Godkendt. Biodiversitet. til MFO eller pligtig. bier insekter. Egnet for. bier insekter Harer Hjortevildt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Godkendt. Biodiversitet. til MFO eller pligtig. bier insekter. Egnet for. bier insekter Harer Hjortevildt"

Transkript

1 Art Egenskaber Kvælstof fikserende Biodiversitet Godkendt til MFO eller pligtig Blanding Udsædsmængde Bemærkninger Egner sig i sædskifte med Blodkløver, Trifolium incarnatum (ynder kalkholdige jorde) Frostfølsomheden er moderat og meget afhængig af plantens udviklingstrin og vækst vilkår. Den tåler en del frost, især i blandinger; ved - 10 C skades den. Planten overvintrer ikke, hvis den har været i blomst. Udvikler hurtigt en middeldyb pælerod med en del side- og finrødder, som delvis trænger ind i spalter. Den hurtige rodudvikling kan fastholde en mekanisk løsning af jorden. God til at opbygge humus Blodkløver gror langsomt om efteråret, men den klarer sig bedre end Aleksandrine og Perser kløver på de lettere jorde. Den har en klart bedre vinterfasthed end de andre kløvere og vil så snart foråret kommer gen gro meget hurtigt. Egner sig godt som en blandingspartner til blandinger med henblik på biomasse produktion. Som kvælstof producent er den ikke så god som perser og aleksandrine kløver kg i blanding og udlæg Renbestand kg. Sådybde 0,5 1 Egner sig i italiensk rajgræs og vintervikke (Landsberger). Denne blanding er overvintrende og anvendes før række afgrøder Modtagelig over for knoldbægersvamp Perserkløver, Trifolium resupinatum (ynder kalkholdige jorde) Ved langsom tilvænning tåler den nogen frost. I milde vintre kan sommer udsåninger overvintre. Den har meget stor konkurrenceevne mod ukrudt og blandingspartnere. Roden er en enkelt middeldyb pælerod med relativt få side- og finrødder. Roden er svag og undviger fortætninger. God gennemrodning opnås dog ved tæt bestand. Harer kg Sådybde 1 1,5 God i efterafgrøder sammen med konkurrencestærke arter, f.eks. westerwoldisk eller italiensk rajgræs.

2 Jordkløver (trives på svagt sur til neutral jord. Yder optimalt på lettere jord) Mange sorter, hvoraf et fåtal er afprøvet i Danmark. Sorterne kan have store sortsforskelle i jorddække, højde, skudlængde og overvintring. Tørketolerant og tåler nogen frost. Jordkløver har en middeldyb, enkelt pælerod med en del side- og finrødder. Roden vokser ind i spalter og omspinder jordklumper. Egner sig til undersåninger og som blandingspartner i efterafgrøder, hvor den også kan overvintre. Arten har relativt store frø og tåler et lidt grovere såbed end de fleste andre kløverarter kg kg i ren bestand. I blandinger og udlæg 2-3 kg Sådybde 1 2 Tørke tolerant efter fremspiring Alsike-Kløver Trifolium hybridum Vinterhårdfør. Tåler fugtig jord. Udvikler sig godt på lerede og humusrige jorde.har et kraftigt rodnet der løsner godt. Modvirker erosion. Modstandsdygtig overfor kløverråd. Egner sig til lidt mere fugtige arealer 8 12 kg i udlæg og blanding Sådybde 1 2 God i blanding Alexandrinerkløver, Trifolium alexandrinum Alexandrinerkløver er en 1. årig plante, som bliver cirka 40 høj. Den minder om perserkløver i væksten og danner en god struktur i de øvre jordlag (30 ) Tåler ikke frost og udvintrer ved første frost. Den tåler ikke lave Rt-tal og gror bedst på JB 5 og opefter. Aleksandriner kløver foretrækker jord med god struktur, godt humusindhold og tilstrækkelig fugtighed. Under tørre forhold kan Aleksandriner kløver ikke konkurrere med andre planter. Aleksandriner kløver udvikler sig hurtigt i sensommeren og efteråret hvis det er varmt og fugtigt. Hvis forholdene er gode, producerer Aleksandriner kløver store mængder biomasse, 3 4 tons TS/ha og den fikserer store mængder kvælstof. 20 kg i blanding. Sådybde 1 1,5 Bør anvendes i blandinger med andre efterafgrøder, enten rajgræs arter eller grønrug. Men er også godt i renbestand mellem 2 kornafgrøder(vinter/vår ) Planten har en stor produktion af lignin som er svært nedbrydelig. Glimrende til humus opbygning.

3 Humlesneglebælg, Medicago lupulina (neutrale til kalkholdig jorder) Tåler kulde og kølige voksesteder. De fleste sorter har god tørkeresistens. Vinterfastheden afhænger meget af udsædstidspunkt. Rodnet med enkelte forgreninger med mange finrødder. Harer 5-10 kg i blanding og udlæg. Sådybde 1-2 Sneglebælg har god udvikling som partner i efterafgrøder til foder eller overvintring. Egner sig til undersåning i vårsæd Egner sig som organisk grubber Stenkløver, Melilotus officinalis. Overvintrer med stor sikkerhed. Planten danner i ungdomsstadiet mange blade og skygger effektivt. Stenkløver konkurrerer effektivt med de fleste andre bælgplanter, undtagen lucerne, perserkløver og andre bladrige, lave arter, som f.eks. hvidkløver og sneglebælg. Den forenes godt med rødkløver. Stenkløver har meget kraftige og dybtsøgende rødder. I den vegetative fase danner den mange fine rødder på den opdelte pælerod. Roden gennemvokser hele pløjelaget, trænger gennem spalter og sprænger sig vej gennem jorden, hvor de fine rødderne omspinder jordklumper. Det store rodsystem kan gøre stenkløver besværlig, hvis den skal afbrydes i vækst. Er planterødderne ikke overskåret tilstrækkeligt dybt om efteråret, vil der komme genvækst året efter. De kraftige rødder nedbrydes relativt langsomt. Harer 18 kg i renbestand. Sådybde 1-2 Fungere god i blandinger med arter der har et overfladisk rodnet. Glimrende i blanding med græsser, sneglebælg og perser kløver. Vintervikke, Vicia villosa Vintervikke kræver støtteplanter. Arten er ret skygge-tolerant. Planten har en middeldyb pælerod med få side- og finrødder, som gennemvokser hele pløjelaget. Rødderne trænger ind i spalter og omspinder jordklumper. I den varme årstid er roden i stand til at gennemtrænge fortættet jord. Vintervikke har bedre rodnet end fodervikke. Den gror ikke godt på skarpe sandjorde eller meget svære lerjorde. JB 4-6 giver optimal vækst fugle Renbestand 60 kg kg. I rug kg. Sådybde 1-2 Den udsås ofte sammen med vinterrug. Egner sig i blanding med italiensk rajgræs og blodkløver (Landsberger). Den virker antibiotisk og fremmer Bacillus subtilis à og bekæmper Streptomyces

4 Fodervikke, Vicia sativa Er langsom i etableringen, bruger andre afgrøder til at vokse op af og kan fylde rigtigt meget senere i vækstperioden. Planten er rigtigt god til at fiksere kvælstof, og er god til at vokse sammen med andre afgrøder. Vikke kan nedbrydes med en knivrulle eller anden form for mekanisk påvirkning. Vikke kan godt genetablere sig og kan også give tandbaserede maskiner en udfordring, idet afgrøderester slæbes sammen i bunker. Rodsystemet er lidt svagere end vinter vikkes, men er med til at skabe stor biologisk aktivitet i jorden. Den trives på et bredere spektre af jordtyper end vinter vikken. Udvintrer men har ellers samme egenskaber som vintervikke. Der kan forventes 15 hkg/ha i form af rod og afgrøde rester efter en renkultur. fugle Renbestand kg. I blandinger kg. Sådybde 1-2 Bedst i blanding med andre Solsikke Helianthus annuus Planten har et dybdesøgende rodnet. I efterafgrøder kan den indgå i blandinger der etableres til hen mod slutningen af august, hvor den stadig kan give god grønmasse. Den bidrage til at give grønmassen struktur ved nedmuldning. God overflade dækning. Stængler skal knuses efter afmodning. fugle Udsædsmængden i blanding kg/ha. Renbestand kg. Sådybde 4-6 Bedst i blandinger hvis efterafgrøde Stor grønmasse og bidrager til struktur Oliehør Linum Oliehør har en hovedrod med en del siderødder. Hør foretrækker en lettere jord og trives ikke i kolde, våde jorde. Generelt vokser den langsomt, hvis jordtemperaturen er lav, og derfor kan det ikke betale sig at så den tidligt. Den er længe om at komme i blomst og kræver en varm periode for at udvikle blomster og frø. Sået midt i juli vil den kunne nå at blomstre fra midt i september og til frosten kommer. Den vokser bedst i jorde med en ph på 6 8. Oliehør konkurrerer dårligt med ukrudt, og derfor er det bedst at anvende den som en del af en grøn gødningsblanding. fugle vildt I Blanding 30 kg. Sådybde 1-2. God støtte plante. Egner sig kun til blandinger, da den er lysåben. Den ikke i slægt med andre kulturplanter vi dyrker.

5 En blanding af oliehør, boghvede og havre kan udsås i maj og vil danne en god vegetation for fasaner og agerhøns at færdes i, og den vil danne en planteskærm, som kyllingerne kan gemme sig under for rovfugle. Både blade og frø er god føde, og blomsterne tiltrækker, som er vigtig føde for især agerhøns. Honningurt, Phacelia escul Kræver omhyggelig etablering. Honningurten har en kraftig pælerod med en del side rødder. Særlig i løs jord fordeler roden sig godt. Dens evne til at oplukke fortættet jord er begrænset. Honningurt trives på de fleste jorde. Den udvikler sig godt på lettere jord, og med tilstrækkelig løsning også på sværere jorde. Honningurt tåler let frost, men dør ved 6. En tæt bestand, evt. i overvintrende arter, kan den holde sig i live hen mod december. Honningurt forbedrer densiteten i efterafgrødeblandinger og bliver let ødelagt med en knivrulle. De døde stængler bliver hurtigt sorte, det er en fordel om foråret, idet en sort overflade bliver hurtigere varm af solens stråler end en grå. Hvis der er kvælstof til rådighed i jorden, eller hvis den samdyrkes med kvælstoffikserende planter, så vokser honningurt enormt hurtigt og udvikler masser af biomasse. I sene stadier forvedes planten. De træagtige stængler er dog skøre, og kan let indarbejdes. De tørre stængler giver god struktur til en grønmasse under omsætningen i jorden. I Tyskland finder den bl.a. anvendelse som undersåning i rækkeafgrøder roer, majs og grønsager, hvor den beskytter mod erosion. Velegnet som efterafgrøde, og den bør indgå med større eller mindre andel i alle korterevarende efterafgrøder. Ved henfald eller nedfrysning giver den plads for andre arter i blandingen. Honningurt tåler udsåning til slutningen af august fugle vildt I ren bestand kg. I blanding 6-10 kg/ha Sådybde 0,5 1,5 Egner sig glimrende til blanding men blanding må ikke bestå af mere end 25 pct honningurt da den ellers bliver for dominerende. Honningurt kan frigøre jordprofilens kalium, sædskifteneutral og roenematode-neutral. Honningurt fremmer mykorrhiza og herved også tilgængeligheden af fosfor for den efterfølgende kultur.

6 Boghvede, Fagopyrum esculentum Boghvede trives på lette, sandede og næringsfattige jorder. Den kan også udvikle sig godt på mose-, hede- og marskjord. Den tåler sur jord og mistrives på svære kalkholdige jorde. Den danner en stor grønmasse i løbet af 6 8 uger. Den har lang blomstringstid, hvorunder den gradvis forvedes. Dette giver den evner som støtteplante.. Boghvede har kun få slægtninge blandt almindelige afgrøder. Den kan derfor indgå i de fleste sædskifter. Planten omsættes hurtigt, hvis den ikke har nået blomstring. Boghvede er en god konkurrent til det bredbladede ukrudt. Kommer hurtigt i blomst om efteråret og fortsætter blomstringen lige indtil den første frost kommer. Tåler ikke frost. Slås ned inden frømodning fugle vildt I blanding kg. Ren bestand 90 kg. Så dybde 2 Boghvede er velegnet i blandingsafgrøder som dæk- eller støtteplante. I efterafgrøder kan planten deltage i blandinger med udsåning senest i midten af august allellopatisk effekt. Boghvede udskiller et rodsekret som muliggør fosforoptagelse fra det humusbundne fosfor. Olieræddike, Raphanus sativus var. oleiformis Billig efterafgrøde. Den stiller ikke særlige krav til jordbund. Udviklingen er hurtig, og den danner et bladrigt dække, som før blomstring konkurrerer godt mod ukrudt. Planten overvintrer normalt ikke i Danmark. Roden er en mere eller mindre opsvulmet hovedrod. Særlig sorter af olieræddike har en middeldyb pælerod med mange side- og finrødder. Rodsystemet er særligt aktivt i vegetativ fase. Ræddikens udviklingshastighed kan stort set måle sig med sennep. Den syner imidlertid ikke af så meget på jordoverfladen. Ræddiken danner derimod mere rodmasse. Desuden holder ræddiken sig længere i den vegetative fase med stor aktivitet i rodsystemet. Sorter med god rodformåen bør i de fleste tilfælde foretrækkes frem for gul sennep. Tåler udsåning til omkring 1. september. En god rodudvikling kræver dog 8 10 ugers vækst, hvorfor tidligere såning er en fordel. Den kræver der er lidt kvælstof tilrådighed hvis den skal blive vellykket. Snegle kan være en I renbestand kg. I blandinger 4 kg/ha. Sådybde 3-5 Egner sig til kvælstoffikserende arter samt sorthavre Flere sorter er nematode bekæmpende. (roe og kartoffel nematoder) Sørg for at vælge den rigtige sort. Undgå olieræddike i korsblomstrende sædskifter grundet opformering af kålbrok. Vælg sorter med sen udvikling. Når planten går i blomst bliver

7 udfordring efter etablering. Planten skal nedmuldes før blomstring eller have lov til at nedfryse. den lysåben og rodudviklingen stopper Gul Sennep, Sinapsis alba Den kan etableres helt hen til omkring 1. september. Gul sennep er den mest anvendte efterafgrøde i verden, den er let at etablere, dækker hurtigt jordoverfladen under gode vækstforhold. Er dog meget påvirkelig af dårlige vækstforhold, (mangel på vand, mangel på kvælstof og høje jordtemperaturer). Enårig, opret, bladrig og behåret plante, som bliver høj. Stiller ikke specielle krav til jordbund. Følsom for frost, især i ungdomsstadiet. Dør ved tidlig nattefrost. Ved tidlige eller sene såninger under kortdagsforhold danner den stor grønmasse inden blomstring. Midt på sommeren under langdagsforhold gennemfører den sin udvikling i løbet af uger. I denne periode går den i blomst efter 4 5 uger og danner ringe grønmasse. Tørke fremmer blomstringen. I denne livsfase forvedes planten hurtigt og danner ringe rodmasse. Vegetationen lysner kraftigt under blomstring. Rodsystemet er overfladisk og består af en kraftig hovedrod med god sætning af side- og finrødder. Anvendes som hurtigt men kortvarigt jorddække. Biomassen bliver hurtigt fiberrig, dermed langsom nedbrydelig. Under nedbrydningsprocessen kan kvælstoftabet være højt ved høje temperaturer. Alternativer til sennep som sent sået jorddække er ræddike, westerwoldisk rajgræs, vinterrybs, havre og grønrug. fugle vildt Ren bestand 8-10 kg/ha 3-4 kg/ i Blanding. Så dybde 2-3 Egner sig til kvælstoffikserende arter samt sorthavre Egner sig ikke som efterafgrøde i et korsblomstrende sædskifte, grundet opformering af kålbrok. Har sanerende effekt over for roenematoden. Vælg sorter med sen udvikling. Når planten går i blomst bliver den lysåben og rodudviklingen stopper

8 Bibernelle, Sanguisorba minor Flerårig og ud vintre ikke. Vokser på de fleste jorder. Gerne højt Rt. Udvikler et bladrigt, lavt jorddække med moderat konkurrence til ukrudt. Giver et godt dække, når den er etableret. Lysner ikke under blomstring. Kraftigt rodsystem med mange side rødder. Planten kan bruges i undersåninger og som bunddække. Er ikke afprøvet for alvor i DK fugle kg afhængigt om den etableres i ren bestand eller blanding. I udlæg 10 kg Sand/Sort Havre Avena Strigosa LUXORIAL eller Pratex Denne havre udvintrer. Den stiller ikke specielle krav til jordbund men egner sig glimrende til sandjorde. Den modvirker jorderosion og er meget hurtigt voksende. Den holder godt på opsamlet kvælstof. Har et øverligt meget forgrenet kraftigt rodnet der løsner godt. Rodnettet går ned i 80 dybde.egner sig glimrende som efterafgrøde før special afgrøder. Den producerer store mængder biomasse. Efter vækststadie 39 bliver afgrøden meget fiberrig og strået bliver svært nedbrydeligt. Afgrøden er god til at samle kvælstof, men den forbruger også en del kvælstof under nedbrydningen, Hvilket kan medføre kvælstofmangel i den efterfølgende afgrøde. Det anbefales derfor at etablerer kvælstoffikserende planter som vikke, ærter eller lupiner sammen med havren. I blanding kg. Nematode reduktion kg. Erosion 50 kg Skal helst bruges i blandinger med N- fikserende arter hvis sædskiftet tillader det og den ikke bruges som nematode reducerende afgrøde modstandsdygtig overfor kronrust samt resistent overfor nematoder såsom Pratylenchus penetrans, trichodorides. Havre Avena Billig efterafgrøde, let at etablere og god som efterårs og vinter efterafgrøde. Skal ikke sås for tidligt, så producerer den for lidt biomasse. Den opformerer også svampesygdomme samt lus der kan være virusinficeret. Normalt vil vårhavre dø henover vinteren, den tåler ikke meget barfrost, men i enkelte sæsoner overlever havren. 100 kg/ha Bedst i blandinger med mange arter for at undgå opformering af skadevoldere

9 Fodermarvkål Brassica oleracea L. var. medullosa En god efterafgrøde der gror på alle typer af jord. Producerer en stor biomasse, og dens rødder giver den øverlige del af jordprofilen en god struktur. Den har en god tørkeresistens, og agersnegle bryder sig ikke om afgrøden. Egner sig mest til at være i efterafgrødeblandinger. Harer 6-8 kg/ha Så dybde 1-2 Egner sig til kvælstoffikserende arter samt sorthavre Egner sig ikke til korsblomstrende sædskifter Populations Rug Hybrid rug Secale cereale Meget aggressiv vækst, med god rodstruktur. Udvikler ikke stor biomasse om efteråret, begynder derimod tidligt om foråret og eksplosiv i væksten der. Meget sensitiv overfor agersnegle om efteråret, kan opformere virusinficerede lus om efteråret. Egner sig godt til at så kvælstoffikserende afgrøder eller majs direkte, kan nedvisnes eller tromles ned med knivrulle. C/N forholdet i efterafgrøden er højt, så der er en risiko for tidlig kvælstof mangel. Skal rug alene anvendes som efterafgrøde om efteråret, så anbefales det at blande den med vikke eller ærter kg kg i blandinger Bedst i blanding med N- fikserende arter Triticale Triticosecale Samme evner som rug, men mindre aggressiv vækst og mere modtagelig for svampesygdomme og skadedyr. Hvis triticale anvendes som efterafgrøde, så bør den sås om efteråret og overvintre og først nedmuldes om foråret. Vær obs. på gulrust opformering nej kg kg i blandinger Bedst i blanding med N- fikserende arter Foderært Pisum sativum Som kvælstoffikserende efterafgrøde kan den bruges overalt. Alene vil foderærten om efteråret kunne producere store mængder biomasse. Foderærter er gode blandingspartnere i alle efterafgrødeblandinger. Der bliver både opsamlet og produceret kvælstof. Billig efterafgrøde. Fuglevildt kg i ren bestand Få oplyst TKV til beregning af udsædsmængde. God i blandinger

10 Rajgræs Lolium perenne westerwoldisk rajgræs Italiensk Rajgræs Der findes flere typer af rajgræs og Westerwoldisk rajgræs er den svages voksende. Skal etableres tidligt, gror langsomt i starten. Er bedst som undersået afgrøde om foråret. Når afgrøden får fat og de rette mængder vand og næringsstoffer er til rådighed så kan væksten blive eksplosiv. Om efteråret udvikler afgrøden sig kraftigt og den er god til at opsamle kvælstof i hele rodzonen. Rajgræs kan gro som undersået i majs, men kan være svær at kontrollere både mekanisk og kemisk kg. Mængden reguleres ned hvis rajgræs anvendes i blandinger kg i udlæg Bruges i Landsberger blanding Italiensk rajgræs kan udvikle sig til et udfordrende ukrudts problem hvis man ikke er i stand til at få den bekæmpet ordentligt. Det er vigtigt at græsserne ikke når at gå i frø (øko) Kan anvendes som organisk grubning Blå lupin Lupinus perennis Stor pælerod med gode forgreninger som gør at roden løsner dybt. Rives godt på lette jordtyper og dårligst på lerede kalkholdige jorde. Der findes 2 typer, sød og bitter. Sød har næsten ingen bitterstoffer, derfor kalder vi den sød. Pas på, duerne elsker den, hvis de opdager det, kan de rydde en mark lige efter såning. Hvis du udsår den bitre version, så holder duerne sig væk. Tidlig til middeltidlig blomstring. Lupinen har en meget lav plantehøjde, egner sig som undersået efter/mellemafgrøde. Egner sig dårligt til ren bestand da den er meget lysåben og ukrudt herved får magten. Fuglevildt Insekter Bier Ren bestand kg kg i blanding. Sådybde 2-5 God i blandinger med sandhavre, blodkløver, vikke og andre arter der har stor biomasse produktion Seradel Ornithopus sativus En etårig plante som er gået i glemmebogen. Tidligere var seradel en meget brugt foder- og gødningsplante som også tilbyder vildtet et stort proteinindhold om efteråret. Stor pælerod med mange kraftige side rødder. Løsner godt. Tidligt blomstrende. Højt udbytte, meget frostsikker. Selv ved lave temperaturer har den en enorm vækst God på dybe sandjorde, tørke tolerant. Ekstremt tolerant for angreb af bladlus. Effektivt kvælstof opsamler. Fuglevildt Insekter Bier kg/ha i andre arter. Ren bestand kg. Udlæg 20 kg Sådybde 2 3 Egner sig glimrende til blandinger Kan undersås i vårsæd på lette jorde

11 Esparsette Onobrychis viciifolia Esparsette er en flerårig urt med en opret vækst. Blomsterne er meget rige på nektar. Blomstringen sker i maj-juni, og blomsterne er samlet i ende stillede, tætte klaser. Frugterne er små bælge, der kun rummer ét frø hver. Planten er meget proteinrig og trives glimrende på kalkholdig jord. Rodnettet består af en dybtgående pælerod og kraftige, vidt udbredte siderødder. Nyere undersøgelser viser, at Esparsette sammen med andre kvælstofsamlende arter er afgørende for ophobning af kulstof og kvælstof i jorden. Insekter Bier Udsædsmængde i egen bestand ca. 200 kg/ha. udlæg 100 kg Som blandings-partner kg/ha. Sådybde 1-2 Har i begyndelsen en svag vækst og lykkes derfor ikke godt blandinger med arter som er meget dominerende Egner sig til organisk grubning Hestebønne Vicea faba Kraftig pælerod med mange side rødder. Rodnettet har en omfattende volume og går ned i s dybde. Heste trives bedst på lerjord eller sandblandede lerjorde. Overvintre ikke og unge planter skades ved 3 graders frost. Ved tidlig såning kan den forvedes og bruges som strukturforbedring. Proteinrig Insekter Bier Udsædsmængde i ren bestand ca kg/ha. Som blandings-partner kg/ha. Sådybde 3-5 God i blanding med havre og solsikke. Løsner og dræner jorden godt Farvevajd Isatis tinctoria Farvevajd har dyb rodvækst, omkring 250 på lerjord. Planten blev dyrket i gamle dage, idet den blev anvendt til at fremstille farve. Planten er 2-årig og derfor er den meget egnet til undersåning i vårsæd og væksten er ikke voldsom før hen i det tidlige efterår. Egner sig glimrende til at løsne i dybden. Giver en gød grønmasse. Insekter Bier Udsædsmængde 5-8 kg i udlæg. Sådybde 1-2 Kan undersåes i vårsæd. Egner sig ikke til sædskifte med korsblomst Cikorie Cichorium intybus Dyb rodvækst, 250 på lerjord. Egner sig glimrende til undersåning i vårsæd hvor jorden er sammenkørt. Den er formidabel til at løsne jorden. Den overvintre. Der kan være med gengroning og egner sig derfor i mindre grad til økologiske bedrifter. Har før været anvendt til produktion af kaffe erstatning og i Holland drives der på rødderne (julesalat) Insekter Udsædsmængde 8 kg. I udlæg 5 kg Sådybde 1-3 Kan undersåes i vårsæd.

12 Byg Hordeum vulgare Byg har rodvækst i dybde og forgrener sig godt i jordlaget. God til at lave biomasse hvis man ikke sparer på udsæd. ja Udsæd i ren bestand kg. Sådybde 2,5-3 Egner sig glimrende i Honningurt. Og kan herved godkendes som MFO Vær dog opmærksom på at der kan opformeres lus samt rust

Beskrivelse af komponenter i efterafgrødeblandinger

Beskrivelse af komponenter i efterafgrødeblandinger af komponenter i efterafgrødeblandinger Alexandrinerkløver Boghvede Fodervikke Foderært Gul sennep Honningurt Lupin Olieræddike Radise - DeepTill Sandhavre NB. Plantearternes beskrivelser er set ud fra

Læs mere

B1: Fantastiske efterafgrøder og kåring af årets efterafgrødefrontløber

B1: Fantastiske efterafgrøder og kåring af årets efterafgrødefrontløber B1: Fantastiske efterafgrøder og kåring af årets efterafgrødefrontløber Projektets formål: At få økologiske landmænd til at udnytte efterafgrøders potentiale maksimalt for at få: * en bedre økonomi i økologisk

Læs mere

Efterafgrøder (økologi)

Efterafgrøder (økologi) Side 1 af 6 Efterafgrøder (økologi) Efterafgrøder er en fællesbetegnelse for afgrøder, som dyrkes efter en hovedafgrøde. Efterafgrøder kan sås som udlæg i hovedafgrøden eller efter høst. Efterafgrøder

Læs mere

Efterafgrøder. Hvilke skal jeg vælge?

Efterafgrøder. Hvilke skal jeg vælge? Efterafgrøder Hvilke skal jeg vælge? Efterafgrøder, hvilke skal jeg vælge? Forfattere: Konsulent Hans Spelling Østergaard, Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret og professor Kristian Thorup-Kristensen,

Læs mere

Efterafgroeder.qxd 28/06/04 9:49 Side 1 EFTERAFGRØDER GRØNGØDNING

Efterafgroeder.qxd 28/06/04 9:49 Side 1 EFTERAFGRØDER GRØNGØDNING Efterafgroeder.qxd 28/06/04 9:49 Side 1 EFTERAFGRØDER GRØNGØDNING Efterafgroeder.qxd 28/06/04 9:49 Side 2 Efterafgrøder Hvorfor? Fordi veletablerede efterafgrøder er i stand til at optage overskydende

Læs mere

Vildtafgrøder Mangfoldighed i naturen

Vildtafgrøder Mangfoldighed i naturen Vildtafgrøder Mangfoldighed i naturen Vildtafgrøder Mangfoldighed i naturen NYHEDER 3 FUGLEVILDT 4 FUGLEVILDT OG BIER 5 MARK- OG HJORTEVILDT 6 OVERSIGT OVER RENE ARTER 7 Udarbejdet i samarbejde med Danmarks

Læs mere

Forskellige typer af grøngødning og efterafgrøder. og optimering af eftervirkningen

Forskellige typer af grøngødning og efterafgrøder. og optimering af eftervirkningen Forskellige typer af grøngødning og efterafgrøder og optimering af eftervirkningen Grøngødning alt for mange valgmuligheder Mindst 40 arter at vælge imellem Renbestand eller blandinger I det her indlæg

Læs mere

Efterafgrøder - praktiske erfaringer

Efterafgrøder - praktiske erfaringer Efterafgrøder - praktiske erfaringer v. Eva Tine Engelbreth Planteavslkonsulent Heden og Fjorden Emner Praktiske erfaringer med efter- og mellemafgrøder Hvilke efterafgrøder skal der vælges og hvor Hvordan

Læs mere

Økologisk dyrkning af efterafgrøder og grøngødning Foulum, 1. juli 2014

Økologisk dyrkning af efterafgrøder og grøngødning Foulum, 1. juli 2014 Økologisk dyrkning af efterafgrøder og grøngødning Foulum, 1. juli 2014 Producentsammenslutningen Det Økologiske Akademi Margrethe Askegaard VFL Økologi mga@vfl.dk Program: 1. Fordele og ulemper 2. Regler

Læs mere

Efterafgrøder i praksis

Efterafgrøder i praksis Efterafgrøder i praksis Sådan anvender du efterafgrøder på lerjord Chefrådgiver Erik Sandal LMO Hvor marken bølged nys som guld med aks og vipper bolde, der ser man nu kun sorten muld og stubbene de golde

Læs mere

Agrinord 17/3 2015 Darran Andrew Thomsen cand. agro Økologi i SEGES ØKO- EFTERAFGRØDER FORSØG OG PRAKTISK

Agrinord 17/3 2015 Darran Andrew Thomsen cand. agro Økologi i SEGES ØKO- EFTERAFGRØDER FORSØG OG PRAKTISK Agrinord 17/3 2015 Darran Andrew Thomsen cand. agro Økologi i SEGES ØKO- EFTERAFGRØDER FORSØG OG PRAKTISK PROGRAM Det arbejder jeg/vi med i SEGES? Hvad kan efterafgrøder? Såtidsforsøg efterafgrøder Eftervirkning

Læs mere

Bornholms Landbrug. Velkommen til Bornholms Landbrugs planteavlsmøde

Bornholms Landbrug. Velkommen til Bornholms Landbrugs planteavlsmøde Velkommen til Bornholms Landbrugs planteavlsmøde Program Nyheder i Fællesskema 2018 Ukrudt Torben Videbæk Ole Harild Svampe- skadedyrsbekæmpelse Carsten Mouritsen Blomsterstriber Kaffe Klaus Pedersen Platformen

Læs mere

Efterafgrøder - virkning og anvendelse

Efterafgrøder - virkning og anvendelse Efterafgrøder - virkning og anvendelse Rodvækst og N optagelse Eftervirkning Arter Placering i sædskifte Roddybde (meter) Rodudvikling hos efterafgrøder 0 0.2 0.4 0.6 Rug Havre Rajgræs Ræddike Raps Honningurt

Læs mere

Efterafgrøder ven eller fjende? Martin Søndergaard Kudsk Planteavlskonsulent Agrovi

Efterafgrøder ven eller fjende? Martin Søndergaard Kudsk Planteavlskonsulent Agrovi Efterafgrøder ven eller fjende? Martin Søndergaard Kudsk Planteavlskonsulent Agrovi Efterafgrøder er fremtiden! Men i hvilken form? Hvordan skal snitfladen være mellem de to hovedgrupper? De helt frivillige

Læs mere

Hellere forebygge, end helbrede!

Hellere forebygge, end helbrede! Hellere forebygge, end helbrede! Om at sikre grundlaget for succes med reduceret jordbearbejdning Påstande: Reduceret jordbearbejdning medfører. Mere græsukrudt Mere fusarium Mere DTR og svampe generelt

Læs mere

Efterafgrøder - virkning og anvendelse

Efterafgrøder - virkning og anvendelse Efterafgrøder - virkning og anvendelse Rodvækst og N optagelse Eftervirkning Arter Placering i sædskifte 1 Rodudvikling hos efterafgrøder 0 Roddybde (meter) 0.2 0.4 0.6 0.8 1 Rug Havre Rajgræs Ræddike

Læs mere

Efterafgrøder strategier

Efterafgrøder strategier PowerPoint foredragene fra kurset den 29. februar kan lastes ned på forsøksringene i Vestfold sine nettsider. Foredragene kan brukes videre om du innhenter tillatelse fra forfatterne. Kontakt kari.bysveen@lfr.no

Læs mere

Efterafgrøder og afgrøders rodvækst. Kristian Thorup-Kristensen Institut for Plante og Miljøvidenskab Københavns Universitet

Efterafgrøder og afgrøders rodvækst. Kristian Thorup-Kristensen Institut for Plante og Miljøvidenskab Københavns Universitet Efterafgrøder og afgrøders rodvækst Kristian Thorup-Kristensen Institut for Plante og Miljøvidenskab Københavns Universitet Efterafgrøder og rodvækst? N udvasker ikke bare N vasker gradvis ned igennem

Læs mere

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 31

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 31 Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 31 Vi må snyde os til høst indimellem regnbygerne. Raps er klar til høst de fleste steder og mange er nu også i gang. Den sidste hvede og vårbyg

Læs mere

Jagt, vildt og natur FRØ 2016

Jagt, vildt og natur FRØ 2016 Jagt, vildt og natur FRØ 2016 Indholdsfortegnelse: SKOVDYRKERNES Favorit Indholdsfortegnelse & Handelsbetingelser Side 2 Skovdyrkernes favorit Side 3 Skovdyrkernes forrygende frøblandinger Side 4 Engblanding

Læs mere

HiBird Vildtafgrøder

HiBird Vildtafgrøder HiBird Vildtafgrøder 2 LG HiBird Vildtafgrøder LG HiBird Vildtafgrøder - for en øget biodiversitet i det åbne land Vildtafgrøder er en oplagt mulighed for at forbedre levevilkårene for vildtet i det åbne

Læs mere

Producentsammenslutningen Det Økologiske Akademi. Dyrkning af korn til foder og konsum og frøgræs

Producentsammenslutningen Det Økologiske Akademi. Dyrkning af korn til foder og konsum og frøgræs Producentsammenslutningen Det Økologiske Akademi Dyrkning af korn til foder og konsum og frøgræs Korn til foder og konsum Havre Vårbyg Vårhvede Vårtriticale Rug Vintertriticale Vinterhvede (Spelt, emmer,

Læs mere

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 30

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 30 Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 30 Høsten er så småt i gang. Vinterbyg er de fleste steder færdighøstet og vinterraps og græsfrø er netop i gang. Vinterbyg skuffer med små kerner

Læs mere

Relevante afgrøder i økologisk produktion Økologikonsulent Lars Egelund Olsen

Relevante afgrøder i økologisk produktion Økologikonsulent Lars Egelund Olsen Producentsammenslutningen Det Økologiske Akademi Relevante afgrøder i økologisk produktion Økologikonsulent Lars Egelund Olsen Hvordan adskiller afgrødevalget hos økologer sig fra det konventionelle? 2...

Læs mere

Efterafgrøder i Danmark. Efterafgrøder i Danmark. Kan en efterafgrøde fange 100 kg N/ha? 2008-09-30. Vandmiljøplaner

Efterafgrøder i Danmark. Efterafgrøder i Danmark. Kan en efterafgrøde fange 100 kg N/ha? 2008-09-30. Vandmiljøplaner Kan en efterafgrøde fange 1 kg N/ha? Arter N tilgængelighed Eftervirkning Kristian Thorup-Kristensen DJF Århus Universitet September 28 Efterafgrøder i Danmark Vandmiljøplaner 8 til 14% af kornareal rug,

Læs mere

Efterafgrøder og grøngødning - Hvordan udnytter vibedst o m s æ tningen af det organiske kvælstof?

Efterafgrøder og grøngødning - Hvordan udnytter vibedst o m s æ tningen af det organiske kvælstof? Efterafgrøder og grøngødning - Hvordan udnytter vibedst o m s æ tningen af det organiske kvælstof? Indlæg ved Planteavls-efterårskonferencen 21 2 oktober 21 Lektor Lars Stoumann Jensen Laboratoriet for

Læs mere

dlg vækstforum 2013 Efterafgrøder Chikane eller muligheder Ole Grønbæk

dlg vækstforum 2013 Efterafgrøder Chikane eller muligheder Ole Grønbæk dlg vækstforum 2013 Efterafgrøder Chikane eller muligheder Ole Grønbæk Efterafgrøder - Mellemafgøder Grøngødning HVORFOR? Spar kvælstof og penge Højere udbytte Mindre udvaskning af kvælstof, svovl, kalium

Læs mere

EFTERAFGRØDER SORTIMENT 2019

EFTERAFGRØDER SORTIMENT 2019 EFTERAFGRØDER SORTIMENT 2019 Forord Lovgivningen indenfor efterafgrøder er gennem de senere år løbende blevet udbygget. På de følgende sider gives en kort beskrivelse af reglerne på området samt konkrete

Læs mere

Vejledning til bekæmpelse af rodgallenematoder og rodsårsnematoder i økologiske gulerødder

Vejledning til bekæmpelse af rodgallenematoder og rodsårsnematoder i økologiske gulerødder Vejledning til bekæmpelse af rodgallenematoder og rodsårsnematoder i økologiske gulerødder Nematoder er af stor betydning for økosystemet i jorden. Nematoder skal således være der, og vi hverken ønsker

Læs mere

Efterafgrøder eller chikaneafgrøder?

Efterafgrøder eller chikaneafgrøder? Efterafgrøder eller chikaneafgrøder? I dag ses efterafgrøder oftest som en chikane frem for et værktøj, der kan forbedre jordfrugtbarheden markant, hvis de køres ind i produktionsplanlægningen. På bedrifter

Læs mere

Frø til vildtpleje, dækafgrøder og bier

Frø til vildtpleje, dækafgrøder og bier Frø til vildtpleje, dækafgrøder og bier Vildtpleje Vildtpleje i form af udsåning af fodermarker er meget anvendt blandt jægere og landmænd. Vildtafgrøderne har bl.a. følgende formål: fødegrundlag læ for

Læs mere

GØR DIN MARK KLIMAROBUST MM AF HENNING HERVIK

GØR DIN MARK KLIMAROBUST MM AF HENNING HERVIK GØR DIN MARK KLIMAROBUST MM AF HENNING HERVIK Problemstillinger Udfordringer For megen nedbør kan vi ikke gøre meget ved Jordpakning ændre adfærd Næringsstofbalance mere kulstof og grøngødning Mange overkørsler

Læs mere

Efterafgrøder en vigtig del af løsningen! Efterafgrøder og deres betydning

Efterafgrøder en vigtig del af løsningen! Efterafgrøder og deres betydning Efterafgrøder en vigtig del af løsningen! Efterafgrøder og deres betydning - 2.11.2016 Den 4. september 2016 Efterafgrøder og deres betydning - 2.11.2016 Den 27. september 2016 Efterafgrøder og deres betydning

Læs mere

Kan vi med hjälp av bättre rotutveckling, en varierad växtföljd och användning av fånggrödor bevara mullhalt och ekosystemtjänster i

Kan vi med hjälp av bättre rotutveckling, en varierad växtföljd och användning av fånggrödor bevara mullhalt och ekosystemtjänster i Kan vi med hjälp av bättre rotutveckling, en varierad växtföljd och användning av fånggrödor bevara mullhalt och ekosystemtjänster i spannmålsdominerade odlingssystem Organisk stof i kornsædskifter Lange

Læs mere

Efterafgrøder. Lovgivning. Hvor og hvornår. Arter af efterafgrøder

Efterafgrøder. Lovgivning. Hvor og hvornår. Arter af efterafgrøder Side 1 af 6 Efterafgrøder Ved efterafgrøder forstås her afgrøder, der dyrkes med henblik på nedmuldning i jorden. Efterafgrøderne dyrkes primært for at reducere tab af specielt kvælstof, svovl og på sandjord

Læs mere

Undervisningsmarken. Højbakkegård. Markplan 2018

Undervisningsmarken. Højbakkegård. Markplan 2018 Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet PlanteFaciliteter & Værksteder Undervisningsmarken Højbakkegård Markplan 2018 GRØN FORVALTNING - KU- Højbakkegård Alle 30-2630 Taastrup - Tlf. 35 28 35 26 - Fax

Læs mere

Hvordan sikres eftablering af efterafgrøder og MFO

Hvordan sikres eftablering af efterafgrøder og MFO Hvordan sikres eftablering af efterafgrøder og MFO Gennemgang af: Regler MFO / Pligtige Kort gennemgang Reduktion - Krav til efterafgrøder Vær obs på hvilke forhold kan være afgørende? Etablering Resultater

Læs mere

Efterafgrøder. Bent Jensen; Flemming Floor; Fin Trosborg

Efterafgrøder. Bent Jensen; Flemming Floor; Fin Trosborg Efterafgrøder Bent Jensen; Flemming Floor; Fin Trosborg Efterafgrøder Typer af efterafgrøder Bent Jensen Muligheder med efterafgrøder Flemming Floor Efterafgrøder som jordforbedring Fin Trosborg 2 Emner:

Læs mere

Økologisk Optimeret Næringstofforsyning

Økologisk Optimeret Næringstofforsyning Økologisk Optimeret Næringstofforsyning Michael Tersbøl, ØkologiRådgivning Danmark NEXT STEP MØDER, Januar 2019 Dette kommer jeg igennem Nyt paradigme for import af gødning på Praktisk eksempel på import

Læs mere

Bivenlige planter til randzonerne her

Bivenlige planter til randzonerne her Bivenlige planter til randzonerne Ifølge bekendtgørelse om randzoner er det tilladt at udså frøblandinger af bivenlige blomstrende planter på op til 3 meter af randzonerne ind mod marken. Det er dog et

Læs mere

Landbruget: Beliggende midt på Sjælland 250 hektar Jordtype JB 6

Landbruget: Beliggende midt på Sjælland 250 hektar Jordtype JB 6 Landbruget: Beliggende midt på Sjælland 250 hektar Jordtype JB 6 (ca. 14% ler, 14 silt, 45% finsand, 27% grovsand) Pløjefrit siden 2000 Direkte såning siden 2011 Rådgiver i pløjefri dyrkning hos Agrovi

Læs mere

Muligheder og udfordringer i efter- og

Muligheder og udfordringer i efter- og Muligheder og udfordringer i efter- og mellemafgrøder Hvordan ses efterog mellemafgrøder i relation til de kommende regler som følge af Grøn Vækst? v/ chefkonsulent Leif Knudsen, Videncentret for Landbrug

Læs mere

Ompløjning af afgræsnings- og kløvergræsmarker. Ukrudtsbekæmpelse Efterafgrøder Principper for valg af afgrøde

Ompløjning af afgræsnings- og kløvergræsmarker. Ukrudtsbekæmpelse Efterafgrøder Principper for valg af afgrøde Et dokument fra Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret www.landscentret.dk Find mere faglig information på www.landscentret.dk/landbrugsinfo Udskrevet 2. april 2008 LandbrugsInfo > Planteavl > Afgrøder

Læs mere

Efterafgrøder. Hvad ved vi? Hvad bør vi arbejde videre med? Planteavlskonsulent Bente Andersen, bea@plantekonsulenten.dk. 40229611

Efterafgrøder. Hvad ved vi? Hvad bør vi arbejde videre med? Planteavlskonsulent Bente Andersen, bea@plantekonsulenten.dk. 40229611 Efterafgrøder. Hvad ved vi? Hvad bør vi arbejde videre med? Planteavlskonsulent Bente Andersen, bea@plantekonsulenten.dk. 40229611 Vi står som på taget af et hus til en anden verden Jordbundens økosystem

Læs mere

Strategi for efterafgrøder v/christian Hansen Sagro Plantedag Billund

Strategi for efterafgrøder v/christian Hansen Sagro Plantedag Billund Strategi for efterafgrøder v/christian Hansen 2017 Sagro Plantedag Billund Efterafgrøder som tema i markplanen Efterafgrøder bidrager til jordens frugtbarhed Typer af efterafgrøder Merudbyttekurven fra

Læs mere

FØJOenyt http://www.foejo.dk/enyt2/enyt/jun05/fosfor.html Page 1 of 3 Juni 2005 nr. 3 Artikler i dette nummer Cikorierødder forbedrer smag og lugt i økologisk svinekød Efterafgrøder har ringe effekt på

Læs mere

Afgrøders rodvækst og Conservation Agriculture

Afgrøders rodvækst og Conservation Agriculture Afgrøders rodvækst og Conservation Agriculture Hvad ved vi, og hvad arbejder vi med Kristian Thorup-Kristensen KU-PLEN Agrovi 27. november 2017 01/12/2017 2 Emner Rødder, efterafgrøder og kvælstof Sædskifte

Læs mere

Frøproduktion af efter- og grøngødningsafgrøder

Frøproduktion af efter- og grøngødningsafgrøder Frøproduktion af efter- og grøngødningsafgrøder Birte Boelt & René Gislum Danmarks JordbrugsForskning Forskningscenter Flakkebjerg Anvendelse af efter- og grøngødningsafgrøder Gennem de seneste 10-15 år

Læs mere

Økologiske Markfrø Efterår 2017

Økologiske Markfrø Efterår 2017 Økologiske Markfrø Efterår 2017 Udsøgte frø blandninger der understøtter det økologiske markbrug, hvor der er fokus på høj kvalitet. Merværdiblanding Standardblanding Rene Græsser Efterafgrøde Sædekorn

Læs mere

1. OLIERÆDDIKE. FOTO: GHITA C. NIELSEN

1. OLIERÆDDIKE. FOTO: GHITA C. NIELSEN DYRKNINGSVEJLEDNING EFTERAFGRØDER Marts 2018 Indhold Indledning Lovgivning Hvor og hvornår Arter af efterafgrøder Jordtype og vinternedbør Sædskifte Såtidspunkt og etablering Blandinger af efterafgrødearter

Læs mere

SIKAVILDTSELSKABET VILDTAGEREN EN DYRKNINGSVEJLEDNING

SIKAVILDTSELSKABET VILDTAGEREN EN DYRKNINGSVEJLEDNING VILDTAGEREN EN DYRKNINGSVEJLEDNING Vildtageren fungerer som ekstra dækning og ekstra fødeudbud for vildtet. Desuden øger den områdets bæreevne, og er sammen med en række andre faktorer med til at sikre

Læs mere

Nr. 8 - uge 32. I denne udgave af GrovfoderNyt kan du læse om: Bedriften lige nu Etablering af kløvergræs. Foto: SEGES

Nr. 8 - uge 32. I denne udgave af GrovfoderNyt kan du læse om: Bedriften lige nu Etablering af kløvergræs. Foto: SEGES Nr. 8 - uge 32 Foto: SEGES I denne udgave af GrovfoderNyt kan du læse om: Bedriften lige nu Etablering af kløvergræs GrovfoderNyt 5. Aug 2019 Bedriften lige nu Af Anders Christiansen (abc@centrovice.dk)

Læs mere

Pløjefri dyrkning af majs. Fagkoordinator Planteavl Christian Hansen

Pløjefri dyrkning af majs. Fagkoordinator Planteavl Christian Hansen Pløjefri dyrkning af majs Fagkoordinator Planteavl Christian Hansen Disposition Fordele ved pløjefri dyrkning på sandjord Udfordringer Hvad viser forsøgene Nøglen til succes Opbygning af jordens frugtbarhed

Læs mere

VILDTBLANDINGER TIL ET HVERT FORMÅL. Gør noget ekstra for naturen og jagten med vildtagre

VILDTBLANDINGER TIL ET HVERT FORMÅL. Gør noget ekstra for naturen og jagten med vildtagre VILDTBLANDINGER TIL ET HVERT FORMÅL Gør noget ekstra for naturen og jagten med vildtagre Indholdsfortegnelse: Indholdsfortegnelse & handelsbetingelser Side 2 Etablering af vildtagre Side 3 Skovdyrkernes

Læs mere

Ukrudtsbekæmpelse i økologisk jordbrug

Ukrudtsbekæmpelse i økologisk jordbrug Ukrudtsbekæmpelse i økologisk jordbrug Ilse A. Rasmussen Afd. for Plantebeskyttelse og Skadedyr Forskningscenter Flakkebjerg Danmarks JordbrugsForskning Frøukrudt Mekanisk ukrudtsbekæmpelse Afgrøde/ ukrudt

Læs mere

AfgrødeNyt nr september Indhold. Aktuelt i marken -1 -

AfgrødeNyt nr september Indhold. Aktuelt i marken -1 - AfgrødeNyt nr. 20 4. september 2013 Indhold Aktuelt i marken På trods af den tørre jord er rapsen de fleste steder spiret pænt frem, men der er marker, hvor fremspiringen afventer lidt mere jordfugt. Disse

Læs mere

Tabel 1. Indhold og bortførsel af fosfor (P) i høstet korn, frø, halm og kartofler. Bortførsel (kg P pr. ha) i tørstof. handelsvare (ton pr.

Tabel 1. Indhold og bortførsel af fosfor (P) i høstet korn, frø, halm og kartofler. Bortførsel (kg P pr. ha) i tørstof. handelsvare (ton pr. Fosfor (P) Økologisk landbrug får fosfor fra mineraler til husdyrene og fra indkøb af husdyrgødning. Udfasning af konventionel husdyrgødning mindsker P-tilførslen til jorden. Der opstår dog ikke P-mangel

Læs mere

Ændringsskema Bekendtgørelse om markfrø

Ændringsskema Bekendtgørelse om markfrø Landbrugs- og Fiskeristyrelsen Planter Den 19. oktober 2017 Sagsnr.: 17-1231-000001 KRBA (Ændring af BEK nr. 1709/2016) Ændringsskema Bekendtgørelse om markfrø Henvisning til eventuel EU-retsakt, der ændrer

Læs mere

Efterafgrøder Billedbog til brug ved kontrol af efterafgrøder 2017

Efterafgrøder Billedbog til brug ved kontrol af efterafgrøder 2017 Efterafgrøder Billedbog til brug ved kontrol af efterafgrøder 2017 Kolofon Efterafgrøder Billedbog til brug ved kontrol af efterafgrøder 2017 Denne vejledning er udarbejdet af Miljø- og Fødevareministeriet

Læs mere

Økologisk blandsæd. Markplan/sædskifte

Økologisk blandsæd. Markplan/sædskifte Side 1 af 5 Økologisk blandsæd Samdyrkning af korn og bælgsæd kan have flere formål: Dyrkning af proteinrigt foder. Dyrkning af bælgsæd med større dyrkningssikkerhed. Fremavl af ærter med mindre risiko

Læs mere

Regler for jordbearbejdning

Regler for jordbearbejdning Regler for jordbearbejdning Juli 2012 vfl.dk Indhold Forbud mod jordbearbejdning forud for forårssåede afgrøder... 2 Stubbearbejdning og pløjetidspunkt... 2 Ukrudtsbekæmpelse... 2 Økologiske bedrifter...

Læs mere

Mobil grøngødning til grønsager og bær

Mobil grøngødning til grønsager og bær Økologisk Inspirationsdag Sorø 15. november 2016 Mobil grøngødning til grønsager og bær Jørn Nygaard Sørensen Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet Baggrund Økologisk husdyrgødning Begrænset mængde

Læs mere

Min vej til No-till og en levende jord: Søren Ilsøe

Min vej til No-till og en levende jord: Søren Ilsøe Min vej til No-till og en levende jord: Søren Ilsøe 5 hours after tillage 24 hours after tillage 80 160 159.7 Cum. CO 2 Loss (g CO 2 m -2 ) 60 40 20 0 59.8 31.7 11.5 4.7 3.4 1.4 MP SS MK YK RM NT

Læs mere

SIKKER RAPSDYRKNING. Hvordan sikrer vi høje udbytter i rapsavlen?

SIKKER RAPSDYRKNING. Hvordan sikrer vi høje udbytter i rapsavlen? SIKKER RAPSDYRKNING Hvordan sikrer vi høje udbytter i rapsavlen? v./ Planteavlskonsulent Emil Busk Andersen Eba@vkst.dk Direkte telefon 5484 0976 Mobil 51150887 Fokus Såtider og udbytte Høst og udbytte

Læs mere

Fosforregulering. Kort nyt om MFO brak og efterafgrøder m.m.

Fosforregulering. Kort nyt om MFO brak og efterafgrøder m.m. Fosforregulering Kort nyt om MFO brak og efterafgrøder m.m. Disposition Fosforregulering Efterafgrøder 2017 Andre nyheder 2018 Jordbearbejdnings regler (skema) Frister for afpudsning af græs og brakarealer

Læs mere

Dyrkningsvejledning Udlæg af græs og kløvergræs til grovfoderproduktion

Dyrkningsvejledning Udlæg af græs og kløvergræs til grovfoderproduktion Dyrkningsvejledning Udlæg af græs og kløvergræs til grovfoderproduktion 02 Produktionsmål Ved udlæg af græs og kløvergræs er målet at etablere en ensartet og tæt bestand af kulturgræsser, som kan bidrage

Læs mere

Økologisk planteproduktion. ved Specialkonsulent Michael Tersbøl Konsulent Inger Bertelsen

Økologisk planteproduktion. ved Specialkonsulent Michael Tersbøl Konsulent Inger Bertelsen Økologisk planteproduktion ved Specialkonsulent Michael Tersbøl Konsulent Inger Bertelsen Økologisk Planteproduktion Proteinafgrøder og blandsæd Grøngødning og efterafgrøder Husdyrgødning til vår- og vintersæd

Læs mere

Sådan styres kvælstofressourcen

Sådan styres kvælstofressourcen Sådan styres kvælstofressourcen - modellering af økologisk sædskifte med EUrotate modellen Kristian Thorup-Kristensen Depatment of Horticulture Faculty of Agricultural Sciences University of Aarhus Plante

Læs mere

GAU-Sund jord Sunde planter.

GAU-Sund jord Sunde planter. GAU-Sund jord Sunde planter. Projektets formål Formålet med projektet er at vise producenter af grønsager på friland, hvordan de kan anvende efterafgrøder og grøngødning til forbedring af jordfrugtbarhed

Læs mere

Hjælpemiddel Konstanter og priser til beregning af landsforsøg Afsnit 11

Hjælpemiddel Konstanter og priser til beregning af landsforsøg Afsnit 11 Hjælpemiddel Konstanter og priser til beregning af landsforsøg Afsnit 11 Nedenfor ses en oversigt over de konstanter og priser der anvendes til de beregninger der foretages af Nordic Field Trial System

Læs mere

Flere kommuner er allerede blevet bivenlige, og vi har vedlagt et eksempel fra Gribskov Kommune til inspiration.

Flere kommuner er allerede blevet bivenlige, og vi har vedlagt et eksempel fra Gribskov Kommune til inspiration. Til: Langeland Kommune Att. Astrid Ejlersen Teknik og Miljøudvalget Fredensvej 2 5900 Rudkøbing Langelands Biavlerforening Maria Lantz Hennetvedvej 21 5900 Rudkøbing Mobil 41596844 Email: marialantz@mail.dk

Læs mere

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 11

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 11 Aktuelt MarkNyt v/hanne Schønning Hornsyld Købmandsgaard A/S Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 11 Trods en lidt kølig weekend i vente, ser det alligevel ud til at vi har en tørvejrsperiode

Læs mere

Kamdyrkning (drill) et økologisk alternativ

Kamdyrkning (drill) et økologisk alternativ Kamdyrkning (drill) et økologisk alternativ Christian Bugge Henriksen (PhD-studerende), e-post: cbh@kvl.dk tlf 35 28 35 29 og Jesper Rasmussen (Lektor), e-post Jesper.Rasmussen@agsci.kvl.dk tlf: 35 28

Læs mere

Sædskiftets indre dynamik i økologiske planteavl

Sædskiftets indre dynamik i økologiske planteavl Ministriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning Sædskiftets indre dynamik i økologiske planteavl Jørgen E. Olesen, Margrethe Askegaard og Ilse A. Rasmussen Sædskiftets formål

Læs mere

Forord. Indholdsfortegnelse

Forord. Indholdsfortegnelse Efterafgrøder Forord I denne folder opsummeres reglerne omkring mellem og efterafgrøder. Fordele og ulemper ved valg af efterafgrøder belyses. Desuden gives forslag til etableringsmetoder, valg af efterafgrøde

Læs mere

Kamme et alternativ til pløjning?

Kamme et alternativ til pløjning? et alternativ til pløjning? Christian Bugge Henriksen og Jesper Rasmussen Institut for Jordbrugsvidenskab, Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole På Landbohøjskolen arbejder vi på at udvikle et jordbearbejdningssystem,

Læs mere

Fra plov til Conversation Agriculture

Fra plov til Conversation Agriculture HVAD ER CONSERVATION AGRICULTURE Fra plov til Conversation Agriculture Internationalt anerkendt Dyrkningssystem der anbefales af FAO til anvendelse i hele verdenen. Formål med CA er at producere på en

Læs mere

ØKOLOGISKE EFTERAFGRØDER

ØKOLOGISKE EFTERAFGRØDER Manual for frivillige ØKOLOGISKE EFTERAFGRØDER "Manual for frivillige økologiske efterafgrøder" er udviklet i projektet Nyt efterafgrødekoncept med økonomisk gevinst, som er støttet af Fonden for økologisk

Læs mere

Danske forskere tester sædskifter

Danske forskere tester sædskifter Danske forskere tester sædskifter Jørgen E. Olesen, Ilse A. Rasmussen og Margrethe Askegaard, Danmarks Jordbrugsforskning Siden 1997 har fire forskellige sædskifter med forskellige andele af korn været

Læs mere

Jordbundsanalyser - hvad gemmer sig bag tallene?

Jordbundsanalyser - hvad gemmer sig bag tallene? Jordbundsanalyser - hvad gemmer sig bag tallene? 2011 vfl.dk Tolkning af jordbundsanalyser Med jordbundsanalyser får du vurderet den vigtigste del af dit produktionsapparat: jorden i dine marker. Resultater

Læs mere

LOVGIVNING GENERELT OM MELLEM- OG EFTERAFGRØDER HVEM SKAL HAVE PLIGTIGE EFTERAFGRØDER? EFTER HVILKE AFGRØDER SKAL DER ETABLERES EFTER- AFGRØDER?

LOVGIVNING GENERELT OM MELLEM- OG EFTERAFGRØDER HVEM SKAL HAVE PLIGTIGE EFTERAFGRØDER? EFTER HVILKE AFGRØDER SKAL DER ETABLERES EFTER- AFGRØDER? 2013 EFTERAFGRØDER FORORD I denne folder opsummeres reglerne omkring mellem- og efterafgrøder. Desuden gives forslag til etableringsmetoder, valg af efterafgrøde samt anbefalede udsædmængder. Reglerne

Læs mere

Nr. 1 - uge 10. I denne udgave af GrovfoderNyt kan du læse om:

Nr. 1 - uge 10. I denne udgave af GrovfoderNyt kan du læse om: Nr. 1 - uge 10 I denne udgave af GrovfoderNyt kan du læse om: Bedriften lige nu Etablering af kløvergræs Gennemsyn af græsmarker Gødskning af græsmarker Majs efter græs GrovfoderNyt 6. Mar 2019 Bedriften

Læs mere

REGULERING AF UKRUDT. Thor Bjørn Kjeldbjerg, Økologikonsulent Agri Nord, planteavl

REGULERING AF UKRUDT. Thor Bjørn Kjeldbjerg, Økologikonsulent Agri Nord, planteavl REGULERING AF UKRUDT Thor Bjørn Kjeldbjerg, Økologikonsulent Agri Nord, planteavl Forebyg at ukrudtet tager overhånd Undgå at ukrudtet spredes fra pletter rundt på markerne ved f.eks. jordbearbejdning

Læs mere

Bier behøver blomster. Asger Søgaard Jørgensen

Bier behøver blomster. Asger Søgaard Jørgensen Bier behøver blomster Asger Søgaard Jørgensen Færre bestøvere, honningbier Færre bestøvere, humlebier, vilde bier Blåbær Færre bestøvere, svirrefluer Danmarks Biavlerforening Flemming Vejsnæs Bigården

Læs mere

LÆRER-VEJLEDNING. Så-vejledning i skolehaven

LÆRER-VEJLEDNING. Så-vejledning i skolehaven Så-vejledning i skolehaven Haver til Mavers vejledning til såning i skolehaven Haver til Mavers så-vejledning er skrevet til eleverne og består af enkeltstående instruktionsark for en række udvalgte afgrøder,

Læs mere

-udsåning af meter bi- og sommerfuglevenlig blomsterblanding samt uddeling af 4000 frøposer.

-udsåning af meter bi- og sommerfuglevenlig blomsterblanding samt uddeling af 4000 frøposer. Projekt #Bornholm blomstrer -udsåning af 40000 meter bi- og sommerfuglevenlig blomsterblanding samt uddeling af 4000 frøposer. Indhold Indhold... 1 Kortfattet projektbeskrivelse:... 1 Budget:... 2 Finansiering:...

Læs mere

Biodiversitetseffekter af proteinafgrøder i danske dyrkningssystemer

Biodiversitetseffekter af proteinafgrøder i danske dyrkningssystemer Biodiversitetseffekter af proteinafgrøder i danske dyrkningssystemer Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 11. april 2014 Morten T. Strandberg Beate Strandberg Institut for Bioscience

Læs mere

Fokus på ukrudt i frøgræs - udfordringer og resultater

Fokus på ukrudt i frøgræs - udfordringer og resultater 9. januar 2018 Fokus på ukrudt i frøgræs - udfordringer og resultater Solvejg K. Mathiassen, Institut for Agroøkologi Jubilæumskonference for frøavlerforeningerne, januar 2018 Mål for ukrudtsbekæmpelse

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET. Til Landbrugs- og Fiskeristyrelsen

AARHUS UNIVERSITET. Til Landbrugs- og Fiskeristyrelsen AARHUS UNIVERSITET DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER OG JORDBRUG Til Landbrugs- og Fiskeristyrelsen Vedr. bestillingen: Scenarier til fastsættelse af kriterier for at benytte kvælstoffikserende arter

Læs mere

Så har det for alvor rykket i høsten og min vurdering er, at det kun er det sidst modne vårbyg og vårhvede som står tilbage.

Så har det for alvor rykket i høsten og min vurdering er, at det kun er det sidst modne vårbyg og vårhvede som står tilbage. Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 35 Så har det for alvor rykket i høsten og min vurdering er, at det kun er det sidst modne vårbyg og vårhvede som står tilbage. Den nysåede raps

Læs mere

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 12

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 12 Aktuelt MarkNyt v/hanne Schønning Hornsyld Købmandsgaard A/S Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 12 Side 1 af 9 Det er forår! YES!!! Endelig kan vi se frem til en periode med tørvejr

Læs mere

Hestebønner - praktiske erfaringer Søren Ilsøe www.ilsoe.info

Hestebønner - praktiske erfaringer Søren Ilsøe www.ilsoe.info Knudstrupgård 260 hektar 5000 slagtesvin Jordtype JB 6 Hestebønner - praktiske erfaringer Ingen jordbearbejdning Conservation Agriculture Kulstof og humus i jord Lagring af CO2 Brændstofbesparelse Regnorme

Læs mere

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 32

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 32 Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 32 Vi må stadig snyde os til høst indimellem regnbygerne. Der er lidt gang i flere afgrøder, og meldingerne er mange steder skuffende udbytter. Skal

Læs mere

Økologisk dyrkning af proteinafgrøder

Økologisk dyrkning af proteinafgrøder Økologisk dyrkning af proteinafgrøder Peter Mejnertsen, - 74 - Økologisk dyrkning af proteinafgrøder v/ Peter Mejnertsen Produktionen af økologisk protein har hele tiden været interessant, men med indførelsen

Læs mere

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi Eksempel på Naturfagsprøven Biologi Indledning Baggrund Der er en plan for, at vi i Danmark skal have fordoblet vores areal med skov. Om 100 år skal 25 % af Danmarks areal være dækket af skov. Der er flere

Læs mere

Dyrkning af hestebønner i 2017 sådan! v. Casper Andersen

Dyrkning af hestebønner i 2017 sådan! v. Casper Andersen Dyrkning af hestebønner i 2017 sådan! v. Casper Andersen Indhold Jordtype og forfrugt Plantetal P og K? Sortsvalg Ukrudtsbekæmpelse Svampe Skadedyr Disciplin med sprøjten! Jordtype og forfrugt 4 foregående

Læs mere

Hestebønne. Markplan/sædskifte. Etablering

Hestebønne. Markplan/sædskifte. Etablering Side 1 af 5 Hestebønne Der findes hestebønnesorter til både vår- og efterårssåning. Denne dyrkningsvejledning omhandler kun vårsåede hestebønner. Hestebønne dyrkes normalt til foderbrug. Afgrøden anvendes

Læs mere

Vurdering af jordens frugtbarhed. Jacob Nielsen

Vurdering af jordens frugtbarhed. Jacob Nielsen Vurdering af jordens frugtbarhed Jacob Nielsen Projekt: Sund jord nu og om 20 år 4 pilot ejendomme Pløjet system: JB 6-7 Reduceret system (pløjefri 6 år) JB 6-7 Direkte såning (pløjefri næsten 20 år) JB

Læs mere

Efterafgrøder Billedbog til brug ved kontrol af efterafgrøder 2015

Efterafgrøder Billedbog til brug ved kontrol af efterafgrøder 2015 Efterafgrøder Billedbog til brug ved kontrol af efterafgrøder 2015 Kolofon Efterafgrøder Billedbog til brug ved kontrol af efterafgrøder 2015 Denne vejledning er udarbejdet af Miljø- og Fødevareministeriet

Læs mere

Jorden bedste rådgivning. Dyrk din proteinforsyning? v. planterådgiver Bent H. Hedegaard, SAGRO

Jorden bedste rådgivning. Dyrk din proteinforsyning? v. planterådgiver Bent H. Hedegaard, SAGRO Jorden bedste rådgivning Dyrk din proteinforsyning? v. planterådgiver Bent H. Hedegaard, SAGRO Proteinafgrøder Kløvergræs. Hestebønner. Andre bælgplanter. Ærter. Lupiner. På kvægbrug med op til 2,3 DE/ha

Læs mere