Talentudviklingsmiljøer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Talentudviklingsmiljøer"

Transkript

1 Talentudviklingsmiljøer I mange år har forskere prøvet at finde ud af, hvad der gør at nogle bliver verdensstjerner og andre ikke gør. De har prøvet at finde ud af, om dem der klarer det er født med noget særligt eller har en bestemt personlighed, som gør at deres chance er større for at klare den. Andre har forsøgt at påvise, at man skal have mindst timers seriøs trænerstyret træning for at blive ekspert. Indtil videre har al den forskning ikke givet nogle entydige svar, udover at det er stort set umuligt at finde nogle fællestræk og at det er stort set umuligt at sige, at man kan være født til succes. I fodbold gør det samme sig gældende. Vi har ikke nogen opskrift på, hvordan man skal være som 10-årig, for at blive verdensstjerne som 25-årig. Derfor er fokus skiftet til at kigge på udvikling i stedet for selektion. Vi må kigge på, hvilke miljøer der udvikler flest og bedst atleter, da det lader til at være det mest sikre sted at satse. At skabe rammerne, der stimulerer vores spillere bedst. Ajax passede perfekt til at undersøge dette, da de igennem de sidste mange år har udviklet et stort antal af kvalitetsspillere til de 6 største ligaer i Europa. Ser man dog på hver enkelt årgang i Ajax er de ikke suverænt bedre end andre hold i samme årgang, hverken i Holland eller i Europa. Dette tyder altså på, at de kan igangsætte og afslutte udviklingen bedst muligt, så resultatet er gode seniorspillere i stedet for kun gode ungdomsspillere. Kristoffer Henriksen, sportspsykolog ved Team Danmark og post. doc ved Syddansk Universitet gjorde netop dette i sin ph.d. Han udviklede to modeller til at analysere strukturen og succesfaktorerne i miljøet og tog derefter ud i tre miljøer i Skandinavien, som har udviklet atleter de sidste mange år, der har taget OL-medaljer. Det danske 49 er miljø, en svensk atletikklub og en norsk kajakefterskole. Hans projekt mundede ud i en ph.d. med modeller, som har revolutioneret måden at tænke talentudvikling på og en bog Talentudviklingsmiljøer i verdensklasse som har haft impact både i Team Danmark og rundt om i landet. Modellerne han udviklede er disse to:

2 TUM modellen er baseret på, at kunne analysere strukturen i miljøet for at finde ud af, hvilke mennesker og systemer, som kommunikerer sammen og påvirker hinanden. Her er især fokus på de unge spillere i klubben eller på akademiet. Tanken er at finde ud af, om der er mangelfuld kommunikation og hvem der har stor/størst positiv og negativ påvirkning på miljøet og de unge spillere. MSF modellen er baseret på at kunne fortolke, hvilke faktorer, som leder til miljøets succes. Hvilke forudsætninger har miljøet for at arbejde, hvordan stimulerer de spillerne til udvikling, hvad og hvordan udvikler man sig som spiller i miljøet, hvad og hvordan lærer man om at være en del af et hold og hvordan er organisationskulturen. Artefakter er ment som de ting i miljøet man lægger mærke til så som billeder, tøj, historier, logoer mm. (Det der viser noget om hvem vi er og hvad vi gør). Skueværdier er hvad vi siger vi gør og basale antagelser er de helt grundlæggende meninger, holdninger og normer som ligger i kulturen, men som vi ikke rigtig snakker om eller er bevidste om, men som styrer vores tanker, følelser og handlinger (Det vi gør og hvorfor vi gør det).

3 Ajax Amsterdams fodboldakademi. I det efterfølgende vil de to modeller blive præsenteret ift. hvordan miljøet i Ajax er. Under modellerne vil de vigtigste pointer blive fremhævet og uddybet. Strukturen i Ajax. TUM modellen for Ajax ser således ud og de vigtigste ting vil blive gennemgået: Klubhus miljøet: Som det fremgår af modellen er alt samlet under et tag i klubhuset. Alle kontorer, omklædningsrum, kantine osv. Dette gør, at alle kommunikerer med hinanden hver eneste dag og har derfor altid styr på alting. Spillerne får meget opbakning og rådgivning fra forskellige ledere og trænere fordi de møder dem dagligt i klubhuset.

4 Ajax har valgt at samle det hele, fordi de gerne vil skabe følelsen af at være en familie og fordi det rent logistisk er nemmest. Hold af trænere: I Ajax er der 25 trænere tilknyttet akademiet. De er alle betalte og deltidsansatte. 14 af dem er teamtrænere, dvs. ansvarlige for en trup og 11 af dem er specialisttrænere med spidskompetence indenfor en bestemt position eller en bestemt færdighed. Alle Ajax trænere er tidligere Ajax spillere, de fleste af dem på førsteholdet og alle er uddannede i det hollandske trænersystem. De snakker sammen 4 gange om ugen inden træning, for at aftale hvilke spillere som skal have fokus på hvilke færdigheder under dagens gruppetræning og så deler de dem ud derefter. Mere om dette senere. Ajax tror på, at Ajax er mere end en klub. Det er en kultur, som er helt sin egen og hvis man kender kulturen og spillestilen, kan man nemmere forme spillerne i den rigtige retning. Det store antal af trænere er for at sikre, at hver eneste spidskompetence kan blive udviklet bedst muligt og at hver enkelt spiller kan få en stor grad af feedback. Spillernes hverdag: Alle spillere bor hos deres egen familie. Der er spillere, som har mere end 90 minutters kørsel til og fra akademiet og disse blive sat hos en husfamilie og skal være med i de daglige pligter. Spillerne går i deres egen skole, som forældrene selv vælger. Op til spillerne er 13 år skal de selv sørge for transport til og fra træning. Fra 13 år bliver de hentet hver dag tidligt fra skole af en minivan og transporteret til komplekset. Her er der mad klar og en stab af lærere, som skal give dem den undervisning de mangler. Administrationen og lærerne i klubben har jævnligt kontakt med de 110 forskellige skoler, som Ajax samarbejder med for at sikre, at spillerne oplever støtte til at spille fodbold i skolen, men at de samtidig sikrer at spillerne får de karakterer de skal bruge for at bestå. Ajax vil gerne have, at spillerne har deres eget sociale liv. De tror på, at de udvikler sig bedst som hele mennesker på den måde og de ved, at der er mange som ikke klarer den i Ajax og ved at holde dem i deres eget sociale miljø mister de kun Ajax, men kan beholde deres almindelige hverdag med familie, venner, skole og kæreste og nøjes med at finde en ny klub. De basale antagelser som forklarer det er, at de ser enhver spiller som en investering som de skal have afkast af og derfor skal de passe på dem og tage ansvar for dem. Træning opad: Enkelte spillere på U19 holdet får lov til at træne med sammen med reserveholdet Jong Ajax om fredagen, hvis de skal spille kamp sammen med dem om lørdagen, men ellers ser de ikke så meget til de ældre spillere og slet ikke førsteholdet, som træner om formiddagen. Ajax holder, som de fleste andre europæiske klubber, vandtætte skodder mellem førsteholdet og U19 truppen, mest fordi de ikke mener U19 spillerne helt har niveauet til at være med og fordi de prioriterer de unge spilleres træning med deres egne trænere.

5 Succesfaktorerne i Ajax. MSF modellen for Ajax ser således ud og de væsentligste pointer bliver gennemgået herefter: Forudsætninger: Ajax prioriterer talentudviklingen økonomisk, hvilket betyder at de penge som de tjener på spillersalg etc. bruger de på talentudvikling i stedet for at købe nye spillere til førsteholdet. De har et stort lokalområde i Amsterdam og udenfor Amsterdam, hvor der er mange fodboldklubber som Ajax samarbejder med. Det store lokalområde og Ajax s omdømme gør, at de kan tiltrække de mest dedikerede spillere til akademiet og dem som passer bedst ind i kulturen. Som det dog nævnes i indledningen, lader det ikke til at de unge spillere de henter ind er på markant højere niveau end de andre akademiers spillere. Faciliteterne i Ajax, hvilket er lidt over en håndfuld græsbaner og tre kunstgræsbaner, hvoraf den ene af dem er indendørs, gør at de kan træne med samme kvalitet uanset vejret.

6 Ajax bruger de penge det koster, fordi de skal! Den basale antagelse som styrer alt i Ajax er, at udvikling er overlevelse. Ajax har som mål, at komme tilbage i toppen af europæisk fodbold og de ved, at de ikke kan bruge samme pengesummer på at købe og betale lønninger til spillere af samme kvalitet som de store engelske, tyske og spanske klubber. Så hvis de vil opnå deres mål, så blive de nødt til at udvikle spillere der kan være med på topniveau og herefter sælge dem for profit. Dette kommer også til udtryk på førsteholdet, hvor Ajax s fundament er 6-8 unge spillere mellem 20 og 24 år af egen avl, som skal skabe værdi for at skabe resultater og senere blive solgt og så supplerer de op med 3-5 indkøbte erfarne spillere. Dette er modsat mange andre og danske klubber, som har et fundament af 7-9 indkøbte erfarne spillere og 2-4 selvudviklede spillere. Proces: Op til U13 træner spillerne 3 gange 1,5 time om ugen. Fra U13 træner de 4 gange 1,5 time om ugen og har højst 2 styrketræningspas ved siden af fodboldtræning. De fleste har kun 1. Fra en tidlig alder er træningen bygget op på en bestemt måde. Træningen er derfor ens om man ser U12, U15 eller U19. Det eneste som ændrer sig er tempoet. Først er der minutters opvarmning. Derefter bliver spillerne delt ud i grupper alt efter hvilken færdighed trænerne har valgt at de skal fokusere på. Færdighederne er f.eks. lange afleveringer, korte afleveringer, afslutninger, førsteberøringer, vendinger med bold osv. Der er 2-3 trænere pr. gruppe, hvilket betyder at der ofte er 8-12 trænere til stede til 40 spillere. Efter minutter, går årgangene ud og træner for sig selv. Her starter de med minutters positionsspil og slutter derefter af med kamp til to mål på halv eller 1/3 bane. Kampen er med få berøringer pr. mand, ingen standardsituationer og hurtig igangsætning ved scoring. Der foregår aldrig træning som er fokuseret på weekendens kamp. Intensiteten kan sænkes for at spillerne kan være fysisk klar eller hvis de skal restituere, men der er aldrig taktisk fokus på weekendens modstander. Ajax vælger kombinationen af at have fokus på den individuelles færdigheder og positionsspil samt kamp, fordi de tror på at hver enkelt spiller er en investering. Alle spillere skal forbedre deres individuelle færdigheder, for at nå et niveau hvor de kan rykkes op eller sælges videre. Positionsspil og kamp på lille bane er for at gøre det hurtige pasningsspil og positioneringen intuitivt, så det lægger på rygraden at spille den type totalfodbold, som førsteholdet spiller. De har ikke taktiske træninger fordi de tror på individuel udvikling af spillerne er vigtigere end succes i ungdomsrækkerne. Individuel udvikling: Spillere i Ajax udvikler tre ting ved at være på akademiet. De udvikler sociale færdigheder så som at hilse pænt på folk, have respekt for andre, være høflige, have gode manerer osv. De udvikler mental hårdhed, da der er konkurrence om pladserne og Ajax kun giver spillerne 1 år af gangen på akademiet og efter hvert år evalueres de så og får at vide, om de må fortsætte 1 år mere. De udvikler en arbejdsmoral, fordi de ved at de skal knokle for deres plads og for at udvikle sig.

7 Ajax har fokus på de sociale færdigheder, fordi de gerne vil udvikle både gode fodboldspillere og gode mennesker. De ved, at hvis spillerne opfører sig godt er der en bedre kultur i klubben og de bliver værdsat når de bliver solgt videre til en anden klub. Total fodbold: Den klare spilfilosofi omkring totalfodbold med hurtig pasningsspil og spil over kanterne dominerer hele tilgangen til udvikling og det er igennem denne fodboldfilosofi, at spillerne lærer at kende deres roller og hvordan et team skal fungere sammen på banen. Ved at fokusere spillernes udvikling omkring den klare spilfilosofi, sikrer Ajax at de udvikler spillere som er målrettet deres eget førstehold. De sikrer sig også, at spillerne som produkt er så stærke, fordi alle ved hvad en Ajax spiller kan og har lært, at de er nemme at sælge videre. Succeskriterier: Ajax har som mål at 1-1,5 spiller pr. årgang kommer til at give værdi på førsteholdet. For at give et indtryk af akademiets succes kommer her nogle tal fra sæson 2012/2013: 4 spillere fra akademiet fik kontrakt med seniortruppen 4 spillere fra Jong Ajax, reserveholdet, fik kontrakt med førsteholdstruppen Spillere udviklede fra akademiet, som har givet værdi til førsteholdet og blev solgt videre: Ozbiliz til Kuban Krasnodar = 24 millioner Van der Wiel til PSG = 47 millioner Vurnon Anita til Newcastle = 70 millioner Vertonghen til Tottenham = 99 millioner Samlet indtægt på salg af spillere, som er udviklede på akademiet og har givet værdi i 1-4 år for førsteholdet = 240 millioner kroner Hvad kan vi lære? De fokuspunkter jeg mener vi kan tage med fra Ajax er: 1. Prioriter talentudvikling Tænk langsigtet. Hvis der er overskud i kassen, så brug dem på talentudvikling i stedet for en moderat god spiller til førsteholdet. Det er en god investering på sigt, da det kan skabe en hel håndfuld gode og loyale spillere til førsteholdet. Gå efter at udvikle spillerne i stedet for at fokuser på at de skal blive danske mestre i U15. Hvis de fik valget, så ville de hellere udvikle sig og ende i Superligaen end at huske tilbage på et U15 danmarksmesterskab, men ingen seniorkarriere. 2. Skab en sammenhængende kultur Få overensstemmelse mellem jeres værdier og jeres antagelser. Så sørg for at det I siger I gerne vil stå for og det I siger I gerne vil gøre, rent faktisk også er det der skinner igennem I jeres daglige handlinger. Giv jeres værdier værdi ved at evaluere dem tit, få dem implementeret i praksis ved at snakke om dem og ved at få snakket om, hvordan jeres

8 værdier skal komme til udtryk i konkrete handlinger i dagligdagen, til træning, under kamp etc. 3. Hav fokus på den enkelte spiller Vi kan ikke rykke en hel U19 årgang op på førsteholdet, men vi kan sikre at hver enkelt spiller har et niveau hvor de kan rykkes direkte op, få et ophold på reserveholdet eller give værdi til en anden klub ved at blive solgt videre. Så hav fokus på den enkelte spillers udvikling i stedet for hele holdets succes. Spillerne skal nok gå efter sejren i weekenden alligevel, da det betyder noget for dem, men at ende som 1 er, 3 er eller 10 er i U15, U17 eller U19 betyder mindre for dem end at ende med en fuldtidskontrakt. 4. Hav en klar spilfilosofi En klar spilfilosofi gør det både nemt at være enige årgangstrænerne imellem, at være enige om hvordan træningen skal stykkes sammen og hvilke færdigheder der skal prioriteres ved spillerne. Det bliver nemmere for spillerne at skifte årgang og stadig vide, hvad der venter og hvad der forventes af dem og vigtigst af alt, når spilfilosofien mellem ungdomsafdelingen og førsteholdet er ens vil det være mere nemmere for spillerne at tage skridtet op på førsteholdet og give værdi allerede i en ung alder. Udfordringen er, når førsteholdet skifter spillestil for at klare langsigtede mål eller fordi en ny cheftræner skifter stil på grund af sine egne præferencer. Risikoen vil der være for, at man udvikler dygtige fodboldspillere, men som ikke kan bruges på førsteholdet, fordi de ikke passer ind i spillestilen. 5. Skab en integreret indsats Sørg for at I har meget og god kontakt til de skoler jeres spilere er tilknyttet. At spillerne oplever at de får støtte af deres lærere til at tage fri for at træne, får lov til at aflevere opgaver tidligere eller senere og stadigvæk bliver bedømt på lige fod med de andre elever, sænker deres stress og frustration. Det samme gælder de arbejdspladser, som nogle af de unge spillere er tilknyttet. En god kontakt med forældrene sikrer optimal opbakning og giver spillerne en følelse af, at alle omkring dem støtter dem og skubber dem fremad. 6. Hjælp jeres spillere mentalt De to sidste punkter, er både til os i Danmark og til Ajax, da dette er hvor de kan forbedre sig. I Ajax er der mange spillere, som ikke automatisk lærer mentale færdigheder som målsætning, koncentration, spændingsregulering og positiv selvdialog og Ajax prioriterer ikke dette område. Det betyder, at der er et udviklingspotentiale, som kan gøre at spillerne kan nå et endnu højere niveau. Derudover får kun få af spillerne støtte til at klare presset de oplever, hvilket gør at nogle spillere mister motivationen i modgang og derfor har svært ved at præstere til træning og kamp og bliver sorteret fra, selvom de kan blive rigtig dygtige fodboldspillere. Hjælp jeres spillere mentalt, så flere af dem kommer igennem. 7. Lad dem træne opad I mange europæiske klubber er der vandtætte skodder mellem de ældste ungdomshold og førsteholdet. Dette gør sig også gældende i Ajax. At lade ungdomsspillerne træne med førsteholdet en gang imellem giver flere fordele. A) De kan opleve tempoet på egen krop og ved derfor hvad der venter dem og får ikke et chok, når de en dag B) Fordi de oplever de fysiske, tekniske, taktiske og mentale forskelle bliver det meget synligt for dem, hvad de

9 skal forbedre for at kunne være med C) Hvis førsteholdsspillerne er gode rollemodeller, vil de kunne få gode råd og føle at de bliver taget godt imod og kan få noget selvtillid på den måde. Disse punkter behøver ikke koste penge og handler i bund og grund om, at have meget og god kommunikation både i klubben og med dem udenfor klubben. At skabe et stærkt værdisæt og sørge for at alle lever op til det, så retningen er fælles for hele klubben kan skabe grobund for et solidt fundament. Til sidst er det meget vigtigt at pointere, at der ikke findes nogen færdig løsning. Alle klubber har deres egen forhistorie, kultur og forudsætninger og derfor skal tingene tilpasses, så de passer til hver enkelt miljø. Tænk over tingene, arbejd målrettet og fokuseret med jeres ungdomsarbejde og skab jeres eget succesfulde talentudviklingsmiljø.

Vend bøtten på hovedet!

Vend bøtten på hovedet! BØRNEKULTUR En af de store udfordringer for klubbernes trænere og ledere er, at de i højere grad skal opbygge det fællesskab, en holdsport nu en gang er, omkring det enkelte individ og ikke omvendt. Sådan

Læs mere

Miljøet. Talentudviklingsmiljøer. Udøverens relationen i og udenfor sport

Miljøet. Talentudviklingsmiljøer. Udøverens relationen i og udenfor sport Eliteidrætsmiljøer med udgangspunkt i badminton Carsten Hvid Larsen Institut for idræt og biomekanik Syddansk Universitet Forskningsperspektiver indenfor talentudvikling Perspektiv Biologisk Psykologisk

Læs mere

TALENTUDVIKLINGSMILJØER I VERDENSKLASSE. 26.01.15 Norsk Friidrett - kompetansehelg

TALENTUDVIKLINGSMILJØER I VERDENSKLASSE. 26.01.15 Norsk Friidrett - kompetansehelg TALENTUDVIKLINGSMILJØER I VERDENSKLASSE Talentudvikling er en kerneudfordring Idrettsklub Talent-identifikation Sætter potentialet i centrum Talent i biologisk perspektiv Sætter potentialet i centrum

Læs mere

Momentum i fodbold. Et psykologisk perspektiv

Momentum i fodbold. Et psykologisk perspektiv Momentum i fodbold Et psykologisk perspektiv Carsten Hvid Larsen og Henrik Skov Momentum i fodbold Et psykologisk perspektiv Syddansk Universitetsforlag 2013 Forfatterne og Syddansk Universitetsforlag

Læs mere

Aurelijus Skarbalius Født: 12.05.1973 i Siauliai i Litauen Nationalitet: Litauisk Civil status: Gift og 2 børnb

Aurelijus Skarbalius Født: 12.05.1973 i Siauliai i Litauen Nationalitet: Litauisk Civil status: Gift og 2 børnb Aurelijus Skarbalius Født: 12.05.1973 i Siauliai i Litauen Nationalitet: Litauisk Civil status: Gift og 2 børnb Karriere som spiller 2006-2008 2008 Herfølge Boldklub 49 kampe 1995-2005 Brøndby IF 196 kampe

Læs mere

CARSTEN HVID LARSEN. Tre perspektiver på talentudvikling i elitesport

CARSTEN HVID LARSEN. Tre perspektiver på talentudvikling i elitesport CARSTEN HVID LARSEN Tre perspektiver på talentudvikling i elitesport PROGRAM 1. Sektion Tre perspektiver på talentudvikling 2. sektion 3 oplæg fra trænere i Ålborg 3. sektion. Vidensdeling og erfaringsudveksling

Læs mere

Mål for sæsonen

Mål for sæsonen Mål for sæsonen 2013-2014 SSB ønsker at være en hel klub, der både favner elite og bredde. De 4 afdelinger motionist, ungdom, senior og veteran danner rammen om en stor og aktiv klub, der er i kraftig

Læs mere

Svendborg Mentaliteten

Svendborg Mentaliteten Svendborg Mentaliteten Sportspsykologien har i dette årti gået igennem et paradigmeskift i tilgangen til talentudvikling. Med Kristoffer Henriksen, Lektor ved Syddansk Universitet og sportspsykolog ved

Læs mere

U5 U7 Glæde, tryghed, bevægelse Koordination Boldmestering mig og bolden Mål for afdelingen: Resultatet er ikke det vigtigste

U5 U7 Glæde, tryghed, bevægelse Koordination Boldmestering mig og bolden Mål for afdelingen: Resultatet er ikke det vigtigste U5 U7 Glæde, tryghed, bevægelse Koordination Boldmestering mig og bolden Mål for afdelingen: Der arbejdes på at gøre spilleren ven med bolden dvs. der en bold pr spiller. Det er vigtigt at spilleren har

Læs mere

Årsplan. U12/U13 Drenge 2010/11

Årsplan. U12/U13 Drenge 2010/11 Årsplan U12/U13 Drenge 2010/11 Årsplan for U12 & U13 Drenge Årgang Spillere født i 1999 og 1998 eller 4. kvartal i 1997. (5. og 6. klasse). Ledere: Træner Jørgen Jensen Hjejlevej 113 mobil 2540 5810 7451

Læs mere

DIN ROLLE PÅ FODBOLDSKOLEN GODE RÅD TIL TRÆNEREN

DIN ROLLE PÅ FODBOLDSKOLEN GODE RÅD TIL TRÆNEREN DIN ROLLE PÅ FODBOLDSKOLEN GODE RÅD TIL TRÆNEREN 6MODUL 1 INTRO Din vigtigste opgave som træner er at inspirere, udvikle og underholde hver enkelt spiller alle fem dage, så de får lyst til at deltage på

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Indhold Basisteknisk træning: Fodboldkoordination Lodret vristspark Løb med bolden Modtagelse

Indhold Basisteknisk træning: Fodboldkoordination Lodret vristspark Løb med bolden Modtagelse U5 U11: Tilvænningsperioden FUN-damentals Spillerne udvikler de vigtigste basale bevægelsesfærdigheder, der danner fundamentet for yderligere udvikling. Fun-damentals udtrykker både, at træningen skal

Læs mere

HVORNÅR SKAL VI LÆRE HVAD?

HVORNÅR SKAL VI LÆRE HVAD? HVORNÅR SKAL VI LÆRE HVAD? Aldersrelateret træning -Målrettet og forsvarlig træning af børn b og unge Det er vigtigt at spillerne udvikler sine kompetencer på de rigtige tidspunkter i forhold til sin udvikling.

Læs mere

Fra Ælling til Svane. Børneafdelingen Køge Boldklub

Fra Ælling til Svane. Børneafdelingen Køge Boldklub Fra Ælling til Svane Børneafdelingen Køge Boldklub 1 Indholdsfortegnelse Værdier og målsætninger... 3 Rammer og organisation... 4 Legepladsen... 5 Byggepladsen 3:3... 5 Forældreopgaver... 6 Principper

Læs mere

OVERSKUD FORMAT VILJE

OVERSKUD FORMAT VILJE OVERSKUD FORMAT VILJE Hvad er formålet? Dobbelt klik BAGLAND Familie Venner Kæreste KLUB Hold Trænere Ambitioner DEN VIGTIGSTE: Drengen Talentet Eleven SKOLE Uddannelse Lektier Lærere DBU KROP Skader Signaler

Læs mere

Strandby Tornados Strategiplan og værdisæt På vej videre

Strandby Tornados Strategiplan og værdisæt På vej videre Strandby Tornados Strategiplan og værdisæt 2018 2020 På vej videre Nu situationen Nu situationen er en kort beskrivelse af hvordan situationen ser ud i dag, hvad fungere godt og hvad fungere mindre godt,

Læs mere

Fra talent til Champions League

Fra talent til Champions League Fra talent til Champions League Fra talent til Champions League Udvikle talenter til F.C. København De næste 30 min.: Intro til vores koncept og tankegang Hvilke parametre er afgørende for at opnå succes?

Læs mere

Martin Langagergaard. Agenda

Martin Langagergaard. Agenda Agenda Introduktion Talentudvikling og forældrenes rolle Forældre til børn og unge der træner meget Spillerens mentale styrke Relation og præstation Forældretyper Forældre i kamp ( og træning) Anbefalinger

Læs mere

Spillerudviklingsprogram.

Spillerudviklingsprogram. Spillerudviklingsprogram. Introduktion - HIKs fodboldmiljø rammer og målsætninger. I Hellerup Idrætsklub findes der en lang tradition for at børn, unge og voksne mødes og finder glæden ved at spille verdens

Læs mere

STRATEGIPLAN. Dalum IF

STRATEGIPLAN. Dalum IF STRATEGIPLAN Dalum IF Revideret Februar 2013 Indholdsfortegnelse: 1. Indledning 2. Præsentation af Dalum IF 3. Bærende principper i Dalum IF 4. Strategier i Dalum IF 5. Mål og Handlingsplaner i Dalum IF

Læs mere

Skjorte, 799,- Tommy Hilfiger Frakke, 2.299,- Tommy Hilfiger Bird bukser, 600,- Tøjeksperten Lloyd sko, 1.299,- Paw Sko DAVID NIELSEN

Skjorte, 799,- Tommy Hilfiger Frakke, 2.299,- Tommy Hilfiger Bird bukser, 600,- Tøjeksperten Lloyd sko, 1.299,- Paw Sko DAVID NIELSEN SKRIBENT KITT ANDERSEN FOTOGRAF ISAK HOFFMEYER MØDE MED Skjorte, 799,- Tommy Hilfiger Frakke, 2.299,- Tommy Hilfiger Bird bukser, 600,- Tøjeksperten Lloyd sko, 1.299,- Paw Sko FÆLLESSKABET STYRKER RESULTATET

Læs mere

Kombination af ungdomsuddannelse og eliteidræt - Erfaringer og gode råd

Kombination af ungdomsuddannelse og eliteidræt - Erfaringer og gode råd Kombination af ungdomsuddannelse og eliteidræt - Erfaringer og gode råd Christina Teller Falkonergårdens Gymnasium og HF Mail: ct@falko.dk Mobil: 23267610 Falkonergårdens Gymnasium og HF 440 Team Danmark-elever

Læs mere

Elite Fodbold. Personlig udvikling Glæde og fornøjelse Tolerance Konkurrence

Elite Fodbold. Personlig udvikling Glæde og fornøjelse Tolerance Konkurrence Elite Fodbold FC Skanderborg 2020 What - hvad er målet? FC Skanderborg skal være Østjyllands førende videnscenter indenfor Fodbold (Drenge/Piger) - hvor vi igennem Personlig udvikling, Glæde og fornøjelse,

Læs mere

TRÆNINGSPLAN U17 AFDELINGEN

TRÆNINGSPLAN U17 AFDELINGEN TRÆNINGSPLAN U17 AFDELINGEN Beskrivelse af afdelingen Træningsmiljø 25-50-25 modellen Koordination løbeskoling Speed- (hurtighed) Afslutninger. Gruppetræning 4:4, 8:8, 10:6 Mål for afdelingen: Der arbejdes

Læs mere

Træningsøvelser Hammel GF Øvede spillere fra U10 Senior.

Træningsøvelser Hammel GF Øvede spillere fra U10 Senior. Hammel d. 18. februar 2012 Træningsøvelser Hammel GF Øvede spillere fra U10 Senior. Her er forslag til et træningsprogram for de øvede spillere fra 10 års alderen og op i senior rækkerne. Jeg har lavet

Læs mere

Læs og lær om. Christian Eriksen

Læs og lær om. Christian Eriksen Læs og lær om Christian Eriksen Fakta om Christian Eriksen Christian Danneman Eriksen blev født i Middelfart 14. februar 1992. 1992 var for øvrigt det år, hvor det danske fodboldlandshold blev Europamestre,

Læs mere

Den blå tråd Sådan træner vi fodbold med børn og unge i Ringsted IF

Den blå tråd Sådan træner vi fodbold med børn og unge i Ringsted IF Den blå tråd Sådan træner vi fodbold med børn og unge i Ringsted IF Ringsted Idrætsforening 2 Formålet med Den blå tråd Formålet er at skabe en ungdomsafdeling som har gjort sig nogle overvejelser; overvejelser

Læs mere

Fra talent til landshold. den røde/hvide tråd i dansk kvindefodbold!

Fra talent til landshold. den røde/hvide tråd i dansk kvindefodbold! Fra talent til landshold den røde/hvide tråd i dansk kvindefodbold! Indledning Fodbold er den største sportsgren i Danmark, og antallet af piger som spiller fodbold er støt stigende. Pt. er ungdomsfodbolden

Læs mere

Svøm dialogmøde 27. april 2019 Jens Meibom Elite- og Sportschef, Badminton Danmark

Svøm dialogmøde 27. april 2019 Jens Meibom Elite- og Sportschef, Badminton Danmark Svøm dialogmøde 27. april 2019 Jens Meibom Elite- og Sportschef, Badminton Danmark jeme@badminton.dk Indhold: Hvad ved man om talentudvikling? Hvad betyder det for BD s talentudvikling? Rekruttering og

Læs mere

Hvilke udfordringer har fodboldklubberne i dag?

Hvilke udfordringer har fodboldklubberne i dag? Hvilke udfordringer har fodboldklubberne i dag? Organiser Jer 2 eller 3 og drøft dette Herefter fremlæggelse / diskussion Konklusion efter ophængte stickers! I skal hurtigt i gang. Hvilke udfordringer

Læs mere

GODE FODBOLDFORÆLDRE

GODE FODBOLDFORÆLDRE 2018 Danske medier om forældre og foreningsliv: Fyns Stiftstidende 12.03.18 Politiken 18.03.17 FORMÅL At skabe en bevidsthed om hvem klubben er At bibringe en forståelse for sammenhængen mellem ressourcer

Læs mere

Strandby Tornados Strategiplan og værdisæt På vej mod 1 klub

Strandby Tornados Strategiplan og værdisæt På vej mod 1 klub Strandby Tornados Strategiplan og værdisæt 2015 2017 På vej mod 1 klub Nu situationen Nu situationen er en kort beskrivelse af hvordan situationen ser ud i dag, hvad fungere godt og hvad fungere mindre

Læs mere

Fremgang trods stort nederlag

Fremgang trods stort nederlag Fremgang trods stort nederlag Tilføjet af søndag 18. maj 2008 U12 drengene som jo i denne halvsæson har valgt at spille i U13, løb i dag ind i Bjæverskov hvor fysikken ved at spille mod en årgang ældre

Læs mere

VINDER STRATEGIER DER FÅR DIN PRÆSTATION HELT I TOP

VINDER STRATEGIER DER FÅR DIN PRÆSTATION HELT I TOP 8 VINDER STRATEGIER DER FÅR DIN PRÆSTATION HELT I TOP HVAD SKAL DER TIL FOR AT TOPPRÆSTERE? Som sportsudøver er du sikkert så passioneret, at du bruger rigtig mange timer om ugen på at forbedre dig. Du

Læs mere

Mandag- C-miljøet. 1 teknisk, 1 taktisk, 1 teknisk og 1 Spil

Mandag- C-miljøet. 1 teknisk, 1 taktisk, 1 teknisk og 1 Spil De overordnede temaer for efteråret for BAS er: - Touch, - Præcise afleveringer. - Vendinger - 1v2 defensivt - Possession. - 2 Handlinger - Fysisk ABC 1 teknisk, 1 taktisk, 1 teknisk og 1 Spil Mandag-

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Beretning til generalforsamling den 25. marts 2010

Beretning til generalforsamling den 25. marts 2010 Beretning til generalforsamling den 25. marts 2010 Sæsonen 2009/2010 nærmer sig nu hastigt afslutningen. Det har været en sæson med blandet følelser og jeg vil derfor i denne beretning over seniorernes

Læs mere

Life Skills Hvordan kan uddannelse bruges på fodboldbanen? Carsten Hvid Larsen

Life Skills Hvordan kan uddannelse bruges på fodboldbanen? Carsten Hvid Larsen Life Skills Hvordan kan uddannelse bruges på fodboldbanen? Carsten Hvid Larsen Carsten Hvid Larsen! Sportspsykologisk konsulent, Team Danmark! PhD. indenfor talentudvikling og sportspsykologi! Cand. Scient.

Læs mere

X-Treme Camp Afholdes 2 gange Henholdsvis april 2019 og maj 2019 For dig som tager din badminton helt seriøst

X-Treme Camp Afholdes 2 gange Henholdsvis april 2019 og maj 2019 For dig som tager din badminton helt seriøst X-Treme Camp Afholdes 2 gange Henholdsvis 20. 21. april 2019 og 4. 5. maj 2019 For dig som tager din badminton helt seriøst 1 Praktisk information: Du indkvarteres på Nr. Broby Fri & Sports Efterskole

Læs mere

TRÆNINGSPLAN U15 AFDELINGEN

TRÆNINGSPLAN U15 AFDELINGEN TRÆNINGSPLAN U15 AFDELINGEN Beskrivelse af afdelingen Træningsmiljø. 25-50-25 modellen Koordination løbeskoling Afleveringer og modtagninger (Receiving og passing) Moves 1:1 Hurtighed (Speed) Afslutninger

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Forældrefolder Aalborg HK

Forældrefolder Aalborg HK Forældrefolder Aalborg HK Håndbold med hånden på hjertet Velkommen! Velkommen til dig som forældre og ikke mindst til dit eller dine børn, som har valgt netop Aalborg HK, som jeres forening. Og netop foreningslivet

Læs mere

KLG Fodbold. KLG Fodbold - 7400 Herning www.klg-fodbold.dk mail@klg-fodbold.dk. Årsplan U-9. 1 af 6 27-03-2012

KLG Fodbold. KLG Fodbold - 7400 Herning www.klg-fodbold.dk mail@klg-fodbold.dk. Årsplan U-9. 1 af 6 27-03-2012 Årsplan U-9 2012 1 af 6 27-03-2012 Årgang: Drengespillere født i 2003 eller som går i 2. klasse. Trænere: Claus Kristensen tlf. 97 22 63 69 29 99 25 80 Koustrupparken 18 claus@friendtex.dk Bjarne Krogstrup

Læs mere

EVALUERING AF ELITESPORTSAFTALER FODBOLD

EVALUERING AF ELITESPORTSAFTALER FODBOLD EVALUERING AF ELITESPORTSAFTALER FODBOLD Resultatmæssigt har vi løftet os for alle vores ungdomshold fra en plads omkring top 60 i Danmark, til at være top 20 for alle vores årgange (U14-U19). Dette på

Læs mere

Studietur NY Red Bulls

Studietur NY Red Bulls Formål med turen At undersøge og få svar på følgende spørgsmål: Hvordan er talentudviklingen i New York, et fabelagtigt demografisk område med 12 mio indbyggere? Herunder en beskrivelse af de forskellige

Læs mere

Bilag 4.1: Sekretariatets indstilling om henholdsvis tilsagn og afslag på de fremkomne ansøgninger

Bilag 4.1: Sekretariatets indstilling om henholdsvis tilsagn og afslag på de fremkomne ansøgninger Bilag 4.1: Sekretariatets indstilling om henholdsvis tilsagn og afslag på de fremkomne ansøgninger Indstillingsnr.: 1 Indstilling: Tilsagn Indstillet beløb: 140.000 kr. Ajax København Håndbold 140.000

Læs mere

Multikunstnerne eller meget pressede unge

Multikunstnerne eller meget pressede unge Multikunstnerne eller meget pressede unge - perspektiver på ungdomsliv i en præstationskultur, hvor det er vigtigere at bestå end at forstå! Aarhus 11. september 2018 Når man googler danske unge.. Velkommen

Læs mere

1Unge sportudøveres prioritering og planlægning

1Unge sportudøveres prioritering og planlægning 1Unge sportudøveres prioritering og planlægning UNGE SPORTUDØVERES PRIORITERING OG PLANLÆGNING Oldengaard.dk har foretaget en spørgeskemaundersøgelse over nettet for at afdække unge sportudøveres prioriteringer

Læs mere

International. Elite. Fundament for et attraktivt udviklingsmiljø. Landshold. National elite UDVIKLINGSSTRATEGI. Talent. Junior. Golfspiller for livet

International. Elite. Fundament for et attraktivt udviklingsmiljø. Landshold. National elite UDVIKLINGSSTRATEGI. Talent. Junior. Golfspiller for livet UDVIKLINGSSTRATEGI Junior Talent National elite Landshold International Elite Golfspiller for livet Fundament for et attraktivt udviklingsmiljø ELITEUDVIKLINGENS ØVERSTE MÅLSÆTNING SKABE DEN FØRSTE DANSKE

Læs mere

HIF Fodbold. Årgangsbog for U4 & U5

HIF Fodbold. Årgangsbog for U4 & U5 HIF Fodbold Årgangsbog for U4 & U5 Det blå bånd & den Røde tråd! HIF s fodboldafdelings formål Foreningens formål er gennem fodboldspil og almindeligt socialt samvær for børn og voksne, at fremme kammeratskab

Læs mere

Årsplan for fodboldlinjen 2016/17

Årsplan for fodboldlinjen 2016/17 Årsplan for fodboldlinjen 2016/17 På Idrætsefterskolen Klintsøgaards fodboldlinje skal der arbejdes med 4 hovedområder: Individuelle færdigheder (stærke sider = spidskompetencer) Struktur (aftaler spillestil)

Læs mere

Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 4-5 min. Kanal træning - berøring 2 + aflevering Aflevering

Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 4-5 min. Kanal træning - berøring 2 + aflevering Aflevering Opvarmning (15 min) Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 4-5 min Bane 1 Kanal træning - berøring 2 + aflevering Aflevering De første 10 aflevering skal

Læs mere

Fodbold som frirum. IF Lysengs målrettede mangel på målrettethed

Fodbold som frirum. IF Lysengs målrettede mangel på målrettethed Fodbold som frirum IF Lysengs målrettede mangel på målrettethed MORTEN BRUUN CV Ti år som ungdomstræner i IF Lysengs fodboldafdeling fra 2006 og frem efter. Har trænet aldersgrupper fra U10-U19. Har trænet

Læs mere

Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 4-5 min. Kanal træning - berøring 2 + aflevering Aflevering

Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 4-5 min. Kanal træning - berøring 2 + aflevering Aflevering Opvarmning (15 min) Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 4-5 min Bane 1 Kanal træning - berøring 2 + aflevering Aflevering De første 10 aflevering skal

Læs mere

Talentmiljøer i verdensklasse

Talentmiljøer i verdensklasse Talentmiljøer i verdensklasse Kristoffer Henriksen Program 1 Meningen med det hele De tre p er Participation, præstation og personlig udvikling Hvordan kan vi tilrettelægge træningen i sport, så ü Flest

Læs mere

X-TREME CAMP TM 2019

X-TREME CAMP TM 2019 BLIV EN AF DE BEDSTE X-TREME CAMP TM 2019 For dig som tager din badminton HELT seriøst 20. - 21. april 2019 eller 4. - 5. maj 2019 i Nr. Broby Med dygtige badmintontrænere og professionelle fokus- og mentaltrænere,

Læs mere

FSfodbold. Fodbold for alle Hele året hele livet. Sponsor 2013/2014. www.fsfodbold.dk

FSfodbold. Fodbold for alle Hele året hele livet. Sponsor 2013/2014. www.fsfodbold.dk FSfodbold Fodbold for alle Hele året hele livet Sponsor 2013/2014 Indholds fortegnelse Forside................ 1 Indholdsfortegnelse......... 2 Velkommen til FS Fodbold...... 3 Sponsor i FS Fodbold........

Læs mere

Uddannelse vejen til den gode træning

Uddannelse vejen til den gode træning Hold kurset i klubben Alle DGI Fodbolds kurser kan arrangeres i klubben Der behøves kun 8 deltagere for at gennemføre et trænerkursus, inspirationsdag eller klubkursusaktivitet. DGI idræt & fællesskab

Læs mere

Grundlæggende rammer

Grundlæggende rammer Grundlæggende rammer 2 Kære læser! Fodbolden er blevet kaldt verdens bedste legetøj. Det kan vi godt skrive under på, men for at fodbolden også i regi af SSIF Fodbold skal være verdens bedste legetøj,

Læs mere

Forslag til træningsøvelser for U13 14

Forslag til træningsøvelser for U13 14 Forslag til træningsøvelser for U13 14 Inderside. Spillerantal: Alle 2 bolde pr. 3 spiller Banestørrelse: 20 x 20 meter Scoring: Ingen Rød spiller skal stoppe bolden med fodsålen inden den spilles tilbage

Læs mere

Talentstrategi i Holbæk Kommune - lang udgave, 7. november 2014

Talentstrategi i Holbæk Kommune - lang udgave, 7. november 2014 Talentstrategi i Holbæk Kommune - lang udgave, 7. november 2014 KULTUR & FRITID Hvorfor talentstrategi? Formålet med talentstrategien er at skabe de optimale vilkår for den enkelte, så talentet stimuleres

Læs mere

Trænerkursus i Odense den

Trænerkursus i Odense den Trænerkursus i Odense den 17-01-2015 Trænerpunkter/-opgaver Vælge en trænerstil Hvordan får man respekt? Vigtigt at rette en øvelse til, således at det hele tiden er tydeligt, hvem der har trænerrollen

Læs mere

ÅRETS LOKALOMRÅDE 2013

ÅRETS LOKALOMRÅDE 2013 Lokalområde der søger Viborg Nordbyen Ansøger Viborg Nørremarkens initiativgruppe Nordbyen i bevægelse Kontaktperson: Erik Ejlersen Adresse: Hermodsvej 23 Telefon: 21778811 Mail: erik.ejlersen@mail.dk

Læs mere

u13 FORÆLDREFOLDER Boldklubben Marienlyst Årgang 2001

u13 FORÆLDREFOLDER Boldklubben Marienlyst Årgang 2001 u13 FORÆLDREFOLDER Boldklubben Marienlyst Årgang 2001 Indholds fortegnelse Forord...3 Trænerens ansvar...4 Spillerens ansvar...5 Fælles regler for årgangene...6 Information...6 Deadlines...6 Forældre generelt...7

Læs mere

Trænerguide. I.F. Lyseng Fodbold, Trænerguide. Formål

Trænerguide. I.F. Lyseng Fodbold, Trænerguide. Formål Trænerguide 1 Formål Formålet med klubbens aktiviteter er, at det enkelte medlem finder glæde ved fodboldspillet. Det er klubbens ønske at skabe et miljø, hvor samværet og tolerancen overfor andre giver

Læs mere

Jo, de var der for fodbolden og intet andet!! og så alligevel

Jo, de var der for fodbolden og intet andet!! og så alligevel For mange specielt unge mennesker er USA drømmenes land. Mange af de kulturpåvirkninger vi udsættes for kommer jo derovre fra. Så da muligheden dukkede op for en flok piger i Langeskov IF, nemlig at kunne

Læs mere

Tidligere elever fortæller:

Tidligere elever fortæller: Tidligere elever fortæller: Hej! Så skriver Anna Andersen igen. Nu er 2. g ved at være forbi. Mange mener, at 2. g er det hårdeste år på gymnasiet, men jeg synes det har været til at overkomme. Der har

Læs mere

Blå Tråd for børnefodbold i Ringe Boldklub

Blå Tråd for børnefodbold i Ringe Boldklub Blå Tråd for børnefodbold i Ringe Boldklub Udgangspunktet for Den Blå Tråd er: Ringe Boldklubs værdigrundlag og målsætning DBU s Holdninger og Handlinger Aldersrelateret træning koncept (ATK) DBUs Børnetræningsmanual

Læs mere

Velkommen til GBK. Information til ungdomsspillere og deres forældre. Gentofte Badminton Klub. USU Velkomstfolder Publiceret: september 2014

Velkommen til GBK. Information til ungdomsspillere og deres forældre. Gentofte Badminton Klub. USU Velkomstfolder Publiceret: september 2014 Velkommen til GBK Information til ungdomsspillere og deres forældre. Gentofte Badminton Klub. Ved Stadion 4, 2820 Gentofte. Tel: +45 3965 0400 - gbk@gbk.dk. Side 1 af 6 Velkommen Ungdomsspillerudvalget

Læs mere

Opvarmning B/C (15 min)

Opvarmning B/C (15 min) Opvarmning B/C (15 min) Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 3-4 min Bane 1 Kanal træning - berøring 2 + aflevering Aflevering Bane 2 De første 10 aflevering

Læs mere

Opvarmning (Motorisk/teknisk) (5-6 min på hver øvelse) Teknisk træning

Opvarmning (Motorisk/teknisk) (5-6 min på hver øvelse) Teknisk træning Opvarmning (Motorisk/teknisk) (5-6 min på hver øvelse) Teknisk træning Bane 1 Kanal træning Spiller 1 (køen) Bane 2 Flow / kommunikation træning Bane 3 Stige Hurtige fødder Bane 4 Bevægelighedstræning

Læs mere

Hørning IF FODBOLD Den røde tråd

Hørning IF FODBOLD Den røde tråd Hørning IF FODBOLD Den røde tråd Træning øvelser 1 Opvarmningsøvelser. 1. Pasningsøvelser 2. 3. 4. 5. 6. 2 Opvarmningsøvelser. Pasningsøvelse Øvelsen kan bruges i forbindelse med opvarmningen. Spillerne

Læs mere

SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS

SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS FORORD TIL SPILØVELSER KÆRE FODBOLDSPILLER Fodbolddelen består af 12 øvelseskort med en øvelse på forsiden og et spil på bagsiden.

Læs mere

Den Blå Tråd skal være et værktøj, der omfatter alle aldre i Ribe BK Ungdom, og den skal omhandle såvel pigefodbold som drengefodbold.

Den Blå Tråd skal være et værktøj, der omfatter alle aldre i Ribe BK Ungdom, og den skal omhandle såvel pigefodbold som drengefodbold. Indledning Ribe Boldklub har på baggrund af klubbens visionsdage i efteråret 2011 nedsat et udvalg med henblik på at få skabt manualen Den Blå Tråd i Ribe Boldklub det er resultatet af dette arbejde du

Læs mere

Team Hørning Den røde tråd

Team Hørning Den røde tråd Team Hørning Den røde tråd Hørning IF Træning øvelser 1 Opvarmningsøvelser. 1. Pasningsøvelser 2. 3. 4. 5. 6. 2 Opvarmningsøvelser. Pasningsøvelse Øvelsen kan bruges i forbindelse med opvarmningen. Spillerne

Læs mere

Børnefodbold U10.3 OB Træningspas Mandage (4) Tema: Afleveringer / sparketeknik

Børnefodbold U10.3 OB Træningspas Mandage (4) Tema: Afleveringer / sparketeknik 1700 1715 Indmøde og kamp 1715 1740 Station 1 Afleveringer Der opstilles en startkegle og 5 kegler på række, med ca. 5-7 meters imellem. Der stilles nu en spiller ved hver kegle. Første spiller, spiller

Læs mere

Elitestrategi for TTC 2014-2015

Elitestrategi for TTC 2014-2015 Elitestrategi for TTC 2014-2015 Vision TTC ønsker at være det foretrukne træningsfællesskab for københavnske elitetriatleter baseret på et stærkt fællesskab, der løfter det enkelte individs niveau og sikrer

Læs mere

TRÆNINGSPLAN U9 AFDELINGEN

TRÆNINGSPLAN U9 AFDELINGEN TRÆNINGSPLAN U9 AFDELINGEN Beskrivelse af afdelingen Glæde, tryghed, bevægelse Koordination Boldmestering mig og bolden Mål for afdelingen: Der arbejdes på, at spilleren har så mange boldberøringer som

Læs mere

Dragør Boldklub: Venner og vindere, "Den Gule tråd"

Dragør Boldklub: Venner og vindere, Den Gule tråd Dragør Boldklub - Den gule tråd - en holdningsguide til en god årgang i Dragør Boldklub Dragør Boldklub: Venner og vindere, "Den Gule tråd" - En holdningsguide til en god årgang i Dragør Boldklub Indhold:

Læs mere

MSI Research. har gennem tiden samarbejdet med os om at øge medlemmernes tilfredshed og loyalitet. Det har gjort os til specialister på området.

MSI Research. har gennem tiden samarbejdet med os om at øge medlemmernes tilfredshed og loyalitet. Det har gjort os til specialister på området. Trænerundersøgelse MSI Research har gennem tiden samarbejdet med os om at øge medlemmernes tilfredshed og loyalitet. Det har gjort os til specialister på området. I dag er vi derfor blandt de foretrukne

Læs mere

VELKOMMEN I FREMAD AMAGER

VELKOMMEN I FREMAD AMAGER VELKOMMEN I FREMAD AMAGER Velkommen i Fremad Amager - Øens fodboldklub For at du kan føle dig ordentligt informeret om alle de praktiske ting, du skal tænke på og som gælder, når du kommer som ny i Fremad

Læs mere

Børnefodbold U10.1 OB Træningspas Mandage (4) Pasninger & stige

Børnefodbold U10.1 OB Træningspas Mandage (4) Pasninger & stige 1700 1715 Indmøde og kamp 1715 1745 Stige / koordination Der arbejdes med 2 stiger (2 grupper spillere på en gang). Der skal gennemgås 5 stigeøvelser. Hver øvelse skal trænes 5 gange per spiller. Bane

Læs mere

Fodboldtræning - med engelsk inspiration

Fodboldtræning - med engelsk inspiration Fodboldtræning - med engelsk inspiration En af de engelske hjælpetrænere snakker fodbold med et hold af de små 100 deltagere i Strandby-Elling Strandby-Elling tilbyder alle ungdomsspillere professionel

Læs mere

Talentworkshop - onsdag d. 30/

Talentworkshop - onsdag d. 30/ Talentworkshop - onsdag d. /-6 Onsdag d.. november blev der afholdt en workshop omkring 'Talent' i den nye Kultur- og Fritidspolitik. Der blev drøftet, hvordan begrebet 'talent' skal forstås i den nye

Læs mere

profil Fodbold Historie Historie mission Mission Vision Vision Målsætning

profil Fodbold Historie Historie mission Mission Vision Vision Målsætning Ringkøbing Idrætsforening Fodbold Historie Historie mission Mission Vision Vision Frivillige Frivillige Stadion Stadion Elite Elite Klub1900 Klub1900 Sponsorer Sponsorer profil Historie Historie Vision

Læs mere

Boldklubben FREM - vejen frem

Boldklubben FREM - vejen frem Boldklubben FREM - vejen frem Boldklubben FREM vejen frem Denne folder bør ses som fundamentet for fodbolden i Boldklubben FREM og samtidig være udgangspunkt for den daglige omgang i klubben. Boldklubben

Læs mere

2) I træningen af finteteknikken sættes der fokus på at angrebsspilleren:

2) I træningen af finteteknikken sættes der fokus på at angrebsspilleren: 4.2. Finter Ideen med fintespillet er, at angrebsspilleren kan finte sig på kant af sin direkte forsvarsspiller ved anvendelse af mindst mulig plads og dermed få skabt en overtalssituation. Angrebsspillet

Læs mere

Talenttræning Piger Sydvestjylland

Talenttræning Piger Sydvestjylland Baggrunden for Talenttræning Piger Sydvestjylland Varde If er initativtager og medlem af VPF, Vestjysk Pige Fodbold som har til formål at samarbejde omkring pigefodbolden i Sydvestjylland. Grundstenen

Læs mere

Fodbolden. indvandrere

Fodbolden. indvandrere Fodbolden indvandrere Fodbolden indvandrere 4 Formand for Den Østlige Forening i Aalborg Øst, Salah Touska (tv) og fodboldtræner, kampfordeler og alt muligt andet i fodboldklubben, Mohamed Agha. Ildsjæl

Læs mere

fra Serie 6 til Serie 2 siden 2006

fra Serie 6 til Serie 2 siden 2006 Thomas Jakobsen (yderst tv): - Vi får brug for en tænke-samle-kræfter-pause. Ung klub oplever sin første krise fra Serie 6 til Serie 2 siden 2006 Holtbjerg Boldklub ved Herning blev stiftet i 2006, og

Læs mere

VRI Fodbold DEN GULE TRÅD

VRI Fodbold DEN GULE TRÅD VRI Fodbold DEN GULE TRÅD Politik for VRI Fodbold... 2 Den gule tråd i arbejdet med VRI-børnefodbold og VRI B&U... 3 Holdninger, mål og temaer... 4 Årgangene U5, U6 og U7... 4 Årgangene U8 og U9... 5 Årgangene

Læs mere

Forslag til færdighedstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til færdighedstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til færdighedstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved

Læs mere

RETNINGSLINJER & ANSVARSOMRÅDER FOR TRÆNERE & LEDERE

RETNINGSLINJER & ANSVARSOMRÅDER FOR TRÆNERE & LEDERE SPORTSLIG STRUKTUR PÅ VEJ MOD 2020 RETNINGSLINJER & ANSVARSOMRÅDER FOR TRÆNERE & LEDERE BORUP FODBOLD Borup fodbold ønsker at være en attraktiv og rummelig klub for hele lokalområdet. Vi ønsker at være

Læs mere

DILEMMASPIL FOR UNGE SPORTSUDØVERE

DILEMMASPIL FOR UNGE SPORTSUDØVERE Dette er et dilemmaspil, hvor I skal gætte hinandens svar på spørgsmål og dilemmaer om pengespil. Gennem diskussioner og gæt, får de unge fokus på deres egne og kammeraternes spillevaner og holdninger.

Læs mere

DBU Fyn kursus i Næsby 9. marts 2011 Fra DBU s Talentcenter til A-landsholdet

DBU Fyn kursus i Næsby 9. marts 2011 Fra DBU s Talentcenter til A-landsholdet DBU Fyn kursus i Næsby 9. marts 2011 Fra DBU s Talentcenter til A-landsholdet Besøg DBU Fyn Dagens program: Kl. 18.00-18.20 Præsentation af strukturen i dansk talentudvikling Præsentation af DBU s spillestil/spillesystem.

Læs mere

Red Bull Leipzig. Individuel studietur d. 12. 15. november 2014

Red Bull Leipzig. Individuel studietur d. 12. 15. november 2014 Red Bull Leipzig Individuel studietur d. 12. 15. november 2014 Formål med turen? Undersøge principperne for spillestilen i Red Bulls defensiv Hvilke spørgsmål ønskes besvaret? Hvilke principper anvendes

Læs mere

Få alle med inkluder mennesker med psykiske vanskeligheder

Få alle med inkluder mennesker med psykiske vanskeligheder Få alle med inkluder mennesker med psykiske vanskeligheder DANSK ARBEJDER IDRÆTSFORBUND IFs Idræt for sindet - siden 1996 Få alle med Mange mennesker med psykiske vanskeligheder dyrker efterhånden idræt

Læs mere

Opvarmning (15 min) Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 3-4 min. Bue

Opvarmning (15 min) Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 3-4 min. Bue Opvarmning (15 min) Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 3-4 min Bane 1 Kanal træning - berøring 2 + aflevering Aflevering Bue De første 10 aflevering

Læs mere

BLØDE PIGER I HÅRD KONKURRENCE

BLØDE PIGER I HÅRD KONKURRENCE 5.12.2013 BLØDE PIGER I HÅRD KONKURRENCE TALENTUDVIKLING SOSU - LUU KONFERENCE HVAD VIL I GIVE DE UNGE MED? INDTRYK FRA SKILLS 2013 Det rykkede! Engagement Søgende Åbenhed Mod Reflekterede Personlig udvikling

Læs mere