Læs mere

Miljøscreening af forslag til tillæg nr. 3 til Helsingør Kommunes spildevandsplan

Miljøscreening af forslag til tillæg nr. 3 til Helsingør Kommunes spildevandsplan Miljøscreening af forslag til tillæg nr. 3 til Helsingør Kommunes spildevandsplan 2012-2026. Tillægget til spildevandsplanens indvirkning på miljøområdet er vurderet i henhold til Lov om miljøvurdering

Læs mere

Randers - Neder Hornbæk

Randers - Neder Hornbæk Randers - Neder Hornbæk Opsummering af høringssvar 5) Det foreslås at matr. 5e, Neder Hornbæk ændrer anvendelse til boligområde i kommuneplanen. (se kort) 18) Det foreslås at den vestlige del af matr.

Læs mere

NOTAT. Svana Sjælland J.nr. SVANA Ref. mamor/niple Januar 2017

NOTAT. Svana Sjælland J.nr. SVANA Ref. mamor/niple Januar 2017 NOTAT Svana Sjælland J.nr. SVANA-5660-00001 Ref. mamor/niple Januar 2017 Sammenfattende redegørelse Natura 2000-område N142, Saltholm og omliggende hav Denne sammenfattende redegørelse er udarbejdet i

Læs mere

NATUR- OG LANDSKABSTEMA KP17

NATUR- OG LANDSKABSTEMA KP17 NATUR- OG LANDSKABSTEMA KP17 STRATEGISK FOKUS OG LOVGIVNING FOKUS PÅ: Naturen og Landskabet som ressource Sammenhæng mellem by og land OBLIGATORISKE AFSNIT, SOM ER NYE I KP17: Grønt Danmarkskort OBLIGATORISKE

Læs mere

Naturpolitikken. 1556165 Sønderborg Kommune - Naturpolitik hæfte.indd 1

Naturpolitikken. 1556165 Sønderborg Kommune - Naturpolitik hæfte.indd 1 Naturpolitikken 1556165 Sønderborg Kommune - Naturpolitik hæfte.indd 1 30-06-2015 11:10:31 Forord Med denne naturpolitik ønsker Sønderborg Kommune at sætte scenen for en måde at bruge naturen på, der samtidig

Læs mere

AFDELING FOR PLAN OG BY INDKALDELSE AF IDÉER OG FORSLAG TIL STORE SOLCELLEANLÆG. vordingborg.dk. Høringfrist 28. september 2018

AFDELING FOR PLAN OG BY INDKALDELSE AF IDÉER OG FORSLAG TIL STORE SOLCELLEANLÆG. vordingborg.dk. Høringfrist 28. september 2018 AFDELING FOR PLAN OG BY Høringfrist 28. september 2018 vordingborg.dk INDKALDELSE AF IDÉER OG FORSLAG TIL STORE SOLCELLEANLÆG Solcelleanlæg som klimaindsats Indledning Produktion af vedvarende energi er

Læs mere

Kommuneplan 2017 Tillæg nr. 11. Grønt Danmarkskort i Nyborg Kommune. Planforslaget er i offentlig høring i perioden 2. april til 28. maj 2019.

Kommuneplan 2017 Tillæg nr. 11. Grønt Danmarkskort i Nyborg Kommune. Planforslaget er i offentlig høring i perioden 2. april til 28. maj 2019. Kommuneplan 2017 Tillæg nr. 11 Planforslaget er i offentlig høring i perioden 2. april til 28. maj 2019. Status Forslag Plannummer 11 Baggrund og formål Nyborg Kommune har ligesom de øvrige kommuner i

Læs mere

Formålet med Grønt Danmarkskort ses i bemærkningerne til lovforslaget af den vedtagne planlov i :

Formålet med Grønt Danmarkskort ses i bemærkningerne til lovforslaget af den vedtagne planlov i : Formålet med Grønt Danmarkskort Formålet med Grønt Danmarkskort ses i bemærkningerne til lovforslaget af den vedtagne planlov i 2017 1 : Under pkt. 2.4.2.1: Indsatsen for større og bedre sammenhængende

Læs mere

Naturpolitik Handleplan

Naturpolitik Handleplan Naturpolitik Handleplan 2018-2021 Naturpolitik Handleplan 2018-2021 Udgivet af Nyborg Kommune 2018 WEB: Find og download handleplanen som pdf på Fotos: Nyborg Kommune Udgivelsestidspunkt August 2018 2

Læs mere

Vejledning om udviklingsområder. Planlægning og byudvikling

Vejledning om udviklingsområder. Planlægning og byudvikling Vejledning om udviklingsområder Med moderniseringen af planloven åbnes der mulighed for, at kommunerne kan udpege udviklingsområder i kystnærhedszonen. Planlægning og byudvikling Indledning Med moderniseringen

Læs mere

Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015

Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015 Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015 Natur- og miljøpolitik 2015 // Plads til alle Side 3 Indhold Visionen.......................................................... 7 Strategisporene....................................................

Læs mere

Vejledning om Grønt Danmarkskort i Kommuneplan 2017

Vejledning om Grønt Danmarkskort i Kommuneplan 2017 Dato: juni 2017 Til: DNs afdelinger Masnedøgade 20 2100 København Ø Telefon: 39 17 40 00 Mail: dn@dn.dk Vejledning om Grønt Danmarkskort i Kommuneplan 2017 Figur 1: Illustration af Svend Berggren, fra

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-område nr. 172, Lekkende Dyrehave Habitatområde H151 Den enkelte naturplan skal ifølge lovbekendtgørelse nr. 1398 af 22. oktober

Læs mere

Lene Stenderup Landinspektør. Byplan By- og Kulturforvaltningen Odense Kommune

Lene Stenderup Landinspektør. Byplan By- og Kulturforvaltningen Odense Kommune Lene Stenderup Landinspektør Byplan By- og Kulturforvaltningen Odense Kommune Samlet areal Byzone Landzone Landbrugsareal Beskyttet natur og offentlig fredskov Indbyggertal Befolkningstæthed Odense Danmark

Læs mere

NATURSTRATEGI GULDBORGSUND KOMMUNE 2017

NATURSTRATEGI GULDBORGSUND KOMMUNE 2017 NATURSTRATEGI GULDBORGSUND KOMMUNE 2017 Teknik- & Miljøudvalgets ambitioner for natur er: Skabe mulighed for rekreativ anvendelse af naturen og at skaffe bedre adgang til natur Bevare, udvikle og pleje

Læs mere

potentielle naturområder, økologiske forbindelser og potentielle økologiske forbindelser.

potentielle naturområder, økologiske forbindelser og potentielle økologiske forbindelser. Teknik og Miljø Rådhuset Torvet 1 5800 Nyborg SCREENING (FORUNDERSØGELSE) FOR MILJØVURDERING AF kommuneplantillæg nr. 11 for Grønt Danmarkskort i Nyborg Kommune Tlf. 6333 7000 Fa. 6333 7001 kommune@nyborg.dk

Læs mere

Redegørelse for planens Forudsætninger. Kommuneplan Forslag

Redegørelse for planens Forudsætninger. Kommuneplan Forslag Redegørelse for planens Forudsætninger Kommuneplan 2017-29 Forslag August 2017 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 Om forudsætninger for Kommuneplan 17...2 Redegørelse for forudsætninger...4 Rækkefølge

Læs mere

Kommuneplan 2017 Tillæg nr Rekreativt område Gammelbrovej Øst

Kommuneplan 2017 Tillæg nr Rekreativt område Gammelbrovej Øst Kommuneplan 2017 Tillæg nr. 4-2017 Rekreativt område Gammelbrovej Øst Status Plannavn Vedtaget Rekreativt område Gammelbrovej Øst Plannummmer 4-2017 Dato for offentliggørelse af forslag 11. september 2018

Læs mere

OPSKRIFTEN PÅ NY NATUR PRIORITERING, MULIGHEDER, EFFEKTER OG KONKRETE ANVISNINGER BETTINA NYGAARD, INSTITUT FOR BIOSCIENCE, AU

OPSKRIFTEN PÅ NY NATUR PRIORITERING, MULIGHEDER, EFFEKTER OG KONKRETE ANVISNINGER BETTINA NYGAARD, INSTITUT FOR BIOSCIENCE, AU 18. JANUAR 2017 OPSKRIFTEN PÅ NY NATUR PRIORITERING, MULIGHEDER, EFFEKTER OG KONKRETE ANVISNINGER BETTINA NYGAARD, INSTITUT FOR BIOSCIENCE, AU STATUS FOR NATURENS TILSTA Habitat- og fuglebeskyttelsesdirektiver

Læs mere

Tillæg 6. Silkeborg Kommuneplan 2013-2025. Billedstørrelse: 6,84 i bredden 5,83 i højden Placering: 5,22cm (vandret) 4,45 cm (lodret)

Tillæg 6. Silkeborg Kommuneplan 2013-2025. Billedstørrelse: 6,84 i bredden 5,83 i højden Placering: 5,22cm (vandret) 4,45 cm (lodret) Billedstørrelse: 6,84 i bredden 5,83 i højden Placering: 5,22cm (vandret) 4,45 cm (lodret) Tillæg 6 Silkeborg Kommuneplan 2013-2025 Billedstørrelse: 11,46 i bredden 5,83 i højden Placering: 5,26cm (vandret)

Læs mere

Vandplanerne inddeler Danmark efter naturlige vandskel, der hver har fået sin vandplan.

Vandplanerne inddeler Danmark efter naturlige vandskel, der hver har fået sin vandplan. Hvad er en vandplan? En vandplan beskriver, hvor meget et vandområde skal forbedres - og den fortæller også, hvordan forbedringen kan ske. Det er kommunerne, der bestemmer, hvordan det skal ske. Vandplanerne

Læs mere

Kommunens natur- og miljøafdeling Hvad kan kommunen bruges til i forhold til landbrug, miljø, tilsyn og samarbejde

Kommunens natur- og miljøafdeling Hvad kan kommunen bruges til i forhold til landbrug, miljø, tilsyn og samarbejde Kommunens natur- og miljøafdeling Hvad kan kommunen bruges til i forhold til landbrug, miljø, tilsyn og samarbejde Natursagsbehandler Keld Koustrup Sørensen samt landbrugssagsbehandler Marianne Heilskov

Læs mere

Godkendelse efter naturbeskyttelseslovens 20 omfartsvej syd om Aars

Godkendelse efter naturbeskyttelseslovens 20 omfartsvej syd om Aars Vesthimmerlands Kommune Trafik og Grønne områder Himmerlandsgade 27 9600 Aars Sendt til: jkr@vesthimmerland.dk Dato: 01. juni 2015 Teknik- og Økonomiforvaltningen, Farsø Sagsnr.: 820-2015-16385 Dokumentnr.:

Læs mere

Forslag til Natura 2000 handleplan

Forslag til Natura 2000 handleplan Forslag til Natura 2000 handleplan 2016-2021 Oreby skov Natura 2000-område nr. 181 Habitatområde nr. H180 Titel: Forslag til Natura 2000 handleplan for Oreby skov Udgiver: Vordingborg Kommune År: 2016

Læs mere

Natur- og. friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014. Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Grønt Råd Fremlagt på Grønt Råds møde d. 23. sept.

Natur- og. friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014. Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Grønt Råd Fremlagt på Grønt Råds møde d. 23. sept. Natur- og friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014 Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Fremlagt på s møde d. 23. sept. 2014 Foto: Aksel Leck Larsen Naturpolitik Ringsted Kommune rummer en storslået natur

Læs mere

Natura 2000-handleplan Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord. Natura 2000-område nr. 66. Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41

Natura 2000-handleplan Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord. Natura 2000-område nr. 66. Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord Natura 2000-område nr. 66 Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021. Stadil Fjord og Vest

Læs mere

Sorø Kommunes bidrag til et Grønt Danmarkskort

Sorø Kommunes bidrag til et Grønt Danmarkskort Sorø Kommunes bidrag til et Grønt Danmarkskort Udarbejdelse af Naturnetværk for Sorø Kommune til Kommuneplan 2014-21 Line Strandholm Magnussen og Kim Hansen, Sorø Kommune Anne-Marie C. Bürger og Johanne

Læs mere

Kommissorium for Kommuneplan Projektgruppen: Natur

Kommissorium for Kommuneplan Projektgruppen: Natur Kommissorium for Kommuneplan 2009-2020 Projektgruppen: Natur 1. Baggrund Med kommunalreformen er ansvaret for forvaltningen af det åbne land herunder naturen - flyttet fra amterne til kommunerne. Kommunerne

Læs mere

Natura 2000-handleplan Stubbe Sø

Natura 2000-handleplan Stubbe Sø Natura 2000-handleplan 2016 2021 Stubbe Sø Natura 2000-område nr. 48 Habitatområde H44 Titel: Natura 2000-handleplan 2016 2021 Stubbe Sø Udgiver: Syddjurs Kommune År: 2017 Forsidefoto: Trævlekrone fra

Læs mere

Hjortlund Landområde, Hjortlund gl. skole

Hjortlund Landområde, Hjortlund gl. skole i Kommuneplan 2010-2022 Hjortlund Landområde, Hjortlund gl. skole September 2012 Esbjerg Kommune side 2 Kommuneplan 2010-2022 Baggrund Esbjerg Byråd vedtog den 03-09-2012 at offentliggøre Forslag til Ændring

Læs mere

Planlagt anvendelse: Natur, kultur, fritidsområde,

Planlagt anvendelse: Natur, kultur, fritidsområde, Rammeområde: 1339-51 Tillæg 16 til Kommuneplanen Anvendelse i dag: Natur, kultur, fritidsområde Planlagt anvendelse: Natur, kultur, fritidsområde, nationalt samlingssted Miljøscreeningsdato: 7/3 2018 Miljøpåvirkning:

Læs mere

Skema til projektafgrænsning

Skema til projektafgrænsning Skema til projektafgrænsning Projektets navn: Lokalplan 311 Off formål, børnehave Støvring Ådal, Støvring Projektansvarlig: Toke Rinfeldt-Iversen (TRI) Miljøvurdering er påbegyndt: 28. 04.17 Miljøvurdering

Læs mere

Bekendtgørelse om Nationalpark Mols Bjerge

Bekendtgørelse om Nationalpark Mols Bjerge BEK nr 868 af 27/06/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 26. december 2016 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Naturstyrelsen, j.nr. 010-00222 Senere ændringer til

Læs mere

Bekendtgørelse om landsplandirektiv for overførsel af kystnære sommerhusområder til byzone i Fanø, Stevns, Vordingborg og Aarhus kommuner.

Bekendtgørelse om landsplandirektiv for overførsel af kystnære sommerhusområder til byzone i Fanø, Stevns, Vordingborg og Aarhus kommuner. Bekendtgørelse om landsplandirektiv for overførsel af kystnære sommerhusområder til byzone i Fanø, Stevns, Vordingborg og Aarhus kommuner. I medfør af 5 b, stk. 6, jf. 3, stk. 1, i lov om planlægning,

Læs mere

Fynsk Naturråd. Grønt Danmarkskort - et nyt tema i kommuneplanlægningen - eller?

Fynsk Naturråd. Grønt Danmarkskort - et nyt tema i kommuneplanlægningen - eller? Fynsk Naturråd Grønt Danmarkskort - et nyt tema i kommuneplanlægningen - eller? Dagsorden Velkomst 9.30-9.35 Præsentation af medlemmerne 9.35 10.05 Præsentation af naturrådets opgave 10.05 11.40 Frisk

Læs mere

Vindmøller og DN ikke kun som vinden blæser. Temadag for kommunalpolitikere. Ringkøbing, 2. marts 2010 Danmarks Naturfredningsforening

Vindmøller og DN ikke kun som vinden blæser. Temadag for kommunalpolitikere. Ringkøbing, 2. marts 2010 Danmarks Naturfredningsforening Vindmøller og DN ikke kun som vinden blæser Temadag for kommunalpolitikere Ringkøbing, 2. marts 2010 Danmarks Naturfredningsforening 100 års naturbeskyttelse Stiftet 1911 Naturfredningsloven 1925 Fredning

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vadehavet Ballum Enge, Husum Enge og Kamper Strandenge Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F67 Titel: Natura 2000-handleplan for Vadehavet Ballum

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 12. til Syddjurs Kommuneplan 2013 Potentielle økologiske forbindelser. Diameter 80 mm

Kommuneplantillæg nr. 12. til Syddjurs Kommuneplan 2013 Potentielle økologiske forbindelser. Diameter 80 mm Diameter 80 mm Indsæt ortofoto ved at gå ind i masteren: 7-Kommuneplantillæg -forside. Gå derefter ind i Lag-panelets Grafi k til Kommuneplantillæg forside og erstat det tredje lag med det ønskede billede.

Læs mere

Natura 2000-handleplan Nørrebæk ved Tvilho. Natura 2000-område nr. 87 Habitatområde H76

Natura 2000-handleplan Nørrebæk ved Tvilho. Natura 2000-område nr. 87 Habitatområde H76 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Nørrebæk ved Tvilho Natura 2000-område nr. 87 Habitatområde H76 Titel: Natura 2000-handleplan 2016 2021 Nørrebæk ved Tvilho Natura 2000-område nr. 87 Habitatområde H76

Læs mere