Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 107 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 107 Offentligt"

Transkript

1 Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 107 Offentligt Folketingets Skatteudvalg Christiansborg 8. december 2017 Svar på Skatteudvalgets spørgsmål nr. 107 (Alm. del) af 21. november 2017 Spørgsmål Ministeren bedes redegøre for de danske prioriteter på ministerens område og for de for Skatteudvalget relevante sager under Estlands EU-formandskab i 2. halvår Svar Det estiske formandskab har i sin formandsskabsperiode prioriteret arbejdet med at fremme et skattesystem, som er både konkurrencedygtigt og robust ift. skatteundgåelse og svig. Det ligger i forlængelse af den betydelige indsats på området i EU i de seneste år i lyset af seneste skattelæk og afsløringer af forskellige former for skatteundgåelse. Det estiske formandskab har, jf. deres formandsskabsprogram, fastholdt en høj prioritet på følgende områder: Skatteundgåelse Selskabsbeskatning i øvrigt Moms Således er man på seneste ECOFIN 5. december kommet videre med væsentlige aftaler på alle tre områder: Enighed om en fælles EU-sortliste over ikke-samarbejdsvillige tredjelande Rådskonklusioner om det videre arbejde med de digitale udfordringer for selskabsbeskatningen. Enighed om modernisering af momsreglerne for grænseoverskridende handel Et kort resume af tiltagene følger nedenfor. For en mere detaljeret gennemgang henvises til relevante samlenotater. Skatteundgåelse I fællesskab har man globalt og i EU gennemført væsentlige initiativer med henblik på at bekæmpe skatteundgåelse. Det har internt i EU ført til administrative forbedringer i form af bl.a. styrket gennemsigtighed og øget informationsdeling. Finansministeriet Christiansborg Slotsplads København K T E fm@fm.dk

2 Side 2 af 10 Estland har under sit formandskab fortsat arbejdet med en koordineret indsats mod skatteundgåelse. Særligt har der været fokus på den videre udarbejdelse af en fælles EU-liste over ikke-samarbejdsvillige skattejurisdiktioner (en EU-sortliste over skattely). Man har tillige arbejdet med at fremme transparens for skatterådgivere i kraft af en styrkelse af direktivet om administrativt samarbejde (DAC6). Direktivet blev oprindeligt vedtaget i 2011, og er siden da ændret en række gange, bl.a. for at styrke informationsudvekslingen mellem EU-landenes skattemyndigheder, jf. bilag 1. Sortliste På ECOFIN 5. december 2017 har man vedtaget en fælles liste over ikkesamarbejdsvillige tredjelande samt en liste over defensive foranstaltninger, som kan rettes mod de pågældende lande. EU s adfærdskodeksgruppe for erhvervsbeskatning 1 har i første omgang udvalgt 92 lande til nærmere undersøgelse på baggrund af 1) de økonomiske forbindelser til EU, 2) niveauet af økonomisk aktivitet i landet og 3) graden af økonomisk og politisk stabilitet i landet. Adfærdskodeksgruppen har efterfølgende undersøgt i hvilket omfang landene lever op til en række krav på skatteområdet. Lande kommer på sortlisten, hvis de i henhold til undersøgelsen ikke lever op til objektive kriterier om 1) skattegennemsigtighed, 2) fair beskatning og 3) tilfredsstillende implementering af OECD-standarder, og samtidig ikke på et tilstrækkeligt højt politisk niveau forpligter sig til fremadrettet at efterleve disse. Kriterierne svarer til de skærpede krav, som stilles til EU-landene internt, fx i kraft af antiskatteundgåelsesdirektivet og direktiverne om administrativt samarbejde på skatteområdet. Sortlisten er i sig selv et middel i kampen mod skatteundgåelse, og mange lande, har i dialogen med EU forpligtet sig til at efterleve kriterierne for at undgå at komme på sortlisten. Med henblik på at lægge yderligere pres på de pågældende tredjelande introduceres tillige en liste over defensive foranstaltninger, som kan rettes mod de lande, som optræder på listen. Rådskonklusionerne opfordrer til en EU-koordineret indsats mod skattely og indeholder to typer af defensive foranstaltninger. De ikke-skattemæssige defensive foranstaltninger afskærer de sortlistede lande fra udvalgte EU-midler, mens skattemæssige defensive foranstaltninger omfatter administrative foranstaltninger i form af øget national kontrol og lovgivningsmæssige i form af styrkede værnsregler. Sådanne værnsregler kan fx være oplysningskrav til skatterådgivere med relation til de sortlistede lande, nægtelse af skattefradrag for betalinger til disse og skærpede regler om beskatning af afkast fra disse lande. 1 Adfærdskodeksgruppen er en højniveauarbejdsgruppe med repræsentanter for alle EU-landene på skatteområdet.

3 Side 3 af 10 Desuden opfordrer udkastet på dansk foranledning til, at EU-landene anvender sortlisten aktivt i udenrigspolitikken. Det bemærkes, at den danske finansminister, skatteminister og udenrigsminister 9. november 2017 har skrevet til bl.a. det estiske formandskab og EU s højtstående repræsentant for udenrigsanliggender med en tilsvarende opfordring. Regeringen er generelt positiv overfor tiltag, der bekæmper skatteundgåelse og fremmer lige skattevilkår i og udenfor EU. Vi vil fra dansk side fortsat arbejde med at sikre ambitiøse og effektive tiltag, som yderligere kan fremme bekæmpelse af skatteundgåelse. Regeringen opfordrer desuden til, at man i EU fortsætter arbejdet med at hæve de interne regler og standarder på området, så det fremadrettet bliver endnu sværere at bedrive skatteundgåelse internt i EU. Transparens for skatterådgivere (DAC6) Kommissionen fremsatte i juni 2017 et forslag til en yderlig ændring af Rådets direktiv om administrativt samarbejde på beskatningsområdet (DAC6), jf. bilag 1. Forslaget indfører en obligatorisk indberetningspligt for skatterådgivere af relevante oplysninger i forbindelse med grænseoverskridende skatteplanlægning. Målet er at opnå større gennemsigtighed i forhold til skatteordninger, hvis mål er at fremme skatteundgåelse, samt i forhold til rådgivningen herom. En grænseoverskridende skatteordning vil skulle indberettes, hvis den opfylder visse kriterier, som er fastlagt i direktivet, som vurderes at indikere at arrangementet har til formål at undgå beskatning. Det kan fx være tilfældet, hvis rådgiverens aflønning afhænger af størrelsen af den skattemæssige fordel, som skatteyderen (klienten) forventes at opnå på baggrund af den konkrete rådgivning. Forslaget indebærer også, at EU-landenes skattemyndigheder automatisk skal udveksle den indhentede information. Regeringen stiller sig positivt overfor direktivforslaget, som giver EU-landenes skattemyndigheder endnu et middel til at bekæmpe grænseoverskridende skatteundgåelse og den deraf følgende udhuling af EU-landenes skattegrundlag. Man har under det estiske formandskab viderebehandlet direktivet på arbejdsgruppeniveau, men forslaget har endnu ikke været til drøftelse på ECOFIN. Selskabsbeskatning i øvrigt Indsatsen på selskabsskatteområdet i øvrigt har fokuseret på at tilvejebringe ordninger for den digitale beskatning, der sikrer, at man styrker princippet om, at selskabers overskud beskattes der, hvor værdien skabes. Desuden har man parallelt på arbejdsgruppe niveau arbejdet videre med ideen om hhv. en fælles selskabsskattebase (CCTB) og en fælles beskatning af finansielle transaktioner (FTT). Digital beskatning Man er på ECOFIN 5. december i forlængelse af en drøftelse nået til enighed om rådskonklusioner om de digitale udfordringer for EU-landenes skattesystemer.

4 Side 4 af 10 Rådskonklusionerne noterer sig, at en tilfredsstillende implementering af OECD s BEPS-anbefalinger (Base Erosion and Profit Shifting) i væsentligt omfang vil håndtere skatteundgåelsesproblemerne vedrørende den digitale økonomi, og opfordrer således EU-landene til at fortsætte arbejdet med implementeringen heraf. Rådskonklusionerne anerkender tillige, at der kan være yderligere digitale udfordringer for selskabsskatten og understreger derfor behovet for inden for rammerne af de gældende internationale principper for selskabsbeskatning at fortsætte arbejdet såvel i globalt regi som i EU. Forslaget indebærer, at man bl.a. bør fastholde det væsentlige princip, at selskabers overskud generelt beskattes i det land, hvor værdien er skabt. Et vigtigt element i den forbindelse er effektive regler for såkaldt transfer pricing, som modvirker, at virksomheder gennem skæv koncernintern prissætning kan flytte overskuddet til lande uden forbindelse til det land, hvor værdien reelt skabes (det såkaldte armslængdeprincip). Rådskonklusionerne imødeser, at Kommissionen i begyndelsen af 2018 fremlægger et præciseret forslag til, hvordan EU skal gribe udfordringen an, men fremhæver samtidig Rådets præference for globale løsninger. Idet flere EU-lande har vist interesse herfor, kan Kommissionen overveje en vurdering af midlertidige løsninger såsom forslaget om en omsætningsskat i det omfang, at en sådan ikke strider mod landenes dobbeltbeskatningsoverenskomster. I tillæg hertil bør Kommissionen undersøge de økonomiske konsekvenser samt de tekniske og juridiske udfordringer ved en sådan skat. Generelt støtter regeringen tiltag, som bekæmper skatteundgåelse, og som sikrer en fair selskabsbeskatning og lige konkurrencevilkår for virksomhederne Det er positivt, at rådskonklusionerne understreger det grundlæggende princip, at selskabsbeskatning foregår i det land, hvor værdien skabes. Fra dansk side er man optaget af, at EU i samarbejde med OECD arbejder for en fælles international løsning, idet udfordringerne på området har global karakter. Det bemærkes at der parallelt med Kommissionens arbejde også pågår et arbejde i OECD, hvor der bl.a. ses på, i hvilket omfang BEPS-anbefalingerne fra 2015 vil håndtere de digitale udfordringer. Efter planen offentliggøres en foreløbig rapport herom i marts 2018 og en endelig rapport i 2020.

5 Side 5 af 10 Fælles selskabsskattebase (CCTB) Kommissionen fremsatte i oktober 2016 et forslag om en fælles selskabsskattebase (Common Corporate Tax Base (CCTB)), som gør det muligt for et selskab med grænseoverskridende aktivitet i EU at opgøre den skattepligtige indkomst efter ét sæt fælles EU-regler. Kommissionen har annonceret et efterfølgende forslag (CCCTB), der derudover konsoliderer selskabsskattebasen i EU. Konsolidering betyder, at en virksomhed eller koncern med aktivitet i flere EU-lande kun vil skulle opgøre én samlet indkomst for hele virksomheden eller koncernen og ikke længere indkomster for alle de forskelle filialer eller koncernselskaber i forskellige EU-lande. Indkomsten vil herefter skulle fordeles til beskatning mellem de berørte EU-lande efter en nærmere fordelingsnøgle. Hvert land skulle herefter kunne beskatte den del af indkomsten, som henførtes til det pågældende land, med sine egne selskabsskattesatser. De to forslag erstatter et tidligere forslag til CCCTB fra 2011, som grundet manglende fremdrift i forhandlingerne blev trukket tilbage. Det er meningen, at der først forhandles om forslaget til en fælles base (CCTB), førend der forhandles om konsolideringen (CCCTB). De nye forslag bygger generelt på forslaget fra 2011, idet der dog er introduceret enkelte nye elementer. Som noget nyt bliver anvendelsen af reglerne obligatorisk for store multinationale koncerner med en samlet årlig omsætning på over 750 mio. euro (ca. 5,6 mia. kr.), modsat det tidligere direktivforslag, hvor det var frivilligt for alle koncerner. For øvrige koncerner er reglerne frivillige. Derudover er der enkelte væsentligste nye elementer i forslaget ift. det fra Det er bl.a. et såkaldt super-fradrag for udgifter til forskning og udvikling og et fradrag for egenkapitalfinansiering af investeringer. Med super-fradraget, kan virksomheder få fradrag for mere end 100 pct. af deres udgifter til forskning og udvikling. Det skal tilskynde virksomhederne til at investere i forskning og udvikling. Med fradraget for egenkapitalfinansiering af investeringer søges det at sikre en mere lige skattemæssig behandling af investeringer finansieret med egenkapital (som i dag generelt ikke er omfattet af skattefradrag) og gældsfinansierede investeringer (som i dag typisk er omfattet af skattefradrag i form af rentefradrag). Der gives alene fradrag for ny egenkapital. Under det estiske formandskab har man forsat behandling af forslaget på arbejdsgruppeniveau, men sagen har ikke været på ECOFIN udover en indledende præsentation lige efter offentliggørelsen af forslaget. Regeringen arbejder konstruktivt i forhandlingerne. Målet er at få udvidet den foreslåede selskabsskattebase, så forslaget ikke reducerer provenuet ift. i dag. Målet er også at gøre skattebasen mere robust ift. skatteundgåelse, så direktivet får

6 Side 6 af 10 værnsregler på niveau med de danske eller giver bedre mulighed for at have skrappere nationale værnsregler. Beskatning af finansielle transaktioner (FTT) Kommissionen fremsatte i februar 2013 et forslag til et forstærket samarbejde om en fælles ordning for beskatning af finansielle transaktioner (FTT). Målet med forslaget er at indføre en harmoniseret FTT for de 10 lande, som deltager i samarbejdet (Belgien, Frankrig, Grækenland, Italien, Portugal, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Tyskland og Østrig). Mens deltagerlandene løbende drøfter samarbejdet, medvirker de ikke-deltagende lande, herunder Danmark, i behandlingen af tekniske og politiske spørgsmål dog uden at have stemmeret. Man har foreløbig ikke kunnet opnå enighed om forslaget, som under det estiske formandskab udelukkende er blevet drøftet på arbejdsgruppeniveau. Regeringen ønsker hverken at indføre en FTT eller at deltage i det forstærkede samarbejde herom. En FTT indebærer nogle udfordringer i form af risiko for mindsket likviditet og effektivitet af de finansielle markeder og vil som udgangspunkt blive pålagt alle finansielle transaktioner og belaste husholdninger og virksomheder i form af højere finansieringsomkostninger. Regeringen lægger vægt på, at der tages højde for ikke-deltagende EU-landes interesser i arbejdet med en afgift på finansielle transaktioner. Moms Det estiske formandsskab har fokuseret på at modernisere momssystemet med henblik på at reducere administrative byrder og styrke moms-systemets robusthed over for svig. Man har sideløbende hermed arbejdet med en pakke til modernisering af momssystemet for grænseoverskridende salg mellem virksomheder, mens man stadig afventer enighed om moms på e-bøger mv. og generel omvendt betalingspligt. Det ventes i øvrigt, at formandskabet i indeværende halvår vil fremlægge et forslag til administrativt samarbejde, som dog først vil blive substansbehandlet efter formandsskabsperioden ophører. Modernisering af momsreglerne for grænseoverskridende handel Det estiske formandskab har prioriteret en styrkelse af det indre marked, og som en del af dette arbejde har man haft fokus på et digitalt indre marked. I forlængelse heraf har man på ECOFIN 5. december enstemmigt og uden videre drøftelse vedtaget et udspil om modernisering af momsreglerne for grænseoverskridende salg af varer og ydelser til forbrugere, særligt e-handel. Forslaget er en styrkelse af den hovedregel, at der skal betales moms i forbrugslandet. I dag gælder dette princip ved EU-virksomheders salg over forbrugslandets fjernsalgsgrænse, som varierer væsentligt på tværs af EU-landene, og som i Danmark er kr.

7 Side 7 af 10 Forslaget indfører én fælles og relativt lav fjernsalgsgrænse i EU. Det betyder, at en virksomhed, som samlet eksporterer varer og services for mere end euro til andre EU-lande årligt, skal betale moms af salget til de respektive EUlande, hvor varerne forbruges. Det betyder tillige, at kun virksomheder, som samlet eksporterer for mindre euro til andre EU-lande årligt, betaler moms af alle disse salg i deres hjemlande. Systemet sikrer en højere andel af beskatning i forbrugslandet end i dag og udgør samtidig en forbedring og en forsimpling af det eksisterende system. Forslaget åbner ligeledes for, at virksomhederne kan gøre brug af en såkaldt One Stop Shop (OSS), hvor virksomhederne kun ét sted skal angive og afregne deres moms til de forskellige EU-lande, hvor de har en omsætning. Dermed slipper virksomhederne for at skulle momsregistreres i hvert af disse lande. Forslaget fjerner endvidere momsfritagelsen for små forsendelser fra tredjelande, hvilket udover at øge beskatningen i forbrugslandet tillige eliminerer en kilde til ulige konkurrence og momssvig. Forslaget forbedrer endvidere rammerne for samarbejdet mellem EU-landenes skattemyndigheder og reducerer unødige administrative byrder for især små og mellemstore virksomheder. De væsentligste dele af forslaget træder i kraft 1. januar Regeringen støtter stærkt moderniseringen af momssystemet, som har positive statsfinansielle konsekvenser, og giver praktiske lettelser for virksomhederne, samt bidrager til mere lige konkurrence og reducerer svig. Moms på e-bøger Med henblik på en yderligere styrkelse af det digitale indre marked fremsatte Kommissionen i december 2016 samtidig med forslaget om modernisering af momsreglerne for grænseoverskridende handel et forslag om en omlægning af momsen på bøger, aviser og tidsskrifter. De gældende regler rummer en forskel mellem momssatsen for elektroniske bøger, aviser og tidsskrifter, som skal pålægges den generelt gældende momssats, (mindst 15 pct.), og momssatsen for trykte bøger, aviser og tidsskrifter, som kan pålægges en nedsat momssats. Der foreligger et kompromisforslag, hvor alle EU-lande nu må anvende nedsat momssats (ned til 5 pct.) for elektroniske bøger, aviser og tidsskrifter. Det svarer til, hvad man må i dag for trykte udgaver. Derudover får de lande, som pr. 1. januar 2017 anvendte en stærkt nedsat sats (under 5 pct.) og nulsatser på trykte bøger, aviser og tidsskrifter mulighed for at anvende de samme lave satser på elektroniske versioner. Forslaget skal give bedre mulighed end i dag for at bruge samme sats på hhv. trykte og elektroniske udgivelser. Samtidig er kompromiset mere restriktivt end Kommissionens oprindelige forslag, som gav alle lande lov at indføre nulsatser for

8 Side 8 af 10 både trykte og elektroniske udgivelser. Man er ikke nået nærmere enighed om forslaget under det estiske formandsskab. Regeringen arbejder ud fra den mangeårige hovedregel, at der ikke bør skabes nye muligheder for nedsatte momssatser eller nulmoms, da de afstedkommer konkurrencevridning, gør momssystemet mere kompliceret og giver indtægtstab. Regeringen er dog åben overfor det konkrete forslag, fordi det udelukkende åbner mulighed for nedsatte satser på elektroniske udgivelser og giver mulighed for ligebehandling med trykte modparter. Fordi der i udgangspunktet altid er forbrugslandsbeskatning på elektroniske ydelser, dvs. dansk moms når de sælges til forbrugere i Danmark, har det mindre betydning, hvilke nedsatte satser andre lande har på elektroniske udgivelser. Regeringen kan derfor acceptere at give de enkelte EU-lande mulighed for at indføre lavere momssatser på elektroniske bøger, aviser og tidsskrifter og støtter en løsning på linje med formandskabets kompromisforslag. Endeligt momssystem Kommissionen har i oktober 2017 præsenteret en lovpakke med forslag til en omlægning af momssystemet for grænseoverskridende handel mellem virksomheder (B2B). En efterfølgende lovpakke ventes fremlagt i foråret For grænseoverskridende varesalg mellem virksomheder på tværs af EU's grænser opkræves den købende virksomhed moms af købet til sit eget lands momssats, men får samtidig fradrag herfor, hvorfor transaktionen reelt set sker uden moms. Når den købende virksomheder sælger varer og ydelser videre i sit eget land opkræves moms som normalt. Kommissionen foreslår nu, at det endelige momssystem skal være baseret på almindelig betalingspligt og forbrugslandsprincippet. Dvs. den sælgende virksomhed vil skulle opkræve moms ved salg til det land, kunden befinder sig i og med dennes sats. Der vil etableres en såkaldt One Stop Shop (OSS), hvor virksomheder kan registreres og afregne moms for deres salg til samtlige af de EU-lande, hvori de har deres salg, uden at skulle momsregistreres i alle disse lande. Målet med reformen er i høj grad at bekæmpe momssvig. Kommissionen vurderer, at det foreslåede endelige momssystem vil reducere det grænseoverskridende momssvig betydeligt, samtidig med at det vil reducere byrderne for erhvervslivet ved grænseoverskridende salg i EU. Regeringen støtter et mere effektivt, robust og svigsikret momssystem og ser positivt på Kommissionens overordnede plan for det endelige momssystem, med forbrugslandsbeskatning og brug af en OSS-ordning.

9 Side 9 af 10 Generel omvendt betalingspligt Kommissionen fremsatte i december 2016 et forslag om generel omvendt betalingspligt for moms. Forslaget skal det muligt for de EU-lande, som i særlig grad er ramt af momssvig, at anmode Kommissionen om tilladelse til at midlertidigt at indføre en generel omvendt betalingspligt. Generel omvendt betalingspligt betyder, at opkrævningen for moms udelukkende sker i det sidste led i værdikæden, fx en detailforretning, der sælger videre til en privat kunde. Det afviger fra normale momsregler, hvor der afregnes moms i hvert led i værdikæden. Under det forhenværende formandskab nåede man ikke til enighed om forslaget, og en genoptagelse af forhandlingerne afventer fortsat. Regeringen anser det for vigtigt, at forslaget holdes afgrænset til lande, som er særlig ramt af momssvig og ikke udvides til også at omfatte nabolande. Desuden bør også hensynet til virkningerne på det indre marked vægtes højt. Alt i alt er EU-landene med en ihærdig og fælles indsats nået langt på flere centrale områder ift. skatteområdet generelt, og regeringen ser frem til at fortsætte arbejdet med forbedringer af skattesystemerne til gavn for både virksomheder og borgere. Med venlig hilsen Kristian Jensen Finansminister

10 Side 10 af 10 Bilag 1: Kort oversigt over DAC, samt visse nylige tiltag mod skatteundgåelse EU har over de seneste år gennemført en række forslag for at styrke samarbejdet i EU om at bekæmpe skatteunddragelse og skatteundgåelse i form af aggressiv skatteplanlægning mv. og øge gennemsigtigheden. Flere af forslagene har medført ændringer i direktivet om administrativt samarbejde på skatteområdet (DAC), der oprindeligt blev vedtaget i Ændringerne implementerer generelt OECD-standarder på området. Tabel 1 Oversigt over DAC, samt visse nylige tiltag mod skatteundgåelse Tiltag Indhold Vedtagelse Ikrafttræden DAC1 Regler og procedurer for udveksling af information mellem skattemyndighederne / automatisk udveksling an visse typer information Feb. 11 Jan. 13/15 DAC2 Automatisk udveksling af oplysninger om finansielle konti og renteindtægter Dec. 14 Jan. 16 DAC3 Automatisk udveksling af oplysninger om grænseoverskridende skatteafgørelser Dec. 15 Jan. 17 DAC4 Land-for-land skatterapportering / automatisk udveksling af disse oplysninger Maj 16 Jan. 17/18 DAC5 Skattemyndighederne får adgang til oplysninger iht. hvidvaskreglerne Dec. 16 Jan. 18 ATAD1 Værnsregler mod de mest udbredte former for selskabsskatteundgåelse Jul. 16 Jan. 19 ATAD2 Værnsregler mod mismatches i EU- og 3.-landes selskabsskattelovgivning Maj 17 Jan 20/22 Offentlighed om land-for-land rapportering (via. regnskabsregler EP involveret) Under forhandling EU-sortliste over ikke-samarbejdsvillige skattejurisdiktioner Vedtaget Dec. 17 AMLD5 Bl.a.: Udveksling og potentielt offentlighed - af information om reelle ejere Under forhandling Anm.: ATAD: Anti Tax Avoidance Direktive. EP: Europa-Parlamentet. AMLD: Hvidvaskdirektiv.

Talepunkt til Skatteudvalget 11. februar 2016

Talepunkt til Skatteudvalget 11. februar 2016 Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 239 Offentligt Talepunkt til Skatteudvalget 11. februar 2016 5. februar 2016 F5 Jeg vil først orientere udvalget om de centrale skattesager

Læs mere

Talepunkt til Skatteudvalget 15. juni forud for ECOFIN 17. juni 2016

Talepunkt til Skatteudvalget 15. juni forud for ECOFIN 17. juni 2016 Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 518 Offentligt Talepunkt til Skatteudvalget 15. juni forud for ECOFIN 17. juni 2016 9. juni 2016 F5 På dagsordenen for ECOFIN 17. juni er der

Læs mere

Talepunkt til Skatteudvalget 1. december forud for ECOFIN 6. december 2016

Talepunkt til Skatteudvalget 1. december forud for ECOFIN 6. december 2016 Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 114 Offentligt Talepunkt til Skatteudvalget 1. december forud for ECOFIN 6. december 2016 1. december 2016 F5 På dagsordenen for ECOFIN 6.

Læs mere

Skatteudvalget (2. samling) SAU Alm.del Bilag 47 Offentligt

Skatteudvalget (2. samling) SAU Alm.del Bilag 47 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del Bilag 47 Offentligt 24. september 2015 Samlet kommenteret dagsorden vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 6. oktober 2015 1) Automatisk udveksling af information

Læs mere

Spørgsmål O Giver Paradise Papers ministeren anledning til at foretage sig yderligere på skatteområdet, og vil ministeren

Spørgsmål O Giver Paradise Papers ministeren anledning til at foretage sig yderligere på skatteområdet, og vil ministeren Skatteudvalget 2017-18 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 215 Offentligt 30. november 2017 J.nr. 2017-7657 Kontor: PES, P&A, K&U og International Koordinering Samrådsspørgsmål O, P, Q og R - Tale til

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 28 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 28 Offentligt Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 28 Offentligt Europaudvalget, Skatteudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 1. februar 2016 Kommissionens nye skattepakke og aktuelle

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 57 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 57 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 57 Offentligt 30. november 2015 Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 8. december 2015 1) Kommissionens forslag om sekuritisering - Orientering fra formandskabet

Læs mere

- Tale til besvarelse af spørgsmål A, B og C den 14. december 2017

- Tale til besvarelse af spørgsmål A, B og C den 14. december 2017 Skatteudvalget 2017-18 L 63 endeligt svar på spørgsmål 3 Offentligt 7. december 2017 J.nr. 2017-5651 Kontor: International koordinering Samrådsspørgsmål A, B og C - Tale til besvarelse af spørgsmål A,

Læs mere

1. Den 25. oktober 2016 vedtog Kommissionen reformpakken for selskabsskat.

1. Den 25. oktober 2016 vedtog Kommissionen reformpakken for selskabsskat. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 2. december 2016 (OR. en) 14752/1/16 REV 1 FISC 204 ECOFIN 1094 I/A-PUNKTSNOTE fra: til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet De Faste Repræsentanters

Læs mere

Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 5. maj 2009

Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 5. maj 2009 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 296 Offentligt 28. april 2009 Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 5. maj 2009 1. Økonomisk og finansiel situation - Udveksling af synspunkter 2. Kvalitet

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 137 Offentligt Grund og nærhedsnotat 3. marts 2016 J.nr. 16-0115195 Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Proces og Administration Forslag til Rådets

Læs mere

3. For at opnå dette foreslår Kommissionen tiltag i meddelelsen med henblik på at: øge udvekslingen af oplysninger om de reelle ejere

3. For at opnå dette foreslår Kommissionen tiltag i meddelelsen med henblik på at: øge udvekslingen af oplysninger om de reelle ejere Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. oktober 2016 (OR. en) 12670/1/16 REV 1 FISC 141 ECOFIN 846 I/A-PUNKTSNOTE fra: til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet De Faste Repræsentanters

Læs mere

Svar på Skatteudvalgets spørgsmål nr. 76 (alm. del) af 22. november 2006

Svar på Skatteudvalgets spørgsmål nr. 76 (alm. del) af 22. november 2006 Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 76 Offentligt Svar på Skatteudvalgets spørgsmål nr. 76 (alm. del) af 22. november 2006 Spørgsmål: Ministeren bedes oversende sit talepapir fra samrådet den

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0452 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat 2. september 2016 J.nr. 16-0830820 Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Proces og Administration ABL Forslag

Læs mere

Samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 4. marts 2008

Samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 4. marts 2008 Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Bilag 99 Offentligt 26. februar 2008 Samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 4. marts 2008 Foreløbig oversigt over rådsmødet (ECOFIN) den 4. marts 2008 1. Implementering

Læs mere

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 8 Offentligt 1. oktober 2007 Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Foreløbig oversigt over Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 1. Implementering

Læs mere

8792/16 gng/top/ipj 1 DG G 2B

8792/16 gng/top/ipj 1 DG G 2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 13. maj 2016 (OR. en) 8792/16 FISC 73 ECOFIN 383 I/A-PUNKTSNOTE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet De Faste Repræsentanters Komité (2. afdeling)/rådet

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 119 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 119 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 119 Offentligt Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaards talepapir Det talte ord gælder A1 Anledning: Samråd i SAU 6. november 2014

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 186 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 186 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 186 Offentligt 1. februar 2016 Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 12. februar 2016 1) Tiltag mod skatteundgåelse på selskabsskatteområdet

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 21 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 21 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del Bilag 21 Offentligt 27. oktober 2016 Samlenotat vedr. dagsordenen for rådsmødet (ECOFIN) den 8. november 2016 1) Rapporten om sundheds- og langtidspleje og finanspolitisk

Læs mere

Skatteudvalget SAU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 11 Offentligt

Skatteudvalget SAU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 11 Offentligt Skatteudvalget 2012-13 SAU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 11 Offentligt Folketingets Skatteudvalg Sagsnr. Doknr. Folketingets Skatteudvalg har d. 5. oktober 2012 stillet følgende spørgsmål nr. 11

Læs mere

Europaudvalget 2008 2857 - økofin Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2008 2857 - økofin Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2008 2857 - økofin Bilag 2 Offentligt 22. februar 2008 Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 4. marts 2008 Dagsordenspunkt 4a: Bekæmpelse af momssvig Resumé Formandskabet ventes

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 62 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 62 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 62 Offentligt 3. december 2015 Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 8. december 2015 1) Kommissionens forslag om sekuritisering - Orientering fra formandskabet

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 14. april 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 14. april 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 14. april 2016 (OR. en) 7949/16 ADD 2 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 12. april 2016 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: DRS 6 COMPET 156 ECOFIN 289 FISC 53 CODEC 461

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat om forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem

Grund- og nærhedsnotat om forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem Skatteudvalget 2017-18 SAU Alm.del Bilag 229 Offentligt Notat Grund- og nærhedsnotat om forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem til fastlæggelse

Læs mere

Hermed følger til delegationerne dokument - COM(2018) 146 final ANNEX.

Hermed følger til delegationerne dokument - COM(2018) 146 final ANNEX. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. marts 2018 (OR. en) 7418/18 ADD 1 FISC 149 ECOFIN 275 DIGIT 46 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 22. marts 2018 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Jordi AYET PUIGARNAU,

Læs mere

Regeringen ser det her som en international opgave, der skal løses internationalt. Og det arbejder regeringen benhårdt for.

Regeringen ser det her som en international opgave, der skal løses internationalt. Og det arbejder regeringen benhårdt for. Finansudvalget 2015-16 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 332 Offentligt 27. maj 2016 J.nr. 16-0661132 Selskab, Aktionær og Erhverv MAK Samrådsspørgsmål Y - Tale til besvarelse af spørgsmål Y den 2.

Læs mere

9452/16 ef/bmc/ef 1 DG G 2B

9452/16 ef/bmc/ef 1 DG G 2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 25. maj 2016 (OR. en) 9452/16 FISC 85 ECOFIN 502 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: dato: 25. maj 2016 til: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne Tidl.

Læs mere

Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 27 Offentligt

Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 27 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 27 Offentligt 3. november 2015 Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 10. november 2015 1) Kommissionens handlingsplan for en kapitalmarkedsunion - Rådskonklusioner

Læs mere

Foreløbigt grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg

Foreløbigt grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del Bilag 243 Offentligt Notat 30. juni 2017 J.nr. 2017-3947 Kontor: Proces og Administration Foreløbigt grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Initialer: DB

Læs mere

Skatteudvalget SAU alm. del Bilag 189 Offentligt

Skatteudvalget SAU alm. del Bilag 189 Offentligt Skatteudvalget 2010-11 SAU alm. del Bilag 189 Offentligt Europaudvalget og Skatteudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 13. april 2011 Et fælles selskabsskattegrundlag

Læs mere

PensionDanmarks skattepolitik udgør en del af den overordnede finansielle strategi for koncernen.

PensionDanmarks skattepolitik udgør en del af den overordnede finansielle strategi for koncernen. Skattepolitik Baggrund og ramme PensionDanmark forvalter i dag pensionsopsparinger for mere end 738.000 danske lønmodtagere og spiller en betydelig rolle som investor i både det danske og det internationale

Læs mere

14166/16 lma/lao/hm 1 DG G 2B

14166/16 lma/lao/hm 1 DG G 2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 8. november 2016 (OR. en) 14166/16 FISC 187 ECOFIN 1014 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet dato: 8. november 2016 til: delegationerne

Læs mere

Samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 10. februar 2009

Samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 10. februar 2009 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 124 Offentligt 2. februar 2009 Samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 10. februar 2009 Dagsorden, 1. udgave 1. Forberedelse af Det Europæiske Råd den 19.-20. marts

Læs mere

Spørgsmål 61: Ministeren bedes oversende sit talepapir fra samrådet den 20. oktober 2004 om samrådsspørgsmål A.

Spørgsmål 61: Ministeren bedes oversende sit talepapir fra samrådet den 20. oktober 2004 om samrådsspørgsmål A. 27. oktober 2004 Besvarelse af spørgsmål 61, alm. del, stillet af Folketingets Skatteudvalg den 20. oktober 2004 Spørgsmål 61: Ministeren bedes oversende sit talepapir fra samrådet den 20. oktober 2004

Læs mere

Rådsmødet (ECOFIN) den 10. marts 2009

Rådsmødet (ECOFIN) den 10. marts 2009 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 158 Offentligt 23. februar 2009 Rådsmødet (ECOFIN) den 10. marts 2009 Dagsorden, 1. udgave 1. Implementering af Stabilitets- og Vækstpagten a) Stabilitets- og konvergensprogrammerne

Læs mere

Høringssvar EU-Kommissionens forslag til modernisering af momsreglerne for e- handel mellem virksomheder og forbrugere på tværs af grænserne

Høringssvar EU-Kommissionens forslag til modernisering af momsreglerne for e- handel mellem virksomheder og forbrugere på tværs af grænserne Skatteministeriet Moms, afgifter og Told Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K Pr. mail: KER@skm.dk, LLJ@skm.dk og juraogsamfundsøkonomi@skm.dk 25. januar 2017 Høringssvar EU-Kommissionens forslag

Læs mere

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Skatteudvalget 2012-13 SAU Alm.del Bilag 271 Offentligt Notat J.nr. 13-0189237 Den 8. juli 2013 Proces og Administration Mhh GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europa-Kommissionens forslag

Læs mere

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 28 Offentligt

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 28 Offentligt Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 28 Offentligt Europaudvalget og Skatteudvalget Klima-, EU-konsulenten Energi- og Bygningsudvalgets EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 26. maj 2015 Skatteunddragelse

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 258 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 258 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2015-16 ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 258 Offentligt Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget Christiansborg Svar på Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalgets

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. marts 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. marts 2017 (OR. en) Conseil UE Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. marts 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0406 (CNS) 7118/17 LIMITE PUBLIC FISC 61 ECOFIN 187 NOTE fra: til: Generalsekretariatet for

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 159 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 159 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del Bilag 159 Offentligt 7. december 2016 SUHB DI-2016-13952 Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K Sendes pr. e-mail: jlv@skm.dk; nk@skm.dk cc juraogsamfundsoekonomi@skm.dk

Læs mere

Dette er et nyt notat. Grund- og nærhedsnotat oversendes til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Skatteudvalg.

Dette er et nyt notat. Grund- og nærhedsnotat oversendes til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Skatteudvalg. Skatteudvalget 2018-19 SAU Alm.del - Bilag 111 Offentligt Notat 6. januar 2019 J.nr. 2018-8525 Kontor: Moms, Afgiter og Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Forslag til Rådets forordning

Læs mere

Teknisk gennemgang af Europa-Kommissionens forslag til en fælles konsolideret selskabsskattebase Den 11. november 2016

Teknisk gennemgang af Europa-Kommissionens forslag til en fælles konsolideret selskabsskattebase Den 11. november 2016 Europaudvalget 2016-17 EUU Alm.del Bilag 150 Offentligt Teknisk gennemgang af Europa-Kommissionens forslag til en fælles konsolideret selskabsskattebase Den 11. november 2016 Common Consolidated Corporate

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 126 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 126 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 126 Offentligt 25. februar 2016 Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 8. marts 2016 1) Direktiv om land for land-rapportering på beskatningsområdet (DAC4)

Læs mere

Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) 17. maj 2019

Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) 17. maj 2019 Skatteudvalget 2018-19 SAU Alm.del - Bilag 216 Offentligt 7. maj 2019 Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) 17. maj 2019 1) Forslag om punktafgiftspakke KOM(2018)346, KOM(2018)349 og KOM (2018)341 2)

Læs mere

Europaudvalget 2008 2872 - Økofin Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2008 2872 - Økofin Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2008 2872 - Økofin Bilag 3 Offentligt 22. maj 2008 Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 3. juni 2008 Dagsordenspunkt 6a: Moms på finansielle tjenesteydelser og forsikringstjenesteydelser

Læs mere

Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 7. oktober

Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 7. oktober 30. september 2008 Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 7. oktober 2008 Dagsordenspunkt 3a: Bekæmpelse af momssvig: i) Svigsbekæmpelse Resumé Der ventes en drøftelse af Kommissionens forslag

Læs mere

2. Baggrund Kommissionen har ved KOM(2016) 811 af 21. december 2016 fremsat forslag om ændring

2. Baggrund Kommissionen har ved KOM(2016) 811 af 21. december 2016 fremsat forslag om ændring Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del Bilag 116 Offentligt Notat Grund- og nærhedsnotat om forslag til Rådets direktiv om ændring af momssystemdirektivet (direktiv 2006/112/EF) for så vidt angår midlertidig

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0170/13. Ændringsforslag

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0170/13. Ændringsforslag 20.3.2019 A8-0170/13 13 om økonomisk kriminalitet, skatteunddragelse og skatteundgåelse Punkt 306 306. bemærker med bekymring, at tredjelande kan ophæve ikkeoverensstemmende skatteordninger, men erstatte

Læs mere

12852/18 HOU/ks ECOMP.2.B. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. november 2018 (OR. en) 12852/18. Interinstitutionel sag: 2016/0406 (CNS)

12852/18 HOU/ks ECOMP.2.B. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. november 2018 (OR. en) 12852/18. Interinstitutionel sag: 2016/0406 (CNS) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. november 2018 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0406 (CNS) 12852/18 FISC 400 ECOFIN 884 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: RÅDETS

Læs mere

En fælles selskabsskattebase i EU CCCTB

En fælles selskabsskattebase i EU CCCTB Skatteudvalget 2010-11 SAU alm. del Bilag 198 Offentligt En fælles selskabsskattebase i EU CCCTB (Common Consolidated Corporate Tax Base) 27. april 2011 Hovedelementerne i forslaget Fælles: Et fælles regelsæt(skattebase)

Læs mere

6674/16 top/top/ipj 1 DG G 2B

6674/16 top/top/ipj 1 DG G 2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 4. marts 2016 (OR. en) 6674/16 FISC 33 ECOFIN 189 A-PUNKTSNOTE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: Rådet Tidl. dok. nr.: 6452/16 Vedr.: Adfærdskodeksens

Læs mere

EU-SKATTEPAKKE TÆT PÅ VEDTAGELSE

EU-SKATTEPAKKE TÆT PÅ VEDTAGELSE 16. februar 2006 Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 77 19 Resumé: EU-SKATTEPAKKE TÆT PÅ VEDTAGELSE Skattepakken, der ifølge en tidligere EU-beslutning skal vedtages samlet, omfatter tre bestanddele:

Læs mere

Samråd i SAU den 28. april 2016 Spørgsmål Å-Ø stillet efter ønske fra Jesper Petersen (S) og Peter Hummelgaard Thomsen (S).

Samråd i SAU den 28. april 2016 Spørgsmål Å-Ø stillet efter ønske fra Jesper Petersen (S) og Peter Hummelgaard Thomsen (S). Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 427 Offentligt [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] 21. april 2016 Samråd i SAU den 28. april 2016 Spørgsmål Å-Ø stillet efter ønske fra Jesper Petersen

Læs mere

DIREKTIVER. under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 113,

DIREKTIVER. under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 113, 27.12.2018 L 329/3 DIREKTIVER RÅDETS DIREKTIV (EU) 2018/2057 af 20. december 2018 om ændring af direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem, for så vidt angår en midlertidig anvendelse af

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Skatteudvalget 2018-19 SAU Alm.del - Bilag 110 Offentligt Notat 8. januar 2019 J.nr. 2018-8540 Kontor: Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Forslag til Rådets direktiv om ændring af Rådets

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. oktober 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. oktober 2016 (OR. en) for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. oktober 2016 (OR. en) 12764/16 FISC 145 ECOFIN 861 I/A-PUNKTSNOTE fra: til: Vedr.: Generalsekretariatet for De Faste Repræsentanters Komité (2. afdeling)/ Udkast

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 213 af 10. april /Ivar Nordland

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 213 af 10. april /Ivar Nordland Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 213 Offentligt J.nr. 2008-418-0046 Dato: 30. april 2008 Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 213 af 10. april

Læs mere

Grund- og Nærhedsnotat om

Grund- og Nærhedsnotat om Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0381 Bilag 1 Offentligt Notat Skatteministeriets Koncerncenter Jura og Samfundsøkonomi Skatteadministration 1. september 2010 1. september 2010 J.nr. 2010-221-0032 Grund-

Læs mere

A8-0326/ Skattemyndighedernes adgang til oplysninger indberettet i henhold til hvidvaskreguleringen

A8-0326/ Skattemyndighedernes adgang til oplysninger indberettet i henhold til hvidvaskreguleringen 18.11.2016 A8-0326/ 001-022 ÆNDRINGSFORSLAG 001-022 af Økonomi- og Valutaudvalget Betænkning Emmanuel Maurel A8-0326/2016 Skattemyndighedernes adgang til oplysninger indberettet i henhold til hvidvaskreguleringen

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 32 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 32 Offentligt Skatteudvalget 2017-18 SAU Alm.del Bilag 32 Offentligt 26. oktober 2017 Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) 7. november 2017 1) Modernisering af momsreglerne for grænseoverskridende salg af varer

Læs mere

Aftale om en styrket indsats mod skattely mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten.

Aftale om en styrket indsats mod skattely mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Aftale om en styrket indsats mod skattely mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten December 2014 Regeringen (Socialdemokraterne og Radikale Venstre), Dansk Folkeparti,

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 601 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 601 Offentligt Skatteudvalget 2012-13 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 601 Offentligt Folketingets Skatteudvalg Sagsnr. 2013-08847 Doknr. 123289 Dato 26-07-2013 Folketingetsskatteudvalg har d.4. juli 2013 stillet

Læs mere

BEGRUNDET UDTALELSE FRA ET NATIONALT PARLAMENT OM NÆRHEDSPRINCIPPET

BEGRUNDET UDTALELSE FRA ET NATIONALT PARLAMENT OM NÆRHEDSPRINCIPPET Europa-Parlamentet 2014-2019 Retsudvalget 17.4.2019 BEGRUNDET UDTALELSE FRA ET NATIONALT PARLAMENT OM NÆRHEDSPRINCIPPET Om: Begrundet udtalelse fra det maltesiske Repræsentanternes Hus om forslag til Rådets

Læs mere

* UDKAST TIL BETÆNKNING

* UDKAST TIL BETÆNKNING Europa-Parlamentet 2014-2019 Økonomi- og Valutaudvalget 2016/0370(CNS) 23.5.2017 * UDKAST TIL BETÆNKNING om forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 2006/112/EF og direktiv 2009/132/EF for så

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 18. juni 2015 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 18. juni 2015 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 18. juni 2015 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2015/0065 (CNS) 8214/2/15 REV 2 FISC 34 ECOFIN 259 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.:

Læs mere

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del Bilag 10 Offentligt Notat 30. juni 2015 J.nr. 15-0247969 Proces og Administration ABL GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europa-Kommissionens

Læs mere

BEGRUNDET UDTALELSE FRA ET NATIONALT PARLAMENT OM NÆRHEDSPRINCIPPET

BEGRUNDET UDTALELSE FRA ET NATIONALT PARLAMENT OM NÆRHEDSPRINCIPPET Europa-Parlamentet 2014-2019 Retsudvalget 6.6.2018 BEGRUNDET UDTALELSE FRA ET NATIONALT PARLAMENT OM NÆRHEDSPRINCIPPET Om: Begrundet udtalelse fra det maltesiske parlament om forslag til Rådets direktiv

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat om forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem

Grund- og nærhedsnotat om forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem Europaudvalget 2018 KOM (2018) 0021 Bilag 1 Offentligt Notat 6. februar 2018 J.nr. 2017-6413 Grund- og nærhedsnotat om forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem

Læs mere

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2972 - Økofin Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2972 - Økofin Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2972 - Økofin Bilag 2 Offentligt 29. oktober 2009 Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 10. november 2009 1. (evt.) Opfølgning på G20-Finansministermøde den

Læs mere

Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 13. juli 2018

Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 13. juli 2018 Europaudvalget 2018 Rådsmøde 3631 - økofin Bilag 2 Offentligt 5. juli 2018 Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 13. juli 2018 1) Præsentation af østrigsk formandskabsprogram - Udveksling af synspunkter

Læs mere

Sæt en stopper for skattely: Hvad kan Danmark og EU gøre? Høring om skattely, Folketinget 13. april 2016 Lars Koch, International Chef Oxfam IBIS

Sæt en stopper for skattely: Hvad kan Danmark og EU gøre? Høring om skattely, Folketinget 13. april 2016 Lars Koch, International Chef Oxfam IBIS Sæt en stopper for skattely: Hvad kan Danmark og EU gøre? Høring om skattely, Folketinget 13. april 2016 Lars Koch, International Chef Oxfam IBIS Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 170 Offentligt

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 25 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 25 Offentligt Europaudvalget 2017-18 EUU Alm.del EU Note 25 Offentligt Skatteudvalget og Europaudvalget EU-konsulenten Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 23. april 2018 Kontaktperson: Martin Jørgensen Lokal nr: 3622 Beskatning

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat

Grund- og nærhedsnotat Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del Bilag 60 Offentligt Notat 5. december 2016 J.nr. 16-1665813 Proces og Administration ABL Grund- og nærhedsnotat EU-Kommissionens forslag til Rådets direktiv om mekanismer

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 201 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 201 Offentligt Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 201 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Den 27. marts 2017 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 201 (Alm. del) af 16. januar

Læs mere

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0569 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0569 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0569 Bilag 1 Offentligt Notat Grund- og nærhedsnotat om forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 2006/112/EF for så vidt angår harmonisering og forenkling af visse

Læs mere

1. Den 1. december 2016 vedtog Kommissionen en "pakke om momsregler for e-handel", der består af ændringer til:

1. Den 1. december 2016 vedtog Kommissionen en pakke om momsregler for e-handel, der består af ændringer til: Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 30. november 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0370 (CNS) 2016/0372 (NLE) 2016/0371 (CNS) 14769/1/17 REV 1 FISC 299 ECOFIN 998 UD 284 I/A-PUNKTSNOTE

Læs mere

BEGRUNDET UDTALELSE FRA ET NATIONALT PARLAMENT OM NÆRHEDSPRINCIPPET

BEGRUNDET UDTALELSE FRA ET NATIONALT PARLAMENT OM NÆRHEDSPRINCIPPET Europa-Parlamentet 2014-2019 Retsudvalget 12.1.2017 BEGRUNDET UDTALELSE FRA ET NATIONALT PARLAMENT OM NÆRHEDSPRINCIPPET Om: Begrundet udtalelse fra det nederlandske Førstekammer om forslag til Rådets direktiv

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. november 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. november 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. november 2016 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0209 (CNS) 13885/16 FISC 181 ECOFIN 984 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: RÅDETS

Læs mere

IBIS Analyse Juni 2013 Lars Koch & Julie Halding

IBIS Analyse Juni 2013 Lars Koch & Julie Halding En ny model for skat på selskaber til gavn for udviklingslande. OECD rapport anerkender, at systemet for skat på selskaber er forældet og brudt sammen. I februar 2013 offentliggjorde Organisationen for

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 26. oktober 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 26. oktober 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 26. oktober 2016 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0337 (CNS) 13730/16 ADD 3 FISC 170 IA 99 FORSLAG fra: modtaget: 26. oktober 2016 til: Komm. dok. nr.:

Læs mere

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 19 Offentligt

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 19 Offentligt Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 19 Offentligt Europaudvalget Den økonomiske konsulent EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 8. februar 2015 Note om forstærket samarbejde vedrørende

Læs mere

Forslag til direktiv (COM(2016)0758 C8-0529/ /0374(CNS))

Forslag til direktiv (COM(2016)0758 C8-0529/ /0374(CNS)) 24.5.2017 A8-0189/ 001-013 ÆNDRINGSFORSLAG 001-013 af Økonomi- og Valutaudvalget Betænkning Tom Vandenkendelaere Momssatser på bøger, aviser og tidsskrifter A8-0189/2017 (COM(2016)0758 C8-0529/2016 2016/0374(CNS))

Læs mere

Action Plan on Corporate Taxation 17. Juni 2015 A Fair and Efficient Corporate Taxation in the EU 2015 CORIT

Action Plan on Corporate Taxation 17. Juni 2015 A Fair and Efficient Corporate Taxation in the EU 2015 CORIT Action Plan on Corporate Taxation 17. Juni 2015 A Fair and Efficient Corporate Taxation in the EU Overblik Formål: - At sikre en fair og vækstskabende beskatning af selskaber i EU, på baggrund af reel

Læs mere

Hermed følger til delegationerne dokument - COM(2016) 24 final - BILAG 1 og 2.

Hermed følger til delegationerne dokument - COM(2016) 24 final - BILAG 1 og 2. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 28. januar 2016 (OR. en) 5637/16 ADD 1 FISC 8 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 28. januar 2016 til: Jordi AYET PUIGARNAU, direktør, på vegne af generalsekretæren

Læs mere

Stabile selskabsskatteindtægter i Danmark til trods for lavere sats

Stabile selskabsskatteindtægter i Danmark til trods for lavere sats Stabile selskabsskatteindtægter i Danmark til trods for lavere sats Selskabsskatten i Danmark indbringer i dag stort set samme provenu (målt i procent af BNP) som for år siden til trods for betydelige

Læs mere

SUPPLERENDE GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

SUPPLERENDE GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0348 Bilag 2 Offentligt Notat J.nr. 13-0189237 Den 7. januar 2013 Proces og Administration ABL SUPPLERENDE GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europa-Kommissionens

Læs mere

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3560 - almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2017-12981 Center for Europa og Nordamerika Den 5. september 2017 Rådsmøde (almindelige anliggender)

Læs mere

Hermed følger til delegationerne dokument - COM(2018) 666 final.

Hermed følger til delegationerne dokument - COM(2018) 666 final. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 13. november 2018 (OR. en) 14178/18 FISC 473 ECOFIN 1043 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 8. november 2018 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Jordi AYET PUIGARNAU, direktør,

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 9. juni 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 9. juni 2017 (OR. en) Conseil UE Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 9. juni 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0406 (CNS) 10041/17 LIMITE PUBLIC FISC 128 ECOFIN 502 NOTE fra: til: Generalsekretariatet for

Læs mere

Hvad kan skatteministeren oplyse om den manglende indhentning af oplysninger om personer, der har placeret skat i skattely?

Hvad kan skatteministeren oplyse om den manglende indhentning af oplysninger om personer, der har placeret skat i skattely? Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 574 Offentligt Tale 25. marts 2015 J.nr. 15-0981938 Samrådsspørgsmål Y Spørgsmål Y Hvad kan skatteministeren oplyse om den manglende indhentning

Læs mere

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Sundhedsjura og lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPCHO Sags nr.: 1407039 Dok. Nr.: 1599068 Dato: 11. december

Læs mere

Europaudvalget (1. samling) EUU Alm.del EU Note 25 Offentligt

Europaudvalget (1. samling) EUU Alm.del EU Note 25 Offentligt Europaudvalget 2010-11 (1. samling) EUU Alm.del EU Note 25 Offentligt Europaudvalget, Skatteudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 7. februar 2015 Grønbog om momssystemets

Læs mere

14949/14 la/la/ikn 1 DG G 2B

14949/14 la/la/ikn 1 DG G 2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 31. oktober 2014 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2013/0045 (CNS) 14949/14 FISC 181 ECOFIN 1001 RAPPORT fra: til: formandskabet Rådet Tidl. dok. nr.: 14576/14

Læs mere

"BILAG IV KENDETEGN Der må kun tages hensyn til de generelle kendetegn i kategori A og de særlige kendetegn i kategori B og stk. 1, litra b), nr. i),

BILAG IV KENDETEGN Der må kun tages hensyn til de generelle kendetegn i kategori A og de særlige kendetegn i kategori B og stk. 1, litra b), nr. i), "BILAG IV KENDETEGN Der må kun tages hensyn til de generelle kendetegn i kategori A og de særlige kendetegn i kategori B og stk. 1, litra b), nr. i), [...] samt litra c) og d), i kategori C, hvis "kriteriet

Læs mere

Grundnotat om. Resumé Kommissionens forslag indeholder ændringer af momsdirektivet for så vidt angår:

Grundnotat om. Resumé Kommissionens forslag indeholder ændringer af momsdirektivet for så vidt angår: Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0677 Bilag 1 Offentligt SKATTEMINISTERIET Departementet Afgift 12. december 2007 Grundnotat om Forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 2006/112/EF af 28. november

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 18.3.2015 COM(2015) 136 final MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET om gennemsigtighed på skatteområdet til bekæmpelse af skatteunddragelse og

Læs mere

Spørgsmål og svar vedrørende FKSSG

Spørgsmål og svar vedrørende FKSSG MEMO/11/171 Bruxelles, den 16. marts 2011 Spørgsmål og svar vedrørende FKSSG Hvad er det fælles konsoliderede selskabsskattegrundlag (FKSSG)? Det fælles konsoliderede selskabsskattegrundlag er et fælles

Læs mere

A8-0134/ Forslag til direktiv (COM(2016)0687 C8-0464/ /0339(CNS))

A8-0134/ Forslag til direktiv (COM(2016)0687 C8-0464/ /0339(CNS)) 20.4.2017 A8-0134/ 001-042 ÆNDRINGSFORSLAG 001-042 af Økonomi- og Valutaudvalget Betænkning Olle Ludvigsson Hybride mismatch med tredjelande A8-0134/2017 (COM(2016)0687 C8-0464/2016 2016/0339(CNS)) 1 Betragtning

Læs mere