Kommuneplantillæg 1. Oversigt over høringssvar, administrationens bemærkninger samt forslag til ændringer af kommuneplantillægget.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kommuneplantillæg 1. Oversigt over høringssvar, administrationens bemærkninger samt forslag til ændringer af kommuneplantillægget."

Transkript

1 Kommuneplantillæg 1 Oversigt over høringssvar, administrationens bemærkninger samt forslag til ændringer af kommuneplantillægget. 1 Furesø Egedal Forsyning Lokal håndtering: Ser frem til at bidrage med løsninger til lokal håndtering og udnyttelse af regnvand i nye byområder. Lokal håndtering: Ingen bemærkninger Takster: Gør opmærksom på, at planens intentioner om øget serviceniveau for forsyningen kan medføre behov for øgede spildevandstakster for forbrugeren. Forsyningen vil gerne deltage i drøftelse heraf samt afdækning af økonomiske konsekvenser. Egedal By: Finder der er uoverensstemmelse mellem planens retningslinjer og den måde, kommunen faktisk håndterer spildevandsplanlægningen på i Egedal By. Her har det nye tillæg til spildevandsplanen ændret krav om lokal håndtering af regnvand til krav om separatkloakering. Forsyningen vil gerne indgå i dialog om regnvandshåndteringen i Egedal By. Klimatilpasning kloaknet: Handlingsplanens afsnit 6.7 angiver, at det overvejes at opstille tidsfrist for, hvornår kloaksystemet skal være klimatilpasset. Afledte omkostninger af en sådan beslutning bør undersøges. Forsyningen vil gerne bidrage til undersøgelse. Takster: Administrationen er opmærksom på sammenhæng mellem serviceniveau og takster og deltager gerne i en drøftelse heraf. Egedal By: Der er aftalt møde med forsyningen om spildevandshåndtering i Egedal By. Klimatilpasning kloaknet: Problemstillingen vil blive taget op i forbindelse med ny spildevandsplanlægning.

2 2 Nordsjællands Landboforening Bjellekær BNBO: Finder grundlaget for udpegning af BNBO ved Bjellekær tvivlsomt og forudser, at et forbud mod sprøjtning kan føre til, at landbrug på arealet må opgives. Bjellekær BNBO: Byrådet besluttede den at nedlægge forbud mod anvendelse af pesticider samt restriktioner i forhold til anvendelse af nitrat i det boringsnære beskyttelsesområde (BNBO) ved Bjellekær kildeplads. Samtidigt blev administrationen bemyndiget til at udpege BNBO og om nødvendigt at pålægge rådighedsindskrænkninger for disse for at undgå fare for forurening af drikkevandet. Disse beslutninger har således ikke baggrund i Kommuneplantillæg 1. har derimod til formål at sikre BNBO i den fremadrettede planlægning og i forbindelse med landzonetilladelser m.v. Det er administrationens opfattelse, at det er nødvendigt og sagligt at beskytte drikkevandet til Bjellekær Kildeplads med BNBO. Det er erfaringen fra de kommunale landbrugsarealer, at det er muligt at drive landbrug uden at sprøjte. Ved forbud mod at sprøjte, har lodsejer ret til fuldstændig erstatning for sit tab. Taksationsmyndighederne og domstolene kan tage stilling til erstatningens størrelse. Forbuddets grundlag og gyldighed kan desuden påklages til et uvildigt klagenævn og afprøves ved domstole. Regnvandsbassiner: Det er en fin intention, at regnvandet skal håndteres lokalt. Det skal sikres, at de eksisterende regnvandsbassiner kan håndtere de øgede nedbørsmængder. Klimatilpasning vandløb: Nuværende vandløb bør klimatilpasses, så de kan håndtere mere regnvand. Ved opgørelse af vandføringsevnen skal der regnes med en faktor 1,5, hvis ikke der skal ske Regnvandsbassiner: Regnvandsbassiner dimensioneres efter gældende dimensioneringskrav. Egedal kommune følger spildevandskomiteens anbefalinger omkring klimatilpasning af regnvandsanlæg, hvor volumenerne øges med en given klimafaktor. Klimatilpasning vandløb: Egedal Kommune afventer statslig udmelding vedr. ny lovgivning på området og hvilket klimascenarie der skal ligge til grund ved opgørelse af vandføringsevnen.

3 oversvømmelser fra vandløbene. Værebro Å: Opfordrer kommunen til at finde en afklaring på Værebro Å s udfordringer, som er påvist i rapport fra Dansk Hydraulisk Institut. Vandføringsevnen er forringet og det medfører oversvømmelser, hvilket er urimeligt overfor lodsejere. Værebro Å: Kommunen er ved at efterprøve rapportens konklusioner. Problemstillingen vil blive taget op i forbindelse med regulativrevisionen. 3 Kontaktudvalget for Vandværker i Egedal (KVE) Borgermøde: Ros til borgermødet en model, som også bør anvendes fremover. Borgermøde: Administrationen takker de fremmødte for deres deltagelse. BNBO: Ønsker at planens formuleringer om udlæggelse af BNBO justeres, så det tydeligt fremgår, at der er tale om en igangværende proces og ikke en nagelfast udlægning. Prisstigning pga. BNBO: Mener, at udlægning af BNBO er en dyr løsning for nogle vandværker, hvor gevinsten måske ikke står mål med omkostningerne. Kommunens omkostningsvurdering er for lav forbrugerne kan risikere en prisstigning på 5 % som følge af BNBO. BNBO: Kommunen betragter den geografiske udstrækning af BNBO som endelig, med mindre forsyningsstrukturen ændres. Udpegningen af BNBO i kommuneplantillægget skal sikre, at der ikke planlægges for eller gives tilladelse til bebyggelse, anlæg og ændret anvendelse, der kan udgøre en risiko for drikkevandsforsyningen, jf. side 3. tager altså ikke stilling til, om det er nødvendigt at gennemføre rådighedsindskrænkninger i de afgrænsede boringsnære beskyttelsesområder. Det skal ske i perioden Det fremgår således allerede af planen, at der er tale om en igangværende proces. Formålet med BNBO i kommuneplanen kan dog tydeliggøres. Prisstigning pga. BNBO: AT BNBO udpeges i kommuneplanen betyder ikke prisstigninger for vandværkernes forbrugere. I kommuneplanen vil BNBO arealerne udelukkende fungere som administrationsgrundlag i forhold til grundvandstruende aktiviteter. Dette vil ikke betyde udgifter for vandværkerne. Bemyndigelsen til at udmønte BNBO er ikke givet i forbindelse med Kommuneplantillæg 1, men på Byrådsmøde den Formålet med BNBO i kommuneplanen tydeliggøres i afsnit om Grundvand og Drikkevand

4 , hvor der også blev gjort rede for de forventede økonomiske konsekvenser af BNBO. Se bemærkninger om Bjellekær BNBO til høringssvar 2. Videre arbejde med BNBO: Anbefaler, at sag om udlægning af BNBO ved Bjellekær afsluttes, inden der tages skridt til yderligere udlægning af BNBO. Forurenet regnvand: Anbefaler af hensyn til grundvandet, at der kun arbejdes med at fremme nedsivning af ikke forurenet regnvand. Videre arbejde med BNBO: Der skal i perioden foretages en vurdering af, om det er nødvendigt at sikre de enkelte boringsnære beskyttelsesområder med rådighedsindskrænkninger. I den forbindelse vil vandværkerne blive inddraget. Forurenet regnvand: Det fremgår af afsnittet om regnvand og spildevand, at regnvand og spildevand skal håndteres på en måde, som beskytter vandmiljø og grundvand. Af retningslinje fremgår desuden, at det skal prioriteres at nedsive regnvandet med henblik på gendannelse af rent grundvand. Det er ønsket, at forurenet regnvand fra veje og parkeringspladser skal kunne nedsives, når det vurderes ikke at medføre risiko for forurening af grundvandet, f.eks. efter forudgående rensning eller hvis graden af forurening er lille og jordlagene giver god grundvandsbeskyttelse. Det anbefales, at retningslinje deles op i flere mere præcise retningslinjer, hvoraf det bl.a. fremgår, at nedsivning af forurenet regnvand kun må finde sted, når det vurderes miljømæssigt forsvarligt. Retningslinje ændres til flere, mere præcise retningslinjer. Første og andet afsnit fastholdes uændret som hver sin retningslinje. 3. afsnit ændres til: I byområder skal der arbejdes for, at ekstremregn kan afledes og forsinkes på en måde, som medfører mindst mulig skade indenfor og udenfor området. Ny retningslinje: Anlæg til nedsivning af regnvand fra veje og andre forurenede arealer må kun etableres, når det vurderes ikke at medføre risiko for grundvandsforurening.

5 Oversvømmelser: Fraråder, at der arbejdes med kontrollerede oversvømmelser i områder, der ligger i indvindingsoplande, OSD eller BNBO, med mindre der tages initiativ til at beskytte boringerne bedre mod forurening fra overfladevandet. Oversvømmelser: Kommuneplanen udpeger ikke konkrete arealer til kontrolleret oversvømmelse. En afklaring af, hvorvidt kontrollerede oversvømmelser kan udgøre en risiko for grundvandet, og hvorvidt der i den forbindelse er behov for særlig beskyttelse af drikkevandsboringer, vil ske i forbindelse med udarbejdelse af konkrete projekter. BNBO og anlæg: Finder det positivt med krav til ATES anlæg og anbefaler, at der ligeledes stilles skærpede krav til anlæg og indretning af jordvarmeanlæg, oplag af brændsel og andre kemikalier samt anlæggenes indretning. Anbefaler, at kravene indskrives i kommuneplantillægget af hensyn til forventningsafstemning. Forkert ordvalg: Gør opmærksom på, at vandværkerne i Egedal er almene og ikke offentlige. Ønsker dette ændret i planarbejdet og præsentationer af denne. 4 Energinet DK Kabellægning: Vil ikke gøre indsigelse mod planen, men opfordrer kommunen til at orientere sig om Energinets planer for kabellægning m.v. for at sikre mod konfliktende interesser. BNBO og anlæg: Planen indeholder allerede retningslinjer for vertikale jordvarmeanlæg og oplag af brændsel og andre kemikalier, jf. retningslinje og Vilkår for etablering og indretning af de forskellige anlæg følger i øvrigt lovgivningen. Kommunen er opmærksom på muligheden for, om nødvendigt og på baggrund af en konkret vurdering, at skærpe vilkårene, hvis det vurderes nødvendigt for at sikre BNBO mod grundvandstruende aktiviteter og anlæg. Forkert ordvalg Kommunen beklager ordfejlen ved præsentationen på borgermødet. Ordet offentlige vandværker anvendes ikke i planen Kabellægning: Der ses ikke umiddelbart at være konfliktende interesser, idet kommuneplantillægget ikke udlægger areal til konkrete anlæg. Eventuelle konfliktende interesser skal afdækkes i forbindelse med konkrete projekter. 5 Ejer og forpagter af Bjellekærvej 2 BNBO: Forstår ikke, at Egedal kommune vil gennemføre indsatsplanerne, når BNBO sættes i bero andre steder i landet og der er tvivl om det tekniske grundlag. BNBO: Administrationen bekendt, har foreløbigt 21 af landets kommuner tilkendegivet vilje til om nødvendigt at beskytte drikkevandet med BNBO. BNBO Bjellekær: Der er ikke påvist forurening af landbrugets godkendte bekæmpelsesmidler de sidste 20 år. BNBO rapportens eksempler på kemikaliespild fra landmænd er fortænkte og der er større risiko for spild fra omkringliggende BNBO Bjellekær: Se administrationens bemærkning til høringssvar nr. 2 vedr. BNBO Bjellekær.

6 veje. Mener BNBO er et voldsomt indgreb i den private ejendomsret. Ønsker ikke at omlægge til økologisk drift og ser derfor kun to muligheder ekspropriation eller tilbud om erstatningsjord. Det er kommunens vurdering, at det ikke vil ikke være proportionalt at ekspropriere, da et pesticidforbud kan opnås på mindre vidtgående måder, i form af rådighedsindskrænkninger. 6 Agropo på vegne af Vandløbslaug for Værebro Å Planens indhold: Planen har mange gode hensigter, men for lidt handling. Planens indhold: Planens formål er at sætte rammerne for fremtidig planlægning og administration samt at prioritere indsatsområder for klimatilpasning. Efter vedtagelse af kommuneplantillægget, skal der gennemføres handleplaner for de enkelte, prioriterede området. Afvandingsstruktur: Der mangler en bedre vurdering af de afvandingsmæssige forhold i hele kommunen ved øgede nedbørsmængder. Der skal ses samlet på områdets afvandingsstruktur i by og land for at vurdere, hvilke indsatser, der er nødvendige. Afvandingsstruktur: Problemstillingen vil blive taget op i forbindelse med regulativrevisionen. Grundvandsbeskyttelse: Planen beskriver ikke, at den øgede nedbør vil føre til øget grundvandsdannelse, og der derfor ikke vil være så stort problem i at skaffe drikkevand til borgerne. Man opstiller nogle høje mål for grundvandet og drikkevandet. Grundvandsbeskyttelse: Det er ikke muligt at redegøre præcist for konsekvensen af klimaforandringerne. Øget grundvandsdannelse betyder ikke nødvendigvis bedre adgang til rent drikkevand. Der er et aktuelt behov for at beskytte grundvandet i forhold til den nuværende forsyningsstruktur. Retningsliner grundvand og drikkevand: Der tales i retningslinjerne om fremtidig planlægning og intet om hidtidige kilder til- og indsatser mod forurening. Retningsliner grundvand og drikkevand: Retningslinjerne i en kommuneplan har til formål at regulere fremtidig planlægning og administration. Indsatser mod hidtidige forureningskilder følger lovgivningen f.eks. i form af indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse og den offentlige indsats over for jordforurening. BNBO: Forbud mod pesticider i BNBO er BNBO: Se administrationens bemærkninger til

7 ikke fagligt begrundet og er ikke proportionalt. BNBO-arealer bør i stedet opkøbes af vandværkerne mod fuld erstatning høringssvar 2 og 5. Afledning af ekstremregn: Det bør indgå i planen, at det i forbindelse med afledning af regnvand skal sikres, at der ikke sker skader på landområder, natur og miljø. Retningslinje lyder i forslaget: Det skal desuden tilstræbes, at ekstremregn kan afledes og forsinkes uden at medføre væsentlige skader indenfor eller udenfor området. Ordet tilstræbes bør udskiftes med sikres, og ordet væsentlige bør udgå. Risikovurdering: Mener at skader på landområder bør vægtes højere i risikovurderingen, som fremgår af Orbicons skema 7.1. Målsætninger for vandløb og søer: Er uenig i planens vurdering af, at spildevand fra spredt bebyggelse samt dårlige fysiske forhold i vandløbene er de væsentligste årsager til manglende målopfyldelse i vandløbene. Mener i stedet, at de væsentligste årsager er overløb af urenset spildevand fra rensningsanlæg, hydraulisk belastning med uforsinket regnvand samt manglende vandløbsvedligeholdelse. Mener ikke, at søer påvirkes nævneværdigt af kvælstof men meget af fosfor. Søer og vandløb påvirkes desuden i høj grad af miljøfremmede stoffer fra byspildevand. Afledning af ekstremregn: Ekstremregn er situationer, hvor regnen er ude af kontrol og det er således ikke muligt at sikre 100 % mod skader fra ekstremregn. Ekstremregn ligger ud over forsyningens forpligtelser, og håndtering af ekstremregn har hidtil været overladt alene til beredskabet. Som noget nyt indfører kommuneplantillæg 1 et krav om, at der i forbindelse med planlægning for byudvikling eller væsentlige ændringer af eksisterende by skal redegøres for håndtering af både regnvand og skybrud, og at der så vidt muligt skal sikres mod skader fra ekstremregn. Risikovurdering Vægtningen af risici i forbindelse med risikovurderingen følger de samme principper, som er anvendt i flere af Egedals nabokommuner og er politisk vedtaget inden udarbejdelsen af kommuneplantillægget. Ejendomme i byområder er væsentlig dyrere end jord i det åbne land. Målsætninger for vandløb og søer: er udarbejdet i overensstemmelse med de statslige vandplaner. Heri anses spildevand fra spredt bebyggelse som den primære faktor for, at målsætningen for vandløb ikke kan overholdes. Kommunen følger vandplanens udpegninger, vurderinger og retningslinjer. Kommunens vandløbsvedligehold overholder gældende vandløbs regulativer. Retningslinje anbefales præciseret, som anbefalet i forhold til høringssvar 3.

8 Kommunen fokuserer for meget på nitratforurening og udledning fra enkeltejendomme i det åbne land og for lidt på at sikre mod overløb fra rensningsanlæg. Større tiltag til genopretning af vandløb bør afvente, at vandet er så rent, at dyr og planter kan leve i det. Vandføringssevne: Mener at vandløbsloven skal sikre, at vandløbene har den nødvendige vandføringsevne. Kommunen bør som led i klimatilpasningen revidere vandløbsregulativerne i forhold til den øgede nedbør. Vandløbsregulativet for Værebro Å bør tage udgangspunkt i sommernedbør i stedet for vinternedbør. Risikovurdering: Er helt uenige i den værdisættelse, som ligger til grund for risikovurderingerne. Hvorfor vægtes bygninger med 140 point, 3 områder med 5 point, men landbrugsområder kun med 0,2 point? Værdisætningen af landbrugsjord tager udgangspunkt i tab af et års afgrøde, men gentagne oversvømmelser vil ødelægge langt mere. Nedsivning: Der bør ikke satses på nedsivning af regnvand i områder med høj grundvandsstand. I forhold til Storesø-Lyngen vil den bedste klimasikring være at sikre en bedre afledning til Stenløse Å. Genopretning af vandløb kan medvirke til at forbedre vandkvaliteten. Vandføringsevne: Vandløbslovens 1 stk. 2 fastlægger, at vandføringsevnen skal sikres under hensyntagen til vandløbets målsætning for miljømæssig tilstand. Spørgsmål vedr. Værebro Å s vandføringsevne i forhold til nedbøren tages op i forbindelse med næste revision af vandløbsregulativet. Risikovurdering: Se bemærkninger til høringssvar 6. Nedsivning: I forbindelse med projekter for nedsivningsanlæg, vil nedsivningsevnen blive vurderet. Der satses ikke på nedsivning i områder med høj grundvandsstand. Stenløse Å er hydraulisk belastet. Administrationen vurderer, at risici og udgifter i forbindelse med oversvømmelser i Storesø Lyngen er mindre end oversvømmelse i Stenløse By.

9 I Stenløse By vil den bedste indsats være at regulere Stenløse Å, så vandføringen øges samt at forsinke regnvandet fra den kommende Egedal By. For Værebro Å vil det vigtigste være at nedbringe regnvandsbelastning fra byerne og at regulere vandløbsprofilet. Løje Sø påvirkes væsentligt af oversvømmelse med forurenet spildevand fra Værebro å. Da det er vanskeligt at øge vandføringsevnen i Stenløse Å, arbejder kommunen på alternative løsninger. Kommunen arbejder generelt med at forsinke regnvandsudledninger fra byerne. Regulering skal ske efter vandløbslovens gavns princip. Kommunen arbejder på at nedsætte antallet af overløbshændelser. 7 Knardrupgård Pointsætning i risikovurdering: Vurderingen af landbrugsjord er helt forkert. De økonomiske og menneskelige konsekvenser kan være meget omfattende, når marker oversvømmes og afgrøder går tabt. BNBO: BNBO-udpegning er at sidestille med ekspropriation og bør erstattes som sådan. Det tekniske grundlag er tyndt og måske misvisende. Frygten for forurening fra pesticider er overdrevet. Forurening fra spildevandsoverløb er langt værre. Klimatilpasning vandløb: Hverken kommuneplantillægget eller handlingsplanen omhandler klimatilpasning af vandløb i forhold til stigende nedbør. Kommunens administration læner sig for meget op ad statens vandplaner, som i høj grad tager sigte på at øge oversvømmelser fra vandløb. Samtidigt tager administrationen for lidt hensyn til vandløbslovens hovedformål, som er at sikre vandløbenes afledningsevne. Vandløbsmyndigheden har i årevis handlet i strid med vandløbsloven i forbindelse med Pointsætning i risikovurdering: Se bemærkninger til høringssvar 6. BNBO: Se bemærkningerne til høringssvar 2 og 5. Klimatilpasning vandløb: Afventer statslig udmelding vedr. ny klimalovgivning på området og hvilket klimascenarie der skal ligge til grund herfor Vandløbsloven har to hovedformål. 1 stk. 1 fastlægger, at loven har til formål at sikre vandløbenes afledningsevne, mens 1, stk. 2 beskriver, at det skal ske under hensyntagen til de målsætninger, der er fastlagt for vandløbene. Kommunen overholder derfor gældende regulativer og handler ikke i strid med vandløbsloven. Kommunen er bundet af at overholde ministeriets

10 udarbejdelse af vandløbsregulativer og manglende vedligehold af vandløb. vejledninger. Hvis miljøministeriets vejledning til vandplanerne overholdes, vil grundvandsspejlet stige og det vil blive sværere at nedsive regnvand. Vandplanerne arbejder imod klimasikring. Klimatilpasning bør ske ved effektiv afledning af vand. Vandløbenes dimensioner bør tilpasses de fremtidige regnvandsmængder. Den bedste buffer i forhold til at tilbageholde regnvand er jordens rodzone, men denne kan kun udnyttes, hvis jorden på forhånd er veldrænet.

Indsatsplaner og boringsnære beskyttelsesområder (BNBO)

Indsatsplaner og boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) Indsatsplaner og boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) Koordinationsforum, Haderslev, 3. oktober 2013 Naturstyrelsens BNBO-rejsehold v/ civilingeniør Gunver Heidemann og jurist Sanne Hjorth Henriksen

Læs mere

KOMMUNEPLAN/ VANDFORSYNINGSPLAN

KOMMUNEPLAN/ VANDFORSYNINGSPLAN KOMMUNEPLAN/ VANDFORSYNINGSPLAN DEN 28.08.2018 CLAUS VANGSGAARD, DANVA ULLA LYNGS LADEKARL, NIRAS Disposition Præsentation Planhieraki Styrker og begrænsninger i planer Indsatsplan Kommuneplan Vandforsyningsplan

Læs mere

Når der er udarbejdet konkrete forslag til indsatsplaner vil disse blive forelagt Byrådet til godkendelse.

Når der er udarbejdet konkrete forslag til indsatsplaner vil disse blive forelagt Byrådet til godkendelse. Notat Til: Sagen Miljø Rådhusgade 3 8300 Odder Fra: Notat til sagen: Birgit D. Kristensen Indsatsområde Boulstrup og Boulstrup Vest Administrationspraksis for udarbejdelse af indsatsplaner Byrådet i Odder

Læs mere

Tillæg til Delindsatsplan for grundvandsbeskyttelse Aalborg Sydøst

Tillæg til Delindsatsplan for grundvandsbeskyttelse Aalborg Sydøst Tillæg til Delindsatsplan for grundvandsbeskyttelse Aalborg Sydøst Aalborg Kommune, Forsyningsvirksomhederne, marts 2008 Forord Dette tillæg til delindsatsplan for grundvandsbeskyttelse i Aalborg Sydøst

Læs mere

Erfaringer med BNBO og mbl. 24 i Egedal Kommune v. Eva Birch Karlsen. ATV Gå-hjem-møde Øst d. 6. maj 2019 Roskilde Rådhus

Erfaringer med BNBO og mbl. 24 i Egedal Kommune v. Eva Birch Karlsen. ATV Gå-hjem-møde Øst d. 6. maj 2019 Roskilde Rådhus Erfaringer med BNBO og mbl. 24 i Egedal Kommune v. Eva Birch Karlsen ATV Gå-hjem-møde Øst d. 6. maj 2019 Roskilde Rådhus BNBO i Egedal Kommune I Egedal Kommune er der 73 almene drikkevandsboringer. Vandet

Læs mere

Ny spildevandsplan til Hillerød Kommune. Hillerød d. 7. juni 2018

Ny spildevandsplan til Hillerød Kommune. Hillerød d. 7. juni 2018 Ny spildevandsplan til Hillerød Kommune Hillerød d. 7. juni 2018 Velkomst Spildevandsplan 2018-2021 Velkomst Borgerinddragelse En spildevandsplan Hvorfor? Ny Spildevandsplan Baggrund Principper for separatkloakering

Læs mere

Godkendelse af 2. behandling af revision af indsatsplan for OSD 1476, Hvorup

Godkendelse af 2. behandling af revision af indsatsplan for OSD 1476, Hvorup Punkt 4. Godkendelse af 2. behandling af revision af indsatsplan for OSD 1476, Hvorup 2018-062489 Miljø- og Energiudvalget indstiller, at byrådet godkender, at at revision af indsatsplan for OSD 1476,

Læs mere

FAQ. Det gør vi ved at flytte den eksisterende Stenløse Å uden om byen.

FAQ. Det gør vi ved at flytte den eksisterende Stenløse Å uden om byen. FAQ Hvad er problemet? Stenløse Å løber igennem Stenløse by, og alt regnvandet fra Stenløse by løber ud i åen. Det betyder, at når det regner kraftigt, kommer der meget hurtigt meget store vandmængder

Læs mere

Administrationsgrundlag for indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse

Administrationsgrundlag for indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse Bilag 2 Administrationsgrundlag for indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse Målsætning for grundvandsbeskyttelse Det er Rebild Kommunes mål at drikkevandsforsyningen, nu og i fremtiden, er baseret på uforurenet

Læs mere

Referat af lodsejermøde

Referat af lodsejermøde Referat af lodsejermøde Vedr. boringsnært beskyttelsesområde ved Bjellekær Kildeplads Afholdt d. 26. sept. 2013, kl. 19, på Høloftet, Søsum Deltagere: 21 lodsejere med ejendom inden for BNBO, repræsentanter

Læs mere

Velkommen til orienteringsmøde om sprøjtefri boringsnær beskyttelseszone (BNBO) omkring Bjellekær Kildeplads

Velkommen til orienteringsmøde om sprøjtefri boringsnær beskyttelseszone (BNBO) omkring Bjellekær Kildeplads Velkommen til orienteringsmøde om sprøjtefri boringsnær beskyttelseszone (BNBO) omkring Bjellekær Kildeplads Dagsorden Velkomst v/thomas Jakobsen, Egedal Kommune BNBO, - hvad er det og hvad betyder det

Læs mere

Godkendelse af forslag til revison af indsatsplan for OSD 1475, Hammer Bakker og Tylstrup

Godkendelse af forslag til revison af indsatsplan for OSD 1475, Hammer Bakker og Tylstrup Punkt 11. Godkendelse af forslag til revison af indsatsplan for OSD 1475, Hammer Bakker og Tylstrup 2018-062490 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at byrådet godkender forslag til revision af indsatsplan

Læs mere

HVAD BETYDER DEN POLITISKE AFTALE OM BNBO FOR GRUNDVANDSBESKYTTELSEN, SET FRA ET VANDVÆRKS PERSPEKTIV STINE BISGAARD, PLANLÆGGER, HOFOR

HVAD BETYDER DEN POLITISKE AFTALE OM BNBO FOR GRUNDVANDSBESKYTTELSEN, SET FRA ET VANDVÆRKS PERSPEKTIV STINE BISGAARD, PLANLÆGGER, HOFOR HVAD BETYDER DEN POLITISKE AFTALE OM BNBO FOR GRUNDVANDSBESKYTTELSEN, SET FRA ET VANDVÆRKS PERSPEKTIV STINE BISGAARD, PLANLÆGGER, HOFOR ATV-Øst den 6. maj 2019: Grundvandsbeskyttelse i boringsnære beskyttelsesområder

Læs mere

VARIGE DYRKNINGSDEKLARATIONER, FRIVILLIGE AFTALER OG EKSPROPRIATION ERFARINGER FRA AALBORG

VARIGE DYRKNINGSDEKLARATIONER, FRIVILLIGE AFTALER OG EKSPROPRIATION ERFARINGER FRA AALBORG VARIGE DYRKNINGSDEKLARATIONER, FRIVILLIGE AFTALER OG EKSPROPRIATION ERFARINGER FRA AALBORG Afsnitsleder Lise Højmose Kristensen Aalborg Kommune, Forsyningsvirksomhederne ATV Jord og Grundvand Praktiske

Læs mere

Indsatsplanen set i et juridisk lys

Indsatsplanen set i et juridisk lys Indsatsplanen set i et juridisk lys Regelgrundlaget Den konkrete sagsbehandling Kursus om indsatsplanlægning til beskyttelse af drikkevandet den 20. august 2014 v/sten W. Laursen Områdeudpegning (VFL 11

Læs mere

Forsyningernes forventninger til indsatsplaner

Forsyningernes forventninger til indsatsplaner Forsyningernes forventninger til indsatsplaner Natur og Miljø 2017 Christian Ammitsøe Disposition 1.Indsatsplaner i Odense Kommune Odense Vest 2.Finansiering 3.Konkrete formuleringer Nitrat Pesticider

Læs mere

Nr. Afsender Resumé af indkomne kommentar til forslag til Grundvandsbeskyttelsesplan for Sønderborg Øst

Nr. Afsender Resumé af indkomne kommentar til forslag til Grundvandsbeskyttelsesplan for Sønderborg Øst Opsummering af høringssvar til forslag til Plan for grundvandsbeskyttelse for Sønderborg Øst, med forvaltningens bemærkninger og henvisning til rettelser, som det har medført i den endelige plan Nr. Afsender

Læs mere

Notat 1 BAGGRUND 2 RÅDIGHEDSINDSKRÆNKNINGER I DE ENKELTE KOMMUNER

Notat 1 BAGGRUND 2 RÅDIGHEDSINDSKRÆNKNINGER I DE ENKELTE KOMMUNER Notat Aarhus kommune GRUNDVANDSBESKYTTELSE Status for frivillige dyrkningsaftaler og påbud af rådighedsindskrænkninger i danske kommuner og vandforsyninger 29. marts 2016 Projekt nr. 223526 Dokument nr.

Læs mere

Grundvandsbeskyttelse og målretning - hvordan arbejder Odense Kommune? Geolog Hans Peter Birk Hansen Odense Kommune

Grundvandsbeskyttelse og målretning - hvordan arbejder Odense Kommune? Geolog Hans Peter Birk Hansen Odense Kommune Grundvandsbeskyttelse og målretning - hvordan arbejder Odense Kommune? Geolog Hans Peter Birk Hansen Odense Kommune DISPOSITION Lovstof Målretning Case fra Odense Kommune Konklusion LOVSTOF Bekendtgørelse

Læs mere

Klimaet ændrer sig. Den Klimatilpassede Kommuneplan. Den Klimatilpassede Kommuneplan. Hedensted Kommune 15. April 2010 Niels Rauff

Klimaet ændrer sig. Den Klimatilpassede Kommuneplan. Den Klimatilpassede Kommuneplan. Hedensted Kommune 15. April 2010 Niels Rauff Klimaet ændrer sig Niels Rauff Fra vision til plan Visionen Hvordan skaber vi tryghed og sikkerhed? - og hvordan kan vi håndtere klimakonsekvenserne og samtidig udvikle byens kvaliteter? Hvad skal sikres?

Læs mere

Jordforureningsstrategi 2017 Notat om behandling af høringssvar

Jordforureningsstrategi 2017 Notat om behandling af høringssvar Område: Regional Udvikling Afdeling: Miljø og Råstoffer Journal nr.: 15/20835 Dato: 20. september 2016 Udarbejdet af: Strategiteamet Jordforureningsstrategi 2017 Notat om behandling af høringssvar Indledning

Læs mere

Program. 1. Velkomst ved Knud Vincents 2. Grundvandskortlægningen 3. Kaffepause 4. Indsatsplan 5. Det videre forløb 6. Spørgsmål

Program. 1. Velkomst ved Knud Vincents 2. Grundvandskortlægningen 3. Kaffepause 4. Indsatsplan 5. Det videre forløb 6. Spørgsmål Program 1. Velkomst ved Knud Vincents 2. Grundvandskortlægningen 3. Kaffepause 4. Indsatsplan 5. Det videre forløb 6. Spørgsmål Indsatsplan for beskyttelse af grundvandet i Slagelse Ved Brian Badike Thomsen,

Læs mere

Godkendelse af 2. behandling af revision af indsatsplan for OSD 1475, Hammer Bakker og Tylstrup

Godkendelse af 2. behandling af revision af indsatsplan for OSD 1475, Hammer Bakker og Tylstrup Punkt 5. Godkendelse af 2. behandling af revision af indsatsplan for OSD 1475, Hammer Bakker og Tylstrup 2018-062490 Miljø- og Energiudvalget indstiller, at byrådet godkender, at at revision af indsatsplan

Læs mere

Bilag 10. Sammenfattende redegørelse til miljøvurdering

Bilag 10. Sammenfattende redegørelse til miljøvurdering Bilag 10 Sammenfattende redegørelse til miljøvurdering Dato 15. december 2014 Dok.nr. 168946-14 Sagsnr. 13-13395 Ref. Slyn Sammenfattende redegørelse inklusivt overvågningsprogram supplement til miljøvurderingen

Læs mere

Indsatsplan. VIBORG AMT Miljø & Teknik. for at sikre drikkevandet ved Sejerslev

Indsatsplan. VIBORG AMT Miljø & Teknik. for at sikre drikkevandet ved Sejerslev Indsatsplan VIBORG AMT Miljø & Teknik for at sikre drikkevandet ved Sejerslev J. nr. 8-52-2-773-1-03 Indsatsplanen der skal sikre forsyningen af drikkevand ved Sejerslev er udarbejdet af: Viborg Amt i

Læs mere

Planlægning og prioritering af forsyningens indsats

Planlægning og prioritering af forsyningens indsats Planlægning og prioritering af forsyningens indsats Rudersdal Kommune og Rudersdal Forsyning A/S (en del af NOVAFOS koncernen) har aftalt, at Rudersdal Forsyning A/S (en del af NOVAFOS koncernen) i perioden

Læs mere

Bilag 1. Administrationsgrundlag for indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse

Bilag 1. Administrationsgrundlag for indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse Bilag 1 Administrationsgrundlag for indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse Målsætning for grundvandsbeskyttelse Det er Rebild Kommunes mål at drikkevandsforsyningen, nu og i fremtiden, er baseret på uforurenet

Læs mere

Byvækst i områder med særlige drikkevandsintereser (OSD) Bilag l Kommuneplan 2013 2025 for Holbæk Kommune

Byvækst i områder med særlige drikkevandsintereser (OSD) Bilag l Kommuneplan 2013 2025 for Holbæk Kommune Tillæg nr. 2 Redegørelse Byvækst i områder med særlige drikkevandsintereser (OSD) Bilag l Kommuneplan 2013 2025 for Holbæk Kommune Offentliggørelse Holbæk Kommune har vedtaget Tillæg nr. 2 til OSD-redegørelsen

Læs mere

Nedsivning af regnvand i Silkeborg kommune

Nedsivning af regnvand i Silkeborg kommune 03. juli 2014 Nedsivning af regnvand i Silkeborg kommune Indhold Retningslinjer... 1 Generelle oplysninger om håndtering af regnvand... 2 Dimensionering... 2 Forundersøgelser... 2 Nedsivning af regnvand

Læs mere

Kloakforhold i sommerhusområderne

Kloakforhold i sommerhusområderne Kloakforhold i sommerhusområderne Behov og mulighed for kloakering i sommerhusområderne undersøgt i 2015-2016 Det var en del af de gamle/nuværende spildevandsplan I undersøgelsen har vi kigget på: Badevand

Læs mere

Orientering om udledning fra Aalborg Kommunes renseanlæg og separatkloakering

Orientering om udledning fra Aalborg Kommunes renseanlæg og separatkloakering Punkt 12. Orientering om udledning fra Aalborg Kommunes renseanlæg og separatkloakering 2016-010617 Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til Miljø- og Energiudvalgets orientering udledte mængder fra

Læs mere

Miljøvurdering af kommuneplantillæg Screening/scooping afgørelse om miljøvurderingspligt

Miljøvurdering af kommuneplantillæg Screening/scooping afgørelse om miljøvurderingspligt Roskilde Kommune Miljøvurdering af kommuneplantillæg Screening/scooping afgørelse om miljøvurderingspligt Forslag til kommuneplantillæg nr. 14 til kommuneplan 2013 Planens indhold Kommuneplantillæg giver

Læs mere

Pålæg af rådighedsindskrænkninger, Gl. Hvorupvej 120, Hvorup.

Pålæg af rådighedsindskrænkninger, Gl. Hvorupvej 120, Hvorup. Punkt 14. Pålæg af rådighedsindskrænkninger, Gl. Hvorupvej 120, Hvorup. 2013-1974. Teknik- og Miljøudvalget indstiller, at byrådet godkender, at der træffes beslutning om pålæg af rådighedsindskrænkninger

Læs mere

Klimatilpasning i Odense Kommune

Klimatilpasning i Odense Kommune Klimatilpasning i Odense Kommune Præsentation af Kontorchef Charlotte Moosdorf Industrimiljø Tour de Klimatilpasning d. 7. september 2011 1 Globale klimaforandringer : Giver lokale udfordringer: Temperaturstigninger

Læs mere

Vejledende notat om boringsnære beskyttelsesområder BNBO

Vejledende notat om boringsnære beskyttelsesområder BNBO Notat Til: Kommunerne Vandsektor, Byer og Klimatilpasning J.nr. NST-467-00052 Ref.: maskr Den 12. december 2011 Vejledende notat om boringsnære beskyttelsesområder BNBO Dette vejledende notat har til hensigt

Læs mere

Ansvarlig sagsbehandler

Ansvarlig sagsbehandler Beskrivelse af planforslag Klimatilpasningsplanen består af en baggrundsrapport og en decideret tillæg til Kommuneplan 2013. Begge dele skal miljøvurderes i forhold til lovgivningen omkring miljøvurdering

Læs mere

Godkendelse af 1. behandling af tillæg til indsatsplan for OSD 1435, Aalborg Sydøst

Godkendelse af 1. behandling af tillæg til indsatsplan for OSD 1435, Aalborg Sydøst Punkt 4. Godkendelse af 1. behandling af tillæg til indsatsplan for OSD 1435, Aalborg Sydøst 2016-056296 Miljø- og Energiudvalget indstiller, at byrådet godkender forslag til tillæg til indsatsplan for

Læs mere

Erfaringer med grundvandsbeskyttelse. Møde den 18. juni 2014

Erfaringer med grundvandsbeskyttelse. Møde den 18. juni 2014 Erfaringer med grundvandsbeskyttelse Møde den 18. juni 2014 2 Hvad er målet? Hvad er målet med Statens kortlægning? Hvad er målet med kommunernes indsatsplaner? Hvad er Vandværkerne skal gøre? Beskyttelse

Læs mere

HALSNÆS KOMMUNE. Spildevandsplan Bilag 6 Regnbetingede udløb

HALSNÆS KOMMUNE. Spildevandsplan Bilag 6 Regnbetingede udløb HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan 2011-2021 Bilag 6 Regnbetingede udløb Vedtaget 15. maj 2012 2 3 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1 Generelt 4 2 Regnvandsudløb fra separatkloakerede oplande 4 2.1 Regnvandsudledning

Læs mere

TILLÆG NR. 15 TIL KOMMUNEPLAN 2013

TILLÆG NR. 15 TIL KOMMUNEPLAN 2013 FORSLAG TIL TILLÆG NR. 15 TIL KOMMUNEPLAN 2013 FOR RAMMEOMRÅDE UL.B.11 HILLERØD KOMMUNE BY OG MILJØ Kommuneplantillæg Kommuneplanen indeholder en hovedstruktur for den fysiske udvikling i kommunen og fastlægger

Læs mere

Retningslinjerevision 2019 Klima

Retningslinjerevision 2019 Klima Retningslinjerevision 2019 Klima Indholdsfortegnelse Klima 3 Risiko for oversvømmelse og erosion 4 Sikring mod oversvømmelse og erosion 6 Afværgeforanstaltninger mod ekstremregn 8 Erosion og kystbeskyttelse

Læs mere

Indsatsplan Beder. Gennemgang af Forslag. Beder Gartnerskole 14. maj NATUR OG MILJØ Teknik og Miljø Aarhus Kommune

Indsatsplan Beder. Gennemgang af Forslag. Beder Gartnerskole 14. maj NATUR OG MILJØ Teknik og Miljø Aarhus Kommune Indsatsplan Beder Gennemgang af Forslag Beder Gartnerskole 14. maj 2012 s oplæg Formål og baggrund for indsatsplanen Parter i indsatsplanen Tidsplan for høring v/ Mogens Bjørn Nielsen Geologi og sårbare

Læs mere

Eksempler på kommuneplanretningslinjer vedr. klimatilpasning

Eksempler på kommuneplanretningslinjer vedr. klimatilpasning Eksempler på kommuneplanretningslinjer vedr. klimatilpasning Som en hjælp/inspiration til kommunerne i forbindelse med udarbejdelsen af klimatilpasningsplanerne, har Naturstyrelsen samlet de kommunale

Læs mere

Notat. Tillæg til Spildevandsplan Omhandlende: Teknik & Miljø Industrimiljø & Affald. - Erhvervsområdet Andrup Vest.

Notat. Tillæg til Spildevandsplan Omhandlende: Teknik & Miljø Industrimiljø & Affald. - Erhvervsområdet Andrup Vest. Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 11. september 2018 Sagsid 18/22236 Notat Tillæg til Spildevandsplan 2016-2021 Omhandlende: - Erhvervsområdet Andrup Vest. Telefon 76 16 16 16 www.esbjergkommune.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Byudvikling i OSD det muliges kunst

Byudvikling i OSD det muliges kunst Dansk Vand Konference 2016 Byudvikling i OSD det muliges kunst Gunnar Larsen, geolog 01/11/2016 Råstofårsmøde 2015 1 Statslige udmeldinger Ny bekendtgørelse Statslige interesser i kommuneplanlægningen

Læs mere

Endelig vedtagelse af Indsatsplan Hundslund samt afgørelse om ikke VVM-pligt

Endelig vedtagelse af Indsatsplan Hundslund samt afgørelse om ikke VVM-pligt Brev sendt til lodsejere indenfor Indsatsplan Hundslund Teknik & Miljø Rådhusgade 3 8300 Odder Endelig vedtagelse af Indsatsplan Hundslund samt afgørelse om ikke VVM-pligt Indsatsplan Hundslund Odder Kommunes

Læs mere

FORSLAG Tillæg nr. 4 til Holbæk Kommunes Spildevandsplan Vedr. erhvervsområde syd for Regstrup

FORSLAG Tillæg nr. 4 til Holbæk Kommunes Spildevandsplan Vedr. erhvervsområde syd for Regstrup FORSLAG Tillæg nr. 4 til Holbæk Kommunes Spildevandsplan 2016-2020 Vedr. erhvervsområde syd for Regstrup Indhold 1. Indledning...3 2. Lov- og planlægningsgrundlaget...3 3. Beskrivelse af kloakoplandet

Læs mere

Tillæg 5 til Spildevandsplan

Tillæg 5 til Spildevandsplan Ishøj Kommune Forslag Tillæg 5 til Spildevandsplan 2014-2022 Separatkloakering og klimatilpasning af kloakopland H6 Pilemølle Erhvervsområde Syd Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Planlægningsgrundlag

Læs mere

Bekendtgørelse og vejledning om krav til kommunernes fysiske planlægning

Bekendtgørelse og vejledning om krav til kommunernes fysiske planlægning Bekendtgørelse og vejledning om krav til kommunernes fysiske planlægning EnviNa - Temadag om indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse, Middelfart 8. februar 2017 Helga Ejskjær, Vandforsyning 1. Baggrund

Læs mere

1. Hvad er dit køn? 1. Kvinde. 2. Mand. 3. Kan/vil ikke tage stilling 1 46.3% 2 52.4% 3 1.2%

1. Hvad er dit køn? 1. Kvinde. 2. Mand. 3. Kan/vil ikke tage stilling 1 46.3% 2 52.4% 3 1.2% 1. Hvad er dit køn? 1. Kvinde 1 46.3% 2. Mand 2 52.4% 3. Kan/vil ikke tage stilling 3 1.2% 2. Hvilken aldersgruppe tilhører du? 1. 20 29 år 2. 30 39 år 3. 40 49 år 4. 50 59 år 1. 1 2. 2 3. 3 5. 60 6. Kan

Læs mere

Notat. Til: Koordinationsforum for grundvandsbeskyttelse Kopi til: Fra: Per Hans Hansen

Notat. Til: Koordinationsforum for grundvandsbeskyttelse Kopi til: Fra: Per Hans Hansen Notat Til: Koordinationsforum for grundvandsbeskyttelse Kopi til: Fra: Per Hans Hansen Høringssvar til Forslag til indsatsplan for grundvand, Assens med kommentarer. Følgende har indgivet høringssvar:

Læs mere

NOTAT. Miljøscreening af ny spildevandsplan for Høje-Taastrup Kommune. Kort beskrivelse af planen

NOTAT. Miljøscreening af ny spildevandsplan for Høje-Taastrup Kommune. Kort beskrivelse af planen NOTAT Teknik- og Miljøcentret Natur og Miljø 03-02-2015 Miljøscreening af ny spildevandsplan 2017-2021 for Høje-Taastrup Kommune Kort beskrivelse af planen Denne nye digitale spildevandsplan er en overordnet

Læs mere

Klimaet ændrer sig. Fra vision til plan. Den Klimatilpassede Kommuneplan. Den Klimatilpassede Kommuneplan

Klimaet ændrer sig. Fra vision til plan. Den Klimatilpassede Kommuneplan. Den Klimatilpassede Kommuneplan Klimaet ændrer sig Niels Rauff Fra vision til plan Visionen Hvordan skaber vi tryghed og sikkerhed? - og hvordan kan vi håndtere klimakonsekvenserne og samtidig udvikle byens kvaliteter? Hvad skal sikres?

Læs mere

De dyre dråber Grundvand Beskyttelse, tilgængelighed og bæredygtighed. Gyrite Brandt GB Consult

De dyre dråber Grundvand Beskyttelse, tilgængelighed og bæredygtighed. Gyrite Brandt GB Consult De dyre dråber Grundvand Beskyttelse, tilgængelighed og bæredygtighed Gyrite Brandt GB Consult Hovedsynspunkter (1) Grundvandet skal beskyttes der hvor det dannes, og der hvor det hentes op. Boringsnære

Læs mere

Referat af bestyrelsesmøde nr. 21 i Rudersdal Forsyning A/S den 24. marts 2015 ca. kl. 19.15 i Søhuset, Venlighedsvej 10, 2970 Hørsholm

Referat af bestyrelsesmøde nr. 21 i Rudersdal Forsyning A/S den 24. marts 2015 ca. kl. 19.15 i Søhuset, Venlighedsvej 10, 2970 Hørsholm Referat af bestyrelsesmøde nr. 21 i Rudersdal Forsyning A/S den 24. marts 2015 ca. kl. 19.15 i Søhuset, Venlighedsvej 10, 2970 Hørsholm På mødet deltager følgende: Erik Mollerup, formand Daniel E. Hansen

Læs mere

By, Erhverv og Natur. Teknisk Bilag Håndtering af regnvand

By, Erhverv og Natur. Teknisk Bilag Håndtering af regnvand By, Erhverv og Natur Teknisk Bilag Håndtering af regnvand VELKOMMEN Dette bilag er udarbejdet som et teknisk supplement til Strategi for håndtering af regnvand. Udover en generel introduktion til afledning

Læs mere

Tillæg 17 til Herning Kommunes spildevandsplan for Snejbjerg og

Tillæg 17 til Herning Kommunes spildevandsplan for Snejbjerg og TEKNIK OG MILJØ Miljø og Klima Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 Lokal 9628 8037 miksr@herning.dk www.herning.dk Sagsnummer: 06.00.00-P16-1-16 Tillæg 17 til Herning Kommunes spildevandsplan

Læs mere

Revision af regionens strategi for jordforureningsindsatsen. Høring af nye, bærende principper for indsatsen.

Revision af regionens strategi for jordforureningsindsatsen. Høring af nye, bærende principper for indsatsen. Område: Regional Udvikling Afdeling: Miljø og Råstoffer Journal nr.: 15/20835 Dato: 22. maj 2015 Revision af regionens strategi for jordforureningsindsatsen. Høring af nye, bærende principper for indsatsen.

Læs mere

Den statslige interesse i grundvandsbeskyttelse

Den statslige interesse i grundvandsbeskyttelse NOTAT Statslig udmelding til vandplanernes retningslinjer 40 og 41 i forhold til byudvikling og anden ændret arealanvendelse i Områder med Særlige Drikkevandsinteresser (OSD) og indvindingsoplande Naturstyrelsen

Læs mere

HVIDBOG den 23. april 2013

HVIDBOG den 23. april 2013 HVIDBOG den 23. april 2013 Høringssvar til forslag til Roskilde Kommunes strategi og handleplan for Vand og Klimatilpasning Høringsperiode fra 31. januar til 22. marts 2013 Nr./ dato Organisation/ borger

Læs mere

HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan Bilag 7 Det åbne land

HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan Bilag 7 Det åbne land HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan 2011-2021 Bilag 7 Det åbne land Vedtaget 15 maj 2012 2 3 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1 SPILDEVANDSHÅNDTERING I DET ÅBNE LAND 4 1.1 Udpegning af vandområder 4 1.2 Ejendomme 4 1.3

Læs mere

Opfølgning på Indsatsplan Beder påbud mod anvendelse af pesticider

Opfølgning på Indsatsplan Beder påbud mod anvendelse af pesticider Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 17.11.2015 påbud mod anvendelse af pesticider For at følge op på Indsatsplan Beder foreslås der gennemført åstedsforretninger og høringsprocesser

Læs mere

Natur og Miljø Februar 2018 sag nr Tillæg 3 til Spildevandsplan Svendborg Kommune

Natur og Miljø Februar 2018 sag nr Tillæg 3 til Spildevandsplan Svendborg Kommune Natur og Miljø Februar 2018 sag nr. 17-27344 Tillæg 3 til Spildevandsplan 2013 2024 Svendborg Kommune for boligområde øst for Gambøtvej og syd for Søndervej, Thurø. 1 Indholdsfortegnelse A. Indledning...

Læs mere

KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 10

KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 10 KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 10 RIDECENTER PÅ ASMINDRUPVEJ, VIPPERØD VÆKST OG BÆREDYGTIGHED PLAN OG STRATEGISK FORSYNING Kommuneplan llæg nr. 10 l Kommuneplan 2013-25 - Ridecenter på Asmindrupvej, Vipperød REDEGØRELSE

Læs mere

Pixi-udgave. af Forslag til redegørelse til fællesregulativ for offentlige vandløb i Næstved Kommune. Indhold. Side 1 af 5 ( / )

Pixi-udgave. af Forslag til redegørelse til fællesregulativ for offentlige vandløb i Næstved Kommune. Indhold. Side 1 af 5 ( / ) Pixi-udgave af Forslag til redegørelse til fællesregulativ for offentlige vandløb i Næstved Kommune 2012 Indhold Afsnit Indhold A. Indledning B. Redegørelse for grundlaget for fællesregulativet C. Konsekvenser

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 7. til Kommuneplan Et erhvervsområde ved Barritskovvej. Forslag

Kommuneplantillæg nr. 7. til Kommuneplan Et erhvervsområde ved Barritskovvej. Forslag Kommuneplantillæg nr. 7 til Kommuneplan 2013-2025 Et erhvervsområde ved Barritskovvej. Forslag Kommuneplantillæg nr. 7 Baggrund Kommuneplantillæg nr. 7 er udarbejdet for at bringe lokalplanforslag 1021

Læs mere

7.6 LAVBUNDSOMRÅDER potentielle vådområder

7.6 LAVBUNDSOMRÅDER potentielle vådområder 7.6 LAVBUNDSOMRÅDER potentielle vådområder Redegørelse BOKS: Hvad er et lavbundsområde? Lavbundsområder er typisk tidligere enge og moser, afvandede søer og tørlagte kyststrækninger og fjordarme, som nu

Læs mere

Forslag til Indsatsplan for StautrupÅbo til beskyttelse af drikkevand

Forslag til Indsatsplan for StautrupÅbo til beskyttelse af drikkevand Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 17. december 2014 Forslag til Indsatsplan til beskyttelse af drikkevand Forslag til Indsatsplan StautrupÅbo er klar til vedtagelse

Læs mere

Fastlæggelse af beskyttelsesbehov pesticider

Fastlæggelse af beskyttelsesbehov pesticider Fastlæggelse af beskyttelsesbehov pesticider Overvismand Hans Jørgen Whitta- Jacobsen, 26. februar 2015: Hvis vi skal holde fast i muligheden for, at vi kan drikke urenset grundvand, er det nødvendigt

Læs mere

Spildevandsplan Tillæg nr. 28 til Spildevandsplan Placering af bassin i et fremtidigt erhvervsområde ved Lund.

Spildevandsplan Tillæg nr. 28 til Spildevandsplan Placering af bassin i et fremtidigt erhvervsområde ved Lund. 1 - Forside Vedtaget Bassin erhvervsområde ved Lund (K Spildevandsplan 2012-2015 Tillæg nr. 28 til Spildevandsplan 2012-2015 Placering af bassin i et fremtidigt erhvervsområde ved Lund. TEKNIK OG MILJØ

Læs mere

Herværende indsatsplan tjener således som formål at beskytte kildepladsen ved Dolmer. Indsatsplanen er udarbejdet efter Vandforsyningslovens 13a.

Herværende indsatsplan tjener således som formål at beskytte kildepladsen ved Dolmer. Indsatsplanen er udarbejdet efter Vandforsyningslovens 13a. Indsatsplan for Vandcenter Djurs a.m.b.a. Dolmer Kildeplads Indledning: Ifølge vandforsyningslovens 13 skal kommunalbestyrelsen vedtage en indsatsplan i områder, som i vandplanen er udpeget som indsatsplanområder

Læs mere

Resume og vurdering af bemærkninger til Indsatsplan for en del af OSD 1432 Aalborg SV

Resume og vurdering af bemærkninger til Indsatsplan for en del af OSD 1432 Aalborg SV ! "#$%&'()*'++),-.( "/#. ! Resume og vurdering af bemærkninger til Indsatsplan for en del af OSD 142 Aalborg SV!" # $$ %$# $& 01 2 % 1 1...- %45'.,.6 7() 5 5 (85 / )!% / (!% - 2 '/ / 5 8) 58)5 5 8 (/#

Læs mere

Status på kommunernes brug af miljøbeskyttelseslovens regler til grundvandsbeskyttelse. Center for Miljø og Energi Teknik og Miljø Aarhus Kommune

Status på kommunernes brug af miljøbeskyttelseslovens regler til grundvandsbeskyttelse. Center for Miljø og Energi Teknik og Miljø Aarhus Kommune Status på kommunernes brug af miljøbeskyttelseslovens regler til grundvandsbeskyttelse Oversigt Status Resultater spørgerunde Udfordringer Status på indsatsplanarbejdet i HVOR BRUGES MBL 24 OG 26A? 26a

Læs mere

Plads til alt og alle? NATUR OG MILJØPOLITIK - Skanderborg Kommune

Plads til alt og alle? NATUR OG MILJØPOLITIK - Skanderborg Kommune Plads til alt og alle? NATUR OG MILJØPOLITIK - Skanderborg Kommune Dialogmøde med Vandrådet Den 3. marts 2015 Skanderborg Kommune Vandrådets emner Vandforsyningsplanen Fokusområder Proces Tidsplan Grundvandsbeskyttelse

Læs mere

At sikre at borgeren oplever forsyningssikkerhed, god service og rådgivning.

At sikre at borgeren oplever forsyningssikkerhed, god service og rådgivning. Niveau 1 Overordnet målsætning for spildevandsplanen. At sikre at borgeren oplever forsyningssikkerhed, god service og rådgivning. At håndtere og behandle spildevand og regnvand i kommunen på en stabil,

Læs mere

KLIMAPÅVIRKNINGER BÆREDYGTIG HELHEDSORIENTERET VANDFORVALTNING I FREMTIDEN

KLIMAPÅVIRKNINGER BÆREDYGTIG HELHEDSORIENTERET VANDFORVALTNING I FREMTIDEN KLIMAPÅVIRKNINGER BÆREDYGTIG HELHEDSORIENTERET VANDFORVALTNING I FREMTIDEN ATV Jord og Grundvand Helhedsorienteret vandforvaltning 28. November 2018 VANDKREDSLØBET Nedbør Nedbør Havet Havet Vand på terræn

Læs mere

Baggrund for tillægget

Baggrund for tillægget TEKNIK OG MILJØ Miljø og Klima Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 Lokal 9628 8048 miktj@herning.dk www.herning.dk Tillæg 19 til Herning Kommunes spildevandsplan 2015 2025 for Vildbjerg (FORSLAG)

Læs mere

Forslag til kommuneplantillæg nr. 2 til Forslag til kommuneplan for Holbæk Kommune

Forslag til kommuneplantillæg nr. 2 til Forslag til kommuneplan for Holbæk Kommune Forslag til kommuneplantillæg nr. 2 til Forslag til kommuneplan 2013-25 for Holbæk Kommune - Retningslinjer og rammebestemmelser for Klimatilpasningsplan Forslaget behandles i byrådet den 18. december

Læs mere

Pesticidfund i Aarhus og reviderede indsatsplaner

Pesticidfund i Aarhus og reviderede indsatsplaner Pesticidfund i Aarhus og reviderede indsatsplaner ATV i Aarhus 14. september 2011 Eike Stubsgaard Cand.techn.soc Indsatsområder 17 indsatsområder i 7 indsatsplaner fra Århus Amt Pesticider i Aarhus GEUS

Læs mere

Bilag 1 til Spildevandsplan 2019 endelig godkendelse

Bilag 1 til Spildevandsplan 2019 endelig godkendelse Bilag 1 til Spildevandsplan 2019 endelig godkendelse Afsender Høringssvar Administrationens bemærkninger Administrationens indstilling 1. Alfred Snoghøj 1.1 Vedr. oversvømmelser: I henhold til aktindsigtssvar

Læs mere

Miljøscreeningen er udsendt i høring sammen med forslag til kommuneplanstillæg nr 7.

Miljøscreeningen er udsendt i høring sammen med forslag til kommuneplanstillæg nr 7. Tillæg nr. 7 til Odsherred Kommunes kommuneplan 2013-2025 Indhold 1. Redegørelse 2. Overordnede mål 3. Retningslinjer 4. Kort Bilag 1. Screening for miljøvurdering Tilhørende dokumenter: Klimatilpasningsplan

Læs mere

Forbedret spildevandsrensning åbent land

Forbedret spildevandsrensning åbent land Forbedret spildevandsrensning åbent land Orienteringsmøde 24. januar 2019 1. Baggrund for lovkravet om forbedret spildevandsrensning 2. Betydning for den enkelte grundejer / økonomi 3. Eksempler på renseløsninger

Læs mere

Strategi for håndtering af regnvand

Strategi for håndtering af regnvand 2015 Strategi for håndtering af regnvand Teknik og Miljøcente 01 01 2015 Indhold Hvorfor en strategi vedrørende regnvand s.2 Byrådets vision s.3 Vandets kredsløb s.4 LAR, Lokal Afledning af Regnvand s.

Læs mere

Dialogmøde landmænd 19. Februar 2015

Dialogmøde landmænd 19. Februar 2015 Dialogmøde landmænd 19. Februar 2015 Dialogmøde for landmænd i Langeland Kommune Program: Velkomst og præsentation John Kjær Andersen Hvad er en miljøgodkendelse? Hvad er en godkendelse/ et tillæg/ en

Læs mere

Bilag 1, scoping skema. Miljøvurdering af spildevandsplan.

Bilag 1, scoping skema. Miljøvurdering af spildevandsplan. Bilag 1, scoping skema Landskab Landskabelig værdi/ Byarkitektonisk værdi Ved placering af regnvandsbassiner for landskabelige og geologiske interesseområder. Nyanlæg indpasses således ift. disse områder.

Læs mere

Tillæg nr. 3 til Kommuneplan 2013

Tillæg nr. 3 til Kommuneplan 2013 Tillæg nr. 3 til Kommuneplan 2013 Klimatilpasning 7.0 Bæredygtighed 7.1 Bæredygtigt byggeri 7.2 Grønne områder 7.3 Overfladevand og lavbundsarealer 7.4 Grundvand 7.5 Vedvarende energianlæg 7.6 Klimatilpasning

Læs mere

UDPEGNING AF PRIORITEREDE OMRÅDER

UDPEGNING AF PRIORITEREDE OMRÅDER UDPEGNING AF PRIORITEREDE OMRÅDER INDLEDNING Staten har i 2013 udpeget ca. 900 ha indvindingsopland (se figur 9 side 9) for Løkken Vandværk, som er følsom overfor nitrat. Området er endvidere udpeget som

Læs mere

Spildevandsplan

Spildevandsplan Spildevandsplan 2012-2015 1 - Forside_Tillæg nr 16 til Spildevandsplan 2012-2015 Tillæg nr. 16 til spildevandsplan 2012-2015 Ophævelse af planopland U17, sommerhusområdet ved Lynger Strand på Endelave

Læs mere

Hyppigere udledninger til naturen fra kloak og landbrug. Øget udvaskning fra forurenede by grunde og landbruget. Oversvømmelse af infrastruktur

Hyppigere udledninger til naturen fra kloak og landbrug. Øget udvaskning fra forurenede by grunde og landbruget. Oversvømmelse af infrastruktur A1B- Globalt udviklings scenariet Udledninger topper i 2050 - En hurtig økonomisk vækst - Den global befolkning kulminerer i 2050 - Hurtigt nye og effektive teknologier - En blanding af fossile og ikke-fossile

Læs mere

Spørgsmål om klimatilpasningstiltag i et naturområde Udarbejdet af MOLT WENGEL Advok atpartnerselskab, oktober 2015

Spørgsmål om klimatilpasningstiltag i et naturområde Udarbejdet af MOLT WENGEL Advok atpartnerselskab, oktober 2015 Spørgsmål om klimatilpasningstiltag i et naturområde Udarbejdet af MOLT WENGEL Advok atpartnerselskab, oktober 2015 Klikovand har bedt MOLT WENGEL Advokatpartnerselskab om at udarbejde nærværende case-story

Læs mere

Boringsnære beskyttelsesområder BNBO

Boringsnære beskyttelsesområder BNBO Boringsnære beskyttelsesområder BNBO Vordingborg Vandråd den 1. oktober 2012 Naturstyrelsens rejsehold v/ civilingeniør Gunver Heidemann og jurist Sanne Hjorth Henriksen PAGE 1 Indhold Hvem er vi? Hvorfor

Læs mere

Tillæg til spildevandsplan 2013-2021: Seniorlandsby ved Hannelundsvej. Delopland 589. Vedtaget til offentlig høring af Byrådet: 29.10.

Tillæg til spildevandsplan 2013-2021: Seniorlandsby ved Hannelundsvej. Delopland 589. Vedtaget til offentlig høring af Byrådet: 29.10. Tillæg til spildevandsplan 2013-2021: Seniorlandsby ved Hannelundsvej Delopland 589 Vedtaget til offentlig høring af Byrådet: 29.10.2014 Endeligt administrativt vedtaget 16.1.2015 Sagsnr. 012957-2014 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Miljøvurdering af lokalplan Screening/scooping afgørelse om miljøvurderingspligt

Miljøvurdering af lokalplan Screening/scooping afgørelse om miljøvurderingspligt Miljøvurdering af lokalplan Screening/scooping afgørelse om miljøvurderingspligt Forslag til lokalplanforslag nr. 627 Side 1 af 7 Planens indhold Lokalplanen giver erstatter lokalplan 2.27 2E1 Udvidelse

Læs mere

Hvidbog til Indsatsplan for indsatsområdet omkring Guldbæk og Øster Hornum. En plan for beskyttelse af drikkevandet. Side 1 af 15

Hvidbog til Indsatsplan for indsatsområdet omkring Guldbæk og Øster Hornum. En plan for beskyttelse af drikkevandet. Side 1 af 15 Hvidbog til Indsatsplan for indsatsområdet omkring Guldbæk og Øster Hornum En plan for beskyttelse af drikkevandet Side 1 af 15 HVIDBOG til Indsatsplan for indsatsområdet omkring Guldbæk og Øster Hornum

Læs mere

3.1 Målsætning for grundvandsbeskyttelse

3.1 Målsætning for grundvandsbeskyttelse 3.1 Målsætning for grundvandsbeskyttelse Det er Rebild Kommunes miljømål at drikkevandsforsyningen, nu og i fremtiden, er baseret på uforurenet grundvand. For at opfylde dette, er Kommunens målsætning

Læs mere

Grundvandsbeskyttelse gennem planlægning. Jess Ingo Jensen Planlægger og projektleder Vejle Kommune / NVC Vejle

Grundvandsbeskyttelse gennem planlægning. Jess Ingo Jensen Planlægger og projektleder Vejle Kommune / NVC Vejle Grundvandsbeskyttelse gennem planlægning Jess Ingo Jensen Planlægger og projektleder Vejle Kommune / NVC Vejle ATV, 21. Maj 2008 Kortlægning skaber ikke OSD er - det gør g r politik! Ved hjælp af geologisk

Læs mere

BILAG 2. Høringssvar og kommunens bemærkninger til udkast til vandhandleplan for Ringsted kommune

BILAG 2. Høringssvar og kommunens bemærkninger til udkast til vandhandleplan for Ringsted kommune BILAG 2 Høringssvar og kommunens bemærkninger til udkast til vandhandleplan for Ringsted kommune ( De enkelte høringssvar ligger i acadre på jr.nr. 12/16094 ) Fra Hovedindhold Kommunens bemærkninger Patriotisk

Læs mere

BNBO - BoringsNære BeskyttelsesOmråder

BNBO - BoringsNære BeskyttelsesOmråder BNBO - BoringsNære BeskyttelsesOmråder Den lette løsning? Dansk Vandkonference 2010. Tirsdag den 12. oktober 2010 Ole Silkjær 1 Program BNBO Hvad er BNBO BNBO ved stigende grundvandsstand Tilsyn og overvågning

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR VEJLE KOMMUNE 2017

RETNINGSLINJER FOR VEJLE KOMMUNE 2017 RETNINGSLINJER FOR VEJLE KOMMUNE 2017 TEKNIK & MILJØ Vejle Kommunes retningslinjer Formålet med retningslinjerne er at beskytte grundvandet mod forurening, så borgerne sikres en stabil forsyning med drikkevand

Læs mere

Kommuneplantillæg. s s FORSLAG. Vand og klimatilpasning Tillæg til Kommuneplan 2013

Kommuneplantillæg. s s FORSLAG. Vand og klimatilpasning Tillæg til Kommuneplan 2013 Kommuneplantillæg 01 s s s s s s FORSLAG Vand og klimatilpasning Tillæg til Kommuneplan 2013 1 Hvad er et kommuneplantillæg? Kommuneplanen er en plan, som udstikker de overordnede retningslinier for kommunens

Læs mere