Værdigrundlag Sneslev Landbørnehus

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Værdigrundlag Sneslev Landbørnehus"

Transkript

1 1 Værdigrundlag Sneslev Landbørnehus Formålet med værdigrundlaget er at synliggøre, hvem vi er og hvad vi står for. Desuden er det et udviklingsredskab, der skal vise, hvor er vi nu, - og hvor er vi på vej hen. Giv børn ret til at lege og lære, at drømme og forme, leve og være. Kun der hvor børn Kan føle sig trygge, gror det, de gamle kaldte for lykke. Carl Scharnberg Kort institutionsbeskrivelse. Sneslev Landbørnehus ligger i en landsby. Vi har til huse i den ældste del af Sneslev skole. Til institutionen hører en stor naturgrund med stald og hønsegård, hvor vi har høns, kaniner, katte og geder. Institutionen blev oprettet som en 70 institution i 1991, da skolen blev nedlagt, men overgik i 1995 til at være en kommunal børnehave. (Digtet her under er givet/var intentionen bag en af de forældre der oprettede institutionen tilbage i 91). Vi er nu en lille 0-6 årsinstitution der lægger vi vægt på, at børnene opnår nære relationer til hinanden og til de voksne. Forældrebestyrelsens opgaver er bl.a.: Forældrebestyrelsen: At fastsætte de overordnede mål, rammer og pædagogiske principper for institutionen Deltage i ansættelsessamtaler. Diverse udtalelser og høringssvar til Ringsted Kommune Drøftelse af dagligdagen i børnehaven.

2 2 Fastlægge principper for anvendelse af budgetramme. Drøfte indhold til forældremøder og deltage i forældremøde med nye børns forældre. Være ansvarlig i forhold til orientering og dialog med den øvrige forældregruppe. Bestyrelsen kan via den dialog, der foregår, være et med -og modspil, der er med til at fremme en fortsat udvikling af institutionen Det er børnehavens formål at skabe et trygt miljø, hvor det enkelte barn trives og gives mulighed for at udvikle evner og selvværd. Mål Det er væsentligt, at barnet føler sig ligeværdigt og har lyst til at deltage og påtage sig ansvar i et aktivt fællesskab, hvor leg og medbestemmelse er i fokus. Delmål Vi skal nære omsorg for barnet ved at forsøge at se barnet fra børnehøjde. dvs. indleve os i, og prøve at forstå barnet,- være nærværende, tålmodig og åben overfor at møde barnet der, hvor det er lige nu og være opmærksom på de signaler barnet sender. Vi skal styrke barnets selvværd blandt andet ved at have tillid og tro på, at det godt selv kan og tør. Vi skal behandle barnet ligeværdigt, vise respekt og forsøge at bevare dets særpræg, spontanitet og glæde. Vi skal give barnet medbestemmelse under ansvar og hensyntagen til andre. Vi skal give barnet mulighed for at vælge og dyrke venskaber - også på tværs af alder. Vi vil give barnet mulighed for at opleve fordybelse og begejstring ved aktiv deltagelse omkring vores dyr, og ved musiske og kreative aktiviteter. Vi skal gennem samarbejde skabe et fællesskab, der bygger på samhørighed og fælles oplevelser. Et fællesskab, hvor barnet tør involvere sig, hvor der er kreativitet, begejstring og glæde og hvor man tør vise følelser. Som voksne skal vi turde vise, hvem vi er. Børnene må godt mærke, at der er forskel på os. Principper for det pædagogiske arbejde. Trivsel og tryghed er nøglebegreber og grundlaget for udvikling. Rammerne skal være synlige for børnene og der skal være få og forståelige regler.

3 3 Børnene skal vide, hvor de har de voksne, - at de kan få hjælp / anerkendelse, hvis de har brug for det. - at de kan få et knus, ikke kun hvis de er kede af det, men også et skulderklap for at vise at du er god nok- det er godt, det du gør, hvis man kan mærke at barnet synes, at noget er svært eller trænger til lidt ekstra opmærksomhed/kontakt. Det betyder, at vi bl.a. arbejder udfra følgende punkter: Børnene skal vide, at de kan vælge til og fra. Børn har ret til at kede sig. Vi skal give os tid til at lytte til og høre, hvad det enkelte barn har på hjerte. Vi giver børnene mulighed for, at have et tilhørsforhold i en mindre gruppe. Vi skal være opmærksomme på, hvis det enkelte barn ikke trives og har det godt med sig selv og med andre børn i institutionen, ved at skærpe vores opmærksomhed, iagttage og foranstalte hurtig indsats. Vi skal være opmærksomme på at barnet føler sig velkommen - sige goddag, vinke m.v., snakke med forældrene, når de henter og bringer. At vi kan se glade børn, der udfolder sig og tør vise hvem de er. At vi kan se børn, der er åbne og tør kontakte de voksne for at få hjælp og få lov. At vi kan se børn, der måske i perioder ikke har det så godt, komme videre Leg er livets salt og venskaber er guld. Børnene skal have mulighed for at lege med få afbrydelser. Det er grundlaget for, i det hele taget at skabe en god leg. De skal frit kunne vælge venner på tværs af alder/køn. Det betyder, at vi bl.a. arbejder udfra følgende punkter : At de skal have mulighed for, at sige nej til andre aktiviteter. Vente med at spise. Hvis et barn vil være med i en leg, der er i gang, skal disse børn have lov til at sige nej til at tage flere børn med. Vi må så støtte det afviste barn i at acceptere afvisningen samtidig med, at vi kan fortælle barnet om evt. andre muligheder og støtte det i dets nye valg. Der skal være legerum uden voksne. Legen må godt være grænseoverskridende og lidt farlig, så barnet mærker suset, f.eks. hvis det pludselig tør klatre højere op i et træ eller gynge højt.

4 4 At vi ser børn der sætter lege i gang og kan udvikle legen Når vi ser børn have dialog, og klare konflikter selv. At vi kan se børnene benytte de muligheder der er. Selvværd og fællesskab. At børn føler selvværd og opøver selvstændighed, er for os en forudsætning for, at de kan indgå i sociale relationer og deltage i et forpligtende fællesskab med gensidig respekt og hensyntagen. Vi skal tage udgangspunkt i, hvor det enkelte barn er lige nu og vi skal give barnet mod og mulighed for at lære nye ting. Det betyder, at vi bl.a. arbejder ud fra følgende punkter: f.eks. at tage tøj af og på hjælp til at prøve at komme med i en leg sige fra overfor et andet barn at kunne støtte barnet i at udtrykke sig, og lytte til deres argumenter. øve sig på konkrete færdigheder opfordre til at prøve nye ting og rose små fremskridt. Det skal være sjovt at lave noget sammen og at kunne mærke glæden ved at være sammen med andre. Vi laver et stort årligt projekt eksempelvis teater eller cirkus, hvor hele Institutionen er sammen og har det sjovt, mens vi laver et stykke arbejde sammen som skal udmunde i et fælles resultat. Ved måltiderne i børnehaven skal der være en god atmosfære, hvor man kan sidde og snakke sammen. Børnene får mulighed for at opnå en tæt tilknytning i den mindre gruppe, når de tager på ture, er i gymnastiksalen m.v. Når vi ser børn der er stolte over at kunne og turde nye ting. Når vi ser børn der viser glæde ved at være/ lave ting sammen Når vi ser børn hjælpe hinanden. Når vi hører børn sætte ord på ting de kan/ er gode til. Sproglig opmærksomhed.

5 5 Det er meget vigtigt, at vi taler til/med børnene på en ordentlig måde. Vi skal give barnet mulighed for, erfaringer med sproget og opfordre til at bruge sproget på mange forskellige måder Det betyder, at vi bl.a. arbejder udfra følgende punkter : Lytte til barnet og give os tid til at høre, hvad det har på hjertet. Svare på barnets mange spørgsmål og derved motiverer det til at bruge sproget. Give barnet gode rammer og mulighed for leg og rollelege, hvor de lærer at bruge sproget til f.eks. at udtrykke fantasi, hvad skal vi lege, løse konflikter, sætte ord på handling osv. Fortælle eventyr og læse historie. Leg med sproget i rim og remser og vrøvlevers. Synge Specielt opmærksom på at knytte ord og handling sammen - i forhold til de mindste og de sprogsvage børn. Have et sjovt og udviklende materiale i et nysgerrighedshjørne Gøre skriftsproget mere synligt Lege med lydene i sproget. Laver egne bøger af virkelige hændelser (digitalkamera ) Når vi hører velformulerede børn, børn der tør bruge og lege med sproget. Når børn løser konflikter med ord. Når vi hører børn der sprudler og bygger videre på sproget med sang, rim og remser. Når børnene af sig selv legeskriver Når børnene selv leger med lydene i ordene og sproget. Når vi ser sprogsvage børn i større grad bruge sproget til at kommunikere med. Motorisk udvikling. Børn i 3-6 års alderen har brug for at røre sig,- bruge deres krop, for det er gennem kroppen, de oplever og sanser verden. Det betyder, at vi bl.a. arbejder ud fra følgende punkter: Være opmærksom på at for meget og for hurtig hjælp, hindrer barnet i selv at få erfaringer og lyst til selv at prøve/ kunne

6 6 Vi skal indrette institutionen så der er plads til at røre sig,- det vil sige gulvplads og så få borde og stole som muligt. Vi skal give børnene mulighed for at være ude og inde, når de selv har lyst. Opfordre til bevægelseslege, - især for de børn, der måske ikke rigtig tør, og som sidder meget stille. Rytmik, leg og idræt er en fast del af vores aktiviteter, da vi har mulighed for at benytte gymnastiksal. Give børnene mulighed for aktiviteter eks. tegne, klippe, male. Give ro og tid til at tage tøj af og på. Udvikle legepladsen med flere motoriske udfordringer og muligheder. Være opmærksom på børn der bliver hæmmet i deres deltagelse i en leg pga. manglende motorisk kunnen. Når vi ser aktive børn der har lyst til og er glade for at bevæge sig. ( Ude / inde og i gymnastiksalen) Når vi ser børn tør prøve noget nyt/ pludselig kan noget nyt. Når vi ser mere stille siddende børn blive mere fysisk aktive. Når vi ser meget fysisk aktive børn også kunne sidde stille og fordybe sig med saks og farver m.m. Udeliv Vi vil udvide legepladsen til et børne/voksen aktivitetsrum, for derigennem at skærpe deres nysgerrighed over for naturen, og styrke deres motoriske udvikling. Legepladsen blev forbedret, i forbindelse med vi havde motorik som insatsmål. Vi vil arbejde ud fra følgende: Prioritere vores dyr højt. Give børnene mulighed for at vælge udendørsaktiviteter på ligefod med indendørs. Skærpe børnenes nysgerrighed om naturen, ved at udvide vores udvalg af materialer og bøger og lave små forsøg. Konkret vil vi f.eks.: snitte, bygge pilehytter, lave bålmad.

7 7 Børnene bliver mere glade for at være ude. At de selv vælger at være mere ude. At de i større grad er aktive og nysgerrige. Værdigrundlag for dyrehold i institutionen Vi vil styrke og udvikle børns følelsesmæssige relationer gennem omgang med dyr Vi vil i perioder skabe ro ved børns omgang med dyr, som samtidig vil lære børn betydningen af nærvær. Vi vil give børn et naturligt forhold til dyr Vi vil give børn en forståelse for vores naturlige omgivelser og ansvar for disse Vi vil give børn en forståelse for livets naturlige udvikling, fødsel, opvækst og død Når børn hygger sig med at fodre dyr og f.eks hente æg. Når børnene i en rolig stund, kæler med en kat der faktisk bliver fordi det er hyggeligt. Når børnene viser de har en konkret viden omkring dyrene. Når børnene fortæller deres forældre, hvis de har haft en oplevelse med nogle dyr. Det Fysiske Rum. Indretning af institutionen er en vigtig del af vores pædagogik. Vi skal indrette rummene ( incl. legepladsen), så de er fleksible og giver gode udfoldelsesmuligheder for børnene. Der skal være voksenfrie rum., hvor børnene kan lege så uforstyrret som muligt. Der skal være rum, hvor der er voksne til f.eks. historielæsning, værkstedsaktiviteter, og bare at være. Stille og støjende aktiviteter er adskilte. Børnene bestemmer selv, hvor de vil være- i hvilke rum, ude/inde, men det er også vigtigt, at vi lærer dem at være ansvarlige i forhold til tingene og til hinanden.

8 8 Måltiderne i børnehaven foregår i køkkenet, hvor 1 voksen spiser sammen med ca 8 børn ad gangen, og hvor hvert barn efter at have spist færdig går ud og henter et andet barn. Frokost er ca. kl til og eftermiddagsmåltidet ca og i det tidsrum skal alle børn have spist. Der er mulighed for at spise en mad inden kl. 10 og sidst på eftermiddagen. Når vi har valgt denne form for spisning og frugt er det fordi: Det giver et rart måltid i en god atmosfære Børnene kan inden for rammerne (ca. 1 ½ time) vælge, om de vil spise først eller sidst. Vi spiser i køkkenet, hvilket betyder, at legen kan fortsætte uforstyrret i resten af børnehaven og huset skal ikke ryddes op på grund af spisning. Større fleksibilitet i forhold til aktiviteter - f.eks. kan den ene gruppe godt have rytmik eller lignende, selv om kl. er Så spiser de bare til sidst den dag. Forældresamarbejde. Det er vigtigt for os at have et godt forældresamarbejde. Det skal vi først og fremmest have for det enkelte barns skyld. Hvis barnet mærker, at far og mor er velkomne og har det godt med at komme i institutionenen, at de snakker og har det rart med os, tror vi, at barnet føler sig mere trygt og føler større sammenhæng i hverdagen. Samarbejde om det enkelte barn. Vi skal huske på, at de børn, vi har i børnehaven er blevet betroet os. Det er en tillidserklæring fra forældrene, som kræver stor respekt i vores arbejde,- og ikke mindst samarbejde med forældrene. Vi skal lytte til forældrene. De ved mere og andre ting om deres børn, end vi gør. Vi håber så, at de også lytter, til det vi har at sige om deres børn, som for de flestes vedkommende tilbringer mange timer i institutionen. Det skal helst være en naturlig ting, at vi taler om børnene og vi skal tage det alvorligt, når forældrene kommer med et problem, de gerne vil drøfte. Den daglige snak er vigtig, men vi snakker selvfølgelig ikke med alle forældre hver dag.

9 9 Vi gør opmærksom på, når barnet starter i børnehaven, at forældrene også har et ansvar for at spørge om og fortælle vigtige ting, som vedrører barnet. Vi har tilbud om 2 forældresamtaler i den tid, barnet er hos os. 1. gang efter ca. ½ år 2. gang omkring barnets indskrivning til skole. Derudover kan forældrene eller vi bede om en samtale efter behov. Det er vigtigt, at det reelt er en samtale - en ligeværdig dialog, der tager udgangspunkt i barnets hele liv. De gruppeansvarlige afholder samtalen efter dialog om barnet i hele personalegruppen. Hvis det skønnes nødvendigt, kan lederen deltage. Information, dialog og fællesskab. En anden del af forældresamarbejdet omhandler mere generel information/dialog om institutionen og forældresamvær - at forældrene kan mødes med andre forældre til de børn, som deres barn leger med. Det er vores oplevelse, at forældrene generelt har et godt netværk, men vi vil selvfølgelig gennem de arrangementer vi laver, være med til at støtte op om fællesskabet. For at forældrene skal føle sig trygge ved, - og kunne forholde sig til Institutionen, er det vigtigt, at de kender den pædagogiske linie og de holdninger, der ligger bag. I efteråret holder vi et forældremøde. Vi fortæller om Institutionen og baggrunden for, hvorfor vi gør, som vi gør.- og der er mulighed for diskussion. De øvrige forældremøder kan ofte være et aktuelt tema eller det kan være om institutionens/børnenes liv i institutionen Flere gange årligt holder vi fælles arrangementer, hvor forældre, børn og personale kan være sammen, spise, have det rart og få nogle gode fællesoplevelser. Den daglige information foregår via en bog, hvor vi skriver hver dag. En opslagstavle til orientering om ture m.v. Vi har en traditionsårsplan, hvor forældrene kan få overblik over året.- og så er der selvfølgelig den almindelige daglige snak

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted Pædagogiske læreplaner Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted Vision I Lerpytter Børnehave ønsker vi at omgangstonen, pædagogikken og dagligdagen skal være præget af et kristent livssyn, hvor

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016.

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016. Personlige kompetencer / alsidig personligheds udvikling børnenes udvikling og At give plads til at børnene udvikler sig som selvstændige, stærke og alsidige personer, der selv kan tage initiativ. At skabe

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsudvikling

Læs mere

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven 1. Personlige kompetencer Kolding Kommunes overordnede mål: ved at være lydhør og medlevende vil vi udvikle barnets personlige kompetencer, så det oplever

Læs mere

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen.

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Sociale kompetencer Børn skal anerkendes og respekteres som det menneske det er - de skal opleve at hører til og føle glæde ved at være en del

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16.

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Vi lægger vægt på at hjælpe børnene til at tænke og handle selvstændigt og tage hensyn til andre mennesker og deres følelser.

Vi lægger vægt på at hjælpe børnene til at tænke og handle selvstændigt og tage hensyn til andre mennesker og deres følelser. Johannesskolens SFO 2009 I Johannesskolen s SFO går børn fra børnehaveklasse til 5. klasse. Når børnene har fri fra skole, har de mulighed for at bruge deres fritid i SFO en. Vi lægger vægt på, at børnenes

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven.

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Barnets alsidige personlige udvikling. Barnets skal have mulighed for at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer. Lære barnet respekt for sig selv og

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune I Dagplejen Syd arbejder vi generelt med Krop og Bevægelse på Skaber læringsmiljø, der giver børnene plads, muligheder og udfordringer for bevægelse ude og inde Leg i haven, på legepladser, forskelligt

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Årsplan for SFO 2015-2016. Ahi International school

Årsplan for SFO 2015-2016. Ahi International school Årsplan for SFO 2015-2016 Ahi International school Formål Som udgangspunkt sætter vi fokus på nogle vigtige pædagogiske principper i vores pædagogiske praksis. Vores målsætninger er: Det unikke barn a)

Læs mere

VI ØNSKER EN HARMONISK BØRNEHAVE MED RUM OG FRIHED TIL GLÆDE OG FORDYBELSE OG SOM SAMLER PÅ GODE OPLEVELSER OG MANGE TUSINDE SMIL HVER DAG.

VI ØNSKER EN HARMONISK BØRNEHAVE MED RUM OG FRIHED TIL GLÆDE OG FORDYBELSE OG SOM SAMLER PÅ GODE OPLEVELSER OG MANGE TUSINDE SMIL HVER DAG. Børnehuset Vandloppens værdigrundlag: I Børnehuset Vandloppen har alle medarbejdere gennem en længerevarende proces arbejdet med at finde frem til de grundlæggende værdier/holdninger, som danner basis

Læs mere

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE 2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE Indholdsfortegnelse Indledning Pædagogikken i vuggestue og børnehave Mål Pædagogisk begrundelse Handlinger Dokumentation/evaluering

Læs mere

En god skolestart Vi bygger bro fra børnehave til skole

En god skolestart Vi bygger bro fra børnehave til skole En god skolestart Vi bygger bro fra børnehave til skole Kære forældre Om cirka ½ år skal jeres barn starte i børnehaveklassen på V. Hassing Skole. I denne pjece kan I læse lidt om, hvad I selv kan gøre

Læs mere

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Indledning Nørreå Børnehus er en privat integreret institution med børnehave og vuggestue. Den er oprettet i august 2010 og er normeret til 40 børn.

Læs mere

Børnehaven Guldklumpens læreplaner

Børnehaven Guldklumpens læreplaner Børnehaven Guldklumpens læreplaner Revideret august 2014 1 Vores pædagogiske arbejde tager udgangspunkt i den anerkendende pædagogik : Anerkendelse består i, at den voksne ser og hører barnet på barnets

Læs mere

Pædagogisk læreplan

Pædagogisk læreplan 2012-2014 Pædagogisk læreplan Idrætsdagtilbuddet Trige-Spørring 2012-2014 Indholdsfortegnelse Pædagogisk læreplan... 1 De 6 læreplanstemaer... 1 Tema: Alsidig personlige udvikling... 1 Tema: Sociale kompetencer...

Læs mere

Vuggestuens lærerplaner

Vuggestuens lærerplaner Vuggestuens lærerplaner Barnets personlige og alsidige udvikling - at barnet får respekt for andre børn, og udvikler empati - at barnet er i god trivsel og udvikling - at barnet lærer, hvad der er rigtigt

Læs mere

Læreplan for vuggestuegruppen

Læreplan for vuggestuegruppen Læreplan for vuggestuegruppen Sociale Kompetencer Fra 0 3 år er det børnenes styrke at: udtrykke egne følelser vise omsorg for andre at vente på tur at dele med andre at låne ud til andre at lege med andre

Læs mere

Din tilfredshed med institutionen

Din tilfredshed med institutionen Din tilfredshed med institutionen a. Jeg er samlet set tilfreds med mit barns dag/fritidstilbud b. Der er et godt samarbejde mellem os og pædagogerne c. Jeg bliver taget med på råd i beslutninger (f.eks.

Læs mere

Den voksne går bagved

Den voksne går bagved Læreplaner Læreplaner skal bruges som et pædagogisk arbejdsredskab, som skal være med til at dokumentere og synliggøre det pædagogiske arbejde i børnehaven. Lærerplaner skal udarbejdes udfra følgende 6

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse. Grejsdal skoles SFO. SFO en er en integreret del af skolen

Mål og indholdsbeskrivelse. Grejsdal skoles SFO. SFO en er en integreret del af skolen Mål og indholdsbeskrivelse Grejsdal skoles SFO SFO en er en integreret del af skolen 1. SFO, Grejsdal Skoles pædagogiske grundlag en vedvarende proces! Som grundlag for dette arbejde har vi formuleret

Læs mere

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE Børnehavens Formål Børnehaven bygger på det kristne livs- og menneskesyn. Det er institutionens mål at fremme børnenes forståelse for den personlige værdighed hos mennesket, og

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Læreplan. For. Lerbjerg børnehaveafdeling

Læreplan. For. Lerbjerg børnehaveafdeling Læreplan For Lerbjerg børnehaveafdeling Indledning Børnehavens læreplaner udmøntes via børnehavens daglige aktiviteter, børnegruppens aktuelle behov og årets projekter og mål. Vi har valgt at dele læreplanen

Læs mere

Hvordan vi i dagligdagen arbejder med læreplanerne. Barnets alsidige og personlige udvikling.

Hvordan vi i dagligdagen arbejder med læreplanerne. Barnets alsidige og personlige udvikling. Læreplaner For børn fra 26 uger til 6 år. August 2017. De seks læreplanstemaer. 1. Alsidig personlig udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sproglig udvikling 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener

Læs mere

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL Mini-Søhulen Børnene har i overgangen fra børnehave til Mini-Søhulen brug for en pædagogik, der kan bygge bro mellem de to verdener. De to verdener er forskellige i forhold til

Læs mere

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL Velkommen i Mini-Søhulen! Vi håber, I finder jer til rette og føler jer vel modtaget - vi er spændte og forventningsfulde, og glæder os til at se jer. Anni Iversen 01-03-2013 Side

Læs mere

Gimsing dagtilbud 2013 Pædagogiske læreplaner Sociale kompetencer

Gimsing dagtilbud 2013 Pædagogiske læreplaner Sociale kompetencer Gimsing dagtilbud 2013 Pædagogiske læreplaner Social kompetence udvikles i fællesskaber og gennem relationer til, f.eks. i venskaber, grupper og kultur. I samspillet mellem relationer og social kompetence

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Sammenhæng: 0-6 Børn: har brug for en tryg base, hvorfra de tør gå nye veje

Læs mere

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Evaluering af pædagogiske læreplaner Evaluering af pædagogiske læreplaner 2016-2017 Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan og dertil skal arbejdet med lærerplanerne evalueres, jf. 9,

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogisk læreplan 0-2 år Barnets alsidige personlige udvikling: Overordnet mål: Barnet skal vide sig set og anerkendt. Barnet oplever at møde nærværende voksne med engagement i dets læring, udvikling og liv. At barnet oplever

Læs mere

Barnets sociale udvikling

Barnets sociale udvikling Barnets sociale udvikling At børnene oplever at de er en del af Æblegårdens fællesskab og at de bliver i stand til at forstå og respektere andre. At børnene erkender at vi alle er men er lige meget værd.

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

værdier Pædagogisk læreplan Solsikken Kulturelle udtryksformer Sociale BARNET Sprog Krop og bevægelse Natur og naturfænomen Personlige

værdier Pædagogisk læreplan Solsikken Kulturelle udtryksformer Sociale BARNET Sprog Krop og bevægelse Natur og naturfænomen Personlige Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige / alsidig personlighedsu dvikling At

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner KROP OG BEVÆGELSE Børnene skal have mulighed for at være i bevægelse, samt støttes i at videreudvikle kroppens funktioner Børnene skal have kendskab til kroppens grundlæggende funktioner,

Læs mere

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Et godt sted at være Tappernøje Børnehus skal være et godt sted at være. Gennem leg og målrettede aktiviteter skal vi

Læs mere

Værdier for Solsikken/Dyrefryd.

Værdier for Solsikken/Dyrefryd. Bilag til Virksomhedsplanen Værdier for Solsikken/Dyrefryd. Vores mission er: - at passe godt på børnene - at udvikle og lære børnene - at være i dialog med forældrene om børnene - at yde et positivt samarbejde

Læs mere

Mål Handlinger Niveau. ansatte-børn - Holde samling. - Opøve og bruge sproget gennem forskellige spil.

Mål Handlinger Niveau. ansatte-børn - Holde samling. - Opøve og bruge sproget gennem forskellige spil. Sprog forstået som: Ordforråd, udtale, kendskab til skriftsprog, rim og remser, eksistensen af tal og bogstaver og hvad de kan bruges til, IT/medier og kommunikation, m.m. Indgå og formulere sig i - Give

Læs mere

Den gode overgang. fra dagpleje/vuggestue til børnehave. Brønderslev Kommune Version

Den gode overgang. fra dagpleje/vuggestue til børnehave. Brønderslev Kommune Version Den gode overgang fra dagpleje/vuggestue til børnehave Brønderslev Kommune 2018 Version 150218 Kære forældre Tiden er nu kommet til, at jeres barn snart skal starte i børnehave. Starten i børnehave er

Læs mere

Velkommen til Legehuset

Velkommen til Legehuset Velkommen til Legehuset Ny i Legehuset I dette dokument har i mulighed for at læse lidt om hvem vi er og hvad vi står for. Sidst er der beskrevet nogle af de mere praktiske ting ved at være barn og forældre

Læs mere

Familien går en spændende og forandringsrig tid i møde, når barnet starter i børnehave.

Familien går en spændende og forandringsrig tid i møde, når barnet starter i børnehave. På vej i Børnehave Målet er, at vi sammen med jer arbejder for, at skabe en rød tråd i dit barns liv, hvor helhed og sammenhæng skal sikre trivsel ved overgangen fra dagpleje eller vuggestue til børnehave.

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave BLÅBJERG BØRNEHAVE - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave Klintingvej 170 Stausø 6854 Henne Telefon: 30 29 66 04 eller 75 25 66 04 E-mail: bornehave@blaabjergfriskole.dk

Læs mere

Læreplan for Selmers Børnehus

Læreplan for Selmers Børnehus Læreplan for Selmers Børnehus Barnets alsidige personlige udvikling At barnet skal have sociale og kulturelle erfaringer. Leg. Konfliktløsnig. Tid til leg, skabe fysiske rum inde og ude, plads til ro og

Læs mere

Børnehavens værdigrundlag og metoder

Børnehavens værdigrundlag og metoder Børnehavens værdigrundlag og metoder Det grundlæggende for os og basis i vores daglige pædagogiske arbejde, er at give børnene tryghed, omsorg og at være nærværende voksne. Vi prøver at skabe et trygt

Læs mere

Inden jeres børn begynder i skole, vil daginstitutionen sammen med jer drøfte, hvor langt jeres børn er indenfor kompetencerne.

Inden jeres børn begynder i skole, vil daginstitutionen sammen med jer drøfte, hvor langt jeres børn er indenfor kompetencerne. Kære forældre. Vi ser frem til samarbejdet med jer. Et samarbejde med det mål, at jeres børn kan udvikle deres kompetencer og blive så dygtige som muligt. I samarbejde med daginstitutionerne omkring Kirkeskolen

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Vuggestue Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid

Læs mere

Børnehavens lærerplaner 2016

Børnehavens lærerplaner 2016 Børnehavens lærerplaner 2016 I børnehaven er fri for mobberi i en stor del af hverdagen og derfor et det også en del af lærerplanerne. To gange om ugen arbejder vi med fri for mobberi til bamse samling.

Læs mere

MÅLSÆTNING FOR BØRNEHAVEN FIRKLØVERET

MÅLSÆTNING FOR BØRNEHAVEN FIRKLØVERET MÅLSÆTNING FOR BØRNEHAVEN FIRKLØVERET 1 Målsætning for daginstitutionen Firkløveret Sdr. Bjert. Udarbejdet af personalet og forældrebestyrelse. Børnehaven Firkløveret er en kommunal daginstitution normeret

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER. 1. TEMA: Barnets alsidige personlige udvikling.

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER. 1. TEMA: Barnets alsidige personlige udvikling. PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 1. TEMA: Barnets alsidige personlige udvikling. Bandholm Børnehus 2011 Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medlevende omverden, som på én gang vil barnet

Læs mere

Afrapportering af læreplan Simmerbølle Børnehave December 2013

Afrapportering af læreplan Simmerbølle Børnehave December 2013 Afrapportering af læreplan Simmerbølle Børnehave December 2013 Hermed evaluering af læreplanen i Simmerbølle Børnehave. Med udgangspunkt i læreplanen, er hvert enkelt tematiseret udviklingsområde gennemgået

Læs mere

Signe s Signe dagpleje

Signe s Signe dagpleje Signe s dagpleje Signes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Signe Jørgensen Holleskovvej 24 6683 Føvling Tlf.: 22 25 47 64 Signe Jørgensen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer.

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer. Pædagogiske Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj 2016 Temaer: Læringsforståelse Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Med pædagogiske læreplaner sætter vi ord på alle de ting, vi gør i hverdagen for at gøre vores børn så parate som overhovedet muligt til livet udenfor børnehaven. Vi tydelig gør overfor os selv hvilken

Læs mere

Voksne der understøtter barnets evne og anerkender barnet, for den det er. Voksne der er respektfulde i deres omgangstone og måde at være på.

Voksne der understøtter barnets evne og anerkender barnet, for den det er. Voksne der er respektfulde i deres omgangstone og måde at være på. Mål og indholdsbeskrivelse Overordnet målsætning for Saltum SFO. Der er taget udgangspunkt i børnehavernes læreplaner, for at skabe helhed og sammenhæng i børnenes dagligdag med fokus på sammenhæng mellem

Læs mere

Vi bruger disse pædagogiske læringsmål i vores læreplansarbejde.

Vi bruger disse pædagogiske læringsmål i vores læreplansarbejde. Læreplaner. Vi har i ledelsesteamet lavet en strategi, som betyder at: alle 5 institutioner arbejder med samme læreplanstema vi arbejder med et læreplanstema i 2 måneder af gangen vi kommer gennem de 6

Læs mere

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger Læreplaner Alsidig personlighedsudvikling I børnehaven vil vi gerne børnene. Det giver sig til udtryk i indlevende og engagerede voksne, der har tid til den enkelte og dennes behov. Vi tror på børnene

Læs mere

Børnemiljøvurdering Filuren 2010

Børnemiljøvurdering Filuren 2010 Børnemiljøvurdering Filuren 2010 Ifølge Dagtilbudsloven skal alle dagtilbud udarbejde en skriftlig børnemiljøvurdering mindst hvert tredje år. Formålet med at der stilles krav til børnemiljøet i dagtilbud,

Læs mere

Nr. Søby Børnehave. Værdi: venskaber. Værdi: Selvværd. Vi vil gerne at: Alle børn har nogen at lege med.

Nr. Søby Børnehave. Værdi: venskaber. Værdi: Selvværd. Vi vil gerne at: Alle børn har nogen at lege med. Nr. Søby Børnehave Børnehavens værdier Vi har et fælles værdigrundlag i Nr. Søby Børnehave som danner udgangspunkt for hverdagen. I det følgende afsnit er disse værdier nærmere beskrevet. Værdi: venskaber.

Læs mere

Barnets alsidige personlighedsudvikling.

Barnets alsidige personlighedsudvikling. Barnets alsidige personlighedsudvikling. At barnet udvikler kompetencer, så det kan indgå i sociale fællesskaber, og at barnet oplever sig som en værdifuld deltager i de sociale og kulturelle fællesskaber.

Læs mere

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 1 Den Lille Vuggestue på landet Centalgårdsvej 121 9440 Aabybro Telefon: 22 53 58 29 Læreplan for Den lille Vuggestue på landet 2015/16 Den lille vuggestue er en privatejet

Læs mere

Denne folder er udarbejdet af personalet i Skovtrolden - maj 2009. Ansvarlig leder: Anni Skovgaard Nielsen

Denne folder er udarbejdet af personalet i Skovtrolden - maj 2009. Ansvarlig leder: Anni Skovgaard Nielsen Denne folder er udarbejdet af personalet i Skovtrolden - maj 2009. Ansvarlig leder: Anni Skovgaard Nielsen Børnehaven SKOVTROLDEN Holmen 8, Bjerre, 8783 Hornsyld. Tlf 75681602 email: skovtrolden@hedensted.dk

Læs mere

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Grundlaget for det daglige arbejde i V. Aaby Børnehave I 2006 var det: NATUR OG NATUROPLEVELSER Hvert år har 1 2 læreplanstemaer ekstra fokus I 2007 var det: KUNST,

Læs mere

Samarbejde Værdier for personalet i Dybbølsten Børnehave: Det er værdifuldt at vi samarbejder

Samarbejde Værdier for personalet i Dybbølsten Børnehave: Det er værdifuldt at vi samarbejder amarbejde Værdier for personalet i ybbølsten ørnehave: et er værdifuldt at vi samarbejder viser gensidig respekt accepterer forskelligheder barnet får kendskab til forskellige væremåder og mennesker argumenterer

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlig

Læs mere

Lidt om os og dagligdagen.

Lidt om os og dagligdagen. April 2011 Lidt om os og dagligdagen. Høgevængets børneinstitution er en sammenlagt institution som består af 2 bygninger der er bygget samtidigt og fremstår som sammenbygget med indgange ca. 20 meter

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning

Mål- og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning - og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning Revideret august 2016 Indledning Den pædagogiske virksomhed i Jels SFO er en bred vifte af situationer, hvor vi med afsæt i den anerkendende tænkning

Læs mere

Vi arbejder på, at give børnene tydelighed omkring hvilke læringsmiljøer, der er tilgængelige. Vi lægger vægt på:

Vi arbejder på, at give børnene tydelighed omkring hvilke læringsmiljøer, der er tilgængelige. Vi lægger vægt på: Bilag 1. Pædagogisk Handleplan De Tre Huse: Dagligdagen overordnede principper: Institutionen består af 3 huse på 2 matrikler. Højager vuggestue og Fredskovhellet vuggestue og Fredskovhellet børnehave.

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Personlig alsidig udvikling Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Når vi udvikler børnenes personlige alsidige kompetencer, giver vi dem evnen til at: Føle sig unik og værdifuld for fællesskabet Være fortrolige

Læs mere

Hvad gør vi? Vi har fokus på fællesskabet

Hvad gør vi? Vi har fokus på fællesskabet Pædagogisk læreplan for Kastanjehuset Tema: Barnets alsidige personlige udvikling Mål At barnet udvikler sig på samtlige udviklingsområder. At barnet udvikler selvfølelse, selvværd og selvtillid. Får bevidsthed

Læs mere

Ødsted-Jerlev Børnehus Førskolepolitik

Ødsted-Jerlev Børnehus Førskolepolitik Ødsted-Jerlev Børnehus Førskolepolitik Forord I Ødsted-Jerlev Børnehus sætter vi stor fokus på førskolearbejdet med de børn, som skal starte i skole det kommende skoleår. Formålet med førskolearbejdet

Læs mere

Forårs SFO På Nr. Lyndelse Friskole

Forårs SFO På Nr. Lyndelse Friskole Mini-Spiren Forårs SFO På Nr. Lyndelse Friskole Hvad er Mini-Spiren: Når man skal starte i børnehaveklasse på Nr. Lyndelse Friskole til august 2017, så starter man i Mini-Spiren d. 3. april og fortsætter

Læs mere

Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen

Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen Maren Mus Maren mus. Mere alderssvarende tiltag for de yngste børn. En målrettet pædagogisk indretning af Maren mus. Barnets alsidige personlige udvikling,

Læs mere

Uddannelsesplan for PAU elever 2014

Uddannelsesplan for PAU elever 2014 Kære Elev Velkommen til Vi glæder os til at lære dig at kende og håber på et godt samarbejde. På de følgende sider kan du læse om hvad vi står for og hvilke krav og forventninger du kan stille til os og

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling

Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling Barnet skal udvikle en sund identitet. Barnet har brug for voksne, der er bevidste om deres fremtoning og handlinger Barnet skal møde voksne, der er tydelige

Læs mere

BANDHOLM BØRNEHUS 2011

BANDHOLM BØRNEHUS 2011 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 3. TEMA: Sproglige kompetencer. BANDHOLM BØRNEHUS 2011 Der er mange sprog som eksempelvis nonverbalt sprog, talesprog, skriftsprog, tegnsprog, kropssprog og billedsprog. Igennem

Læs mere

Pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurdering

Pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurdering Pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurdering I Børnehaven Landsbyhaven er de pædagogiske læreplaner en ganske naturlig del af vores dagligdag. Vi arbejder meget målrettet med at synliggøre de overordnede

Læs mere

PÆDAGOGISK LÆREPLAN DAGPLEJEN KUNDBY BØRNEHUS

PÆDAGOGISK LÆREPLAN DAGPLEJEN KUNDBY BØRNEHUS KUNDBY BØRNEHUS INTEGRERET DAGINSTITUTION TRØNNINGEVEJ 11 B-C, KUNDBY, 4520 SVINNINGE KONTOR 72 36 72 10 BØRNEHAVE 72 36 76 13 FRITTER 72 36 76 18 DAGPLEJEN 72 36 76 16 E-MAIL: KUNDBYBOERNEHUS@HOLB.DK

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for Eventyrhuset

Pædagogiske læreplaner for Eventyrhuset Pædagogiske læreplaner for Eventyrhuset Klosterparkvej 53-55 4400 Kalundborg Tema Sprog Indhold Verbal/nonverbal kommunikation Ordforråd Udtale Sange Begreber Kendskab til rim og remser Forståelse Vi ønsker

Læs mere

KLAR TIL SKOLE! FØRSKOLEGRUPPEN BREMDAL SKOLE & SFO SKOLEPARATHEDSFOLDER

KLAR TIL SKOLE!   FØRSKOLEGRUPPEN BREMDAL SKOLE & SFO SKOLEPARATHEDSFOLDER KLAR TIL SKOLE! FØRSKOLEGRUPPEN BREMDAL SKOLE & SFO SKOLEPARATHEDSFOLDER www.struer.dk Klar til skole! At være klar til skole handler om meget mere end at kunne skrive sit navn eller tælle til ti. Et barn,

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder.

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. Læreplaner Sproglig udvikling Børn skal kunne udvikle deres sprog i alle hverdagens aktiviteter. Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. børn skal

Læs mere