HJÆLP DIN HVALP & HUND TIL RENLIGHED TIPS OG GODE RÅD

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HJÆLP DIN HVALP & HUND TIL RENLIGHED TIPS OG GODE RÅD"

Transkript

1 HJÆLP DIN HVALP & HUND TIL RENLIGHED TIPS OG GODE RÅD Se mere på ceva.dk eller urine-off.dk

2 2 3 Denne brochure er udarbejdet med det formål at hjælpe hvalpe/ hundeejere. Vi vil forsøge at afdække de mest gængse problemområder og komme med vejledning og råd til, hvordan disse takles bedst muligt. Brochuren er udarbejdet af Urine Off Danmark og CEVA Animal Health A/S. Indhold Renlighedstræning tips og gode råd 4 Kønsmodning og markering 8 information og forebyggelse Sygdom og stress hvad kan føre 10 til urenlighed og hvordan håndteres problemet bedst Rengøring information og sikkerhed 14

3 4 5 Renlighedstræning og adfærd tips og gode råd At gøre sin hvalp renlig er ofte det første store træningsarbejde, man som hvalpeejer skal i gang med. Træning er det korrekte ord en hvalp bliver ikke renlig af sig selv den skal lære, hvor den må besørge, og hvor den ikke må. Lad det være sagt med det samme, hvor hurtigt hvalpen bliver renlig, afhænger i høj grad af, hvor intensivt ejeren træner. Jo færre uheld indenfor, jo hurtigere forstår hvalpen, at det er udenfor, man besørger. Når man får sin hvalp hjem, er renlighedstræning nyt og ukendt. I starten vil hvalpen formentlig bare sætte sig hvor som helst og gøre det, den skal. Derfor er det en god ide, som ejer, at være meget opmærksom på hvalpen og de signaler, den sender. Toiletbesøg foregår udenfor Efterhånden som man lærer sin hvalp at kende, begynder man at kunne se, hvornår den trænger til et toiletbesøg. Typisk trækker den sig lidt væk og begynder at snuse rundt i hjørnerne. Så er det, man skal være hurtig; kalde på hvalpen og få den med ud. Giv hvalpen lidt tid og snart vil den begynde at snuse efter et passende sted at besørge. Husk at rose hvalpen, hver gang den besørger udenfor. Visitkort eller spændende omgivelser? Mange hvalpe tøver med at besørge på gåturen, og nogle holder sig til de kommer hjem i haven, eller endda helt ind i huset igen. Det kan skyldes, at når hvalpen besørger, betragtes efterladenskaberne som visitkort fra hvalpen til nabolagets øvrige hunde. En lille hvalp kan føle sig meget sårbar eller ligefrem utryg, hvis den skal smide om sig med visitkort i en stor og fremmed verden. Derfor ser man nogle gange, at hvalpen holder sig, til den kommer hjem i trygge omgivelser. Andre hvalpe kan være så optaget af omverdenen, at de helt overhører trangen til at besørge. Så er det først, når hvalpen kommer hjem, hvor der ikke sker så meget, at behovet vender tilbage. Sæt vækkeuret Det er ikke alle hvalpe, der kan holde sig en hel nat, og man får hurtigere gjort den renlig ved at sørge for, at den kommer ud og besørger i løbet af natten. Undgå at lege med hvalpen og geare den op, den skulle helst kunne falde til ro hurtigt igen, så den lærer, at om natten er der ro. Jo færre smuttere, jo hurtigere får man en renlig hvalp.

4 6 7 Stimuli Respons (savl) Stimuli Respons (ingen savl) 1. Før betingning 2. Før betingning Stimuli Respons (savl) Stimuli Respons (savl) 3. Under betingning Betinget adfærd Hunden vil automatisk forbinde klokken med mad, hvis den har hørt lyden nok gange i forbindelse med, at den er blevet 4. Efter betingning fodret. På samme måde vil kommandoen tis skabe tissetrang hos hunden, hvis den har hørt det hver gang den har tisset. Gode råd til renlighedstræning Luft hvalpen hver gang den har spist, sovet, leget eller drukket. Hvis hvalpen snuser meget rundt kan det være, den leder efter et sted at besørge. Gør grundigt rent efter hvert uheld. Undgå sundhedsskadelige produkter som f.eks. meget stærke og syreholdige rengøringsmidler. Brug aldrig aviser eller andet underlag. Dette forlænger renlighedstræningen, da hvalpen så tror, at det er okay at besørge indenfor. Skæld aldrig hvalpen ud, når den har haft et uheld. Dette skaber unødvendige konflikter og frustration hos både hvalpen og dig. Du risikerer, at hvalpen bliver utryg ved dig og derfor ikke vil besørge, når du er til stede. Samtidig øger du hvalpens lyst til at gemme sig, når den skal besørge, i stedet for at give tegn. Disponer mad og vand. Som hovedregel bør hvalpen altid have adgang til frisk vand, men det kan dog være en fordel at tage vandet fra den, ca. 30 min før I går i seng. Dermed sænker du risikoen for, at hvalpens blære er fyldt inden natten. Det samme gælder for hvalpens måltider. Sørg for at have en god rutine, så du har nogenlunde styr på, hvornår hvalpen har spist. Det gør det lettere at vide, hvornår din hvalp skal ud. Vis din hvalp rundt i haven eller på ruten, mens det er lyst så skaber du mere tryghed, til når det bliver mørkt, og hvalpen skal besørge. Husk at være tålmodige, hvalpe bliver let afledt i deres adfærd, og de mister hurtigt fokus. Sæt en kommando på f.eks. ud og tis, skynd dig eller bare tis. Det vil komme dig til gode senere i hvalpens liv, da det bliver en betinget adfærd. Når hunden hører ordet tis vil den automatisk føle tissetrang. Dette kommer man kun frem til ved at holde fast i træningen og ved at være tålmodig.

5 8 9 Kønsmodning og markering Information og forebyggelse Det er forskelligt fra race til race og fra hund til hund, hvornår kønsmodningen indtræffer. Gennemsnitligt ligger kønsmodningen omkring 7-10 måneders alderen. Hos små hunde kan kønsmodningen ligge tidligere og de store hunde kan være helt op til måneder, før de bliver kønsmodne. Det er ikke usædvanligt, at hunden kan finde på at bide ting i stykker, glemme at være renlig og pludselig ikke kan være alene under kønsmodningen. Der er altså intet i vejen med hunden, når dens adfærd ændres i denne periode. Du kan undgå mange problemstillinger, hvis du er opmærksom, vedholdende, tålmodig og en anelse overbærende i denne periode. Hos tæven betyder kønsmodningen, at hun gør sig klar til sin første løbetid. Tæverne kan blive meget påvirkede af hormonerne og virke psykisk ustabile. De kan blive bange for velkendte ting, blive urenlige og de kan glemme ting, de har lært. Det går over igen, og det er vigtigt, at man i denne periode tager særlig hensyn til tæven. Begynd ikke på nye øvelser, men giv hende i stedet en masse kendte kommandoer/øvelser. Hos hanhunden vil det tydeligste tegn på kønsmodning være det karakteristiske lette ben, men også hos hanhundene sker der mange ændringer i hormonerne. Hanhundens lyst til at udforske verden kan også give problemer med f.eks. indkald. Det er vigtigt med gode faste rutiner, og som hos tæven bør man holde sig til de kendte øvelser. Lige som med hvalpen, er det vigtigt, at man lærer sin hanhund, at markering kun finder sted udenfor. Det tager omkring et par måneder før hormonerne er stabiliseret igen, og hunden finder tilbage i balance. Det er vigtigt ikke at blive frustreret og gal på hunden i denne periode. Hvis man oplever urenlighed, alene hjemme problemer eller andre udfordringer, kan man trøste sig med, at det går over igen. Fysisk kønsmodning Hundens udvikling kan deles ind i perioder. Fysisk kønsmodning er perioden 7-10 mdr. Hundens teenage periode Problemperiode løbetid/lette ben Hormoner i kog Udforskningstrang mod omverdenen Svingende koncentrationsevne Lyst til fysisk udfoldelse Ingen selvkontrol Den fysiske kønsmodning giver ofte anledning til frustration hos unghundene, men tålmodig, kærlighed og vedholdenhed betaler sig.

6 10 11 Sygdom og stress hvad kan føre til urenlighed og hvordan håndteres problemet bedst Urenlighed hos både hvalpen og den voksne hund kan skyldes flere ting. Det første man skal udelukke er, om der er noget fysisk galt med hunden. Det kan f.eks. være blærebetændelse eller en anden form for urinvejsinfektion. Det kan forårsage, at hunden får svært ved at holde sig og derfor kan komme til at sjat-tisse. En infektion i kroppen og/eller medicinering kan også give øget drikkelyst, som bevirker, at hunden skal tisse oftere end normalt. Hvis hunden sjat-tisser, skal man kontakte sin dyrlæge. Sygdomme, som er hormonrelaterede, kan også føre til urenlighed. Eksempelvis kan nævnes forstørret prostata hos hanhundene og inkontinens eller livmoderbetændelse hos tæven. Når man har sikret sig, at der ikke er noget fysisk galt med hunden, kan man tænke i andre baner og behandle problemet som et adfærdsproblem. Der er kommet mere fokus på problemet med stressede hunde. For nogen lyder det måske underligt, at hunden f.eks. kan få stress af at være understimuleret. Men hunden er et flokdyr, der har behov for selskab, frihed og aktivitet, og derfor er det ikke så underligt, at hunde, som er understimulerede, ofte er stressede. For meget eller forkert aktivering kan også stresse hunden. Mange mennesker kender til det, at blive stressede eller irritable af ikke at have noget at give sig til. Det samme gør sig gældende for hunden. Ligesom mennesker har hunden brug for at få opfyldt nogle basale behov for at få et meningsfyldt og godt liv. Behovene kan svinge fra hund til hund, og det er derfor vigtigt, at man som ejer, tager ansvar og sætter sig ind i sin hunds behov. Her er både fysisk og mental træning en meget vigtig faktor. Gode gåture, træning og leg kan være med til at give hunden mere ro.

7 12 13 Stress kan føre til urenlighed Urenlighed kan blive en dårlig vane udløst af kedsomhed, utryghed, konflikter mm. Stress og rastløshed kan bevirke en hurtigere gennemgang af mad og væske, også kaldet stressmave, og kan derfor, gøre det svært for hunden at holde sig i længere tid. Man kan forsøge at forebygge stress ved at gøre hunden både fysisk og mentalt træt. Der findes en del forskelligt aktivitetslegetøj, der kan beskæftige og udfordre hunden mentalt. Urenlighed kan også være en overspringshandling eller en reaktion på en situation, hvor hunden er utryg og ikke ved, hvordan den skal opføre sig. Det kan f.eks. være en tur til dyrlægen. Hunde, der aldrig er urenlige eller markerer inden døre, kan pludselig finde på at lette ben. Det er ikke fordi hunden er uartig, men fordi den stresser over en ukendt situation. Det samme kan gøre sig gældende for tæver, der pludseligt tisser på gulvet. Det er, som ejer, vores fornemmeste opgave at hjælpe vores hunde gennem disse situationer på bedste vis. Sørg for at hunden er godt aktiveret Hjælp den gennem stressende og uvante situationer Gør grundigt rent, hvis der skulle opstå uheld Hvis hunden er inde i en stresset periode, kan man også hjælpe hunden ved f.eks. at anvende feromoner til at lægge en dæmper på den stress, den er udsat for. Hvis en hund er stresset og utryg, er det vigtigt, at man sætter ind med adfærds-mæssige tiltag. Det vil sige, at man skal finde ud af, hvorfor hunden er stresset og utryg. Årsager til stress og utryghed kan være mange. Det er derfor vigtigt, at man tager kontakt til en fagperson, som er uddannet indenfor hundeadfærd, så man ikke forværrer problemet. Hos en sådan fagperson, kan man får nogle gode og brugbare råd om træning/adfærdsmodifikationer, som kan gøre hundens liv bedre. Derudover findes der også produkter som kan afhjælpe utryghed og stress hos hvalpe/voksne hunde. Et af disse produkter er et feromon, som udskilles af tæven, når hun er diegivende. Feromonerne, som er fremstillet i syntetisk form, kan med fordel anvendes til hvalpe fra den dag, de skifter nyt hjem i 8-ugers alderen. Undersøgelser har vist, at hvalpe, som er under påvirkning af feromoner, har nemmere ved at møde nye ting i socialiseringsperioden, og at de generelt er roligere ved møde med fremmede ting i op til et halvt år efter, at de er stoppet med at være under påvirkning af feromoner. Feromoner kan også anvendes til voksne hunde, der er utrygge ved f.eks. dyrlægebesøg eller i forbindelse med nytårsfyrværkeri. Feromoner fås som elektrisk diffusor, spray og halsbånd. Spørg din dyrlæge eller dyrehandel om yderligere information.

8 14 15 Rengøring vælg det rigtige rengøringsmiddel Som hvalpe-/hundeejer er der stor sandsynlighed for, at man på et tidspunkt skal gøre rent efter et uheld. Uanset om uheldet skyldes sygdom, stress eller er grundet en ung alder, skal der tages stilling til rengøringen. Man bør sætte sig ind i, om de rengøringsmidler man bruger, er sundhedsskadelige for hvalpen/hunden og for eventuelle børn, der kommer i gulvhøjde. Mange af de skrappe rengøringsmidler, der findes i de fleste husholdninger, kan indeholde stoffer, der kan give allergi, eksem, hjerteproblemer og hormonforstyrrelser og/eller er mistænkt for at fremkalde kræft og være skadelige for miljøet. Det er derfor meget vigtigt, at man kun bruger skrappe rengøringsmidler, når det er absolut nødvendigt. For at kunne vælge det bedst mulige rengøringsmiddel, er det vigtigt at vide, hvad det er, man skal gøre rent. I dette tilfælde vil det være urin. Hvad er urin? Urinstof (urea), er et farveløst og lugtfrit krystallisk stof, der dannes af ammoniak og kuldioxid og det kan virke lidt klæbrigt. Urokrom, et slutprodukt/pigment af hæmoglobin nedbrydningen, som er ansvarlig for urinens gule farve. Urinsyre, et biprodukt fra kroppens nedbrydning af puriner - en af byggestenen i cellernes arvemateriale (DNA), der indeholder svært opløselige saltkrystaller. Protein, som fremmer vækst af sygdomsfremkaldende bakterier. Almindelige rengøringsmidler Rengøringsmidler vil typisk fjerne urinstof og urokrom, men ikke urinsyren, hvorefter lugten vil vende tilbage. Mange rengøringsmidler indeholder desuden salmiak, som for hunde kan virke som en stimulator for markering. Desinfektionsmiddel Desinfektionsmiddel er kendt for at fjerne bakterier og dårlig lugt. Det kan dog være giftigt for dyr og mennesker, så husk endelig at skylle godt efter med rent vand, hvis du bruger denne type rengøring. Det skal oftest bruges i ufortyndet form for at kunne opløse de genstridige urinsyrekrystaller og herved øges den sundhedsmæssige risiko. Eddikesyre og husholdningseddike Hvis der anvendes en stærk koncentration af eddikesyre (over 25%), bliver det ætsende, og der bør derfor anvendes sikkerhedshandsker og briller. Almindelig husholdningseddike har en koncentration af eddikesyre, der svinger mellem 5-25% og bliver primært brugt til at opløse kalk og andre mineraliserede stoffer. Husholdningseddiken indeholder ikke nok syre til at kunne opløse urinsyrekrystaller. Specialprodukter Der findes produkter, der er specielt fremstillet til at rengøre og fjerne alle rester af urin. Man bør forholde sig kritisk til nogle af disse produkter, og sikre sig at de ikke indeholder kemikalier der er skadelige for mennesker og dyr. Man skal samtidig være opmærksom på om produktet reelt fjerner alle rester af urinen, eller om det ved hjælp af f.eks. parfume dækker over lugten. Det er vigtigt, at produktet nedbryder urinsyrekrystallerne, da det er den sværeste komponent i urinen at få opløst. Enzymbaserede rengøringsmidler, der primært består af bio-enzymer og som har en naturlig bio-enzymatisk formel er specielt udviklet til at spise de ellers sværtopløselige urinsyrekrystaller. Bio-enzymatisk rengøring er meget skånsomt for både dyr, mennesker og miljø. De indeholder ingen alkohol, ammoniak, syre, blege- eller slibemidler. Spørg din dyrlæge eller dyrehandel om yderligere information.

9 Tak! Vi siger tak til Fagveterinærsygeplejerske i klinisk etologi Fie Tiedemann, der har hjulpet os med at skrive denne brochure. 1. Kilder til afsnittet om renlighedstræning: Artikel Dyrekassen Danmark Af familiedyrskonsulent Betina Nygaard Bæk. Fagveterinærsygeplejerske i Etologi Fie Tiedemann. DcHbladet nr. 6, Af familiekonsulent Betina Nygaard Bæk. 2. Kilder til afsnittet om stress Effects of dog-appeasing pheromones on anxiety and fear in puppies during training and long-term socialization; Sagi Denenberg, DVM and Gary Landsberg, DVM, DACVB, JAVMA, Vol. 233, No. 12, December 15, Efficacy of dog-appeasing pheromone in reducing stress associated with social isolation in newly adopted puppies. E. Gaultier, DVM, MSc, DipECVBM, Veterinary Record, july 19, Kilder til afsnittet om sygdom og stress Stress, anxiety and aggression in dogs Andres Hallgren. Stressede hunde af Martina Nagel og Clarissa v. Reinhardt. Fag Veterinærsygeplejerske i Etologi : Fie Tidemann. Artikel på wwwceva.dk 4. Kilder til afsnittet om rengøring Sundhedslex.dk, Urine-off.dk, forbrugerkemi.dk. Suresh, Bala 2003, Acetic acid, Chemicals Economic Handbook SRI International, s Urine Off Langdyssen 5 Lisbjerg DK Aarhus N Tlf Fax Adaptil Ceva Animal Health A/S Ladegårdsvej 2 DK Vejle Tlf Fax Find os på facebook

ADFÆRDSPROBLEMER HOS HUNDE

ADFÆRDSPROBLEMER HOS HUNDE ADFÆRDSPROBLEMER HOS HUNDE I denne pjece kan du læse om symptomerne på nogle af de mest almindelige adfærdsproblemer, som hunde kan lide af og om, hvad du kan gøre for at forsøge at afhjælpe dem. Foto:

Læs mere

Alene hjemme problemer (separationsangst)

Alene hjemme problemer (separationsangst) Alene hjemme problemer (separationsangst) 2 Alene hjemme problemer (separationsangst) Hunden er fra naturens side et flokdyr, og føler sig derfor mest tryg sammen med familien. Hvis hunden selv kunne vælge,

Læs mere

DEN FØRSTE TID MED HUNDEN

DEN FØRSTE TID MED HUNDEN DEN FØRSTE TID MED HUNDEN Tillykke med din nye hund. I denne pjece kan du læse om, hvordan du bedst muligt byder din nye hund velkommen i dit hjem. Det er en stor omvæltning for din hund at komme til et

Læs mere

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Du er ikke alene Hjerteforeningen. 2009 Tekst: Helle Spindler, cand. psych., ph.d, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Grafisk

Læs mere

DEN GRØNLANDSKE SLÆDEHUND FRA HVALP TIL ARBEJDSHUND

DEN GRØNLANDSKE SLÆDEHUND FRA HVALP TIL ARBEJDSHUND DEN GRØNLANDSKE SLÆDEHUND FRA HVALP TIL ARBEJDSHUND VEJLEDNING I HUNDEHOLD 1 FORORD Her finder du information om hunde og hundehold fra hunden er født til den går på pension. Det er ikke forsøgt at give

Læs mere

AMNING. - en tryg start

AMNING. - en tryg start AMNING - en tryg start Indhold Tillykke med jeres barn 3 Hjælp hinanden 4 Lær barnet at kende 4 Barnets omstilling 5 Depoter med til de første dage 5 Mælken dannes allerede i graviditeten 6 Råmælken 7

Læs mere

Tidlig adfærdsmæssig udvikling 0-3 uger: 4-5 uger:

Tidlig adfærdsmæssig udvikling 0-3 uger: 4-5 uger: KATTENS ADFÆRD Nogle dyrearter fødes næsten færdige. De kan bevæge sig omkring og tage føde til sig kort tid efter fødslen. De har mest brug for deres mor til beskyttelse mod farer. Andre fødes totalt

Læs mere

Hvis hunden tigger om opmærksomhed

Hvis hunden tigger om opmærksomhed Hvis hunden tigger om opmærksomhed 1 Daglig kontakt og samvær med din hund er nødvendigt, for at hunden trives, men hvis hunden fi nder ud af, at den kan få din opmærksomhed ved at opføre sig på en bestemt

Læs mere

HELENS BOG OM Børn & Søvn

HELENS BOG OM Børn & Søvn HELENS BOG OM Børn & Søvn Sådan får du dit barn til at sove H e l e n L y n g H a n s e n KAPITEL 3 Du skal lære dit barns søvnrytme at kende Barnets søvn hænger sammen med dets døgnrytme. Derfor er det

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom DU ER IKKE ALENE Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Indhold DEL 1 Reaktioner 4 Nye tanker og følelser 4 Om oplevelser, tanker og følelser ved hjertekarsygdom At huske alt det praktiske

Læs mere

BLIV DIN EGEN OMSORGSFULDE FORÆLDER

BLIV DIN EGEN OMSORGSFULDE FORÆLDER BLIV DIN EGEN OMSORGSFULDE FORÆLDER BEHOV FOR SELVREALISERING At opnå sine mål. Realisere og udvikle specielle potentiale og kompetencer. Højdepunktsoplevelser, spiritualitet. BEHOV FOR ANERKENDELSE Alle

Læs mere

TIPS TIL NYE HUNDEEJERE

TIPS TIL NYE HUNDEEJERE 1. INDLEDNING Velkommen til Kreds 44 Vi vil som kreds gerne give et par tips til dig som hundefører (hf), som du kan anvende i dagligdagen med din hund. Der er taget udgangs punkt i Jan Fennells bog Hundelytteren

Læs mere

Når vi rammes af en voldsom hændelse

Når vi rammes af en voldsom hændelse Når vi rammes af en voldsom hændelse Håndbogen er udarbejdet som hjælp til dig, din famile og kollegaer. Når vi rammes af en voldsom hændelse En traumatisk hændelse er enhver begivenhed, der kan anses

Læs mere

Den gode oplevelse hos dyrlægen

Den gode oplevelse hos dyrlægen Den gode oplevelse hos dyrlægen Trygge dyrlægebesøg Din hund skal besøge dyrlægen/dyreklinikken mange gange i sin levetid. Ofte i forbindelse med sundhedstjek og vaccination, men også hvis den skulle gå

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

HVALPEN SKAL SOCIALISERES KORT FORTALT

HVALPEN SKAL SOCIALISERES KORT FORTALT HVALPEN SKAL SOCIALISERES KORT FORTALT www.dyrefondet.dk ... HVALPEN SKAL SOCIALISERES Foto: Dorte Schmidt HVALPEN SKAL socialiseres De første 16 uger i en hvalps liv er den vigtigste periode overhovedet,

Læs mere

?Ëc Uf dv_uvd fu :_dezefe W`c >Z]ZeÌcadj\`]`XZ #!!(

?Ëc Uf dv_uvd fu :_dezefe W`c >Z]ZeÌcadj\`]`XZ #!!( Indhold Forord.......................... 2 Udsendelsen betyder nye oplevelser......... 3 Hverdagen ændrer sig.................. 3 Den fremmede kultur.................. 3 Klima..........................

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Hestens holdning Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Hestens holdning Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Hestens holdning Af Henrik Johansen Hesten skal altid arbejde i en holdning, hvor det er fysisk muligt for den at udføre det, vi forlanger af den. Hesten må altså ikke på nogen

Læs mere

Gode råd til dig, der har en teenager

Gode råd til dig, der har en teenager Gode råd til dig, der har en teenager Indhold Vær enige... 3 Brug hinanden... 3 Alle de andre må!... 4 Sladder... 5 Rygter... 5 Nu vi taler om aftaler... 6 Aftaler mellem forældre i klassen... 6 Klasseaftaler

Læs mere

Hund og børn. Lær hunden børnesprog

Hund og børn. Lær hunden børnesprog Hund og børn Hund og børn Ifølge Danmarks Statistik har ca. 450.000 danske familier hund, og i en stor del af disse familier er der børn. Der findes ikke nogen specielt børneegnede racer, men nogle racer

Læs mere

11 HVORDAN MESTRER VI TAB?

11 HVORDAN MESTRER VI TAB? 76 SORG - NÅR ÆGTEFÆLLEN DØR I DEL 1 I OM SORG 11 HVORDAN MESTRER VI TAB? Mestring handler om, hvordan vi håndterer de problemer og udfordringer, vi møder. I dette kapitel oversætter vi nogle gange mestring

Læs mere

Prokrastineringsformlen i praksis. Afviklet arbejde. Udnyttet tid

Prokrastineringsformlen i praksis. Afviklet arbejde. Udnyttet tid Figur fra Dansen på deadline side 52 slut Afviklet arbejde halvdelen Udnyttet tid om prokrastineringsformlen bliver det forhåbentlig lettere for dig at undersøge, hvad det er, der skaber problemer, når

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

HVAD SKER DER, NÅR MAN HOLDER OP MED AT RYGE?

HVAD SKER DER, NÅR MAN HOLDER OP MED AT RYGE? KAPITEL 6: HVAD SKER DER, NÅR MAN HOLDER OP MED AT RYGE? Flere og flere rygere vælger at stoppe med ryge - heldigvis for dem. Men det er ikke let, og det kan kræve stor selvdisciplin og udholdenhed at

Læs mere

PÅ TOLV UGER ELLER MER

PÅ TOLV UGER ELLER MER STRESSFRI PÅ TOLV UGER ELLER MER Af Majken Matzau og Christina Bølling People spresss forord VI KAN LIGE så godt sige det, som det er: Stress er kommet for at blive. I de sidste ti år er antallet af stressramte

Læs mere

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid.

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid. 95 14 STØTTE OVER TID Det tager tid at erkende, at ægtefællen er død og indrette sig i det nye liv. Derfor ønsker efterladte støtte over tid, en vedholdende opmærksomhed og interesse fra omgangskredsen.

Læs mere

DEPRESSION og BIPOLAR LIDELSE. Symptomer, behandling og hvad man selv kan gøre, også som pårørende. DepressionsForeningen

DEPRESSION og BIPOLAR LIDELSE. Symptomer, behandling og hvad man selv kan gøre, også som pårørende. DepressionsForeningen DEPRESSION og BIPOLAR LIDELSE Symptomer, behandling og hvad man selv kan gøre, også som pårørende DepressionsForeningen INDLEDNING 3 Indhold Om depression og bipolar lidelse....3 Depression Sådan opleves

Læs mere