Grundlaget for afgørelsen er nærmere beskrevet i det følgende.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Grundlaget for afgørelsen er nærmere beskrevet i det følgende."

Transkript

1 Frederiksberg Fjernvarme A/S Stæhr Johansens Vej Frederiksberg Att.: Advokat Nicolaj Kleist Sendt pr. til 23. marts 2018 Varme J.nr. 18/03917 JOBU/SSH AFGØRELSE OM FORRENTNING ÅR Frederiksberg Fjernvarme A/S (herefter Frederiksberg Fjernvarme) har ansøgt Energitilsynet om at godkende indregning af forrentning af indskudskapital i varmeprisen. AFGØRELSE SEKRETARIATET FOR ENERGITILSYNET Carl Jacobsens Vej Valby Tlf post@energitilsynet.dk - Sekretariatet for Energitilsynet tiltræder i medfør af 20, stk. 2, i varmeforsyningsloven 1 og 6 i afskrivningsbekendtgørelsen 2 og bemyndigelse fra Energitilsynet, at Frederiksberg Fjernvarme i priserne kan indregne forrentning af indskudskapital for årene 2004 til 2018 på i alt kr., på følgende vilkår, jf. 9 i afskrivningsbekendtgørelse nr. 941: Hvis virksomheden ønsker at udnytte muligheden for at indregne forrentningen i priserne, 1) skal indregning i priserne foretages hurtigst muligt, og 2) den årlige indregning må højst svare til 10 pct. af virksomhedens omkostninger excl. tilladt forrentning af indskudskapital i de anmeldte regnskabsoplysninger til eftervisning af tariffer (priseftervisning) for det regnskabsår, der begynder i 2015 efter anmeldelsesbekendtgørelsen 3. 3) Indregning af forrentning af indskudskapital kan ikke ske over en længere periode end 8 år. Medfører vilkåret i nr. 2, at indregning 1 Lovbekendtgørelse nr. 523 af 22. maj 2017 af lov om varmeforsyning med senere ændringer. 2 Bekendtgørelse nr. 175 af 18. marts 1991 om driftsmæssige afskrivninger, henlæggelser til nyinvesteringer og forrentning af indskudskapital i følge lov om varmeforsyning med senere ændringer. Bekendtgørelse nr. 175 af 18. marts 1991 er pr. 19. maj 2017 ophævet og erstattet af bekendtgørelse nr. 479 af 17. maj Bekendtgørelse nr. 479 er pr. 7. juli 2017 ophævet og erstattet af bekendtgørelse nr. 941 af 4. juli Læs nærmere om bekendtgørelserne og deres overgangsbestemmelser i pkt. 6 ff. i bilag 1. 3 Nugældende bekendtgørelse nr. 816 af 21. juni 2017.

2 Side 2/42 ENERGITILSYNET ikke kan ske inden for en periode af 8 år, indregnes det overstigende beløb forholdsmæssigt i perioden. Den del af den tilladte forrentning af indskudskapital, der ikke på de fastsatte vilkår er indregnet i afsluttede regnskabsår, er ikke indregningsberettiget. - Sekretariatet afviser i medfør af 20, stk. 2, i varmeforsyningsloven og 6 i afskrivningsbekendtgørelsen og bemyndigelse fra Energitilsynet ansøgningen om forrentning for år 2003, da ansøgningen ikke er indgivet rettidigt. - - Sekretariatet afviser i medfør af 20, stk. 2, i varmeforsyningsloven og 6 i afskrivningsbekendtgørelsen og bemyndigelse fra Energitilsynet, at tage stilling til opgørelsen af fri egenkapital, fordi der ikke er hjemmel til forrentning heraf i varmeforsyningsloven. - Sekretariatet afviser i medfør af 20, stk. 2, i varmeforsyningsloven og 6 i afskrivningsbekendtgørelsen og bemyndigelse fra Energitilsynet ansøgningen om forrentning for perioden Overstiger en allerede indregnet ikke-godkendte forrentning det beløb, der er godkendt ved denne afgørelse, skal differencen tilbageføres til forbrugerne. Sekretariatet gør opmærksom på, at Energitilsynet i medfør af de nye regler i afskrivningsbekendtgørelsen skal afvise enhver ansøgning om genoptagelse af sagen, når der er forløbet mere end 1 år fra, Energitilsynet har truffet afgørelse. 4 Grundlaget for afgørelsen er nærmere beskrevet i det følgende. SAGSFREMSTILLING Af oplysningerne i sagen fremgår bl.a., at Frederiksberg Fjernvarme ved af 1. april 2004 anmeldte en fri egenkapital på 213 mio. kr. til Energitilsynet. Frederiksberg Fjernvarme anførte i den forbindelse, at selskabet ønskede at indregne en forrentning på 7 pct. af denne frie egenkapital med virkning pr. 1. april Frederiksberg Fjernvarme anmeldte samtidig nye priser, hvor forrentningen på 7 pct. var indregnet. Af anmeldelsen var endvidere vedlagt en foreløbig opgørelse af værdien af egenkapitalen i Frederiksberg Fjernvarme pr. 1. marts På et møde mellem Energitilsynet og Frederiksberg Fjernvarme den 28. april 2004 oplyste Sekretariatet for Energitilsynet (herefter sekretariatet) bl.a., at Energitilsy- 4 6, stk. 6, i afskrivningsbekendtgørelsen nr. 941.

3 ENERGITILSYNET Side 3/42 net aktivt skal godkende forrentning af indskudskapital til indregning i varmepriserne, og at prisanmeldelsen pr. 1. april 2004 derfor var i strid med varmeforsyningslovens regler. Frederiksberg Fjernvarme anmeldte på denne baggrund nye priser til Energitilsynet den 28. april Frederiksberg Fjernvarme rettede ved brev af 27. oktober 2006 henvendelse til Energitilsynet, da Frederiksberg Fjernvarme havde forstået det således, at Energitilsynet på et kommende møde ville tage stilling til, efter hvilke retningslinjer opgørelsen af den frie og bundne egenkapital efter varmeforsyningslovens regler skulle finde sted. Frederiksberg Fjernvarme anførte, at det var selskabets opfattelse, at følgende kunne henregnes til den frie egenkapital: egenkapitalen før 1. marts 1981, indskud/forhøjelser af selskabskapitalen efter prisreguleringens ikrafttræden samt forrentning af indskudskapital, som stadig var indestående i selskabet. Frederiksberg Fjernvarme anmodede i den forbindelse Energitilsynet om godkendelse af, at hele den til enhver tid værende egenkapital i selskabet var til fri disposition for selskabet og dets ejere. Subsidiært anmodede Frederiksberg Fjernvarme om, at den frie egenkapital blev opgjort på baggrund af nedskrevne genanskaffelsesværdier. Ved brev af 20. december 2006 til Frederiksberg Fjernvarme oplyste sekretariatet bl.a., at Energitilsynet den 30. oktober 2006 havde vedtaget, at der ved værdifastsættelsen skulle tages udgangspunkt i samme værdifastsættelsesprincipper som på elforsyningsområdet, og at der efterfølgende ville blive indledt drøftelser med EnergiGruppen Jylland Varme A/S, Frederiksberg Fjernvarme og Dansk Fjernvarme om at opstille standarder for værdiansættelse af aktiverne på varmeforsyningsområdet. Sekretariatet oplyste endvidere, at tilsynet først kunne tage stilling til spørgsmålet om forrentning af den frie egenkapital til indregning i varmepriserne, når tilsynet havde truffet afgørelse om opgørelsen af kapitalen, og størrelsen af kapitalen derfor var kendt. Sekretariatet anmodede i den forbindelse Frederiksberg Fjernvarme om at tilkendegive, om selskabet ønskede den frie egenkapital opgjort på grundlag af nedskrevne genanskaffelsesværdier eller bogførte værdier pr. 1. marts 1981, eller om Frederiksberg Fjernvarme ønskede at afvente Energitilsynets udarbejdelse af standarderne for opgørelsen af de nedskrevne genanskaffelsesværdier. Frederiksberg Fjernvarme oplyste ved af 17. januar 2007, at Frederiksberg Fjernvarme ønskede den frie egenkapital opgjort på grundlag af nedskrevne genanskaffelsesværdier. Ved brev af 30. maj 2008 orienterede sekretariatet Frederiksberg Fjernvarme om, at Energitilsynet den 29. april 2008 tilkendegav Administrationsgrundlag for opgørelse af fjernvarmeaktiver pr. 1. marts 1981 inklusiv bilaget Aktiver i fjernvarmesektoren 5, der giver et udgangspunkt for opgørelse af fjernvarmeakti- 5 Jf. bilag 1 punkt 4.

4 Side 4/42 ENERGITILSYNET ver pr. 1. marts Administrationsgrundlaget vedrører anvendelse af en komponentliste, hvori er vurderet levetid og standardpriser for en række fjernvarmekomponenter. Sekretariatet anmodede på denne baggrund Frederiksberg Fjernvarme om at oplyse, om selskabet ønskede at revidere den hidtidige opgørelse på baggrund af Energitilsynets tilkendegivelse. Ved brev af 10. november 2008 gjorde Frederiksberg Fjernvarme bl.a. principalt gældende, at hele den til enhver tid værende egenkapital var underlagt selskabets fri rådighed, og subsidiært at den pr. 1. marts 1981 udgjorde kr. opgjort efter årsregnskabslovens 6 regler. Frederiksberg Fjernvarme opgjorde den til enhver tid værende frie egenkapital pr. 31. december 2007 til kr. Frederiksberg Fjernvarme gjorde endvidere gældende, at Frederiksberg Fjernvarme var berettiget til at indregne en forrentning af den til enhver tid værende egenkapitalen i priserne med en rentesats svarende til den lange byggerente + 1 procentpoint eller subsidiært egenkapitalen som opgjort pr. 1. marts Frederiksberg Fjernvarme gjorde tillige gældende, at selskabet var berettiget til at indregne forrentning fra og med år 2004, subsidiært fra 2006, hvor selskabet indgav en supplerende foreløbig anmeldelse eller alternativt fra og med Frederiksberg Fjernvarme anførte endvidere i brevet af 10. november 2008, at der ikke i forarbejderne til varmeforsyningsloven var holdepunkter for, at indskudskapital ikke skulle betyde andet end virksomhedens til enhver tid værende egenkapital. Frederiksberg Fjernvarme bemærkede også, at sekretariatet i 2004 havde meddelt selskabet, at der på daværende tidspunkt ikke kunne gives tilladelse til indregning af en egenkapitalforrentning i priserne, da tilsynet endnu ikke havde godkendt opgørelserne over fri egenkapital og derfor heller ikke havde taget stilling til, om varmeforsyningsloven tillod indregning af en egenkapitalforrentning, samt at sekretariatet på mødet den 28. april 2008 havde tilkendegivet, at senere ansøgninger om egenkapitalforrentning ville kunne tillægges virkning fra og med Frederiksberg Fjernvarme bemærkede videre, at den manglende afklaring af råderetten over egenkapitalen og indregning af forrentningen heraf ikke skulle komme selskabet til skade og tog derfor forbehold for at rejse et erstatningskrav mod Energitilsynet, i det omfang sagens tidsmæssige forløb måtte indebære, at adgangen til at indregne egenkapitalforrentning for tidligere år blev fortabt. Frederiksberg Fjernvarme anførte endvidere, at det var selskabets subsidiære påstand 1, at den egenkapital, virksomheden besad pr. 1. marts 1981, var fri, og at dette var i overensstemmelse med Energitilsynets principafgørelse af 29. marts 2004, der efter Frederiksberg Fjernvarmes vurdering medførte, at egenkapitalen pr. 1. marts 1981 kunne opgøres efter princippet om nedskrevne genanskaffelsesværdier. I brevet af 10. november 2008 og i efterfølgende brev af 20. januar 2009 gjorde Frederiksberg Fjernvarme gældende, at selskabets afskrivningsgrundlag pr. 31. december 2007 var på kr., og at afskrivningerne herpå kunne indregnes 6 Nugældende lovbekendtgørelse nr af 10. december 2015 med senere ændringer.

5 ENERGITILSYNET Side 5/42 i priserne, samt at virksomhedens afskrivningsgrundlag måtte tillægges/fratrækkes forskellen mellem den tidligere indberettede egenkapital til Energitilsynet, og egenkapitalen som opgjort efter 1981-værdier. Frederiksberg Fjernvarme opgjorde herefter egenkapitalen pr. 1. marts 1981 til kr. og afskrivningsgrundlaget til kr. med tillæg af afskrivningsgrundlaget på kr. som opgjort i selskabets prisregnskab for Ved brev af 13. januar 2010 blev Frederiksberg Fjernvarme orienteret om, at Energitilsynet ved afgørelse af 30. november 2009 om Forrentning af indskudskapital Energigruppen Jylland Varme A/S7 (herefter EGJ-2009) havde truffet den første principielle afgørelse om dette spørgsmål. I den forbindelse blev Frederiksberg Fjernvarme tilsvarende oplyst om, at sekretariatet ville genoptage behandlingen af selskabets ansøgning, ligesom sekretariatet anmodede Frederiksberg Fjernvarme om at oplyse, hvorvidt selskabet havde ændringer, tilføjelser eller andet, som selskabet ønskede, skulle indgå i sekretariatets behandling af den ansøgning, der allerede var fremsendt. Sekretariatet anmodede endvidere Frederiksberg Fjernvarme om at bekræfte eller fremsende oplysninger om bl.a. størrelsen af den indskudskapital, som selskabet ønskede forrentet, hvorledes indskudskapitalen var opgjort, om der var sket udlodninger eller kapitalindskud fra 1. marts 1981 og frem til angivelse af de år, der ønskedes forrentning af, og hvilken rente selskabet ønskede at anvende for hvert enkelt år. Sekretariatet bemærkede hertil, at Energitilsynet kun godkender forrentning fra og med det år, tilsynet har modtaget den første anmodning fra varmeforsyningen, og som udgangspunkt for de år der ansøges i. Ved brev af 21. januar 2010 oplyste Frederiksberg Fjernvarme, at selskabet fastholdt sine tidligere fremførte synspunkter, og at der ønskedes forrentning for perioden Frederiksberg Fjernvarme bemærkede, at anmodningen om forrentning af kr. fastholdtes, og at kapitalopgørelsen var delvist baseret på administrationsgrundlaget. For at afspejle de særligt høje anlægsomkostninger, der gælder i hovedstadsområdets indre byområde, anvendte selskabet faktiske anlægsprojekter, der indebar et tillæg på ca. 10 pct. af ledningsanlæg (et geografisk pristillæg). Frederiksberg Fjernvarme oplyste, at der ikke var foretaget udlodninger eller nye kapitalindskud, og at renten ønskedes fastsat i overensstemmelse med EGJ Frederiksberg Fjernvarme ændrede efterfølgende ved brev af 8. april 2010 ansøgningen således, at der anmodedes om forrentning fra og med år Frederiksberg Fjernvarme bemærkede i den forbindelse, at Energitilsynet ved EGJ-2009 indførte ny praksis om opgørelsen af indskudskapitalen og forrentningen heraf. Det var Frederiksberg Fjernvarmes vurdering, at lighedsgrundsætningen indebar, at alle varmeforsyningsselskaber skulle have mulighed for at anvende den nye 7 Jf. bilag 1 punkt 4.

6 Side 6/42 ENERGITILSYNET praksis fra dette tidspunkt. Havde Frederiksberg Fjernvarme haft kendskab til den nye praksis tidligere, ville selskabet have disponeret anderledes i 2003 og indgivet en ansøgning i det år. Frederiksberg Fjernvarme fandt, at det ville være en urimelig forskelsbehandling, hvis ikke alle selskaberne tillades forrentning fra Frederiksberg Fjernvarme bemærkede hertil, at lignende synspunkter kom til udtryk i de forvaltningsretlige principper om genoptagelse, hvorefter en borger må antages at have krav på genoptagelse af en sag, såfremt der fremkommer væsentlige nye retlige forhold, det vil sige sker en væsentlig ændring med tilbagevirkende kraft i det retsgrundlag, der forelå på tidspunktet for den oprindelige afgørelse. Ved brev af 26. maj 2010 anmodede sekretariatet Frederiksberg Fjernvarme om at fremsende yderligere supplerende materiale og dokumentation vedrørende selskabets kapitalopgørelse. Sekretariatet bemærkede, at Frederiksberg Fjernvarme ved brevet af 10. november 2008 havde fremsat en revideret anmodning om forrentning med en revideret opgørelse af den fri egenkapital til 268 mio. kr. Sekretariatet anmodede bl.a. om dokumentation for underliggende beregninger for selskabets opgørelse af specificerede netaktiver, dokumentation for den anførte værdi på kedler mv. Frederiksberg Fjernvarme besvarede anmodningen ved af 9. juni 2010 og fremsendte bl.a. dokumentation vedrørende værdiansættelsen af aktiver m.v. i form af forsikringsvurdering af kedelanlæg, og den del af Frederiksberg Kommunes regnskab, som inkluderer Frederiksberg Kommunes varmeforsyning. Frederiksberg Fjernvarme fremsendte endvidere oversigt over realiserede anlægspriser for seks forskellige byggeprojekter, som dokumentation for selskabets 10 pct. geografiske tillæg. Ved brev af 15. juni 2010 anmodede sekretariatet på ny om yderligere dokumentation, herunder kopi af det originale regnskab fra Frederiksberg Kommune og dokumentation for anskaffelsessummen for tre konkrete komponenter fra bilaget værdiansættelse af aktiver samt kopi af byggeregnskab eller lignende. Frederiksberg Fjernvarme fremsendte den 23. juni 2010 yderligere dokumentation og oplyste, at de tre komponenter i bilaget værdiansættelse af aktiver var værdiansat ud fra administrationsgrundlagets priser tillagt et geografisk tillæg på 10 pct., og at dokumentationen for eksistens, dimension, anlægsår og længde fremgik af en plantegning over selskabets ledningsnet og nettets anlægsår, hvilket var vedhæftet. Ved brev af 6. juli 2010 anmodede sekretariatet endnu en gang Frederiksberg Fjernvarme om yderligere dokumentation, herunder uddybning af, hvorvidt Regnskab over Fjernvarmesamarbejdsledning Frederiksberg København, Projekt også vedrørte alle tre ledningslængder. Frederiksberg Fjernvarme fremsendte ved af 19. august 2010 supplerende dokumentation og afklaring vedrørende selskabets opgørelse af forrentningsgrundlaget på baggrund af administrationsgrundlaget, herunder en oversigt over ledningsnettes anlægsår.

7 ENERGITILSYNET Side 7/42 Under henvisning til, at sekretariatet telefonisk havde oplyst, at sagen om Energi- Gruppen Jylland Varme A/S vedrørende år var blevet udsat, oplyste Frederiksberg Fjernvarme ved af 30. november 2011, at selskabet havde indsendt en foreløbig anmodning om forrentning af indskudskapital i 2008 og indgav en egentlig anmodning om forrentning i 2008 efterfulgt af en opgørelse af indskudskapitalen i januar Frederiksberg Fjernvarme anmodede om en præcisering af, hvornår en afgørelse i sagen kunne forventes. Frederiksberg Fjernvarme bemærkede, at som følge af sagsbehandlingstiden i Energitilsynet var der mindst ophobet forrentning tilbage fra 2004 og frem i Frederiksberg Fjernvarme, og at den dertil svarende underdækning skulle indregnes i priserne. Frederiksberg Fjernvarme bemærkede endvidere, at det var Energiklagenævnets opfattelse, at der skulle foreligge særlige omstændigheder for, at en underdækning, der ikke var indregnet i det første eller næstfølgende regnskabsår efter opgørelsen, fortsat afspejler en nødvendig omkostning. Frederiksberg Fjernvarme vurderede på denne baggrund, at der var risiko for, at det blev vanskeligere for selskabet at indregne det samlede betydelige beløb i priserne, jo længere Energitilsynets sagsbehandlingstid blev. Frederiksberg Fjernvarme var endvidere uenig i, at Energitilsynet havde mulighed for at statuere, at priserne efter indregning af forrentningen var urimelige. Selskabet vurderede, at jo længere tid der ville gå, inden afviklingen af forrentningen kunne påbegyndes, desto større var risikoen for, at Energitilsynet ville statuere, at priserne var urimelige. Ved af 30. december 2011 anførte Frederiksberg Fjernvarme, at selskabet som aftalt telefonisk med sekretariatet for god ordens skyld søgte om forrentning af indskudskapitalen som tidligere opgjort og endnu ikke godkendt i 2011 og 2012 med den rentesats, som efterfølgende godkendes af myndighederne. Ved e- mail af 23. februar 2012 fremsendte Frederiksberg Fjernvarme et forslag om, at Energitilsynet godkendte en foreløbig forrentning af indskudskapitalen i forrentningssager på fjernvarmeområdet, mens den endelige afgørelse i sagen vedrørende EnergiGruppen Jylland Varme A/S afventedes. Ved af 21. december 2012 ansøgte Frederiksberg Fjernvarme endvidere om forrentning for år På baggrund af Energitilsynets afgørelse af 26. juni 2012 om Forrentning af indskudskapital i EnergiGruppen Jylland Varme A/S 8 (herefter EGJ-2012) anmodede sekretariatet ved brev af 23. maj 2013 Frederiksberg Fjernvarme om at oplyse, om risikoforholdene i Frederiksberg Fjernvarme efter selskabets vurdering i det væsentlige svarede til risikoforholdene i EnergiGruppen Jylland Varme A/S. Frederiksberg Fjernvarme oplyste på denne baggrund ved af 31. maj 2013, at det var selskabets opfattelse, at virksomhedens risikoforhold i det væsentlige 8 jf. bilag 1 punkt 4.

8 Side 8/42 ENERGITILSYNET svarede til risikoforholdene i EnergiGruppen Jylland Varme. Frederiksberg Fjernvarme anmodede derfor om beregning af forrentningsbeløb i overensstemmelse med EGJ Ved af 7. marts 2014 anmodede sekretariatet på ny Frederiksberg Fjernvarme om dokumentation for selskabets rentebærende gæld i årene , gerne i form af årsrapporter. Sekretariatet anmodede endvidere Frederiksberg Fjernvarme bekræfte, at gælden anført som anden gæld i årsrapporterne også var rentebærende, eller det alene var mellemregningskontoen med Frederiksberg Kommune, der skulle medregnes som rentebærende gæld. Frederiksberg Fjernvarme fremsendte på denne baggrund ved af 24. april 2014 til Energitilsynet årsrapporter, og oplyste, at det alene var mellemregningskontoen med Frederiksberg Kommune, der kunne betragtes som rentebærende. Sekretariatet og Frederiksberg Fjernvarme afholdte den 24. august 2015 møde vedrørende dokumentationen for Frederiksberg Fjernvarmes forrentningsgrundlag. Formålet med mødet var at få klarlagt, hvilken dokumentation, udover det allerede fremsendte, selskabet manglede at indsende til Energitilsynet, førend Frederiksberg Fjernvarmes forrentningsgrundlag ville være færdigoplyst. De enkelte aktiver i kapitalopgørelsen blev herefter gennemgået. Frederiksberg Fjernvarme oplyste, at der i 2010 var blevet anmodet om yderligere dokumentation, som selskabet havde fremsendt til Energitilsynet uden at have hørt yderligere hertil. Et af de aktiver, der blev drøftet på mødet var tunneller, idet disse udgjorde 35 mio. kr., og værdiansættelsen adskilte sig fra komponentlisten. Mødedeltagerne fra Frederiksberg Fjernvarme kunne hertil oplyse, at tunnellerne adskilte sig fra tunnellerne i komponentlisten, da de var placeret under Frederiksberg Hospital. Det var således Frederiksberg Fjernvarmes vurdering, at standarderne angivet i komponentlisten ikke var repræsentative for Frederiksberg Fjernvarme. Frederiksberg Fjernvarme kunne som dokumentation herfor fremvise et kort over hospitalet, hvor tunnellerne var tegnet ind. Det blev aftalt på mødet, at kortmaterialet skulle eftersendes til Energitilsynet. Sekretariatet spurgte endvidere på mødet, om det geografiske tillæg på 10 pct. for alle Frederiksberg Fjernvarmes netaktiver var beregnet på baggrund af de seks projekter, som var fremsendt tidligere, og om disse projekter var repræsentative eller udvalgt tilfældigt. Frederiksberg Fjernvarme oplyste hertil, komponentlisten var baseret på priser i Københavns omegn, og ikke i selve København og Frederiksberg, hvor der var andre rammevilkår, f.eks. trafikregulering ved gravearbejde, og hvor det ikke ville være muligt at sætte byggemateriale omkring arbejdsområdet. Frederiksberg Fjernvarme oplyste endvidere, at der var gravet flere forskellige forsynings- og kommunikationsledninger ned ved siden af hinanden, som var medvirkende til at fordyre priserne på Frederiksberg. For så vidt angik byggeprojekterne, som dokumentation for tillægget på 10 pct., kunne Frederiksberg Fjernvarme oplyse, at selskabet ikke var i besiddelse af flere projekter, og at alle seks projekter derfor var taget med i beregningen heraf. Frederiksberg Fjernvarme

9 ENERGITILSYNET Side 9/42 medgav, at det kunne diskuteres, hvorvidt et tillæg på 8 pct. eller 12 pct. havde været mere korrekt, men at der var valgt et gennemsnit af disse seks projekter på 10 pct. i tillæg. Slutteligt om disse netaktiver kunne Frederiksberg Fjernvarme oplyse, at forsyningsområdet i 1981 primært bestod af etageejendomme, og at der først var blevet påbegyndt en udvidelse til villakvarterer i 1984/85 på basis af en ny varmeplan. Sekretariatet oplyste, at der på baggrund af de foreliggende oplysninger ville blive foretaget en vurdering heraf. På mødet den 24. august 2015 blev fastsættelsen af aktivernes levetider endvidere drøftet, herunder selskabets mulighed for at inddrage efterfølgende viden, dvs. viden opnået efter 1. marts 1981, ved fastsættelsen af levetider. Frederiksberg Fjernvarme oplyste, at det var selskabets erfaring, at de rør mv. som blev lagt ned havde en lang levetid. Frederiksberg Fjernvarme anførte desuden, at fastsættelsen af levetider i komponentlisten ligeledes var baseret på efterfølgende viden. Sekretariatet oplyste hertil, at det ikke kunne udelukkes, at aktiver med en levetid over 50 år, som var den maksimale levetid ifølge komponentlisten, ville kunne indgå i forrentningsgrundlaget. Sekretariatet oplyste endvidere, at såfremt det blev muligt at anvende efterfølgende viden ville det også gælde i de tilfælde, hvor aktiver havde en kortere levetid. Udfordringer ved, at disse levetider skulle korriges med efterfølgende viden, var yderligere, at den initiale indskudskapital ville kunne ændre sig år for år, når den faktiske levetid hvert år ville blive længere. Frederiksberg Fjernvarme anførte ydermere, at der også kunne ses på de seneste års prisanmeldelser for så vidt angik henlæggelser, som kunne give en indikation af en snarlig udskiftning af ledningsnettet. Dette blev dog afvist af sekretariatet, der oplyste, at mange varmeforsyningsvirksomheder ikke henlagde til udskiftning af ledninger, og henviste i øvrigt til Energitilsynets afgørelse af 25. november 2014 om Fastlæggelse af markedspris mv. på transmissionsledning 9, hvor efterfølgende viden ligeledes ikke blev inddraget. Frederiksberg Fjernvarme kunne afslutningsvist, på anmodning fra sekretariatet, oplyse, at der ikke var gæld i selskabet pr. 1. marts 1981, og at det først var ved en opdatering af nettet i 1984, at selskabet igen fik gæld. Det blev på mødet endvidere aftalt, at Frederiksberg Fjernvarme skulle vende tilbage vedrørende dokumentation for antallet af målere samt driftsmidler. Sekretariatet anmodede herefter på baggrund af mødet ved af 25. september 2015 om en uddybning af udvalgte aktiver fra Frederiksberg Fjernvarmes kapitalopgørelse, herunder tunneller, geografisk tillæg, målere og driftsmidler. Sekretariatet havde ved af 14. oktober 2015, yderligere korrespondance med Frederiksberg Fjernvarme vedrørende dokumentation og beregningen af rørdimensioner. 9 Energitilsynets afgørelse har j.nr. 12/05205 og er offentliggjort på tilsynets hjemmeside:

10 Side 10/42 ENERGITILSYNET Frederiksberg Fjernvarme fremsendte, som aftalt på mødet, ved af 27. oktober 2015 supplerende dokumentation for et geografisk tillæg. Frederiksberg Fjernvarme fremsendte ligeledes ved af 3. november 2015 kortmaterialet over tunneller. Frederiksberg Fjernvarme ansøgte ved af 18. december 2015 om, at ansøgningen om godkendelse af forrentning af indskudskapital blev udvidet til og med Sekretariatet oplyste ved af 24. juni 2016, at sekretariatet havde brug for yderligere oplysninger og anmodede derfor Frederiksberg Fjernvarme om at oplyse, om Frederiksberg Fjernvarme havde forenet produktion af varme og andre ydelser fra værkets etableringsår, samt hvorvidt Frederiksberg Fjernvarme havde indregnet ikke-godkendt forrentning. Afslutningsvist anmodede sekretariatet Frederiksberg Fjernvarme om at oplyse, hvorvidt der var andre parter, som kunne have interesse for selskabets forrentningssag, herunder f.eks. storkunder. Frederiksberg Fjernvarme fremsendte herefter ved af 4. juli 2016 svar på sekretariatets spørgsmål. Frederiksberg Fjernvarme oplyste, at der alene var tale om kr. ud af den samlede indskudskapital, som var indskudt kontant, idet den resterende kapital var etableret ved apportindskud af en eksisterende virksomhed. Frederiksberg Fjernvarme oplyste ligeledes, at der ikke havde været forenet produktion af nogen art, og at der ikke var indregnet ikke-godkendt forrentning. For så vidt angik spørgsmålet om andre parter og storkunder svarede Frederiksberg Fjernvarme, at der ikke var storkunder, som aftog mindst 25 pct. af varmeleveringen, idet deres største kunde, Frederiksberg Kommune, alene aftog 4,1 pct. af den samlede varmeleverance. Sekretariatet oplyste ved af 23. december 2016, at regeringen i 2015 havde nedsat en WACC-ekspertgruppe, der skulle komme med forslag til ny økonomisk regulering af elnetvirksomhederne. I Energitilsynets praksis var der blevet inddraget en WACC-model ved vurderingen af, hvad der udgjorde en rimelig forrentning på varmeområdet. I lyset af ekspertgruppens anbefalinger oplyste sekretariatet, at der var udarbejdet et notat om WACC-modellens anvendelse på varmeområdet, som skulle forelægges Energitilsynet på sit møde den 31. januar Sekretariatet oplyste afslutningsvist, at der fra 2017 og frem vil blive inddraget en anden tilpasning af WACC-modellen end den, der indgik i skønnet ved Energitilsynets afgørelse EGJ Ved af 8. maj 2017 anmodede sekretariatet på ny Frederiksberg Fjernvarme om at fremsende oplysninger om tunneller, ledningsnettet, regnskabsposter, og oplysninger vedrørende Frederiksberg Fjernvarmes risikoforhold i form af et vedhæftet risikoskema og væsentlige ændringer, samt eventuelle indskud og udlod-

11 ENERGITILSYNET Side 11/42 ninger. Anmodningen var begrundet i dokumentationskravet på baggrund af punkt 78 i principnotatet 10. Frederiksberg Fjernvarme bemærkede ved af 17. maj 2017, at selskabets forrentningssag omfattede hvert enkelt år i perioden , og oplyste, at idet grundlaget for opgørelsen endnu ikke var udmeldt af Energitilsynet, var det ikke muligt at angive et konkret forrentningsbeløb, hvorfor Frederiksberg Fjernvarme ønskede størst mulig forrentning for de enkelte år. Frederiksberg Fjernvarme ansøgte samtidig om tilladelse til at indregne forrentning i varmepriserne for Sekretariatet modtog ved af 12. juni 2017 og 7. juli 2017 svar på anmodningen af 8. maj 2017, da Frederiksberg Fjernvarme fremsendte yderligere dokumentation og beregninger vedrørende tunneller, ledningsnettet, væsentlige ændringer og indskud og udlodninger, samt oplysninger om Frederiksberg Fjernvarmes risikoforhold. På baggrund af det fremsendte materiale fra Frederiksberg Fjernvarme fremsendte sekretariatet ved af 25. juli 2017 opfølgende spørgsmål. Sekretariatet anmodede Frederiksberg Fjernvarme om bl.a. at oplyse, hvoraf det fremgik, at der skulle tages udgangspunkt i den anvendte 20-årige horisont ved vurderingen af investeringsbehovet. Sekretariatet spurgte endvidere til den geografiske korrektion og Frederiksberg Fjernvarmes ønske om et 10 pct. geografisk tillæg. Dette uddybede Frederiksberg Fjernvarme i sin besvarelse ved af 22. august Sekretariatet anmodede ved af 21. september 2017 om at få fremsendt den tidligere omtalte varmeplan vedrørende udbygningen af fjernvarmenettet på Frederiksberg i perioden Frederiksberg Fjernvarme fremsendte herefter ved af 27. september 2017 link til varmeplanen i sin helhed. Til brug for sekretariatets vurdering af Frederiksberg Fjernvarmes fastsatte levetid for dampledninger, der oversteg komponentlistens levetidsinterval, anmodede sekretariatet på ny ved af 19. oktober 2017 om dokumentation for, at alle dampledninger havde den angivne levetid, f.eks. 98 år, som ifølge Frederiksberg Fjernvarme skulle være tilfældet. Sekretariatet anmodede endvidere Frederiksberg Fjernvarme om at oplyse, hvor i det tidligere fremsendte materiale det fremgik, at der var taget udgangspunkt i en 20-årig investeringshorisont, da sekretariatets umiddelbart læste materialet anderledes. Sekretariatets og Frederiksberg Fjernvarmes korrespondance vedrørende damp- 10 Jf. punkt 4 i bilag 1.

12 Side 12/42 ENERGITILSYNET ledningers levetider fortsatte ved sekretariatets s af 6. og 8. november 2017 og Frederiksberg Fjernvarmes s af 8. og 20. november 2017, samt ved telefonsamtale af 21. november Sekretariatets telefonnotat af samtalen blev bekræftet af Frederiksberg Fjernvarme ved af samme dato. Frederiksberg Fjernvarme anførte i den forbindelse, at kortlægningen fra november 1980 indeholdte alle alternativer, og en kombination af opvarmningsformer, som samlet set kunne levere GJ årligt, dvs. varmebehovet i 1991 ifølge kortlægningen fra november Udover de fem alternativer indeholdte oplæg til varmeplan maj 1981 en referenceplan, som afspejlede en ureguleret videreudvikling af kommunens varmeforsyning. I referenceplanen udgjorde fjernvarme 21,4 pct. af varmebehovet på GJ årligt, mens det i den endelige varmeplan var valgt, at alternativerne udgjorde 90 pct. af varmebehovet. Frederiksberg Fjernvarme anførte endvidere, at dette viste, at etableringen af et af alternativerne måtte have et langt tidsperspektiv, da det bl.a. ville kræve etablering af produktionskapacitet og et transmissionsnet (CTR). Derudover viste budgetforslaget fra 1981, at der var planlagt mindre investeringer i hovedledninger i 1981, 1982 og 1983, hvilket ifølge Frederiksberg Fjernvarme indikerede, at ledningsnettet i 1981 forventedes at have en fortsat lang levetid. Det fremgik af varmeplanen, at investeringsperioden for etableringen af det valgte alternativ løb fra Frederiksberg Fjernvarme vurderede på baggrund heraf, at samme tidshorisont havde ligget til grund for referenceplanen i notat af 10. august 1981, og at af de dampledninger, som var nedlagt frem til 1981, var det ikke en væsentlig del, som skulle udskiftes før tidligst år På den baggrund var levetiden for dampledninger i bygninger fastsat til 98 år, da de ældste af disse var nedgravet i år På samme måde var levetiden for øvrige dampledninger (dvs. dampledninger, som ikke er i bygninger) fastsat, hvor de ældste var nedgravet i 1938, og derfor fastsat til 64 år. I nedenstående tabel findes en oversigt over ansøgers oplysninger til Sekretariatet for Energitilsynet, samt nogle nøglefakta i sagen: TABEL 1 OVERSIGT OVER ANSØGERS OPLYSNINGER 11 (VÆSENTLIGSTE OPLYS- NINGER) Dato for første ansøgning 1.april 2004 Frederiksberg Fjernvarme har oprindeligt ansøgt om godkendelse af forrentning af indskudskapital for årene 2004 Frederiksberg Fjernvarme har efterfølgende ansøgt for årene Tabellen afspejler ansøgerens seneste reviderede oplysninger til Sekretariatet for Energitilsynet.

13 ENERGITILSYNET Side 13/42 Forrentningsgrundlag første ansøgte år primo Frederiksberg Fjernvarme har efterfølgende korrigeret sin ansøgning til et forrentningsgrundlag primo første år på: 12 Forrentningsgrundlag opgjort efter administrationsgrundlaget af 29. april kr kr. Ja Kilde: Sekretariatet for Energitilsynet For en god ordens skyld skal opmærksomheden henledes på, at hvis det viser sig, at oplysninger modtaget fra virksomheden ikke er retvisende, og de korrekte oplysninger ville have haft en væsentlig betydning for sagens afgørelse, kan Energitilsynet ud fra en almindelig, ulovbestemt retsgrundsætning tilbagekalde afgørelsen og genoptage sagsbehandlingen med henblik på en fornyet vurdering. Som eksempler på forhold, hvor urigtige oplysninger kan have en væsentlig betydning, kan nævnes oplysninger om opgørelsen af den initiale indskudskapital, foretagne udlodninger og indskud, herunder formålet med nye kapitalindskud, oplysninger om virksomhedens risikoforhold, samt oplysninger, der tilvejebringes via sagsbehandling og afgørelser fx om omkostningsfordeling. Det kan endvidere dreje sig om oplysninger om berettigelsen af at undlade regnskabsmæssig adskillelse, eller at prisefterviste omkostninger har været urigtige, herunder at afskrivninger ikke har opfyldt kravene hertil. Det skal understreges, at der alene er tale om eksempler. Hvad der kan have betydning for, om en afgørelse kan tilbagekaldes eller ej, vil blive vurderet konkret. Sekretariatet bemærker videre, at opgørelsen af forrentningsgrundlag kun er sket til brug for ansøgningen om forrentning af indskudskapital. HØRING Sekretariatet sendte ved af 21. december 2017 udkast til afgørelse i høring hos Frederiksberg Fjernvarme. Frederiksberg Fjernvarme har indsendt høringssvar ved af 22. januar Forrentningsperioden Frederiksberg Fjernvarme Frederiksberg fjernvarme har anført, at der bør godkendes forrentning for Der er henvist til det tidligere anførte herom. 12 Det beløb, som fremgik af Frederiksberg Fjernvarmes kapitalopgørelse er blevet korrigeret i opadgående retning på grund af uoverensstemmelser i oplysninger om levetiderne for vandledninger. Det er nærmere beskrevet i afsnittet Ad 2 Indskudskapitalens størrelse. 13 Administrationsgrundlag for opgørelse af fjernvarmeaktiver pr. 1. marts 1981 med bilag er offentliggjort på Energitilsynets hjemmeside:

14 Side 14/42 ENERGITILSYNET Sekretariatets bemærkninger Der henvises til afsnit Ad 1 i afgørelsen for en begrundelse af, hvorfor sekretariatet finder, at er der ikke kan godkendes forrentning for Høringssvaret har således ikke givet anledning til ændringer. Forrentningsgrundlaget Frederiksberg Fjernvarme Frederiksberg Fjernvarme har anført, at de i det væsentlige kan tilslutte sig opgørelsen, idet det tidligere anførte dog fastholdes. Frederiksberg Fjernvarme har bemærket, at de er enige i sekretariatets korrektion af værdien af ledninger til fremføring af vand, som er beskrevet i afsnit Ad 2. Frederiksberg Fjernvarme finder dog, at korrektionen bør fremgå som en forskel mellem kolonnen med beløbene i Frederiksberg Fjernvarmes ansøgning og kolonnen med beløbene ifølge sekretariatets vurdering i tabel 2. Det er yderligere bemærket, at der er fejl i sumfelterne i tabel 2. Endelig er det anført, at Frederiksberg Fjernvarme ønsker at få udkastet i fornyet høring, såfremt korrektioner af tabel 2 medfører en lavere forrentning end den, som fremgik af høringsudkastet. Sekretariatets bemærkninger Angående fastholdelsen af det tidligere anførte henvises der til afsnit Ad 2 for en begrundelse af sekretariatets korrektioner af forrentningsgrundlaget. Angående værdien af ledninger til fremføring af vand i tabel 2 bemærkes, at det fremgår af sagsoplysningen og høringssvaret, at Frederiksberg Fjernvarme ønsker at anvende en levetid på 50 år for disse ledninger. I tabel 2 er der derfor anført værdien fastsat ved en konsekvent anvendelse af en levetid på 50 år, da det er det, som Frederiksberg Fjernvarme ansøger om. Det fremgår af fodnote nr. 18 hvilke tal, som Frederiksberg Fjernvarme havde anført i de fremsendte regneark. For så vidt angår tabel 2 bemærker sekretariatet, at der er en fejl i kolonnen med beløbene i Frederiksberg Fjernvarmes ansøgning, hvor værdien af brønde for dampledninger var anført forkert. Det er nu rettet i tabel 2, hvor udregningen af værdien af anlægsaktiver i alt og værdien af aktiver i alt ligeledes er rettet. Derudover er der en fejl i udregningen af sekretariatets vurdering af den initiale indskudskapital, hvor værdien af driftsmidlerne ikke var sat til nul, som det ellers er anført i tabel 2 og i afsnit Ad 2. Den initiale indskudskapital efter sekretariatets vurdering fastsættes således til kr. og ikke kr. som anført i høringssvaret. Dette er rettet i tabel 2 og i udregningerne for den nye WACC-model og den gamle WACC-model i afsnit 3A og 3B. Derudover er de manglende værdier af anlægsaktiver i alt og aktiver i alt i kolonnen med sekretariatets vurdering nu tilføjet. Dette medfører alt andet lige en ændring i den godkendte forrentningen, idet det grundlag, som ligger til grund for WACC-beregningerne til støtte for skønnet,

15 ENERGITILSYNET Side 15/42 ændres. Sekretariatet finder dog ikke grundlag for at sende udkastet til afgørelse i fornyet høring. Sekretariatet har herved lagt vægt på, at ændringen skyldes et forhold, som er beskrevet i høringsudkastet. Frederiksberg Fjernvarme har ikke i sin høring fremkommet med yderligere oplysninger, som kunne underbygge, at driftsmidler skulle indgå i indskudskapitalen med den ansøgte værdi. Der foreligger således ikke nye faktiske oplysninger i sagen, som sekretariatet er forpligtet til at partshøre over, jf. forvaltningslovens 19, stk. 1 Ansøgte forrentningsbeløb Frederiksberg Fjernvarme Frederiksberg Fjernvarme har anmodet om, at der godkendes den højest mulige rimelige forrentning for årene 2004 og Sekretariatets bemærkninger Dette er nu inddraget i afgørelsen, og der godkendes den højest mulige rimelige forretning for alle årene. Den godkendte forrentning fremgår af afsnit 3C. Risikovurdering Frederiksberg Fjernvarme Frederiksberg Fjernvarme har bemærket, at de fastholder det tidligere anførte om, at virksomhedens risikoforhold i det væsentlige svarer til risikoforholdene i EnergiGruppen Jylland Varme. Frederiksberg Fjernvarme bemærker, at de er uenige i, at virksomheden skal placeres i den laveste ende af det beregnede WACC-interval og har en lavere risiko end fjernvarmevirksomheder generelt. Frederiksberg Fjernvarme har særligt bemærket, at kriteriet om placeringen af Frederiksberg Fjernvarmes pris i Energitilsynets prisstatistik ikke kan begrunde, at der kun tillades en lav forrentning. For det første fordi Frederiksberg Fjernvarme ikke er i konkurrence med andre varmeforsyningsvirksomheder, hvorfor Frederiksberg Fjernvarmes pris isoleret set ikke har nogen betydning for risikoen for at miste kunder. For det andet fordi en virksomhed med relativt lave priser på et konkurrenceudsat marked alt andet lige vil kunne opnå en højere forrentning af kapital end virksomheder med højere priser. For det tredje fordi det er urimeligt og giver et forkert incitament at begrænse forrentningen under henvisning til, at virksomhedens forbrugerpriser er i den lave ende. Det er derfor Frederiksberg Fjernvarmes opfattelse, at virksomheden må få tilladt forrentningssatser på samme niveau som fjervarmeforsyningsvirksomheder generelt. Frederiksberg Fjernvarme har bemærket, at selskaber med en gennemsnitlig risiko bør placeres i midten af intervallet efter den nye WACC-model, som er fastsat med udgangspunkt i de risici, som fjernvarmesektoren har. Det er yderligere anført, at branchens hovedaktivitet, som er distribution af varme og levering til slutbrugere, samt den begrænsede konkurrence på området ikke må føre til en anden vurdering end gennemsnittet, som netop er fastlagt i lyset heraf.

16 Side 16/42 ENERGITILSYNET Frederiksberg Fjernvarme har bemærket, at da distribution til slutbrugere er branchens primære aktivitet, og den nye WACC-model er fastsat på baggrund af branchens risici, svarer det til at indregne den lave risiko to gange, når der lægges vægt på, at distribution til slutbrugere trækker i retning af en lavere risiko. Dette er hverken er rimeligt eller metodisk korrekt. Frederiksberg Fjernvarme har noteret, at det er anført som et kriterie i afgørelsen, at varmedistribution trækker i retning af en meget lav risiko på grund af reglerne i varmeforsyningsloven. Frederiksberg Fjernvarme bemærker i den forbindelse, at det ikke er muligt at have varmedistribution uden slutbrugere og omvendt, og forholdet er således allerede indregnet i kriteriet om slutbrugere. Frederiksberg Fjernvarme har yderligere bemærket, at der tilsyneladende er sket en misforståelse, når det er anført, at der ikke er konkurrerende leverandører tilsluttet det net, som Frederiksberg Fjernvarme leverer til. Frederiksberg Fjernvarme distribuerer fjernvarme i sit eget net, men modtager varme via CTR, som modtager varme fra en række varmeproducenter. Leverancen fra disse anlæg er konkurrenceudsatte. Sekretariatets bemærkninger Med hensyn til sekretariatets skøn over en rimelig forrentning for Frederiksberg Fjernvarme i forhold til skønnet over en rimelig forrentning for EGJ bemærkes, at forrentning for EGJ ligeledes blev skønnet til at ligge i den laveste ende af det beregnede WACC-interval, jf. bilag 1 pkt. 4 EGJ 2017 pkt Det skal bemærkes, at der ved vurderingen af, om en given forrentning er en rimelig forrentning, er overladt sekretariatet et betydeligt skøn, jf. bilag 1 pkt I WACC-notatet pkt. 26 og pkt. 27, jf. bilag 1 pkt. 4, fremgår endvidere følgende: På varmeområdet er der ikke hjemmel til at fastsætte én forrentningssats i alle sager om forrentning af indskudskapital. Reglerne på varmeområdet indebærer, at Energitilsynet skal foretage et konkret skøn af en rimelig samlet forrentning af virksomhedens indskudskapital. Det vil sige, at der skal fastsættes et rimeligt forrentningsbeløb for hver virksomhed. På varmeområdet anvendes WACC en derfor alene til støtte for Energitilsynets skøn af en rimelig forrentning i hver enkelt sag. Hver enkelt varmevirksomheds forhold har således også betydning for den forrentning, der fastsættes. [ ] Der godkendes således ikke en forrentningssats for varmeforsyningsvirksomheder generelt. For så vidt angår inddragelsen af kriteriet om placeringen af Frederiksberg Fjernvarmes pris i Energitilsynets prisstatistik i skønnet over forrentningen bemærkes, at dette er relevant at inddrage selv, hvis der ikke er konkurrence fra andre varmeleverandører, da det kan resulterer i kundeflugt i de tilfælde, at prisen bliver så høj at alternative opvarmningsformer bedre kan betale sig, hvilket er nævnt i kriterienotatet pkt. 51, jf. bilag 1 pkt. 4. Ved en lav pris vil risikoen for kundeflugt være mindre. Det bemærkes, at det ikke er givet, at virksomheder med lavere priser vil kunne opnå en højere forrentning af kapital end virksomheder med højere priser på et

17 ENERGITILSYNET Side 17/42 konkurrenceudsat marked. Det bemærkes, at Frederiksberg Fjernvarme netop ikke er i konkurrence med andre varmeforsyningsvirksomheder om distributionen af varme til slutbrugerne. Sekretariatet finder ikke, at sammenligningen med et konkurrenceudsat marked, som ikke er nærmere specificeret, er relevant i denne sammenhæng. Sekretariatets skøn tager udgangspunkt i det vejledende WACC-interval, som rummer hovedparten af varmeforsyningsvirksomhederne. Det er derfor relevant, at sammenligne Frederiksberg Fjernvarmes pris med andre varmeforsyningsvirksomheders. En lavere pris i forhold til andre varmeforsyningsvirksomheder medfører, at Frederiksberg Fjernvarme isoleret set har en lavere risiko for kundeflugt sammenlignet med andre varmeforsyningsvirksomheder, som forestår distribution af varme til slutbrugere. Varmeforsyningsvirksomhedernes priser er bestemt af de indregningsberettigede omkostninger. Det står således ikke varmeforsyningsvirksomhederne frit for at sætte priserne højt. Derudover bemærkes, at fjernvarmepriserne sandsynligvis er påvirket af forhold, som varmeforsyningsvirksomhederne ikke kan forventes at have indflydelse på. Det kan f.eks. være befolkningstætheden i leveringsområdet. Sekretariatet inddrager i udgangspunktet ikke en vurdering af varmeforsyningsvirksomhederes omkostningseffektivitet som et kriterie i skønnet over en rimelig forrentning. På baggrund af det foreliggende grundlag vurderer sekretariatet, at dette heller ikke er relevant at inddrage forbindelse med skønnet over forrentningen for Frederiksberg Fjernvarme. Sekretariatet vurderer således ikke, at det er urimeligt eller giver forkerte incitamenter at lægge vægt på Frederiksberg Fjernvarmes placering i Energitilsynets prisstatistik. Med hensyn til placeringen af en virksomhed med en gennemsnitlig risiko og placeringen af virksomheder, som primært forestår varmedistribution, skal det bemærkes, at WACC-intervallet i den nye WACC-model er et brancheinterval, som omfatter risikoen i hovedparten af virksomheder omfattet af varmeforsyningslovens bestemmelser. Varmeforsyningsvirksomheder er en heterogen gruppe af virksomheder med forskellige aktiviteter og rammebetingelser og dermed forskellig risiko. Intervallet skal således f.eks. både rumme varmeforsyningsvirksomheder, som hovedsageligt forestår varmedistribution til slutbrugere, som vil have en relativ lav risiko, og varmeproducenter, som er i konkurrence med andre varmeproducenter, som vil have en relativ høj risiko. Som Frederiksberg Fjernvarme bemærker, så udgør varmedistributionsvirksomheder antalsmæssigt den største andel af varmeforsyningsvirksomhederne. De vurderes generelt at have en relativ lav risiko, jf. WACC-notatet afsnit Derfor placeres de generelt i den laveste ende af det vejledende beløbs-interval. En placering midt i det beregnede WACC-interval ville ikke være et udtryk for, at den pågældende varmeforsyningsvirksomhed har en gennemsnitlig risiko for alle varmeforsyningsvirksomheder. Det er derimod et udtryk for, at varmeforsyningsvirksomhedens risiko efter sekretariatets skøn ligger i midten af intervallet fastsat på baggrund af parametrene, som er beskrevet i WACC-notatet, jf. bilag 1 pkt. 4, herunder en øvre og en nedre værdi for beta aktiv og kreditrisikopræmien.

18 Side 18/42 ENERGITILSYNET Angående bemærkningen om slutbrugere og varmedistribution er sekretariatet enigt med Frederiksberg Fjernvarme i, at det ikke er muligt at have varmedistribution uden slutbrugere og omvendt. Kriteriet slutbrugere handler alene om, hvorvidt virksomheden har slutbrugere eller ej. Der henvises til kriterienotatet pkt , jf. bilag 1 pkt. 4, for en beskrivelse af betydningen af slutbrugere. Kriteriet varmedistribution indeholder en vurdering af særlige kriterier med relevans for varmedistribution. Disse kriterier er således relevante givet, at virksomheden har distribution til slutbrugere. Der henvises til kriterienotatet pkt , jf. bilag 1 pkt. 4, for en beskrivelse af de forskellige forhold for varmedistributionsvirksomheder. Det foretages således ikke en vurdering af samme forhold to gange. Angående bemærkningerne om kriteriet om konkurrencesituationen vurderer sekretariatet ikke, at det skal inddrages, at varmeproducenterne, som leverer varme til CTR er i konkurrence med hinanden, da dette ikke vurderes at være til ugunst for Frederiksberg Fjernvarme. Angående formuleringen om, at Frederiksberg Fjernvarme har haft en gunstig konkurrencesituation som eneste varmeleverandør på distributionsnettet er den nu rettet til Frederiksberg Fjernvarme har haft en gunstig konkurrencesituation uden konkurrence på deres varmeleverance. Det er lagt til grund, at Frederiksberg Fjernvarme ikke oplever konkurrence på deres varmeleverance til slutbrugere, da dette ikke er oplyst i forbindelse med besvarelsen af det fremsendte risikoskema eller på andre tidspunkter i løbet af sagsoplysningen. Dette har medført rettelser i afsnit 3A og 3B, hvor konkurrencesituationen er omtalt. Hensynet til slutbrugere Frederiksberg Fjernvarme Frederiksberg Fjernvarme har anført, at det ikke er korrekt og i strid med Energiklagenævnets praksis, når det er anført, at hensynet til at beskytte varmeforbrugerne mod urimelige priser trækker i retning af en rimelig forrentning, der er lavest mulig. Frederiksberg Fjernvarme bemærker, at hensynet til varmeforbrugerne varetages gennem kravet om, at forrentningen skal være rimelig. Frederiksberg Fjernvarme bemærker endvidere, at Frederiksberg Fjernvarmes lave priser fører til, at der ikke er risiko for, at en rimelig forrentning vil føre til urimelige priser samt, at det ikke bør komme Frederiksberg Fjernvarme til skade, at sagsbehandlingen har taget 13 år. Sekretariatets bemærkninger Sekretariatet bemærker indledningsvist, at hensynet til forbrugerne er ét af flere hensyn og kriterier, som indgår i vurderingen og fastsættelsen af en rimelig forrentning. Forbrugerne må formodes at have en interesse i en forrentning, der er lavest muligt, da forrentningen kan indregnes i forbrugernes priser. Dette gælder også, selvom den varmeforsyningsvirksomhed, der ansøger om forrentning vurderer, at effekten af den tilladte forrentning er begrænset. Sekretariatet har i vurderingen af en rimelig forrentning valgt at lægge vægt på hensynet til forbrugerne, da bestemmelserne i varmeforsyningslovens kapitel 4 har til formål at beskytte forbrugerne mod ulovlige og urimelig priser. Forbrugerhensynet er således et kriterium, Energitilsynet har pligt til at lægge vægt på Energi-

AFGØRELSE AFGØRELSE OM FORRENTNING AF INDSKUDSKAPI- TAL FOR ÅR 2019

AFGØRELSE AFGØRELSE OM FORRENTNING AF INDSKUDSKAPI- TAL FOR ÅR 2019 Ringsted Fjernvarme A/S Bragesvej 18 4100 Ringsted Sendt pr. e-mail til Ringsted Fjernvarme, att.: Catharina Schulz csc@ringstedforsyning.dk, info@ringstedforsyning.dk og PwC att.: Bjarke Elling Jørgensen

Læs mere

TILKENDEGIVELSE OM FORRENTNING AF INDSKUDSKAPITAL FOR FLERE VÆRKER I SAMME VIRKSOMHED

TILKENDEGIVELSE OM FORRENTNING AF INDSKUDSKAPITAL FOR FLERE VÆRKER I SAMME VIRKSOMHED PUNKT 4 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 31. OKTOBER 2017 TILKENDEGIVELSE OM FORRENTNING AF INDSKUDSKAPITAL FOR FLERE VÆRKER I 31. oktober 2017 Varme 17/10296 CAME/LIP/SSH 1. RESUMÉ 1. Blandt de varmevirksomheder,

Læs mere

2. Nedenfor refereres høringssvar, opdelt på høringssvarets emner, som efterfølges af sekretariatets bemærkninger (i kursiv).

2. Nedenfor refereres høringssvar, opdelt på høringssvarets emner, som efterfølges af sekretariatets bemærkninger (i kursiv). PUNKT 6 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 23. JUNI 2015 HØRINGSSVAR BILAG 1 10. juni 2015 Varme 13/12063 MLD 5. HØRINGSSVAR 1. Udkast til afgørelse blev sendt i høring den 20. februar 2015 med frist den 6. marts

Læs mere

80. Energitilsynet kan behandle og afgøre sager på eget initiativ eller på grundlag af en anmeldelse eller en klage.

80. Energitilsynet kan behandle og afgøre sager på eget initiativ eller på grundlag af en anmeldelse eller en klage. BILAG 2 KLAGE OVER SORØ FJERNVARME A/S VARMEPRISER 2. maj 2018 Varme J. nr. 18/08422 MDCL RETSGRUNDLAG 1) Energitilsynets kompetence 2) Princippet om nødvendige omkostninger 3) Forrentning af indskudskapital

Læs mere

Forsyning Helsingør Varme Att.: Jacob Brønnum. I/S Nordforbrænding Att.: Tonny Juul Jensen. Vattenfall A/S Att.: Kjeld Oksbjerg

Forsyning Helsingør Varme Att.: Jacob Brønnum. I/S Nordforbrænding Att.: Tonny Juul Jensen. Vattenfall A/S Att.: Kjeld Oksbjerg Forsyning Helsingør Varme Att.: Jacob Brønnum I/S Nordforbrænding Att.: Tonny Juul Jensen 30. juni 2011 Sag 4/0920-8901-0690 /SB Deres ref. Vattenfall A/S Att.: Kjeld Oksbjerg Helsingør Kraftvarmeværk

Læs mere

Vejledning til imødegåelse af fejl og mangler identificeret i forbindelse med selvevalueringen

Vejledning til imødegåelse af fejl og mangler identificeret i forbindelse med selvevalueringen 1. april 2014 Vejledning til imødegåelse af fejl og mangler identificeret i forbindelse med selvevalueringen Sekretariatet har i 2013 gennemgået virksomhedernes selvevalueringer. Gennemgangen har omfattet

Læs mere

grænser for, hvilken kapital ejerne kunne trække ud af virksomhederne.

grænser for, hvilken kapital ejerne kunne trække ud af virksomhederne. ENERGITILSYNET Administrationsgrundlag for opgørelse af fjernvarmeaktiver pr. 1. marts 1981 29-04-2008 VARME 4/0920-0200-0064 /SH/SP Indledning 1. Den 1. marts 1981 trådte den første varmeforsyningslov

Læs mere

Vejledning til imødegåelse af fejl og mangler identificeret i forbindelse med selvevalueringen

Vejledning til imødegåelse af fejl og mangler identificeret i forbindelse med selvevalueringen Vejledning til imødegåelse af fejl og mangler identificeret i forbindelse med selvevalueringen AUGUST 2018 FORSYNINGSTILSYNET Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf. 4171 5400 post@forsyningstilsynet.dk

Læs mere

Afgørelse om tilbageførsel af ikke-godkendt forrentning for perioden for Verdo Varme

Afgørelse om tilbageførsel af ikke-godkendt forrentning for perioden for Verdo Varme Afgørelse om tilbageførsel af ikke-godkendt forrentning for perioden 2000-2005 for Verdo Varme 11. april 2019 J. nr. 18/03961 MDCL RESUMÉ Sekretariatet for Energitilsynet (nu Forsyningstilsynet) traf den

Læs mere

UDKAST Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om selvevaluering af overholdelse af kapitel 4 og 4 b i lov om varmeforsyning

UDKAST Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om selvevaluering af overholdelse af kapitel 4 og 4 b i lov om varmeforsyning UDKAST 09072012 Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om selvevaluering af overholdelse af kapitel 4 og 4 b i lov om varmeforsyning I bekendtgørelse nr. 150 af 27. februar 2012 om selvevaluering

Læs mere

ENERGITILSYNET VEJLEDNING TIL IMØDEGÅELSE AF FEJL OG MANGLER IDENTIFICERET I FORBINDELSE MED SELVEVALUERINGEN INDLEDNING... 3

ENERGITILSYNET VEJLEDNING TIL IMØDEGÅELSE AF FEJL OG MANGLER IDENTIFICERET I FORBINDELSE MED SELVEVALUERINGEN INDLEDNING... 3 Side 2/9 INDHOLD INDLEDNING... 3 1. MANGLENDE ANMELDELSE AF PRISER, BUDGET OG PRISEFTERVISNINGER... 4 2. IKKE RETTIDIG ANMELDELSE AF PRISER, BUDGET OG PRISEFTERVISNINGER... 4 3. MANGLENDE AFSTEMNING IMELLEM

Læs mere

UDKAST 29112011. Varmeforsyningsvirksomhedens selvevaluering af overholdelse af regler i eller i medfør af kapitel 4 i lov om varmeforsyning

UDKAST 29112011. Varmeforsyningsvirksomhedens selvevaluering af overholdelse af regler i eller i medfør af kapitel 4 i lov om varmeforsyning Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12 KEB alm. del Bilag 99 Offentligt UDKAST 29112011 Bilag 1 Varmeforsyningsvirksomhedens selvevaluering af overholdelse af regler i eller i medfør af kapitel 4

Læs mere

Holeby Fjernvarme A.m.b.a. over Energitilsynet af 22. december 2008 Prisen på varme fra Holeby Halmvarmeværk A.m.b.a.

Holeby Fjernvarme A.m.b.a. over Energitilsynet af 22. december 2008 Prisen på varme fra Holeby Halmvarmeværk A.m.b.a. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Holeby Fjernvarme A.m.b.a. over Energitilsynet

Læs mere

PRINCIPPER VED OPGØRELSEN AF FOR- RENTNINGSGRUNDLAG M.V. EFTER VAR- MEFORSYNINGSLOVEN

PRINCIPPER VED OPGØRELSEN AF FOR- RENTNINGSGRUNDLAG M.V. EFTER VAR- MEFORSYNINGSLOVEN SIDE 1 AF 55 PRINCIPPER VED OPGØRELSEN AF FOR- RENTNINGSGRUNDLAG M.V. EFTER VAR- MEFORSYNINGSLOVEN 16. december 2015 Varme J.nr. 15/10485 CAME/LIP/SSH Indholdsfortegnelse 1. Resume...2 2. Tilkendegivelse...3

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Nord Energis bagudrettede reguleringspris er 17,92 øre/kwh i 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Nord Energis bagudrettede reguleringspris er 17,92 øre/kwh i 2015. Nord Energi Net A/S Ørstedsvej 2 9800 Hjørring 26. juli 2016 Detail & Distribution 16/06114 AE AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR NORD ENERGI NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse af den

Læs mere

SAGSFREMSTILLING Af NRGis anmodning af 2. juli 2015 fremgår, at virksomheden ønsker en vejledende udtalelse omkring følgende forhold:

SAGSFREMSTILLING Af NRGis anmodning af 2. juli 2015 fremgår, at virksomheden ønsker en vejledende udtalelse omkring følgende forhold: NRGi Net A/S Bjerrevej 139 8700 Horsens 1. september 2015 Detail & Distribution 15/06596 AE VEJLEDENDE UDTALELSE PRAKSISÆNDRING FOR INDTÆGTSFØ- RING AF NRGi Net A/S (herefter NRGi ) har ved mail af 2.

Læs mere

BEKENDTGØRELSE OM NETVIRKSOMHE- DERS REGULERINGSREGNSKABER

BEKENDTGØRELSE OM NETVIRKSOMHE- DERS REGULERINGSREGNSKABER PUNKT 4 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 26. JUNI 2018 BEKENDTGØRELSE OM NETVIRKSOMHE- DERS REGULERINGSREGNSKABER 26. juni 2018 Detail & Distribution 18/07653 ENJE, NOJ RESUMÉ 1. Med dette notat forelægges Energitilsynet

Læs mere

RETSGRUNDLAG FOR FORRENTNING AF INDSKUDSKAPITAL EFTER VARMEFORSYNINGSLOVEN

RETSGRUNDLAG FOR FORRENTNING AF INDSKUDSKAPITAL EFTER VARMEFORSYNINGSLOVEN BILAG 1 Oktober 2018 Varme RETSGRUNDLAG FOR FORRENTNING AF INDSKUDSKAPITAL EFTER 1. Indledning.. 2 2. Generelt 3 2.1 Forsyningstilsynets hjemmel til at tillade forrentning 3 2.2 Praksis om Forsyningstilsynets

Læs mere

Forrentning af indskudskapital 2003-2010 i EnergiGruppen Jylland Varme A/S

Forrentning af indskudskapital 2003-2010 i EnergiGruppen Jylland Varme A/S ENERGITILSYNET 26. 06. 2012 VARME 4/0920-0303-0052 Forrentning af indskudskapital 2003-2010 i EnergiGruppen Jylland Varme A/S 1 Indledning... 2 2 Afgørelse og tilkendegivelse... 5 3 Sagsfremstilling...

Læs mere

Næstved Varmeværk a.m.b.a. har anmodet Energitilsynet om at træffe afgørelse om følgende:

Næstved Varmeværk a.m.b.a. har anmodet Energitilsynet om at træffe afgørelse om følgende: Sekretariatet for Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby UDKAST Agnete Nordentoft Specialistadvokat T +45 72 27 35 10 ano@bechbruun.com J.nr. 011286-0012 ano/jhp Sekretær Jette Rohde Pedersen

Læs mere

Indregning af afskrivninger og henlæggelser i fjernvarmeprisen

Indregning af afskrivninger og henlæggelser i fjernvarmeprisen ENERGITILSYNET 31-10-2006 ENR 4/0904-0300-0004 /Ca Indregning af afskrivninger og henlæggelser i fjernvarmeprisen Nedenfor findes en gennemgang af hovedreglerne i forbindelse med brug af reglerne i afskrivningsbekendtgørelsen

Læs mere

Korrigeret statusmeddelelse

Korrigeret statusmeddelelse Vandcenter Syd A/S Att.: Allan Hansen Vandværksvej 7 5000 Odense C Den 3.november 2017 Sag nr. 17/00366 Korrigeret statusmeddelelse I har i år indberettet en række oplysninger i VandData. Da I sidste år

Læs mere

Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynets afgørelse af 6. juli 2006 undersøgelse af Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. budgetter og regnskaber

Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynets afgørelse af 6. juli 2006 undersøgelse af Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. budgetter og regnskaber (Varmeforsyning) Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynets afgørelse af 6. juli 2006 undersøgelse af Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. budgetter og regnskaber Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv.

Læs mere

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke Grindsted El-net A/S CVR-nr. 25 98 84 77 Tårnvej 24 7200 Grindsted 5. april. 2018 Detail & Distribution Sagsnr. 18/05691 MBK AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR GRINDSTED EL-NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder

Læs mere

Klager har den 23. juli 2018 anmodet om, at klagen tillægges opsættende virkning.

Klager har den 23. juli 2018 anmodet om, at klagen tillægges opsættende virkning. Vestegnenes Kraftvarmselskab I/S Bruun & Hjejle Advokatpartnerselskab Forsyningstilsynet 30. november 2018 18/04407 ENERGIKLAGENÆVNETS AFGØRELSE I sag om Vestegnens Kraftvarmeselskab I/S - Forsyningstilsynet

Læs mere

Nyt fra Energitilsynet. Sekretariatet for Energitilsynet 18. januar 2018 Cathrine Mehlskov

Nyt fra Energitilsynet. Sekretariatet for Energitilsynet 18. januar 2018 Cathrine Mehlskov Nyt fra Energitilsynet Sekretariatet for Energitilsynet 18. januar 2018 Cathrine Mehlskov Emner 1. Kort om Energitilsynet hvem er vi? 2. Nye regler på varmeområdet 3. Nye afgørelser 4. Hvad kommer der

Læs mere

Vi har på baggrund af de indsendte oplysninger udarbejdet følgende statusmeddelelse.

Vi har på baggrund af de indsendte oplysninger udarbejdet følgende statusmeddelelse. Langeland Spildevand ApS Att.: Jørgen Ahlman Jensen Nørrebro 207A 5900 Rudkøbing Den 12. oktober 2017 Sag nr. 17/00221 Statusmeddelelse I har i år indberettet en række oplysninger i VandData. Da I sidste

Læs mere

Afgørelse om prisloft for 2012 i henhold til 17 i bekendtgørelse om prisloftregulering m.v. af vandsektoren

Afgørelse om prisloft for 2012 i henhold til 17 i bekendtgørelse om prisloftregulering m.v. af vandsektoren Kalundborg Vandforsyning A/S Att.: Susanne Lüthgens Holbækvej 189B 4400 Kalundborg Den 10. juli 2014 Sag nr. 12/17510 Afgørelse om prisloft for 2012 i henhold til 17 i bekendtgørelse om prisloftregulering

Læs mere

3. Meddelelser fra direktøren samt fra Sekretariatet for Energitilsynet

3. Meddelelser fra direktøren samt fra Sekretariatet for Energitilsynet Referat Energitilsynsmøde den 25. oktober 2016 Dagsorden: 1. Inhabilitet på møde 176 2. Meddelelser fra formanden 3. Meddelelser fra direktøren samt fra Sekretariatet for Energitilsynet Sager til beslutning:

Læs mere

Forsyningstilsynet forhøjer derfor Evonets reguleringspris med de årlige beløb som angivet i Tabel 2.

Forsyningstilsynet forhøjer derfor Evonets reguleringspris med de årlige beløb som angivet i Tabel 2. Evonet A/S Edison Park 1 6715 Esbjerg N CVR-nr. 25 15 41 50 7. september 2018 Detail & Distribution 18/05754 MSS AFGØRELSE FORHØJELSE AF REGULERINGSPRISEN SOM FØLGE AF Evonet A/S (herefter Evonet) har

Læs mere

AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR STRUER FORSYNING ELNET A/S FOR REGULERINGSÅRET 2016

AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR STRUER FORSYNING ELNET A/S FOR REGULERINGSÅRET 2016 Struer Forsyning Elnet A/S CVR-nr. 21 59 91 82 Jyllandsgade 1 7600 Struer 1. marts 2018 Detail & Distribution Sags nr. 17/06899 MBK AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR STRUER FORSYNING ELNET A/S FOR Denne afgørelse

Læs mere

AFGØRELSE OG TILKENDEGIVELSE AFVISNING AF FORRENTNING AF INDSKUDSKAPITAL OG RENTERS RENTE HERAF FØLGENDE ÅR, PÅBUD OM AT TILBAGEFØRE DETTE

AFGØRELSE OG TILKENDEGIVELSE AFVISNING AF FORRENTNING AF INDSKUDSKAPITAL OG RENTERS RENTE HERAF FØLGENDE ÅR, PÅBUD OM AT TILBAGEFØRE DETTE BILAG 1 Verdo Varme A/S Agerskellet 7 8920 Randers NV 28. maj 2018 Varme J.nr. 18/03961 LIP/SSH/CAME AFGØRELSE OG TILKENDEGIVELSE AFVISNING AF FORRENTNING AF INDSKUDSKAPITAL 2000-2005 OG RENTERS RENTE

Læs mere

MEDDELELSER FRA SEKRETARIATET

MEDDELELSER FRA SEKRETARIATET PUNKT 3 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 30. JANUAR 2018 25. januar 2018 Ret & Administration MEDDELELSER FRA SEKRETARIATET 1. NYE KLAGESAGER FOR ENERGIKLAGENÆVNET 1.1 HMN GASNET P/S KLAGE OVER ENERGITILSYNETS

Læs mere

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke Aal El-Net A M B A CVR-nr. 22188410 Industrivej 18 6840 Oksbøl 5. april 2018 Detail & Distribution Sagsnr. 18/05711 MBK AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR AAL EL-NET A M B A FOR REGULERINGSÅRET Denne afgørelse

Læs mere

FFV El er pr. januar 2016 opkøbt af Energi Fyn Net A/S (herefter Energi Fyn Net).

FFV El er pr. januar 2016 opkøbt af Energi Fyn Net A/S (herefter Energi Fyn Net). Energi Fyn Net A/S Sanderumvej 16 5250 Odense SV 6. oktober 2016 Detail & Distribution 16/06069 KSB AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR ENERGI FYN FAABORG NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse

Læs mere

På baggrund af sekretariatets udkast til afgørelse og de modtagne høringssvar, skal sekretariatet meddele følgende:

På baggrund af sekretariatets udkast til afgørelse og de modtagne høringssvar, skal sekretariatet meddele følgende: [INDSÆT MODTAGERE] Sendt pr. e-mail til [e-mailadresser] 14. oktober 2016 Varme 16/xxxxx TBHO AFGØRELSE UDMELDING AF VARMTVANDSPRISLOFT FOR [AF- FALDSFORBRÆNDINGSANLÆG] FOR ÅR 2017 I medfør af 4, stk.

Læs mere

Vi har på baggrund af de indsendte oplysninger udarbejdet følgende statusmeddelelse.

Vi har på baggrund af de indsendte oplysninger udarbejdet følgende statusmeddelelse. HILLERØD VAND A/S Att.: David Rex Ipsen Ægirsvej 4 3400 Hillerød Den 13. oktober 2017 Sag nr. 17/00153 Statusmeddelelse I har i år indberettet en række oplysninger i VandData. Da I sidste år modtog økonomiske

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at HEF Nets bagudrettede reguleringspris er 18,57 øre/kwh i 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at HEF Nets bagudrettede reguleringspris er 18,57 øre/kwh i 2015. HEF Net A/S Over Bækken 6 9000 Aalborg 7. oktober 2016 Detail & Distribution 16/06423 KSB AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR HEF NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse af den bagudrettede

Læs mere

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke Verdo Randers El-net A/S Agerskellet 7 8920 Randers NV CVR-nr. 29312435 14. februar 2018 Detail & Distribution 17/06905 KAAS AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR VERDO RANDERS FOR RE- GULERINGSÅRET Denne afgørelse

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Grindsted Elnets bagudrettede reguleringspris er 9,70 øre/kwh i 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Grindsted Elnets bagudrettede reguleringspris er 9,70 øre/kwh i 2015. Grindsted Elnet A/S Tårnvej 24 7200 Grindsted 26. juli 2016 Detail & Distribution 16/06410 AE AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR GRINDSTED EL- NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse af den

Læs mere

7. Energitilsynet har på baggrund af vedlagte sagsfremstilling og vurdering tilkendegivet følgende:

7. Energitilsynet har på baggrund af vedlagte sagsfremstilling og vurdering tilkendegivet følgende: Side 2/15 ENERGITILSYNET KRITERIER FOR SKØNNET OVER RIMELIG FORRENTNING AF INDSKUDSKAPITAL TILKENDEGIVELSE 7. Energitilsynet har på baggrund af vedlagte sagsfremstilling og vurdering tilkendegivet følgende:

Læs mere

Orientering om høringssvar til ny afskrivningsbekendtgørelse (varmeforsyning)

Orientering om høringssvar til ny afskrivningsbekendtgørelse (varmeforsyning) KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Kontoret for Selskaber og Aktivstrategi NOTAT Til Økonomiudvalgets aflæggerbord Orientering om høringssvar til ny afskrivningsbekendtgørelse (varmeforsyning) Økonomiforvaltningen

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for Frederiksberg Vand A/S Stæhr Johansens Vej 38 2000 Frederiksberg Den 12. oktober 2018 Sag nr. 18/07095 Afgørelse om økonomiske rammer for 2019-2020 Indledning I er omfattet af vandsektorloven 1, og derfor

Læs mere

PRISLOFT EKSKL. AFGIFTSÆNDRINGER På baggrund af de indkomne anmeldelser er prisloftet ekskl. afgiftsændringer beregnet til 89,3 kr./gj.

PRISLOFT EKSKL. AFGIFTSÆNDRINGER På baggrund af de indkomne anmeldelser er prisloftet ekskl. afgiftsændringer beregnet til 89,3 kr./gj. UDMELDING AF VARMTVANDSPRISLOFT FOR AFFALDSFOR- BRÆNDINGSANLÆG 15. oktober 2015 Varme 15/08156 TBHO I medfør af 5, stk. 3, i bekendtgørelse nr. 1213 af 17. december 2012 om fastsættelse af prislofter og

Læs mere

Vi har på baggrund af de indsendte oplysninger udarbejdet følgende statusmeddelelse.

Vi har på baggrund af de indsendte oplysninger udarbejdet følgende statusmeddelelse. Frederiksberg Vand A/S Stæhr Johansens Vej 38 2000 Frederiksberg Den 14. september 2018 Sag nr. 18/14205 Statusmeddelelse I har i år indberettet en række oplysninger i VandData. Da I sidste år modtog økonomiske

Læs mere

Nyt fra Energitilsynet. Sekretariatet for Energitilsynet 11. og 12. oktober 2017 Cathrine Mehlskov

Nyt fra Energitilsynet. Sekretariatet for Energitilsynet 11. og 12. oktober 2017 Cathrine Mehlskov Nyt fra Energitilsynet Sekretariatet for Energitilsynet 11. og 12. oktober 2017 Cathrine Mehlskov Emner Nyt fra Energitilsynet ENAO Energitilsynets elektroniske anmeldelsessystem Ny regulering Nye forrentningsregler

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Bornholms El-Nets bagudrettede reguleringspris er 27,65 øre/kwh i 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Bornholms El-Nets bagudrettede reguleringspris er 27,65 øre/kwh i 2015. Bornholms El-Net A/S Skansevej 2 3700 Rønne 11. oktober 2016 Detail & Distribution 16/06071 KSB AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR BORNHOLMS EL-NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse af

Læs mere

Afgørelse klage over opkrævning af fast afgift i NRGi Lokalvarme A/S

Afgørelse klage over opkrævning af fast afgift i NRGi Lokalvarme A/S [XXX] Sendt pr. e-mail til [XXX] og pr. brevpost til ovennævnte adresse. Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

I oplyser, at I ikke er enige i sekretariatets konklusioner vedrørende selvevalueringsrevisors

I oplyser, at I ikke er enige i sekretariatets konklusioner vedrørende selvevalueringsrevisors Næstved Varmeværk Åderupvej 22-24 4700 Næstved Att: Jens Andersen 7. februar 2014 RJE Deres ref. Kære Jens Andersen Du har ved brev af 17. januar 2014 kontaktet sekretariatets direktør Finn Dehlbæk vedrørende

Læs mere

Afgørelse om prisloftet for 2013 som følge af spaltningen af Vejen Forsyning A/S (Spildevand) gældende for Vejen Rensningsanlæg A/S

Afgørelse om prisloftet for 2013 som følge af spaltningen af Vejen Forsyning A/S (Spildevand) gældende for Vejen Rensningsanlæg A/S Vejen Rensningsanlæg A/S Att.: Anja Myrhøj Nytofte-Bæk Grønhøjgade 45 6600 Vejen 16.april 2014 Sag 13/02607 Afgørelse om prisloftet for 2013 som følge af spaltningen af Vejen Forsyning A/S (Spildevand)

Læs mere

MEDDELELSER FRA SEKRETARIATET

MEDDELELSER FRA SEKRETARIATET PUNKT 3 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 26. JUNI 2018 22. juni 2018 Ret & Administration MEDDELELSER FRA SEKRETARIATET 1. NYE KLAGESAGER FOR ENERGIKLAGENÆVNET 1.1 KLAGE OVER ENERGITILSYNETS AFGØRELSE OM FORRENTNING

Læs mere

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for Frederiksberg Kloak A/S Stæhr Johansens Vej 38 2000 Frederiksberg Den 13. august 2018 Sag nr. 18/13920 Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2018-2019 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer

Læs mere

Revisionsinstruks af 10. juli 2015 om revision af priseftervisninger

Revisionsinstruks af 10. juli 2015 om revision af priseftervisninger Revisionsinstruks af 10. juli 2015 om revision af priseftervisninger Indledning Anlæg og virksomheder nævnt i 1, stk. 1, i anmeldelsesbekendtgørelsen (bekendtgørelse nr. 1282 af 5. december 2014) skal

Læs mere

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke SK Elnet A/S Lilleøvej 3 4220 Korsør CVR: 26863899 23. februar 2018 Detail & Distribution 17/06898 MGHJ AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR SK ELNET A/S FOR REGU- LERINGSÅRET 2016 Denne afgørelse indeholder

Læs mere

Vojens Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynet af 1. marts 2006 ændring af vedtægterne for Vojens Fjernvarme a.m.b.a.

Vojens Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynet af 1. marts 2006 ændring af vedtægterne for Vojens Fjernvarme a.m.b.a. (Varmeforsyning) Vojens Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynet af 1. marts 2006 ændring af vedtægterne for Vojens Fjernvarme a.m.b.a. Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand, professor, dr. polit.

Læs mere

HØRINGSSVAR OM WACC FOR VARMEVIRKSOMHEDER Dansk Fjernvarme har torsdag d. 20. oktober 2016 modtaget ovennævnte til høring.

HØRINGSSVAR OM WACC FOR VARMEVIRKSOMHEDER Dansk Fjernvarme har torsdag d. 20. oktober 2016 modtaget ovennævnte til høring. Sekretariatet for Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Att. Jesper Møller Banghøj HØRINGSSVAR OM WACC FOR VARMEVIRKSOMHEDER Dansk Fjernvarme har torsdag d. 20. oktober 2016 modtaget ovennævnte

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Thy-Mors Energi Elnets bagudrettede reguleringspris er 13,95 øre/kwh i 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Thy-Mors Energi Elnets bagudrettede reguleringspris er 13,95 øre/kwh i 2015. Thy-Mors Energi Elnet A/S Elsøvej 107 7900 Nykøbing 23. august 2016 Detail & Distribution 12/09072 KSB AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR THY-MORS EL- NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse

Læs mere

Revideret statusmeddelelse efter fusion

Revideret statusmeddelelse efter fusion Hadsten Vandværk A.M.B.A Den 1. februar 2019 Sag nr. 19/01038 Revideret statusmeddelelse efter fusion I har i år indberettet en række oplysninger i VandData. Da I sidste år modtog økonomiske rammer for

Læs mere

Punkt 3. Energitilsynets møde den 28. oktober Meddelelser fra Sekretariatet for Energitilsynet samt fra direktøren

Punkt 3. Energitilsynets møde den 28. oktober Meddelelser fra Sekretariatet for Energitilsynet samt fra direktøren Punkt 3 Energitilsynets møde den 28. oktober 2014 23. oktober 2014 /MEMU Meddelelser fra Sekretariatet for Energitilsynet samt fra direktøren Sekretariatet for Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 2500

Læs mere

HEF Net A/S Over Bækken Aalborg

HEF Net A/S Over Bækken Aalborg HEF Net A/S Over Bækken 6 9000 Aalborg 28. juni 2016 Detail & Distribution 14/10399 NOJ, BEJ AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FAST- SÆTTELSE AF TARIFFER Sekretariatet for Energitilsynet har

Læs mere

Klage over afslag på genoptagelse af sag om forlængelse af frist for tilslutning til Hejnsvig Varmeværk

Klage over afslag på genoptagelse af sag om forlængelse af frist for tilslutning til Hejnsvig Varmeværk XXX Afgørelsen offentliggøres I anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Klage over

Læs mere

Forhøjelserne fremgår af vedlagte regnearksmodeller som bilag 1, hvortil der henvises, og i Tabel 2 og 3 nedenfor.

Forhøjelserne fremgår af vedlagte regnearksmodeller som bilag 1, hvortil der henvises, og i Tabel 2 og 3 nedenfor. Thy-Mors Energi Elnet A/S Elsøvej 107 7900 Nykøbing Mors CVR-nr. 21 08 52 00 2. juli 2018 Detail & Distribution 18/04713, 18/04834, 18/05746 BEVE AFGØRELSE FORHØJELSE AF THY-MORS REGULERINGSPRIS SOM FØLGE

Læs mere

Det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Krav til udformning af underretninger. 26. februar 2018

Det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Krav til udformning af underretninger. 26. februar 2018 2018-11 Det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Krav til udformning af underretninger En borger klagede til ombudsmanden over det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Ombudsmanden udtalte, at en sagsbehandlingstid

Læs mere

Denne afgørelse vedrører Konstants ansøgninger om kabellægning af luftledninger samt dertilhørende opsætning af kabelskabe i årene

Denne afgørelse vedrører Konstants ansøgninger om kabellægning af luftledninger samt dertilhørende opsætning af kabelskabe i årene Konstant Net A/S Dusager 22 8200 Aarhus N CVR-nr.: 21262498 12. juni 2018 Detail & Distribution 18/04698, 18/04704, 18/04863, 18/05388 BEVE AFGØRELSE FORHØJELSE AF KONSTANT NET A/S REGULE- RINGSPRIS SOM

Læs mere

Vi har på baggrund af de indsendte oplysninger udarbejdet følgende statusmeddelelse.

Vi har på baggrund af de indsendte oplysninger udarbejdet følgende statusmeddelelse. Hørsholm Vand ApS Att.: Gitte Benner Christensen Håndværkersvinget 2 2970 Hørsholm Den 13. oktober 2017 Sag nr. 17/00193 Statusmeddelelse I har i år indberettet en række oplysninger i VandData. Da I sidste

Læs mere

Nævnenes Hus Toldboden Viborg. Til: XXX Lemvig Varmeværk a.m.b.a. Energitilsynet.

Nævnenes Hus Toldboden Viborg. Til: XXX Lemvig Varmeværk a.m.b.a. Energitilsynet. Til: XXX Lemvig Varmeværk a.m.b.a. Energitilsynet Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Afvisning af klage på grund af manglende

Læs mere

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor.

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor. Til: [XXX] Silkeborg Varme A/S Silkeborg Kommune Sendes pr. e-mail til ovennævnte Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799

Læs mere

På klagerens ekstraordinære generalforsamling den 29. juli 1997 forelå bl.a. følgende forslag fra bestyrelsen:

På klagerens ekstraordinære generalforsamling den 29. juli 1997 forelå bl.a. følgende forslag fra bestyrelsen: Kendelse af 9. oktober 1998. 98-51.826. Krav om revisorerklæring som dokumentation for, at underskuddet på datoen for kapitalnedsættelse mindst svarede til nedsættelsesbeløbet. Krav om korrigering af anmeldelse.

Læs mere

Dansk Affaldsforening Dansk Fjernvarme Dansk Energi ORIENTERING OM UDMELDING AF VARMTVANDSPRISLOFT FOR AFFALDSFORBRÆNDINGSANLÆG GÆLDENDE FOR ÅR 2017

Dansk Affaldsforening Dansk Fjernvarme Dansk Energi ORIENTERING OM UDMELDING AF VARMTVANDSPRISLOFT FOR AFFALDSFORBRÆNDINGSANLÆG GÆLDENDE FOR ÅR 2017 Dansk Affaldsforening Dansk Fjernvarme Dansk Energi 14. oktober 2016 Varme 16/09581 TBHO ORIENTERING OM UDMELDING AF VARMTVANDSPRISLOFT FOR Energitilsynet skal i henhold til prisloftbekendtgørelsen 1 udmelde

Læs mere

EnergiGruppen Jylland Varme A/S over Energitilsynet af 30. november 2009 forrentning af indskudskapital i perioden 2003-2009

EnergiGruppen Jylland Varme A/S over Energitilsynet af 30. november 2009 forrentning af indskudskapital i perioden 2003-2009 (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk EnergiGruppen Jylland Varme A/S over Energitilsynet

Læs mere

Klage over Vesthimmerland Kommunes afgørelse af 5. maj 2010 om fritagelse fra tilslutningspligt for ejendommen beliggende [XXX]

Klage over Vesthimmerland Kommunes afgørelse af 5. maj 2010 om fritagelse fra tilslutningspligt for ejendommen beliggende [XXX] Hvalpsund Kraftvarmeværk A.m.b.A. Hestbækvej 21 9640 Farsø Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf

Læs mere

Forrentning af indskudskapital EnergiGruppen Jylland Varme A/S

Forrentning af indskudskapital EnergiGruppen Jylland Varme A/S ENERGITILSYNET Punkt 5 Energitilsynets møde den 30. november 2009 Forrentning af indskudskapital EnergiGruppen Jylland Varme A/S 1 Resume...2 2 Afgørelse og tilkendegivelse...5 3 Sagsfremstilling...7 3.1

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for FREDERIKSSUND VAND A/S Blokken 9 1 3460 Birkerød Den 11. oktober 2018 Sag nr. 18/07100 Afgørelse om økonomiske rammer for 2019-2020 Indledning I er omfattet af vandsektorloven 1, og derfor skal I have

Læs mere

Vi har på baggrund af de indsendte oplysninger udarbejdet følgende statusmeddelelse.

Vi har på baggrund af de indsendte oplysninger udarbejdet følgende statusmeddelelse. HTK Vand A/S Att.: Kim Rene Hansen Lervangen 35 D 2630 Taastrup Den 12. oktober 2017 Sag nr. 17/00187 Statusmeddelelse I har i år indberettet en række oplysninger i VandData. Da I sidste år modtog økonomiske

Læs mere

Energiklagenævnet imødekommer ikke anmodningen om opsættende virkning. Energiklagenævnet vil senere tage stilling til selve klagen.

Energiklagenævnet imødekommer ikke anmodningen om opsættende virkning. Energiklagenævnet vil senere tage stilling til selve klagen. Verdo Varme A/S Kromann Reumert Forsyningstilsynet 3. december 2018 18/03743 ENERGIKLAGENÆVNETS AFGØRELSE i sag om Verdo Varme A/S - Forsyningstilsynet Energiklagenævnet har modtaget en klage fra Verdo

Læs mere

Afgørelse afslag på forlængelse af tilslutningsfrist til Hejnsvig Varmeværk

Afgørelse afslag på forlængelse af tilslutningsfrist til Hejnsvig Varmeværk [XXX] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Revideret statusmeddelelse efter fusion

Revideret statusmeddelelse efter fusion Galten Vandværk Låsbyvej 1 8464 Galten Den 23. november 2018 Sag nr. 18/18247 Revideret statusmeddelelse efter fusion I har i år indberettet en række oplysninger i VandData. Da I sidste år modtog økonomiske

Læs mere

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke Nakskov Elnet A/S CVR-nr. 29 60 30 81 Stavangervej 13 4900 Nakskov 13. februar 2018 Detail & Distribution Sags nr. 17/06886 MBK AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR NAKSKOV ELNET A/S FOR REGULERINGSÅRET Denne

Læs mere

Afgørelse Forhøjelse af Evonet A/S reguleringspris som følge af ansøgning om nødvendige nyinvesteringer

Afgørelse Forhøjelse af Evonet A/S reguleringspris som følge af ansøgning om nødvendige nyinvesteringer Evonet A/S Edison Park 1 6715 Esbjerg N CVR-nr.: 25 15 41 50 Afgørelse Forhøjelse af Evonet A/S reguleringspris som følge af ansøgning om nødvendige nyinvesteringer Forsyningstilsynet har færdigbehandlet

Læs mere

Revisionsinstruks af 2. september 2015 om revision af priseftervisninger

Revisionsinstruks af 2. september 2015 om revision af priseftervisninger Revisionsinstruks af 2. september 2015 om revision af priseftervisninger Indledning Anlæg og virksomheder nævnt i 1, stk. 1, i anmeldelsesbekendtgørelsen (bekendtgørelse nr. 1282 af 5. december 2014) skal

Læs mere

Nyt fra Energitilsynet. Sekretariatet for Energitilsynet 12. januar 2017 Cathrine Mehlskov

Nyt fra Energitilsynet. Sekretariatet for Energitilsynet 12. januar 2017 Cathrine Mehlskov Nyt fra Energitilsynet Sekretariatet for Energitilsynet 12. januar 2017 Cathrine Mehlskov Emner 1. Energitilsynet lige nu Fokus på anmeldelser Budgettering med overdækning Forrentning af indskudskapital

Læs mere

Forhøjelserne fremgår af vedlagte regnearksmodel som bilag 1, hvortil der henvises, og i Tabel 2 og 3 nedenfor.

Forhøjelserne fremgår af vedlagte regnearksmodel som bilag 1, hvortil der henvises, og i Tabel 2 og 3 nedenfor. Thy-Mors Energi Elnet A/S Elsøvej 107 7900 Nykøbing Mors CVR-nr. 21 08 52 00 2. juli 2018 Detail & Distribution 18/04652 BEVE AFGØRELSE FORHØJELSE AF THY-MORS REGULERINGSPRIS SOM FØLGE AF Sekretariatet

Læs mere

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke Kibæk Elværk A.m.b.A. CVR-nr. 13 54 98 18 Kastanie Allé 10 6933 Kibæk 28. juni 2018 Detail & Distribution 18/05695 ENJE AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR KIBÆK ELVÆRK A.M.B.A. FOR Denne afgørelse indeholder

Læs mere

Vi har på baggrund af de indsendte oplysninger udarbejdet følgende statusmeddelelse.

Vi har på baggrund af de indsendte oplysninger udarbejdet følgende statusmeddelelse. Sjælsø Vand A/S Blokken 9 1 3460 Birkerød Den 10. august 2018 Sag nr. 18/14215 Statusmeddelelse I har i år indberettet en række oplysninger i VandData. Da I sidste år modtog økonomiske rammer for 2017-2018,

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energitilsynets afgørelse af 11. september 2013 klage over afslag på partsstatus i Energitilsynets sag om Odsherred

KLAGE FRA [XXX] OVER Energitilsynets afgørelse af 11. september 2013 klage over afslag på partsstatus i Energitilsynets sag om Odsherred (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Anonymiseret KLAGE FRA [XXX] OVER Energitilsynets

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for HILLERØD VAND A/S Ægirsvej 4 3400 Hillerød Den 10. oktober 2018 Sag nr. 18/07133 Afgørelse om økonomiske rammer for 2019-2020 Indledning I er omfattet af vandsektorloven 1, og derfor skal I have fastsat

Læs mere

Varmeforsyningsvirksomhedernes selvevaluering i revisors opgave

Varmeforsyningsvirksomhedernes selvevaluering i revisors opgave Varmeforsyningsvirksomhedernes selvevaluering i 2012 - revisors opgave Indledning - baggrund for selvevalueringen Alle varmeforsyningsvirksomheder skal inden 1. december 2012 foretage en selvevaluering

Læs mere

Bekendtgørelse om netvirksomheders reguleringsregnskaber

Bekendtgørelse om netvirksomheders reguleringsregnskaber Bekendtgørelse om netvirksomheders reguleringsregnskaber I medfør af 69 b, stk. 3, i lov om elforsyning, jf. lovbekendtgørelse nr. 1009 af 27. juni 2018, fastsættes: Kapitel 1 Anvendelsesområde 1. Denne

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at AURA El-nets bagudrettede reguleringspris er 19,92 øre/kwh i 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at AURA El-nets bagudrettede reguleringspris er 19,92 øre/kwh i 2015. AURA El-net A/S Knudsminde 10 8300 Odder 5. juli 2016 Detail & Distribution 16/06222, 16/01702 AE AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR AURA EL-NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse af den

Læs mere

[...] over Energitilsynet af 13. november 2008 afvisning af klage på grund af manglende klageberettigelse til Energitilsynet

[...] over Energitilsynet af 13. november 2008 afvisning af klage på grund af manglende klageberettigelse til Energitilsynet (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form [...] over Energitilsynet af 13. november 2008 afvisning af klage på grund af manglende klageberettigelse til Energitilsynet Nævnsformand,

Læs mere

- At differencer i reguleringsårene skal opgøres og afvikles efter reglerne i bekendtgørelse 1520/2004, jf. 33, stk. 8,

- At differencer i reguleringsårene skal opgøres og afvikles efter reglerne i bekendtgørelse 1520/2004, jf. 33, stk. 8, LOVGRUNDLAG 1. I det følgende gennemgås de love og bekendtgørelser mv., der har relevans for de betragtninger og vurderinger, der fremgår i det efterfølgende kapitel, hvor sagsfremstillingens fakta vurderes

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for FORS Vand Holbæk A/S Tåstrup Møllevej 5 4300 Holbæk Den 27. september 2018 Sag nr. 18/07154 Afgørelse om økonomiske rammer for 2019-2020 Indledning I er omfattet af vandsektorloven 1, og derfor skal I

Læs mere

Afgørelse Reguleringspris for El-net Kongerslev A/S for reguleringsåret

Afgørelse Reguleringspris for El-net Kongerslev A/S for reguleringsåret El-net Kongerslev A/S c/o Verdo Agerskellet 7 8920 Randers NV CVR-nr.: 39 65 94 92 Afgørelse Reguleringspris for El-net Kongerslev A/S for reguleringsåret 2017 Denne afgørelse indeholder en udmelding af

Læs mere

NRGi Net A/S Dusager 22 8200 Aarhus N. Vejledende udtalelse til NRGi Net A/S om den regulatoriske behandling af et nyt, kollektivt forsyningsanlæg

NRGi Net A/S Dusager 22 8200 Aarhus N. Vejledende udtalelse til NRGi Net A/S om den regulatoriske behandling af et nyt, kollektivt forsyningsanlæg NRGi Net A/S Dusager 22 8200 Aarhus N 27. maj 2014 Sag 13/09826 Deres ref. LRN Vejledende udtalelse til NRGi Net A/S om den regulatoriske behandling af et nyt, kollektivt forsyningsanlæg 1. Sagsfremstilling

Læs mere

BILAGSOVERSIGT TIL TILKENDEGIVELSE OM FORRENTNING AF FLERE VÆRKER I SAMME VIRKSOMHED

BILAGSOVERSIGT TIL TILKENDEGIVELSE OM FORRENTNING AF FLERE VÆRKER I SAMME VIRKSOMHED PUNKT 4 BILAGSOVERSIGT ENERGITILSYNETS MØDE DEN 31. OKTOBER 2017 BILAGSOVERSIGT TIL TILKENDEGIVELSE OM FORRENTNING AF FLERE VÆRKER I SAMME VIRKSOMHED 10. oktober 2017 Varme 17/10296 came/lip/ssh BILAGS

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for Frederiksberg Kloak A/S Att.: Frank steen Pedersen Stæhr Johansens Vej 38 2000 Frederiksberg Den 13.oktober 2017 Sag nr. 17/00103 Afgørelse om økonomiske rammer for 2018-2019 Indledning Vi fastsætter økonomiske

Læs mere

Afgørelse forhøjelse af Nakskov Elnet A/S reguleringspris som følge af nødvendige nyinvesteringer

Afgørelse forhøjelse af Nakskov Elnet A/S reguleringspris som følge af nødvendige nyinvesteringer NAKSKOV ELNET A/S Stavangervej 13 4900 Nakskov CVR-nr. 29 60 30 81 Afgørelse forhøjelse af Nakskov Elnet A/S reguleringspris som følge af nødvendige nyinvesteringer Forsyningstilsynet (tidligere Energitilsynet)

Læs mere

Dansk Energi Rosenørns Alle Frederiksberg C 27. november 2013 Sag 13/11638 / LBA Deres ref.

Dansk Energi Rosenørns Alle Frederiksberg C 27. november 2013 Sag 13/11638 / LBA Deres ref. Dansk Energi Rosenørns Alle 9 1970 Frederiksberg C 27. november 2013 Sag 13/11638 / LBA Deres ref. SEKRETARIATET FOR Anmeldelse af branchevejledning af tilslutningsbidrag for ladestandere til elbiler opstillet

Læs mere

Klage over Energitilsynets afgørelse af 17. september 2008 vedrørende tilbagebetaling af overdækning i AffaldVarme Århus

Klage over Energitilsynets afgørelse af 17. september 2008 vedrørende tilbagebetaling af overdækning i AffaldVarme Århus Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Klage over Energitilsynets

Læs mere

Revisionsinstruks af 6. juli 2017 om revision af priseftervisninger

Revisionsinstruks af 6. juli 2017 om revision af priseftervisninger Revisionsinstruks af 6. juli 2017 om revision af priseftervisninger Indledning Virksomheder omfattet af 1, stk. 1, i anmeldelsesbekendtgørelsen på varmeområdet (BEK nr. 816 af 21. juni 2017) skal årligt,

Læs mere