Kommenteret høringsnotat om udkast til forslag til ændring af ophavsretsloven (overdragelse af ophavsret, digitalisering af kulturarven m.v.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kommenteret høringsnotat om udkast til forslag til ændring af ophavsretsloven (overdragelse af ophavsret, digitalisering af kulturarven m.v."

Transkript

1 Kulturudvalget (2. samling) L 58 - Bilag 1 Offentligt NOTAT 30. januar 2008 Kommenteret høringsnotat om udkast til forslag til ændring af ophavsretsloven (overdragelse af ophavsret, digitalisering af kulturarven m.v.) Kulturministeriet sendte den 5. oktober 2007 et udkast til lov om ændring af ophavsretsloven (overdragelse af ophavsret, digitalisering af kulturarven m.v.) i høring. Høringsfristen var den 5. november Den 27. november 2007 sendte Kulturministeriet lovudkastet i en supplerende høring med høringsfrist den 6. december Frem til den 7. december 2007 havde 52 organisationer m.v. afgivet høringssvar, se bilag 1. I det følgende redegøres der for hovedsynspunkterne i de modtagne høringssvar. ***** 1. Ophavsret i ansættelsesforhold 1 Dansk Arbejdsgiverforening, Det Kgl. Teater, DR, KL og Rektorkollegiet beklager, at der ikke indføres en generel arbejdsgiverregel i ophavsretsloven. DR mener, at den eksisterende retstilstand giver anledning til problemer i praksis. DR anfører i forlængelse heraf, at en manglende arbejdsgiverregel stiller de arbejdsgivere, der vælger at indgå aftaler med de ansatte ophavsmænd om udnyttelsen af deres værker, ringere end de arbejdsgivere, der ikke indgår sådanne aftaler. Hvis arbejdsgiveren ikke indgår særlige aftaler, overgår ophavsretten til arbejdsgiver i det omfang, det er nødvendigt for arbejdsgiverens sædvanlige virksomhed. Hvis arbejdsgiveren derimod vælger at indgå aftaler om udnyttelse af den ansattes værker, finder principperne fra retspraksis ikke anvendelse, og arbejdsgiveren er derfor nødsaget til at forhandle med sine ansatte om enhver udnyttelse af værkerne. Danske Mediers Forum og Ophavsretligt Forum finder, at det beslutningsgrundlag, der var lagt frem for de kulturpolitiske ordførere som grundlag for deres stillingtagen til spørgsmålet om indførelse af en generel arbejdsgiverregel i ophavsretsloven, var mangelfuldt, og sammenslutningen ønsker derfor sagen behandlet på fornyet grundlag. Danske Reklame- og Relationsbureauers Brancheforening og Håndværksrådet er enige i, at der ikke bør ske en ændring af praksis vedrørende spørgsmålet om overdragelse af ophavsret i ansættelsesforhold, men savner en bestemmelse i ophavsretsloven, der kodificerer retspraksis. 1 Dette emne er ikke behandlet i lovforslaget, men i stedet omtalt i et særligt notat, som samtidig med lovforslagets fremsættelse er oversendt til Folketingets Kulturudvalg. J.Nr

2 Side 2 Dansk Artist Forbund, Dansk Forfatterforening, Den Kristne Producent Komité (DKPK), KODA, Kulturministeriets Rektorer, LO, Samrådet for Ophavsret og UBVA støtter, at der ikke indføres en arbejdsgiverregel i ophavsretsloven. HK Danmark noterer sig bortfald af den påtænkte regel om ophavsrettens automatiske overgang til arbejdsgiveren i ansættelsesforhold. Spørgsmålet om ophavsret i ansættelsesforhold blev op til udsendelsen af høringsudkastet drøftet med de politiske partier. Kulturministeriet konstaterede, at der ikke har vist sig at være et bredt politisk flertal for at indføre en regel, hvorefter ophavsretten i ansættelsesforhold automatisk overgår til arbejdsgiveren. På den baggrund blev der ikke stillet forslag om indførelse af en arbejdsgiverregel i ophavsretsloven eller forslag om anden regulering af ophavsret i ansættelsesforhold. Høringssvarene giver ikke anledning til ændring af lovforslaget på dette punkt. 2. Andre ophavsretlige kontraktforhold Generelt 2 Dansk Forfatterforening og Samrådet for Ophavsret beklager, at lovforslaget ikke indeholder omfattende ændringer af ophavsretslovens kapitel 3 til beskyttelse af ophavsmænd i forbindelse med ophavsretlige kontraktforhold. Forlæggerforeningen har med tilfredshed noteret, at lovforslaget ikke indeholder omfattende ændringer af ophavsretslovens kapitel 3, og at det fremgår af de almindelige bemærkninger, at aftalefriheden bør være det bærende princip også for overdragelser på ophavsrettens område. Aftalefriheden bør være det bærende princip også for overdragelser på ophavsrettens område. Kun såfremt særlige grunde taler herfor, bør der indføres nye bestemmelser, der regulerer rettighedsovergangen. Det er Kulturministeriets vurdering, at det er vanskeligt at opnå rimelige vilkår for aftaler om overdragelse af ophavsret gennem lovgivning. Det er i højere grad aftaleparterne, der har de nødvendige forudsætninger for at fastsætte de vilkår, der i de enkelte aftaler må anses rimelige for begge parter. Detaljeret lovgivning om vilkårene for aftaler mellem ophavsmænd og rettighedserhververe vil endvidere kunne medvirke til at blokere for den fleksibilitet, der er af stor betydning ved indgåelsen af aftaler. 2 Dette emne er ikke behandlet i lovforslaget, men i stedet omtalt i et særligt notat, som samtidig med lovforslagets fremsættelse er oversendt til Folketingets Kulturudvalg.

3 Side 3 Hertil kommer, at aftalelovens 36 sikrer, at urimelige aftaler vil kunne tilsidesættes helt eller delvist af domstolene. Bestemmelsen tilgodeser i høj grad de behov, der måtte være for at sikre sig mod urimelige aftaler på området. Lovforslaget indeholder på den baggrund ikke forslag til omfattende ændringer af bestemmelserne i ophavsretslovens kapitel 3. Aftalelovens 36 3 Dansk Forfatterforening efterlyser en specifik ugyldighedsregel i ophavsretsloven, frem for den generelle bestemmelse i aftalelovens 36. HK mener ikke, at aftalelovens 36 i tilstrækkelig grad yder beskyttelse mod urimelige aftaler på det ophavsretlige område. Samrådet for Ophavsret anmoder om, at der redegøres nærmere for anvendelsen af aftalelovens 36 på ophavsrettens område. DR finder, at aftalelovens 36 beskytter ophavsmanden i tilstrækkelig grad. Som anført ovenfor er det Kulturministeriets vurdering, at det er vanskeligt at opnå rimelige vilkår for aftaler om overdragelse af ophavsret gennem lovgivning. Da aftalelovens 36 også gælder på det ophavsretlige område, finder ministeriet ikke, at der er anledning til at indføre en særlig ophavsretlig ugyldighedsregel. Kulturministeriet finder derudover, at det vil være principielt betænkeligt at indføre særlige fortolkningsprincipper i forhold til aftalelovens 36 i bemærkningerne til ophavsretsloven. Forslaget til en ny 54 Dansk Artist Forbund, Dansk Forfatterforening, Samrådet for Ophavsret og UBVA støtter forslaget til ny 54. Dansk Musikforlæggerforening (DMFF), Danske Dagblades Forening, DR, Forlæggerforeningen, TV2/DANMARK A/S, IFPI Danmark, Foreningen af Danske Videogramdistributører, Producentforeningen, Filmret og Ophavsretligt Forum er imod en ændring af de nuværende 54 og 55. DMFF, Forlæggerforeningen, IFPI Danmark, Foreningen af Danske Videogramdistributører, Producentforeningen, Filmret og Ophavsretligt Forum bemærker, at man som rettighedserhverver har en ligeså stor interesse i udnyttelse af et værk, som ophavs- 3 Dette emne er ikke behandlet i lovforslaget, men i stedet omtalt i et særligt notat, som samtidig med lovforslagets fremsættelse er oversendt til Folketingets Kulturudvalg.

4 Side 4 mændene har. Disse høringsparter finder, at ændringen indebærer et unødvendigt indgreb i aftalefriheden, herunder særligt friheden til at aftale, hvornår de forskellige udnyttelsesformer skal iværksættes. DR bemærker særligt, at forslaget til ny 54 tilsidesætter rettighedserhververens legitime interesse i at kunne beskytte sig mod konkurrerende udnyttelser og i frit at kunne vælge, i hvilken rækkefølge de erhvervede rettigheder skal udnyttes. DR mener ikke, at bestemmelsen bør finde anvendelse på ikke-eksklusive aftaler og aftalelicenser. Endelig mener DR, det bør præciseres, at bestemmelsen ikke finder anvendelse i ansættelsesforhold Danske Dagblades Forening, DR, Forlæggerforeningen, IFPI Danmark, Foreningen af Danske Videogramdistributører, Producentforeningen og Filmret henleder opmærksomheden på, at en række af de værker, der overdrages, ikke kun har én men flere ophavsmænd. En opsigelse i medfør af 54 vil dermed ikke sikre den enkelte ophavsmand, at han eller hun kan udnytte sit værk, men vil alene blokere for, at rettighedserhververen kan udnytte værket. Forlæggerforeningen ønsker i forlængelse heraf, at det i bemærkningerne præciseres, at konkurrerende udnyttelse ikke er tilladt. Dansk Artist Forbund beklager, at tidsfristerne i bestemmelsen er fravigelige, da der dermed er risiko for en videreførelse af den gældende aftalepraksis, hvorefter tidsfristerne er meget lange eller slet ikke eksisterende. Forbundet ønsker desuden, at kravet om udnyttelse inden for rimelig tid fra den nuværende 54 videreføres, og at den nye 54 også får betydning for allerede indgåede aftaler. Dansk Artist Forbund, Dansk Forfatterforening, Samrådet for Ophavsret og UBVA foreslår, at det i bemærkningerne præciseres, at aftalen for så vidt angår ikke udnyttede rettigheder kan opsiges op til 3-års fristen, således at aftalen kan opsiges efter 2 år og 6 måneder med virkning, når de 3 år er gået. Dansk Forfatterforening, Samrådet for Ophavsret og UBVA opfordrer til, at det i lovbemærkningerne præciseres, at 54 også finder anvendelse i den situation, hvor der er iværksat udnyttelse, men hvor udnyttelsen ikke er fremmet. Dansk Artist Forbund og Samrådet for Ophavsret anbefaler, at der i 66, stk. 2 og 67, stk. 2, henvises til bestemmelsen i 54, således at udnyttelsespligten også finder anvendelse i relation til producentrettigheder. DR ønsker ikke, at den nye 54 skal finde anvendelse på producentrettigheder. Det kan konstateres, at det er fast aftalepraksis, at bestemmelserne i om pligt til udnyttelse af erhvervede rettigheder fraviges. Det indebærer, at erhververen af rettigheder til et værk i realiteten ikke er bundet af den udnyttelsespligt, der ligger i disse bestemmelser, og at erhververen dermed typisk selv kan afgøre, om et værk skal udnyttes, herunder om kun enkelte af udnyttelsesmulighederne skal

5 Side 5 bringes i anvendelse. I praksis betyder det, at når der fx indgås aftaler om overdragelse af rettigheder mellem en musiker og et pladeselskab, hvor honoreringen typisk består af royalties, vil pladeselskabets manglende udnyttelse af de erhvervede rettigheder resultere i, at musikeren ikke modtager royalties og dermed ikke opnår en indtjening som følge af de overdragne rettigheder. Dette harmonerer ikke med lovgivers intentioner ved indførelsen af 54 og 55. Kulturministeriet finder på den baggrund, at der er behov for at gøre bestemmelsen om erhververens pligt til udnyttelse af de overdragne værker ufravigelig, således at fx pladeselskaber herefter ikke selv kan afgøre, om erhvervede rettigheder skal udnyttes. Efter forslaget har parterne dog stadig frihed til selv at aftale, hvornår de forskellige udnyttelser skal iværksættes. Kulturministeriet ønsker ikke at ændre eksisterende aftaler, hvorfor den nye 54 kun får virkning for aftaler, der er indgået efter lovens ikrafttrædelse. Det er korrekt, at rettigheder, der falder tilbage i medfør af 54 eventuelt ikke vil kunne udnyttes, hvis værket har flere rettighedshavere. Dét at flere retttighedshavere skal blive enige, er imidlertid en generel ophavsretlig problematik. Kulturministeriet finder ikke, at 54 bør gælde for producenter, idet reglerne i ophavsretslovens kapitel 3 generelt kun gælder for ophavsmænd, udøvende kunstnere og fotografer, ikke for producenter, som således må sikre sig en udnyttelsespligt gennem de indgåede aftaler. Det er præciseret i bemærkningerne, at konkurrerende udnyttelse vil blive forhindret af de almindelige konkurrenceretlige grundsætninger, at den nye 54 langt overvejende tænkes anvendt i forbindelse med eksklusive rettigheder, at bestemmelsen ikke finder anvendelse i ansættelsesforhold, og at 54 også finder anvendelse i den situation, hvor der er iværksat udnyttelse, men hvor udnyttelsen ikke er fremmet. Forslaget om at opretholde et udtryk som inden for en rimelig frist eller lignende imødekommes ikke. Kulturministeriet finder, at det er vigtigt for aftaleparterne, at der er klare frister, som til gengæld kan reguleres af parterne afhængig af de konkrete omstændigheder. 3. Aftalelicenssystemet Biblioteksstyrelsen, Biblioteksparaplyen, Copydan Billedkunst, Danmarks Forskningsbiblioteksforening, Dansk Forfatterforening, Danske Dagblades Forening, Det Danske Filminstitut, DR, Forlæggerforeningen, IFPI Danmark, Foreningen af Danske Videogramdistributører, Producentforeningen og Filmret, Kulturministeriets Rektorer, KO- DA, Organisationen Danske Museer, Samrådet for Ophavsret, TV2/Danmark A/S og UBVA støtter generelt forslaget om indførelse af en generel aftalelicensbestemmelse.

6 Side 6 Biblioteksstyrelsen foreslår, at der efter en tid gennemføres en evaluering af bestemmelsen for at vurdere, om den er tilstrækkelig til at understøtte den ønskede digitale udvikling, samt hvorvidt bestemmelsen måtte have uønskede konsekvenser. DR finder det helt afgørende, at man ved siden af den generelle aftalelicens opretholder lovens specifikke aftalelicenser, ligesom det bør være muligt i fremtiden at indføre nye specifikke aftalelicenser. DR og TV2/Danmark A/S opfordrer i den forbindelse til, at der indføres en aftalelicensbestemmelse for DR s anvendelse af udgivne fonogrammer som en integreret del af radio- og tv-udsendelser on demand. TV2/Danmark A/S foreslår endvidere, at udsendelse via satellit, der ikke samtidig udsendes via jordbaserede sendere, omfattes af 30. Kulturministeriet finder, at DR inden for rammerne af den foreslåede generelle aftalelicens vil kunne indgå aftaler om DR s on demand-anvendelse af fonogrammer, der indgår som en integreret del af DR s radio- og tv-udsendelser. På grund af Danmarks EU-retlige forpligtelser efter satellit- og kabeldirektivet finder Kulturministeriet ikke at kunne imødekomme TV 2/Danmark A/S forslag om ophævelse af ophavsretslovens 30, stk. 5. Forlæggerforeningen opfordrer til, at det i bemærkningerne til lovforslaget præciseres, at udgangspunktet for aftaleindgåelse er eneretten, at aftalelicens kun skal finde anvendelse, når klarering på eneretsbasis findes udelukket i praksis, at den generelle aftalelicens kun tænkes anvendt ved orphan works, samt at der til den generelle aftalelicens knyttes en individuel forbudsret, som også kan benyttes af producentforeninger. Det følger af lovforslagets bemærkninger, at aftalelicens er en alternativ løsning, der som udgangspunkt kun kan benyttes, hvis direkte aftaler med rettighedshaverne ikke er mulige. Det gælder bl.a. udnyttelsen af såkaldte forældreløse værker (orphan works), men Kulturministeriet finder ikke, at det vil være hensigtsmæssigt at udelukke aftalelicens også på andre områder. Det følger endvidere af lovforslaget, at der er knyttet en individuel forbudsret til den generelle aftalelicens i forslaget til 50, stk. 2. Danmarks Blindebibliotek (DBB), De Samvirkende Invalideorganisationer og Det Centrale Handicapråd beklager forslaget om at ophæve aftalelicensen i 17, stk. 4, om optagelse af radio- og tv-udsendelser til brug for syns- og hørehandicappede. DBB er af den opfattelse, at bestemmelsen som led i digitaliseringen i fremtiden vil blive udnyttet. Det Centrale Handicapråd finder ikke argumentet om, at bestemmelsen ikke anvendes i praksis veldokumenteret, og opfordrer i den forbindelse til, at der igangsættes en undersøgelse af, om bestemmelsen anvendes, og hvis dette ikke er tilfældet, hvad baggrunden herfor er. Såvel De Samvirkende Invalideorganisationer som Det Centrale Handicapråd henviser endelig til hensynet til ligebehandling.

7 Side 7 Ønsket om at opretholde aftalelicensen i ophavsretslovens 17, stk. 4, imødekommes. Foreningen af Specialmuseer bemærker på vegne af Danmarks Mediemuseum, at det skal være muligt at få adgang til den digitale kulturarv til en overkommelig pris. 4. Ophavsretslicensnævnet Danmarks Forskningsbiblioteksforening, Dansk Forfatterforening, IFPI Danmark, Foreningen af Danske Videogramdistributører, Producentforeningen og Filmret, KODA, Samrådet for Ophavsret og Statsbiblioteket tilslutter sig forslaget om udvidelse af Ophavsretslicensnævnets kompetence til også at gælde lovens specifikke aftalelicenser. Statsbiblioteket så dog gerne, at man samtidig udvidede muligheden for mægling til også at finde anvendelse på aftaler, der indgås med hjemmel i den generelle aftalelicensbestemmelse. Mægling vil efter omstændighederne kunne foretages inden for rammerne af en nævnsbehandling, hvorfor ministeriet ikke finder grundlag for at udvide mulighederne for mægling. Danske Dagblades Forening og Forlæggerforeningen har ikke principielle indvendinger mod en udvidelse af Ophavsretslicensnævnets kompetence til også at omfatte lovens specifikke aftalelicenser. Der opfordres dog til, at det understreges, at nævnet ikke kan tvinge rettighedshavere til at udnytte en aftalelicensbestemmelse helt eller delvist mod deres ønske, men alene kan fastsætte vilkår for en aftale, som parterne ønsker at indgå. Imødekommes. Det er nu præciseret i bemærkningerne til lovforslaget, at den foreslåede nævnskompetence ikke indebærer, at rettighedshaverne kan tvinges til at indgå kollektive aftaler med aftalelicensvirkning. Gramex, KODA og Samrådet for Ophavsret finder det beklageligt, at man i forbindelse med en nyaffattelse af bestemmelsen om Ophavsretslicensnævnet ophæver 47, stk. 2, hvorefter kulturministeren kan fastsætte regler om opkrævning af vederlag på tvangslicensområder. Hjemlen i ophavsretslovens 47, stk. 2, hvorefter kulturministeren kan fastsætte regler om opkrævning af vederlag på tvangslicensområder blev indsat i loven i Hjemlen har ikke været udnyttet. Ministeriet finder ikke, at der har været nævneværdige problemer med afregning af vederlag efter lovens tvangslicensbe-

8 Side 8 stemmelser, hvorfor ministeriet ikke finder det hensigtsmæssigt at bevare hjemlen i 47, stk. 2. DR og TV2/Danmark A/S opfordrer i et fælles høringssvar til, at det præciseres, at Ophavsretslicensnævnet er en ret i en medlemsstat, således at nævnet kan forelægge præjudicielle spørgsmål for EF-Domstolen. Der opfordres endvidere til, at der fastsættes en frist for indbringelse af nævnets afgørelser for domstolene, således at nævnets afgørelser bliver endelige, såfremt afgørelserne ikke er indbragt for domstolene inden fristen. Kulturministeriet finder ikke, at Ophavsretslicensnævnets virksomhed har en sådan karakter, at det kan eller bør sammenlignes med domstole, som kan forelægge sager præjudicielt for EF-Domstolen. Dette følger også af en afgørelse, som nævnet for nylig har truffet. Kulturministeriet finder derfor ikke grundlag for at foretage den af DR og TV 2/Danmark A/S foreslåede præcisering. Kulturministeriet finder endvidere ikke grundlag for at indføre en frist for indbringelse af Ophavsretslicensnævnets afgørelser for de almindelige domstole. Efter ministeriets opfattelse bør spørgsmålet om indbringelse af en nævnskendelse for domstolene afgøres af domstolene på grundlag af de konkrete omstændigheder. DR og TV2/Danmark A/S anbefaler dernæst, at nævnets kompetence udvides til også at omfatte aftalelicensen i 30 a om tilrådighedsstillelse af egne produktioner, samt at nævnskompetencen i 75 a, stk. 2, der alene vedrører offentlig fremførelse af musikværker, udvides til også at omfatte eksemplarfremstilling af musikværker med henblik på tilrådighedsstillelse via internettet. Samrådet for Ophavsret anbefaler i forhold til 75 a, stk. 2, at man i bemærkningerne præciserer, at nævnets kompetence jf. 30, ikke gælder i det omfang, nævnet har kompetence, jf. 75 a, stk. 2. Det vil efter ministeriets opfattelse kunne virke hæmmende for indgåelse af aftaler, hvis tarifspørgsmål ville kunne fastsættes af Ophavsretslicensnævnet på fx 30 a-området. På dette område er der ikke en længerevarende tradition for at indgå aftaler, og der er derfor en risiko for, at en nævnskompetence ville kunne afholde visse rettighedshavere fra at indlede forhandlinger. Ud fra samme hensyn stilles der heller ikke forslag om, at tarifspørgsmål m.v. skal kunne afgøres af Ophavsretslicensnævnet, når det gælder den foreslåede nye generelle aftalelicens. Det er præciseret i lovforslagets bemærkninger, at Ophavsretslicensnævnets kompetence til at tage stilling til KODA s vederlag for udsendelse af musikværker i radio og tv fortsat følger af bestemmelsen i ophavsretslovens 75 a, stk. 2. Ministeriet finder, at det vil være for vidtgående at udvide nævnets kompetence til også at omfatte eksemplarfremstilling og dermed on demand-tilrådighedsstillelse af musikværker via internettet. Det bemærkes i den forbindelse, at der for så vidt angår udøvende kunstnere og pladeproducenter ikke gælder en tvangslicens for on demandtilrådighedsstillelse af fonogrammer.

9 Side 9 DR og TV2/Danmark A/S tilkendegiver endelig, at det i bemærkningerne til lovforslaget bør præciseres, at nævnets kompetence til at tage stilling til nye vilkår alene finder anvendelse fra 1. januar 2008, sådan at nævnet ikke kan tage stilling til tvister med tilbagevirkende kraft. Det følger af almindelige ikrafttrædelsesbestemmelser og af Ophavsretslicensnævnets praksis, at nævnets kompetence til at tage stilling til nye vilkår alene kan få virkning fra ændringslovens ikrafttræden. Derfor er den ønskede præcisering ikke nødvendig. KODA, Samrådet for Ophavsret og UBOD opfordrer til, at man bevarer den nuværende bestemmelse i 48, stk. 2. Bestemmelsen foreslås ophævet med henvisning til, at den ikke ses at være anvendt i praksis, men dette skal ifølge UBOD alene ses som udtryk for at systemet fungerer. UBOD finder det ikke hensigtsmæssigt at ændre i dette velfungerende system. Samrådet for Ophavsrets og UBOD s ønske om at opretholde bestemmelsen i 48, stk. 2, imødekommes. HORESTA anbefaler, at nævnets medlemmer ikke beskikkes af Kulturministeriet alene, men derimod sammensættes på baggrund af udpegning af brugerne fx i form af ad hoc medlemmer til behandling af de konkrete sager. Ophavsretslicensnævnet har siden 1962 fungeret på den måde, at nævnets medlemmer er blevet beskikket af kulturministeren. Nævnet har været sammensat med en højesteretsdommer som formand og henholdsvis en advokat og en tredje jurist (typisk fra de højere læreanstalter) som menige medlemmer. Efter Kulturministeriets opfattelse har denne sammensætning været medvirkende til at skabe respekt for nævnets upartiskhed og dermed nævnets afgørelser. Ministeriet finder derfor ikke grundlag for at stille forslag om en ændret sammensætning. 5. Brugervenlighed Biblioteksparaplyen påskønner ministeriets bestræbelser på at gøre ophavsretsloven mere brugervenlig. 6. Kabelviderespredning af lyd- og billedoptagelser IFPI Danmark, Foreningen af Danske Videogramdistributører, Producentforeningen og Filmret udtrykker støtte til forslaget om at give lyd- og billedproducenter selvstændige kabelrettigheder.

10 Side 10 Samrådet for Ophavsret og KODA kan ikke støtte en udvidelse af 35 til også at omfatte producenterne. Samrådet for Ophavsret anfører bl.a., at den nuværende kabelordning er velfungerende, og at ordningen bygger på en vederlagsfordeling, som har været i kraft i knap 20 år. Samrådet for Ophavsret udtrykker bekymring for, at den nuværende balance mellem mange forskellige grupper af rettighedshavere risikerer at blive forstyrret ved at give selvstændige kabelrettigheder til lyd- og billedproducenterne. I sidste ende kan det resultere i, at det eksisterende system bliver slået i stykker. UBOD opfordrer til, at man i bemærkningerne til forslaget ikke kun taler om kabelviderespredning, men også om trådløs viderespredning. HORESTA og Canal Digital har forståelse for, at man ønsker at fjerne forskelsbehandlingen mellem producenter og udøvende kunstnere i relation til kabelviderespredning m.v., men finder det helt afgørende, at lovændringen ikke resulterer i merbetaling. Navnlig bemærkningerne fra Samrådet for Ophavsret viser, at det ikke kan udelukkes, at den velfungerende kabelordning vil kunne blive bragt i fare, hvis producenterne efter at have fået tillagt selvstændige kabelrettigheder vil kræve en ændret fordeling mellem de forskellige grupper af rettighedshavere. På baggrund af de udtrykte bekymringer for kabelordningens videre eksistens finder ministeriet ikke grundlag for at stille forslag om udvidelse af aftalelicensen i 35 til også at omfatte lyd- og billedproducenter. 7. Andet Statsbiblioteket anbefaler, at 16 b, 2. pkt. slettes, da sætningen giver anledning til fortolkningstvivl. Sætningen kan fortolkes således, at det ikke er muligt for bibliotekerne at indgå aftaler om udsendelse i radio eller fjernsyn eller tilrådighedsstillelse on demand. Dette har efter Statsbibliotekets vurdering ikke været intentionen med bestemmelsen. Et af formålene med at indføre den generelle aftalelicens er, at den skal kunne supplere de eksisterende specifikke aftalelicenser. Den generelle aftalelicens vil således også kunne bruges til at indgå aftaler om udnyttelse af litterære værker, som er holdt uden for den specifikke aftalelicens i 16 b. DR 4 går ud fra, at Kulturministeriets fortolkning af 16 a alene vedrører Statsbibliotekets tilgængeliggørelse af tidligere modtagne kopier af DR s programmer, og at fortolkningen ikke indebærer en ret for andre biblioteker til at tilgængeliggøre ikke-udgivne kopier af DR s programmer, som de måtte være kommet i besiddelse af. DR er desuden 4 Dette emne er ikke behandlet i lovforslaget, men i stedet omtalt i et særligt notat, som samtidig med lovforslagets fremsættelse er oversendt til Folketingets Kulturudvalg.

11 Side 11 usikker på, hvordan Kulturministeriets fortolkning af 16 a forholder sig til betingelsen om, at adgangen til eksemplarfremstilling i medfør af 16 ikke gælder i de tilfælde, hvor institutionerne har indgået dispositionsbegrænsende aftaler med rettighedshaverne. DR, TV2/Danmark A/S og UBOD er uenige i Kulturministeriets opfattelse, hvorefter begrebet udsendelse ikke er teknologineutralt. DR henviser i den forbindelse til lovbemærkningerne fra 1995, hvoraf det fremgår, at der ved udsendelse forstås enhver radio- og tv-programvirksomhed, der foregår trådløst eller via tråd, uanset den anvendte sendeteknik, hvilket ifølge DR understreger, at begrebet er teknologineutralt. DR opfordrer til, at Kulturministeriet enten præciserer, at begrebet er teknologineutralt eller helt fjerner bemærkningerne i lovforslaget om udsendelsesbegrebet. Samrådet for Ophavsret tager til efterretning, at Kulturministeriet ikke mener tiden er inde til at præcisere udsendelsesbegrebet eller i øvrigt anvende et andet begreb end udsendelse. Da begrundelsen for ikke at ændre loven på dette område imidlertid giver anledning til usikkerhed og i øvrigt ikke nødvendigvis er korrekt efter Samrådets vurdering, anbefales det at slette bemærkningerne herom i lovforslaget. Copydan Billedkunst, Danske Dagblades Forening og Forlæggerforeningen støtter forslagene om teknologineutralisering af den nuværende 23, stk. 4, og 25, herunder indførelsen af en ny 24 a. Dansk Forfatterforening og Samrådet for Ophavsret er imod de foreslåede ændringer af de nuværende 23, stk. 4 og 25. Dansk Artist Forbund er imod en ændring af særligt 25. Dansk Forfatterforening påpeger, at ændringerne vil gøre det muligt for private at gengive kunstværker på internettet, når gengivelsen er af underordnet betydning eller et naturligt led i gengivelsen af en dagsbegivenhed, hvilket ikke synes at være i overensstemmelse med bestemmelsernes sigte. Samrådet for Ophavsret anbefaler, at en teknologineutralisering af disse to bestemmelser finder sted i forbindelse med en større reform af lovgivningen. Endvidere forstærker lovændringen en bestående retsuklarhed særligt for så vidt angår 25, der i dag giver anledning til fortolkningstvivl. Endelig er der ikke efter Samrådets opfattelse eksempler fra praksis på, at begrænsningerne i de nuværende bestemmelser har været utilstrækkelige. På baggrund af de indkomne høringssvar udgår bemærkningerne om udsendelsesbegrebet samt forslagene om ændring af ophavsretslovens 23, stk. 4, og 25. Biblioteksstyrelsen opfordrer til, at der formuleres en dansk stillingtagen til open access generelt og mere specifikt til visionen om offentlig adgang til offentlig finansieret forskning i Danmark.

12 Side 12 Danske Dagblades Forening foreslår, at muligheden for mægling i medfør af 52 bør udnyttes, før et spørgsmål kan forelægges Ophavsretslicensnævnet, medmindre parterne er enige om at gå direkte til nævnet. Grænsedragningen mellem Ophavsretslicensnævnet og det ophavsretlige mæglingsinstitut ses ikke i praksis at have givet anledning til problemer. På den baggrund kan ministeriet ikke tilslutte sig forslaget fra Danske Dagblades Forening. Dansk Artist Forbund og Gramex opfordrer til, at tvangslicensbestemmelsen i 68 ændres til en aftalelicens. Gramex tilkendegiver i den forbindelse, at de argumenter, der hidtil har været afgørende for, at lovgiver fandt det hensigtsmæssigt med en tvangslicensbestemmelse, ikke længere er valide. Særligt påpeger Gramex, at der ikke er risiko for, at de udøvende kunstnere og fonogramproducenterne vil hindre offentlig fremførelse af deres fremførelser, herunder nedlægge kollektivt forbud m.v. Ministeriet finder ikke, at der er påvist forhold, som kan begrunde en ændring af den fast indarbejdede tvangslicens i 68 til en aftalelicens. DR og TV2/Danmark A/S har i et fælles høringssvar henledt opmærksomheden på, at det har vist sig umuligt i praksis at anvende 30 til klarering af også de grafiske rettigheder i forbindelse med offentlig fremførelse af musikværker. Med grafiske rettigheder menes tekstning, der ledsager fremførelsen af musikken. KODA har over for DR og TV2 tilkendegivet ikke at have erhvervet disse rettigheder, som således skal klareres individuelt. DR og TV2/Danmark A/S opfordrer til, at det præciseres, at udsendelsesrettighederne ikke kan begrænses, medmindre dette sker i overensstemmelse med lovens forbudsbestemmelser. Ministeriet finder ikke, at denne problemstilling bør løses ved en ændring af ophavsretsloven. Der er tale om et aftalemæssigt spørgsmål, som i sidste ende må løses ved domstolene. UBOD anbefaler, at man ændrer ophavsretsloven, således at Ophavsretslicensnævnets afgørelser igen er bindende for radiofonierne. Baggrunden for, at man tidligere har begrænset nævnets kompetence på dette område er bestemmelser i Satellit- og Kabeldirektivet. UBOD henviser imidlertid til, at man i andre lande har opretholdt de nationale nævns kompetencer på området, og at man derfor også i Danmark bør kunne opretholde nævnskompetence på dette område. Ministeriet finder ikke, at det vil være i overensstemmelse med Danmarks EUretlige forpligtelser efter satellit- og kabeldirektivet at genindføre bindende afgørelser for radio- og tv-foretagender.

13 Side 13 Samrådet for Ophavsret og UBOD opfordrer til, at bestemmelsen i 35 udvides, således at den også finder anvendelse på on demand-tjenester, der er accessoriske og uændrede i forhold til videreudsendelsen. Sådanne videreudsendelser omfattes ikke i dag af 35, da de ikke er samtidige. Ministeriet finder, at det vil være uforeneligt med forpligtelserne efter satellit- og kabeldirektivet at udvide aftalelicensen i 35 til at omfatte visse accessoriske on demand-tjenester. Hertil kommer, at det vil være muligt at bruge den foreslåede nye generelle aftalelicens i 50, stk. 2.

14 Side 14 Bilag 1 Skrevet med fed: Kommentarer Andre: Ingen kommentarer Høringssvar vedrørende ændring af ophavsretsloven (overdragelse af ophavsret, digitalisering af kulturarven m.v.) 1. Dansk Gallerisammenslutning 6. oktober Håndværksrådet 17. oktober Finansrådet 19. oktober KL 22. oktober Østre Landsret 25. oktober Patent- og Varemærkestyrelsen 30. oktober Direktoratet for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke, Nuuk 30. oktober Rigsrevisionen 1. november Danmarks Blindebibliotek 1. november Danmarks Forskningsbiblioteksforening 1. november Datatilsynet 1. november Copydan Billedkunst 1. november De Samvirkende Invalideorganisationer 2. november Statsbiblioteket 2. november Københavns Byret 2. november Dansk Musikforlæggerforening 2. november Biblioteksstyrelsen 2. november Det Centrale Handicapråd 4. november Rektorkollegiet 5. november Biblioteksparaplyen 5. november DR 5. november Kunstrådet 5. november HK/DANMARK 5. november Domstolsstyrelsen 5. november DKPK 5. november Advokatrådet 5. november Danske Dagblades Forening 5. november Dansk Arbejdsgiverforening 5. november Gramex 5. november DR og TV 2/Danmark 5. november TV 2/Danmark 5. november Danske Mediers Forum 5. november Forlæggerforeningen 5. november LO 6. november Det Kgl. Teater 7. november 2007

15 Side Danske Reklame- og Relationsbureauers Brancheforening 7. november Det Danske Filminstitut 8. november Dansk Forfatterforening 8. november UBVA 8. november UBOD 8. november Dansk Erhverv 8. november Dansk Artist Forbund 9. november HORESTA 9. november Samrådet for Ophavsret 12. november IFPI Danmark, Foreningen af Danske Videogramdistributører, Producentforeningen og Filmret 16. november Kulturministeriets rektorer 27. november FDIH 29. november Dansk Firmaidrætsforbund 30. november Ophavsretligt Forum 6. december Canal Digital 6. december Organisationen Danske Museer 7. december Foreningen af Specialmuseer 7. december 2007

Forslag. Lov om ændring af ophavsretsloven

Forslag. Lov om ændring af ophavsretsloven 2007/2 LSF 58 (Gældende) Udskriftsdato: 24. juni 2016 Ministerium: Kulturministeriet Journalnummer: Kulturmin., j.nr. 2004-17819 Fremsat den 30. januar 2008 af kulturministeren (Lene Espersen, fg.) Forslag

Læs mere

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0836 Offentligt

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0836 Offentligt Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0836 Offentligt Liste over orienterede interessenter i forbindelse med Kommissionens meddelelse om kreativt indhold online. Adjunkt Hanne Kirk Deichmann ACE Denmark Akkrediteringsinstitutionen,

Læs mere

Kulturudvalget L 25 Svar på Spørgsmål 5 Offentligt

Kulturudvalget L 25 Svar på Spørgsmål 5 Offentligt Kulturudvalget 2009-10 L 25 Svar på Spørgsmål 5 Offentligt Folketingets Kulturudvalg Christiansborg 1240 København K Kulturministeren Kulturministeriet Nybrogade 2 1203 København K Tlf. : 33 92 33 70 Fax

Læs mere

Til ministeren 29. januar 2013

Til ministeren 29. januar 2013 Notat Til ministeren 29. januar 2013 Kommenteret høringsnotat over forslag til lov om ændring af lov om ophavsret Kulturministeriet sendte den 11. oktober 2013 et forslag til lov om ændring af lov om ophavsret

Læs mere

Høringsnotat - udvidelse af aftalefriheden i aktieoptionsloven

Høringsnotat - udvidelse af aftalefriheden i aktieoptionsloven Beskæftigelsesudvalget 2018-19 L 10 Bilag 1 Offentligt NOTAT Høringsnotat - udvidelse af aftalefriheden i aktieoptionsloven 10. september 2018 J.nr. 2018-4014 Center for Arbejdsliv (II) AKL Udkast til

Læs mere

"Vil ministeren kommentere henvendelsen af 23/11-05 fra Forenede Danske Antenneanlæg, jf. L 38 -- bilag 13"

Vil ministeren kommentere henvendelsen af 23/11-05 fra Forenede Danske Antenneanlæg, jf. L 38 -- bilag 13 Kulturudvalget L 38 - Svar på Spørgsmål 20 Offentligt Folketingets Kulturudvalg Christiansborg 1240 København K Kulturministeren Kulturministeriet Nybrogade 2 1203 København K Tlf : 33 92 33 70 Fax : 33

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0594 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0594 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0594 Bilag 1 Offentligt Kulturministeriet, 1. november 2016 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til forordning om regler for udøvelse af ophavsretten

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af ophavsretsloven

Betænkning. Forslag til lov om ændring af ophavsretsloven 2007/2 BTL 58 (Gældende) Udskriftsdato: 3. marts 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Kulturudvalget den 12. marts 2008 Betænkning over Forslag til lov om ændring af ophavsretsloven

Læs mere

Til Folketingets Europaudvalg 13. oktober 2008

Til Folketingets Europaudvalg 13. oktober 2008 Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0464 Bilag 3 Offentligt NOTAT Til Folketingets Europaudvalg 13. oktober 2008 Kopi sendes tillige til Folketingets Kulturudvalg Supplerende grundnotat vedrørende Kommissionens

Læs mere

2 P Klip ved Per Christensen. mod. Gramex. Kendelse:

2 P Klip ved Per Christensen. mod. Gramex. Kendelse: Den 21. november 2003 blev af Ophavsretslicensnævnet i sag nr. 89 2 P Klip ved Per Christensen mod Gramex afsagt følgende Kendelse: Indledning Sagen angår størrelsen af det vederlag, som klageren, 2 P

Læs mere

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT Retsudvalget 2011-12 L 6 Bilag 1 Offentligt Lovafdelingen Dato: 24. oktober 2011 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Rasmus Linding Sagsnr.: 2011-7002-0002 Dok.: 228365 KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT om forslag

Læs mere

Retsudvalget L 70 Bilag 1 Offentligt

Retsudvalget L 70 Bilag 1 Offentligt Retsudvalget 2016-17 L 70 Bilag 1 Offentligt Lovafdelingen Dato: 3. november 2016 Kontor: Forvaltningsretskontoret Sagsbeh: Anna Seneberg Winkel Sagsnr.: 2016-7650-0008 Dok.: 2122902 KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT

Læs mere

Håndbog om rettigheder og online musik

Håndbog om rettigheder og online musik December 2014 Håndbog om rettigheder og online musik Denne vejledning handler om klarering af rettigheder til musik, når musik bruges online. Eksempler på online brug af musik Online streaming og downloading

Læs mere

Forslag. til. 1. Fodnoten til lovens titel affattes således:

Forslag. til. 1. Fodnoten til lovens titel affattes således: Forslag til Lov om ændring af lov om ophavsret 1 (Visse tilladte anvendelser af forældreløse værker og ændring af aftalelicensbestemmelsen vedrørende kabelviderespredning) 1 I lov om ophavsret, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

E-bøger er fortsat et relativt nyt fænomen, der har givet helt nye muligheder for at distribuere og tilgå litteratur

E-bøger er fortsat et relativt nyt fænomen, der har givet helt nye muligheder for at distribuere og tilgå litteratur Kulturudvalget 2016-17 KUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 75 Offentligt FULD TALE Arrangement: Åbent eller lukket: Samråd om ny EU-dom om udlån af e-bøger Åbent 8. december 2016 Dato og klokkeslæt:

Læs mere

Fremsat den 3. oktober 2018 af beskæftigelsesministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag. til. (Udvidelse af aftalefriheden i optionsordninger)

Fremsat den 3. oktober 2018 af beskæftigelsesministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag. til. (Udvidelse af aftalefriheden i optionsordninger) Lovforslag nr. L 10 Folketinget 2018-19 Fremsat den 3. oktober 2018 af beskæftigelsesministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag til Lov om ændring af lov om brug af køberet eller tegningsret til aktier m.v.

Læs mere

HAR VI BRUG FOR OPHAVSRETTEN

HAR VI BRUG FOR OPHAVSRETTEN HAR VI BRUG FOR OPHAVSRETTEN HVAD ER OPHAVSRET? I Danmark og stort set resten af den øvrige verden har man en lovgivning om ophavsret. Ophavsretten beskytter værker såsom bøger, artikler, billedkunst,

Læs mere

Charles Chaplin. Mikael Højris: Den Nye Musikbranche 2.0

Charles Chaplin. Mikael Højris: Den Nye Musikbranche 2.0 Jeg gik ind i filmbranchen for pengenes skyld, og hen ad vejen blev det til kunst. Jeg kan kun beklage hvis det er skuffende. Men det er altså sandheden. Charles Chaplin 48 49 Rettigheder/ophavsret I en

Læs mere

Forslag. lov om ændring af lov om radio- og fjernsynsvirksomhed

Forslag. lov om ændring af lov om radio- og fjernsynsvirksomhed 2008/1 LSF 78 (Gældende) Udskriftsdato: 16. januar 2017 Ministerium: Kulturministeriet Journalnummer: Kulturministeriet, j.nr. 2004-22153-37 Fremsat den 19. november 2008 af kulturministeren (Carina Christensen)

Læs mere

K O M M E N T E R E T O V E R S I G T. over

K O M M E N T E R E T O V E R S I G T. over Retsudvalget 2009-10 L 29 Bilag 1 Offentligt Lovafdelingen Dato: 1. oktober 2009 Kontor: Procesretskontoret Sagsnr.: 2009-711-0199 Dok.: IHT40661 K O M M E N T E R E T O V E R S I G T over høringssvar

Læs mere

Kommenteret høringsnotat over udkast til lovforslag om ændring af lov om ophavsret

Kommenteret høringsnotat over udkast til lovforslag om ændring af lov om ophavsret NOTAT Til ministeren 11. december 2012 Kommenteret høringsnotat over udkast til lovforslag om ændring af lov om ophavsret Kulturministeriet sendte den 29. oktober 2012 et udkast til lov om ændring af lov

Læs mere

Til Folketingets Kulturudvalg 30. januar Notat om visse spørgsmål, som ikke behandles i ophavsretslovforslaget

Til Folketingets Kulturudvalg 30. januar Notat om visse spørgsmål, som ikke behandles i ophavsretslovforslaget Kulturudvalget (2. samling) L 58 - Bilag 3 Offentligt NOTAT Til Folketingets Kulturudvalg 30. januar 2008 Notat om visse spørgsmål, som ikke behandles i ophavsretslovforslaget I bemærkningerne til det

Læs mere

Skatteudvalget L 45 Bilag 3 Offentligt

Skatteudvalget L 45 Bilag 3 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 L 45 Bilag 3 Offentligt 16. november 2015 J.nr. 15-1432243 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende

Læs mere

vedrørende Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. (Udvidet adgang til overflytning, supplerende dagpenge, forenkling mv.

vedrørende Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. (Udvidet adgang til overflytning, supplerende dagpenge, forenkling mv. Arbejdsmarkedsudvalget L 15 - Bilag 1 Offentligt Notat Opsummering af høringssvar fra Beskæftigelsesrådets Ydelsesudvalg, Kristelig Fagbevægelse, Kristelig Arbejdsgiverforening og Arbejdsløshedskassen

Læs mere

Ophavsretsloven med kommentarer

Ophavsretsloven med kommentarer Peter Schønning Ophavsretsloven med kommentarer 6. udgave Peter Schønning Ophavsretsloven med kommentarer 6. udgave/1. oplag Peter Schønning & Karnov Group Denmark A/S, København 2016 ISBN 978-87-619-3832-9

Læs mere

Høringsliste. Udkast til bekendtgørelse om den omhyggelige søgning for og registrering af forældreløse værker

Høringsliste. Udkast til bekendtgørelse om den omhyggelige søgning for og registrering af forældreløse værker Høringsliste Udkast til bekendtgørelse om den omhyggelige søgning for og registrering af forældreløse værker 3 ACE Denmark Akkrediteringsinstitutionen, inklusiv Akkrediteringsrådet Adjunkt Hanne Kirk Deichmann

Læs mere

2018/1 LSF 10 (Gældende) Udskriftsdato: 19. maj Forslag. til. (Udvidelse af aftalefriheden i optionsordninger)

2018/1 LSF 10 (Gældende) Udskriftsdato: 19. maj Forslag. til. (Udvidelse af aftalefriheden i optionsordninger) 2018/1 LSF 10 (Gældende) Udskriftsdato: 19. maj 2019 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., j.nr. 2018-4014 Fremsat den 3. oktober 2018 af beskæftigelsesministeren (Troels

Læs mere

Høringssvar til udkast til lovforslag om ændring af ophavsretsloven (gennemførelse af Marrakeshdirektivet m.v.)

Høringssvar til udkast til lovforslag om ændring af ophavsretsloven (gennemførelse af Marrakeshdirektivet m.v.) Kulturministeriet att.: Lasse Lau Nielsen lln@kum.dk Nicky Valbjørn Trebbien ntv@kum.dk 12. marts 2018 OB-003a-026/cbh Høringssvar til udkast til lovforslag om ændring af ophavsretsloven (gennemførelse

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om ophavsret 1)

Forslag. Lov om ændring af lov om ophavsret 1) 2013/1 LSF 123 (Gældende) Udskriftsdato: 16. februar 2017 Ministerium: Kulturministeriet Journalnummer: Kulturmin. j.nr. 1981092 Fremsat den 29. januar 2014 af kulturministeren (Marianne Jelved) Forslag

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget

Folketinget - Skatteudvalget Skatteudvalget 2010-11 L 75 Bilag 3 Offentligt J.nr. 2010-719-0011 Dato: 23. november 2010 Til Folketinget - Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges supplerende høringsskema samt de modtagne

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af arkivloven

Forslag. Lov om ændring af arkivloven 2008/1 LSF 29 (Gældende) Udskriftsdato: 26. september 2017 Ministerium: Kulturministeriet Journalnummer: Kulturmin., j.nr. 2004-211800 Fremsat den 8. oktober 2008 af kulturministeren (Carina Christensen)

Læs mere

Kommenteret høringsnotat over forslag til lov om kollektiv forvaltning af ophavsret

Kommenteret høringsnotat over forslag til lov om kollektiv forvaltning af ophavsret Notat Kommenteret høringsnotat over forslag til lov om kollektiv forvaltning af ophavsret 9. december 2015 Kulturministeriet sendte den 21. september 2015 forslag til lov om kollektiv forvaltning af ophavsret

Læs mere

Musikken er den vin, som fylder stilhedens glas. Robert Fripp. Mikael Højris: Den Nye Musikbranche 2.0

Musikken er den vin, som fylder stilhedens glas. Robert Fripp. Mikael Højris: Den Nye Musikbranche 2.0 Musikken er den vin, som fylder stilhedens glas Robert Fripp 54 55 KODA NCB Gramex m.m. KODA Repræsenterer danske og internationale ophavsrettigheder, når musik spilles offentligt. KODA baserer sit virke

Læs mere

Cirkulære om Hovedaftale mellem Finansministeriet og Foreningen Det Kgl. Operakor

Cirkulære om Hovedaftale mellem Finansministeriet og Foreningen Det Kgl. Operakor Cirkulære om Hovedaftale mellem Finansministeriet og Foreningen Det Kgl. Operakor 1995 INDHOLD Side CIRKULÆRE Generelle bemærkninger...1 Bemærkninger til hovedaftalens enkelte bestemmelser...1 Til 2. Ledelsesretten...1

Læs mere

Høringsnotat til ændring af lov om Ligebehandlingsnævnet

Høringsnotat til ændring af lov om Ligebehandlingsnævnet N O T A T 18-04-2015 Høringsnotat til ændring af lov om Ligebehandlingsnævnet Sagsnr. 2015-1122 CAL Kathrine Storm Waage Indledning Lovforslag om ændring af lov om Ligebehandlingsnævnet (Indførelse af

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat

Grund- og nærhedsnotat Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0596 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat Kulturministeriet, den 24. oktober 2016 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til direktiv om visse

Læs mere

Skatteudvalget, Skatteudvalget, Skatteudvalget L 64 Bilag 1, L 64 A Bilag 1, L 64 B Bilag 1 Offentligt

Skatteudvalget, Skatteudvalget, Skatteudvalget L 64 Bilag 1, L 64 A Bilag 1, L 64 B Bilag 1 Offentligt Skatteudvalget, Skatteudvalget, Skatteudvalget 2017-18 L 64 Bilag 1, L 64 A Bilag 1, L 64 B Bilag 1 Offentligt 26. september 2017 J.nr. 2017-3508 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering

Læs mere

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Udvalget for Andragender 30.7.2014 MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Om: Andragende 1278/2013 af Ole Seelenmeyer, tysk statsborger, for den tyske forening af pop- og rockmusikere

Læs mere

Høringsliste vedr. forslag til lov om kollektiv forvaltning af ophavsret

Høringsliste vedr. forslag til lov om kollektiv forvaltning af ophavsret Kulturministeriet Nybrogade 2 1203 København K Tel : 33 92 33 70 Fax : 33 91 33 88 E-mail : kum@kum.dk Web : www.kum.dk Høringsliste vedr. forslag til lov om kollektiv forvaltning af ophavsret 3 ACE Denmark

Læs mere

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om visse tilladte anvendelser af forældreløse værker

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om visse tilladte anvendelser af forældreløse værker Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0289 Bilag 1 Offentligt NOTAT Til Folketingets Europaudvalg 1. juli 2011 Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv

Læs mere

UDKAST. I lov nr. 309 af 5. maj 2004 om brug af køberet eller tegningsret til aktier m.v. i ansættelsesforhold foretages følgende ændringer:

UDKAST. I lov nr. 309 af 5. maj 2004 om brug af køberet eller tegningsret til aktier m.v. i ansættelsesforhold foretages følgende ændringer: Beskæftigelsesudvalget 2017-18 BEU Alm.del Bilag 413 Offentligt UDKAST Forslag til Lov om ændring af lov om brug af køberet eller tegningsret til aktier m.v. i ansættelsesforhold (Udvidelse af aftalefriheden

Læs mere

Energi & Miljø A d v o k a t f i r m a

Energi & Miljø A d v o k a t f i r m a J.nr.: 07-10243 ID nr. 15 Bilag 5 Ansættelsesretlige problemstillinger 23. oktober 2008 Skolebakken 7, 1. tv. 8000 Århus C Telefon: 86 18 00 60 Fax: 36 92 83 19 www.energiogmiljo.dk CVR: 31135427 1. Sammenfatning

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om ligestilling af kvinder og mænd

Bekendtgørelse af lov om ligestilling af kvinder og mænd Lovbekendtgørelse nr. 1527 af 19. december 2004 Bekendtgørelse af lov om ligestilling af kvinder og mænd Herved bekendtgøres lov om ligestilling af kvinder og mænd, jf. lovbekendtgørelse nr. 553 af 2.

Læs mere

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Att.: Kontorchef Signe Schmidt E-mail: rzn@kfst.dk

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Att.: Kontorchef Signe Schmidt E-mail: rzn@kfst.dk Klagenævnet for Udbud Adresse: Erhvervsstyrelsen, Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø. Telefon: 35 29 10 00 - mail: klfu@erst.dk - Internet-adresse: www.klfu.dk Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Læs mere

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej Valby Att.: Chefkonsulent Pia Ziegler

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej Valby Att.: Chefkonsulent Pia Ziegler Klagenævnet for Udbud Adresse: Erhvervsstyrelsen, Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø. Telefon: 35 29 10 00 - mail: klfu@erst.dk - Internet-adresse: www.klfu.dk Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Læs mere

Til Folketinget Skatteudvalget

Til Folketinget Skatteudvalget 20. april 2018 J.nr. 2018-656. Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af fusionsskatteloven (Beskatning

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om ophavsret 1)

Forslag. Lov om ændring af lov om ophavsret 1) Lovforslag nr. L 123 Folketinget 2013-14 Fremsat den 29. januar 2014 af kulturministeren (Marianne Jelved) Forslag til Lov om ændring af lov om ophavsret 1) (Visse tilladte anvendelser af forældreløse

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. december 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. december 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. december 2015 Sag 197/2014 Advokat Anne Almose Røpke kærer Vestre Landsrets afgørelse om acontosalær i sagen: Jens Nielsen mod Finansiel Stabilitet A/S. I tidligere

Læs mere

Til Folketingets Europaudvalg 18. februar 2009

Til Folketingets Europaudvalg 18. februar 2009 Kulturudvalget KUU alm. del - Bilag 154 Offentligt NOTAT Til Folketingets Europaudvalg 18. februar 2009 Bidrag til samlenotat Europa Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om

Læs mere

KTO s medlemsorganisationer. Lov om sammenlægning af de bornholmske kommuner

KTO s medlemsorganisationer. Lov om sammenlægning af de bornholmske kommuner KTO Sekretariatet 15. april 2002 HKB J.nr.: 4.10.03-03 Til: Vedr.: KTO s medlemsorganisationer Lov om sammenlægning af de bornholmske kommuner KTO afgav den 25. oktober 2001 et høringssvar på udkast til

Læs mere

Skatteudvalget L Bilag 1 Offentligt

Skatteudvalget L Bilag 1 Offentligt Skatteudvalget L 196 - Bilag 1 Offentligt J.nr. 2009-311-0026 Dato: 22. april 2009 Til Folketinget - Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende

Læs mere

Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning på lovrevision om frit skolevalg)

Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning på lovrevision om frit skolevalg) Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 L 131 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Børn og Undervisning Marts 2012 Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning

Læs mere

Almindelige bemærkninger

Almindelige bemærkninger 13. marts 2017 FM2017/27 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstingsforordning nr. 7 af 5. december 2008 om arbejdstageres retsstilling ved virksomhedsoverdragelse fra

Læs mere

5.1. Cirkulære om HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG LÆRERNES CENTRALORGANISATION/ OVERENSKOMSTANSATTES CENTRALORGANISATION

5.1. Cirkulære om HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG LÆRERNES CENTRALORGANISATION/ OVERENSKOMSTANSATTES CENTRALORGANISATION 1994 Cirkulære om HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG LÆRERNES CENTRALORGANISATION/ OVERENSKOMSTANSATTES CENTRALORGANISATION INDHOLD Side CIRKULÆRE Generelle bemærkninger...1 Bemærkninger til hovedaftalens

Læs mere

Vedr.: Forbud mod diskrimination på grund af alder - orientering om de gældende regler i lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet

Vedr.: Forbud mod diskrimination på grund af alder - orientering om de gældende regler i lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet Medlemsudsendelse 21. august 2007 Organisationsudsendelse Til KTO's medlemsorganisationer Sagsnr.: 732.12 HKB Direkte tlf.nr.: 3347 0621 20. august 2007 Vedr.: Forbud mod diskrimination på grund af alder

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 5. december 2011

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 5. december 2011 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 5. december 2011 Sag 303/2010 (2. afdeling) Københavns Kommune, Kultur og Fritidsforvaltningen (advokat Michael Holsting) mod Synoptik A/S (advokat Flemming Horn Andersen)

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om offentlighed i forvaltningen

Forslag. Lov om ændring af lov om offentlighed i forvaltningen Lovforslag nr. L 70 Folketinget 2016-17 Fremsat den 9. november 2016 af justitsministeren (Søren Pind) Forslag til Lov om ændring af lov om offentlighed i forvaltningen (Ændring af revisionsbestemmelse)

Læs mere

eijilli Hovedaftale mellem Finansministeriet og Lærernes Centralorganisation og C010 - Centralorganisationen af 2010 (LC/C010-hovedaftalen)

eijilli Hovedaftale mellem Finansministeriet og Lærernes Centralorganisation og C010 - Centralorganisationen af 2010 (LC/C010-hovedaftalen) eijilli PERSONALESTYRELSEN FINANSMINISTERIET Cirkulære om Hovedaftale mellem Finansministeriet og Lærernes Centralorganisation og C010 - Centralorganisationen af 2010 (LC/C010-hovedaftalen) 2011 Cirkulære

Læs mere

Lov om offentlighed i for valtningen nogle hovedprincipper(kl notat, 12. nov. 1996)

Lov om offentlighed i for valtningen nogle hovedprincipper(kl notat, 12. nov. 1996) N O T A T Lov om offentlighed i for valtningen nogle hovedprincipper(kl notat, 12. nov. 1996) 1. Indledning Dette notat tilstræber ikke at være nogen udtømmende vejledning om offentlighedsloven, men alene

Læs mere

Skatteudvalget L 93 Bilag 6 Offentligt

Skatteudvalget L 93 Bilag 6 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 L 93 Bilag 6 Offentligt 9. december 2016 J.nr. 16-1708178 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges supplerende høringsskema samt høringssvar modtaget efter

Læs mere

Høring over Konkursrådets betænkning om rekonstruktion H234-09

Høring over Konkursrådets betænkning om rekonstruktion H234-09 Justitsministeriet Att.: Ketilbjørn Hertz Slotsholmsgade 10 1216 København K E-mail: jm@jm.dk Foreningen af Statsautoriserede Revisorer Kronprinsessegade 8, 1306 København K. Telefon 33 93 91 91 Telefax

Læs mere

Europaudvalget (2. samling) EU-note - E 13 Offentligt

Europaudvalget (2. samling) EU-note - E 13 Offentligt Europaudvalget (2. samling) EU-note - E 13 Offentligt Europaudvalget EU-konsulenten Til: Dato: Europaudvalget, Arbejdsmarkedsudvalget 18. december 2007 EF-Domstolen: Svensk kollektiv blokade er i strid

Læs mere

Kommenteret høringsnotat om udkast til ændring af radio- og fjernsynsloven (Ny ordning for udsendelse af ikkekommercielt tv i MUX 1)

Kommenteret høringsnotat om udkast til ændring af radio- og fjernsynsloven (Ny ordning for udsendelse af ikkekommercielt tv i MUX 1) Kulturudvalget 2013-14 L 50 Bilag 1 Offentligt NOTAT Kommenteret høringsnotat om udkast til ændring af radio- og fjernsynsloven (Ny ordning for udsendelse af ikkekommercielt tv i MUX 1) 6.november 2013

Læs mere

Bekendtgørelse om anvendelsen af ophavsretsloven i forhold til andre lande 1)

Bekendtgørelse om anvendelsen af ophavsretsloven i forhold til andre lande 1) BEK nr 218 af 09/03/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 15. januar 2017 Ministerium: Kulturministeriet Journalnummer: Kulturmin., j.nr. 2010-003214 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse om anvendelsen

Læs mere

Retsmægling. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk

Retsmægling. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk - 1 Retsmægling Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Folketinget har med en lovændring fra februar 2008 vedtaget en landsdækkende ordning om retsmægling ved domstolene. Der er næppe tvivl om,

Læs mere

Ved høringsfristens udløb havde 18 organisationer m.v. afgivet høringssvar, se bilag

Ved høringsfristens udløb havde 18 organisationer m.v. afgivet høringssvar, se bilag NOTAT 11. april 2011 Kommenteret høringsnotat om udkast til revideret bekendtgørelse om fordeling af billedprogrammer i fællesantenneanlæg Styrelsen for Bibliotek og Medier sendte den 14. februar 2011

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik L 14 Bilag 1 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik L 14 Bilag 1 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14 L 14 Bilag 1 Offentligt Social-, Børne- og Integrationsministeriet Kontoret for Integrationspolitik J.nr. 2012-5048 dwp 23. august 2013 Notat de

Læs mere

Høringsnotat. Forslag til lov om ændring af lov om leje og lov om leje af almene boliger (Fremme af digital kommunikation i boliglejeforhold)

Høringsnotat. Forslag til lov om ændring af lov om leje og lov om leje af almene boliger (Fremme af digital kommunikation i boliglejeforhold) Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Forslag til lov om ændring af lov om leje og lov om leje af almene boliger (Fremme af digital kommunikation

Læs mere

Dansk Arbejdsgiverforening (DA), Datatilsynet, Finanssektorens Arbejdsgiverforening

Dansk Arbejdsgiverforening (DA), Datatilsynet, Finanssektorens Arbejdsgiverforening N O T A T Høringsnotat til forslag til lov om ændring af lov om udstationering af lønmodtagere m.v. (Styrket håndhævelse af RUT, herunder administrative tvangsbøder) Sagsnr. 2018-885 Følgende høringsberettigede

Læs mere

Godkendelse af Copydan Tekst & Node i henhold til ophavsretslovens 50, stk. 4, jf. 50, stk. 2 (Den Arnamagnæanske Kommission)

Godkendelse af Copydan Tekst & Node i henhold til ophavsretslovens 50, stk. 4, jf. 50, stk. 2 (Den Arnamagnæanske Kommission) Copydan Tekst & Node Bryggervangen 8 2100 København Ø Kulturministeriet Nybrogade 2 1203 København K Tlf : 33 92 33 70 Fax : 33 91 33 88 E-mail : kum@kum.dk Web : www.kum.dk 28. februar 2013 Godkendelse

Læs mere

Ophavsrettens reformation i EU Nyt fra fronten

Ophavsrettens reformation i EU Nyt fra fronten Ophavsrettens reformation i EU Nyt fra fronten FEMR gå-hjem-møde d. 1. november 2018 Disposition 1. Hvordan forhandler man egentlig i EU? Hvad er det for en verden, I har med at gøre (en praktisk gennemgang

Læs mere

2010/1 LSF 106 (Gældende) Udskriftsdato: 9. oktober Fremsat den 12. januar 2011 af kulturministeren (Per Stig Møller) Forslag.

2010/1 LSF 106 (Gældende) Udskriftsdato: 9. oktober Fremsat den 12. januar 2011 af kulturministeren (Per Stig Møller) Forslag. 2010/1 LSF 106 (Gældende) Udskriftsdato: 9. oktober 2016 Ministerium: Kulturministeriet Journalnummer: Kulturmin., j.nr. 2010-024520 Fremsat den 12. januar 2011 af kulturministeren (Per Stig Møller) Forslag

Læs mere

13. januar 2011 FM 2011/28. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

13. januar 2011 FM 2011/28. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 13. januar 2011 FM 2011/28 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning: Formålet med forslaget er at få en mere effektiv håndhævelse af reglerne i Inatsisartutloven om indhentning

Læs mere

Navngivelse (Attribution) Ikke kommerciel (Non-Commicial) Del på samme vilkår (ShareAlike) 2.0.

Navngivelse (Attribution) Ikke kommerciel (Non-Commicial) Del på samme vilkår (ShareAlike) 2.0. UDKAST (23. august 2005) Navngivelse (Attribution) Ikke kommerciel (Non-Commicial) Del på samme vilkår (ShareAlike) 2.0. Creative Commons Corporation er ikke et advokatfirma og yder ikke juridisk rådgivning.

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om radio- og fjernsynsvirksomhed. (Ny ordning for udsendelse af ikkekommercielt tv)

Forslag til lov om ændring af lov om radio- og fjernsynsvirksomhed. (Ny ordning for udsendelse af ikkekommercielt tv) Forslag til lov om ændring af lov om radio- og fjernsynsvirksomhed (Ny ordning for udsendelse af ikkekommercielt tv) 1. I lov om radio- og fjernsynsvirksomhed, jf. lovbekendtgørelse nr. 988 af 6. oktober

Læs mere

***** 1. Bemærkninger angående digital offentlig bekendtgørelse af fredningsforslag

***** 1. Bemærkninger angående digital offentlig bekendtgørelse af fredningsforslag NOTAT Til ministeren 24. september 2012 Kommenteret høringsnotat om udkast til forslag til lov om ændring af lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer (Mulighed for digital bekendtgørelse,

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat

Grund- og nærhedsnotat Kulturudvalget 2016-17 KUU Alm.del Bilag 27 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0593 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat Kulturministeriet, 25. oktober 2016 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS

Læs mere

Rammeaftale om brug af billeder på VUCer

Rammeaftale om brug af billeder på VUCer Lederforeningen for VUC (i det følgende betegnet LFVUC) og Copydan BilledKunst Østerfælled Torv 10 2100 København Ø (i det følgende betegnet BilledKunst) har dags dato indgået følgende Rammeaftale om brug

Læs mere

Ophavsretslicensnævnets Årsberetning 2014

Ophavsretslicensnævnets Årsberetning 2014 OPHAVSRETSLICENSNÆVNET Ophavsretslicensnævnets Årsberetning 2014 Dok nr. 2642917 Side 2 OPHAVSRETSLICENSNÆVNET Årsberetning 2014 1. Nævnets kompetencer og sammensætning Ophavsretslicensnævnet er nedsat

Læs mere

Æ n d r i n g s f o r s l a g til 2. behandlingen af

Æ n d r i n g s f o r s l a g til 2. behandlingen af Sundhedsudvalget (2. samling) L 110 - Bilag 38 Offentligt Skatteministeriet J.nr. 2005-711-0048 Æ n d r i n g s f o r s l a g til 2. behandlingen af Forslag til skatteforvaltningslov (L 110) (Pligt til

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 99 Folketinget 2013-14. Fremsat den 12. december 2013 af undervisningsministeren (Christine Antorini) til

Forslag. Lovforslag nr. L 99 Folketinget 2013-14. Fremsat den 12. december 2013 af undervisningsministeren (Christine Antorini) til Lovforslag nr. L 99 Folketinget 2013-14 Fremsat den 12. december 2013 af undervisningsministeren (Christine Antorini) Forslag til Lov om ændring af lov om friskoler og private grundskoler m.v. og lov om

Læs mere

Bemærkningen giver således ikke anledninger til ændringer af lovforslaget.

Bemærkningen giver således ikke anledninger til ændringer af lovforslaget. Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 L 74 Bilag 1 Offentligt Sagsnr.: 193.47H.271 Høringsnotat Forslag til Lov om ændring af lov om friskoler og private grundskoler m. v., lov om folkehøjskoler, efterskoler,

Læs mere

Høringssvarene har givet anledning til følgende præciseringer i bemærkningerne til lovforslaget:

Høringssvarene har givet anledning til følgende præciseringer i bemærkningerne til lovforslaget: Beskæftigelsesudvalget 2014-15 L 14 Bilag 2 Offentligt N O T A T 3. september 2014 Høringsnotat vedrørende forslag til lov om ændring af lov om ferie (Optjening af sygeferiegodtgørelse og fællesopkrævning

Læs mere

OPHAVSRETSLICENSNÆVNET

OPHAVSRETSLICENSNÆVNET OPHAVSRETSLICENSNÆVNET Ophavsretslicensnævnets Årsberetning 2017 Side 2 OPHAVSRETSLICENSNÆVNET Årsberetning 2017 1. Nævnets kompetencer og sammensætning Ophavsretslicensnævnet er nedsat i medfør af ophavsretslovens

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om offentlighed i forvaltningen (Ændring af revisionsbestemmelse)

Forslag til Lov om ændring af lov om offentlighed i forvaltningen (Ændring af revisionsbestemmelse) Lovafdelingen Dato: 26. september 2016 Kontor: Forvaltningsretskontoret Sagsbeh: Anna Seneberg Winkel Sagsnr.: 2016-7650-0008 Dok.: 2079449 UDKAST Forslag til Lov om ændring af lov om offentlighed i forvaltningen

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017 Sag 110/2017 A (advokat Charlotte Castenschiold, beskikket) mod B I tidligere instanser er afsagt kendelser af Retten i Svendborg den 14. november 2016

Læs mere

Grundnotat om Kommissionens meddelelse om ophavsret i videnøkonomien

Grundnotat om Kommissionens meddelelse om ophavsret i videnøkonomien Kulturudvalget 2009-10 KUU alm. del Bilag 51 Offentligt NOTAT Til Folketingets Europaudvalg 11. november 2009 Notatet fremsendes også til Folketingets Kulturudvalg Grundnotat om Kommissionens meddelelse

Læs mere

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Retsudvalget L 65 - Svar på Spørgsmål 13 Offentligt Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Kontor: Civilkontoret Sagsnr.: 2006-156-0047 Dok.: JKA40191 Besvarelse af spørgsmål nr. 13 af 24. februar

Læs mere

Udkast til bekendtgørelsesændring blev sendt i ekstern høring den 20. december 2013. Høringsfristen udløb den 10. januar 2014.

Udkast til bekendtgørelsesændring blev sendt i ekstern høring den 20. december 2013. Høringsfristen udløb den 10. januar 2014. NOTAT Jord & Affald J.nr. MST-7012-00030 Ref. ahl Høringsnotat vedrørende ændring af bekendtgørelse om opkrævning af miljøbidrag samt udbetaling af godtgørelse i forbindelse med ophugning og skrotning

Læs mere

Kommenteret høringsnotat

Kommenteret høringsnotat Kommenteret høringsnotat Kommenteret høringsnotat om forslag til bekendtgørelse om tilskud m.v. til folkehøjskoler 23. juni 20145 Kulturministeriet sendte den 20. maj 2014 et forslag til bekendtgørelse

Læs mere

Ændringsforslag. til. Forslag til: Landstingslov nr. xx af xx 2007 om konkurrence. Til 12

Ændringsforslag. til. Forslag til: Landstingslov nr. xx af xx 2007 om konkurrence. Til 12 EM2007/49 Ændringsforslag til Forslag til: Landstingslov nr. xx af xx 2007 om konkurrence Fremsat af Landsstyret til 2. behandling. Til 12 1. Stk. 2 affattes således: "Stk. 2. Påbud kan udstedes, når støtten:

Læs mere

om L 72 Forslag til lov om kommunale borgerservicecentre

om L 72 Forslag til lov om kommunale borgerservicecentre Kommunaludvalget, Retsudvalget L 72 - Bilag 2,REU alm. del - Bilag 60 Offentlig Folketingets Administration Lovsekretariatet 15. marts 2005 J.nr. 17 OMTRYKT (15/3 2005) (rettelse af eksempel markeret med

Læs mere

Aftale. Foreningen Radiokassen. Benyttelse af udgivne litterære værker i DR s udsendelsesvirksomhed mm.

Aftale. Foreningen Radiokassen. Benyttelse af udgivne litterære værker i DR s udsendelsesvirksomhed mm. 2010 Formateret Aftale mellem DR og Foreningen Radiokassen om Benyttelse af udgivne litterære værker i DR s udsendelsesvirksomhed mm. Præambel Denne aftale er indgået efter, at parterne har været uden

Læs mere

21. oktober 2007 EM 2007/37 BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg. vedrørende. Forslag til landstingslov om Ilisimatusarfik

21. oktober 2007 EM 2007/37 BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg. vedrørende. Forslag til landstingslov om Ilisimatusarfik 21. oktober 2007 BETÆNKNING Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg vedrørende Forslag til landstingslov om Ilisimatusarfik Afgivet til forslagets 2. behandling Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg

Læs mere

Rammeaftale om audiovisuel formidling i biblioteksrummet

Rammeaftale om audiovisuel formidling i biblioteksrummet Kommunernes Landsforening (KL) Weidekampsgade 10 Postbox 3370 2300 København S (i det følgende betegnet KL ) og som den anden part Copydan AVU-medier Bryggervangen 8, 1. sal 2100 København Ø., Gramex Gl.

Læs mere

Ophavsretslicensnævnets Årsberetning 2011

Ophavsretslicensnævnets Årsberetning 2011 OPHAVSRETSLICENSNÆVNET Ophavsretslicensnævnets Årsberetning 2011 Dok. nr. 1204851 Side 2 OPHAVSRETSLICENSNÆVNET Årsberetning 2011 1. Nævnets kompetencer og sammensætning Ophavsretslicensnævnet er nedsat

Læs mere

Kulturudvalget L 53 - Bilag 1 O. Forslag til Lov om ændring af en række love på kulturområdet (Udmøntning af kommunalreformen på kulturområdet)

Kulturudvalget L 53 - Bilag 1 O. Forslag til Lov om ændring af en række love på kulturområdet (Udmøntning af kommunalreformen på kulturområdet) Kulturudvalget L 53 - Bilag 1 O N O T A T M I N I S T E R I E T Forslag til Lov om ændring af en række love på kulturområdet (Udmøntning af kommunalreformen på kulturområdet) Modtagne høringssvar Kulturministeriet

Læs mere

StK-afskrift. HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG STATSANSATTES KARTEL, Overenskomstsektionen. Denne hovedaftale har bindende virkning for

StK-afskrift. HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG STATSANSATTES KARTEL, Overenskomstsektionen. Denne hovedaftale har bindende virkning for STATSANSATTES KARTEL 4666.26 Sekretariatet 20. juni 1991 StK-afskrift HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG STATSANSATTES KARTEL, Overenskomstsektionen. Hovedaftalens område Denne hovedaftale har bindende

Læs mere

DANMARK. Att.: Mohammed Ahsan Odense, den 25. februar 2010. Vedr.: Høring om Offentlighedskommissionens betænkning om offentlighedsloven

DANMARK. Att.: Mohammed Ahsan Odense, den 25. februar 2010. Vedr.: Høring om Offentlighedskommissionens betænkning om offentlighedsloven li DANMARK Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Att.: Mohammed Ahsan Odense, den 25. februar 2010 SAG 2010-00182 MeeljRibu Vedr.: Høring om Offentlighedskommissionens betænkning om offentlighedsloven

Læs mere

DATO. Høringsnotat om forslag til lov om ændring af lov om ophavsret (Gennemførelse af Marrakeshdirektivet m.v.)

DATO. Høringsnotat om forslag til lov om ændring af lov om ophavsret (Gennemførelse af Marrakeshdirektivet m.v.) DATO Høringsnotat om forslag til lov om ændring af lov om ophavsret (Gennemførelse af Marrakeshdirektivet m.v.) Kulturministeriet sendte den 9. februar 2018 et udkast til forslag til lov om ændring af

Læs mere