Velkommen i det fri!

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Velkommen i det fri!"

Transkript

1

2 Indholdsfortegnelse: Indledning side 4 Afgrænsning side 5 Geografi side 6 Metode side 7 Velkommen i det fri.. side 8 Konkrete forslag til forbedringer og udvikling.. side 10 Mere natur side 11 Mere dyreliv side 14 Mere kultur side 19 Det videre forløb side 21 Litteraturliste side 22 Udarbejdet af: Miljøpunkt Østerbro i samarbejde med Østerbro Lokaludvalg Marts 2011

3 Velkommen til et Østerbro hvor fuglene synger og blomsterne blomstrer Hvor børn og ældre har gensidig glæde af hinanden Og hvor kunst og kreativitet danner rammerne for oplevelser i et inspirerende byrum

4 Dette forslag er udarbejdet af MiljøPunkt Østerbro i samarbejde med Østerbro Lokaludvalg og er et høringssvar til Københavns Kommunes Fodgængerstrategi Flere går mere. Formålet med dette høringssvar er at sætte rammen for en udviklingsstrategi for hele Østerbro. Der bliver i dette høringssvar givet konkrete forslag til hvordan allerede eksisterende områder i bydelen kan udvikles så der bliver flere sanselige oplevelser for fodgængerne. Der er i forslaget arbejdet med tre hovedområder: Mere natur; opstilling af mobile haveelementer Mere dyreliv; opsætning af redekasser til fugle og flagermus Mere kultur; opsætning af kunstudstillinger, aktivitetsredskaber og bænke Målet med forslagene er at sikre en positiv udvikling af bydelen til fordel for borgerne. Der er sat fokus på et mindre helt konkret område af Østerbro og forslaget skal ses som et eksempel hvordan bydelen kan udvikles. Udgangspunktet er både at have fokus på en positiv udvikling af Østerbro, men også på at skabe rum for mødet mellem børn og ældre i bydelen. Mødet mellem generationer. Møder som ikke altid er planlagte, men som opstår i kraft af de rammer som er skabt i området. Mødet som kan være til glæde for både børn og ældre. Dette møde mellem generationer går igen gennem alle forslagene. Dette høringssvar forholder sig både til fokusområde 1 og 2 udvikling af gåkulturen og fodgængerruter og mødesteder fra Flere går mere.

5 Afgrænsning Dette høringssvar fokuserer udelukkende på oplevelser for fodgængere. Der bliver ikke taget højde for eksempelvis trafikale forhold. Allerede i 2010 udarbejdede MiljøPunkt Østerbro i samarbejde med Østerbro Lokaludvalg allerede en omfattende forgængerstrategi for bydelen. I den strategi ligger der en grundig undersøgelse af bydelen og der er fokuseret en del på trafik, trafikale problemer og givet forslag til løsning af disse og hvordan der kan arbejdes videre med eksempelvis trafikknudepunkter. Se mere i Fodgængerstrategi for Østerbro (2010) I nærværende høringssvar går vi et skridt videre i forhold til Fodgængerstrategien for Østerbro (2010) og giver forslag til helt konkrete tiltag, der kan udføres i byrummet. Målet er at give fodgængere flere oplevelser på deres vej og dermed give dem lyst til at gå mere. Fokusset er på udviklingen af oplevelser baseret på mødet mødet mellem byen og det grønne og mødet mellem mennesker i det udvalgte område. Fri gadekunst på Østerbro

6 Geografi: Forslagene tager udgangspunkt i Fodgængerstrategi for Østerbro fra 2010 og arbejder videre med den allerede udpegede gårute Femkantsruten/Det mangfoldige Østerbro. Ruten blev dengang udarbejdet på baggrund af interviews og møder med borgere, institutioner og organisationer på Østerbro. Inden for denne rute har vi nu udpeget et mindre område afgrænset af Århusgade, Randersgade, Gammel Kalkbrænderi Vej og Strandboulevarden. Dette område er valgt fordi der er allerede eksisterende punkter, der kan arbejdes videre med og som kan udvikles positivt. Der er i Fodgængerstrategi for Østerbro udpeget en del fodgængerruter som går gennem de eksisterende parker på Østerbro eksempelvis Fælledparken eller Kildevældsparken. Men vi har med vilje valgt at gå uden om disser parker for at finde andre ruter der ikke er så oplagte. Det vil være til gavn for de borgere, der bor længere væk fra parkerne, men også være med til at fokusere og tænke anderledes når ruten ikke nødvendigvis ender i en stor park med høje træer og søer. Der skal tænkes anderledes, når der arbejdes med ophold. Desuden har mange borgere deres gang i kvarteret, grundet beliggenheden af flere institutioner og boliger.

7 Metode: Forslagene til udviklingen af dette område er udarbejdet på baggrund af dels workshops med henholdsvis en 6. klasse fra Randersgade skole og med ældre fra Aktivitetscenteret på Randersgade, dels en snak med borgere på gaden en formiddag i marts. Derudover har der være afholdt møder og gåture i området med Finn Ankerstjerne og Jørgen Eckmann. Begge har givet god inspiration og har med deres viden og kendskab til området været med til at finde fokus i dette høringssvar. Jørgen Eckmann er blind og det faktum har bidraget meget i forhold til at bruge andre sanser end synet i oplevelsen af den omkringliggende verden.

8 Velkommen i det fri Den geografiske afgrænsning til et mindre område af Østerbro er nødvendig for at komme med helt konkrete forslag til udvikling af byrummet for fodgængere. Forslaget kan fungere som rammesættende for udvikling af resten af bydelen. En udvikling der vil tage afsæt i de allerede eksisterende potentialer og muligheder, der er i byrummet, men samtidig vil have fokus på udviklingen af det grønne; naturen, dyrelivet og kulturen - og mødet mellem ældre og børn mødet mellem to generationer. Det er ikke antallet af rekreative områder i byen der får folk til at bruge de grønne og rekreative områder i hverdagen og det er ikke antallet af grønne kvadratmeter, men derimod nærheden til disse, der er afgørende. Det viser en svensk undersøgelse fra Den viser at jo længere afstand mennesker har fra deres bolig til det grønne område, jo sjældnere benytter de sig af det og jo kortere tid opholder de sig der. Det er nødvendigt, at de grønne områder ligger inden for en radius af 300 m af folks hjem. En større afstand betyder signifikant færre besøg og kortere ophold. Derudover viste den svenske undersøgelse, at folk med kortere afstand til grønne områder lider mindre af stress end folk med længere afstand.

9 I det valgte område er der en mindre park, Krausepark, to legepladser, Århus Plads og Silkeborg Plads, og Bopa Plads, hvor der bl.a. er en lille legeplads for mindre børn. De regnes alle for rekreative områder. Denne nærhed til grønne områder adskiller sig fra resten af bydelen. Der er potentiale for udvikling af disse parker og rekreative områder. Udviklingen af områderne kan tjene som foregangseksempler for udvikling af lignende mindre parker og pladser i bydelen. Det vil sikre fremtidig nærhed til grønne og rekreative områder for bydelens borgere. Undervejs til de rekreative områder vil der være oplevelser som gør selve opholdet interessant. Fokus på mødet mellem børn og ældre kan være relevant at udvikle i hele bydelen, der bærer præg af en blandet beboersammensætning aldersmæssigt. I det udvalgte mindre område, og i det umiddelbare område ligger der bl.a. tre skoler og et aktivitetscenter for ældre. Desuden er der en del boliger og andre institutioner i området, som betyder at mange mennesker har deres daglige gang i kvarteret. Mødet mellem børn og ældre er en del af oplevelsen ved at opholde sig i byrummet. Der bliver lagt op til det tilfældige møde idet der bliver lavet mulighed for ophold for både børn og ældre. Vibenshus skole Aktivitetscenter Silkeborg Plads Krause-(Legepladspark Randersgades skole Bopa Plads Heiberg skolen Århus Plads (Legeplads)

10 Konkrete forslag til forbedringer og udvikling De helt konkrete forslag for Østerbro fokuserer på udviklingen af det grønne og mødet mellem generationer. Mere natur; opstilling af mobile haveelementer Mere dyreliv; opsætning af redekasser til fugle og flagermus Mere kultur; opsætning af kunstudstillinger, aktivitetsredskaber og bænke Det udmøntes i udvikling af mobile haveelementer, der kan placeres rundt i området, opsætning af redekasser til fugle og flagermus i træer og på oplagte husmure og facader. Desuden gives der forslag til kunst -oplevelser via interaktive kunstudstillinger. Det er rammerne for at skabe rum for mødet mellem mennesker, bl.a. foranlediget af de forbedrede grønne og rekreative muligheder og udvikling af flere kulturelle tilbud i byrummet. Vi mener herigennem at kunne skabe flere oplevelser for fodgængere i byrummet og dermed forstærke lysten til at gå. Så dem der går, går mere og flere går med.

11 Mere natur Krauseparken En undersøgelse fra Forskningscentret for Skov & Landskab viser, er det er vigtigt for byens borgere at grønne områder indeholder et naturligt og rigt dyre -og planteliv. Krauseparken, er et mindre parkområde, der strækker sig i et smalt stykke mellem Krausesvej og Gammel Kalkbrænderi Vej. Man bliver budt velkommen til parken med et Velkommen i det fri skilt. Parken indbyder dog ikke i særlig grad til ophold og byder heller ikke på de store naturoplevelser. Parken bærer præg af at være hundeluftningssted for områdets hunde. På trods af parkens minimale område er der store potentialer for udvikling. En udvikling som vi foreslår sker gennem direkte involvering af områdets børn og ældre. På den måde vil der blive ejerskab til området og kontakten mellem de to grupper forstærkes. Mobile haveelementer er højbede på flytbare paller og kan placeres både i parken og på udvalgte steder rundt i resten af området for at sprede det grønne ud fra de små parker. Borgernetværkert Urban Greening er opstået i et samarbejde med projekt 2100.nu på Østerbro. Denne gruppe af frivillige borgere arbejder med mobile haver og urban greening/farming. De kan med fordel involveres i dette arbejde. Lige p.t. arbejder gruppen med mobile dufthaver som bliver sat op udvalgte steder på Østerbro. Vi foreslår at der udarbejdes et projekt for et forløb hvor områdets børn og ældre sammen med urban greening netværket involveres i bygning, opsætning og pasning af de mobile haver. Der kan både laves dufthaver, grøntsagshaver og blomsterhaver. Der er tale om et samarbejdsprojekt hvor de omkringliggende skoler og centre involveres.

12 Aktivitetsredskaber En udvidelse af aktiviteter i parken kunne være opstilling af aktivitets-/motionsredskaber som man kender det fra motionsområdet ved Sortedamssøen i København. De lidt større børn efterspørger forskellige aktivitetsredskaber i området. Der findes også aktivitetsredskaber som kan benyttes af ældre. Bænke Der skal udvides med bænke i forbindelse med parken, så der er plads til de ældre og deres behov for hvile. De kan opstilles så der er bænke, der står i områder præget af forskellige dufte fra dufthaverne. Der kan arbejdes med forskellige typer af bænke som i sig selv er en oplevelse. Eksempelvis kan bænkene få navne som Lavendelbænken, Kærestebænken, Fuglebænken eller lign alt efter placering og oplevelse. Lokale virksomheder /institutioner kan involveres som sponsorer af bænkene. Effekt Udviklingen af de grønne områder skal indbyde til ophold, det vil også sige indbyde til længerevarende ophold f.eks. i form af picnic, fællesspisning, leg eller motion. Ophold giver mulighed for møder mellem borgere. Hvis opholdet samtidig er krydret med oplevelser i form f.eks. i form af fælles plantedage, udvikling af parker, fællesspisning, motion skaber det et fællesskab i området og et større tilhørsforhold til parken og området som helhed.

13 Mulige samarbejdspartnere/aktører: KOMPAN A/S som laver aktivitetsmiljøer/legeplads-redskaber til og sammen med børn Sundhed og Livsmod som laver motionsmødesteder/ aktivitetsmiljøer for især ældre De nærliggende skoler Det nærliggende aktivitetscenter for ældre Beboerne omkring parken Borgernetværket Urban Greening Vej og Park Erhvervsdrivende

14 Mere dyreliv Det vilde dyreliv på Østerbro Der er i området allerede noget fugleliv pga. af de eksisterende store træer, der især findes langs Gammel Kalkbrænderi Vej. Her findes der stadig flere store villaer omkranset af haver. Mange af villaerne huser institutioner. Der er blandt andet observeret skader i de høje træer på Gammel Kalkbrænderivej. Flere dyr i byen er et af de ønsker, der kom fra de børn vi snakkede med fra Randersgade skole. For at udvikle fuglelivet foreslår vi, at der opsættes redekasser både i træerne i området og på egnede husfacader. På kortet på side 18 er markeret både træer og husfacader i området, der kunne være egnede. I forhold til husfacaderne er der taget højde for at redekasserne ikke skal være til gene bl.a. i forhold til fuglenes ekskrementer. Overfor og i nærheden af de udvalgte steder til redekasserne vil det være en fordel at opstille bænke. Det er et stort ønske blandt bydelens ældre forgængere, at der opstilles flere bænke. Så der er mulighed for at sidde og kikke på fuglene, bylivet, børnene og få sig et lille hvil. Mange af børnene har ligeledes efterspurgt muligheden for at observere dyreliv og det kan lade sig gøre fra en bænk.

15 Gråspurven Gråspurven er en typisk byfugl. Vi kender alle lyden at gråspurven og synet af den når den tager støvbad i sandbunkerne mellem fliserne. Men gråspurven er ved at være sjælden i byen. Den mangler sine typiske ynglesteder. Gråspurven yngler i kolonier. Derfor er det en fordel at opsætte redekasser hvor der kan yngle flere par. På billedet ses en redekasse hvori tre par kan ruge samtidig. Ved at hænge en hel koloni af redekasser op hjælpes denne fugl som er i tilbagegang i byen. Det er faktisk muligt at lave et helt etagebyggeri af redekasser. En sjov og oplevelsesrig effekt i bybilledet. Det vil være en oplevelse at gå forbi redekasserne og opleve den aktivitet der vil være og det liv som fuglene giver til området. Udover gråspurve kan der sagtens opsættes redekasser til andre fugle eksempelvis stære og mejsekasser. Redekasse til tre gråspurvepar Eksempel på kreativitet på Nyborggade

16 Flagermus Allerede i dag kan man i sommermånederne se flagermus, der jager over byens tage og træer. Eller i Fælledparken, hvor den flyvende mus også trives. Flagermus overvintrer og yngler i huse og træer, og derfor trives de i byer med parker. Men det er helt afgørende, at de får lov til eksempelvis at bo under tagene i byens ejendomme, og at byen har mange store træer. Man kan sagtens opsætte flagermuskasser. De skal anbringes i mindst 4 meters højde. Det kan f.eks. være under tagskæg - gerne i nærheden af parker eller grønne områder. Flagermusene kan overvintre i kasserne og dukker op om foråret til glæde for alle der går aftentur i sommermånederne. Bygning af flagermuskasser kan være en aktivitet, der involverer institutioner og borgerne i området. Flagermuskasse

17 Effekt Et større dyreliv, måske især de små kvidrende gråspurve, og pibende flagermus vil bl.a. medvirke til at flere sanser tages i brug, når man bevæger sig i byrummet, da fuglefløjt og kvidrende snak stimulerer høresansen. Og fugle der flyver og hopper omkring er en glæde for både børn og ældre. Flagermus er spændende lidt mystiske dyr som kommer frem om aftenen, når vi andre begynder at gå til ro. Der kan laves mange spændende flagermusture ved midnatstid på Østerbro med flagermusdetektor og kikkert. Ligeledes kan bygning, opsætning og pasning af kasserne involvere mange forskellige aktører. Et rigt fugleliv er en vigtig del af et grønnere byliv. Forskningscentret for Skov & Landskab har i undersøgelsen Rekreativ brug af byens grønne områder blandt andet spurgt borgere, hvad byens parker og grønne områder skal indeholde. Noget af det vigtigste er for alle uanset alder tilstedeværelsen af fugle og et naturligt og rigt dyreog planteliv. En gruppe flagermus er opdaget i et gammelt træ

18 Kort over mulig placering af redekasser Samarbejdspartnere/ Aktører Dansk Ornitologisk Forening København De berørte hus - og træejere De nærliggende skoler ift. Biologiundervisningen, og Sløjdundervisningen til bygning af kasser Værksteder med bygning af fuglekasser og flagermuskasser. Vuggestuer og børnehave som f.eks. Fodreansvarlige om vinteren. Erhvervsdrivende til levering af træ til kasser, foder, opsætning af kasser m.v.

19 Mere Kultur Bopa Plads På Bopa Plads foreslår vi opstilling af løbende kunstudstillinger inspireret af Kongens Nytorv og de skiftende udstillinger, der har været der. Det kunne evt. være i form af en interaktiv væg, der let kan skifte mellem forskellig kunst og indbyde borgerne til selv at bidrage. Alle aldersgrupper kan få glæde af denne aktivitet Bænke Pladsen skal udvides med flere forskellige bænke til de ældre medborgere. Bænke og udstillinger skal placeres så man kan sidde på en bænk og nyde den aktivitet der er omkring og i udstillingen. Effekt Med dette forslag søger vi på samme måde som udviklingen af de grønne områder at skabe mulighed for mødet mellem borgerne. Den interaktive udstilling giver underholdning for dem der går forbi og kan være med til at flere ligger vejen forbi netop dette sted.

20 Mulige samarbejdspartnere/aktører: Cafeerne på Bopa plads Kunstnere Dansk designcenter Københavns Museum Lokalhistorisk forening Borgere Professionelle aktører som arkitekter, designere i bykunst og bymiljø m.v. Grøn facade i Århusgade

21 Det videre forløb Nærværende forslag skal ses som forslag, der skal arbejdes videre med. Hvis det bliver muligt at lave et projekt på Østerbro hvor aspekter fra dette forslag skal realiseres, skal de konkrete forslag laves til et projektforløb med forberedelse, finansiering, udførelse og evaluering. Med det store empiriske grundlag der ligger i Fodgængerstrategi for Østerbro fra 2010 og med de nærværende forslag er der allerede lavet det forarbejde der skal til for at kunne lave et enkeltstående projekt om oplevelser for fodgængere i udvalgte byområder. Forslaget skal ses som et eksempel og kan derfor sagtens overføres til andre områder i bydelen eller i hele København. Det er lavet for at vise hvordan helt konkrete forslag kunne se ud. Et at målene har været at få ældre og børn til at mødes i et tilfældigt møde. Styrken i dette forslag er at der bliver opsat rum for det tilfældige møde og udover de oplevelser man får i selve byrummet,giver det tilfældige møde også en oplevelse. De gamle vil gerne have bænke, blomster, kultur og mulighed for at se på børnene. Børnene vil have opholdsrum, dyreliv og tumlepladser. Disse ønsker har vi forsøgt at tilfredsstille i nærværende forslag.

22 Litteraturliste Grahn, Patrik & Stigsdotter, Ulrika A. (2003). Landscape planning and stress. Urban Forestry & Urban Greening. Volume 2, s Holm, Stine & Jacobsen, Christine H. (2001). Rekreativ brug af byens grønne områder. Østerbro Lokaludvalg og MiljøPunkt Østerbro. (2010) Forgængerstrategi for Østerbro Empiri: Interviews med en 6. klasse på Randersgadeskole, og ældre brugere af aktivitetscentret Randersgade. Interview med borgere ved kaffevogn på Bopa Plads. Deltagelse i borgermøde d. 3. marts om høring af fodgængerstrategien Flere går med arrangeret af Dansk Fodgængerforbund og møder og gåture med Finn Ankerstjerne og Jørgen Eckmann.

23 Udarbejdet af: I samarbejde med: Marts 2011

UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL

UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL Overordnet vision og delvisioner På Hospitalsområdet skaber vi et åbent, imødekommende, grønt og blandet byområde, hvor LIV og RO forenes i et bykvarter med bæredygtige

Læs mere

UDKAST FREDERIKSBERG HOSPITAL HELE BYENS NYE KVARTER VISION

UDKAST FREDERIKSBERG HOSPITAL HELE BYENS NYE KVARTER VISION UDKAST HELE BYENS NYE KVARTER FREDERIKSBERG HOSPITAL VISION JANUAR 2019 JUNI 2018 BORGERDIALOG Visionsprocessen - i tre spor IDÉWORKSHOP 1, 2, 3, 4 & 5 + KULTURNAT + DIGITALE INPUT AKTØRDIALOG AKTØRMØDER

Læs mere

LOMMEPARKER, TRÆER OG ANDET GRØNT. - strategi for et grønnere København

LOMMEPARKER, TRÆER OG ANDET GRØNT. - strategi for et grønnere København LOMMEPARKER, TRÆER OG ANDET GRØNT - strategi for et grønnere København Mål og visioner for et grønnere København I visionen for København som Miljømetropol har vi under overskriften En grøn og blå hovedstad

Læs mere

FREDERIKSBERG HOSPITAL - HELE BYENS NYE KVARTER!

FREDERIKSBERG HOSPITAL - HELE BYENS NYE KVARTER! FREDERIKSBERG HOSPITAL - HELE BYENS NYE KVARTER! VISION På hospitalsområdet skaber vi et åbent, imødekommende, grønt og blandet byområde, hvor LIV og RO forenes i et bykvarter med bæredygtige fremtidsløsninger

Læs mere

Analyse af danske byboeres brug af og holdning til grønne områder

Analyse af danske byboeres brug af og holdning til grønne områder 26.02.14 Nordea-fonden: Det gode liv i byen Side 1 af 5 Analyse af danske byboeres brug af og holdning til grønne områder 100.000 danskere er de seneste 10 år flyttet fra land til by, og syv ud af otte

Læs mere

Konklusioner på borgerpanelundersøgelse om forholdene i Indre By

Konklusioner på borgerpanelundersøgelse om forholdene i Indre By Borgerpanelundersøgelse Forholdene i Indre By Gennemført 24-27. februar 2017 Konklusioner på borgerpanelundersøgelse om forholdene i Indre By Sammenfatning: Indre By som helhed Prioriteringer med hensyn

Læs mere

FLERE GÅR MERE. Debatoplæg om fodgængerstrategi for København

FLERE GÅR MERE. Debatoplæg om fodgængerstrategi for København FLERE GÅR MERE Debatoplæg om fodgængerstrategi for København INTRODUKTION Kære fodgænger... Debatoplægget er en mini-udgave af Flere går mere, en fodgængerstrategi for Københavns Kommune. Teknik- og Miljøudvalget

Læs mere

Visioner for fremtidens Køge Nord. Fra erhverv, landsby og boligområde til attraktiv stationsby anno 2035

Visioner for fremtidens Køge Nord. Fra erhverv, landsby og boligområde til attraktiv stationsby anno 2035 Visioner for fremtidens Køge Nord Fra erhverv, landsby og boligområde til attraktiv stationsby anno 2035. The triangle of growth Befolkningsudviklingen 2012-2030 (prog. 2011) God infrastruktur ved Køge

Læs mere

FRIVILLIGHED I DET GRØNNE Undersøgelse af rammerne for frivilligt arbejde i Københavns Kommunes grønne områder Marts 2011

FRIVILLIGHED I DET GRØNNE Undersøgelse af rammerne for frivilligt arbejde i Københavns Kommunes grønne områder Marts 2011 FRIVILLIGHED I DET GRØNNE Undersøgelse af rammerne for frivilligt arbejde i Københavns Kommunes grønne områder Marts 2011 ISBN 978-87-92689-33-7 Københavns Kommune Marts 2011 Center for Ressourcer Teknik-

Læs mere

Bynatur Biodiversitet og byrumsdesign. - At skabe plads til både natur og mennesker

Bynatur Biodiversitet og byrumsdesign. - At skabe plads til både natur og mennesker Bynatur Biodiversitet og byrumsdesign - At skabe plads til både natur og mennesker Program Tab af biodiversitet er bynatur svaret? Bynatur Biodiversitet i teorien Byrumsdesign i teorien Trekanten Bynatur

Læs mere

Borgermøde Sankt Kjelds Plads Den 8. november 2012

Borgermøde Sankt Kjelds Plads Den 8. november 2012 Borgermøde Sankt Kjelds Plads Den 8. november 2012 DEN EUROPÆISKE UNION Den Europæiske Fond for Regionaludvikling Resumé Den 8. november blev årets sidste borgermøde afholdt i klimakvarteret. Mødet satte

Læs mere

Borgermøde om Tåsinge Plads

Borgermøde om Tåsinge Plads Borgermøde Ny Tåsinge Plads Den 27. september 2012 Borgermøde om Tåsinge Plads 27. september 2012 kl. 19-21 på Vennemindevej 39 Resumé Borgermødet blev afholdt den 27. september 2012 kl. 19-21 med omkring

Læs mere

Friluftslivsstrategi. et friluftsliv, der byder op til dans

Friluftslivsstrategi. et friluftsliv, der byder op til dans Friluftslivsstrategi et friluftsliv, der byder op til dans Kolofon: Udarbejdet af: Herning Kommune, Teknik og Miljø, 2015 Illustrationer: Ole Jørgensen Indhold Forord 5 Vision for friluftslivet 7 Friluftslivet

Læs mere

Opsamling på dialogmøde med nøglepersoner

Opsamling på dialogmøde med nøglepersoner Opsamling på dialogmøde med nøglepersoner Dialogmødet blev afholdt med 8 nøglepersoner den 5. december 2016 kl. 19-21.30. Efterfølgende har der været en opfølgning med en nøgleperson, der ikke kunne deltage

Læs mere

Friluftslivsstrategi - et friluftsliv, der byder op til dans

Friluftslivsstrategi - et friluftsliv, der byder op til dans Yderligere information: Teknik og Miljø Natur og Grønne Områder Rådhuset, Torvet 7400 Herning Telefon 96282828 teknik@herning.dk www.herning.dk Friluftslivsstrategi - et friluftsliv, der byder op til dans

Læs mere

Borgerpanelundersøgelse forår Byrum og grønne områder - Med kort opsamling

Borgerpanelundersøgelse forår Byrum og grønne områder - Med kort opsamling Borgerpanelundersøgelse forår 2018 - Byrum og grønne områder - Med kort opsamling Vanløse Lokaludvalg udarbejdede sidste år Bydelsplan for Vanløse 2017-2020. I bydelsplanen beskriver lokaludvalget ønsker

Læs mere

BORGERPANELET VORES ODENSE

BORGERPANELET VORES ODENSE BORGERPANELET VORES ODENSE Tema: Danmarks grønneste storby Samlede resultater 2. kvartal, maj 2017 KORT OM UNDERSØGELSEN Der gennemføres årligt tre undersøgelser i Odense Kommunes borgerpanel. Nærværende

Læs mere

VINGE LEVENDE BY. NÆRVÆRENDE NATUR.

VINGE LEVENDE BY. NÆRVÆRENDE NATUR. Deltakvarteret - den første bydel i Vinge VINGE LEVENDE BY. NÆRVÆRENDE NATUR. 1 Frederikssund Naturområder Vinge er en helt ny by i Frederikssund Kommune. I Vinge får du det bedste fra byen og naturen

Læs mere

IDÉKATALOG. Flerfunktionelle affaldssorteringsløsninger. I samarbejde med Københavns Kommune. arki_lab

IDÉKATALOG. Flerfunktionelle affaldssorteringsløsninger. I samarbejde med Københavns Kommune. arki_lab Designing Cities With People IDÉKATALOG Flerfunktionelle affaldssorteringsløsninger I samarbejde med Københavns Kommune ApS Designing Cities With People www.arkilab.dk mail@arkilab.dk. ApS Birkegade 4

Læs mere

København: Grønne uderum som urbane uderum. Centerchef Jon Pape Center for Park og Natur Oslo, juni 2011

København: Grønne uderum som urbane uderum. Centerchef Jon Pape Center for Park og Natur Oslo, juni 2011 København: Grønne uderum som urbane uderum Centerchef Jon Pape Center for Park og Natur Oslo, juni 2011 Oversigt 1. Hvor er København? 2. Visioner og mål 3. Urbane tendenser - hvad siger københavnerne?

Læs mere

Resultater af spørgeskemaundersøgelse om bydelsplanlægning

Resultater af spørgeskemaundersøgelse om bydelsplanlægning Resultater af spørgeskemaundersøgelse om bydelsplanlægning Spørgeskemabesvarelserne er indsamlet i forbindelse med 6 kaffemøder forskellige steder i bydelen (Skt. Jakobs Plads, Svanemøllen st., Ryesgade/Østerbrogade,

Læs mere

Toftegårds Plads en ny vision

Toftegårds Plads en ny vision Louise Vogel Kielgast 19-01-2017 1 Toftegårds Plads en ny vision Opsamling fra konference Making Cities for People Indledning Dette notat er en opsamling på konferencen En ny vision for Toftegårds Plads

Læs mere

BORGERPANELET VORES ODENSE

BORGERPANELET VORES ODENSE BORGERPANELET VORES ODENSE 2. kvartal: Bylivsundersøgelse Samlede resultater Juli 2018 KORT OM UNDERSØGELSEN OG PANELET Der gennemføres årligt tre undersøgelser i Odense Kommunes borgerpanel Vores Odense.

Læs mere

13. marts Sagsnr Dokumentnr Sagsbehandler Sofie Wedum Withagen

13. marts Sagsnr Dokumentnr Sagsbehandler Sofie Wedum Withagen KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Byudvikling NOTAT 13. marts 2019 Sagsnr. 2019-0066376 Dokumentnr. 2019-0066376-2 Intern høring af Forslag til Kommuneplan 2019 - Skabelon til høringssvar

Læs mere

Resultat af borgerpanelundersøgelsen om Kvalitet i byudviklingen

Resultat af borgerpanelundersøgelsen om Kvalitet i byudviklingen Resultat af borgerpanelundersøgelsen om Kvalitet i byudviklingen 204 af borgerpanelets medlemmer har svaret på det elektronisk udsendte spørgeskema. Af dem, er 65% fra Odder by, 67% er mænd og 60% er mellem

Læs mere

Bårse Søerne et rekreativt område

Bårse Søerne et rekreativt område Bårse Søerne et rekreativt område Introduktion til området I Bårse har vi et vidunderligt sted, et grønt område med to store søer. Søerne skulle egentligt havde været til brug af vandski, og derfor har

Læs mere

SILKEBORG KOMMUNES KULTURPOLITIK. - for dummies...

SILKEBORG KOMMUNES KULTURPOLITIK. - for dummies... SILKEBORG KOMMUNES KULTURPOLITIK 2 0 1 3-2 0 1 6 - for dummies... Velkommen... Først og fremmest tak fordi du interesserer dig for din kommune! Med denne lille flyer har vi forsøgt at indkapsle essensen

Læs mere

PIGER SKABER BYRUM IDEER TIL FACILITETER OG BYRUM FOR PIGER DET AKTIVE BYRUM

PIGER SKABER BYRUM IDEER TIL FACILITETER OG BYRUM FOR PIGER DET AKTIVE BYRUM PIGER SKABER BYRUM IDEER TIL FACILITETER OG BYRUM FOR PIGER DET AKTIVE BYRUM INDHOLD Introduktion til projektet DET AKTIVE BYRUM SIDE 1 Hvordan skaber man et sted for piger? SIDE 2 Min nye byrumsfacilitet

Læs mere

Kulturstrategi Slagelse Kommune

Kulturstrategi Slagelse Kommune Kulturstrategi 2020 Slagelse Kommune 1 Indhold Børnekultur... 3 Ungekultur... 4 Kulturelle arrangementer med lokalt særpræg... 5 Kultur i det offentlige rum... 6 Frivilligt engagement... 7 Det professionelle

Læs mere

AMAGER ØST BYDEL. Dette er pixi-udgaven af Amager Øst Lokaludvalgs Bydelsplan Læs hele planen på aoelu.dk. Nordøstamager.

AMAGER ØST BYDEL. Dette er pixi-udgaven af Amager Øst Lokaludvalgs Bydelsplan Læs hele planen på aoelu.dk. Nordøstamager. 1 AMAGER ØST BYDEL Nordøstamager Prøvestenen Kløvermarken Amagerbro Kyststrækningen Sundbyøster Villakvartererne Dette er pixi-udgaven af Amager Øst Lokaludvalgs Bydelsplan 2017-2020. Læs hele planen på

Læs mere

Opsamling på Østerbro Lokaludvalgs undersøgelse om det gode ældreliv marts 2019

Opsamling på Østerbro Lokaludvalgs undersøgelse om det gode ældreliv marts 2019 Opsamling på Østerbro Lokaludvalgs undersøgelse om det gode ældreliv marts 2019 Indhold Indledning... 1 Indledende spørgsmål... 2 TEMA 1: Spørgsmål vedrørende Københavns Kommunes Ældrepolitik... 2 TEMA

Læs mere

Om undersøgelsen. Sådan udfylder du skemaet

Om undersøgelsen. Sådan udfylder du skemaet Om undersøgelsen Det spørgeskema, du skal til at udfylde, indeholder spørgsmål om din brug af naturen og dine oplevelser med at være aktiv i naturen. Der er også nogle spørgsmål, som handler om din trivsel.

Læs mere

Borgermøde 6.juni 2017

Borgermøde 6.juni 2017 Borgermøde 6.juni 2017 Program 6.juni kl. 19-21 19.00 - Velkommen - ved rådmand Hans Henrik Henriksen 19.10 - Afsløring af vinder Instachallenge - ved Hans Henrik Henriksen 19.15 - Oplæg fra Midtbyens

Læs mere

Godkendelse af fordebat til kommuneplantillæg. Byudviklingsplan for Vejgaard

Godkendelse af fordebat til kommuneplantillæg. Byudviklingsplan for Vejgaard Punkt 6. Godkendelse af fordebat til kommuneplantillæg. Byudviklingsplan for Vejgaard 2019-020527 By- og Landskabsforvaltningen indstiller, at godkender igangsætning af ovennævnte fordebat i perioden 26.

Læs mere

KULTURCENTER. Laboratorium for udvikling af det gode og aktive hverdagsliv

KULTURCENTER. Laboratorium for udvikling af det gode og aktive hverdagsliv KULTURCENTER Laboratorium for udvikling af det gode og aktive hverdagsliv IDÉOPLÆG Hvad drømmer du om? Det spørgsmål stillede Områdefornyelsen borgerne på Ydre Østerbro til borgermødet Kulturcenter for

Læs mere

BYRUMSANALYSE OPGAVEARK 1

BYRUMSANALYSE OPGAVEARK 1 BYRUMSANALYSE OPGAVEARK 1 Byrum, hvad er det egentlig for noget? Det er de rum der skabes mellem husene, det er pladser, parker, veje, osv. Byer er planlagte ned til mindste detalje, men det er dem der

Læs mere

Københavnernes holdning til bylivet Evaluering af MED-aftalen

Københavnernes holdning til bylivet Evaluering af MED-aftalen Københavnernes holdning til bylivet Evaluering af MED-aftalen Teknik- og Miljøforvaltningen, Københavns Teknik- og Kommune Miljøforvaltningen, Københavns Kommune November Oktober 2017 November 2017 TMF

Læs mere

Foto: Ursula Bach. Fleksible byrum i København

Foto: Ursula Bach. Fleksible byrum i København Fleksible byrum i København Foto: Ursula Bach Indledning For at sikre en bedre udnyttelse af byrummets kapacitet, skal gaderne tilpasses byens døgnrytme. Som beskrevet i ITS-handlingsplan 2015-2016 vil

Læs mere

Hvad betaler sig? Gevinster ved investeringer i byliv og bykvalitet. Bo Jellesmark Thorsen

Hvad betaler sig? Gevinster ved investeringer i byliv og bykvalitet. Bo Jellesmark Thorsen Hvad betaler sig? Gevinster ved investeringer i byliv og bykvalitet Bo Jellesmark Thorsen Medforfattere: Thomas Hedemark Lundhede, Toke Emil Panduro, Linda Kummel, Alexander Ståhle, Alex Heyman Københavns

Læs mere

BYNÆR NATUR et afsnit i naturplanen

BYNÆR NATUR et afsnit i naturplanen BYNÆR NATUR et afsnit i naturplanen 1. De kommunale arealer i spil 2. Dyrk Svendborg et tværgående eksperiment 3. Projekter i byen eller i det bynære eksempler og diskussion MÅL Hvad vil vi? Forbedre eksisterende

Læs mere

Idékonkurrence om Carlsberg-byen vores by - et bidrag fra naboområdet Humleby

Idékonkurrence om Carlsberg-byen vores by - et bidrag fra naboområdet Humleby Idékonkurrence om Carlsberg-byen vores by - et bidrag fra naboområdet Humleby Humleby Vi er 750 mennesker, der bor i 235 byggeforeningshuse, opført i perioden 1886-91 som arbejderboliger for B&W. Husene

Læs mere

Byudvikling i Nørresundby

Byudvikling i Nørresundby Byudvikling i Nørresundby Borgermøde tirsdag d. 2. oktober 2018 kl. 16.30-18.30 på Gl. Lindholm Skole Dagsorden 16:30 Velkommen v/rådmand Hans Henrik Henriksen 16:40 Baggrund for mødet og intro til temaworkshops

Læs mere

Byliv i Horsens. Grønnere og mere bæredygtigt TEKNIK OG MILJØ

Byliv i Horsens. Grønnere og mere bæredygtigt TEKNIK OG MILJØ Byliv i Horsens Grønnere og mere bæredygtigt TEKNIK OG MILJØ BYLIVSAKTIVITETER I 2014 I 2014 fortsættes arbejdet med bylivsaktiviteter. Hvor temaet sidste år var Bevægelse, vil det i år blive Grønnere

Læs mere

Tale af overborgmester Ritt Bjerregaard. Anledning: Workshop om byliv og social mangfoldighed i Nordhavn

Tale af overborgmester Ritt Bjerregaard. Anledning: Workshop om byliv og social mangfoldighed i Nordhavn Tale af overborgmester Ritt Bjerregaard Anledning: Workshop om byliv og social mangfoldighed i Nordhavn Hovedbudskab Byliv, social mangfoldighed og social bæredygtighed handler ikke kun om det, der foregår

Læs mere

Hvilken slags plan bliver det? - klimatilpasningsplanen

Hvilken slags plan bliver det? - klimatilpasningsplanen Hvilken slags plan bliver det? - klimatilpasningsplanen Birgitte Hoffmann 26. 2. 2013 Hvilke visioner skal planen styrke? Hvad skal Klimatilpasningsplanen lægge op til? Hvordan kan den bidrage til lokal

Læs mere

Frivillighedspolitik

Frivillighedspolitik Frivillighedspolitik 2 Forord 3 På Frederiksberg har vi en lang og fin tradition for, at mange gør en forskel ved at være aktive som frivillige. Det frivillige arbejde gør en stor forskel for de, som umiddelbart

Læs mere

Sommernyhedsbrev juni 2015

Sommernyhedsbrev juni 2015 Sommernyhedsbrev juni 2015 Lille spire top Jeg vil spire op Og i morgen er jeg en blomst Hvad tror du jeg bli r? Jeg ved det ikke men Jeg ved jeg er Den lille grønne spire spire top I løbet af foråret

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

FOLKETS PARK IDÉ: NATUREN BRYDER GENNEM ASFALTEN

FOLKETS PARK IDÉ: NATUREN BRYDER GENNEM ASFALTEN FOLKETS PARK Folkets Park har allerede en stærk historie: Fortællingen om Naturen som bryder gennem stenbroen. Vi bevarer og forstærker denne historie om at naturen gør sit indtog i byen. En vulkan symboliserer

Læs mere

Din tilfredshed med institutionen

Din tilfredshed med institutionen Din tilfredshed med institutionen a. Jeg er samlet set tilfreds med mit barns dag/fritidstilbud b. Der er et godt samarbejde mellem os og pædagogerne c. Jeg bliver taget med på råd i beslutninger (f.eks.

Læs mere

mal byen grøn Amager Vest Lokaludvalgs grønne høringssvar til Københavns Kommunes Kommuneplan 2019

mal byen grøn Amager Vest Lokaludvalgs grønne høringssvar til Københavns Kommunes Kommuneplan 2019 mal byen grøn Amager Vest Lokaludvalgs grønne høringssvar til Københavns Kommunes Kommuneplan 2019 Når vi taler med borgerne i Amager Vest, fylder en grøn og bæredygtig by meget. Især grønne områder tæt

Læs mere

Opsamling fra grøn gå tur til ære for ikoniske træer på Christianshavn. d. 17. maj 2017.

Opsamling fra grøn gå tur til ære for ikoniske træer på Christianshavn. d. 17. maj 2017. 1 Opsamling fra grøn gå tur til ære for ikoniske træer på Christianshavn d. 17. maj 2017. Baggrund I forbindelse med Københavns Kommunes nye træpolitik indsamles der forslag til særligt værdifulde og ikoniske

Læs mere

LOMMEPARKER, TRÆER OG ANDET GRØNT

LOMMEPARKER, TRÆER OG ANDET GRØNT LOMMEPARKER, TRÆER OG ANDET GRØNT - strategi for et grønnere København København 2015 - Verdens Miljømetropol I 2015 er København med rette kendt som den af verdens hovedstæder, der har det bedste storbymiljø.

Læs mere

BYLIVSREGNSKAB TENDENSER I DET KØBENHAVNSKE BYLIV 2010

BYLIVSREGNSKAB TENDENSER I DET KØBENHAVNSKE BYLIV 2010 BYLIVSREGNSKAB TENDENSER I DET KØBENHAVNSKE BYLIV 2010 3 FLERE BLIVER LÆNGERE 95 % af københavnerne synes, det er vigtigt eller meget vigtigt at byen tilbyder et levende og varieret byliv.* Et godt byliv

Læs mere

Cykelring Høje Taastrup kommune

Cykelring Høje Taastrup kommune Cykelring Høje Taastrup kommune Høje Taastrup kommune Cykel- og motionsring Dato: 18.07.09 Redaktion: Høje Taastrup kommune Via Trafik 00 Baggrund og vision 01 Baggrund/Koncept 02 Den Grønne Ring - Natur

Læs mere

Velkommen til Fællesmøde 10 DEC 2015

Velkommen til Fællesmøde 10 DEC 2015 Velkommen til Fællesmøde 10 DEC 2015 Agenda 1) Formandens årsberetning. 2) Fremlæggelse og godkendelse af regnskab for Mørke Distriktsråd. 3) Valg til forretningsudvalget for Mørke Distriktsråd. Følgende

Læs mere

Urbanister. Ledervejledning

Urbanister. Ledervejledning Årstid: Hele året Forløbets varighed: 4 trin + en overnatning Ledervejledning Formålet med dette mærke er, at pigerne lærer om og forstår begrebet urbanisering. Danmark, det danske samfund og pigernes

Læs mere

9. april Sagsnr Bilag 2, Opsamling af borgermøde. Dokumentnr

9. april Sagsnr Bilag 2, Opsamling af borgermøde. Dokumentnr KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur- og Fritidsforvaltningen Sekretariat og Byudvikling NOTAT 9. april 2019 Bilag 2, Opsamling af borgermøde Referat af Workshop om ny biblioteksstruktur på Østerbro i Østerbrohuset

Læs mere

ET MEDLEM SOM ALLE ANDRE. Kan handicappede være med i jeres forening? Hvad kan I gøre og hvordan?

ET MEDLEM SOM ALLE ANDRE. Kan handicappede være med i jeres forening? Hvad kan I gøre og hvordan? ET MEDLEM SOM ALLE ANDRE Kan handicappede være med i jeres forening? Hvad kan I gøre og hvordan? Der skal to til et møde Mennesker med handicap er sjældent medlemmer af foreningerne. Det er der mange årsager

Læs mere

gladsaxe.dk/kultur Kultur fritid idræt

gladsaxe.dk/kultur Kultur fritid idræt gladsaxe.dk/kultur Kultur fritid idræt Kultur-, fritids- og idrætspolitik 2013-2016 Kultur-, Fritids- og Idrætspolitik 2013-2016 Indledning Kultur-, fritids- og idrætslivet er med til at gøre Gladsaxe

Læs mere

Om undersøgelsen. Sådan udfylder du skemaet

Om undersøgelsen. Sådan udfylder du skemaet Om undersøgelsen Det spørgeskema, du skal til at udfylde, indeholder spørgsmål om din brug af naturen og dine oplevelser med at være aktiv i naturen. Der er også nogle spørgsmål, som handler om din trivsel.

Læs mere

OPSAMLING - WORKSHOP. Borgermøde

OPSAMLING - WORKSHOP. Borgermøde OPSAMLING - WORKSHOP Borgermøde 06.02.2018 WORKSHOPPENS TEMAER HVORDAN SER LIVET & BYEN UD OMKRING ISS GRUNDEN UD I FREMTIDEN? BOLIG ERHVERV HVORDAN ER DE UDADVENDTE BOLIGER OG ERHVERV? HVORDAN ER BEBYGGELSES

Læs mere

mal byen grøn Amager Vest Lokaludvalgs grønne høringssvar til Københavns Kommunes Kommuneplan 2019

mal byen grøn Amager Vest Lokaludvalgs grønne høringssvar til Københavns Kommunes Kommuneplan 2019 mal byen grøn Amager Vest Lokaludvalgs grønne høringssvar til Københavns Kommunes Kommuneplan 2019 Når vi taler med borgerne i Amager Vest, fylder en grøn og bæredygtig by meget. Især grønne områder tæt

Læs mere

Godkendelse af debat om Aalborg Midtby 2025, 'Liv i centrum'

Godkendelse af debat om Aalborg Midtby 2025, 'Liv i centrum' Punkt 13. Godkendelse af debat om Aalborg Midtby 2025, 'Liv i centrum' 2017-012738 By- og Landskabsforvaltningen indstiller, at By- og Landskabsudvalget godkender igangsætning af ovennævnte debat på 9

Læs mere

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE 2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE Indholdsfortegnelse Indledning Pædagogikken i vuggestue og børnehave Mål Pædagogisk begrundelse Handlinger Dokumentation/evaluering

Læs mere

Børne- og Ungepolitik i Rudersdal

Børne- og Ungepolitik i Rudersdal Børne- og Ungepolitik i Rudersdal 1. juni 2015 Sekretariatet Børne- og Ungepolitikken er det fælles grundlag for alt arbejde med børn og unge fra 0 til 18 år - i Rudersdal Kommune, og det supplerer lovbestemmelser,

Læs mere

Om undersøgelsen. Sådan udfylder du skemaet

Om undersøgelsen. Sådan udfylder du skemaet Om undersøgelsen Det spørgeskema, du skal til at udfylde, indeholder spørgsmål om din brug af naturen og dine oplevelser med at være aktiv i naturen. Der er også nogle spørgsmål, som handler om din trivsel.

Læs mere

Haveforeningen Birkevang - et helt særligt område med 140 helårsboliger i udkanten af København

Haveforeningen Birkevang - et helt særligt område med 140 helårsboliger i udkanten af København Haveforeningen Birkevang - et helt særligt område med 140 helårsboliger i udkanten af København Husum, 2700 Brønshøj bestyrelsen@birkevang.dk www.birkevang.dk 16/05-2019 Kære Københavns Kommune, Vi sender

Læs mere

Om undersøgelsen. Sådan udfylder du skemaet

Om undersøgelsen. Sådan udfylder du skemaet Om undersøgelsen Det spørgeskema, du skal til at udfylde, indeholder spørgsmål om din brug af naturen og dine oplevelser med at være aktiv i naturen. Der er også nogle spørgsmål, som handler om din trivsel.

Læs mere

HERNING+ Sygehusgrunden i Herning

HERNING+ Sygehusgrunden i Herning HERNING+ Sygehusgrunden i Herning NYE MULIGHEDER MIDT I HERNING 55 1 ET PLUS I BYEN 2 nye gadeforløb føres gennem området og danner et stort plus. Der hvor hvor forbindelsesveje krydser, opstår det nye

Læs mere

Københavnernes oplevelse som fodgængere

Københavnernes oplevelse som fodgængere Københavnernes oplevelse som fodgængere Evaluering af MED-aftalen Teknik- og Miljøforvaltningen, Københavns Kommune Oktober 2017 Teknik- og Miljøforvaltningen Københavns Kommune November 2017 November

Læs mere

VELKOMMEN TIL KØBENHAVNS FØRSTE KLIMAKVARTER KLIMAKVARTER.DK

VELKOMMEN TIL KØBENHAVNS FØRSTE KLIMAKVARTER KLIMAKVARTER.DK VELKOMMEN TIL KØBENHAVNS FØRSTE KLIMAKVARTER KLIMAKVARTER.DK 1 De stigende regnmængder er en stor udfordring for vores by. Men ved at gribe udfordringen rigtigt an kan vi sikre byen mod regn samtidig med,

Læs mere

BANEGÅRDSFÆLLEDEN Kontoret for Kunst i Byen / Gitte Juul, Juni 2015

BANEGÅRDSFÆLLEDEN Kontoret for Kunst i Byen / Gitte Juul, Juni 2015 BANEGÅRDSFÆLLEDEN Kontoret for Kunst i Byen / Gitte Juul, Juni 2015 BANEGÅRDSTAVLERNE BANEGÅRDSHUSET BANEGÅRDSFACADEN BANEGÅRDSPLADSEN I DAG BANEGÅRDSPLADSEN I EFTERÅRET 2015 BANEGÅRDSPLADSEN I FREMTIDEN

Læs mere

Bymidteprojekter 2015-2018

Bymidteprojekter 2015-2018 Bilag 2, 24.11.2014 1 Bymidteprojekter 2015-2018 På følgende sider, findes en nærmere beskrivelse af udvalgte projekter. Foreslåede anlægsprojekter - Bredgade - Torvet - Søndergade - Nørregade Foreslåede

Læs mere

Bilag 5 Referat af borgermøde - Lindgreens Allé januar 2017

Bilag 5 Referat af borgermøde - Lindgreens Allé januar 2017 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling BILAG 5 Til Teknik- og Miljøudvalget Bilag 5 Referat af borgermøde - Lindgreens Allé - 16. januar 2017 07-03-2017 Sagsnr. 2017-0116928 Dokumentnr.

Læs mere

Mads: Jamen det gør vi jo bare. Super. Jeg benytter jo ikke selv parken vildt meget, men jeg kører forbi næsten dagligt, ikke.

Mads: Jamen det gør vi jo bare. Super. Jeg benytter jo ikke selv parken vildt meget, men jeg kører forbi næsten dagligt, ikke. Samtalevandring 1. Maj 2012. Mads, 27. Butiksassistent. Bor på Hillerødgade. Interviewer: Jeg optager, er det okay? Mads: Ja. Interviewer: Hvor bor du henne her i området? Mads: Jeg bor på Hillerødgade,

Læs mere

Opsamling af detailhandelsundersøgelse i Østerbro Borgerpanel

Opsamling af detailhandelsundersøgelse i Østerbro Borgerpanel Opsamling af detailhandelsundersøgelse i Østerbro Borgerpanel Østerbro Lokaludvalg har i samarbejde med COWI og Østerbro Handelsforening udført en detailhandelsundersøgelse for at se på mulighederne for

Læs mere

Lokalisering af P-Anlæg

Lokalisering af P-Anlæg Agenda 21 Center Indre Nørrebro Blegdamsvej 4B, 2200 København N. 35 30 19 24 Debat@norrebro.nu - www.norrebro.nu Lokalisering af P-Anlæg Indre Nørrebro Lokale parkeringsanlæg i Københavns indre brokvarterer

Læs mere

Opsamling på workshop om udviklingen af Ørestad City onsdag den 7. marts

Opsamling på workshop om udviklingen af Ørestad City onsdag den 7. marts Opsamling på workshop om udviklingen af Ørestad City onsdag den 7. marts 1. GENERELT Grundejerforeningen City afholdt den 7. marts 2012 workshop hos KLP om følgende tre emner: 1. Kunst, design og belysning

Læs mere

DANSKE ÆLDRERÅD. Hosea Dutschke 12. november 2014

DANSKE ÆLDRERÅD. Hosea Dutschke 12. november 2014 DANSKE ÆLDRERÅD Hosea Dutschke 12. november 2014 Hvor skal vi bygge og hvor skal vi bo i den kærlige kommune? Medmenneskelighed Medborgerskab Kommunen - et kærligt fællesskab Kærlig Kommune er Aarhus Kommunes

Læs mere

Kulturpolitik. Mange stærke Fællesskaber. Skanderborg Kommune

Kulturpolitik. Mange stærke Fællesskaber. Skanderborg Kommune Kulturpolitik Mange stærke Fællesskaber Skanderborg Kommune 1 Indledning Mange stærke fællesskaber det er undertitlen på kulturpolitikken. Med politikken opfordrer vi til, at udnytter vore fantastiske

Læs mere

Oplæg til udvikling af bymidte i Herslev

Oplæg til udvikling af bymidte i Herslev Oplæg til udvikling af bymidte i Herslev Baggrund Der er blandt beboerne i Herslev by udtrykt ønske om udvikling/etablering af en bymidte/torv, som kan benyttes som samlings- og mødested for byens borgere

Læs mere

BORGERMØDE OM TÅSINGE PLADS

BORGERMØDE OM TÅSINGE PLADS BORGERMØDE OM TÅSINGE PLADS 30. april 2013 kl. 19-21 Tåsinge Plads i dag. Referat Borgermøde 30. april 2013 om Tåsinge Plads Introduktion Mads Uldall, projektchef for Områdefornyelsen Skt. Kjelds Kvarter,

Læs mere

Kulturpolitik. Mange stærke fællesskaber IDRÆT FRITID KULTUR

Kulturpolitik. Mange stærke fællesskaber IDRÆT FRITID KULTUR Kulturpolitik Mange stærke fællesskaber IDRÆT FRITID KULTUR 1 Indledning Mange stærke fællesskaber det er undertitlen på kulturpolitikken. Med politikken opfordrer vi til, at udnytte vores fantastiske

Læs mere

Kendte til Lokaludvalget i forvejen

Kendte til Lokaludvalget i forvejen Samlet data fra bydelsplanundersøgelse i Østerbro Borgerpanel Spørgeskemabesvarelserne er indsamlet gennem Østerbro Borgerpanel i perioden 2.-24. januar 217 (5 dage). Spørgeskemaet er blevet sendt ud på

Læs mere

Referat samt idékatalog for Bellakvarteret

Referat samt idékatalog for Bellakvarteret Referat samt idékatalog for Bellakvarteret Tilstede: Repræsentanter for: Ørestad Sport, Amager Division Det Danske Spejderkorps, Akvaponisk Selskab, Grundejerforeningen Ørestad, Amager Vest Lokaludvalg

Læs mere

Natur kan lindre stress, smerter og depression

Natur kan lindre stress, smerter og depression NATUR kan lindre stress, smerter og depression fremhæves i en række undersøgelser som afgørende for lindring af stress, smerter og depression*. er et vigtigt element for patienter, pårørende og personale.

Læs mere

Visioner for daginstitutioners legepladser

Visioner for daginstitutioners legepladser Visioner for daginstitutioners legepladser 1 Visioner for daginstitutioners legepladser Legepladser er vigtige læringsrum for vores børn, da de i løbet af deres institutionsliv tilbringer en stor del af

Læs mere

Kulturtovet idéoplæg

Kulturtovet idéoplæg Kulturtovet idéoplæg 21.10.2018 Indhold Kulturaksen - - en del af Kulturaksen - Ideen om Kulturaksen - som hængsel - Forskellige rumlige oplevelser - Sammenhæng i Kulturaksen - Forudsætninger - Udfordringer

Læs mere

Utzon. Gruppe 1: Hvor mange og hvem? Tidspunkt: (Dag/måned/år, tidsrum) Sted: Noter gadenavn/pladsnavn/adresse

Utzon. Gruppe 1: Hvor mange og hvem? Tidspunkt: (Dag/måned/år, tidsrum) Sted: Noter gadenavn/pladsnavn/adresse BYRUMSANALYSE Byrum, hvad er det egentlig for noget? Det er de rum der skabes mellem husene, det er pladser, parker, veje, osv. Byer er planlagte ned til mindste detalje, men det er dem der bruger byen

Læs mere

Design af Trekanten skabelsen af et levende byrum

Design af Trekanten skabelsen af et levende byrum Design af Trekanten skabelsen af et levende byrum Som mange andre bygninger fra 1930 erne og frem efter lider også Klerkegården under funktionalismens positive og negative sider. De fysiske forhold og

Læs mere

STI OVER SVANEMØLLE KASERNE. Faunabroen, der binder Østerbro sammen

STI OVER SVANEMØLLE KASERNE. Faunabroen, der binder Østerbro sammen STI OVER SVANEMØLLE KASERNE Faunabroen, der binder Østerbro sammen PROJEKTOPLÆG Ringbanens 2 banelinjer og den 4-sporede Nordhavnsvej skiller Østerbro helt ad i 2 dele. Det dur naturligvis ikke. Østerbro

Læs mere

gladsaxe.dk Fælles om Gladsaxe Gladsaxe Kommunes medborgerskabsstrategi

gladsaxe.dk Fælles om Gladsaxe Gladsaxe Kommunes medborgerskabsstrategi gladsaxe.dk Fælles om Gladsaxe Gladsaxe Kommunes medborgerskabsstrategi Forsidefoto: I 2018 har foreningen Lokal Agenda 21 med hjælp fra Gladsaxe Kommune startet et høslætlaug. Lauget slår med le en gang

Læs mere

ODENSE Forsker-og videnpark. Maj 2010

ODENSE Forsker-og videnpark. Maj 2010 ODENSE Forsker-og videnpark Maj 2010 Odense Forsker- og videnpark En bydel der summer af viden Over de næste 10-15 år skal området nord for Syddansk Universitet i Odense forvandles til en dynamisk forsker-

Læs mere

Fra færgeleje til havneleg

Fra færgeleje til havneleg VELKOMMEN TIL HALSSKOV bylivsprojektet Et projekt, der omfatter idéer til at få skabt liv i det ingenmandsland, der ligger mellem den gamle station og bibliotekstorvet / Halsskovvej. Fra færgeleje til

Læs mere

Skulpturer i Hyldespjældet

Skulpturer i Hyldespjældet 3 Et ægtepar fra den københavnske Vestegn er drivkræfter bag en skulpturbank i deres boligområde. De vil bringe kunsten ud til folket og give deres naboer kunstoplevelser i hverdagen. Afdelingen huser

Læs mere

EBELTOFT I UDVIKLING fælles om fremtiden

EBELTOFT I UDVIKLING fælles om fremtiden EBELTOFT I UDVIKLING fælles om fremtiden Vi udvikler Ebeltoft sammen Sammen med borgere og andre aktører i Ebeltoft, udarbejdede Realdania i 2016 en analyse af byen. Analysen pegede på, at der med fordel

Læs mere

Holbæk ruten. Fine ture i Gislinge-området til fods eller på cykel. Gislinge Ruterne

Holbæk ruten. Fine ture i Gislinge-området til fods eller på cykel. Gislinge Ruterne Holbæk ruten Fine ture i Gislinge-området til fods eller på cykel. Gislinge Ruterne Gislinge Ruterne Oversigtskort Om Gislinge Ruterne Idéen bag Gislinge Ruterne opstod på et Dialogmøde i Gislinge, hvor

Læs mere

Modtagelse af midler fra Nordea-Fonden til projektet Smag på Aarhus.

Modtagelse af midler fra Nordea-Fonden til projektet Smag på Aarhus. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 2. september 2015 Finansiering af projektet Smag på Aarhus Modtagelse af midler fra Nordea-Fonden til projektet Smag på Aarhus. 1.

Læs mere

KUNNE DU TÆNKE DIG AT LAVE DIN EGEN FORTOVSHAVE?

KUNNE DU TÆNKE DIG AT LAVE DIN EGEN FORTOVSHAVE? KUNNE DU TÆNKE DIG AT LAVE DIN EGEN FORTOVSHAVE? Byens grønne områder skaber ro og balance i byen. Men i en by, der vokser, bliver det sværere at finde plads til flere store, grønne områder. Det giver

Læs mere