WIDEX historien bag den gode lyd. WIDEX - historien bag

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "WIDEX historien bag den gode lyd. WIDEX - historien bag"

Transkript

1 WIDEX historien bag den gode lyd WIDEX - historien bag den gode lyd

2

3 Widex - historien bag den gode lyd Udgivet i 2010 af Widex A/S Nymøllevej Lynge Telefon Koncept og Manuskrift Jesper Mehlsen #01 Tryk KLS Grafisk Hus A/S ISBN

4 widex - historien bag den gode lyd målrettethed og pålidelighed at levere Vores mission er gennem originalitet, kvalitetshøreapparater, der giver mennesker med høretab samme forudsætninger for kommunikation som normalthørende.

5

6 forhistorien...7 Fra etablering til gennembrud...13 Fremgang og flere fabrikker Fokus på viden, forskning, udvikling og design...49 teknologiske landvindinger...63 den digitale revolution det naturlige valg Tøpholm, Westermann og Widex I den første tid var firmaet opkaldt efter de to stiftere, Tøpholm og Westermann, mens Widex udelukkende var et produktnavn. Begge navne har senere været anvendt i forbindelse med forskellige selskaber. Af praktiske grunde anvendes navnene Tøpholm og Westermann i denne bog konsekvent om de to stiftere, mens firmaet konsekvent omtales under navnet Widex.

7 6-7

8 forhistorien Vi mødtes om aftenen i Christian Tøpholms hjem for at snakke fremtid over en flaske rød Martini. Da flasken løb tom, stak vi hinanden på næven og sagde "Vi gør det!" (Erik Westermann)

9 f o r h i s to r i e n Bedre hjælp til hørehæmmede Teknikeren Christian Tøpholm var elektroingeniør med en høj teknisk begavelse. Hans viden og idérigdom har i høj grad medvirket til, at Widex udviklede sig til en af verdens førende producenter af høreapparater. Han blev født i 1918 af danske forældre, som havde bosat sig i Schweiz. 20 år gammel havde han gennemført uddannelsen som teknikumingeniør i Geneve, og han følte, at det var tid til at flytte hjemmefra. Han rejste til Danmark bl.a. for at kunne bevare sit danske statsborgerskab. I København fik han ansættelse hos Philips, hvor hans første opgave blev at effektivisere reparationen af nye radioer, der ikke virkede perfekt ved den afsluttende kvalitetskontrol. Det gjorde han så godt, at ledelsen flyttede ham til udviklingslaboratoriet. Senere blev han laboratoriechef på en af datidens førende danske radiofabrikker, To-R. Også her var han beskæftiget med udvikling af nye radioer. Under den tyske besættelse af Danmark mødte han Laura Carlsen, som han giftede sig med og fik sønnerne Erik (1943) og Jan (1946). I 1949 blev Tøpholm fabrikschef på høreapparatfabrikken Oticon, hvor produktionen var umoderne og koncentreret om nogle store høreapparater baseret på radiorør. Hans primære opgave blev at omstille virksomheden til fremtidens industrielle masseproduktion. Han fik desuden ansvaret for udvikling af nye produkter og apparater. Erik Westermann (tv) og Christian Tøpholm udviklede et dynamisk samarbejde og et livslangt venskab. 8-9

10 F ø r Gennem de seneste godt 100 år er det blevet muligt at hjælpe hørehæmmede mennesker med stadig mere avancerede løsninger. I runde tal er cirka hvert tiende menneske ramt af høretab, men kun få brugte høreapparater i tiden før anden verdenskrig. Apparaterne var klodsede, dyre og af begrænset teknisk kvalitet. Man følte sig i den grad handicappet ved at slæbe rundt med sådan et monstrum. Da fabrikkerne begyndte at bruge elektroniske radiorør i høreapparaterne, forbedrede det lydkvaliteten markant. Og opfindelsen af transistoren i 1951 fik endnu større betydning. Transistoren var en meget mindre komponent end et radiorør og behøvede kun ét lille batteri på 1,5 Volt, mens radiorøret krævede både et lille på 1,5 Volt og et stort på 22,5 Volt. Få år senere lykkedes det fabrikanterne at gøre både komponenter og batterier endnu mindre og næste mål blev, at selve høreapparatet kunne flyttes fra kroppen op på hovedet. Gratis høreapparater og krav til kvaliteten Danmark etablerede efter engelsk forbillede Statens Hørecentral i Samtidig sikrede en ny tunghørelov, at alle danske borgere kunne få vederlagsfri hørehjælp. I praksis betød det, at høreapparater blev gjort gratis. Hidtil havde det været en privat sag at anskaffe sig et høreapparat. De to Købmanden Erik Westermann har i høj grad æren af, at Widex allerede fra sin spæde start blev en eksportvirksomhed og i dag tælles blandt verdens seks største høreapparatproducenter. Han blev født i 1923 og har en uddannelse fra tekstilbranchen suppleret med to år på Niels Brock Handelsskole samt private studier i fransk og spansk. Under anden verdenskrig var han aktiv i kampen mod den tyske besættelsesmagt, blev fanget og sendt til koncentrationslejr. I 1947 havde Westermann aftjent sin værnepligt med rang af sekondløjtnant og flyttede til Spanien for at arbejde som korrespondent først for direktionen på en sardinfabrik, senere som sekretær for det danske generalkonsulat i Barcelona. Da han to år efter vendte hjem, opfordrede hans bror, Per, ham til at søge job på Oticon, for hvem han havde haft opgaver som reklametegner. Virksomheden skulle bruge en eksportchef, og blandt de 70 ansøgere ansatte ledelsen to med den bagtanke kun at beholde den bedste og det blev Westermann. Brødrene Westermann havde en særlig grund til at arbejde med høreapparater. Deres far havde nemlig i barndommen fået en infektionssygdom, som bl.a. angreb hørelsen. Resten af livet måtte han leve med stærkt nedsat hørelse, hvilket hæmmede ham både i jobbet og privat. I 1951 giftede Westermann sig med sin kæreste Gerda, som han havde kendt siden barndommen. Ægteparret fik tre sønner: Peter (1952), Søren (1954) og Anders (1956).

11 f o r h i s to r i e n Erik Westermann og Christian Tøpholm realiserer deres plan. V e r d e n u d e n f o r W i d e x daværende danske fabrikker, Oticon og Danavox, havde solgt apparaterne med en pæn fortjeneste. Ved den første offentlige licitation fik de en brat opvågnen, da den engelske fabrik Fortiphone dumpede prisen til cirka en fjerdedel af det hidtidige niveau. Statens Hørecentral strammede også kravene til kvaliteten ved at oprette en central kvalitetskontrol, som skulle godkende hvert enkelt høreapparat. I første omgang satte kontrollen de danske fabrikker under pres, men det viste sig hurtigt at blive til deres fordel på eksportmarkederne. Danske høreapparater begyndte at vinde markedsandele på grund af deres høje kvalitet. Perfekt partnerskab I 1946 havde William Demant og amerikaneren Charles H. Lehman startet en dansk produktion af høreapparater, American Danish Oticon i daglig tale bare Oticon. William Demants far var tilbage i 1904 begyndt at importere amerikanske høreapparater, og efter anden verdenskrig så Demant forretningsmæssige muligheder i selv at producere. Christian Tøpholm og Erik Westermann blev begge ansat hos Oticon i På det tidspunkt havde den lille nye fabrik et årligt salg på ca høreapparater. Det skulle snart ændre sig. Som fabrikschef var Tøpholm dynamo for den tekniske udvikling. Han havde en indgroet forestilling om, at jo mere af teknologien og jo flere komponenter, virksomheden selv udviklede, des bedre ville man kunne konkurrere på originalitet, pris og kvalitet. Tøpholm udviklede faktisk så Citroën DS signalerede fremtid, nytænkning, optimisme og æstetik. Gudinden fra Paris 1. oktober 1955 åbnede den internationale biludstilling i Paris, og publikum i Grand Palais blev slået med forbløffelse ved synet af den nye Citroën DS. Det stærkt futuris tiske design var mildest talt anderledes: aerodynamisk, langstrakt og stilrent nærmest noget i retning af en flyvende tallerken. Begejstringen var enorm. I løbet af de første 45 minutter blev 749 biler solgt, og da åbningsdagen var omme, havde Citroën solgt over Teknisk set var bilen også innovativ: Selvjusterende hydraulisk affjedring, servostyring, skivebremser med mekanisk bremseassistent, halvautomatisk gearskifte uden kobling og et elegant svunget instrumentbræt støbt i plast. DS-modellen blev produceret i hele 20 år med minimale ændringer og var stadig en af markedets mest moderne og velkørende biler, da den i 1975 afløstes af CX-modellen. Chefingeniør André Lefèvre og den italienske designer Flamino Bertonis mesterværk har manifesteret sig som et stilikon inden for moderne design. Og det er næppe tilfældigt, at bogstaverne DS på fransk udtales déesse (= gudinde)

12 F ø r mange nye komponenter, at andre fabrikker begyndte at købe dem. Westermann havde som eksportchef ansvaret for salget uden for Danmark. Da han blev ansat, udgjorde eksporten ca. 20 % af omsætningen, og den gik udelukkende til de øvrige skandinaviske lande. Han brugte sin energi på at skabe kontakter på en række andre markeder både i Europa og på den anden side af Atlanten. Fabrikken lå på Amager og hovedkontoret på Strøget, men selv om Tøpholm og Westermann arbejdede hvert sit sted, så de meget til hinanden. Arbejdsmæssigt var det begrænset til, når udenlandske gæster blev vist rundt eller ved fælles forretningsrejser til udlandet. På det personlige plan udviklede de to imidlertid et stærkt venskab. I 1956 var Oticons årlige produktion nået op ca høreapparater en ti-dobling på bare syv år. Eksportandelen var i samme periode øget fra 20 til 90 % af omsætningen. Tøpholm og Westermann havde udviklet sig til et Dream Team. Planen for fremtiden Allerede i 1955 havde Christian Tøpholm og Erik Westermann følt, at deres store arbejdsindsats ikke blev værdsat af ledelsen. De blev derfor enige om at tage konsekvensen. Den 30. november 1955 meddelte de ledelsen, at de ville opsige deres stillinger og forlade virksomheden, når der var fundet nogle passende afløsere for dem. Samme aften mødtes de hjemme hos Tøpholm, der boede i et beskedent rækkehus i Nærum nord for København. Der var meget at tale om. Konklusionen blev at starte egen fabrikation af høreapparater. Det var muligt, da de ikke var underlagt nogen konkurrenceklausul. Oticon havde ikke travlt med at finde to afløsere. Ledelsen regnede muligvis med, at opsigelsesvarslet ikke var alvorligt ment, eftersom både Tøpholm og Westermann havde kone og børn at forsørge. Da der i midten af januar 1956 endnu ikke var sket noget, meddelte Westermann, at han ville fratræde for at starte i en konkurrerende virksomhed. Han blev straks bortvist med ret til fem måneders løn. Tøpholm sagde ligeledes op og fik samme behandling af ledelsen. Nu skulle planen realiseres. Fra landbrugsland til industrisamfund Landbrugslandet Danmark var kommet gennem anden verdenskrig uden større ødelæggelser, men industriens beskedne produktionsapparatet var nedslidt. Den anstrengte samfundsøkonomi prægede tiden frem til 1960, og politikerne arbejdede på at mindske landets afhængighed af landbruget. I 1948 var der stadig kun få større industrivirksomheder. En stram styring i form af toldbegrænsninger, valutarestriktioner og investeringskontrol gjorde det vanskeligt at drive virksomheder. Desuden var mange varer rationerede. En massiv toldmur beskyttede de virksomheder, som producerede til hjemmemarkedet. Men da købekraften i Danmark var beskeden, endte det med mange lukninger. En lille gruppe virksomheder var mere fremsynede og satsede på eksport. I takt med andre landes liberaliseringer af handel og økonomi fik mange af disse virksomheder en pæn fremgang. Christian Tøpholm og Erik Westermann startede deres egen høreapparatfabrik i Det skulle vise sig at være et gunstigt tidspunkt, fordi den teknologiske udvikling på området begyndte at gå stærkt. Desuden indså flere lande, at frihandel ville være vejen til økonomisk fremgang, og dermed kunne en større del af den danske industriproduktion eksporteres. Danmark var på vej væk fra afhængigheden af landbruget, og efterhånden begyndte landet at udvikle sig til et moderne industrisamfund med fokus på viden, innovation, kvalitet og design. Landbruget var det eneste betydende danske eksporterhverv først i 1950 erne. Foto: Polfoto

13 12-13

14 Fra etablering til gennembrud Foran os, eller rettere sagt foran Christian Tøpholm, lå en gigantisk opgave. Før vi kunne dukke op til overfladen, og før jeg kunne udfolde mine oparbejdede sælgerevner, måtte vi jo have noget at sælge. (Erik Westermann)

15 F r a e ta b l e r i n g t i l g e n n e m b r u d I gang for få midler Flere af nutidens store danske virksomheder er etableret under beskedne kår ofte i en garage eller kælder. Sådan forholder det sig også med Widex. Kælderen under Christian Tøpholms forstadsrækkehus i Nærum blev straks taget i brug som kombineret udviklingslaboratorium, værksted og produktionslokale. Aftrædelsesgodtgørelsen fra Oticon skulle primært bruges til den daglige husholdning i de to hjem, så økonomien var anspændt. Heldigvis kunne både Tøpholm og Westermanns forældre hjælpe med et Her begyndte det hele i kælderen under Christian Tøpholms rækkehus. Erik Westermann boede i lejlighed, men havde en nyttehave, som blev en vigtig leverandør af kartofler, kål og andre grøntsager til begge familier

16 par mindre lån, og en svigerfar kautionerede for et banklån. Desuden havde Tøpholm en lille opsparing, og Westermann benyttede sig af muligheden for at gøre tjeneste som reserveofficer på Høvelte Kaserne. De økonomiske midler var dog stadig beskedne, når man tænker på, hvad en produktion af høreapparater krævede af investeringer i komponenter, værktøjer, produktionsudstyr og forskelligt tilbehør. Jens Tøpholm havde en afgørende betydning for, at produktionen kom i gang forholdsvis hurtigt. Her ses senior ved drejebænken. Hjælp fra flere sider Gode forretningsforbindelser fattede imidlertid sympati for de to unge iværksættere. Philips leverede de nødvendige transistorer med en elskværdig kredittid og det selv om en anden afdeling i samme koncern faktisk måtte opfatte Tøpholm og Westermanns virksomhed som en potentiel konkurrent. Fabrikant Ivar Graff, der fremstillede elegante silkeforede læderetuier, så også med velvilje på den lille nye virksomhed og tilbød en leverandørkredit på tre måneder. Erik Westermanns bror, Per, var reklametegner og leverede en flot brochure uden beregning og fik trykkeriet til at være langmodige med betalingen. Selv fra udlandet kom der god hjælp. Den engelske importør P. C. Werth, som kendte Westermann fra Oticon-tiden, ydede et rentefrit etableringslån og overførte desuden et betydeligt beløb som forhåndsbetaling for de første 50 høreapparater, som han kun kendte fra tegninger. En forklaring på den sympati, som Tøpholm og Westermann mødte fra nær og fjern, er, at de hos Oticon altid selv havde været fair i deres samarbejde med kunder og leverandører. Fairness blev helt naturligt også grundholdningen i deres nye virksomhed. Tøpholm Senior træder til Christian Tøpholms far skulle egentlig til at nyde sit otium, da han i 1952 vendte tilbage til Danmark efter 44 år i Schweiz. Men starten på Widex betød, at der var brug for hans store håndværksmæssige kunnen. Med sin baggrund som mekaniker og værktøjsmager var Jens Tøpholm lige den, der kunne yde sin søn kvalificeret hjælp med at fremstille de værktøjer, som enten ville være for dyre at købe eller som slet ikke kunne købes! Far og søn tilbragte mange timer sammen i rækkehuskælderen, hvor kreativiteten og det solide håndværk gik hånd i hånd. På valsen til Schweiz I 1896 kom den da kun 13 år gamle Jens i mekanikerlære hos Frichs i Århus, hvor man bl.a. producerede lokomotiver til de danske jernbaner. Efter at have aftjent sin værnepligt var det svært for ham at få job, og den unge Tøpholm valgte at gå på valsen. Han rejste rundt i Europa og tog arbejde som mekaniker, hvor han kom frem. Af de mange lande, han besøgte, var det især Schweiz og dette lands smukke natur, han satte mest pris på. Jens Tøpholm valgte derfor at slå sig ned i Geneve. Det var i 1911, og året efter flyttede hans danske kæreste derned og de blev gift.

17 F r a e ta b l e r i n g t i l g e n n e m b r u d Rød Martini for resten af livet For Erik Westermann er smagen af sød, rød vermouth tæt forbundet med en bestemt aften. Og siden da har han ikke rørt denne drik. Om aftenen den 30. november 1955 besøgte han Christian Tøpholm for at diskutere situationen efter budskabet til Oticons ledelse om, at de ville opsige deres stillinger. Tøpholms udvalg af drikkevarer var begrænset til en flaske rød Martini. De to gode venner diskuterede, hvad de skulle tage sig til. At gå tilbage til henholdsvis tekstil- og radiobranchen, hvor de oprindeligt kom fra, kunne ikke lokke. Som aftenen skred frem, blev flaskens indhold mindre og deres gå-på-mod større: Hvorfor ikke fortsætte det gode samarbejde i eget firma? Argumenterne pro et contra fløj over bordet. På et tidspunkt efter midnat var flasken tom, og beslutningen blev truffet: Vi gør det! Da Erik Westermann nåede hjem og vækkede sin hustru for at fortælle hende den sensationelle nyhed, svarede hun blot: I må have drukket! Mange vigtige valg Trods den økonomiske velvilje fra nær og fjern var pengene små. Det fik betydning ved udviklingen af det første høreapparat. Ingen af de to var i tvivl om, at fremtidens høreapparater ville være små og blive placeret ved øret. Udviklingsomkostningerne ville imidlertid blive for store. Fremtidens høreapparater skulle nemlig fremstilles i plast, hvad der krævede adgang til avancerede og kostbare sprøjtestøbemaskiner. Det første høreapparat måtte derfor blive af den gamle type, hvor batteriet og det meste af teknikken var gemt i en lille lommeæske med en ledning til højtaleren ved øret. Næste valg handlede om, hvor mange komponenter man selv kunne fremstille i stedet for at købe. Maskinparken var begrænset og heller ikke helt ny. Alligevel lykkedes det at fremstille en stor del af komponenterne i huset altså rækkehuset! Da produktionen skulle i gang måtte Tøpholm og Westermann igen foretage et valg: Hvor skulle man flytte hen, nu hvor rækkehuskælderen ikke længere var tilstrækkelig? Valget faldt på et beskedent lejemål i Lyngby, som er et både trafikalt og handelsmæssigt centrum for de nordlige forstæder i hovedstadsområdet. Tøpholm og Westermann satte selv de 60 kvm. i stand i den første uge af juni 1956 og den 6. begyndte den første ansatte medarbejder, loddedamen fru Jahn. Et sidste vigtigt valg stod tilbage: Hvad skulle firmaet og høreapparatet hedde? Og efter en bogstavleg blev der enighed om, at firmaet skulle hedde Widex og apparatet 561. Selve navnet har ingen betydning, men kan udtales på mange sprog. Produktnummerets to første cifre angiver årstallet og det sidste ciffer indikerer, at der er tale om årets første produkt. Altmuligmænd I de første mange måneder var der naturligvis ikke råd til at ansætte medarbejdere. Det betød, at Christian Tøpholm beklædte opgaver fra chefingeniør til værktøjsmager, montør og kontrollør. Erik Westermann arbejdede som salgschef, bogholder, lagerassistent, cykelbud, og arbejdsmand. Og Tøpholm Senior netop hjemvendt fra Schweiz blev værkstedets nestor, en guldgrube af erfaringer og gode råd

18 To herrer i huset Forretningsmæssigt var Christian Tøpholm og Erik Westermann at sammenligne med et par siamesiske tvillinger. Uden den ene, ville den anden have svært ved at klare sig. Den tekniske idérigdom og de håndværksmæssige talenter stod Tøpholm for, mens Westermann kunne gennemskue markedet med sin udprægede sans for handel. Derfor fandt begge det helt naturligt at dele ejerskab og økonomisk ansvar ligeligt med 50 % til hver. Med andre ord: Hvis de ikke var enige, kunne der ikke træffes afgørelser. Både advokaten og banken advarede dem mod denne fordeling. Ingen af rådgiverne havde nogensinde set et 50/50-ejerskab blive til en succes. Før eller siden ville firmaet blive handlingslammet med opløsning af partnerskabet til følge. Kontrakten mellem Tøpholm og Westermann var derfor meget udførlig. Den beskrev i detaljer fordelingen af ansvarsområderne det vil sige den reelle magt i virksomheden: Christian Tøpholm stod for udvikling og produktion af høreapparaterne samt investeringer, lokaleindretning og indkøb. Erik Westermann fik overdraget ansvaret for markedsføring, reklame, salg, økonomi, finansiering og bogholderi. I praksis var denne fordeling så enkel og klar, at der ikke opstod tvivl om kompetenceforholdet, ligesom personalet aldrig var i tvivl om, hvem de skulle henvende sig til. Et centralt punkt i kontrakten var, at ingen af de to måtte ansætte nogen af deres børn i virksomheden, medmindre disse var mindst lige så kvalificerede som personer, der kunne hentes udefra. I de første år var firmaet et interessentskab, hvor Tøpholm og Westermann hæftede solidarisk hver med deres personlige formue. Et sådant ejerskab kan være praktisk i en startfase, men ingen større virksomheder drives på denne måde. Derfor blev Widex ved årsskiftet omdannet til et almindeligt anpartsselskab, hvor de to ejere hver især fik halvdelen af anparterne. Christian Tøpholm var ikke bange for selv at tage værktøj i hånden. Her er han i sving ved filebænken, mens hans far giver gode råd. Erik Westermann og Christian Tøpholm byder deres første kunde, Peter C. Werth, velkommen.

19 F r a e ta b l e r i n g t i l g e n n e m b r u d nedture og opture De beskedne 60 kvm på Bagsværdvej 22 i det centrale Lyngby. Efter et halvt års tid blev rammerne for snævre. Med Widex 561 gjorde Tøpholm og Westermann sig klar til at gå på markedet i Danmark, hvor Statens Hørecentral årligt købte omkring høreapparater. Regnestykket var enkelt: Kunne man få bare 10 % af markedet, ville det være nok til at sikre en produktion, som kunne dække de faste omkostninger. Så let var det imidlertid ikke at være ny på markedet. Selv om både Tøpholm og Westermann var kendte og velanskrevne navne i branchen, vendte embedsmændene tommelfingeren nedad. Firmaet var uprøvet som leverandør, og selve apparatet kunne heller ikke tilfredsstille embedsmændene. De anså det også for at problem, at Widex 561 kun rummede plads til det lille batteri. Desuden var apparatet dyrere i indkøb og ville være dyrere i drift på grund af de små batterier. At det kompakte høreapparat til gengæld var mere diskret for brugerne, spillede ingen rolle for embedsmændene. Et tredje afgørende punkt var, at statens leverandører af høreapparater skulle have forretningssteder i landets tre største byer, hvor hørecentralerne var placeret. Togtur med fire madpakker Hjemmemarkedet var altså lukket land i første omgang, men heldigvis var der allerede ved at komme gang i eksporten takket være den gode kontakt til P. C. Werth i England. Men ordren på 100 apparater var kun en begyndelse. Erik Westermann pakkede derfor kufferten og tog på en salgsrejse. Hans kone, Gerda, forsynede ham med fire solide madpakker rejsen skulle vare fire dage. Målet var yderligere ordrer på mindst 50 høreapparater, så man kunne undgå at afskedige fabrikkens fire nyansatte loddedamer. Togrejsen foregik på tredje klasse og førte i første omgang Westermann til Bruxelles. Her skulle han mødes med Gaston Verannemann, som med sin forretning, l Auxiliare Acoustique, var agent for giganterne Siemens og Zenith. Westermann havde held til at overbevise Verannemann om fordelen ved at tilbyde sine kunder valgmulighed mellem tre mærker. Desuden ville han blive storkunde hos Widex, mens han jo blot var én blandt mange kunder hos de to store fabrikker. Måleapparater udviklet af Christian Tøpholm

20 Det blev en god dag for dem begge og prøveordren på seks høreapparater førte til et langvarigt samarbejde. Næste stop var Paris, hvor firmaet Audipha allerede repræsenterede de to andre danske fabrikanter. Resultatet blev en aftale om at købe 50 Widex-apparater, når Audipha engang fik sin næste importtilladelse. Betingelserne var dog, at apparaterne skulle sælges under navnet Audipha og at firmaet fik eneforhandling i Frankrig. Erik Westermann accepterede disse halvdårlige betingelser, fordi aftalen trods alt var en redning på kort sigt. Et problem og en løsning På vejen hjem stoppede han i Stuttgart for at besøge Max Hüber, der drev micro- technic sammen med sine sønner, Walther og Klaus. Firmaet havde tre agenturer: et engelsk (Multitone), et schweizisk (Bernafon) og et dansk (Oticon). Tyskerne kunne ikke skjule deres begejstring for det lille og meget elegante guldeloxerede høreapparatet med tilhørende bordeauxfarvet læderetui. Men smilene stivnede, da de opdagede, at apparatet ikke kunne bruges i forbindelse med de teleslynge-systemer, der efterhånden fandtes i mange biografer, teatre, kirker og foredragssale. De afslog at købe, men lovede at komme til København for at forhandle om en prøve ordre på 50 apparater, så snart Widex 561 var blevet forsynet med den nødvendige telespole. Lamslået rejste Westermann retur til København. Men problemer er til for at blive løst, fastslog Christian Tøpholm, som straks kastede sig over opgaven. Han skulle trylle en hel del for at få plads til den nødvendige telespole og samtidig sikre, at teleslynge-signalerne kunne trænge ind i den ellers hermetisk tillukkede metalkasse. En uges tid senere kunne Tøpholm præsentere sin forretningspartner for den nye udgave af Widex 561. Han havde konstrueret en telespole, som kunne klemmes ind på chassiset. Og en næsten usynlig slids på siden af metalkassen gjorde det muligt for teleslynge-signalerne at nå frem til spolen. Max Hüber og sønnerne blev straks inviteret til København. De kom i den efterfølgende uge, og det blev starten på et samarbejde, som har varet lige siden. Da Christian Tøpholm (th) havde foretaget et par væsentlige tekniske justeringer af Widex 561, var Erik Westermann (her med apparatet i hænderne) klar til at starte salget i Tyskland.

21 F r a e ta b l e r i n g t i l g e n n e m b r u d Mens damerne havde måttet sidde skulder ved skulder i lokalet på Bagsværdvej, fik de langt bedre forhold i de store, lyse lokaler i Brede. Værktøjsmagere, klejnsmede og loddedamer arbejdede godt sammen allerede i de første år følte personalet sig som én stor familie

22 det danske gennembrud Det manglende gennembrud på hjemmemarkedet var stadig en torn i øjet på Erik Westermann, som oven på de første udenlandske ordrer gik i tænkeboks for at finde en udvej, så Widex kunne få Statens Hørecentral som kunde. Muligheden viste sig i form at et nyetableret firma, Sørensen & Hald. De havde netop nedsat sig som grossister inden for sundhedsartikler, højfjeldssole og hørebriller. Blandt firmaets kunder var optikere over hele landet. Westermann aflagde det nye firma et besøg og fik overbevist både Sørensen og Hald om, at Widex høreapparater ville være et fremragende supplement til hørebrillerne. Og det kunne parterne hurtigt blive enige om! En glædesstrålende Westermann vendte tilbage til Lyngby for at forberede endnu et fremstød over for embedsmændene i Statens Hørecentral. Nu kunne Widex ikke alene betjene folk i de tre byer med hørecentraler, København, Århus og Odense men også i resten af landet. Denne landsdækkende kundeservice og introduktionen af telespolen i 561 eren betød, at Widex kunne anerkendes som leverandør til Statens Hørecentral. Da den første ordre var i hus, blev der festet. Ordren lød nemlig på ikke færre end 500 apparater. en realitet, og eksporten gik ligeledes pænt frem. Tøpholm og Westermann måtte derfor indse, at 60 kvm var alt for lidt plads. De 14 loddedamer sad allerede skulder ved skulder. Egentlig havde de to iværksættere lyst til at blive i centrum af Lyngby ikke mindst for medarbejdernes skyld. Men at placere en produktionsvirksomhed i et storkøbenhavnsk handelscentrum ville ikke være let. Heldet var dog med Widex, for i den nordlige udkant af Lyngby måtte den hæderkronede gamle Brede Klædefabrik lukke, og lokalerne skulle lejes ud. Et lejemål på 500 kvm var ledigt og kunne dække såvel det aktuelle som de fremtidige behov for Widex. I luftlinie var der kun 3 km fra Bagsværdvej til Brede, og trafikalt set var placeringen ikke så ringe for medarbejderne. Der var bare 1 minuts gang til stationen, hvorfra den lille lokalbane havde forbindelse til S-togs-nettet. Ved udgangen af 1956 så den økonomiske situation alt i alt tilfredsstillende ud. Flytningen til Brede var selvfølgelig en satsning, men overordnet set var det svært at være pessimist. Mere idyllisk kunne det næsten ikke blive: Brede ligger ved Mølleåen, der forbinder søerne i det grønne område nord for København. Skulder ved skulder Firmaets første halve år havde været temmelig turbulent og op ad bakke det meste af tiden. Men med ordren til Statens Hørecentral var det danske gennembrud

23 F r a e ta b l e r i n g t i l g e n n e m b r u d distributørerne er en vigtig del af familien Widex har siden starten haft en markant større markedsandel uden for Danmarks grænser end på hjemmemarkedet. Før den første danske ordre kom i hus, var der allerede solgt høreapparater til distributører i England, Tyskland, Frankrig og Belgien. Erik Westermanns ledetråd i sit salgsarbejde har altid været begrebet fair deal. I korthed går det ud på, at en handel skal være til fordel for både køber og sælger desuden skal samarbejdet ske i en atmosfære præget af gensidig tillid. Denne indstilling havde han altid haft, og det var bl.a. den, der førte til, at P. C. Werth i England blev Widex første kunde. Senere blev Werth i øvrigt en uvurderlig god hjælp ved introduktionen af Widex i USA, Japan og Australien. Gensidig tillid og fair deal er den ånd, som samarbejdet med kunderne har bygget på gennem alle år, og den positive ånd har også ført til langvarige relationer mellem Widex og selskabets udenlandske distributører. Norden som et naturligt nærmarked Da Erik Westermann havde fået samarbejdsaftalerne på plads med aftagere i England, Belgien, Frankrig og Tyskland, 22-23

24 rettede han blikket mod nord. Mange danske virksomheder betragter traditionelt Norden som en slags udvidet hjemmemarked. Norge var det første nordiske land, som kom med i Widex-familien. Og det gik ret let, da høreapparatmarkedet var helt privat. Familien Stai, som drev Medisan A/S, ville gerne markedsføre Widex parallelt med de engelske Multitone-apparater. Aftalen blev starten på en langvarig relation, som stadig varer ved. Efter et generationsskifte kom sønnerne Odd og Kåre Stai i ledelsen, og i de senere år efter endnu et generationsskifte er Kåre Stai s søn Paul 3. generation i firmaet. Sverige var derimod en sværere nød at knække. Offentlige høreklinikker stod for alt salg og købte apparaterne gennem en offentlig indkøbscentral. Men en dag dukkede svenskeren Stig Cleve op på Westermanns kontor i Brede. Han solgte tekstiler til de svenske sygehuse og det foregik via den samme offentlige indkøbscentral. Han så muligheden i også at tilbyde indkøbscentralerne høreapparater og det kunne Westermann ikke være uenig i! Stig Cleve var ansat i et firma ejet af Familien Jansson, og sammen etablerede de AB Widex Akustik. Leif Jansson gik senere i kompagniskab med Åke Gyllander, hvis børn, Martin og Catarina, i dag er med til at drive firmaet videre. Finland skulle naturligvis også være med i den nordiske Widex-familie. Erik Westermann husker tydeligt sine mange besøg hos Per Fritiof Gahmberg i Helsinki, da de etablerede samarbejdet, som i dag føres videre af firmaet FinnWidex OY. Gahmberg havde en fandenivoldskhed, som gjorde det svært at følge med, når en god handel skulle fejres i byen. Westermann stod det igennem, men var glad for, at finnerne havde opfundet saunaen. En komplet liste over Widex distributører kan findes på Widex hjemmeside: God stemning og no hard feelings i 1957 mellem Erik Westermann og Charles H. Lehmann. No hard feelings Den internationale høreapparatbranches grand old man, amerikaneren Charles H. Lehman, aflagde i 1957 et uanmeldt besøg hos Christian Tøpholm og Erik Westermann på fabrikken i Brede. Lehman kendte dem begge fra deres tid i Oticon, som han var med til at stifte i Besøgets formål var ganske enkelt at ønske held og lykke med det nye firma. Tøpholm og Westermanns dramatiske farvel til Oticon betød således intet for de personlige relationer til Lehman, som i sine unge år havde arbejdet sammen med selveste Thomas Edison.

Historien om en håndværksvirksomhed

Historien om en håndværksvirksomhed Velkommen til historien om Solvang VVS At det blev Solvang VVS som skulle blive omdrejningspunktet i denne historie var på ingen måde planlagt, idet den ligesågodt kunne være skrevet med udgangspunkt i

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje.

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. Det er tæt på Adriaterhavet nær Dubrovnik. Jeg har en kone og to drenge, som var

Læs mere

Fra broen ved Marius Pedersen 2012-2

Fra broen ved Marius Pedersen 2012-2 Fra broen ved Marius Pedersen 2012-2 Siden sidst Torsdag den 19 januar var der foredrag i Friskolen hvor tidligere højskolelærer Per Sonne fortalte om Frithof Nansen der krydsede Grønlands indlandsis.

Læs mere

BA ØKONOMI - VALGFAG. Vintereksamen 2014-2015. Ordinær eksamen. Skriftlig prøve i: 4620710068 Immaterialret. Varighed: 3 timer. Hjælpemidler: Alle

BA ØKONOMI - VALGFAG. Vintereksamen 2014-2015. Ordinær eksamen. Skriftlig prøve i: 4620710068 Immaterialret. Varighed: 3 timer. Hjælpemidler: Alle BA ØKONOMI - VALGFAG Vintereksamen 2014-2015 Ordinær eksamen Skriftlig prøve i: 4620710068 Immaterialret Varighed: 3 timer Hjælpemidler: Alle OPGAVE 1 Michael Simonsen drev i 1990 erne et firma under navnet

Læs mere

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden!

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden! Kære kompagnon Jeg kan godt sige dig, at denne tale har jeg glædet mig til i lang tid - for det er jo hele 10 år siden jeg sidst havde en festlig mulighed for at holde tale for dig - nemlig da du blev

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne 1. Så sad jeg og lyttede, alt hvad jeg kunne Nå for søren! Man kan komme til Cuba for 6000 kr. Cæcilie: 6000? Cæcilie: Jeg var på Cuba i sommer, så betalte jeg 7000. Nå, jeg har faktisk også tænkt på at

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Vores kunder køber et produkt, men vi sælger en service

Vores kunder køber et produkt, men vi sælger en service Introduktion Riidr ApS er stiftet med det udtrykkelige formål at give nem adgang til e-bøger på det danske marked ved at gøre det simpelt, bekvemligt og billigt for kunder at købe deres ønskede e-bøger.

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Følgende er en transskription af filmen,, som er produceret af DIIS, 2013. I filmen fortæller Tove Udsholt om sine oplevelser som gemt barn under Besættelsen. Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Mit navn

Læs mere

IVÆRKSÆTTERE. Heldigvis ved man ikke hvad man går ind til 04. 5 hurtige om iværksætteri 08. Det skal banken bruge når du starter virksomhed 10

IVÆRKSÆTTERE. Heldigvis ved man ikke hvad man går ind til 04. 5 hurtige om iværksætteri 08. Det skal banken bruge når du starter virksomhed 10 M E R K U R A N D E L S K A S S E T I D S S K R I F T F O R N Y B A N K K U L T U R N R. 2 2 0 1 5 PENSIONSMEDLEMMER FRAVÆLGER FOSSIL ENERGI 14 SÆT OPSPARINGEN I FREMTIDENS BÆREDYGTIGE TEKNOLOGI 18 TEMA:

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Den er et fremragende eksempel på, at 1+1+1 giver langt mere end 3. N. Kochs Skole, Skt. Johannes Allé 4, 8000 Århus C

Den er et fremragende eksempel på, at 1+1+1 giver langt mere end 3. N. Kochs Skole, Skt. Johannes Allé 4, 8000 Århus C Trøjborg 29. juni 2009 Kære 9. årgang. En tøjklemme. Ja, sådan ser den ud den er blevet lidt gammel og grå lidt angrebet af vejr og vind den er blevet brugt meget. I kender alle sammen tøjklemmer, nogle

Læs mere

Nyt fra Chicago NYHEDSBREV MARTS 2013

Nyt fra Chicago NYHEDSBREV MARTS 2013 Nyt fra Chicago NYHEDSBREV MARTS 2013 Så er der gået et godt stykke tid siden jeg forlod Danmark efter en dejlig lang sommer hjemme. Tiden flyver og jeg kan ikke forstå hvor dagene bliver af. Jeg ved,

Læs mere

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Der var engang et stort slot, hvor der boede en prinsesse, en konge, en dronning og en sød tjenestepige. Lige

Læs mere

Bilag 2 Statsministerens nytårstale den 1. januar 2013 DET TALTE ORD GÆLDER

Bilag 2 Statsministerens nytårstale den 1. januar 2013 DET TALTE ORD GÆLDER Bilag 2 Statsministerens nytårstale den 1. januar 2013 DET TALTE ORD GÆLDER Godaften. Vi danskere er grundlæggende optimister. Vi tror på, at hårdt arbejde betaler sig. Vi tror på, at vi kan komme videre

Læs mere

Side 9 manden Portræt af formanden for Vestsjællands Stilladsklub

Side 9 manden Portræt af formanden for Vestsjællands Stilladsklub StilladsInformation nr. 75 - maj 2005 Side 9 manden Portræt af formanden for Vestsjællands Stilladsklub Navn: Jesper Christiansen Bopæl: Svebølle Alder: 32 Start i branchen: 1993/1994 Nuværende firma:

Læs mere

Spørgsmål til Karen Blixen

Spørgsmål til Karen Blixen Spørgsmål til Karen Blixen Af Dorte Nielsen Karen Blixen afsnit 1 1. Hvor ligger Rungstedlund? 2. Hvornår blev Karen Blixen født? 3. Hvor mange år var hun i Afrika? 4. Hvornår udkom hendes første bog?

Læs mere

Historiebrug. Hvad er historiebrug? Noget, vi gør hele tiden. Politisk historiebrug. Reklamer, underholdning og traditioner

Historiebrug. Hvad er historiebrug? Noget, vi gør hele tiden. Politisk historiebrug. Reklamer, underholdning og traditioner Historiebrug Historie er mange ting, og historien er til stede overalt omkring os. Historie er noget, vi alle bruger på en række forskellige måder. Det kaldes "historiebrug". Hvad er historiebrug? Når

Læs mere

I LÆRE PÅ VÆRFTET. Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse

I LÆRE PÅ VÆRFTET. Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse I LÆRE PÅ VÆRFTET Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse Helsingør Kommunes Museer 2013 Introduktion Velkommen til Helsingør Værftsmuseum. Museet handler

Læs mere

Når vi bevæger os ud på rejsen mod vores mål, støder vi på frygt barrieren.

Når vi bevæger os ud på rejsen mod vores mål, støder vi på frygt barrieren. Dag 5: Identificerer din mur Når vi bevæger os ud på rejsen mod vores mål, støder vi på frygt barrieren. Frygt barrieren opstår, når du begynder at lukke hullet mellem der, hvor du er nu og dine mål. Den

Læs mere

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight.

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight. . Rovfisken Jack Jönsson Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight. 1 Er du nu sikker på at du kan klare det, sagde hans mor med bekymret

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Den store tyv og nogle andre

Den store tyv og nogle andre Den store tyv og nogle andre Kamilla vidste godt, hvordan tyve så ud. De var snavsede og havde skæg og var uhyggelige og mystiske, det sagde alle, der havde forstand på sådan noget. Kamilla havde hørt,

Læs mere

TIGER * En idé var født IVÆRKSÆTTEREN 23

TIGER * En idé var født IVÆRKSÆTTEREN 23 tiger En på spring TIGER * Som en rigtig købmand startede Lennart Lajboschitz med at sælge paraplyer på et kræmmermarked. Siden blev det til en rigtig butik og så til flere. I dag står han bag den ekspanderende

Læs mere

STARTLINJEN GO GUIDE INSPIRER

STARTLINJEN GO GUIDE INSPIRER GO GUIDE INTRODUKTION HVAD OG HVORFOR WARM-UP Nike er, og har altid været, historien om at udleve potentialet. Det er en historie om sportsudøvere og innovation og forholdet mellem de to. Sagt på en enkel

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Globalisering. Arbejdsspørgsmål

Globalisering. Arbejdsspørgsmål Globalisering Når man taler om taler man om en verden, hvor landene bliver stadig tættere forbundne og mere afhængige af hinanden. Verden er i dag knyttet sammen i et tæt netværk for produktion, køb og

Læs mere

Han stiftede derfor i 2014 selskabet Sejlshoppen ApS i Aarhus og begyndte at handle med alle former for tilbehør til både og sejlertøj m.v.

Han stiftede derfor i 2014 selskabet Sejlshoppen ApS i Aarhus og begyndte at handle med alle former for tilbehør til både og sejlertøj m.v. BA. ØKONOMI-STUDERENDE Sommereksamen 2016 Ordinær eksamen Skriftlig prøve: 4621010083 International Handelsret Varighed: 3 timer Hjælpemidler: Alle (Den anførte vægtning af opgaverne er vejledende). Baggrund

Læs mere

Boudigaard.dk Foto: Flemming Worm og Frederik Clement Layout og tryk: Thorvig Tryk A/S, Skive

Boudigaard.dk Foto: Flemming Worm og Frederik Clement Layout og tryk: Thorvig Tryk A/S, Skive Vi ønsker alle en rigtig glædelig jul, samt et godt og lykkebringende nytår! Foto: Flemming Worm og Frederik Clement Layout og tryk: Thorvig Tryk A/S, Skive Kom indenfor Jeg vil gerne invitere jer indenfor

Læs mere

Hold fast i drømmene og kæmp for dem

Hold fast i drømmene og kæmp for dem Hold fast i drømmene og kæmp for dem Som den første i sin familie valgte Lise Hansen som 52-årig at forlade Lolland og flytte til København. Det var ikke let, men hun ville til enhver tid gøre det igen.

Læs mere

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik Velkomst sang: Klodshans Velkommen, sir vi her i dag Nu alle sidder på sin bag. Vi viser, jer et skuespil. Og i kan klappe, hvis i vil. Der var engang for længe siden, så begynder alle gode eventyr. Det

Læs mere

Skolebestyrelsens årsberetning på Strandgårdskolen for skoleåret 2013/14

Skolebestyrelsens årsberetning på Strandgårdskolen for skoleåret 2013/14 Skolebestyrelsens årsberetning på Strandgårdskolen for skoleåret 2013/14 Efter et turbulent år med lockouten i april 13, så glæder vi os til og ser frem til den nye Folkeskolereform, som skal træde i kraft

Læs mere

Udlandssemester på The University of Queensland

Udlandssemester på The University of Queensland Udlandssemester på The University of Queensland Info: Alex Amâsa Olsen 23 år Studieretning: Maskin Ingeniør på DTU Bor: Kgs. Lyngby, Danmark ( skrivende stund i praktik I Sydney, Australien) Hvad: Udvekslingssemester

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Arne Emil Jacobsen... En unik designer... Kubeflex sommerhus... 10

INDHOLDSFORTEGNELSE. Arne Emil Jacobsen... En unik designer... Kubeflex sommerhus... 10 INDHOLDSFORTEGNELSE Arne Emil Jacobsen... 4 En unik designer... 9 Kubeflex sommerhus... 10 ARNE EMIL JACOBSEN 1902-1971 Arne Emil Jacobsen blev født d. 11. februar 1902 i København og døde d. 24. marts

Læs mere

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven.

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven. Side 3 Kurven historien om Moses i kurven En lov 4 Gravid 6 En dreng 8 Farvel 10 Mirjam 12 En kurv 14 Jeg vil redde ham 16 En mor 18 Tag ham 20 Moses 22 Det fine palads 24 Side 4 En lov Engang var der

Læs mere

Ambassadør: Pia Danesol, Aarhus

Ambassadør: Pia Danesol, Aarhus Ambassadør: Pia Danesol, Aarhus Jeg hedder Pia Danesol og er en årgang 1951. September 2007 tog jeg mit 1. kursus i McGuire-teknik for stammere. Det var kort tid før, at jeg påbegyndte min uddannelse til

Læs mere

En anden familie og ferie

En anden familie og ferie Mit navn er Timon Mader. Jeg er 14 år gammel og blev født den 11.01.2002 i Flensborg, hvor vi boede indtil jeg var 2 år gammel. Med 2 år flyttede jeg til Danmark, hvor jeg så gik i tysk børnehave. Vi boede

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL. 10.00 1.SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Thomas er væk! Peter var kommet styrtende ind i klassen og havde

Læs mere

Fotos: Lissy Boesen, Heine Pedersen

Fotos: Lissy Boesen, Heine Pedersen Fotos: Lene K LISSY BOESEN Lissy Boesens værker står overalt i det offentlige rum, i ind- og udland, på torve og gågader, i skolegårde, boligområder og parker. Men hvem er kvinden bag de kendte og populære

Læs mere

Fejrer diamantbryllup på tirsdag: Daglig gåtur holder parret i form

Fejrer diamantbryllup på tirsdag: Daglig gåtur holder parret i form 1983 Fejrer diamantbryllup på tirsdag: Daglig gåtur holder parret i form Hans og Anna Pedersen VEJEN: Selv om det sner, stormer eller regner kan man hver dag træffe ægteparret Anna og Hans Pedersen, Præstevænget

Læs mere

Kontakt: Poul Pedersen tlf. 30307276 eller Ole Mortensen tlf. 86467609. Åbningstider: Tirsdag 19.00-21.00 og torsdag 15.00-17.00

Kontakt: Poul Pedersen tlf. 30307276 eller Ole Mortensen tlf. 86467609. Åbningstider: Tirsdag 19.00-21.00 og torsdag 15.00-17.00 Kulturhuset, Bredgade 4, Langå Postadresse: Poul Pedersen, Parkvej 11, 8870, Langå Museets hjemmeside --http://museumilangaa.dk Mail til: pouloglilli@gmail.com eller ole.theo@museum.dk Kontakt: Poul Pedersen

Læs mere

Mennesket vil ikke komme til at flyve de næste tusind år. Willbur Wright efter et skuffende forsøg på at flyve (1901)

Mennesket vil ikke komme til at flyve de næste tusind år. Willbur Wright efter et skuffende forsøg på at flyve (1901) Brødrene Wilbur og Orville Wright udførte sammen historiens første kontrollerede motorflyvning 17. december 1903 ved Kill Devil Hills nær Kitty Hawk i North Carolina. Flyvningens hastighed var 30 km/t.

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Nyhedsbrev - Lotte Friis Marts 2016

Nyhedsbrev - Lotte Friis Marts 2016 Nyhedsbrev - Lotte Friis Marts 2016 2016 OL ÅR NU venter Rio 2015 ikke mit år. Mine forberedelse mod OL går rigtig godt. OL i Rio bliver mit tredje OL og det bliver uden tvivl mit sidste. Jeg glæder mig

Læs mere

I 1 år efter min Farmors død krævede min Farfar at min Far og hans 2 søskende skulle bære sort sørgearmbind!!

I 1 år efter min Farmors død krævede min Farfar at min Far og hans 2 søskende skulle bære sort sørgearmbind!! Min Far blev født i København den 4. december 1912 som søn af: Direktør, fabrikant Oscar Valdemar Meyer, født 30. Maj 1866 i København og død 18. november 1930 i Charlottenlund og hustru Astrid Constance

Læs mere

Emne: De gode gamle dage

Emne: De gode gamle dage Afsnit 1 Et uægte barn Emne: De gode gamle dage Folk siger tit, at alt var bedre i gamle dage. Men det kan jo ikke passe. Selvfølgelig er der nogen ting, der er bedre i dag. Men verden er ikke den samme

Læs mere

Eksport: Få hindringer på nærmarkederne

Eksport: Få hindringer på nærmarkederne Den 22. maj 2012 Eksport: Få hindringer på nærmarkederne Danske virksomheder oplever få udfordringer ved salg til nærmarkederne, mens salg til udviklingslan- de og emerging markets uden for Europa kan

Læs mere

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 1. Hvor høje skal kvinderne være?

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 1. Hvor høje skal kvinderne være? Modul 4 Lytte, Opgave 1 Navn: Kursistnr.: Opgave 1 Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 15 2 3 1 X 1. Hvor høje skal kvinderne være? 160-180 165-190 160-170 165-180 2. Hvad

Læs mere

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Hjælp en kollega i konflikt. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Christian og Bente, hvor

Læs mere

Det går godt for dansk modeeksport

Det går godt for dansk modeeksport ANALYSE Det går godt for dansk modeeksport Modeeksporten bidrager positivt til den samlede danske vækst Den danske modeeksport bestående af beklædningsgenstande og -tilbehør samt fodtøj beløb sig på 32,9

Læs mere

VÆKSTmidt og VÆKSTmidt Accelerator

VÆKSTmidt og VÆKSTmidt Accelerator VÆKSTmidt og VÆKSTmidt Accelerator Formål At skabe flere internationalt orienterede virksomheder, der realiserer et internationalt vækstpotentiale og sætter virksomhederne i stand til at: Udvikle klare

Læs mere

Fredericia forenede Fodboldklubber Fredericia.dk. Referat af bestyrelses møde den 29. august 2013

Fredericia forenede Fodboldklubber Fredericia.dk. Referat af bestyrelses møde den 29. august 2013 Fredericia forenede Fodboldklubber Fredericia.dk Referat af bestyrelses møde den 29. august 2013 Dagsorden for bestyrelses møder i Fredericia f.f. 1 Gennemgang og godkendelse af sidste referat 2 Nyt fra

Læs mere

Deepak kommer fra Nepal, men føler sig som fynbo 21. jun, 2012 by Maybritt

Deepak kommer fra Nepal, men føler sig som fynbo 21. jun, 2012 by Maybritt Deepak kommer fra Nepal, men føler sig som fynbo 21. jun, 2012 by Maybritt Deepak arbejder på PKM Deepak arbejder på PKM. Det er Danmarks største blomster-gartneri og ligger i Søhus lidt uden for Odense.

Læs mere

SALMON AND SEATROUT SOLUTION.

SALMON AND SEATROUT SOLUTION. Afiskeri.dk gik online på nettet i December 2008. Hjemmesiden henvender sig til alle lystfiskere. Det er klart et mål for Michael Aagaard Olsen, der står bag siden, at den skal være et vigtigt værktøj

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Alle har en historie at fortælle. Oftest giver en personlig historie os et billede af, hvem den fortællende

Læs mere

NYHEDSBREV. Et begivenhedsrigt år. December 2013. Cambodja

NYHEDSBREV. Et begivenhedsrigt år. December 2013. Cambodja NYHEDSBREV December 2013 Cambodja Et begivenhedsrigt år Solen skinner fra en næsten skyfri himmel, temperaturen har lige sneget sig op over de 25 grader (efter en lidt kølig periode...), træerne foran

Læs mere

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet Jalousi Jalousi er en meget stærk følelse, som mange mennesker ikke ønsker at vedkende sig, men som alle andre følelser kan den være med til at give vækst, men den kan også være destruktiv, når den tager

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Find antikke tæpper på auktioner

Find antikke tæpper på auktioner Find antikke tæpper på auktioner TEKST & foto: JAN ANDERSEN Få tæppeforretninger i Danmark sælger gamle og antikke tæpper. Derfor er auktionshuse i ind- og udland et alternativ for den tæppeinteresserede,

Læs mere

GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER

GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER Juni 2002 Af Thomas V. Pedersen Resumé: GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER Notatet viser: USA er gået fra at være det syvende til det tredje vigtigste marked for industrieksporten i perioden 1995 til 2001.

Læs mere

Formandens beretning 2012/2013

Formandens beretning 2012/2013 Formandens beretning 2012/2013 Timring Læringscenter har nu eksisteret i et år og dette er dermed den første beretning for Timring Læringscenter. Det har været et rigtig spændende første år, men også et

Læs mere

Erasmus-rapport om udlandsophold Forår12

Erasmus-rapport om udlandsophold Forår12 Erasmus-rapport om udlandsophold Forår12 Titelblad Navn Mark Friis (10512) Email mark-f.r.i.i.s@hotmail.com Semester Forår 2012 Dagens dato 13 August 2012 Spørgsmål: Hvilke faktorer motiverede dig til

Læs mere

Årsberetning, Ulvsborgens Venner 2016

Årsberetning, Ulvsborgens Venner 2016 Årsberetning, Ulvsborgens Venner 2016 2016 bød på mange forandringer og nye måder at gøre tingene på Det har været et lærerigt, men også et slidsomt år på Ulvsborg. Vi indledte året med en hel masse nyt

Læs mere

Industriens udvikling

Industriens udvikling Industriens udvikling 2000-2012 Temapublikation oktober 2013 af Claus Andersen, Søren Kristensen og Ingeborg Vind Indhold Industriens udvikling ift. andre erhverv og i internationalt perspektiv Industriens

Læs mere

I en alder, hvor andre begynder at tænke på pensionen, startede fransklærerinden og diplomatfruen Anne Wright sin egen butik med lækre øko-varer fra

I en alder, hvor andre begynder at tænke på pensionen, startede fransklærerinden og diplomatfruen Anne Wright sin egen butik med lækre øko-varer fra I en alder, hvor andre begynder at tænke på pensionen, startede fransklærerinden og diplomatfruen Anne Wright sin egen butik med lækre øko-varer fra alverdens lande. 14 IVÆRKSÆTTEREN NOVEMBER 2006 Lærerindens

Læs mere

- Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere

- Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere - Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere Michael Svendsen har besluttet sig for at sige ja til respirator. Men den dag han ikke længere kan tale eller skrive, vil han have den slukket

Læs mere

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre.

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen 1869-1943 Maren Kirstine Lumbye 1873-1903 Jens Chr. Nielsen blev født d. 16. august 1869, som søn af husmand Gabriel

Læs mere

25 I Bakkens tjeneste

25 I Bakkens tjeneste 25 I Bakkens tjeneste Ikke fordi der skal gøres noget stort nummer ud af det, men netop nu er det 25 år siden jeg kom i bestyrelsen. Så her et lille tilbageblik: Jeg kan jo sige, at jeg blev headhunted

Læs mere

Vi starter på en frisk her i februar og ønsker dem held og lykke!

Vi starter på en frisk her i februar og ønsker dem held og lykke! BERETNING 2009 Sportsligt har vi haft et godt år på senior siden, hvor serie 3 har formået at holde sig i netop serie 3. I foråret skulle vi afslutte den sidste hele sæson. Inden forårets kampe lå vi lige

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det knagede fælt i den gamle badebro. Skulle de ikke hellere lade være med at gå ud på den? Tanken

Læs mere

Husk i må meget gerne dele, indlægget med jeres omgangskreds, venner og familie.

Husk i må meget gerne dele, indlægget med jeres omgangskreds, venner og familie. Jeg er yngste barn i børneflokken, vi er 3 drenge, mine store brødre er henholdsvis 9 år og 12 år ældre end mig. Min far er fra 1934 og er 82 år, og min mor er fra 1937 og er 78 år, men lige om et par

Læs mere

Jeg kan komme til ham, når altså lige meget, hvad fanden der sker. Foto: Ajs Nielsen

Jeg kan komme til ham, når altså lige meget, hvad fanden der sker. Foto: Ajs Nielsen Jeg kan komme til ham, når altså lige meget, hvad fanden der sker Foto: Ajs Nielsen Flere og flere børn vokser op hos deres enlige mor, og de har ingen eller kun en meget sparsom kontakt med deres far.

Læs mere

Det er også din boligforening. Deltag i beboerdemokratiet, og gør dine ideer til virkelighed

Det er også din boligforening. Deltag i beboerdemokratiet, og gør dine ideer til virkelighed Det er også din boligforening Deltag i beboerdemokratiet, og gør dine ideer til virkelighed Vi bor i forening Vidste du, at de almene boliger tilhører dem, der bor der? Der sidder ingen ejere, aktionærer

Læs mere

Turen går til Myanmar

Turen går til Myanmar Turen går til Myanmar kap 1 Sophie og Mads sidder i skolen, de er bedste venner. Sophie er 13 år gammel, har mørkebrunt hår og har blå brune øjne. Mads er 13 år gammel, har lyst hår og grønne øjne. De

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Øvelse 1-20: Øvelse 21-29: Øvelse 30-34: Øvelse 35-39: Øvelse 40-44: Øvelse 45-49: Øvelse 50-59: Øvelse 60-85: Der sættes komma efter ledsætninger, jf.

Læs mere

Jørgen Hartung Nielsen. Under jorden. Sabotør-slottet, 5

Jørgen Hartung Nielsen. Under jorden. Sabotør-slottet, 5 Under jorden Jørgen Hartung Nielsen Under jorden Sabotør-slottet, 5 Under Jorden Sabotør-slottet, 5 Jørgen Hartung Nielsen Forlaget Cadeau 1. udgave, 1. oplag 2011 Illustrationer: Preben Winther Tryk:

Læs mere

Hvor foregår jobvæksten?

Hvor foregår jobvæksten? 2014 REGIONAL VÆKST OG UDVIKLING *** ing det lange opsv ur dt ne e or st n de? nu ad og hv Hvor foregår jobvæksten? -- / tværregionale analyser af beskæftigelsen i Danmark fra 1996 til 2013 rapport nr.

Læs mere

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Adjektiver bolig www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Freja har lige

Læs mere

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner 1 Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00 21 Du følger Herre, al min færd 420 Syng lovsang hele jorden 787 du som har tændt millioner af stjerner Da jeg kom i 6. klasse fik vi en ny dansklærer,

Læs mere

Opnå taleforståelse på niveau med normalthørende *

Opnå taleforståelse på niveau med normalthørende * Opnå taleforståelse på niveau med normalthørende * Genopladelige høreapparater, der holder hele dagen * Se side 2 Deltag igen i aktiviteter, som du har trukket dig fra Er det anstrengende at følge med

Læs mere

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5 Jørgen Hartung Nielsen Og det blev forår Sabotør-slottet, 5 Og det blev forår Sabotør-slottet, 8 Jørgen Hartung Nielsen Illustreret af: Preben Winther Tryk: BB Offset, Bjerringbro ISBN: 978-87-92563-89-7

Læs mere

studie Kristi genkomst

studie Kristi genkomst studie 14 Kristi genkomst 81 Åbningshistorie En aften, mens jeg gik i gymnasiet, sad jeg og spiste sammen med en af mine klassekammerater, og vi talte om Jesu genkomst. Som teenager havde jeg mange spørgsmål

Læs mere

3. december Jeg skal i skole

3. december Jeg skal i skole 3. december Jeg skal i skole 3. DECEMBER Her er Sallinge Brugs, hvor min bedste kammerat, Per boede. - Kan du nu skynde dig, siger mor, da jeg med sne på min jakke stormer ind i køkkenet. - Du skulle ikke

Læs mere

Lunden. Det rekreative område. Status: Det Grønne Bånd

Lunden. Det rekreative område. Status: Det Grønne Bånd Lunden Det rekreative område Status: Det Grønne Bånd Vraa - en grøn by Vraa er en grøn by midt i en smuk natur og midt i et aktivt landbrugsområde - og ud over serviceerhvervene var det var landbruget,

Læs mere

Kort præsentation af Icebreak Invest A/S

Kort præsentation af Icebreak Invest A/S Kort præsentation af Icebreak Invest A/S Visionen Hovedparten af et isbjerg er som bekendt skjult under vand sådan er det ofte også med værdier i virksomheden hovedparten af værdierne er skjulte og ikke

Læs mere

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

Toplederens egne erfaringer!

Toplederens egne erfaringer! Toplederens egne erfaringer! Brian Petersen har en solid og spændende erhvervserfaring bl.a. som CEO i Københavns Lufthavne og hos Procter & Gamble. Derudover har han også stor erfaring fra forskellige

Læs mere

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø.

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Så-dan en lil-le ø kald-es en holm, og den-ne holm hed-der Klaus Nars Holm. Den lil-le ø er op-kaldt Ef-ter

Læs mere

Gratis skaffer 49 kroner

Gratis skaffer 49 kroner Kim Fupz Aakeson og Niels Bo Bojesen VITELLO Gratis skaffer 49 kroner Gyldendal Leg og Lær VITELLO skaffer 49 kroner Jeg hedder Jeg er år Jeg bor Jeg har fødselsdag den Min livret er Min mor hedder Min

Læs mere

Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine.

Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine. Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine. I dag blev Marius og jeg vækket tidligt, klokken 7 kom Arne ind i teltet til Marius og jeg og sagde at vi skulle skynde os lidt for vi

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. marts 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. marts 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. marts 2012 Sag 230/2009 (1. afdeling) Jumbo Stillads A/S (advokat Lars Karnøe) mod Materielhuset A/S (advokat Thomas Vang Christensen) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

Sct. Kjeld. Inden afsløringen:

Sct. Kjeld. Inden afsløringen: Sct. Kjeld Inden afsløringen: Når vi tænker på en ikon, så vil mange af os have et indre billede af, hvordan en ikon ser ud. Hvis vi kunne se disse billeder ville de være forskellige. Ud fra hvad vi tidligere

Læs mere

Øjebliksbillede 3. kvartal 2014

Øjebliksbillede 3. kvartal 2014 Øjebliksbillede 3. kvartal 2014 DB Øjebliksbillede for 3. kvartal 2014 Introduktion 3. kvartal har ligesom de foregående kvartaler været præget af ekstrem lav vækst i alle dele af økonomien. BNP-væksten

Læs mere

År 1965. Slagter Aage Christensen i Als i Sydøsthimmerland fik for nu en del år siden fat i en gammel sønderslået violin på en bondegård i Hedegårde

År 1965. Slagter Aage Christensen i Als i Sydøsthimmerland fik for nu en del år siden fat i en gammel sønderslået violin på en bondegård i Hedegårde År 1965. Slagter Aage Christensen i Als i Sydøsthimmerland fik for nu en del år siden fat i en gammel sønderslået violin på en bondegård i Hedegårde i Als nordsogn. Denne violin blev siden samlet, og viste

Læs mere