HJÆLP DIN HVALP & HUND TIL RENLIGHED TIPS OG GODE RÅD

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HJÆLP DIN HVALP & HUND TIL RENLIGHED TIPS OG GODE RÅD"

Transkript

1 HJÆLP DIN HVALP & HUND TIL RENLIGHED TIPS OG GODE RÅD Se mere på ceva.dk eller urine-off.dk

2 2 3 Denne brochure er udarbejdet med det formål at hjælpe hvalpe/ hundeejere. Vi vil forsøge at afdække de mest gængse problemområder og komme med vejledning og råd til, hvordan disse takles bedst muligt. Brochuren er udarbejdet af Urine Off Danmark og CEVA Animal Health A/S. Indhold Renlighedstræning tips og gode råd 4 Kønsmodning og markering 8 information og forebyggelse Sygdom og stress hvad kan føre 10 til urenlighed og hvordan håndteres problemet bedst Rengøring information og sikkerhed 14

3 4 5 Renlighedstræning og adfærd tips og gode råd At gøre sin hvalp renlig er ofte det første store træningsarbejde, man som hvalpeejer skal i gang med. Træning er det korrekte ord en hvalp bliver ikke renlig af sig selv den skal lære, hvor den må besørge, og hvor den ikke må. Lad det være sagt med det samme, hvor hurtigt hvalpen bliver renlig, afhænger i høj grad af, hvor intensivt ejeren træner. Jo færre uheld indenfor, jo hurtigere forstår hvalpen, at det er udenfor, man besørger. Når man får sin hvalp hjem, er renlighedstræning nyt og ukendt. I starten vil hvalpen formentlig bare sætte sig hvor som helst og gøre det, den skal. Derfor er det en god ide, som ejer, at være meget opmærksom på hvalpen og de signaler, den sender. Toiletbesøg foregår udenfor Efterhånden som man lærer sin hvalp at kende, begynder man at kunne se, hvornår den trænger til et toiletbesøg. Typisk trækker den sig lidt væk og begynder at snuse rundt i hjørnerne. Så er det, man skal være hurtig; kalde på hvalpen og få den med ud. Giv hvalpen lidt tid og snart vil den begynde at snuse efter et passende sted at besørge. Husk at rose hvalpen, hver gang den besørger udenfor. Visitkort eller spændende omgivelser? Mange hvalpe tøver med at besørge på gåturen, og nogle holder sig til de kommer hjem i haven, eller endda helt ind i huset igen. Det kan skyldes, at når hvalpen besørger, betragtes efterladenskaberne som visitkort fra hvalpen til nabolagets øvrige hunde. En lille hvalp kan føle sig meget sårbar eller ligefrem utryg, hvis den skal smide om sig med visitkort i en stor og fremmed verden. Derfor ser man nogle gange, at hvalpen holder sig, til den kommer hjem i trygge omgivelser. Andre hvalpe kan være så optaget af omverdenen, at de helt overhører trangen til at besørge. Så er det først, når hvalpen kommer hjem, hvor der ikke sker så meget, at behovet vender tilbage. Sæt vækkeuret Det er ikke alle hvalpe, der kan holde sig en hel nat, og man får hurtigere gjort den renlig ved at sørge for, at den kommer ud og besørger i løbet af natten. Undgå at lege med hvalpen og geare den op, den skulle helst kunne falde til ro hurtigt igen, så den lærer, at om natten er der ro. Jo færre smuttere, jo hurtigere får man en renlig hvalp.

4 6 7 Stimuli Respons (savl) Stimuli Respons (ingen savl) 1. Før betingning 2. Før betingning Stimuli Respons (savl) Stimuli Respons (savl) 3. Under betingning Betinget adfærd Hunden vil automatisk forbinde klokken med mad, hvis den har hørt lyden nok gange i forbindelse med, at den er blevet 4. Efter betingning fodret. På samme måde vil kommandoen tis skabe tissetrang hos hunden, hvis den har hørt det hver gang den har tisset. Gode råd til renlighedstræning Luft hvalpen hver gang den har spist, sovet, leget eller drukket. Hvis hvalpen snuser meget rundt kan det være, den leder efter et sted at besørge. Gør grundigt rent efter hvert uheld. Undgå sundhedsskadelige produkter som f.eks. meget stærke og syreholdige rengøringsmidler. Brug aldrig aviser eller andet underlag. Dette forlænger renlighedstræningen, da hvalpen så tror, at det er okay at besørge indenfor. Skæld aldrig hvalpen ud, når den har haft et uheld. Dette skaber unødvendige konflikter og frustration hos både hvalpen og dig. Du risikerer, at hvalpen bliver utryg ved dig og derfor ikke vil besørge, når du er til stede. Samtidig øger du hvalpens lyst til at gemme sig, når den skal besørge, i stedet for at give tegn. Disponer mad og vand. Som hovedregel bør hvalpen altid have adgang til frisk vand, men det kan dog være en fordel at tage vandet fra den, ca. 30 min før I går i seng. Dermed sænker du risikoen for, at hvalpens blære er fyldt inden natten. Det samme gælder for hvalpens måltider. Sørg for at have en god rutine, så du har nogenlunde styr på, hvornår hvalpen har spist. Det gør det lettere at vide, hvornår din hvalp skal ud. Vis din hvalp rundt i haven eller på ruten, mens det er lyst så skaber du mere tryghed, til når det bliver mørkt, og hvalpen skal besørge. Husk at være tålmodige, hvalpe bliver let afledt i deres adfærd, og de mister hurtigt fokus. Sæt en kommando på f.eks. ud og tis, skynd dig eller bare tis. Det vil komme dig til gode senere i hvalpens liv, da det bliver en betinget adfærd. Når hunden hører ordet tis vil den automatisk føle tissetrang. Dette kommer man kun frem til ved at holde fast i træningen og ved at være tålmodig.

5 8 9 Kønsmodning og markering Information og forebyggelse Det er forskelligt fra race til race og fra hund til hund, hvornår kønsmodningen indtræffer. Gennemsnitligt ligger kønsmodningen omkring 7-10 måneders alderen. Hos små hunde kan kønsmodningen ligge tidligere og de store hunde kan være helt op til måneder, før de bliver kønsmodne. Det er ikke usædvanligt, at hunden kan finde på at bide ting i stykker, glemme at være renlig og pludselig ikke kan være alene under kønsmodningen. Der er altså intet i vejen med hunden, når dens adfærd ændres i denne periode. Du kan undgå mange problemstillinger, hvis du er opmærksom, vedholdende, tålmodig og en anelse overbærende i denne periode. Hos tæven betyder kønsmodningen, at hun gør sig klar til sin første løbetid. Tæverne kan blive meget påvirkede af hormonerne og virke psykisk ustabile. De kan blive bange for velkendte ting, blive urenlige og de kan glemme ting, de har lært. Det går over igen, og det er vigtigt, at man i denne periode tager særlig hensyn til tæven. Begynd ikke på nye øvelser, men giv hende i stedet en masse kendte kommandoer/øvelser. Hos hanhunden vil det tydeligste tegn på kønsmodning være det karakteristiske lette ben, men også hos hanhundene sker der mange ændringer i hormonerne. Hanhundens lyst til at udforske verden kan også give problemer med f.eks. indkald. Det er vigtigt med gode faste rutiner, og som hos tæven bør man holde sig til de kendte øvelser. Lige som med hvalpen, er det vigtigt, at man lærer sin hanhund, at markering kun finder sted udenfor. Det tager omkring et par måneder før hormonerne er stabiliseret igen, og hunden finder tilbage i balance. Det er vigtigt ikke at blive frustreret og gal på hunden i denne periode. Hvis man oplever urenlighed, alene hjemme problemer eller andre udfordringer, kan man trøste sig med, at det går over igen. Fysisk kønsmodning Hundens udvikling kan deles ind i perioder. Fysisk kønsmodning er perioden 7-10 mdr. Hundens teenage periode Problemperiode løbetid/lette ben Hormoner i kog Udforskningstrang mod omverdenen Svingende koncentrationsevne Lyst til fysisk udfoldelse Ingen selvkontrol Den fysiske kønsmodning giver ofte anledning til frustration hos unghundene, men tålmodig, kærlighed og vedholdenhed betaler sig.

6 10 11 Sygdom og stress hvad kan føre til urenlighed og hvordan håndteres problemet bedst Urenlighed hos både hvalpen og den voksne hund kan skyldes flere ting. Det første man skal udelukke er, om der er noget fysisk galt med hunden. Det kan f.eks. være blærebetændelse eller en anden form for urinvejsinfektion. Det kan forårsage, at hunden får svært ved at holde sig og derfor kan komme til at sjat-tisse. En infektion i kroppen og/eller medicinering kan også give øget drikkelyst, som bevirker, at hunden skal tisse oftere end normalt. Hvis hunden sjat-tisser, skal man kontakte sin dyrlæge. Sygdomme, som er hormonrelaterede, kan også føre til urenlighed. Eksempelvis kan nævnes forstørret prostata hos hanhundene og inkontinens eller livmoderbetændelse hos tæven. Når man har sikret sig, at der ikke er noget fysisk galt med hunden, kan man tænke i andre baner og behandle problemet som et adfærdsproblem. Der er kommet mere fokus på problemet med stressede hunde. For nogen lyder det måske underligt, at hunden f.eks. kan få stress af at være understimuleret. Men hunden er et flokdyr, der har behov for selskab, frihed og aktivitet, og derfor er det ikke så underligt, at hunde, som er understimulerede, ofte er stressede. For meget eller forkert aktivering kan også stresse hunden. Mange mennesker kender til det, at blive stressede eller irritable af ikke at have noget at give sig til. Det samme gør sig gældende for hunden. Ligesom mennesker har hunden brug for at få opfyldt nogle basale behov for at få et meningsfyldt og godt liv. Behovene kan svinge fra hund til hund, og det er derfor vigtigt, at man som ejer, tager ansvar og sætter sig ind i sin hunds behov. Her er både fysisk og mental træning en meget vigtig faktor. Gode gåture, træning og leg kan være med til at give hunden mere ro.

7 12 13 Stress kan føre til urenlighed Urenlighed kan blive en dårlig vane udløst af kedsomhed, utryghed, konflikter mm. Stress og rastløshed kan bevirke en hurtigere gennemgang af mad og væske, også kaldet stressmave, og kan derfor, gøre det svært for hunden at holde sig i længere tid. Man kan forsøge at forebygge stress ved at gøre hunden både fysisk og mentalt træt. Der findes en del forskelligt aktivitetslegetøj, der kan beskæftige og udfordre hunden mentalt. Urenlighed kan også være en overspringshandling eller en reaktion på en situation, hvor hunden er utryg og ikke ved, hvordan den skal opføre sig. Det kan f.eks. være en tur til dyrlægen. Hunde, der aldrig er urenlige eller markerer inden døre, kan pludselig finde på at lette ben. Det er ikke fordi hunden er uartig, men fordi den stresser over en ukendt situation. Det samme kan gøre sig gældende for tæver, der pludseligt tisser på gulvet. Det er, som ejer, vores fornemmeste opgave at hjælpe vores hunde gennem disse situationer på bedste vis. Sørg for at hunden er godt aktiveret Hjælp den gennem stressende og uvante situationer Gør grundigt rent, hvis der skulle opstå uheld Hvis hunden er inde i en stresset periode, kan man også hjælpe hunden ved f.eks. at anvende feromoner til at lægge en dæmper på den stress, den er udsat for. Hvis en hund er stresset og utryg, er det vigtigt, at man sætter ind med adfærds-mæssige tiltag. Det vil sige, at man skal finde ud af, hvorfor hunden er stresset og utryg. Årsager til stress og utryghed kan være mange. Det er derfor vigtigt, at man tager kontakt til en fagperson, som er uddannet indenfor hundeadfærd, så man ikke forværrer problemet. Hos en sådan fagperson, kan man får nogle gode og brugbare råd om træning/adfærdsmodifikationer, som kan gøre hundens liv bedre. Derudover findes der også produkter som kan afhjælpe utryghed og stress hos hvalpe/voksne hunde. Et af disse produkter er et feromon, som udskilles af tæven, når hun er diegivende. Feromonerne, som er fremstillet i syntetisk form, kan med fordel anvendes til hvalpe fra den dag, de skifter nyt hjem i 8-ugers alderen. Undersøgelser har vist, at hvalpe, som er under påvirkning af feromoner, har nemmere ved at møde nye ting i socialiseringsperioden, og at de generelt er roligere ved møde med fremmede ting i op til et halvt år efter, at de er stoppet med at være under påvirkning af feromoner. Feromoner kan også anvendes til voksne hunde, der er utrygge ved f.eks. dyrlægebesøg eller i forbindelse med nytårsfyrværkeri. Feromoner fås som elektrisk diffusor, spray og halsbånd. Spørg din dyrlæge eller dyrehandel om yderligere information.

8 14 15 Rengøring vælg det rigtige rengøringsmiddel Som hvalpe-/hundeejer er der stor sandsynlighed for, at man på et tidspunkt skal gøre rent efter et uheld. Uanset om uheldet skyldes sygdom, stress eller er grundet en ung alder, skal der tages stilling til rengøringen. Man bør sætte sig ind i, om de rengøringsmidler man bruger, er sundhedsskadelige for hvalpen/hunden og for eventuelle børn, der kommer i gulvhøjde. Mange af de skrappe rengøringsmidler, der findes i de fleste husholdninger, kan indeholde stoffer, der kan give allergi, eksem, hjerteproblemer og hormonforstyrrelser og/eller er mistænkt for at fremkalde kræft og være skadelige for miljøet. Det er derfor meget vigtigt, at man kun bruger skrappe rengøringsmidler, når det er absolut nødvendigt. For at kunne vælge det bedst mulige rengøringsmiddel, er det vigtigt at vide, hvad det er, man skal gøre rent. I dette tilfælde vil det være urin. Hvad er urin? Urinstof (urea), er et farveløst og lugtfrit krystallisk stof, der dannes af ammoniak og kuldioxid og det kan virke lidt klæbrigt. Urokrom, et slutprodukt/pigment af hæmoglobin nedbrydningen, som er ansvarlig for urinens gule farve. Urinsyre, et biprodukt fra kroppens nedbrydning af puriner - en af byggestenen i cellernes arvemateriale (DNA), der indeholder svært opløselige saltkrystaller. Protein, som fremmer vækst af sygdomsfremkaldende bakterier. Almindelige rengøringsmidler Rengøringsmidler vil typisk fjerne urinstof og urokrom, men ikke urinsyren, hvorefter lugten vil vende tilbage. Mange rengøringsmidler indeholder desuden salmiak, som for hunde kan virke som en stimulator for markering. Desinfektionsmiddel Desinfektionsmiddel er kendt for at fjerne bakterier og dårlig lugt. Det kan dog være giftigt for dyr og mennesker, så husk endelig at skylle godt efter med rent vand, hvis du bruger denne type rengøring. Det skal oftest bruges i ufortyndet form for at kunne opløse de genstridige urinsyrekrystaller og herved øges den sundhedsmæssige risiko. Eddikesyre og husholdningseddike Hvis der anvendes en stærk koncentration af eddikesyre (over 25%), bliver det ætsende, og der bør derfor anvendes sikkerhedshandsker og briller. Almindelig husholdningseddike har en koncentration af eddikesyre, der svinger mellem 5-25% og bliver primært brugt til at opløse kalk og andre mineraliserede stoffer. Husholdningseddiken indeholder ikke nok syre til at kunne opløse urinsyrekrystaller. Specialprodukter Der findes produkter, der er specielt fremstillet til at rengøre og fjerne alle rester af urin. Man bør forholde sig kritisk til nogle af disse produkter, og sikre sig at de ikke indeholder kemikalier der er skadelige for mennesker og dyr. Man skal samtidig være opmærksom på om produktet reelt fjerner alle rester af urinen, eller om det ved hjælp af f.eks. parfume dækker over lugten. Det er vigtigt, at produktet nedbryder urinsyrekrystallerne, da det er den sværeste komponent i urinen at få opløst. Enzymbaserede rengøringsmidler, der primært består af bio-enzymer og som har en naturlig bio-enzymatisk formel er specielt udviklet til at spise de ellers sværtopløselige urinsyrekrystaller. Bio-enzymatisk rengøring er meget skånsomt for både dyr, mennesker og miljø. De indeholder ingen alkohol, ammoniak, syre, blege- eller slibemidler. Spørg din dyrlæge eller dyrehandel om yderligere information.

9 Tak! Vi siger tak til Fagveterinærsygeplejerske i klinisk etologi Fie Tiedemann, der har hjulpet os med at skrive denne brochure. 1. Kilder til afsnittet om renlighedstræning: Artikel Dyrekassen Danmark Af familiedyrskonsulent Betina Nygaard Bæk. Fagveterinærsygeplejerske i Etologi Fie Tiedemann. DcHbladet nr. 6, Af familiekonsulent Betina Nygaard Bæk. 2. Kilder til afsnittet om stress Effects of dog-appeasing pheromones on anxiety and fear in puppies during training and long-term socialization; Sagi Denenberg, DVM and Gary Landsberg, DVM, DACVB, JAVMA, Vol. 233, No. 12, December 15, Efficacy of dog-appeasing pheromone in reducing stress associated with social isolation in newly adopted puppies. E. Gaultier, DVM, MSc, DipECVBM, Veterinary Record, july 19, Kilder til afsnittet om sygdom og stress Stress, anxiety and aggression in dogs Andres Hallgren. Stressede hunde af Martina Nagel og Clarissa v. Reinhardt. Fag Veterinærsygeplejerske i Etologi : Fie Tidemann. Artikel på wwwceva.dk 4. Kilder til afsnittet om rengøring Sundhedslex.dk, Urine-off.dk, forbrugerkemi.dk. Suresh, Bala 2003, Acetic acid, Chemicals Economic Handbook SRI International, s Urine Off Langdyssen 5 Lisbjerg DK Aarhus N Tlf Fax Adaptil Ceva Animal Health A/S Ladegårdsvej 2 DK Vejle Tlf Fax Find os på facebook

Hvis hunden tigger om opmærksomhed

Hvis hunden tigger om opmærksomhed Hvis hunden tigger om opmærksomhed 1 Daglig kontakt og samvær med din hund er nødvendigt, for at hunden trives, men hvis hunden fi nder ud af, at den kan få din opmærksomhed ved at opføre sig på en bestemt

Læs mere

ADFÆRDSPROBLEMER HOS HUNDE

ADFÆRDSPROBLEMER HOS HUNDE ADFÆRDSPROBLEMER HOS HUNDE I denne pjece kan du læse om symptomerne på nogle af de mest almindelige adfærdsproblemer, som hunde kan lide af og om, hvad du kan gøre for at forsøge at afhjælpe dem. Foto:

Læs mere

Den første tid med hunden

Den første tid med hunden Den første tid med hunden 1 Tillykke med din nye hund. Det er en stor omvæltning for din hund at komme til et nyt hjem, især hvis den er hvalp og kommer lige fra sin moder og sine kuldsøskende. Nedenfor

Læs mere

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering.

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering. Socialisering - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt Skrevet af Eksamineret Hundeadfærdsinstruktør & -specialist Ane Weinkouff WEINKOUFF HUNDEADFÆRDSCENTER Hunden har et medført socialt behov Socialisering

Læs mere

DEN FØRSTE TID MED HUNDEN

DEN FØRSTE TID MED HUNDEN DEN FØRSTE TID MED HUNDEN Tillykke med din nye hund. I denne pjece kan du læse om, hvordan du bedst muligt byder din nye hund velkommen i dit hjem. Det er en stor omvæltning for din hund at komme til et

Læs mere

Alene hjemme problemer (separationsangst)

Alene hjemme problemer (separationsangst) Alene hjemme problemer (separationsangst) 2 Alene hjemme problemer (separationsangst) Hunden er fra naturens side et flokdyr, og føler sig derfor mest tryg sammen med familien. Hvis hunden selv kunne vælge,

Læs mere

Den gode oplevelse hos dyrlægen

Den gode oplevelse hos dyrlægen Den gode oplevelse hos dyrlægen Trygge dyrlægebesøg Din hund skal besøge dyrlægen/dyreklinikken mange gange i sin levetid. Ofte i forbindelse med sundhedstjek og vaccination, men også hvis den skulle gå

Læs mere

Gode råd til kattens adfærd

Gode råd til kattens adfærd Gode råd til kattens adfærd Adfærdsproblemer hos katte Ind imellem udvikler kattens adfærd sig til at blive et problem for familien. Det kan være frustrerende, at katten pludselig bliver urenlig eller

Læs mere

Opdrætteren bør være åben og interesseret i at svare uddybende på dine spørgsmål.

Opdrætteren bør være åben og interesseret i at svare uddybende på dine spørgsmål. Hvalpen flytter ind Hvalpen flytter ind Når hvalpen skal flytte fra mor og kuldsøskende til sit nye hjem, er det en kæmpe omvæltning. På de følgende sider følger vejledning og gode råd til, hvordan du

Læs mere

Dyrespecialisten Sådan får du succes med din hund nemt og enkelt

Dyrespecialisten Sådan får du succes med din hund nemt og enkelt Aktiveringsplan Vi har lavet en aktiveringsplan for Vovse idet vi ønsker at stimulere Vovse s behov som hund således at Vovse ikke lider afsavn i forhold til de grundlæggende behov hunde har. Dette vil

Læs mere

HVALPEN SKAL SOCIALISERES KORT FORTALT

HVALPEN SKAL SOCIALISERES KORT FORTALT HVALPEN SKAL SOCIALISERES KORT FORTALT www.dyrefondet.dk ... HVALPEN SKAL SOCIALISERES Foto: Dorte Schmidt HVALPEN SKAL socialiseres De første 16 uger i en hvalps liv er den vigtigste periode overhovedet,

Læs mere

Sporarbejde for begyndere. Jeg vil her forklare alle trin, der er nødvendige, for at uddanne en hund til sporarbejde.

Sporarbejde for begyndere. Jeg vil her forklare alle trin, der er nødvendige, for at uddanne en hund til sporarbejde. Sporarbejde for begyndere Sakset fra nettet, oversat fra tysk af Finn Kristiansen Jeg vil her forklare alle trin, der er nødvendige, for at uddanne en hund til sporarbejde. Det er fuldstændig underordnet

Læs mere

Tekst Svar Antal. Køn: Han 35,37% Tæve 64,63% 4. Er dette din første pudel? Ja 32,93% Nej 67,07%

Tekst Svar Antal. Køn: Han 35,37% Tæve 64,63% 4. Er dette din første pudel? Ja 32,93% Nej 67,07% Sundhedsundersøgelses i Pudelklubben Tekst Svar Antal 1. Hundens fødselsår: 1988-2009 Køn: Han 35,37% Tæve 64,63% 2. Størrelse på hunden: Ikke oplyst 2,44% Dværg 26,83% Mellem 31,71% Stor 28,05% Toy 10,98%

Læs mere

HVIS HUNDEN ER AGGRESSIV

HVIS HUNDEN ER AGGRESSIV HVIS HUNDEN ER AGGRESSIV Mange hunde bliver aflivet, fordi de har snappet efter eller bidt personer i familien, fremmede mennesker eller andre hunde. Nedenfor vil vi fortælle dig lidt om aggressiv adfærd,

Læs mere

En god start med din nye kat

En god start med din nye kat En god start med din nye kat Ny kat i hjemmet At få en kat i familien er dejligt for alle parter. Og der vil ikke gå lang tid, før den lille ny har indtaget sin plads i familien. Der er dog et par ting,

Læs mere

LEG. med din hund. - masser af sjove lege

LEG. med din hund. - masser af sjove lege ISBN-978-87-7857-702-3 Christina Sondermann SABINE BRUNS MARCUS WOLFF HUNDE- FRISBEE Fra den første skive til freestyle LEG med din hund - masser af sjove lege Fællesaktiviteter menneske og hund glæder

Læs mere

SÅDAN PASSER DU DIN HUND GENEREL PASNINGSVEJLEDNING

SÅDAN PASSER DU DIN HUND GENEREL PASNINGSVEJLEDNING SÅDAN PASSER DU DIN HUND GENEREL PASNINGSVEJLEDNING Når du får din hund hjem For at give din hund den bedste start, har du naturligvis sørget for at have mindst 2 ugers ferie. Den første uge bruger hunden

Læs mere

KØNSMODNING OG NEUTRALISERING AF KATTE

KØNSMODNING OG NEUTRALISERING AF KATTE KØNSMODNING OG NEUTRALISERING AF KATTE Det er vigtigt, at du tager ansvar for dine katte. Det betyder blandt andet, at du får dem neutraliseret, hvis de enten lever som udekatte, eller du har flere katte

Læs mere

Impulskontrol for fuglehunde

Impulskontrol for fuglehunde Impulskontrol for fuglehunde Spanielskolen Steen Stenild 3 typer fuglehunde Efterskuds hunde retrivere Stødende hunde spaniels Stående hunde hønsehunde, settere, pointere osv. Vores mål Den stødende hund

Læs mere

INTERNATHUND EL. OMPLACERINGSHUND

INTERNATHUND EL. OMPLACERINGSHUND INTERNATHUND EL. OMPLACERINGSHUND SKAL, SKAL IKKE? & HVAD BØR DU TÆNKE PÅ? INDHOLDSFORTEGNELSE Forord.... 4 Myte om internathunde... 5 Trin 1 Inden du tager på internat... 7 - Har du det der skal til?.

Læs mere

Aktiv weekend på Ærø med jeres hunde

Aktiv weekend på Ærø med jeres hunde 1 Aktiv weekend på Ærø med jeres hunde Kære alle, Vi vil gerne invitere Danmarks hundefolk til et eksklusivt ophold på vores dejlige ø under afslappede former, hvor I samtidig selv kan bestemme hvor aktiv

Læs mere

Hund og børn. Lær hunden børnesprog

Hund og børn. Lær hunden børnesprog Hund og børn Hund og børn Ifølge Danmarks Statistik har ca. 450.000 danske familier hund, og i en stor del af disse familier er der børn. Der findes ikke nogen specielt børneegnede racer, men nogle racer

Læs mere

EKSEM EKSEM. og behandling er stort set de samme for alle typer eksem.

EKSEM EKSEM. og behandling er stort set de samme for alle typer eksem. Eksem EKSEM Eksem er en kløende hudlidelse, som kan optræde overalt på kroppen. Det er en slags betændelsestilstand i huden, der ikke skyldes bakterier. Huden bliver rød og hævet, og måske er der små vandblærer.

Læs mere

Kennel Iskama hobbyopdræt af Engelsk Cocker Spaniel Kvalitet frem for kvantitet

Kennel Iskama hobbyopdræt af Engelsk Cocker Spaniel Kvalitet frem for kvantitet Kennel Iskama hobbyopdræt af Engelsk Cocker Spaniel Kvalitet frem for kvantitet PRAKTISKE OPLYSNINGER 1. Hvalpen har fået 2 x ormekur 5 og 7 uger gammel. 2. Hvalpen bliver undersøgt og vaccineret af dyrlæge

Læs mere

Spørgeskema, adfærdsproblemer hund

Spørgeskema, adfærdsproblemer hund Spørgeskema, adfærdsproblemer hund Ejeroplysninger: Dato: Navn: Adresse: Telefon: Hvor mange medlemmer består familien af: Skriv navne og alder på alle: Har du haft hund før? Ja hvilken race? Har du andre

Læs mere

SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE

SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE FYSISK SUNDHED AUGUST 2013 SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE Spis sund mad, se mindre TV, bevæg dig, sov godt, lav en klar aftale om alkohol med dine forældre og hold dig fra rygning. Spis

Læs mere

Besøg vores hjemmeside www.ceva.dk

Besøg vores hjemmeside www.ceva.dk 1 Ceva Animal Health A/S Ladegårdsvej 2 7100 Vejle Tlf. 7020 0283 cevadanmark@ceva.com www.ceva.dk 2 INDHOLD feromoner og Feliway 3 Hvad er feromoner? 3 Hvad er Feliway? 3 Hvordan anvendes feromoner til

Læs mere

Hvad er stress? skal bare lige Oplever du stress, vil jeg først og fremmest give dig et håb

Hvad er stress?  skal bare lige Oplever du stress, vil jeg først og fremmest give dig et håb Hvad er stress? Kender du til at gå rundt om dig selv og sige, at du har travlt og ikke kan nå alt det, du skal og gerne vil?! Bliver du mere fortravlet over at skulle holde fri?! Når vi stresser eller

Læs mere

Porfyriforeningen i Danmark

Porfyriforeningen i Danmark Porfyriforeningen i Danmark På foreningens hjemmeside, www.porfyriforeningen.dk kan du tilmelde dig, læse mere om foreningen og få adgang til porfyriforum. Denne pjece indeholder information om de mest

Læs mere

UNDGÅ UNØDVENDIGE KEMIKALIER I DIN HVERDAG STOF TIL EFTERTANKE FAKTA OM HORMONFORSTYRRENDE STOFFER

UNDGÅ UNØDVENDIGE KEMIKALIER I DIN HVERDAG STOF TIL EFTERTANKE FAKTA OM HORMONFORSTYRRENDE STOFFER UNDGÅ UNØDVENDIGE KEMIKALIER I DIN HVERDAG STOF TIL EFTERTANKE FAKTA OM HORMONFORSTYRRENDE STOFFER Vi ved stadig kun lidt om, i hvilket omfang de hormonforstyrrende stoffer i vores omgivelser kan påvirke

Læs mere

Kroniske smerter. Patientinformation. Fysioterapi og smerteklinik Tagtækkervej 8, 5.sal 5230 Odense M 66 104100. www.fysioterapiogsmerteklinik.

Kroniske smerter. Patientinformation. Fysioterapi og smerteklinik Tagtækkervej 8, 5.sal 5230 Odense M 66 104100. www.fysioterapiogsmerteklinik. Kroniske smerter Patientinformation Fysioterapi og smerteklinik Tagtækkervej 8, 5.sal 5230 Odense M 66 104100 www.fysioterapiogsmerteklinik.dk Kroniske smerter en svær lidelse Smertens mange former Alle

Læs mere

DRK s Træningsudvalg Instruktørdag med Irene Jarnved 08.02.14

DRK s Træningsudvalg Instruktørdag med Irene Jarnved 08.02.14 DRK s Træningsudvalg Instruktørdag med Irene Jarnved 08.02.14 Irene Jarnved har de sidste 20 25 år arbejde med hunde, og de seneste 15 år haft focus på jagthunde. Hun har selv ft. Spaniels.. Indlæringsmekaninsmer

Læs mere

Stresscoaching. Den hurtigste og mest effektive metode til et liv uden stress. Specialist i stresscoaching, stressbehandling og stresshåndtering

Stresscoaching. Den hurtigste og mest effektive metode til et liv uden stress. Specialist i stresscoaching, stressbehandling og stresshåndtering Stresscoaching Forebyg Stress Stress Coaching Team Den hurtigste og mest effektive metode til et liv uden stress Specialist i stresscoaching, stressbehandling og stresshåndtering Mange tror, at stress

Læs mere

Børn og hunde KORT FORTALT. www.dyrefondet.dk

Børn og hunde KORT FORTALT. www.dyrefondet.dk Børn og hunde KORT FORTALT www.dyrefondet.dk KORT FORTALT... FOTO: POPA SORIN DREAMSTIME Børn og hunde - kort fortalt Af Fagveterinærsygeplejerske i klinisk etologi & hundeadfærdsinstruktør Caroline Holse.

Læs mere

Tillykke MED DIN TOLLERHVALP

Tillykke MED DIN TOLLERHVALP Tillykke MED DIN TOLLERHVALP Dansk Nova Scotia Duck Tolling Retriever Klub er specialklubben for tollere. Du kan læse mere om klubben og indmelde dig på www.tollerklubben.dk Du er nu den heldige ejer af

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Søvnproblemer er der en naturlig løsning? www.nomedica.dk

Indholdsfortegnelse. Søvnproblemer er der en naturlig løsning? www.nomedica.dk 5 Indholdsfortegnelse Forord 9 Indledning 10 DEL I Får du nok søvn? 12 DEL II Nok og god søvn... hver nat 20 1. Bedre helbred kan give bedre søvn 21 2. Tab dig, hvis du er svært overvægtig 22 3. Regelmæssig

Læs mere

visualisering & Afhjælp angst 3 effektive øvelser

visualisering & Afhjælp angst 3 effektive øvelser visualisering & LIVS K VALI T E T Afhjælp angst OG NERV Ø SI T E T 3 effektive øvelser p r o f e s s o r, c a n d. p syc h., d r. m e d. B o bb y Z a c h a r i a e Ro s i n a n te ANGSTTILSTANDE Man skelner

Læs mere

Forudsigelige regler og rutiner

Forudsigelige regler og rutiner 1 Forudsigelige regler og rutiner Der findes vidt forskellige opdragelsesstile, der spænder lige fra det meget strikse med kæft trit og retning til det helt laissez faire, hvor alt er tilladt. Man kan

Læs mere

Kommunikation mellem dig og din hest

Kommunikation mellem dig og din hest Kommunikation mellem dig og din hest Heste og mennesker er to meget forskellige arter. Heste er flugtdyr, går på fire ben, har sidestillede øjne, er planteædere og kommunikerer primært ved hjælp af kropssprog.

Læs mere

AKTIV RENGØRING MED BIOTEKNOLOGI

AKTIV RENGØRING MED BIOTEKNOLOGI AktivE Bakterier & Enzymer AKTIV RENGØRING MED BIOTEKNOLOGI Nilfisk Biobact er et miljørigtigt rengøringsmiddel, som består af mikroorganismer og enzymer. Biobact Clean ALT-I-ET-RENGØRING Nilfisk Biobact

Læs mere

Sund psykisk udvikling hos børn. til forældre

Sund psykisk udvikling hos børn. til forældre Sund psykisk udvikling hos børn til forældre Ingen enkle svar Alle forældre er optaget af, hvordan man bedst muligt ruster sit barn til at møde verdens udfordringer. Hvordan sikrer man barnet en sund,

Læs mere

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes 1 Stress af! - Få energien tilbage Dette er en light version Indholdet og indholdsfortegnelsen er STÆRKT begrænset Køb den fulde version her: http://stress.mind-set.dk 2 Stress af! - Få energien tilbage

Læs mere

Vandladnings problemer og polio. Lise Kay, Anne Marie Eriksen

Vandladnings problemer og polio. Lise Kay, Anne Marie Eriksen Vandladnings problemer og polio Lise Kay, Anne Marie Eriksen Kontrol af kroppens funktioner Blærens dobbelt funktion Vandladnings symptomer Start besvær Bydende vandladnings trang Slap stråle Mangelfuld

Læs mere

1.Du skal starte afspilningen af Cd en så tilpas lavt, at hunden ikke bliver påvirket af lydene.

1.Du skal starte afspilningen af Cd en så tilpas lavt, at hunden ikke bliver påvirket af lydene. Introduktion Lyd Cd er til hunde Formålet med denne induktion er at beskrive, hvad angst er samt at forklare forskellen mellem angst og en fobi. induktion forklarer yderligere, hvordan fobier opstår og

Læs mere

Mere energi med dette nye produkt fra Lifewave.

Mere energi med dette nye produkt fra Lifewave. Mere energi med dette nye produkt fra Lifewave. Mere energi, genopretter energi flowet i kroppen. Nem at placere, se brochure Resultater med det samme. Giver op til 20 % mere energi. Øger kroppens forbrænding.

Læs mere

FRONTOTEMPORAL DEMENS

FRONTOTEMPORAL DEMENS FRONTOTEMPORAL DEMENS Denne pjece indeholder information om døve og døvblinde borgere med frontotemporal demens (FTD). Den henvender sig til pårørende, nærmeste omsorgsgivere og andre fagfolk. Udarbejdet

Læs mere

Til denne udfordring kan du eksperimentere med forsøg 4.2 i kemilokalet. Forsøg 4.2 handler om kuliltens påvirkning af kroppens blod.

Til denne udfordring kan du eksperimentere med forsøg 4.2 i kemilokalet. Forsøg 4.2 handler om kuliltens påvirkning af kroppens blod. Gå op i røg Hvilke konsekvenser har rygning? Udfordringen Denne udfordring handler om nogle af de skader, der sker på kroppen, hvis man ryger. Du kan arbejde med, hvordan kulilten fra cigaretter påvirker

Læs mere

Hvad er urininkontinens?

Hvad er urininkontinens? Denne informationsfolder handler om urininkontinens og de problemer de forskellige typer af urininkontinens kan medføre. Samtidig er det en vejledning i, hvordan problemet kan afhjælpes med de hjælpemidler,

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

BABY PÅ VEJ? GODE RÅD OM KEMI OG GRAVIDITET GRAVID MED GOD KEMI GRAVID MED GOD KEMI

BABY PÅ VEJ? GODE RÅD OM KEMI OG GRAVIDITET GRAVID MED GOD KEMI GRAVID MED GOD KEMI BABY PÅ VEJ? GODE RÅD OM KEMI OG GRAVIDITET GRAVID MED GOD KEMI GRAVID MED GOD KEMI Kemikalier findes i alt, hvad vi omgiver os med. De hjælper os i hverdagen for eksempel når vi bruger kosmetik og rengøringsmidler

Læs mere

De 10 værste fejl du kan lave i din jobsøgning

De 10 værste fejl du kan lave i din jobsøgning De 10 værste fejl du kan lave i din jobsøgning Er du ledig og leder efter job? Eller trænger du bare til luftforandring på en anden arbejdsplads? Jobsøgningsprocessen kan være en lang ørkenvandring - uden

Læs mere

visualisering & Styrk dit immunforsvar 2 effektive øvelser

visualisering & Styrk dit immunforsvar 2 effektive øvelser visualisering & LIVS K VALI T E T Styrk dit immunforsvar 2 effektive øvelser p r o f e s s o r, c a n d. p syc h., d r. m e d. B o bb y Z a c h a r i a e Ro s i n a n te IMMUNFORSVARET Immunforsvaret er

Læs mere

Konflikthåndtering uden konfrontation

Konflikthåndtering uden konfrontation Konflikthåndtering uden konfrontation - en rogivende tilgang Bo Hejlskov Elvén Autoriseret psykolog Konflikter Konflikter handler tit om løsningers vekselspil - Jeg har ett problem som jeg løser - Min

Læs mere

visualisering & Lær at håndtere stres s 4 effektive øvelser

visualisering & Lær at håndtere stres s 4 effektive øvelser visualisering & LIVS K VALI T E T à Lær at håndtere stres s 4 e f f e k t i v e ø v e l s e r 4 effektive øvelser p r o f e s s o r, c a n d. p syc h., d r. m e d. B o bb y Z a c h a r i a e Ro s i n a

Læs mere

Min Guide til Trisomi X

Min Guide til Trisomi X Min Guide til Trisomi X En Guide for Triple-X piger og deres forældre Skrevet af Kathleen Erskine Kathleen.e.erskine@gmail.com Kathleen Erskine var, da hun skrev hæftet, kandidatstuderende på Joan H. Marks

Læs mere

Stress - definition og behandling

Stress - definition og behandling Stress - definition og behandling fra en psykologs vindue Af Aida Hougaard Andersen Stress er blevet et af vor tids mest anvendte begreber. Vi bruger det i hverdagssproget, når vi siger: vi er stressede

Læs mere

Døgnbehandling SYDGÅRDEN. SYBehandlingscenter for alkohol- og blandingsmisbrugere

Døgnbehandling SYDGÅRDEN. SYBehandlingscenter for alkohol- og blandingsmisbrugere Døgnbehandling SYDGÅRDEN SYBehandlingscenter for alkohol- og blandingsmisbrugere Dagbehandling Fra påvirket til ædru og clean Misbrug og afhængighed af stemningsændrende midler er en kombination af psykologiske,

Læs mere

100 SIGNALER DU SKAL FORSTÅ

100 SIGNALER DU SKAL FORSTÅ Find ud af præcis, hvad din kat tænker med denne letlæselige opslagsbog Beskriver de 100 mest almindelige adfærdsformer hos katte Hjælper dig til at forstå, hvordan din kat reagerer på dig og dine signaler

Læs mere

Tag hånd om kattens led

Tag hånd om kattens led Tag hånd om kattens led En informationsguide til katteejere Mange år med et aktivt liv sætter sine spor At hoppe ned fra sengen, jage og vogte sit revir er bare nogle af de aktiviteter, der udfylder kattens

Læs mere

UTIKA mellem dyr og mennesker Undervisning og Træning i Individuel Kommunikation og Adfærd

UTIKA mellem dyr og mennesker Undervisning og Træning i Individuel Kommunikation og Adfærd mellem dyr og mennesker At bide er en naturlig og sund hundeadfærd At bide er mange ting og ganske misforstået! Bid: Dybe sår, knuste knogler, blod Markering: Overfladiske skrammer forårsaget af at man

Læs mere

Ikke rigtig voksen, ikke rigtig barn

Ikke rigtig voksen, ikke rigtig barn Unge på vej Ikke rigtig voksen, ikke rigtig barn Måske tror du, at du er den eneste, der oplever svære tanker, men sandheden er, at der formentlig er mange andre i din klasse, der gør sig mange af de samme

Læs mere

Mal Galegården. og lær hvordan du undgår skrammer

Mal Galegården. og lær hvordan du undgår skrammer Mal Galegården og lær hvordan du undgår skrammer Spændende og farligt sted at lege Der er mange ting, man kan lave på en gård fuld af spændende maskiner og dyr, stald og lade, marker og have. Desværre

Læs mere

atelier dit hund barns Andrea McHugh Sådan hjælper du dine børn med at tage sig af deres hund

atelier dit hund barns Andrea McHugh Sådan hjælper du dine børn med at tage sig af deres hund dit barns hund atelier dit hund barns Andrea McHugh Sådan hjælper du dine børn med at tage sig af deres hund Fø rst udgivet i England 2007 af Hamlyn, a division of Octopus Publishing Group Ltd Copyright

Læs mere

Værd at vide om væskeoptagelse

Værd at vide om væskeoptagelse Værd at vide om væskeoptagelse Af: Astrid Bertelsen og Karina Berthelsen, PB i Ernæring & Sundhed Din krop har brug for væske for at kunne give dig et træningspas med velvære og præstationsevne i top.

Læs mere

Aroma - en duft af velvære - til vands, til lands og i luften www.pro-ren.dk

Aroma - en duft af velvære - til vands, til lands og i luften www.pro-ren.dk Din sikkerhed: Allergen kontrolleret parfumer Aroma - en duft af velvære - til vands, til lands og i luften www.pro-ren.dk Aroma - en duft af velvære PRO-REN er den førende samarbejdspartner, når det gælder

Læs mere

visualisering & Lær at håndtere usikkerhed 3 effektive øvelser

visualisering & Lær at håndtere usikkerhed 3 effektive øvelser visualisering & LIVS K VALI T E T Lær at håndtere usikkerhed v e d p r æ s t a t i o n e r 3 effektive øvelser p r o f e s s o r, c a n d. p syc h., d r. m e d. B o bb y Z a c h a r i a e Ro s i n a n

Læs mere

Nogle hunde har brug for plads

Nogle hunde har brug for plads Nogle hunde har brug for plads Hvis du møder en hund med et gult bånd i hundesnoren eller på hunden, er dette en hund der har brug for plads. Du skal ikke gå hen til hunden eller dens ejer. De har tilkendegivet,

Læs mere

Patientinformation. Behandling af børn. der er gået for tidligt i pubertet. Børneambulatoriet 643

Patientinformation. Behandling af børn. der er gået for tidligt i pubertet. Børneambulatoriet 643 Patientinformation Behandling af børn der er gået for tidligt i pubertet Børneambulatoriet 643 Tidlig pubertet kan behandles Puberteten kan stoppes ved, at barnet hver 3. - 4. uge får en indsprøjtning,

Læs mere

HVORFOR ER DET VIGTIGT?

HVORFOR ER DET VIGTIGT? HVAD ER DET? En nødhjælpsguide, til når livet overmander dig og du lige pludselig opdager at du har glemt din kærestes navn, taber ting eller er blevet mere klodset og føler dig trist og stresset. HVORFOR

Læs mere

Heste hjælper os på vej

Heste hjælper os på vej Heste hjælper os på vej Hesteassisteret personlig udvikling er ikke nødvendigvis ridning. Det er lige så meget omgangen med heste. Der er således ikke fokus på traditionel rideundervisning. Hesten indgår

Læs mere

FOLKESYGDOMMEN man ikke taler om

FOLKESYGDOMMEN man ikke taler om FOLKESYGDOMMEN man ikke taler om Kontinensforeningen Vester Farimagsgade 6, 1. 1029 1606 København V Tlf. 33 32 52 74 info@kontinens.dk www.kontinens.dk Tekst: Kontinensforeningen Redigering: Aase Randstoft,

Læs mere

Alma 82 år. Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden

Alma 82 år. Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden Alma 82 år Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns Alma er ikke så god til at huske længere og hendes sygdom gør, at hun har svært ved at passe dagligdagens gøremål.

Læs mere

Velkommen til DcH Harlev - en afdeling under Dansk Civile Hundeførerforening

Velkommen til DcH Harlev - en afdeling under Dansk Civile Hundeførerforening Velkommen til DcH Harlev - en afdeling under Dansk Civile Hundeførerforening Dch-Harlev vil med denne information byde velkommen til nye medlemmer. Heri får du nogle oplysninger om foreningen, træningen,

Læs mere

Fodring af slædehunde Dyrlægeembedet i Ilulissat

Fodring af slædehunde Dyrlægeembedet i Ilulissat Fodring af slædehunde Dyrlægeembedet i Ilulissat Uden mad og drikke duer hunden ikke. DENNE BROCHURE ER BASERET PÅ FAKTISKE FORDRINGSFORSØG MED GRØNLANDSKE SLÆDEHUNDE I ARKTIS Hvad lever en slædehund af?

Læs mere

Hvordan du kan skabe orden og struktur, som gør din arbejdsdag mere effektiv

Hvordan du kan skabe orden og struktur, som gør din arbejdsdag mere effektiv 5S Hvordan du kan skabe orden og struktur, som gør din arbejdsdag mere effektiv 2013 Lean Akademiet - Danmark Hvordan du kan skabe orden og struktur, som gør din arbejdsdag mere effektiv. 2013 Lean Akademiet

Læs mere

Detox Coach Uddannelsen

Detox Coach Uddannelsen Detox Coach Uddannelsen Detox Coach Uddannelsen er en holistisk uddannelse så forbered dig på at se dig, dine valg, dine vaner alt dit liv indeholder med 360 grader brillerne på. Først og fremmest vil

Læs mere

Nyborg Strand 13. november 2012 Workshop - kl. 10.45-12.15. Stress hos unge. Charlotte Diamant psykolog og underviser PsykiatriFonden Børn og Unge

Nyborg Strand 13. november 2012 Workshop - kl. 10.45-12.15. Stress hos unge. Charlotte Diamant psykolog og underviser PsykiatriFonden Børn og Unge Nyborg Strand 13. november 2012 Workshop - kl. 10.45-12.15 om Stress hos unge Charlotte Diamant psykolog og underviser PsykiatriFonden Børn og Unge PsykiatriFonden Børn og Unge Unge og stress Stressniveau

Læs mere

KAPITEL 1 AKUT-HJÆLP TIL EN FYRET

KAPITEL 1 AKUT-HJÆLP TIL EN FYRET KAPITEL 1 AKUT-HJÆLP TIL EN FYRET Knap hver anden arbejdssøgende føler, at det i mere eller mindre grad er deres egen skyld, at de ikke har et arbejde. Hvorfor mig? Var jeg for dyr, for besværlig, for

Læs mere

De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres.

De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres. En workbook dit kærlighedsliv vil elske. De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres. 1 Om Christiane Jeg hjælper mennesker med at overkomme frygt og

Læs mere

Ringe Vandrehjem d. 30.10.2004

Ringe Vandrehjem d. 30.10.2004 Ringe Vandrehjem d. 30.10.2004 Voksenpsykologi Det kunne være så meget. Men her sættes først fokus på Personlighed så Hvordan påvirker vi hinanden?... Og endelig Sportspsykologi/Idrætspsykologi EN DEFINITION:

Læs mere

Hjælp dit barn med at gå i børnehave. og videre i livet

Hjælp dit barn med at gå i børnehave. og videre i livet Hjælp dit barn med at gå i børnehave. og videre i livet På opfordring vil vi som børnehave hermed give vores bud på, hvordan du bedst støtter dit barn i sit børnehaveliv og ruster det i videre forløb.

Læs mere

Kroppens ambivalens unge med skizofreni og deres oplevelse af kroppen

Kroppens ambivalens unge med skizofreni og deres oplevelse af kroppen Motion og skizofreni PsykInfo 24. August 2011 Kroppens ambivalens unge med skizofreni og deres oplevelse af kroppen Ane Moltke,psykomotoriskterapeut OPUS Nørrebro Kroppens ambivalens Man får det bedre

Læs mere

SÆRLIGT SENSITIVE MENNESKER RELATIONER OG KÆRLIGHED. Susanne Møberg www.moeberg.dk Mobil 40 35 66 60

SÆRLIGT SENSITIVE MENNESKER RELATIONER OG KÆRLIGHED. Susanne Møberg www.moeberg.dk Mobil 40 35 66 60 SÆRLIGT SENSITIVE MENNESKER RELATIONER OG KÆRLIGHED Susanne Møberg www.moeberg.dk Mobil 40 35 66 60 SÆRLIGT SENSITIVE Biologisk forskel i nervesystemet. Har et mere følsomt nervesystem. Stimuli, indtryk

Læs mere

Information til børn og unge med OCD. Hvad er OCD? Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen

Information til børn og unge med OCD. Hvad er OCD? Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen Information til børn og unge med OCD. Hvad er OCD? Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen 1 Introduktion Psykologerne Johansen, Kristoffersen & Pedersen ønsker at sætte fokus på OCD-behandling

Læs mere

Lev med dine følelser og forebyg psykiske problemer

Lev med dine følelser og forebyg psykiske problemer Lev med dine følelser og forebyg psykiske problemer Psykolog Casper Aaen Lev med dine følelser Svært ved at håndtere følelser Man viser glæde, selvom man er trist Man overbevise sig selv om at man ikke

Læs mere

TEMA Unges arbejde. Vejledning om arbejdsmiljø til unge under 18 år på arbejde i forbindelse med social- og sundhedsuddannelsen

TEMA Unges arbejde. Vejledning om arbejdsmiljø til unge under 18 år på arbejde i forbindelse med social- og sundhedsuddannelsen TEMA Unges arbejde 1 Vejledning om arbejdsmiljø til unge under 18 år på arbejde i forbindelse med social- og sundhedsuddannelsen 2 Vi har skrevet denne vejledning til dig for at gøre opmærksom på, hvor

Læs mere

Hvordan hjælper vi hinanden og os selv efter chokerende oplevelser

Hvordan hjælper vi hinanden og os selv efter chokerende oplevelser Hvordan hjælper vi hinanden og os selv efter chokerende oplevelser Udgivet af Psykologcentret Trekanten 1998 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 VORES REAKTIONER EFTER EN CHOKERENDE OPLEVELSE...3...3

Læs mere

Stress på arbejdspladsen et modefænomen eller hvad?

Stress på arbejdspladsen et modefænomen eller hvad? FAGLIGT HJØRNE Interview v/faglig sekretær Ingelise Rangstrup Stress på arbejdspladsen et modefænomen eller hvad? Hvis du føler dig stresset i din hverdag, så deler du vilkår med rigtig mange andre mennesker,

Læs mere

KEDER HUNDEN SIG? KORT FORTALT

KEDER HUNDEN SIG? KORT FORTALT KEDER HUNDEN SIG? KORT FORTALT www.dyrefondet.dk ... KEDER HUNDEN SIG? KEDER HUNDEN SIG? Kærlighed til hunde samt grundig viden om den tid, det ansvar og de udgifter, der følger med at holde hund skulle

Læs mere

Guide til mindfulness

Guide til mindfulness Guide til mindfulness Mindfulness er en gammel buddistisk teknik, der blandt andet kan være en hjælp til at styre stress og leve i nuet. Af Elena Radef. Januar 2012 03 Mindfulness er bevidst nærvær 04

Læs mere

RYGEAFVÆNNINGSVEJLEDNING

RYGEAFVÆNNINGSVEJLEDNING RYGEAFVÆNNINGSVEJLEDNING Smooff Rygeafvænningsfiltre til rygeafvænning.. 4 Påsætning af filteret............. 6 Opbevaring og rengøring........... 7 Vigtige anbefalinger............. 8 Før din rygeafvænning............

Læs mere

Guide. Giv dig selv en FYSISK og MENTAL udfordring. sider. Juli 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

Guide. Giv dig selv en FYSISK og MENTAL udfordring. sider. Juli 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Scanpix Guide Juli 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 12 sider Giv dig selv en FYSISK og MENTAL udfordring Ud af comfortzonen med Krisztina Maria FYSISK OG MENTAL UDFORDRING INDHOLD:

Læs mere

N r. 2 0. Caries. huller i tænderne. Hvorfor får man huller i tænderne? Hvordan kan de undgås? Læs mere i denne folder

N r. 2 0. Caries. huller i tænderne. Hvorfor får man huller i tænderne? Hvordan kan de undgås? Læs mere i denne folder N r. 2 0 Caries huller i tænderne Hvorfor får man huller i tænderne? Hvordan kan de undgås? Læs mere i denne folder Caries huller i tænderne Caries også kendt som huller i tænderne er en af de mest almindelige

Læs mere

Muligheder med STRUKTUR

Muligheder med STRUKTUR Muligheder med STRUKTUR STRUKTUR Dette hæfte er til dig, der overvejer at bruge den mobile app STRUKTUR som støtteredskab til borgere med ADHDdiagnose eller lignende kognitive vanskeligheder. Samtaler

Læs mere

Gestaltmetodikken og stress

Gestaltmetodikken og stress Gestaltmetodikken og stress Samtaler med John Ewans Porting om Gestalt, af journalist Simon Bordal Hansen Stress er en kompleks tilstand, som kan udvikle sig til en regulær krise. Og derfor kan det godt

Læs mere

Velkommen til træning i Kreds 65. ... stedet hvor brugshundefolk mødes

Velkommen til træning i Kreds 65. ... stedet hvor brugshundefolk mødes Velkommen til træning i Kreds 65... stedet hvor brugshundefolk mødes Velkommen i kreds 65 Kreds 65 er en forening under Schæferhundeklubben for Danmark. Schæferhundeklubben for Danmark er Danmarks største

Læs mere