Dansk Ornitologisk Forening - lokalafdelingen for Østjylland. Årsberetning for 2018

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dansk Ornitologisk Forening - lokalafdelingen for Østjylland. Årsberetning for 2018"

Transkript

1 Dansk Ornitologisk Forening - lokalafdelingen for Østjylland Årsberetning for 2018 Fugleåret 2018 Et kig i DOFbasen fortæller at der atter er set mange spændende fugle i årets løb. I årets første måneder var der fortsat en del stor korsnæb i omløb, som en fortsættelses af sidste efterårs store invasion. Hvidsisken og bjergpiber optrådte også i antal over normal. Forårets ankomst blev markeret med en flot adult han steppehøg ved Grenå allerede 4. april, efterfulgt af sort glente ved Gjerrild Nordstrand 14. april (den første af i alt omkring 9 deroppe) og lille skrigeørn ved Brattingsborg 20. april. Lille skrigeørn ved Brattingsborg 20. april Foto Ib Skou.

2 Fra foråret bemærkes også en del aftenfalke, og en drosselrørsanger dukkede igen i år op ved Egå Engsø igen og blev der helt frem til 4. juli. Den 14. maj dukkede den første regulære sjældenhed (SU-art) op, idet en stendrossel 2K han blev set i Albæk på Djursland. Den 29. maj blev en særlig dag, idet der blev set rosenstær tre forskellige steder i Østjylland! Desværre er der angivet ikke klokkeslæt på fundene i DOFbasen, så helt udelukke at det er den samme fugl kan vi vel ikke? Hvidbrystet præstekrave er godtnok ikke på SU-listen, men her i Østjylland er det en stor sjældenhed, slet ikke årlig fuglen blev set ved Gåsehage, Ebeltoft 31. maj og 1. juni Hvad angår ægte SU-arter, skal vi helt hen til 17. november, hvor der opdages både brilleand og amerikansk fløjlsand i andeflokkene udfor Fjellerup Strand, begge fugle blev set on and off i området frem til midten af december.

3 Naturpolitisk arbejde i DOF Østjylland 2019 Sager af naturpolitisk karakter drøftes typisk i bestyrelsen eller blandt bestyrelsesmedlemmerne og kommunekontaktpersonerne, via mail. Nogle af årets sager er omtalt i beretningerne fra kommunekontaktpersonerne. Naturråd der skal komme med anbefalinger til Grønt Danmarkskort. DOF var repræsenteret i de 2 naturråd der dækker lokalafdelingens område. Rådene afrapporterede 15. juli og naturrådenes samlede anbefalinger kan findes på erhvervsstyrelsens websider. I årets løb har der fortsat været nogle henvendelser fra bekymrede medlemmer vedr. ræv på den ene af fugleøerne i Egå Engsø,og der er også konstateret mink ved søen. Sidst på året blev vi involveret i en sag vedr. etablering af et bike-center (mtbcenter) i Kejlstrup Plantage i Silkeborg. Vi har ikke påklaget afgørelser i I juli kom der afgørelse vedr. sagen om flyvning med vandflyver på Skanderborg sø (påklaget af DN, støttet af DOF). Klagenævnte ændrede kommunens tilladelse til at afslag. Vi har to ældre sager liggende i klagenævnet; en screeningsafgørelse vedr. grusgravning ved Balle (Djursland) samt en dispensation til en bådebro ved Lillesø, Skanderborg. I september kom ministerens forslag til ændringer i natura2000, der blev både tale om indskrænkninger men også udvidelser af disse vigtige naturområder. I vores del af landet faktisk mest udvidelser! De nye områder og grænser fremgår af kort f.eks. på miljøportalen. Omfanget af post i form af høringer og afgørelser steg en smule i 2018, med i alt ca henvendelser, sammenlignet med ca henvendelser i 2017 (2016: 1459 og 2015:1566). Det er hovedsageligt kommunekontaktpersonerne der har ansvaret for at få gennemset de mange henvendelser. (Peter Lange) Atlas III

4 Projektet der begyndte i 2014, lukkede for indtastning af data i foråret Dækningen i Østjylland blev god, selv om der er en del kvadrater der ikke har haft en ansvarlig, så det kun ganske få timetælle-ruter, der manglede. I atlasbasen er der over observationer fra Østjylland. Sidste frist for indtastning af observationer var 1. maj Nu er de arts- og kvadratansvarlige i gang med det store arbejde med at validere de mange data og skrive om arterne, arbejdet forventes afsluttet i år. Ture og møder I 2018 blev der annonceret 66 arrangementer, ture, foredrag og andre arr. DOF Østjylland stod for hovedparten, men vi omtaler også andre arrangementer, hvis vi skønner dem relevante for vores medlemmer. Ørnens dag søndag d. 28. februar. I år blev ørnens dag afholdt ved Kloster Mølle - og havørnen blev set lige inden arrangementet startede. Der blev endvidere spottet 3 havørne siddende på isen midt på Mossø. Vejret var ikke med os da det blæste en del og var bidende koldt. Alligevel fik de ca. 200 fugleinteresserede en god oplevelse. Kim Skelmose fortalte om hvordan ungerne bliver ringmærkede og hvor mange der har fået ring på siden ringmærknings start. Det var 13 år i træk at der blev afholdt ørnens dag i Østjylland. Foredragene i bio-x lokalerne har alle været velbesøgte, i flere tilfælde med fuldt hus! Alle vores arr. annonceres på hjemmesiden, og desuden via maillisten og på vores facebookside. DOF Øj arrangerede selv 7 foredrag, 25 ture, 2 tårn-arrangementer og 3 andre arrangementer Herudover annoncerede vi 2 foredrag, 10 ture, 3 tårn-arrangementer og 4 andre arrangementer, som var arrangeret af andre. Samlet er der 9 foredrag, 25 ture, 5 tårn-arrangementer og 7 andre arrangementer. Gråkragerne Gråkragerne nåede i 2018 i alt 12 ture, en hver måned, undtaget juli, men til gengæld to i december, om end til samme sted, nemlig Stubbe Sø, med udgangspunkt i Fugleværnsfondens område og Bogpeters Hytte som samlingspunkt.

5 Antal deltagere var i gennemsnit 23, og så var der endda begrænsning på nogle af turene, f.eks. turene til Stubbe Sø, som var fuldt optaget begge dage allerede ved middagstid dagen efter, at der var åbnet for tilmelding. Laveste antal deltagere var 14 på turen til Egå Engsø, og højeste var 35 til Uldum Kær. en listen med adresser på interesserede, som modtager informationer om kommende ture, rapporter, m.v., omfatter nu 180 modtagere. Som sædvanligt blev alle ture gennemført i privatbiler, med hovedparten af turene indenfor lokalafdelingens område. Året sjældneste fugl blev måske Blåhalsen der blev set i Uldum Kær på turen i april. Der blev I 2018 afholdt følgende ture: Tirsdag 16. januar 16 deltagere. Skanderborg søerne Mandag 19. februar 27 deltagere. Udbyhøj syd, Hevring Strand og Lystrup Strand Torsdag 15. marts 17 deltagere. Brabrand Sø Onsdag 11. april 35 deltagere. Uldum Kær Tirsdag 15. maj 18 deltagere. Vejlerne Mandag 11. juni 21 deltagere. Vorup Enge, Hornbæk Enge og Fladbro Torsdag 16. august 32 deltagere. Endelave Onsdag 12. september 14 deltagere. Egå Engsø Tirsdag 9. oktober 17 deltagere. Gyldensteen Strand Mandag 12. november 32 deltagere. Lille Vildmose. Onsdag 12. december 24 deltagere. Stubbe Sø Torsdag 13. december: 24 deltagere. Stubbe Sø

6 Blåhals i Uldum Kær. Foto: Flemming Larsen Interesserede kan se DOF Østjyllands hjemmeside hvor det vil være muligt at finde rapporter fra samtlige ture. (Ole Jensen) Beretninger fra kommunerne Aarhus Kommune Der er afholdt 3 møder i det grønne råd samt ét møde i underudvalget Invasive arter. Der er kommet ny formand for Rådet, Simon Grünvald, som afløser for Mogens Bjørn. Det ene møde i Det Grønne Råd var en besigtigelse af bynære naturområder og sårbare grundvandsområder. Rådet har fulgt arbejdet med genopretningen af Giber Å, et godt projekt. Der er blevet gjort status på Naturkvalitetsplan , hvori det er målsætning om fordobling af naturområdearealet fra 2000 ha til 4000 ha. Desværre er kvaliteten af de nuværende naturområder generelt moderate til ringe. Der har været fokus på Natura2000 revisionen, som DOF kommenterede og bl.a. foreslog udvidet med Egå Engsø men det kom der ikke noget ud af.

7 DOF tog emner op om kommunens forvaltning af de kommunale skove, da det er vanskeligt at se, hvordan deres behandling af skovene understøtter ønsket om høj biodiversitet. Man fælder lystigt både gamle (såkaldte risiko-) træer og rydder de vigtige skovbryn. Der kom desværre ikke så meget andet ud af snakken, end at man lovede at blive bedre til at informere om begrundelserne for aktiviteterne. Invasive arter Der har været fokus på bekæmpelse af uønskede plantearter hovedsageligt Kæmpebjørneklo, Japansk Pileurt og Rynket rose og der blevet givet en status herpå. Det har vist sig muligt at bekæmpe (begrænse udbredelsen) ved vedholdenhed og hjælp af specialudstyr. Regeringen er desværre kommet med nye regler for afregning for bekæmpelse af de uønskede arter, som vil sætte bekæmpelsen delvist i stå på private arealer, da beløbet slet ikke kan dække omkostningerne. Der er fokus på et par nye arter så hvis du ser Gul Kalla eller Vadegræs (Spartina) må du gerne melde det ind til kommunen. Mårhunden er tilsyneladende mere udbredt end forventet. Derfor vil man se om det er muligt at få flere oplysninger med hjælp fra opsætning af vildtkameraer. Det er dog ikke lige til, da der ikke må opsættes kameraer på offentlige arealer. Hold øje med den, og meld gerne ind, hvis du ser en (gerne via DOFbasen). Vandrådet Aarhus og omegn DOF var repræsenteret i Vandrådet et råd som ikke var så interessant i vores sammenhæng. Og jeg er stadig i tvivl om rådets egentlige formål, men der var i Aarhus ikke den store ballade om udpegningen. (Henning Ettrup) Favrskov Kommune Ture i kommunen i 2018: Skejsbjergvej 25/5, Vestrup 31/5. Hjorthede, Vandhulsdag 27/5. Skovens Dag: 3 ture, Hammel 6/5. Grønt Råd: Kommunen regner med, at føre ret store arealer tilbage til natur i Vissing Enge. Møde: Jeg har holdt et foredrag om fugle i Søften. (Svend Møller Jensen) Norddjurs Kommune Fra kommunen er der modtaget lidt over hundrede sager og fra miljøstyrelsen er der modtaget 20 afgørelser. Der har ikke været sager hvor der er indgivet klager eller indsigelser I det grønne råd har der været 3 ordinære møder, som mest har været orienterende og et dialogmøde med miljø og teknikudvalget. Af sjældne fugle kan nævnes: Stendrossel 14/5 Albæk by/agerland, Brilleand og Amerikansk Sortand som begge sås ved Fjellerup fra 17/11 til 10/12.

8 (Jens Bonde Poulsen) Randers Kommune Det Grønne Råd i Randers Kommune: 4 møder er afholdt. Der er et godt samarbejde i rådet, og der fremlægges relevante emner fra kommunen. Der har derudover været afholdt møder om kommunens plan Byen til Vandet. Den indeholder bl.a. flere forskellige forslag til placering af ny vejføring og bro over åen til aflastning af Randersbro. Vi fik sammen med andre gode kræfter afværget, at en linjeføring gennem den østlige del af Vorup Enge blev prioriteret. Randers Fjord Naturparkråd: 4 møder er afholdt. I naturparkrådet repræsenterer jeg det Grønne Råd. Der er arbejdet målrettet på en godkendelse af naturparken i Friluftsrådet. Den 1. februar 2018 kom godkendelsen i hus. Status som naturpark giver ikke umiddelbart nogle naturforbedringer, men der er økonomi til en række faciliteter, som ved Randers Fjord primært består af fornuftige lavpraktiske projekter som shelters og overnatningspladser, madpakkehuse, gangstier m.m. Ture: Vi deltog i Tårnenes Dag i Vorup Enge med fint resultat og pænt mange besøgende. Derudover har vi for Randers Naturcenter afholdt 3 velbesøgte ture: Forårstur ved Gudenåen, Nattergaletur fra Naturcenteret og Fiskeørnetur ved Øster Tørslev, Randers Fjord. De har alle været opslået igennem DOF s blad og Facebook-gruppe. Fuglene: Havørnepar har året igennem holdt til 2-3 steder ved Gudenåen og Randers Fjord. Der er dog ingen tegn på, at de har ynglet endnu. Der er i løbet af året registreret i alt mindst 30 syngende sydlige blåhalse i Randers Kommune og ved Randers Fjord (hvoraf en del ligger i Norddjurs kommune). Flest i Bjerregrav Mose med 7-10 fugle og Dronningborg Bredning med 5. Til gengæld ser det rigtig skidt ud for Pungmejsen, hvoraf der kun er registreret en redebyggende fugl ved Kastbjerg Å. Derudover blot ganske få løse observationer i de traditionelle områder for arten i Bjerregrav Mose og ved Gudenåen. Blandt sjældenheder kan nævnes en Gåsegrib d ved Kastbjerg, tre Steppehøge, en Lille Skrigeørn og en syngende Savisanger i Bjerregrav Mose. Skrigeørnen, en ung fugl, så jeg selv NØ for Clausholm. Den kom lige hen over hovedet på mig som afslutning på en af mine kedelige timetælleture i rent landbrugsland. (Lars Tom-Petersen) Samsø Kommune Der er i 2018 afholdt en fugletur, som var en tidlig fuglestemmetur i Brattingsborg Skov fra kl. 04:00 kl. 08:00 med 18 deltagere. Fuglestemmeturen midt i maj er blevet afholdt hvert år siden 1986 med undertegnede som turleder. Bedste obs. var en syngende Pirol. Af særlige observationer i løbet af året kan nævnes følgende:

9 Lille Skrigeørn, som første gang blev observeret d. 20. april og senere observeret af tilrejsende ornitologer d. 12. og 13. maj. Den 29. maj rastede en Rosenstær på en græsplæne i Langemark. Midt i februar og fra sidst i marts til midt i april rastede en Sølvhejre på henholdsvis Barnekold og Hesselholm Made. En ung Snegås rastede sidst i februar sammen med en større flok grågæs NV for Ballen. Fra 7. september til 12. oktober rastede en adult Snegås ved Barnekold også sammen med grågæs. Midt i november sås snegåsen en enkelt dag på en mark NV for Ballen. I efterårsferien havde Jonas Kjærgaard, Randers lejet en feriebolig på Ørnslund, Brattingsborg Skov. Her observerede han en Rødtoppet Fuglekonge d. 13. oktober og Hvidbrynet Løvsanger d. 14. oktober. I øvrigt blev der ca. 14 dage før set en Rødtoppet Fuglekonge i Hårdmark. Midt i oktober rastede en Hærfugl en enkelt dag i Kolby. Isfugl blev iagttaget 4 5 gange i både Langør og Sælvig. Danmarks største skarvkoloni befinder sig stadig i Stavns Fjord med par i 2018 mod par i Hertil skal noteres, at der i 2018 var par skarver på Svanegrunden. D. 30. marts trak mellem 400 og 500 traner mod nord over Samsø. Tranerne blev set af flere personer og flere steder på Samsø i løbet af dagen. Grønt Råd, Samsø Kommune: Intet af relevans for DOF Østjylland (Mogens Wedel-Heinen) Silkeborg Kommune I slutningen af feb blev jeg kontaktet af Silkeborg Kommune, som havde planer om et redekasseprojekt og som ønskede hjælp til opsætning af i alt 35 redekasser til natugle. Kontakten skyldtes, at jeg sammen med en lille gruppe fuglefolk tidligere havde deltaget i et redekasseprojekt for Naturstyrelsen Søhøjlandet. Efterfølgende blev der fra DOF-Østjylland givet tilsagn om, at deltage i projektet og jeg samlede igen en lille gruppe dedikerede lokale fuglefolk til projektet. Gruppen var stort identisk med den gruppe af fuglefolk, som også deltog i redekasseprojektet for NST Søhøjlandet Formålet med projektet var, at man i Silkeborg Kommune ønskede at tage nye og mere miljøvenlige midler i brug i kampen mod rotter nemlig rotternes naturlige fjende, uglen. I løbet af 2018 bliver der sat 35 uglekasser op på udvalgte steder i kommunen. Håbet er, at de vil tiltrække natuglen. Vi ved, at ugler lever af blandt andet rotter og mus. Derfor prøver vi at fremme bestanden af ugler. I samarbejde med Dansk Ornitologisk Forening sætter vi uglekasser op de steder, hvor der kommer mange mennesker og dermed også er en del affald, fortæller ingeniør i Silkeborg Kommune, Peter Fabrin.

10 Den 14. nov blev den sidste uglekasse opsat. DOF-Østjylland har således sat i alt 35 uglekasser op rundt om i hele kommunen blandt andet ved offentlige badesteder, park- og skovområder, genbrugspladser og renseanlæg. Og ét uglepar er allerede rykket ind i sommerhusområdet Vesterlund i Virklund. Fordi det naturligvis er interessant at få undersøgt om redekasserne vil kunne tiltrække ynglende natugler, vil disse løbende blive overvåget i de kommende år Uglekasser er blot et af de giftfrimidler Silkeborg Kommune gør brug af for at bekæmpe rotter. Kommunen har nemlig en målsætning om at reducere forbruget af gift så meget som muligt. Og man er godt på vej. Siden 2012 har vi minimeret brugen af gift med 25 procent ved at tage alternative midler i brug. Gift er skidt for både naturen og for de rovdyr og rovfugle, der spiser de forgiftede rotter. Hvert år dør flere rovfugle og rovdyr af forgiftning. Derfor har vi hele tiden øje på nye teknologier og tiltag, vi kan bruge til at bekæmpe rotterne uden brug af gift, siger Peter Fabrin. Jeg vil gerne på vegne af DOF-Østjylland sige tak til Erik Balle, Erik Bisballe, Preben Bach, Jalmer Nielsen og Simon Iversen for deres deltagelse i redekasseprojektet. Også tak til Peter Fabrin fra kommunens Teknik- og Miljøafdeling for det gode samarbejde. (Bo Ryge Sørensen) Odder Kommune Status for etablering af stiforløb mellem Odder by og Norsminde Fjord: Byrådet har afsat midler til realisering af etape 1- Odder by til Assedrup. Der foretages interviews med berørte lodsejere. Biodiversitetsplan: Miljø- og teknikudvalget har på et møde i november 2017 godkendt, at der udarbejdes en plan for biodiversitet for Odder Kommune. Projektgruppen har igangsat arbejdet i sommeren Der afholdes flere temamøder og workshops om Biodiversitet med det Grønne Råd i løbet af året. Projektgruppen forventer at få hjælp til en del af arbejdet med selve udarbejdelsen af Biodiversitetsplanen hos en ekstern rådgiver. Projektgruppen forventer at kunne præsentere et udkast til en biodiversitetsplan klar til politisk godkendelse i august I 2019 afholdes evt. en temadag/workshop om Biodiversitetsplanen med inviterede deltagere/interessenter. Den mere langsigtede implementering af Biodiversitetsplanens mål forventes at strække sig over en lang årrække med gradvis øget brug og forståelse for planens virkemidler og fokusområder. Medlemmer af Grønt Råd blev opfordret til at indsende oplæg til biodiversitetsplanen.

11 Bidraget fra DOFØj kan sammenfattes: som et oplæg hvor alle (borger som erhvervsdrivende) bør bidrage og føle ansvar for at forbedre biodiversiteten i Danmark. Oplægget viser endvidere hvilke redskaber de enkelte sektorer kan gøre brug af, samt hvad der især skal rettes op på i de mest arts rige naturtyper: Skoven og den åbne natur. Banestien mellem Horsens og Odder: Der er givet tilsagn om kr. fra vindmøllepuljen, som kunne bruges til tinglysning af stien mellem Søvind og Hundslund. Tinglysning måtte opgives og i stedet er stien blevet en skolesporsti, med inddragelse af Søvind og Hundslund skole. Børn og voksne fra Lokalrådene opsatte markeringspæle og skilteholdere den 29. september. Den 30. oktober var der en lille uformel børneindvielse med deltagelse af klasser fra de to skoler. Konsulent på partnerskabet Bendt Nielsen fortalte historier om de ting de gik forbi børnene skal nu udvælge hvilke historier der skal i folderen og på skilte. Der er formel indvielse i starten af december. Nu går arbejdet med den sammenhængende sti mellem Odder og Horsens videre og der indkaldes til partnerskabsmøde. Krydsfelt Norsminde: Der er lavet ny projektbeskrivelse i juni 2018 med fokus på udvikling af de rekreative faciliteter ved Kysing strand. Ved møde i partnerskabet i september var der opbakning til projektet. Der søges nu midler til realisering af projektet som har et budget på ca. 2.3 mill. heraf har Friluftsrådet givet tilsagn om kr. Nordeafondens kystpulje har netop givet afslag på en ansøgning om 1. mill. Kr. Natura2000: Samarbejde omkring Horsens Fjord: Der er igangsat et samarbejde med Horsens og Hedensted Kommuner omkring udvikling af området omkring Horsens Fjord. Områdets afgrænsning forventes at blive sammenfaldende med Natura 2000-området Horsens Fjord, havet øst for og Endelave. Der er nedsat styre- og projektgrupper, som skal planlægge aktiviteter i I første omgang vil der være fokus på afmærkning af eksisterende stier, opgradering af skilte m.m. Offentligheden vil blive inddraget i projektet. Indsatsplan Råger Odder Kommune har udarbejdet målsætninger for regulering af råger på kommunale arealer. Det samlede antal aktive reder/ynglende par på kommunale arealer i bymæssig bebyggelse holdes på et niveau på ca. 250 reder Der bortskydes 3 unger pr. aktiv rede på kommunale arealer i Odder by. Antal kolonier på kommunale arealer ønskes reduceret til 4.. Møder: Der er afholdt 2 møder i det grønne råd i 2018, samt et møde hvor biodiversitetsplanen blev introduceret. (Arne Højgaard)

12 Skanderborg Kommune Det grønne råd er stadig velfungerende og vi har deltaget i de møder der har været, ca. 4 stk. 263 indkomne sager vedr. dispensationer, lokalplaner, fredninger mm er gennemset, heraf er 82 læst. De bærer præg af at der tilgår meget materiale der ikke er relevant i fugleverdenen. Det er f.eks. megen små bygningsmæssige dispensationer, nye vandhuller, indkaldelser til besigtigelser med fredningsnævnet mm. Mængden af indkomne sager er stigende og tidsmæssigt krævende at gennemlæse og forholde sig til, godt vi er flere der er på. Vi har ikke haft nødvendigheden af at komme med indsigelser i nogle af de indkomne sager i løbet af 2018, men der kom afgørelse i en sag fra SMUKFEST søgte om tilladelse til at lande med vandflyver på Skanderborg sø. Klagenævnet ændrede kommunens tilladelse til et afslag med henvisning til sejladsreglerne på søen!. Indsigelsen fra 2017 mod en bådebro i Lillesø ved Søbyen ligger fortsat i klagenævnet. Havørnen ynglede igen med succes i kommunen, i år med 3 unger iflg. Jørgen Ballegård. Der blev afholdt Ørnens Dag ved Mossø i februar måned. Optælling af de ynglende fugle ved Skanderborg Sø i samarbejde med Skanderborg Kommune fortsatte, idet Bent Birk var på søen to gange sammen med Kim Aaen fra Skanderborg Kommune. DOF er blevet inviteret med i et Grønt Partnerskab vedr. Skovlunden. En ejendom som SMUKFEST har erhvervet med tilhørende jordareal. Arealer tilbydes til benyttelse til Byens Borgere. Vi gør vort medlemskab gældende ved at forsøge at få udlagt områder, der friholdes for aktiviteter, f.eks. i 3 områder. Der er lidt Tivoliland over dette Partnerskab og vi vil vurdere om vi vil lægge navn til Partnerskabet, i den sidste ende. Steen Hansen har været til møde i kommunen vedr. uglekasser og rotter. Træls at sidde og fortælle at de eneste ugler der spiser rotter, bor i det midt jyske og ikke yngler i kasser!! (Steen Hansen) Syddjurs Kommune Som nævnt i rapporten fra sidste år kom der en ny bestyrelse i Nationalpark Mols Bjerge pr. 1. januar 2018, der besluttede sig for, at DOF ikke længere skulle repræsenteres i Nationalparkrådet. Det har betydet, at en del naturpolitisk arbejde er faldet væk.

13 Til gengæld var der andre naturpolitiske emner, der skulle bruges tid på. Den mest krævende opgave var arbejdet i det såkaldte Lokale Naturråd for Område 5, der dækkede de fire kommuner Randers, Favrskov, Norddjurs og Syddjurs. (Det blev undertegnede, fordi det skulle være en kvinde for at sikre lige kønsfordeling! Men heldigvis var der hjælp og opbakning fra Henning Ettrup og Peter Lange. Mange tak til dem.). De lokale naturråd er noget, regeringen fandt på ifm. dens planer for et Grønt Danmarkskort. Hvert naturråd skulle bistå kommunerne med udpegning af områder, der skal indgå i kortet, og dermed være med til en positiv udvikling i biodiversiteten. Forløbet i vores naturråd var meget frustrerende. Det endte med en anbefaling fra flertallet i rådet (landbrugsrepræsentanter) efterfulgt af en mindretalsudtalelse fra tre grønne foreninger: DN, miljøgruppen BLAK, samt DOF. Rapporten blev videresendt til politikerne i de 4 kommuner i slutningen af november. Et andet naturpolitiske tiltag var at afgive høringssvar til de foreslåede ændringer i Natura-2000-områder, der ville fjerne ca. ti procent af alle områder i Danmark. Senere på året kom der nogle ændringer i planerne. Nogle statsejede områder i Syddjurs Kommune blev tilføjet, men ellers blev alle vores forslag forkastet. Som bekendt har DOF sendt en klage til EU- Kommissionen. Et andet naturpolitisk emne var oprettelse af en følgegruppe vedr. et 6-årigt projekt, der skal belyse konsekvenserne af fremtidens klimaudvikling for Grenåens opland (ca. 480 km2). Projektet skal resultere i praktiske løsningsforslag, der kan danne baggrund for en evt. politisk beslutning om klimatilpasning af dels Grenå by mod oversvømmelse fra Kattegat og dels baglandet mod oversvømmelse fra Grenåen og andre vandløb. Følgegruppen er sammensat af medlemmer fra relevante interessegrupper og foreninger, deriblandt DOF. Der er kun afholdt ét møde i Der blev afholdt to møder i det Grønne Råd, samt to møder i Naturstyrelsen Kronjyllands brugerråd og et møde mellem Naturstyrelsen Kronjylland og DOF. Bl.a. et område omkring Ørnbjerg Mølle i Syddjurs Kommune er blevet udpeget til biodiversitetsskov af NS. Der skal nu udarbejdes forvaltningsplaner for alle biodiversitetsskovene, og brugerrådet forventes at blive inddraget i arbejdet med de 4 skove der er udpeget af NS Kronjylland. Atlas-projektets feltarbejde blev afsluttet som bekendt d. 28. februar. Resultatet for Syddjurs var at alle TimeTælleTure var blevet gennemført og at antallet af ynglearter nåede op på 185 hvoraf 165 var sikkert/sandsynligt ynglende. 15 kvadrater havde mere end 75 sikre/sandsynlige ynglearter. Der var tre offentlige ture i kommunen: Allan Gudio Nielsen fra FVF samt undertegnede havde ture til Stubbe Sø, og undertegnede havde en ved Ørnbjerg Mølle. Gråkragene holdt to ture til Stubbe Sø. Lokalgruppen holdt to miniture i kommunen for læsere af nyhedsbrevet, der udkom 6 gange.

14 Endelig noget om fugle!: Skarvkolonien ved Vænge Sø voksede til 265 par. Havørneparret fik 2 unger på vinger. Af sjældne fugle set i kommunen kan nævnes drosselrørsanger, aftenfalk, sydlig nattergal, hvidbrystet præstekrave, rosenstær, odinshane og hærfugl samt i november en ikke-ringmærket hellig ibis et par timer ved Stubbe Sø (den blev hverken set før eller senere). (Joy Klein) Fuglepigerne Vi er en gruppe under Dansk Ornitologisk Forening, som henvender sig til fugle interesserede kvinder i alle aldre. Vi arrangerer fugleture for kvinder. Fuglepigerne har hjemsted i Østjylland. Men kvinder fra hele landet deltager på vores fugleture. Udover denne hjemmeside kan du finde os på Facebook hvor du er velkommen til at følge med, slå fotos eller andet op på vores fælles væg, som har med vilde fugle at gøre. Det meste af vores kommunikation foregår på facebook. Søg om medlemskab på fuglepiger i Østjylland. (Lotte Skærbæk) Friluftsrådet Vi har repræsentanter fra alle kommuner, og i 2 af kredsene er vi repræsenteret i bestyrelsen; kreds Østjylland og kreds Århus Bugt. Hjemmesiden I løbet af året har bestyrelsen besluttet at lægge vores hjemmeside over på den platform, som DOF stiller til rådighed, og en arbejdsgruppe under bestyrelsen er i gang med at udføre flytningen. Indlæg på siden skrives af bestyrelsen, med enkelte bidrag udefra. Ole Jensen holder kalenderen med ture og møder opdateret. Vi ønsker os flere bidrag fra medlemmerne, stor som småt. Bestyrelsen arbejder også på en opgradering af vores facebook sider. Medlemmerne Total antal medlemmer den = Det største antal medlemmer nogensinde! Kernemedlem = 700 personer Husstand = 116

15 Juniormedlemmer = 35 personer Medlem = 752 personer Medlemskategori Kernemedlem Husstandsmedlem Juniormedlem Medlem (tidl. Støttemedl.) Total Fra vore egne rækker Der har været afholdt 8 bestyrelsesmøder i Møderne blev fortrinsvis holdt på Naturhistorisk Museum i bio-x lokalet. Mødet i august blev afholdt i Bogpeters Hytte, med spisning og overnatning. Her var kommunekontaktpersonerne inviteret med. Suppleanterne deltager i møderne i det omfang de har mulighed for det. I foråret var vi 3 og efterår 4 deltagere afsted til repræsentantskabsmøderne. Mødereferaterne herfra kan læses på Som formand vil jeg gerne takke bestyrelsen for deres engagement i forenings arbejdet, det er en fornøjelse at samarbejde med jer og særlig Ole Jensen, der altid siger ja, når han bliver spurgt. Også tak til de mange der indrapporterer på DOFbasen og de mange, der deltog i Atlas III. Kommunerepræsentanter, der lokalt gør et stort arbejde samt alle andre, der laver frivilligt arbejde for fuglenes sag. Enkeltvis flytter vi ikke meget, men sammen gør vi en forskel. Ole Bøgh Vinther

Dansk Ornitologisk Forening - lokalafdelingen for Østjylland. Årsberetning for 2017

Dansk Ornitologisk Forening - lokalafdelingen for Østjylland. Årsberetning for 2017 Dansk Ornitologisk Forening - lokalafdelingen for Østjylland Årsberetning for 2017 Et kig i DOFbasen fortæller at der atter er set mange spændende fugle i årets løb. https://dofbasen.dk/search/result.php?

Læs mere

Redekasser på Naturstyrelsen Søhøjlandets arealer Skrevet af Bo Ryge Sørensen. Publiceret 19. marts 2017

Redekasser på Naturstyrelsen Søhøjlandets arealer Skrevet af Bo Ryge Sørensen. Publiceret 19. marts 2017 Redekasser på Naturstyrelsen Søhøjlandets arealer Skrevet af Bo Ryge Sørensen. Publiceret 19. marts 2017 Perleuglekasse hænges op I 2015 modtog DOF-Østjylland en henvendelse fra Naturstyrelsen, Søhøjlandet

Læs mere

Årsberetning for 2016

Årsberetning for 2016 Årsberetning for 2016 Bemærkelsesværdige fugle Gåsegribbe på besøg i Østjylland, den 21. juni sås de første, den 24. juni blev 23 optalt af Henning Fjordvald i Enslev. I perioden 6. til 8. november fik

Læs mere

Dansk Ornitologisk Forening - lokalafdelingen for Østjylland. Beretning for 2011

Dansk Ornitologisk Forening - lokalafdelingen for Østjylland. Beretning for 2011 Dansk Ornitologisk Forening - lokalafdelingen for Østjylland Beretning for 2011 Årets gang i Østjylland Bemærkelsesværdige fugle Når man ser tilbage på fugleåret 2011 i Østjylland, kan det vel opsummeres

Læs mere

Danmarks Jægerforbund.(afbud p.g.a.sygdom)

Danmarks Jægerforbund.(afbud p.g.a.sygdom) Kredsrepræsentantskabsmøde Onsdag den 23. februar 2011 På AQUA Sø og Naturcenter, Vejlsøvej 55, 8600 Silkeborg. Program for repræsentantskabsmødet jævnfør indkaldelsen. 0. Velkomst ved formand Willi Dupont.

Læs mere

Det Grønne Råd. Onsdag den 20. april Natur og Miljø Teknik og Miljø Aarhus Kommune

Det Grønne Råd. Onsdag den 20. april Natur og Miljø Teknik og Miljø Aarhus Kommune Det Grønne Råd Onsdag den 20. april 2016 Dagsorden 1. Godkendelse af dagsorden for aktuelt møde 2. Opfølgning på referat fra sidste møde 3. Meddelelser og orientering A. Status for Naturplaner 2016-2021

Læs mere

Dansk Ornitologisk Forening - lokalafdelingen for Østjylland. Årsberetning for 2013

Dansk Ornitologisk Forening - lokalafdelingen for Østjylland. Årsberetning for 2013 Dansk Ornitologisk Forening - lokalafdelingen for Østjylland Årsberetning for 2013 Årets gang i Østjylland Bemærkelsesværdige fugle 2013 blev igen et år med mange spændende og sjældne fugle. Bla. en Gråsejler,

Læs mere

Dagsorden / referat af møde i Grønt Råd Norddjurs.

Dagsorden / referat af møde i Grønt Råd Norddjurs. Dato: 05. april 2018 Reference: Heidi Jensen Direkte telefon: 89 59 40 03 E-mail: hej@norddjurs.dk Journalnr.: 18/868 Dagsorden / referat af møde i Grønt Råd Norddjurs. Mødested: Se beskrivelse i nedenstående

Læs mere

Velkommen til årsmøde i DN Favrskov

Velkommen til årsmøde i DN Favrskov Favrskov enge / Vissing enge / Galten enge Her kommer forhåbentlig igen et stort vådområde med 100 storkepar Velkommen til årsmøde i DN Favrskov - 2018 2 Dagsorden 1. Valg af dirigent 2. Bestyrelsens årsberetning

Læs mere

Mødedato 20. september 2016 Start- og sluttidspunkt Kl Sted Kyst- og Fjordcentret, Voer Færgevej 123, 8950 Ørsted

Mødedato 20. september 2016 Start- og sluttidspunkt Kl Sted Kyst- og Fjordcentret, Voer Færgevej 123, 8950 Ørsted Mødedato 20. september 2016 Start- og sluttidspunkt Kl. 17.00 19.00 Sted Kyst- og Fjordcentret, Voer Færgevej 123, 8950 Ørsted Dagsorden sendt til Udvalgsformand for Kultur - og udviklingsudvalget i Norddjurs

Læs mere

Udvalgsformand for Landdistriktsudvalget i Randers Kommune: Lars Søgaard

Udvalgsformand for Landdistriktsudvalget i Randers Kommune: Lars Søgaard Mødedato 25. februar 2016 Start- og sluttidspunkt Kl. 17.00 19.00 Sted Allingåbro Hotel, hovedgaden 9, 8961 Allingåbro Mødereferat Udvalgsformand for Landdistriktsudvalget i Randers Kommune: Lars Søgaard

Læs mere

Mødereferat. Referat 2013 04 10 Det Grønne Råd. Den 23. maj 2013. Natur og Miljø

Mødereferat. Referat 2013 04 10 Det Grønne Råd. Den 23. maj 2013. Natur og Miljø Mødereferat Den 23. maj 2013 Referat 2013 04 10 Det Grønne Råd Mødedato: Onsdag den 10. april 2013 Mødetid: Kl. 16 til 18 Mødested: Grøndalsvej 1, 8260 Viby J Mødelokale 064. Indgang i Grøn Bygning Deltagere:

Læs mere

Kommunale naturhandleplaner

Kommunale naturhandleplaner Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø, Aarhus Kommune Dato 13. marts 2017 Kommunale naturhandleplaner 2016-2021 Forslag om kommunale naturhandleplaner for 2016-2021. Planerne

Læs mere

MØDEREFERAT. Aalekjær (Friluftsrådet) og Ralf Kristensen (Friluftsrådet, suppleant)

MØDEREFERAT. Aalekjær (Friluftsrådet) og Ralf Kristensen (Friluftsrådet, suppleant) SOLRØD KOMMUNE Teknik og Miljø MØDEREFERAT Emne: Referat Grønt Råds Møde den 17. maj 2018 Mødedato: 17. maj 2018 Kl.: 16:30 Mødedeltagere: Egon Petersen (F), Dorte Linder (A, suppleant), Birgitte Rasmussen

Læs mere

Dansk Ornitologisk Forening - lokalafdelingen for Østjylland. Beretning for 2010

Dansk Ornitologisk Forening - lokalafdelingen for Østjylland. Beretning for 2010 Dansk Ornitologisk Forening - lokalafdelingen for Østjylland Beretning for 2010 Årets gang i Østjylland Det største hit i Østjylland i 2010 var uden tvivl den Gråvingede måge, der dukkede igen ved Brabrand

Læs mere

Indhold. Atlas III nyhedsbrev september Havørn kan registreres hele året i atlasbasen. Foto: Torben Andersen

Indhold. Atlas III nyhedsbrev september Havørn kan registreres hele året i atlasbasen. Foto: Torben Andersen 1 Indhold Det er stadig for tidligt at gå i atlasdvale!... 2 Det er nu atter tid til at bearbejde de 18 arter i kvadraterne!... 3 Andet møde i atlas-redaktionsgruppen... 4 Kort nyt... 5 Frister for indtastning

Læs mere

Rød Glente på Fyn 2015 Af Per Rasmussen

Rød Glente på Fyn 2015 Af Per Rasmussen Rød Glente på Fyn 2015 Af Per Rasmussen Rød Glente er nok den flotteste rovfugl i den danske fauna, og tilmed en art i fremgang. Arten findes kun i Europa, og vi har derfor en ekstra forpligtigelse til

Læs mere

REFERAT fra kredsbestyrelsesmøde nr. 63. Tid: 19.mar. 2015, kl.18.00 Mødested: Aalborg Sejlklub.

REFERAT fra kredsbestyrelsesmøde nr. 63. Tid: 19.mar. 2015, kl.18.00 Mødested: Aalborg Sejlklub. REFERAT fra kredsbestyrelsesmøde nr. 63. Tid: 19.mar. 2015, kl.18.00 Mødested: Aalborg Sejlklub. Deltagere: Thyge Steffensen (TS) Christian Kragh (CK) Børge Poulsen (BP) Finn Frandsen (FF) Karin Winther

Læs mere

Torsten Jensen og Jens Peter Simonsen deltog kun i den første del af mødet (Punkt 1-3).

Torsten Jensen og Jens Peter Simonsen deltog kun i den første del af mødet (Punkt 1-3). TEKNIK OG MILJØ Emne Grønt Råds Møde den 22. november 2018 Mødedato 22. november 2018 Tidspunkt 16:30-19:00 Mødested Lokale 125b Deltagere Egon Petersen (F), Dorte Linder (A, suppleant), Birgitte Rasmussen

Læs mere

TIL MEDLEMMER AF GRØNT RÅD I VEJEN KOMMUNE. Referat fra andet møde i Grønt Råd den 22. august 2007

TIL MEDLEMMER AF GRØNT RÅD I VEJEN KOMMUNE. Referat fra andet møde i Grønt Råd den 22. august 2007 TIL MEDLEMMER AF GRØNT RÅD I VEJEN KOMMUNE NATUR & MILJØ Dato: 10.10.07 Sagsnr.: 07/1886 Kontaktperson: Jens Peder Matthiesen Dir. tlf.: 79966250 Referat fra andet møde i Grønt Råd den 22. august 2007

Læs mere

Mødereferat. Referat. REFERAT af møde 16 i Det Grønne Råd mandag den 27. august. Den 24. september Natur og Miljø

Mødereferat. Referat. REFERAT af møde 16 i Det Grønne Råd mandag den 27. august. Den 24. september Natur og Miljø Mødereferat Den 24. september 2012 REFERAT af møde 16 i Det Grønne Råd mandag den 27. august 2012 Natur og Miljø Teknik og Miljø Aarhus Kommune Mødedato: Mandag den 27. August 2012 Mødetid: Kl. 15.30 til

Læs mere

Friluftsrådet i Sydvestsjælland Beretning for året 2018 Februar 2019

Friluftsrådet i Sydvestsjælland Beretning for året 2018 Februar 2019 Friluftsrådet i Sydvestsjælland Beretning for året 2018 Februar 2019 Vi har haft et godt år med mange gode oplevelser og behandlede sager. Der har siden kredsrepræsentantskabsmødet den 27. februar 2018

Læs mere

Fjerde møde i vandrådet for vandopland 1.5 Randers Fjord

Fjerde møde i vandrådet for vandopland 1.5 Randers Fjord Fjerde møde i vandrådet for vandopland 1.5 Randers Fjord Fredag den 29. september 2017 kl. 13:00 17:15 Rådhus, Prinsens Allé 5, 8800, mødelokale M5 e: Organisation Danmarks Naturfredningsforening Danmarks

Læs mere

Generalforsamling og distriktsmøde 29. oktober 2012

Generalforsamling og distriktsmøde 29. oktober 2012 Generalforsamling efterår 202 - referat Generalforsamling og distriktsmøde 29. oktober 202 Afholdt i Stensballegaard Golfklub Deltagere: Distriktsledelsen: Peter Bøgelund Riis (PBR), Bjarne Nielsen, Bjarne

Læs mere

Grundejerforeningen Grønningen. Referat fra. Generalforsamling

Grundejerforeningen Grønningen. Referat fra. Generalforsamling Grundejerforeningen Grønningen Referat fra Generalforsamling Tidspunkt : Tirsdag d. 14. Marts 2017, kl. 19.30 i Stensballe hallens klublokale Dagsorden: 1. Valg af dirigent. 2. Formandens beretning om

Læs mere

REFERAT fra kredsbestyrelsesmøde nr. 53. Tid: 2.maj 2013, kl Mødested: Høstemark Skov.

REFERAT fra kredsbestyrelsesmøde nr. 53. Tid: 2.maj 2013, kl Mødested: Høstemark Skov. REFERAT fra kredsbestyrelsesmøde nr. 53. Tid: 2.maj 2013, kl.18.00 Mødested: Høstemark Skov. Deltagere: Thyge Steffensen () Christian Kragh () Kristian Slyk () Randi Stub Petersen () Finn Frandsen (FF)

Læs mere

Tilskud til naturpleje og friluftsliv 2016

Tilskud til naturpleje og friluftsliv 2016 Tilskud til naturpleje og friluftsliv 2016 Vejledning og ansøgningsskema Har du en god idé? I 2016 er det igen muligt af få tilskud til naturpleje, naturgenopretning og friluftsprojekter i Hedensted Kommune.

Læs mere

De store vingesus. - anvisninger på, hvordan vi kan fremme havørnebestanden i Danmark

De store vingesus. - anvisninger på, hvordan vi kan fremme havørnebestanden i Danmark De store vingesus - anvisninger på, hvordan vi kan fremme havørnebestanden i Danmark Flere havørne yngler i Danmark Havørnen er en majestætisk flyver. Som Europas største rovfugl og sidste led i fødekæden

Læs mere

Referat Naturrådet,

Referat Naturrådet, Referat Naturrådet, 23.01.18 Tidspunkt: Tirsdag d. 23. januar 2018, kl 16-18.30 Sted: Kulturcenteret Mariehøj, Øverødvej 246 B, 2840 Holte Mødelokale: Storm P, 205 Deltagere: Anna Bodil Hald (Dansk Botanisk

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013 Fuglene er optalt ved en lang række besøg igennem ynglesæsonen. Der er fokuseret på de arealer der ejes af Tarup/Davinde I/S, men der er også foretaget optællinger

Læs mere

DOF Storstrøm. Referat fra bestyrelsesmøde afholdt den 1. marts 2017 klokken hos Bo Kayser i Stensby

DOF Storstrøm. Referat fra bestyrelsesmøde afholdt den 1. marts 2017 klokken hos Bo Kayser i Stensby Referat fra bestyrelsesmøde afholdt den 1. marts 2017 klokken 18.00-23.00 hos Bo Kayser i Stensby Tilstede: Michael Thelander (MT), Stig Jürgensen (SJ), Bente Larsen (BL), Henrik Dahl (HD), Birgitte Norby

Læs mere

Starup/Tofterup Borgerforening og Lokalråd

Starup/Tofterup Borgerforening og Lokalråd Fællesmøde med arbejdsgrupperne onsdag den 12. oktober kl. 19.30 22.00 i Multihuset. Status fra de enkelte arbejdsgrupper: Kulturgruppen: 5 minutters oplæg fra hver gruppe I støbeskeen til det kommende

Læs mere

Vadehavet 9. maj 2010 med foreksursion d. 4. maj 2010

Vadehavet 9. maj 2010 med foreksursion d. 4. maj 2010 Vadehavet 9. maj 2010 med foreksursion d. 4. maj 2010 Tekst og foto: Per G. Henriksen Her et referat fra en noget usædvanlig ØBF-tur. Jørgen Mørup Jørgensen havde nemlig været så venlig, at tilbyde ØBF-medlemmer

Læs mere

Dansk Ornitologisk Forening - lokalafdelingen for Østjylland. Årsberetning for 2014

Dansk Ornitologisk Forening - lokalafdelingen for Østjylland. Årsberetning for 2014 Dansk Ornitologisk Forening - lokalafdelingen for Østjylland Årsberetning for 2014 Bemærkelsesværdige fugle i Østjylland 2014 Årets første rigtige megahit blev en nathejre, der blev opdaget i parken ved

Læs mere

Det Grønne Råd, Skive Kommune. Referat

Det Grønne Råd, Skive Kommune. Referat Det Grønne Råd, Skive Kommune Referat Møde d. 24. november 2016 Mødet blev afholdt i Den Blå Diamant, Rådhuspladsen 2, 7800 Skive. Mødetidspunkt: 16.00-18.00 Deltagere: - Erik Preisler, Skive Idrætssamvirke

Læs mere

Dagsorden Grønt Råd - Jammerbugt Kommune 19. maj 2013 kl Mødelokale 1

Dagsorden Grønt Råd - Jammerbugt Kommune 19. maj 2013 kl Mødelokale 1 Dagsorden Grønt Råd - Jammerbugt Kommune 19. maj 2013 kl. 13.00 Mødelokale 1 Dagsorden: Siden sidst.... 1 Vandplaner.... 2 LIFE projekt Rigkilde.... 3 LIFE projekt St. Vildmose.... 4 Grønt Råds sammensætning....

Læs mere

Afdeling Hou. Referat fra afdelingsmødet den 26. august 2014, kl. 17,00. I mødet deltog: 15 incl. afdelingsbestyrelsen.

Afdeling Hou. Referat fra afdelingsmødet den 26. august 2014, kl. 17,00. I mødet deltog: 15 incl. afdelingsbestyrelsen. Side 1/5 Afdeling 0213. Hou. Referat fra afdelingsmødet den 26. august 2014, kl. 17,00. I mødet deltog: Beboere 15 incl. afdelingsbestyrelsen. Fra organisationsbestyrelsen: Hans Bøyen Christensen Fra administrationen:

Læs mere

Referat af møde i arbejdsgruppen ved Gundsømagle Sø onsdag den 29. august 2018

Referat af møde i arbejdsgruppen ved Gundsømagle Sø onsdag den 29. august 2018 1 Referat af møde i arbejdsgruppen ved Gundsømagle Sø onsdag den 29. august 2018 Til stede: Henrik, Jens, Sten, Bent, Ulla B, Britta, John, Kim, Kirsten, Ulla S., Boye og Emilie Nicoline Schmidt (FVF sekretariat)

Læs mere

Generalforsamling i Ø-Kvarterets Grundejerforening

Generalforsamling i Ø-Kvarterets Grundejerforening Generalforsamling i Ø-Kvarterets Grundejerforening Tirsdag den 24. marts 2015 Bestyrelsens beretning ved formanden. Vi vil fra bestyrelsens side endnu engang byde alle rigtig hjertelig velkommen her til

Læs mere

side 1 Åbent referat for Grønt Råds møde den kl. 16:00 Mødelokale 1 Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Grønt Råds møde den kl. 16:00 Mødelokale 1 Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Grønt Råds møde den 20.11.2012 kl. 16:00 Mødelokale 1 Tilgår pressen side 2 Indholdsfortegnelse: 11. Status Sybergland... 3 12. Til Grønt Råd 20. november 2012... 3 13. Vand og

Læs mere

I 2017 blev der slået rynket rose 3 gange i løbet af vækstsæsonen og et mindre område blev ryddet første gang.

I 2017 blev der slået rynket rose 3 gange i løbet af vækstsæsonen og et mindre område blev ryddet første gang. Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 17. april 2018 Sagsid 16/5376 Sagsbehandler Mette Sejerup Rasmussen Telefon direkte 76 16 51 25 E-mail mesej@esbjergkommune.dk Notat Plan for naturplejen på Fanø for 2018

Læs mere

Forslag til Tillæg nr. 26 til Kommuneplan 2013 Naturpark Randers Fjord. Randers Kommune. Forslag til Kommuneplantillæg 26

Forslag til Tillæg nr. 26 til Kommuneplan 2013 Naturpark Randers Fjord. Randers Kommune. Forslag til Kommuneplantillæg 26 Forslag til Tillæg nr. 26 til Kommuneplan 2013 Naturpark Randers Fjord Randers Kommune Forslag til BAGGRUND OG REDEGØRELSE Der udarbejdes et tillæg til Kommuneplan 2013 for Randers Kommune, fordi Byrådet

Læs mere

Greve Kommune Teknik & Miljø. Natur- & Miljørådet

Greve Kommune Teknik & Miljø. Natur- & Miljørådet Greve Kommune Teknik & Miljø Natur- & Miljørådet Referat af møde den 26. oktober 2017 Medlemmer: Formand, Byrådsmedlem Henrik Stuckert Danmarks Naturfredningsforening, Per Breddam, Preben Jensen Danmarks

Læs mere

Tilskudsordning til naturgenopretning, naturpleje. og stiprojekter i Vejle Kommune i 2015. Vejledning til ansøgning

Tilskudsordning til naturgenopretning, naturpleje. og stiprojekter i Vejle Kommune i 2015. Vejledning til ansøgning Tilskudsordning til naturgenopretning, naturpleje og stiprojekter i Vejle Kommune i 2015 Vejledning til ansøgning Vejle Kommune afsætter igen i 2015 en pulje, hvor private, organisationer og interessegrupper

Læs mere

Dansk Ornitologisk Forening Landsforeningen for fugleinteresserede og fuglebeskyttelse www.dof.dk

Dansk Ornitologisk Forening Landsforeningen for fugleinteresserede og fuglebeskyttelse www.dof.dk - Beretning for 2012 af Kim Skelmose Årets gang i Østjylland Bemærkelsesværdige fugle 2012 blev igen et år med mange spændende fugle, som vi ikke er så vant til at se på de her breddegrader. Her kan blandt

Læs mere

Ældrerådet. Referat af Ældrerådets møde mandag den 2. marts 2015 kl Rådhuset, Rådhusbuen 1, 4000 Roskilde, Mødelokale 2A

Ældrerådet. Referat af Ældrerådets møde mandag den 2. marts 2015 kl Rådhuset, Rådhusbuen 1, 4000 Roskilde, Mødelokale 2A Ældrerådet Referat af Ældrerådets møde mandag den 2. marts 2015 kl. 10.00 Rådhuset, Rådhusbuen 1, 4000 Roskilde, Mødelokale 2A Ann Marie Cordua X Jens T. Larsen X Anne Marie Kristensen X Kirsten Feld X

Læs mere

Dagsorden og referat. DOF Nordsjælland. Lokalafdeling under Dansk Ornitologisk Forening. Dato og tid: 5. marts kl

Dagsorden og referat. DOF Nordsjælland. Lokalafdeling under Dansk Ornitologisk Forening. Dato og tid: 5. marts kl Dagsorden og referat Dato og tid: 5. marts kl. 19.00-22.00 Sted: Nødebo Kro Emne: Bestyrelsens arbejdsområder Formål med mødet: Drøfte og beslutte fremtidige aktiviteter Anvendelse af mødets resultat:

Læs mere

Årsberetning 2018 DOF Storstrøm

Årsberetning 2018 DOF Storstrøm Årsberetning 2018 DOF Storstrøm Version 1 Af Bo Kayser og Michael Thelander Februar 2019 1. Indledning For DOF Storstrøm har 2018 både været et år, hvor meget er fortsat som de foregående år, og hvor forandringer

Læs mere

DOF Storstrøm. Referat fra bestyrelsesmøde afholdt den 1. marts 2017 klokken hos Bo Kayser i Stensby

DOF Storstrøm. Referat fra bestyrelsesmøde afholdt den 1. marts 2017 klokken hos Bo Kayser i Stensby Referat fra bestyrelsesmøde afholdt den 1. marts 2017 klokken 18.00-23.00 hos Bo Kayser i Stensby Tilstede: Michael Thelander (MT), Stig Jürgensen (SJ), Bente Larsen (BL), Henrik Dahl (HD), Birgitte Norby

Læs mere

Det Grønne Råd. Onsdag den 30. november Natur og Miljø Teknik og Miljø Aarhus Kommune

Det Grønne Råd. Onsdag den 30. november Natur og Miljø Teknik og Miljø Aarhus Kommune Det Grønne Råd Onsdag den 30. november 2016 Dagsorden 1. Godkendelse af dagsorden for aktuelt møde 2. Opfølgning på referat fra sidste møde 3. Meddelelser og orientering A. Forslag til Kommuneplan 2017

Læs mere

Årsberetning for DOF-København 2016

Årsberetning for DOF-København 2016 Årsberetning for DOF-København 2016 1: Bestyrelsen Hans Harrestrup Andersen, formand, repræsentantskabsmedlem (R), dettes forretningsudvalg (FU), Naturpolitisk udvalg (NPU), Grønt råd Lejre kommune, Brugerråd

Læs mere

Formandens rolle. - I bestyrelsen

Formandens rolle. - I bestyrelsen 1 Formandens rolle - I bestyrelsen Formandens roller og opgaver 2 Koordinere afdelingens arbejde styrke arbejdsdelingen Motivere de lokale aktive skabe fællesskabsfølelse, engagement, begejstring og stolthed

Læs mere

Referat af møde i Ældrerådet d

Referat af møde i Ældrerådet d Referat af møde i Ældrerådet d. 10.-12.-2014 Mødeforum Sted Ældrerådet Kildemarkscentret, Kildemarksvej 124, 4700 Næstved Dato Onsdag den 10. december 2014 Tidsrum 10.00 12.00 (med efterfølgende spisning

Læs mere

Første møde i vandrådet for vandopland 1.5 Randers Fjord 2017

Første møde i vandrådet for vandopland 1.5 Randers Fjord 2017 Første møde i vandrådet for vandopland 1.5 Randers Fjord 2017 Onsdag den 3. maj 2017 kl. 16:00 18:00. Søndermølle Kultur og Naturcenter, Vinkelvej 40, 8800 Deltagere: Organisation Bæredygtigt Landbrug

Læs mere

Vandløbslauget GST - Bestyrelsens beretning

Vandløbslauget GST - Bestyrelsens beretning Indledning. Denne generalforsamling er vores 5. ordinære generalforsamling. Vi har således eksisteret nu i ca. 5 ½ år. Det der har samlet os, er den forhøjede sommer vandstand i Gudenå-systemet og herunder

Læs mere

Revidering af Grønt Danmarkskort DEBATOPLÆG

Revidering af Grønt Danmarkskort DEBATOPLÆG Revidering af Grønt Danmarkskort DEBATOPLÆG December 2018 Fjordskrænterne langs Limfjordskysten indgår i Grønt Danmarkskort som særlige naturområder Baggrund for Projektet Thisted Kommune har som en del

Læs mere

Møde mellem DOF-Københavns bestyrelse, naturpolitiske udvalg og kommunerepræsentanter den 17/9 2013.

Møde mellem DOF-Københavns bestyrelse, naturpolitiske udvalg og kommunerepræsentanter den 17/9 2013. DANSK ORNITOLOGISK FORENING DOF- København Naturpolitisk Udvalg Møde mellem DOF-Københavns bestyrelse, naturpolitiske udvalg og kommunerepræsentanter den 17/9 2013. Deltagende kommunerepræsentanter: Anders

Læs mere

Offentligt borgermøde

Offentligt borgermøde Offentligt borgermøde Udbyneder Forsamlingshus Mandag den 24. april 2017 46 nye vindmøller ved Overgaard Randers Kommune Aftenens program, kl. 19.00 21.00 Velkommen, v. RK chef for Plan, Byg og Veje, Rune

Læs mere

Natur- Miljøteamet er sekretariat for Grønt Råd og varetager formandskabet for Grønt Råd.

Natur- Miljøteamet er sekretariat for Grønt Råd og varetager formandskabet for Grønt Råd. Notat 27. januar 2011 Dok. nr. 5998875 Sags id. 863351 Teknik og Miljømyndighed Natur og Miljø Dan Raahauge BERETNING FOR GRØNT RÅD 2009-2010 T 54676426 Grønt Råd blev oprettet af Byrådet i 2007. Grønt

Læs mere

Velkommen til Jungshoved

Velkommen til Jungshoved Velkommen til Jungshoved Her finder I Jungshoved Naturprojekt på Jungshoved Naturprojekt på Jungshoved, Bøndernes Egehoved og Sydgårdens arealer Et sammenhængende naturområde med tre unikke naturtyper:

Læs mere

Scleroseforeningen Randers Nyhedsbrev nr. 1/2019

Scleroseforeningen Randers Nyhedsbrev nr. 1/2019 Scleroseforeningen Randers Nyhedsbrev nr. 1/2019 Kære medlemmer Godt nytår 2019. Så er vi allerede langt henne i det nye år, og hvis du undrer dig over, hvor Nyhedsbrevet er blevet af, så er det her nu.

Læs mere

Beretning Generalforsamling 2015.

Beretning Generalforsamling 2015. Beretning Generalforsamling 2015. Ved generalforsamlingen i 2014 blev der skiftet lidt ud i bestyrelsen, således at Susanne Steffensen nu er næstformand og Anita Jensen er valgt som repræsentant for havnens

Læs mere

Vejledning til TimeTælleTure (TTT)

Vejledning til TimeTælleTure (TTT) Vejledning til TimeTælleTure (TTT) Tak fordi du vil påtage dig en TimeTælleTur i Atlas III! Ved at tælle fuglene i udvalgte TTT-kvadrater kan tætheden og bestandsstørrelsen af de mest almindelige fuglearter

Læs mere

Referat af DK-TUG Generalforsamling lørdag den 28. september 2002, Datalogisk Institut, Aarhus Universitet

Referat af DK-TUG Generalforsamling lørdag den 28. september 2002, Datalogisk Institut, Aarhus Universitet Referat af DK-TUG Generalforsamling lørdag den 28. september 2002, Side 1/5 Referat af DK-TUG Generalforsamling lørdag den 28. september 2002, Datalogisk Institut, Aarhus Universitet Før selve referatet

Læs mere

DN Sønderborg Årsmøde den 5 november 2018

DN Sønderborg Årsmøde den 5 november 2018 DN Sønderborg Årsmøde den 5 november 2018 Dagsorden: 1. Valg af dirigent 2. Bestyrelsens beretning 3. Valg af medlemmer og suppleanter til bestyrelsen 4. Forslag fra medlemmerne 5. Eventuelt Danmarks Naturfredningsforening.

Læs mere

Rideskov i Hodsager Plantage

Rideskov i Hodsager Plantage Rideskov i Hodsager Plantage Projektbeskrivelse Projektleder: MJ Senest revideret: 4/9-14 Version: 1 Projektejer Erik Skibsted Herning Kommune, Natur og Grønne Områder Enghavevej 10 7400 Herning Tlf: 9628

Læs mere

Naturoplevelser på Djursland 9. juli 16. juli

Naturoplevelser på Djursland 9. juli 16. juli Torsdag den 9. juli kl. 10 Torsdag den 9. juli kl. 10 Torsdag den 9. juli kl. 10-12 LAV DIT EGET INSEKTBO For at tiltrække de nyttige og bestøvende insekter til haven, kan man lave et insektbo og hænge

Læs mere

Esbjerg Cykle Motion. Bestyrelsens beretning for året 2017

Esbjerg Cykle Motion. Bestyrelsens beretning for året 2017 Esbjerg Cykle Motion Bestyrelsens beretning for året 2017 Så gik der endnu et år, og vi skriver nu 2018, og det bliver forhåbentlig et godt år for ECM. er i øjeblikket 103 medlemmer. Vi 2017 har været

Læs mere

LIFE Lille Vildmose LIFE10 NAT/DK/102

LIFE Lille Vildmose LIFE10 NAT/DK/102 LIFE Lille Vildmose LIFE10 NAT/DK/102 Projektperiode: 01/09/2011-31/12/2016 Budget: 41,7 mio. kr. 13-12-2011 Offentligt møde på Mou Skole 1 Indhold i oplæg Hvad er LIFE? Hvem står bag projektet? Hvorfor

Læs mere

Referat af generalforsamlingen torsdag den 5. marts 2015.

Referat af generalforsamlingen torsdag den 5. marts 2015. Generalforsamlingen blev åbnet af formand Joan Hansen, som bød velkommen til årets generalforsamling. Herefter begyndte den egentlige generalforsamling i henhold til dagordenen: 1. Valg af dirigent 2.

Læs mere

Ansøgning om tilladelse til opsætning af formidlingsskjul i skoven ved Stubbe Sø

Ansøgning om tilladelse til opsætning af formidlingsskjul i skoven ved Stubbe Sø 1 Til Syddjurs Kommune, Natur, Miljø og Klima Byg og Miljø Ansøgning om tilladelse til opsætning af formidlingsskjul i skoven ved Stubbe Sø Ansøgningen gælder matr.nr. 12b, Gravlev By, Fuglslev Adresse:

Læs mere

Så er det atter tid til at gøre status efter en tennissæson, der i 2015 har været præget af både traditionelle og nye tiltag.

Så er det atter tid til at gøre status efter en tennissæson, der i 2015 har været præget af både traditionelle og nye tiltag. Bestyrelsens beretning 2015 ENDELIG VERSION 30.12.2015 Så er det atter tid til at gøre status efter en tennissæson, der i 2015 har været præget af både traditionelle og nye tiltag. Den valgte bestyrelse

Læs mere

VIGTIGE ADRESSER!!! PMF AARHUS Bank: Regnr. 9004 Kontonr. 0006818501 CVR-nr.: 29987343 www.postens-mf.dk. Nr. 4 Juni 2015. Formand: Næstformand:

VIGTIGE ADRESSER!!! PMF AARHUS Bank: Regnr. 9004 Kontonr. 0006818501 CVR-nr.: 29987343 www.postens-mf.dk. Nr. 4 Juni 2015. Formand: Næstformand: VIGTIGE ADRESSER!!! PMF AARHUS Bank: Regnr. 9004 Kontonr. 0006818501 CVR-nr.: 29987343 www.postens-mf.dk Nr. 4 Juni 2015 Formand: Ernst B. Larsen, Eskebækparken 62, 2.tv, 8660 Skanderborg Tlf. 86 51 00

Læs mere

Helle Øst Udviklingsråd

Helle Øst Udviklingsråd Helle Øst Udviklingsråd Referat Udviklingsrådets Årsmøde Dato: 29. marts 2012, kl. 19.00 Sted: Helle Hallen Dagsorden ifg. Vedtægter: Beslutning: 1. Valg af dirigent og referent 2. Aflæggelse af årsberetning

Læs mere

Bilag om indsatser der er gennemført i Natura 2000, 1. planperiode og forslag til nye indsatser efter 2. planperiode

Bilag om indsatser der er gennemført i Natura 2000, 1. planperiode og forslag til nye indsatser efter 2. planperiode Sagsnr. 01.05.18-P17-1-16 Dato 1-9-2016 Sagsbehandler Sofia Mulla Kølmel Bilag om indsatser der er gennemført i Natura 2000, 1. planperiode 2010-15 og forslag til nye indsatser efter 2. planperiode 2016-21.

Læs mere

Herreklubben. Jens takkede for valget, og kunne bekræfte, at der var rettidigt og lovligt indkaldt til generalforsamlingen.

Herreklubben. Jens takkede for valget, og kunne bekræfte, at der var rettidigt og lovligt indkaldt til generalforsamlingen. Herreklubben Referat Ordinær Generalforsamling Lørdag den 31. oktober 2015 kl. 19.00. på Æ Knapp. Deltager: 41 medlemmer af Herreklubben. Velkomst ved Herreklubbens formand: Asger S. Schmidt Dagsorden:

Læs mere

Det nye fugleatlas - følg med online. Atlas III - Dansk Ornitologisk Forening

Det nye fugleatlas - følg med online. Atlas III - Dansk Ornitologisk Forening Det nye fugleatlas - følg med online Atlas III - Dansk Ornitologisk Forening Fugleatlasset registrerer alle ynglefugle i hele Danmark Det nye fugleatlas (Atlas III) er Dansk Ornitologisk Forenings (DOF)

Læs mere

Teknisk vurdering af forslag til: Vandre- og cykelrute Skovgårde Fjellerup Strand i Norddjurs Kommune

Teknisk vurdering af forslag til: Vandre- og cykelrute Skovgårde Fjellerup Strand i Norddjurs Kommune Teknisk vurdering af forslag til: Vandre- og cykelrute Skovgårde Fjellerup Strand i Norddjurs Kommune 24. september 2015 Ved Jens Erik Larsen Foreningen Frie Fugle Jens Erik Larsen er civilingeniør og

Læs mere

Beretning til Kredsrepræsentationen d. 5. marts 2013 Friluftsrådet i Vendsyssel

Beretning til Kredsrepræsentationen d. 5. marts 2013 Friluftsrådet i Vendsyssel Beretning til Kredsrepræsentationen d. 5. marts 2013 Friluftsrådet i Vendsyssel Beretningen for 2012 vil være et tilbageblik på de arbejdsopgaver, som kredsbestyrelsen har lagt flest kræfter i at få løst

Læs mere

Foreningen af mejeriledere og funktionærer Sydjylland.

Foreningen af mejeriledere og funktionærer Sydjylland. MØDEREFERAT Mødedato og tid 28. August 2013 Sted Rødekro-kro Mødedeltagere Fra Emne Ole O. Madsen Generalforsamling i Sydjysk Mejeristforening (FMF), landsdelskreds nr. 4 Bestyrelsen afholdte et lille

Læs mere

Atlas III. Grønne Råd, den 23. april 2014. Oplæg til møde i Svendborgs. kortlægning af Danmarks fugles udbredelse

Atlas III. Grønne Råd, den 23. april 2014. Oplæg til møde i Svendborgs. kortlægning af Danmarks fugles udbredelse Atlas III - en kort fortælling om den tredje store kortlægning af Danmarks fugles udbredelse Oplæg til møde i Svendborgs Grønne Råd, den 23. april 2014 Niels Andersen Sådan arbejder DOF for fuglene Kort

Læs mere

Bestyrelsesmøde 4.9. kl. 19 hos Bjarne, Borgmesterløkken 3, 2tv, Sønderborg

Bestyrelsesmøde 4.9. kl. 19 hos Bjarne, Borgmesterløkken 3, 2tv, Sønderborg Bestyrelsesmøde 4.9. kl. 19 hos Bjarne, Borgmesterløkken 3, 2tv, Sønderborg Afbud Ole og Jan Dagsorden: 1. Godkendelses af referat Godkendt Opfølgning fra sidst: Tidspunktet for stop af gravning i klæggraven

Læs mere

Samlet oversigt over de ni indlæg, som er modtaget af Syddjurs Kommune, Planafdelingen, TDS, i den 12 uger lange offentlige høring, fra den 9.

Samlet oversigt over de ni indlæg, som er modtaget af Syddjurs Kommune, Planafdelingen, TDS, i den 12 uger lange offentlige høring, fra den 9. Samlet oversigt over de ni indlæg, som er modtaget af Syddjurs Kommune, Planafdelingen, TDS, i den 12 uger lange offentlige høring, fra den 9. juni 2009 til den 1. september 2009 vedr. Forslag til Lokalplan

Læs mere

Vådområdeprojekt Vilsted Sø

Vådområdeprojekt Vilsted Sø Vådområdeprojekt Vilsted Sø Tillæg til Regionplan 2001 Regionplantillæg nr. 82 Oktober 2002 Forsidebillede Vilsted by med søen i baggrunden i starten af 1900-tallet. Titel Regionplantillæg nr. 82 Udgivet

Læs mere

Mødet indledtes med en rundvisning af DGI`s lokaliteter på Nordkraft ved direktør Inger Møller Nielsen.

Mødet indledtes med en rundvisning af DGI`s lokaliteter på Nordkraft ved direktør Inger Møller Nielsen. REFERAT fra kredsbestyrelsesmøde nr. 56. Tid: 7.nov. 2013, kl.18.00 Mødested: Nordkraft, Aalborg Deltagere: Thyge Steffensen (TS) Christian Kragh (CK) Randi Stub Petersen (RSP) Vibeke Rasmussen (VR) Karin

Læs mere

Referat Naturgruppen. Medlemmer:

Referat Naturgruppen. Medlemmer: Referat : Torsdag den 27. november 2014 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:00 Mødested: Mødelokale 1, Mørdrupvej Bemærkninger: Julefrokost kl. 18. Medlemmer: Deltagere: Ebbe Kanneworff (Danmarks

Læs mere

Kultur- og udviklingsudvalget REFERAT

Kultur- og udviklingsudvalget REFERAT Sted: Mødelokale 250 Rådhuset, Grenaa Dato: Fredag den 29. april 2016 Start kl.: 16:00 Slut kl.: 17:15 REFERAT Medlemmer: Fraværende: Else Søjmark (A) Olaf Krogh Madsen (L) Bente Hedegaard (A) Allan Gjersbøl

Læs mere

Janne Severinsen, Landsbyerne i Aalborg Kommune Michael Damm, MEF Martin Nissen Nørgaard, Naturstyrelsen Kim Pedersen, Sportsfiskerne

Janne Severinsen, Landsbyerne i Aalborg Kommune Michael Damm, MEF Martin Nissen Nørgaard, Naturstyrelsen Kim Pedersen, Sportsfiskerne Møde Det Grønne Råd Dato 16. november 2017 Sted Mødelokale 157 Park & Natur By- og Landskabsforvaltningen Stigsborg Brygge 5 9400 Nørresundby Init.: KLA Deltagere Hans Henrik Henriksen, By- og Landskabsudvalget

Læs mere

Partnerskaber Frilufts- og naturprojekter

Partnerskaber Frilufts- og naturprojekter Partnerskaber Frilufts- og naturprojekter Aftale mellem: Kommunernes Landsforening Danmarks Naturfredningsforening Friluftsrådet Miljøministeriet Formål: Støtte frivillige lokalt forankrede frilufts- og

Læs mere

Referat fra generalforsamling i Grundejerforeningen Klokkekilden Onsdag d. 17. maj 2017 kl i Slagslunde Forsamlingshus.

Referat fra generalforsamling i Grundejerforeningen Klokkekilden Onsdag d. 17. maj 2017 kl i Slagslunde Forsamlingshus. Referat fra generalforsamling i Grundejerforeningen Klokkekilden Onsdag d. 17. maj 2017 kl. 18.30 i Slagslunde Forsamlingshus. Ud over bestyrelsen var der mødt 51 deltagere op repræsenterende 46 matrikler.

Læs mere

Årsberetning DOF Storstrøm 2015

Årsberetning DOF Storstrøm 2015 Årsberetning DOF Storstrøm 2015 Medlemsstatus og PR-udvalget DOF har de senere år haft medlemsfremgang, men det er ikke DOF Storstrøm der bidrager til medlemsfremgangen. Igen i år har DOF Storstrøm en

Læs mere

Referat fra ordinær generalforsamling i Dansk Vandrelaug Esbjerg den 24/ kl. 19.

Referat fra ordinær generalforsamling i Dansk Vandrelaug Esbjerg den 24/ kl. 19. Referat fra ordinær generalforsamling i Dansk Vandrelaug Esbjerg den 24/2 2016 kl. 19. Antal mødedeltagere inkl. bestyrelsen: 65 Landsformand Steen Kobberø-Hansen deltog i generalforsamlingen. Dagsorden:

Læs mere

Årets første Gråkragetur gik til området omkring Randers Fjord og dens udmunding i Kattegat.

Årets første Gråkragetur gik til området omkring Randers Fjord og dens udmunding i Kattegat. 19. januar 2016 - Gråkragetur til Hollandsbjerg Holme, Voer og Udbyhøj Syd. Årets første Gråkragetur gik til området omkring Randers Fjord og dens udmunding i Kattegat. Vi samledes ved Aldi i Allingåbro

Læs mere

Atlas III. Vejledning til feltundersøgelserne. Dansk Ornitologisk Forening 2013 Revideret udgave august 2015

Atlas III. Vejledning til feltundersøgelserne. Dansk Ornitologisk Forening 2013 Revideret udgave august 2015 Atlas III Vejledning til feltundersøgelserne Fotograf: Ulrik Bruun Dansk Ornitologisk Forening 2013 Revideret udgave august 2015 Dansk Ornitologisk Forening Vesterbrogade 140 1620 København V Tlf. 33 28

Læs mere

Fugleværnsfondens arbejdsgrupper er uundværlige

Fugleværnsfondens arbejdsgrupper er uundværlige Fugleværnsfondens arbejdsgrupper er uundværlige Jonna Odgaard, journalist og bestyrelsesmedlem i Fugleværnsfonden Uden arbejdsgrupperne går det ikke. Det er Fugleværnsfondens bestyrelse meget bevidst om.

Læs mere

Referat Grønt Råd - Jammerbugt Kommune 10. september 2015 kl Mødelokale 1

Referat Grønt Råd - Jammerbugt Kommune 10. september 2015 kl Mødelokale 1 Referat Grønt Råd - Jammerbugt Kommune 10. september 2015 kl. 13.00 Mødelokale 1 Dagsorden: Siden sidst.... 1 LIFE projekter.... 2 Retableringsplan for genbrugspladser.... 3 Status 3 genregistrering....

Læs mere

Tillæg nr. 26 til Kommuneplan 2013 Naturpark Randers Fjord. Randers Kommune. Kommuneplantillæg 26

Tillæg nr. 26 til Kommuneplan 2013 Naturpark Randers Fjord. Randers Kommune. Kommuneplantillæg 26 Tillæg nr. 26 til Kommuneplan 2013 Naturpark Randers Fjord Randers Kommune BAGGRUND OG REDEGØRELSE Der udarbejdes et tillæg til Kommuneplan 2013 for Randers Kommune, fordi Byrådet ønsker at afgrænse Naturpark

Læs mere

Naturparker. Foto: Danske Naturparker og Vejdirektoratet.dk

Naturparker. Foto: Danske Naturparker og Vejdirektoratet.dk Naturparker Naturpark Åmosen (2014) (Sorø, Kalundborg og Holbæk Kommuner) Naturpark Vesterhavet (2014) (Varde Kommune) Naturpark Maribosøerne (2014) (Guldborgsund og Lolland Kommuner) Naturpark Amager

Læs mere

GRUNDEJERFORENINGEN HAVRE-OG HVEDEMARKEN

GRUNDEJERFORENINGEN HAVRE-OG HVEDEMARKEN GRUNDEJERFORENINGEN HAVRE-OG HVEDEMARKEN BEBOERINFORMATION 1 2008 Referat fra generalforsamlingen torsdag, den 21.02. 2008 Deltagerantal 8 + 5 bestyrelsesmedlemmer Dagsorden i henhold til vedtægterne.

Læs mere

Naturoplevelser i Fredericia Kommune 2017

Naturoplevelser i Fredericia Kommune 2017 Foto: Ole Klottrup Ørnens Dag ved Rands Fjord Søndag den 26. februar kl. 10-14 Vi står klar med teleskoper i og ved tårnet og vil fortælle om ørnenes spændende adfærd og biologi. Reden kan ses fra fugletårnet

Læs mere