WIDEX historien bag den gode lyd. WIDEX - historien bag

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "WIDEX historien bag den gode lyd. WIDEX - historien bag"

Transkript

1 WIDEX historien bag den gode lyd WIDEX - historien bag den gode lyd

2

3 Widex - historien bag den gode lyd Udgivet i 2010 af Widex A/S Nymøllevej Lynge Telefon Koncept og Manuskrift Jesper Mehlsen #01 Tryk KLS Grafisk Hus A/S ISBN

4 widex - historien bag den gode lyd målrettethed og pålidelighed at levere Vores mission er gennem originalitet, kvalitetshøreapparater, der giver mennesker med høretab samme forudsætninger for kommunikation som normalthørende.

5

6 forhistorien...7 Fra etablering til gennembrud...13 Fremgang og flere fabrikker Fokus på viden, forskning, udvikling og design...49 teknologiske landvindinger...63 den digitale revolution det naturlige valg Tøpholm, Westermann og Widex I den første tid var firmaet opkaldt efter de to stiftere, Tøpholm og Westermann, mens Widex udelukkende var et produktnavn. Begge navne har senere været anvendt i forbindelse med forskellige selskaber. Af praktiske grunde anvendes navnene Tøpholm og Westermann i denne bog konsekvent om de to stiftere, mens firmaet konsekvent omtales under navnet Widex.

7 6-7

8 forhistorien Vi mødtes om aftenen i Christian Tøpholms hjem for at snakke fremtid over en flaske rød Martini. Da flasken løb tom, stak vi hinanden på næven og sagde "Vi gør det!" (Erik Westermann)

9 f o r h i s to r i e n Bedre hjælp til hørehæmmede Teknikeren Christian Tøpholm var elektroingeniør med en høj teknisk begavelse. Hans viden og idérigdom har i høj grad medvirket til, at Widex udviklede sig til en af verdens førende producenter af høreapparater. Han blev født i 1918 af danske forældre, som havde bosat sig i Schweiz. 20 år gammel havde han gennemført uddannelsen som teknikumingeniør i Geneve, og han følte, at det var tid til at flytte hjemmefra. Han rejste til Danmark bl.a. for at kunne bevare sit danske statsborgerskab. I København fik han ansættelse hos Philips, hvor hans første opgave blev at effektivisere reparationen af nye radioer, der ikke virkede perfekt ved den afsluttende kvalitetskontrol. Det gjorde han så godt, at ledelsen flyttede ham til udviklingslaboratoriet. Senere blev han laboratoriechef på en af datidens førende danske radiofabrikker, To-R. Også her var han beskæftiget med udvikling af nye radioer. Under den tyske besættelse af Danmark mødte han Laura Carlsen, som han giftede sig med og fik sønnerne Erik (1943) og Jan (1946). I 1949 blev Tøpholm fabrikschef på høreapparatfabrikken Oticon, hvor produktionen var umoderne og koncentreret om nogle store høreapparater baseret på radiorør. Hans primære opgave blev at omstille virksomheden til fremtidens industrielle masseproduktion. Han fik desuden ansvaret for udvikling af nye produkter og apparater. Erik Westermann (tv) og Christian Tøpholm udviklede et dynamisk samarbejde og et livslangt venskab. 8-9

10 F ø r Gennem de seneste godt 100 år er det blevet muligt at hjælpe hørehæmmede mennesker med stadig mere avancerede løsninger. I runde tal er cirka hvert tiende menneske ramt af høretab, men kun få brugte høreapparater i tiden før anden verdenskrig. Apparaterne var klodsede, dyre og af begrænset teknisk kvalitet. Man følte sig i den grad handicappet ved at slæbe rundt med sådan et monstrum. Da fabrikkerne begyndte at bruge elektroniske radiorør i høreapparaterne, forbedrede det lydkvaliteten markant. Og opfindelsen af transistoren i 1951 fik endnu større betydning. Transistoren var en meget mindre komponent end et radiorør og behøvede kun ét lille batteri på 1,5 Volt, mens radiorøret krævede både et lille på 1,5 Volt og et stort på 22,5 Volt. Få år senere lykkedes det fabrikanterne at gøre både komponenter og batterier endnu mindre og næste mål blev, at selve høreapparatet kunne flyttes fra kroppen op på hovedet. Gratis høreapparater og krav til kvaliteten Danmark etablerede efter engelsk forbillede Statens Hørecentral i Samtidig sikrede en ny tunghørelov, at alle danske borgere kunne få vederlagsfri hørehjælp. I praksis betød det, at høreapparater blev gjort gratis. Hidtil havde det været en privat sag at anskaffe sig et høreapparat. De to Købmanden Erik Westermann har i høj grad æren af, at Widex allerede fra sin spæde start blev en eksportvirksomhed og i dag tælles blandt verdens seks største høreapparatproducenter. Han blev født i 1923 og har en uddannelse fra tekstilbranchen suppleret med to år på Niels Brock Handelsskole samt private studier i fransk og spansk. Under anden verdenskrig var han aktiv i kampen mod den tyske besættelsesmagt, blev fanget og sendt til koncentrationslejr. I 1947 havde Westermann aftjent sin værnepligt med rang af sekondløjtnant og flyttede til Spanien for at arbejde som korrespondent først for direktionen på en sardinfabrik, senere som sekretær for det danske generalkonsulat i Barcelona. Da han to år efter vendte hjem, opfordrede hans bror, Per, ham til at søge job på Oticon, for hvem han havde haft opgaver som reklametegner. Virksomheden skulle bruge en eksportchef, og blandt de 70 ansøgere ansatte ledelsen to med den bagtanke kun at beholde den bedste og det blev Westermann. Brødrene Westermann havde en særlig grund til at arbejde med høreapparater. Deres far havde nemlig i barndommen fået en infektionssygdom, som bl.a. angreb hørelsen. Resten af livet måtte han leve med stærkt nedsat hørelse, hvilket hæmmede ham både i jobbet og privat. I 1951 giftede Westermann sig med sin kæreste Gerda, som han havde kendt siden barndommen. Ægteparret fik tre sønner: Peter (1952), Søren (1954) og Anders (1956).

11 f o r h i s to r i e n Erik Westermann og Christian Tøpholm realiserer deres plan. V e r d e n u d e n f o r W i d e x daværende danske fabrikker, Oticon og Danavox, havde solgt apparaterne med en pæn fortjeneste. Ved den første offentlige licitation fik de en brat opvågnen, da den engelske fabrik Fortiphone dumpede prisen til cirka en fjerdedel af det hidtidige niveau. Statens Hørecentral strammede også kravene til kvaliteten ved at oprette en central kvalitetskontrol, som skulle godkende hvert enkelt høreapparat. I første omgang satte kontrollen de danske fabrikker under pres, men det viste sig hurtigt at blive til deres fordel på eksportmarkederne. Danske høreapparater begyndte at vinde markedsandele på grund af deres høje kvalitet. Perfekt partnerskab I 1946 havde William Demant og amerikaneren Charles H. Lehman startet en dansk produktion af høreapparater, American Danish Oticon i daglig tale bare Oticon. William Demants far var tilbage i 1904 begyndt at importere amerikanske høreapparater, og efter anden verdenskrig så Demant forretningsmæssige muligheder i selv at producere. Christian Tøpholm og Erik Westermann blev begge ansat hos Oticon i På det tidspunkt havde den lille nye fabrik et årligt salg på ca høreapparater. Det skulle snart ændre sig. Som fabrikschef var Tøpholm dynamo for den tekniske udvikling. Han havde en indgroet forestilling om, at jo mere af teknologien og jo flere komponenter, virksomheden selv udviklede, des bedre ville man kunne konkurrere på originalitet, pris og kvalitet. Tøpholm udviklede faktisk så Citroën DS signalerede fremtid, nytænkning, optimisme og æstetik. Gudinden fra Paris 1. oktober 1955 åbnede den internationale biludstilling i Paris, og publikum i Grand Palais blev slået med forbløffelse ved synet af den nye Citroën DS. Det stærkt futuris tiske design var mildest talt anderledes: aerodynamisk, langstrakt og stilrent nærmest noget i retning af en flyvende tallerken. Begejstringen var enorm. I løbet af de første 45 minutter blev 749 biler solgt, og da åbningsdagen var omme, havde Citroën solgt over Teknisk set var bilen også innovativ: Selvjusterende hydraulisk affjedring, servostyring, skivebremser med mekanisk bremseassistent, halvautomatisk gearskifte uden kobling og et elegant svunget instrumentbræt støbt i plast. DS-modellen blev produceret i hele 20 år med minimale ændringer og var stadig en af markedets mest moderne og velkørende biler, da den i 1975 afløstes af CX-modellen. Chefingeniør André Lefèvre og den italienske designer Flamino Bertonis mesterværk har manifesteret sig som et stilikon inden for moderne design. Og det er næppe tilfældigt, at bogstaverne DS på fransk udtales déesse (= gudinde)

12 F ø r mange nye komponenter, at andre fabrikker begyndte at købe dem. Westermann havde som eksportchef ansvaret for salget uden for Danmark. Da han blev ansat, udgjorde eksporten ca. 20 % af omsætningen, og den gik udelukkende til de øvrige skandinaviske lande. Han brugte sin energi på at skabe kontakter på en række andre markeder både i Europa og på den anden side af Atlanten. Fabrikken lå på Amager og hovedkontoret på Strøget, men selv om Tøpholm og Westermann arbejdede hvert sit sted, så de meget til hinanden. Arbejdsmæssigt var det begrænset til, når udenlandske gæster blev vist rundt eller ved fælles forretningsrejser til udlandet. På det personlige plan udviklede de to imidlertid et stærkt venskab. I 1956 var Oticons årlige produktion nået op ca høreapparater en ti-dobling på bare syv år. Eksportandelen var i samme periode øget fra 20 til 90 % af omsætningen. Tøpholm og Westermann havde udviklet sig til et Dream Team. Planen for fremtiden Allerede i 1955 havde Christian Tøpholm og Erik Westermann følt, at deres store arbejdsindsats ikke blev værdsat af ledelsen. De blev derfor enige om at tage konsekvensen. Den 30. november 1955 meddelte de ledelsen, at de ville opsige deres stillinger og forlade virksomheden, når der var fundet nogle passende afløsere for dem. Samme aften mødtes de hjemme hos Tøpholm, der boede i et beskedent rækkehus i Nærum nord for København. Der var meget at tale om. Konklusionen blev at starte egen fabrikation af høreapparater. Det var muligt, da de ikke var underlagt nogen konkurrenceklausul. Oticon havde ikke travlt med at finde to afløsere. Ledelsen regnede muligvis med, at opsigelsesvarslet ikke var alvorligt ment, eftersom både Tøpholm og Westermann havde kone og børn at forsørge. Da der i midten af januar 1956 endnu ikke var sket noget, meddelte Westermann, at han ville fratræde for at starte i en konkurrerende virksomhed. Han blev straks bortvist med ret til fem måneders løn. Tøpholm sagde ligeledes op og fik samme behandling af ledelsen. Nu skulle planen realiseres. Fra landbrugsland til industrisamfund Landbrugslandet Danmark var kommet gennem anden verdenskrig uden større ødelæggelser, men industriens beskedne produktionsapparatet var nedslidt. Den anstrengte samfundsøkonomi prægede tiden frem til 1960, og politikerne arbejdede på at mindske landets afhængighed af landbruget. I 1948 var der stadig kun få større industrivirksomheder. En stram styring i form af toldbegrænsninger, valutarestriktioner og investeringskontrol gjorde det vanskeligt at drive virksomheder. Desuden var mange varer rationerede. En massiv toldmur beskyttede de virksomheder, som producerede til hjemmemarkedet. Men da købekraften i Danmark var beskeden, endte det med mange lukninger. En lille gruppe virksomheder var mere fremsynede og satsede på eksport. I takt med andre landes liberaliseringer af handel og økonomi fik mange af disse virksomheder en pæn fremgang. Christian Tøpholm og Erik Westermann startede deres egen høreapparatfabrik i Det skulle vise sig at være et gunstigt tidspunkt, fordi den teknologiske udvikling på området begyndte at gå stærkt. Desuden indså flere lande, at frihandel ville være vejen til økonomisk fremgang, og dermed kunne en større del af den danske industriproduktion eksporteres. Danmark var på vej væk fra afhængigheden af landbruget, og efterhånden begyndte landet at udvikle sig til et moderne industrisamfund med fokus på viden, innovation, kvalitet og design. Landbruget var det eneste betydende danske eksporterhverv først i 1950 erne. Foto: Polfoto

13 12-13

14 Fra etablering til gennembrud Foran os, eller rettere sagt foran Christian Tøpholm, lå en gigantisk opgave. Før vi kunne dukke op til overfladen, og før jeg kunne udfolde mine oparbejdede sælgerevner, måtte vi jo have noget at sælge. (Erik Westermann)

15 F r a e ta b l e r i n g t i l g e n n e m b r u d I gang for få midler Flere af nutidens store danske virksomheder er etableret under beskedne kår ofte i en garage eller kælder. Sådan forholder det sig også med Widex. Kælderen under Christian Tøpholms forstadsrækkehus i Nærum blev straks taget i brug som kombineret udviklingslaboratorium, værksted og produktionslokale. Aftrædelsesgodtgørelsen fra Oticon skulle primært bruges til den daglige husholdning i de to hjem, så økonomien var anspændt. Heldigvis kunne både Tøpholm og Westermanns forældre hjælpe med et Her begyndte det hele i kælderen under Christian Tøpholms rækkehus. Erik Westermann boede i lejlighed, men havde en nyttehave, som blev en vigtig leverandør af kartofler, kål og andre grøntsager til begge familier

16 par mindre lån, og en svigerfar kautionerede for et banklån. Desuden havde Tøpholm en lille opsparing, og Westermann benyttede sig af muligheden for at gøre tjeneste som reserveofficer på Høvelte Kaserne. De økonomiske midler var dog stadig beskedne, når man tænker på, hvad en produktion af høreapparater krævede af investeringer i komponenter, værktøjer, produktionsudstyr og forskelligt tilbehør. Jens Tøpholm havde en afgørende betydning for, at produktionen kom i gang forholdsvis hurtigt. Her ses senior ved drejebænken. Hjælp fra flere sider Gode forretningsforbindelser fattede imidlertid sympati for de to unge iværksættere. Philips leverede de nødvendige transistorer med en elskværdig kredittid og det selv om en anden afdeling i samme koncern faktisk måtte opfatte Tøpholm og Westermanns virksomhed som en potentiel konkurrent. Fabrikant Ivar Graff, der fremstillede elegante silkeforede læderetuier, så også med velvilje på den lille nye virksomhed og tilbød en leverandørkredit på tre måneder. Erik Westermanns bror, Per, var reklametegner og leverede en flot brochure uden beregning og fik trykkeriet til at være langmodige med betalingen. Selv fra udlandet kom der god hjælp. Den engelske importør P. C. Werth, som kendte Westermann fra Oticon-tiden, ydede et rentefrit etableringslån og overførte desuden et betydeligt beløb som forhåndsbetaling for de første 50 høreapparater, som han kun kendte fra tegninger. En forklaring på den sympati, som Tøpholm og Westermann mødte fra nær og fjern, er, at de hos Oticon altid selv havde været fair i deres samarbejde med kunder og leverandører. Fairness blev helt naturligt også grundholdningen i deres nye virksomhed. Tøpholm Senior træder til Christian Tøpholms far skulle egentlig til at nyde sit otium, da han i 1952 vendte tilbage til Danmark efter 44 år i Schweiz. Men starten på Widex betød, at der var brug for hans store håndværksmæssige kunnen. Med sin baggrund som mekaniker og værktøjsmager var Jens Tøpholm lige den, der kunne yde sin søn kvalificeret hjælp med at fremstille de værktøjer, som enten ville være for dyre at købe eller som slet ikke kunne købes! Far og søn tilbragte mange timer sammen i rækkehuskælderen, hvor kreativiteten og det solide håndværk gik hånd i hånd. På valsen til Schweiz I 1896 kom den da kun 13 år gamle Jens i mekanikerlære hos Frichs i Århus, hvor man bl.a. producerede lokomotiver til de danske jernbaner. Efter at have aftjent sin værnepligt var det svært for ham at få job, og den unge Tøpholm valgte at gå på valsen. Han rejste rundt i Europa og tog arbejde som mekaniker, hvor han kom frem. Af de mange lande, han besøgte, var det især Schweiz og dette lands smukke natur, han satte mest pris på. Jens Tøpholm valgte derfor at slå sig ned i Geneve. Det var i 1911, og året efter flyttede hans danske kæreste derned og de blev gift.

17 F r a e ta b l e r i n g t i l g e n n e m b r u d Rød Martini for resten af livet For Erik Westermann er smagen af sød, rød vermouth tæt forbundet med en bestemt aften. Og siden da har han ikke rørt denne drik. Om aftenen den 30. november 1955 besøgte han Christian Tøpholm for at diskutere situationen efter budskabet til Oticons ledelse om, at de ville opsige deres stillinger. Tøpholms udvalg af drikkevarer var begrænset til en flaske rød Martini. De to gode venner diskuterede, hvad de skulle tage sig til. At gå tilbage til henholdsvis tekstil- og radiobranchen, hvor de oprindeligt kom fra, kunne ikke lokke. Som aftenen skred frem, blev flaskens indhold mindre og deres gå-på-mod større: Hvorfor ikke fortsætte det gode samarbejde i eget firma? Argumenterne pro et contra fløj over bordet. På et tidspunkt efter midnat var flasken tom, og beslutningen blev truffet: Vi gør det! Da Erik Westermann nåede hjem og vækkede sin hustru for at fortælle hende den sensationelle nyhed, svarede hun blot: I må have drukket! Mange vigtige valg Trods den økonomiske velvilje fra nær og fjern var pengene små. Det fik betydning ved udviklingen af det første høreapparat. Ingen af de to var i tvivl om, at fremtidens høreapparater ville være små og blive placeret ved øret. Udviklingsomkostningerne ville imidlertid blive for store. Fremtidens høreapparater skulle nemlig fremstilles i plast, hvad der krævede adgang til avancerede og kostbare sprøjtestøbemaskiner. Det første høreapparat måtte derfor blive af den gamle type, hvor batteriet og det meste af teknikken var gemt i en lille lommeæske med en ledning til højtaleren ved øret. Næste valg handlede om, hvor mange komponenter man selv kunne fremstille i stedet for at købe. Maskinparken var begrænset og heller ikke helt ny. Alligevel lykkedes det at fremstille en stor del af komponenterne i huset altså rækkehuset! Da produktionen skulle i gang måtte Tøpholm og Westermann igen foretage et valg: Hvor skulle man flytte hen, nu hvor rækkehuskælderen ikke længere var tilstrækkelig? Valget faldt på et beskedent lejemål i Lyngby, som er et både trafikalt og handelsmæssigt centrum for de nordlige forstæder i hovedstadsområdet. Tøpholm og Westermann satte selv de 60 kvm. i stand i den første uge af juni 1956 og den 6. begyndte den første ansatte medarbejder, loddedamen fru Jahn. Et sidste vigtigt valg stod tilbage: Hvad skulle firmaet og høreapparatet hedde? Og efter en bogstavleg blev der enighed om, at firmaet skulle hedde Widex og apparatet 561. Selve navnet har ingen betydning, men kan udtales på mange sprog. Produktnummerets to første cifre angiver årstallet og det sidste ciffer indikerer, at der er tale om årets første produkt. Altmuligmænd I de første mange måneder var der naturligvis ikke råd til at ansætte medarbejdere. Det betød, at Christian Tøpholm beklædte opgaver fra chefingeniør til værktøjsmager, montør og kontrollør. Erik Westermann arbejdede som salgschef, bogholder, lagerassistent, cykelbud, og arbejdsmand. Og Tøpholm Senior netop hjemvendt fra Schweiz blev værkstedets nestor, en guldgrube af erfaringer og gode råd

18 To herrer i huset Forretningsmæssigt var Christian Tøpholm og Erik Westermann at sammenligne med et par siamesiske tvillinger. Uden den ene, ville den anden have svært ved at klare sig. Den tekniske idérigdom og de håndværksmæssige talenter stod Tøpholm for, mens Westermann kunne gennemskue markedet med sin udprægede sans for handel. Derfor fandt begge det helt naturligt at dele ejerskab og økonomisk ansvar ligeligt med 50 % til hver. Med andre ord: Hvis de ikke var enige, kunne der ikke træffes afgørelser. Både advokaten og banken advarede dem mod denne fordeling. Ingen af rådgiverne havde nogensinde set et 50/50-ejerskab blive til en succes. Før eller siden ville firmaet blive handlingslammet med opløsning af partnerskabet til følge. Kontrakten mellem Tøpholm og Westermann var derfor meget udførlig. Den beskrev i detaljer fordelingen af ansvarsområderne det vil sige den reelle magt i virksomheden: Christian Tøpholm stod for udvikling og produktion af høreapparaterne samt investeringer, lokaleindretning og indkøb. Erik Westermann fik overdraget ansvaret for markedsføring, reklame, salg, økonomi, finansiering og bogholderi. I praksis var denne fordeling så enkel og klar, at der ikke opstod tvivl om kompetenceforholdet, ligesom personalet aldrig var i tvivl om, hvem de skulle henvende sig til. Et centralt punkt i kontrakten var, at ingen af de to måtte ansætte nogen af deres børn i virksomheden, medmindre disse var mindst lige så kvalificerede som personer, der kunne hentes udefra. I de første år var firmaet et interessentskab, hvor Tøpholm og Westermann hæftede solidarisk hver med deres personlige formue. Et sådant ejerskab kan være praktisk i en startfase, men ingen større virksomheder drives på denne måde. Derfor blev Widex ved årsskiftet omdannet til et almindeligt anpartsselskab, hvor de to ejere hver især fik halvdelen af anparterne. Christian Tøpholm var ikke bange for selv at tage værktøj i hånden. Her er han i sving ved filebænken, mens hans far giver gode råd. Erik Westermann og Christian Tøpholm byder deres første kunde, Peter C. Werth, velkommen.

19 F r a e ta b l e r i n g t i l g e n n e m b r u d nedture og opture De beskedne 60 kvm på Bagsværdvej 22 i det centrale Lyngby. Efter et halvt års tid blev rammerne for snævre. Med Widex 561 gjorde Tøpholm og Westermann sig klar til at gå på markedet i Danmark, hvor Statens Hørecentral årligt købte omkring høreapparater. Regnestykket var enkelt: Kunne man få bare 10 % af markedet, ville det være nok til at sikre en produktion, som kunne dække de faste omkostninger. Så let var det imidlertid ikke at være ny på markedet. Selv om både Tøpholm og Westermann var kendte og velanskrevne navne i branchen, vendte embedsmændene tommelfingeren nedad. Firmaet var uprøvet som leverandør, og selve apparatet kunne heller ikke tilfredsstille embedsmændene. De anså det også for at problem, at Widex 561 kun rummede plads til det lille batteri. Desuden var apparatet dyrere i indkøb og ville være dyrere i drift på grund af de små batterier. At det kompakte høreapparat til gengæld var mere diskret for brugerne, spillede ingen rolle for embedsmændene. Et tredje afgørende punkt var, at statens leverandører af høreapparater skulle have forretningssteder i landets tre største byer, hvor hørecentralerne var placeret. Togtur med fire madpakker Hjemmemarkedet var altså lukket land i første omgang, men heldigvis var der allerede ved at komme gang i eksporten takket være den gode kontakt til P. C. Werth i England. Men ordren på 100 apparater var kun en begyndelse. Erik Westermann pakkede derfor kufferten og tog på en salgsrejse. Hans kone, Gerda, forsynede ham med fire solide madpakker rejsen skulle vare fire dage. Målet var yderligere ordrer på mindst 50 høreapparater, så man kunne undgå at afskedige fabrikkens fire nyansatte loddedamer. Togrejsen foregik på tredje klasse og førte i første omgang Westermann til Bruxelles. Her skulle han mødes med Gaston Verannemann, som med sin forretning, l Auxiliare Acoustique, var agent for giganterne Siemens og Zenith. Westermann havde held til at overbevise Verannemann om fordelen ved at tilbyde sine kunder valgmulighed mellem tre mærker. Desuden ville han blive storkunde hos Widex, mens han jo blot var én blandt mange kunder hos de to store fabrikker. Måleapparater udviklet af Christian Tøpholm

20 Det blev en god dag for dem begge og prøveordren på seks høreapparater førte til et langvarigt samarbejde. Næste stop var Paris, hvor firmaet Audipha allerede repræsenterede de to andre danske fabrikanter. Resultatet blev en aftale om at købe 50 Widex-apparater, når Audipha engang fik sin næste importtilladelse. Betingelserne var dog, at apparaterne skulle sælges under navnet Audipha og at firmaet fik eneforhandling i Frankrig. Erik Westermann accepterede disse halvdårlige betingelser, fordi aftalen trods alt var en redning på kort sigt. Et problem og en løsning På vejen hjem stoppede han i Stuttgart for at besøge Max Hüber, der drev micro- technic sammen med sine sønner, Walther og Klaus. Firmaet havde tre agenturer: et engelsk (Multitone), et schweizisk (Bernafon) og et dansk (Oticon). Tyskerne kunne ikke skjule deres begejstring for det lille og meget elegante guldeloxerede høreapparatet med tilhørende bordeauxfarvet læderetui. Men smilene stivnede, da de opdagede, at apparatet ikke kunne bruges i forbindelse med de teleslynge-systemer, der efterhånden fandtes i mange biografer, teatre, kirker og foredragssale. De afslog at købe, men lovede at komme til København for at forhandle om en prøve ordre på 50 apparater, så snart Widex 561 var blevet forsynet med den nødvendige telespole. Lamslået rejste Westermann retur til København. Men problemer er til for at blive løst, fastslog Christian Tøpholm, som straks kastede sig over opgaven. Han skulle trylle en hel del for at få plads til den nødvendige telespole og samtidig sikre, at teleslynge-signalerne kunne trænge ind i den ellers hermetisk tillukkede metalkasse. En uges tid senere kunne Tøpholm præsentere sin forretningspartner for den nye udgave af Widex 561. Han havde konstrueret en telespole, som kunne klemmes ind på chassiset. Og en næsten usynlig slids på siden af metalkassen gjorde det muligt for teleslynge-signalerne at nå frem til spolen. Max Hüber og sønnerne blev straks inviteret til København. De kom i den efterfølgende uge, og det blev starten på et samarbejde, som har varet lige siden. Da Christian Tøpholm (th) havde foretaget et par væsentlige tekniske justeringer af Widex 561, var Erik Westermann (her med apparatet i hænderne) klar til at starte salget i Tyskland.

21 F r a e ta b l e r i n g t i l g e n n e m b r u d Mens damerne havde måttet sidde skulder ved skulder i lokalet på Bagsværdvej, fik de langt bedre forhold i de store, lyse lokaler i Brede. Værktøjsmagere, klejnsmede og loddedamer arbejdede godt sammen allerede i de første år følte personalet sig som én stor familie

22 det danske gennembrud Det manglende gennembrud på hjemmemarkedet var stadig en torn i øjet på Erik Westermann, som oven på de første udenlandske ordrer gik i tænkeboks for at finde en udvej, så Widex kunne få Statens Hørecentral som kunde. Muligheden viste sig i form at et nyetableret firma, Sørensen & Hald. De havde netop nedsat sig som grossister inden for sundhedsartikler, højfjeldssole og hørebriller. Blandt firmaets kunder var optikere over hele landet. Westermann aflagde det nye firma et besøg og fik overbevist både Sørensen og Hald om, at Widex høreapparater ville være et fremragende supplement til hørebrillerne. Og det kunne parterne hurtigt blive enige om! En glædesstrålende Westermann vendte tilbage til Lyngby for at forberede endnu et fremstød over for embedsmændene i Statens Hørecentral. Nu kunne Widex ikke alene betjene folk i de tre byer med hørecentraler, København, Århus og Odense men også i resten af landet. Denne landsdækkende kundeservice og introduktionen af telespolen i 561 eren betød, at Widex kunne anerkendes som leverandør til Statens Hørecentral. Da den første ordre var i hus, blev der festet. Ordren lød nemlig på ikke færre end 500 apparater. en realitet, og eksporten gik ligeledes pænt frem. Tøpholm og Westermann måtte derfor indse, at 60 kvm var alt for lidt plads. De 14 loddedamer sad allerede skulder ved skulder. Egentlig havde de to iværksættere lyst til at blive i centrum af Lyngby ikke mindst for medarbejdernes skyld. Men at placere en produktionsvirksomhed i et storkøbenhavnsk handelscentrum ville ikke være let. Heldet var dog med Widex, for i den nordlige udkant af Lyngby måtte den hæderkronede gamle Brede Klædefabrik lukke, og lokalerne skulle lejes ud. Et lejemål på 500 kvm var ledigt og kunne dække såvel det aktuelle som de fremtidige behov for Widex. I luftlinie var der kun 3 km fra Bagsværdvej til Brede, og trafikalt set var placeringen ikke så ringe for medarbejderne. Der var bare 1 minuts gang til stationen, hvorfra den lille lokalbane havde forbindelse til S-togs-nettet. Ved udgangen af 1956 så den økonomiske situation alt i alt tilfredsstillende ud. Flytningen til Brede var selvfølgelig en satsning, men overordnet set var det svært at være pessimist. Mere idyllisk kunne det næsten ikke blive: Brede ligger ved Mølleåen, der forbinder søerne i det grønne område nord for København. Skulder ved skulder Firmaets første halve år havde været temmelig turbulent og op ad bakke det meste af tiden. Men med ordren til Statens Hørecentral var det danske gennembrud

23 F r a e ta b l e r i n g t i l g e n n e m b r u d distributørerne er en vigtig del af familien Widex har siden starten haft en markant større markedsandel uden for Danmarks grænser end på hjemmemarkedet. Før den første danske ordre kom i hus, var der allerede solgt høreapparater til distributører i England, Tyskland, Frankrig og Belgien. Erik Westermanns ledetråd i sit salgsarbejde har altid været begrebet fair deal. I korthed går det ud på, at en handel skal være til fordel for både køber og sælger desuden skal samarbejdet ske i en atmosfære præget af gensidig tillid. Denne indstilling havde han altid haft, og det var bl.a. den, der førte til, at P. C. Werth i England blev Widex første kunde. Senere blev Werth i øvrigt en uvurderlig god hjælp ved introduktionen af Widex i USA, Japan og Australien. Gensidig tillid og fair deal er den ånd, som samarbejdet med kunderne har bygget på gennem alle år, og den positive ånd har også ført til langvarige relationer mellem Widex og selskabets udenlandske distributører. Norden som et naturligt nærmarked Da Erik Westermann havde fået samarbejdsaftalerne på plads med aftagere i England, Belgien, Frankrig og Tyskland, 22-23

24 rettede han blikket mod nord. Mange danske virksomheder betragter traditionelt Norden som en slags udvidet hjemmemarked. Norge var det første nordiske land, som kom med i Widex-familien. Og det gik ret let, da høreapparatmarkedet var helt privat. Familien Stai, som drev Medisan A/S, ville gerne markedsføre Widex parallelt med de engelske Multitone-apparater. Aftalen blev starten på en langvarig relation, som stadig varer ved. Efter et generationsskifte kom sønnerne Odd og Kåre Stai i ledelsen, og i de senere år efter endnu et generationsskifte er Kåre Stai s søn Paul 3. generation i firmaet. Sverige var derimod en sværere nød at knække. Offentlige høreklinikker stod for alt salg og købte apparaterne gennem en offentlig indkøbscentral. Men en dag dukkede svenskeren Stig Cleve op på Westermanns kontor i Brede. Han solgte tekstiler til de svenske sygehuse og det foregik via den samme offentlige indkøbscentral. Han så muligheden i også at tilbyde indkøbscentralerne høreapparater og det kunne Westermann ikke være uenig i! Stig Cleve var ansat i et firma ejet af Familien Jansson, og sammen etablerede de AB Widex Akustik. Leif Jansson gik senere i kompagniskab med Åke Gyllander, hvis børn, Martin og Catarina, i dag er med til at drive firmaet videre. Finland skulle naturligvis også være med i den nordiske Widex-familie. Erik Westermann husker tydeligt sine mange besøg hos Per Fritiof Gahmberg i Helsinki, da de etablerede samarbejdet, som i dag føres videre af firmaet FinnWidex OY. Gahmberg havde en fandenivoldskhed, som gjorde det svært at følge med, når en god handel skulle fejres i byen. Westermann stod det igennem, men var glad for, at finnerne havde opfundet saunaen. En komplet liste over Widex distributører kan findes på Widex hjemmeside: God stemning og no hard feelings i 1957 mellem Erik Westermann og Charles H. Lehmann. No hard feelings Den internationale høreapparatbranches grand old man, amerikaneren Charles H. Lehman, aflagde i 1957 et uanmeldt besøg hos Christian Tøpholm og Erik Westermann på fabrikken i Brede. Lehman kendte dem begge fra deres tid i Oticon, som han var med til at stifte i Besøgets formål var ganske enkelt at ønske held og lykke med det nye firma. Tøpholm og Westermanns dramatiske farvel til Oticon betød således intet for de personlige relationer til Lehman, som i sine unge år havde arbejdet sammen med selveste Thomas Edison.

Fejrer diamantbryllup på tirsdag: Daglig gåtur holder parret i form

Fejrer diamantbryllup på tirsdag: Daglig gåtur holder parret i form 1983 Fejrer diamantbryllup på tirsdag: Daglig gåtur holder parret i form Hans og Anna Pedersen VEJEN: Selv om det sner, stormer eller regner kan man hver dag træffe ægteparret Anna og Hans Pedersen, Præstevænget

Læs mere

SALMON AND SEATROUT SOLUTION.

SALMON AND SEATROUT SOLUTION. Afiskeri.dk gik online på nettet i December 2008. Hjemmesiden henvender sig til alle lystfiskere. Det er klart et mål for Michael Aagaard Olsen, der står bag siden, at den skal være et vigtigt værktøj

Læs mere

Maskiner og robotter til hjælp i hverdagen

Maskiner og robotter til hjælp i hverdagen Elektronik er en videnskab og et fagområde, der beskæftiger sig med elektriske kredsløb og komponenter. I daglig tale bruger vi også udtrykket elektronik om apparater, der udnytter elektroniske kredsløb,

Læs mere

Globalisering. Arbejdsspørgsmål

Globalisering. Arbejdsspørgsmål Globalisering Når man taler om taler man om en verden, hvor landene bliver stadig tættere forbundne og mere afhængige af hinanden. Verden er i dag knyttet sammen i et tæt netværk for produktion, køb og

Læs mere

Erasmus-rapport om udlandsophold Forår12

Erasmus-rapport om udlandsophold Forår12 Erasmus-rapport om udlandsophold Forår12 Titelblad Navn Mark Friis (10512) Email mark-f.r.i.i.s@hotmail.com Semester Forår 2012 Dagens dato 13 August 2012 Spørgsmål: Hvilke faktorer motiverede dig til

Læs mere

IVÆRKSÆTTERE. Heldigvis ved man ikke hvad man går ind til 04. 5 hurtige om iværksætteri 08. Det skal banken bruge når du starter virksomhed 10

IVÆRKSÆTTERE. Heldigvis ved man ikke hvad man går ind til 04. 5 hurtige om iværksætteri 08. Det skal banken bruge når du starter virksomhed 10 M E R K U R A N D E L S K A S S E T I D S S K R I F T F O R N Y B A N K K U L T U R N R. 2 2 0 1 5 PENSIONSMEDLEMMER FRAVÆLGER FOSSIL ENERGI 14 SÆT OPSPARINGEN I FREMTIDENS BÆREDYGTIGE TEKNOLOGI 18 TEMA:

Læs mere

Truck of the year 2008.

Truck of the year 2008. Den nye TGS. Truck of the year 2008. www.man.dk S for Sejrherre af Truck of the Year 2008 Ingen anden lastbilproducent har vundet prisen Truck of the Year 7 gange og det overrasker ikke. MAN har med den

Læs mere

Side 9 manden Portræt af formanden for Vestsjællands Stilladsklub

Side 9 manden Portræt af formanden for Vestsjællands Stilladsklub StilladsInformation nr. 75 - maj 2005 Side 9 manden Portræt af formanden for Vestsjællands Stilladsklub Navn: Jesper Christiansen Bopæl: Svebølle Alder: 32 Start i branchen: 1993/1994 Nuværende firma:

Læs mere

21. Maj 2014 Har produktion af printkort en fremtid i Danmark?

21. Maj 2014 Har produktion af printkort en fremtid i Danmark? 21. Maj 2014 Har produktion af printkort en fremtid i Danmark? Europas produktion af PCB 80erne Produktionen tredoblede Europa har stabil markedssandel på 15-17% Kort nedgang 1990-1992 90 erne Produktionen

Læs mere

Nyborg Jernstøberi. Af Rikke Kristensen

Nyborg Jernstøberi. Af Rikke Kristensen Nyborg Jernstøberi Af Rikke Kristensen Lidt om jernstøbningens historie I Europa er jernstøbning kendt fra midten af 1400-tallet, hvor man støder på støbejernsplader anvendt som foring i ildstederne. Senere

Læs mere

Julefrokost I BØGESKOVEN

Julefrokost I BØGESKOVEN Julefrokost I BØGESKOVEN invitation julefrokost Det vil glæde os at se dig til Illux s julefrokost. I år holder vi festen i den gamle pavillon Capri i Bøgeskoven med SMUK stemning. SMUK event står for

Læs mere

Velkommen til årets studenter, forældre, familie og skolens medarbejdere

Velkommen til årets studenter, forældre, familie og skolens medarbejdere Velkommen til årets studenter, forældre, familie og skolens medarbejdere Kære studenter årgang 2015 I dag er en festdag! I den sidste uges tid har skolen summet af liv: spænding, nervøsitet inden sidste

Læs mere

Man skal være god til at spørge

Man skal være god til at spørge Artikel fra Muskelkraft nr. 1, 2002 Man skal være god til at spørge Som handicaphjælper er Klaus parat med praktisk bistand og psykisk støtte til sin brugers sexliv. Misforståelser kunne være undgået,

Læs mere

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

Hørelse for livet Viden om høreapparater. Din guide til en verden af høreapparater, og hvordan du finder den optimale høreløsning

Hørelse for livet Viden om høreapparater. Din guide til en verden af høreapparater, og hvordan du finder den optimale høreløsning Hørelse for livet Viden om høreapparater Din guide til en verden af høreapparater, og hvordan du finder den optimale høreløsning 2 3 God hørelse er givet, er det ikke? Der er over 1.000 forskellige høreløsninger

Læs mere

Stylet orden. Hun indretter med indføling: Side X NYT FRITIDSHUS. energivinduer. www.lilje-huset.dk

Stylet orden. Hun indretter med indføling: Side X NYT FRITIDSHUS. energivinduer. www.lilje-huset.dk Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis fredag 13. juli 2012 Hun indretter med indføling: Stylet orden Side X 70 23 15 23 jna.dk energivinduer Spar op til 35% nu kontakt os for mere info udstilling: Kratholmvej

Læs mere

En mand & hans chipskartofler

En mand & hans chipskartofler 26 Danske Kartofler / FEBRUAR 2013 PORTRÆT En mand & hans chipskartofler Der er efterhånden gået 26 år siden Thorsens Chipskartofler blev startet, men grundidéen er stadig den samme: faste aftaler og stabile

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Fra broen ved Marius Pedersen 2012-2

Fra broen ved Marius Pedersen 2012-2 Fra broen ved Marius Pedersen 2012-2 Siden sidst Torsdag den 19 januar var der foredrag i Friskolen hvor tidligere højskolelærer Per Sonne fortalte om Frithof Nansen der krydsede Grønlands indlandsis.

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Den er et fremragende eksempel på, at 1+1+1 giver langt mere end 3. N. Kochs Skole, Skt. Johannes Allé 4, 8000 Århus C

Den er et fremragende eksempel på, at 1+1+1 giver langt mere end 3. N. Kochs Skole, Skt. Johannes Allé 4, 8000 Århus C Trøjborg 29. juni 2009 Kære 9. årgang. En tøjklemme. Ja, sådan ser den ud den er blevet lidt gammel og grå lidt angrebet af vejr og vind den er blevet brugt meget. I kender alle sammen tøjklemmer, nogle

Læs mere

Indblik: Drømmemanden droppede karriereræset

Indblik: Drømmemanden droppede karriereræset Indblik: Drømmemanden droppede karriereræset Michael Rohde var stødt på vej op ad karrierestigen, inden han valgte at ændre kurs. I dag hjælper han andre mennesker med at leve et bedre liv i pagt med deres

Læs mere

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje.

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. Det er tæt på Adriaterhavet nær Dubrovnik. Jeg har en kone og to drenge, som var

Læs mere

I 1 år efter min Farmors død krævede min Farfar at min Far og hans 2 søskende skulle bære sort sørgearmbind!!

I 1 år efter min Farmors død krævede min Farfar at min Far og hans 2 søskende skulle bære sort sørgearmbind!! Min Far blev født i København den 4. december 1912 som søn af: Direktør, fabrikant Oscar Valdemar Meyer, født 30. Maj 1866 i København og død 18. november 1930 i Charlottenlund og hustru Astrid Constance

Læs mere

Eksport: Få hindringer på nærmarkederne

Eksport: Få hindringer på nærmarkederne Den 22. maj 2012 Eksport: Få hindringer på nærmarkederne Danske virksomheder oplever få udfordringer ved salg til nærmarkederne, mens salg til udviklingslan- de og emerging markets uden for Europa kan

Læs mere

DET KOMMER! 1 12 TR PÅ DANSK!

DET KOMMER! 1 12 TR PÅ DANSK! 12 TR PÅ DANSK! Robert er tillidsrepræsentant eller TR på en stor brødfabrik. Han repræsenterer dem, der arbejder i fabrikkens pakkeafdeling. Mange af dem kommer fra andre lande. Robert kommer selv fra

Læs mere

Billund Foderstof- og gødningsforening.

Billund Foderstof- og gødningsforening. Billund Foderstof- og gødningsforening. Den første foderstofforening. I slutningen af 1800-tallet blev der oprettet en brugsforening i Billund. Vi mangler forhandlingsprotokollen for de første år i foreningens

Læs mere

BELLASUND AVIS. Side 1. Bellasund Radios Bellasund Radios ansatte er ikke alle tilfredse med deres job. Læs mere på side 4

BELLASUND AVIS. Side 1. Bellasund Radios Bellasund Radios ansatte er ikke alle tilfredse med deres job. Læs mere på side 4 Bellasund Radios Bellasund Radios ansatte er ikke alle tilfredse med deres job. Læs mere på side 4 Tirsdag d. 31. januar 2012 Byrådet DF: I deres politik lægger de vægt på at repræsentere danskhed som

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

VORES NET ER KOMPLET!

VORES NET ER KOMPLET! D A N M A R K VORES NET ER KOMPLET! Med 18 veluddannede service- og salgspartnere i Danmark, er PALFINGER tæt på kunderne i hele landet. PALFINGER tilbyder således den bedste service, kvalitet og teknologi

Læs mere

Produktion i Danmark. Robotter i global kamp

Produktion i Danmark. Robotter i global kamp Produktion i Danmark Robotter i global kamp Titel: Robotter i global kamp Udarbejdet af: Teknologisk Institut Analyse og Erhvervsfremme Gregersensvej 1 2630 Taastrup August 2015 Forfattere: Stig Yding

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Af Freja Gry Børsting

Af Freja Gry Børsting Af Freja Gry Børsting Flygtningelejren i Jonstrup Af Freja Gry Børsting Furesø Museer 2015 Flygtningelejren i Jonstrup Forfatter: Freja Gry Børsting Illustration: Allan Christian Hansen Forfatteren og

Læs mere

Historien om en håndværksvirksomhed

Historien om en håndværksvirksomhed Velkommen til historien om Solvang VVS At det blev Solvang VVS som skulle blive omdrejningspunktet i denne historie var på ingen måde planlagt, idet den ligesågodt kunne være skrevet med udgangspunkt i

Læs mere

Mind Your Own Business Prisen

Mind Your Own Business Prisen Icebreakers Denne pris går til en virksomhed, som dommerkomiteen særligt ønsker at rose for dens måde at organisere sig på og for virksomhedens fokus på medarbejderudvikling. Virksomheden har etableret

Læs mere

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen Skibsdrengen Evald Tang Kristensen Der var engang en rig mand og en fattig mand, og ingen af dem havde nogen børn. Den rige var ked af det, for så havde han ingen til at arve sin rigdom, og den fattige

Læs mere

Advokatvirksomhederne i tal

Advokatvirksomhederne i tal Retsudvalget L 168 - Bilag 9 Offentligt Advokatvirksomhederne i tal Brancheanalyse maj 2005 ADVOKAT SAMFUNDET BRANCHEANALYSE 2005 Indholdsfortegnelse Advokatbranchens struktur...2 Advokatbranchens sammensætning...3

Læs mere

3. Hvorfor fangede man nogle kvinder, tog tøjet af dem og klippede alt håret af dem på gaden?

3. Hvorfor fangede man nogle kvinder, tog tøjet af dem og klippede alt håret af dem på gaden? Før læsning: Introduktion til årtiet Gruppearbejde: Se på billederne i bogen side 3. Hvad kender I? Hvad tænker I? Hvad tror I kapitlet handler om? Hvad ved I om dette årti i jeres eget hjemland / verden

Læs mere

Carat. www.siemens.dk/hearing. Nyd lyden af livet. De nye Carat-høreapparater. Fleksibilitet med en helt ny lydkvalitet. Livet lyder fantastisk.

Carat. www.siemens.dk/hearing. Nyd lyden af livet. De nye Carat-høreapparater. Fleksibilitet med en helt ny lydkvalitet. Livet lyder fantastisk. Carat www.siemens.dk/hearing Nyd lyden af livet De nye Carat-høreapparater. Fleksibilitet med en helt ny lydkvalitet. Livet lyder fantastisk. Dine perfekte partnere til binaural hørelse og forbedret forbindelse

Læs mere

SMV ERNE OG UDENLANDSK ARBEJDSKRAFT

SMV ERNE OG UDENLANDSK ARBEJDSKRAFT SMV ERNE OG UDENLANDSK ARBEJDSKRAFT Der er fortsat stor mangel på arbejdskraft i de små og mellemstore virksomheder, og med en ledighedsprocent lige omkring 4 pct. eller godt 100.000 ledige er det ikke

Læs mere

Johnny Arildtoft, arbejdsmarkedskonsulent

Johnny Arildtoft, arbejdsmarkedskonsulent Johnny Arildtoft, arbejdsmarkedskonsulent Der kan gøres noget! Af en eller anden grund er det lidt svært for mig at skrive disse linier. Jeg har godt nok taget tilløb nogle gange. Jeg tror, at det skyldes,

Læs mere

Matematik i børnehøjde

Matematik i børnehøjde Matematik i børnehøjde Uglerne 2009 Hættegården Vi spillede kryds og bolle Det begyndte nærmest ved en tilfældighed. Et par piger gik rundt med en kurv med murerværktøj i plastik og vi faldt i snak om,

Læs mere

BA ØKONOMI - VALGFAG. Vintereksamen 2011-2012. Ordinær eksamen. Skriftlig prøve i: 27803 Immaterialret. Varighed: 3 timer. Hjælpemidler: Alle OPGAVE 1

BA ØKONOMI - VALGFAG. Vintereksamen 2011-2012. Ordinær eksamen. Skriftlig prøve i: 27803 Immaterialret. Varighed: 3 timer. Hjælpemidler: Alle OPGAVE 1 BA ØKONOMI - VALGFAG Vintereksamen 2011-2012 Ordinær eksamen Skriftlig prøve i: 27803 Immaterialret Varighed: 3 timer Hjælpemidler: Alle OPGAVE 1 Efterlønner Hans Hansen havde hele sit liv rejst meget.

Læs mere

Halling Autoophug: Målet er at kunne genanvende de udtjente biler 100 procent

Halling Autoophug: Målet er at kunne genanvende de udtjente biler 100 procent Halling Autoophug: Målet er at kunne genanvende de udtjente biler 100 procent For Halling Autoophug ApS har deltagelse i Region Midtjyllands projekt Rethink Business betydet, at virksomheden har fået den

Læs mere

Projekt Sluk efter brug. Proces

Projekt Sluk efter brug. Proces 3B /HO Projekt Sluk efter brug Hareskov Skole december 2011 - januar 2012 Proces Fase 1 Faglig introduktion til projektet 1. Hvorfor laver skolen et projekt om dette emne? (spare på energi/udgifter til

Læs mere

Viby IFs U13-drenge til internationalt stævne i Tyskland

Viby IFs U13-drenge til internationalt stævne i Tyskland Viby IFs U13-drenge til internationalt stævne i Tyskland Øverst fra venstre: Jacob, Lucas, Christian, Mads, Christian HD og Jonas (træner) Nederst fra venstre: Nikolai, Anton, Mikkel H., Mikkel L., Victor

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

-- betingelse--, --betinget virkelighed. Var jeg ung endnu, (hvis-inversion - litterær form)

-- betingelse--, --betinget virkelighed. Var jeg ung endnu, (hvis-inversion - litterær form) Betinget virkelighed Betinget virkelighed vil sige en tænkt virkelighed under en bestemt betingelse. Man springer ud af virkeligheden og ind i en anden ved at forestille sig, hvad man så ville gøre: Hvis

Læs mere

C.F. Nielsen. Nyhedsbrev Marts 2012. C.F.Nielsen A/S, Solbjergvej 19, DK-9574 Baelum. Højdepunkter:

C.F. Nielsen. Nyhedsbrev Marts 2012. C.F.Nielsen A/S, Solbjergvej 19, DK-9574 Baelum. Højdepunkter: Højdepunkter: Markedsudvikling øget aktivitetsniveau. Nye markeder Nye løsninger Udstillinger Service Nye produkter Teknologi projekter Ændring i ejerforhold Markedsudvikling øget aktivitetsniveau Den

Læs mere

Jens Birch Lars Ersgaard. BUSSERNE FRA SVENDBORG Smith, Mygind & Hüttemeier - Nordisk Karosserifabrik

Jens Birch Lars Ersgaard. BUSSERNE FRA SVENDBORG Smith, Mygind & Hüttemeier - Nordisk Karosserifabrik Jens Birch Lars Ersgaard BUSSERNE FRA SVENDBORG Smith, Mygind & Hüttemeier - Nordisk Karosserifabrik ET BÅDEBYGGERI I SVENDBORG I modsætning til flere andre af de kendte danske karrosserifabrikker har

Læs mere

Hvis vækst i de private serviceerhverv havde været som USA

Hvis vækst i de private serviceerhverv havde været som USA pct. 8. april 2013 Faktaark til Produktivitetskommissionens rapport Danmarks Produktivitet Hvor er problemerne? Servicesektoren halter bagefter Produktivitetsudviklingen har gennem de seneste mange år

Læs mere

Region Midtjylland i en international verden

Region Midtjylland i en international verden 20. februar 2008 Region Midtjylland i en international verden Engelsk som hovedsprog i virksomhederne, industrier, der flytter til Asien, virksomheder, der vinder markeder i udlandet. Små og mellemstore

Læs mere

Hans-Henrik Sørensen. Rejsebreve fra NEW ZEALAND

Hans-Henrik Sørensen. Rejsebreve fra NEW ZEALAND Hans-Henrik Sørensen Rejsebreve fra NEW ZEALAND 1 Hans-Henrik Sørensen Rejsebreve fra NEW ZEALAND 2 Forord Fra oktober 2007 til januar 2008 foretog jeg sammen med min daværende kone, Susanne Høegh, en

Læs mere

Installation af verdens første automatiserede sterilcentral. v/poul Fuglsang, adm.direktør,

Installation af verdens første automatiserede sterilcentral. v/poul Fuglsang, adm.direktør, Installation af verdens første automatiserede sterilcentral v/poul Fuglsang, adm.direktør, Hvem er Gibotech? Vi er en 26 år gammel virksomhed på ca. 25 mand beliggende i Højby syd for Odense kun ca. 1

Læs mere

Her slutter historien om Kasper.

Her slutter historien om Kasper. KASPERS HISTORIE Hvert år forsvinder der hundredevis af danskere uden at give deres familie eller andre pårørende besked : en mand går ned i kiosken på hjørnet en søndag eftermiddag og kommer aldrig tilbage.

Læs mere

Vores kunder køber et produkt, men vi sælger en service

Vores kunder køber et produkt, men vi sælger en service Introduktion Riidr ApS er stiftet med det udtrykkelige formål at give nem adgang til e-bøger på det danske marked ved at gøre det simpelt, bekvemligt og billigt for kunder at købe deres ønskede e-bøger.

Læs mere

Dansk på Canadisk! BM Silo ApS Grundlagt 1965. Dorte Martinsen Adm. Direktør. Claus Martinsen Exportchef/Ejer

Dansk på Canadisk! BM Silo ApS Grundlagt 1965. Dorte Martinsen Adm. Direktør. Claus Martinsen Exportchef/Ejer Dansk på Canadisk! Dorte Martinsen Adm. Direktør Claus Martinsen Exportchef/Ejer BM Silo ApS Grundlagt 1965 Virksomhedens historie Bent & Elsebeth Martinsen Bent grundlagde virksomheden i 1965 Interesse

Læs mere

Ambassadør: Pia Danesol, Aarhus

Ambassadør: Pia Danesol, Aarhus Ambassadør: Pia Danesol, Aarhus Jeg hedder Pia Danesol og er en årgang 1951. September 2007 tog jeg mit 1. kursus i McGuire-teknik for stammere. Det var kort tid før, at jeg påbegyndte min uddannelse til

Læs mere

CIVILPROCES OMPRØVE S 2013. Opgave 1

CIVILPROCES OMPRØVE S 2013. Opgave 1 CIVILPROCES OMPRØVE S 2013 Opgave 1 Hansen importerede vin fra bl.a. Australien og solgte den fra to butikker én i København og én i Århus. Butikkerne reklamerede hvert år med en australsk uge i juni måned

Læs mere

Hvor foregår jobvæksten?

Hvor foregår jobvæksten? 2014 REGIONAL VÆKST OG UDVIKLING *** ing det lange opsv ur dt ne e or st n de? nu ad og hv Hvor foregår jobvæksten? -- / tværregionale analyser af beskæftigelsen i Danmark fra 1996 til 2013 rapport nr.

Læs mere

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om.

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Prædiken Pinse på Herrens Mark 2. pinsedag. og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Rikke: Sådan tror jeg egentlig,

Læs mere

Ny bog: Ballegaard. Vestjysk politimand bag tysk pigtråd 1944-1945 Lidt om bogens tilblivelse og indhold

Ny bog: Ballegaard. Vestjysk politimand bag tysk pigtråd 1944-1945 Lidt om bogens tilblivelse og indhold Ny bog: Ballegaard. Vestjysk politimand bag tysk pigtråd 1944-1945 Lidt om bogens tilblivelse og indhold Min far, Herluf Ballegaard, og min mor, Elisabeth Hasseriis Ballegaard, har før skrevet til slægtsbladet.

Læs mere

Næste generation rykker ind i Herning

Næste generation rykker ind i Herning Fagblad for den danske kontorartikelbranche Nr. 8, november/december 2010 Næste generation rykker ind i Herning w w w. k o n t o r p a p i r. d k Næste generation overtager KD Gruppen Hjernen bliver magelig

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år)

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) De pædagogiske processer skal lede henimod, at barnet ved slutningen af vuggestuen med lyst har tilegnet sig færdigheder og viden, som sætter

Læs mere

Sociale medier b2b. nye veje til salg

Sociale medier b2b. nye veje til salg Sociale medier b2b nye veje til salg 1 FORORD VELKOMMEN TIL ANALYSEN De sociale medier får stigende betydning for vores kommunikation og deling af viden. Det smitter af på erhvervslivet og skaber nye forretningsmuligheder.

Læs mere

Lederen, der i højere grad gør som han plejer til møderne, frem for at tage fat og ændre på mødekulturen i sin afdeling.

Lederen, der i højere grad gør som han plejer til møderne, frem for at tage fat og ændre på mødekulturen i sin afdeling. En vinders mindset Du er hvad du tænker Spørgsmålet er, hvad tænker du? Holder du dit potentiale tilbage? Og kan du påvirke, hvordan du eller dine medarbejdere tænker? Kan du støtte dine medarbejdere i

Læs mere

Enestående service stiller krav om dynamisk innovation

Enestående service stiller krav om dynamisk innovation Enestående service stiller krav om dynamisk innovation Ansvar for forandringer er et vilkår for langt de fleste ledere i dag. Men hvordan skal du kommunikere med dine medarbejdere om forandringerne? Og

Læs mere

Automatiser jeres produktion let, billigt og fleksibelt

Automatiser jeres produktion let, billigt og fleksibelt Automatiser jeres produktion let, billigt og fleksibelt Universal Robots udvikler fleksibel og prisgunstig robotteknologi til industrien. Vi sætter slutbrugeren i centrum og gør teknologien let at bruge

Læs mere

Jeg vil bruge min tale i dag til at tale om to ting:

Jeg vil bruge min tale i dag til at tale om to ting: Nyt skoleår 2015 Hvad er meningen med livet? Og med at blive designer? Tale v. Elsebeth Gerner Nielsen Velkommen til Designskolen Kolding. Velkommen til et nyt skoleår. Velkommen til nye og gamle studerende.

Læs mere

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK Marts 2014 INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK AF KONSULENT MATHIAS SECHER, MASE@DI.DK Det er mere attraktivt at investere i udlandet end i Danmark. Danske virksomheders direkte investeringer

Læs mere

Tildeling af æresmedlemskab til Lucas Bjerregaard

Tildeling af æresmedlemskab til Lucas Bjerregaard Tildeling af æresmedlemskab til Lucas Bjerregaard Motivationstale ved bestyrelsesmedlem Mogens Damm ved generalforsamlingen i Frederikshavn Golf Klub 04.03.2014 Kære Lucas Når Frederikshavn Golfklub ved

Læs mere

Emne: De gode gamle dage

Emne: De gode gamle dage Afsnit 1 Et uægte barn Emne: De gode gamle dage Folk siger tit, at alt var bedre i gamle dage. Men det kan jo ikke passe. Selvfølgelig er der nogen ting, der er bedre i dag. Men verden er ikke den samme

Læs mere

New York, Columbus Circle

New York, Columbus Circle New York, Columbus Circle Ejendommen The Sheffield blev købt af en fremsynet projektudvikler der har valgt at inddrage de øverste 3 etager til fælles-områder. På etage 57, 58 og 59 er der således skabt

Læs mere

Vadehavet, handlen og Vikingetidens Ribe

Vadehavet, handlen og Vikingetidens Ribe Danmarks ældste by Ved at se på de ting, som arkæologer har fundet, ved man at Ribe er Danmarks ældste by. Den markedsplads som byen er bygget op om, er fra omkring år 710. Frem til slutningen af 700-tallet

Læs mere

Øjebliksbillede 3. kvartal 2014

Øjebliksbillede 3. kvartal 2014 Øjebliksbillede 3. kvartal 2014 DB Øjebliksbillede for 3. kvartal 2014 Introduktion 3. kvartal har ligesom de foregående kvartaler været præget af ekstrem lav vækst i alle dele af økonomien. BNP-væksten

Læs mere

Faaborg By s Antenneforening

Faaborg By s Antenneforening ORDINÆR GENERALFORSAMLING I FAARBORG BYS ANTENNEFORENING MANDAG DEN 22. APRIL 2013 KL.1900 på Hotel Faaborg Fjord Svendborgvej 175 5600 Faaborg Bestyrelsens beretning for året 2012 I henhold til foreningens

Læs mere

Tema: Vejen til e-handelskøbet. E-handel i Norden Q2 2015

Tema: Vejen til e-handelskøbet. E-handel i Norden Q2 2015 Tema: Vejen til e-handelskøbet E-handel i Norden Q2 2015 Nordisk e-handel for 40,5 mia. SEK i 2. kvartal FORORD E-handlen i Norden steg kraftigt i 2. kvartal. De nordiske forbrugere handlede for 40,5 mia.

Læs mere

Unge iværksættere mangler hjælp

Unge iværksættere mangler hjælp Unge iværksættere mangler hjælp Den danske iværksætterverden efterlyser mere hjælp til unge under 18 år, der ønsker at starte egen virksomhed. Processen i dag er for bøvlet, mener uafhængige kilder. Dansk

Læs mere

Snak om filmens begyndelse. Prøv at læse teksten herunder og se, om I forstår de ord, som er streget under.

Snak om filmens begyndelse. Prøv at læse teksten herunder og se, om I forstår de ord, som er streget under. Filmens optakt (læs og forstå) Snak om filmens begyndelse. Prøv at læse teksten herunder og se, om I forstår de ord, som er streget under. Lars Hansen er en ung mand. Han har ikke nogen kæreste. Han er

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme 2014 foreløbig opgørelse. VisitDenmark, 2015 Viden & Analyse

Aktuel udvikling i dansk turisme 2014 foreløbig opgørelse. VisitDenmark, 2015 Viden & Analyse Aktuel udvikling i dansk turisme 2014 foreløbig opgørelse VisitDenmark, 2015 Viden & Analyse Udgivet af: VisitDenmark Sidst opdateret: februar 2015 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker

Læs mere

Drømmen om at bo for sig selv

Drømmen om at bo for sig selv Artikel i Muskelkraft nr. 2, 2001 Drømmen om at bo for sig selv Peter Bang Jensen er glad for, at han flyttede væk fra en institution og ud i egen lejlighed, men hverdagen kan være svær uden hjælpere Af

Læs mere

TRIN TIL ØGET OMSÆTNING.

TRIN TIL ØGET OMSÆTNING. 3 TRIN TIL ØGET OMSÆTNING. Tlf. 70 268 264 info@relationwise.dk København - London - Stockholm Introduktion Loyalitets-guruen Frederick Reichheld beskriver, at loyale kunder er en fantastisk profit-generator,

Læs mere

Springbræt til vækst. Fem fortællinger om virksomheder, der har fået hjælp til vækst af CONNECT Denmark PLATINSPONSORER GULDSPONSORER

Springbræt til vækst. Fem fortællinger om virksomheder, der har fået hjælp til vækst af CONNECT Denmark PLATINSPONSORER GULDSPONSORER PLATINSPONSORER Springbræt til vækst GULDSPONSORER Fem fortællinger om virksomheder, der har fået hjælp til vækst af CONNECT Denmark CONNECT Denmark er en landsdækkende nonprofit-organisation, som samler

Læs mere

Alle kan få brug for et råd

Alle kan få brug for et råd Alle kan få brug for et råd U-turns rådgivning er også åben for fædre, mødre, kærester, bonusforældre, søskende og andre mennesker, som er tæt på unge med rusmiddelproblemer, og som har behov for støtte.

Læs mere

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG UGE 3: GUDS FOLK FORBEREDELSE Det store billede Det er her vi skal hen hovedpunkterne som denne samling skal få til at stå tydeligt frem. Vores identitet som Guds familie. Gud valgte sit folk af ren og

Læs mere

Fra privilegeret til pligtskyldig

Fra privilegeret til pligtskyldig Fra privilegeret til pligtskyldig Afslutningstale juni 2014 Kære elever! Tænk engang! Kan I forestille jer SKALs uden jer? Kan I overhovedet forestille jer andre end jer selv på etagerne og i spisesalen?

Læs mere

Talepunkter: Bramsen-festen 28/8 2011

Talepunkter: Bramsen-festen 28/8 2011 Talepunkter: Bramsen-festen 28/8 2011 Jeg hedder Charlotte Jeg er fra Aage-grenen - I kan læse mere om mig på side 346 Jeg hedder Camilla Jeg er også fra Aage-grenen, men jeg er også fra Ludvig-grenen

Læs mere

Synes, mener eller tror?

Synes, mener eller tror? Synes, mener eller tror? Tror, synes og mener dækkes på mange sprog af samme ord. Men på dansk er begrebet delt op efter den psykologiske baggrund: Synes udtrykker en følelse i situationen, tror udtrykker,

Læs mere

om at være pårørende Af: Mai-Britt Gammelgaard, København

om at være pårørende Af: Mai-Britt Gammelgaard, København StilladsInformation nr. 80 - august 2006 om at være pårørende Af: Mai-Britt Gammelgaard, København Det lyder, som om det drejer sig om en sygdom men mine tanker går i helt andre retninger - nemlig at være

Læs mere

Temadag om outsourcing

Temadag om outsourcing Temadag om outsourcing Outsourcing - brug af underleverandører Min baggrund for at tale om emnet er: Inspektion af udstyr fra leverandører som både har outsourcet produktioner og bruger underleverandører.

Læs mere

Maskiner og robotter til hjælp i hverdagen

Maskiner og robotter til hjælp i hverdagen Hvis du spørger dine bedsteforældre eller andre ældre personer, hvor mange maskiner der var adgang til, da de var børn, vil de fortælle dig, at det var langt færre end i dag. Bare på den tid der er gået,

Læs mere

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven.

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven. Side 3 Kurven historien om Moses i kurven En lov 4 Gravid 6 En dreng 8 Farvel 10 Mirjam 12 En kurv 14 Jeg vil redde ham 16 En mor 18 Tag ham 20 Moses 22 Det fine palads 24 Side 4 En lov Engang var der

Læs mere

Det er også din boligforening. Deltag i beboerdemokratiet, og gør dine ideer til virkelighed

Det er også din boligforening. Deltag i beboerdemokratiet, og gør dine ideer til virkelighed Det er også din boligforening Deltag i beboerdemokratiet, og gør dine ideer til virkelighed Vi bor i forening Vidste du, at de almene boliger tilhører dem, der bor der? Der sidder ingen ejere, aktionærer

Læs mere

Smukt resultat af forebyggende vedligeholdelse

Smukt resultat af forebyggende vedligeholdelse Smukt resultat af forebyggende vedligeholdelse Forebyggende vedligeholdelse kan være smukt! Frederiksberg Kirkes menighedsråd har her i oktober fået færdiggjort en facaderenovering af præsteboligen og

Læs mere

Bænk eller behandling?

Bænk eller behandling? Bænk eller behandling? Det er alt for dyrt at spare Jeg har ventet 209 dage på behandling Kommunen har for travlt Flemming Hansen drikker 30 guldøl om dagen. For 209 dage siden bad han om at komme i behandling.

Læs mere

Nyhedsbrev for december 2007

Nyhedsbrev for december 2007 Nyhedsbrev for december 2007 Indhold i denne udgave Nu er Christian Poulsen med igen. 1 Nyhed: Situationsbestemt ledelse. 1 Tillidsskabende ledelse. 2 Vi lærer det, mens vi gør det. 2 Nordelektro Strategiplakat.

Læs mere