RAMMEPLAN FOR GULDBORGSUND KOMMUNES INTERNATIONALE SAMARBEJDE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "RAMMEPLAN FOR GULDBORGSUND KOMMUNES INTERNATIONALE SAMARBEJDE"

Transkript

1 1 RAMMEPLAN FOR GULDBORGSUND KOMMUNES INTERNATIONALE SAMARBEJDE INDLEDNING Ved Borgmester John Brædder Det internationale samarbejde skal bidrage til kommunens kerneopgave: at styrke borgernes mulighed for at mestre egen tilværelse og i samarbejde med borgerne sikre, at alle kan indgå i relevante fællesskaber. Kerneopgaven er retningsgivende for kommunens planstrategi og de politiske udvalgsstrategier vedtaget af kommunens fem politiske udvalg. Nærværende rammeplan beskriver, hvordan det internationale samarbejde bidrager til planstrategien og de fem udvalgsstrategier. Rammer og vision Rammeplanen for Guldborgsund Kommunes internationale samarbejde skal sikre et langsigtet perspektiv og understøtte, at internationalt samarbejde er en mulig ressource for alle kommunens centre og enheder. Samtidigt er det et ønske, at rammeplanen kan støtte foreningslivets, erhvervslivets og institutioners deltagelse i internationalt samarbejde. Guldborgsund Kommune er en kommune, som rækker hånden ud til borgerne, foreningerne, institutionerne og erhvervslivet, så man her kan leve det rige hverdagsliv. Vi lever i en stadig mere globaliseret verden, og derfor rækker vi også hånden ud til vores nabolande og til internationalt samarbejde. For at følge med og være i front må vi opleve og forstå, hvad der foregår i verden omkring os, være i dialog med vores nabolande og lande længere væk. Vi må præsentere vores interesser og vores kvaliteter, modtage impulser udefra og etablere kontakter og netværk, der kan give et løft - både for borgernes livskvalitet og for vores samlede økonomi. Guldborgsund Kommune er præget af sin beliggenhed som Danmarks og Skandinaviens sydligste kommune og sin placering ud til Østersøen. Det gør det internationale samarbejde oplagt, og ikke mindst samarbejdet med vores nærmeste storby, Rostock, som vi blev venskabsby med i I Guldborgsund Kommune er vi bevidste om de muligheder og ressourcer, der ligger i det internationale engagement. Guldborgsund Kommune har allerede et omfattende internationalt samarbejde og er en af de kommuner i Region Sjælland, der får mest udbytte af EU's finansielle støttemuligheder. I perioden var kommunen således budgetbærende partner i 17 internationale projekter med en samlet budgetvolumen på omkring 37 mio kr., og har været netværkspartner - uden budget - på 6 projekter. Projekterne har medvirket til en bred vifte af resultater indenfor offentlig transport, erhvervsfremme, landdistriktsudvikling, turisme, grøn omstilling, naturbeskyttelse, undervisning og uddannelse.

2 2 1. SAMMENHÆNG TIL KERNEOPGAVE OG STRATEGISKE MÅLSÆTNINGER Guldborgsund Kommunes Planstrategi med dens 3 strategiske målsætninger former den overordnede struktur til rammeplanen: Gode muligheder for at blive den bedste udgave af sig selv gennem hele livet. Flere job- og karrieremuligheder i et erhvervsliv i vækst. Flere lever et godt og sundt hverdagsliv hele livet. For hvert af de tre strategiske mål er der i rammeplanen angivet en række delmål. Disse delmål tager udgangspunkt i de fem politiske udvalgsstrategier og kommunens planstrategi. Det internationale samarbejde har således ikke egne mål, men er et redskab til at opnå de politiske mål, der allerede er fastsat af byrådet og de politiske udvalg. Det internationale samarbejde bidrager dermed også til de indikatorer, der er angivet i de politiske udvalgsstrategier. I planstrategien har byrådet udpeget 12 tværpolitiske mål. Et af disse mål er øget internationalisering. Rammeplanen er således en samlet beskrivelse for, hvordan dette mål kan gennemføres på tværs af politiske udvalg og fagcentre. Byrådet har desuden udpeget bæredygtighed, som et af de 12 tværpolitiske mål. Det er samtidigt fastlagt, at FN s 17 verdensmål skal udgøre pejlemærker og værdigrundlag for kommunens arbejde. Bæredygtighed ligger højt på den internationale dagsorden, og med de 17 verdensmål kommer en værktøjskasse, der kan sætte bæredygtighedsarbejdet i system. Kommunens internationale samarbejde vil have fokus på, at aktiviteter og projekter bidrager til en bæredygtig kommune; økonomisk, socialt og miljømæssigt. Rammeplanen skal give ledelsesrammer, legitimitet og vejledning til kommunens centre og enheder for at støtte udbredelsen af internationalt samarbejde til hele kommunens organisation. 2. MÅL FOR DET INTERNATIONALE SAMARBEJDE Uddannelse, dannelse og ambitioner Strategisk målsætning: Gode muligheder for at blive den bedste udgave af sig selv gennem hele livet. Det internationale samarbejde skal: understøtte Nykøbing Falsters rolle som en uddannelsesby med rammer for et godt uddannelses- og studiemiljø og et bredt udbud af uddannelser af høj kvalitet. bidrage til at uddannelsesniveauet hæves, så virksomheder får adgang til kvalificeret arbejdskraft. bidrage til en højere faglig kvalitet i dagtilbud og skoler, så alle børn og unge, uanset deres udgangspunkt, bliver udfordret, så de bliver så dygtige, som de kan. bidrage til at dagtilbud, skoler og kultur- og fritidstilbud er med til at danne grundlaget for børn, unges og voksnes livs-, dannelses- og uddannelsesforløb.

3 3 Flere arbejdspladser Strategisk målsætning: Flere job- og karrieremuligheder i et erhvervsliv i vækst Det internationale samarbejde skal: bidrage til vækst og erhvervsudvikling og gøre det nemmere at etablere, drive og udvikle virksomheder i kommunen, herunder både vidensbaserede virksomheder, produktionsvirksomheder og servicevirksomheder. understøtte kommunens satsning indenfor Bioøkonomisk Vækstcenter Guldborgsund. bidrage til at videreudvikle og synliggøre erhvervsarealer, herunder de attraktive placeringer langs kommunens to internationale transportkorridorer, samt tiltrække investeringer og virksomheder. medvirke til at udvikle turismen. bidrage til at synliggøre job og karrieremuligheder i landsdelen samt bidrage til rekruttering af arbejdskraft, herunder arbejdskraftsmobilitet i forhold til andre lande. bidrage til at gøre det attraktivt for ledige at blive iværksætter, og skal understøtte et rummeligt arbejdsmarked, arbejdsmiljø og trivsel i arbejdslivet. Gode rammer for sundhed og hverdagsliv Strategisk målsætning: Flere lever et godt og sundt hverdagsliv hele livet Det internationale samarbejde skal: understøtte at landdistrikterne udvikles i form af mangfoldige lokalsamfund, nye attraktive boformer og dynamiske erhverv. understøtte Nykøbing Falsters rolle som stærk hovedby med levende bymiljø, handelsliv, et attraktivt havnemiljø, gode bomuligheder samt kultur- og fritidstilbud. understøtte et mangfoldigt friluftsliv, at flere får idræt og bevægelse som en del af hverdagen, og flere deltager i kultur- og fritidstilbud og i foreningslivet. støtte mobilitet, trafikale forbindelser og sammenhæng mellem byer og landdistrikter, herunder også gennem bedre internet- og mobildækning, og digitale løsninger. bidrage til en bæredygtig forvaltning og beskyttelse af naturen og kulturlandskabet, herunder øget tilgængelighed og bedre formidling samt iværksættelse af klimatilpasningstiltag. bidrage til fremme af den generelle sundhedstilstand (fysisk, psykisk og socialt) i alle aldersgrupper, give flere gode leveår og fremme lighed i sundhed. bidrage til udvikling af den faglige kvalitet og kompetenceudvikling indenfor social-, sundheds- og omsorgsområdet. Den Internationale Rammeplan er vedtaget af Økonomiudvalget den xx og Byrådet den xx.

4 1 BILAG TIL RAMMEPLAN FOR GULDBORGSUND KOMMUNES INTERNATIONALE SAMARBEJDE UDDYBENDE BESKRIVELSER FOKUSOMRÅDER FOR DET INTERNATIONALE SAMARBEJDE Uddannelse, dannelse og ambitioner Strategisk målsætning: Gode muligheder for at blive den bedste udgave af sig selv gennem hele livet 1.1. Det internationale samarbejde skal understøtte Nykøbing Falsters rolle som en uddannelsesby med rammer for et godt uddannelses- og studiemiljø og et bredt udbud af uddannelser af høj kvalitet. Nykøbing Falster er en central uddannelsesby med en række forskellige videregående uddannelser, høj faglighed i tætte undervisningsmiljøer og et trygt og inspirerende studieliv. Der skal arbejdes for at styrke Nykøbings rolle som Lolland-Falsters og Sydsjællands uddannelsesby gennem en styrkelse og konsolidering af de eksisterende uddannelser og videreudvikling af uddannelsesudbuddet, og derved skabe en bred vifte af uddannelsestilbud af høj kvalitet. I samarbejde med uddannelsesinstitutionerne arbejder Guldborgsund Kommune på at skabe rammerne for et godt uddannelses- og studiemiljø, der giver mulighed for at uddanne sig lokalt uanset alder og niveau, og muliggøre fastholdelse og tiltrækning af unge mennesker Det internationale samarbejde skal bidrage til at uddannelsesniveauet hæves, så virksomheder får adgang til kvalificeret arbejdskraft. I Guldborgsund Kommune er uddannelse og livslang læring nøglen til områdets fortsatte udvikling og vækst, og samtidig med til at sikre den kvalificerede arbejdskraft, som kommunens virksomheder har brug for. Vi vil arbejde for at uddannelsesudbuddet skal afspejle de kompetencebehov, som de uddannelsessøgende og arbejdsmarkedet efterspørger, og derved være med til at øge kompetenceniveauet og internationalt udsyn. Det skal være med til at styrke de lokale virksomheders muligheder for at etablere videns-og udviklingsmiljøer på et internationalt niveau. Højere uddannelsesniveau skal øge graden af internationalt udsyn og derved styrke arbejdskraftens muligheder for at udnytte internationale jobmuligheder Det internationale samarbejde skal bidrage til en højere faglig kvalitet i dagtilbud og skoler, så alle børn og unge, uanset deres udgangspunkt, bliver udfordret, så de bliver så dygtige som de kan. Uddannelse og dannelse er med til at skabe et vigtigt fundament for børns viden og udvikling. Gennem tidlig sproglæring, studieture og elevudvekslinger skal børn og unge udfordres så de bliver så dygtige, som de kan. Alle børn og unge skal mødes af kompetente fagpersoner, der udfordrer, guider og understøtter børn og unges individuelle potentialer og talenter. Kommunens medarbejdere støttes i at samarbejde med internationale institutioner, der oplever de samme udfordringer med henblik på at udvikle og afprøve gode løsninger og metoder. 1.4 Det internationale samarbejde skal bidrage til, at dagtilbud, skoler og kultur- og fritidstilbud er med til at danne grundlaget for børn, unges og voksnes livs-, dannelses- og uddannelsesforløb. Uddannelse og dannelse er afgørende for udviklingen af os som mennesker. Der skal arbejdes for, at alle får den bedst mulige start i livet. Samarbejdet med forældre, dagtilbud, skoler og øvrige fællesskaber skal være med til at opbygge et fundament for tryghed og udvikling af, hvordan børn mestrer deres eget liv. Der skal fokus på at styrke den tidlige indsats gennem kvalitet og faglighed i dagtilbud og skoler, og et sammenhængende børne- og ungdomsliv præget af trivsel og tryghed.

5 2 Flere arbejdspladser Strategisk målsætning: Flere job- og karrieremuligheder i et erhvervsliv i vækst 2.1. Det internationale samarbejde skal bidrage til vækst og erhvervsudvikling og gøre det nemmere at etablere, drive og udvikle virksomheder i kommunen, herunder både vidensbaserede virksomheder, produktionsvirksomheder og servicevirksomheder. Som kommune vil vi arbejde for at skabe gode rammer for jobskabelse i landsdelen. Vi vil arbejde for at udvikle vores erhvervsmæssige styrkepositioner i fødevarer & landbrug, bygge & anlæg, transport & logistik og turisme. I det internationale samarbejde for erhvervsudvikling vil der være fokus på samarbejde med Business Lolland-Falster, og vi vil understøtte adgang til international viden, netværk, arbejdskraft og anden relevant rådgivning. Vi vil have fokus på samarbejde med parterne i vores nabolande for at skabe større værditilvækst i en bæredygtig og vidensbaseret udvikling af vores traditionelle, erhvervsmæssige styrkepositioner Det internationale samarbejde skal understøtte kommunens satsning indenfor Bioøkonomisk Vækstcenter Guldborgsund. I Guldborgsund Kommune ligger noget af Danmarks mest frugtbare landbrugsjord med stor produktion af biomasse, der kan levere fødevarer, værdifulde indholdsstoffer, biomasse til energiformål og strukturmaterialer. Dette giver grundlag for nye bæredygtige produkter og grønne løsninger. Dette er temaer, der ligger højt på dagsordenen i de fleste EU lande, vidensinstitutioner og blandt EU's udviklingsprogrammer. Internationalt samarbejde indenfor disse områder giver således adgang til en stor international viden og erfaring, samt en vifte af støttemuligheder. Vi har fokus på klimatilpasning og bæredygtighed. Vi skal arbejde målrettet på at udvikle modeller og løsninger, hvor jordbrug, bæredygtighed, klimatilpasning og bosætning går hånd i hånd i en bæredygtig udvikling Det internationale samarbejde skal bidrage til at videreudvikle og synliggøre erhvervsarealer, herunder de attraktive placeringer langs kommunens to internationale transportkorridorer, samt tiltrække investeringer og virksomheder. To internationale transportkorridorer E55 og E47 løber gennem kommunen og giver muligheder for lokalisering af transporttunge erhverv, samt for udvikling af serviceløsninger for passager- og godstrafikken, der passerer gennem kommunen. De to transportkorridorer er en del af EU's overordnede vejnet, og giver således mange muligheder for internationalt udviklingssamarbejde med nabolande og finansieringsmuligheder fra EU Det internationale samarbejde skal medvirke til at udvikle turismen. Guldborgsund Kommune er blandt de af Region Sjællands kommuner, der har den største turismeomsætning. Kommunes tæthed til vandet, lange flotte kyststrækninger, herregårdslandskaber, lokal fødevareproduktion, turistattraktioner, cykelturisme samt sportsturisme skal fremhæves og bruges til branding af kommunen som turistdestination, og medvirke til et øget antal turister og øget omsætning i turismebranchen Det internationale samarbejde skal bidrage til at synliggøre job og karrieremuligheder i landsdelen samt rekruttering af arbejdskraft herunder arbejdskraftsmobilitet i forhold til andre lande. Adgang til kvalificeret arbejdskraft er en udfordring for private og offentlige arbejdsgivere, særligt indenfor de større velfærdsområder. Udfordringen bliver sandsynligvis større de kommende år. Det internationale samarbejde kan støtte en indsats med fokus på at tiltrække arbejdskraft fra vores nabolande, reducere barrierer og synliggøre jobmuligheder Det internationale samarbejde skal bidrage til at gøre det attraktivt for ledige at blive iværksætter, og skal understøtte et rummeligt arbejdsmarked, arbejdsmiljø og trivsel i arbejdslivet. Vi vil som kommune understøtte flere arbejdspladser i et rummeligt arbejdsmarked, hvor alle borgere kan finde sig en plads, og hvor de kan bidrage og videreudvikle sig. Det gælder både de, som har behov for ekstra støtte, og de, der har særligt talent. Iværksætterspirer blandt de ledige skal ydes rådgivning og vejledning i iværksætteri, herunder introduceres til en international forståelse og de muligheder, der kan ligge i et internationalt virksomhedssamarbejde.

6 3 Gode rammer for sundhed og hverdagsliv Strategisk målsætning: Flere lever et godt og sundt hverdagsliv hele livet 3.1. Det internationale samarbejde skal understøtte, at landdistrikterne udvikles i form af mangfoldige lokalsamfund, nye attraktive boformer og dynamiske erhverv. Omkring en tredjedel af kommunens borgere bor i landdistrikterne, antallet er svagt vigende. Der er behov for mangfoldige og aktive lokalsamfund, der vokser og arbejder for at udvikle sig selv og hinanden. Attraktive boliger og nye alternative boformer samt dynamiske erhverv, særligt indenfor turisme og fødevareproduktion og fødevareforarbejdning er i fokus Det internationale samarbejde skal understøtte Nykøbing Falsters rolle som stærk hovedby med levende bymiljø, handelsliv, et attraktivt havnemiljø, gode bomuligheder samt kultur- og fritidstilbud. Omkring en tredjedel af kommunens borgere bor i Nykøbing, og byen er centrum for kommunens uddannelsesinstitutioner, indkøbsmuligheder, de største arbejdspladser samt fritidsaktiviteter. Fokusområderne er at støtte en levende by med områdefornyelse i udvalgte kvarterer og havnen, skabe gode rammer for byliv, studiemiljø, bytrafik og detailhandel samt at etablere plangrundlag, der gør det attraktivt at bygge og renovere Det internationale samarbejde skal understøtte et mangfoldigt friluftsliv, at flere får idræt og bevægelse som en del af hverdagen, og flere deltager i kultur- og fritidstilbud samt i foreningslivet. I Guldborgsund Kommune er der overalt tæt til skov, strand og anden natur, der er et meget stort antal foreninger, herunder idrætsforeninger, og der er et bredt kulturtilbud, bl.a. museer. Disse tilbud skal styrkes, og en større andel af kommunens borgere skal gøre brug af disse muligheder. Skoler og daginstitutioner kan også bringes i spil for øget benyttelse af kultur- og fritidstilbud samt øget friluftsliv og naturoplevelser. En styrket formidling af lystfiskeri og cykel-, vandre-, ride- og kajakruter i landsdelen vil også bidrage til dette Det internationale samarbejde skal støtte mobilitet, trafikale forbindelser og sammenhæng mellem byer og landdistrikter, herunder også gennem bedre internet- og mobildækning, og digitale løsninger. Øget sammenhæng mellem landdistrikter og Nykøbing og øvrige byer kan støttes via delebilsordninger, nye busløsninger baseret på lokale behov, sammenhængende cykelstier, samt bedre muligheder for at skifte mellem transportformer. Øget sammenhæng handler også om internet- og mobildækning, hvor der vil være fokus på rammebetingelser og dialog med aktive lokalsamfund Det internationale samarbejde skal bidrage til en bæredygtig forvaltning og beskyttelse af naturen og kulturlandskabet, herunder øget tilgængelighed og bedre formidling samt iværksættelse af klimatilpasningstiltag. Dette kan ske ved gennemførelse af større naturprojekter, der både kan indeholde naturgenopretning, naturbeskyttelse og øget tilgængelighed samt bedre formidling, som også kan tiltrække nye målgrupper blandt borgere og turister. Klimatilpasningstiltag skal både sikre værdier i byer og på landet Det internationale samarbejde skal bidrage til fremme af den generelle sundhedstilstand (fysisk, psykisk og socialt) i alle aldersgrupper, give flere gode leveår og fremme lighed i sundhed. Det er vigtigt at sætte det brede sundhedsbegreb og lighed i sundhed på dagsordenen. Der er fokus på tidlig opsporing og indsats og tilbud tilpasset borgernes behov, at gøre det sunde valg til det lette valg og at forebygge i forhold til livstilssygdomme. Strukturelle tiltag og nye metoder indenfor velfærdsteknologi, sundhedshuse og telemedicin er vigtige. Guldborgsund er en demensvenlig kommune med fortsat fokus på demensvenlige boliger og pleje. Kommunen deltager i det tværkommunale samarbejde Broen til bedre Sundhed, som også kan danne ramme for kommunens internationale samarbejde på sundhedsområdet, og kan understøtte yderligere samarbejdsinitiativer, fx på hospitalsområdet og det kommende forskningscenter under etablering på Nykøbing Sygehus Det internationale samarbejde skal bidrage til udvikling af den faglige kvalitet og kompetenceudvikling indenfor social-, sundheds- og omsorgsområdet. Der sker løbende forandringer i borgergrupperne på socialområdet ligesom et mere specialiseret sygehusvæsen og udviklingen mod flere ældre, kronikere og multisyge stiller krav om tilpasning af tilbud og faglighed. Der arbejdes med en systematisk forbedringskultur, hverdagsteknologi og hverdagsrehabilitering. Samskabelse og inddragelse af borgeren, pårørende og civilsamfund (fx brugerdrevne væresteder) er også i fokus.

7 4 2. ORGANISERING OG ARBEJDSMETODER FOR INTERNATIONALT SAMARBEJDE Det internationale samarbejde har en række særlige forhold i relation til organisering, arbejdsfelt og arbejdsmetoder. Dette beskrives kort herunder, dels som vejledning og information, dels som en rettesnor. Internationalt samarbejde - en særlig ressource Det internationale samarbejde er en særlig ressource til at hente viden og erfaringer i vores nabolande og længere ude i Europa, som ofte har de samme udfordringer som os. Det internationale samarbejde kan bidrage til: udvikling af medarbejdernes netværk, viden og erfaringer, der kan lede til udvikling af nye og bedre borgerrettede serviceydelser, støtte metodeudvikling og sikre den faglige kvalitet løsning af større opgaver, som kommunen ikke kan løfte alene (fx erhvervsudvikling i vores trafikkorridorer) deltagelse i løsning af større internationale udfordringer (fx turismeudvikling i Østersøområdet) at bringe kommunens borgere, foreninger, erhvervsliv og egne medarbejdere ud i verden som deltagere i den internationale dagsorden. branding af kommunen i Danmark og blandt vores nabolande at sætte dagsordener og være løftestang til finansiering og ressourcer. Almengørelse af det internationale samarbejde Et af de grundlæggende principper i kommunens internationale samarbejde er, at det er et almindeligt redskab for kommunens arbejde: det internationale samarbejde er en ressource til udvikling af kommunens og fagcentrenes kerneopgaver, og ikke en ekstra opgave, det internationale samarbejde kan indgå i den daglige opgaveløsning, uden det behøver være større strategiske satsninger eller fyrtårnsprojekter, det er alle kommunens centre og enheder, der har mulighed for at drage nytte af internationalt arbejde, og er ikke begrænset kun til fx udvalgte udviklingsafdelinger. Forankring og organisering Det internationale samarbejde og derfor også den Internationale Rammeplan er politisk forankret i Økonomiudvalget og administrativ forankret i Center for Borger & Branding. Her er kommunens Internationale Koordinator placeret, og opgaven herfra er at støtte kommunens centre og enheder i at deltage i internationalt samarbejde, og særligt i EU støttede udviklingsprojekter. Den internationale koordinator er også fælles kontaktperson ved internationale henvendelser for ønsker om at besøge kommunen. For at støtte det internationale samarbejde i hele kommunens organisation, er der i hvert center udpeget en eller flere internationale kontaktpersoner, ofte er dette en udviklingsmedarbejder i en stabsfunktion. Opgaven for de internationale kontaktpersoner er af mindre omfang, og deres rolle er at være sparringspartner på det internationale område, at modtage og distribuere partnersøgninger, invitationer til internationale konferencer og kurser, samt at støtte idéudvikling for internationale projekter. Typer af internationale samarbejdsaktiviteter Internationalt samarbejde dækker over en række forskellige typer af samarbejdsaktiviteter: Større udviklingsprojekter støttet af EU med partnerbudgetter for kommunen, der ofte er større end 1 mio. kr., løber over flere år og har til formål at udvikle større sammenhængende tilbud eller faciliteter. Netværksprojekter støttet af EU eller Nordisk Råd ofte med partnerbudgetter på få hundrede tusinde kroner, hvor formålet først og fremmest er netværksdannelse og erfaringsudveksling. Netværkspartnere som netværkspartner har kommunen ikke eget projektbudget, men deltager i projektet på sidelinjen i udvalgte aktiviteter og er interesseret i spredning af projektets resultater. Udvekslinger dette dækker både over at være værter for internationale gæster, og selv at tage på studieture til udlandet. Begge former for udvekslinger understøtter erfaringsudveksling, inspiration og selvrefleksion.

8 5 Uddannelsespraktik kommunens lærlinge / elever, særligt fra erhvervsuddannelserne kan gennemføre praktikophold i udlandet, ligesom kommunens centre kan være værter for internationale praktikanter. International erhvervsindsats dækker over at kommunen i samarbejde med Business Lolland-Falster støtter internationaliseringen af det lokale erhvervsliv og promoverer dette i forhold til nye og eksisterende markeder og tiltrækker udenlandske kunder, investorer og samarbejdspartnere, fx gennem handelsdelegationer, studieture, erhvervskonferencer mm. Union of Baltic Cities Kommunen er medlem af Union of the Baltic Cities (UBC), der med sekretariat i Gdansk i Polen er et netværk af ca. 100 kommuner i landene omkring Østersøen. UBC arbejder gennem en række tematiske udvalg, der arrangerer internationale konferencer, kurser og arrangementer og udarbejder analyser og rapporter. UBC udgiver et halvårstidsskrift UBC Bulletin og har hjemmesiden Guldborgsund Kommune er aktiv i udvalgene på skoleområdet, på ungdomsområdet og vedr. byudvikling. Venskabsbysamarbejde Guldborgsund Kommune har 4 venskabsbyer: Iisalmi i Finland, Eutin i Tyskland, Liepaja i Letland samt Rostock i Tyskland. Samarbejdet med de fire venskabsbyer indeholder udvekslingsbesøg, studieture, kulturarrangementer og regulære udviklingsprojekter. Byrådspolitikkere og kommunens ansatte såvel som foreninger, institutioner og virksomheder hjemmehørende i Guldborgsund Kommune kan deltage venskabsbysamarbejdet. Lokale foreninger og institutioner har en særlig rolle i venskabsbysamarbejdet, og kan modtage finansiel støtte til venskabsbysamarbejdet ifølge et eksisterende regelsæt. Geografiske samarbejdsområder Kommunen ønsker at indgå i internationalt samarbejde med partnere fra forskellige lande og regioner, afhængigt af indholdet af samarbejdet og den givne situation, således at samarbejdet fagligt og kompetencemæssigt møder kommunens interesseområder. I form af antal udviklingsprojekter, og omfang af internationalt samarbejde generelt, har kommunen fire geografiske områder for det internationale samarbejde: 1. Nabokommuner i Nordtyskland (i Mecklenburg-Vorpommern og Schleswig-Holstein), 2. Norden og landene omkring Østersøen, 3. EU landene og 4. Det øvrige Europa og resten af verdenen. Nationale samarbejdspartnere og aktører Internationalt samarbejde handler ikke kun om at samarbejde med partnere i nabolande eller i lande længere væk, men indebærer næsten altid også samarbejde med danske partnere: nabokommuner, regionale og statslige institutioner, universiteter og uddannelsesinstitutioner, brancheorganisationer, erhvervslivet samt lokale foreninger. Dette nationale samarbejde afspejles af medlemmerne af den følgegruppe, der er etableret i forbindelse med udarbejdelsen af denne Rammeplan: Greater Copenhagen EU Office, Business Lolland-Falster, Region Sjælland, Broen til bedre Sundhed, Museum Lolland-Falster, Roskilde Universitet, CELF og Professionshøjskolen Absalon. Desuden har Wirtschaftsförderungsagentur Kreis Plön deltaget i følgegruppen. Listen over samarbejdspartnere er ikke begrænset til ovenstående, men er meget bred, særlig blandt kommuner, universiteter og uddannelsesinstitutioner. Fremadrettet ønsker kommunen at fortsætte det brede nationale samarbejde som en del af det internationale samarbejde. Dette styrker kommunens rolle i de internationale projekter, og samtidigt er det kommunens ønske at støtte lokale institutioner, foreningslivet og erhvervslivet i en international dagsorden. Kommunikationsindsats Det internationale samarbejde indeholder mange spændende nyheder og historier, som har interesse både for kommunens borgere, politikere og medarbejdere samt for den almindelige offentlighed regionalt og nationalt. Nyhederne kan handle om etablering af internationale partnerskaber, besøg af internationale gæster, når der er gennemført større aktiviteter eller opnået gode resultater.

9 6 Kommunikationsarbejdet og nyhedsformidlingen af den gode historie er vigtigt for det internationale samarbejde. Det er både pga. branding-værdien, og fordi resultaterne af international samarbejde skal spredes for at understøtte en bredere anvendelse. De enkelte projektholdere, besøgsværter mm. er ansvarlige for kommunikationen fra de individuelle projekter og aktiviteter. Kommunikationsmediet kan være facebook, kommunens hjemmeside, videoer, pressemeddelelser til lokale og regionale aviser, radio og TV. Afholdelse af et kulturelt arrangement i forbindelse med en større projektbegivenhed kan i sig selv være en kommunikationsaktivitet. Et særligt kommunikationsmedie er Greater Copenhagen EU Office s nyhedsbrev, der henvender sig til politikere, chefer og internationale medarbejdere i kommuner, regioner, institutioner og erhvervslivet i Region Hovedstaden og Region Sjælland. En specifik kommunikationsopgave er at informere kommunens relevante politiske udvalg (fx som et orienteringspunkt) ved projektbegivenheder, eller når der indsendes statusrapporter. Branding Det internationale samarbejde er en selvstændig branding-anledning og er med til at sætte Guldborgsund Kommune på landkortet; både lokalt, nationalt og internationalt. Hertil kan fx Altinget.dk, Kommunen og landspressen generelt benyttes til pressemeddelelser. Rapportering om det samlede internationale samarbejde Det internationale samarbejde fremsender hvert år en rapport til Økonomiudvalget om det samlede internationale samarbejde. Hvert andet år er denne rapportering en kort status over gennemførte aktiviteter samt den aktuelle projektportefølje; og hvert andet år er rapporten en mere udførlig 2-årig rapport med opsamling af aktiviteter, resultater og erfaringer.

BILAG TIL RAMMEPLAN FOR GULDBORGSUND KOMMUNES INTERNATIONALE SAMARBEJDE

BILAG TIL RAMMEPLAN FOR GULDBORGSUND KOMMUNES INTERNATIONALE SAMARBEJDE 1 BILAG TIL RAMMEPLAN FOR GULDBORGSUND KOMMUNES INTERNATIONALE SAMARBEJDE 2019-2022 1. UDDYBENDE BESKRIVELSER FOKUSOMRÅDER FOR DET INTERNATIONALE SAMARBEJDE Uddannelse, dannelse og ambitioner Strategisk

Læs mere

BESKÆFTIGELSES- UDVALG

BESKÆFTIGELSES- UDVALG BESKÆFTIGELSES- UDVALG BES-UDVALG INDLEDNING Ved udvalgsformand Ole K. Larsen Vi skal styrke borgernes mulighed for at mestre egen tilværelse og i samarbejde med borgerne sikre, at alle kan indgå i relevante

Læs mere

SOCIAL, SUNDHED OG OMSORGSUDVALG

SOCIAL, SUNDHED OG OMSORGSUDVALG SOCIAL, SUNDHED OG OMSORGSUDVALG SSO-UDVALG INDLEDNING Ved udvalgsformand Bo Abildgaard Med afsæt i Guldborgsund Kommunes kerneopgave; Vi skal styrke borgernes muligheder for at mestre egen tilværelse

Læs mere

UDVALGSSTRATEGI SOCIAL, SUNDHED OG OMSORGSUDVALGET

UDVALGSSTRATEGI SOCIAL, SUNDHED OG OMSORGSUDVALGET UDVALGSSTRATEGI 2019-22 SOCIAL, SUNDHED OG OMSORGSUDVALGET INDLEDNING Ved udvalgsformand Bo Abildgaard Med afsæt i Guldborgsund Kommunes kerneopgave; Vi skal styrke borgernes muligheder for at mestre egen

Læs mere

En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan

En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan 2018-2022 Forord Odder Kommunes udviklingsplan En vækstkommune i balance skal medvirke til at indfri Byrådets vision om at skabe: rammerne for det

Læs mere

KULTUR, FRITID OG BOSÆTNINGSUDVALG

KULTUR, FRITID OG BOSÆTNINGSUDVALG KULTUR, FRITID OG BOSÆTNINGSUDVALG KFB-UDVALG INDLEDNING Ved udvalgsformand Martin Lohse Udvalget arbejder for, at Kultur- og Fritidsliv, Turisme og Bosætning bliver styrket, og at vi gennem fællesskaber

Læs mere

OPLÆG TIL INDIKATORER FOR TVÆRPOLITISKE MÅL

OPLÆG TIL INDIKATORER FOR TVÆRPOLITISKE MÅL Alle får en uddannelse eller kommer i beskæftigelse Uddannelses- og beskæftigelsesstatistik Slut Udvalgenes Flere jobparate skal i beskæftigelse og flere aktivitetsparate skal tættere på arbejdsmarkedet

Læs mere

ERHVERVSPOLITIK GENTOFTE KOMMUNE

ERHVERVSPOLITIK GENTOFTE KOMMUNE ERHVERVSPOLITIK GENTOFTE KOMMUNE ERHVERVSPOLITIK Marts 2017 Udarbejdet af Opgaveudvalget Erhvervspolitik for Gentofte Kommune Godkendt af Kommunalbestyrelsen i 2017 Layout: Rosendahls a/s Downloades på:

Læs mere

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Vision 2029: Ballerup - en førende erhvervsby Ballerup er en førende erhvervsby. Ballerup Kommune er en integreret del

Læs mere

Internationale principper. for Aalborg Kommune

Internationale principper. for Aalborg Kommune Internationale principper for Aalborg Kommune 2018-2021 De internationale principper for Aalborg Kommune sætter dagsordenen for, at vi kan blive bedre og opnå mere ved aktivt at inddrage internationale

Læs mere

FLERE BORGERE. Samlet set vil de fælles indsatser gøre vores kommune mere attraktiv, så flere ønsker at leve og arbejde her.

FLERE BORGERE. Samlet set vil de fælles indsatser gøre vores kommune mere attraktiv, så flere ønsker at leve og arbejde her. ENERGI TIL MERE En af vores store forcer i Esbjerg Kommune er vores evne til at stå sammen om at løse udfordringer og få det optimale ud af de muligheder, der byder sig. Derfor er Vision 2025 en fælles

Læs mere

UDVALGSSTRATEGI BESKÆFTIGELSESUDVALGET

UDVALGSSTRATEGI BESKÆFTIGELSESUDVALGET 3. UDKAST UDVALGSSTRATEGI 2019-22 BESKÆFTIGELSESUDVALGET INDLEDNING Ved udvalgsformand Ole K. Larsen Vi skal styrke borgernes mulighed for at mestre egen tilværelse og i samarbejde med borgerne sikre,

Læs mere

UDDANNELSERNES BY NÆSTVED VÆKST OG UDDANNELSE UDKAST. Veje til ny viden. - En del af Næstved Kommunes vision Mærk Næstved

UDDANNELSERNES BY NÆSTVED VÆKST OG UDDANNELSE UDKAST. Veje til ny viden. - En del af Næstved Kommunes vision Mærk Næstved UDDANNELSERNES BY NÆSTVED VÆKST OG UDDANNELSE UDKAST Veje til ny viden - En del af Næstved Kommunes vision Mærk Næstved VÆKST OG UDVIKLING Sammen om fremtiden I Næstved Kommune skal uddannelse være for

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

Politik for erhverv, natur og infrastruktur. - rammebetingelser

Politik for erhverv, natur og infrastruktur. - rammebetingelser Politik for erhverv, natur og infrastruktur - rammebetingelser Politik for erhverv, natur og infrastruktur - rammebetingelser Politik for erhverv, natur og infrastruktur rammebetingelser er en af tre politikker

Læs mere

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og Vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune [Skriv tekst] Vision 2029: Ballerup - en førende erhvervsby Vi forstår os selv som en integreret del af én af Europas

Læs mere

Vejen Byråd Politikområder

Vejen Byråd Politikområder Vejen Byråd 1 Lay out: Vejen Kommune Tekst: Vejen Kommune Foto: Colourbox og Vejen Kommune Ordrenr.: 863-18 Tryk: Vejen Kommune Udgivet: Juni 2018 Vejen Byråd Vejen Kommune er et godt sted, hvor det gode

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og Vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune [Skriv tekst] Forord Ballerup er en førende erhvervskommune med et mangfoldigt og stærkt erhvervsliv. De private virksomheder

Læs mere

International strategi for Hotel- og Restaurantskolen

International strategi for Hotel- og Restaurantskolen International strategi for Hotel- og Restaurantskolen November 2017 Hvorfor internationalisering på Hotel- og Restaurantskolen? Hotel- og Restaurantskolen skal være en erhvervsskole med et internationalt

Læs mere

UDKAST TIL ERHVERVSPOLITIK

UDKAST TIL ERHVERVSPOLITIK UDKAST TIL ERHVERVSPOLITIK INDLEDNING Vordingborg Kommunes erhvervspolitik danner den overordnede ramme for kommunens arbejde med erhvervsudvikling og skal medvirke til at virkeliggøre Kommunalbestyrelsens

Læs mere

2. GENERATION TEKNIK & MILJØUDVALGET. INDLEDNING Ved udvalgsformand Flemming Jantzen. Rammer og vision

2. GENERATION TEKNIK & MILJØUDVALGET. INDLEDNING Ved udvalgsformand Flemming Jantzen. Rammer og vision 2. GENERATION TEKNIK & MILJØUDVALGET INDLEDNING Ved udvalgsformand Flemming Jantzen Rammer og vision Der er i Guldborgsund Kommune en stor udfordring med den ændrede demografi. Der bliver færre borgere

Læs mere

2018 UDDANNELSES POLITIK

2018 UDDANNELSES POLITIK 2018 UDDANNELSES POLITIK Vores børn, deres skolegang og fremtid ligger til enhver tid os alle på sinde. Det er af største betydning, at vi lykkes med at ruste vores børn til fremtiden og til at begå sig

Læs mere

Fremtidens Legeplads

Fremtidens Legeplads Fremtidens Legeplads Godkendt af Billund Byråd den 21. maj 2019 Den legende kommune Billund Kommune er Fremtidens Legeplads fordi... Vi er hjemsted for Børnenes Hovedstad. Hos os er leg, læring og kreativitet

Læs mere

Erhvervspolitik for Syddjurs Kommune

Erhvervspolitik for Syddjurs Kommune 1 of 8 Erhvervspolitik for Syddjurs Kommune 2016-2019 - Sammen skaber vi vækst og velfærd 2 of 8 Forord Byrådet har gennem de senere år arbejdet på at styrke indsatsen over for erhvervslivet i Syddjurs

Læs mere

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Vision 2029 Ballerup en førende erhvervsby Ballerup er en førende erhvervsby. Ballerup Kommune er en integreret del af

Læs mere

kompas & logbog Guldborgsunds galathea-ekspedition

kompas & logbog Guldborgsunds galathea-ekspedition kompas & logbog Guldborgsunds galathea-ekspedition Vi ønsker mangfoldighed og sammenhæng nær & DYNAMISK Derfor vil vi styrke og udbygge kommunen, så hvert område bruger sin egenart og sine specielle kvaliteter

Læs mere

Erhvervspolitik for Syddjurs Kommune

Erhvervspolitik for Syddjurs Kommune 1 of 8 Erhvervspolitik for Syddjurs Kommune 2016-2019 - Sammen skaber vi vækst og velfærd 1. udkast, marts 2016 2 of 8 Forord Byrådet har gennem de senere år arbejdet på at styrke indsatsen over for erhvervslivet

Læs mere

UDVALGSSTRATEGIER

UDVALGSSTRATEGIER UDVALGSSTRATEGIER 2019-2022 ØKONOMIUDVALG SOCIAL, SUNDHED OG OMSORGSUDVALG BØRN, FAMILIE OG UDDANNELSESUDVALG KULTUR, FRITID OG BOSÆTNINGSUDVALG TEKNIK, MILJØ OG EJENDOMSUDVALG BESK ÆFTIGELSESUDVALG Solnedgang

Læs mere

Vision Greve - hvor livet er grønt

Vision Greve - hvor livet er grønt Vision 2020 Greve - hvor livet er grønt Vision 2020 Greve - hvor livet er grønt er udgivet af: Greve Kommune Greve Byråd Vedtaget af Greve Byråd december 2008 Henvendelse: Kontakt Ledelsessekretariatet

Læs mere

Den legende kommune. Udviklingsstrategi for Billund Kommune

Den legende kommune. Udviklingsstrategi for Billund Kommune ... 2 Den legende kommune Udviklingsstrategi for Billund Kommune I Billund gør vi os umage for at få det lokale til at spille sammen med det regionale, det nationale, og det globale. Vi vil inddrage relevante

Læs mere

VISION 2030 BYRÅDETS VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID

VISION 2030 BYRÅDETS VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID BYRÅDETS VISION 2030 VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID Vækst med vilje - vi skaber fremtiden og det gode liv sammen VISION 2030 I Faxe Kommune har

Læs mere

INTERNATIONAL POLITIK. for Kolding Kommune 2012

INTERNATIONAL POLITIK. for Kolding Kommune 2012 INTERNATIONAL POLITIK for Kolding Kommune 2012 1. Forord Vi lever i globaliseringens tidsalder. Verden er åben og tilgængelig som aldrig før; folk i alle aldre rejser til og kommunikerer ubesværet med

Læs mere

ERHVERVSPOLITIKS RAMME

ERHVERVSPOLITIKS RAMME ERHVERVSPOLITIKS RAMME Oplæg til erhvervspolitik for Inden finanskrisen oplevede erhvervslivet i en positiv udvikling med vækst, stigende produktivitet og meget lav ledighed. Det er et godt udgangspunkt

Læs mere

CHEFGRUPPENS MÅLAFTALE

CHEFGRUPPENS MÅLAFTALE TVÆRPOLITISK MÅL Tværpolitisk mål En bæredygtig kommune Indikator At vedtage Klimatilpasningsplan med tilhørende indsatser Ny SUNDskole som verdensmålsskole Bæredygtig byudvikling på Ydre Østerbro samt

Læs mere

Uddannelsesråd Lolland-Falster

Uddannelsesråd Lolland-Falster STRATEGI Uddannelsesråd Lolland-Falster UDDANNELSESRÅD LOLLAND-FALSTER 2016 INDLEDNING Uddannelse og uddannelsesinstitutioner har afgørende betydning for landsdelen; De understøtter erhvervslivets adgang

Læs mere

Værdi / Vision / Mission Strategiske mål og indikatorer

Værdi / Vision / Mission Strategiske mål og indikatorer Værdi / Vision / Mission Strategiske mål og indikatorer Døesvej 70-76 7500 Holstebro Telefon 99 122 222 Værdigrundlag for UCH Uddannelsescenter Holstebro indgår med sine uddannelser i en værdikæde og ønsker

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 Bilag til LA 21-strategi og handlingsplan sendes i høring Dato: 10. maj 2011 Brevid: 1372548 Forslag til Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 Administrationen Alléen 15 4180 Sorø Tlf.: 70 15 50 00 linnyb@regionsjaelland.dk

Læs mere

Vækst, samspil og service. Erhvervsudviklingsstrategi 2015-2018

Vækst, samspil og service. Erhvervsudviklingsstrategi 2015-2018 Vækst, samspil og service Erhvervsudviklingsstrategi 2015-2018 Indhold Indledning Tiltrække, fastholde og udvikle Morgendagens vækstideer Rekruttering, uddannelse og kompetenceudvikling Kommunal erhvervsservice

Læs mere

Syddjurs Kommune vi gør det sammen

Syddjurs Kommune vi gør det sammen Syddjurs Kommune vi gør det sammen Vision for Syddjurs Kommune, vedtaget i byrådet den 26. november 2014 Vision og indsatsområder Vision og indsatsområder/temaer til Planstrategi Nedenstående vision blev

Læs mere

Med strategien ønsker Syddjurs Kommune at prioritere fem strategiske indsatsområder med hver sine mål:

Med strategien ønsker Syddjurs Kommune at prioritere fem strategiske indsatsområder med hver sine mål: International strategi for Syddjurs Kommune Med denne internationale strategi ønsker Syddjurs Kommune at spille en aktiv rolle i internationaliseringen af området og dermed understøtte kommunens image

Læs mere

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan 2016+ Indledning Holbæk står, som mange andre kommuner i Danmark, overfor både økonomiske og komplekse samfundsudfordringer. Det klare politiske budskab

Læs mere

STRATEGI / SIDE 1 AF 6 STRATEGI

STRATEGI / SIDE 1 AF 6 STRATEGI STRATEGI / 13-05-2019 SIDE 1 AF 6 STRATEGI 2019-2020 SIDE 2 AF 6 INDHOLD 1. INDLEDNING... 3 2. MISSION... 4 3. MÅL... 4 4. FORUDSÆTNINGER... 4 5. AKTIVITETSOMRÅDER... 4 5.1 Projektudvikling... 5 5.2 Interessevaretagelse...

Læs mere

ERHVERVS- & VÆKSTSTRATEGI FOR JAMMERBUGT KOMMUNE ERHVERVS- & VÆKSTSTRATEGI Mere i gang flere i gang!

ERHVERVS- & VÆKSTSTRATEGI FOR JAMMERBUGT KOMMUNE ERHVERVS- & VÆKSTSTRATEGI Mere i gang flere i gang! ERHVERVS- & VÆKSTSTRATEGI FOR JAMMERBUGT KOMMUNE 2017-2020 ERHVERVS- & VÆKSTSTRATEGI 2017-2020 Mere i gang flere i gang! Udgangspunktet Vækst og arbejdspladser i det lokale erhvervsliv er nøglen til at

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 14. oktober 2011

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 14. oktober 2011 Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 14. oktober 2011 Indledning Regionsrådet ønsker med Lokal Agenda 21-strategien for 2012 2015 at fokusere og skabe yderligere sammenhæng

Læs mere

Vedtaget 12. juni 2017 af Kommuneforeningen. Nye ideer langsigtede løsninger

Vedtaget 12. juni 2017 af Kommuneforeningen. Nye ideer langsigtede løsninger Vedtaget 12. juni 2017 af Kommuneforeningen. Frederikshavn Kommune skal være kendt som et sted, hvor nye ideer tages imod med åbne arme. Hvor kommunen er medspiller for borgere, erhvervsliv og civilsamfund.

Læs mere

Debatmateriale til Furesø Kommunes borgermøde om budget

Debatmateriale til Furesø Kommunes borgermøde om budget Debatmateriale til Furesø Kommunes borgermøde om budget 2014-17 Dette oplæg giver information og inspiration til det borgermøde, som Furesø Kommune har inviteret til den 12. juni 2013. På borgermødet præsenteres

Læs mere

VERSION 2.0 KOLDING VI DESIGNER LIVET

VERSION 2.0 KOLDING VI DESIGNER LIVET VERSION 2.0 KOLDING VI DESIGNER LIVET I KOLDING UDVIDER VI DEN ALMINDELIGE OPFATTELSE AF DESIGN. ET DESIGN I KOLDING FORSTÅR VI DESIGN SOM BÅDE ET DESIGN (PRODUKTET) OG AT DESIGNE (PROCESSEN) KOLDING DESIGN

Læs mere

Mere i gang flere i gang! Erhvervs- og vækststrategi for Jammerbugt Kommune

Mere i gang flere i gang! Erhvervs- og vækststrategi for Jammerbugt Kommune Mere i gang flere i gang! Erhvervs- og vækststrategi for Jammerbugt Kommune 2017-2020 1 Udgangspunktet Vækst og arbejdspladser i det lokale erhvervsliv er nøglen til at fastholde og udvikle Jammerbugt

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 9. september 2011

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 9. september 2011 Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 9. september 2011 Indledning Regionsrådet ønsker med LA21 strategien for 2012 2015 at fokusere og skabe yderligere sammenhæng i

Læs mere

INTERNATIONALT SAMARBEJDE I GULDBORGSUND KOMMUNE

INTERNATIONALT SAMARBEJDE I GULDBORGSUND KOMMUNE INTERNATIONALT SAMARBEJDE I GULDBORGSUND KOMMUNE Kom godt i gang med EU projekter Sundhedsworkshop, 10 nov. 2015 FREDE DANBORG, INTERNATIONAL KOORDINATOR Placeret i Den Sydlige Østersø: mellem København,

Læs mere

Mål: I 2018 har Copenhagen EU Office lagt grundlaget for projekttilskud på mindst 50 mio. kr. bidraget til at alle ejerne har været involveret

Mål: I 2018 har Copenhagen EU Office lagt grundlaget for projekttilskud på mindst 50 mio. kr. bidraget til at alle ejerne har været involveret Strategi 2015-18 1. Indledning... 3 2. Indsatsområder og mål... 4 3. Aktivitetsområder... 4 4. Organisering... 5 Mål: I 2018 har Copenhagen EU Office lagt grundlaget for projekttilskud på mindst 50 mio.

Læs mere

Planstrategi 19. Program. Følgegruppemøde, den 15. august 2018

Planstrategi 19. Program. Følgegruppemøde, den 15. august 2018 Planstrategi 19 Følgegruppemøde, den 15. august 2018 Program 1. Velkommen - Dagsorden 2. Oplæg Status og proces, herunder sommerhuse Layout Cittaslow og temaer 3. Gruppearbejde 4. Opsamling Evt. Status

Læs mere

Rammer for erhvervsog videregående uddannelser. Politik for Herning Kommune

Rammer for erhvervsog videregående uddannelser. Politik for Herning Kommune Rammer for erhvervsog videregående uddannelser Politik for Herning Kommune Indhold Forord af Lars Krarup, Borgmester 5 Politik for rammerne for erhvervs- og videregående uddannelser - vision 7 1 - Unikke

Læs mere

BYEN TIL VANDET. Politisk målsætning. Langsigtet planlægning og byudvikling er en vigtig forudsætning for klog og målrettet vækst.

BYEN TIL VANDET. Politisk målsætning. Langsigtet planlægning og byudvikling er en vigtig forudsætning for klog og målrettet vækst. VI TØR GÅ NYE VEJE Vi vil muligheder for alle - alle skal med, og alle kan bidrage Vi vil vækst og udvikling - et attraktivt sted at bo, arbejde og drive virksomhed BYEN TIL VANDET Langsigtet planlægning

Læs mere

BRN. Strategi

BRN. Strategi BRN Strategi 2017-2018 Indholdsfortegnelse Introduktion til BRN...4 Status efter første strategiperiode.....7 Vision, mission og mål........8 Vores indsatsområder......9 Vores samarbejdsmodel.....10 Sådan

Læs mere

Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik

Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Du sidder nu med Aabenraa Kommunes Kultur og Fritidspolitik, der gælder fra 2017 og frem. I Aabenraa Kommune er kultur- og fritidslivet

Læs mere

Holbæk Kommunes erhvervs- og turismepolitik

Holbæk Kommunes erhvervs- og turismepolitik Holbæk Kommunes erhvervs- og turismepolitik Indhold side 4 Forord side 6 Fremtidens udfordringer side 8 Udviklingsområder side 10 Etablerede virksomheder side 12 Turisme side 14 Iværksættere og iværksætterkultur

Læs mere

1 of 6. Strategi for Kalø Campus

1 of 6. Strategi for Kalø Campus 1 of 6 Strategi for Kalø Campus 2015-2016 2 of 6 Strategi for Kalø Campus 2015-16 Vision Vi skaber rammerne for, at Syddjurs Kommune får det bredest mulige udbud af attraktive uddannelses- og vidensinstitutioner

Læs mere

Udvikling af landdistriktspolitik i Haderslev Kommune. Mere liv på landet

Udvikling af landdistriktspolitik i Haderslev Kommune. Mere liv på landet Udvikling af landdistriktspolitik i Haderslev Kommune Mere liv på landet Mere liv på landet Haderslev Kommune ønsker en helhedsorienteret sammenhæng mellem visioner og strategier, kommuneplan, politikker,

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling. December 2014

Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling. December 2014 Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling December 2014 Hvad er Business Region North Denmark? Nyt samarbejde i Nordjylland om vækst og udvikling Etableres af de 11 nordjyske kommuner

Læs mere

Sammen om det gode liv. Kultur- og Fritidspolitik

Sammen om det gode liv. Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik 2017 - Sammen om det gode liv Du sidder nu med Aabenraa Kommunes Kultur- og Fritidspolitik, der gælder fra 2017 og frem med overskriften Sammen om det gode

Læs mere

Politik for medborgerskab og samspil med frivillige (kort udgave)

Politik for medborgerskab og samspil med frivillige (kort udgave) Politik for medborgerskab og samspil med frivillige (kort udgave) Medborgerskab og samspil med frivillige Hvordan bringer vi det aktive medborgerskab i spil og styrker samspillet med de frivillige kræfter

Læs mere

Bo Rasmussen, Kommunaldirektør Gladsaxe Kommune 4. april 2019

Bo Rasmussen, Kommunaldirektør Gladsaxe Kommune 4. april 2019 Bo Rasmussen, Kommunaldirektør Gladsaxe Kommune 4. april 2019 Gladsaxestrategien 2018-22: Bæredygtig vækst og velfærd Gladsaxe en ambitiøs og fagligt stærk velfærds- og vækstkommune - gode forudsætninger

Læs mere

Kommuneplan Erhvervsudvikling. Kort fortalt

Kommuneplan Erhvervsudvikling. Kort fortalt Kommuneplan 2013-2025 Erhvervsudvikling Kort fortalt 1 Cortex Park er et af Odenses nye byomdannelsesområder. Et område med et stærkt idéskabende miljø og plads til videnserhverv tæt på Odense centrum,

Læs mere

Sundhedsstrategi 2011-2014 for Slagelse Kommune

Sundhedsstrategi 2011-2014 for Slagelse Kommune Sundhedsstrategi 2011-2014 for Slagelse Kommune En sundhedsstrategi, der virker En sundhedsstrategi med to spor Slagelse Kommune har en stor udfordring med befolkningens sundhedstilstand. Sundhedsprofil

Læs mere

Version 2.0. Kolding Vi designer livet

Version 2.0. Kolding Vi designer livet version 2.0. Kolding Vi Designer Livet forord Kolding har en vision, der skaber retning for al udvikling og vækst i Kolding. Den hedder Kolding Vi designer livet. Visionen blev vedtaget 1. gang af et enigt

Læs mere

STRATEGI CAMPUS KØGE

STRATEGI CAMPUS KØGE STRATEGI CAMPUS KØGE 2016 2018 Udarbejdet af CAMPUS Køges Projektgruppe - til fordel for CAMPUS Køges elever, studerende, kursister, medarbejdere, partnere og det samfund, vi er en del af. INDIVIDET SKABES

Læs mere

Strategi for internationalt samarbejde 2020

Strategi for internationalt samarbejde 2020 Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 6. junij 2016 Strategi for internationalt samarbejde 2020 Esbjerg Kommune 2016 I Vision 2020 og Vækststrategi 2020 er det et mål, at Esbjerg Kommune bliver mere international.

Læs mere

Uddannelsespolitik Region Midtjylland. Regional Midtjylland Regional udvikling

Uddannelsespolitik Region Midtjylland. Regional Midtjylland Regional udvikling Uddannelsespolitik 2016-2020 Region Midtjylland Regional Midtjylland Regional udvikling Uddannelsespolitik udmøntning af den regionale vækst- og udviklingsstrategi Uddannelsespolitik 2016-2020 Kolofon

Læs mere

Politik for medborgerskab og samspil med frivillige (kort udgave)

Politik for medborgerskab og samspil med frivillige (kort udgave) Politik for medborgerskab og samspil med frivillige (kort udgave) Høringsudgave Medborgerskab og samspil med frivillige Hvordan bringer vi det aktive medborgerskab i spil og styrker samspillet med de frivillige

Læs mere

Udkast til vision for det dansk-tyske samarbejde

Udkast til vision for det dansk-tyske samarbejde Udkast til vision for det dansk-tyske samarbejde 2011-2020 RSD og Slesvig-Holsten som centerregion mellem det østjyske bybånd og Hamborg Øget økonomisk vækst i den dansk-tyske region Styrket integration

Læs mere

Udkast til vision for det dansk tyske samarbejde

Udkast til vision for det dansk tyske samarbejde Udkast til vision for det dansk tyske samarbejde 2011 2020 RSD og Slesvig Holsten som centerregion mellem det østjyske bybånd og Hamborg Øget økonomisk vækst i den dansk tyske region Styrket integration

Læs mere

Det Nationale Turismeforums bidrag til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses strategi for decentral erhvervsfremme.

Det Nationale Turismeforums bidrag til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses strategi for decentral erhvervsfremme. Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse deb@erst.dk 19. august 2019 19/01035-5 theang-dep Det Nationale Turismeforums bidrag til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses strategi for decentral erhvervsfremme. Turisme

Læs mere

G FOR EVENTS I SØNDERBORG FORRETNINGSGRUNDLA

G FOR EVENTS I SØNDERBORG FORRETNINGSGRUNDLA NDLAG U R G S G IN N T E FORR FOR EVENTS I SØNDERBORG Indhold 1. Formål med et forretningsgrundlag for events 2. Politisk og strategisk sammenhæng 3. Formål og mål for arbejdet med event 4. Organisering

Læs mere

Introduktion for byrådet

Introduktion for byrådet Introduktion for byrådet Slagelse, 13. Januar 2014 En vision bliver til En politisk skabende 1-årig proces Grundig analyse af Slagelse Kommunes udfordringer og styrker Slagelse Kommune Vision Et enigt

Læs mere

Overblik over programmet Faglært til vækst UNGE mellem 15 og 30 år er hverken i job eller har en erhvervskompetencegivende

Overblik over programmet Faglært til vækst UNGE mellem 15 og 30 år er hverken i job eller har en erhvervskompetencegivende Overblik over programmet Faglært til vækst Programmet Faglært til vækst er en del af den regionale vækst- og udviklingsstrategi, som regionsrådet og Vækstforum Hovedstaden vedtog i 2015. Visionen for strategien

Læs mere

Strategi for udvikling af turisme og oplevelser i Greve

Strategi for udvikling af turisme og oplevelser i Greve Strategi for udvikling af turisme og oplevelser i Greve 2013-2015 Indledning Med denne strategi for udvikling af turisme og oplevelser formulerer Greve Kommune nu for første gang en vision og et mål for

Læs mere

Hvordan sikrer vi synlig effekt af vore indsatser?

Hvordan sikrer vi synlig effekt af vore indsatser? Hvordan sikrer vi synlig effekt af vore indsatser? Oplæg ved Centerchef for Kultur og Turisme, Idræt og Medborgerskab i Center for Kultur og Turisme, Idræt og Medborgerskab Hvorfor kan idræt, kultur og

Læs mere

Odder Kommunes vision

Odder Kommunes vision Odder Kommunes vision 2014-2018 Dokumentnummer: 727-2014-95229 side 1 Odder Kommune skaber rammerne for det gode liv gennem fællesskab, nærhed og åbenhed I Odder Kommune har borgerne mulighederne for et

Læs mere

Strategi Greve Gymnasium

Strategi Greve Gymnasium Strategi 2016-2021 Greve Gymnasium Strategi 2016-2021 Greve Gymnasium uddanner mennesker, der er rustet til videre studier, karriere og livet i mere bred forstand. Vi sætter læring i centrum og tror på,

Læs mere

UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET

UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET Udvalgspolitik for plan og boligudvalget 2014 Baggrund Denne udvalgspolitik for Plan- og Boligudvalget er skabt i fællesskab af politikere, samarbejdspartnere

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan 2015-2016 Frederikshavn Kommune Grenen 2 Udarbejdet maj 2015. Business Region North Denmark Introduktion...4 Erhvervsudvikling og jobskabelse.6 Turisme 8 Kvalificeret arbejdskraft

Læs mere

SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER

SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER KØBENHAVNS KOMMUNE SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER - ET ERHVERVSVENLIGT KØBENHAVN FORSLAG TIL KØBENHAVNS KOMMUNES ERHVERVS- OG VÆKSTPOLITIK FORORD Københavns Erhvervsråd består af repræsentanter fra

Læs mere

Strategi-plan 2020: På vej mod "Uddannelse i verdensklasse - med hverdagen som grundstof"

Strategi-plan 2020: På vej mod Uddannelse i verdensklasse - med hverdagen som grundstof Strategi-plan 2020: På vej mod "Uddannelse i verdensklasse - med hverdagen som grundstof" Strategi-plan 2020: På vej mod "Uddannelse i verdensklasse - med hverdagen som grundstof" Skolens VISION for 2020

Læs mere

Uddannelses- strategi

Uddannelses- strategi Uddannelsesstrategi 2 I hænderne holder du et vigtigt redskab til at bygge Næstveds fremtid Fremtiden skal bygges med teknologi, med værktøj, med fingerfærdighed og med kloge hoveder. Fremtiden skal bygges

Læs mere

SAMSØ KOMMUNE ERHVERVS- OG BOSÆTNINGSSTRATEGI

SAMSØ KOMMUNE ERHVERVS- OG BOSÆTNINGSSTRATEGI SAMSØ KOMMUNE ERHVERVS- OG BOSÆTNINGSSTRATEGI 2014 2020 FORORD 3 VISION FOR ERHVERVS- OG BOSÆTNINGSSTRATEGIEN 2014-2020 4 MÅL FOR ERHVERVS- OG BOSÆTNINGSSTRATEGIEN 2014 2020 4 PULS ÅRET RUNDT UDFORDRINGER

Læs mere

Fredericia Byråds UDDANNELSESPOLITIK. Foto: IBC. Foto: IBC. Foto: Fredericia Kommune. Foto: Maskinmesterskolen/Dorthe F. Hansen

Fredericia Byråds UDDANNELSESPOLITIK. Foto: IBC. Foto: IBC. Foto: Fredericia Kommune. Foto: Maskinmesterskolen/Dorthe F. Hansen 2017 2021 Fredericia Byråds UDDANNELSESPOLITIK Foto: Fredericia Kommune Foto: Maskinmesterskolen/Dorthe F. Hansen 2 FORORD I 2016 oprettede Fredericia Byråd uddannelsesudvalget med det formål at udvikle

Læs mere

Mulighedernes Danmark

Mulighedernes Danmark Mulighedernes Danmark Stine Lea Jacobi Programchef Realdania 12. oktober 2017 Agenda Hvem er Realdania? Udfordringer og muligheder Tre tilgange til udvikling To nye indsatser Opsamling Realdanias mission

Læs mere

Planstrategi 2015 Den 4. november 2015, Langeskov

Planstrategi 2015 Den 4. november 2015, Langeskov Fællesskab i Kerteminde Kommune Velkommen til Dialogmøde Planstrategi 2015 Den 4. november 2015, Langeskov Aftens program 18.30-19.30 Kommunernes planlægning, ved Jesper Hempler, Formand for Teknik- og

Læs mere

Erhvervsstrategi

Erhvervsstrategi Erhvervsstrategi 2019-2022 Aalborg Erhvervsråd 7. Maj 2018 Erhvervsindsatsen i Aalborg Kommune Aalborg Erhvervsråd Bredt sammensat, Rådgivende for byrådet, Erhvervspuljen, Erhvervsstrategi Aalborg Byråd

Læs mere

Erhvervsstrategi

Erhvervsstrategi Erhvervsstrategi 2019-2022 Vision Lyngby-Taarbæk Kommune har et stærkt erhvervsliv. Iværksættere og smv er går hånd i hånd med et af Danmarks mest innovative videns miljøer - og et af de aller bedste handelsmiljøer.

Læs mere

Udfordringer og muligheder for nordjysk erhvervsliv de kommende år. v/ Lars Erik Jønsson Adm. Direktør, Erhvervshus Nordjylland

Udfordringer og muligheder for nordjysk erhvervsliv de kommende år. v/ Lars Erik Jønsson Adm. Direktør, Erhvervshus Nordjylland Udfordringer og muligheder for nordjysk erhvervsliv de kommende år v/ Lars Erik Jønsson Adm. Direktør, Erhvervshus Nordjylland Specialiseret vejledning til alle nordjyske virksomheder Virksomheder modtager

Læs mere

Handleplanerne skal have indhold og liv gennem et samarbejde med foreninger, institutioner, forvaltninger og andre aktører.

Handleplanerne skal have indhold og liv gennem et samarbejde med foreninger, institutioner, forvaltninger og andre aktører. KØBENHAVNS KOMMUNE NOTAT Kultur- og Fritidspolitik 2011-2015 - Handleplaner Kultur- og Fritidspolitikken er en samling af hele Kultur- og Fritidsudvalgets arbejdsområde. Der er oplagte synergier mellem

Læs mere

DET RIGE HVERDAGSLIV I EN KOMMUNE SOM RÆKKER HÅNDEN UD PLANSTRATEGI 2018

DET RIGE HVERDAGSLIV I EN KOMMUNE SOM RÆKKER HÅNDEN UD PLANSTRATEGI 2018 DET RIGE HVERDAGSLIV I EN KOMMUNE SOM RÆKKER HÅNDEN UD PLANSTRATEGI 2018 GODKENDT AF GULDBORGSUND BYRÅD 21. JUNI 2018 2 INDHOLD FORORD... 4 DET RIGE HVERDAGSLIV... 5 DE 3 STRATEGISKE MÅLSÆTNINGER OG 4

Læs mere

Erhvervspolitik. Ballerup Kommune 2013-2018

Erhvervspolitik. Ballerup Kommune 2013-2018 Erhvervspolitik Ballerup Kommune 2013-2018 Erhvervspolitik 2013-2018 Ballerup Kommune Indhold Forord 3 Ballerup Kommunes erhvervspolitiske vision 4 Fra vision til handling 5 Fokusområde 1 Viden og innovation

Læs mere

Generelle bemærkninger Aarhus Kommune er enig i den overordnede vision om at skabe en attraktiv og bæredygtig vækstregion.

Generelle bemærkninger Aarhus Kommune er enig i den overordnede vision om at skabe en attraktiv og bæredygtig vækstregion. Sendes pr. e-mail: vusmidt@ru.rm.dk Region Midtjylland Regional Udvikling Skottenborg 26 8800 Viborg Side 1 af 5 Vækst- og udviklingsstrategi Aarhus Kommunes høringssvar Aarhus Kommune har modtaget forslag

Læs mere

KV17 12 Dogmer Bedre Næstved

KV17 12 Dogmer Bedre Næstved KV17 12 Dogmer Bedre Næstved Radikale Venstre, Næstved Kommune Det handler om mennesker, 10.10.2017 KV17 12 Dogmer Bedre Næstved Vi i Radikale Venstre i Næstved Kommune mener, at der er brug for nye tilgange

Læs mere

Regional Vækst- & Udviklingsstrategi

Regional Vækst- & Udviklingsstrategi [UDKAST] Regional Vækst- & Udviklingsstrategi 2019-2022 e mål og indsatsområder Region Sjælland Maj 2018 Styrke virksomhedernes konkurrencekraft Virksomhederne skal omstille sig til fremtidens måde at

Læs mere