DcH Grindsted/Billund. A-spring

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DcH Grindsted/Billund. A-spring"

Transkript

1 DcH Grindsted/Billund A-spring Nr

2 Bestyrelse og udvalg Bestyrelse Formand Jacob Lykkegård Jensen Næstformand Ejnar Østergård Kasserer Søren Sørensen Sekretær Iben Rasmussen Materialeforvalter Ejnar Eskesen Konkurrenceudvalg Lydighed Jacob Lykkegård Jensen Rally Mette Møller Sommerlund Agility Edith Langer Agility Lone Øllgaard Trænerudvalg Lydighed Birthe Mary Laursen Lydighed Karin Højland Agility Astrid Graversen Aktivitetsudvalg Lotte Nørgaard Camilla Lund Hansen Helle Pedersen Anna Kantineudvalg Karin Højland Anne Marie Hedegård Minna Iben Rasmussen Helle Pedersen Irene Bente Ahrensberg Svend Åge Graversen Hanne Madsen Forsidefoto er Mette Møller Sommerlunds 2 border collier Icon og Albert.

3 Formandens Hjørne Af Jacob Lykkegård Jensen Som valgt til bestyrelsen for DcH-Grindsted-Billund ved generalforsamlingen 19/2-14, og d. 25/2-14 valgt som formand på konstitueringsmøde er det mig pålagt (fra Iben) at skrive et lille indlæg i klubbladet. Dette vil jeg tilstræbe mig at gøre, hver gang, jeg håber i vil syntes om det. Lad mig starte med min baggrund i klubben, for dem som ikke kender mig er: Jeg startede med min Sorte Labrador, Zanto som på dette tidspunkt var 2 år, på et kursushold med Keld Madsen og Jørn Præstegård som trænere. Det skal lige siges at inden jeg kom i DcH-Grindsted-Billund, har jeg tidligere trænet hvalpemotivation i DKK ( Dansk Kennel Klub ), og trænet 1 år i DRK ( Dansk Retriever Klub ), Dette var henholdsvis i Horsens og Kolding. Jeg blev da træt af køre så langt, så jeg startede i Grindsted Jagtforening på et hold. Denne form for træning i Jagtforeningen var lidt for hård træning efter min mening, men så havde jeg prøvet det. Så tog jeg kontakt til DcH, for det kunne da være det var lidt anderledes. Jeg kendte ikke et øje, der trænede hund i DcH-Grindsted-Billund inden jeg startede til træning. Dette er jeg jo så kommet til hen af vejen, hvilket jeg er utrolig glad for, da det jo er en herlig flok mennesker og en del Spradebasser, der gør det sjovt at være i klubben. Men tilbage til kursusholdet jeg var startet på, hos Keld og Jørn. Da jeg havde en hund der kunne en del af øvelserne i forvejen, på nær lidt kontakt-øvelser, gav de mig blod på tanden til at fortsætte på C-holdet.

4 Dette resulterede i at jeg kom til en del konkurrencer, og er kommet videre op af stigen så min hund nu er en B-hund. Her har min hund og jeg så trænet, eller måske lallet lidt rundt som nogle måske vil sige det, da jeg ikke lige har kunnet få mig taget sammen til at træne spor, og da dette er en væsentlig del for at fortsætte til A-klassen, stod jeg lidt i stampe sidste år og kommer nok desværre til at gøre det igen i år. Dels pga. overtagelsen af formandskabet i klubben, der kræver lidt tilpasning og arbejde, at føre videre fra den gamle formand/bestyrelse, men også min familie skal der være tid til. Vi, den nye bestyrelse, har en masse energi og nye tiltag som vi gerne vil have tilført klubben, og vi håber meget på, at i alle vil støtte op omkring dette. Vi skal blandt andet have sat mere lys op på træningsarealerne, da vi går over til aftentræning også om vinteren. Dette gør forhåbentligt at vi kan fastholde flere medlemmer til klubben. Der skal bl.a. males i køkkenet, den gamle el-tavle skal renoveres, og der er allerede ryddet op på kontoret og i køkkenområde og opvaskemaskinen har fået selvtilført sæbe, så der er gang i sagerne. Vi skal også have ryddet op i vores lager af hundeartikler og sat nye tavler op i klubhuset. Derudover er vi ved at undersøge mulige sponsorer til klubben. Der er indlagt en aktivitetsdag efter sommerpausen lørdag d. 9. august, hvor der også skal ydes lidt hjælp fra jer med diverse projekter. Der vil komme yderligere information op i klubhuset, men nu kender i datoen så sæt lige kryds i kalenderen så vi kan få en hyggelig dag i hundeklubbens tegn.

5 Vi har allerede haft en del konkurrencer i år, bland andet en Lydighed C+B-Klasse først i april. Derefter havde vi lige en Agility konkurrence sidst i april og ikke mindst en Eliteturnering i starten af maj. Der er nu kommet lidt ro på, indtil vi slutter konkurrencerne for udefrakommende med en Rally-konkurrence 23. august. Det har været lidt træg med hjælpere til vores konkurrencer, så der skal lyde en opfordring herfra til at melde sig, da vi jo gerne skulle løfte i flok. Og hvis vi skal have nogle konkurrencer i 2015, gøres det kun ved at vi alle hjælper hinanden. Det betyder også at man godt kan hjælpe til i en disciplin man ikke selv udfører. Dette var lige en lille fortælling fra mig, jeg håber i syntes om det, for det kan ikke gøres om. VI SES I KLUBBEN RIGTIG GOD SOMMER!

6 Opslagstavlen Deadline: Sidste frist for indlevering af materiale til næste klubblad er med udgangen af uge 40. Materialet sendes til: Sponsor: A-spring søger sponsere til klubbladet, så bladet fortsat kan udkomme i farver. Kender du en som kunne tænke sig at sponsere, så henvis til bladet redaktør. Pris for ½ side i 1 år: 300 kr. Pris for 1 side i 1 år: 500 kr. Derudover får man lov til at lave en præsentation af virksomheden som også kommer i bladet 1. gang man har annonce med. Hjemmelavede hunde-godbidder Kogt tørret lever er noget af det bedste man kan bruge som belønninger under træningen. Køb en hel lever (det er billigst især på tilbud). Skær den i strimler og kog i ca. 20 min. Skyl alt det ulækre kødsaftsnask af under den kolde hane og lad det hele afkøle helt. Skær dernæst i små terninger og læg dem i en bradepande med bagepapir i bunden og sæt dem i ovnen ca min. ved 150 grader. Rør rundt et par gange, så alt kommer i berøring med den varme luft i ovnen. Efter tørring slukkes ovnen og ovndøren står på klem indtil leverstykkerne er helt kolde. Puttes derefter i plastikposer og fryses, så kan man tage den portion man nu skal bruge er man sent på den kan de optøs om ved 30 sek. i mikroovnen. Hundene er vilde med disse velsmagende godbidder og de fedter ikke i lommerne som pølsestykker gør. Velbekomme (altså til hundene). Materialer til lydighedsspringene er sponseret af

7 Træner-profil Navn: Søren Møller Sørensen Hund: Vimse en Parson Russel Terrier på næsten 12 år Familiestatus: Har ikke fundet den rigtige Profession: Markmand hos Månsson A/S Tidligere hund: Lady en foxterrier. Hvorfor DcH: Det var et tilfælde at det blev DcH. Antal år i DcH: Jeg blev medlem i 2003 i DcH Brande og er jeg blevet overflyttet til DcH Grindsted / Billund, da min søster ikke længere kunne træne agility med Vimse. Startet som træner: Jeg blev uddannet lydigheds træner i 2008 og i 2012 blev jeg færdig med agilitymodulerne. Interesseområder inden for DcH: Det er helt afgjort agiliyten. Mål med hundetræningen: Målene er ikke så store længere med den hund som jeg har nu. Bedste oplevelse med hund: Det er svært at sige, da der har været så mange.

8 COSMO En tjenestehund Af Ejnar Eskesen Jeg laver dette indlæg da der måske er mange der ikke helt hvad Cosmo og mig går og laver. Jeg hedder Ejnar Eskesen og er 49 år, gift med Pia og har 2 børn der er flyttet fra reden.. Jeg har en lille malinois på ca 2,5 år, han blev købt med det formål at skulle bruges som tjenestehund ved hjemmeværnet. For at blive godkendt skal hunden for det første være en af forsvaret godkendte racer og den må ikke være skud ræd, det testes allerede ved ugers alderen og viser hunden angst der, kasseres den ( i hvert fald som tjenestehund ). Derefter begynder selve træningen og efter et år skal hundeføreren og hund have været på hundefører fuktionskursus der foregår over 2 weekender, når de er gennemført starter stopuret, dvs. at man har 2 år til at få sin hund mønstret. Øvelserne man skal igennem til mønstring er: Lineføring, fri ved fod Afdækning med skud, hvor hunden bliver dækket af og føreren går 10skridt frem og med ryggen til hunden skyder 3-5 skud med 9 mm pistol, og retunere til hunden. Indendørs rundering, hvor man får anvist 3 rum hvor der kun er en figurant i det ene rum, så er det op til hundeføreren at kende sin hund så meget at man kan høre hvornår hunden har afsøgt rummet, da hunden er selv derinde med døren lukket ud til hundeføreren, når hunden så finder figuranten skal den halse og bevogte vedkommende indtil føreren kommer frem.

9 Udendørs rundering: Meget som i DcH dog skal det ske uden kommandoer men man må gerne bruge armbevægelser. Der er både figurant og 2 døde genstande. Spor: Med opstartsport på 40 meter medforstyrrelser i opstarten, det kan være støj, andre hunde, personer der kommer løbende, folk der kaster bolde, og alt andet hvad de tumper kan finde på. Sporet er omkring 1 km med knæk, buer, vejovergang, og sporet må også krydse vand. Hunden skal markerer genstandene. Patrulje: Som er en øvelser der egentlig er delt i 2 elementer, først skal hunden udpege en lydfigurant på 30 meter og man må ikke have over 4,5 meters fejl markering, derefter slipper man hunden og uden kommando skal hunden selv finde en figurant og bevogte denne til føreren kommer frem. Forsvar af fører: Her skal hunden forsvare føreren uden kommando og vise at den vil bide. Når figuranten er rolig skal hunden falde til ro og lade sig berører af figuranten. Stop af person: Bid Alt det er Cosmo kommet igennem inden han blev et år, så i år skal den så mønstres i prøve 2 som er meget mere omfattende, størrere rundering og længere spor og så er der feltsøg med, som et et areal på 100 m2 og ikke nødvendigvis 10 x 10 meter, men den kan også være 200 x 0,5 meter. Og skrappere bedømmelse i øvelserne. Hvis vi ikke består i første forsøg har vi resten af året til at bestå de missede øvelser, men kun 2 forsøg, lykkedes det ikke der kasseres hunden for altid.

10 Der er 5 hunde på landsplan der skal til prøve 2 først i september i år, så man er vel lidt stolt af den lille malle. Han er en rigtig god hund, der bare ligger i sin seng når vi er hjemme, men når han er på så er han klar, dem der kender Cosmo ved at han er en kærlig lille snakkebasse, men han egner sig ikke til DcH programet. Ikke sagt at den ikke kunne lære det, men jeg vil hellere koncentrerer mig 100 % om det den skal kunne. Vi er med på en masse øvelser med forsvaret og laver meget forskellige ting sammen med hunden, her kan nævnes rappelling med hunden hængende under sig en sele, stop af person over vand, rundering i dobbeltdækker bus, øvelser i ruinbyer, øvelser med demonstranter der smider æg, tomater og vandballoner mod hundene, og selvfølgelig en masse træning med skud, kanonslag og eksplosioner omkring hundene. Som i nok kan se ud af dette må man ikke regne med at hunden bliver i tjeneste ret meget mere end 5-7 år så kan de ikke holde til det mere, men så er de jo også typisk 7-9 år. Det er en vild spændende måde at træne hund på. Udover arbejde med Cosmo sidder jeg i bestyrelsen, er materialforvalter i klubben og er ved at uddanne mig til dommer i DcH programmet. Jeg kom ind i DcH som så mange andre, fordi jeg ville have en lydig hund, og så var man solgt, de 2 første hunde var labrador blandinger, som blev trænet i DcH programmet.

11 Der er fuld fart på træningen med Cosmo, og så har jeg også 2 hold i PH ( Politihundefører foreningen) i Vejle. Jeg har også trænet i PH, men det konflikter mere end jeg havde regnet med, da det jo er konkurrence program, hvor det er point der tæller, hvorimod det vi laver drejer sig om at løse en opgave på nemmeste mulig måde for bådehund og fører, og så er der lige den lille detalje at vores hunde er trænet til at være noget mere skarpe, som de siger på hundeskolen i Karup, så må hunden hellere bide i rondering som den trækker sig fra figuranten. Alt det hunde halløj kræver jo en masse tid, en typisk uge er vi afsted til et eller andet hunde arbejde 6-7 dage om ugen, så det gælder om at have baglandet iorden.

12 Klubmesterskab 2014 Sæt kryds i kalenderen lørdag den 1. november 2014, for der afholder klubben det årlige klubmesterskab med efterfølgende fest om aftenen. Hvordan bliver jeg klubmester????? Agility: Du skal være konkurrencehund for at blive klubmester. Vinderen på dagen i konkurrenceklassen bliver klubmester, men der bliver lavet en konkurrence for alle niveauer. Der er pokaler til klasse vinderne. Der er følgende klasser: ny begynder, begynder, let øvet og konkurrence. DcH Programmet: De 2 bedste resultater fra kredskonkurrencer du har været til i løbet af året, sammenlægges med dagens resultat og højeste point antal vinder klubmesterskabet. Du kan sagtens deltage selvom du ikke har været til konkurrence i løbet af året, du kan bare ikke blive klubmester. Der er pokaler til dagens vindere, klubmesteren og bedste hund på dagen. Der er følgende klasser: og du stiller i den klasse du er i det pågældende år. Rally-lydighed: De 2 bedste resultater i åben klasse, du har fra konkurrencer du har været til i løbet af året, sammenlægges med dagens resultat og højeste point antal vinder klubmesterskabet. Der er pokaler til alle klasse vindere, vinder af åben klasse og klubmesteren. Der er følgende klasser: begynder, øvet, ekspert, champion og åben. Du stiller i den klasse du er i, når klubmesterskabet afholdes. Alle pokaler overrækkes til klubfesten om aftenen. Tilmeldingsskemaer bliver hængt i klubhuset op efter sommerferien. Venlig hilsen Konkurrenceudvalget

13 Min første konkurrence Af Ditte Bødker Jensen, 10 år Det hele startede med, at jeg fik en hund i julegave, da jeg var ni år gammel. Jeg startede på hvalpeholdet og efter sommerferien, kom jeg på fortsætter holdet. Efter jeg havde gået der i et stykke tid, kom jeg på c holdet. Jeg begyndte også til rally. Jeg trænede cirka et års tid. Og nu skulle jeg til min første konkurrence i Skjern. Vi var fem hunde fra rally holdet, der skulle til konkurrence. Jeg havde altid drømt om at komme til konkurrence. Jeg var meget spændt, ikke kun fordi vi var så mange, men fordi jeg tænkte på, hvad der ville ske. Lige inden jeg skulle på banen, havde jeg sommerfugle i maven. Min mor hentede min hund Pegesus, i mens vi gik banegennemgang. Så kom min mor lidt efter, vi havde gået banegennemgang. Jeg begynde at varme op med Pegasus. Nu blev det min tur til at gå banen. Det kriblede og krablede inde i maven på mig. Da jeg var færdig kom dommeren hen og sagde, at jeg mistede 10 point ved en bak øvelse, fordi jeg ikke måtte røre hunden. Men jeg var glad for, at hun ikke Ib ede mig. Da vi skulle have aftensmad, gik jeg ind og fik nogle pomfritter, da en mand jeg slet ikke kendte, sagde at det var godt gået. Han spurgte også, om jeg gik til lydighed og jeg svarede ja. Så spurgte han, hvad hold, jeg svarede c holdet, så spurgte han, om jeg havde været ude og konkurrere, så sagde jeg nej. Så sagde en, der sad ved siden af ham, så går der ikke længe, inden hun overhaler dig. Efter jeg havde spist gik vi ind og fik pokaler. Jeg fik en 4. plads ud af 16. Jeg fik en kurv med vin og 6 karameller og noget smeltechokolade. Vi syntes alle fem, at det havde været en rigtig god aften. Jeg glæder mig til næste gang, jeg skal til konkurrence.

14 Hoddeskov Hundehotel Af Karin Højland Hoddeskov Hundehotel er et lille hundehotel med plads til 10 hunde. Hotelbestyreren Karin Højland er uddannet hundeadfærdsinstruktør, har flere grundkurser i hundemassage og er hundetræner. Karin deltager i rally og lydigheds-konkurrence Hotellet har store lyse tremmebokse og 4 løbegårde, hvor hundene kommer ud sammen eller hver for sig afhængig af personlighed. Boksene er kølige om sommeren og opvarmet om vinteren. Der er senge til hundene, men de er velkomne til at medbringe deres egen seng og evt. legetøj. Vi varetager den enkeltes hunds behov. Og giver plads til den enkeltes hunds personlighed. Dagen for hundene på hotellet: Ved ankomsten bliver hunden præsenteret for de andre på hotellet. Hvis de vil lege bliver de sat sammen i løbegårde, hvor de opholder sig under opsyn, de fleste timer. Hunde der trives bedst i eget selvskab, kan få en løbegår for sig selv. Ca. kl. 21 puttes hundene i hver sin boks. De står op igen ved 6-tiden, hvor de bliver luftet. Foder er incl. i prisen, men du er velkommen til at medbringe dit eget. Indlevering og udlevering dagligt mellem 8 & 10 eller 16 & 18. Eller efter telefonisk aftale. Du kan følge Hoddeskov hundehotel på facebook. Hoddeskov Hundehotel Din hund Vil elske sit ophold Vi lægger stor vægt på at tilgodese den enkelte hunds behov og give dem et hyggeligt og behageligt ophold. Hoddeskov Hundehotel, Markvangen 16, 6823 Ansager Tlf

15 Kursus med Puppy Foundation Af Flemming Kristensen Lørdag den 24. maj var vi en lille flok trænere og føl samlet for at hente ny inspiration til træningen. Vi var i alt 12 kursister, og kurset blev afviklet af kredsinstruktør Karina F. Andersen. Vi mødtes klokken 08:30 til morgenkaffe og sluttede af med aftensmad klokken 17. Emnet for kurset var Puppy Foundation, hvilket går ud på at træne hvalpe og unghunde lidt mere på dyrets præmisser. Karina præsenterede en del slides, og fortalte blandt andet om vigtigheden af hvalpes socialisering, og kom med værktøjer til at forhindre at vi arbejder med stressede hunde. Hun påstod at man ved hjælp af et tæppe og sine hænder kunne få næsten alle hunde til at slappe af ja, nærmest falde i søvn, selv om der er andre hunde og mennesker omkring den. Man skulle blot lige finde et område omkring hundens mund, og massere hunden blidt her, så ville de fleste hunde slappe af. Karina sagde også at vi selv skulle prøve dette senere på dagen. Før middag blev vi inddelt u 3 grupper, og skulle så ud for at arbejde med hunde. Gruppe 1 skulle arbejde med Passiv kontakt hvilket var at placere hunden på et tæppe og forsøge at massere hunden til ro. De skulle også arbejde med Se der, der går ud på at belønne hunden for at være opmærksom på hundeføreren selv om der er noget farligt, spændende eller interessant som hunden bemærker i nærheden. Gruppe 2 skulle arbejde med Bagpartskontrol på balje en øvelse jeg også er blevet præsenteret for i klubben. Gruppen skulle også arbejde med en øvelse der kaldes Håndtarget, der går ud på at hunden tager kontakt til førerens hånd, og følger håndens bevægelser.

16 Gruppe 3 skulle træne Hundens selvkontrol, hvilket gik ud på at vise hunden en godbid, som den ikke måtte tage, men afvente at en godbid blev givet med den modsatte hånd. Gruppen trænede også Fodtarget hvor hunden belønnes for at sætte sin pote på det sted vi ønsker. Efter middagsmaden blev praktikken fra før middag gennemgået, og Karina gik videre med at fortælle om socialisering af hvalpe, gå pænt, læg dig samt nye og gamle hundetricks man kan bruge til at aktivere sin hund. Vi sluttede dagens lærdom af med at grupperne fik til opgave at tilrettelægge et træningspas, der skulle tage hensyn til den indlæring vi havde fået gennem dagen. De 3 grupper afviklede på skift deres træningstime, og vi gennemgik sammen hvad vi oplevede under træningen. Karina havde stor ros til vores indsats, og dette tyder på at hun ikke mener vi gør det helt dårligt i klubben. Nu må vi så se hvordan vi får vores nye lærdom lagt ind i vores måde at træne hunde og hundeførere på i klubben hvem ved om ikke det fremover bliver et krav at hundeførerne medbringer et afstressningstæppe til deres hunde? Som gammel træner i DCH fik jeg gennem dagen en større indsigt i de nye træningsmetoder og jeg kom til den erkendelse at også gamle trænere kan lære nyt. Jeg tror jeg på hele holdets vegne kan sige at vi havde en rigtig god og lærerig dag, og fra mig skal der lyde en tak til både klubben og Karina for at have givet mig mulighed for at få indlært ny viden. Flemming Kristensen Træner på Familielydighed

17 Kantine-udvalg Af Karin Højland Det er lykkedes at få frivillige til at bemande cafeteriet mandag-tirsdagonsdag, så fremadrettet vil det være muligt at købe forskellige snacks så som is, kage osv. Vi arbejder på at det skal være muligt at købe ristede pølser, pølsehorn og pizzasnegle. Disse skal dog bestilles inden man starter træningen, således at vi undgår et stort spild. Så har du ikke lige nået aftensmaden, så stik hovedet ind og vi vil have det klar til dig når du er færdig med træningen. Dette betyder også at vi gerne skal væk fra alle de små sedler med folk der skylder. Er du en af dem der har en lille hvid seddel liggende så få den bragt ud af verden. Det er fra bestyrelsens side blevet vedtaget, at vi skal betale for kaffen igen. Dette kan gøres på flere måder. Der kan købes kaffekort: Resten af ,- Tre måneder 50,- Dagkort 20,- ( fx i forbindelse med konkurrence) Pr. krus 5,- Et årskort vil fra 2015 koste 150,- Husk at det jo går til et godt formål så vi kan få forskellige forbedringer i vores klub så det bliver endnu hyggeligere at komme der.

18 Om Sally og fårene - eller om det at bruge sin hund Der er ikke noget så tilfredsstillende som at se sin hund arbejde - dybt koncentreret med det, den i generationer har været avlet til. Sally blev aldrig en stjerne i sit fag - dertil vidste hendes menneske for lidt om får og fårehunde, men hun gik op i det med liv og sjæl og rystede som et espeløv af iver når fårene dukkede op på hendes nethinde. Ikke noget med den fjollede oprejste lege-hale, ikke noget med at fjante rundt. Hun arbejdede med halen nede og øjnene konstant fixeret på fårene. Hun var født med at vide, at fårene skal hentes til flok-lederen. Hun vidste instinktivt hvilken retning hun skulle ud, hvis fårene ikke makkede ret, ligesom hun helt naturligt holdt extra øje med de trodsige får. Kun når jeg - desværre ret hyppigt - læste fårene forkert eller Sally i sin iver trykkede dem for kraftigt, gik der kuk i det. Jeg havde ingen får og heller ingen planer om at få dem, men jeg fik mig selv en fårehund og det kunne da være sjovt at se hvor meget fårehund jeg egentlig fik. Efter hvalpekurset på DCH, hvor Sally fik lært at dække og blive liggende, meldte jeg os til en prøve-træning hos en DHK-træner. Sally var fårehund, ingen tvivl om det: hun glemte alt om at dække, da hun første gang så en flok får og hele flokken blev helt naturligt hyrdet hen til mig, MEN fårene var ikke tiltænkt os og vi blev sendt meget langt væk får at træne dæk-øvelser. Vi kom ind i et træningsteam med 5 andre, hvoraf 3 selv havde får. Hos dem trænede vi på skift sammen hver uge og jeg var heldig at bo tæt på en fåreholder, som lod os træne, når vi havde tid. Hver måned blev holdet "pudset af" hos en DHK-træner, som gav os noget at arbejde videre med. Det var en spændende tid. Jeg så mange trials (konkurrencer) og endnu flere videoer om træning og blev en del af en dybt fascinerende verden, som tidligere lå lysår væk. Sally blev gammel og har længe været væk, men jeg abonnerer stadig på nyt fra Dansk Hyrdehundeklub og glemmer aldrig vores timer med fårene. Hvis du har en bordercollie og ønsker at tilfredsstille hundens medfødte anlæg og selv opleve et utroligt spændende samarbejde med din hund, bør du prøve det. Arbejdet med hyrdning udelukker ikke anden træning næsten tværtimod. Opmærksomhed på føreren er en betingelse for godt fårehunde-arbejde. Ulla W.

19 Trænere Lydighed: Navn Tlf/Mobil Helle Pugaard Iben Rasmussen Allan Thomasen / Flemming Kristensen / Ejnar Østergaard / Karin Højland Carl Einar Eriksen Aspirant Brian Jørgensen Hjælper Anette Dall Hjælper Camilla Lund Hansen Hjælper Bettina Sjølander Skourup Hjælper Pia Bødker Hjælper Anne Marie Hjælper Torkild Dall Hjælper Birthe Mary Laursen Rally: Mette Møller Sommerlund / Agility: Søren Møller Sørensen Astrid Graversen / Carsten Hansen Jens Nørgård / Jette Møller Sørensen Hjæper Winnie Ahrensberg / Hjælper Dianna Burmeister

20 Aktivitetskalender 2014 Sommerferie Juli måned Aktivitetsdag Lørdag d. 9. august Rally landsdækkende Lørdag d. 23. august Klikker-kursus Lørdag d. 13. september Klubfest/ klubkonkurrence Lørdag d. 1. november Juleafslutning Søndag d. 30. november

HUNDEGLAM KOLDING. Medlemsblad for Kolding og Omegns civile Hundeførerforening. Nr. 3 Oktober

HUNDEGLAM KOLDING. Medlemsblad for Kolding og Omegns civile Hundeførerforening. Nr. 3 Oktober HUNDEGLAM Medlemsblad for Kolding og Omegns civile Hundeførerforening 2011 KOLDING Nr. 3 Oktober Tager du ansvar? KOCH vil gøre en indsats for, at medlemmer som træner i klubben, hjælper sig selv og andre.

Læs mere

- Hædring af sportsfolk - Flåterne kommer - Rally-konkurrencer - Stafetten - Agilitykursus

- Hædring af sportsfolk - Flåterne kommer - Rally-konkurrencer - Stafetten - Agilitykursus Årgang 9 Nr. 2 Maj 2012 - Hædring af sportsfolk - Flåterne kommer - Rally-konkurrencer - Stafetten - Agilitykursus Medlemsblad for Brenderup og omegns civile Hundeførerforening, BocH 2 Velkommen til BASSEN,

Læs mere

Er din hund for tyk? Og hvad kan du gøre ved det. DcH s landsmøde Tema om tænder Uskyldige hunde dør. Læs også i dette nr:

Er din hund for tyk? Og hvad kan du gøre ved det. DcH s landsmøde Tema om tænder Uskyldige hunde dør. Læs også i dette nr: NR. 02 APRIL 2013 75. ÅRGANG Læs også i dette nr: DcH s landsmøde Tema om tænder Uskyldige hunde dør Er din hund for tyk? Og hvad kan du gøre ved det Hunde træning sammenhold ungdom medlemmernes input

Læs mere

www.dch-brenderup.dk

www.dch-brenderup.dk Årgang 12 - Nr.4 November 2014 Medlemsblad for Brenderup og omegns civile Hundeførerforening, BocH Rallyholdet ser tilbage på 2014 NYTÅRSTRÆNING Som altid, afholder vi samlet træning for alle hold den

Læs mere

HUNDENYT 34. ÅRGANG NR 1. 2014

HUNDENYT 34. ÅRGANG NR 1. 2014 HUNDENYT 34. ÅRGANG NR 1. 2014 Find os på facebook: DcH-Aabenraa DcH Aabenraa Vi træner ikke hunde Vi træner hundenes mennesker! Danmarks civile hundeførerforening, Aabenraa afdeling 1 Adresseændring:

Læs mere

Årsberetning 2015. Velkommen til lokalafdelingens årsmøde til alle deltagere, hvad end du er gammel i gårde eller nyt medlem. Vi sætter pris på jer alle og glæder os over, at I har lyst til at møde op.

Læs mere

VokseVærker. Ventilens år 2011-2012 ISSN: 2245-0009

VokseVærker. Ventilens år 2011-2012 ISSN: 2245-0009 VokseVærker Ventilens år 2011-2012 1993 1999 2012 2015 2022 ISSN: 2245-0009 I dette årsskrift Kære Læser 3 Årsmøde 2012 4 - Indkaldelsen Ventilen i tal 5 - Et hurtigt overblik 6 Ventilen har vokseværk

Læs mere

De gode gerningers sted. 21fortællinger. fra FrivilligHeden

De gode gerningers sted. 21fortællinger. fra FrivilligHeden De gode gerningers sted 21fortællinger fra FrivilligHeden Hvad er den gode gerning? Vi gør dem alle sammen, de gode gerninger. Men ofte får vi ikke øje på dem, fordi det bare er noget, vi gør af os selv.

Læs mere

K L E M Å. "E-Holdet klar til FM" 2

K L E M Å. E-Holdet klar til FM 2 K L E M Å "E-Holdet klar til FM" 2 Maj 2009 2 Redaktionen. Opsætning og div. Mogens Jensen, Hertug Valdemarsvej 25, St. 6100 Haderslev. Telefon: 74 53 03 68. Medredaktør. Kurt Koch. Distribution. Mogens

Læs mere

Bamse Polle. i 3. klasse. Bamse Polle Projekt v. Anne-Marie Meller, Ringkøbing-Skjern Kommune

Bamse Polle. i 3. klasse. Bamse Polle Projekt v. Anne-Marie Meller, Ringkøbing-Skjern Kommune Bamse Polle i 3. klasse Personer Polle Noller Sigurd Søren Lasse Maren Snella Lise Hanne Projektet Bamse Polle bygger på ideer til den kriminalpræventive undervisning for 0. - 3. klasse og er støttet af

Læs mere

Låsbybladet. Nummer 53 August 2012 Årgang 14. Lokalblad for alle i Låsby og omegn - også for dig!

Låsbybladet. Nummer 53 August 2012 Årgang 14. Lokalblad for alle i Låsby og omegn - også for dig! Låsbybladet Nummer 53 August 2012 Årgang 14 Lokalblad for alle i Låsby og omegn - også for dig! Låsbybladet, Side 2 Fra redaktøren Annoncører LIF er jo egentlig den forening, der sælger annoncerne til

Læs mere

Kvarteret. Er du forsikret? Hils på Butleren Bo 13.000 rundstykker ud til beboere Mød en engageret beboerdemokrat. 03 / marts 2012.

Kvarteret. Er du forsikret? Hils på Butleren Bo 13.000 rundstykker ud til beboere Mød en engageret beboerdemokrat. 03 / marts 2012. 03 / marts 2012 BEBOERBLAD for boligkontoret århus Kvarteret Er du forsikret? Hils på Butleren Bo 13.000 rundstykker ud til beboere Mød en engageret beboerdemokrat Leder Af Morten Homan Man oplever ofte

Læs mere

Mentalbeskrivelse Hvad er det og hvad kan det bruges til? Af Helle Mulvad

Mentalbeskrivelse Hvad er det og hvad kan det bruges til? Af Helle Mulvad Mentalbeskrivelse Hvad er det og hvad kan det bruges til? Af Helle Mulvad Når man første gang hører om mentalbeskrivelser, kan man godt blive noget forvirret. Ikke så mange har endnu prøvet at overvære

Læs mere

foreningen af unge med gigt

foreningen af unge med gigt foreningen af unge med gigt medlemsblad nr. 148 marts 2013 29. årgang temaaction! Er du ny redaktør til FNUGbladet? SIDE 7 FNUG på adventure SIDE 12 Lyder jeg dum? SIDE 17 REDAKTIONELT FORENINGEN AF UNGE

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

Nyhedsbrev. Nr. 29. 10. årgang november 2012. Efterår og foreningens 10.år. af Helle Christiansen

Nyhedsbrev. Nr. 29. 10. årgang november 2012. Efterår og foreningens 10.år. af Helle Christiansen Nyhedsbrev Nr. 29. 10. årgang november 2012 Foto: Helle Christiansen Efterår og foreningens 10.år. af Helle Christiansen Her i november er det 10 år siden, vi holdt den stiftende generalforsamling i vores

Læs mere

Medlemsblad for Horsens Orienteringsklub

Medlemsblad for Horsens Orienteringsklub * Medlemsblad for Horsens Orienteringsklub 44. årgang. nr. 228. juni 2015 Side 1 af 36 Vigtige adresser m.m. Formand Thomas Kokholm Kirsebærhegnet 9 8700 Horsens thomas@herbertkokholm.dk tlf. 21 99 60

Læs mere

Indflydelse på egen sundhed

Indflydelse på egen sundhed EN MAD OG DRIKKE FRITID ARBEJDE BEVÆGE Indflydelse på egen sundhed Kolofon Indflydelse på egen sundhed har fokus på at øge sundhed og trivsel for borgere med udviklingshæmning. Projektet har haft som mål,

Læs mere

Tillykke MED DIN TOLLERHVALP

Tillykke MED DIN TOLLERHVALP Tillykke MED DIN TOLLERHVALP Dansk Nova Scotia Duck Tolling Retriever Klub er specialklubben for tollere. Du kan læse mere om klubben og indmelde dig på www.tollerklubben.dk Du er nu den heldige ejer af

Læs mere

K L E M Å. Kajak i svømmehallen 3

K L E M Å. Kajak i svømmehallen 3 K L E M Å Kajak i svømmehallen 3 August 2009 Tømrermester Carsten Møller Sundparken 68 6100 Haderslev Tlf. 74 58 47 57 2 Redaktionen. Opsætning og div. Mogens Jensen, Hertug Valdemarsvej 25, St. 6100 Haderslev.

Læs mere

Kontakten. Boligselskabet Østparken. Nr. 3 december 2008

Kontakten. Boligselskabet Østparken. Nr. 3 december 2008 Kontakten Boligselskabet Østparken Nr. 3 december 2008 Afdeling 1: Afdeling 2, 9 og 10: Afdeling 3: Afdeling 4: Afdeling 5: Afdeling 6: Afdeling 7: Afdeling 8: Afdeling 12 og 13: Hovedformand: Saltholmsgade,

Læs mere

Indholdsfortegnelse! Bane- og materieludvalget 22 Husorden 23 Venskab kammeratskab hygge 24 Klubbens bestyrelse 26

Indholdsfortegnelse! Bane- og materieludvalget 22 Husorden 23 Venskab kammeratskab hygge 24 Klubbens bestyrelse 26 FTK Marts 2012 2 Indholdsfortegnelse! Formanden har ordet! 3 Informationshjørnet! 8 Sæsonprogram TRÆNING! 10 Sæsonprogram HOLDKAMPE 11 Standerhejsning 13 Juniorafdelingen 14 Sæsonprogram ARRANGEMENTER

Læs mere

NF-NYT NR. 4/2012 NOVEMBER 2012 14. ÅRGANG (NØDUDGAVE)

NF-NYT NR. 4/2012 NOVEMBER 2012 14. ÅRGANG (NØDUDGAVE) NF-NYT NR. 4/2012 NOVEMBER 2012 14. ÅRGANG (NØDUDGAVE) 21. NOVEMBER KAN NF-FORENINGEN FEJRE SIT 25ÅRS JUBILÆUM VI VED, DER ER HÅRDT BRUG FOR VORES FORENING, SÅ VORES HÅB FOR FREMTIDEN SKAL VÆRE, AT VI

Læs mere

Sille og Sigurd. får besøg fra Uganda. Maj 2014

Sille og Sigurd. får besøg fra Uganda. Maj 2014 Sille og Sigurd Lederhæfte får besøg fra Uganda Maj 2014 2 Kære Leder Selv om man er lille, kan man godt udrette noget stort. Det lærer Sille og Sigurd af deres venner Rebecca og David, der er på besøg

Læs mere

JYSK FODBOLD. Banebryder med bankende. fodboldhjerte. Portræt af JBU-leder, Johanne Louise Møllere Berg. side 8. Juni 2010

JYSK FODBOLD. Banebryder med bankende. fodboldhjerte. Portræt af JBU-leder, Johanne Louise Møllere Berg. side 8. Juni 2010 JYSK FODBOLD Juni 2010 Banebryder med bankende fodboldhjerte. Portræt af JBU-leder, Johanne Louise Møllere Berg. side 8 Jysk Fodbold er Jydsk Boldspil-Unions officielle fodboldmagasin Kommentar Ud med

Læs mere

Læs om : Mangler du Lokalbladet. Lån et kamera. Fortvivl ikke!

Læs om : Mangler du Lokalbladet. Lån et kamera. Fortvivl ikke! Læs om : 2 2 4-5 5 6 7 8-9 10 11 11 12-13 14-15 16 17-21 22-23 24-25 26-27 28-29 30-31 31-34 35 36 Fortvivl ikke! Hvis I ønsker at indbetale et beløb til bladet - stort eller lille - kan det indbetales

Læs mere

øen i søen Fortællinger om demensomsorg

øen i søen Fortællinger om demensomsorg øen i søen Fortællinger om demensomsorg SERVICESTYRELSEN Øen i søen - fortællinger om demensomsorg Udgivet af: Servicestyrelsen Skibhusvej 52 B, 3. 5000 Odense C Tlf. 72 42 37 00 aeldre@servicestyrelsen.dk

Læs mere

HGI-Nyt. 38. årgang April 2014 Nr. 7. Havdrup Gymnastik- og Idrætsforening

HGI-Nyt. 38. årgang April 2014 Nr. 7. Havdrup Gymnastik- og Idrætsforening HGI-Nyt 38. årgang April 2014 Nr. 7 Havdrup Gymnastik- og Idrætsforening Havdrup Gymnastik- og Idrætsforening HGI'S adresse: Havdrup Hallen, Skolevej 62, 4622 Havdrup. Hovedbestyrelsen Formand Anette Gammelvind,

Læs mere

Nummer 52. for Øster Brønderslev og Hallund området ADH - LAN - B70 - RAP - ØBC - ØBI. Vin - Gadespejlet - Borgerforeninger

Nummer 52. for Øster Brønderslev og Hallund området ADH - LAN - B70 - RAP - ØBC - ØBI. Vin - Gadespejlet - Borgerforeninger LOKALBLADET for Øster Brønderslev og Hallund området ADH - LAN - B70 - RAP - ØBC - ØBI Vin - Gadespejlet - Borgerforeninger Hvilshøj Boldklub - Kirkenyt - Hattefest Nummer 52 februar-maj 2009 s økonomi

Læs mere

Nr. 2, april 2014. Medlemsblad for Helsingør SKI & ORIENTERINGSKLUB. Medl. af Dansk Orienteringsforbund - Dansk Skiforbund - Dansk Atletikforbund

Nr. 2, april 2014. Medlemsblad for Helsingør SKI & ORIENTERINGSKLUB. Medl. af Dansk Orienteringsforbund - Dansk Skiforbund - Dansk Atletikforbund Nr. 2, april 2014 Medlemsblad for Helsingør SKI & ORIENTERINGSKLUB Medl. af Dansk Orienteringsforbund - Dansk Skiforbund - Dansk Atletikforbund "" Medlemsblad for Helsingør Ski & Orienteringsklub www.hsok.dk

Læs mere