Industrispionage hos Tawøls bryghus i Ans

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Industrispionage hos Tawøls bryghus i Ans"

Transkript

1 Industrispionage hos Tawøls bryghus i Ans Hej Torben, Du er hermed tilmeldt som nr. 16 på håndbryggerlisten. Vi ved ikke hvordan det går med listen, men du skal nok ikke regne med at komme inde i "varmen" sadan lige med det samme. Men det skader i hvert fald ikke at stå på ventelisten. Du kan altid se forbi en lørdag når der brygges. Så kan du dufte lidt til faget. m.v.h. Peter Baggerman Setup I sommers gav min kone mig et medlemsskab af TawØl. Jeg meldte mig efterfølgende til håndbryggerlauget, men fik så ovenstående nedslående besked. Intet finanslovsforlig ville kunne fjerne ventelisten indenfor endelig tid. Godt der så endelig blev taget initiativ til Ulstrup Whiskey og Øllaug, hvor planlægningen af brygningsfaciliteterne står for døren. Jeg var til Ølsmagning i TawØl og kom til at sidde sammen med Lars, der lægger hus til Ans Bryghus. Han var så flink at invitere mig med til en bryggedag 5/ , hvilket jeg naturligvis sagde ja til. Jeg besluttede på dagen at spørge alt hvad jeg kunne, og tog et par billeder af udstyret. Jeg havde desværre kun mulighed for at tage billeder med min telefon, så billedkvaliteten er ikke i top jeg har også hørt at spionfotos skal være lidt mystiske. Jeg håber vi kan få lidt inspiration af dette, til når vi skal indrette vores lille bryghus i Ulstrup. Alle kommentarer er de brudstykker jeg fik fat i, så det skal betragtes som amatørjournalistik, uden garanti. Jeg håber vi i løbet af de næste par måneder kan få afstemt bryggegruppens forventninger til bryggefaciliteterne, således vi kan være klar med et færdigt økonomioplæg til generalforsamlingen i februar Installationen Ans bryghus har en relativ stor kapacitet ( liter øl ad gangen). Mange af de tiltag der er gjort for at få dette flotte hus i stand, er baseret på at kunne håndtere det miljø der opstår når et par hundrede liter øl koger for fulde gardiner i et lille rum. Rummet er indrettet af laugets medlemmer gennem nogle måneders hårdt frivilligt arbejde, og det ser rigtig flot ud.

2 Figur 1 Hovedinstallationen det store mæskekar. Rummet er beklædt med klinker på hele gulvet, og alle vægge til næsten loftshøjde. På Figur 1 ses den store varmegryde, der bliver brugt til mæskning. Den står på en platform, således væsken kan tappes ud uden brug af pumpe. På væggen øverst ses automatikken til temperatur regulering. Karret har været brugt som kogegryde på et plejehjem. Der er et rørsystem (med pumpe) som gør at væsken kan pumpes rundt i rørsystemet og ned i gryden igen (cirkulation). Der er to tappehaner i bunden (en til spand og en til afløb), samt 4 tappesteder ved kogeøen (Figur 2). El og vand er installeret der hvor det skal bruges, og der er flexslanger på det meste.

3 Figur 2 Kogearrangement. Selve kogningen foregår i mælkejunger over gas. Til at tage det værste damp, er der et stort emfang. Der er en del løse riste til at sætte ting, der skal dryppe af på. Figur 3 Overdådige installationer når man nu er igang. Der er et gulvafløb, til at tage al væske efter min mening et must.

4 Figur 4 Under risten med fustaser anes gulvafløbet. Desuden skal man have rigeligt med spande til at omhælde, skylle og descinficere i. Øllet Forberedelse Brygningen startede klokken otte. Da jeg skulle køre min kone til lufthavnen, kunne jeg først møde klokken godt 10. Det vil sige, al udregningen og teori fik jeg ikke meget med af. Det havde de også forberedt inden bryggedagen. Alle opskrifter dokumenteres i BeerCalc en hjemmeside, der er brugt af håndbryggere til at regne på nye opskrifter, samt at dele disse med andre. Alt opmåles nøjagtigt på forhånd, lagerliste opdateres. Installationer gennemgåes før brygning, så man ikke lige står og løber tør for gas midt i det hele.

5 Figur 5 Her står Peter, Lars og Kaj og grubler. Fremstillingen Formaling I Ans har de et ret velassorteret bryggelager på et gammelt høloft. Der er alt i udstyr (måleglas, gravity måler, tappepumper) og gæringstanke. Af råvarer er der Malt, humle, m.m. En vægt skal der jo også til. Figur 6 Her ses gæringstanke i alle størrelser. Malten bliver vejet af og formalet lige før start (så aromaen holder sig).

6 Figur 7 Maltmøllen - en ret stor model skal der til de mængder. Mæskning Da jeg mødte op omkring kl. 10 var mæskningen allerede igang. Jeg frygtede at det kunne blive en lang dag, hvor jeg bare blev placeret i et hjørne for at kigge. Men heldigvis nej. Jeg blev øjeblikkelig bedt om at røre i gryden (Figur 8). Og det er tungt manuelt arbejde. Dejligt! Figur 8 Mæskningen.

7 Figur 9 Lars og Kaj vil osse røre. Efter endt mæskning blev urten tappet ned i 4 mælkejunger (Figur 10), der allerede var blevet sat blus under. Urten blev tappet gennem mæskekarrets bund si (anes på Figur 11), og en finere si. Fuld gas under blusset. Figur 10 Tapning af urt.

8 Figur 11 Den store bund si. Varmt vand (max 80 grader) efterhældes til at få de sidste sukkerstoffer ud af malten (ca. 1/3 mængde af mæskesaften efterhældes). Figur 12 Efterhældning af varmt vand. Kogning Så blev det hele bragt i kog. Når det koger dannes der skum ja det koger over. Peter kunne et trick med en sprayflaske med vand, for at få skummet til at lægge sig men han var jo vist også brygmester.

9 Figur 13 Gå væk skum. Da urten var bragt i kog i alle 4 junger skulle humlen tilsættes. Den blev tilsat af flere omgange efter nøje beregninger af opskrift. Figur 14 Humlen er afvejet og klar til at putte i gryden. Men ellers var det her frokostpausen kom ind i billedet. Og det er en historie for sig. Men det var vanskeligt at løsrive sig for at komme videre med øllet. Klar urt (tilsætning for at klare øllet) blev kogt med til sidst. Omhældning til Gæring Da der ikke var strømper nok på lager, blev humlen puttet direkte i urten. Derfor var det nødvendigt at si øllet en gang til gennem mæskekarret (som naturligvis var blevet renset for mask i mellemtiden), og så ned i jungerne igen.

10 Øllet skal køles inden det skal i steril tanke. Ved kogning fjernes ilt. Ilten er nødvendig i øllet for at gæringsprocessen kan starte i tide. Derfor er det bedst at omhælde i kold tilstand for at få øllet iltet, selvom det kunne virke mere sikkert at hælde i gæringstanke med det samme og så et låg på. Og se så herunder. Low-tech Det virker bare! Figur 15 Hurtig nedkøling. En gammel landmand må godt knibe en tåre her. Sterilisering Iodephor bruges til at descinficere alt der skal benyttes fra nu af i processen. Det er her fra alt kan gå galt. Bl.a. gærtanke og fustaser rengøres, og kun med den bløde side af svampen, for ikke at skabe ridser, hvor der kan sætte sig spændende sager. Efter tankene er rengjorte, må man ikke putte fingrene i, eller hoste i øllet. Øllet hældes ned i gæringstankene igen gennem en steriliseret si. OG (Original Gravity) måles, og det beregnes hvor meget rent kold vand der skal påfyldes, for at opnå den værdi der står i opskriften.

11 Figur 16 Peter måler her hvor meget vand der skal i. Gæren er startet 5 dage i forvejen. Den er opformeret i vand ca. 3 dage før, så der er godt gang i den. Hældes i gæringstankene. Figur 17 Gæren hældes i - det er en Belgisk overgær. Lagring Låg på og klar til lagring ved stuetemperatur. Bryggeriet har lagringsrum. Her finder de kære bryggere så ud af at der er mindre øl end beregnet. Men der findes ingen forklaring underligt, da der skulle have været ca. 30 liter mere. Men jeg nåede som sagt ikke beregningerne i starten.

12 Figur 18 Lukket for omverdenen. Tapning Peter havde tilfældigvis lavet øl ugen før, og det skulle tappes på fustaser midt i det hele. Igen blev fustaser og al udstyr til tapningen rengjort i Iodephor. Selve tapningen foregik ikke i bryghallen, for ikke at smitte med den atmosfære der var under humlekogningen. Rummets vægge sejlede bogstavelig talt. Varmt og fugtigt var det. Figur 19 Fustaser klar til påfyldning.

13 Frokost Med mit spionkamera og næse for mad, havde jeg hurtigt opsporet gemmestedet for frokosten på trappen op til maltlageret. Under humlekogningen blev frokosten indtaget. Og hvilken frokost. Mørbrad, pålægsplanke, leverpostej og ost. Figur 20 Det her skal vi have lært vores koner. Og ikke mindst fik vi nogle øl Peter havde brygget og som kun havde stået på flasker i en uge. Ufattelig gode efter kun en uge sagde han. Vi blev enige om at de nok kun kunne blive dårligere fra nu af. Og havde de ikke også lige en ansats til belægning i flaskehalsen? Ned med dem.

14 Figur 21 Velfortjent pause. Fra venstre: Kaj (ny), Lars (bryggeriejer) og Peter (brygmester). Rengøring Nå ja. Det skal jo være lækkert at komme og brygge næste gang igen. Slutrengøring ta r ca. en halv time når man hjælpes ad. Og rummet er let at gøre rent med de kakler. Figur 22 Spuling med koldt vand. Rengøring af alt. Svabning. Renkøring af rørsystemer. Godt brugt kørte jeg hjem med en god og hyggelig oplevelse i Ans Bryghus. Tak for at jeg måtte komme og kigge på. Torben

SÅDAN BRYGGES ØL PÅ LØKKEN BRYGHUS

SÅDAN BRYGGES ØL PÅ LØKKEN BRYGHUS SÅDAN BRYGGES ØL PÅ LØKKEN BRYGHUS Alt vores øl er brygget ud fra egne opskrifter af udvalgte kvalitets råvarer, blandt andet malt fra Sophus Fuglsang i Haderslev, special malte fra Castle Malting i Belgien

Læs mere

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere.

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere. Min Egen Guld Øl til 20 liter, ca. 7% alkohol. Dette er et godt sæt, til den der vil brygge en god Guldøl. (Skal den være rigtig stærk skal du "nøjes" med at brygge 17-18 liter) Sættet indeholder følgende:

Læs mere

Vejledning i brug og rengøring af bryganlæg

Vejledning i brug og rengøring af bryganlæg Vejledning i brug og rengøring af bryganlæg Vejledning i brug og rengøring af Hjemmebryggerens komplette 25 liters bryganlæg. Ud over de dele der følger med bryganlægget, har du brug for følgende: Ved

Læs mere

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere.

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere. Min Egen Chili Øl til 20 liter, ca. 5 % alkohol. Dette er et godt sæt, til den der vil brygge en god chili øl. Sættet indeholder følgende: 3 kg. tørret maltekstrakt fra Muntons 500 gram valset maltblandning

Læs mere

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere.

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere. Min Egen Porter til 20 liter,, ca. 5% alkohol. Dette er et godt sæt, til den der vil brygge en rigtig god mørk porter. Sættet indeholder følgende: 2 kg. Ekstra Dark tørret maltekstrakt fra Muntons 1 kg.

Læs mere

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere.

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere. Min Egen IPA til 20 liter, ca. 5% alkohol. Dette er et godt sæt, til den der vil brygge en rigtig god humlet Indian Pale Ale. Sættet indeholder følgende: 3 kg. tørret maltekstrakt fra Muntons. 500 gram

Læs mere

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere.

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere. Min Egen Pilsner til 20 liter, ca. 4,5% alkohol. Dette er et godt sæt, til den der vil brygge en Pilsnerøl. Sættet indeholder følgende: 2½ kg Spraymalt fra Muntons 500 gram valset maltblandning 100 gram

Læs mere

Beer Machine Q/A. minutter. Herefter er monteringen nemmere Pensel evt. lidt madolie på indersiden af holderne

Beer Machine Q/A. minutter. Herefter er monteringen nemmere Pensel evt. lidt madolie på indersiden af holderne Beer Machine Q/A Samling og test Problem Den store firkantede pakning hopper op i hjørnerne Holderne kan være svære at montere efter pakningen er monteret Beer Machine holder ikke trykket Beer Machine

Læs mere

Vægt Knust malt (se opskrift) Klar urt. Gærnæring Mæskegryder (4 6 L)

Vægt Knust malt (se opskrift) Klar urt. Gærnæring Mæskegryder (4 6 L) Ølbrygning Udarbejdet af Jacob Højgaard Thinggaard, Viborg Gymnasium og Hf for Aktuel Naturvidenskab. Se også artiklen: Ølbrygning avanceret bioteknologi i nr. 5 2016. http://aktuelnaturvidenskab.dk/fileadmin/aktuel_naturvidenskab/nr

Læs mere

Brygning med Brew4You brygsystemer

Brygning med Brew4You brygsystemer Brygning med Brew4You brygsystemer 1.0 Indledning I det følgende gennemgås i detaljer hvorledes Brew4You brygsystemerne anvendes til brygning af øl. Når du har læst manualen, og eventuelt brygget din første

Læs mere

Sådan brygges allgrain

Sådan brygges allgrain Sådan brygges allgrain Trin 1 Valsning af malten Hvad skal jeg bruge?: Maltmølle Malten skal valses før der kan brygges øl af den, og dette bør gøres med en egnet maltmølle. Dette kan Maltbazaren hjælpe

Læs mere

Energi Til Livet Nu -Sundhed i en travl hverdag. Kombucha guide

Energi Til Livet Nu -Sundhed i en travl hverdag. Kombucha guide Dette skal du bruge Kombucha guide (Til 2 liter kombucha lavet på ActiGreen Grøn te ekstrakt Udstyr: Stort patentglas på 2 liter 1 stk. viskestykke klippet ud 2 elastikker 1 plastik si (scoby kan IKKE

Læs mere

Kvalitetsordning for mikrobryggerier Good Manufacturing Practice (GMP)

Kvalitetsordning for mikrobryggerier Good Manufacturing Practice (GMP) 16 GÆRING OG LAGRING 16.1 Procesidentifikation Denne procedure omhandler gæring og lagring af øl i konventionelle tanke og i cylindrokoniske tanke (CCTer). 16.2 Teknologi- og designbeskrivelse 16.2.1 Formål

Læs mere

Jeg har fået skaffet mig alle ting, honning har jeg en aftale en om 25kg spand til 25 kr. pr kg.

Jeg har fået skaffet mig alle ting, honning har jeg en aftale en om 25kg spand til 25 kr. pr kg. Min hjemme brygget mjød Så er jeg kommet i gang med min første bryg, den 091207. Jeg har fået skaffet mig alle ting, honning har jeg en aftale en om 25kg spand til 25 kr. pr kg. ellers havde jeg brugt

Læs mere

BRYGGE GUIDEN. Brugermanual

BRYGGE GUIDEN. Brugermanual BRYGGE GUIDEN Brugermanual Tillykke med din nye øl brygge maskine også kaldet The Beer Machine Når du brygger øl med The Beer Machine består det udelukkende af helt naturlige ingredienser: Vand, The Beer

Læs mere

1. INTRODUKTION TIL MATERIALET

1. INTRODUKTION TIL MATERIALET LÆRERVEJLEDNING SIDE 1 AF 10 LÆRERVEJLEDNING Lærervejledningen består af: 1. Introduktion til materialet 2. Introduktion til praktisk øvelse i brygning af øl 3. Introduktion til elevopgaverne 1. INTRODUKTION

Læs mere

Generel procedure for Kejsbryg 20 Liter.

Generel procedure for Kejsbryg 20 Liter. Generel procedure for Kejsbryg 20 Liter. Kejsbryg Setup: Mæskeudstyr: 2 stk. Coleman køle bokse af 5 gallon, monteret med 50 cm silikoneslange og en aftapningsventil på den udvendige side. Indvendig en

Læs mere

BETJENINGSVEJLEDNING FOR PERCOSTAR KAFFEMASKINE

BETJENINGSVEJLEDNING FOR PERCOSTAR KAFFEMASKINE BETJENINGSVEJLEDNING FOR PERCOSTAR KAFFEMASKINE Dette apparat er i overensstemmelse med følgende direktiver: Fabrikanten forbeholder sig ret til ændring af maskinen eller indholdet af manualen, uden forudgående

Læs mere

Tøserunden 2014. Vi var cirka 14 Rimo-tilmeldte - men der var vist et par afbud. 3 toptunede Rimo er klar til afgang.

Tøserunden 2014. Vi var cirka 14 Rimo-tilmeldte - men der var vist et par afbud. 3 toptunede Rimo er klar til afgang. Tøserunden 2014. Mens nogle af ræserne er taget til Rügen Rund, andre til Italien ja, så er vi nogle stykker, der standhaftigt holder fast i at køre Tøserunden. Da jeg stod i startboksen spekulerede jeg

Læs mere

Nyhedsbrev GENERALFORSAMLING. Fredag den 27. marts 2009 kl. 17.15

Nyhedsbrev GENERALFORSAMLING. Fredag den 27. marts 2009 kl. 17.15 Nyhedsbrev JELLING BRYGHUS NYHEDSBREV NR. 7 FEBRUAR 2009 GENERALFORSAMLING Fredag den 27. marts 2009 kl. 17.15 Program i Kongernes Jelling - Gormsgade, Jelling Kl. 17.15-17.45 Ankomst, registrering Kl.

Læs mere

Alger - Det grønne guld

Alger - Det grønne guld Ådalskolen Esbjerg Unge Forskere Alger - Det grønne guld 5.A Ådalskolen Esbjerg Unge Forskere 2015 Alger - det grønne guld 2 Hej jeg hedder Emil og jeg er 12 år og går i 5. klasse. Jeg har valgt at lave

Læs mere

8) Installationsvejledning Forberedelse af installation. 9) Råd om fejlfinding. Oplysninger om sikkerhed. 9 10 11 11 Skader på glas og andet service

8) Installationsvejledning Forberedelse af installation. 9) Råd om fejlfinding. Oplysninger om sikkerhed. 9 10 11 11 Skader på glas og andet service ADPF 1100 Oplysninger om sikkerhed 2 3 3 3 4 4 5 5 6 6 6 7 7 7 8 8 8 9 9 9 Indstilling 9 10 11 11 Skader på glas og andet service 11 (which is a sub-heading) 11 8) Installationsvejledning Forberedelse

Læs mere

Animo 1. GENEREL BESKRIVELSE

Animo 1. GENEREL BESKRIVELSE Animo Denne instruktion er for brugere af Animo vandopvarmningsbeholder, type WKT-Dn. Læs denne instruktion omhyggeligt, da det bevirker bedst og mest sikker brug af maskinen. 1. GENEREL BESKRIVELSE Vandopbevaringsbeholderen

Læs mere

FUR Frokost er en overgæret øl af typen Bitter Pale Ale.

FUR Frokost er en overgæret øl af typen Bitter Pale Ale. Øl fra FUR Bryghus FUR Frokost er en overgæret øl af typen Bitter Pale Ale. 30,- Rolig og klar øl med farve som rødgyldent rav. Småboblende med tæt cremefarvet skum, der giver fine blonder på glasset.

Læs mere

Gær, gærstartere, og genbrug af gær. Christian Rye Iversen

Gær, gærstartere, og genbrug af gær. Christian Rye Iversen Gær, gærstartere, og genbrug af gær Christian Rye Iversen Aalborg Håndbrygger laug, November 2011 Agenda Hvor får vi gær fra? Hvor meget gær skal man bruge? Anvendelse af tørgær Gærstarter Hvorfor og hvordan?

Læs mere

Fra æble til cider. Sådan gør du!

Fra æble til cider. Sådan gør du! Fra æble til cider Sådan gør du! Indhold Klik dig frem til det, du har brug for! 1. En lille orientering inden du starter. 2. Brygningens logbog 3. Æbler til ciderfremstilling. Hvad kan jeg bruge? 4. Plukning

Læs mere

Undervisningsevaluering Kursus

Undervisningsevaluering Kursus Undervisningsevaluering Kursus Fag: Matematik A / Klasse: tgymaauo / Underviser: Peter Harremoes Antal besvarelser: ud af = / Dato:... Elevernes vurdering af undervisningen Grafen viser elevernes overordnede

Læs mere

Wallflower. By station next. manus kortfilm. Vigga Nymann 2015

Wallflower. By station next. manus kortfilm. Vigga Nymann 2015 Wallflower 1. By station next. manus kortfilm Vigga Nymann 2015 SCENE 1.INT. PÅ S VÆRELSE. DAG. 2. Freja (16) sidder med sin mobil, og er inde på en fyr ved navn Mads (17) Facebook-profil. Freja sidder

Læs mere

Opgave 1: Lav 100% din havregrød

Opgave 1: Lav 100% din havregrød Opgave 1: Lav 100% din havregrød Du skal nu prøve at lave 100% din havregrød. Skal der rosiner, vaniljesukker, kardemomme eller måske æbletern i din havregrød? Vælg de krydderier, tørrede eller friske

Læs mere

Håndbrygger Opskrifter. En kort introduktion for nybegyndere og let øvede. Christian Rye Iversen

Håndbrygger Opskrifter. En kort introduktion for nybegyndere og let øvede. Christian Rye Iversen Aalborg Håndbrygger Laug Håndbrygger Opskrifter En kort introduktion for nybegyndere og let øvede Christian Rye Iversen Agenda Hvad er en opskrift Kort om stil og nøgletal Kort om ingredienser Hvordan

Læs mere

Monterings- og brugsvejledning. Freshlife. automatisk spiremaskine

Monterings- og brugsvejledning. Freshlife. automatisk spiremaskine Monterings- og brugsvejledning Freshlife automatisk spiremaskine Kære kunde Tak, fordi du har købt den automatiske spiremaskine fra Freshlife. Vi håber, at du bliver glad for dit køb og bliver inspireret

Læs mere

Få en sund og energivenlig bolig. med 10 gode råd fra Boligkontoret Danmark

Få en sund og energivenlig bolig. med 10 gode råd fra Boligkontoret Danmark Få en sund og energivenlig bolig med 10 gode råd fra Boligkontoret Danmark Kære beboer Denne guide giver dig en god forudsætning for en sund og energivenlig bolig og mulighed for at spare penge. Du kan

Læs mere

JEG er din KARTOFFEL!

JEG er din KARTOFFEL! JEG er din KARTOFFEL! I dette hæfte kan du lære noget om mig. Skriv dit navn: Ha det sjovt! Jeg er din Kartoffel! side 2 af 14 Mit kartoffelliv: Fra knold til kartoffelplante til knold. Jeg bliver lagt

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Kapitel 1 IDEF0 for sovsen. 1. Kapitel 2 IDEF0 for øllebrød. 7. Kapitel 3 IDEF0 for grøntsager. 11

Indholdsfortegnelse. Kapitel 1 IDEF0 for sovsen. 1. Kapitel 2 IDEF0 for øllebrød. 7. Kapitel 3 IDEF0 for grøntsager. 11 Indholdsfortegnelse Kapitel 1 IDEF0 for sovsen. 1 Kapitel 2 IDEF0 for øllebrød. 7 Kapitel 3 IDEF0 for grøntsager. 11 i IDEF0 for sovsen. 1 A0 er en blok for den samlede process for sovseproduktionen.

Læs mere

Harzen 2010. Mixholdet 6 personer Leo, John, Christen, Jette, Kirsten og Tove

Harzen 2010. Mixholdet 6 personer Leo, John, Christen, Jette, Kirsten og Tove Harzen 2010 Mixholdet 6 personer Leo, John, Christen, Jette, Kirsten og Tove Vi lagde ud fredag formiddag sol og 22 grader og havde besluttet os for at starte til venstre op af bakke, men B holdet stod

Læs mere

MIE. MIE bor hos en plejefamilie, fordi hendes mor. drikker. Mie har aldrig kendt sin far, men drømmer

MIE. MIE bor hos en plejefamilie, fordi hendes mor. drikker. Mie har aldrig kendt sin far, men drømmer MIE MIE bor hos en plejefamilie, fordi hendes mor drikker. Mie har aldrig kendt sin far, men drømmer om at møde ham en dag. Mie er 8lippet, har blåt hår og bruger mere mascara end de 8leste. Hun elsker

Læs mere

Hvad synes du om indholdet af kurset?

Hvad synes du om indholdet af kurset? Oversigt 2011 Evaluering af brugerundervisning Randers Bibliotek. Evaluering har i 2011 været op til underviserne om det skulle på programmet cirka 220 svar. Hvad synes du om indholdet af kurset? 86 40%

Læs mere

Flaskeernæring til børn - en pjece til forældre

Flaskeernæring til børn - en pjece til forældre Flaskeernæring til børn - en pjece til forældre Regionshospitalet Randers 2 Flaskegivning er mere end mad! Pjecen er til dig, der både ammer og giver flaske og til dig, som kun giver flaske. Det er vigtigt,

Læs mere

To af samme køn. Theodor Rasmussen Luna Sleimann Nielsen Isabella Persson

To af samme køn. Theodor Rasmussen Luna Sleimann Nielsen Isabella Persson To af samme køn By Theodor Rasmussen Luna Sleimann Nielsen Isabella Persson SCENE 1 EXT UDENFOR SKOLEN DAG Anna er i gang med at parkere sin cykel. Hun hører musik. Laura kommer trækkende med sin cykel,

Læs mere

Den gamle kone, der ville have en nisse

Den gamle kone, der ville have en nisse 1 Den gamle kone, der ville have en nisse Der var engang en gammel kone, der gerne ville have en nisse. Hun havde slidt og slæbt alle sine dage, og nu havde hun sparet sammen til at få sit eget hus. Det

Læs mere

Dovre Mellemmad Unden

Dovre Mellemmad Unden Total Viking power på Ssc 2019, The Vikings strike back Der blev festet hos den rige storbonde. Folk sad på bænke ved lange borde i gårdens største rum. Nede på gulvet midt i rummet gik trællene til og

Læs mere

FORORD:... 3 UDVIKLINGEN INDEN FOR ØLBRYGNING I HJEMMET... 5 VALG AF BRYGMETODE...

FORORD:... 3 UDVIKLINGEN INDEN FOR ØLBRYGNING I HJEMMET... 5 VALG AF BRYGMETODE... Indholdsfortegnelse FORORD:... 3 UDVIKLINGEN INDEN FOR ØLBRYGNING I HJEMMET... 5 VALG AF BRYGMETODE... 7 BEERKIT (DEN LETTE METODE)... 7 EKSTRAKTBRYGNING (DEN MELLEMSVÆRE METODE DE FLESTE STARTER HER)...

Læs mere

Muslingebisque. Opskriften er til 1 person

Muslingebisque. Opskriften er til 1 person Muslinger i tempura Opskriften er til 2 personer 1 økologisk æg 30 gram Ølandshvedemel fra Falslevgaard mølle 30 gram Gold blume fuldkornsmel fra Falslevgaard mølle 60 gram Hyllie fra Thisted Bryghus 1

Læs mere

5. december Det sner og vi bliver fotograferet

5. december Det sner og vi bliver fotograferet 5. december Det sner og vi bliver fotograferet 5. DECEMBER I nat har det sneet, godt nok ikke så meget, men nok til, at der er dannet små snedriver, hvor der er lidt læ. På vej til skole skal jeg lige

Læs mere

Kabinen. Sådan gør du: Værktøjet skal være i orden

Kabinen. Sådan gør du: Værktøjet skal være i orden Kabinen Sådan gør du: Kabinen er et godt sted at starte når du vil gøre din bil ren, så kan den nemlig tørre, mens du vasker og polerer resten af bilen. Tørre! ja for der skal noget fugt til, for at få

Læs mere

Vi har samlet inspirationen her i denne lille ebog, som du kan lade dig inspirere af.

Vi har samlet inspirationen her i denne lille ebog, som du kan lade dig inspirere af. Lunt & lækkert Efterår og vinter er lig med varme. Hygge. Ild i pejsen. Bløde tæpper og mørke aftener. Og den kolde tid er også lig med varme drikke og masser af traditioner. Hos VINOBLE i Esbjerg er vi

Læs mere

På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK)

På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK) På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK) Mandag d. 11 januar Endelig var den store dag kommet, hvor jeg skulle af sted til Østrig på skiferie med min klasse.

Læs mere

En fortælling om drengen Didrik

En fortælling om drengen Didrik En fortælling om drengen Didrik - til renæssancevandring 31. maj 2013 - Renæssancen i Danmark varede fra reformationen i 1536 til enevælden i 1660. Længere nede syd på særligt i Italien startede renæssancen

Læs mere

SURDEJS GUIDE. Udviklet af Cathrine Brandt LAV DIN EGEN SURDEJ TRIN-FOR-TRIN

SURDEJS GUIDE. Udviklet af Cathrine Brandt LAV DIN EGEN SURDEJ TRIN-FOR-TRIN SURDEJS GUIDE Udviklet af Cathrine Brandt LAV DIN EGEN SURDEJ TRIN-FOR-TRIN Kom godt igang SURDEJSGUIDE SÅDAN LAVER DU DIN EGEN SURDEJ En surdej er et naturligt hævemiddel til dit bagværk. En surdej laves

Læs mere

A different kind of love (FINAL DRAFT2) Christianshavns Døttreskole 8. klasse

A different kind of love (FINAL DRAFT2) Christianshavns Døttreskole 8. klasse A different kind of love (FINAL DRAFT2) af Christianshavns Døttreskole 8. klasse A different kind of love SCENE 1: S VÆRELSE Alberte og Lea sidder på Albertes værelse. De hygger sig meget og snakker. (14)

Læs mere

Hjemmelavet ost. Hvis man ikke har prøvet det før, kan det måske være lidt svært at overskue at gå igang med at lave sin egen hjemmelavede ost, så...

Hjemmelavet ost. Hvis man ikke har prøvet det før, kan det måske være lidt svært at overskue at gå igang med at lave sin egen hjemmelavede ost, så... Hvis man ikke har prøvet det før, kan det måske være lidt svært at overskue at gå igang med at lave sin egen hjemmelavede ost, så... Her er lidt hjælp En skridt for skridt opskrift til en af de nemmeste

Læs mere

Sheik flytter ind, men...

Sheik flytter ind, men... Sheik flytter ind, men... - Heste burde ligge på en stegepande, driller far. - Det er da det dummeste, jeg nogensinde har hørt, fnyser Mia. - Du kan da selv ligge på en stegepande, og du skal slet ikke

Læs mere

Til denne ret anbefaler vi

Til denne ret anbefaler vi Til denne ret anbefaler vi Barbera d'asti, Frem Scagliola Piemonte, Italien Varenr. 2173036 Barbera d'alba Superiore, Froi Massimo Rivetti Piemonte, Italien Varenr. 2173636 Fattoria di Sammontana Chianti

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne 1. Så sad jeg og lyttede, alt hvad jeg kunne Nå for søren! Man kan komme til Cuba for 6000 kr. Cæcilie: 6000? Cæcilie: Jeg var på Cuba i sommer, så betalte jeg 7000. Nå, jeg har faktisk også tænkt på at

Læs mere

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere )

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere ) Vi havde lejet et sommerhus på Gammelby Møllevej 57, men vi skulle først hente nøglerne i en Dagli' Brugsen i Børkop. Det kunne vi desværre først gøre fra kl.16.00. Herefter kunne vi endelig sætte GPSen

Læs mere

Beretning for Jelling Bryggeri A/S regnskabsåret 2013/2014 afgivet på generalforsamlingen fredag den 29.august 2014.

Beretning for Jelling Bryggeri A/S regnskabsåret 2013/2014 afgivet på generalforsamlingen fredag den 29.august 2014. Beretning for Jelling Bryggeri A/S regnskabsåret 2013/2014 afgivet på generalforsamlingen fredag den 29.august 2014. Efter sidste års generalforsamling konstituerede bestyrelsen sig ifølge vedtægterne

Læs mere

FORBEREDELSER TIL ØLSMAGNING

FORBEREDELSER TIL ØLSMAGNING ØLSMAGNING SIDE 1 AF 8 ØLSMAGNING Ved en ølsmagning er det vigtigt at bruge sanserne. Først lugtesansen, derefter synssansen og til sidst smagssansen og følesansen. FORBEREDELSER TIL ØLSMAGNING Det er

Læs mere

Svampesuppe med rosmarin MCS nr. 4500

Svampesuppe med rosmarin MCS nr. 4500 Madlavning og måltidet har alle dage handlet om duft, konsistens og smag specielt smag er for de fleste den afgørende faktor for den samlede vurdering af måltidet. Efteråret er tiden hvor jagten på den

Læs mere

Inspiration fra Pharmakons køkken

Inspiration fra Pharmakons køkken Inspiration fra Pharmakons køkken Efterårets hyggestunder Oktober 2014 Efteråret er over os. Derfor har vi, her på Pharmakon, valgt at fokusere på, lidt til den søde tand og lidt der varmer i de mørke

Læs mere

Bruger programmering

Bruger programmering Bruger programmering Indledning Brew4You systemerne kan programmeres, så selve brygprocessen foregår præcist og automatisk i henhold til de parametre, man som brygger ønsker at anvende. Der er dels såkaldte

Læs mere

Mælkeskummer. Model Nr: 2137. Generel vejledning om pleje og sikkerhed

Mælkeskummer. Model Nr: 2137. Generel vejledning om pleje og sikkerhed Mælkeskummer Model Nr: 2137 Generel vejledning om pleje og sikkerhed Tak, fordi du har valgt en elektrisk mælkeskummer. Apparatet er designet og fremstillet efter høje standarder, og ved korrekt brug og

Læs mere

Else Marie Lehman. Kalendergaver til Far 2015

Else Marie Lehman. Kalendergaver til Far 2015 Else Marie Lehman Kalendergaver til Far 2015 Sådan bruger du bogen 1. Vælg de 24 gaver, du har allermest lyst til at give og print dem på en god printer sammen med siden Kære Far. Glæd dig til december!

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Brændenældesuppe. Del 1: Indsamling af brændenælder, skvalderkål og vejbred. Del 2: Forberedelse af øvrige ingredienser

Brændenældesuppe. Del 1: Indsamling af brændenælder, skvalderkål og vejbred. Del 2: Forberedelse af øvrige ingredienser Brændenældesuppe Del 1: Indsamling af brændenælder, skvalderkål og vejbred De små blade i toppen af brændenælderne samles ind (se billeder af planten). Tag en frostpose på hånden, når bladene plukkes.

Læs mere

På dansk ved Ida Farver

På dansk ved Ida Farver På dansk ved Ida Farver LØRDAG DEN 31. AUGUST Nogle gange tror jeg, min mor er hjernedød. Nogle gange ved jeg, hun er det. Som i dag. Dramaet startede her i morges, da jeg henkastet spurgte hende, om ikke

Læs mere

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase.

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Overgang fra mellemtrin til ældste trin samtale med 6. kl. Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Det er en meget anderledes arbejdsform, men

Læs mere

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie.

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie. Bamse hjælper Nogle gange, når jeg sidder ved mit skrivebord og kigger på gamle billeder, dukker der en masse historier frem. Historier fra dengang jeg var en lille dreng og boede på et mejeri sammen med

Læs mere

AFSNIT 6: BADEVÆRELSE

AFSNIT 6: BADEVÆRELSE AFSNIT 6: BADEVÆRELSE Den 23.04.2018 47 Badeværelset i din lejlighed er en såkaldt badekabine, der leveres nøglefærdigt på byggepladsen og monteres samtidig med facader og vægge. Væggene er lavet af krydsarmeret

Læs mere

Kakerlakker om efteråret

Kakerlakker om efteråret lydia davis Kakerlakker om efteråret oversat af karen margrethe adserballe forlaget vandkunsten FVA_Davis_Sats_(06)_09.indd 2-3 18/05/10 12.50 indhold Fortælling 7 Fru Orlandos bekymringer 12 Liminal:

Læs mere

Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel.

Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel. Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel. Så kunne vi tage det sammen, men jeg tænkte lidt over

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik Velkomst sang: Klodshans Velkommen, sir vi her i dag Nu alle sidder på sin bag. Vi viser, jer et skuespil. Og i kan klappe, hvis i vil. Der var engang for længe siden, så begynder alle gode eventyr. Det

Læs mere

Rejsebrev fra Kenya af Eigil Appel Pedersen

Rejsebrev fra Kenya af Eigil Appel Pedersen Rejsebrev fra Kenya af Eigil Appel Pedersen Onsdag den 8. november 2017 Dagen blev tilbragt på mejeriet i Nyahururu. Dagen blev indledt med et introduktions- planlægningsmøde. Efter mødet kunne der endelig

Læs mere

en unik og naturlig smagsoplevelse

en unik og naturlig smagsoplevelse en unik og naturlig smagsoplevelse I hjertet af skoven... Midt i Hareskoven, på den smukkeste skovvej, ligger Bryggeri Skovlyst. Indbydende for enhver der lægger deres vej forbi, er dette unikke restaurationsbryggeri.

Læs mere

Nybagt! Luftigt. Du behøver ikke stenovn, måneskin og spidsfindige ælteteknikker for at bage de brød, du drømmer om

Nybagt! Luftigt. Du behøver ikke stenovn, måneskin og spidsfindige ælteteknikker for at bage de brød, du drømmer om samvirke opskrifter Nybagt! Luftigt. Du behøver ikke stenovn, måneskin og spidsfindige ælteteknikker for at bage de brød, du drømmer om tekst: inger abildgaard opskrifter: mia irene kristensen, jacob damgaard

Læs mere

Heksen Helga Håndvask

Heksen Helga Håndvask Historien om hvorfor Heksen Helga Håndvask lærte at vaske hænder Historie: Lisa Spangby Illustration: Daniel, Dubba PIIIISSSTTT. Ja, det er dig jeg kalder på kom og sæt dig ned, så skal jeg fortælle en

Læs mere

Fuldkornsrisotto med asparges og spinat

Fuldkornsrisotto med asparges og spinat Fuldkornsrisotto med asparges og spinat 4 personer 300 g brune fuldkornsris 1 dl hvidvin 1 tsk. olie 1 løg 2 fed hvidløg 100 g ricotta 200 g spinat 200 g asparges 6 dl vand 1 grøntsagsbouillonterning Hak

Læs mere

Ø B L R B Y R G Y N G I N N I G

Ø B L R B Y R G Y N G I N N I G ØLBRYGNING Den Fynske Landsby Torden og Lynild renser Humlen - vejrtypen renser planten for svamp, bladlus og andet - gammelt fynsk mundheld Ølbrygning - Den Fynske Landsby, 2009 Tekst: Odense Bys Museer

Læs mere

Historie. Ingredienser

Historie. Ingredienser Historie Hvor og hvornår øllet er opstået, kan historikerne ikke blive helt enige om. Man er dog enige om, at så længe mennesket har dyrket korn, lige så længe har de brygget øl. Man mener, udfra vægmalerier,

Læs mere

Gode råd om INDEKLIMAET i din bolig Brøndbyparken Afdeling 3

Gode råd om INDEKLIMAET i din bolig Brøndbyparken Afdeling 3 April 2013 Gode råd om INDEKLIMAET i din bolig Brøndbyparken Afdeling 3 De fleste af os opholder os inden døre mere end 90 % af tiden. Derfor er indeklimaet meget vigtig for vores sundhed. Mange forskellige

Læs mere

Eksempel på eksamenssæt. Fra eksamen, foråret 2015

Eksempel på eksamenssæt. Fra eksamen, foråret 2015 Navn: Forbeholdt eksaminator Tilladte hjælpemidler: Nyeste stilartsdefinitioner (udleveres på dagen) Kuglepen Point teori : af 100 Point smagning : af 100 Det kræver min. 75 points ud af 100 for at bestå

Læs mere

Model Brugsanvisning

Model Brugsanvisning Model 1225 DK Brugsanvisning TRYKKOGER Introduktion For at du kan få mest mulig glæde af din nye trykkoger, beder vi dig gennemlæse denne brugsanvisning, før du tager trykkogeren i brug. Vi anbefaler dig

Læs mere

FISK I TIMEN Gl. LINDHOLM SKOLE 6. ÅRGANG. Fisk i efteråret

FISK I TIMEN Gl. LINDHOLM SKOLE 6. ÅRGANG. Fisk i efteråret FISK I TIMEN 2013 Gl. LINDHOLM SKOLE 6. ÅRGANG Fisk i efteråret FISK I TIMEN 2013 Røde fiskedeller 300 g fisk (fx laks, kulmule eller mørksej) 1 æg ½ rødbede 1 lille løg Citronskal samt saften af en halv

Læs mere

Leverpostej som salgsvare Leverpostej sælges på følgende måder: Rå som frostvare. Bagt som kølevare. Bagt som "varm" leverpostej.

Leverpostej som salgsvare Leverpostej sælges på følgende måder: Rå som frostvare. Bagt som kølevare. Bagt som varm leverpostej. Postejer inddeles i 2 grupper Postejer med lever, fx grovhakket leverpostej. Postejer med kød og lever, fx Belgisk Paté. Postejer Gamle kogebøger beretter om, hvordan postejer tilberedes ved at omsvøbe

Læs mere

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole Klovnen Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole 8. gennemskrivning, 20. september 2010 SC 1. INT. S VÆRELSE DAG (17) ligger på sin seng på ryggen og kigger op i loftet. Det banker på døren, men døren er

Læs mere

BHG400 BRYGGESYSTEM BRUGSANVISNING

BHG400 BRYGGESYSTEM BRUGSANVISNING BRYGGESYSTEM BRUGSANVISNING INDHOLDSFORTEGNELSE BRYGGESYSTEMETS DELE... 3 TÆNK PÅ MILJØET... 4 VIGTIGE SIKKERHEDSINSTRUKTIONER... 4 GENEREL INFORMATION... 5 BETJENINGSVEJLEDNING (2) (13)... 6 MONTERING...

Læs mere

SIDE 9 MANDEN. Kenneth Jensen. Alder: 42. Start i branchen: 1984. Stilladsudd.: ERFA 1

SIDE 9 MANDEN. Kenneth Jensen. Alder: 42. Start i branchen: 1984. Stilladsudd.: ERFA 1 SIDE 9 MANDEN Navn: Bopæl: Kenneth Jensen Esbjerg Alder: 42 Start i branchen: 1984 Nuværende firma: SUB.C. Partner Stilladsudd.: ERFA 1 - Allerførst et stort tillykke med dit 25 års jubilæum i stilladsbranchen,

Læs mere

Quahwa.dk. Dansk brugervejledning til Vibiemme Domobar Super

Quahwa.dk. Dansk brugervejledning til Vibiemme Domobar Super Dansk brugervejledning til Vibiemme Domobar Super 1 2 3 4 11 I II 5 6 7 8 9 10 1. Lampe 2. Manometer til tryk i kedel 3. Damp, hane til damp 4. Filterholder/portafilter 5. Termostat lampe 6. Manometer

Læs mere

Julen nærmer sig! Klik her

Julen nærmer sig! Klik her Julen nærmer sig! Klik her < Mit navn er Jack Stump. Jeg er blevet ringet op af skoleleder Boris Loftager. Han vil igen have mig til at kigge på en gammel sag. Nej, nu må han da snart holde op. Jeg fandt

Læs mere

Elkedel Brugsanvisning

Elkedel Brugsanvisning Tillykke med købet af denne elkedel! Læs venligst brugsanvisningen omhyggeligt, inden elkedelen tages i brug, og gem brugsanvisningen til fremtidig brug. Elkedel Brugsanvisning Model: MK-17S17C Sikkerhedsforanstaltninger

Læs mere

KUN TIL INDENDØRS BRUG

KUN TIL INDENDØRS BRUG VEJLEDNING BIOPEJS Varenr. 91809 Model: WF073 KUN TIL INDENDØRS BRUG Produceret i Kina for: SAM PARTNER A/S DK-6000 Kolding info@sampartner.dk MONTERINGSVEJLEDNING: Inden ovnen tages i brug, skal denne

Læs mere

TEORETISKE MÅL FOR EMNET:

TEORETISKE MÅL FOR EMNET: TEORETISKE MÅL FOR EMNET: Kendskab til organiske forbindelser Kende alkoholen ethanol samt enkelte andre simple alkoholer Vide, hvad der kendetegner en alkohol Vide, hvordan alkoholprocenter beregnes;

Læs mere

INGENIØRENS ARBEJDSMETODE: ØV DIG I METODEN

INGENIØRENS ARBEJDSMETODE: ØV DIG I METODEN MODUL 7: INTRODUKTION TIL INNOVATION INGENIØRENS ARBEJDSMETODE ELEVVEJLEDNING INGENIØRENS ARBEJDSMETODE: ØV DIG I METODEN I denne aktivitet skal I øve jer i at bruge ingeniørens arbejdsmetode. Øvelsen

Læs mere

Grundvandet i Hillerød. Elevhæfte 1. 3. klasse

Grundvandet i Hillerød. Elevhæfte 1. 3. klasse Grundvandet i Hillerød Elevhæfte 1. 3. klasse 1 Grundvandet i Hillerød Elevhæfte 1.-3. klasse 8 lektionsopgaver: a. Vandet i Hillerød...................................... 3 b. Hvor findes vandet?..................................

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne. Kapitel 5 - Rygning

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne. Kapitel 5 - Rygning 1. Det kradser i halsen Issa: Hvad? Er det der egentlig dine cigaretter? Simon: Nej, jeg ryger ikke. Det er nok Martin fra min klasses. Han er begyndt at ryge igen. Issa: Er der ellers mange fra din klasse,

Læs mere

Studie. Døden & opstandelsen

Studie. Døden & opstandelsen Studie 13 Døden & opstandelsen 73 Åbningshistorie Et gammelt mundheld om faldskærmsudspring siger, at det er ikke faldet, der slår dig ihjel, det er jorden. Døden er noget, de færreste mennesker glæder

Læs mere

Elkedler. Tænk anbefaler: Elkedler

Elkedler. Tænk anbefaler: Elkedler Elkedler 11.3.2013 Tænk har testet 18 elkedler i vidt forskelligt design, og fraråder 4 af kedlerne, hvor overfladetemperaturen kommer op på 95 grader. 1 kedel er god på alle punkter og vinder Bedst i

Læs mere

Bryggeri Skovlyst's nyhedsbrev november 2009. Genopfyldningssted af 1 og 2 l. flasker i Indre København

Bryggeri Skovlyst's nyhedsbrev november 2009. Genopfyldningssted af 1 og 2 l. flasker i Indre København Bryggeri Skovlyst's nyhedsbrev november 2009 Julen 2009 i restauranten Året går med raske skridt, og snart er det juletid. Der er nu mulighed for at afholde julefrokost mellem kl. 12-16.30 og kl. 17.30-22.30

Læs mere

1 ISMASKINE OXIRIA Sikkerhed og generel beskrivelse VIGTIGE SIKKERHEDSFORANSTALTNINGER Ved brug af elektriske apparater, må der altid tages sikkerhedsforanstaltninger: 1. Læs denne vejledning omhyggeligt,

Læs mere

EGENKONTROL - Rengøringsplan Anvisninger til rengøring og desinficering Skib: MM / YYYY :

EGENKONTROL - Rengøringsplan Anvisninger til rengøring og desinficering Skib: MM / YYYY : EGENKONTROL - Rengøringsplan Anvisninger til rengøring og Skib: MM / YYYY : Opbevaringen Hyppighed Rengøringsmiddel Dørk fejes og Sæbevand (også hvor Grundig vask når nødvendigt der opbevares friske råvarer

Læs mere