HJÆLP DIN HVALP & HUND TIL RENLIGHED TIPS OG GODE RÅD

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HJÆLP DIN HVALP & HUND TIL RENLIGHED TIPS OG GODE RÅD"

Transkript

1 HJÆLP DIN HVALP & HUND TIL RENLIGHED TIPS OG GODE RÅD Se mere på ceva.dk eller urine-off.dk

2 2 3 Denne brochure er udarbejdet med det formål at hjælpe hvalpe/ hundeejere. Vi vil forsøge at afdække de mest gængse problemområder og komme med vejledning og råd til, hvordan disse takles bedst muligt. Brochuren er udarbejdet af Urine Off Danmark og CEVA Animal Health A/S. Indhold Renlighedstræning tips og gode råd 4 Kønsmodning og markering 8 information og forebyggelse Sygdom og stress hvad kan føre 10 til urenlighed og hvordan håndteres problemet bedst Rengøring information og sikkerhed 14

3 4 5 Renlighedstræning og adfærd tips og gode råd At gøre sin hvalp renlig er ofte det første store træningsarbejde, man som hvalpeejer skal i gang med. Træning er det korrekte ord en hvalp bliver ikke renlig af sig selv den skal lære, hvor den må besørge, og hvor den ikke må. Lad det være sagt med det samme, hvor hurtigt hvalpen bliver renlig, afhænger i høj grad af, hvor intensivt ejeren træner. Jo færre uheld indenfor, jo hurtigere forstår hvalpen, at det er udenfor, man besørger. Når man får sin hvalp hjem, er renlighedstræning nyt og ukendt. I starten vil hvalpen formentlig bare sætte sig hvor som helst og gøre det, den skal. Derfor er det en god ide, som ejer, at være meget opmærksom på hvalpen og de signaler, den sender. Toiletbesøg foregår udenfor Efterhånden som man lærer sin hvalp at kende, begynder man at kunne se, hvornår den trænger til et toiletbesøg. Typisk trækker den sig lidt væk og begynder at snuse rundt i hjørnerne. Så er det, man skal være hurtig; kalde på hvalpen og få den med ud. Giv hvalpen lidt tid og snart vil den begynde at snuse efter et passende sted at besørge. Husk at rose hvalpen, hver gang den besørger udenfor. Visitkort eller spændende omgivelser? Mange hvalpe tøver med at besørge på gåturen, og nogle holder sig til de kommer hjem i haven, eller endda helt ind i huset igen. Det kan skyldes, at når hvalpen besørger, betragtes efterladenskaberne som visitkort fra hvalpen til nabolagets øvrige hunde. En lille hvalp kan føle sig meget sårbar eller ligefrem utryg, hvis den skal smide om sig med visitkort i en stor og fremmed verden. Derfor ser man nogle gange, at hvalpen holder sig, til den kommer hjem i trygge omgivelser. Andre hvalpe kan være så optaget af omverdenen, at de helt overhører trangen til at besørge. Så er det først, når hvalpen kommer hjem, hvor der ikke sker så meget, at behovet vender tilbage. Sæt vækkeuret Det er ikke alle hvalpe, der kan holde sig en hel nat, og man får hurtigere gjort den renlig ved at sørge for, at den kommer ud og besørger i løbet af natten. Undgå at lege med hvalpen og geare den op, den skulle helst kunne falde til ro hurtigt igen, så den lærer, at om natten er der ro. Jo færre smuttere, jo hurtigere får man en renlig hvalp.

4 6 7 Stimuli Respons (savl) Stimuli Respons (ingen savl) 1. Før betingning 2. Før betingning Stimuli Respons (savl) Stimuli Respons (savl) 3. Under betingning Betinget adfærd Hunden vil automatisk forbinde klokken med mad, hvis den har hørt lyden nok gange i forbindelse med, at den er blevet 4. Efter betingning fodret. På samme måde vil kommandoen tis skabe tissetrang hos hunden, hvis den har hørt det hver gang den har tisset. Gode råd til renlighedstræning Luft hvalpen hver gang den har spist, sovet, leget eller drukket. Hvis hvalpen snuser meget rundt kan det være, den leder efter et sted at besørge. Gør grundigt rent efter hvert uheld. Undgå sundhedsskadelige produkter som f.eks. meget stærke og syreholdige rengøringsmidler. Brug aldrig aviser eller andet underlag. Dette forlænger renlighedstræningen, da hvalpen så tror, at det er okay at besørge indenfor. Skæld aldrig hvalpen ud, når den har haft et uheld. Dette skaber unødvendige konflikter og frustration hos både hvalpen og dig. Du risikerer, at hvalpen bliver utryg ved dig og derfor ikke vil besørge, når du er til stede. Samtidig øger du hvalpens lyst til at gemme sig, når den skal besørge, i stedet for at give tegn. Disponer mad og vand. Som hovedregel bør hvalpen altid have adgang til frisk vand, men det kan dog være en fordel at tage vandet fra den, ca. 30 min før I går i seng. Dermed sænker du risikoen for, at hvalpens blære er fyldt inden natten. Det samme gælder for hvalpens måltider. Sørg for at have en god rutine, så du har nogenlunde styr på, hvornår hvalpen har spist. Det gør det lettere at vide, hvornår din hvalp skal ud. Vis din hvalp rundt i haven eller på ruten, mens det er lyst så skaber du mere tryghed, til når det bliver mørkt, og hvalpen skal besørge. Husk at være tålmodige, hvalpe bliver let afledt i deres adfærd, og de mister hurtigt fokus. Sæt en kommando på f.eks. ud og tis, skynd dig eller bare tis. Det vil komme dig til gode senere i hvalpens liv, da det bliver en betinget adfærd. Når hunden hører ordet tis vil den automatisk føle tissetrang. Dette kommer man kun frem til ved at holde fast i træningen og ved at være tålmodig.

5 8 9 Kønsmodning og markering Information og forebyggelse Det er forskelligt fra race til race og fra hund til hund, hvornår kønsmodningen indtræffer. Gennemsnitligt ligger kønsmodningen omkring 7-10 måneders alderen. Hos små hunde kan kønsmodningen ligge tidligere og de store hunde kan være helt op til måneder, før de bliver kønsmodne. Det er ikke usædvanligt, at hunden kan finde på at bide ting i stykker, glemme at være renlig og pludselig ikke kan være alene under kønsmodningen. Der er altså intet i vejen med hunden, når dens adfærd ændres i denne periode. Du kan undgå mange problemstillinger, hvis du er opmærksom, vedholdende, tålmodig og en anelse overbærende i denne periode. Hos tæven betyder kønsmodningen, at hun gør sig klar til sin første løbetid. Tæverne kan blive meget påvirkede af hormonerne og virke psykisk ustabile. De kan blive bange for velkendte ting, blive urenlige og de kan glemme ting, de har lært. Det går over igen, og det er vigtigt, at man i denne periode tager særlig hensyn til tæven. Begynd ikke på nye øvelser, men giv hende i stedet en masse kendte kommandoer/øvelser. Hos hanhunden vil det tydeligste tegn på kønsmodning være det karakteristiske lette ben, men også hos hanhundene sker der mange ændringer i hormonerne. Hanhundens lyst til at udforske verden kan også give problemer med f.eks. indkald. Det er vigtigt med gode faste rutiner, og som hos tæven bør man holde sig til de kendte øvelser. Lige som med hvalpen, er det vigtigt, at man lærer sin hanhund, at markering kun finder sted udenfor. Det tager omkring et par måneder før hormonerne er stabiliseret igen, og hunden finder tilbage i balance. Det er vigtigt ikke at blive frustreret og gal på hunden i denne periode. Hvis man oplever urenlighed, alene hjemme problemer eller andre udfordringer, kan man trøste sig med, at det går over igen. Fysisk kønsmodning Hundens udvikling kan deles ind i perioder. Fysisk kønsmodning er perioden 7-10 mdr. Hundens teenage periode Problemperiode løbetid/lette ben Hormoner i kog Udforskningstrang mod omverdenen Svingende koncentrationsevne Lyst til fysisk udfoldelse Ingen selvkontrol Den fysiske kønsmodning giver ofte anledning til frustration hos unghundene, men tålmodig, kærlighed og vedholdenhed betaler sig.

6 10 11 Sygdom og stress hvad kan føre til urenlighed og hvordan håndteres problemet bedst Urenlighed hos både hvalpen og den voksne hund kan skyldes flere ting. Det første man skal udelukke er, om der er noget fysisk galt med hunden. Det kan f.eks. være blærebetændelse eller en anden form for urinvejsinfektion. Det kan forårsage, at hunden får svært ved at holde sig og derfor kan komme til at sjat-tisse. En infektion i kroppen og/eller medicinering kan også give øget drikkelyst, som bevirker, at hunden skal tisse oftere end normalt. Hvis hunden sjat-tisser, skal man kontakte sin dyrlæge. Sygdomme, som er hormonrelaterede, kan også føre til urenlighed. Eksempelvis kan nævnes forstørret prostata hos hanhundene og inkontinens eller livmoderbetændelse hos tæven. Når man har sikret sig, at der ikke er noget fysisk galt med hunden, kan man tænke i andre baner og behandle problemet som et adfærdsproblem. Der er kommet mere fokus på problemet med stressede hunde. For nogen lyder det måske underligt, at hunden f.eks. kan få stress af at være understimuleret. Men hunden er et flokdyr, der har behov for selskab, frihed og aktivitet, og derfor er det ikke så underligt, at hunde, som er understimulerede, ofte er stressede. For meget eller forkert aktivering kan også stresse hunden. Mange mennesker kender til det, at blive stressede eller irritable af ikke at have noget at give sig til. Det samme gør sig gældende for hunden. Ligesom mennesker har hunden brug for at få opfyldt nogle basale behov for at få et meningsfyldt og godt liv. Behovene kan svinge fra hund til hund, og det er derfor vigtigt, at man som ejer, tager ansvar og sætter sig ind i sin hunds behov. Her er både fysisk og mental træning en meget vigtig faktor. Gode gåture, træning og leg kan være med til at give hunden mere ro.

7 12 13 Stress kan føre til urenlighed Urenlighed kan blive en dårlig vane udløst af kedsomhed, utryghed, konflikter mm. Stress og rastløshed kan bevirke en hurtigere gennemgang af mad og væske, også kaldet stressmave, og kan derfor, gøre det svært for hunden at holde sig i længere tid. Man kan forsøge at forebygge stress ved at gøre hunden både fysisk og mentalt træt. Der findes en del forskelligt aktivitetslegetøj, der kan beskæftige og udfordre hunden mentalt. Urenlighed kan også være en overspringshandling eller en reaktion på en situation, hvor hunden er utryg og ikke ved, hvordan den skal opføre sig. Det kan f.eks. være en tur til dyrlægen. Hunde, der aldrig er urenlige eller markerer inden døre, kan pludselig finde på at lette ben. Det er ikke fordi hunden er uartig, men fordi den stresser over en ukendt situation. Det samme kan gøre sig gældende for tæver, der pludseligt tisser på gulvet. Det er, som ejer, vores fornemmeste opgave at hjælpe vores hunde gennem disse situationer på bedste vis. Sørg for at hunden er godt aktiveret Hjælp den gennem stressende og uvante situationer Gør grundigt rent, hvis der skulle opstå uheld Hvis hunden er inde i en stresset periode, kan man også hjælpe hunden ved f.eks. at anvende feromoner til at lægge en dæmper på den stress, den er udsat for. Hvis en hund er stresset og utryg, er det vigtigt, at man sætter ind med adfærds-mæssige tiltag. Det vil sige, at man skal finde ud af, hvorfor hunden er stresset og utryg. Årsager til stress og utryghed kan være mange. Det er derfor vigtigt, at man tager kontakt til en fagperson, som er uddannet indenfor hundeadfærd, så man ikke forværrer problemet. Hos en sådan fagperson, kan man får nogle gode og brugbare råd om træning/adfærdsmodifikationer, som kan gøre hundens liv bedre. Derudover findes der også produkter som kan afhjælpe utryghed og stress hos hvalpe/voksne hunde. Et af disse produkter er et feromon, som udskilles af tæven, når hun er diegivende. Feromonerne, som er fremstillet i syntetisk form, kan med fordel anvendes til hvalpe fra den dag, de skifter nyt hjem i 8-ugers alderen. Undersøgelser har vist, at hvalpe, som er under påvirkning af feromoner, har nemmere ved at møde nye ting i socialiseringsperioden, og at de generelt er roligere ved møde med fremmede ting i op til et halvt år efter, at de er stoppet med at være under påvirkning af feromoner. Feromoner kan også anvendes til voksne hunde, der er utrygge ved f.eks. dyrlægebesøg eller i forbindelse med nytårsfyrværkeri. Feromoner fås som elektrisk diffusor, spray og halsbånd. Spørg din dyrlæge eller dyrehandel om yderligere information.

8 14 15 Rengøring vælg det rigtige rengøringsmiddel Som hvalpe-/hundeejer er der stor sandsynlighed for, at man på et tidspunkt skal gøre rent efter et uheld. Uanset om uheldet skyldes sygdom, stress eller er grundet en ung alder, skal der tages stilling til rengøringen. Man bør sætte sig ind i, om de rengøringsmidler man bruger, er sundhedsskadelige for hvalpen/hunden og for eventuelle børn, der kommer i gulvhøjde. Mange af de skrappe rengøringsmidler, der findes i de fleste husholdninger, kan indeholde stoffer, der kan give allergi, eksem, hjerteproblemer og hormonforstyrrelser og/eller er mistænkt for at fremkalde kræft og være skadelige for miljøet. Det er derfor meget vigtigt, at man kun bruger skrappe rengøringsmidler, når det er absolut nødvendigt. For at kunne vælge det bedst mulige rengøringsmiddel, er det vigtigt at vide, hvad det er, man skal gøre rent. I dette tilfælde vil det være urin. Hvad er urin? Urinstof (urea), er et farveløst og lugtfrit krystallisk stof, der dannes af ammoniak og kuldioxid og det kan virke lidt klæbrigt. Urokrom, et slutprodukt/pigment af hæmoglobin nedbrydningen, som er ansvarlig for urinens gule farve. Urinsyre, et biprodukt fra kroppens nedbrydning af puriner - en af byggestenen i cellernes arvemateriale (DNA), der indeholder svært opløselige saltkrystaller. Protein, som fremmer vækst af sygdomsfremkaldende bakterier. Almindelige rengøringsmidler Rengøringsmidler vil typisk fjerne urinstof og urokrom, men ikke urinsyren, hvorefter lugten vil vende tilbage. Mange rengøringsmidler indeholder desuden salmiak, som for hunde kan virke som en stimulator for markering. Desinfektionsmiddel Desinfektionsmiddel er kendt for at fjerne bakterier og dårlig lugt. Det kan dog være giftigt for dyr og mennesker, så husk endelig at skylle godt efter med rent vand, hvis du bruger denne type rengøring. Det skal oftest bruges i ufortyndet form for at kunne opløse de genstridige urinsyrekrystaller og herved øges den sundhedsmæssige risiko. Eddikesyre og husholdningseddike Hvis der anvendes en stærk koncentration af eddikesyre (over 25%), bliver det ætsende, og der bør derfor anvendes sikkerhedshandsker og briller. Almindelig husholdningseddike har en koncentration af eddikesyre, der svinger mellem 5-25% og bliver primært brugt til at opløse kalk og andre mineraliserede stoffer. Husholdningseddiken indeholder ikke nok syre til at kunne opløse urinsyrekrystaller. Specialprodukter Der findes produkter, der er specielt fremstillet til at rengøre og fjerne alle rester af urin. Man bør forholde sig kritisk til nogle af disse produkter, og sikre sig at de ikke indeholder kemikalier der er skadelige for mennesker og dyr. Man skal samtidig være opmærksom på om produktet reelt fjerner alle rester af urinen, eller om det ved hjælp af f.eks. parfume dækker over lugten. Det er vigtigt, at produktet nedbryder urinsyrekrystallerne, da det er den sværeste komponent i urinen at få opløst. Enzymbaserede rengøringsmidler, der primært består af bio-enzymer og som har en naturlig bio-enzymatisk formel er specielt udviklet til at spise de ellers sværtopløselige urinsyrekrystaller. Bio-enzymatisk rengøring er meget skånsomt for både dyr, mennesker og miljø. De indeholder ingen alkohol, ammoniak, syre, blege- eller slibemidler. Spørg din dyrlæge eller dyrehandel om yderligere information.

9 Tak! Vi siger tak til Fagveterinærsygeplejerske i klinisk etologi Fie Tiedemann, der har hjulpet os med at skrive denne brochure. 1. Kilder til afsnittet om renlighedstræning: Artikel Dyrekassen Danmark Af familiedyrskonsulent Betina Nygaard Bæk. Fagveterinærsygeplejerske i Etologi Fie Tiedemann. DcHbladet nr. 6, Af familiekonsulent Betina Nygaard Bæk. 2. Kilder til afsnittet om stress Effects of dog-appeasing pheromones on anxiety and fear in puppies during training and long-term socialization; Sagi Denenberg, DVM and Gary Landsberg, DVM, DACVB, JAVMA, Vol. 233, No. 12, December 15, Efficacy of dog-appeasing pheromone in reducing stress associated with social isolation in newly adopted puppies. E. Gaultier, DVM, MSc, DipECVBM, Veterinary Record, july 19, Kilder til afsnittet om sygdom og stress Stress, anxiety and aggression in dogs Andres Hallgren. Stressede hunde af Martina Nagel og Clarissa v. Reinhardt. Fag Veterinærsygeplejerske i Etologi : Fie Tidemann. Artikel på wwwceva.dk 4. Kilder til afsnittet om rengøring Sundhedslex.dk, Urine-off.dk, forbrugerkemi.dk. Suresh, Bala 2003, Acetic acid, Chemicals Economic Handbook SRI International, s Urine Off Langdyssen 5 Lisbjerg DK Aarhus N Tlf Fax Adaptil Ceva Animal Health A/S Ladegårdsvej 2 DK Vejle Tlf Fax Find os på facebook

Hvalpens udviklingsfaser

Hvalpens udviklingsfaser Hvalpens udviklingsfaser Alle hunde gennemgår de samme udviklingsstadier fra hvalp til gammel, men tempoet afhænger af racen. Generelt udvikler hvalpe af mindre racer sig hurtigere, dvs. bliver hurtigere

Læs mere

Hjælper hunde med at tilpasse sig til vanskelige situationer (fyrværkeri, jul, baby i huset, at være alene hjemme etc.)

Hjælper hunde med at tilpasse sig til vanskelige situationer (fyrværkeri, jul, baby i huset, at være alene hjemme etc.) Beroligende feromoner udskilles naturligt af alle diegivende pattedyr for at berolige og lave tryghed omkring deres afkom. Hos hunde påvirker de beroligende feromoner ikke kun hvalpene, de har også en

Læs mere

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering.

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering. Socialisering - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt Skrevet af Eksamineret Hundeadfærdsinstruktør & -specialist Ane Weinkouff WEINKOUFF HUNDEADFÆRDSCENTER Hunden har et medført socialt behov Socialisering

Læs mere

Hvis hunden tigger om opmærksomhed

Hvis hunden tigger om opmærksomhed Hvis hunden tigger om opmærksomhed 1 Daglig kontakt og samvær med din hund er nødvendigt, for at hunden trives, men hvis hunden fi nder ud af, at den kan få din opmærksomhed ved at opføre sig på en bestemt

Læs mere

Hvis hunden ikke kan være alene

Hvis hunden ikke kan være alene Hvis hunden ikke kan være alene 1 Hunde er fl okdyr og bryder sig derfor ikke om at være alene hjemme. Hunde reagerer dog på forskellig måde, når de bliver ladt alene. Mere end ¹/5 af alle hunde ødelægger

Læs mere

Den første tid med hunden

Den første tid med hunden Den første tid med hunden 1 Tillykke med din nye hund. Det er en stor omvæltning for din hund at komme til et nyt hjem, især hvis den er hvalp og kommer lige fra sin moder og sine kuldsøskende. Nedenfor

Læs mere

ADFÆRDSPROBLEMER HOS HUNDE

ADFÆRDSPROBLEMER HOS HUNDE ADFÆRDSPROBLEMER HOS HUNDE I denne pjece kan du læse om symptomerne på nogle af de mest almindelige adfærdsproblemer, som hunde kan lide af og om, hvad du kan gøre for at forsøge at afhjælpe dem. Foto:

Læs mere

Opdragelse af hunden 1

Opdragelse af hunden 1 Opdragelse af hunden 1 Det er vigtigt, at du giver din hund en god opdragelse, så hundens samliv med dig og den øvrige familie kan udvikle sig harmonisk og blive til glæde for alle parter. Nedenfor fi

Læs mere

Alene hjemme problemer (separationsangst)

Alene hjemme problemer (separationsangst) Alene hjemme problemer (separationsangst) 2 Alene hjemme problemer (separationsangst) Hunden er fra naturens side et flokdyr, og føler sig derfor mest tryg sammen med familien. Hvis hunden selv kunne vælge,

Læs mere

Alene hjemme problemer (separationsangst)

Alene hjemme problemer (separationsangst) Alene hjemme problemer (separationsangst) Alene hjemme problemer (separationsangst) Tegn på alene hjemme problemer Hunden er fra naturens side et flokdyr, og føler sig derfor mest tryg sammen med familien.

Læs mere

Hundeadfærdsskolen Fyn 22-04-2010. Neutralisering KASTRATION OG STERILISATION

Hundeadfærdsskolen Fyn 22-04-2010. Neutralisering KASTRATION OG STERILISATION Neutralisering KASTRATION OG STERILISATION Tekst af Camilla Fjeldsø, Professionel Hundeadfærdsspecialist Det er meget vigtigt at overveje alle fordele og ulemper, før man lader sin hund neutralisere! Vi

Læs mere

Medlemsaften i Dragsholm Hundeskole

Medlemsaften i Dragsholm Hundeskole Medlemsaften i Dragsholm Hundeskole Kl. 18.40 19.20 Prægning, udvikling Kl. 19.20 20.00 Hund/Ulv hvad er rigtigt? Hunde teorier: lederskab, flok, rang mm Kl. 20.00 20.20 Pause Kl. 20.20 21.00 Hunde sprog

Læs mere

Håndteringsøvelse (se hvalpetræning del 1)

Håndteringsøvelse (se hvalpetræning del 1) Hvalpetræning del 1 Samling i rundkreds om træningsleder på eget medbragt tæppe. Tæppet er et sted hvor hunden, skal forholde sig i ro, og være glad for at være. Starter med at hvalpen skal sidde stille

Læs mere

Den gode oplevelse hos dyrlægen

Den gode oplevelse hos dyrlægen Den gode oplevelse hos dyrlægen Trygge dyrlægebesøg Din hund skal besøge dyrlægen/dyreklinikken mange gange i sin levetid. Ofte i forbindelse med sundhedstjek og vaccination, men også hvis den skulle gå

Læs mere

HUNDEN ALENE HJEMME KORT FORTALT. www.dyrefondet.dk FOTO: YURI ARCURS, DREAMSTIME

HUNDEN ALENE HJEMME KORT FORTALT. www.dyrefondet.dk FOTO: YURI ARCURS, DREAMSTIME HUNDEN ALENE HJEMME KORT FORTALT FOTO: YURI ARCURS, DREAMSTIME www.dyrefondet.dk ... HUNDEN ALENE HJEMME FOTO: ONDREJ SMRTKA, DREAMSTIME Hunden alene hjemme Kort fortalt Betina Sabinsky, professionel adfærdsbehandler

Læs mere

HUNDEN ALENE HJEMME KORT FORTALT

HUNDEN ALENE HJEMME KORT FORTALT HUNDEN ALENE HJEMME KORT FORTALT WWW.DYREFONDET.DK ALENE HJEMME TRÆNING OG FOREBYGGELSE AF SEPARATIONSANGST foto: Alexustin, Dreamstime I Danmark hører alene-hjemme problemer blandt de hyppigste adfærdsproblemer

Læs mere

DEN FØRSTE TID MED HUNDEN

DEN FØRSTE TID MED HUNDEN DEN FØRSTE TID MED HUNDEN Tillykke med din nye hund. I denne pjece kan du læse om, hvordan du bedst muligt byder din nye hund velkommen i dit hjem. Det er en stor omvæltning for din hund at komme til et

Læs mere

Besøg vores hjemmeside www.ceva.dk DAP. Ceva Animal Health A/S Ladegårdsvej 2 7100 Vejle Tlf. 7020 0283 cevadanmark@ceva.com www.ceva.

Besøg vores hjemmeside www.ceva.dk DAP. Ceva Animal Health A/S Ladegårdsvej 2 7100 Vejle Tlf. 7020 0283 cevadanmark@ceva.com www.ceva. DAP 1 Ceva Animal Health A/S Ladegårdsvej 2 7100 Vejle Tlf. 7020 0283 cevadanmark@ceva.com www.ceva.dk 2 INDHOLD feromoner og D.A.P. 3 Hvad er feromoner? 3 Hvad er D.A.P? 3 Hvordan anvendes feromoner til

Læs mere

Gode råd til kattens adfærd

Gode råd til kattens adfærd Gode råd til kattens adfærd Adfærdsproblemer hos katte Ind imellem udvikler kattens adfærd sig til at blive et problem for familien. Det kan være frustrerende, at katten pludselig bliver urenlig eller

Læs mere

DEN FØRSTE TID MED HUNDEN

DEN FØRSTE TID MED HUNDEN DEN FØRSTE TID MED HUNDEN Tillykke med din nye hund. I denne pjece kan du læse om, hvordan du bedst muligt byder din nye hund velkommen i dit hjem. Det er en stor omvæltning for din hund at komme til et

Læs mere

Zylkène lyd-desensibiliseringsprogram til lydtræning af kæledyr

Zylkène lyd-desensibiliseringsprogram til lydtræning af kæledyr Zylkène lyd-desensibiliseringsprogram til lydtræning af kæledyr Introduktion Pludselige lyde er en hyppig årsag til uro og utryghed hos en stor del af hundene og kattene i Danmark. Problemet er ikke bare

Læs mere

DeeStaff.dk. Lidt omkring hvad I skal overveje, før I anskaffer jer en hund? www.deestaff.dk info@deestaff.dk

DeeStaff.dk. Lidt omkring hvad I skal overveje, før I anskaffer jer en hund? www.deestaff.dk info@deestaff.dk DeeStaff.dk info@deestaff.dk Lidt omkring hvad I skal overveje, før I anskaffer jer en hund? Dorthe Møller Jakobsen til ansøgning på facebook Du kan ikke købe kærlighed og hengivenhed, men du kan købe

Læs mere

Sporarbejde for begyndere. Jeg vil her forklare alle trin, der er nødvendige, for at uddanne en hund til sporarbejde.

Sporarbejde for begyndere. Jeg vil her forklare alle trin, der er nødvendige, for at uddanne en hund til sporarbejde. Sporarbejde for begyndere Sakset fra nettet, oversat fra tysk af Finn Kristiansen Jeg vil her forklare alle trin, der er nødvendige, for at uddanne en hund til sporarbejde. Det er fuldstændig underordnet

Læs mere

Stress hos katte Det er velkendt at stress hos katte kan give problemer med kattens sundhed samt påvirke kattens adfærd.

Stress hos katte Det er velkendt at stress hos katte kan give problemer med kattens sundhed samt påvirke kattens adfærd. Når en kat føler sig tryg og godt tilpas i det omgivende miljø, gnider den hovedet mod møbler, vægge, gardiner eller andre ting og efterlader et signalstof som kaldes kind-feromon. Dette feromon er specifikt

Læs mere

HUNDEN ALENE HJEMME KORT FORTALT. FOTO: YURI ARCURS, DREAMSTIME

HUNDEN ALENE HJEMME KORT FORTALT.  FOTO: YURI ARCURS, DREAMSTIME HUNDEN ALENE HJEMME KORT FORTALT FOTO: YURI ARCURS, DREAMSTIME www.dyrefondet.dk ... HUNDEN ALENE HJEMME ALENE HJEMME træning og forebyggelse af separationsangst FOTO: ALEXUSTIN, DREAMSTIME I Danmark hører

Læs mere

Kommandoer i klikkertræning

Kommandoer i klikkertræning Kommandoer i klikkertræning Klikkertræning af din hvalp Klikkertræning blev udviklet tilbage i 1940 erne af trænere af havpattedyr, idet de blev klar over, at de kunne kommunikere med delfiner og hvaler

Læs mere

Opdrætteren bør være åben og interesseret i at svare uddybende på dine spørgsmål.

Opdrætteren bør være åben og interesseret i at svare uddybende på dine spørgsmål. Hvalpen flytter ind Hvalpen flytter ind Når hvalpen skal flytte fra mor og kuldsøskende til sit nye hjem, er det en kæmpe omvæltning. På de følgende sider følger vejledning og gode råd til, hvordan du

Læs mere

Gå pænt i snor hyggeturen I skoven

Gå pænt i snor hyggeturen I skoven Gå pænt i snor hyggeturen I skoven Er der nogen der genkender det her? Dårlig opførsel = ofte en stresset hund Når din hund.. gør ad andre, trækker i linen, springer forstørret rundt, springer op ad folk,

Læs mere

HVIS HUNDEN ER AGGRESSIV

HVIS HUNDEN ER AGGRESSIV HVIS HUNDEN ER AGGRESSIV Mange hunde bliver aflivet, fordi de har snappet efter eller bidt personer i familien, fremmede mennesker eller andre hunde. Nedenfor vil vi fortælle dig lidt om aggressiv adfærd,

Læs mere

Hvis hunden er frygtsom over for fremmede

Hvis hunden er frygtsom over for fremmede Hvis hunden er frygtsom over for fremmede 1 Selvom du ikke er generet af, at din hund reagerer frygtsomt over for fremmede mennesker, skal du tænke på, at hundens frygtsomhed er et problem for den selv.

Læs mere

Angst for fyrværkeri hos hund og kat

Angst for fyrværkeri hos hund og kat Angst for fyrværkeri hos hund og kat Angst for fyrværkeri Fyrværkeri kan være en overvældende oplevelse. Flot, spændende og fascinerende for de fleste mennesker, men for mange hunde og katte er oplevelsen

Læs mere

Tekst Svar Antal. Køn: Han 35,37% Tæve 64,63% 4. Er dette din første pudel? Ja 32,93% Nej 67,07%

Tekst Svar Antal. Køn: Han 35,37% Tæve 64,63% 4. Er dette din første pudel? Ja 32,93% Nej 67,07% Sundhedsundersøgelses i Pudelklubben Tekst Svar Antal 1. Hundens fødselsår: 1988-2009 Køn: Han 35,37% Tæve 64,63% 2. Størrelse på hunden: Ikke oplyst 2,44% Dværg 26,83% Mellem 31,71% Stor 28,05% Toy 10,98%

Læs mere

Angst for fyrværkeri hos hund og kat

Angst for fyrværkeri hos hund og kat Angst for fyrværkeri hos hund og kat Angst for fyrværkeri Fyrværkeri kan være en overvældende oplevelse. Flot, spændende og fascinerende for de fleste mennesker, men for mange hunde og katte er oplevelsen

Læs mere

Spørgeskema, adfærdsproblemer hund

Spørgeskema, adfærdsproblemer hund Spørgeskema, adfærdsproblemer hund Ejeroplysninger: Dato: Navn: Adresse: Telefon: Hvor mange medlemmer består familien af: Skriv navne og alder på alle: Har du haft hund før? Ja hvilken race? Har du andre

Læs mere

Åbyhøj Dyreklinik ADFÆRDS SPØRGESKEMA. Dato: Ejer: Er patienten henvist af anden dyrlæge? Hvem?: Husstandsoplysninger: Hvor stor er familien:

Åbyhøj Dyreklinik ADFÆRDS SPØRGESKEMA. Dato: Ejer: Er patienten henvist af anden dyrlæge? Hvem?: Husstandsoplysninger: Hvor stor er familien: Åbyhøj Dyreklinik ADFÆRDS SPØRGESKEMA Dato: Ejer: Adresse: Telefon: Postnummer, By: Arbejdstelefon: Er patienten henvist af anden dyrlæge? Hvem?: Husstandsoplysninger: Hvor stor er familien: Navn og alder

Læs mere

Babys Søvn en guide. Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn?

Babys Søvn en guide. Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn? Babys Søvn en guide Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn? Små børn har behov for meget søvn, men det er bestemt ikke alle, der har lige let ved at overgive

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

SOV GODT Inspiration til en bedre nats søvn

SOV GODT Inspiration til en bedre nats søvn SOV GODT Inspiration til en bedre nats søvn HVORFOR SOVER VI? Vi sover for at få energi til at være vågne. Søvn giver hvile, mens krop og hjerne bearbejder dagens indtryk og genopbygger kroppen. Søvn er

Læs mere

Blære- og bækkenbundstræning

Blære- og bækkenbundstræning BET-76740-DK 02.207 Blære- og bækkenbundstræning Til kvinder Blæren.dk Facts om inkontinens Du skal ikke have dårlig samvittighed. Inkontinens er mere udbredt, end du tror, og du kan få behandling for

Læs mere

Få ro på - guiden til dit nervesystem

Få ro på - guiden til dit nervesystem Få ro på - guiden til dit nervesystem Lavet af Ida Hjorth Karmakøkkenet Indledning - Dit nervesystems fornemmeste opgave Har du oplevet følelsen af at dit hjerte sidder helt oppe i halsen? At du mærker

Læs mere

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk Side 1 Trin 1. Seletræning. Kaninen er minimum 10 uger gammel og du har brugt masser af tid på at oprette et tillidsforhold til den. Den er tryg ved at du tager den ud af buret så nu er tiden kommet hvor

Læs mere

Hund og børn. Lær hunden børnesprog

Hund og børn. Lær hunden børnesprog Hund og børn Hund og børn Ifølge Danmarks Statistik har ca. 450.000 danske familier hund, og i en stor del af disse familier er der børn. Der findes ikke nogen specielt børneegnede racer, men nogle racer

Læs mere

Stress er ikke i sig selv en sygdom, men langvarig stress kan føre til sygdomme.

Stress er ikke i sig selv en sygdom, men langvarig stress kan føre til sygdomme. Stressens fysiologi En artikel om stress - hvad der fysiologisk sker i kroppen under stresspåvirkning samt symptomer på stress. Der er ingen tvivl om, at emnet kan uddybes meget, men artiklen er begrænset

Læs mere

En god start med din nye kat

En god start med din nye kat En god start med din nye kat Ny kat i hjemmet At få en kat i familien er dejligt for alle parter. Og der vil ikke gå lang tid, før den lille ny har indtaget sin plads i familien. Der er dog et par ting,

Læs mere

Mange af vore hunde savner at kunne udnytte deres medfødte instinkter for at arbejde med mentale aktiviteter.

Mange af vore hunde savner at kunne udnytte deres medfødte instinkter for at arbejde med mentale aktiviteter. Stimuler din hund Din hund har brug for at blive aktiveret Mange af vore hunde savner at kunne udnytte deres medfødte instinkter for at arbejde med mentale aktiviteter. Ved at give vore hunde mental stimulans

Læs mere

sov godt Inspiration til en bedre nats søvn

sov godt Inspiration til en bedre nats søvn sov godt Inspiration til en bedre nats søvn hvorfor sover vi? Vi sover for at få energi til at være vågne. Søvn giver hvile, mens krop og hjerne bearbejder dagens indtryk og genopbygger kroppen. Søvn er

Læs mere

Gode råd om hvordan man kommer af med stress

Gode råd om hvordan man kommer af med stress Gode råd om hvordan man kommer af med stress Først skal du erkende, at du har et problem, at du ikke har det godt og ikke kan gøre det, du gerne vil, og som du plejer at gøre. Din familie, venner og veninder

Læs mere

I det følgende har du allerede nu, mulighed for at afprøve nogle af de værktøjer, vi kommer til at arbejde med i terapien.

I det følgende har du allerede nu, mulighed for at afprøve nogle af de værktøjer, vi kommer til at arbejde med i terapien. Stress Hvad kan jeg selv gøre? I det følgende har du allerede nu, mulighed for at afprøve nogle af de værktøjer, vi kommer til at arbejde med i terapien. Omstrukturering af fejlfortolkninger. 1) Træn din

Læs mere

Impulskontrol for fuglehunde

Impulskontrol for fuglehunde Impulskontrol for fuglehunde Spanielskolen Steen Stenild 3 typer fuglehunde Efterskuds hunde retrivere Stødende hunde spaniels Stående hunde hønsehunde, settere, pointere osv. Vores mål Den stødende hund

Læs mere

Dyrespecialisten Sådan får du succes med din hund nemt og enkelt

Dyrespecialisten Sådan får du succes med din hund nemt og enkelt Aktiveringsplan Vi har lavet en aktiveringsplan for Vovse idet vi ønsker at stimulere Vovse s behov som hund således at Vovse ikke lider afsavn i forhold til de grundlæggende behov hunde har. Dette vil

Læs mere

LEG. med din hund. - masser af sjove lege

LEG. med din hund. - masser af sjove lege ISBN-978-87-7857-702-3 Christina Sondermann SABINE BRUNS MARCUS WOLFF HUNDE- FRISBEE Fra den første skive til freestyle LEG med din hund - masser af sjove lege Fællesaktiviteter menneske og hund glæder

Læs mere

EKSEM EKSEM. og behandling er stort set de samme for alle typer eksem.

EKSEM EKSEM. og behandling er stort set de samme for alle typer eksem. Eksem EKSEM Eksem er en kløende hudlidelse, som kan optræde overalt på kroppen. Det er en slags betændelsestilstand i huden, der ikke skyldes bakterier. Huden bliver rød og hævet, og måske er der små vandblærer.

Læs mere

1) I hvilket årstal anskaffede du din første Welsh Corgi. 1) Hvor mange Corgi's har du haft til dato?

1) I hvilket årstal anskaffede du din første Welsh Corgi. 1) Hvor mange Corgi's har du haft til dato? ** 97- ** WCK RAS undersøgelse anno Statistik for Welsh Corgi Ud af ca. medlemmer har vi modtaget 6 () + 9 (Pembroke) i alt 7 besvarede skema er retur, hvilket giver en svarprocent på 9, %. Skemaerne vedr.

Læs mere

Patientvejledning. Inkontinens. Træning af blæren (blæretræning )

Patientvejledning. Inkontinens. Træning af blæren (blæretræning ) Patientvejledning Inkontinens Træning af blæren (blæretræning ) Hvis du er generet af hyppige og små vandladninger, kan træning af blæren hjælpe dig med at genvinde kontrollen over blæren, og med at nedsætte

Læs mere

Ronderingsøvelsen i PH, består i at hunden i samarbejde med hundeføreren, skal finde og bevogte såvel personer som større genstande.

Ronderingsøvelsen i PH, består i at hunden i samarbejde med hundeføreren, skal finde og bevogte såvel personer som større genstande. Introduktion til rondering. Indledning Ronderingsøvelsen i PH, består i at hunden i samarbejde med hundeføreren, skal finde og bevogte såvel personer som større genstande. Oplæring af en hund i denne disciplin

Læs mere

Søvn og. Søvndagbog. Formål med brochuren. Forord. ADHD og. trivsel. Behandling. Søvnproblemer

Søvn og. Søvndagbog. Formål med brochuren. Forord. ADHD og. trivsel. Behandling. Søvnproblemer ADHD og søvn Forord 04 Formål med brochuren 05 ADHD og Søvnproblemer 07 Søvn og trivsel 09 Behandling 12 Søvndagbog 18 Forord ADHD er en såkaldt neuropsykiatrisk forstyrrelse, der oftest præsenterer sig

Læs mere

Kategori 7 Terriere, grav- og rottehunde

Kategori 7 Terriere, grav- og rottehunde Pasningsvejledning hund Kategori 7 Terriere, grav- og rottehunde ID-nummer i Dansk Hunderegister (udfyldes af sælger) Det er lovpligtigt, at hvalpen er ID-mærket og registreret i Dansk Hunderegister, inden

Læs mere

Blære- og bækkenbundstræning

Blære- og bækkenbundstræning BET-7674-DK 0.207 Blære- og bækkenbundstræning Til mænd Blæren.dk Facts om inkontinens Inkontinens er mere udbredt, end du tror. Ca. 5 % af alle mænd oplever en eller anden form for inkontinens. Det er

Læs mere

Renner. din hvalp - 8 lektioner

Renner. din hvalp - 8 lektioner Opdrag din hvalp 23/08/07 O 9:08 Side 1 Renner pdrag din hvalp - 8 lektioner Opdrag din hvalp 23/08/07 9:09 Side 2 Renner In Opdrag din hvalp 23/08/07 9:09 Side 3 Indledning Ligesom vaccinationer eller

Læs mere

God Søvn. - om det mindre barns søvn. En vejledning fra sundhedsplejen

God Søvn. - om det mindre barns søvn. En vejledning fra sundhedsplejen God Søvn - om det mindre barns søvn En vejledning fra sundhedsplejen Oktober 2013 Børn og søvn Søvnen er vigtig, og det er derfor nødvendigt, at dit barn får tilstrækkeligt med søvn i løbet af dagen og

Læs mere

Træning med målbilleder

Træning med målbilleder Træning med målbilleder Om indlæring i henhold til bøgerne ALMEN LYDIGHED og Grundlæggende KONKURRENCELYDIGHED Dansk oversættelse Kirsten Christoffersen Sammensat af Inki Sjösten SRI Publication AB 2014

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

SÅDAN PASSER DU DIN HUND GENEREL PASNINGSVEJLEDNING

SÅDAN PASSER DU DIN HUND GENEREL PASNINGSVEJLEDNING SÅDAN PASSER DU DIN HUND GENEREL PASNINGSVEJLEDNING Når du får din hund hjem For at give din hund den bedste start, har du naturligvis sørget for at have mindst 2 ugers ferie. Den første uge bruger hunden

Læs mere

Robusthed et fælles indsats område 8. Lokaldistrikterne Skåde, Kragelund, Malling, Beder, Solbjerg og Mårslet

Robusthed et fælles indsats område 8. Lokaldistrikterne Skåde, Kragelund, Malling, Beder, Solbjerg og Mårslet Robusthed et fælles indsats område 8 Lokaldistrikterne Skåde, Kragelund, Malling, Beder, Solbjerg og Mårslet Robuste børn - en oplevelse at kunne tage fat om livet! Hvis børn skal blive robuste, er det

Læs mere

Straffekast. Jerôme Baltzersen jerome@falconbasket.dk. Indledning. Det tekniske aspekt. Hvordan bliver jeg en god (bedre) straffekastskytte?

Straffekast. Jerôme Baltzersen jerome@falconbasket.dk. Indledning. Det tekniske aspekt. Hvordan bliver jeg en god (bedre) straffekastskytte? Hvordan bliver jeg en god (bedre) straffekastskytte? jerome@falconbasket.dk 6. november 2006 Version 1.03 Indledning I løbet af den tid jeg har været træner, er det blevet klart, at utrolig mange ungdomsspillere

Læs mere

Guide til mindfulness

Guide til mindfulness Guide til mindfulness Mindfulness er en gammel buddistisk teknik, der blandt andet kan være en hjælp til at styre stress og leve i nuet. Af Elena Radef. Januar 2012 03 Mindfulness er bevidst nærvær 04

Læs mere

Til denne udfordring kan du eksperimentere med forsøg 4.2 i kemilokalet. Forsøg 4.2 handler om kuliltens påvirkning af kroppens blod.

Til denne udfordring kan du eksperimentere med forsøg 4.2 i kemilokalet. Forsøg 4.2 handler om kuliltens påvirkning af kroppens blod. Gå op i røg Hvilke konsekvenser har rygning? Udfordringen Denne udfordring handler om nogle af de skader, der sker på kroppen, hvis man ryger. Du kan arbejde med, hvordan kulilten fra cigaretter påvirker

Læs mere

Renlighed. - farvel til bleen. En vejledning fra Sundhedsplejen. Oktober 2013-10-03

Renlighed. - farvel til bleen. En vejledning fra Sundhedsplejen. Oktober 2013-10-03 Renlighed - farvel til bleen En vejledning fra Sundhedsplejen Oktober 2013-10-03 Hvordan fungerer vandladning og afføring? Et spædbarn tisser mange gange om dagen og det sker helt ubevidst. Når blæren

Læs mere

Hvordan kan jeg bedst hjælpe mit barn, når det viser tegn på at kunne undvære bleen?

Hvordan kan jeg bedst hjælpe mit barn, når det viser tegn på at kunne undvære bleen? Hvordan kan jeg bedst hjælpe mit barn, når det viser tegn på at kunne undvære bleen? INDHOLD Hvornår kan jeg begynde?... 3 Hvordan griber jeg det an?... 4 Ingen magtkampe... 6 Lige ved og næsten... 6 Samarbejd

Læs mere

Pårørende. Livet tæt på psykisk sygdom

Pårørende. Livet tæt på psykisk sygdom Pårørende Livet tæt på psykisk sygdom Livet som pårørende Det er afgørende, hvordan du som pårørende støtter op om den syge og tager del i det svære forløb, det er, at komme ud af svær krise eller psykisk

Læs mere

Værdien af sensorgulve på Tistrup Plejecenter

Værdien af sensorgulve på Tistrup Plejecenter Værdien af sensorgulve på Tistrup Plejecenter Af Kristine Pedersen Opsætningen af sensorgulve på Tistrup Plejecenter skete på initiativ fra Varde Kommune, da det nye plejecenter på Yderikvej skulle bygges.

Læs mere

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes 1 Stress af! - Få energien tilbage Dette er en light version Indholdet og indholdsfortegnelsen er STÆRKT begrænset Køb den fulde version her: http://stress.mind-set.dk 2 Stress af! - Få energien tilbage

Læs mere

DE 8 TRIN. 8 tmrediicnin, lætgielr, baehandlinger eller kosttilskud. Af Louise Koch

DE 8 TRIN. 8 tmrediicnin, lætgielr, baehandlinger eller kosttilskud. Af Louise Koch DE 8 TRIN t g i l r u t a n k s a r e v i l b t 8 tmrediicnin, lætgielr, baehandlinger eller kosttilskud uden Af Louise Koch Jeg blev rask naturligt Mit navn er Louise Koch, og jeg har helbredt mig selv

Læs mere

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn 13-18 ÅR ALDERSSVARENDE STØTTE infotil FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række

Læs mere

Aggression eller Misforståelser?

Aggression eller Misforståelser? Aggression eller Misforståelser? Min hund er pludselig blevet aggressiv! Min hund knurrede ad mig, og bed ud efter mig! Min hund gik til angreb på et barn! Dette er bare noget af det jeg syntes at kunne

Læs mere

Flatcoated Retriever Hvalpebreve Nr. 1 af 4 www.flatcoat.dk

Flatcoated Retriever Hvalpebreve Nr. 1 af 4 www.flatcoat.dk TILLYKKE MED DIN/JERES NYE FLATCOAT! Raceledelsen for Flatcoated retriever, vil hermed ønske tillykke med den nye hvalp. I daglig tale kaldet: en "Flat". Vi håber ikke det kommer som en overraskelse, men

Læs mere

Sådan skælder du mindre ud E-bog

Sådan skælder du mindre ud E-bog Sådan skælder du mindre ud E-bog Hvis ikke skældud, hvad så? "Når min mor skælder ud, får jeg ridser i hjertet" Clara, 5år Skældud er stadig en alt for almindelig del af opdragelsen af børn i dag. På tværs

Læs mere

Søvnløshed. Årsager og behandling fra et psykologisk perspektiv. Funktionelle Lidelser

Søvnløshed. Årsager og behandling fra et psykologisk perspektiv. Funktionelle Lidelser Søvnløshed Årsager og behandling fra et psykologisk perspektiv Hvad er insomni? Indsovnings- og/eller gennemsovningsbesvær, som medfører en betydelig nedsættelse i vores daglige funktionsevne. Alle mennesker

Læs mere

Stresscoaching. Den hurtigste og mest effektive metode til et liv uden stress. Specialist i stresscoaching, stressbehandling og stresshåndtering

Stresscoaching. Den hurtigste og mest effektive metode til et liv uden stress. Specialist i stresscoaching, stressbehandling og stresshåndtering Stresscoaching Forebyg Stress Stress Coaching Team Den hurtigste og mest effektive metode til et liv uden stress Specialist i stresscoaching, stressbehandling og stresshåndtering Mange tror, at stress

Læs mere

Aktiv weekend på Ærø med jeres hunde

Aktiv weekend på Ærø med jeres hunde 1 Aktiv weekend på Ærø med jeres hunde Kære alle, Vi vil gerne invitere Danmarks hundefolk til et eksklusivt ophold på vores dejlige ø under afslappede former, hvor I samtidig selv kan bestemme hvor aktiv

Læs mere

Illustrationer venligst udlånt af Bayer HealthCare. Fasanvejens Dyreklinik 36 16 27 00

Illustrationer venligst udlånt af Bayer HealthCare. Fasanvejens Dyreklinik 36 16 27 00 Illustrationer venligst udlånt af Bayer HealthCare Hund og børn Ifølge Danmarks Statistik har ca. 450.000 danske familier hund, og i en stor del af disse familier er der børn. Der findes ikke nogle specielt

Læs mere

Kategori 2 Selskabshunde

Kategori 2 Selskabshunde Pasningsvejledning hund Kategori 2 Selskabshunde ID-nummer i Dansk Hunderegister (udfyldes af sælger) Det er lovpligtigt, at hvalpen er ID-mærket og registreret i Dansk Hunderegister, inden den er fyldt

Læs mere

Socialisering af kattekillinger

Socialisering af kattekillinger Socialisering af kattekillinger 1 Nogle dyrearter fødes næsten»færdige«. De kan bevæge sig omkring og tage føde til sig kort tid efter fødslen, og de har mest brug for deres mor til beskyttelse mod farer.

Læs mere

Irene Jarnved - DRK trænerseminar februar 2014

Irene Jarnved - DRK trænerseminar februar 2014 Indlæringsmekanismer Irene Jarnved - DRK trænerseminar februar 2014 Positiv forstærkning: At tilføre hunden noget behageligt for at øge sandsynligheden for gentagelse af adfærd. Kan være belønning eller

Læs mere

Hvalpetest hos Kennel Brown Hunt F kuldet d. 06.07.13

Hvalpetest hos Kennel Brown Hunt F kuldet d. 06.07.13 Hvalpetest hos Kennel Brown Hunt F kuldet d. 06.07.13 Et meget homogent hvalpekuld på 9 hvalpe. Alle hvalpe virkede sunde og raske. Alle hvalpe var glade, sociale og tillidsfulde. Der er ingen tvivl om,

Læs mere

Hvilke problemer kan opstå, hvis det trykkede hoved ikke løsnes helt op? En introduktion til Osteopati for spædbørn og større børn

Hvilke problemer kan opstå, hvis det trykkede hoved ikke løsnes helt op? En introduktion til Osteopati for spædbørn og større børn En introduktion til Osteopati for spædbørn og større børn Det er en almindelig opfattelse at spædbørn og børn ikke bør have nogen strukturel stress eller spænding i sin krop, fordi de er så unge. Virkeligheden

Læs mere

KØNSMODNING OG NEUTRALISERING AF KATTE

KØNSMODNING OG NEUTRALISERING AF KATTE KØNSMODNING OG NEUTRALISERING AF KATTE Det er vigtigt, at du tager ansvar for dine katte. Det betyder blandt andet, at du får dem neutraliseret, hvis de enten lever som udekatte, eller du har flere katte

Læs mere

visualisering & Lær at håndtere usikkerhed 3 effektive øvelser

visualisering & Lær at håndtere usikkerhed 3 effektive øvelser visualisering & LIVS K VALI T E T Lær at håndtere usikkerhed v e d p r æ s t a t i o n e r 3 effektive øvelser p r o f e s s o r, c a n d. p syc h., d r. m e d. B o bb y Z a c h a r i a e Ro s i n a n

Læs mere

INTERNATHUND EL. OMPLACERINGSHUND

INTERNATHUND EL. OMPLACERINGSHUND INTERNATHUND EL. OMPLACERINGSHUND SKAL, SKAL IKKE? & HVAD BØR DU TÆNKE PÅ? INDHOLDSFORTEGNELSE Forord.... 4 Myte om internathunde... 5 Trin 1 Inden du tager på internat... 7 - Har du det der skal til?.

Læs mere

Sporteori 01-08-2014- Klaus Buddig

Sporteori 01-08-2014- Klaus Buddig Indledning Alle hunde kan bruge deres næse til at finde frem til noget de gerne vil have. Vi skal guide hunden til at identificere og følge en menneskefærd på forskellige typer underlag, samt vise os ved

Læs mere

Formål. Forord. ADHD og. Søvnproblemer. med brochuren

Formål. Forord. ADHD og. Søvnproblemer. med brochuren ADHD og søvn Forord 04 Formål med brochuren 05 ADHD og Søvnproblemer 07 Søvn og trivsel 09 Behandling 12 Søvndagbog 18 Forord ADHD er en såkaldt neuropsykiatrisk forstyrrelse, der oftest præsenterer sig

Læs mere

Hvad er stress? skal bare lige Oplever du stress, vil jeg først og fremmest give dig et håb

Hvad er stress?  skal bare lige Oplever du stress, vil jeg først og fremmest give dig et håb Hvad er stress? Kender du til at gå rundt om dig selv og sige, at du har travlt og ikke kan nå alt det, du skal og gerne vil?! Bliver du mere fortravlet over at skulle holde fri?! Når vi stresser eller

Læs mere

UNDGÅ UNØDVENDIGE KEMIKALIER I DIN HVERDAG STOF TIL EFTERTANKE FAKTA OM HORMONFORSTYRRENDE STOFFER

UNDGÅ UNØDVENDIGE KEMIKALIER I DIN HVERDAG STOF TIL EFTERTANKE FAKTA OM HORMONFORSTYRRENDE STOFFER UNDGÅ UNØDVENDIGE KEMIKALIER I DIN HVERDAG STOF TIL EFTERTANKE FAKTA OM HORMONFORSTYRRENDE STOFFER Vi ved stadig kun lidt om, i hvilket omfang de hormonforstyrrende stoffer i vores omgivelser kan påvirke

Læs mere

Undervisning og Træning i Individuel Kommunikation og Adfærd

Undervisning og Træning i Individuel Kommunikation og Adfærd Hvad skal man tænke på, før man planlægger et kuld hvalpe, når hvalpene er der eller have i baghovedet som kommende køber Til opdrættere Det er et meget stort arbejde at have et kuld hvalpe. Man har som

Læs mere

Handleplan for sorg og krise i Markusskolens Børnehave

Handleplan for sorg og krise i Markusskolens Børnehave Handleplan for sorg og krise i Markusskolens Børnehave At være i sorg og at være i krise kan være forårsaget af mange ting: - Alvorlig fysisk og psykisk sygdom - Dødsfald - Skilsmisse - Omsorgssvigt -

Læs mere

Her kan du læse om hundens udvikling - og finde ud af hvor din hund befinder sig lige nu.

Her kan du læse om hundens udvikling - og finde ud af hvor din hund befinder sig lige nu. Her kan du læse om hundens udvikling - og finde ud af hvor din hund befinder sig lige nu. 0-3 uger Fødsel- og sanseudviklingsperiode Tæven skal have fred og ro, og have lov til at passe sine hvalpe så

Læs mere

Bliv mentalt klar til store skriftlige opgaver

Bliv mentalt klar til store skriftlige opgaver 1 2 Bliv mentalt klar til store skriftlige opgaver Den der er Klar Af stressrådgiver og mentaltræner Thomas Pape Den der er forberedt, ved hvad man får karakter for, oplever at processen er god. Tændt

Læs mere

Min Guide til Trisomi X

Min Guide til Trisomi X Min Guide til Trisomi X En Guide for Triple-X piger og deres forældre Skrevet af Kathleen Erskine Kathleen.e.erskine@gmail.com Kathleen Erskine var, da hun skrev hæftet, kandidatstuderende på Joan H. Marks

Læs mere

Konflikthåndtering uden konfrontation

Konflikthåndtering uden konfrontation Konflikthåndtering uden konfrontation - en rogivende tilgang Bo Hejlskov Elvén Autoriseret psykolog Konflikter Konflikter handler tit om løsningers vekselspil - Jeg har ett problem som jeg løser - Min

Læs mere

Information til unge om depression

Information til unge om depression Information til unge om depression Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er tegnene på depression? 05 Hvorfor får nogle unge depression?

Læs mere