Temadag om kontaktpersonens roller og udfordringer inden for det specialiserede voksenområde

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Temadag om kontaktpersonens roller og udfordringer inden for det specialiserede voksenområde"

Transkript

1 Temadag om kontaktpersonens roller og udfordringer inden for det specialiserede voksenområde D. 6. marts 2014 VIA University College Solveig Roepstorff og Lisette Valter

2 Dagens program Kl Velkommen og præsentation af oplægsholdere og dagen Kl Oplæg: Samarbejdets grundstoffer hvad skal være tilstede nu og fremover? Kl Kaffepause Kl Oplæg og øvelser: Mikrohandlinger

3 Program fortsat Kl Frokost Kl Oplæg og diskussion: Samtaler med fokus på det den enkelte kan, vil og gør ideer og veje at gå Kl Kaffepause Kl Fokus på dagens emner og deres anvendelig i hverdagens praksis Kl Afrunding og farvel

4 Vores håb og ønsker for dagen At I får nye perspektiver og ideer til jeres vigtige arbejde. At dagen bliver konkret og praksisnær. At vi sammen får diskuteret og reflekteret over nogle af kontaktpersonens roller og udfordringer.

5 Hvordan arbejder vi? Hvad inspirerer os? Inspiration

6 Samarbejdets grundstoffer Selvom mine erindringer er både tågede og hullede, og præget af rigtig meget psykofarmaka, så er der ting, jeg husker. Ting, der står knivskarpt, nemlig de gode relationer. Dem, der bar mig videre. Dem, der holdt gennem psykoser, vredesudbrud og afmagtsfølelse. Selv om vi kun er rejsende i hinandens liv, så præger vi hinanden til gensidig gavn og glæde. (Tina Neve i Ropstorff og Valter, 2012:17)

7 Samarbejdets grundstoffer hvorfor? Fordi det gode samarbejde er arbejdets omdrejningspunkt. Fordi vi gerne vil bidrage til at skabe en faglig platform, hvorfra I hver især kan fokusere på, hvad der er vigtigst for jer i samarbejdet. For at give noget af jeres tavse viden stemme.

8 Den professionelle opgave hvad skal vi i samarbejdet? Vores opgave er af eksistentiel karakter, i og med at vi skal hjælpe mennesker i det projekt, det er, at være menneske. Et menneske der udover alt muligt andet også lever med en lidelse eller et handicap. Menneskelig eksistens kan synes stort og uhåndgribeligt, men det er hele tiden tilstede i hverdagslivet, når mennesker gør, kan og vil noget. I det store og i det små.

9 Den eksistentielle tænkning kan: bidrage med noget ikke som en metode men som en forholdemåde og en attitude, der kan inspirere til, hvordan man kan være nysgerrig, hjælpsom og ligeværdig i mødet med et andet menneske. Alle eksistentielle tænkere beskæftiger sig med det grundlæggende menneskelige vilkår, vi alle deler, nemlig at vi er kastet ind i verden, at vi er til, uden at der på forhånd er givet en grundlæggende mening med dette. Ordet eksistere har rødder i det latinske ex-istere som betyder at holde ud, at dukke op, at komme til stede (Strøier i Cooper 2011:11)

10 At være i en professionel relation - både at være der med og for den anden Se Roepstorff og Valter (2012). Kontaktperson at arbejde med og for mennesker med sindslidelser. Hans Reitzels Forlag. S. 39.

11 At være der med den anden: Det tavse og stille nærvær Blot at være sammen Indlevelse Empati at sætte sig i den andens sted Åben og nysgerrig samtalepartner At lytte At sætte parentes om sig selv Ikke at ville noget bestemt med den anden etc. Se Roepstorff og Valter (2012). Kontaktperson at arbejde med og for mennesker med sindslidelser. Hans Reitzels Forlag. S. 38f

12 At være der med den anden Jeg ville ikke presses frem, før tiden var inde, ville ikke have dem til at trække, puffe eller rive i mig. Jeg ville vokse. Man kan ikke blive, hvis man ikke først får lov til at være. Lige på det tidspunkt havde jeg brug for at være. Jeg var slet ikke lykkelig, men jeg regnede med at blive det, senere. (Lauveng i Roepstorff og Valter 2012: 38)

13 Et andet eksempel på at være der med Nogle gange var hun der blot sammen med mig [...] Det må have krævet en stor mængde energi, og det vidner om en betydelig accept, at okay, du har det virkelig dårligt, og du er elendigt selskab, men det er ok. Hun forventede ikke noget af mig. Det var ekstremt vigtigt. At have nogen, der accepterer dig, når du har det værst, at du stadig er værd at bruge tid og medfølelse på, og at de stadig mener, at tingene vil blive bedre på trods af alt det. Det er fantastisk. (Menneske med sindslidelse citeret i Sutton 2008: 174 i Roepstorff og Valter, s. 40)

14 At være der for den anden: Praktisk støtte Omsorgsperson Myndighedsperson Skabe kontakt til netværk, pårørende, lokalmiljø, uddannelse og aktiviteter Igangsætter af påkrævede interventioner i forhold til somatiske, misbrugs-, indlæggelses eller medicineringsanliggende etc. Se Roepstorff og Valter (2012). Kontaktperson at arbejde med og for mennesker med sindslidelser. Hans Reitzels Forlag. S. 39f

15 At være der for den anden: Jeg er bare glad for at få hjælp til at vaske tøj, gøre rent og få noget mad og den slags. Og at få hjælp til at få renset mine sår, når jeg har dem. Min diabetes er også mere i balance nu, end den nogensinde har været, fordi min kontaktperson hjælper med at holde styr på blodsukker, og hvad jeg må spise. Det giver mig ro til at forholde mig til mine stemmer og alle mine private ting, som fylder meget. Jeg er faktisk begyndt også at snakke lidt med min kontaktperson om mit forhold til min kæreste, for det er meget svært. (Menneske med sindslidelse i Roepstorff og Valter 2012: 41)

16 Når man vil hjælpe, må man hele tiden være i en dobbeltbevægelse ml.: AT VÆRE DER MED Konkret viden Viden om, hvordan den enkelte lever sit liv. Hvad der er vigtigt for vedkommende? Hvad holder dette menneske tæt ved hjertet? Viden om den enkeltes betydningsfulde relationer (og fraværet af dem). Viden om alle de små og store handlinger og initiativer mennesket tager i hverdagen. AT VÆRE DER FOR Sikker viden Viden om lovgivning, voldsdomme, indlæggelser, rettigheder, kommunale og regionale styringsredskaber og krav etc. Viden om diagnoser, hjerneskader, misbrug, og hvad det betyder for den enkeltes fysik, hukommelse, humør etc. Viden om samfundets tilbud og åbninger for den målgruppe, man samarbejder med.

17 Samarbejdets grundstoffer Alle har erfaringer med at være en del af en god professionel relation og tusindvis af bøger er skrevet om det For at indkredse grundstofferne nærmere, vil vi inddrage jeres viden om, hvad gode og opbyggelige møder med professionelle består af.

18 Øvelse: Professionelle relationer - at være i andres hænder for en stund 1. I skal hver især tænke på en lille oplevelse: Én oplevelse med en professionel (en pædagog, en lærer, en læge, en chef etc.), som har været positiv. Dvs. en relation, hvor I følte jer hørt, set, forstået, anerkendt etc.. A. Del jeres oplevelser ca. 5 min. pr. person 1. Brug 10 min. på at finde pointer i forhold til, hvad der karakteriserer de relationer, I har snakket om.

19 Samarbejdets grundstoffer - Hvad skal vi som professionelle holde fast i: Hvad er de vigtigste grundstoffer i et professionelt samarbejde, der er godt, opbyggeligt - og måske hjælpsomt?

20 Om den eksistentielle tilgang: At lade sig inspirere af den eksistentielle approach er at slippe behovet for at ville finde en sandhed, men at turde lade sig føre med den Anden ind i den Andens verden uden at have et behov for at ville forstå plottet, skabe sammenhænge, tolke, hvem der er skurke eller helte, eller at ville have den person, man taler med, et bestemt sted hen. At kunne lade sig invitere ind i den Andens verden uden at have et andet formål end at gå på siden af den Anden og lade sig føre igennem den Andens livsverden. Men at turde gøre sig åben for helt, helt grundlæggende at være i konsekvensen af, at den Anden verden er en anden end min verden. (Vibe Strøier (2008): 132).

21 Pause

22 Mikrohandlinger

23 At komme sig Recovery består af de samme utallige små handlinger i livet, som vi alle foretager os, så som at gå en tur med en hund, at lege med et barn, at dele et måltid mad med en ven, at lytte til musik eller at vaske op (Davidson 2010 i Roepstorff og Valter)

24 Vi bliver på mange måder, hvad vi gør Handlinger, gøren og engagement i livet er centrale, fordi vi på mange måder bliver, hvad vi gør. Både neurologisk, affektivt, fysisk, socialt og spirituelt (Sutton 2008 i Roepstorff & Valter 2012:45)

25 At have øje for hverdagslivets handlinger: Mikrohandlinger Det er at være aktiv, og jeg bliver stolt, og jeg er selvstændig til en vis grad Ligesom med min jazzmusik, når jeg tænder min jazzradio (...) Jeg tænder den, jeg er ansvarlig, jeg nyder musikken, jeg laver noter og tegner, mens jeg hører det... Så slukker jeg, så har jeg bevis, jeg har gjort noget, jeg har været produktiv, jeg har tegninger at kigge på Det var for mig og af mig. Min egen opdagelse. Så jeg er stolt af denne indsats. (Bruger citeret af Larry Davidson, 2010, vores oversættelse)

26 At have øje for hverdagslivets handlinger: Mikrohandlinger Suppelavning På et bosted i socialpsykiatrien var der en kvinde, der elskede at lave suppe. Køkkenet, hvor hun boede var meget småt, så der gik noget tid, inden hun fik lov til at lave suppe der. Da hun fik lov, lavede hun suppe til alle dem, der ville spise det. Nogen gange stod hun op om morgenen for at lave det. Det gav hende noget at se frem til, noget konkret og noget, som gav mening. Der var særligt én af de andre kvinder på bostedet, som elskede hendes suppe. Denne kvindes søn kom også tit på besøg og fik nogle gange suppe med hjem til sin kone og børn. Han var så glad for dette, at han gav kvinden et kort til mors dag, hvor han takkede hende. At modtage dette kort gav kvinden denne oplevelse: Jeg følte, at jeg rent faktisk gjorde noget. Det gav mig et formål og fik mig til at føle mig rigtig godt tilpas, der var brug for mig og jeg var ikke uduelig (Sutton 2008).

27 At have øje for hverdagslivets handlinger: Mikrohandlinger Jeg hjælper til med at dække bord på værestedet Jeg laver mig en kop kaffe og drikke den, når jeg har lyst Jeg lytter til mit yndlingsprogram i radioen Jeg ser nyheder Jeg finder her dag rent tøj frem og interesserer mig for, hvordan jeg ser ud Jeg er begyndt at klæde mig varmt på, når jeg går på gaden Jeg bliver klippet, når jeg trænger til det Jeg kan ringe til mine forældre, når jeg har lyst til at tale med dem Etc.

28 At have øje for hverdagslivets handlinger: Mikrohandlinger Når vi som professionelle vier opmærksomhed og tilskriver betydning til alle de små bitte handlinger, der hver dag er en del af et menneskeliv, bidrager vi til at styrke og opbygge identitet og selvværd hos de mennesker, vi samarbejder med Det heliotropiske princip og rollen som den professionelle der arbejder på at nære og gøde andre menneskers liv

29 At have øje for hverdagslivets handlinger: Mikrohandlinger Vi har alle brug for bekræftelse for at være trygge og tilpasse som mennesker. Vi skabes i relationer: Afgørende, at vi bliver set, og at nogen har blik for, hvem vi er og det, vi gør. Mange socialt udsatte mennesker, har været hægtet så meget af verden og sig selv, at de har brug for hjælp til at genforbinde sig med både omgivelserne og sig selv. Ved at interessere sig for hverdagens mikrohandlinger nærer man nogle af de ting, der er vitale for at komme sig. Bl.a. at genvinde håb og en fornemmelse af at blive accepteret og værdsat som menneske.

30 At have øje for hverdagslivets handlinger: Mikrohandlinger Det er ikke sikkert, at det enkelte menneske kommer sig ved at have meget fokus på sine mikrohandlinger. Det er dog sikkert, at hvis man kommer sig, er det præcis i og med de mikrohandlinger, man foretager i hverdagen. Hverdagens handlinger skal være forbundet med en oplevelse af at have indflydelse, kontrol og magt over større eller mindre dele af eget liv. Netop oplevelsen af ikke at have indflydelse, kontrol og magt over eget liv fører til det, Seligman (Abramson, Seligman & Teasdale 1978) kaldte tillært hjælpeløshed.

31 At have øje for hverdagslivets handlinger: Mikrohandlinger Tillært hjælpeløshed: En tilstand karakteriseret ved afmagt, opgivenhed og ligegyldighed. Denne tilstand kan relativt nemt tillæres i institutionaliserede kontekster, hvor der sker en professionalisering af hverdagslivet, og hvor en hjælpsom personalegruppe, er parate til at gribe ind, tage over, hjælpe, give omsorg og støtte

32 At have øje for hverdagslivets handlinger: Mikrohandlinger Vi skal blive gode til at spotte, hvad vi har at byde på. Udvide vores forståelse af, hvem og hvad der er nyttigt og brugbart. Der er masser af huller i tilværelsen og samfundet. Der er meget, som venter på at blive opdaget og set. (Olufsen, Lone (2011): LAP, nr. 2)

33 Øvelse: Blik for mikrohandlinger Inden interviewet: Tænk på en borger, du samarbejder med og skriv mindst 10 mikrohandlinger, du har blik for, at dette mennesker foretager sig Derefter: Interview hinanden parvis: Hvornår har du i samarbejdet med brugerne særligt fokus på mikrohandlinger? (vær konkret) Hvad stiller du op med den viden dette fokus giver dig? Tænker du det? Siger du det? Hvis ja - hvem siger du det til? Hvilke erfaringer har du med at gøre opmærksom på det, du har øje for? Hvordan kan du få endnu mere blik for andre mikrohandlinger? Og hvad i dette indspark om mikrohandlinger har vakt resonans hos dig?

34 Frokost

35 Samtaler med fokus på det den enkelte kan, vil og gør Vi sætter nu fokus på samtaler hverdagens samtaler som hele tiden foregår ml. to mennesker. Fx når der ventes på bussen; i venteværelset; over maden; når der måles blodtryk; når man køber ind sammen. Som vi har kigget på, så er der hele tiden mikrohandlinger noget som den enkelte gør og kan. Det kan bl.a. gribes med opmærksomheden og sproget.

36 Snakkene, sproget og ordene Vi kan altid øve os på at bruge sproget mere nænsomt, kreativt, åbnende, forskelligt Sproget kan kærtegne, ae og slå En af vores fornemste opgaver er at gøre, hvad vi kan for at bruge sproget og ordene respektfuldt så begge parter i relationen oplever det respektfuldt. Spørgsmål som dørhåndtag Dem kigger vi lidt nærmere på ift. at give de mennesker, vi arbejder med, følgeskab ikke for at være tro mod én bestemt metode.

37 At give følgeskab Vi giver følgeskab både når der ønskes noget andet end det, vi allerede gør; mere af det vi gør, eller når vi skal blande os uden om Det gøres på mange forskellige måder og her skal vi kigge på, hvad man konkret kan have øje for, hvis snakkene skal koble sig på det, den anden kan, vil og gør. Og det enkelte menneske kan, vil og gør altid noget i verden uanset hvad livet har budt den enkelte.

38 1. Skridt på vejen til gode samtaler: Lytning At lytte eller at gribe med ørerne. Vi gør det hele tiden, men vi kan indstille på ørene for at skabe meningsfulde øjeblikke og meningsfulde snakke med borgerne... Selv om vi tror, at vi har hørt alt, der er sagt, er der i vores lytning foregået en nuanceret sortering vores ører har grebet noget, men ladet andet passere. (Narrativ samtale med voksne s. 26). At være opmærksom på vores lyttemæssige autopilot Lytning = en faglig kompetence. Lytning er en af vores fornemmeste kompetencer, fordi vi aldrig kan vide, hvad det andet menneske præcist ønsker, mener, oplever, vil etc.

39 Vi kobler os på: Responser på livets store og små opgaver og udfordringer Det har været 10 års helvede, men jeg har virkelig prøvet -Respons: Jeg har virkelig prøvet. -Hvad har du prøvet? -Hvordan har du prøvet? -Hvad og hvem har inspireret dig til at gøre lige præcis det? -Hvorfor kastede du ikke bare håndklædet i ringen? -Hvad er din prøven et vidnesbyrd om?

40 Færdigheder - noget af alt det den enkelte altid kan og gør Selv om mit liv har været sådan, så holder jeg mig ajour med, hvad der sker i samfundet - Færdighed: holde mig ajour med, hvad der sker i samfundet. - Hvordan holder du dig ajour? Hvad virker særligt godt? - Hvordan kan du holde fast i det, når dit liv har været sådan? - Hvad er det du kan, når du holder dig ajour? - Hvad har betydning for at det lykkes? -.

41 Intentioner noget af alt det, den enkelte gerne vil Jeg vil virkelig gerne være en del af den arbejdsplads, men jeg kan ikke. - Intention: jeg vil virkelig gerne være en del af den arbejdsplads. - Sig lidt mere om, hvorfor det er vigtigt at være en del af lige netop denne arbejdsplads. - Har du prøvet at blive den del af arbejdspladsen? Hvis ja hvordan? Hvis nej, hvad holder dig tilbage? - Hvad håber du på? - Kan jeg eller andre hjælpe dig? Og i så fald hvordan?

42 Værdier det er er vigtigt Det er vigtigt for mig at gøre noget. Jeg kan ikke spilde mere liv. - Værdi: at gøre noget og ikke spilde mere liv. - Hvad er det vigtigt for dig at gøre? Fordi hvad? - Hvad i dit liv skal ikke spildes? - Hvad er det, der skal være mere plads til? -

43 Spørgsmål til refleksion og diskussion Hvornår har jeg særligt fokus på, hvad den enkelte, jeg samarbejder med, kan, vil og gør? Hvordan kan jeg i endnu højere grad se og gribe responser, færdigheder, intentioner og værdier hos dem, jeg samarbejder med? Hvad er mine erfaringer med at gøre noget nyt i hverdagens samtaler med borgerne? Hvordan kan jeg have nogle af de ovennævnte spørgsmål og opmærksomheder med mig i mit arbejde?

44 Socialarbejderens redskaber: Vores øjne! Hvad lægger vi mærke til? Hvad overser vi? Hvad fanger øjet og observationerne? Hvordan kan vores opmærksomhed fange de små initiativer og handlinger? Vores ører! Hvad hører vi? Hvad overhører vi? Hvordan fanger vi de små ja er? Hvilke ord bruger den enkelte faktisk? Vores sprog og vores spørgsmål! Sproget skaber, så hvordan kan vi rydde op i det, og tage afsked med det fastlåsende sprog? Spørgsmål er et de vigtigste redskaber som procesteknologer. Sprog kan åbne, lukke, ae og slå

45 Pause

46 Fokus på dagens dagens emner og deres anvendelighed i hverdagens praksis

47 Vend følgende spørgsmål med din sidemand/kvinde Hvilke refleksioner, ideer eller pointer tager du med dig fra i dag? Hvad er du blevet inspireret til at gøre/gøre mere af? Hvordan vil de borgere, du samarbejder med, bemærke dette?

48 Litteratur Abrahamsen, Seligman, M.E.P & Teasdale: Learned Helplessness in Humans: Critique and Refornulation. Journal of Abnormal Psychology; 87 (1): Cooper, Mick (2011). Eksistentielle terapier. Dansk Psykologisk Forlag. Lauveng, Arnhild (2008). I morgen var jeg altid en løve. Akademisk Forlag. Lauveng, Arnhild (2009). Unyttig som en rose. Akademisk Forlag Roepstorff og Valter (2012). Kontaktperson. At arbejde med og for mennesker med sindslidelser. Hans Reitzels Forlag. Sutton, D. (2008). Recovery as the Re-fabrication of Everyday Life: Exploring the Meaning of Doing for People Recovering from Mental Illness. (Upubliceret doktorafhandling) Westmark, Thilde et al. (2009). Narrative samtaler med voksne.kunsten at få øre på spirende fortællinger. I:Sparre, A. Syv fortællinger om narrativ praksis. Dansk Psykologisk Forlag.

49 Mailadresser Lisette Valter: Solveig Roepstorff:

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust AT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust Når det handler om at lykkes i livet, peger mange undersøgelser i samme retning: obuste børn, der har selvkontrol, er vedholdende og fokuserede, klarer

Læs mere

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang FORSKELLIGE ENERGIZERS ENERGIZER Energizere er korte lege eller øvelser, som tager mellem to og ti minutter. De fungerer som små pauser i undervisningen, hvor både hjernen og kroppen aktiveres. Selv om

Læs mere

- Om at tale sig til rette

- Om at tale sig til rette - Om at tale sig til rette Af psykologerne Thomas Van Geuken & Farzin Farahmand - Psycces Tre ord, der sammen synes at udgøre en smuk harmoni: Medarbejder, Udvikling og Samtale. Det burde da ikke kunne

Læs mere

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 Kursus om: Professionelt forældresamarbejde med underviser Kurt Rasmussen Den 27. september 2008 på Vandrehjemmet i Slagelse fra kl. 8:30-16:00 Referat af dagen: Dette

Læs mere

Ud i naturen med misbrugere

Ud i naturen med misbrugere Ud i naturen med misbrugere Af Birgitte Juul Hansen, gadesygeplejerske Udsatte borgere er en gruppe, som kan være svære at motivere til at ændre livsstil. Om naturen kan bruges til at finde lyst og glæde

Læs mere

Når uenighed gør stærk

Når uenighed gør stærk Når uenighed gør stærk Om samarbejdet mellem forældre og pædagoger Af Kurt Rasmussen Dorte er irriteret. Ikke voldsomt, men alligevel så meget, at det tager lidt energi og opmærksomhed fra arbejdsglæden.

Læs mere

Forældreperspektiv på Folkeskolereformen

Forældreperspektiv på Folkeskolereformen Forældreperspektiv på Folkeskolereformen Oplæg v/ personalemøde på Hareskov Skole d. 23. januar 2014 Tak fordi jeg måtte komme jeg har glædet mig rigtig meget til at få mulighed for at stå her i dag. Det

Læs mere

At skabe bevægelse gennem at ud-folde og ud-vide den andens perspektiv.

At skabe bevægelse gennem at ud-folde og ud-vide den andens perspektiv. At skabe bevægelse gennem at ud-folde og ud-vide den andens perspektiv. Prøv ikke at hjælpe! Skub ikke! Foreslå ingen løsninger! Vær nysgerrig på denne forunderlige historie! Vær gerne langsom! Hør hvad

Læs mere

9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad

9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad 9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad Tak, fordi du giver dig tid til at læse de 9 bedste tips til at bruge din intuition. Det er måske den mest berigende investering

Læs mere

Den motiverende samtale i grupper

Den motiverende samtale i grupper REDSKABER TIL AT MOTIVERE MENNESKER TIL FORANDRING Den motiverende samtale i grupper Oplæg for temagruppen Sunde Arbejdspladser, Vejle, marts 2016 Malene Andersen og Tina Haren 1 Program Tilgang og teknik

Læs mere

HER. Katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret BOR VI

HER. Katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret BOR VI HER Katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret BOR VI Af: Tine Sønderby Praxis21 November 2013 Om kataloget Katalogets indhold Dette er et katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret. Det er tænkt

Læs mere

Der blev endvidere nedfældet i kontrakten at vi arbejder med målene:

Der blev endvidere nedfældet i kontrakten at vi arbejder med målene: Værdier i Institution Hunderup, bearbejdet i Ådalen. Sammenhæng: Vi har siden september 2006 arbejdet med udgangspunkt i Den Gode Historie for at finde frem til et fælles værdigrundlag i institutionen.

Læs mere

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Et godt sted at være Tappernøje Børnehus skal være et godt sted at være. Gennem leg og målrettede aktiviteter skal vi

Læs mere

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du får en bedre, mere støttende relation til dig selv. Faktisk vil jeg vise dig hvordan du bliver venner med dig selv, og især med den indre kritiske

Læs mere

Og vi skal tale om det på en måde, som du måske ikke har tænkt over det før.

Og vi skal tale om det på en måde, som du måske ikke har tænkt over det før. Kald 3 - The Power of why. I dag skal vi tale om HVORFOR du ønsker det, du ønsker. Og vi skal tale om det på en måde, som du måske ikke har tænkt over det før. Derfor er det super vigtigt, at du har god

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

STYRK BØRNS SPROGLIGE UDVIKLING

STYRK BØRNS SPROGLIGE UDVIKLING STYRK BØRNS SPROGLIGE UDVIKLING KURSER FOR ANSATTE I DAGINSTITUTIONER, DAGPLEJER, BØRNEHAVEKLASSER SAMT PÆDAGOGSTUDERENDE HANNE HTCompany HTTROLLE I/S OM KURSET STYRK BØRNS SPROGLIGE UDVIKLING ET KURSUS

Læs mere

EN E-BOG FRA MIG TIL DIG

EN E-BOG FRA MIG TIL DIG EN E-BOG FRA MIG TIL DIG 8 GYLDNE GENVEJE TIL MERE ALENETID UDEN DÅRLIG SAMVITTIGHED. Apropos børn, så har vi sammen smukke Aia på 6 år, charmerende Villads på 3 år og bedårende Vega på 1 år. 3 verdensstjerner

Læs mere

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER Anne Rosenvold er uddannet Cand. Scient. Soc. fra RUC. Hun er uddannet coach, har boet nogle år i Australien, arbejdet med ind- og udstationerede familier, hun er foredragsholder,

Læs mere

Klatretræets værdier som SMTTE

Klatretræets værdier som SMTTE Klatretræets værdier som SMTTE Sammenhæng for alle huse og værdier Ved fusionen mellem Bulderby og Trætoppen i marts 2012, ændrede vi navnet til Natur- og idrætsinstitution Klatretræet. Vi valgte flg.

Læs mere

SF Ungdom GUIDE TIL DET GODE SKOLEBESØG

SF Ungdom GUIDE TIL DET GODE SKOLEBESØG GUIDE TIL DET GODE SKOLEBESØG INDEN I TAGER AF STED, SÅ HUSK: Undersøg, hvornår der er pause op uddannelsesstedet, og hvornår I kan regne med, at der er mange mennesker at tale med. Ring evt. til skolen

Læs mere

Ødsted-Jerlev Børnehus Førskolepolitik

Ødsted-Jerlev Børnehus Førskolepolitik Ødsted-Jerlev Børnehus Førskolepolitik Forord I Ødsted-Jerlev Børnehus sætter vi stor fokus på førskolearbejdet med de børn, som skal starte i skole det kommende skoleår. Formålet med førskolearbejdet

Læs mere

Værdigrundlaget i Regnbuen Udarbejdet i fællesskab med bestyrelsen for Børn, Forældre og Personale

Værdigrundlaget i Regnbuen Udarbejdet i fællesskab med bestyrelsen for Børn, Forældre og Personale Værdigrundlaget i Regnbuen Udarbejdet i fællesskab med bestyrelsen for Børn, Forældre og Personale 1 BØRN FORÆLDRE PERSONALE TRIVSEL Tryghed: At kende de voksne og børnene imellem. Ligeværdighed børnene

Læs mere

Af Helle Wachmann og Bolette Balstrup, pædagoger og henhv. leder og souschef i Svanen TEMA: ANERKENDENDE PÆDAGOGIK OG INKLUSION, VERSION 2.

Af Helle Wachmann og Bolette Balstrup, pædagoger og henhv. leder og souschef i Svanen TEMA: ANERKENDENDE PÆDAGOGIK OG INKLUSION, VERSION 2. Om inklusionen og anerkendelsen er lykkedes, kan man først se, når børnene begynder at håndtere den konkret overfor hinanden og når de voksne går forrest. Af Helle Wachmann og Bolette Balstrup, pædagoger

Læs mere

Temadagen den 6. oktober 2012 For bofællesskaberne i Rødovre - og Hvidovre Kommune

Temadagen den 6. oktober 2012 For bofællesskaberne i Rødovre - og Hvidovre Kommune Temadagen den 6. oktober 2012 For bofællesskaberne i Rødovre - og Hvidovre Kommune Indhold: Spørgsmål og svar fra dagen Side 3 10. Alle spørgsmål i samlet rækkefølge Side 11 Hjælpe spørgsmål til uddybning

Læs mere

Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden.

Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. 1 Kære 10.klasse, kære dimittender Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. Først vil jeg ønske jer til lykke med eksamen. Det er for de fleste en tid med blandede følelser. Det er dejligt

Læs mere

I blev gamle sammen, men det var fint, for I havde stadig hinanden. Så blev hun syg. Du passede hende, indtil hun døde. Og så var du pludselig alene.

I blev gamle sammen, men det var fint, for I havde stadig hinanden. Så blev hun syg. Du passede hende, indtil hun døde. Og så var du pludselig alene. Den Gamle Mand 1 Du blev født. Du voksede op. Du fik en uddannelse som lærer. Du fik en god stilling. Du blev gift. Du fik børn. Du holdt af dit arbejde. Du elskede rollen som ægtefælle og som far. Børnene

Læs mere

Fra problem til fortælling Narrative samtaler. www.dispuk.dk anetteholmgren@dispuk.dk

Fra problem til fortælling Narrative samtaler. www.dispuk.dk anetteholmgren@dispuk.dk Fra problem til fortælling Narrative samtaler www.dispuk.dk anetteholmgren@dispuk.dk Denne dag er ambitiøs Forskellene (post-strukturalistisk filosofi) Fortællingen (Narrativ teori) Traumet (Hukommelse

Læs mere

I dag. Rela4onskompetence og professionel, ressourcefokuseret kollegial sparring 28/02/2015

I dag. Rela4onskompetence og professionel, ressourcefokuseret kollegial sparring 28/02/2015 Rela4onskompetence og professionel, ressourcefokuseret kollegial sparring Pædagogisk dag - Smørblomsten Lørdag den 28. februar 2015 Kobæk Strand I dag En dag med oplæg, dialoger og gruppearbejde om rela4onskompetence

Læs mere

Indstillinger til. Patienternes Pris 2015 Psykiatrien

Indstillinger til. Patienternes Pris 2015 Psykiatrien Indstillinger til Patienternes Pris 2015 Psykiatrien Forord Region Nordjylland og Patientinddragelsesudvalget ønsker at få tilfredsheden frem. Derfor er Patienternes Pris stiftet. Indstillingerne fortæller

Læs mere

En opdagelsesrejse på vej mod recovery-orientering

En opdagelsesrejse på vej mod recovery-orientering En opdagelsesrejse på vej mod recovery-orientering Fortællinger om personlige, fag-personlige og organisatoriske erfaringer med recovery og recovery-orientering Internationalt og nationalt Vidensmæssig

Læs mere

Kjellerup Skole Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen. Resultat. Spørgeskemaundersøgelse

Kjellerup Skole Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen. Resultat. Spørgeskemaundersøgelse Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen Resultat Spørgeskemaundersøgelse -Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen -en undersøgelse blandt elever på. 1.-10. klassetrin 1 Min

Læs mere

Sorø Kommune. Skal der også navn i strømperne? Hvad kan vi forvente af dagpasningen - og de af os?

Sorø Kommune. Skal der også navn i strømperne? Hvad kan vi forvente af dagpasningen - og de af os? Sorø Kommune Skal der også navn i strømperne? Hvad kan vi forvente af dagpasningen - og de af os? Start på vuggestue/børnehave Det er helt nyt land, når man for første gang skal aflevere sit barn til pasning

Læs mere

forord I dagplejen får alle børn en god start

forord I dagplejen får alle børn en god start Små skridt Denne bog tilhører: forord I dagplejen får alle børn en god start Denne bog er til jeres barn, der nu er startet i dagplejen. Den vil blive fyldt med billeder, tegninger og små historier om

Læs mere

Kære 10. klasse, kære dimittender Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden.

Kære 10. klasse, kære dimittender Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. 1 Kære 10. klasse, kære dimittender Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. Først vil jeg ønske jer til lykke med eksamen. Det er for de fleste en tid med blandede følelser. Det er dejligt

Læs mere

Du må være med! -2. Den, der ikke rigtig hører til

Du må være med! -2. Den, der ikke rigtig hører til Du må være med! -2 Den, der ikke rigtig hører til Mål: Det er ubehageligt at blive holdt udenfor. Men Jesus holder ingen udenfor. Han inkluderer hvert eneste menneske. Børnene må komme til den overbevisning,

Læs mere

For at hjælpe dialogen på vej, har vi udarbejdet en række cases, der illustrerer de dilemmaer, der kan opstår i den pædagogiske dagligdag.

For at hjælpe dialogen på vej, har vi udarbejdet en række cases, der illustrerer de dilemmaer, der kan opstår i den pædagogiske dagligdag. Dilemma Formålet med nedenstående dilemma cases, er at skabe dialog om den fagprofessionelles relation og samvær med børn, i personalegrupperne i alle børnehuse. For at hjælpe dialogen på vej, har vi udarbejdet

Læs mere

Vi er en familie -1. Bed Jesus om at hjælpe din familie.

Vi er en familie -1. Bed Jesus om at hjælpe din familie. Vi er en familie -1 Bed Jesus om at hjælpe din familie. Mål: Børn lærer om familiens værdi. De lærer, at familiemedlemmer står sammen, er der for hinanden, elsker hinanden og hjælper hinanden. Børn opmuntres

Læs mere

D E T L Y D E R E N K E L T, M E N H V O R L E T E R D E T? C F U H J Ø R R I N G 1 9. 9. 1 3 K L. 1 2-16

D E T L Y D E R E N K E L T, M E N H V O R L E T E R D E T? C F U H J Ø R R I N G 1 9. 9. 1 3 K L. 1 2-16 RELATIONSKOMPETENCE D E T L Y D E R E N K E L T, M E N H V O R L E T E R D E T? C F U H J Ø R R I N G 1 9. 9. 1 3 K L. 1 2-16 1 RELATIONSKOMPETENCE? Vores evne til at indgå i relation med eleverne (og

Læs mere

Det svære liv i en sportstaske

Det svære liv i en sportstaske Det svære liv i en sportstaske Konference: "Når man skal dele ansvaret for et barn Christiansborg, den 31. marts 2011 Formand Peter Albæk, Børns Vilkår Hvordan deler man et barn? Svært at bo to steder

Læs mere

Kulturen på Åse Marie

Kulturen på Åse Marie Kulturen på Åse Marie Kultur er den komplekse helhed, der består af viden, trosretninger, kunst, moral, ret og sædvane, foruden alle de øvrige færdigheder og vaner, et menneske har tilegnet sig som medlem

Læs mere

Når I vælger Maria Mikkelsens børnehave

Når I vælger Maria Mikkelsens børnehave Når I vælger Maria Mikkelsens børnehave Så kan I regne med, at vi her har nogle klare holdninger, en tydelig pædagogik og klassiske traditioner. Så kan I mærke og se, at her er der voksne tilstede og en

Læs mere

Storebørnsgruppen for kommende skolebørn i Afdeling Mariesminde. Skoleparat - parat til livet

Storebørnsgruppen for kommende skolebørn i Afdeling Mariesminde. Skoleparat - parat til livet Personlige Kompetencer Sætte ord på følelser, eller det der er svært. Bidrage med egen fantasi i legen, komme med små input. Udtrykke sig via sprog og gå i dialog. Vælge til og fra. Drage omsorg for andre

Læs mere

Bilag 6. Transskription af interview med Emil

Bilag 6. Transskription af interview med Emil Bilag 6 Transskription af interview med Emil Alder? 18 år gammel Hvilket klassetrin? Jeg går i 2.g Dig med tre ord? Engageret målrettet, det ved jeg ikke hvad det tredje skulle være. Pligtopfyldende? Hvad

Læs mere

De 8 ICDP-samspilstemaers praktiske udtryk

De 8 ICDP-samspilstemaers praktiske udtryk De 8 ICDP-samspilstemaers praktiske udtryk Emotionel ekspressiv dialog/følelsesmæssig kommunikation. 1. Vis positive følelser for barnet. Vis at du er glad for barnet. Smil til barnet Hold øjenkontakt

Læs mere

Den gode dialog - det er slet ikke så svært - hvis du bare spørger og lytter til svaret. Lisa Duus duuslisa@gmail.com

Den gode dialog - det er slet ikke så svært - hvis du bare spørger og lytter til svaret. Lisa Duus duuslisa@gmail.com Den gode dialog - det er slet ikke så svært - hvis du bare spørger og lytter til svaret Lisa Duus duuslisa@gmail.com Baggrund og erfaringer Mødet mellem sundhedsprofessionelle og etniske minoritetspatienter/borgere

Læs mere

BLIV VEN MED DIG SELV

BLIV VEN MED DIG SELV Marianne Bunch BLIV VEN MED DIG SELV - en vej ud af stress, depression og angst HISTORIA Bliv ven med dig selv - en vej ud af stress, depression og angst Bliv ven med dig selv Copyright Marianne Bunch

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Samtaleteknik. At spørge sig frem

Samtaleteknik. At spørge sig frem Omkring spørgeteknikken: Brug HV-ord: hvordan kan det være / hvad skulle der til for at ændre/ hvad ville der ske hvis. Men undgå hvorfor Har du nogen fornemmelse af hvad det er der går galt? Hvis nu din

Læs mere

Prædiken til skærtorsdag 17. april kl. 17.00 i Engesvang

Prædiken til skærtorsdag 17. april kl. 17.00 i Engesvang Prædiken til skærtorsdag 17. april kl. 17.00 i Engesvang 178 Han står på randen af sin grav 448 Fyldt af glæde 457 Du som gik foran os 470 Lad os bryde brødet sammen ved hans bord 473 Dit minde skal 366

Læs mere

Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november 2013

Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 Bilag E Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november

Læs mere

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK UNDERVISNINGSMATERIALE FIRE FILM OM AUTISME Lærervejledning og pædagogisk vejledning til Hverdagens helte 1 - om autisme Et undervisningsmateriale

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Grangårds tre værdiord anno 2013

Grangårds tre værdiord anno 2013 Grangårds tre værdiord anno 2013 Nærvær, fællesskab og nysgerrighed Anna, som er pædagog, er på tur til søen med syv vuggestuebørn. Børnene kaster sten i vandet på må og få, indtil Anna opfordrer børnene

Læs mere

Arbejdet med børnemiljø hos. Børnehaven Kornblomsten. Marts 2015

Arbejdet med børnemiljø hos. Børnehaven Kornblomsten. Marts 2015 Børnemiljø Sådan! Arbejdet med børnemiljø hos Børnehaven Kornblomsten Marts 2015 Følgende dokumenterer vores arbejde med at undersøge børnemiljøet og udvikle det ved hjælp af bestemte indsatser. Trin 1:

Læs mere

Almine Nikontovic, AIN VISION, coaching og stressforebyggelse - www.idlifecoachnord.dk

Almine Nikontovic, AIN VISION, coaching og stressforebyggelse - www.idlifecoachnord.dk Udtalelser om HjertetsVej I virkeligheden er der kun en måde at beskrive HjertetsVej på - PRØV DET, det er alle pengene værd! Det, du investerer i Sina, vil komme igen på så mange planer som: mentalt,

Læs mere

Validerede instrumenter til 15M

Validerede instrumenter til 15M Validerede instrumenter til 15M Instrument A: Mental Health Recovery Measure (MHRM ) Målet med dette spørgeskema er at finde ud af, hvordan du ser din egen nuværende recovery-proces. Recovery handler om

Læs mere

Tale til sommerafslutning 2010

Tale til sommerafslutning 2010 Tale til sommerafslutning 2010 Velkommen på denne skønne sommerdag. Velkommen først og fremmest til 9. årgang, der er æresgæster i dag. Men selvfølgelig også til alle andre elever, til forældre og pårørende

Læs mere

Folk sætter pris på mig, fordi jeg forstår at nedtone følelsesmæssigt vanskelige situationer

Folk sætter pris på mig, fordi jeg forstår at nedtone følelsesmæssigt vanskelige situationer side 1 Ja Nej? 1 Jeg har bemærket, at når jeg er sammen med en meget følelsesbetonet person, er jeg overraskende rolig og upåvirket Somme tider oplever jeg følelser, der bringer mig ud af ligevægt og forvirrer

Læs mere

REBECCA HANSSON BABYTEGN. Forlaget BabySigning 3

REBECCA HANSSON BABYTEGN. Forlaget BabySigning 3 REBECCA HANSSON BABYTEGN Forlaget BabySigning 3 FORORD Da jeg i 2009 blev mor for første gang, blev jeg introduceret til babytegn. Vi brugte det flittigt med vores datter, og da hun var et 1 år, brugte

Læs mere

Minvej. Udvikling og forankring af en recovery- understø8ende metode med udgangspunkt i en app

Minvej. Udvikling og forankring af en recovery- understø8ende metode med udgangspunkt i en app Minvej Udvikling og forankring af en recovery- understø8ende metode med udgangspunkt i en app Oplæg ved: Anne- Cathrine Smith Lange Stud. Cand. Psych. og Edligere ansat i Minvejs projektgruppe, annecathrinelange@gmail.com

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagog Ann Just Thodberg og pædagogisk leder Marietta Rosenvinge, Børnehaven Stjernen, Aalborg Kommune BAGGRUND

Beskrevet med input fra pædagog Ann Just Thodberg og pædagogisk leder Marietta Rosenvinge, Børnehaven Stjernen, Aalborg Kommune BAGGRUND 18 Børnecoaching Beskrevet med input fra pædagog Ann Just Thodberg og pædagogisk leder Marietta Rosenvinge, Børnehaven Stjernen, Aalborg Kommune Forståelse af sig selv og andre BAGGRUND Kort om metoden

Læs mere

Samtaleredskab - kompetencekort Redskab 5

Samtaleredskab - kompetencekort Redskab 5 Samtaleredskab - kompetencekort Redskab 5 Formål Kortene kan bruges til at starte en fælles drøftelse om hinandens arbejdsområder og udviklingsønsker, gennem at give indblik i, hvad der optager ens kollegaer

Læs mere

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER DEL DINE FIDUSER GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN Samspillet 9 ud af 10 forældre mener, at debat om børnenes trivsel og problemer i klassen er det vigtigste indhold på et forældremøde.

Læs mere

DAVID OG SAUL BESØG. Bibeltime 4 DUKKETEATER I M500. soendagsskoler.dk BIBELCAMPING 2016 LEDERARK

DAVID OG SAUL BESØG. Bibeltime 4 DUKKETEATER I M500. soendagsskoler.dk BIBELCAMPING 2016 LEDERARK DUKKETEATER I M500 DAVID OG SAUL Af: Hanne Hebsgaard Tekst: 1 Sam 19,9-24 Rekvisitter Dukketeater med små dukker (se nedenfor). Tøj til dukkerne harpe til David (eller evt. guitar mundharmonika eller andet)

Læs mere

Bilag 7: Evalueringsspørgsmål og besvarelser

Bilag 7: Evalueringsspørgsmål og besvarelser Bilag 7: Evalueringsspørgsmål og besvarelser Hvem er du? Køn, alder, beskæftigelse: 1. kvinde, 63, sekretariatschef udsatte børn og unge 2. mand, 55, præst/revisor 3. pige, 20, sabbath år, arbejde 4. mand,

Læs mere

Tale til afgangseleverne, juni 2015 - Christiansfeld Skole

Tale til afgangseleverne, juni 2015 - Christiansfeld Skole Tale til afgangseleverne, juni 2015 - Christiansfeld Skole Kære afgangselever I skal vide, at vi her på skolen er stolte af jer! Gennem jeres skoleforløb har I bidraget til skolens udvikling. Til hverdag

Læs mere

Jeg er glad for at gå i skole. Jeg føler mig tryg i klassen

Jeg er glad for at gå i skole. Jeg føler mig tryg i klassen Jeg er glad for at gå i skole 1% 0% 14% 52% 33% Jeg føler mig tryg i klassen 3% 0% 46% 10% 41% Jeg kan lide mine kammerater i klassen 0% 0% 9% 40% 51% Mine venner kan lide mig, som den jeg er 1% 45% 46%

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over.

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over. Mariæ Bebudelsesdag, den 25. marts 2007. Frederiksborg slotskirke kl. 10. Tekster: Es. 7,10-14: Lukas 1,26-38. Salmer: 71 434-201-450-385/108-441 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Læs mere

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en 3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en Egentlig et fint og smukt lille puslespil. Ikke sandt. Der er bare det ved det, at der mangler en brik. Sådan som vores tema lyder i dag: der mangler en.

Læs mere

Værdier Leveregler og hvordan vi arbejder i Vuggestuen Himmelblå.

Værdier Leveregler og hvordan vi arbejder i Vuggestuen Himmelblå. Værdier Leveregler og hvordan vi arbejder i Vuggestuen Himmelblå. Disse værdier og vores praksis evalueres en gang årligt i oktober måned NÆRVÆR Vi anser det for overordentligt vigtigt at vi voksne er

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

- en hverdags App til mennesker med sindslidelse

- en hverdags App til mennesker med sindslidelse Minvej - en hverdags App til mennesker med sindslidelse E-sundhedsobservatoriets årskonference 2014 Københavns Kommunes Socialforvaltning Oplæg ved Chefkonsulent Marie Høgh Thøgersen, cand.psych. Ph.D:

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

1. Og Gud så alt, hvad han havde gjort, og se, det var såre godt. 1.Mos. 1,31. 2. Herre. Jeg slipper dig ikke, før Du velsigner mig. 1.Mos.

1. Og Gud så alt, hvad han havde gjort, og se, det var såre godt. 1.Mos. 1,31. 2. Herre. Jeg slipper dig ikke, før Du velsigner mig. 1.Mos. 1. Og Gud så alt, hvad han havde gjort, og se, det var såre godt. 1.Mos. 1,31 2. Herre. Jeg slipper dig ikke, før Du velsigner mig. 1.Mos. 32,27 3. Herren din Gud går selv med dig, han lader dig ikke i

Læs mere

Inklusion og Eksklusion

Inklusion og Eksklusion Inklusion og Eksklusion Inklusion og Eksklusion via billeder! Vælg et billede der får dig til at tænke inklusion og et der får dig til at tænke eksklusion. Fortæl dit hold hvorfor! Giver god debat. Billederne

Læs mere

I Guds hånd -3. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

I Guds hånd -3. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter I Guds hånd -3 I Guds hånd kan jeg sejre Mål: At lære børnene, at de kan sejre, når de holder sig tæt til Gud. Selvom de føler, de oplever nederlag, vil de stadig få sejr til sidst. For Gud er med dem.

Læs mere

Hvad er det, du siger -2

Hvad er det, du siger -2 Hvad er det, du siger -2 Alt, hvad Gud siger, er sandt og godt. Mål: Børn indser, hvor meget godt Gud har skabt ved sit ord. Når Gud taler, så sker det. Det bliver, ligesom han har sagt sikken en magt

Læs mere

Sammen om velfærd. Vi har brug for dig

Sammen om velfærd. Vi har brug for dig Sammen om velfærd Vi har brug for dig Vi lever i en ny virkelighed, hvor det kommunale husholdningsbudget er presset. Det kræver, at vi sammen skaber en ny velfærd. Det kalder vi Ny virkelighed Ny velfærd.

Læs mere

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune Politik for den attraktive arbejdsplads i Gentofte Kommune Indhold personalepolitik 1. Indledning: Gentofte Kommune, landets mest attraktive kommunale arbejdsplads 4 1.1. Forankring i MED-systemet 5 1.2.

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

Sæsonens første træningsdag

Sæsonens første træningsdag Sæsonens første træningsdag Vækkeuret ringede kl.6.00 her til morgen. Jeg var spændt men også lidt nervøs for hvordan dagen i dag kom til at forløbe. Mest nervøs var jeg nok fordi jeg selv skulle gå på

Læs mere

Hvordan kan jeg støtte mit barns sprogudvikling?

Hvordan kan jeg støtte mit barns sprogudvikling? Hvordan kan jeg støtte mit barns sprogudvikling? Få svarene her. Forældrefolder Langmark Kære Forældre Vi vil med denne folder give inspiration til, hvad du kan gøre for at støtte dit barn i at udvikle

Læs mere

Mål og handlinger er Kommunens overordnede Børnepolitik for børn og unge 0-18 år.

Mål og handlinger er Kommunens overordnede Børnepolitik for børn og unge 0-18 år. og handlinger er Kommunens overordnede Børnepolitik for børn og unge 0-18 år. Børn og unge i vækst - alle børn skal trives i et trygt og sundt miljø med leg og læring. - alle børn skal møde nærværende,

Læs mere

Jeg har hørt, at I har lært alt om venner, og jeg ved, at I alle er meget hjælpsomme.

Jeg har hørt, at I har lært alt om venner, og jeg ved, at I alle er meget hjælpsomme. Besked nr. 1. Kære drenge og piger. Jeg har hørt, at I har lært alt om venner, og jeg ved, at I alle er meget hjælpsomme. Det er derfor jeg sender denne besked til jer, og jeg tror I kan hjælpe mig. Jeg

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Undersøgelse af undervisningsmiljø FLE 08/09 Hold: 8. kl, 9.a, 9.b, 10.a, 10.b Køn: M, K Resultater i antal og procent Rammer 2 Synes du, at følgende forhold i klassen er i orden eller ikke

Læs mere

Læringsmål og indikatorer

Læringsmål og indikatorer Personalets arbejdshæfte - Børn på vej mod børnehave Århus Kommune Børn og Unge Læringsmål og indikatorer Status- og udviklingssamtale. Barnet på 2 3 år 1. Sociale kompetencer Barnet øver sig i sociale

Læs mere

Quick ringeguide til jobkonsulenter. Til dig, der hurtigt vil i gang med at booke møder hos virksomheder

Quick ringeguide til jobkonsulenter. Til dig, der hurtigt vil i gang med at booke møder hos virksomheder Quick ringeguide til jobkonsulenter Til dig, der hurtigt vil i gang med at booke møder hos virksomheder Generelle råd til samtalen Vær godt forberedt Halvér dit taletempo Tal tydeligt med entusiasme og

Læs mere

Den dynamiske trio SL Østjylland. Temadag for TR og AMR og deres ledere. Velkommen!

Den dynamiske trio SL Østjylland. Temadag for TR og AMR og deres ledere. Velkommen! Den dynamiske trio SL Østjylland Temadag for TR og AMR og deres ledere. Velkommen! Hvad skal vi? Se samarbejdet mellem TR/AMR og ledelse i et nyt perspektiv. Blive klogere på muligheder og begrænsninger

Læs mere

Jeg ved det ikke. Hvordan kan vi forstå, hvad det kan handle om, og hvad kan vi så tilbyde?

Jeg ved det ikke. Hvordan kan vi forstå, hvad det kan handle om, og hvad kan vi så tilbyde? Jeg ved det ikke Hvordan kan vi forstå, hvad det kan handle om, og hvad kan vi så tilbyde? Spørg barnet De bedste kurser, vi kan gå på, er hos dem, vi arbejder med Børn er typisk objekter, der bliver studeret

Læs mere

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse dagplejen pædagogisk læreplan elle udtryksformer og værdier og naturfænomener Alsidig personlig udvikling lige kompetencer e kompetencer oktober 2009 den pædagogiske læreplan Menneskesyn I dagplejen mener

Læs mere

Julemandens arv. Kapitel 23. Efter et kort øjeblik blev døren åbnet, og Frederikke Severinsen stod foran dem.

Julemandens arv. Kapitel 23. Efter et kort øjeblik blev døren åbnet, og Frederikke Severinsen stod foran dem. Kapitel 23 Efter et kort øjeblik blev døren åbnet, og Frederikke Severinsen stod foran dem. Goddag og velkommen Hr. Branzoo sagde hun henvendt til Johnny. Hun vendte sig om mod Jenny med et spørgende blik.

Læs mere

FORMÅL MED PROCESSEN

FORMÅL MED PROCESSEN FORMÅL MED PROCESSEN * At få fokus på de etiske dimensioner i forbindelse med udviklingen af inkluderende fællesskaber * At bestyrelsesmedlemmer og ledere får et fælles etisk sprog at kommunikere om inklusion

Læs mere

- om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre

- om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre Empatisk lytning - om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre Af Ianneia Meldgaard, cand. mag. Kursus- og foredragsholder og coach. www.qcom.dk Ikke Voldelig Kommunikation.

Læs mere

FORRÅELSE. NYHEDSbladet. BEHOLD FAGLIGHEDEN Det er vigtigt at kommunikere med kollegerne og være samlet om emnet.

FORRÅELSE. NYHEDSbladet. BEHOLD FAGLIGHEDEN Det er vigtigt at kommunikere med kollegerne og være samlet om emnet. FORRÅELSE Konferencen om forråelse, indtrykkene fra årets konference giver stadig genlyd rundt omkring på arbejdspladserne. Assistent klubben a holdte sin årlige konference for medlemmerne midt i marts

Læs mere

der en større hemmelighed og velsignelse, end vi aner, gemt til os i Jesu ord om, at vi skal blive som børn.

der en større hemmelighed og velsignelse, end vi aner, gemt til os i Jesu ord om, at vi skal blive som børn. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 10. maj 2015 Kirkedag: 5.s.e.påske/A Tekst: Joh 16,23b-28 Salmer: SK: 743 * 635 * 686 * 586 * 474 * 584 LL: 743 * 447 * 449 * 586 * 584 Jeg vil godt indlede

Læs mere

BLIV BRUGERLÆRER. og få indsigt i dit liv!

BLIV BRUGERLÆRER. og få indsigt i dit liv! BLIV BRUGERLÆRER og få indsigt i dit liv! En brugerlærer fortæller, inspirerer og motiverer Nu har du chancen for at blive brugerlærer. Det er et godt tilbud til dig, der gerne vil hjælpe andre og ikke

Læs mere