Stikord: Leder, erfaren, snu, venlig, faderlig, idol.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Stikord: Leder, erfaren, snu, venlig, faderlig, idol."

Transkript

1 Gabriel Christophe

2 Gabriel Christophe Kaptajnen Gabriel har altid været en holdspiller. Kendt for sin disciplin, sit gode humør og sine evner til at lede et felt, kan han se tilbage på en karriere af de store. Der er ikke mange år tilbage i ham endnu, og han har for længst indset, at han aldrig kommer til at vinde et af de store etapeløb. Tilbage er jagten på sejren i Liége- Bastogne- Liége; sejren som vil bringe ham op i samme klasse som den legendariske Eddie Merckx, der var den sidste som vandt de fem klassiske endagsløb. Ved fortællingens start har Gabriel en overraskelse til sine holdkammerater, som skal overbringes i første scene: han betragter dette som sin sidste sæson og går herefter på pension. Stikord: Leder, erfaren, snu, venlig, faderlig, idol.

3 Temaer Den sidste store sejr Kaptajnen mangler blot en enkelt sejr for at kunne sige, at han har vundet alle store klassiker- løb. Hvis det lykkedes kan han med god samvittighed pensionere sig. Hans ego og selvtillid afhænger af det. Detronisering Løjtnanten er en mand på vej frem og kaptajnen er på vej ud. Men kan man tage magten fra sin bedste ven og forvise denne til rollen som andenviolin? Har løjtnanten det der skal til, eller lader han bare sin gamle kammerat tage teten?

4 Prolog

5 Første akt Flandern Rundt Flandern Rundt er den første af forårsklassikerne og en god indikator for styrkeforholdene blandt favoritterne i de efterfølgende løb. Det første løb blev kørt i 1913, og løbet er frygtet for sine sytten stigninger på brosten, der kan tvinge selv den bedste rytter i knæ. Koppenberg er en af de mest berygtede af disse stigninger; hvis en rytter først er gået i stå er det hurtigere, at tage cyklen på nakken og løbe op af stigningen end at prøve at cykle op af den. Løbet er en af Monumenterne ; fem løb som er kendetegnet ved at være de ældste og mest prestigefyldte. Løbet køres en uge inden Paris Roubaix og kan ses som en forsmag på dette. Jeg fortalte arrangørerne, at det ikke var et cykelløb, men et krigsspil. Det er svært at forklare, hvad Koppenberg betyder for en cykelrytter. I stedet for at være et cykelløb er det et lotteri. Kun de første fem eller seks ryttere har en chance: resten falder af eller kravler op så godt de kan. Hvad i alverden har vi gjort for at blive sendt til dette helvede? Bernard Hinault, om Flandern Rundt

6 Scene 1 Målet for sæsonen Roller: Gabriel, Vincent, Eric og Jean (sportsdirektøren). Rytterne er samlet i forbindelse med årets første træningslejr, og sæsonens mål skal sættes. Gabriel har al sin energi fokuseret på Liege- Bastogne- Liege. Med en sejr i dette løb vil han blive udødelig og et ikon inden for cykelsporten. Han vil i så fald blive den første franskmand, der vinder alle Monumenterne. Vincent har efter nogen gode resultater i efteråret fået blod på tanden og håber, at holdet vil køre for ham i en af de store klassikere. Han har brug for at bevise, at han er holdets næste store chance. Eric er i sit karrieres efterår og har behov for at vise, at han stadig er en af verdens bedste sprintere. Der er ikke mange muligheder i sæsonen, og hans form har været svingende de sidste par sæsoner. Det er nu, at han skal vise at han er en sprinter på højde med Freddy Maertens, Djamolidine Abdoujaparov og Sean Kelly. Scenen slutter når rollerne har opnået en form for enighed om målene for sæsonen.

7 Scene 2 Træning Roller: Gabriel, Vincent, Eric og Jean (sportdirektøren) Rytterne er på den sidste træningslejr i Belgien inden sæsonen for alvor begynder. Ugen er forløbet uden de store problemer. Der er blevet trådt i pedalerne, grinet og bandet som det hører sig til; der hersker en generel afslappet stemning på holdet. Holdet har igennem hele ugen vist rigtig gode takter med få undtagelser. Eric har dagene inden festet lidt for meget efter hans deltagelse i Sterren op de Dansvloer (Den belgiske version af Vild med Dans). Under den sidste træningstur starter Gabriel og Vincent en sjov lille kappestrid, der hurtig udvikler sig til en indædt kamp imellem de to over de sidste 30 km kuperet terræn. Eric hænger på og ved scenens start er den helt store kamp i gang med råb imellem rytterne, mens der trædes hårdt i pedalerne. Scenen slutter når rollerne har passeret målstregen og haft en snak med Jean om holdets formkurve.

8 Scene 3 Jeg har brug for jeres hjælp Roller: Gabriel, Vincent, Eric og Jean (Sportdirektøren). Efter lang tids forberedelse begynder sæsonen for alvor for holdet. De sidder i bussen på vej til startområdet i Brugge. Der er en trykket stemning i bussen efter træningslejren. Vincent og Gabriel taler ikke sammen som de plejer og sidder hver for sig. Eric derimod virker nervøs og rastløs. Han kan mærke, at han har gode ben. Han ved, at han har en sejr i benene i dag. Scenen starter med, at Eric samler holdet og fortæller dem, at hvis de kører for ham i dag garanterer han dem en sejr. Scenen slutter når holdets taktik for løbet er besluttet.

9 Anden akt Paris-Roubaix Paris Roubaix er et af de ældste og mest prestigefyldte cykelløb i verden. Det har derfor mange navne "L'Enfer du Nord" (Helvedet i nord), "La Reine des Classiques" (Klassikernes dronning) og En forårsdag i helvedet udødeliggjort i Jørgen Leths dokumentar af samme navn. Løbet er kendt som det sværeste enkeltdagsløb og med god grund. Ruten er 260 km lang, og har 27 sektioner med brosten. De fleste ryttere hader løbet som pesten. Dette skyldes, at løbet ofte er skyld i sæsonens første skader blandt rytterne, og at det er smertefuldt, vådt og beskidt. Theo de Rooij blev efter løbet i 1985 interviewet, og spurgt om hvordan han oplevede løbet: Det her løb er noget lort. Du arbejder som et dyr. Du har ikke tid til at pisse, så du ender med våde bukser. Du kører i mudder og er hele tiden ved at skride ud Det er en kæmpe bunke lort. Ville du køre det igen? Helt sikkert. Det er det smukkeste løb i hele verdenen!

10 "Lad mig fortælle dig, der er en kæmpe forskel mellem Flandern Rundt og Paris- Roubaix. De er ikke engang tæt på at være det samme løb. I det ene bliver brostenene brugt hver dag af biler, og vedligeholdt og alt det der. I det andet er det er helt anderledes. Den bedste måde jeg kan beskrive det på er at de pløjer en grusvej, flyver over den med en helikopter og smider en masse sten ud af helikopteren! Det er Paris- Roubaix. Det er så slemt. Det er latterligt " - Chris Horner om forskellen på Flandern rundt og Paris- Roubaix Paris- Roubaix est une connerie (Paris Roubaix er noget lort) - Bernard Hinault, efter at have vundet løbet.

11 Scene 4 - Interview Roller: Gabriel, Eric, Vincent og Louis (Journalisten) De tre profiler er samlet til et interview umiddelbart efter Flandern Rundt. Den velrenomerede journalist Louis står for spørgsmålene. De tre ryttere sidder uroligt og venter på at skulle retfærdiggøre sig selv. De er alle tre stadig mærket af en hård dag på vejene. Mange tanker trænger sig på efter løbets uventede afslutning og Louis, der altid er velinformeret, ved præcis hvilke knapper han skal trykke på. Spørgsmålene kredser om holdets interne dynamik og dens betydning for dagens resultat samt hver af rytternes rolle på holdet og i løbet. Scenen slutter når Louis mener, at han har fået svar på sine spørgsmål.

12 Scene 5.1 Gabriel Roller: Gabriel og René (Massøren) Gabriel er sammen med sin massør René, der fungerer som skriftefader. Han har været med igennem hele karrierens op- og nedture. Under massagen falder snakken på afslutningen på karrieren og det sidste løb. Deres samtaler har altid været et fristed for Gabriel, hvor han kan lette sit hjerte uden at skulle tænke over konsekvenserne. Her kan Gabriel uden forbehold tale om sin form, sin frygt for at blive forrådt, tankerne omkring en fremtid udenfor cykelsporten og muligheden for sejr i det uigenkaldeligt sidste løb. Scenen slutter når Gabriel har fået lettet sit hjerte.

13 Scene Vincent Roller: Vincent og Colette (Hustruen) Vincent er ude og spise med sin kone Colette på en lille hyggelig restaurant, og snakken falder på Vincents fremtid, mulighederne på holdet og forholdet til Gabriel. Collette er en hård dame med en tendens til at afhøre Vincent, når de endelig har lidt tid sammen. Den uendelige træning og de lange perioder væk fra Collette er begyndt at blive en belastning for deres ellers velfungerende forhold. Der er et ønske om børn, men Collette ønsker ikke at skulle være alene- mor. Desuden spøger det store usagte spørgsmål i kulissen: Er Vincent god nok til at blive en rigtig stjerne? For hvis han ikke kan gå hele vejen, skulle han så ikke bare tage sig sammen og blive rigtig familiefar? Scenen slutter når Colette ikke gider at snakke mere om Vincents karriere.

14 Scene Eric Roller: Eric og Alfred Aveskamp (Sponsoren) Eric sidder alene i hotelbaren som så mange gange før. Han har altid holdt sig lidt for sig selv. Han har aldrig haft brug for venner på holdet og ved, at han er bedre end de andre ryttere. Det er utvivlsomt, at han har gode ben i denne sæson, hvis de andre nu bare ville give ham det sidste skub. Der er ikke meget hjælp at hente hos Gabriel og Vincent. Vincent er en udmærket Lead- out man, men holdet burde få en ny og bedre. Imens Eric sidder i sine egne tanker dukker Alfred Aveskamp op. Alfred er holdets sponsor og det var ham, der headhuntede Eric til holdet. Alfred spørger ind til Eric og vil gerne høre om holdet generelt. Han er en hjælpsom mand, der mod lidt information kan gøre livet meget nemmere for rytterne. Men han kan ikke gøre noget, hvis ikke han ved hvad holdets udfordringer er. Scenen slutter når Eric forlader baren.

15 Scene 6 - Krisemøde Roller: Gabriel, Vincent, Eric og Jean (Sportsdirektøren) Gabriel, Eric og Vincent er blevet samlet til et møde om holdet. Der er en trykket stemning. De sidste par dage har der været flere artikler i sportsmagasinet L Equipe med fokus på holdet. Artiklerne omhandler et hold, der er ved at gå i opløsning og som mangler sammenhold og lederskab. Artiklerne har en skarp tone og angriber især Gabriel, Vincent og Eric for deres manglende samarbejde. Der stilles spørgsmålstegn ved holdets fortsatte overlevelse, hvis ikke de er i stand til at arbejde sammen. Jean afskyr uro, men ved at han ikke kan piske sine ryttere til at holde fred. Nu må de få talt ud så konflikterne ikke kommer til at tage fokus fra Paris- Roubaix. Pisker pressen en stemning op eller har det noget på sig? Og hvem lækker informationer? Scenen slutter, når sportsdirektøren har fået nok og udvalgt en rytter, som der skal køres for.

16 Tredje akt Liége-Bastogne-Liége Liége- Bastogne- Liége er den ældste af forårsklassikerne. Det blev kørt første gang i Løbet starter stille og roligt i let kuperet terræn de første 100 km fra Liége til Bastogne, for så at tage turen tilbage gennem hårdt kuperet terræn. De sidste 100 km består af mange lange stigninger, der kan tage pusten fra selv den bedste rytter. Da Bernard Hinault vandt løbet tilbage i 1980 tog det ham tre uger før han igen kunne bevæge sine fingre på højre hånd optimalt. Løbet er en del af klassikerne i Ardennerne, som består af tre endagsløb, som alle køres inden for samme uge. For at vinde løbet skal man angiveligt have udholdenhed og finesse som en bjergged. Liége er et cykelløb, der bliver afgjort ved eliminering. Det er meget usandsynligt, at et udbrud kan gå hele vejen og afgøre løbet før de sidste 100 km. Du skal være stærk og samtidig klog og beregnende - i den forstand er det en komplet test af en cykelrytters evner. - Moreno Argentin

17 Scene 7 Efterveer Roller: Eric, Gabriel, Vincent og Jean (Sportsdirektøren) Rytterne sidder i bussen på vej væk fra mål- området i Roubaix. Med løbet frisk i erindring, begynder beskyldninger at flyve imellem rytterne. Der bliver ikke lagt fingre imellem når det diskuteres, hvem der var skyld i løbets udfald. Jean prøver ihærdigt at mægle imellem dem, men bliver selv fanget i krydsilden. Scenen slutter når Jean sætter punktum for råberiet og beordrer ro.

18 Scene 8 En forretningsmulighed Roller: Vincent og Jean (Sportsdirektøren). Vincent sidder alene på hotelværelset og venter på Jean. Han deler normalt værelse med Gabriel, men efter de sidste ugers vanskeligheder har han fået en ny rytter at dele værelse med. Det er sgu ikke helt det samme uden Gabriel. De lange snakke om strategi og taktik er blevet afløst af ligegyldig snak om børn og familie. Hvad vil Jean? Der går rygter om oprettelsen af et nyt hold, med en stærk sponsor i ryggen. Der har været meget snak på de social medier om, hvilke ryttere der kunne være på vej væk fra de forskellige hold. Vincents navn er blevet nævnt flere gange i forbindelse med holdet. Vincent selv er ikke blevet kontaktet af sponsoren eller andre fra det nye hold. Ingen af rytterne ved det endnu, men Jean er i gang med at starte et nyt hold, hvor han gerne vil have Vincent med som en af kaptajnerne på holdet. Det kræver dog, at han viser sit talent i det sidste løb. Han giver Vincent et tilbud som er svært at afslå. Scenen slutter når Vincent har givet Jean et klart svar.

19 Scene 9 Holdet eller mig? Roller: Vincent, Gabriel og Eric. Rytterne står på hver deres hotelværelse om morgenen inden løbsstart. De ser sig selv i spejlet og tankerne kører rundt i hovederne på dem. De sidste måneders begivenheder har sat sit præg på hver af dem og fremtiden er usikker. Hver af dem taler til sig selv og filosoferer over deres rolle på holdet, deres fortid og fremtid. Er karrieren vigtigere end familien? Og er min sejr vigtigere end holdet og min kærlighed til mine kammerater? Dette er den sidste mulighed rollerne har for at have direkte indflydelse på handlingen og for at leve bromancen ud. Scenen slutter når alle har afsluttet deres taler, og rytterne afbrydes ved, at det banker på døren og kaldes til startområdet.

20 Epilog

21 Vincent Bittinger

22 Vincent Bittinger Løjtnanten Med sine kun 24 år er Vincent fremtidens mand. Han er et unikt talent, der hele vejen igennem ungdomsrækkerne har vist storform, og i år er ingen undtagelse. Faktisk er han helt eminent positioneret til at tage sine første store sejre. Han har lært meget af Gabriel Christophe og er modnet i stor stil igennem de sidste år. En eksplosiv rytter med potentiale til at blive en legende, hvis han spiller sine kort rigtigt. Ved fortællingens start vil Vincent enormt gerne overbevise sine holdkammerater om, at han har potentiale og er loyal. I løbet af den første scene skal han have udtrykt, at han er villig til at køre for både sig selv og sine kammerater. Stikord: Talent, eksplosiv, uerfaren, ambitiøs, usikker.

23 Temaer At turde sejren At tabe kan være frygteligt, men at turde tage chancerne der skal til for at vinde, kan være mindst ligeså frygtindgydende. Man kan nemt fristes til blot at falde tilbage med de andre og være en gennemsnitsrytter, men vil man vinde, skal man gøre sit yderste. Skabelse af en leder At være leder er mere end blot at dele ordrer ud; det er have respekt fra sit hold og ind imellem træffe svære beslutninger. Det er ikke blot en undskyldning for at træde på andre og sikre sig selv sejr nogle gange må man selv træde lidt i baggrunden for holdet og sine kammeraters skyld. Kan løjtnanten blive en sådan leder?

24 Prolog

25 Første akt Flandern Rundt Flandern Rundt er den første af forårsklassikerne og en god indikator for styrkeforholdene blandt favoritterne i de efterfølgende løb. Det første løb blev kørt i 1913, og løbet er frygtet for sine sytten stigninger på brosten, der kan tvinge selv den bedste rytter i knæ. Koppenberg er en af de mest berygtede af disse stigninger; hvis en rytter først er gået i stå er det hurtigere, at tage cyklen på nakken og løbe op af stigningen end at prøve at cykle op af den. Løbet er en af Monumenterne ; fem løb som er kendetegnet ved at være de ældste og mest prestigefyldte. Løbet køres en uge inden Paris Roubaix og kan ses som en forsmag på dette. Jeg fortalte arrangørerne, at det ikke var et cykelløb, men et krigsspil. Det er svært at forklare, hvad Koppenberg betyder for en cykelrytter. I stedet for at være et cykelløb er det et lotteri. Kun de første fem eller seks ryttere har en chance: resten falder af eller kravler op så godt de kan. Hvad i alverden har vi gjort for at blive sendt til dette helvede? Bernard Hinault, om Flandern Rundt

26 Scene 1 Målet for sæsonen Roller: Gabriel, Vincent, Eric og Jean (sportsdirektøren). Rytterne er samlet i forbindelse med årets første træningslejr, og sæsonens mål skal sættes. Gabriel har al sin energi fokuseret på Liege- Bastogne- Liege. Med en sejr i dette løb vil han blive udødelig og et ikon inden for cykelsporten. Han vil i så fald blive den første franskmand, der vinder alle Monumenterne. Vincent har efter nogen gode resultater i efteråret fået blod på tanden og håber, at holdet vil køre for ham i en af de store klassikere. Han har brug for at bevise, at han er holdets næste store chance. Eric er i sit karrieres efterår og har behov for at vise, at han stadig er en af verdens bedste sprintere. Der er ikke mange muligheder i sæsonen, og hans form har været svingende de sidste par sæsoner. Det er nu, at han skal vise at han er en sprinter på højde med Freddy Maertens, Djamolidine Abdoujaparov og Sean Kelly. Scenen slutter når rollerne har opnået en form for enighed om målene for sæsonen.

27 Scene 2 Træning Roller: Gabriel, Vincent, Eric og Jean (sportdirektøren) Rytterne er på den sidste træningslejr i Belgien inden sæsonen for alvor begynder. Ugen er forløbet uden de store problemer. Der er blevet trådt i pedalerne, grinet og bandet som det hører sig til; der hersker en generel afslappet stemning på holdet. Holdet har igennem hele ugen vist rigtig gode takter med få undtagelser. Eric har dagene inden festet lidt for meget efter hans deltagelse i Sterren op de Dansvloer (Den belgiske version af Vild med Dans). Under den sidste træningstur starter Gabriel og Vincent en sjov lille kappestrid, der hurtig udvikler sig til en indædt kamp imellem de to over de sidste 30 km kuperet terræn. Eric hænger på og ved scenens start er den helt store kamp i gang med råb imellem rytterne, mens der trædes hårdt i pedalerne. Scenen slutter når rollerne har passeret målstregen og haft en snak med Jean om holdets formkurve.

28 Scene 3 Jeg har brug for jeres hjælp Roller: Gabriel, Vincent, Eric og Jean (Sportdirektøren). Efter lang tids forberedelse begynder sæsonen for alvor for holdet. De sidder i bussen på vej til startområdet i Brugge. Der er en trykket stemning i bussen efter træningslejren. Vincent og Gabriel taler ikke sammen som de plejer og sidder hver for sig. Eric derimod virker nervøs og rastløs. Han kan mærke, at han har gode ben. Han ved, at han har en sejr i benene i dag. Scenen starter med, at Eric samler holdet og fortæller dem, at hvis de kører for ham i dag garanterer han dem en sejr. Scenen slutter når holdets taktik for løbet er besluttet.

29 Anden akt Paris-Roubaix Paris Roubaix er et af de ældste og mest prestigefyldte cykelløb i verden. Det har derfor mange navne "L'Enfer du Nord" (Helvedet i nord), "La Reine des Classiques" (Klassikernes dronning) og En forårsdag i helvedet udødeliggjort i Jørgen Leths dokumentar af samme navn. Løbet er kendt som det sværeste enkeltdagsløb og med god grund. Ruten er 260 km lang, og har 27 sektioner med brosten. De fleste ryttere hader løbet som pesten. Dette skyldes, at løbet ofte er skyld i sæsonens første skader blandt rytterne, og at det er smertefuldt, vådt og beskidt. Theo de Rooij blev efter løbet i 1985 interviewet, og spurgt om hvordan han oplevede løbet: Det her løb er noget lort. Du arbejder som et dyr. Du har ikke tid til at pisse, så du ender med våde bukser. Du kører i mudder og er hele tiden ved at skride ud Det er en kæmpe bunke lort. Ville du køre det igen? Helt sikkert. Det er det smukkeste løb i hele verdenen!

30 "Lad mig fortælle dig, der er en kæmpe forskel mellem Flandern Rundt og Paris- Roubaix. De er ikke engang tæt på at være det samme løb. I det ene bliver brostenene brugt hver dag af biler, og vedligeholdt og alt det der. I det andet er det er helt anderledes. Den bedste måde jeg kan beskrive det på er at de pløjer en grusvej, flyver over den med en helikopter og smider en masse sten ud af helikopteren! Det er Paris- Roubaix. Det er så slemt. Det er latterligt " - Chris Horner om forskellen på Flandern rundt og Paris- Roubaix Paris- Roubaix est une connerie (Paris Roubaix er noget lort) - Bernard Hinault, efter at have vundet løbet.

31 Scene 4 - Interview Roller: Gabriel, Eric, Vincent og Louis (Journalisten) De tre profiler er samlet til et interview umiddelbart efter Flandern Rundt. Den velrenomerede journalist Louis står for spørgsmålene. De tre ryttere sidder uroligt og venter på at skulle retfærdiggøre sig selv. De er alle tre stadig mærket af en hård dag på vejene. Mange tanker trænger sig på efter løbets uventede afslutning og Louis, der altid er velinformeret, ved præcis hvilke knapper han skal trykke på. Spørgsmålene kredser om holdets interne dynamik og dens betydning for dagens resultat samt hver af rytternes rolle på holdet og i løbet. Scenen slutter når Louis mener, at han har fået svar på sine spørgsmål.

32 Scene 5.1 Gabriel Roller: Gabriel og René (Massøren) Gabriel er sammen med sin massør René, der fungerer som skriftefader. Han har været med igennem hele karrierens op- og nedture. Under massagen falder snakken på afslutningen på karrieren og det sidste løb. Deres samtaler har altid været et fristed for Gabriel, hvor han kan lette sit hjerte uden at skulle tænke over konsekvenserne. Her kan Gabriel uden forbehold tale om sin form, sin frygt for at blive forrådt, tankerne omkring en fremtid udenfor cykelsporten og muligheden for sejr i det uigenkaldeligt sidste løb. Scenen slutter når Gabriel har fået lettet sit hjerte.

33 Scene Vincent Roller: Vincent og Colette (Hustruen) Vincent er ude og spise med sin kone Colette på en lille hyggelig restaurant, og snakken falder på Vincents fremtid, mulighederne på holdet og forholdet til Gabriel. Collette er en hård dame med en tendens til at afhøre Vincent, når de endelig har lidt tid sammen. Den uendelige træning og de lange perioder væk fra Collette er begyndt at blive en belastning for deres ellers velfungerende forhold. Der er et ønske om børn, men Collette ønsker ikke at skulle være alene- mor. Desuden spøger det store usagte spørgsmål i kulissen: Er Vincent god nok til at blive en rigtig stjerne? For hvis han ikke kan gå hele vejen, skulle han så ikke bare tage sig sammen og blive rigtig familiefar? Scenen slutter når Colette ikke gider at snakke mere om Vincents karriere.

34 Scene Eric Roller: Eric og Alfred Aveskamp (Sponsoren) Eric sidder alene i hotelbaren som så mange gange før. Han har altid holdt sig lidt for sig selv. Han har aldrig haft brug for venner på holdet og ved, at han er bedre end de andre ryttere. Det er utvivlsomt, at han har gode ben i denne sæson, hvis de andre nu bare ville give ham det sidste skub. Der er ikke meget hjælp at hente hos Gabriel og Vincent. Vincent er en udmærket Lead- out man, men holdet burde få en ny og bedre. Imens Eric sidder i sine egne tanker dukker Alfred Aveskamp op. Alfred er holdets sponsor og det var ham, der headhuntede Eric til holdet. Alfred spørger ind til Eric og vil gerne høre om holdet generelt. Han er en hjælpsom mand, der mod lidt information kan gøre livet meget nemmere for rytterne. Men han kan ikke gøre noget, hvis ikke han ved hvad holdets udfordringer er. Scenen slutter når Eric forlader baren.

35 Scene 6 - Krisemøde Roller: Gabriel, Vincent, Eric og Jean (Sportsdirektøren) Gabriel, Eric og Vincent er blevet samlet til et møde om holdet. Der er en trykket stemning. De sidste par dage har der været flere artikler i sportsmagasinet L Equipe med fokus på holdet. Artiklerne omhandler et hold, der er ved at gå i opløsning og som mangler sammenhold og lederskab. Artiklerne har en skarp tone og angriber især Gabriel, Vincent og Eric for deres manglende samarbejde. Der stilles spørgsmålstegn ved holdets fortsatte overlevelse, hvis ikke de er i stand til at arbejde sammen. Jean afskyr uro, men ved at han ikke kan piske sine ryttere til at holde fred. Nu må de få talt ud så konflikterne ikke kommer til at tage fokus fra Paris- Roubaix. Pisker pressen en stemning op eller har det noget på sig? Og hvem lækker informationer? Scenen slutter, når sportsdirektøren har fået nok og udvalgt en rytter, som der skal køres for.

36 Tredje akt Liége-Bastogne-Liége Liége- Bastogne- Liége er den ældste af forårsklassikerne. Det blev kørt første gang i Løbet starter stille og roligt i let kuperet terræn de første 100 km fra Liége til Bastogne, for så at tage turen tilbage gennem hårdt kuperet terræn. De sidste 100 km består af mange lange stigninger, der kan tage pusten fra selv den bedste rytter. Da Bernard Hinault vandt løbet tilbage i 1980 tog det ham tre uger før han igen kunne bevæge sine fingre på højre hånd optimalt. Løbet er en del af klassikerne i Ardennerne, som består af tre endagsløb, som alle køres inden for samme uge. For at vinde løbet skal man angiveligt have udholdenhed og finesse som en bjergged. Liége er et cykelløb, der bliver afgjort ved eliminering. Det er meget usandsynligt, at et udbrud kan gå hele vejen og afgøre løbet før de sidste 100 km. Du skal være stærk og samtidig klog og beregnende - i den forstand er det en komplet test af en cykelrytters evner. - Moreno Argentin

37 Scene 7 Efterveer Roller: Eric, Gabriel, Vincent og Jean (Sportsdirektøren) Rytterne sidder i bussen på vej væk fra mål- området i Roubaix. Med løbet frisk i erindring, begynder beskyldninger at flyve imellem rytterne. Der bliver ikke lagt fingre imellem når det diskuteres, hvem der var skyld i løbets udfald. Jean prøver ihærdigt at mægle imellem dem, men bliver selv fanget i krydsilden. Scenen slutter når Jean sætter punktum for råberiet og beordrer ro.

38 Scene 8 En forretningsmulighed Roller: Vincent og Jean (Sportsdirektøren). Vincent sidder alene på hotelværelset og venter på Jean. Han deler normalt værelse med Gabriel, men efter de sidste ugers vanskeligheder har han fået en ny rytter at dele værelse med. Det er sgu ikke helt det samme uden Gabriel. De lange snakke om strategi og taktik er blevet afløst af ligegyldig snak om børn og familie. Hvad vil Jean? Der går rygter om oprettelsen af et nyt hold, med en stærk sponsor i ryggen. Der har været meget snak på de social medier om, hvilke ryttere der kunne være på vej væk fra de forskellige hold. Vincents navn er blevet nævnt flere gange i forbindelse med holdet. Vincent selv er ikke blevet kontaktet af sponsoren eller andre fra det nye hold. Ingen af rytterne ved det endnu, men Jean er i gang med at starte et nyt hold, hvor han gerne vil have Vincent med som en af kaptajnerne på holdet. Det kræver dog, at han viser sit talent i det sidste løb. Han giver Vincent et tilbud som er svært at afslå. Scenen slutter når Vincent har givet Jean et klart svar.

39 Scene 9 Holdet eller mig? Roller: Vincent, Gabriel og Eric. Rytterne står på hver deres hotelværelse om morgenen inden løbsstart. De ser sig selv i spejlet og tankerne kører rundt i hovederne på dem. De sidste måneders begivenheder har sat sit præg på hver af dem og fremtiden er usikker. Hver af dem taler til sig selv og filosoferer over deres rolle på holdet, deres fortid og fremtid. Er karrieren vigtigere end familien? Og er min sejr vigtigere end holdet og min kærlighed til mine kammerater? Dette er den sidste mulighed rollerne har for at have direkte indflydelse på handlingen og for at leve bromancen ud. Scenen slutter når alle har afsluttet deres taler, og rytterne afbrydes ved, at det banker på døren og kaldes til startområdet.

40 Epilog

41 Eric Karstens

42 Eric Karstens - Sprinteren Kendt for sit voldsomme temperament og sin tendens til at smide om sig med cykler, journalister og tilskuere når han føler sig uretfærdigt behandlet. Er pinlig bevidst om, at der er yngre og stærkere kræfter på vej, men i dette sin karrieres efterår higer han efter en sejr eller to, der kan understrege at han virkelig er så god, som han selv mener. At gå over i historien som endnu en kendis- rytter uden substans er hans største frygt. Hjælper dog selv historierne godt på vej ved dels at være gift med en belgisk tv- værtinde, dels ved at tage på nogle massive veldokumenterede drukture udenfor sæsonen. Ved fortællingens start er Erik sulten efter sejr. I løbet af den første scene skal han forsøge at overbevise sine holdkammerater om, at han ikke bare har gode ben, men også kan vinde en forårsklassiker. Han har brug for det og de kommer ikke til at fortryde, hvis de satser på ham. Stikord: Festlig, venlig, selvsikker, charmerende, egocentrisk.

43 Temaer Det vigtige eftermæle Sprinteren kan se frem til et eftermæle som middelmådig rytter med et ekstraordinært privatliv. Selvom han ikke lider nogen nød, så plager det ham, at han ikke bliver husket som en stor rytter. Nu er det sidste chance for at vise alle omkring ham, at han rent faktisk er værd at huske som andet end en festabe. Mindreværdet Det er specialistens lod at være enspænder. Sprinterens særlige position og samling af sejre har gjort, at han ind imellem føler sig mindre værd end sine holdkammerater. At stole på dem er nøglen til sejr, men det er svært når man føler sig både dårligere end dem og ringeagtet.

44 Prolog

45 Første akt Flandern Rundt Flandern Rundt er den første af forårsklassikerne og en god indikator for styrkeforholdene blandt favoritterne i de efterfølgende løb. Det første løb blev kørt i 1913, og løbet er frygtet for sine sytten stigninger på brosten, der kan tvinge selv den bedste rytter i knæ. Koppenberg er en af de mest berygtede af disse stigninger; hvis en rytter først er gået i stå er det hurtigere, at tage cyklen på nakken og løbe op af stigningen end at prøve at cykle op af den. Løbet er en af Monumenterne ; fem løb som er kendetegnet ved at være de ældste og mest prestigefyldte. Løbet køres en uge inden Paris Roubaix og kan ses som en forsmag på dette. Jeg fortalte arrangørerne, at det ikke var et cykelløb, men et krigsspil. Det er svært at forklare, hvad Koppenberg betyder for en cykelrytter. I stedet for at være et cykelløb er det et lotteri. Kun de første fem eller seks ryttere har en chance: resten falder af eller kravler op så godt de kan. Hvad i alverden har vi gjort for at blive sendt til dette helvede? Bernard Hinault, om Flandern Rundt

46 Scene 1 Målet for sæsonen Roller: Gabriel, Vincent, Eric og Jean (sportsdirektøren). Rytterne er samlet i forbindelse med årets første træningslejr, og sæsonens mål skal sættes. Gabriel har al sin energi fokuseret på Liege- Bastogne- Liege. Med en sejr i dette løb vil han blive udødelig og et ikon inden for cykelsporten. Han vil i så fald blive den første franskmand, der vinder alle Monumenterne. Vincent har efter nogen gode resultater i efteråret fået blod på tanden og håber, at holdet vil køre for ham i en af de store klassikere. Han har brug for at bevise, at han er holdets næste store chance. Eric er i sit karrieres efterår og har behov for at vise, at han stadig er en af verdens bedste sprintere. Der er ikke mange muligheder i sæsonen, og hans form har været svingende de sidste par sæsoner. Det er nu, at han skal vise at han er en sprinter på højde med Freddy Maertens, Djamolidine Abdoujaparov og Sean Kelly. Scenen slutter når rollerne har opnået en form for enighed om målene for sæsonen.

47 Scene 2 Træning Roller: Gabriel, Vincent, Eric og Jean (sportdirektøren) Rytterne er på den sidste træningslejr i Belgien inden sæsonen for alvor begynder. Ugen er forløbet uden de store problemer. Der er blevet trådt i pedalerne, grinet og bandet som det hører sig til; der hersker en generel afslappet stemning på holdet. Holdet har igennem hele ugen vist rigtig gode takter med få undtagelser. Eric har dagene inden festet lidt for meget efter hans deltagelse i Sterren op de Dansvloer (Den belgiske version af Vild med Dans). Under den sidste træningstur starter Gabriel og Vincent en sjov lille kappestrid, der hurtig udvikler sig til en indædt kamp imellem de to over de sidste 30 km kuperet terræn. Eric hænger på og ved scenens start er den helt store kamp i gang med råb imellem rytterne, mens der trædes hårdt i pedalerne. Scenen slutter når rollerne har passeret målstregen og haft en snak med Jean om holdets formkurve.

48 Scene 3 Jeg har brug for jeres hjælp Roller: Gabriel, Vincent, Eric og Jean (Sportdirektøren). Efter lang tids forberedelse begynder sæsonen for alvor for holdet. De sidder i bussen på vej til startområdet i Brugge. Der er en trykket stemning i bussen efter træningslejren. Vincent og Gabriel taler ikke sammen som de plejer og sidder hver for sig. Eric derimod virker nervøs og rastløs. Han kan mærke, at han har gode ben. Han ved, at han har en sejr i benene i dag. Scenen starter med, at Eric samler holdet og fortæller dem, at hvis de kører for ham i dag garanterer han dem en sejr. Scenen slutter når holdets taktik for løbet er besluttet.

49 Anden akt Paris-Roubaix Paris Roubaix er et af de ældste og mest prestigefyldte cykelløb i verden. Det har derfor mange navne "L'Enfer du Nord" (Helvedet i nord), "La Reine des Classiques" (Klassikernes dronning) og En forårsdag i helvedet udødeliggjort i Jørgen Leths dokumentar af samme navn. Løbet er kendt som det sværeste enkeltdagsløb og med god grund. Ruten er 260 km lang, og har 27 sektioner med brosten. De fleste ryttere hader løbet som pesten. Dette skyldes, at løbet ofte er skyld i sæsonens første skader blandt rytterne, og at det er smertefuldt, vådt og beskidt. Theo de Rooij blev efter løbet i 1985 interviewet, og spurgt om hvordan han oplevede løbet: Det her løb er noget lort. Du arbejder som et dyr. Du har ikke tid til at pisse, så du ender med våde bukser. Du kører i mudder og er hele tiden ved at skride ud Det er en kæmpe bunke lort. Ville du køre det igen? Helt sikkert. Det er det smukkeste løb i hele verdenen!

50 "Lad mig fortælle dig, der er en kæmpe forskel mellem Flandern Rundt og Paris- Roubaix. De er ikke engang tæt på at være det samme løb. I det ene bliver brostenene brugt hver dag af biler, og vedligeholdt og alt det der. I det andet er det er helt anderledes. Den bedste måde jeg kan beskrive det på er at de pløjer en grusvej, flyver over den med en helikopter og smider en masse sten ud af helikopteren! Det er Paris- Roubaix. Det er så slemt. Det er latterligt " - Chris Horner om forskellen på Flandern rundt og Paris- Roubaix Paris- Roubaix est une connerie (Paris Roubaix er noget lort) - Bernard Hinault, efter at have vundet løbet.

51 Scene 4 - Interview Roller: Gabriel, Eric, Vincent og Louis (Journalisten) De tre profiler er samlet til et interview umiddelbart efter Flandern Rundt. Den velrenomerede journalist Louis står for spørgsmålene. De tre ryttere sidder uroligt og venter på at skulle retfærdiggøre sig selv. De er alle tre stadig mærket af en hård dag på vejene. Mange tanker trænger sig på efter løbets uventede afslutning og Louis, der altid er velinformeret, ved præcis hvilke knapper han skal trykke på. Spørgsmålene kredser om holdets interne dynamik og dens betydning for dagens resultat samt hver af rytternes rolle på holdet og i løbet. Scenen slutter når Louis mener, at han har fået svar på sine spørgsmål.

52 Scene 5.1 Gabriel Roller: Gabriel og René (Massøren) Gabriel er sammen med sin massør René, der fungerer som skriftefader. Han har været med igennem hele karrierens op- og nedture. Under massagen falder snakken på afslutningen på karrieren og det sidste løb. Deres samtaler har altid været et fristed for Gabriel, hvor han kan lette sit hjerte uden at skulle tænke over konsekvenserne. Her kan Gabriel uden forbehold tale om sin form, sin frygt for at blive forrådt, tankerne omkring en fremtid udenfor cykelsporten og muligheden for sejr i det uigenkaldeligt sidste løb. Scenen slutter når Gabriel har fået lettet sit hjerte.

53 Scene Vincent Roller: Vincent og Colette (Hustruen) Vincent er ude og spise med sin kone Colette på en lille hyggelig restaurant, og snakken falder på Vincents fremtid, mulighederne på holdet og forholdet til Gabriel. Collette er en hård dame med en tendens til at afhøre Vincent, når de endelig har lidt tid sammen. Den uendelige træning og de lange perioder væk fra Collette er begyndt at blive en belastning for deres ellers velfungerende forhold. Der er et ønske om børn, men Collette ønsker ikke at skulle være alene- mor. Desuden spøger det store usagte spørgsmål i kulissen: Er Vincent god nok til at blive en rigtig stjerne? For hvis han ikke kan gå hele vejen, skulle han så ikke bare tage sig sammen og blive rigtig familiefar? Scenen slutter når Colette ikke gider at snakke mere om Vincents karriere.

54 Scene Eric Roller: Eric og Alfred Aveskamp (Sponsoren) Eric sidder alene i hotelbaren som så mange gange før. Han har altid holdt sig lidt for sig selv. Han har aldrig haft brug for venner på holdet og ved, at han er bedre end de andre ryttere. Det er utvivlsomt, at han har gode ben i denne sæson, hvis de andre nu bare ville give ham det sidste skub. Der er ikke meget hjælp at hente hos Gabriel og Vincent. Vincent er en udmærket Lead- out man, men holdet burde få en ny og bedre. Imens Eric sidder i sine egne tanker dukker Alfred Aveskamp op. Alfred er holdets sponsor og det var ham, der headhuntede Eric til holdet. Alfred spørger ind til Eric og vil gerne høre om holdet generelt. Han er en hjælpsom mand, der mod lidt information kan gøre livet meget nemmere for rytterne. Men han kan ikke gøre noget, hvis ikke han ved hvad holdets udfordringer er. Scenen slutter når Eric forlader baren.

55 Scene 6 - Krisemøde Roller: Gabriel, Vincent, Eric og Jean (Sportsdirektøren) Gabriel, Eric og Vincent er blevet samlet til et møde om holdet. Der er en trykket stemning. De sidste par dage har der været flere artikler i sportsmagasinet L Equipe med fokus på holdet. Artiklerne omhandler et hold, der er ved at gå i opløsning og som mangler sammenhold og lederskab. Artiklerne har en skarp tone og angriber især Gabriel, Vincent og Eric for deres manglende samarbejde. Der stilles spørgsmålstegn ved holdets fortsatte overlevelse, hvis ikke de er i stand til at arbejde sammen. Jean afskyr uro, men ved at han ikke kan piske sine ryttere til at holde fred. Nu må de få talt ud så konflikterne ikke kommer til at tage fokus fra Paris- Roubaix. Pisker pressen en stemning op eller har det noget på sig? Og hvem lækker informationer? Scenen slutter, når sportsdirektøren har fået nok og udvalgt en rytter, som der skal køres for.

56 Tredje akt Liége-Bastogne-Liége Liége- Bastogne- Liége er den ældste af forårsklassikerne. Det blev kørt første gang i Løbet starter stille og roligt i let kuperet terræn de første 100 km fra Liége til Bastogne, for så at tage turen tilbage gennem hårdt kuperet terræn. De sidste 100 km består af mange lange stigninger, der kan tage pusten fra selv den bedste rytter. Da Bernard Hinault vandt løbet tilbage i 1980 tog det ham tre uger før han igen kunne bevæge sine fingre på højre hånd optimalt. Løbet er en del af klassikerne i Ardennerne, som består af tre endagsløb, som alle køres inden for samme uge. For at vinde løbet skal man angiveligt have udholdenhed og finesse som en bjergged. Liége er et cykelløb, der bliver afgjort ved eliminering. Det er meget usandsynligt, at et udbrud kan gå hele vejen og afgøre løbet før de sidste 100 km. Du skal være stærk og samtidig klog og beregnende - i den forstand er det en komplet test af en cykelrytters evner. - Moreno Argentin

57 Scene 7 Efterveer Roller: Eric, Gabriel, Vincent og Jean (Sportsdirektøren) Rytterne sidder i bussen på vej væk fra mål- området i Roubaix. Med løbet frisk i erindring, begynder beskyldninger at flyve imellem rytterne. Der bliver ikke lagt fingre imellem når det diskuteres, hvem der var skyld i løbets udfald. Jean prøver ihærdigt at mægle imellem dem, men bliver selv fanget i krydsilden. Scenen slutter når Jean sætter punktum for råberiet og beordrer ro.

58 Scene 8 En forretningsmulighed Roller: Vincent og Jean (Sportsdirektøren). Vincent sidder alene på hotelværelset og venter på Jean. Han deler normalt værelse med Gabriel, men efter de sidste ugers vanskeligheder har han fået en ny rytter at dele værelse med. Det er sgu ikke helt det samme uden Gabriel. De lange snakke om strategi og taktik er blevet afløst af ligegyldig snak om børn og familie. Hvad vil Jean? Der går rygter om oprettelsen af et nyt hold, med en stærk sponsor i ryggen. Der har været meget snak på de social medier om, hvilke ryttere der kunne være på vej væk fra de forskellige hold. Vincents navn er blevet nævnt flere gange i forbindelse med holdet. Vincent selv er ikke blevet kontaktet af sponsoren eller andre fra det nye hold. Ingen af rytterne ved det endnu, men Jean er i gang med at starte et nyt hold, hvor han gerne vil have Vincent med som en af kaptajnerne på holdet. Det kræver dog, at han viser sit talent i det sidste løb. Han giver Vincent et tilbud som er svært at afslå. Scenen slutter når Vincent har givet Jean et klart svar.

59 Scene 9 Holdet eller mig? Roller: Vincent, Gabriel og Eric. Rytterne står på hver deres hotelværelse om morgenen inden løbsstart. De ser sig selv i spejlet og tankerne kører rundt i hovederne på dem. De sidste måneders begivenheder har sat sit præg på hver af dem og fremtiden er usikker. Hver af dem taler til sig selv og filosoferer over deres rolle på holdet, deres fortid og fremtid. Er karrieren vigtigere end familien? Og er min sejr vigtigere end holdet og min kærlighed til mine kammerater? Dette er den sidste mulighed rollerne har for at have direkte indflydelse på handlingen og for at leve bromancen ud. Scenen slutter når alle har afsluttet deres taler, og rytterne afbrydes ved, at det banker på døren og kaldes til startområdet.

60 Epilog

61 Biroller

62 Jean Gillette - Sportschefen Sportschefen for vores cykelhold er den daglige leder og general. Han er selv tidligere cykelrytter nu transformeret til benhård ambitiøs businessman. Han har stor forståelse overfor rytterne, men når alt kommer til alt handler alt for ham om holdet, der er hans hjertebarn. Intet må komme i vejen for dets succes. Ved fortællingens start er Jean interesseret i at få klarlagt holdets muligheder for sæsonen. I den første scene skal han vejre stemningen og få kommunikeret til sit hold at ingen ryttere er fredet og ingen konstellationer er sikre. Kun sejren tæller. Collette Bittinger - Hustruen Vincents hustru, der har fulgt ham trofast siden ungdomsrækkerne. Ønsker at manden bliver den største rytter og forsøger at være ambitiøs på hans vegne. For hvis ikke han skal være den bedste, hvorfor skal familien så nedprioriteres i sådan grad?

63 Louis Faucher Journalisten En gammel mand, der har fulgt cykelsporten i årtier. En slags nestor, der værdsætter poesien og skønheden i cykelsport og som er skræmmende velinformeret. Han har aldrig været bange for at stille de svære spørgsmål og kan få selv den mest tilknappede rytter til åbne sig. Rene Boucher Massøren Som massør er Rene mental sparringspartner og skriftefader for holdet. Hans praktiske arbejde består i at rette krogede og smerteplagede ryttere ud, men hans virkelige rolle er at fungere som ven og moder for den ellers til tider rodløse flok. Alfred Aveskamp Sponsoren Med sine millioner har Alfred leveret en tiltrængt indsprøjtning til holdets økonomi. Han er kendt for at være højtråbende og omtales som excentrisk og tosset. Han forventer at få indflydelse på holdets strategi takket være sit sponsorat og har sine egne holdninger til, hvilke sejre holdet skal gå efter og hvilke ryttere, der bør indkøbes.

64 Prolog

65 Første akt Flandern Rundt Flandern Rundt er den første af forårsklassikerne og en god indikator for styrkeforholdene blandt favoritterne i de efterfølgende løb. Det første løb blev kørt i 1913, og løbet er frygtet for sine sytten stigninger på brosten, der kan tvinge selv den bedste rytter i knæ. Koppenberg er en af de mest berygtede af disse stigninger; hvis en rytter først er gået i stå er det hurtigere, at tage cyklen på nakken og løbe op af stigningen end at prøve at cykle op af den. Løbet er en af Monumenterne ; fem løb som er kendetegnet ved at være de ældste og mest prestigefyldte. Løbet køres en uge inden Paris Roubaix og kan ses som en forsmag på dette. Jeg fortalte arrangørerne, at det ikke var et cykelløb, men et krigsspil. Det er svært at forklare, hvad Koppenberg betyder for en cykelrytter. I stedet for at være et cykelløb er det et lotteri. Kun de første fem eller seks ryttere har en chance: resten falder af eller kravler op så godt de kan. Hvad i alverden har vi gjort for at blive sendt til dette helvede? Bernard Hinault, om Flandern Rundt

66 Scene 1 Målet for sæsonen Roller: Gabriel, Vincent, Eric og Jean (sportsdirektøren). Rytterne er samlet i forbindelse med årets første træningslejr, og sæsonens mål skal sættes. Gabriel har al sin energi fokuseret på Liege- Bastogne- Liege. Med en sejr i dette løb vil han blive udødelig og et ikon inden for cykelsporten. Han vil i så fald blive den første franskmand, der vinder alle Monumenterne. Vincent har efter nogen gode resultater i efteråret fået blod på tanden og håber, at holdet vil køre for ham i en af de store klassikere. Han har brug for at bevise, at han er holdets næste store chance. Eric er i sit karrieres efterår og har behov for at vise, at han stadig er en af verdens bedste sprintere. Der er ikke mange muligheder i sæsonen, og hans form har været svingende de sidste par sæsoner. Det er nu, at han skal vise at han er en sprinter på højde med Freddy Maertens, Djamolidine Abdoujaparov og Sean Kelly. Scenen slutter når rollerne har opnået en form for enighed om målene for sæsonen.

67 Scene 2 Træning Roller: Gabriel, Vincent, Eric og Jean (sportdirektøren) Rytterne er på den sidste træningslejr i Belgien inden sæsonen for alvor begynder. Ugen er forløbet uden de store problemer. Der er blevet trådt i pedalerne, grinet og bandet som det hører sig til; der hersker en generel afslappet stemning på holdet. Holdet har igennem hele ugen vist rigtig gode takter med få undtagelser. Eric har dagene inden festet lidt for meget efter hans deltagelse i Sterren op de Dansvloer (Den belgiske version af Vild med Dans). Under den sidste træningstur starter Gabriel og Vincent en sjov lille kappestrid, der hurtig udvikler sig til en indædt kamp imellem de to over de sidste 30 km kuperet terræn. Eric hænger på og ved scenens start er den helt store kamp i gang med råb imellem rytterne, mens der trædes hårdt i pedalerne. Scenen slutter når rollerne har passeret målstregen og haft en snak med Jean om holdets formkurve.

68 Scene 3 Jeg har brug for jeres hjælp Roller: Gabriel, Vincent, Eric og Jean (Sportdirektøren). Efter lang tids forberedelse begynder sæsonen for alvor for holdet. De sidder i bussen på vej til startområdet i Brugge. Der er en trykket stemning i bussen efter træningslejren. Vincent og Gabriel taler ikke sammen som de plejer og sidder hver for sig. Eric derimod virker nervøs og rastløs. Han kan mærke, at han har gode ben. Han ved, at han har en sejr i benene i dag. Scenen starter med, at Eric samler holdet og fortæller dem, at hvis de kører for ham i dag garanterer han dem en sejr. Scenen slutter når holdets taktik for løbet er besluttet.

69 Anden akt Paris-Roubaix Paris Roubaix er et af de ældste og mest prestigefyldte cykelløb i verden. Det har derfor mange navne "L'Enfer du Nord" (Helvedet i nord), "La Reine des Classiques" (Klassikernes dronning) og En forårsdag i helvedet udødeliggjort i Jørgen Leths dokumentar af samme navn. Løbet er kendt som det sværeste enkeltdagsløb og med god grund. Ruten er 260 km lang, og har 27 sektioner med brosten. De fleste ryttere hader løbet som pesten. Dette skyldes, at løbet ofte er skyld i sæsonens første skader blandt rytterne, og at det er smertefuldt, vådt og beskidt. Theo de Rooij blev efter løbet i 1985 interviewet, og spurgt om hvordan han oplevede løbet: Det her løb er noget lort. Du arbejder som et dyr. Du har ikke tid til at pisse, så du ender med våde bukser. Du kører i mudder og er hele tiden ved at skride ud Det er en kæmpe bunke lort. Ville du køre det igen? Helt sikkert. Det er det smukkeste løb i hele verdenen!

70 "Lad mig fortælle dig, der er en kæmpe forskel mellem Flandern Rundt og Paris- Roubaix. De er ikke engang tæt på at være det samme løb. I det ene bliver brostenene brugt hver dag af biler, og vedligeholdt og alt det der. I det andet er det er helt anderledes. Den bedste måde jeg kan beskrive det på er at de pløjer en grusvej, flyver over den med en helikopter og smider en masse sten ud af helikopteren! Det er Paris- Roubaix. Det er så slemt. Det er latterligt " - Chris Horner om forskellen på Flandern rundt og Paris- Roubaix Paris- Roubaix est une connerie (Paris Roubaix er noget lort) - Bernard Hinault, efter at have vundet løbet.

71 Scene 4 - Interview Roller: Gabriel, Eric, Vincent og Louis (Journalisten) De tre profiler er samlet til et interview umiddelbart efter Flandern Rundt. Den velrenomerede journalist Louis står for spørgsmålene. De tre ryttere sidder uroligt og venter på at skulle retfærdiggøre sig selv. De er alle tre stadig mærket af en hård dag på vejene. Mange tanker trænger sig på efter løbets uventede afslutning og Louis, der altid er velinformeret, ved præcis hvilke knapper han skal trykke på. Spørgsmålene kredser om holdets interne dynamik og dens betydning for dagens resultat samt hver af rytternes rolle på holdet og i løbet. Scenen slutter når Louis mener, at han har fået svar på sine spørgsmål.

72 Scene 5.1 Gabriel Roller: Gabriel og René (Massøren) Gabriel er sammen med sin massør René, der fungerer som skriftefader. Han har været med igennem hele karrierens op- og nedture. Under massagen falder snakken på afslutningen på karrieren og det sidste løb. Deres samtaler har altid været et fristed for Gabriel, hvor han kan lette sit hjerte uden at skulle tænke over konsekvenserne. Her kan Gabriel uden forbehold tale om sin form, sin frygt for at blive forrådt, tankerne omkring en fremtid udenfor cykelsporten og muligheden for sejr i det uigenkaldeligt sidste løb. Scenen slutter når Gabriel har fået lettet sit hjerte.

Gabriel Christophe Gabriel Christophe Kaptajnen

Gabriel Christophe Gabriel Christophe Kaptajnen Gabriel Christophe Gabriel Christophe Kaptajnen Gabriel( har( altid( været( en( holdspiller.( Kendt( for( sin( disciplin,( sit( gode( humør( og( sine( evner(til(at(lede(et(felt,(kan(han(se(tilbage(på(en(karriere(af(de(store.(der(er(ikke(mange(

Læs mere

Hovedroller Spilles hver af én spiller.

Hovedroller Spilles hver af én spiller. Spilledervejledning Spillerbriefing Beskriv scenariets genre for spillerne. Forklar hvad drama og bromance betyder i denne sammenhæng og gerne hvorfor vi har valgt at benytte cykelsport som ramme for fortællingen.

Læs mere

Vélo. Thor Fejerskov Jensen Jonas Sanberg Jensen

Vélo. Thor Fejerskov Jensen Jonas Sanberg Jensen Vélo Thor Fejerskov Jensen Jonas Sanberg Jensen Nu er det på høje tid Jeg må se at komme af sted Bakkerne har ikke tålmodighed Jeg ser de mange tegn Mændene har indadvendte øjne Jeg ser mig selv på spring

Læs mere

Med Jesus i båden -3

Med Jesus i båden -3 Med Jesus i båden -3 Jesus udfordrer Mål: Forklar børnene, at Jesus udfordrer dem, der vil leve med ham, så de kan lære at stole på ham. På denne måde kan Jesus gøre det umulige igennem os. Tekst: Matt.

Læs mere

Mini guides til eksamen

Mini guides til eksamen Mini guides til eksamen Indhold PRÆSENTATIONSTEKNIK FORBEREDELSE NERVØSITET KONCENTRATION MINDSET KOMMUNIKATION 5 6 Præsentationsteknik Husk følgende 7 gode råd om Præsentationsteknik under eksamen: Fødder:

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014

Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014 Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014 I Kløverløkken indgår pædagogiske aktiviteter som en del af det pædagogiske arbejde. I 2012/2013 har vi i børnehavegrupperne haft fokus på børnenes sociale

Læs mere

Jer er en vinder -2. Guds fulde rustning retfærdighedens brynje

Jer er en vinder -2. Guds fulde rustning retfærdighedens brynje Jer er en vinder -2 Guds fulde rustning retfærdighedens brynje Mål: Målet med undervisningen er, at børnene må se værdien i retfærdighedens brynje. Retfærdighedens brynje beskytter hjertet fra forkerte

Læs mere

Pædagogisk Vejlederog Værestedsteam. Brugertilfredshedsundersøgelse af Huset

Pædagogisk Vejlederog Værestedsteam. Brugertilfredshedsundersøgelse af Huset Pædagogisk Vejlederog Værestedsteam Brugertilfredshedsundersøgelse af Huset Pædagogisk Vejleder- og Værestedsteam Køge Kommune 2016 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Om Huset og dets brugere... 4 Konklusion...

Læs mere

Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her?

Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her? Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her? Du er her i dette hus, fordi dine voksne har problemer, og det hjælper vi med at løse. Her i dette

Læs mere

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter I Guds hånd -1 I Guds hånd vokser jeg Mål: At give børn en forståelse for, at det er Gud, der lader os vokse. Når vi lægger vores liv i Guds hånd, kan han forme os helt efter sin plan, så vi kan blive

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Prædiken til 5.s.e.påske Joh 17,1-11; Es 44,1-8; Rom 8, 24-28 Salmer: 748; 6; 417 665; 294; 262

Prædiken til 5.s.e.påske Joh 17,1-11; Es 44,1-8; Rom 8, 24-28 Salmer: 748; 6; 417 665; 294; 262 Prædiken til 5.s.e.påske Joh 17,1-11; Es 44,1-8; Rom 8, 24-28 Salmer: 748; 6; 417 665; 294; 262 Lad os bede! Kære Herre, tak fordi Kristus, Din Søn, har skabt en åbning for os ind til Dig, og at Du, faderen,

Læs mere

Undersøgelse af undervisningsmiljø og generel trivsel. - Foretaget juni 2012, skoleåret 2011/12

Undersøgelse af undervisningsmiljø og generel trivsel. - Foretaget juni 2012, skoleåret 2011/12 Undersøgelse af undervisningsmiljø og generel trivsel. - Foretaget juni 2012, skoleåret 2011/12 Denne undersøgelse er lavet med alle skolens elever. Eleverne har siddet i deres kontaktgrupper og diskuteret

Læs mere

Noter til ressourcen 'At håndtere uoverensstemmelser'

Noter til ressourcen 'At håndtere uoverensstemmelser' Noter til ressourcen 'At håndtere uoverensstemmelser' Uoverensstemmelser kan dreje sig om sagen og værdierne og / eller om personen. Det er vigtigt at være bevidst om forskellen! Uenighed om sagen Vi mennesker

Læs mere

Bilag 4 Pædagog interview Interviewspørgsmål 5.1 Interviewsvar 5.1 Interviewspørgsmål 5.2 Interviewsvar 5.2 Interviewspørgsmål 5.3 Interviewsvar 5.

Bilag 4 Pædagog interview Interviewspørgsmål 5.1 Interviewsvar 5.1 Interviewspørgsmål 5.2 Interviewsvar 5.2 Interviewspørgsmål 5.3 Interviewsvar 5. Bilag 4 Pædagog interview Interviewspørgsmål 5.1: Hvad er arbejdsetik for dig? Interviewsvar 5.1: Jamen altså.. Etik så tænker jeg jo gerne i forhold til, ikke i forhold til personlig pleje, men i forhold

Læs mere

De 10 bud Leveregler for Vejen cykelmotion

De 10 bud Leveregler for Vejen cykelmotion De 10 bud Leveregler for Vejen cykelmotion - Tag altid dit affald med hjem, eneste undtagelse er bananskrald - Tis hvor det ikke generer omgivelserne - Overhold færdselsreglerne, også selv om det går stærkt

Læs mere

sport.dk Ung handicapidræt

sport.dk Ung handicapidræt sport.dk x- Ung handicapidræt Caroline kan det hele 18-årige Caroline Cecilie Nielsen har været til De Paralymp selv, hendes holdkammerater og hendes familie vandt hun e TEKST: KRISTIAN BANG LARSEN FOTO:

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Af cand pæd psych Lisbeth Lenchler-Hübertz og familierådgiver Lene Bagger Vi har gennem mange års arbejde mødt rigtig mange skilsmissebørn,

Læs mere

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 Bilag J Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 Kursiv:

Læs mere

Spørgsmål til forældrene samt forældrenes svar til forældremødet d. 28/10.-2015

Spørgsmål til forældrene samt forældrenes svar til forældremødet d. 28/10.-2015 1. Spørgsmål til forældrene samt forældrenes svar til forældremødet d. 28/10.-2015 Konflikter er en del af det at være forældre og barn altså menneske Det er OK at sige: NEJ! Det er OK at sige: det bestemmer

Læs mere

Tilff Bastogne Tilff 14 /15 2005

Tilff Bastogne Tilff 14 /15 2005 Tilff Bastogne Tilff 14 /15 2005 34th. udgave. Vores klubtur blev arrangeret af Sune Boelskifte i år og hans forslag lød på Tilff Bastogne Tilff. Et løb som bliver afholdt i Belgien og som har været kørt

Læs mere

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang FORSKELLIGE ENERGIZERS ENERGIZER Energizere er korte lege eller øvelser, som tager mellem to og ti minutter. De fungerer som små pauser i undervisningen, hvor både hjernen og kroppen aktiveres. Selv om

Læs mere

Formandsberetning Aalborg IMU 12/2 2009

Formandsberetning Aalborg IMU 12/2 2009 Formandsberetning Aalborg IMU 12/2 2009 Året har budt på en del ændringer i IMU og mange store oplevelser sammen med jer. Vi har haft en masse sociale arrangementer, vi har arrangeret koncert med The Dawn,

Læs mere

værdier Nomecos Respekt Værdiskabelse Troværdighed Entusiasme Teamwork

værdier Nomecos Respekt Værdiskabelse Troværdighed Entusiasme Teamwork værdier Nomecos Respekt Værdiskabelse Troværdighed Entusiasme Teamwork Respekt Værdiskabelse Troværdighed Entusiasme Teamwork værdier Nomecos Værdierne i Nomeco udtrykker vores holdninger og adfærd, og

Læs mere

Hvor er det dog en overvældende følelse, at stå her med eksamensbeviserne i. hænderne, huerne på hovedet - og formentligt en gang god sprit i blodet!

Hvor er det dog en overvældende følelse, at stå her med eksamensbeviserne i. hænderne, huerne på hovedet - og formentligt en gang god sprit i blodet! Kære alle sammen. Kære lærere, kære forældre og kære studenter. Hvor er det dog en overvældende følelse, at stå her med eksamensbeviserne i hænderne, huerne på hovedet - og formentligt en gang god sprit

Læs mere

Pædagogisk Vejleder- og Værestedsteam 2016. Brugertilfredshedsundersøgelse af Den Gule Dør i Køge Kommune

Pædagogisk Vejleder- og Værestedsteam 2016. Brugertilfredshedsundersøgelse af Den Gule Dør i Køge Kommune Pædagogisk Vejleder- og Værestedsteam 2016 Brugertilfredshedsundersøgelse af Den Gule Dør i Køge Kommune Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Konklusion... 4 Præsentation af målgruppen for Den Gule Dør...

Læs mere

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager.

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager. Side 3 ægypten historien om de ti plager 1 Slaver 4 2 Ild i en busk 6 3 Staven 8 4 Sæt dine slaver fri 10 5 En slange 12 6 Blod 14 7 Frøer 16 8 Myg og fluer 20 9 Sygdom 22 10 Hagl 24 11 Græshopper og mørke

Læs mere

Nej sagde Kaj. Forløb

Nej sagde Kaj. Forløb Nej sagde Kaj Kaj siger nej til alle mors gode tilbud om rejser ud i verden. Han vil hellere have en rutsjebanetur - og det får han, både forlæns og baglæns gennem mærkelige og uhyggelige steder som Gruel

Læs mere

Bogen om cykling. cykling. Praktisk træningshåndbog til alle cykelmotionister

Bogen om cykling. cykling. Praktisk træningshåndbog til alle cykelmotionister interesserer sig for cykling. Lige meget om man ønsker at forbedre formen, træne op til og gennemføre et løb, blive en bedre bjergrytter, enkeltstartsrytter, mountainbiker, banecykelrytter eller cykelmotionist

Læs mere

Fyringsscene. Sceneøvelse 2015. af Martin Strange-Hansen

Fyringsscene. Sceneøvelse 2015. af Martin Strange-Hansen Fyringsscene Sceneøvelse 2015 af Martin Strange-Hansen Martin Strange-Hansen mobil: 26832666 e-mail: martin.strange@me.com INT. BEBOERFORENINGENS FÆLLESRUM - AFTEN Fællesrummet. Japansk træ på væggene.

Læs mere

Bamse på klassebesøg - event for 0. klasse

Bamse på klassebesøg - event for 0. klasse Bamse på klassebesøg - event for 0. klasse Introduktion Ideen med Bamse på klassebesøg er, at eleverne i fællesskab med en slags maskot arbejder med emner, der har relation til det brede positive sundhedsbegreb.

Læs mere

Interview med Gunnar Eide

Interview med Gunnar Eide Interview med Gunnar Eide Gunnar Eide er Familieterapeut fra Kristianssand i Norge. Han har i mange år beskæftiget sig med børn som pårørende og gennemført gruppeforløb for børn. Hvordan taler jeg med

Læs mere

Jeg er sikker på, at I i de sidste måneder har set hen til den lykketilstand, det måtte være, at tiden på Horslunde Realskole er ved at rinde ud.

Jeg er sikker på, at I i de sidste måneder har set hen til den lykketilstand, det måtte være, at tiden på Horslunde Realskole er ved at rinde ud. Dimissionstale 2008 Eventyr gør vores drømme til virkelighed, og vi kan ende med at blive en af de heldige, der lever lykkeligt til vores dages ende. Eventyret opfylder drømmen om lykke som en varig tilstand.

Læs mere

MGP i Sussis klasse.

MGP i Sussis klasse. Side 1. MGP i Sussis klasse. Hans Chr. Hansen. Alrune. Side 2. 1. MGP i 2.b. Sussi har musik i skolen. Det har alle jo. Hun elsker de timer. De laver alt muligt i musik. De slår rytmer. De leger. De synger

Læs mere

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust AT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust Når det handler om at lykkes i livet, peger mange undersøgelser i samme retning: obuste børn, der har selvkontrol, er vedholdende og fokuserede, klarer

Læs mere

Det bedste og det værste - en praktikevaluering fra 10.95

Det bedste og det værste - en praktikevaluering fra 10.95 1 og det værste - en praktikevaluering fra 10.95 med udgangspunkt i Søren Ulrik Thomsens digte: Det værste og det bedste Et eksempel på evaluering af komplekse, subjektive og helt umålelige processer.

Læs mere

Hun er blevet gammel. Ældre udviklingshæmmede. Af Lone Marie Pedersen, lmp@sl.dk Foto: Carsten Ingemann

Hun er blevet gammel. Ældre udviklingshæmmede. Af Lone Marie Pedersen, lmp@sl.dk Foto: Carsten Ingemann Ældre udviklingshæmmede Vi prikker til hendes erindring Frida er blevet gammel og mister flere og flere færdigheder. Socialpædagog Monica Andersen er en af de medarbejdere, der skal hjælpe Frida med at

Læs mere

Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller. Forældre med handicap i DHF

Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller. Forældre med handicap i DHF Forældre med handicap i DHF Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller Rasmus Møller er lærerstuderende, benamputeret og far til August på 3 år. Og Rasmus og hans kone venter en

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Hold: Køn: Undervisningsmiljø for 'Indskoling' 2008 0.kl., 1.kl., 2.kl., 3.kl. M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side 1 af 12 Er du glad for at gå i skole? 57 / 65.52%

Læs mere

Resultater i antal og procent. Generel tilfredshed. Undervisningsmiljø for 'Indskoling' 2008. Ikke viste hold: 0.a, 0.b, 1.c, 2.b, 2.c.

Resultater i antal og procent. Generel tilfredshed. Undervisningsmiljø for 'Indskoling' 2008. Ikke viste hold: 0.a, 0.b, 1.c, 2.b, 2.c. Undersøgelse: Undervisningsmiljø for 'Indskoling' 2008 Hold: 0.c, 1.a, 1.b, 2.a, 3.a, 3.b, 3.c Køn: M, K Ikke viste hold: 0.a, 0.b, 1.c, 2.b, 2.c Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Hold: Køn: Undervisningsmiljø for 'Indskoling' 2009 0kl, 1kl, 2kl, 3kl M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side 1 af 12 Er du glad for at gå i skole? 27 / 65.85% 13 / 31.71%,

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Hold: Køn: Undervisningsmiljø for 'Indskoling' 2010 Børnehaveklasse 2010, 1. klasse 2010, 2. klasse 2010, 3. klasse 2010, 4. klasse 2010 M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Hold: Køn: Undervisningsmiljø for 'Indskoling' 2009 2A, 2C M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side 1 af 12 Er du glad for at gå i skole? 39 / 82.98% 7 / 14.89%, ikke rigtigt

Læs mere

Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden.

Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. 1 Kære 10.klasse, kære dimittender Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. Først vil jeg ønske jer til lykke med eksamen. Det er for de fleste en tid med blandede følelser. Det er dejligt

Læs mere

SÆRIMNER. Historien om Hen

SÆRIMNER. Historien om Hen SÆRIMNER Historien om Hen Et novellescenarie af Oliver Nøglebæk - Særimner 2014 KOLOFON Skrevet af: Oliver Nøglebæk Varighed: 2 timer Antal Spillere: 4 Spilleder: 1 HISTORIEN OM HEN Scenariet er en roadmovie

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Hold: Køn: Undervisningsmiljø for 'Indskoling' 2008 Indskolingen M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side 1 af 12 Er du glad for at gå i skole?, ikke rigtigt Hvordan har

Læs mere

Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45.

Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45. Lindvig Osmundsen Bruger Side 1 05-10-2014 Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45. Der er en vej som vi alle går alene. Teksterne vi har fået til 16. søndag efter trinitatis

Læs mere

Kære afgangselever, kære forældre og kære personale

Kære afgangselever, kære forældre og kære personale Translokationstale - Onsdag den 22. juni 2016 Kære afgangselever, kære forældre og kære personale Vi er midt i min yndlingstid på året. Ferien er lige om hjørnet. Og det er som om forventningen om de kommende

Læs mere

Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER

Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER 1. Hvilke sociale medier har du anvendt den seneste måneds tid? Facebook Instagram Snapchat Bruger en lille smule YouTube, hvis

Læs mere

Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45

Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45 Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45 LO: Det er egentlig bare en udbygning af de spørgsmål, der var på spørgeskemaet. Det er bare

Læs mere

Hvordan håndterer du dine følelser... i forbindelse med Type 1-diabetes

Hvordan håndterer du dine følelser... i forbindelse med Type 1-diabetes Hvordan håndterer du dine følelser... i forbindelse med Type 1-diabetes Når du får det at vide Når man får konstateret diabetes bliver man chokeret, ked af det, trist, vred, bekymret eller en hel masse

Læs mere

Folk sætter pris på mig, fordi jeg forstår at nedtone følelsesmæssigt vanskelige situationer

Folk sætter pris på mig, fordi jeg forstår at nedtone følelsesmæssigt vanskelige situationer side 1 Ja Nej? 1 Jeg har bemærket, at når jeg er sammen med en meget følelsesbetonet person, er jeg overraskende rolig og upåvirket Somme tider oplever jeg følelser, der bringer mig ud af ligevægt og forvirrer

Læs mere

Aggression eller Misforståelser?

Aggression eller Misforståelser? Aggression eller Misforståelser? Min hund er pludselig blevet aggressiv! Min hund knurrede ad mig, og bed ud efter mig! Min hund gik til angreb på et barn! Dette er bare noget af det jeg syntes at kunne

Læs mere

Elcykel Testpendlerforløb

Elcykel Testpendlerforløb Forår Sommer 2015 Sekretariatet for Supercykelstier Elcykel Testpendlerforløb Cases Forløbet I slutningen af 2014 efterlyste Sekretariatet for Supercykelstier frivillige testpendlere til et pilotelcykel-testforløb.

Læs mere

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus.

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus. Side 1 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus Side 2 Personer: Nicolaus Side 3 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus 1 Nicolaus 4 2 Naboen 6 3 Tre poser guld 8 4 Mere guld 10 5 Gaden er tom 12 6

Læs mere

Side 1. Jack og lygten. historien om græskarlygten.

Side 1. Jack og lygten. historien om græskarlygten. Side 1 Jack og lygten historien om græskarlygten Side 2 Personer: Jack Fanden Side 3 Jack og lygten historien om græskarlygten 1 En tom pung 4 2 Fanden 6 3 En mønt 8 4 Et år mere 10 5 Fanden kommer igen

Læs mere

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Salmer: Hinge kl.9: 458-462/ 467-37,v.5-671 Vinderslev kl.10.30: 458-462- 178/ 467-37,v.5-671 Dette hellige evangelium

Læs mere

»Ja. Heldigvis.«De to drenge går videre. De lader som om, de ikke ser Sally.»Hej drenge!«råber hun. Bølle-Bob og Lasse stopper op og kigger over på

»Ja. Heldigvis.«De to drenge går videre. De lader som om, de ikke ser Sally.»Hej drenge!«råber hun. Bølle-Bob og Lasse stopper op og kigger over på 1. Søde Sally Bølle-Bob og Lasse kommer gående i byen. De ser Smukke Sally på den anden side af gaden.»hende gider vi ikke snakke med,«siger Lasse.»Nej.«Bølle-Bob kigger den anden vej.»hun gider heller

Læs mere

http://www.analyzethis.no/v3/lpdanmark/bestilling/summary.aspx

http://www.analyzethis.no/v3/lpdanmark/bestilling/summary.aspx Side 1 af 5 Data er sidst opdateret 26.06.2008 02:02:22 Antal besvarelser: 98 af 98 for udvalg: Nordenskov Skole Elev - Kortlægningsundersøgelse LP-modellen Baggrundsoplysninger Dreng Pige Kryds af, om

Læs mere

F: Fordi at man ligesom skulle få det hele til at passe ind og at instruktøren skulle sige hvad man skulle gør nu skal I gå der hen og sådan noget.

F: Fordi at man ligesom skulle få det hele til at passe ind og at instruktøren skulle sige hvad man skulle gør nu skal I gå der hen og sådan noget. Bilag 4 Visualiserings interview Fortaget af 4 omgange i Film-X, København Frederik 5. B I: Hvad er det du tegner? F: Jeg tegner hvor at vi er i gang med at optage og hvordan det ser ud med at man kan

Læs mere

Christian får selvtillid af at træne med andre unge kræftoverlevere

Christian får selvtillid af at træne med andre unge kræftoverlevere Christian får selvtillid af at træne med andre unge kræftoverlevere AF JULIE GREVE BENTSEN 30. januar 2016 00:00 Christian Birk, der ses midt i billedet, blev som 28-årig ramt af testikelkræft. Han er

Læs mere

24. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 18. november 2012 kl. 10.00. Salmer: 49/434/574/538//526/439/277/560 Uddelingssalme: se ovenfor: 277

24. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 18. november 2012 kl. 10.00. Salmer: 49/434/574/538//526/439/277/560 Uddelingssalme: se ovenfor: 277 1 24. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 18. november 2012 kl. 10.00. Salmer: 49/434/574/538//526/439/277/560 Uddelingssalme: se ovenfor: 277 Åbningshilsen Vi er kommet i kirke på 24. søndag

Læs mere

Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse

Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse Vanen tro er der igen i år et boom af skilsmisser efter julen. Skilsmisseraad.dk oplever ifølge skilsmissecoach og stifter Mette Haulund

Læs mere

Personlige utopier. Af Annemarie Telling

Personlige utopier. Af Annemarie Telling Personlige utopier Hvorfor beskæftige sig med utopi? Hvorfor i alverden bruge tid på noget som alle fra starten ved er urealistisk? Hvorfor sætte sig og tage skyklapper på? Og lukke den konkrete tilværelse

Læs mere

Og vi skal tale om det på en måde, som du måske ikke har tænkt over det før.

Og vi skal tale om det på en måde, som du måske ikke har tænkt over det før. Kald 3 - The Power of why. I dag skal vi tale om HVORFOR du ønsker det, du ønsker. Og vi skal tale om det på en måde, som du måske ikke har tænkt over det før. Derfor er det super vigtigt, at du har god

Læs mere

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25 7 Vi er i en skov Her bor mange dyr Og her bor Trampe Trold 14 Hver dag går Trampe Trold en tur Han går gennem skoven 25 Jorden ryster, når han går Så bliver dyrene bange Musen løber ned 37 i sit hul Ræven

Læs mere

Oplæg til Touretteklinikken

Oplæg til Touretteklinikken Oplæg til Touretteklinikken Præsentation: Hej jeg hedder Marie, jeg er 35 år gammel og blev mor til Frederik som 21 årig. Frederik er i dag 14 år og har Tourette. Frederik viste de første tegn på Tourette

Læs mere

Dagbog fra Ramadan 2005

Dagbog fra Ramadan 2005 Dagbog fra Ramadan 2005 Af Astrid Fribo Så er det Ramadan, muslimernes fastemåned. Den måned, hvor muslimer over hele verden faster for at vise solidaritet med fattige og for at vise deres respekt for

Læs mere

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 Tilstede: Faglærer og Kristine Lodberg Madsen Kristine: Hvad er din baggrund, uddannelse og hvad

Læs mere

For hendes fødder. af Emma Elisabeth Nielsen

For hendes fødder. af Emma Elisabeth Nielsen For hendes fødder af Emma Elisabeth Nielsen Hun hedder Mia. Hun smækker med døren. Det er, som om verden er sky. Sådan er det altid. Det er, som om græsset bøjer sig for hende, når hun tramper gennem haven

Læs mere

1. Og Gud så alt, hvad han havde gjort, og se, det var såre godt. 1.Mos. 1,31. 2. Herre. Jeg slipper dig ikke, før Du velsigner mig. 1.Mos.

1. Og Gud så alt, hvad han havde gjort, og se, det var såre godt. 1.Mos. 1,31. 2. Herre. Jeg slipper dig ikke, før Du velsigner mig. 1.Mos. 1. Og Gud så alt, hvad han havde gjort, og se, det var såre godt. 1.Mos. 1,31 2. Herre. Jeg slipper dig ikke, før Du velsigner mig. 1.Mos. 32,27 3. Herren din Gud går selv med dig, han lader dig ikke i

Læs mere

6.3 Slip kontrollen. din by. Check-in. Introduktion til denne ud-aften. Formålet med aftenen. 10 minutter. Materialer

6.3 Slip kontrollen. din by. Check-in. Introduktion til denne ud-aften. Formålet med aftenen. 10 minutter. Materialer 63 slip kontrollen - Udaften / TEEN EQUIP / Side 1 af 5 63 Slip kontrollen Introduktion til denne ud-aften Denne aften står i hjælpsomhedens tegn Det handler om at give nogle mennesker den hjælpende hånd,

Læs mere

liv&sjæl SARA-MARIE TEMA Styrk dit åndedræt Lær at elske dig selv fantastisk familieliv lev grønt Bliv vægtvogter med hang til grøn mad

liv&sjæl SARA-MARIE TEMA Styrk dit åndedræt Lær at elske dig selv fantastisk familieliv lev grønt Bliv vægtvogter med hang til grøn mad liv&sjæl Magasinet for bevidst livskvalitet Nr. 5 - oktober/november 2013 Kr. 48,00 TEMA Styrk dit åndedræt Coach dig selv til et fantastisk familieliv Derfor bør du give dig selv alenetid Lev let lev

Læs mere

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet.

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet. EXT. VED DØR PÅ GADE. NAT MORDET Tre unge mænd ude foran en trappeopgang til en lejlighed i et mørkt København efter en bytur. Berusede folk og andre skøre skæbner råber og griner på gaden. Den ene af

Læs mere

15. søndag efter trinitatis 13. september 2015

15. søndag efter trinitatis 13. september 2015 Kl. 9.00 Kl. 14.00 Burkal Kirke Tinglev Kirke Tema: Ubekymrethed Salmer: 750, 42; 41, 31 15, 369; 41, 31 Evangelium: Matt. 6,24-34 "End ikke Salomo i al sin pragt var klædt som en af dem" Der var engang

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 4.s.e.trinitatis 2016 19-06-2016 side 1. Prædiken til 4.s.e.trinitatis 2016. Matt. 5,43-48.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 4.s.e.trinitatis 2016 19-06-2016 side 1. Prædiken til 4.s.e.trinitatis 2016. Matt. 5,43-48. 19-06-2016 side 1 Prædiken til 4.s.e.trinitatis 2016. Matt. 5,43-48. Klokken seks gik alt dødt, og der var helt stille, skrev en anonym engelsk soldat i avisen The Times 1. januar 1915. Han var ved fronten

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Din kommune er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en bærende rolle i

Læs mere

Jeg boede engang som nabo til en kirkegård. Og der var der nogle lyde, der. altid hørte til lørdagen før påske. Lågen knirkede, som en kirkegårdslåge

Jeg boede engang som nabo til en kirkegård. Og der var der nogle lyde, der. altid hørte til lørdagen før påske. Lågen knirkede, som en kirkegårdslåge Domprovst Henrik Wigh-Poulsen Prædiken Påskedag 20.4.2014. Jeg boede engang som nabo til en kirkegård. Og der var der nogle lyde, der altid hørte til lørdagen før påske. Lågen knirkede, som en kirkegårdslåge

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Kunst med melklister

Kunst med melklister Kunst med melklister Hvornår: Torsdag d. 6. og 13. juni 2013 Deltagere: Alle dagplejere og børn i gr.l Hvorfor: Vi har alle erfaret at de fleste børn er vilde med at røre ved noget der er klisteret og

Læs mere

2 s i Advent. 7.dec.2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr).

2 s i Advent. 7.dec.2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr). 2 s i Advent. 7.dec.2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr). Salmer: 268-87- (273)/ 274- (473)- 80 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Lukas: Jesus sagde:»og der skal ske tegn

Læs mere

Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november 2013

Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 Bilag E Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november

Læs mere

HVAD & HVOR HOLDER DU DIG TILBAGE?

HVAD & HVOR HOLDER DU DIG TILBAGE? HVAD & HVOR HOLDER DU DIG TILBAGE? En øvelse i at blive bevidst omkring de områder af dit liv hvor du holder dig selv tilbage Basisbehov Jeg udsætter ofte at spise selvom jeg er sulten eller skipper/glemmer

Læs mere

Hvorfor kan jeg ikke bare køre mit barn frem og tilbage? Kære forældre. Cyklisternes By og Fyns Politi KOM SIKKERT TIL SKOLE MED DEN NYE MOBIL APP

Hvorfor kan jeg ikke bare køre mit barn frem og tilbage? Kære forældre. Cyklisternes By og Fyns Politi KOM SIKKERT TIL SKOLE MED DEN NYE MOBIL APP Kære forældre Hvorfor kan jeg ikke bare køre mit barn frem og tilbage? KOM SIKKERT TIL SKOLE MED DEN NYE MOBIL APP Scan koden og hent app en GRATIS! Eller læs mere på www.odense.dk/skolevej Er du klar

Læs mere

DGI Fairfodbold Fair Fodbold er et spil, der kan spilles af alle. Respekt, glæde og fascination er nøgleordene for den særlige form for gadefodbold.

DGI Fairfodbold Fair Fodbold er et spil, der kan spilles af alle. Respekt, glæde og fascination er nøgleordene for den særlige form for gadefodbold. DGI Fairfodbold Fair Fodbold er et spil, der kan spilles af alle. Respekt, glæde og fascination er nøgleordene for den særlige form for gadefodbold. En anden måde at spille fodbold på Fair Fodbold er et

Læs mere

Bilag nr. 8: Interview med Lars

Bilag nr. 8: Interview med Lars Bilag nr. 8: Interview med Lars I: Se Lasse du tegnede denne her tegning i går. Kan du huske det? I: Kan du ikke starte med at fortælle os lidt om, hvad der er på den? 5 L: Det det mig og min far på vej

Læs mere

Septuagesima 24. januar 2016

Septuagesima 24. januar 2016 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Brug dine talenter! Salmer: 744, 263, 276; 714, 209,1 373 Evangelium: Matt. 25,14-30 "Godt, du gode og tro tjener" Gud har i dåben givet os nogle meget store gaver: genfødslen

Læs mere

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Et godt sted at være Tappernøje Børnehus skal være et godt sted at være. Gennem leg og målrettede aktiviteter skal vi

Læs mere

ÅRSMØDE FOR KAPTAJNER I CCH & HCC

ÅRSMØDE FOR KAPTAJNER I CCH & HCC ÅRSMØDE FOR KAPTAJNER I & HCC Møde afholdt ved Kurt Brandi, P. Nørkjærs Plads 5, 3.sal, lejl1 Mødetidspunkt: Tirsdag den 3. November kl. 19:00 Indkaldte: Fra A-holdet: Brian Jensen Lars Asmussen Thomas

Læs mere

Forord. Julen 2005. Hej med jer!

Forord. Julen 2005. Hej med jer! Indhold Julen 2005. Forord 2 1. Historien om jul i Muserup Yderkær. 4 2. Venner af Muserup Yderkær. 7 3. Den mærkeligste dag på året. 9 4. I nødens stund. 11 5. Bedste hædres som heltenisse. 14 6. Den

Læs mere

Prædiken til skærtorsdag, Joh 13,1-15. 2. tekstrække

Prædiken til skærtorsdag, Joh 13,1-15. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Skærtorsdag d. 17. april 2014 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til skærtorsdag, Joh 13,1-15. 2. tekstrække Salmer DDS 458: Zion, pris din saliggører DDS 58: Jesus! Frelser og befrier

Læs mere

Velkommen Holstebro Cykle Club af 1960

Velkommen Holstebro Cykle Club af 1960 Velkommen Holstebro Cykle Club af 1960 Vi har samlet nogle af de spørgsmål som du måtte stå med hvis du overvejer at begynde i en Cykel Club. Der er sikkert mange andre ting du kunne ønske svar på, og

Læs mere

I Guds hånd -3. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

I Guds hånd -3. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter I Guds hånd -3 I Guds hånd kan jeg sejre Mål: At lære børnene, at de kan sejre, når de holder sig tæt til Gud. Selvom de føler, de oplever nederlag, vil de stadig få sejr til sidst. For Gud er med dem.

Læs mere

Storebørnsgruppen for kommende skolebørn i Afdeling Mariesminde. Skoleparat - parat til livet

Storebørnsgruppen for kommende skolebørn i Afdeling Mariesminde. Skoleparat - parat til livet Personlige Kompetencer Sætte ord på følelser, eller det der er svært. Bidrage med egen fantasi i legen, komme med små input. Udtrykke sig via sprog og gå i dialog. Vælge til og fra. Drage omsorg for andre

Læs mere

Et godt valg -4. Daniel vælger at søge Gud

Et godt valg -4. Daniel vælger at søge Gud Et godt valg -4 Daniel vælger at søge Gud Mål: Børnene opmuntres til at søge Gud. Når vi søger ham, vil Gud vise sige for os, og vi vil få lov til at kende ham. Når vi kender ham, vil vi også stå fast

Læs mere

PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT

PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT Et manuskript af 7.3, Helsinge Realskole 5. gennemskrivning, februar 2010 1 SC 1.ext. kvarterspladsen forår dag. THOMAS(13)kommer gående med armen rundt om foran vandrehjemmet.

Læs mere

Skolelederen juni 2014... s. 2. Løsnings Skoles legepatrulje på kursus... s. 6. Hilsen fra Skolebestyrelsen juni 2014... s. 7

Skolelederen juni 2014... s. 2. Løsnings Skoles legepatrulje på kursus... s. 6. Hilsen fra Skolebestyrelsen juni 2014... s. 7 Indhold Skolelederen juni 2014... s. 2 Løsnings Skoles legepatrulje på kursus... s. 6 Hilsen fra Skolebestyrelsen juni 2014... s. 7 Legepatruljen på tur på Vejle Idrætshøjskole 15. maj 2014 Skolenyt jul

Læs mere