Vand- og Naturplaner Høringssvar fra Biologisk Forening for Nordvestjylland (BFN)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vand- og Naturplaner Høringssvar fra Biologisk Forening for Nordvestjylland (BFN)"

Transkript

1 .. BIOLOGISK FORENING FOR NORDVESTJYLLAND Biologisk Forening for Nordvestjylland (BFN) 1 Vand- og Naturplaner Høringssvar fra Biologisk Forening for Nordvestjylland (BFN) v/formand Tage Leegaard, Jestrupvej 8, 7752 Snedsted. Tlf Mobil jestrup@ .dk Indholdsfortegnelse Generelle bemærkninger til begge planer 1 Høringssvar vedrørende Vandplanerne for Jammerbugt, Thisted, Morsø og Skive 2 kommuner. Generelle bemærkninger 2 Vandløb 4 Kystvande 4 Søer 5 Forslag til genopretningsprojekter 6 Høringssvar vedrørende Naturplanerne. 13 Generelle bemærkninger til naturplanerne 13 Specifikke bemærkninger til de enkelte Natura 2000 områder 16 GENERELLE BEMÆRKNINGER TIL BEGGE PLANER BFN frygter at processen omkring Vand- og Naturplaner risikerer at ende som endnu en bureaukratisk øvelse, hvor der ikke er nogen sikkerhed for gennemførelse af planerne. I lyset af mange års tilbagegang i den biologiske mangfoldighed har foreningen mistet en del tillid til, at den politiske opbakning til en reel naturbevarelse er tilstrækkelig stærk i forhold til andre interesser. Gang på gang har foreningen oplevet forsinkelser og udsættelser af naturmål. BFN har derfor en skepsis overfor Vand- og Naturplaner, hvis finansiering endnu virker meget mangelfyldt. Ovenstående skepsis, samt det faktum at en frivillig forening ikke har ubegrænset ressourcer er årsagen til at man i det følgende høringssvar forholder sig mest til generelle bemærkninger. I øvrigt er det ofte svært, at give nye konkrete forslag til de enkelte lokaliteter. De mest åbenlyse

2 2 behov som afgræsning m.m. er gerne med i planerne, - problemet synes mere at være hvordan og hvornår de foreslåede tiltag kan gennemføres. BFN har i forbindelse med de 2 metre beskyttelsesbræmmer ved de beskyttede søer og vandløb oplevet overtrædelser i utallige tilfælde. Desuden er der over en årrække sket en række ulovlige opdyrkninger af 3 arealer. BFN mener at kontrol og konsekvens har været alt for ringe, hvorfor der fremover bør være større fokus og konsekvens overfor disse lovovertrædelser. BFN har et godt kendskab til naturområder i Nordvestjylland. BFNs Naturdata har siden 1970 indsamlet data om flora og fauna samt naturområder i foreningens interesseområde (TBU distrikterne 5 9). I årene skete det i samarbejde med Viborg Amt, ligesom der har været et samarbejde med Naturstyrelsen Thy siden Materialet er gjort tilgængeligt for kommunerne og andre myndigheder i Nordvestjylland. BFN har i øvrigt et godt samarbejde med kommunerne, med landbrugets organisationer og med andre naturforeninger i Nordvestjylland. Høringssvar vedrørende Vandplanerne for Jammerbugt, Thisted, Morsø og Skive kommuner. Høringssvaret omfatter vandløb, søer og kystvande i vandopland 1.1 (Nordlige Kattegat og Skagerrak) samt i vandopland 1.2 (Limfjorden). GENERELLE BEMÆRKNINGER Utilstrækkelig N-indsats i 1. planperiode: DMU har beregnet, at indsatsbehovet for hele landet lyder på en reduktion af kvælstof på tons inden 2015 (1.planperiode) for at opnå god tilstand. Det er imidlertid besluttet, at der kun skal ske en reduktion på tons. Yderligere er det vedtaget, at de tons skal udskydes, således at et udredningsarbejde i løbet af 2011 skal finde ud af hvilke virkemidler, der skal bruges for at opnå de tons. På det seneste har regeringen vedtaget, at de skal udskydes til I 2015 skal der altså kun reduceres med tons, hvilket kun er 1/3 af de nødvendige tons, hvilket må siges at være utilstrækkeligt. BFN ønsker at det fagligt fastsatte indsatsbehov på tons kvælstof skal håndteres i 1. planperiode gennem effektivt iværksatte tiltag inden 2012, tydeligt beskrevne yderligere tiltag, som iværksættes inden 2015, med hensyn på opnåelse af god økologisk tilstand så snart som muligt derefter, samt klar beskrivelse af hvilken viden der skal fremskaffes med hensyn på indsatsen i 2. planperiode. Der mangler økonomiske analyser og forureneren betaler Vandrammedirektivet forudsætter de væsentlige sektorers indflydelse på vandmiljøet analyseret, så økonomiske instrumenter herunder ikke mindst forureneren betaler princippet - kan iværksættes med henblik på opfyldelsen af miljømålene. Direktivets krav omfatter som minimum sektorerne husholdninger, landbrug og industri analyseret.

3 3 BFN ønsker fastholdelse af forurener betaler princippet. Ufuldstændig høring om Vandplanerne Med Grøn Vækst er en række centrale forhold sendt til udredning, mens den offentlige høring af vandplanerne foregår. Det betyder at det kun er et halvfærdige planudkast, der er sendt i høring. Udredningerne omfatter så væsentlige og store dele af hele indsatsprogrammerne, at der må forventes ændringer i vandplanudkastene som følge af udredningerne. Ændringer som altså ikke har været en del af den offentlige høring. BFN ønsker at offentligheden får mulighed for at forholde sig til vandplanerne i fuld helhed og ikke inden udredningsarbejde er færdiggjort. De manglende våde naturtyper Vandrammedirektivet omfatter de våde naturtyper, der er direkte afhængige af grundvand eller overfladevand. Af mange Natura2000 planer fremgår at de våde naturtypers tilstand skal forbedres (med henblik på at nå gunstig bevaringsstatus) gennem indsatsen i vandplanerne. Vandplanudkastene indeholder stort set intet om de våde naturtyper eller hvordan de forbedrer tilstanden for udpegningsgrundlaget i Natura2000 områderne. BFN ønsker at vådområderne behandles efter kravene i vandrammedirektivet, samt at der iværksættes den nødvendige indsats i den 1. planperiode. Randzoner Randzoner på 10 meter på hver side af målsatte vandløb og søer løber op i ca ha. Der er imidlertid ingen naturfaglig begrundelse for præcis 10 meter overalt, nogen steder skal der meget bredere randzoner til og andre steder mindre. Det er funktionen af bræmmen og det enkelte vandløbs omgivelser, der bestemmer hvad der ville være optimalt. BFN ønsker en mere nuanceret anvendelse af randzonerne end vandplanerne lægger op til, samt en anvendelse for alle søer og alle vandløb. Drænede marklavninger Lavningerne virker som næringsstofopsamlere fra de omgivende skrånende marker, hvorved betydelige mængder af overfladevand samles og ledes via drænrør til bl.a. ådale, der herved overbelastes med næringsstoffer. I stedet for burde markvandet i disse lavninger nedsive på naturlig måde og tilgå grundvandet. Mange steder har dræningerne desuden medført så betydelige fald i grundvandsspejlet, at det har fjernet eller begrænset det vandtryk, der tidligere var grundlaget for dannelsen af trykvæld ved foden af bakkedragene. Vældområderne er en væsentlig forudsætning for dannelsen af rigkær, der er en af de højt prioriterede naturtyper. Sløjfning af markdræn i en række marklavninger kunne passende være en del af de foreslåede vådområder med naturlige mini-renseanlæg, der ellers tænkes placeret i bl.a. ådale m.m. BFN mener at foruden vandløbsbræmmerne burde der fokuseres på de drænede lavninger på de dyrkede marker.

4 4 Vådområde og ådalsindsatsen Vandplanerne lægger op til vådområde - projekter, der kan give et betydeligt bidrag til reduktion af kvælstofudledningen. BFN mener at 3 områder ikke skal oversvømmes for at fungere som rensningsanlæg. Andre drænede markområder, fx pumpelag, der ikke længere har naturværdi, er bedre egnede. Alle vådområder med dybde på under 1m vil hurtigt gro til i tagrør, dunhammer, osv., og søerne vil overgå til rørskov. Vandløb Udspringsområderne I vandløbssystemerne er de største naturværdier oftest knyttet til udspringsområderne. BFN mener at den forbedrende indsats bør derfor i særlig grad rettes mod randområderne til vandløbenes øvre dele, hvilket også vil give mest for pengene, da det også vil gavne vandløbene nedstrøms. Vandopland 1.1 (Nordlige Kattegat og Skagerrak) : For 12 (44 %) vandløbsstrækninger i Jammerbugt og Thisted kommuner gælder det, at vandplanens indsats ikke giver opfyldelse af målet om god økologisk tilstand i For 4 (15 %) vandløbsstrækninger giver indsatsen målopfyldelse med den foreslåede indsats. For 11 strækninger (41 %) er situationen ukendt. BFN mener at det er for uambitiøst, at man kun når målet for 15 % af vandløbene. Vandopland 1.2 (Limfjorden) : For over 50 % (konkret tal haves ikke) af vandløbsstrækningerne i de 4 kommuner nås målet om god økologisk tilstand ikke i 2015 med den foreslåede indsats. BFN mener ikke at indsatsen er tilstrækkelig. Kystvande Vandopland 1.1 (Nordlige Kattegat og Skagerrak) : For Skagerrak er den nuværende tilstand dårligere end målet om god økologisk tilstand, ligesom det påpeges, at målet ikke vil blive nået i 2015, hvilket bl.a. hænger sammen med den utilstrækkelige N-reduktion. BFN mener at der skal gøres en indsats for at nå målsætningen i løbet af den 1. planperiode. Vandopland 1.2 (Limfjorden) : Også for Limfjorden og Vesterhavet er den nuværende tilstand dårligere end målet, og målet vil heller ikke blive nået i Indsatsen er ikke tilstrækkelig. BFN mener at der skal gøres en indsats for at nå målsætningen i løbet af den 1. planperiode.

5 5 Søer Utilstrækkelig P-indsats i 1. planperiode BFN ønsker en iværksat fosforindsats i 2012, der omfatter alle danske søer. Hvor belastningen for den enkelte sø kendes skal de nødvendige begrænsninger iværksættes. Hvor belastningen for den enkelte sø ikke kendes foretages nødvendige generelle indgreb såsom randzoner og påbud overfor urenset spildevand fra spredt bebyggelse og fra overløb, medens belastningen måles og konkrete fosformål fastlægges for den enkelte sø. Herefter justeres belastningen målrettet. Manglende viden om den enkelte sø skal afspejles i vandplanen gennem fastlæggelse af de nødvendige belastningsundersøgelser og tidsrammerne herfor. Vandopland 1.1 (Nordlige Kattegat og Skagerrak) : Der er 23 søer i Jammerbugt og Thisted kommuner i ovennævnte vandopland. Ud af de 23 gælder det for 11 (48 %), at der er for lidt viden til at fastsætte et indsatsbehov og hvor fristen for målopfyldelse udskydes til næste planperiode fra BFN mener at det er derfor meget nødvendigt, at den fornødne viden foreligger senest i For 2 søer (Ålvand 1 og 2) gælder det, at de er påvirket af fugleekskrementer. BFN mener at der skal findes en løsning på problemet. For 1 sø (Nols Sø) gælder det, at der er intern fosforbelastning med frigivelse af fosfor fra bunden og utilstrækkelig viden om, hvordan søen evt. kan restaureres. BFN mener at den fornødne viden bør foreligge senest i Til 2 søer knytter BFN følgende kommentarer: Lild Strandkær: I beskrivelsen står der, at søen er en højalkalin, lavvandet sø af type 9, som er målsat med et klorofylindhold på 25 mikrog/l. Under beskyttede områder står der imidlertid, at det er en lobeliesø, hvilket er korrekt. Søen er altså kalkfattig og tilhører type 1, som er målsat med et klorofylindhold på 12 mikrog/l. Vedrørende tilstand kan BFN tilføje, at der i 2010 er fundet både Strandbo og Tvepibet Lobelie i søen. Tvorup Hul: Under tilstand står der, at søens tilstand er ukendt p.g.a utilstrækkelig viden. Gennem de seneste 12 år er der imidlertid registreret følsomme arter som Tvepibet Lobelie, Gulgrøn Brasenføde, Sortgrøn Brasenføde, Hår-Tusindblad samt den sjældne Sylblad (BFN s Naturdata). Disse oplysninger viser, at tilstanden ikke er helt ukendt, og at søen stadig er unik. Vandopland 1.2 (Limfjorden) : Der er 64 søer i de 4 kommuner i ovennævnte vandopland. Ud af de 64 søer gælder det for 28 (44 %), at der er for lidt viden til at fastsætte et indsatsbehov og hvor fristen for målopfyldelse udskydes til næste planperiode fra BFN mener at den fornødne viden bør foreligge senest i For 4 søer (Strandsø 1 og 2 ved Sdr. Lem Vig, Arup Vejle og Kokkjær Vand) gælder det, at de er påvirket af fugleekskrementer, og hvor der er utilstrækkelig viden. BFN mener at der bør søges løsnings-muligheder vedrørende fugleekskrementerne.

6 6 For 8 søer (Brokholm Sø, Hjerk Nor, Kås Sø, Legind Sø, Jølby Nor, Ove Sø, Rodenbjerg Sø, Ørum Sø) gælder det, at der er intern fosforbelastning med frigivelse af fosfor fra bunden og utilstrækkelig viden om, hvordan søerne evt. kan restaureres. BFN mener at den fornødne viden bør foreligge senest i Til 6 søer knytter vi følgende kommentarer: Glombak, Flade Sø og Østerild Fjord: Begrundelsen for udsættelse af målopfyldelse til næste planperiode (fra 2015) er, at målsætningen på max. 25 mikrog/l af klorofyl ikke passer til søtypen (brakvandssø type 11). Imidlertid er den mest lempelige målsætning af alle på 25 mikrog/l, som de tre søer ikke lever op til. Hvorfor gælder målsætningen ikke for de tre søer (type 11), når den gælder for andre søer af type 11?? Kallerup Kær: Det angives, at tilstanden er ukendt. Modelberegninger viser imidlertid, at belastningen er 377 kg P/år for høj. Hvorfor foreslås der så ingen indsats?? Bolbredning: Der findes ingen klorofylmåling for Bolbredning. Belastningen er imidlertid vurderet til 28 kg P/år. Beregnet maksimal belastning ved målopfyldelse er angivet til 12 kg P/år. Dette burde give anledning til en indsats, som imidlertid er udsat til næste planperiode. Hvorfor?? Sundby Sø: Det påstås, at belastningen ikke kendes. I tabel er den imidlertid angivet til 870 kg P/år, mens beregnet maksimal belastning ved målopfyldelse er på 694 kg P/år. Dette burde være grundlag for en indsats, som imidlertid er udskudt til næste planperiode. Hvorfor?? FORSLAG TIL GENOPRETNINGSPROJEKTER I THISTED, MORSØ OG STRUER KOMMUNER Husdyrtrykket i Danmark er for stort. BFN mener at marginale landbrugsjorde bør i stor udstrækning tages ud af drift og ændres til vedvarende naturområder. Genopretning af tidligere vådområder/søer kan betragtes som et eksempel på mulighed for synergier mellem Vand- og Naturplanerne, fx som virkemiddel til fjernelse af næringsstoffer i Vandplaner, samt til fastholdelse af sjældne arter som fx Liden Najade i Vandet Sø, Thy, som kræver en reduktion i mængden af næringsstoffer. Der er dog usikkerhed om genopretningsprojekter bliver medtaget i kommunernes handlingsplaner. BFN har forslag om genopretningsprojekter på 9 projekter i Thisted Kommune, 6 projekter i Morsø Kommune og 1 projekt i Struer Kommune. Hertil er der mindst 7 områder, der kræver en nærmere vurdering. Herunder gives kort beskrivelser af lokaliteterne.

7 7 Thisted Kommune: Hovsør indtørringen Beliggende ved SV-del af Østerild Fjord. Et tidligere eng- og moseområde, hvoraf hovedparten blev afvandet og opdyrket i Området var før afvandingen et af de vigtigste fugleområder i Vejlerne. Vandet afledes til pumpestation og herfra ud i Limfjorden. Hovedparten af området er i dag underlagt intensiv landbrugsdrift, mens et mindre parti ligger som ubenyttet moseområde. Den nuværende landbrugsmæssige drift bør ophøre og udpumpningen af vand begrænses. Området bør genoprettes til vådområder med en fordeling af søer, moser og afgræssede enge efter nærmere vurdering. Med ophør af gødningstilførsel og omdrift samt ophør af dræning og vandudpumpning, vil der ske en begrænsning af næringsstoftilførslen til Limfjorden. Med en genskabelse af områdets sumpe og enge må det forventes, at en del af det tidligere fugleliv igen vil indtage området. Områdets nære tilknytning til dels Østerild Fjord og dels Limfjorden er fremmende for områdets betydning som fuglelokalitet. Naturgenopretningen vil samtidig blive en landskabelig gevinst for området. Revlbuske ved Lønnerup Fjord Beliggende på begge sider af Storåen mellem Lønnerup Fjord og Aalborgvej. Området bestod tidligere af våde eng- og mosearealer, der med diger og pumpestation blev afvandet og opdyrket i Vandet afledes til pumpestation, der pumper vandet op i Lønnerup Fjord og videre til Limfjorden. Hele området udnyttes med traditionel landbrugsdrift med udkørsel af gødning og omlægninger. Storåen løber inddiget gennem området. Nuværende landbrugsmæssige drift bør ophøre og udpumpningen af vand begrænses. Arealerne bør tilbageføres som permanente vådområder, hvor der især tænkes på vedvarende ugødskede græsningsenge. Med ophør af gødningstilførsel og omdrift samt ophør af dræning og vandudpumpning vil der ske en begrænsning af næringsstoftilførslen til Lønnerup Fjord og Limfjorden. Områdets nære tilknytning til Lønnerup Fjord vil være fremmende for områdets betydning som fuglelokalitet. Skadekær Skadekær er beliggende mellem Vandet Sø og Øster Vandet. Omfattende arealerne på begge sider af ca. 2,5 km kanalagtigt vandløb med et opland på ca. 12 km2. Området står i direkte tilknytning til Vandet Sø, der en del af Natura 2000-område nr. 24 og voksested for bl.a. Liden Najade. Gennem årene er dele af lavbundsarealerne blevet opgivet og taget ud af omdrift. Dele af området dyrkes og gødes imidlertid stadig, idet der i sommerhalvåret sker en udpumpning af vandet til den

8 8 tilstødende Vandet Sø. Herved føres der betydelige mængder af næringsstoffer fra de dyrkede arealer ud i Vandet Sø. Næringsstoftilførslen kan her ses ved en tiltagende vækst af Tagrør i søen. Gødskning, omdrift og afvanding af lavbundsarealerne bør ophøre, så der i stedet kan etableres et permanent vådområde med afgræssede enge samt sø- og moseområder i det omfang, det efter nærmere undersøgelser viser sig hensigtsmæssigt. Naturgenopretningen vil medføre en betydelig reduktion af tilførslen af næringsstoffer til Vandet Sø. Det nye vådområde vil for bl.a. en række fuglearter og Odder blive særlig værdifuld som følge af områdets direkte tilknytning til Vandet Sø. Arealer langs Nors Bæk Omfattende arealer på begge sider af den ca. 2 km lange Nors Bæk, der udspringer ved Nors Kirke og løber til Nors Sø, der er en del af Natura 2000-område nr. 24. Hovedparten af lavbundsarealerne er i dag underlagt traditionel landbrugsdrift. Dog findes stadig partier med vådområder, der er omfattet af 3. Den nuværende drift med gødskning og omdrift af de drænede lavbundsarealer medfører næringsstofbelastning af Nors Bæk samt Nors Sø, der er højt prioriteret og voksested for bl.a. Liden Najade. Gødskning og omdrift af lavbundsarealerne bør ophøre, så der i stedet kan etableres et permanent vådområde med afgræssede enge samt sø- og moseområder i det omfang, det efter nærmere undersøgelser viser sig hensigtsmæssigt. Naturgenopretningen vil medføre en betydelig reduktion af tilførslen af næringsstoffer til Nors Sø. Det nye vådområde vil for bl.a. en række fuglearter og Odder blive særlig værdifuld som følge af områdets direkte tilknytning til Nors Sø. Sjørring Sø Et tidligere søområde øst for Sjørring, der med kanaler og pumpestation blev tørlagt i Vandet afledes til Sjørring Søkanal og videre via pumpestationer til Hvidbjerg Å systemet, der udmunder i Krik Vig. Stort set hele området udnyttes i dag til traditionel landbrugsdrift med udkørsel af gødning og omlægninger. Efter sætninger i jordbunden er der efterhånden opstået vanskeligheder med vandafledningen i flere delområder. Den nuværende landbrugsmæssige drift bør ophøre og udpumpningen af vand begrænses. Området bør genoprettes til vådområder med en fordeling af søer, moser og afgræssede enge efter de topografiske muligheder. Med ophør af gødningstilførsel og omdrift samt ophør af dræning og vandudpumpning vil der ske en begrænsning af næringsstoftilførslen til Hvidbjerg Å systemet. Det nye vådområdes store udstrækning vil især give en fuglelokalitet af meget stor værdi, ligesom området vil få stor betydning for en række øvrige arter, herunder også Odderen,

9 9 Sperring Sø Et tidligere søområde, der med kanaler og pumpestation blev tørlagt i 19??. Vandet afledes til Sperring Søkanal og via pumpestation videre til Hvidbjerg Å systemet. Dele af området udnyttes med traditionel landbrugsdrift med udkørsel af gødning og omlægninger, mens andre partier udnyttes til græsningsenge eller henligger med mosepartier og småsøer. Den nuværende landbrugsmæssige drift bør ophøre og udpumpningen af vand begrænses. Området bør genoprettes til vådområder med en fordeling af søer, moser og afgræssede enge efter de topografiske muligheder. Med ophør af gødningstilførsel og omdrift samt ophør af dræning og vandudpumpning vil der ske en begrænsning af næringsstoftilførslen til Sjørring Sø området og Hvidbjerg Å systemet. Området vil blive en ny og værdifuld lokalitet for en ellers trængt flora og fauna. Herunder er områdets nære tilknytning til Sjørring Sø området fremmende for områdets betydning. Hundborg Mose Beliggende sydøst for Hundborg by. Et tidligere moseområde, hvor der under og efter 2. verdenskrig blev gravet tørv i stort omfang, hvorefter området blev afvandet og opdyrket. Vandet afledes og pumpes fra Hundborg Mose Kanal og Hundborg Bæk videre til Hvidbjerg Å systemet. Stort set hele området udnyttes i dag til traditionel landbrugsdrift med udkørsel af gødning og omlægninger. Gødskning og omdrift af lavbundsarealerne bør ophøre, så der i stedet kan etableres et permanent vådområde med afgræssede enge samt sø- og moseområder i det omfang, det efter nærmere undersøgelser viser sig hensigtsmæssigt. Med ophør af gødningstilførsel og omdrift samt ophør af dræning og vandudpumpning vil der ske en begrænsning af næringsstoftilførslen til Hvidbjerg Å systemet. Det nye vådområdes store udstrækning vil desuden give et nyt og værdifuld levested for en ellers trængt flora og fauna, herunder også Odderen. Storkær Beliggende nordøst for Lodbjerg Plantage. Et tidligere vådområde, hvor der i 1835 blev foretaget en afvanding af 165 ha. Vandet afledes til Storkær Å og videre ud i Ørum Sø, hvorfra det via Hvidbjerg Å systemet ledes til Krik Vig. Hovedparten af området drives med traditionel landbrugsdrift med udkørsel af gødning og omlægninger. Desuden stedvise partier med græsningsenge og moseområder. Vandudpumpningen bør ophøre eller begrænses og gødskning og omdrift af lavbundsarealerne bør ophøre, så der i stedet kan etableres et permanent vådområde med afgræssede enge samt søog moseområder i det omfang, det efter nærmere undersøgelser viser sig hensigtsmæssigt.

10 10 Med ophør af gødningstilførsel og omdrift samt ophør af dræning og vandudpumpning vil der ske en begrænsning af næringsstoftilførslen til Hvidbjerg Å systemet. Det nye vådområdes store udstrækning vil desuden give et nyt og værdifuld levested for en ellers trængt flora og fauna, herunder også Odderen. Sindrup Vejle Tidligere fjordvig beliggende mellem Sindrup og Draget og afgrænset mod vest af en dæmning. Området drænet og opdyrket omkring 19?? Hele området udnyttes i dag med intensiv landbrugsdrift. Den intensive dyrkning med udkørsel af gødning og dræninger bør ophøre og ændres til et permanent vådområde. Med ophør af omlægninger og udkørsel af gødning vil der ske en betydelig begrænsning af tilførsel af næringsstoffer til Limfjorden. Området vil kunne blive en fin fuglelokalitet i samspil med Limfjorden og engene ved Helligsø. Ved skræntfoden under bakkedraget ved Sindrup vil der formodentlig kunne genoprettes vældenge med rigkær. Til nærmere vurdering: Klastrup Enge Harring Kær Mejlsø området Morsø Kommune: Hundsø Beliggende øst for Sejerslev. Et tidligere søområde, hvor en afvanding af 126 ha blev afsluttet i Vandafledningen sker via en gravet kanal til Limfjorden. Dele af området udnyttes med traditionel landbrugsdrift, andre dele med vedvarende græsning, mens andre partier er ubenyttede mosearealer. Den nuværende afvanding og landbrugsmæssige drift af området bør ophøre. Området bør genoprettes som vådområde med en fordeling af søer, moser og afgræssede enge efter en nærmere vurdering. Med ophør af gødningstilførsel og omdrift samt ophør af dræning og vandudpumpning, vil der ske en begrænsning af næringsstoftilførslen til Limfjorden. Det nye vådområde vil desuden give et nyt og værdifuld levested for en ellers trængt flora og fauna.

11 11 Biskær Beliggende nord for Jørsby og tæt på Limfjorden. Tidligere eng- og mosearealer, der blev afvandet og opdyrket omkring 19xx. Der findes endnu et par intakte vådområder, men ellers udnyttes hovedparten af området til traditionel landsbrugsdrift. Afvandingen af området ledes til Limfjorden. Den nuværende afvanding og landbrugsmæssige drift af området bør ophøre. Området bør genoprettes med vedvarende græsningsenge og evt. andre vådområdetyper. Med ophør af gødningstilførsel og omdrift samt ophør af dræning, vil der ske en begrænsning af næringsstoftilførslen til Limfjorden. Det nye vådområde vil desuden give et nyt og værdifuld levested for en ellers trængt flora og fauna. Arealer nord og øst for Højris Slot Omfattende tidligere eng- og mosearealer ved Højris Slot. Området blev afvandet og opdyrket omkring 19xx. Vandet afledes med pumpestation til Limfjorden. Hovedparten af området er i dag omfattet af traditionel landbrugsdrift med udkørsel af gødning og årlige omlægninger. I store dele af det lavtliggende område er driften dog i perioder vanskeliggjort af de våde og bløde bundforhold. Den nuværende afvanding og intensive landbrugsmæssige drift af området bør ophøre og området bør genoprettes til vådområder med en fordeling af søer, moser og afgræssede enge efter nærmere vurderinger. Med ophør af gødningstilførsel og omdrift samt ophør af dræning og vandudpumpning vil der ske en begrænsning af næringsstoftilførslen til Limfjorden. Det må formodes, at området vil blive et særdeles værdifuldt naturområde med en alsidig flora og fauna i et fint samspil med den tilstødende Limfjord. Erslev Kær Omfattende Erslev Kær og Frøslev Kær fra områdets østlige afgrænsning og mod vest til Vestmorsvej. Området udgør den østlige del af et stort afvandingsprojekt på ca. 400 ha, der afsluttedes i 1950érne. Vandet afledes til Lyngbro Bæk, der udmunder i søen Jølby Nor, hvorfra det udpumpes til Limfjorden. Dele af området drives med traditionel landbrugsdrift, andre dele er med vedvarende græsnings mens andre partier er så våde, at de ligger ubenyttede med tilgroede mosearealer. I årenes løb er der sket så betydelige sætninger af jorden, at flere delområder i dag er så lavtliggende og våde, at egentlig landbrugsdrift er vanskelig eller opgivet. Den nuværende afvanding og traditionelle landbrugsmæssige drift af området bør ophøre. Området bør genoprettes til vådområde med vedvarende græsningsenge samt sø- og moseområder efter en nærmere vurdering af mulighederne.

12 12 Med ophør af gødningstilførsel, omdrift og ophør af dræning vil der ske en betydelig begrænsning af næringsstoftilførslen til Lyngbro Bæk, Jølby Nor og Limfjorden. Det nye vådområdes store udstrækning vil især give en fuglelokalitet af meget stor værdi, ligesom området vil få stor betydning for en række øvrige arter, herunder også Odderen, Madsbjerg Enge Et tidligere sø- og moseområde, der blev afvandet og opdyrket i Området var tidligere en meget fin fuglelokalitet, hvor det ferske sø- og moseområde var en vigtig del af Karby Enge. Vandet afledes med pumpestation til Limfjorden. Stort set hele området udnyttes i dag til traditionel landbrugsdrift med udkørsel af gødning og omlægninger. Høstudbyttet er dog magert. Den nuværende afvanding og landbrugsmæssige drift af området bør ophøre. Området bør genoprettes til vådområde med søer, moser og afgræssede enge efter nærmere vurdering af mulighederne. Med ophør af gødningstilførsel og omdrift samt ophør af dræning og vandudpumpning vil der ske en begrænsning af næringsstoftilførslen til Limfjorden. Området må formodes, at blive et værdifuldt naturområde med en alsidig flora og fauna i et fint samspil med de tilstødende Karby Enge og Limfjorden. Ørding Kær - Sillerslev Beliggende syd for Ørding og afgrænset af diger ved Limfjorden mod øst og af Ørding Kærvej mod vest. Det tidligere eng- og moseområde blev afvandet og opdyrket i slutningen af 1950érne. Vandet afledes med pumpestation til Limfjorden. Hovedparten af området udnyttes med traditionel landbrugsdrift mens andre dele er for våde og henligger med tilgroede mosepartier. Den nuværende afvanding og intensive landbrugsmæssige drift af området bør ophøre. Området bør genoprettes til vådområder med en fordeling af søer, moser og afgræssede enge efter nærmere vurderinger. Med ophør af gødningstilførsel og omdrift samt ophør af dræning med vandudpumpning vil der ske en begrænsning af næringsstoftilførslen til Limfjorden. Området må formodes, at blive et værdifuldt naturområde med en alsidig flora og fauna i et fint samspil med den tilstødende Limfjord. Til nærmere vurdering: Jørsby strandenge Frostkær Solbjerg Kær Karby Enge (ved Årbjerg)

13 13 Struer Kommune: Odby Sø Beliggende på den sydvestlige del af Thyholm, syd for Odby by. Et tidligere sø- og moseområde, der blev afvandet omkring Vandet afledes med en pumpestation til Limfjorden. Stort set hele området udnyttes i dag til traditionel landbrugsdrift med udkørsel af gødning og omlægninger. Den nuværende afvanding og landbrugsmæssige drift af området bør ophøre. Området bør genoprettes til et vådområde med en fordeling af søer, moser og afgræssede enge efter en nærmere vurdering. Med ophør af gødningstilførsel og omdrift samt ophør af dræning og vandudpumpning vil der ske en begrænsning af næringsstoftilførslen til Limfjorden. Området må formodes, at blive et værdifuldt naturområde med en alsidig flora og fauna i et fint samspil med den tilstødende Limfjord. Høringssvar vedrørende naturplanerne. GENERELLE BEMÆRKNINGER TIL NATURPLANERNE Vand- og naturplaner perspektiveret BFN mener at Vand- og Naturplaner med en planperiode på 5 år er forholdsvis ubetydelige, set i forhold til de større perspektiver for naturbevarelse over en længere tidshorisont. Manglende midler til gennemførelse Der mangler midler til kommunernes administrative arbejde, herunder dialog med lodsejere. Der mangler midler til indsatser mod invasive arter. De kan ikke forventes dækket af almindelige driftsmidler. Der er utilstrækkelige midler til løsning af Vandplaner. Der er brug for tilpasning af tilskudsordninger til de virkelige behov. Fx vil nogle MVJ områder have gavn af periodevis afgræsning (ophold i græsning). Der findes også dyreholdere, der gerne vil bruge de samme dyr til afgræsning af flere lokaliteter Forældet og manglende datagrundlag Meget naturdata er mere end 10 år gammel. Der mangler data for flere naturtyper og lokaliteter.

14 14 Naturpleje og græssende dyr Det er BFNs opfattelse at behovet for naturpleje på landsplan overstiger antallet af kreaturer. Det gælder ikke nødvendigvis for Thy, men der mangler opgørelser over plejebehov vs. antal af kreaturer. Motivation Der er brug for motivation til at lodsejere vil arbejde for planernes udførelse. Klageadgangen fjernes Regeringen har ændret lovgivningen således, at adgangen til at prøve substansen i vand- og naturplanerne er fjernet. Det vil således ikke være muligt at forelægge Naturklagenævnet spørgsmålet om, hvorvidt en konkret naturplan opfylder kravene i forhold til såvel naturdirektiverne som den danske miljømålslov. BFN ønsker at der er klageadgang til at prøve vand- og naturplanerne i substansen. Ingen tidsfrister for opnåelse af målene Der er ikke i planerne fastsat tidsfrist for opnåelse af målene. Dette er IKKE i modstrid med naturdirektiverne (der er stærkt mangelfulde på dette område, i modsætning til vandrammedirektivet), men de manglende tidsfrister kan føre til udsættelse af fyldestgørende indsatser. BFN ønsker at der bliver mere konkrete tidsfrister i planerne for opnåelse af målene. Bevaringsmålsætningerne er ukonkrete Bevaringsmålsætningerne rækker i modsætning til Indsatsprogrammet videre end 1. planperiode og skal tegne kursen for området på længere sigt. Det er et problem, at bevaringsmålsætningerne er meget ukonkrete. Ukonkrete målsætninger vil betyde, at der for kommunerne er et svækket grundlag til at meddele afslag på ansøgninger om aktiviteter, som reelt vil have negative konsekvenser for et områdes udpegningsgrundlag. BFN ønsker at målene skal være konkrete og så vidt muligt målbare. De 4 statslige sigtelinjer er rettet mod at undgå tilbagegang ikke opnåelse af fremgang De 4 nationale sigtelinjer afspejler, at der ikke er en tidsfrist for at vende udviklingen og opnå en gunstig bevaringsstatus. I den 1. planperiode skal yderligere tilbagegange begrænses, men sigtelinjerne er ikke rettet mod egentlige forbedringer. Sigtelinjerne er dermed mangelfulde i forhold til habitatdirektivets målsætning om at sikre eller opnå en gunstig bevaringsstatus for naturtyper og arter. BFN ønsker at der generelt skal ske en væsentlig opprioritering af den planlagte indsats i 1. planperiode. Gennemførelse bygger alene på indgåelse af frivillige aftaler Der er i meget høj grad lagt op til, at konkrete tiltag i Natura2000 områderne skal gennemføres igennem indgåelse af aftaler under landdistriktsmidlerne. Der kan være stor samfundsmæssig

15 15 fornuft i at anvende EU midlerne til at udmønte de konkrete tiltag. Et væsentligt problem er imidlertid, at landdistriktsmidlerne (efter BFNs oplysninger) kan indebære indgåelsen af tidsbegrænsede aftaler om naturgenopretning/-pleje. BFN ønsker at der i højest mulig grad anvendes permanente løsninger / aftaler. Indsats for begrænsning af diffus luftbåren kvælstof håndteres ikke i planerne En af de væsentligste og mest udbredte trusler mod den danske natur er belastning med luftbåren kvælstof. Det er et meget stort overordnet problem. Det blokerer for gunstig bevaringsstatus for de næringsfattige vand- og terrestriske lokaliteter. Kvælstof er også et internationalt problem. For alle naturplanerne gælder, at der ikke via planerne sættes ind overfor luftbåren kvælstof. I stedet henvises til en generel indsats for at nedbringe belastningen fra landbrug, trafik og industri. Det giver god mening, at de enkelte planer ikke forholder sig til den diffuse luftbårne kvælstofbelastning. Men det er en forudsætning for opnåelse af en gunstig bevaringsstatus, at der reelt sker en reduktion i kvælstofbelastningen, herunder på tværs af landegrænserne. BFN ønsker at planerne i højere grad skal lægge op til en reduktion af punktkildebidrag fra husdyrbrugene. Ingen generel regulering af skadevoldende fiskeri (fx bundtrawl og muslingeskrab) BFN ønsker at der skal være et generelt forbud mod fiskeri med bundskrabende redskaber i alle Natura2000 områder. Naturtype Lobeliesøerne Lobeliesøerne og lignende næringsfattige og klarvandede søer er stærkt på retur i Danmark på grund af bl.a. luftbårne næringsstoffer og tilgroninger. På grund af manglende kendskab er der ikke lagt op til forbedringer af disse. Pleje af Lobelia søer er ikke inkluderet i den første planperiode. Om 5 år vil problemer med tilslamning og eutrofiering blive endnu større, og det vil for mange søer betyde udryddelse af Lobelie. BFN mener at søerne snarest muligt bør kortlægges og tilstandsvurderes. I en række af søerne er der akut behov for fjernelse af bundslam og tilgroninger, så søerne igen fremtræder med blottet sandbund, som er grundlaget for grundskudsplanter som Lobelie og andre sjældne og sårbare arter. Invasive arter Omfanget af bekæmpelsen for de enkelte naturtyper/områder er ikke angivet i retningslinierne, hverken de generelle eller konkrete. BFN mener at der mangler en afklaring, vedrørende omfang, finansiering og især metode til bekæmpelse af invasive arter! Invasive arter Rynket rose Natura2000 planen siger, at invasive arter skal fjernes. Og ikke kun i specifikke naturtyper. Men, planen er uklar, idet graden af indsatsen ikke fremgår. Bekæmpelse er ikke inkluderet i den første planperiode og arealet med denne invasive art vil i løbet af den første planperiode vokse

16 16 betydeligt. Målinger foretaget i Thy har dokumenteret en fordobling af udbredelsen i perioden 2004 og Om 5 år vil problemet, som allerede nu er betydelig, blive fordoblet. BFN mener at det er bydende nødvendigt at der foretages bekæmpelse af denne art i den 1. planperiode. BFN mener at det vil blive meget problematisk at afvente resultaterne af igangværende forsøg, som bliver færdiggjort om måske 4 år. Der foreligger allerede en dispensationen til sprøjtning af Bjørneklo, som kunne udvides til Rynket Rose. SPECIFIKKE BEMÆRKNINGER TIL DE ENKELTE NATURA 2000 OMRÅDER. 16 Løgstør Bredning, Vejlerne og Bulbjerg Et meget stort område, som kræver koordinering. Data fra Vejlerne er efterhånden gamle. BFN foreslår at dyrkning af Revlbuske, et gammelt havbundsområde ved N-enden af Lønnerup Fjord, opgives. 28 Agger Tange, Nissum Bredning, Skibsted Fjord og Agerø Doverkil og Brokær Der er en tilsyneladende modsætning mellem Naturplanen og Vandplanen. Vandplanen vil gerne hæve vandstanden, men dette vil gøre det meget vanskeligt at pleje området. Kilen slammer til pga afvanding af omkringliggende arealer samt eutrofiering. I 2010 er der foretaget en besigtigelse af Brokær af Thisted Kommune og repræsentanter fra lokale naturforeninger (DN-Sydthy, DOF, BFN). Resultatet af besigtigelsen var enighed om, at der så snart midlerne kan tilvejebringes skal foretages en registrering af planter og dyr (inkl. insekter) i hele Brokær området, som kan føre til en nuanceret plejeplan der tager hensyn til områdets mangfoldighed, samt fredningsbestemmelserne. Der er tale om opdeling af området i 3 zoner. I begyndelsen af 2011 gik Thisted Kommune i gang med førstegangs rydning af trævækst i Zone 3. Zone navn Beskrivelse 1. Uberørt zone Tæt bevokset med gammel krat 2. Overgangs zone Zone med blanding af uberørte og plejede områder 3. Plejet zone Plejet zone, f.eks. tagrør der slås hver 3. år. BFN mener at der er behov for en nuanceret plejeplan for området. En plejeplan kræver en forudgående registrering. N-siden af Boddum Strandengene er belastet af intensivt landbrug. Området dyrkes nogle steder helt ud til strandkanten, så der er brug for genskabelse af strandenge. Fx alt under kote cm. Andre steder er der behov for afgræsning af strandenge. BFN mener at området kræver en nærmere registrering med henblik på udarbejdelse af en indsatsplan.

17 17 Agger Tange Naturplanen vil gerne trække jagt ud af Agger Tange. BFN mener at en dialog mellem Naturstyrelsen Thy, Danmarks Jæger Forbund samt lokale naturforeninger omkring de aktuelle forhold vil føre til det bedste resultat. 23 Vullum Sø Vandstanden i Vullum Sø blev sænket i 1930 erne. Vandstanden er i dag kunstigt lav og der mangler stillingtagen til hydrologien for området. BFN mener at okkerbelastningen af Vullum Sø og i de 2 tilførende vandløb (Klitbækken og Gråris Sande Grøft) bør begrænses. Vullum Sø er under stadig tilgroning med Tagrør. Der bør snarest arbejdes videre med projektforslag, der kan begrænse tilgroningen, samtidig med at der tages hensyn til de omgivende naturværdier. 24 Hanstholm Reservatet, Hanstholmknuden, Nors Sø og Vandet Sø BFN støtter planen om udvidelse af rigkær og fremhæver behovet for finansiering af den kommunale indsats omkring indgåelse af aftaler med berørte lodsejere. BFN mener at Skadekær, øst for Vandet Sø, er oplagt til et genopretningsprojekt, da Vandet Sø er højt prioriteret. Pumpen skulle stoppes. Reduktion af næringsstof belastning af søen vil føre til fastholdelse af sjældne arter som fx Liden Najade i Vandet Sø. I område 24 er gæssenes afføring en trussel mod lobeliesøer og klitlavninger. Der er manglende registrering af de små søer. Hvis grundvandstanden generelt falder får man ikke de nødvendige vinteroversvømmelser, som ellers kunne hæmme tilgroning af vådområderne og sikre sjældne vådbundsarter. Derfor bør der ske en afspærring af gamle grøfter, hvor det er muligt. BFN påpeger det presserende behov for en indsats mod næringsstof belastning af Lobelia søerne, samt behovet for registrering og indsatsplaner for genetablering af hydrologien i udtørrede områder. 27 Hvidbjerg Å, Ove Sø og Ørum Sø BFN mener at næringsstoftilførslen til å-systemet bør begrænses snarest muligt. Belastningen fremmer bl.a. tilgroningen af Ove Sø og Nørhå Sø, der i store partier er blevet lavvandede på grund et tykt lag af bundslam, der er ophobet på søbunden som følge af tidligere tiders aflejring af afskåret grøde og næringsstofbelastninger. Mulighederne for vandstandshævning bør undersøges snarest, hvor det bl.a. skal afklares om vandstandshævningen kan ske uden negativ påvirkning af de nærliggende rigkær. Alternativt bør mulighederne for en fjernelse af bundslammet undersøges.

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. N7, Rubjerg Knude og Lønstrup Klit.

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. N7, Rubjerg Knude og Lønstrup Klit. Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. N7, Rubjerg Knude og Lønstrup Klit. Den enkelte naturplan skal ifølge lov nr. 1398 af 22. oktober 2007 om

Læs mere

Præsentation af Natura 2000-planerne John Frikke, Naturstyrelsen Ribe

Præsentation af Natura 2000-planerne John Frikke, Naturstyrelsen Ribe Præsentation af Natura 2000-planerne John Frikke, Naturstyrelsen Ribe Møde i Det Rådgivende Udvalg for Vadehavet 4. februar 2011 246 Natura 2000-planforslag EF-habitat- og EF-fuglebeskyttelsesområder ca.

Læs mere

Implementering af vandrammedirektivet og nitratdirektivet i Nederlandene, Slesvig-Holsten og Danmark

Implementering af vandrammedirektivet og nitratdirektivet i Nederlandene, Slesvig-Holsten og Danmark Den 7. februar 2011 Implementering af vandrammedirektivet og nitratdirektivet i Nederlandene, Slesvig-Holsten og Danmark Konklusion Nederlandene og Danmark har for alle kystvande og Slesvig-Holsten for

Læs mere

Genopretning af vådområder

Genopretning af vådområder Genopretning af vådområder Tillæg nr 33 til Regionplan 1997-2009 Viborg Amtsråd august 1999 /.nr. 8-50-11-2-6-98 Regionplantillæg nr. 33 til Regionplan 1997-2009 er udarbejdet af Miljø og Teknik Skottenborg

Læs mere

Forslag til nationalparkplan for Nationalpark Thy

Forslag til nationalparkplan for Nationalpark Thy .. BIOLOGISK FORENING FOR NORDVESTJYLLAN D Forslag til nationalparkplan for Nationalpark Thy Biologisk Forening for Nordvestjylland og Dansk Botanisk Forening har fulgt arbejdet med Nationalpark Thy med

Læs mere

Præsentation af en vandplan

Præsentation af en vandplan Præsentation af en vandplan med udgangspunkt i vandplanen for Randers Fjord Peter Kaarup Specialkonsulent, Miljøcenter Århus 23 udkast til vandplaner Hovedoplande I, 1 I, 4 I, 8 M iljø cen terg ræ nser.sh

Læs mere

Bindende mål for vand- og naturkvalitet Bindende krav om foranstaltninger til miljø- og naturforbedringer Natur og vand kender ikke kommunegrænser

Bindende mål for vand- og naturkvalitet Bindende krav om foranstaltninger til miljø- og naturforbedringer Natur og vand kender ikke kommunegrænser Vand og naturplaner Bindende mål for vand- og naturkvalitet Bindende krav om foranstaltninger til miljø- og naturforbedringer Natur og vand kender ikke kommunegrænser samarbejde bliver nødvendigt Tæt sammenhæng

Læs mere

Natur. Administration Lovgivningen, hvor kommunerne har ansvar for administration og tilsyn, omfatter:

Natur. Administration Lovgivningen, hvor kommunerne har ansvar for administration og tilsyn, omfatter: Natur Kommunerne har en forpligtigelse og væsentlig rolle i at sikre og udvikle den danske natur og ligeledes sikre og forbedre mulighederne for friluftslivet. Det sker gennem administration af en bred

Læs mere

Notat om konkrete mål, tilstand og indsatser for vandløb, søer, kystvande, grundvand og spildevand i Hørsholm kommune

Notat om konkrete mål, tilstand og indsatser for vandløb, søer, kystvande, grundvand og spildevand i Hørsholm kommune Notat om konkrete mål, tilstand og indsatser for vandløb, søer, kystvande, grundvand og spildevand i Hørsholm kommune Vandløb I vandplanperiode 2 er følgende vandløb i Hørsholm Kommune målsat: Usserød

Læs mere

År: 2014. ISBN nr. 978-87-7091-883-1. Dato: 18. december 2014. Forsidefoto: Karsten Dahl, DCE. Må citeres med kildeangivelse

År: 2014. ISBN nr. 978-87-7091-883-1. Dato: 18. december 2014. Forsidefoto: Karsten Dahl, DCE. Må citeres med kildeangivelse Forslag til natura 2000 plan 2016-21 Titel: Forslag til Natura 2000-plan 2016-2021 for Kims Top og Den Kinesiske Mur Natura 2000-område nr. 190 Habitatområde H165 Emneord: Habitatdirektivet, Miljømålsloven,

Læs mere

Danmark er et dejligt land. en radikal naturpolitik

Danmark er et dejligt land. en radikal naturpolitik Danmark er et dejligt land en radikal naturpolitik 2 Det Radikale Venstre, august 2004 Danmark er et dejligt land. Danmarks natur skal bevares og forbedres. Tilbagegangen i den biologiske mangfoldighed

Læs mere

Forslag til Natura 2000-plan 2009-2015

Forslag til Natura 2000-plan 2009-2015 Forslag til Natura 2000-plan 2009-2015 17Lille Vildmose, Tofte Skov og Høstemark Skov 18Rold Skov, Lindenborg Ådal og Madum Sø 14Ålborg Bugt, Randers Fjord og Mariager Fjord 222Villestrup Ådal 201Øster

Læs mere

Fosforafsnittet i tillæg til miljøgodkendelse af Gl. Bane 10

Fosforafsnittet i tillæg til miljøgodkendelse af Gl. Bane 10 Fosforafsnittet i tillæg til miljøgodkendelse af Gl. Bane 10 1.1 Fosfor til overfladevand - vandløb, søer og kystvande Hovedparten af fosfortab fra landbrugsarealer sker fra kuperede marker i omdrift langs

Læs mere

Det Økologiske Råds høringssvar til udkast til forslag til lov om ophævelse af lov om randzoner.

Det Økologiske Råds høringssvar til udkast til forslag til lov om ophævelse af lov om randzoner. København den 16. oktober 2015 Det Økologiske Råds høringssvar til udkast til forslag til lov om ophævelse af lov om randzoner. Resumé: Det Økologiske Råd er enige i Regeringens hensigt om at fokusere

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-område nr. 180 Stege Nor. Habitatområde H179. Den enkelte naturplan skal ifølge lovbekendtgørelse nr. 1398 af 22. oktober 2007

Læs mere

Krav til planlægning og administration Håndtering af samspillet mellem grundvand, overfladevand og natur i vandplanarbejdet.

Krav til planlægning og administration Håndtering af samspillet mellem grundvand, overfladevand og natur i vandplanarbejdet. Krav til planlægning og administration Håndtering af samspillet mellem grundvand, overfladevand og natur i vandplanarbejdet. Birgitte Palle, Krav til planlægning og administration Samspillet mellem grundvand,

Læs mere

Randzoner: Den 1. september blev Danmark rigere

Randzoner: Den 1. september blev Danmark rigere Randzoner: Den 1. september blev Danmark rigere Du får adgang til nye naturområder Den nye lov om randzoner betyder, at alle danskere med tiden får adgang til nye naturområder i op til 10 meter brede zoner

Læs mere

Miljøcenter Roskilde opdeler Isefjord og Roskilde Fjord i to områder. Udover de to fjorde opdeles følgende mindre oplande ved:

Miljøcenter Roskilde opdeler Isefjord og Roskilde Fjord i to områder. Udover de to fjorde opdeles følgende mindre oplande ved: Isefjord. Miljøcenter Roskilde opdeler Isefjord og Roskilde Fjord i to områder. Udover de to fjorde opdeles følgende mindre oplande ved: Sidinge Fjord Lammefjord Elverdamså Kornerup Å/Langvad Å Oplande

Læs mere

Biodiversitetsprojekt. Genskabt og øget våd natur i Silkeborg Sønderskov

Biodiversitetsprojekt. Genskabt og øget våd natur i Silkeborg Sønderskov Biodiversitetsprojekt. Genskabt og øget våd natur i Silkeborg Sønderskov Formål Formålet med projektet er med små midler at øge den del af biodiversiteten, der er knyttet til små vandhuller, lysninger

Læs mere

Rettelsesblad til Natura 2000-planer, hvor beregning af naturtypernes tilstand er justeret

Rettelsesblad til Natura 2000-planer, hvor beregning af naturtypernes tilstand er justeret NOTAT Rettelsesblad Natura 2000-plan nr. 16 Løgstør Bredning, Vejlerne og Bulbjerg J.nr. NST-422-573 Ref. Naturstyrelsen Aalborg Dato 13. feb. 2012 Rettelsesblad til Natura 2000-planer, hvor beregning

Læs mere

Projektforløb Aktiviteter og projektkonsulentens timeforbrug 03.06.2015 Kontakt til lodsejerne individuelt. 3,5

Projektforløb Aktiviteter og projektkonsulentens timeforbrug 03.06.2015 Kontakt til lodsejerne individuelt. 3,5 Afrapportering Projekt Brødkær Naturpleje NaturErhvervstyrelsen J. nr. 32313-G-12-00733 Administrativ forløb 19.11.2012 Tilsagn fra NaturErhverv. Tilskudsberettigede udgifter kr. 336.240,00. NaturErhverv

Læs mere

Hvidbog. Behandling af indsigelser, bemærkninger og kommentarer der er indkommet i høringsfasen vedrørende

Hvidbog. Behandling af indsigelser, bemærkninger og kommentarer der er indkommet i høringsfasen vedrørende Hvidbog Behandling af indsigelser, bemærkninger og kommentarer der er indkommet i høringsfasen vedrørende Forslag til Natura 2000 handleplan 2016-2021 Løgstør Bredning, Vejlerne og Bulbjerg Natura 2000

Læs mere

Naturgenopretning ved Bøjden Nor

Naturgenopretning ved Bøjden Nor LIFE09 NAT/DK/000371 - Connect Habitats - Bøjden Nor Naturgenopretning ved Bøjden Nor - en kystlagune med overdrev Lægmandsrapport En naturperle Bøjden Nor er et helt særligt værdifuldt naturområde, der

Læs mere

Kommentar til Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger

Kommentar til Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger Kommentar til Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger Af Peder Størup - Naturbeskyttelse.dk Så kom de længe ventede anbefalinger fra Natur- og Landbrugskommissionen endelig for dagens lys, og der

Læs mere

Dansk Ornitologisk Forening Lokalafdeling Nordjylland

Dansk Ornitologisk Forening Lokalafdeling Nordjylland Ploven fjerner 3 beskyttet natur Naturbeskyttelsesloven fra 1992 indeholder bestemmelser om beskyttelse af bestemte naturtyper. Disse bestemmelser er beskrevet i lovens 3. Mange naturområder er forsvundet

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Lemvig Kommunes dispensation til oprensning 3-vandløbet Grønsmølle Bæk

AFGØRELSE i sag om Lemvig Kommunes dispensation til oprensning 3-vandløbet Grønsmølle Bæk Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 9. september 2013 J.nr.: NMK-510-00210 Ref.: JCH AFGØRELSE i sag om Lemvig Kommunes dispensation til oprensning 3-vandløbet

Læs mere

Natura 2000 og 3 beskyttet natur

Natura 2000 og 3 beskyttet natur Natura 2000 og 3 beskyttet natur - Og måske lidt om randzoner? Den Europæiske Union ved Den Europæiske Fond for Udvikling af Landdistrikter og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har deltaget

Læs mere

Vurdering af udbringningsarealer i Vejle Kommune

Vurdering af udbringningsarealer i Vejle Kommune Billund Kommune Verden 1 7200 Grindsted Vurdering af udbringningsarealer i Vejle Kommune Billund Kommune har den 18. maj anmodet Vejle Kommune om en udtalelse i forbindelse med miljøgodkendelse af Bækgårdsvej

Læs mere

Handleplan for vandområderne i København 2012-2020. Sammendrag

Handleplan for vandområderne i København 2012-2020. Sammendrag Handleplan for vandområderne i København 2012-2020 Sammendrag 1 Indledning EU's vandrammedirektiv kræver, at alle EU-lande skal sikre, at de har et godt vandmiljø. Derfor har den danske stat lavet vandplaner

Læs mere

Den Særlige Vand og Naturindsats

Den Særlige Vand og Naturindsats Den Særlige Vand og Naturindsats Miljømilliarden Politisk aftale mellem Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti DEN af 3. SÆRLIGE november VAND 2006 OG NATURINDSATS Forord For at bidrage

Læs mere

Hvidbog. Behandling af indsigelser, bemærkninger og kommentarer der er indkommet i høringsfasen vedrørende

Hvidbog. Behandling af indsigelser, bemærkninger og kommentarer der er indkommet i høringsfasen vedrørende Hvidbog Behandling af indsigelser, bemærkninger og kommentarer der er indkommet i høringsfasen vedrørende Forslag til Natura 2000 handleplan 2016-2021 Agger Tange, Nissum Bredning, Skibsted Fjord og Agerø

Læs mere

Natura 2000-planerne er på vej. Peter Bundgaard By- og Landskabsstyrelsen Miljøcenter Ringkøbing

Natura 2000-planerne er på vej. Peter Bundgaard By- og Landskabsstyrelsen Miljøcenter Ringkøbing Natura 2000-planerne er på vej Peter Bundgaard By- og Landskabsstyrelsen Miljøcenter Ringkøbing Indhold af N2000-plan Natura 2000-planen består af følgende delelementer: BASISANALYSEN Beskrivelse af området

Læs mere

Vand- og Natura2000 planer

Vand- og Natura2000 planer Vand- og Natura2000 planer Vand og Natura2000 planerne er nu offentliggjort. Nu skal kommunerne lave handleplaner, der viser hvordan målene nås. Handleplanerne skal være færdige i december 2012. Indsatsen

Læs mere

Bilag 1 -Naturnotat. Besigtigelse af overdrev i Toftun Bjerge

Bilag 1 -Naturnotat. Besigtigelse af overdrev i Toftun Bjerge POSTBOKS 19 T: 96 84 84 84 WWW.STRUER.DK ØSTERGADE 11-15 F: 96 84 81 09 7600 STRUER E: STRUER@STRUER.DK DATO: 31-10-2012 JOURNALNUMMER 01.05.08-P19-5-12 Bilag 1 -Naturnotat RÅDHUSET, PLAN OG MILJØ ØSTERGADE

Læs mere

Beliggenhed af vandløbene fremgår af vedlagte kortbilag.

Beliggenhed af vandløbene fremgår af vedlagte kortbilag. Afsender: Thisted Kommune Thisted Kommune Plan- og Miljøafdelingen 27. marts 2015 CPR / CVR: BrevID.: 1882597 Medarbejder: KKN Dispensation fra Naturbeskyttelseslovens 3 samt tilladelse efter Vandløbslovens

Læs mere

Værebro Å. Kortudsnit/billede af område. Afstrømningsområde Værebro å, opland 157 km 2.

Værebro Å. Kortudsnit/billede af område. Afstrømningsområde Værebro å, opland 157 km 2. rebro : Målsætningen: For de analyserede vandområder er det hensigten at komme med indspil til idéfasen, om hvilke landbrugsrelevante tiltag som alt andet lige kunne bringes i anvendelse i de enkelte områder

Læs mere

1.3 Indsatsprogram og prioriteringer

1.3 Indsatsprogram og prioriteringer 1.3 Indsatsprogram og prioriteringer Med udgangspunkt i de i vandplanen fastlagte miljømål (jf. afsnit 1.2) og opgørelse af indsatsbehovet for de enkelte vandområder er kravene til reduktion af påvirkningerne

Læs mere

Natura 2000 områder i Vanddistrikt II Sjælland

Natura 2000 områder i Vanddistrikt II Sjælland Natura 2000 områder i Vanddistrikt II Sjælland I første planperiode, som løber fra 2009 til 2012, skal naturtilstanden af eksisterende naturtyper og arter sikres via en naturplan for de enkelte områder.

Læs mere

Ådale og lavbundsjorde

Ådale og lavbundsjorde Ådale og lavbundsjorde Godtfredsenudvalgets arbejde i og resultaterne derfra har udmøntet sig i det såkaldte virkemiddelkatalog, som desværre kun beskæftiger sig med virkemidler i forhold til arealanvendelsen.

Læs mere

Næste generation af vand og naturplaner

Næste generation af vand og naturplaner Næste generation af vand og naturplaner H.C. Østerby Borgmester, Holstebro Kommune Medlem af KL udvalg for Teknik og Miljø 1 Hvor er vi lige nu? Vandplaner Ugyldige pga. manglende høring (8 dage). Vi venter

Læs mere

Trusler Har Staten overset mulige trusler ud fra jeres viden og lokalkendskab?

Trusler Har Staten overset mulige trusler ud fra jeres viden og lokalkendskab? FOKUS-OMRÅDER Høring af Vand- og Naturplaner Det er aftalt i Grønt Råd, at der afholdes møder vedr. høringen af Statens Vand- og Naturplaner med det formål, at lokale interesseorganisationer og Kommunen

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Natura 2000-handleplan 2016 2021 Hov Vig Natura 2000-område nr. 164 Fuglebeskyttelsesområde F97 Titel: Natura 2000-handleplan 2016 2021 Hov Vig Natura 2000-område nr. 164 Fuglebeskyttelsesområde F97 Udgiver:

Læs mere

Sundby Sø. Afvandingen

Sundby Sø. Afvandingen Sundby Sø af Henrik Schjødt Kristensen I sidste halvdel af 1800-tallet blev der over hele landet gennemført mange af afvandingsprojekter med betydelige tilskud fra staten. Formålet var at udvide landets

Læs mere

Undersøgelse om afvandingsforhold. Danske planteavlskonsulenter.

Undersøgelse om afvandingsforhold. Danske planteavlskonsulenter. Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 FLF alm. del Bilag 285 Offentligt Undersøgelse om afvandingsforhold. Danske planteavlskonsulenter. Spørgeundersøgelse gennemført blandt alle danske planteavlskonsulenter

Læs mere

Hermed gøres indsigelse vedr. udkast til vandplan for vandopland Vadehavet Bredeåsystemet omfattende i alt ca. 45.000 ha. (se kortbilag).

Hermed gøres indsigelse vedr. udkast til vandplan for vandopland Vadehavet Bredeåsystemet omfattende i alt ca. 45.000 ha. (se kortbilag). Til Naturstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Vandplaner høringssvar konsekvenser. Hermed gøres indsigelse vedr. udkast til vandplan for vandopland Vadehavet Bredeåsystemet omfattende i alt ca. 45.000

Læs mere

Høring af vandløbsregulering af Søndre afløb Sønderås, tilløb til Sunds Nørreå

Høring af vandløbsregulering af Søndre afløb Sønderås, tilløb til Sunds Nørreå TEKNIK OG MILJØ Se nedenstående liste Natur og Grønne områder Enghavevej 10 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 Lokal 9628 8084 mynwp@herning.dk www.herning.dk Sagsnummer: 06.02.03-P20-22-15 Høring af vandløbsregulering

Læs mere

Klikvejledning vandplaner April 2015

Klikvejledning vandplaner April 2015 Klikvejledning vandplaner April 2015 Når du skal undersøge konkrete stedsspecifikke elementer i vandplanforslagene (fx en indsats eller forkert miljømål i et specifikt vandløb), skal du gå ind på Miljøministeriets

Læs mere

N9: Vandrammedirektivet og søerne. Sådan opnås miljømålene for søerne. Kjeld Sandby Hansen Biolog Miljøministeriet Naturstyrelsen Odense.

N9: Vandrammedirektivet og søerne. Sådan opnås miljømålene for søerne. Kjeld Sandby Hansen Biolog Miljøministeriet Naturstyrelsen Odense. N9: Vandrammedirektivet og søerne Sådan opnås miljømålene for søerne Ved: Kjeld Sandby Hansen Biolog Miljøministeriet Naturstyrelsen Odense Plantekongres 2011 13. Januar 2011 Formålet med vandplanerne

Læs mere

Fiskeri og miljø i Limfjorden

Fiskeri og miljø i Limfjorden Fiskeri og miljø i Limfjorden Ideoplæg fra Centralforeningen for Limfjorden og Foreningen Muslingeerhvervet, december 2007. I snart 100 år, har fiskeriet af blåmuslinger og østers været en betydelig aktivitet

Læs mere

Biologiske og kemiske forhold i Hjarbæk Fjord

Biologiske og kemiske forhold i Hjarbæk Fjord 5 Kapitel Biologiske og kemiske forhold i Hjarbæk Fjord Som en del af forundersøgelserne redegøres i dette kapitel for de biologiske og kemiske forhold i Hjarbæk Fjord, primært på baggrund af litteratur.

Læs mere

Naturpleje i Natura 2000

Naturpleje i Natura 2000 Naturpleje i Natura 2000 Tilskudsmuligheder 2011 1 Indhold En målrettet indsats for naturen i Danmarks Natura 2000-områder... 3 Tilskudsmuligheder 2011... 4 Praktisk information... 5 Tilskud til Pleje

Læs mere

9.7 Biologisk mangfoldighed

9.7 Biologisk mangfoldighed 9.7 Biologisk mangfoldighed MÅL For biologisk mangfoldighed er det Byrådets mål, at: Tilbagegangen i den biologiske mangfoldighed skal standses senest 2010, og at den biologiske mangfoldighed i Sønderborg

Læs mere

Høringssvar til Vandområdeplanerne 2015-2021

Høringssvar til Vandområdeplanerne 2015-2021 Høringssvar til Vandområdeplanerne 2015-2021 Hovedvandopland 1.7 - Aarhus Bugt Vandområderne Knebel Vig, Kalø Vig, Begtrup Vig og Århus Bugt Naturstyrelsen har sendt vandområdeplaner i høring frem til

Læs mere

Kommunens natur- og miljøafdeling Hvad kan kommunen bruges til i forhold til landbrug, miljø, tilsyn og samarbejde

Kommunens natur- og miljøafdeling Hvad kan kommunen bruges til i forhold til landbrug, miljø, tilsyn og samarbejde Kommunens natur- og miljøafdeling Hvad kan kommunen bruges til i forhold til landbrug, miljø, tilsyn og samarbejde Natursagsbehandler Keld Koustrup Sørensen samt landbrugssagsbehandler Marianne Heilskov

Læs mere

Høring af reguleringsprojekt af Sunds Nørreå ved Nr. Aagaard Dambrug

Høring af reguleringsprojekt af Sunds Nørreå ved Nr. Aagaard Dambrug TEKNIK OG MILJØ Se liste Natur og Grønne områder Enghavevej 10 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 Lokal 9628 8084 mynwp@herning.dk www.herning.dk Sagsnummer.: 06.02.03-P20-10-15 Høring af reguleringsprojekt

Læs mere

FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE. Forsvar for naturen SØDRINGKÆR

FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE. Forsvar for naturen SØDRINGKÆR FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE Forsvar for naturen SØDRINGKÆR SKYdETERRÆN natura 2000-resumé af drifts- og plejeindsatsen 2012-2015 kolofon Titel Sødringkær Skydeterræn, Natura 2000-resumé

Læs mere

Natura 2000 - Handleplan 1. planperiode 2010-2015. Saltum Bjerge

Natura 2000 - Handleplan 1. planperiode 2010-2015. Saltum Bjerge Natura 2000 - Handleplan 1. planperiode 2010-2015 Saltum Bjerge Habitatområde H248 Natura 2000-område nr. 216 Kolofon Titel: Natura 2000-handleplan 1. planperiode 2010-2015 Saltum Bjerge Natura 2000-område

Læs mere

Denne hvidbog omhandler de høringssvar, der er indkommet i høringsperioden til Forslag til Natura 2000-handpleplan Æbelø, havet syd for og Nærå Strand

Denne hvidbog omhandler de høringssvar, der er indkommet i høringsperioden til Forslag til Natura 2000-handpleplan Æbelø, havet syd for og Nærå Strand Hvidbog vedr. offentlig høring af Forslag til Natura 2000-handleplan for 110 Odense Fjord Denne hvidbog omhandler de høringssvar, der er indkommet i høringsperioden til Forslag til Natura 2000-handpleplan

Læs mere

Vand- og Natura 2000-planer Status og proces

Vand- og Natura 2000-planer Status og proces Vand- og Natura 2000-planer Status og proces Vejle 18. januar 2011 Vicedirektør Helle Pilsgaard, Naturstyrelsen, Miljøministeriet Proces frem mod de endelige planer Forhøring Offentlig høring G.V. 2.0

Læs mere

Natura 2000-handleplan 2012-2015. Køge Å. Natura 2000-område nr. 148 Habitatområde H131

Natura 2000-handleplan 2012-2015. Køge Å. Natura 2000-område nr. 148 Habitatområde H131 Natura 2000-handleplan 2012-2015 Køge Å Natura 2000-område nr. 148 Habitatområde H131 1 Indholdsfortegnelse Vedtagelse af naturhandleplan... 3 Baggrund... 4 Sammendrag af den statslige Natura 2000-plan...

Læs mere

Ådalsprojekt. Naturgenopretning omkring indsejlingen til fæstningsværket Trelleborg

Ådalsprojekt. Naturgenopretning omkring indsejlingen til fæstningsværket Trelleborg Skitsering af naturgenopretningsprojekt Ådalsprojekt Naturgenopretning omkring indsejlingen til fæstningsværket Trelleborg Skitsering af større naturgenopretningsprojekt med tæt forankring til kulturværdierne

Læs mere

Projektbeskrivelse:Nordjysknaturpleje

Projektbeskrivelse:Nordjysknaturpleje Projektbeskrivelse:Nordjysknaturpleje -Ansøgningom tilskudtilplanlægningafnatur-ogmiljøprojekter. 1.Resumé Ansøgning om støtte til planlægning af naturpleje med afgræsning som det primære virkemiddel.

Læs mere

Basisanalyse for Natura 2000 område 181, Oreby Skov. Skovridergård. Knudsbygård

Basisanalyse for Natura 2000 område 181, Oreby Skov. Skovridergård. Knudsbygård Basisanalyse for Natura 2000 område 181, Oreby Skov Storstrøms Amt 2006 Kringelhøje Jættestue Trehøje Delbjerg Stubbehøj Strandgård Roshøj Viekærgård Milehøj Skovridergård Knudsbygård Knudsby Oreby Orehøj

Læs mere

Rettelsesblad Natura 2000-plan nr. 15 Nibe Bredning, Halkær Ådal og Sønderup Ådal

Rettelsesblad Natura 2000-plan nr. 15 Nibe Bredning, Halkær Ådal og Sønderup Ådal NOTAT Rettelsesblad Natura 2000-plan nr. 15 Nibe Bredning, Halkær Ådal og Sønderup Ådal J.nr. NST-422-573 Ref. Naturstyrelsen Aalborg Dato 13. feb. 2012 Rettelsesblad til Natura 2000-planer, hvor beregning

Læs mere

Sendt pr. mail til: crn@hededanmark.dk

Sendt pr. mail til: crn@hededanmark.dk POSTBOKS 19 T: 96 84 84 84 WWW.STRUER.DK ØSTERGADE 11-15 F: 96 84 81 09 7600 STRUER E: STRUER@STRUER.DK Hede Danmark v/ Christian Nørgaard Rettrup Kærvej 23 7800 Skive Sendt pr. mail til: crn@hededanmark.dk

Læs mere

Natur og Miljø Aarhus Kommune. Natura 2000-handleplan. Kysing Fjord. Natura 2000-område nr. 59 Fuglebeskyttelsesområde F30

Natur og Miljø Aarhus Kommune. Natura 2000-handleplan. Kysing Fjord. Natura 2000-område nr. 59 Fuglebeskyttelsesområde F30 Natur og Miljø Aarhus Kommune Natura 2000-handleplan Kysing Fjord Natura 2000-område nr. 59 Fuglebeskyttelsesområde F30 December 2012 2 2 1. Indholdsfortegnelse 1. Indholdsfortegnelse... 2 2. Baggrund...

Læs mere

Ringvej truer fredet natur ved Resenbro

Ringvej truer fredet natur ved Resenbro PRESSEMEDDELELSE 10. FEBRUAR 2011 Ringvej truer fredet natur ved Resenbro Silkeborg Kommune planlægger et nyt vejprojekt gennem det fredede og internationalt beskyttede landskab ved Resenbro. Danmarks

Læs mere

Kortudsnit/billede af område. Afstrømningsområde Ll. Vejle å, opland 26 km 2.

Kortudsnit/billede af område. Afstrømningsområde Ll. Vejle å, opland 26 km 2. Ll. Vejle Å: Målsætningen: For de analyserede vandområder er det hensigten at komme med indspil til idéfasen, om hvilke landbrugsrelevante tiltag som alt andet lige kunne bringes i anvendelse i de enkelte

Læs mere

Nedenstående ses Kerteminde Kommunes vurdering af og vilkår til arealerne.

Nedenstående ses Kerteminde Kommunes vurdering af og vilkår til arealerne. Odense Kommune Att.: Tine Skyttegård Andreasen Sendt pr. mail Side1/5 Miljø- og Kulturforvaltning Hans Schacksvej 4 5300 Kerteminde Tlf.: 65 15 14 66 Fax: 65 15 14 99 Email: tbj@kerteminde.dk www.kerteminde.dk

Læs mere

Forslag til Natura 2000 handleplan Venø og Venø Sund Natura 2000 område nr. 62 Habitatområde H55 Fuglebeskyttelsesområde F40

Forslag til Natura 2000 handleplan Venø og Venø Sund Natura 2000 område nr. 62 Habitatområde H55 Fuglebeskyttelsesområde F40 Hvidbog Behandling af indsigelser, bemærkninger og kommentarer, der er indkommet i høringsfasen vedrørende: Forslag til Natura 2000 handleplan 2016-2021 Venø og Venø Sund Natura 2000 område nr. 62 Habitatområde

Læs mere

16-08-2010 Side 1 af 8. Kommentarer vedr. Forslag til plejeplan 2010-15 for Smør- og Fedtmosen (Marts 2010)

16-08-2010 Side 1 af 8. Kommentarer vedr. Forslag til plejeplan 2010-15 for Smør- og Fedtmosen (Marts 2010) 16-08-2010 Side 1 af 8 Gladsaxe Kommune By- og Miljøforvaltningen Vej- og Parkafdelingen Rosenkæret 39 2860 Søborg Med kopi til Herlev Kommune Teknisk Forvaltning Herlev Bygade 90 2730 Herlev Kommentarer

Læs mere

Teknisk anvisning til kortlægning af levesteder for vandhulsarter (padder, guldsmede og vandkalve)

Teknisk anvisning til kortlægning af levesteder for vandhulsarter (padder, guldsmede og vandkalve) Fagdatacenter for Biodiversitet og Terrestriske Naturdata, Danmarks Miljøundersøgelser Forfattere: Bjarne Søgaard Dokumenttype: Teknisk anvisning Dok. nr.: TA-OP 5 Titel: Gyldig fra: 27.5 2010 Kortlægning

Læs mere

Velkommen til Nationalpark Thy Danmarks største vildmark og første nationalpark. Udeskolenet Vorupør, 19. april 2016

Velkommen til Nationalpark Thy Danmarks største vildmark og første nationalpark. Udeskolenet Vorupør, 19. april 2016 Velkommen til Nationalpark Thy Danmarks største vildmark og første nationalpark. Udeskolenet Vorupør, 19. april 2016 Forventningsafstemning Hensigten er give jer viden om: 1. Hvad en dansk nationalpark

Læs mere

Miljørapport for Risikostyringsplan for Odense Fjord 2015-2021

Miljørapport for Risikostyringsplan for Odense Fjord 2015-2021 Miljørapport for Risikostyringsplan for Odense Fjord 2015-2021 Resumé Denne miljørapport er en overordnet vurdering af miljøkonsekvenserne for gennemførelsen af risikostyringsplanen. Det vurderes at flere

Læs mere

Screening af etablering af et omløbsstryg ved Rakkeby Dambrug

Screening af etablering af et omløbsstryg ved Rakkeby Dambrug Screening af etablering af et omløbsstryg ved Rakkeby Dambrug Jernbanevej 7 7900 Nykøbing Mors Telefon 9970 7000 e-mail: naturogmiljo@morsoe.dk 2 1. Formål....s.3 2. Eksisterende forhold s.4 3. Beskrivelse

Læs mere

Bilag 2: Randers Kommunes høringssvar til vandplanerne

Bilag 2: Randers Kommunes høringssvar til vandplanerne Bilag 2: Randers Kommunes høringssvar til vandplanerne 1. Indledende bemærkninger Dette er Randers kommunes generelle og overordnede bemærkninger til vandplanerne. Forvaltningen vil desuden indberette

Læs mere

Naturpleje og genopretning i samarbejde mellem landmand og kommune. Af Bo Levesen, Vejle Kommune På Økologikongres 2013

Naturpleje og genopretning i samarbejde mellem landmand og kommune. Af Bo Levesen, Vejle Kommune På Økologikongres 2013 Naturpleje og genopretning i samarbejde mellem landmand og kommune Af Bo Levesen, Vejle Kommune På Økologikongres 2013 Det store mål: En mere varieret og mangfoldig natur! Udfordringer: Vig3gste overordnede

Læs mere

Naturgenopretning ved Hostrup Sø

Naturgenopretning ved Hostrup Sø Naturgenopretning ved Hostrup Sø Sammenfatning af hydrologisk forundersøgelse Sammenfatning, 12. maj 2011 Revision : version 2 Revisionsdato : 12-05-2011 Sagsnr. : 100805 Projektleder : OLJE Udarbejdet

Læs mere

Godkendelse af etablering af åben og rørlagt grøft samt to nye afløbsbrønde ved fire søer i Smør- og Fedtmosen, Herlev i

Godkendelse af etablering af åben og rørlagt grøft samt to nye afløbsbrønde ved fire søer i Smør- og Fedtmosen, Herlev i Herlev Kommune Center for Teknik og Miljø Herlev Bygade 90 2730 Herlev Att. Kirsten Høi 3. juli 2014 Journalnr. 163-2014-9417 Godkendelse af etablering af åben og rørlagt grøft samt to nye afløbsbrønde

Læs mere

Hvidbog. Behandling af indsigelser, bemærkninger og kommentarer der er indkommet i høringsfasen vedrørende

Hvidbog. Behandling af indsigelser, bemærkninger og kommentarer der er indkommet i høringsfasen vedrørende Hvidbog Behandling af indsigelser, bemærkninger og kommentarer der er indkommet i høringsfasen vedrørende Forslag til Natura 2000 handleplan 2016-2021 Dråby Vig Natura 2000 område nr. 29 Habitatområde

Læs mere

TELEFON 87 92 22 00 TELEFAX 87 92 11 28 HJEMMESIDE: www.samsoe.dk SCREENING FOR MILJØVURDERING AF FORSLAG TIL SPILDEVANDSPLAN

TELEFON 87 92 22 00 TELEFAX 87 92 11 28 HJEMMESIDE: www.samsoe.dk SCREENING FOR MILJØVURDERING AF FORSLAG TIL SPILDEVANDSPLAN SAMSØ KOMMUNE Teknisk Afdeling SØTOFTE 10, TRANEBJERG 8305 SAMSØ TELEFON 87 92 22 00 TELEFA 87 92 11 28 HJEMMESIDE: www.samsoe.dk SCREENING FOR MILJØVURDERING AF FORSLAG TIL SPILDEVANDSPLAN SCREENING FOR

Læs mere

- Bekæmpelse af Rosa rugosa (RR) ved Østersøkysten ved Geltinker Birk, Flensborg Fjord.

- Bekæmpelse af Rosa rugosa (RR) ved Østersøkysten ved Geltinker Birk, Flensborg Fjord. Notat Thy J.nr. NST-4160-00230 Ref. HSK Den 22. oktober 2011 Studietur til Slesvig-Holstein 18-10-2011 - Bekæmpelse af Rosa rugosa (RR) ved Østersøkysten ved Geltinker Birk, Flensborg Fjord. - Udbygning

Læs mere

Naturbeskyttelseslovens 7 forskellige ordninger for biotopbeskyttelse med forskellige retsvirkninger virkning for ejeren:

Naturbeskyttelseslovens 7 forskellige ordninger for biotopbeskyttelse med forskellige retsvirkninger virkning for ejeren: Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Udvalget for Landdistrikter og Øer, Miljøudvalget 2014-15 FLF Alm.del Bilag 227, ULØ Alm.del Bilag 144, MIU Alm.del Bilag 283 Offentligt Naturbeskyttelseslovens

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen N 188 Dueodde Den enkelte naturplan skal ifølge lov nr. 1398 af 22. oktober 2007 om miljøvurderinger af planer og programmer have sin egen miljørapport. Rapporten

Læs mere

Natura 2000-planer 2.0

Natura 2000-planer 2.0 Natura 2000 nu og i fremtiden N41 Hjelm Hede, Flyndersø og Stubbergård Sø 1. Baggrund for Natura 2000-planlægningen 2. Pejlemærker 3. Indhold af Natura 2000-planer 4. Virkemidler Baggrund for Natura 2000-planlægningen

Læs mere

Teknik og Miljø. Rapport fra 2015. Opdræt og udsætning af klokkefrø Bombina bombina i Slagelse Kommune

Teknik og Miljø. Rapport fra 2015. Opdræt og udsætning af klokkefrø Bombina bombina i Slagelse Kommune Teknik og Miljø Rapport fra 2015 Opdræt og udsætning af klokkefrø Bombina bombina i Slagelse Kommune Forsidefoto: Klokkefrø Bombina bombina - Peer Ravn, Amphi Consult Klokkefrøen i Slagelse Kommune Klokkefrøen

Læs mere

Natura 2000 December 2010

Natura 2000 December 2010 Natura 2000 December 2010 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fiskeridirektoratet December 2010 ISBN 978-87-7083-973-0 Fotos: Fiskeridirektoratet og Colourbox Natura 2000 har til formål at sikre,

Læs mere

Plejeplan for Bagholt Mose 2014-2019

Plejeplan for Bagholt Mose 2014-2019 Plejeplan for Bagholt Mose 2014-2019 Plejeplan for Bagholt Mose 2014-2019. Plejeplan udarbejdet for Faxe kommune 2014 Feltarbejde, foto og afrapportering: Eigil Plöger Fotos AGLAJA AGLAJA v. Eigil Plöger

Læs mere

Tilskudsordning til private natur- og friluftsprojekter. Ansøgningsfrist den 22. april 2016

Tilskudsordning til private natur- og friluftsprojekter. Ansøgningsfrist den 22. april 2016 Tilskudsordning til private natur- og friluftsprojekter Ansøgningsfrist den 22. april 2016 Vejledning til ansøgning om tilskud til private natur og friluftsprojekter i Middelfart Kommune 2016 Søg tilskud

Læs mere

Kolofon. Titel: Forslag til Vandhandleplan for Haderslev Kommune.

Kolofon. Titel: Forslag til Vandhandleplan for Haderslev Kommune. Forslag til Vandhandleplan for Haderslev Kommune Juni 2012 Kolofon Titel: Forslag til Vandhandleplan for Haderslev Kommune. Udgiver: Udarbejdet af Haderslev Kommune, Erhvervs- og Borgerservice. Offentliggjort

Læs mere

Udvidet vejledning i at undersøge vandplanernes kortmateriale.

Udvidet vejledning i at undersøge vandplanernes kortmateriale. Udvidet vejledning i at undersøge vandplanernes kortmateriale. Denne vejledning viser med kortksempler hvorledes man undersøger konkrete elementer i vandplanforslagene (f.eks. forslag til restaurering

Læs mere

Lov om Miljømål - Amterne Status

Lov om Miljømål - Amterne Status Lov om Miljømål - Amterne Status Jørgen Jørgensen Viborg Amt Dataindsamling Parametervalg Prøvetagning Laboratorie analyse Kortlægning af hvilken information der kan tilvejebringes ved monitering Datahåndtering

Læs mere

Internationale naturbeskyttelsesområder

Internationale naturbeskyttelsesområder Internationale naturbeskyttelsesområder Mål Gunstig bevaringsstatus for de naturtyper og arter, der udgør udpegningsgrundlaget for de enkelte Natura 2000 områder i kommunen, skal genoprettes og/eller bevares

Læs mere

Martin Jensen Lindevej 9 8700 Horsens. Tilladelse til oprensning og udvidelse af søer

Martin Jensen Lindevej 9 8700 Horsens. Tilladelse til oprensning og udvidelse af søer Frederikshavn Kommune Rådhus Allé 100 9900 Frederikshavn Martin Jensen Lindevej 9 8700 Horsens Tlf. +45 98 45 50 00 post@frederikshavn.dk www.frederikshavn.dk CVR-nr. 29189498 27. juni 2016 Tilladelse

Læs mere

Vandplanerne inddeler Danmark efter naturlige vandskel, der hver har fået sin vandplan.

Vandplanerne inddeler Danmark efter naturlige vandskel, der hver har fået sin vandplan. Hvad er en vandplan? En vandplan beskriver, hvor meget et vandområde skal forbedres - og den fortæller også, hvordan forbedringen kan ske. Det er kommunerne, der bestemmer, hvordan det skal ske. Vandplanerne

Læs mere

Forslag til Natura 2000-plan 2009-2015. Klithede mellem Stenbjerg og Lodbjerg Natura 2000-område nr. 43 Habitatområde H 184

Forslag til Natura 2000-plan 2009-2015. Klithede mellem Stenbjerg og Lodbjerg Natura 2000-område nr. 43 Habitatområde H 184 Forslag til Natura 2000-plan 2009-2015 Klithede mellem Stenbjerg og Lodbjerg Natura 2000-område nr. 43 Habitatområde H 184 Kolofon Titel: Forslag til Natura 2000-plan 2009-2015. Klitheder mellem Stenbjerg

Læs mere

Miljøudvalget 2014-15 MIU Alm.del Bilag 25 Offentligt. Naturplan Danmark. Vores fælles natur - Sammendrag. Oktober 2014

Miljøudvalget 2014-15 MIU Alm.del Bilag 25 Offentligt. Naturplan Danmark. Vores fælles natur - Sammendrag. Oktober 2014 Miljøudvalget 2014-15 MIU Alm.del Bilag 25 Offentligt Naturplan Danmark Vores fælles natur - Sammendrag Oktober 2014 1 Vores fælles natur, side 3 Regeringens vision - helt nede på jorden, side 4 Naturpolitik

Læs mere

Dansk Skovforening kan ikke finde en repræsentant til Det Grønne Råd og har derfor takket nej til deltagelse.

Dansk Skovforening kan ikke finde en repræsentant til Det Grønne Råd og har derfor takket nej til deltagelse. Til Det Grønne Råd Miljø og Teknik Natur og Vand Laksetorvet DK 8900 Randers Telefon +45 89 15 1850 Telefax +45 89151660 ove.noerregaard@randers.dk www.randers.dk 10. marts 2008 Referat fra mødet i Det

Læs mere

Havmiljø, landbrug og målrettet regulering

Havmiljø, landbrug og målrettet regulering . Havmiljø, landbrug og målrettet regulering Aarhus Universitet Fører landbrugspakken os I den rigtig retning? Målrettet regulering, fremtidsdrøm eller realisme?. Indhold Danske kvælstoftilførsler og havmiljøet

Læs mere

Ålegræsarbejdsgruppens rapport - Konklusioner

Ålegræsarbejdsgruppens rapport - Konklusioner Konference om vandplanernes faglige grundlag den 30. maj 2011, Scandic Copenhagen Session: Ålegræs som indikator for opnåelse af god miljøtilstand Ålegræsarbejdsgruppens rapport - Konklusioner Harley Bundgaard

Læs mere