Forberedende PIU-arbejde i Christchurch, New Zealand, januar 2013

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forberedende PIU-arbejde i Christchurch, New Zealand, januar 2013"

Transkript

1 Forberedende PIU-arbejde i Christchurch, New Zealand, januar 2013 Henning Hornstrup, Construction College Aalborg og Carsten Jepsen, Tech College Aalborg

2 PROGRAM Onsdag 9. januar 2013: Afrejse fra Aalborg kl. 16:05 Torsdag 10. januar 2013: Rejse Fredag 11. januar 2013: Rejse Ankomst Christchurch ca. 14:30 Billeje og indkvartering på Antonio s Motor Lodge Møde med den danske koloni til øl og pizza om aftenen Lørdag 12. januar 2013: Afslapning / shopping Ringede rundt og lavede besøgsaftaler med virksomheder Tur til Akaroa Søndag 13. januar 2013: Tur til Arthur s Pass Besøg i det jordskælvsramte område i centrum af Christchurch

3 Mandag 14. januar 2013: Møde med Jakob Tveden i hans hjem Tur rundt med Jakob til hans forskellige byggepladser Besøgte/snakkede med Nicklas og Anders (murerlærlinge) samt Alex (murersvend) og Rex (murerlærling) Ringede rundt og lavede flere aftaler med virksomheder Tur til Lyttleton (havnen) Tirsdag 15. januar 2013: Møde med Chris Wells, New Image Patinters & Decorators på en af hans arbejdspladser Møde med Simon Shearer og Paul Turner på Shearer Builts kontor Møde med Nathan Sherlock, Excel Painters på vores motel Møde med Per Jakobsen, Viking Built, på cafe Brewers Arms Onsdag 16. januar 2013: Møde med Dan Richardson og Darren O Rourke på Earthtech s kontor/materielplads Besøg på en af Earthtech s større opgaver med renovering af kloaknet i Christchurch s yderområde Besøg hos Rex på byggeplads vedr. forlængelse af hans udstationering Besøg hos Mike Owens Building på hans kontor (garage/lager ved siden af hans privatbolig) Besøg hos Nicklas og Anders på samme byggeplads som mandag Besøg på Willowbank dyrepark Torsdag 17. januar 2013: Afhentning af Christian Bech (nyankommen murersvend) i lufthavnen Aflevering af Christian hos Jakob privat Møde med Simon Shearer på Shearer Built s kontor og besøg på forskellige byggepladser/-projekter rundt omkring i byen (hilste igen på Line og Mads-Peter)

4 Møde med George Berry, Tile Installations Christchurch Ltd. på kontor/lagerplads ved privathjem Uformel snak med Stephanie Collins, Manager, Aoraki Polytechnich, som havde en info-stand i den lokale shopping mall Fredag 18. januar 2013: Chekc-out fra motel Afsluttende møde/snak med Jakob i hans hjem Aflevering af udlejningsbil og videre transport til lufthavn med shuttle Hjemrejse Lørdag 19. januar 2013: Rejse (overnatning i London pga. forsinkelse) Søndag 19. januar 2013: Rejse Ankomst Aalborg kl. 14:20

5 KONTAKTER I CHRISTCHURCH, NEW ZEALAND Virksomhedens navn Masonry & Glass Ltd. Kontaktperson Jakob Tveden Adresse 1/17 Seddon Street, Sydenham, Christchurch 8023, NZ Telefon +64 (0) Mobil +64 (0) Website https://www.facebook.com/jp.masonry Besøgsdato januar 2013 Jakob er uddannet murer på CCAA i september De sidste 6 måneder af sin læretid gennemførte han som udstationeret PIU-elev (voksenlærling) i Christchurch, hvor han slog sig ned sammen med sin new zealandske kone og deres søn i februar 2011 næsten samtidig med at et stort jordskælv ødelagde store del af byen. Efter svendeprøven i Danmark har Jakob etableret sit eget byggefirma i Christchurch. Jakob og hans firma er udgangspunktet for vores netværk i NZ. Firmaet har mange små, men alsidige jobs. Vi besøgte flere af hans byggepladser. Jakob har pt. tre murerlærlinge (Nicklas, Rex og Anders C) udstationeret plus en svend (Alex). Under vores besøg ankommer yderligere en svend (Christian), og Jakob godkender yderligere ansøgninger fra to svende, som skal starte i foråret I fremtiden ønsker han en løbende forsyning af lærlinge og svende til perioder af ca. ½ år ad gangen. Han har endnu ingen new zealandske murere ansat, da disse ofte er for specialiserede, selvom han er klar over, at der også er risiko ved at have en stor koncentration af danskere i virksomheden. De nærmere detaljer aftales med CWJ (lærlinge) og HCH (svende). Jakob har påtaget sig at forsøge at skaffe deleboliger til rimelig pris til de udsendte danskere gennem en kirke i lokalområdet Sydenham (husleje ca. 120 NZD/uge). For denne - og flere andre koordinerende ydelser er Jakob lovet halv pris, når TCAA fremover indfører et gebyr på 5700 kr. (1200 NZD) for at formidle ansættelse af svende i New Zealand. Jakob betaler lærlinge 16 NZD/time og svende 18 NZD/time (1 arbejdsuge = 42,5 timer). Lærlinge betaler 10% skal i NZ svende op til 17%. Han har ikke umiddelbart mulighed for at betale svendenes rejse, men ligger iflg. ham selv pænt over snittet i NZ med hensyn til vilkår og fryns. Det er også vores vurdering, at han tilbyder ordentlige forhold til de udsendte danskere. I tilfælde af sjusk med arbejdet har Jakob indført et system med advarsler og efter gentagne tilfælde besked til skolen og til lærlingens mester i Danmark. I yderste tilfælde kan hjemsendelse komme på tale.

6 Det er vigtigt for Jakob at vi i udvælgelsen af ansøgere lægger vægt på følgende: - At de er motiverede og har en positiv indstilling (også over for kulturelle/faglige forskelle) - At udstationering er en bonus for dygtige/hårdtarbejdende lærlinge - At de er over 25 år af hensyn til bilforsikring (harmonerer ikke med at de ikke skal være etablerede med familie og hjem) - At de har rimelige engelskkundskaber - At de forstår at vilkårene hos Jakob ligger pænt ift. NZ generelt Husk i øvrigt: - Medbring arbejdsbukser og sikkerhedssko - Giv besked i god tid om boligbehov og froventet ankomst til NZ OBS: Rex forlænges frem til 25/4-2013!!!

7 KONTAKTER I CHRISTCHURCH, NEW ZEALAND Virksomhedens navn Shearer Built Kontaktperson Simon Shearer (eller Paul Turner) Adresse 66 Brisbane Street, Sydenham, Christchurch 8023, NZ (ny adresse) Telefon +64 (0) Mobil +64 (0) Website Besøgsdato 15. og 17. januar 2013 Shearer Built er et lille entreprenørfirma, som ejes/drives af Simon Shearer (malermester) og Paul Turner (tømrermester). Desuden har firmaet en administrator ansat (Liz) samt 3 malere og 9-10 tømrere. Firmaet er netop flyttet til en ny adresse med både kontor og lagerplads/garage. Under vores besøg har firmaet 2 udstationerede lærlinge (Mads-Peter og Line). Desuden er en malersvend (Cecilia) på vej primo februar 2013) og en tømrerlærling (Anders R) medio marts. Efterfølgende har firmaet skrevet kontrakt med yderligere 2 malersvende. Firmaet har flere større og mindre bygge- og renoveringsopgaver, hvor de enten styrer projektet eller er underleverandører. Vi besøgte flere af deres byggepladser. Sharer Built ønsker løbende lærling og kan godt bruge op til 8 malersvende i Firmaet betaler 15 NZD/time til lærlinge og 20 NZD/time til svende. Man er villig til at betale eller bidrage til svendenes rejse. Firmaet er desuden villig til at betale TCAA 1200 NZD/henvist svend inkl. hjælp til forberedelse (se bilag). De nærmere detaljer aftales per mail. Vi vurderer, at det er et godt firma både fagligt og personligt, som også tager sig af de udsendte danskere uden for arbejdstiden.

8 KONTAKTER I CHRISTCHURCH, NEW ZEALAND Virksomhedens navn New Image Painters & Decorators Kontaktperson Chris Wells Adresse 27 Balmoral Lane, Redcliffs, Christchurch 8081 Telefon Mobil +64 (0) Website Besøgsdato (på en byggeplads, 131 Waimari Rd.) New Image er et mindre firma, der arbejder sammen med Jakob Tveden. Der er 5-10 (?) malersvende ansat, heriblandt en nylig ankommet fra UK, som vi mødte. Arbejdet omfatter både nybyggeri og renovering af større og mindre skader på jordskælvsramte huse/villaer. Vi mødte Chris på en af firmaets byggepladser. Firmaet er interesseret i en enkelt lærling og/eller en enkelt svend. Er villig til at betale TCAA 1200 NZD/henvist svend inkl. hjælp til forberedelse (se bilag). Vi får et godt indtryk af firmaet - både fagligt og personligt. Det videre aftales per mail.

9 KONTAKTER I CHRISTCHURCH, NEW ZEALAND Virksomhedens navn Excel Painters Ltd. Kontaktperson Nathan Sherlock Adresse 18 A, Hay Street, Bromley, 8062Christchurch Telefon Mobil +64 (0) Website Besøgsdato (på vores hotel, Antonio s Motor Lodge) Nathan Sherlock arbejder alene som maler i et relativ nystartet firma, der arbejder sammen med Jakob Tveden. Arbejdet omfatter indtil videre mest renovering af større og mindre skader på jordskælvsramte huse/villaer. Nathan er interesseret i en enkelt lærling eller svend. Er villig til at betale TCAA 1200 NZD/henvist svend inkl. hjælp til forberedelse (se bilag). Vi får et godt indtryk af Nathan, men har ikke set hans arbejde. Han anbefales dig varmt af Jakob Tveden. Det videre aftales per mail.

10 KONTAKTER I CHRISTCHURCH, NEW ZEALAND Virksomhedens navn Viking Built Ltd. Kontaktperson Per Jakobsen Adresse Telefon +64 (0) Mobil +64 (0) Website Besøgsdato (på en bar/cafe i Merivale) Per er en ung, dansk tømrer, der har boet nogle år i Christchurch sammen med sin danske kone. Han arbejder alene, men har indimellem en hjælper (ufaglært?) ansat. Arbejdet består i montage af Velux tagvinduer, som Per er agent/sælger for i Christchurch-området. I cirka halvdelen af året driver han desuden et jagtfirma, og kan derfor pt. ikke have en lærling. Per har kontakt til en svend i Danmark som han overvejer at ansætte til at køre vinduesmontagen på fuld tid. Hvis dette lykkes kunne han have lyst til også at få en tømrerlærling. Per virker som en seriøs fyr med fuld fart på. Det kan diskuteres, om det er relevant med en lærling i et firma med et så snævert, fagligt speciale, og om man skal rejse halvvejen af jorden rundt for at lære at montere Velux vinduer, men for en lærling med den en matchende kemi vil det sikkert være en god udstationeringsmulighed. Det evt. videre aftales per mail.

11 KONTAKTER I CHRISTCHURCH, NEW ZEALAND Virksomhedens navn Earthtech Contractors Kontaktpersoner Dan Richardson, Project Manager (den oprindelige kontakt) Darren O Rourke, General Manager Adresse 18 Klondyke Drive, P.O.Box 16, 573 Hornby, Christchurch Telefon +64 (0) Mobil Dan: +64 (0) Darren: +64 (0) Website Besøgsdato Vi møder Dan og Darren på Earthtech s helt nye kontor i udkanten af Christchurch. Udover kontor har man også en større garage og materielplads på samme adresse. Firmaet har 45 ansatte, og der arbejdes primært med udskiftning af eksisterende kloakledninger i byens vejnet. I de fleste tilfælde er der tale om skader efter jordskælvet i februar Desuden arbejder man med udgravning til nybyggeri (men ikke med selve betonarbejdet på soklerne/fundamentet) og med asfaltbelægning af indkørsler. Vi fik set en af de større kloakeringsopgaver i Christchurch. Det er et krav at struktørlærlinge (apprentice civil construction workers) har et kørekort uden anmærkninger (klip) samt et internationalt kørekort. Desuden vil det være en fordel med certifikat til jordbearbejdningsmaskiner i det omfang disse findes i Danmark (medbring evt. oversatte AMU-beviser). Vi gjorde det klart at hverken TCAA eller den danske mester kan betale for evt. kørekort til sådanne maskiner, som evt. skal tages i New Zealand. Vi præsenterede ansøgningerne fra de to AMU-lærling (Michael og Frederik), som var sendt til Earthtech på forhånd. Desuden gennemgik vi udstationeringsaftalerne, som vi efterfølgende fremsendte opdaterede udgaver af. Earthtech lovede en hurtig tilbagemelding per mail. Dan fra Earthtech har samme dag haft kontakt med Jakob Tveden vedr. formidling af bolig. Dagen efter meldte Dan fra Earthtech tilbage, at firmaet ønsker at starte forsigtigt op, og derfor kun vil ansætte Michael i et halvt års udstationering til en start (underskrevet udstationeringsaftale for Michael var vedhæftet). Et tilbud om at henvise Frederik til en jobagent blev afvist af os, da vi ikke ønsker at medvirke til udstationering i en virksomhed vi ikke er bekendt med eller som vores kontaktperson i New Zealand

12 ikke har sagt god for. Earthtech s beslutning blev straks mailet til Carsten Bruun, AMU, til videresendelse til de involverede lærlinge/firmaer i Danmark. Efterfølgende har CWJ telefonisk givet alle de involverede en uddybende forklaring. Vi får indtryk af et godt firma, men også et firma af en størrelse der gør, at beslutninger som eksempelvis udstationering tager tid og gribes an med en vis forsigtighed.

13 KONTAKTER I CHRISTCHURCH, NEW ZEALAND Virksomhedens navn Mike Owens Building Kontaktperson Mike Owens Adresse 40 Mooray Avenue, Bishopdale, Christchurch Telefon +64 (0) Mobil +64 (0) Website Besøgsdato Vi mødte først Mike på en af hans og Jakobs fælles byggepladser, og senere på Mikes privatadresse, hvor han ved siden af sin villa har en større garage med lager og kontor. Mikie Owens Building er et tømrerfirma, som i New Zealand kaldes builder, og som normalt har hovedentreprisen på et byggeri både som projektansvarlig og som underleverandør. Mike laver primært udbedring af jordskælvsskader på parcelhuse og større villaer. Han har 3 mand ansat, som hver især bringer deres egen bil og værktøj. Mike forventer at nybyggeri snart vil komme op i omfang igen i Christchurch, når presset er taget af boomet med jordskælvsskader, og til den tid kunne han godt være interesseret i en dansk tømrerlærling. Mike får en varm anbefaling af Jakob, og vi vurderer også, at det er et godt firma både fagligt og personligt, men spørgsmålet om egen bil og eget værktøj skal løses, da det ikke kan forventes af en dansk lærling selv leverer dette. De nærmere detaljer aftales per mail.

14 KONTAKTER I CHRISTCHURCH, NEW ZEALAND Virksomhedens navn Tile Installations Christchurch Ltd. Kontaktperson George Berry Adresse 192 Cavendish Road, Redwood, Christchurch Telefon +64 (0) Mobil +64 (0) Website? Besøgsdato George er en old timer med en fortid i IT-sektoren, som for nogle år siden startede et firma op med speciale i flisearbejde. Han bar basemed kontor og lager i sin store villa i udkanten af Christchurch. Hans medarbejdere er 5 tilers, 3 lærlinge, 2 fuge-damer og 1 arbejdsmand. Disse kører rundt i byen i hold i firmaets egne biler. George er interesseret i 1-3 danske murerlærlinge. Også han får en varm anbefaling af Jakob, Vi vurderer også firmaet eller rettere manden bag det - som ordentlig både fagligt og personligt, men konceptet er nok for snævert til en dansk murerlærling med mindre specielle forhold gør sig gældende. Det evt. videre aftales per mail.

15 KONTAKTER I CHRISTCHURCH, NEW ZEALAND Virksomhedens navn Aoraki Polytechnic Kontaktperson Stephanie Collins, Manager Cooperate Services Adresse 37, Alford Forest Road, Ashburton 7700, New Zealand Telefon +64 (0) Mobil +64 (0) Website Besøgsdato Mødte (ved en tilfældighed) Stephanie i Westfield Shopping Mall, hvor hun havde en info-stand med tilbud om EUD og efteruddannelse. Fik en kollegial snak og udvekslede visitkort, brochurer og infomateriale om byggeuddannelser. Stephanie lovede at give vores materiale videre til den internationale koordinator på sin skole. Måske en mulighed der skal undersøges, hvis lejligheden byder sig, men vi kan ikke sige noget om stedet s faglige niveau og kompabilitet med TCAA. At dømme efter hjemmesiden er det ret stort og prof.

16 TJEKLISTE NEW ZEALAND (LÆRLINGE) 1. Fagligt niveau a. Tilbagemelding fra faglærer b. Tilbagemelding fra mester 2. Engelsk niveau a. Tale/forstå b. Læse c. Skrive 3. Motivation a. Hvor dybt bunder det? b. Er forventningerne realistiske? c. Er holdningen positiv overfor kulturelle forskelle? 4. Økonomi a. Gæld (banklån, SU, skat etc.) b. Forpligtelser i DK (børn, ejerbolig, lejebolig, bil/mc, husdyr etc.) 5. Private forhold a. Alder b. Accept/opbakning fra forældre (vurder om kontakt er nødvendig) c. Accept/opbakning fra evt. kæreste/ægtefælle 6. Kørekort a. Type b. Anmærkninger/klip? 7. OK fra dansk mester (info om regler og procedurer) 8. Skrive ansøgning på engelsk 9. OK fra NZ mester 10. Aftale om udstationering (med foreløbig start- og slutdato) 11. Besked til dansk mester om AER/AUB a. Opstartsskema b. Billetrefusion c. Lønrefusion mv. 12. Ansøgning om visum a. Husk pas + 2 pasfotos + start/slut på alle tidligere uddannelser/jobs b. Hvem betaler rejseforsikring? c. Hvem betaler visumgebyr? 13. Afklare boligforhold med NZ mester og evt. Jakob Tveden

17 NÅR VISUM ER MODTAGET: 14. Bestille flybillet 15. Besked til NZ mester om endeligt ankomsttid a. Aftal afhentning i lufthavn b. Aftal midlertidig bolig 16. Arrangere kulturel og praktisk forberedelse på TCAA 17. Oprette eleven på PIU verdenskortet og i FB-gruppen EFTER ABNKOMST I NZ: 18. Tjek at ankomst og opstart er forløbet ok 19. Løbende monitorering efter behov (evt. involvering af DK mester) 20. Søge AER-præmie hjem efter 2 mdr. (pt DKK/elev)

18 TJEKLISTE NEW ZEALAND (SVENDE) 1. Fagligt niveau a. Tjek svendebrev b. Tilbagemelding fra 2 tidligere arbejdsgivere 2. Engelsk niveau a. Tale/forstå b. Læse c. Skrive 3. Motivation a. Hvor dybt bunder det? b. Er forventningerne realistiske? c. Er holdningen positiv overfor kulturelle forskelle? 4. Økonomi a. Gæld (banklån, SU, skat etc.) b. Forpligtelser i DK (børn, ejerbolig, lejebolig, bil/mc, husdyr etc.) c. Finansiering af flyrejse og rejseforsikring 5. Private forhold a. Alder b. Accept/opbakning fra forældre (vurder om kontakt er nødvendig) c. Accept/opbakning fra evt. kæreste/ægtefælle 6. Kørekort a. Type b. Anmærkninger/klip? 7. Skrive ansøgning på engelsk 8. OK fra NZ mester 9. Ansættelseskontrakt (med foreløbig start- og slutdato) a. Afklare evt. bidrag til flyrejsen b. INZ1113 formular til visum 10. Ansøgning om visum a. Husk pas + 2 pasfotos + start/slut på alle tidligere uddannelser/jobs + lønsedler/bekræftelser fra tidligere jobs, der indgår i CV et b. Rejseforsikring? 11. Afklare boligforhold med NZ mester og evt. Jakob Tveden

19 NÅR VISUM ER MODTAGET: 12. Bestille flybillet 13. Besked til NZ mester om endeligt ankomsttid a. Aftal afhentning i lufthavn b. Aftal midlertidig bolig 14. Arrangere kulturel og praktisk forberedelse på TCAA 15. Oprette eleven i FB-gruppen EFTER ABNKOMST I NZ: 16. Tjek at ankomst og opstart er forløbet ok 17. Fakturere NZ mester* for rekrutteringen efter 3 mdr. (pt NZD = 5700 DKK/elev) *) Jakob Tveden får 50 % rabat pga. koordinerende funktioner for TCAA

20

Butiksarbejde: 1. Oplever de butiksansatte forældre, at det er nødvendigt at de involverer sig subjektivt i arbejdet?

Butiksarbejde: 1. Oplever de butiksansatte forældre, at det er nødvendigt at de involverer sig subjektivt i arbejdet? Interviewguide: Formalia: Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvor mange børn har du? Hvor gamle er de? Hvordan bliver de passet? Bor du sammen med deres far/mor? Hvad laver din partner? Butiksarbejde:

Læs mere

Ny Mesterlære - stærkt gået

Ny Mesterlære - stærkt gået Ny Mesterlære - stærkt gået 13 stærke fortællinger fra ny mesterlære 2008 FoU-projekt 121492 Forfatter: Jane Jakobsen, DEL www.delud.dk Ny Mesterlære - stærkt gået FoU-projekt 121492 Forfattere: Jane Jakobsen,

Læs mere

Praktik i udlandet / PIU. tag en del af din erhvervsuddannelse i udlandet. Information til elever og lærlinge

Praktik i udlandet / PIU. tag en del af din erhvervsuddannelse i udlandet. Information til elever og lærlinge Praktik i udlandet / PIU tag en del af din erhvervsuddannelse i udlandet Information til elever og lærlinge Indhold 3 Som elev på en erhvervsuddannelse Hvorfor tage til udlandet? 3 Du kan bruge ordningen

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

Referat fra fællesmøde mellem centerledere og forstandere fra brancheskolerne. Tirsdag d. 11. oktober

Referat fra fællesmøde mellem centerledere og forstandere fra brancheskolerne. Tirsdag d. 11. oktober Referat fra fællesmøde mellem centerledere og forstandere fra brancheskolerne Tirsdag d. 11. oktober Gennemgang af Centerledermødets program alle 3 dage Anne Vagner (bilag 01). Velkomsttale Ove Karl Berthelsen

Læs mere

Projektleder Gert Herner Svendsen December 2014

Projektleder Gert Herner Svendsen December 2014 - - Projektleder Gert Herner Svendsen December 2014 1 Indhold Forord... 3 1.0 Indledning... 5 2.0 Problemformulering... 6 3.0 Projektmetode... 6 4.0 Selektionskriterier... 7 5.0 2009 2012 Fagmentorprojekt

Læs mere

håndbog_durbing 23/01/04 12:41 Side 1 Sådan tackler du massefyringer

håndbog_durbing 23/01/04 12:41 Side 1 Sådan tackler du massefyringer håndbog_durbing 23/01/04 12:41 Side 1 Sådan tackler du massefyringer håndbog_durbing 23/01/04 12:44 Side 2 Indhold: Håndbog i massefyringer................ 3 Når rygterne svirrer.................... 4

Læs mere

Bilag til analyserapporten:

Bilag til analyserapporten: Projekt nr.: 128 818 Pulje: EUAMUK6480 KHRU udvikling af udd. og lærerudd.2012 Bilag til analyserapporten: Konsekvens af jobglidning og barrierer for efteruddannelse af ikke-faglærte og medarbejdere med

Læs mere

Hvordan kan vi få flere lærlinge til at gennemføre maleruddannelsen? Afsluttende projektrapport, september 2011

Hvordan kan vi få flere lærlinge til at gennemføre maleruddannelsen? Afsluttende projektrapport, september 2011 Hvordan kan vi få flere lærlinge til at gennemføre maleruddannelsen? Afsluttende projektrapport, september 2011 Skrevet af Ann Carina Tetschner, Konsulent, Center for arbejdsliv og læring 1 Forord til

Læs mere

RAPPORT. Demonstrationsprojekt rådgivning til deltidslandmænd med skattemæssige udfordringer.

RAPPORT. Demonstrationsprojekt rådgivning til deltidslandmænd med skattemæssige udfordringer. RAPPORT Demonstrationsprojekt rådgivning til deltidslandmænd med skattemæssige udfordringer. Indhold Projektet... 2 Forløbet... 2 Anbefalinger... 3 Konklusion og perspektiver... 4 Bilag 1 Projektplan...

Læs mere

Guiden til praktikplads Værktøjer til min praktikpladssøgning

Guiden til praktikplads Værktøjer til min praktikpladssøgning Guiden til praktikplads Værktøjer til min praktikpladssøgning Guiden til praktikplads værktøjer til min praktikpladssøgning BRUG FOR ALLE UNGE 1 Integrationsministeriet Brug for alle unge Holbergsgade

Læs mere

pigeklubben Håndbog for frivillige i en pigeklub Dansk Flygtningehjælp

pigeklubben Håndbog for frivillige i en pigeklub Dansk Flygtningehjælp pigeklubben Håndbog for frivillige i en pigeklub Dansk Flygtningehjælp Dansk Flygtningehjælp igangsatte i 2006 et toårigt Pigeklubprojekt, der skulle etablere 21 pigeklubber for teenagepiger med etnisk

Læs mere

Med InterStudies får du både valgfrihed og optimale vilkår! High School 2016/17. InterStudies Workshop var en super god camp, Tine, USA

Med InterStudies får du både valgfrihed og optimale vilkår! High School 2016/17. InterStudies Workshop var en super god camp, Tine, USA Med InterStudies får du både valgfrihed og optimale vilkår! High School Valgfrihed! Kun hos InterStudies: vælg mellem 3 programtyper Plusprogram Giver dig en blød landing på Orientation Camp i London eller

Læs mere

Sådan kommer du videre som ung og arbejdsløs

Sådan kommer du videre som ung og arbejdsløs Sådan kommer du videre som ung og arbejdsløs Af Cecilie Hansen, PeopleInsync. Redigeret af Philip Dam - Oktober 2012 03 Introduktion 05 Meld dig ind i en A-kasse 07 CV'et 13 Kampen for et arbejde - Jeppes

Læs mere

FRA UDSAT TIL ANSAT KOM GODT I GANG MED REKRUTTERING OG INTEGRATION

FRA UDSAT TIL ANSAT KOM GODT I GANG MED REKRUTTERING OG INTEGRATION KURSUSHÆFTE FRA UDSAT TIL ANSAT KOM GODT I GANG MED REKRUTTERING OG INTEGRATION Fra Udsat Til Ansat KOM GODT IGANG MED REKRUTTERING OG INTEGRATION - plads til rummelighed Udgivet af CABI og projekt Fra

Læs mere

Aabenraa Almene Boligselskab og Padborg Boligforening

Aabenraa Almene Boligselskab og Padborg Boligforening Nyt fra Juni 2014 Nr. 13 Aabenraa Almene Boligselskab og Padborg Boligforening Organisationsbestyrelserne for Padborg Boligforening og Aabenraa Almene Boligselskab Aabenraa Almene Boligselskab Kallemosen

Læs mere

Erfaringer fra lektiecaféen Risingskolen - kontaktpersoner

Erfaringer fra lektiecaféen Risingskolen - kontaktpersoner Indholdsfortegnelse Introduktion til den nye kontaktperson... 2 Gode råd til at undgå problemer... 2 Typiske problemstillinger... 2 Overordnet struktur... 3 Videregiv information... 3 Ramme og regler...

Læs mere

Førtids pensionister. job

Førtids pensionister. job Førtids pensionister i job DISCUS 2011 2 Indhold Ressourcerne skal findes frem 4 Hvordan kan restarbejdsevnen bruges i et job? Henrik Trine Ramin Gunnar Vejen til job 14 Hvordan søger førtidspensionister

Læs mere

Med InterStudies får du både valgfrihed og optimale vilkår! High School 2015/16. InterStudies Workshop var en super god camp, Tine, USA

Med InterStudies får du både valgfrihed og optimale vilkår! High School 2015/16. InterStudies Workshop var en super god camp, Tine, USA Med InterStudies får du både valgfrihed og optimale vilkår! High School Valgfrihed! Kun hos InterStudies: vælg mellem 3 programtyper Plusprogram Giver dig en blød landing på Orientation Camp i London eller

Læs mere

Udlandsophold -ergoterapeutuddannelsen

Udlandsophold -ergoterapeutuddannelsen Udlandsophold -ergoterapeutuddannelsen 1 Indhold Ophold i udlandet 3 Muligheder og krav 3 Hvorfor tage på udlandsophold 5 Hvorhen? 6 Hvornår? 6 Processen 7 Tjekliste 9 Økonomi 10 Udlandsstipendium & SU

Læs mere

akutboliger for unge hjemløse på Frederiksberg et alternativ til herberg

akutboliger for unge hjemløse på Frederiksberg et alternativ til herberg akutboliger for unge hjemløse på Frederiksberg et alternativ til herberg unge lejlighederne tilbuddet M unge Udarbejdet i August 2014 Grafisk design Tryk lindevangen Ida Weinholt og Max Wettendorff bostøttemedarbejdere

Læs mere

The Scout International Student Exchange Programme (SISEP) Udvekslingsspejder i Australien - Sommer 2013

The Scout International Student Exchange Programme (SISEP) Udvekslingsspejder i Australien - Sommer 2013 The Scout International Student Exchange Programme (SISEP) Udvekslingsspejder i Australien - Sommer 2013 The Scout International Student Exchange Programme (SISEP) er et internationalt samarbejde med spejderkorpset

Læs mere

UDENLANDSK MEDARBEJDER?

UDENLANDSK MEDARBEJDER? MODTAGELSE OG FASTHOLDELSE AF UDENLANDSK ARBEJDSKRAFT UDENLANDSK MEDARBEJDER? Hvis du har eller overvejer at ansætte udlændinge i din virksomhed, er denne håndbog en genvej til et godt samarbejde. Modtagelse

Læs mere

K O MmagasinET. magasinet for forbundet kommunikation og sprog / nummer 61 / februar / 2012

K O MmagasinET. magasinet for forbundet kommunikation og sprog / nummer 61 / februar / 2012 K O MmagasinET magasinet for forbundet kommunikation og sprog / nummer 61 / februar / 2012 IVÆRKSÆTtER SUCCES KOMMER AF GOD FORBEREDELSE VÆR ÅBEN OVER FOR KOMMUNIKATION MED ANDRE SÅDAN SMADRER DU HELT

Læs mere

Er det overhovedet relevant med en udenlandsk medarbejder og i givet fald hvordan?

Er det overhovedet relevant med en udenlandsk medarbejder og i givet fald hvordan? Tanker før ansættelse af en udenlandsk medarbejder For de fleste opstår tanken om at ansætte en udenlandsk medarbejder først, når man har konstateret, at det ikke var muligt at besætte de ledige stillinger

Læs mere

Styrk jeres indsats gennem samarbejde. En guide til en styrket integrationsindsats i kommunerne sammen med civilsamfundet og lokale virksomheder

Styrk jeres indsats gennem samarbejde. En guide til en styrket integrationsindsats i kommunerne sammen med civilsamfundet og lokale virksomheder Header Styrk jeres indsats gennem samarbejde Rubrik Header (0) En guide til en styrket integrationsindsats i kommunerne sammen med civilsamfundet og lokale virksomheder Rubrik Citat Reference Sideheader

Læs mere

Vi bruger da AMU på det groveste

Vi bruger da AMU på det groveste Efteruddannelse på AMU-kurser for faglærte og ufaglærte i bygge- og anlægsbranchen november 2010 Foto: Finn Hansen Side 2 Malere lærer nyt på AMU-kurser Stilladsuddannelsen når nye højder Uddannet Sjakbajs

Læs mere

SÅDAN FINDER DU BILLIGERE REJSER

SÅDAN FINDER DU BILLIGERE REJSER SÅDAN FINDER DU BILLIGERE REJSER UDGIVET FOR AF REJSESØGEMASKINEN INDHOLD Side 4 Flybilletter 1. Bestil i god tid 2. Rejs udenfor højsæsonen her er det billigst 3. Rejs billigt på bestemte tidspunkter

Læs mere

Forretningsplan. for. [indsæt virksomhedsnavn]

Forretningsplan. for. [indsæt virksomhedsnavn] Forretningsplan for [indsæt virksomhedsnavn] Overordnet vejledning til forretningsplanen: Din Forretningsplan indeholder alle de elementer, du har brug for i den forretningsplan, du skal lave. Under hver

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere